25.2 C
Athens
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Γιατί δεν το βυθίζουμε το ρημάδι να τελειώνουμε; 

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στην πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά αυτός είναι και ένας από τους λόγους που προκαλούν! Η Ελλάδα δεν πρέπει να χορέψει στο ρυθμό της Τουρκίας. Παρακολουθούμε ότι διαχρονικά τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κρατήσει την ψυχραιμία τους, δεν έχουν παρασυρθεί από τις προκλήσεις και τους λαϊκιστές, προστατεύοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας. Πλέον οι Ελληνοτουρκικές διαφορές έχουν μεταφερθεί από το Αιγαίο στις εσχατιές της Μεσογείου. Είναι ένας αγώνας αντοχής και όχι ένα σπριντ. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, χρειάζεται προσοχή στο να μη κάνουμε λάθη, να μην πέσουμε σε Τουρκικές παγίδες και να εκμεταλλευτούμε τις συγκυρίες. Μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει και κερδίζουμε στα σημεία, δεν πρέπει να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα.

Κανείς δεν θέλει να δει (εκτός από κάποιους άρρωστους) οποιονδήποτε Έλληνα πρωθυπουργό να αποζημιώνει την Τουρκία και να ζητάει συγγνώμη, όπως έκανε ο Νετανιάχου μετά το επεισόδιο του Μαβί Μαρμαρά, γιατί αυτό θα ήταν το καλύτερο σενάριο μιας τέτοιας κλιμάκωσης.

Οι Τούρκοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Μπορεί κάποιοι να έχουν μεγαλομανή οράματα, αλλά υπάρχουν και μορφωμένοι και έξυπνοι άνθρωποι ανάμεσα τους. Οι τελευταίες Navtex δείχνουν πως δεν είναι τυχαίες. Κινούνται τόσο οριακά ώστε να μην παραβιάζουν την ΑΟΖ όπως συμφωνήθηκε με την Αίγυπτο, αλλά ούτε και τα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι στο ενδιάμεσο. Τι είναι το ενδιάμεσο; ΑΟΖ δεν είναι σίγουρα γιατί καμία χώρα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στην περιοχή. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είναι Ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία νομικά υπάρχει (αυτοδικαίως και εξ υπ΄αρχής), και δεν χρειάζεται ανακήρυξη όπως η ΑΟΖ. Το αντίστοιχο ισχυρίζεται και η Τουρκία. Προφανώς υπάρχει εδώ μια διαφωνία, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρέπει ή να γίνουν συνομιλίες και να καθοριστούν τα όρια ή να πάνε οι δύο χώρες σε διεθνή διαιτησία.

Μέχρι να υπάρξει συμφωνία, και οι δύο χώρες έχουν υποχρέωση (από τη σύμβαση για το δίκαιο της θαλάσσης, UNCLOS) να λειτουργούν και να ενεργούν καλή τη πίστη στην διαφιλονικούμενη περιοχή. Θα πρέπει πάλι καλή τη πίστη να διαπραγματευτούν μια συμφωνία, που δεν είναι απαραίτητο να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά τουλάχιστον να γίνουν προσπάθειες με νόημα και ουσία. Επίσης έχουν υποχρέωση να απαντούν σε παράνομες ενέργειες με νόμιμα αντίμετρα που τηρούν την αρχή της αναλογικότητας. Απαγορεύεται η απειλή ή χρήση βίας όπως επίσης και η εμπλοκή στις εσωτερικές και εξωτερικής υποθέσεις των κρατών. Τέλος, ένα τρίτο κράτος οφείλει να μη βοηθά εσκεμμένα το κράτος που παρανομεί. 

Ότι είναι πάνω από τον πυθμένα, τα νερά και τα ψάρια, είναι θέμα της ΑΟΖ (που δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση), και θεωρούνται διεθνή ύδατα. Σε αυτά τα διεθνή ύδατα τόσο η Τουρκία, όσο και η Ελλάδα, και η Μικρονησία, και η Ισλανδία, και ο κάθε αναγνώστης μπορεί να κάνει κρουαζιέρα και να ψαρεύει. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει, είναι κάτι στο βυθό χωρίς άδεια, όπως γεωτρήσεις και ανασκαφές. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, μπλοκάρει η Τουρκία την εκμετάλλευση του Αιγαίου από την Ελλάδα σε περιοχές εκτός των εθνικών χωρικών υδάτων.    

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι η  Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της, κινητοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά δεν απείλησε. Έστω ότι ασκεί βία και διώχνει ή βυθίζει το Τουρκικά πλοία, τι γίνεται μετά; Ας υποθέσουμε ότι βυθίζει 4-5 πλοία και δεν έχει ούτε μία απώλεια (ένα σενάριο αισιόδοξο). Αν η Τουρκία είχε τον στόλο της συγκεντρωμένο στην περιοχή, τότε η Ελλάδα μπορεί να έμπαινε στον πειρασμό να τον εξουδετερώσει με ένα χτύπημα και μετά να ρισκάρει όποιες συνέπειες. Όμως στην περιοχή έχει στείλει πλοία που και να τα χάσει δεν θα μειωθεί σημαντικά η μαχητική της ισχύς. 

Το ένα σενάριο είναι ότι ξεκινάμε έναν πόλεμο κατά μήκος όλης της συνοριακής γραμμής. Μια αντιπαράθεση η οποία θα είναι μεγάλη περιπέτεια, που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Ακόμα και αν οι ένοπλες δυνάμεις εξουδετερώσουν την εχθρική αεροπορία και ναυτικό, η Ελλάδα θα είναι μεν ασφαλής, αλλά δεν θα μπορούμε να τον τελειώσουμε, αν δεν θέλει η Τουρκία. Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν την ικανότητα να προστατέψουν την Ελλάδα, αλλά όχι να απαιτήσουν Τουρκική παράδοση άνευ όρων. Και οποιοιδήποτε άλλοι όροι δεν είναι συνήθως τόσο καλοί για τον επιτιθέμενο, ακόμα και αν έχει κερδίσει στο πεδίο, πχ τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ή στην Παλαιστίνη. Ακόμα και αν φτάσουμε στην Άγκυρα και τη λίμνη Βαν, μετά τι; Θα δώσουμε πολιτικά δικαιώματα σε 83εκ Τούρκους; ή θα τους στείλουμε στην Μογγολία; 

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι μετά το επεισόδιο θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση, η Τουρκία θα έχει κάθε νομικό και ηθικό δικαίωμα να φωνάζει, και αντίστοιχα θα το έχει χάσει η Ελλάδα, που θα έχει καταστρέψει ότι χτίζει δεκαετίες τώρα, με μια εν θερμώ απόφαση. Απρόκλητη επίθεση σε διεθνή ύδατα δεν είναι κάτι που θα το επιδοκιμάσει κάποια χώρα στον κόσμο, πόσο μάλλον οι ναυτικές χώρες.

Απρόκλητη; Αφού η Τουρκία προκαλεί με τις έρευνες της. Πρώτα από όλα θα υπάρξει πρόβλημα στο να αποδείξει η Ελλάδα ότι η Τουρκία έκανε κάτι προκλητικό. Τα πλοία έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί, ακόμα και αν ήταν οριοθετημένη και αποδεκτή από την Τουρκία Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έχουν δικαίωμα να κάνουν έρευνες; Καλή τύχη σε όποια νομική ομάδα καταφέρει να το αποδείξει αυτό. Οι Τούρκοι φυσικά θα το αρνηθούν. Μα έχουν απλώσει καλώδια… Που δεν ακουμπάνε όμως στο βυθό. Αν η τεχνολογία προοδεύσει και μπορεί να γίνει έρευνα από αεροσκάφος ή δορυφόρο θα ήταν πρόκληση; Αν ένα Τουρκικό ελικόπτερο χρησιμοποιεί το ποντιζόμενο σόναρ δεν είναι πρόκληση και αν ένα πλοίο κάνει το ίδιο είναι; Αν είχαν απλώσει δίχτυα πάντως είναι ξεκάθαρο ότι θα ήταν νόμιμα. Θα πρέπει να αποδειχθεί ότι λειτουργούσαν οι αισθητήρες και ότι έψαχναν για αέριο, αυτοί όμως πολύ βολικά θα το αρνηθούν και τέλος πάντων ακόμα και αν αποδείξουμε κάπως ότι λειτουργούσαν, μπορούν πάντα να ισχυριστούν ότι ψάχνανε για φάλαινες…

Ακόμα και αν με κάποιο τρόπο καταφέρουμε να πείσουμε το ακροατήριο μας ότι οι Τούρκοι ήταν προκλητικοί, πάλι θα έχουμε παρανομήσει με ένα σοβαρότερο παράπτωμα, με την απειλή και την χρήση βίας και μάλιστα βίας δυσανάλογα μεγάλης σε σχέση με την πρόκληση. Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε αποζημιώσεις και σε μια ταπεινωτική συγγνώμη, όπως ακριβώς αναγκάστηκαν να κάνουν οι Ισραηλινοί. Θα έχουμε χάσει ότι πλεονέκτημα έχουμε κερδίσει τόσα χρόνια και θα έχουμε φέρει σε δύσκολη θέση τους συμμάχους μας, οι οποίοι μπορεί να εξαναγκάσουν να αναπροσαρμόσουν τις σχέσεις τους απέναντι μας. Για μια τέτοια εξέλιξη, η Τουρκία θα ήταν διατεθειμένη να βυθίσει μόνη της τα δικά της πλοία.

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να τους αφήσουμε να αλωνίζουν ελεύθερα; Φυσικά και όχι. Πρέπει να είμαστε εκεί, να έχουμε παρουσία, να τους παρενοχλούμε και να τους καταγγέλλουμε σε κάθε ευκαιρία. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Και μακάρι να κάνουν αυτοί επιθετικές κινήσεις που θα τους εκθέτουν όλο και περισσότερο. Μακάρι ο Ερντογάν να μακροημερεύσει με μια τέτοια πολιτική και οράματα για οθωμανική πρωτοκαθεδρία. Τόσο περισσότερο θα αντιδρά η διεθνής κοινότητα εναντίων του και τόσο περισσότερη υποστήριξη θα έχει η Ελλάδα. Τις δεκαετίες του 70, 80 και 90 όλες οι χώρες είχανε ουδέτερη στάση στις κρίσεις του Αιγαίου (που τα Ιμια ήταν και ξεκάθαρη περίπτωση), τώρα ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την Αφρική όλοι παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδος, ακόμα και η Γερμανία. Θα το καταστρέψουμε αυτό για να αποδείξουμε απλά τον ανδρισμό και την παλικαριά μας ή γιατί μας πνίγει η αγανάκτηση;  

Αυτή την στιγμή είμαστε σε πλεονεκτική θέση. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν Τουρκικές προκλήσεις σε Ελληνικά ύδατα. Ακόμα και το Καταριανό Al Jazeera (μάλλον τους ξέφυγε)! Οι κυβερνήσεις τους, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, υποστηρίζουν τις Ελληνικές θέσεις. Μόλις οι Τούρκοι ξυπνήσουν από τις αυταπάτες τους, θα παρακαλάνε για διεθνή διαιτησία, αλλά εμείς δεν θα θέλουμε. Αν για τα επόμενα 30-40 χρόνια όλοι δέχονται τα ύδατα αυτά ως Ελληνικά για ποιο λόγο να πάμε σε διαιτησία, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιώσει τις Ελληνικές θέσεις; Ήδη τους λέμε ότι πάμε σε διαιτησία μόνο για την ανατολική Μεσόγειο, αλλά χωρίς απειλές, δηλαδή το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, που είναι και ο ζωτικός μας χώρος.  

Σε αυτή την παρτίδα θα βρεθεί στην πλευρά τον κερδισμένων αυτός που θα φερθεί πιο έξυπνα και πιο πονηρά, όχι αυτός που έχει τα περισσότερα κανόνια (που με την ευκαιρία δεν είναι η Ελλάδα).

Κάθε φορά που πλημμυρίζουμε από αγανάκτηση, να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και να θυμόμαστε ότι υπάρχει η ώρα που πρέπει να κάνουμε το κορόιδο, υπάρχει και η ώρα να πολεμήσουμε, και αυτό θα το κάνουμε αμείλικτα και αδυσώπητα όπου, όταν και όπως μας συμφέρει και δεν θα είναι απαραίτητα κάπου ανάμεσα στην Τουρκία και την Αφρική. Να θυμόμαστε, ότι στις 12 Ιουλίου 1940 οι Ιταλοί βομβάρδισαν πλοία μας στο λιμάνι του Κισσάμου, στις 31 Ιουλίου βομβάρδισαν δύο αντιτορπιλικά μας στον Κορινθιακό, και δύο υποβρύχια στη Ναύπακτο, στις 2 Αυγούστου επιτέθηκαν σε πλοίο του Λιμενικού στην Αίγινα και στις 15 Αυγούστου βομβάρδισαν ένα ατμόπλοιο στην Κρήτη και βύθισαν την Έλλη στην Τήνο. Αν ο Μεταξάς και οι παππούδες μας μπόρεσαν να τα καταπιούν όλα αυτά, τότε μπορούμε και εμείς σήμερα… Στις 28 Οκτωβρίου τους επιστρέψαμε την φιλοφρόνηση, και το θυμούνται ακόμα…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

112 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
112 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
dokimos

**Και εσυ τεκνον Βρουτε;;** Ειχε πει ο Καισαρας οταν ειδε με απορια στα ματια τον αγαπημενο του φιλο Βρουτο να του καρφωνει το μαχαιρι στην καρδια
Θα μου επιτρεψετε και εγω να αναφωνισω το ιδιο **Kαι εσεις τεκνα της Π&Δ;;**

Costas6

Αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος, είναι πως ο Βρούτος απήντησε.
Πάντα έτσι στους τυράννους.

Nikodimos

Τελευταία σκηνή, τελευταίο επεισόδιο, the last ship, πρώτος κύκλος.

(άσχετο, απλά ήθελα να το πω :p)

SarDaNapAloS

Κοίταξε να δεις…Επειδή α) έχουμε μία ηλικία β) έχουμε ευθύνες γ) αγαπάμε τις ωραίες γυναίκες…Θα σε παρακαλούσα να μη μας θυμίζεις στιγμές της ζωής μας που μας πόνεσαν. Δηλαδή επειδή είπε την ατάκα, έπρεπε να σκοτώσει τη γυναίκα πάνω στο σώμα της οποίας έφτιαξαν το σώμα της Lara Croft; Ήρεμα ρωτάω!

Mikkan

μαγκας της καρέκλας μου φαίνεσαι και εσύ
Και αμφιβάλλω αν έχεις πάει σε πρώτης γραμμής μονάδα όταν πηγές στρατό

dokimos

Κουτσαβακι!!! εκανα 30 μηνες θητεια το 80 στο 212 Σαμο με ασδεναρχη τον Δ. Μανταφια και υπολοχαγο της 2ης Διμοιριας τον Φλωρο δεν ξερω εαν εχεις ακουστα. το ονομα Μανταφια εν οχι κανετο Google. εσυ πρεπει αν εισουν εκολαπτομενο τοτες

Last edited 1 month ago by dokimos
Mikkan

Άρα είσαι μεγαλουλης ( το παίζεις )
Και λες και ψέματα
Όταν σου λένε ιστορίες άλλοι που έχουν πάει στρατό
Να θυμάσαι τι σου λένε
Και να τα λες σωστά
Μόνο τα ονόματα
Που γράφεις είναι αλήθεια
Τα υπόλοιπα είναι της φαντασίας σου

Βουτηρομπεμπε
Νομίζεις ότι επειδή γράφεις
Ξέρεις και τί λες
Παραμυθά

Mikkan

Περιμένω απάντηση αν έχεις κοτσια
Και να σου πω που τις αλήθειες
Γιατί εσύ μόνο μισό παραμύθια ξέρεις

dokimos

Μπαγλαμαδακι ΚΕΝ Τρίπολης 3μηνες,512 Χιο ΛΥΒ 3 μηνες,ΣΕΑΠ Ηράκλειο 3 μηνες,Ρέντινα σχολή ειδικού πολέμου 1 μηνας,212 Σαμος 20 μηνες,Κυνηγος 30 χρόνια
Τι να πω ασ οπσετε του ότι είσαι θηλυκου γένους

Flight

Κλείνει εδώ γιατί παρατράβηξε. Ευχαριστούμε

Mikkan

Έχετε δίκιο συγνώμη
Αλλά έλεγε ψέματα
Για τον ΓΕΕΘΑ

dokimos

συγνωμη ρε παιδια πεσαμε σε EXXOSET

Mikkan

Όπα καινούργια στοιχεία Είσαι και κυνηγός Μήπως θέλεις και παράσημο για αυτό Είσαι ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΑΣ Χτες γράφεις ότι εισουνα Σάμο 30 μήνες Τώρα τους έκανες 20 Διάλογος μαζί σου μου απαγορεύεται Αααααα Ήμουν Σάμο και εγω Στο 212 Έκανα και στον εξ λόχο στην Αγία ζώνη Δίπλα στο μοναστήρι αν ξέρεις Όσο για τον ΓΕΕΘΑ Κ.Φλωρο Είσαι και κακος ψεύτης Γιατί το 1980 ήταν 19 ετών Και στο 212 ήταν το 1985 Διοικητής 2ου λόχου ( Οι μόνιμοι αξιωματικοί σπάνια εως καθόλου είναι διοικητές Διμοιριας ) Επειδή σού την είπα τώρα πολύ Σου ζητάω συγνώμη Αν σε εξέθεσα Αλλά στην πτήση… Read more »

dokimos

Κερεβελη, Αγια Ζωνη, Ποσεδωνειο, 317 στο δρομο για πυθαγορειο
Πλοτα στο Ηραιο , το 80 ειναι δεκαετια του 80 παρουσιαστικα το 83, κατω απο το 212 ηταν ο λοχος του πυροβολικου το οποίο ειχε βαση στους Μυτιληνιους, Τοτες τα ταγματα ηταν μεγαλα ειχαμε λοχους και δοιμιριες οι λοχοι ειχαν 3αστερους και 2αστερους οι δοιμιριες ειχαν μοναστερους μονιμους και 2 δοκιμους ο Φλωρος ειρθε μετα απο εμενα απο την σχολη, ειχαμε φαει πολλες φόρες μαζι με τον φλώρο στην Λεσχη στην οδο Θεμιστοκλη Σοφουλη και στο καφενειο το ηραιο εχουμε πει καφε, διοικητής του 212 τοτες ηταν ο συνταγματάρχης Ροζακεας

Last edited 1 month ago by dokimos
Mikkan

Όλο που γράφεις είναι ανακριβής
Αλλά τα άλλον γράφεις
Και αλλάζεις όλα αυτά που λες από κάθε φορά λες και άλλα
Ούτε θυμάστε πότε πήγες και υπηρέτησες στρατό
Από το 80 πήγαμε 83
Οι δικαιολογία είναι ότι ποιο εύκολο υπάρχει
Ότι γράφεις εσύ Εγώ σου απαντάω
Και κάθε φορά πάλι μου απαντάς με άλλα τα αλλον

Να είσαι καλά
Καλό Αυγούστο !!
Γειά !!!!!

Mikkan

Έχεις πλάκα πάντως
Δεν σου την ξαναβγενω

Ααααα
Δεκαετία 80 ήμουν και εγώ
Άντε μπορεί να υπηρετήσαμε μαζί
Σε αυτή την δεκαετία
Όσο για τον ΓΕΕΘΑ σαν ανθυπολοχαγό
Κάθε μέρα τα λεγαμε
Ο καθένας από το πόστο του και την ιδιότητα του στη μονάδα

Mikkan

Έχεις πολύ πλάκα
Έχεις αλλάξει σε αρκετές τοποθεσίες τα ονόματα αλά τα άλλον
Και τον κ Μάταφια το λες πολακης Μανταφια

Δες λίγο που ήταν όταν εσύ υπηρέτησες

http://www.newsnowgr.com/article/680779/ekdiloseis-gia-tin-genethlia-imera-tis-98-adte-stin-mytilini.html

Thankgod4thebomb

Και αν στείλουν γεωτρύπανο άντε να αποδείξεις εσύ ότι δε τρυπάει για φωλιές για χταπόδια… και άντε βγάζουν φυσικό αέριο (  άχρωμο ,αόρατο και άοσμο) άντε να το αποδείξεις εσύ… γιαυτό ας κάτσουμε στα αυγά μας… δεν είμαστε κορόιδα!

G...

Δεν μας τα λεει καλα η πτηση τωρα τελευταία. Με λιγα λογια αποδεχεται οτι το κομματι αυτο ειναι γκριζο.

Flight

Ε άμα το λέει η πτήση…

Fingolfin

Η Πτήση αναφέρει τις αμφισβητούμενες περιοχές. Δηλαδή από τον 28 – 32 μεσημβρινό. Εκεί υπάρχουν συμφέροντα 4 χωρών και πρέπει να διευθετηθούν με συμφωνίες. Η Ελλάδα θα δεχθεί διαπραγμάτευση μόνο για αυτή την περιοχή. Στο Αιγαιό θα πρέπει να αυξήσουμε τα χωρικά μας ύδατα σε 10 ή 12 ναυτικά μίλια.

Αν δεν εμπιστεύεσαι την Πτήση, ψάξε να βρεις αντίστοιχες αποφάσεις διεθνών συμφωνιών (ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδα) για νησιά μεγέθους Μεγίστης (Καστελλόριζο).

Last edited 1 month ago by Fingolfin
GK21

Αλλο συμφεροντα,αλλο δικαιωματα με βαση το διεθνες δικαιο.Αν ειναι να μιλαμε για συμφεροντα να φωναξουμε στις διαπραγματευσεις και τους Γαλλοαμερικανους και τις εταιρειες τους που θελουν να ρουφηξουν οτι υπαρχει στο πατο της θαλασσας.Και αυτοι συμφεροντα εχουν.Να τους δωσουμε κι αυτους ενα κομμματι…..

Koursaros312

Όπως έστειλαν και στην κυπριακή ΑΟΖ; Άραγε τι γίνεται εκεί, βγάζουν πετρέλαιο;

AtenRa

Το σημείο που κάνουν και καλά τις έρευνες τώρα έχει βάθος 2500 με 3000 μέτρα, δεν έχουν τέτοια τεχνολογία να κάνουν γεώτρηση εκεί,  μην ψαρώνετε με το τι λέει ο Ερτογαν για εσωτερική κατανάλωση.

Αν μπει όμως καράβι τους στην ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου τότε αλλάζει το σκηνικό και εκεί χάνουν και καράβια και θα ζητάνε εκείνοι συγγνώμες. 

Yannis

Αλλο πραγμα το ερευνητικο σκαφος, αλλο το γεωτρυπανο. Οι προλκησεις και οι απαντησεις ειναι κλιμακωτες. Προς το παρον εχουμε παρει τη σταση που αντιστοιχει στη σημερινη προκληση. Αν αυτη αναβαθμιστει, αναλογα θα αλλαξει και η σταση μας. Μην προτρεχεις.

George

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο
Δεν θέλει μπράτσα, θέλει νιονιό
Η Ισλανδία τα έβαλε με το ΗΒ και νίκησε γιατί τα είχε

Nikodimos

1) Για την Ισλανδία τότε ήταν θέμα επιβίωσης, καθώς η αλιεία ήταν η μοναδική της πηγή εσόδων. Για την Ελλάδα δεν είναι. Ούτε για την Τουρκία είναι.

2) Η Ισλανδία για να πιέσει την Αγγλία, απείλησε να διώξει την αμερικανική βάση και να προσχωρήσει στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Είμαστε εμείς διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι τέτοιο; Έχω την αίσθηση ότι και να είμασταν θα έπρεπε να περιμέναμε στην ουρά, πίσω από την Τουρκία.

George

Να φύγει από το ΝΑΤΟ, όχι να προσχωρήσει στο σύμφωνο Βαρσοβίας.
Βικινγκς είναι οι άνθρωποι, όχι τρελοί
Είχε και συνέχεια η Ισλανδική περιπέτεια πάντως!
Σήκωσαν τις Αγγλικές καταθέσεις με τις μίκυ μαους τράπεζές τους και μετά τις άφησαν να καταρρεύσουν
Η ανησυχία στο ΗΒ είναι τι θα περιλαμβάνει ο τρίτος γύρος 🙂

Πιο σοβαρά δεν είπα να κάνουμε ακριβώς τα ίδια αλλά να διδαχθούμε από το τι έγινε στους πολέμους του μπακαλιάρου. Πως οι άνθρωποι έβαλαν το μυαλό τους να λειτουργήσει για να αντισταθμίσουν την ανισορροπία δυνάμεων

Stratilatis

Συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια. Τελείως ανόμοια. Η Ισλανδία το ’76 πίεσε να έχει ΑΟΖ. Η Βρετανία δεν το αποδέχθηκε και απαίτησε συνεκμετάλευση, παρόλο που δεν γειτνιάζει (πρώτη διαφορά) με την δική της ΑΟΖ, οπότε δεν είχαμε αμφισβητιση περιοχής όπως στο Αιγαίο αλλά αμφισβήτηση κυριαρχικόύ δικαιώματος. Η Ισλανδία χρησιμοποιήσε στη διπλωματική αρένα, την στρατηγική της θέση στο ΝΑΤΟ για να πετύχει το σκοπό της. Και χρησιμοποιήσε το Λιμενικό της και μόνο Εγινε διαιτησία με το ΝΑΤΟ διαιτητη και τελικά συμφωνήσαν σε 70/30 μοιρασιά. (εκτός αν πιστεύεις ότι οι 30.000 τόνοι αλιευμάτων που δικαιούται κάθε χρόνο η Βρετανία δεν είναι μοιρασιά). Στην… Read more »

Last edited 1 month ago by Stratilatis
Tango.Alpha

Τι αποτέλεσμα είχε η τελευταία αποχώρησή μας από το το ΝΑΤΟ;

George

Η τακτική της Ισλανδίας τότε έχει δημιουργήσει ολόκληρη σχολή διεθνώς και έχει μελετηθεί εκτενώς ενώ έχει εμπνεύσει ουκ ολίγους
Δεν ήταν μόνο η απειλή για το ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο δεν θα έφτανε ούτε θα μπορούσε να κρατήσει η μπλόφα 15 χρόνια και 3 γύρους αναμέτρησης. Είναι απλοικό να πιστεύεις ότι μόνο αυτό αρκούσε
Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν μίλησα για copy/paste ούτε για αποχώρηση από ΝΑΤΟ, ΕΕ ή ΟΗΕ ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο οπότε απαντάς σε κάτι που δεν ισχυρίστηκα

Yiorgos

Αγαπητέ Stratilatis Stratilatis,

Nομιζω ότι σού διαφεύγει ότι ή Βρετανία αναγκάστηκε στο τέλος να αποδεχθεί ότι το Rockwall island ήταν βράχος και όχι νησί και επειδή δεν μπορούσε ως βράχος να συντηρήσει ζωή ζωή και οικονομία πήρε μόνο χωρικά ύδατα αλλά όχι ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_aXxs2csco

Φιλικά πάντα
Γιώργος

George

αναλογική βία άσκησε….συγκρουόμενα!
Εντάξει δεν υπήρχε και περίπτωση για κάτι άλλο
Το θέμα είναι ότι νίκησε!

Steve

Πτήση καλά τα λέτε αλλά αν όπου Ελλάδα βάζαμε το Ισραήλ ή ήμασταν σε αστακοί εξοπλιστικά δεν θα μας ένοιαζε διεθνές δίκαιο, οι ΗΠΑ η Μέρκελ και ο Μακρον κτλπ…. όπως δεν νοιάζει και τον Τούρκο… Επίσης πέρα από τα κλαψουρίσματα στους έξω μπορούμε να πάρουμε και εμείς μέτρα που όπως βλέπω δεν θα πάρουμε…. ΠΧ κλείσιμο συνόρων… που ακόμα και τώρα και με covid πάνε οι γνωστοί Έλληνες εκδρομές ή για ψώνια στον γείτονα… Κλείσιμο του προξενείου στην Θράκη (αυτό θα τσούξει)….. Διακοπή όλων των εμπορικών συναλλαγών… μην αναφέρω εταιρίες που στηρίζουν αγοράζοντας πρώτες ύλες (β διαλογής) από τους… Read more »

Last edited 1 month ago by Steve
Tango.Alpha

Μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα σε μια χώρα που έχει τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε;

Για το Τζαμί δεν πρέπει με κανένα τρόπο να συσχετίσουμε το Τζαμί της Αθήνας (που ίσως δεν έπρεπε να γίνει) με τα Ελληνοτουρκικά καθώς θα καταστήσουμε την Τουρκία εκπρόσωπο και συζητητή εκ μέρους των μουσουλμάνων που ούτε ο Πρόεδρος Ερντογάν δε θεωρεί τον εαυτό του.

TurkO

Ακόμα και αν φτάσουμε στην Άγκυρα και τη λίμνη Βαν, μετά τι; Θα δώσουμε πολιτικά δικαιώματα σε 83εκ Τούρκους; ή θα τους στείλουμε στην Μογγολία; 

lol.. good point.

Last edited 1 month ago by TurkO
Thras

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην Άγκυρα. Η τελευταία προσπάθειά μας απέτυχε επειδή κυνηγήσαμε τους τούρκους στα βάθη της Μικράς Ασίας. Η ανατολική Θράκη και τα παράλια του Αιγαίου μας φτάνουν, δεν χρειάζεται να πάμε παραπέρα. Τουλάχιστον για αρχή…

AESA

Οκ δεν θες 83 εκατομύρια θες μόνο τα 20 και ένα μέτωπο μερικές χιλιάδες χιλιομέτρων χωρίς φυσικό ανάχωμα.

TurkO

When your first attempt failed, your population were around 7 million, Anatolian population were around 11 million (and parished population and bored of wars). Also there were huge part a greek population in this 11 million population. I do not even need to mention that Greece is backed by superpowers of era.

Circumstances are changed now. Now, you can only come to Turkey as tourist. 

AESA

Τράβα να πεις το τσάι σου διάβασε λίγη ιστορία και μετά σβήσε το κεράκι σου, βάρβαρε. Δεν θα κάνουμε τίποτα εμείς. Ο μέγας ταγίπ φροντίζει για εμάς. Σε ένα μήνα θα ψάχνετε το δολάριο με τους s400 και δεν θα το βλέπετε. Τα καλύτερα είναι μπροστά σου. Διάβαζε τα σχόλια και τα άρθρα, κατάλαβε τι διαβάζεις για να είσαι λίγο προετοιμασμένος για ότι έρχεται.

Yannis

The population of Turkey has been increasing the last 100 years at a high rate. This has hapened mainly on the eastern side where the population is to a large extent Kurdish. Generaly, the fertility rate is higher in the poor areas. The most advanced areas on the Agean shore are close to the Greek rate. https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Turkey The reason why the Anatolian expedition was lost by Greece to the favor of Turkey was the combination of (1) the shift of the great powers at that time in favor of Turkey (they started sending them armaments) and (2) the unfavorable geography.… Read more »

TurkO

I don’t want be misunderstood. I do not underestimate Greece. I joke about invading Turkey. Because I see users underestimate Turkey and comments like “Why don’t we sink this, invade that” etc.
I am not fool anough to underestimate Greece nor magnify one’s self.

nikos-sd

https://thediplomat.com/2016/06/the-epic-story-of-how-the-turks-migrated-from-central-asia-to-turkey/

Second paragraph from the end:”Genetic studies show that some 9 to 15 percent of the Turkish genetic mixture derives from Central Asia”

So,there is a chance of at least 85% that you have Greek or Armenian blood in your veins,and here you are now seeing us as your enemy ,when the real enemy is the 10% that assimilated you and made you forget of your true origins..

This is not funny,this is tragic…

flatspin

μπλα μπλα μπλα…. πολλες νομικές αγωνίες που καμία σημασία δεν έχουν στο τελος της μέρας. Πείτε μας, πως βοηθησαν την Κύπρο ολα αυτά 40 χρόνια τώρα?

Αν πρέπει να το βυθισουμε να το βυθισουμε. Αν πρεπει να ανοιξουμε μέτωπο σε ολη την επικράτεια, ας γίνει. Σήμασία έχει στο τελος της ιστοριας αυτής ποιος θα βρεθεί απο πάνω και όχι τι θα πουνε οι δικηγόροι.

AESA

Να σου πω εγώ πως βοήθησαν την Κύπρο. Το δεν ξεχνώ έγινε δεν θέλω να ενωθώ για κανένα λόγο με τους δίπλα.

Nikolaos

Πάνω που πάτε να πείτε κάτι λογικό, έρχεται αυτό το … “Μόλις οι Τούρκοι ξυπνήσουν από τις αυταπάτες τους, θα παρακαλάνε για διεθνή διαιτησία, αλλά εμείς δεν θα θέλουμε. Αν για τα επόμενα 30-40 χρόνια όλοι δέχονται τα ύδατα αυτά ως Ελληνικά για ποιο λόγο να πάμε σε διαιτησία, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιώσει τις Ελληνικές θέσεις;” … και τα τινάζει όλα στο αέρα. α) Κατ’ αρχάς, για να έχει πάρει με απόφαση του ΔΔΧ μια μακρόστενη (αλλά τεραστίου μήκους) λωρίδα ΑΟΖ το Saint Pierre & Michelon, υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας μόλις έξω από τις ακτές του …… Read more »

ak73

Αγαπητέ Πολύ ενδιαφέροντα , και αρκετά σωστά αυτά τα οποία γράψατε. Όμως όπως υποδεικνύει το άρθρο , εταιρείες τεράστιες όπως η Exxon , Total , κλπ , γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους χώρες σαν την Τουρκία , και τις παράλογες μη νόμιμες επιδιώξεις τους , και προχωρούν στις συμφωνίες τους με τις χώρες που τηρούν το διεθνές δίκαιο . Όπως συμβαίνει τώρα και με την Κύπρο άλλα και με εμάς και τις συμφωνίες για έρευνες κοντά στην Κρήτη . Τέτοιου είδους κολοσσοί πριν υπογράψουν : 1) Εξετάζουν με λεπτομέρεια το διεθνές δίκαιο , και το ακολουθούν χωρίς λάθη 2)… Read more »

Nikolaos

Δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Τα οικόπεδα που δημοπρατήθηκαν από Κύπρο ή στα οποία ανέθεσε συμβόλαια ερευνών η Ελλάς ανήκουν στην κυπριακή, ή αντίστοιχα ελληνική, υφαλοκρηπίδα υφ’ οιανδήποτε ερμηνευτική εκδοχή των πραγμάτων. Οι εταιρίες λαμβάνουν τη γνώμη ειδικών νομικών πριν προχωρήσουν, και φυσικά έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από αυτούς ότι ουδέποτε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο θα ανεγνώριζε δικαιώματα τρίτου κράτους επί των “οικοπέδων” αυτών βάσει της κρατούσας νομολογίας. Το ζήτημα είναι για τα εριζόμενα τμήματα, στα οποία όμως και πιθανολογούνται σημαντικά κοιτάσματα! Και για να μην παρεξηγούμαστε, “εριζόμενα” χαρακτηρίζουμε κατά συνθήκη εκείνα για τα οποία υπάρχει η υπόνοια, βάσει και της προηγούμενης νομολογίας,… Read more »

ak73

Συμφωνώ και επαυξάνω.

Όμως με την διευκρίνηση ότι λογικά ποτέ , δεν πρέπει να καθίσουμε με την Τουρκία για διαπραγμάτευση έναντι επιδιαιτησίας για τα συγκεκριμένα θέματα.

Καθότι όπως πάρα πολύ σωστά σημειώνετε , υπάρχει υπαρκτή/σοβαρή περίπτωση υιοθέτησης από τον επιδιαιτητή και της αρχής της ευθυδικίας , τουλάχιστον μέχρι έναν βαθμό γεγονός που θα μας ζημίωνε

Costas6

Για να το πάω ένα βήμα πιο κάτω:
Όταν οι 7 αποφασίσουν πως ήρθε η ώρα για τα κοιτάσματα της Μεσογείου, θα δουν ποιός είναι ο βολικός για να συνεργαστούν, θα του πουν τι είναι δικό του και με ποιόν θα οριοθετήσει που και θα παρέχουν την απαιτούμενη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη.
Γι αυτό ούτε βιαζόμαστε ούτε κινήσεις κακού παιδιού κάνουμε.

Fiorentino

Συγχαρητήρια συνονόματε για την ανάλυση σου. Μακάρι οι ”υπεύθυνοι΄΄ να τη δουν και να την έχουν ως οδικό χάρτη..

Nikolaos

Ευχαριστώ, αγαπητέ φίλε, είμαι σίγουρος ότι οι ιθύνοντες έχουν πολύ σοβαρότερη νομική συμπαράσταση από τη μετριότητά μου. Το ζήτημα είναι να ευρεθεί η βούληση για την δέουσα αμυντική θωράκιση της Πατρίδας παρά το όποιο πολιτικό κόστος. Εκεί χωλαίνουμε.

x-m

Ακριβώς !! Είμαστε χαρούμενοι για το χουνέρι που έκανε η φρεγάτα μας στους τούρκους. Δεν αξίζουν οι άνθρωποι μας (και εμείς μαζί) ,κάτι πολύ καλύτερο απ’ότι έχουν τώρα στα χέρια τους; Και είναι κρίμα ,γιατί δεν είναι πάντα θέμα χρημάτων.

Skeptomenos_politis

Εξαιρετικό σχόλιο.

Ίσως θα έπρεπε να γράψετε ενα άρθρο σχετικα με το θέμα και τις διαφορες εναλλακτικές της Ελλαδας και να το στείλετε στην Πτήση για δημοσίευση. Εχουν δημοσιεύσει απόψεις αναγνωστών αρκετές φορές.

Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, σας ευχαριστώ, αλλά φρονώ ότι θα άρμοζε να το κάνει κάποιος τουλάχιστον με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο της Θάλασσας. Θα ευχόμουν η ΠΤΗΣΗ να αναζητήσει μια τέτοια συνεργασία, αν τέτοιο πρόσωπο δεν ευρεθεί πρόθυμο μεταξύ των αναγνωστών, και να μας παρουσιάσει, με εύληπτο αλλά και εμβριθή συνάμα τρόπο, σε συνέχειες, α) τις θεμελιώδεις έννοιες, β) την εξέλιξη του δικαίου, γ) την εξέλιξη της νομολογίας, δ) το επίδικο Ελλάδος – Τουρκίας ενόψει όλων των παραπάνω. Θα ήμουν ευτυχής να εισφέρω κάτι παραπάνω αλλά ο διδακτορικός μου τίτλος, το γνωστικό αντικείμενο της ακαδημαϊκής μου θέσεως και ο τομέας στον… Read more »

Last edited 1 month ago by Nikolaos
Thatcherite

Μερικά πράγματα είναι προφανή και ο ρθρογράφος πολύ καλά τα λέει. Νομίζω ότι μόνο στην Ελλάδα καταφέραμε να πιστέψουμε ότι το παράδειγμα των Saint Pierre & Michelon είναι σχετικό και μάλιστα υπέρ των συμφερόντων μας στο Καστελόριζο. Δυστυχώς το wishful thinking δεν βοηθάει. Το σκεπτικό της απόφασης της διαιτησίας για τα νησιά της Μάγχης αναφέρεται επακριβώς στην σημασία του Saint Pierre αλλά 45 χρόνια μετά στην Ελλάδα ακόμα πιστεύουμε ότι το Καστελόριζο θα πάρει 100% υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Η απόφαση της Μάγχης είναι πιο σχετική: Νησιά με πληθυσμό άλλης τάξης μεγέθους από το Καστελόριζο, με οικονομία πολύ μεγαλύτερη της Ρόδου, πήρανε υφαλοκρηπίδα… Read more »

Nikolaos

Φαντάζομαι όλα αυτά απευθύνονται σε τρίτα πρόσωπα, γιατί οι προσδοκίες που θεωρείτε αβάσιμες δεν περιέχονται στην παρατήρησή μου. Από κει και πέρα, αν δεν επιληφθεί διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, θα είμαστε στο ίδιο σημείο τα επόμενα 100 χρόνια, και εξορύξεις δεν θα γίνουν στο επίδικο από κανέναν. Αυτό φυσικά βλάπτει περισσότερο την Ελλάδα, παρά την Τουρκία, που αυτήν τη στιγμή έχει άλλη δυναμική, οικονομική και δημογραφική. Εξυπακούεται ότι τόσο στη διαπραγμάτευση όσο και στο δικαστήριο προσέρχεται ένα κράτος διεκδικώντας αυτά που του δίδει η ευμενέστερη δυνατή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου! Ο,τιδήποτε λιγότερο συνιστά απιστία των εκπροσώπων του! Γνωρίζω, ασφαλώς, ότι υπάρχει… Read more »

Nikolaos

Επίσης, η (δυσμενής, εν προκειμένω, για τη μεταχείριση των δικαιωμάτων των offshore islands) εξέλιξη της νομολογίας μεταξύ των υποθέσεων Σαιν Πιερ και Μάγχης φαντάζομαι ότι προέκυψε επειδή τα μέλη κάποιου δικαιοδοτικού σώματος πείσθηκαν από την επιχειρηματολογία κάποιων “δικηγόρων” (όχι κατ’ ανάγκη των νομικών παραστατών ενός από τα δύο διάδικα μέρη, πιθανώς από μελέτες και δημοσιεύσεις νομομαθών ευρύτερα προσβάσιμες, ή από third party legal opinions). Διότι ούτε νέες συνθήκες θεσπίσθηκαν στο μεταξύ, ούτε κάτι άλλο που μετέβαλε συνολικά τις προκείμενες συνέβη.

Yiorgos

Αγαπητε  Nikolaos θα ηθελα να κανω ορισμενα σχολια πανω στο αρθρο και σε αυτα που παρεθεσες και με τα οποια συμφωνω. Θα αρχισω απο την οδηγια που εβγαλε η Τουρκια στις 27 Ιουλιου 2020 η οποια λεει οτι το Πλοιο θα κανει σεισμογραφικες ερευνες στην παρακατω περιοχη. ?resize=618%2C342&ssl=1 Καταρχας διαφωνω με το αρθρο οτι η περιοχη ειναι αμφισβητουμενη και οχι δικη μας, γιατι πρωτον αυτη δεν ειναι η Ελληνικη θεση, και δευτερον, εαν δεν μας ανηκει, τοτε δεν θα επρεπε να ειμασταν εκει, αλλα ειμαστε. Δηλαδη, δεν μπορεις να εχεις την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατω. Ειτε εισαι εγκυος… Read more »

kK19641970

Συμφωνώ αν και η καρδιά μου άλλο θέλει. Πρέπει να κινούμαστε με την λογική και όχι με το θυμικό.

Alexandros

Γιατί δεν ανακυρρήσουμε 12 ναυτικά μίλια, να δούμε αν θα κάνουν πράξη το casus belli;

Nikolaos

Μεγάλη συζήτηση. Και διόλου αθώα, διότι όσο δεν ασκείται το δικαίωμα, αποδυναμώνεται, ιδίως αν τρίτος το αμφισβητεί νομικά και η αδράνεια δίδει εντύπωση συμμόρφωσης προς τις ενστάσεις του (πού και πού λέμε βέβαια ότι επιφυλασσόμεθα …). Πιθανές απαντήσεις: α) Διότι πιθανώς να υπάρχει η πληροφόρηση ότι το εννοούν. β) Διότι πιθανώς δεν μπορούμε, ή κρίνουμε ασύμφορο, να αστυνομεύουμε το θαλάσσιο καθεστώς που θα προκύψει, αν οι γείτονές μας δεν συμμορφώνονται και κάνουν π.χ. καθημερινά μη αβλαβείς διελεύσεις ή και ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ 6 και 12 ΝΜ (σκηνικό Ορούκ Ρέις 365 μέρες το χρόνο, σε έξι μήνες όλα τα… Read more »

SABRE

πολύπλοκη για τους πολλούς αλλά άψογη συνδεση λανθασμένων αποφάσεων στο αντεγκληματικό κομμάτι με την εικόνα εκ προθέσεως παραμέλησης που εμφανίζει το υλικό των ΕΔ και την συνακόλουθη αίσθηση ότι δεν θα πολεμήσουμε ( ή τουλάχιστον δεν πάμε αποφασισμένοι για όλα όπως διακηρύσσει το πολιτικό κατεστημένο) που εκπορεύεται. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω με ποιά λογική τα δικαστήρια (οι εισαγγελικές άρχές παραπέμπουν βεβαια αλλά ας μη γελιόμαστε όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης) πανελλαδικά δικάζουν σε βαθμό πλημμεληματος μετανάστες που παραπέμπονται για τα ίδια εγκλήματα κάθε μέρα και όχι σε βαθμό κακουργήματος στη βάση κατά συρρόης και εξακολούθησης (αλλά και στη βάση… Read more »

christos_choris_a

Η γνώμη μου κι εμένα είναι να τους αφήσουμε να κάνουν κι εξορύξεις.:Όντας τελείως παράνομοι στα μάτια της διεθνούς κοινότητας δεν θα μπορούν να εξάγουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Θα μπορούν οι Ε.Δ. να κάνουν ρεσάλτο σε τάνκερ που έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία. Ελληνικά NH-90 με τη συνοδεία AH-64 θα μεταφέρουν Ο.Υ.Κ. και άνδρες της Αεροπορίας στρατού και θα κάνουν ρεσάλτο, θα καταλαμβάνουν τα τάνκερ και θα κατάσχουν το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο προς όφελος της Ελλάδας. Αντί να συγκρουστούμε σε μια περιοχή που μας έχουν στήσει παγίδα ( και η οποία μπορεί να είναι κάτω… Read more »

alexmark

Αυτό το ελληνικά NH-90 τι το ήθελες; Το ένα και μοναδικό που πετάει και πάει βόλτα τον υπουργό Παναγιωτόπουλο; Επίθετο που στοιχειώνει το ΥΠΕΘΑ, πολλοί Παναγιωτόπουλοι περάσανε (και ο κόκκινος Πάνος), μόνο ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος λείπει.

christos_choris_a

Σε πρόσφατο σχόλιό μου έχω υπερθεματίσει την αντικατάστασή τους από μεταχειρισμένα UH-60A ( όχι μόνο των NH-90 αλλά και των AS-332 ) αλλά θα πρέπει να δούμε τα μεταχειρισμένα UH-60A πρώτα για να πουλήσουμε τα NH-90 και τα AS-332 ( θα μου πεις ποιός τ’ αγοράζει, αλλά λέμε τώρα ).

digitallito

Συμφωνώ γιατί πάνω-κάτω στο ίδιο μήκος κύματος έχω γράψει κι εγώ. Όλοι, μα όλοι, περιμένουν αυτόν που θα κάνει την λάθος-πρώτη- κίνηση.

Takis69

Έχω την εντύπωση πως στην Κύπρο είναι οι Τούρκοι 45χρονια.στα Ίμια μπορεί κάποιος να ανεβάσει την ελληνική σημαία;;;;τι σχέση έχει το ρεσάλτο των Ισραηλινών με την Κύπρο τα Ίμια.τις άπειρες αερομαχίες καθημερινά.και μην ξεχνάμε άπειρα λεφτά σε καύσιμα κ.λ.π.

Thanos74

ΚΟΨΤΕ την σαχλαμαρα με τις αποζημειωσεις.Εντελος ακυρο το παραδειγμα του μαβι μαρμαρα γιατι εκει το Ισραηλ επιτιθεται σε αοπλους πολιτες.
Ασε που ο σκοπος επιτευχθει ειδατε ποτε ξανα τουρκικο καραβι να πηγαινει με τσαμπουκα να σπασει το μπλοκο στην λωριδα της γαζας?

evaggelos

το ρεις πολιτικο πλοιο ειναι οχι στρατιωτικο γι αυτο κ δεν κανουμε κατι αν κανει κατι το στρατιωτικο τοτε υπαρχει επακουμβωση κ.α. μετρα.

Yannis

Αλλες οι συνηκες εκει. Τελειως διαφορετικες.

Thatcherite

Το Oruc Reic δεν είναι πολεμικό πλοίο ούτε τα άλλα δυό μικρότερα ερευνητικά ούτε φέρουν οπλισμό τα πληρώματά τους. Η χώρα μας έχει πληρώσει βαρύτατο τίμημα σε αποζημιώσεις στο παρελθόν (1897 αλλά πολύ χειρότερο μετά την συνθήκη της Λωζάνης όπου αποδεχτήκαμε την απώλεια εθνικού εδάφους και νήσων γιατί δεν έιχαμε να πληρώσουμε): το μόνο παράδειγμα που γνωρίζω όπου εθνικό έδαφος παραδόθηκε έναντι χρηματικού ανταλλάγματος στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία. Καλό είναι να ήμαστε ψύχραιμοι και λογικοί. Δεν βυθίζεις άοπλο πλοίο που κάνει έρευνες σε ύδατα που τέλος πάντων είναι διεθνή, από πουθενά δεν προκύπτει τέτοιο δικαίωμα και το τίμημα θα είναι… Read more »

Nikolaos

Είναι η άγνωστη στους πολλούς ιστορία της Ορεστιάδος. Πρόσφυγες Έλληνες της Αδρανουπόλεως, που εγκαταστάθηκαν στη δυτική πλευρά του Έβρου, και τάχιστα εγκατέλειψαν για δεύτερη φορά τα σπίτια τους, για να παραδοθεί αντί χρημάτων το Τρίγωνο του Καραγατς στην Τουρκία. Η σημερινή τους πόλη σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε (ως προς τις δημόσιες υποδομές) από τον Ελληνικό Στρατό, έχει δε ως έμβλημα την Ιφιγένεια, εις υπόμνηση του γεγονότος ότι οι κάτοικοί της θυσιάστηκαν, γινόμενοι πρόσφυγες για δεύτερη φορά, χάριν της Πατρίδος, η οποία δεν είχε χρήματα να πληρώσει τις οφειλές που είχε αναγνωρίσει.

Vas

Δηλαδή βρε Πτήση, αν την επόμενη φορά στείλουν γεωτρύπανο και αρχίσουν να τρυπούν, πάλι θα ισχυριστείς ότι δεν μπορούμε να το αποδείξουμε και θα είναι υπερβολική αντίδραση αν το χτυπήσουμε;

Thatcherite

Δεν έχουμε ΑΟΖ άρα λογικά, ναι όχι μόνον υπερβολική αντίδραση απλώς αλλά μία που θα επιφέρει βαρύτατο τίμημα, προφανώς.

George_K

Πάντως η όλη επιχείρηση αποδίδει. Αρκεί μια ολιγόλεπτη βόλτα στα τουρκικά forum.

Wisdom

Οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν δηλώσει αρκετές φορές και παραδέχονται δημοσίως ότι το πλοίο εκτελεί σεισμικές έρευνες για εντοπισμό πιθανών δομών υδρογονανθράκων. Άρα ασκούν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας, δεν τίθεται θέμα. Όπως και παλιότερα με Χορα, Σισμίκ και Πίρι Ρέις. Δεν λέω να το βυθίσουμε, αλλά πολύ ευχαρίστως να του εμποδίσουμε τον πλου π.χ. βάζοντας μπροστά του ένα σαράβαλο εμπορικό ή/και να του κόψουμε τα καλώδια με ένα πλοίο του ΛΣ. Εναλλακτικά, επειδή ο πλους των πλοίων αυτών είναι πολύ αργός και σε ευθείες (άρα εντελώς προβλέψιμος) δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολη μια ενέργεια δολιοφθοράς μικρής έκτασης από βατράχια με τον… Read more »

nikos-sd

να χαμε τώρα 10 Arleigh Burke ,ούτε ψάρι δε θα τολμούσε να βγει από τα Δαρδανέλια .και τα 12ν.μ. χτες.. 10 Α.Β.*2δις=20δισ. Μεγάλο ποσό?να είχαμε τα χαμένα δις της τελευταίας διαπραγμάτευσης σπαταλημένα σε δεκάδες belhara?και γιατί να μην είχαμε όλα τα 310 δις του χρέους σπαταλημένα στην άμυνα και να μην είχαν πάει αλλού όλα αυτά τα χρόνια. Το άσχημο δεν είναι που τσουλατσάρει στην υφαλοκριπίδα μας,αλλά ότι αύριο πάλι δε θα ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την άμυνα μας. Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου,ο Ερντογάν,ξοδεύει ασταμάτητα χρήματα στην άμυνα,σπαταλάει ασύστολα,δεν κάνει οικονομίες ,τα σκορπάει και με πολύ… Read more »

Last edited 1 month ago by nikos-sd
GeoMoust

Τρικυμία εν κρανίω…

1. Να μην ζούσαμε σαν βασιλιάδες ενώ δεν έφτανε η τσέπη μας, να μην δανειζόμασταν, να μην μας τα ζητάγανε πίσω, να μην αναγκαζόμασταν να τα επιστρέψουμε, να τα βάζαμε στην Άμυνα. Εμείς φταίμε σε αυτό, ας τα λουστούμε τωρα.

2. Ο Ερντογάν σκορπάει χρήματα ασύστολα δεξιά και αριστερά όπως λέτε για να κάνει το γύφτικο σκεπάρνι και να τον λατρεύουν αλλά η Τουρκική λίρα κάνει scuba diving πόσο καιρό τώρα. Να μας λείπουν οι προσωπολάτρες, ας έχουμε καλύτερα κάποιον συνετό και σώφρων άνθρωπο ως επικεφαλής και την οικονομία μας γερή.

Επαναλαμβάνω λοιπόν, τρικυμία εν κρανίω…

nikos-sd

1.Μάλλον είσαστε κ εσείς της άποψης του γνωστού πολιτικού ,”μαζί τα φάγαμε”,αλλά θα σας στεναχωρήσω κ θα σας πω ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού που ουδέποτε έφαγε τίποτα,ουδέποτε έζησε σα βασιλιάδες ,αλλά αντίθετα μόνο έχει δώσει ιδρώτα κ αίμα σε αυτήν την πατρίδα και ακόμα δεν έχει πάρει τίποτα.. 2.Η λίρα πέφτει αλλά ας είναι καλά το Κατάρ που βάζει πλάτες,και ας είναι καλά ο καθένας μας που κάθε φορά που πάει κ γεμίζει το ρεζερβουάρ του αμαξιού του,βάζει πλάτες στο Κατάρ) Και αν πέφτει εξάλλου,πιο ανταγωνιστικά τα Τούρκικα προιόντα γίνονται,ακόμα πιο φτηνά,πιο πολλές οι εξαγωγές τους,και η… Read more »

Gianis

84 εκατομυρια τουρκοι! Οι μισοί είναι κουρδοι, νίκησε τους και θα δεις ποσα νέα κράτη θα γίνουν, παρε Ίμβρο Τένεδο και Ανατολική Θρακη για την Ελλάδα και είσαι εντάξει.
Πέρα από την πλακα, ο πολεμος πρεπει να είναι η τελευταία επιλογή και μόνο για τη διασφάλιση του μέλλοντος του Ελληνικου έθνους.

Thras

και τα παράλια την Μικράς Ασίας θέλουμε.
Ναγίνει ο εφιάλτης των τούρκων πραγματικότητα. Το Αιγαίο ελληνική λίμνη…

GeoMoust

Κλαίω με το γνωστό “επιχείρημα”: <>…
Αλήθεια αυτό το στατιστικό από που προκύπτει; Γιατί οι επίσημες πηγές (εννοείται όχι οι Τουρκικές) δεν λένε κάτι τέτοιο. Σαν έναν φίλο μου που λέει να οπλίσουμε 5 μύρια Κούρδους εκτός Τουρκίας και άλλους τόσους εντός και αυτοί θα την διαλύσουν από μέσα…

Jimmy

Μεχρι στιγμης παντως, ακριβως αυτη ειναι η Ελληνικη στρατηγικη σε ολη την μεταπολιτευση, Για να λεμε και την αληθεια ΔΕΝ φαινεται να ειναι ιδιεταιρα αποτελεσματικη, καθως το στατους κβο γραφει παγιωση της διχοτομησης της Κυπρου,γκριζαρισμα μερους του Αιγαιου μετα τα Ιμια, και περιπου 500 χιλιαδες παρανομοι μουσουλμανοι μεταναστες που αλλαζουν κατα 5% την πλυθησμιακη συνθεση της Ελλαδας. Ολα αυτα εχοντας δυσαναλογα με τον πληθυσμο μεγαλες ενοπλες δυναμεις και στρατιωτικα εξοδα γενικοτερα. Δηλαδη η Βουλγαρια ας πουμε , που εχει τον μισο στρατο και το 1/10 των αγορων οπλικων συστηματων να το καταλαβω να εχει αυτη τη θεση. προφανως δεν γινεται… Read more »

Aegis-3

Οι Τούρκοι μπορεί να πουλάνε τρέλα και τσαμπουκά, αλλά δεν είναι χαζοί. Ξέρουν πως παίζεται το παιχνίδι και πόσο μπορούν να τραβήξουν το σκοινί.
Το να ξεκινήσεις πόλεμο βυθίζοντας πλοία σε διεθνή ύδατα είναι “προνόμιο” των μεγάλων δυνάμεων.
Η Ρωσία κατέλαβε, δε βύθισε, τα ουκρανικά περιπολικά που μπήκαν στα χωρικά “της” ύδατα στην Κριμαία.
Μόνο η Βόρεια Κορέα βύθισε φρεγάτα της Νότιας Κορέας ανοικτά των ακτών της με μίνι υποβρύχιο.
Για ΑΟΖ ακόμα δεν έχει υπάρξει ναυμαχία.

Tango.Alpha

Οπως λένε οι Βρετανοί υπάρχουν πολλοί τρόποι να σκίσεις τη γάτα (αν κι εγώ λατρεύω και τις τρεις που φροντίζω αυτό τον καιρό).

Εχω γράψει και σε προηγούμενο σχόλιο το στοιχειώδες που μπορεί να ζητηθεί από το πανάκριβο σε κόστος και λειψό σε αποτελεσματικότητα διπλωματικό σώμα είναι μια σειρά από αντίμετρα ας τα αποκαλέσουμε “non-lethal” όπως τα όπλα αντιμετώπισης ταραχών. Από το να ενοχλείς το σχηματισμό μέχρι πολλά άλλα που δε χρειάζεται να τα αναφέρουμε.

Απλά πρέπει να χαλάσεις την προσπάθεια δεν είναι ανάγκη να πέσει η πρώτη σφαίρα απο εσένα.

Fazer

Αυτό με τις αποζημιώσεις ακούγετε εντελώς άκυρο. Έχουμε ένα σεισμογραφικό το οποίο κάνει έρευνες σε υφαλοκρηπίδα μας για αυτό και βγήκε η τουρκική navtex. Μπορούμε να στείλουμε σκάφος του λιμενικού να το ελέγξει και αν χρειαστεί να συλλάβει το πλήρωμα η να ρυμουλκήσει το καράβι αφού δεν ακολουθεί της εντολές της αρχής στην περιοχή υφαλοκρηπίδας μας, τι να κάνουμε να στείλουμε λιμενικούς με σκάφος ανοιχτής θαλάσσης να ζητήσουν νηοψία? Στην Κύπρο οι ξένες εταιρίες που είχε στείλει για έρευνες και γεωτρήσεις η Τουρκιά έφυγαν μόλις εκδόθηκε ένταλμα από την Κύπρο, εδώ αυτό δεν γίνεται γιατί οι υπάλληλοι είναι του τουρκικού… Read more »

GDM

Tο θέμα είναι ότι όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, που φαίνεται ότι θα διαρκέσουν επ’ αόριστον, συνεπάγονται σημαντικό κόστος κυρίως από φθορά υλικού. Κάτι που η Τουρκία έχει μεγαλύτερο περιθώριο να απορροφήσει, καταλήγοντας ουσιαστικά σε έμμεσο οικονομικό πόλεμο.

x-m

Κανείς δεν μπορεί να πει ελαφρά τη καρδία “βυθίστε το”. Δυστυχώς έχουμε το μειονέκτημα του αμυνόμενου. Σε διπλωματικό επίπεδο όμως κανείς δεν μας εμποδίζει να παίζουμε φουλ επίθεση.

(Αν οι φήμες για τις ζημιές στο πλοίο των ακατονόμαστων είναι ακριβείς , πρόκειται για πολύ μεγάλο κάζο. Ελπίζουμε και σε άλλα).

Stratilatis

Με τον αρθρογράφο διαφωνώ σε πολλές άλλες αναρτήσεις του, αλλά εδώ έχει απόλυτο δίκαιο. Και μάλιστα βάζει το πιο εύστοχο παράδειγμα που μπορούσα να φανταστώ, αυτό με τον δορυφόρο και την επικράτεια. Ο βυθός, που μας ανήκει αντιστοιχεί στη Χώρα και στο έδαφος μίας χώρας. Τα διεθνή ύδατα αντιστοιχούν στο διάστημα που δεν ανήκει σε κανέναν. Ένας δορυφόρος που βρίσκεται πάνω από μία ΄χωρα είναι παράνομος ή νομιμος;;;; Έχει απειλήσει ή έχει προσπαθήσει καμία χώρα ( πλην του πανίβλακα Μαρούδα) ότι θα ρίξει δορυφόρο πάνω από το έδαφός της; Ο αρθρογράφος πολύ σωστά λέει ότι είναι μία διακριτική αψιμαχία, που… Read more »

ANDREW

Πιστευω πως ο αρθρογραφος εχει δικιο. Ολοι θελουμε να γινει πολεμος με την Τουρκια και να τους τελειωσουμε. Η χωρα μας θα πονεσει, αλλα η τουρκια θα καταστραφει. Για μενα ο πολεμος ειναι αναποφευκτος. Απ τη στιγμη λοιπον που οδηγουμαστε σε αυτον τον δρομο αυτο που μπορει να κανει η Ελλαδα ειναι να ξεμπροστιασει τη τουρκια μπροστα στη διεθνη κοινοτητα και να αναγκασει ακομα και φιλικες χωρες προς την Τουρκια, να μη παρουν ξεκαθαρη θεση υπερ της. Στο μεταξυ η ελληνικη κυβερνηση θα πρεπει να τρεξει τον εξοπλισμο για τα υπαρχοντα μεσα. Ειναι αδιανοητο η fos των mirage να καθυστερει.… Read more »

Costas6

Εγώ πάντως πιστεύω πως το χοντρό παιχνίδι δε θα παιχτεί στο πεδίο. Στο γραφείο θα γίνει. Και 2 βδομάδες Αυγούστου έχουν βγάλει εξελίξεις που δε τις βγάζουν χρόνια. Ίσως ονειρεύομαι αλλά πιστεύω πως θα παρθούν σύντομα αποφάσεις, αν δεν έχουν ήδη παρθεί. Όλες οι εξελίξεις είναι εναντίον της Τουρκίας. Μέχρι και οι άραβες τα βρίσκουν με το Ισραήλ. Το Ιράκ διάλεξε; τη στιγμή να ξεκινήσει λέει διπλωματικό αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή. Οι αμερικανοί κλείνουν συμβόλαια απ ευθείας με τους Κούρδους στη ΒΑ Συρία. Ο μακρόν δηλώνει Ρομπέν του ΔΔ και δείχνει ως παραβάτη την Τουρκία. Και ο Τούρκος κάνει… Read more »

Yannis

Αν και γνωριζω οτι θα παρω καποια αρνητικα σχολια απο αλλους σχολιαστες (που παρεμπιπτοντως ειναι ειλικρινεις και γνησιοι πατριωτες και ενδεχομενως στελεχη των ΕΔ), συμφωνω απολυτα με αυτο το αρθρο και δε θα μπορουσα να τα πω καλυτερα. Ισως τα 52 χρονια που εχω στην καμπουρα μου με κανει να βλεπω τα πραγματα διαφορετικα.

Last edited 1 month ago by Yannis
Yannis

Εχω ομως δυο διαφωνιες:

1) Δεν μπορουμε, δεν πρεπει και δεν εχει νοημα να αφησουμε το θεμα εκρεμες για αλλα 20-30 χρονια. Πρεπει να το λυσουμε με τους γειτωνες μας το συντομοτερο.

2) Η Τουρκια δεν εχει κανενα λογο να αρνηθει οτι κανει ερευνες στην Ελληνικη υφαλοκρηπιδα. Κανει αυτες τις ερευνες ακριβως για να το καταστρησει αυτο σαφες και να πιεσει την Ελληνικη πλευρα για τη διευθετηση του ζητηματος.

Nikolaos

Δυστυχώς το διεθνές δίκαιο είναι έτσι καταστρωμένο ώστε αν ο ένας δεν θέλει, το θέμα δεν λύνεται. Αν κάνετε στα δικαστήρια αγωγή στον οφειλέτη σας και αυτός δεν παραστεί καταθέτοντας προτάσεις με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του, θεωρείται ότι ομολόγησε την ιστορική βάση της αγωγής και καταδικάζεται ερήμην να καταβάλει την παροχή που αξιώνετε. Αν η Ελλάς καταθέσει προσφυγή στο ΔΔΧ για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος/ΑΟΖ και η Τουρκία δεν παραστεί (σημειωτέον ότι δεν αναγνωρίζει γενικώς και εκ προοιμίου τη δικαιοδοσία του, ούτε φυσικά έχει καταρτίσει συνυποσχετικό με την Ελλάδα για τη συγκεκριμένη διαφορά), η προσφυγή θα απορριφθεί ως απαράδεκτη. Έχει γίνει ήδη… Read more »

Yiorgos

Αγαπητέ Νικολαε,
Πολύ σωστά, αυτοί δεν πρόκειται να συμφωνήσουν να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο όσο τα πράγματα παραμένουν τα ίδια. Ο μοχλός πίεσης που έχουμε λέγεται Κύπρος. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι νόμιμη και βάση του UNCLOS. Εάν ή Τουρκία και ή Αίγυπτος δεν συμφωνούν τότε υπογραφή όρων και πάμε στο Διαιτητικό Δικαστήριο και μετά στο ΔΔ Χάγης.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

DP80

Τότε γιατί οι ανακλήσεις των αδειών και των μεταθέσεων? Γιατί το ψυχροπολεμικό κλίμα από τους αρμόδιους και τους δημοσιογράφους? Γιατί το « προσέξτε τι ανεβάζετε» και το « αμύνεστε περί πάτρις »?

Flight

Μήπως ο προαιώνιος εχθρός έχει κινητοποιήσει στόλο και ένοπλες δυνάμεις, και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε το ίδιο; μήπως

Christos1974

Ερευνητικό σκάφος..
πλέει με ταχύτητα μικρότερη των 5 κόμβων,
έχει απλωμένα καλώδια..
κάνει ζιγκ ζαγκ από ανατολικά στα δυτικά και πάλι πίσω./.
όπου να ναι φτάνει στον 28ο μεσημβρινό
https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:28.3/centery:34.6/zoom:7
νοτίως της Λίνδου και θα γυρίσει πίσω. με πορεία βορειοανατολική//
αν αυτό δεν είναι προσπάθεια για έρευνες…και παραβίαση κυριαρχίας και επιβολή τετελεσμένων,..και εμεις να το παρακολουθουμε ως..συνοδοί και με ντουντούκες και τάχα μου βαζουμε σε λειτουργια τα σοναρ και τα νιξι για να κανουμε βαζούρα βαβούρα κοινώς θόρυβο για να καμωνόμαστε ότι όλα οκ…δεν κάνει τίποτα ας συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε αλλήλους δα μέσα.

A.K.

Σκοπός του παιχνιδιου δεν ειναι να κερδισουμε καποιον πολεμο. Σκοπος του παιχνιδιου ειναι να εξυπηρετησουμε τα συμφεροντα μας. Το καλο μας χαρτι ηταν, ειναι και θα παραμεινει η διπλωματια και οι διεθνεις σχεσεις. Στρατιωτικα μεσα χρειαζομαστε τοσα, οσα ειναι απαραιτητα για να διαπραγματευομαστε με αξιοπιστια. Συγχρονο παραδειγμα η μοναδικη μεχρι στιγμης επιτυχια μας της εισοδου την Κυπρου στην Ε.Ε. με παραλληλο πατσαβουριασμα του σχεδιου Αναν. Αυτο εγινε μολις αποδεχθηκαμε την “υποψηφιοτητα” της Τουρκιας. Για δεκαετιες ειμασταν τα κοροιδα που πισω τους κρυβοντουσαν ολοι οι υπολοιποι που και μονο στην ιδεα της Τουρκιας στην Ε.Ε. πετανε καντηλες ισως μεγαλυτερες και απο… Read more »

Mikkan

Τα λες πάρα πολύ καλά
Αλλά πρέπει να εξοπλίσουμε καλά!!!
Τις ένοπλες Δυνάμεις μας
Και να μην περιμένουμε τα πάντα από άλλους

A.K.

Συμφωνώ απολύτως.

Myrmidonas

Κατά την ταπεινή μου άποψη , χάνουμε τη μεγάλη εικόνα που λέγεται East Med για το ποιος από τους δυο μας (εμείς ή οι γαλάζιοι απάτριδες) γλύψει κανένα κοκκαλάκι παραχωρώντας δικαιώματα εξόρυξης κοψοχρονιά σε κάποια πολυεθνική στα ¨αμφισβητούμενα¨ οικόπεδα της περιοχής στο μέλλον αν κι εφόσον ξεκαθαριστεί το τοπίο. Το θέμα είναι εάν είναι προς το συμφέρον της Δύσης να διέρχεται ο αγωγός από μογγολική ΑΟΖ ή όχι. Στη λογική απάντηση όσο και να σκυλιάσει ο φύλαρχος των νομάδων η Ελληνική και η Κυπριακή ΑΟΖ θα συνορεύσουν κι αυτό είναι το ζητούμενο, όση επήρεια κι αν πάρει η Μεγίστη. Την… Read more »

Christos1974

@Μυρμιδονας
η Μεγιστη (Καστελόριζο ως 1 νησί) δεν μας δινει δικαίωμα σε μεγάλες θαλάσσιες ζώνες από μόνο του,..αλλά μασ δίνει..το γεγονός ότι πρόκειται για ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ νησιών…συμπλεγμα του Καστελορίζου.
Εξού και ο “πατερας” του τουρκο-λιβυκού μνημονίου μολις χθες μιλησε για αμφισβητούμενα νησιά όπως η Ρώ και η Στρογγύλη που απαρτίζουν το ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ του Καστελορρίζου.

Mavi70

Καλημέρα και καλή δύναμη να έχουμε. Στην Ελλάδα ακόμη και στις ποιο κρίσιμες στιγμές το πολιτικό προσωπικό εξακολουθεί και μιλάει με μισόλογα και πάντα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια Εθνική επιτυχία ή αποτυχία για να χτίσει πάνω σε αυτήν το πολιτικό του μέλλον. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο που πρέπει να κρατήσουμε και να έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Θεωρώ ότι όλοι οι σχολιαστές αγαπούν την χώρα και την πατρίδα. Και όχι μόνο οι σχολιαστές αλλά και το περιοδικό και φυσικά και οι αρθρογράφοι. Ξεκινώντας από αυτό σαν βάση εξακολουθώ και πιστεύω ότι το άρθρο αυτό λέει μισόλογα και μισές κουβέντες.… Read more »

Christos1974

ΑΝ θέλουν να κάνουν “πονηριές”…τώρα είναι η ώρα.
ΕΝΩ όλοι περιμένουν αναστροφή εντός της navtex εκεινο να συνεχισει νότια προς Κρητη.
Σε μισή με μία ώρα θα ξέρουμε.

Skeptomenos_politis

Μηπως θα ηταν καλη ιδεα να προσπαθησουμε να βρουμε τα Τουρκικα υποβρυχια κυριως και να τα βυθισουμε? Θα πανε στον πατο της θαλασσας μια καλη και κανενας δεν θα ξερει τι εγινε, ουτε που βρισκονται.

Mikkan

Λες να μπορούμε χωρίς να μας πάρει χαμπάρι κανείς

Gkiaouris

Έχω μια ένσταση στο άρθρο. Ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε κερδίσει πολλά στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Ίσα ίσα πιστεύω έχουμε κάνει πολλά βήματα πισω, ειδικά μετα το σιμητη. Που έγινε εμμονή η ηττοπάθεια στους απεναντι. Η εμμονή που έχουμε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα μας σώσει είναι άλλη μια χαζομάρα που έρχεται από εκεινη την εποχή και ότι δήθεν είμαστε Ευρωπαίοι. Τώρα είναι θέμα συγκυρίας που έχουν πάρει το μέρος, μιας και ο Ερντογάν έχει μπει στο μάτι πολλών. Αλλιώς θα είχαμε νέα Ίμια! Όμως οφείλω να ομολογήσω ότι οι δικοί μας πρώτη φορά που κινούνται… Read more »

Jimmy

Νομιζω οτι μετα και τις τελευταιες -μη εξελιξεις- στο διπλωματικο πεδιο, το αρθρο φανταζει γραφικο στην καλυτερη περιπτωση, για να μην πω εκ του πονηρου. Καμια επιπτωση στην Τουρκια για την στρατιωτικη κλιμακωση, και αντιθετα μαλλωμα της Ελλαδας γιατι εκανε μια συμφωνια με την Αιγυπτο καθ ολα νομιμη και σε σημειο που πραγματικα δεν υπαρχει καμια αμφιβολια για το ποιανου ειναι το χωραφι. Η Ελλαδα στο μυαλο των ισχυρων ειναι το “καλο παιδι” που στο τελος θα υποχωρησει με λιγο πιεση και φοβερα. Αντιθετα ο Τουρκος ειναι ο απροβλεπτος που πρεπει με καθε κοστος να τον καλοπιασουν. Ε ας γινουμε… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, τα SA-8 OSA είναι δυστυχώς τελείως παρωχημένα, το βιώνουν οι Αρμένιοι αυτή τη στιγμή

 Οι εικόνες που φτάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τα σύνορα της Αρμενίας, δείχνουν απελπιστικές σκηνές καταστροφής συστημάτων SA-8B από αζέρικα UCAV Bayraktar...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Όχι άλλη ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, θα σκάσουν τα καζάνιααααααα!

52
 Έχει χρειαστεί να γράψουμε άλλο ένα τέτοιο άρθρο, πριν χρόνια, εδώ στο site μας. Ήταν τότε, που ομάδα δημοσιογράφων, προσπαθώντας να εξωραϊσει την εικόνα...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 3.99

Related News

Το είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, τα SA-8 OSA είναι δυστυχώς τελείως παρωχημένα, το βιώνουν οι Αρμένιοι αυτή τη στιγμή

 Οι εικόνες που φτάνουν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και τα σύνορα της Αρμενίας, δείχνουν απελπιστικές σκηνές καταστροφής συστημάτων SA-8B από αζέρικα UCAV Bayraktar...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ποια θα είναι η τουρκική απάντηση στα ελληνικά Rafale; Γιατί το Su-35 δείχνει να είναι η βασική λύση

 Η επίσημη ανακοίνωση στις 13 Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό για την αγορά 18 μαχητικών τύπου Rafale από την ΠΑ, εκτός από κύμματα ενθουσιασμού στην...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Οι “κακοί” και φιλότουρκοι Αμερικάνοι συνωμοτούν, σκάβουν τον λάκο μας, θέλουν αποστρατικοποίηση των νησιών, μοίρασμα του Αιγαίου… και στο βάθος, πολύ βάθος το East...

Ο υπογράφων κάνει συχνά εκκαθαρίσεις στους λογαριασμούς των social media γιατί ο βομβαρδισμός χαμηλού επιπέδου πληροφοριών, που προσβάλουν την κοινή λογική, είναι καθημερινός και...

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...
- Advertisement -