26.8 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Νενικήκαμεν. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ας συνεχίσουμε έτσι, και δεν θα...

Νενικήκαμεν. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ας συνεχίσουμε έτσι, και δεν θα χάσουμε!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Oruç Reis θα λέγαμε ότι ανέκρουσε πρύμναν, αν είχε βγει τουλάχιστον από το λιμάνι. Μερικές μόνο ώρες μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με την οποία η Ελλάδα βρέθηκε στις κερδισμένες χώρες, η Τουρκία του Ερντογάν αποφάσισε να δημιουργήσει κρίση. Επιδίωξε κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, πετώντας το γάντι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ, αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης σε όλους τους τόνους, αλλά και ταυτόχρονα πρόσβαλε πολιτισμικά όλο τον δυτικό κόσμο κάνοντας την Αγία Σοφία τζαμί.  

Με λίγη προσοχή, Ματ σε τρεις κινήσεις…

Και γιατί να μην το έκανε; Το τέλος όλων των κρίσεων μέχρι τώρα βρίσκανε την Τουρκία κερδισμένη. Η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις, έστω και μη σημαντικές, που όμως απλώνανε το χαλί για τον επόμενο γύρο διεκδικήσεων. Η ΕΕ για να μην έχει μπελάδες ακολουθούσε και αυτή τον δρόμο του κατευνασμού. Η Τουρκία, πέρα από τις βλέψεις στην Μεσόγειο, είδε χρήματα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και σκέφτηκε ότι είναι ευκαιρία για άλλον ένα εκβιασμό. Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.  Όντας ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, όχι μόνο για την ΕΕ γενικότερα, αλλά και για την Ελλάδα ειδικότερα, η επιλογή των κυρώσεων θα ήταν πλήγμα τόσο για την Τουρκία, όσο και για εμάς. Παράλληλα δεν θα αποτελούσαν εγγύηση ότι θα συνέτιζαν την Τουρκία και δεν θα επιδείνωναν την κατάσταση. Η πρώτη επιλογή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νοοτροπία του διαλόγου και της αποφυγής συγκρούσεων, ήταν να δοκιμαστεί αν με τα χρήματα και έναν καλό λόγο μπορεί να αλλάξει κάτι στην Τουρκία, πριν οδηγηθούμε σε ρήξη. Η Τουρκία το εξέλαβε αυτό ως αδυναμία και με την προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών και άλλες αφορμές άρμεγε συστηματικά ευρωπαϊκούς πόρους.  

Η επιφυλακή συνεχίζεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν το καθήκον τους, όλα βαίνουν καλώς, ας συνεχίσουμε έτσι

Η κρίση της Καθαρής Δευτέρας ήταν το σημείο καμπής. Εκεί άλλαξε τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική πολιτική του κατευνασμού. Το μήνυμα τότε μπορεί να μην ήταν καθαρό, πλέον όμως είναι εκκωφαντικό.

Φυσικά θα υπάρχουν άνθρωποι που θα βγάζουν το άσπρο μαύρο, αλλά κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Πριν την κρίση των Ιμίων είχαμε κατσίκες πάνω στο νησί. Τώρα δεν έχουμε. Οι Τούρκοι κέρδισαν. Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν έρευνες, βγήκε όλος ο στόλος τους σε θέσεις μάχης, έκαναν και δηλώσεις ότι περιμένουν όσους έχουν αντιρρήσεις στο πεδίο, λες και ο Ελληνικός στόλος ήταν κρυμμένος στους ναυστάθμους ή είχε βρει καταφύγιο στην Ιταλία, και τελικά το ερευνητικό τους δεν βγήκε καν από το λιμάνι

Για να επιτευχθεί αυτό μέτρησε συνολικά η δύναμη της αποτροπής μας. Τι περισσότερο και τι λιγότερο ίσως δεν μάθουμε ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, έστω και μετά την κρίση, δημιούργησαν πονοκεφάλους (το λιγότερο) και όλοι οι άλλοι μεγάλοι παίκτες στην περιοχή πήραν ξεκάθαρα το μέρος της Ελλάδας ή κράτησαν μια διπλωματική ουδετερότητα ζητώντας όμως από την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες. Καμία απολύτως χώρα δεν έβαλε πλάτες στην Τουρκία, καμία χώρα δεν είπε ότι είναι διεθνή ύδατα και η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες, πόσο μάλλον ότι είναι Τουρκικά ύδατα (εκτός ίσως από κάτι Λίβυους και Παλαιστίνιους).  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προσοχή σε fake news, psy-ops και παραπλανητικά δημοσιεύματα που στόχο έχουν το ηθικό

Καλώς ή κακώς αυτή η περιοχή είναι μπερδεμένη,  αμφισβητούμενη, διαφιλονικούμενη, Ελληνική που την θέλουν οι Τούρκοι, Τουρκική που την θέλουν οι Έλληνες… Όπως γράφτηκε και σε προηγούμενο άρθρο μόνο μία από πολλές ερμηνείες του διεθνούς δικαίου δίνει δικαιώματα στην Ελλάδα όπως τα παρουσιάζουμε. Τόσο η Τουρκία, όσο και η Αίγυπτος έχουν άλλη άποψη. Αν η Ελλάδα πάει σε διαιτησία, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα πάρει αυτά που τώρα ισχυριζόμαστε ότι μας ανήκουν, συνεπώς παρά το ότι έχουμε για σημαία στη ρητορική μας το διεθνές δίκαιο, δεν είναι συμφέρον μας να πάμε σε διαιτησία. 

Υπάρχει μία θεωρία που λέει πως τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτήν τη περιοχή, οπότε είναι ωφελιμότερο να επιδιώξει διαιτησία, που πιθανόν θα επιδίκαζε ένα 80 ή 70% το οποίο θα μπορούσε όμως να εκμεταλλευτεί άμεσα. Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι. Και υπό συνθήκες θα είχε νόημα, όπως για παράδειγμα όταν έχει κάποιος ανάγκη αυτά τα πέντε άμεσα ή όταν κρίνει ότι το ρίσκο να λάβει τα δέκα αύριο είναι μεγάλο. Όμως μια τέτοια απόφαση θα έχει ισχύ στο διηνεκές…

Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε κύριε Ερντογάν

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βιασύνη να γίνουν εξορύξεις εκεί, αν ποτέ γίνουν. Τόσα άλλα οικόπεδα έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση ήδη σε άλλες περιοχές και οι τιμές σήμερα δεν ευνοούν επενδύσεις. Υπάρχει η πρόθεση όμως της σύνδεσης με ηλεκτρικό καλώδιο και με αγωγό της Κρήτης με την Κύπρο, της ΕΕ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Το έργο έχει εγκριθεί από όλα τα μέρη, θέλουμε να βάλουμε τους Τούρκους ρυθμιστές στη μέση; Γιατί οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου με λιγότερο από το 100% της Στρογγύλης αυτό θα κάνει. Και αν τελικά επιδικάσει 30% και όχι 70 ή 80% που περιμένουν οι οπαδοί αυτής της προσέγγισης, τότε ποια κυβέρνηση μπορεί να το διαχειριστεί αυτό;    

Μήπως συμφέρει την Ελλάδα και την ΕΕ να παραμείνουν διαφιλονικούμενα; Όταν μια περιοχή είναι διαφιλονικούμενη τότε αποφασίζουν ή τα δικαστήρια ή οι μεγάλες δυνάμεις σε ποιόν ανήκει. Οι “Mεγάλες Δυνάμεις” μόλις δημοσιοποίησαν την απόφαση τους, ότι είναι Ελληνικά. Όλα τα μηνύματα από την ΕΕ είναι ότι οι Τούρκοι παραβιάζουν Ελληνικά και Κυπριακά ύδατα. Πιο ξεκάθαρη θέση δεν γίνεται. Όλες οι μεγάλες εφημερίδες στις ΗΠΑ το ίδιο. Ακόμα και το State Department ποτέ άλλωτε δεν ήταν τόσο κοντά στις Ελληνικές θέσεις. Μπορεί μετά τη λήξη της κρίσης το αεροπλανοφόρο τους να κάνει ασκήσεις με τους Τούρκους (αν και κανείς δεν είδε φωτογραφίες τουρκικών πλοίων με το αεροπλανοφόρο, ούτε τουρκικών μαχητικών με τα F/A-18E/F, παρά μόνο μια τουρκική κάπου στο βάθος)), αλλά κατά τη διάρκεια της κρίσης ήρθε εσπευσμένα στην Ελλάδα από την Ερυθρά Θάλασσα και πήρε θέση. Και μέσα στην Κρίση, έκανε ασκήσεις με την Ελλάδα. Σε μερικά χρόνια που θα περνάει ο αγωγός και τα καλώδια από εκεί, θα είναι η διαδρομή τους ένα εσωτερικό θέμα της ΕΕ ή θα ανέχεται Τουρκικές ή Αιγυπτιακές επεμβάσεις; 

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

Φυσικά η Τουρκία θα διαμαρτυρηθεί και θα ζητάει διαπραγματεύσεις, αλλά ο στόλος της δεν θα τρομάξει τις Βρυξέλλες. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εταίρος της Τουρκίας και αν θέλει να έχει εξαγωγές, θα μάθει να συμπεριφέρεται σωστά ή θα βρεθεί προ εκπλήξεων, πολύ πολύ δυσάρεστων. Το ίδιο μήνυμα θα περάσει και στην Αίγυπτο. “Δεν θα ανακηρύξουμε ΑΟΖ για να μη σας δημιουργήσουμε εσωτερικά προβλήματα, αλλά θα κάνουμε ότι θέλουμε εκεί και θα έχετε για αντάλλαγμα προνομιακή μεταχείριση σε άλλα θέματα”. Τα χρονικά περιθώρια για την Τουρκία στενεύουν. Δεν μπορεί να ακροβατεί για πολύ καιρό, θα πρέπει να πάρει θέση. Αυτή τη στιγμή δεν συμφέρει κανένα η έκδοση τελεσιγράφου στην Τουρκία, αλλά και η Τουρκία δεν μπορεί να υπολογίζει σε οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση όταν συμπεριφέρεται εχθρικά. 

Πλέον η Τουρκία θα ζητάει διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα θα θέτει όρους, απραγματοποίητους. Ήδη, με απλά λόγια, το μήνυμα της Ελλάδας είναι ότι συζητάμε, αλλά όχι όσο νιώθουμε απειλή και η Αγία Σοφία είναι τζαμί! Κάποιος μπορεί να το αποκρυπτογραφήσει ως: να περάσει ο Αύγουστος και τα μπάνια του λαού με ησυχία και μετά κάνουμε συνομιλίες, και κάποιος άλλος ότι δεν θα τα βρούμε όσο νιώθουμε απειλή. Που σημαίνει ότι ακόμα και αν η Τουρκία γίνει υποδειγματικός γείτονας, ο πρότερος βίος της και το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων της πάλι απειλή θα είναι! Ακόμα και αν γίνει το εντελώς απίθανο σενάριο, να λειτουργεί κάθε Κυριακή ο Πατριάρχης στην Αγία Σοφία και η Τουρκία να αφοπλίσει ακόμα και την αστυνομία της, πάλι κάτι θα βρει η Ελλάδα για να μη διαπραγματευτεί την κυριαρχία της. Τότε πολύ απλά θα μπορεί να ισχυριστεί ότι στην περιοχή ισχύουν ειδικές συνθήκες (που είναι βολικές). Φυσικά συνομιλίες θα γίνονται, όπως γίνονταν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά δεν θα παράγουν αποτελέσματα…  

East Med: Η γεωπολιτική του σημασία για την Ελλάδα

Ο επόμενος στόχος της Ελλάδας και της ΕΕ είναι σιγά σιγά το ξήλωμα του πουλόβερ της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Εκεί που πριν λίγο καιρό μια δυναμική αντίδραση δεν ήταν δυνατή. Στην αρχή έξω από τα οικόπεδα, κατόπιν από τα νερά γύρω από τους αγωγούς, και τελικά έξω από την ΑΟΖ. Ήδη η τουρκική Navtex, που εφάπτεται αλλά δεν παραβιάζει τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, εκπέμπει το μήνυμα πως ότι έγινε έγινε, αλλά για οτιδήποτε διευθέτηση δυτικότερα θα πρέπει να έχει λόγο. Απέτυχε. Η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να δεχτεί τέτοια ήττα και θα αντιδράσει. Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μακριά. Το να δοκιμάσει το ίδιο θα είναι σαν να κάνει κάποιος πολλές φορές το ίδιο πείραμα και να περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα. Ακόμα και αν έρθει, θα είναι μια στατιστική ανωμαλία και δεν θα αλλάζει το νόημα.

Αλλά από την άλλη, αν δεν καταλαβαίνουν… επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως. Οι πιθανότητες είναι όμως πως θα επικεντρωθεί σε άλλες ευκαιρίες όπου οι κόκκινες γραμμές, τα συμφέροντα και το ενδιαφέρον της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν είναι ξεκάθαρα, όπως στην Αρμενία ή τη Συρία ή τη Λιβύη. Βελτιώνοντας τη γεωπολιτική της θέση αλλού, θα αποκτήσει περισσότερη ισχύ και στην Ανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχα ένα φιάσκο εκεί θα την κάνει πιο αδύναμη στην  Μεσόγειο. Για αυτό δεν πρέπει να αφεθεί ανεξέλεγκτη η δράση της, αλλά και η Τουρκία θα προβεί σε εκβιαστικές ενέργειες ώστε να έχει την ελευθερία κινήσεων σε όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί.  

Οπισθοχώρηση της Τουρκίας. Δεν θα τολμήσει έρευνες στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα

Για να πετύχει αυτή τη νίκη η Ελλάδα, εκμεταλλεύτηκε τις ισορροπίες της εποχής και διαχειρίστηκε την κρίση διαφορετικά από ότι στο παρελθόν. Η υποστήριξη από την ΕΕ δεν ήταν αυτονόητη, και πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχε μάλιστα. Η Ελληνική διπλωματία εργάζεται, με διαλείμματα, από τη δεκαετία του 1960 προς την κατεύθυνση της Ενωμένης Ευρώπης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν, ο λαός δεν πανικοβλήθηκε και δεν έτρεξε στα σούπερ μάρκετ, οι μαμάδες δεν έκαναν υστερικά σόου αλλά έδωσαν την ευχή τους, η πολιτική ηγεσία έκανε ότι έπρεπε να κάνει χωρίς “αυστηρά μηνύματα” και κορώνες από τα παράθυρα των καναλιών, τα κανάλια δεν έδειξαν σε ζωντανή σύνδεση τον απόπλου του στόλου, τα social media έμειναν χωρίς φωτογραφίες από μετακινήσεις μονάδων… Γενικά φαίνεται ότι το σύστημα δούλεψε και το αποτέλεσμα το επιβεβαιώνει.

Ευκαιρία είναι να εξεταστούν όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν και να βελτιωθούν, γιατί αυτή ήταν μια καλή άσκηση και για εμάς. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή στην άλλη μεριά του Αιγαίου κάποιοι αναλύουν τις πρόσφατες κινήσεις μας και σχεδιάζουν την επόμενη κίνηση τους. Ο αντίπαλος είναι άοκνος, αδίστακτος και μαιτρ στις προβοκάτσιες, την προπαγάνδα και τον υβριδικό πόλεμο. Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση, οι διεργασίες για την επόμενη κίνηση του έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν είναι όλα όπως φαίνονται με την πρώτη ματιά. Προσοχή να μη χύσουμε την καρδάρα με το γάλα.  

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Οι θέσεις της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικές. Το Ορούτς Ρέις θα κάνει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας

Νενικήκαμεν, όχι μόνο γιατί τα σχέδια του αντιπάλου δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά κυρίως γιατί το τέλος αυτής της κρίσης μας βρήκε με διεθνή αναγνώριση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή. Αυτή η αναγνώριση “έγραψε” και θα πρέπει να συμβούν πολύ ακραία περιστατικά για να ξεγράψει. Συγχαρητήρια και σεβασμός σε όσους βοήθησαν, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι το παιδί που είδε την φρεγάτα να φεύγει από το λιμάνι και δεν το ανέβασε στο instagram.

BRAVO ZULU !   

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

68 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
68 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
d.b

Δεν μπορώ να σχολιάσω νομικά θέματα αλλά επιτέλους δείξαμε λίγο πυγμή και έπιασε τόπο. Ελπιζω σε καλή συνέχεια κι ομοψυχία

Opt1musPr1me

Μπορει τις μαχες αυτες να τις νικησαμε αλλα οχι τον πολεμο.Αν θελεις να νικησεις τον πολεμο επεκτεινε τα χωρικα σου υδατα στα 12 μιλια και δηλωσε στον ΟΗΕ τους χαρτες που δειχνουν τις συντεταγμενες της ΑΟΖ σου.Και οποιος εχει αντιρρηση με αυτες (φιλος η εχθρος) ραντεβου στα δικαστηρια.Αλλιως αλλα λογια ν’αγαπιομαστε.

Yannis

Και αν ο αλλος μπαινει στα 12 μιλια με τις φρεγατες σου, τι θα κανεις; Πολεμο; Ενα ενα τα θεματα. Πρωτα η ΑΟΖ που ειναι λιγο πιο ευκολο. Οχι ολα μαζι, δε μας βολευει.

npo

Κι ο άλλος αν μπαίνει στην ΑΟΖ τι θα κάνεις, πόλεμο?
Εγώ λέω να μην κάνουμε τίποτα. Δεν μας βολεύει.

Yannis

ΟΚ, τότε πήγαινε να κηρύξεις πόλεμο στην Τουρκία διότι μπήκε στην Τουρκική ΑΟΖ.

Last edited 6 hours ago by Yannis
MPAMPIS

άλλη μια πολυ καλη τοποθετηση……
υψίστης σημασίας τα κοινά σύνορα με Κύπρο…..(ισως μεγαλυτερη σημασια απο πετρελαιο και αεριο)
ΔΕΝ νικησαμε όμως, η Κυπρος ειναι ανεξαρτητο κρατος αλλα ειναι Ελλαδα και εκει εχουμε πολυ δουλεια ακομα ……..

Paliouras

Η ελευθερη Κυπρος πρεπει να ενωθει με την Ελλαδα.
Ειναι ουτοπια να πιστευομε οτι με διαπραγματευσεις, θα φυγουν οι Τουρκοι.
Ενωση, για να μπορεσει η Ελλαδα να υπερασπιστει τον ελληνισμο της Κυπρου
(πχ εισοδος στο ΝΑΤΟ πλαγιως)

GeoMoust

Προφανώς κι αστειεύεστε. Ακόμα και αν η Κύπρος ανακτούσε αύριο τα χαμένα εδάφη της με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας, πάλι δεν πρόκειται να ενωθεί με την Ελλάδα.

Paliouras

Το γνωρίζω, εχουν δουλεψει καλα για αυτο τα φερεφωνα των Αγγλων, των Ρωσων και των Τουρκων επι πολλα χρονια.
Οποιος βλεπει ομως τι ετοιμαζεται, χωρις προσωπικο συμφερον, καταληγει αβιαστα σε αυτο το συμπερασμα?

fulcrum

Η ελεύθερη Κύπρος έχει ήδη ενωθεί με την Ελλάδα. Λεγεται Ε.Ε.

Paliouras

Διαφωνω καθετως, και το λεω πιο πανω.
Αλλο Ε.Ε. και αλλο ΝΑΤΟ.

filon26

Νομίζω πως από τις αντιδράσεις στο σχόλιό σας, αντιλαμβάνεστε την ουσία του προβλήματος. Γενιές (σε Κύπρο και ηπειρωτική Ελλάδα) έχουν μεγαλώσει βλέποντας το προφανές μέχρι την δεκαετία του 60, ως κάτι παράλογο και επικίνδυνο. Τι πιο φυσικό, εφόσον η Τουρκική εισβολή έχει δημιουργήσει τετελεσμένο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, να ενωθεί το νησί με την ηπειρωτική Χώρα, σε μια κρατική οντότητα? Η λύση για τα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ, τα ενεργειακά και ενιαίος αμυντικός χώρος στην πράξη. Το ΝΑΤΟ φτάνει στην πόρτα της Μέσης Ανατολής δίνοντας και ανάσες στο Ισραήλ. Είναι ο τρόμος των Τούρκων και των δυνάμεων που τους… Read more »

Yannis

Η αληθεια ειναι οτι μεχρις στιγμης η κυβερνηση εχει παιξει καλα τα χαρτια της, αλλα αυτα ειναι προσωρινες νικες στα σημεια. Για την εξασφαλιση της ειρηνης και ασφαλειας για τη χωρα χρειαζονται: Εξωστρεφης, ιδιωτικοποιημενη, ευελικτη οικονομια με χαμηλο εργατικο κοστος, εκτεταμενη και καλη τεχνικη εκπαιδευση, χωρις γραφειοκρατεια, φιλικη στις επενδυσεις. Σε αυτο ας αντιγραψουμε τους γειτωνες μας. Σας υπενθυμιζω οτι τη διαχειριση της Αγιας Σοφιας την ειχε ιδιωτικη Σουηδικη εταιρεια. Θα καναμε εμεις κατι τετοι για την Ακροπολη; Μονο μια φιλελευθερη ιδιωτικοποιημενη οικονομια θα εκτιναξει τη χωρα. Χωρις οικονομια δεν εχεις διπλωμιατια. Εθνικη αμυντικη βιομηχανια και αυξηση του αμυντικου προυπολογισμου.… Read more »

Last edited 7 days ago by Yannis
Kyzikos

Αν θες “ευελικτη οικονομια με χαμηλο εργατικο κοστος”, δηλαδή “δούλους” που θα ψευτοζούνε, τράβα στη Βουλγαρία. Αν πάλι θεωρείς καλό να αντιγράψουμε οικονομικά την Τουρκία, πήγαινε μια βόλτα από τα ανταλλακτήρια και πες μας πόσο πάει σήμερα η λίρα.

Όσον αφορά τον ρεαλισμό στην διπλωματία (στα 2 ενδιάμεσα που γράφεις, συμφώνω απόλυτα), έχω και εγώ μια ρεαλιστική πρόταση: 12ΝΜ αν όχι παντού, τουλαχιστον στην Κρήτη – Κάσο – Κάρπαθο – Ρόδο αύριο το πρωί, κάτι που ακυρώνει το μισό τουρκολιβυικό και ανακύρηξη ΑΟΖ με Κύπρο. Νόμιμα πράγματα 100%. Αλλιώς όπως λες και συ, “μικρή χώρα η Ελλάδα”

Roger

«μια φιλελευθερη ιδιωτικοποιημενη οικονομια» Την είδαμε σε όλες τις χώρες την φιλελεύθερη ιδιωτικοποιημένη οικονομια που έτρεξε αμέσως να ζητήσει κρατικό χρήμα για να τα βγάλει πέρα με τον COVID και τις συνέπειες του. Που αν ήταν εντελώς στο χέρι των «φιλελεύθερων ιδιωτών», θα δούλευαν όλοι σαν τα σκυλιά από το πρωί μέχρι το βράδυ, χύμα όλα μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη και θα είχαμε τώρα εκατομμύρια νεκρούς από τον COVID. Αν και με μέσο όρο ηλικίας των νεκρών τα 70+, οι φιλελε θα ήταν και πολύ χαρούμενοι που θα γλύτωναν χρήματα από τις μη πληρωμές εκατομμυρίων συντάξεων.… Read more »

Sousourada

Τις σοσιαλιστικές οικονομίες εμείς δεν τις είδαμε. Οι νεότεροι, εννοώ. Γιατί αυτές που υπήρχαν, εξαθλίωσαν τους λαούς τους και τους εξαγρίωσαν μέχρι που τις αποτίναξαν για να αγκαλιάσουν πρόθυμα τη φιλελεύθερη ιδιωτικοποιημένη οικονομία. Αν πας στη Βουλγαρία και πεις ότι αγαπάς τον κομμουνισμό, θα σε στείλουν πέρα από τα σύνορα. Οι άνθρωποι χάρη στην ελευθερία κίνησης κεφαλαίων έχουν δει ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. (hint: από ποια γείτονα χώρα που πήγε να το ρίξει στον κομμουνισμό προήλθαν πολλά από αυτά τα κεφάλαια; ) Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου φιλελεύθερη. Αν νομίζεις πως ελπίζω σε θάνατο των γονιών σου για να μην… Read more »

Roger

Κομμουνιστής, Σοσιαλιστής, Καπιταλιστής, Φιλελεύθερος, Ναζιστής, Αναρχικός, κτλ είναι χαρακτηρισμοί και αυτο-χαρακτηρισμοί για κομματόσκυλα και καθυστερημένους.

Ειδικά όποιος είναι Έλληνας, αγαπάει την πατρίδα του και θεωρεί τον εαυτό του πατριώτη, τέτοιοι αυτο-χαρακτηρισμοί είναι διπλή ντροπή.

Εγώ δεν θεωρώ τίποτα τον εαυτό μου.
Είμαι Έλληνας. Σκέτο. Και αυτό είναι υπεραρκετό.

Gianis

Γενικά συμφωνώ με τα περισσοτερα επιχειρήματα του άρθρου, μόνο κανα δυο επισημάνσεις. Στα Ίμια εκτός από τις κατσικες, δεν υπάρχει πια και η ελληνική σημαία και αυτό συμβολικά και πρακτικα έχει μεγάλη αξία. Επίσης το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη πλεονεκτική θέση τωρα έναντι της Τουρκίας, το οφείλει στη συνολική προσπαθεια που γίνεται κυριως τα τελευταία 5 χρόνια, σε όλα τα επίπεδα (οικονομία, διπλωματία, δημόσια διοίκηση, εξωτερική πολιτικη κλπ). Σ’αυτη τη προσπαθεια σίγουρα έχουν ληφθεί αποφάσεις ακατανόητες ή ακόμα και πολυ δυσαρεστες, όμως φαίνεται ότι πλεον αποδίδουν αποτελέσματα. Ελπίζω να υπάρχει συνέχεια και σοβαρότητα κ τα επόμενα χρόνια,… Read more »

Chrisgk1

Δε θέλω να γίνω ο σπαστικός της παρέας αλλά πιο πιθανό μου φαίνεται να έταξε πράγματα κάτω από το τραπέζι η φράου Μέρκελ παρά να σκιάχτηκε ο Ταΐπ!
Κατά τα λοιπά το άρθρο βρίθει υπεραπλουστεύσεων και αυθαίρετων συμπερασμάτων!

harval

το δικό σας συμπέρασμα για την Μέρκελ δέν είναι αυθαίρετο.? Ούτε χαρακτηριστικά και υπερβολικά υπεραπλουστευμένο ? Μπορείτε να τεκμηριώσετε ότι αυτό που αναφέρετε για την Μέρκελ είναι άποψη μετά από αναλυτική υπερανάλυση και έγκυρες πηγές? Γιατί αν δεν κάνω λάθος λέτε ότι σας “φαίνεται να έταξε” . Το “φαίνεται να έταξε” είναι βαθειά και σίγουρη ανάλυση? Αλλά η μία ολόκληρη σελίδα του άρθρου είναι υπεραπλουστευμένη και αυθαίρετη?
Εχετε κάποια έγκυρη πληροφορία που οι υπόλοιποι αγνοούμε? Αν ναι παρακαλώ φωτίστε μας.

Kyzikos

Harval, χωρίς να υιοθετώ κάτι από τα παρακάτω, στα παραθέτω με την ελπίδα να διαψευστούν.

Σημειώνω απλά ακόμα μια φορά όσα κατάπτυστα γίνονται πολυ καιρό τώρα στην Κύπρο που δεν έχει στρατό και δεν υπάρχει αντίδραση και την τραγική συνέντευξη Διακόπουλου στο MEGA για το θέμα

Roger

«Ειδικότερα, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle, ο αρθρογράφος της εφημερίδας κάνει λόγο για «σκληρές θέσεις της Αθήνας» σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των ελληνικών νησιών και χαρακτηρίζει νικητή τον Ερντογάν, αποδίδοντάς του το χαρακτηρισμό “ξιφομάχος”» «Αυτό όμως σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της για τα κυριαρχικά δικαιώματα των 3.000 νησιών και νησίδων της. Κάτι που για τον ξιφομάχο Ερντογάν, ο οποίος προσβλέπει στο διαμοιρασμό των πρώτων υλών, είναι μια αναμφισβήτητη νίκη» Πολύ ωραία υποστήριξη από Ε.Ε και Γερμανία (οκ, θα μου πείτε αυτά τα 2 είναι το ίδιο… Read more »

harval

Δεν έχει να κάνει με Μέρκελ. Οσο και να μας πονάει,(και μας πονάει) θα είμαστε η χώρα των 10.000.000 με μηδεν βιομηχανία και καινοτόμο τεχνολογία,το Λουτράκι (τουριστικά) όλου του κόσμου,με δευτερεύουσα γεωστρατηγική θέση σε σχέση με γείτονα. Θα δούνε πολλά τα μάτια μας και αυτό με καταθλίβει αφόρητα. Αλλά δυστυχώς μόνοι μας το επιλέξαμε πρίν πολλά χρόνια με τα πακέτα Ντελόρ και τις επιδοτήσεις να γίνονται BMW και βίλες,τα ΕΣΠΑ να γίνονται πλατείες .
Χαβαλές,οχαδελφισμός,αραλίκι, εγώ να είμαι καλά, δημοσιοϋπαλληλίκι ,ψιφαλάκια φτηνά και εύκολα κ.λ.π.
Τώρα?????
Τώρα “χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει.” Φτάσαμε ταμείο.

harval

Παραδέχομαι. Μου αρέσει που και που να μου χαϊδεύουν τα αυτιά μου. Το έχω ανάγκη. Αλλά μάλλον για εκεί πάμε.

Chrisgk1

Ήδη η suddeutch μιλά για θρίαμβο Ταγίπ και στο μέλλον θα βγουν και άλλες λεπτομέρειες για το τί ακριβώς παίχτηκε μεταξύ Μέρκελ και Ταΐπ. Λογικά σκεπτόμενος πιστεύω ότι η αποκλιμάκωση ήταν αποτέλεσμα παζαριού παρά κινητοποίησης του ΠΝ, μπορεί και να κάνω λάθος.
Εγώ απλός αναγνώστης είμαι που ενίοτε λέει και τη γνώμη του, απο ένα site σαν την Πτήση όμως και απο ανθρώπους “ειδικούς” στο συγκεκριμένο χώρο περιμένω άρθρα που στοχεύουν στη λογική και όχι στο θυμικό των αναγνωστών.
Φιλικά πάντα!

Flight

Λογική θα ήταν να λέμε ότι και οι Γερμανοί;

harval

Εχεις δίκιο μάλλον. Απλά δεν γνωρίζω πια τι είναι λογικό. Τα πάντα ακούγονται λογικά και παράλογα. Παραδείγματα??? πολλά Να κάνουμε πόλεμο? είναι λογικό πρέπει να αποφύγουμε πόλεμο? είναι λογικό να αγοράσουμε Μπελάρα? είναι λογικό να αγοράσουμε MMSC αντι για μπελάρα? λογικό να δώσουμε τα λεφτά αυτά για συνολική αναβάθμιση ενόπλων δυνάμεων (τορπίλες,όπλα,FOS,αναβαθμίσεις κ.λ.π) ? λογικό Να μην συμβιβαστούμε πουθενά με Τούρκους διότι έχουμε δίκιο ? λογικό να πάμε σε έναν συμβιβασμό υποτίθεται καλό για εμάς που κάτι θα παραχωρούμε αλλά θα λήξουμε επιτέλους την αντιπαλότητα? λογικό να μην συμβιβαστούμε διότι μόλις οι Τούρκοι πάρουν κάτι θα βάλουν πλώρη για την… Read more »

Evan

Έλληνες ενωμένοι ποτέ νικημένοι. Συνεχίζουμε γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή.

CKfurious

Να μας γράψετε και ποσα σχόλια κόψατε!

Δεν θα χάσω χρόνο γράφοντας τη γνώμη μου διότι θα το κόψετε

Κοιτάτε τις δηλώσεις του υπουργού άμυνας για να δείτε που πάμε

ΚΑTʼΝΤΙΑ ΣΑΣ

x-m

Total wishful thinking. Κανένας δεν μας αναγνώρισε τίποτα (ειδικά από τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε αποφασίσει τι είναι δικό μας !!) , ενώ αντιθέτως “φιλικά” μας σπρώχνουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις απαιτήσεις της που είναι τίποτα λιγότερο από μοιρασιά και de facto αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

GIANNHS84

Οκ και τώρα με το Μπαρμπαρός τι κάνουμε??? Η Κύπρος κείταιν μακράν?

GeoMoust

Θα στείλουμε το αεροπλανοφόρο μας, μιας και έχουμε αρκετά πλοία και για το Αιγαίο και την Κύπρο. Η Κύπρος κείταιν μακράν γεωγραφικά και αυτό δεν αλλάζει όσο αδελφικές σχέσεις και να έχουμε.

x-m

Τώρα θα κάνουμε το παπί.

epampapas

Eκτός από την αμερικανική άσκηση με τους Τούρκους στη Μεσόγειο που μόνο εσείς αμφισβητείτε σε όλο τον κόσμο (γιατί προφανώς σας χαλάει το αφήγημα) έγινε παράλληλα και η Sea Breeze στη Μ.Θάλασσα που την ξεχάσατε! Τέλος πάντων η Τουρκία δίνει πάσο για τώρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και μπουκάρει στα καπάκια στην Κυπριακή για να ξεκαθαρίσει στο τελειότερο timing ότι εκεί είναι περιοχή που ελέγχει η Τουρκία και αν τολμάτε αντιδράστε και εδώ. Που το κατάπιαμε, όπως ήταν αναμενόμενο γιατί για την Ελλάδα η Κύπρος είναι ξένο κράτος, το είπε η υπουργάρα μας. Ντροπή. Για την διαπράγματευση με την ΑΟΖ με… Read more »

GeoMoust

Διόρθωση, η Κύπρος δεν είναι για την Ελλάδα ξένο κράτος, είναι μεν γενικά άλλο κράτος, αδελφικό δε. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα νούμερα αλλάζουν. Πως ακριβώς θέλετε δηλαδή να στείλουμε τον στόλο τόσο μακριά, αφήνοντας το Αιγαίο πρακτικά ξέφραγο αμπέλι; Ο ρεαλισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Η λύση για την Κύπρο είναι διπλωματική γιατί εκ των πραγμάτων δεν δύναται να είναι κάποια άλλη.

Thras

“Η λύση για την Κύπρο είναι διπλωματική γιατί εκ των πραγμάτων δεν δύναται να είναι κάποια άλλη.”

Δεν συμφωνούμε όλοι σε αυτό…

Giannis

“Για την διαπράγματευση με την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, να θυμίσω ότι η Κύπρος αντίστοιχα πέτυχε 100% επήρεια”

ξέρεις το γιατί;;…γιατί την ίδια εποχή η Αίγυπτος είχε κάτι νησάκια κοντά στη Σαουδικη Αραβία και εκεί ζητούσε πλήρη επήρρεια…φυσικά, οι ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ στη διαπραγματευση δεν τους είπαν τίποτα…απλά οι κουμπάροι το ανακάλυψαν και τους είπαν..ότι ζητάτε..θέλουμε.

Roger

«η Αίγυπτος είχε κάτι νησάκια κοντά στη Σαουδικη Αραβία και εκεί ζητούσε πλήρη επήρρεια»

Τελικά με αυτά τα νησάκια τι έγινε;

Υπήρχαν μερικά δημοσιεύματα που έγραφαν ότι τελικά τα πήρε η Σαουδική Αραβία, αλλά άκρη για το τι σίγουρα ισχύει δεν έχω βγάλει.

harval

Η Αίγυπτος δεν είναι σύμμαχος μας. Ο Αλ Σίσσι είναι. Οι αντίπαλοί του μας μισούν φίλε μου.
Να δεχθούμε μικρότερη επήρεια Κρήτης? λογικό διότι τελειώνει Τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Να ΜΗΝ δεχτούμε μικρότερη επήρεια Κρήτης? λογικό διότι έτσι ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου με Τουρκία.
Και κάτι άλλο. Η Κύπρος έχει το φοβικό σύνδρομο και δεν ανακηρύσσει ΑΟΖ με Ελλάδα. Οχι η Ελλάδα. Αλλωστε πρόσφατα ο Αναστασιάδης είπε πώς άν πέσει ντουφεκιά στο νησί οι Ελληνοκύπριοι θα εξαφανιστούν από προσώπου γης….!!!!!!!

Last edited 5 days ago by harval
epampapas

Και κάτι ακόμα, ένα ακόμα σημείο των καιρών. Ο Τραμπ δεν πήρε τηλέφωνο τον Ερντογάν με τον οποίο έχουν πολύ στενές σχέσεις να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Το έκανε η Μέρκελ. Στα Ίμια για παράδειγμα οι Τούρκοι μιλούσαν με τις ΗΠΑ τώρα με τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ απλά μείνανε σε ανακοινώσεις για την άποψη τους που αντίστοιχες θα μπορούσε να βγάλει οποιαδήποτε άσχετη χώρα.Δεν επενέβησαν ενεργά. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που βγήκε κάτι θετικό για την Ελλάδα. Ίσως σηματοδοτεί επίσης μια πιο ενεργή εμπλοκή της Γερμανίας και στην εξ.πολιτική της Ελλάδος που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισιτικό προνόμιο των ΗΠΑ. Η… Read more »

Roger

Το ότι εμπλέκεται ενεργά πια μόνο η Γερμανία, αυτό μόνο καλό δεν είναι για εμάς.

Δύο φορές μας έχουν βοηθήσει οι Γερμανοί:

  • Στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
  • Στην απόδοση της Καβάλας σε εμάς κατά την Συνθήκη του Βουκουρεστίου.

Σε όλα τα άλλα, μόνο θάνατο και καταστροφή έχουν επιφέρει στον Ελληνισμό.
Και απ’ ότι φαίνεται δεν έχουν τελειώσει ακόμα με το έργο τους.

Last edited 6 days ago by Roger
filon26

Είμαι ευτυχής που επιμένετε και γράφετε όπως γράφετε.

George

Η πολιτική Trump είναι η πολιτική του βαθέως Ρεπουμπλικάνικου κόμματος που είναι ο απομονωτισμός Στα αυτιά τους τα θέματα Ελλάδας, Τουρκίας έχουν την ίδια βαρύτητα που έχουν στα δικά μας τα θέματα της Ονδούρας με τη Γουατεμάλα
Οι Δημοκρατικοί είναι που βλέπουν τις ΗΠΑ ως τον παγκόσμιο χωροφύλακα έναν ρόλο που οι ίδιοι πήρανε από τους Αγγλούς το 1947 όταν οι τελευταίοι παραιτήθηκαν μετά την απόφασή τους να παραιτηθούν κι από τις αποικίες τους ώστε να ασχοληθούν με την επούλωση των πληγών που τους είχε προκαλέσει ο Β ΠΠ

Kyzikos

Σε εκείνο που διαφωνώ κάθετα με το άρθρο είναι ότι ποντάρει πολλά στην παρέμβαση του διεθνούς παραγοντά υπερ της Ελλάδας Η χώρα αντέδρασε επιχειρησιακά υποδειγματικά, χίλια μπράβο, και η αποφασιστικότητά της, οδήγησε στις εξωτερικές παρεμάβσεις και μαζεύτηκε προς το παρόν ο Τούρκος. Καρφί δεν τους καίγεται για την ελληνική ΑΟΖ, απλά εντάσεις δε θέλουνε Αν νοιάζονταν τόσο για την ελληνική ΑΟΖ, τότε γιατί δεν κάνουν κάτι για την Κύπρο. Η Κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι ευρωπαϊκή κύριε αρθροθράφε; 1.5 χρόνο η ίδια ιστορία, σήμερα το Barbaros ξανά για έρευνες. Ουτε καν ανακοίνωση, αύριο και βλέπουμε. Αν η Κύπρος είχε όμως στρατό… Read more »

nigozs

Δεν συμφωνώ με τον τίτλο του άρθρου.
Υπάρχει πολύς δρόμος και χρειάζεται εγρήγορση και ομοψυχία.
Στα βασικά, ανταποκρίθηκαμε, αλλά !
Πρέπει να γίνουν πολλά και με μεγάλη προσοχή !!

Aristidis

Να χαμε να λέγαμε, ο Ερντο κάνει ότι του καπνίσει και ας πληρώνει κάποιες φορές τα λάθη του. Κανενας εφησυχασμός και καμία ξευδαισθηση περί νίκη ή βοήθειας συμμάχων. Εμείς κάναμε τα ίδια που κάναμε πριν 2 χρόνια, ό Ερντο τεστάρει, κάποια στιγμή θα δοκιμάσει και τότε θα δούμε. Γιατί αν πάνε για έρευνες στα όρια της υφαλοκριπίδας με πλήρη στόλο νοτια του καστελόριζου δυστυχώς, δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέρα από επιθέσεις αυτοκτονίας. Και το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικά, ίσως και σωστά, δεν θα έπρεπε να τις εγκρίνει.

Paliouras

Νενικήκαμεν. Σε αυτό το περιστατικο, βγαλαμε άμυνα.
Συνολικα ομως, σε ολα τα σημεια, απεχουμε παρα πολυ.
Οι Πομακοι στην Θρακη εξακολουθουν να διδασκονται ..τουρκικα απο το επισημο Ελληνικο Κρατος.
Τα ανατολικα νησια του Αιγαιου, εξακολουθουν να ειναι de facto γκριζαρισμενα πληθυσμιακα (50-50 κατοικοι, μουσουλμανοι λαθροεποικοι).
Τα δικαιωματα μας στις θαλασσες μας, δεν τα εχουμε ασκησει.
Αν αυτα τα βλεπετε ως ΝΙΚΗ, τοτε τι να πω.
Απλα μαλλον γραφετε ετσι γιατι περιμανατε ηδη να κοβει βολτες το τουρκικο ερευνητικο στα νερα μας. Τοτε ναι, συμφωνουμε

Left950

Πιστευει αληθεια καποιος, οτι οι κινησεις ειναι προιον πολιτικης και διπλωματιας της ελληνικης κυβερνησης? Η δυνατοτητα μιας ελληνικης κυβερνησης στα χρονια του μνημονιου περιοριζεται ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στη διαχειριση των αποφασεων που ερχονται απο εξω, και πως η κοινη γνωμη θα εχει αφενος τις λιγοτερες αντιδρασεις, αφετερου θα πιστευει οτι οι αποφασεις και οι πρωτοβουλιες θα οφειλονται στην ‘’ικανοτητα’’ και την ‘’οξυδερκεια’’ και τον ‘’πατριωτισμο’’ του καθε πρωθυπουργου. Γι αυτο και η πολυμετωπη προσπαθεια να χειραγωγειται διαρκως η κοινη γνωμη. Δεν ειναι τυχαιο οτι αυτο που δουλευει καλυτερα στην κρατικη μηχανη αυτον τον καιρο, ειναι το επιτελειο των (αμερικανοτραφων) επικοινωνιολογων… Read more »

Fazer

Για το βυθίσατε το χορά τόσα χρόνια λένε όλοι να μια σωστή κίνηση στην εξ. πολιτική και πως κατάφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου να να κάνουν πίσω οι Τούρκοι. Τώρα που έγινε κάτι αντίστοιχο χωρίς ατάκες και μεγάλες κουβέντες, σε κάποιους δεν του αρέσει και τόσο, μάλιστα παίρνουν της μετρητής αυτό που λένε οι Τούρκοι πολιτικοί ότι θα συρθούμε σε διαπραγματεύσεις, ενώ πιο ξεκάθαρα και πάνω από δέκα φόρες το υπ εξωτερικών, ο πρωθυπουργός έχουν πει ότι δεν συζητάμε τίποτα άλλο με την Τουρκία πέρα από την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δυο χωρών. Όταν το κάθε κόμμα όμως σκέφτεται πόσους ψήφους… Read more »

Kyzikos

Fazer, κανείς δεν υποτιμά την μεγάλη προσπάθεια και κινητοποίηση που έγινε. Η κινητοποίηση αυτή ήταν που έφερε και την όποια διαμεσολάβηση για την τουρκική υποχώρηση. Έγινε ότι δεν μπορεί να κάνει η Κύπρος στρατιωτικά και γι’αυτο 1.5 χρόνο τώρα τους λούζεται με την ΕΕ να παρακολουθεί απλώς κάνοντας συστάσεις. Η διαφωνία σχετικά με τον χειρισμό της κρίσης δεν αφορά την Κυβέρνηση, που στην τελική ας δούμε τι θα γίνει με τον περιβόητο διάλογο και μετά το κρίνουμε, αλλά με την αφέλεια του άρθρου. Το άρθρο θεωρεί πως οι διαμεσολαβήσεις που έγιναν καταδεικνύουν υποστήριξη στις ελληνικές θέσεις και μεσοπρόθεσμα, αν εμείς… Read more »

Roger

«Για το βυθίσατε το χορά τόσα χρόνια λένε όλοι να μια σωστή κίνηση στην εξ. πολιτική και πως κατάφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου να να κάνουν πίσω οι Τούρκοι.» Τις ίδιες επικοινωνιακές μαγκές έκανε και το 1987. Αλλά και στις 2 περιπτώσεις, έγιναν μετά συμφωνίες όπου οι Τούρκοι πήραν αυτό ακριβώς που ήθελαν να πετύχουν τις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Είπε και ένα Mea Culpa ο Αντρίκος στην 2η περίπτωση, και καθάρισε. Όμως η ζημιά για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό έγινε… και έμεινε. Στην συνείδηση όλων όμως έχουν μείνει οι μαγκιές χωρίς αντίκρυσμα. Γιατί τέτοιες μπαρούφες αρέσουν στους περισσότερους. Και από… Read more »

Last edited 6 days ago by Roger
Diogenis

Επειδή τα εθνικά θεματα ειναι πολύ σοβαρά και δεν γίνονται με όρους ποδοσφαιρικού οπαδισμου καλό ειναι να βλέπουμε ολόκληρο το δάσος και οχι το δεντρο Νίκη του Ερντογάν στο Αιγαίο «βλέπει» η Süddeutsche Zeitung – Η Αθήνα θα πρέπει να απομακρυνθεί από τις σκληρές θέσεις της Στην ελληνοτουρκική διένεξη για τις γεωτρήσεις και τη διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «την τελευταία στιγμή», αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «επειδή ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν φοβάται τους στρατιωτικούς κινδύνους, οι φρεγάτες των Τούρκων και των Ελλήνων ήρθαν επικίνδυνα κοντά». «Η Καγκελάριος κατάφερε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δυο εταίρων… Read more »

Voiceofreason

Πολύ σωστή η τοποθέτησή σου φίλε μου. Για να μπορέσεις να μιλάς αντικειμενικά θα πρέπει να παρακολουθείς όλο το θέτρο των δηλώσεων ασχέτως πολιτικών εμμονών και οπαδισμού. Σήμερα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Βαλασόπουλος από τη Γερμανία αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και πρόσθεσε ότι ειπώθηκε ¨ότι είναι καιρός η Αθήνα να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία από εκεί που της άφησε το 2016 και έπειτα να προσφύγουν στη Χάγη. Η Τουρκία είναι μία χώρα απαραίτητη για την ΕΕ, μία θέση που την ασπάζονται πολλές χώρες μέσα στην ΕΕ¨. Αυτά περί αλληλεγγύης. Η Μέρκελ τα τελευταία χρόνια είχε… Read more »

Giannis

Νικήσαμε…”χάνοντας”, άστο Ηρακλή…δες εδώ για να καταλάβεις πώς παίζεται το παιχνιδάκι της διαπραγματευσης και του διαλόγου..λέξη κλειδί..”joint economic development”, “profits shared”, “contested areas”..”disputed maritime territories” ..win win..ή Καζαν καζαν.. δειτε εδώ, από τους φιλους μας τους…Γερμανούς..που ..μεσολάβησαν..την προταση για διάλογο..21/07/2020 A possible solution for Greece, Cyprus and TurkeyUp to now, Greece and Cyprus have refused to negotiate with Turkey on the maritime border issue. They take the position that it has already been settled by international treaties. But it is questionable whether this position remains tenable. If Ankara, Athens and Nicosia were to decide to present the matter to an independent institution,… Read more »

Last edited 6 days ago by Giannis Apohnis
Tarkan1

Delusional greeks…are you ready for fight… no …barking will not save you

Mikros-hroas

Ας συγχωράς καρντάση που δεν άκουσε ο Μακάριος τον Παπαδόπουλο που του έλεγε να σε βάλω στο ΝΑΤΟ να τελειώνουμε δεν μπορεί να σε πειράξει κανείς.
Δεν θα τολμήσουν εισβολή οι Τούρκοι!
Ο Μακάριος έλεγε δεν θα τους αφήσουν οι Ρώσοι!
Γιατί έτσι ήθελαν οι Άγγλοι που τον κρατούσαν με στοιχεία εις βάρος του.
Αν έμπαινε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ δεν θα είχαμε φασαρίες πολέμους κλπ.

GrandTurkeyShoot

laaan rest break is over, promptly get back to waxing racap’s limo amk

Mikros-hroas

Μάλιστα εξαιρετικό κείμενο συγκινήθηκα μου ήρθε να κλάψω από την χαρά μου! ΄Άκουσα ξανά το Νενικήμαμεν ένοιωσα εθνικά υπερήφανος! Τι κείμενο είναι αυτό; Τι αρθρογράφος! Τι εξαιρετικές σπουδές έχει κάνει αυτό το παιδί ο ΄φωτεινός παντογνώστης, ο φωστήρας των Βαλκανίων το αστέρι της Ευρώπης και της Αμερικής! Μετά ξύπνησα και είδα πως το παντελόνι μας είναι τρύπιο, φαίνεται το σώβρακό μας που έχει τρυπήσει και αυτό τόσα χρόνια που το φοράμε και δυστυχώς φαίνεται σε όλους ο πισινός μας! Μετά διάβασα αυτά που είπε η αγαπητή Μέρκελ, το πόσο μας αγαπάει αυτό το κορίτσι δεν το συζητάμε! Ότι θέλει η… Read more »

Flight

Εσάς, σας έχει προσβάλει ο αρθρογράφος ή η σελίδα; μήπως δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα όσα μας γράφετε; μήπως;
Δεν θα εγκριθεί ανάλογο σχόλιο, σε ανθρώπους μιλάτε

Mikros-hroas

Γράφω επώνυμα και όχι ανώνυμα σαν μεγαλύτερος που είμαι του δίνω συμβουλές. Τώρα αν εσείς το παίρνετε αυτό σαν προσβολή λυπάμαι πολύ. Δεν νομίζω να γράφω όπως οι άλλοι εδώ μέσα, αναφέρω συνεχώς πράγματα που δεν τα γράφει κανείς μα κανείς. Δεν είμαι κολλημένος σε κόμματα και υποστηρίζω μόνο την πατρίδα μου. Τον αποκαλώ κύριο με Κ κεφαλαίο και οι άλλοι όχι! Ναι κάνω καυστικά σχόλια τι να κάνουμε, με ουσία και σημασία όμως όχι ανούσια! Δεν νομίζω κανένας να έχει γράψει για τέλος του πετρελαίου το 2025 μελέτη της SEEL για την Αμερικάνικη κυβέρνηση, οι άλλες μελέτες έλεγαν πως… Read more »

kK19641970

Μπράβο μας ,δείχνουμε ότι μπορούμε .

Antonis_Loukas

Καημό το έχω, να δω σχολιασμό του περιοδικού, όχι για Χάγη που κρίνει με λογικές συμβιβασμών(καθότι διαιτητικό Δικαστήριο…), αλλά για Αμβούργο και σκεπτικό δικαιοδοτικό ΚΑΙ βάση το Δίκαιο της Θάλασσας… Το site, έχει γίνει δύσχρηστο και πολύ αργό(φόρτωση πλήρους σχόλιου, up/down votes, λειτουργία από κινητά). Ο λόγος που έχω σταματήσει να γράφω(πέραν του βεβαρημένου επαγγελματικού προγράμματος), είναι η τραγική προσπελασιμότητα από κινητό καθώς και η κατάργηση της μπάρας με τα τελευταία σχόλια. Είναι κρίμα, να αποθαρρύνετε τους επισκέπτες σας, από το να έχουν ενεργό ρόλο στις συζητήσεις. Επίσης, καλό θα ήταν, να ισχύουν οι κωδικοί μας και στο Naval defence.… Read more »

simos

Πραγματι τα πηγαμε καλα ομως θα πρεπει να χουμε το νου μας γιατι πιθανοτατα οι γειτονες θα επανελθουν..

geodim

Συγχαρητήρια για το ωραίο σας άρθρο.Επιτέλους μαθαίνουμε πως να πάμε από το εγώ στο εμείς .

George

Οπως και στο Κυπριακό ή μη λύση ως λύση. Είναι μια παράξενη στρατηγική της Ελληνικής πλευράς που μπορεί να είναι είτε έξυπνη είτε στρουθοκαμηλισμός. Ο χρόνος θα δείξει Μοιάζει πάντως να κινείται περισσότερο από εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες παρά από εθνικές Σε κάθε περίπτωση το άρθρο επιβεβαιώνει το δίκιο του Ερντογάν στη δήλωση “είτε στο πεδίο, είτε σε διαπραγματεύσεις” Είναι απολύτως καθαρό ότι εμείς έχουμε επιλέξει κάτι άλλο! Μένει να δούμε τι θα επιλέξει κι αυτός κι αν όντως θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τη στρατηγική μας όπως ευελπιστεί ο αναλυτής Σε κάποια άλλα σημεία το άρθρο επιβεβαιώνει την αδιαφορία για τα… Read more »

Tango.Alpha

Φαντάζομαι στους επόμενους μήνες θα μάθουμε το μέγεθος του θριάμβου μας. Προς το παρόν να θυμίσω ότι το 1987 δεσμευτήκαμε να μην κάνουμε έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές καθώς τότε δε θα έκανε και η Τουρκία ενώ σήμερα (2 Αυγούστου) το Πρώτο Θέμα η Γερμανική μεσολάβηση που βοήθησε στη λήξη της αντιπαράθεσης στηρίχτηκε στην αποδοχή από τα δυο μέρη ότι θα ξεκινήσει διάλογος για όλα τα θέματα – και ξέρουμε πόσο αδύναμοι είμαστε ως χώρα στις διαπραγματεύσεις.

Giannis
Giannis

Ερρίφθη ο κύβος για την έναρξη των διερευνητικών με Τουρκία – Στις 24/8 η πρώτη συνάντηση03/08/2020 Από την εβδομάδα που εκκινεί τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, ενδεχομένως κι εκείνη την ημέρα, έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση, εκτός απροόπτου, του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών Ελλάδος – Τουρκίας όπως πληροφορείται «Το Βήμα». Θα πρόκειται για τον 61ο γύρο μεταξύ των δύο πλευρών και προβλέπεται να λάβει χώρα στην Τουρκία. …….  …συνάντησης αυτής, η οποία έρχεται ως συνέχεια της «τριμερούς του Βερολίνου» ανάμεσα σε Γερμανία, Ελλάδα και Τουρκία στα μέσα Ιουλίου. https://www.tovima.gr/2020/08/03/politics/errifthi-o-kyvos-gia-tin-enarksi-ton-diereynitikon-me-tourkia-stis-24-8-i-proti-synantisi/ 31/07/2020 “Περιμένουμε να συναντηθούμε με τους Έλληνες γείτονές μας στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες.” https://hellasjournal.com/2020/07/xekina-o-dialogos-elladas-tourkias-perimenoume-tous-ellines-stin-agkira-tis-epomenes-meres-lei-o-akar/ πάλι… Read more »

Last edited 1 day ago by Giannis Apohnis

Το Σχόλιο της Ημέρας

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

219
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 2.29
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά

Related News

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Tεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού – Έγινε αισθητή ως την Κύπρο (βίντεο)

Ζεύγος ισχυρών εκρήξεων συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου.https://twitter.com/bey_today/status/1290670725129371648?s=20Οι δύο επάλληλες εκρήξεις σύμφωνα με...

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αν υπάρξει έκπληξη;

Ο πρόεδρος Τραμπ χάνει στην κούρσα προς την επόμενη προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αστικοί πληθυσμοί κατευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν και οι...

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όρια της εξωτερικής πολιτικής της

Η ύπαρξη ενός Ευρωπαϊκού αμυντικού προϋπολογισμού, ακόμα και αν αυτός είναι τεράστιος και δεν έχει όρια, μάλλον θα ωφελήσει μόνο τους εργολάβους, αν δεν...
- Advertisement -