Η Ισπανία απαιτεί μερίδιο εργασίας 33% στην ανάπτυξη του Ευρωμαχητικού FCAS!

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 116
  •  
  •  

Η Ισπανία δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει ίσο μερίδιο με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μελλοντικού «Ευρωμαχητικού» FCAS και ετοιμάζεται να εγκρίνει τα πρώτα €110 εκατ. γι’ αυτόν τον σκοπό.

 

Τα «αποκαλυπτήρια» του full scale μοντέλου του μελλοντικού ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς FCAS έγιναν στο «Paris Air Show» στις 17 Ιουνίου 2019, με την παρουσία των υπουργών άμυνας των τριών χωρών. Η συμμετοχή της Ισπανίας στο φιλόδοξο εγχείρημα επισημοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 και Ισπανοί ειδικοί έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της αρχικής σχεδίασης.

«Αποκαλυπτήρια» για το “Ευρωμαχητικό” νέας γενιάς FCAS στο Paris Air Show! (Βίντεο)

Στην αρχή πιστευόταν ότι η οικονομική συμμετοχή της Ισπανίας θα περιοριζόταν για τα δύο πρώτα χρόνια στα €25 εκατ., ωστόσο, η Μαδρίτη θέλει να αποτελέσει ισότιμο βιομηχανικό εταίρο στο FCAS. Σύμφωνα με το «Infodefensa», το νούμερο των €110 εκατ. θα εγκριθεί από την ισπανική κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό και το ποσό είναι σχετικό με τα €220 εκατ. που έχουν συμφωνήσει το Παρίσι και το Βερολίνο να διαθέσουν στις πρώτες φάσεις ανάπτυξης. Με τα €110 εκατ. η Ισπανία θα απαιτήσει μερίδιο εργασίας 33% στο FCAS.

Το FCAS αναμένεται ενταχθεί σε υπηρεσία μετά το 2035-2040, αντικαθιστώντας τα γαλλικά Rafale και τα γερμανικά/ισπανικά Eurofighter Typhoon. Το FCAS δεν είναι αποκλειστικά ένα μαχητικό αεροσκάφος, αλλά «ένα σύστημα συστημάτων», το οποίο περιλαμβάνει πολεμικά αεροπλάνα, drones, όπλα, διασυνδεσιμότητα και ασφαλείς επικοινωνίες. Υπό άλλες συνθήκες το FCAS θα είχε ήδη τραβήξει την προσοχή μας, αλλά η Ελλάδα έχει αποδείξει σε ελάχιστες περιπτώσεις πως μπορεί να υπερβεί την ιδιότητα του πελάτη, τολμώντας τη συμμετοχή στην ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων…

FCAS, θα μπορούσε να είναι το ελληνικό GF-X* ή θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για … δανεικά αεροσκάφη;


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 116
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Από ότι θυμάμαι όποιος προχωράει σε αγορα f35 αποκλείεται από το πρόγραμμα του FCAS οπότε κάτι είναι λάθος σε αυτή την κοινοπραξία. Από εκεί και πέρα πολύ καλά κάνει η Ισπανία και απαιτεί ισότιμη συνεργασία..

ikaros 07
Guest
ikaros 07

Λάθος κάνεις. Από τους 2 συμμετέχοντες Γαλλία-Γερμανία μόνο οι Γερμανοί ήρθαν πρόσφατα κοντά με το F-35 για να τους κόψουν τα χέρια οι βιομήχανοι του Eurofighter. Η Ισπανία θα πάει σε F-35 για να αντικαταστήσει τουλ. τα Harrier του Huan Carlos.

George_K
Member
Famed Member
George_K

Σσσσς μην φωνάζετε .. η πατρίδα κοιμάται…

Dionysis
Member
Dionysis

Αφού το FCAS είναι σύστημα συστημάτων γιατί δεν μπαίνουμε στην συμπαραγωγή drone, πυραύλων ή και των συστημάτων επικοινωνιών, αντί στην παραγωγή του μαχητικού που θα αποδώσει σε 40 χρόνια και μάλιστα υποθετικά ?

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Γιατί δεν προβάλλεται ως λύση για το νέο μαχητικό της ΠΑ μας;
Γιατί το “φιλοευρωπαϊκό” πολιτικό μας σύστημα δεν επιλέγει ευρωπαϊκή λύση;

George_K
Member
Famed Member
George_K

Βασικά δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Το θέμα όμως είναι ότι πάσχουμε από έλλειψη προγραμματισμού και μελλοντικού σχεδιασμού. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε στο μέλλον.
Κοιτάμε το τώρα προσκολλημένοι στο παρελθόν…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Στο όνομα της επιβίωσης της πατρίδας (αν έχει επιβιώσει ως τότε): Μακριά από τους συνήθεις μικρονοϊκούς loosers γραφειοκράτες, που θα έχουν έτοιμο μαχητικό κατά το 2055-60, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων (στην καλύτερη περίπτωση, γιατί μπορεί και να ακυρωθεί). Το EF ακόμη δεν έχει όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες που όφειλε να έχει κατά τη είσοδό του σε υπηρεσία σχεδόν 20 χρόνια πριν. Μακριά! Αλλού θα χάναμε απλώς χρήματα, εδώ κινδυνεύουμε να χάσουμε και την πατρίδα μας. Ο οραματιστής της ΠΑ Α. Παπανικολάου είχε πρώτος (και ίσως μόνος ως σήμερα, μεταξύ των ιθυνόντων τουλάχιστον) αντιληφθεί ότι μόνο μια σοβαρή υπεροχή… Read more »

George
Member
George

Θα ήταν ολέθριο λάθος! Δεν υπάρχει πραγματικά επιτυχημένο πολυεθνικό Ευρωπαϊκό πολεμικό α/ε. Το να ελπίζεις ότι κάτι θα αλλάξει κάνοντας τα ίδια κάπως λέγεται…. Ενδεικτικά : Panavia Tornado. Την εποχή των μαχητικών που τα κάνανε όλα (F-15, F-16, F-18) αυτό την είδε 60ς κάνοντας τα λάθη που μόλις είχαν αποφύγει οι ΗΠΑ δέκα χρόνια πριν. Είχαν πάει σε F-111 και F-14 αντί μόνο για το πρώτο σε δύο ρόλους. Το IDS αντίθετα ποτέ δεν έγινε πραγματικό μαχητικό Eurofighter…ok ακόμα δεν έχει aesa ραντάρ! Το 2019!! Άργησε απελπιστικά, δεν το θέλουν ούτε για 2nd hand λόγω κόστους συντήρησης Α400….τουλάχιστον πέταξε! Παρά… Read more »

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Ναι κυρ.Στεφανε βάλε και τα δύο ευρομαχητικα στελθ, ναι και Rafale βάλε, και λίγο Eurofighiter με Gripen, ναι α και μην ξεχάσεις Patriot pac3 και S-500, και κινέζικα πυροσβεστικά, α!! Βάλε και για τα παιδιά λίγα exoset, harpoon,και aster 30, και γενικά ότι δούμε να κυκλοφορεί το θέλουμε. Ναι κυρ Στέφανε το εχουμε κάψει.