Sputnik: Η Ισραηλινή Αεροπορία εκπαιδεύτηκε πάνω στους ελληνικούς S-300 (NOT!)

37
4780

Από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, διμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο (2) χωρών. Όπως αναφέρει το ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο Sputnik, βασισμένο σε ένα… tweet, οι Ισραηλινή Αεροπορία εκπαιδεύτηκε πάνω στους ελληνικούς S-300, ένεκα της άφιξης παρόμοιων συστημάτων στη Συρία.

Το επίμαχο tweet είναι το ακόλουθο:

Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό άρθρο μας «Σκοπός της άσκησης ήταν η αύξηση της μαχητικής ικανότητας κατά τη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων τόσο σε αποστολές Αέρος – Αέρος όσο και σε αποστολές Αέρος – Εδάφους σε μικτούς σχηματισμούς, οι οποίες διεξήχθησαν σε περιοχές του ελληνικού FIR«.

Μάλιστα είχαμε από τότε αναφερθεί στις φήμες περί εκπαίδευσης της Ισραηλινής Αεροπορίας με ελληνικά S-300.

«…Η αλήθεια φυσικά είναι ότι ούτε στο παρελθόν ούτε τώρα χρησιμοποιήθηκε το S-300 στον σχεδιασμό αεροπορικής άσκησης με συμμαχικά αεροσκάφη, πόσο μάλλον με αυτά των ισραηλινών στην δεδομένη περίσταση. Τέτοιες ευφάνταστες ιστορίες προκαλούν μόνο θυμηδία σε κύκλους του ΓΕΑ οι οποίοι διαψεύδουν κατηγορηματικά οτι τα S-300 χρησιμοποιήθηκαν σε σενάρια κρούσης ισραηλινών F-16I.

Επιπλέον τονίζεται ότι το σύστημα που διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογες επιχειρησιακές ικανότητες, διαφυλάσσεται για ευνόητους λόγους μακρυά από τα «αδιάκριτα βλέμματα» φίλων και συμμάχων προκειμένου να εξασφαλίσει αποτροπή και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα εάν και όποτε απαιτηθεί.

Κατά συνέπεια κανένα τέτοιο δημοσίευμα ή αναφορά δεν ευσταθεί, με όλα τα σχετικά σενάρια να εμπίπτουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας».

Σύνοψη

Όπως είδαμε, ένα tweet ενός «ανώνυμου» χρήστη, έφτασε να γίνει θέμα στο πρακτορείο Sputnik, που ελέγχεται πλήρως από το Κρεμλίνο. Οι «ειδήσεις» του Sputnik συχνά αναπαράγονται από ελληνικά ΜΜΕ, κάτι που μάλλον θα ισχύσει και με τη περίπτωση της Ισραηλινής Αεροπορίας και των ελληνικών S-300.

37 ΣΧΟΛΙΑ

 1. πολύ κλάψα τα ρωσάκια και οι πιστοί των προφητειών του γέροντα περί ξανθου γένους…

  • Ελάτε τώρα. Ίδια κλάψα με των αμερικάνων και των πιστών τους για τους χρήστες των S-400 και την μη συνύρπαξη τους με F-35. Το κακό είναι ότι στο τέλος οι Τούρκοι θα τα αποκτήσουν και τα δύο κι εμείς θα ασχολούμαστε με ρωσολάγνους και αμερικανολάτρες.

   • Τα συμφέροντα μας αυτή την στιγμή βρίσκονται πιο κοντά με αυτά του εκλεκτού λαου του θεού. Aς απελευθερώσει το ξανθό γένος την πόλη και να μας την παραδώσει και το ξαναβλέπουμε το θέμα…..

    • Ο Χριστός έχρισε κάποιον λαο ως εκλεκτό του τριαδικου Θεού ; Μπορείτει να μας διαφωτίσετε σχετικά ;

 2. Ακόμη και να έχει κάποια βάση το ανώνυμο σχόλιο, που λογικά δεν έχει, η απάντηση είναι μία. Και λοιπόν ; Ποιον Έλληνα ρώτησαν οι Ρώσοι όταν τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιούν τους τούρκους σαν μαντρόσκυλα τους με σκοπό να δυσκολέψουν ή σκόπιμη και να ακυρώσουν την εξόρυξη των Ελληνικών υδρογονανθράκων η οποία θα σήμαινε στην ουσία το τέλος της ρωσικής οικονομίας. Ποίου Έλληνα την γνώμη πήραν όταν αποφάσισαν να πουλήσουν τους S 400 στους γείτονες και να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο απέναντι από τις ακτές μας ; Καμία φορά σύντροφοι η σιωπή είναι χρυσός και καλό θα είναι να το έχετε υπ’ όψιν σας.

  • Πεστα Χρυσοστομε. Παρολες τις πολιτικες μας αβαντες προς τη Ρωσια, ειναι σιγουρα ο Νο2 εχθρος της χωρας μας.

 3. Είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα δουλεύει ή ότι θα δουλέψει όταν και άμα το χρειαστούμε;;; Δεν είναι κακό που και που τα πληρώματα των ΑΑ συστημάτων να εκπαιδεύονται σε συνθήκες που προσομοιάζουν τις επιχειρησιακές…Εξάλλου είναι προτιμότερο να χύνεις ιδρώτα στην άσκηση παρά αίμα στο πεδίο της μάχης…

 4. «μακρυά από τα «αδιάκριτα βλέμματα» φίλων και συμμάχων»
  Τώρα αυτό σηκώνει λίγο κουβέντα… Από τα αδιάκριτα βλέμματα κάποιων φίλων και συμμάχων προφανώς ναι. Αλλά με RC-135U και V/W από Αμερική και Αγγλία και EP-3E του USN να είναι μόνιμα εγκατεστημένα και να εκτελούν καθημερινές περιπολίες από το ίδιο νησί που έχουμε τους S-300 είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι κανένας σύμμαχος δεν έχει πάρει …μυρωδιά από τους S-300. Για να μην πούμε και για άλλους τύπους α/φ, ή άλλους συμμάχους στο παρελθόν (πχ γαλλικά C-160G) που βρέθηκαν περιστασιακά για μεγάλα διαστήματα στη Σούδα.
  Εκτός αν καλοπροαίρετα πιστέψουμε ότι στα αεροπλάνα αυτά πίνουν καφέ μέχρι να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα ή στη Μέση Ανατολή και μετά πιάνουν δουλειά…

  • Μα, φυσικά καφέ πίνουν 🙂 …. Το γεμάτο κάμερες C-97 Stratofreighter της USAF που έκανε επί Ψυχρού Πολέμου καθημερινά το δρομολόγιο Φρανκφούρτης – Βερολίνου είχε το παρατσούκλι «γεύμα στο Tempelhof» … Γευμάτιζαν και ξαναγύριζαν για μια δεύτερη σειρά λήψεων …

 5. Θα σας κάνω σκληρή κριτική.

  Πρώτον, ο «ανώνυμος» αυτός κύριος διατηρεί ένα πολύ ενδιαφέροντα λογαριασμό στο twitter και απορώ πως εσείς σαν αμυντικό περιοδικό σας διαφεύγει.

  Επίσης το συγκεκριμένο tweet έχει αναπαραχθεί και από τo defence-blog.com το οποίο φυσικά και δεν ελέγχεται και αυτό από το Κρεμλίνο.

  https://defence-blog.com/army/israel-trains-to-destroy-russian-made-air-defense-systems.html

  Άλλωστε άρθρα του συγκεκριμένου site επικρίνουν τα ρωσικά συστήματα και φυσικά έχετε περιλάβει σχετικά link σε δικά σας άρθρα ενδεικτικά αναφέροντας:

  -Παταγώδης αποτυχία του Pantsir-S1 στη Συρία;
  -Κακές επιδόσεις για το ρωσικό αυτόνομο όχημα υποστήριξης στη Συρία

  Στο πρώτο άρθρο το συγκεκριμένο site το συμπεριλαμβάνετε στα «δυτικά ΜΜΕ».

  Myth busted λοίπον.

  Αν θέλετε να κάνετε κριτική στο μηχανισμό προπαγάνδας της Ρωσίας θα πρέπει να προσπαθήσετε καλύτερα. Για το μηχανισμό προπαγάνδας των δυτικών μμε θα ήταν να αναφέρετε κάτι επίσης. Όχι για κάποιον άλλο λόγο απλά για να μην σας κατηγορούν κάποιοι για μη αντικειμενική δημοσιογραφεία…

  • Ευχαριστούμε για το σχόλιο. Ο κύριος αυτός είναι όντως Ανώνυμος. Δεν έχει όνομα, και δεν μπορεί κάποιος να ξέρει ποιος είναι. Επίσης, με 3200 followers, δεν μπορεί να είσαι ποτέ «σίγουρος» περί της αξιοπιστίας του. Το DB, το έγραψε για τους ίδιους λόγους που γράφουν πολλοί στο Διαδίκτυο, προς άγραν κλικς. Το διαβάζουμε, αλλά δεν έχουμε Ευαγγέλιο τα όσα λέει. Δεν επικρίνουμε ρωσικά συστήματα, γράφουμε την αλήθεια. Δεν έγινε κανένα myth busted. Τώρα, μην συγκρίνεται τα ΜΜΕ της Δύσης, που ανήκουν σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, που είναι πραγματικά ατελείωτα, και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το κράτος, και τα ΜΜΕ της Ρωσίας, που ανήκουν σε μια Ολιγαρχία απευθείας καθοδηγούμενη από το κράτος.

   • Η αλήθεια είναι ότι στον τίτλο αναφέρει την λέξη allegedly. Δηλαδή ο τίτλος θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Το Ισραήλ εικάζεται ότι εκπαιδεύτηκε σε αποστολές εξόντωσης των S300 σε ασκήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα». Δε σας κάνω μαθήματα ελληνικών αλλά για να τονίσω την σκέψη μου το «εικάζεται» σημαίνει ότι υπάρχει η υποψία αλλά όχι η βεβαιότητα. Επομένως ο αναγνώστης από τον τίτλο κιόλας (που το 90% μιας είδησης είναι ο τίτλος και όχι το περιεχόμενο καθώς ο τίτλος δημιουργεί τις εντυπώσεις) έχει ενημερωθεί για το ότι η είδηση βασίζεται σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

    Τώρα για το αν είναι δημοσιογραφικά ηθικό να βάλεις μια είδηση βασισμένη σε εικασίες, νομίζω ότι εξαρτάται από τον τρόπο που το κάνεις. Προσωπικά από τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου δεν βλέπω κάτι το μεμπτό. Εκτός και αν κάνουμε την τρίχα τριχιά. Με λίγα λόγια δε συμφωνώ μαζί σας ότι υπάρχει προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να παρουσιάζονται ως επιβεβαιωμένα γεγονότα.

  • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτός που ισχυρίζεται κάτι, αυτός έχει και το βάρος της απόδειξης κι όχι το ανάποδο. Επειδή κάποιος ισχυρίζεται κάτι, ΟΠΟΙΟΣ κι αν είναι αυτός, θα πρέπει να το στηρίξει με κάποιο τρόπο, προκειμένου να του δώσει υπόσταση πραγματικής είδησης. Κι όσο πιο βαρύς ο ισχυρισμός, τόσο πιο μεγάλο το βάρος των απαραίτητων αποδείξεων. Το ότι μία (ή χιλιάδες) ιστοσελίδες γράφουν ή αναπαράγουν μία είδηση, δεν συνεπάγεται το άλμα λογικής ότι η είδηση είναι πραγματική. Έχουμε άπειρες περιπτώσεις όπου ακόμα και βαριά ονόματα της διεθνούς δημοσιογραφίας αναπαρήγαγαν ψευδείς ειδήσεις, κι όχι υποχρεωτικά με δόλο.

   Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το θέμα της συνεκπαίδευσης Ισραηλινών στην Ελλάδα εναντίον του ελληνικού συστήματος S-300 δεν είναι επ’ ουδενί κάτι νέο. Τέτοιες αναφορές έχουν υπάρξει στον ελληνικό και διεθνή τύπο ήδη από το 2010 κι τις πρώτες επισκέψεις της ισραηλινής Αεροπορίας στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Γ.Α. Παπανδρέου. Όπως σήμερα, έτσι και τότε ποτέ κανένας δεν προσκόμισε αποδείξεις για τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, οι δυο αεροπορίες αρνήθηκαν όλα τα δημοσιεύματα και ποτέ δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση ή επιβεβαίωση για το συγκεκριμένο θέμα. Επειδή όμως το συγκεκριμένο θέμα πουλάει στα πρωτοσέλιδα σαν ζεστό ψωμάκι, αναμοχλεύεται κατά καιρούς για αυτόν ακριβώς τον λόγο: Για κλικς.

   Και τέλος, θα πρέπει να μάθετε, πως αν κάποιο μέσο κάνει κάτι κατακριτέο, όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων ή (ανα)παραγωγή προπαγάνδας, αυτό δεν συνιστά δικαιολογία και για κάποιο άλλο μέσο για να κάνει το ίδιο. Με λίγα λόγια: Επειδή κάποιος μετέδωσε fake news, αυτό δεν δικαιολογεί ούτε νομιμοποιεί κάποιον άλλο να κάνει το ίδιο. Και αν γράψεις ότι ο τάδε μετέδωσε fake news, αυτό δεν συνιστά υποχρέωση (!) να το γράψεις ΚΑΙ για κάποιον αλλον προκειμένου (!!!) να ισχύει για τον πρώτον.

   Κι αν ακόμα δεν καταλάβατε, ας το πούμε και πιο συγκεκριμένα: Η λογική «Γιατί, οι άλλοι ήταν καλύτεροι» και «Ναι, αλλά για τους άλλους δεν λέτε τίποτα» είναι πολύ μακριά από εμάς. Αν εσάς σας καλύπτει και σας εκφράζει, είναι σαφώς επιλογή και δικαίωμά σας, αλλά θα πρέπει να την αναζητήσετε αλλού. Χώρια ότι και σε πρακτικό επίπεδο απλά δεν ισχύει, γιατί «όχι, ούτε οι άλλοι είναι καλύτεροι» και «ναι, και για τους άλλους έχουμε πει». Αλλά τότε εμφανίζονται κάποιοι άλλοι και διαμαρτύρονται για όσα κι εσείς, αλλά από την απέναντι όχθη.

  • και ασχολουμαστε με κυνηγι μαγισσων! Μπορουμε να βγουμε στη γυρα οπως οι Αραβες με τα πετροδολαρα (η ακομα και οι Τουρκοι) και να πουμε θελουμε τοσα αεροπλανα,τοσα αντιαεροπορικα, τοσα πλοια και τοσους πυραυλους και ανταλλακτικα? Απο οπου κι αν προερχοντε. Ολα τα αλλα ειναι σου ‘πα μου ‘πες για να περναμε την ωρα χωρις κανενα νοημα! Η χωρα ειναι χρεωκοπημενη και ειναι δυσκολο να κρατησει τις ΕΔ αξιομαχες μετα το 2025, οπου Ο,ΤΙ και να αγορασεις θα ειναι ΑΚΡΙΒΟ με απαιτηση προγραμματων πολλων δις δολαριων, και οχι οπως παλια που το καθε πχ μαχητικο κοστιζε 40 μυρια εκαστο!

 6. Τυχαίνει να είμαι αναγνώστης της Πτήσης από το 1984. Και για κανένα λόγο δεν είμαι υποστηρικτής των ρωσικών απόψεων. Πάνω από όλα δεν ειμαι ούτε ρωσολάγνος και αμερικανολάτρης αμερικανολάτρης. Από το ίντερνετ παρακολουθήσω τα τεκταινόμενα σε διαφόρους ιστότοπους. Πράγματι σήμερα το Sputniknews είχε ένα άρθρο για την σχέση Ελλάδα-Ισραήλ-S- 300. Για κανένα λόγο δεν είμαι υποστηρικτής των ρωσικών απόψεων. Μην ξεχνάτε ότι από παλιότερα ήταν γνωστό ότι η Συρία θα αγόραζε τους. Για το Ισραή μπορούμε να πούμε ότι πριν πεινάσουν μαγερέυουν. Αν ο συντάκτης του άρθρου το έψαχνε λίγο δεν θα έγραφε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Τις 2 Νοεμβρίου στο nationanalininterest.org διάβασα το άρθρο Russian-Made S-300s vs. Israeli Stealth F-35s: Who Wins in a Shootout? και κάνει αναφορά σε δημοσίευση του πρακτορείου Reuters το 2015. Οι δύο δημοσιεύσεις είναι:
  https://nationalinterest.org/blog/buzz/russian-made-s-300s-vs-israeli-stealth-f-35s-who-wins-shootout-34947
  https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-s300-israel/israel-can-beat-russian-supplied-s-300-air-shield-in-syria-minister-idUSKCN1MD28W
  Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το nationanalininterest.org ή το reuters είναι ρωσικά trolls.
  Από αιγυπτιακό ιστότοπο το Δεκέμβριο του του 2015:
  https://www.egyptindependent.com/israel-trained-against-russian-made-air-defense-system-greece-sources/
  Άλλο άρθρο
  https://militaryedge.org/articles/israel-trained-russian-made-air-defense-system-greece-sources/
  Ατά το ολίγα από κάποιον που έχει αρκετές γνώσεις πάνω σε οπλικά συστήματα μια και έχω δουλέψει στην αξιολόγηση τους.

  • 1) To nationalinterest δεν κάνει αναφορά στους ελληνικούς S-300. Ούτε καν το κομμάτι από το Ρόιτερ που παραθέτει.

   2) Το κομμάτι του Ρόιτερ δεν κάνει αναφορά στους ελληνικούς S-300. Είναι άρθρο πριν λίγες μέρες που παραπέμπει σε άρθρο του 2015, το οποίο όμως δεν παραπέμπεται με σύνδεσμο, ώστε να δούμε τις πηγές που επικαλείται (αν υπάρχουν).

   3) Το αιγυπτιακό άρθρο αναπαράγει τελικά αυτό το άρθρο του Ρόιτερ από το 2015, το οποίο αναφέρει επί λέξει: «A senior Greek Defence Ministry official, asked whether the system was operating during Greek-Israeli military exercises, said: «At this moment the S-300 is not in operation.» He said Athens’ general policy was not to permit any other country to test the system’s abilities.» Επικαλείται κι άλλες πηγές, που όμως όλες είναι ανώνυμες.

   4) Το τέταρτο άρθρο επίσης δεν αποτελεί πηγή, αφού απλά κάνει αναπαραγωγή του άρθρου του Ρόιτερ.

   Θέλετε να συνεχίσουμε; Μπορούμε να κάνουμε αυτό όλη μέρα. Εσείς θα ξεσηκώνετε το google με κάποιες λέξεις κλειδιά, κι εμείς θα σας επισημαίνουμε ότι οι «πηγές» είναι είτε ανώνυμες, είτε ανύπαρκτες. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει πηγή γιατί δεν μιλάει κανείς. Και οι υποθέσεις, ακόμα και βάσιμες αν κι όταν είναι, δεν αποτελούν αποδείξεις, πόσο δε μάλλον ειδήσεις.

 7. Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και πολύ καιρό πρόσβαση σε διάφορες εκδόσεις του S-300 (για να μη πω έχουν στο έδαφός τους S-300), άρα το ίδιο και το Ισραήλ. Και να τους επιτρέπαμε να παίξουν με το Gargoyle μάλλον δε θα μάθαιναν κάτι που δεν ξέρουν ήδη.

 8. Ενδιαφερον θα είχε η αξιολόγηση των Ελλήνων στρατιωτικών ώς προς το ερώτημα της εκτιμώμενης αποτελεσματικότητας.γιατι η χώρα μας σίγουρα έχει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα στο πιό διαβαθμισμένο πείπεδο βέβαια γιατι έχει τρέξει τετοια σενάρια αφου έχει και το σύστημα αλλά και μια σύγχρονη αεροπορία να τα τεσταρει εξαμτλητικά ..παρόμοια με αυτη που θα κληθεί πιθανώς να αντιμετωπίσει ..Και η γνώμη τους έχει βαρύτητα ,,διεθνώς για πολλούς λόγους.Δεν είναι ούτε οι προδιαγραφές ,οι εμβέλειες ,αλλά αλλά πιο συγκεκριμμένα και εξιδεικευμένα πράγματα .

 9. Oι αμερικανοι παραδεχθηκαν οτι αγορασαν εκδοσεις του S-300 απο το ’94.Για κουβεντα καφενειου καλα ειναι.

  «…This week a Russian-made An-124 aircraft delivered its special cargo — components of an S-300, military analysts and a Pentagon official said — to the Defense Intelligence Agency’s Missile and Space Intelligence Center in Huntsville.

  The system includes a missile launcher, radars and missiles. The S-300 is the rough equivalent of the Patriot system that was used against Iraq’s Scud missiles during the Persian Gulf war in 1991. Russian generals say it is better than the Patriot; American military officers dispute that….»

  https://www.nytimes.com/1994/12/24/us/in-a-shadowy-marketplace-america-buys-russian-arms.html

  • Ναι υπάρχυν διάφορες αναφορές σχετικά με απόκτηση «ωρισμενων τμημάτων¨συστήματoς s-300 απο την Λευκορωσία το οποίο όμως ήταν της πρώτης έκδοσης του συστήματος ,που είναι πολυ διαφορετικό απο τα Pmu1.Αρα δεν υπαρχει πηγη που να λέει ότι υπάρχει σύστημα S300 PMU1σε κατοχη των Αμερικανικων Ενόπλων Δυνάμεων .

 10. η αλήθεια είναι ότι το S-300 είναι καλό πιά μόνο για να εκπαιδεύονται σύμμαχοι σε αυτό και δεν μπορώ να καταλάβω την σπουδή να τρέξουν όλοι να διαψεύσουν το γεγονός , αν παρέχεται εκπαίδευση είναι δικό μας και μόνο θέμα και κανενός άλλου και καλά κάνουμε αν το κάνουμε … κανονικά θα έπρεπε στοιχεία του να είχαν ενταχθεί στο ΣΟΤ και να είχαμε ζητήσει από τις ΗΠΑ 1-2 Μοίρες Πάτριοτ για την κάλυψη της Κρήτης συμπεριλαμβανομένων και των ΔΙΚΩΝ τους εγκαταστάσεων , πέραν της κατάστασής του που δεν χρειάζεται να αναφερόμαστε σε αυτήν διατηρεί η ΠΑ και 4 συστήματα TOR για την εγγύς ΑΑ προστασία του , που θα έπρεπε να δωθούν στον ΣΞ , καταναλώνοντας πόρους εκπαίδευση και προσωπικό μόνο για αυτά

  εδω και 2+ δεκαετίες τρώμε το παραμύθι του τρομερού S-300 που κάποιοι νομίζουν ότι είναι η ακτίνα θανάτου των ΕΛ

 11. Δηλαδή με την Ελλάδα προσανατολισμένη στο ΝΑΤΟ και τους επιτελείς Αμερικανοτραφείς θέλετε να μου πείτε ότι OSA, TOR M1 και S300 τα κρατάμε σαν κρυφό μυστικό.. Η ΕΥΠ δεν είναι παράρτημα της CIA; Κατά τα άλλα τα συστήματα λιάζονται στο Ηράκλειο Κρήτης πλήρως προστατευμένα από τα αδιάκριτα μάτια (μας). Λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει Π&Δ.

  • H EYΠ παράρτημα της CIA; εγκρίνουμε το σχόλιο απλά για να σας πούμε πως την επόμενη θα εφαρμοστούν οι κανόνες του site μας, και θα αποκλειστείτε. Σχόλια τέτοιου είδους αλλού

   • ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ο Σπύρος που έγραψε το παραπάνω, είμαι ο Σπύρος που γράφει εδώ μέσα εδώ και κάποια χρόνια… και διαπιστώνω πως μάλλον πρέπει να αλλάξω λίγο το όνομά μου, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

  • To σύστημα είναι τεραστίων διαστάσεων και δεν χωράει όλο σε υπόστεγα που από αυτά οι Ε.Δ μας έχουν τεράστια έλλειψη. Μόνο ένα του ραντάρ του, το LATAR έχει ύψος 33 μέτρα. (τα περισσότερα μέτρα είναι ο ιστός του.
   Οι μυστικές υπηρεσίες των δυτικών κρατών συνεργάζονται ενώ η ΕΥΠ δεν είναι παράρτημα της ΣΙΑ.

  • Η ΕΥΠ σταμάτησε να είναι παράρτημα της CIA εδώ και κάτι δεκαετίες. Σχετικά με το θέμα μας τώρα, δεν είναι φυσικά αδιανόητο η Ελλάδα να παρείχε στο NATO/ΗΠΑ την ευκαιρία να μάθουν μερικά πράγματα για αυτό, αλλά στην πράξη δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το υποστηρίζει αυτό. Όλα αυτά όμως λίγη σημασία έχουν, αφού τα Osa μας το ΝΑΤΟ τα ξέρει απ’έξω κι ανακατωτά (γιατί είναι ΑΡΧΑΙΑ), τα S-300 τα έχουν ανοίξει σε πολλές χώρες, αφήνοντας μόνο τα Tor τα οποία όμως δεν είναι και τίποτα φοβερό (είναι απλό SHORAD) και μάλλον από κάπου τα έχουν γνωρίσει κι αυτά. Με απλά λόγια, και να θέλαμε, αργήσαμε.

 12. Eπί ευκαιρίας έτσι για την ιστορία.
  Αν κάποιοι δεν ήθελαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τους κυπριακούς S-300 στην Κύπρο, αυτοί ήταν οι ισραηλινοί. Από επιχειρησιακή άποψη η αγορά των S-300 ήταν λάθος. Δεν ήταν από τις άμεσες ανάγκες της Κύπρου να αγοράσει ένα σύστημα για να καταρρίπτει τουρκικά αεροπλάνα επάνω από την Αττάλεια ενώ δεν υπάρχει αμυντικό βάθος στην Κύπρο για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.
  Πέρα αυτό το σύστημα είναι τεράστιο σε διαστάσεις και υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις του. Βέβαια αυτό το πρόβλημα βέβαια δεν το έχουν οι ρώσοι γιατί έχουν στέπες όπου το σύστημα δεν έχει πρόβλημα να μετακινηθεί σε αυτές. Εδώ όταν έφτασε το σύστημα στην Κρήτη έκλεισε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου για να γίνει η μετακίνηση του, έγιναν τροποποιήσεις στις πλατφόρμες του (σε συνεργασία με την εταιρία αμαξωμάτων Κιολείδης) για να μπορεί να μετακινηθεί σε δρόμους της Κρήτης, η Π.Α χρειάστηκε να απαλλοτριώσει οικόπεδα ιδιωτών για να μπορεί να περνάει το σύστημα από τους εκεί δρόμους κτλ. Τα ίδια προβλήματα θα έχουν οι τούρκοι με τα S-400. Δεν θα τους βοηθάει το τουρκικό ανάγλυφο στις μετακινήσεις του συστήματος.

 13. So what? Λογικο μου ακουγεται να εγινε κατι τετοιο. Δηλαδη υπονοειτε πως η Ελλαδα ως μελος του ΝΑΤΟ και κατοχος ενος Α/Α συστηματος (οπως επισης των TOR & OSA) που αποτελουσε την ΚΥΡΙΑ απειλη για τα συμμαχικα αερ/φη μεχρι και το τελος της προηγουμενης 10ετιας δεν παρειχε εκπαιδευση στους συμμαχους πανω σε αυτο το συστημα; Εμην στρουθοκαμηλιζουμε….
  Πολυ λογικο λοιπον να εγινε και παρομοια διευκολυνση προς το Ισραηλ μιας και ο κυριως εχθρος του, το Ιραν εχει το ιδιο συστημα, οπως επισης και TOR. Προσωπικα αν ημουν επιτελης της IAF το πρωτο πραγμα που θα ζητουσα θα ηταν αυτο.
  Ερωτηση: Γιατι τα 2 συστηματα ειναι μονιμα στην Κρητη χωρις προφανη λογο, ενα Πατριοτ θα ηταν αρκετο για την 115, ενω θα μπορουσαν καλλιστα να προστατευουν τις 2 μεγαλυτερες πολεις μας ή εστω την πρωτευουσα και το τριγωνο Λαρισα-Σκυρο-Αγχιαλο;

  • H συμφωνία που είχε γίνει με ξένες δυνάμεις ήταν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κρήτη. Εξάλλου αυτό μας βολεύει γιατί έχουν βεληνεκές που καλύπτει μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή που δεν θα την καλύπταμε αν βάζαμε Πάτριοτ.
   Αναλόγως τον τύπο πυραύλου (υπάρχουν αρκετά μοντέλα του) αν το σύστημα εγκαθίσταντο στην Κύπρο θα μπορούσε π.χ να καταρρίψει ότι πετούσε επάνω από το Ισραήλ, τον Λίβανο και την μισή Συρία ενώ το ραντάρ του έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από τι το βεληνεκές των πυραύλων.
   Ακόμη και να γινόταν να το πάμε ένα σύστημα αλλού στην Ελλάδα υπόψη ότι τα 2 συστήματα που έχουμε δεν έχουν πλήρη σύνθεση ενώ δεν είναι και μεγάλο το απόθεμα πυραύλων. Οπότε καλά που είναι και τα 2 στην Κρήτη.
   Σε ότι αφορά την διάταξη των αντιαεροπορικών συστημάτων μας είχε γίνει μία μελέτη από το ΓΕΑ για πως θα ήταν η ιδανική διάταξη τους. Οι Αμερικάνοι που είδαν την μελέτη την χαρακτήρισαν εξαιρετική αλλά δεν άφησαν να υλοποιηθούν τα σχέδια της Π.Α.
   Επίσης, σε ότι αφορά την καθυστέρηση του να γίνει η δοκιμαστική βολή του συστήματος, τα πρώτα 2 χρόνια ήταν για τεχνικούς λόγους (έπρεπε να επιλυθούν πολλά θέματα) ενώ για τα υπόλοιπα σχεδόν 13 χρόνια ήταν για πολιτικούς λόγους. Μετά τον 2ο χρόνο η Π.Α ήταν έτοιμη να κάνει βολή ότι ώρα θα της έλεγαν.

 14. Μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες θα γράψω εδώ αν οι ισραηλινοί έχουν κάνει εκπαίδευση με τα δικά μας S-300 και αν ,,ναι,, πότε έγινε αυτό. Για αυτό το θέμα θα μιλήσω με επιτελάρχη του ΓΕΑ που μεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει για χρόνια στα S-300 ενώ έχει χειριστεί πολλά θέματα για αυτό.

 15. Στη Καθημερινή της κυριακής υπήρχε άρθρο περί εγκατάστασης ισραηλινού radar στη Κρήτη
  Ξέρουμε τίποτα παραπάνω?

 16. Συναντήθηκα χτες με ταξίαρχο της Π.Α που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει για χρόνια στα S-300. Του έθεσε το ερώτημα αν οι ισραηλινοί έχουν εκπαιδευτεί επάνω στα ελληνικά S-300. Απάντησε πως αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ και πως αυτά που γράφονται περί εκπαίδευσης τους επάνω στα ελληνικά S-300, είναι παραμύθια.

Comments are closed.