Τι γνωρίζουμε για το κινεζικό Tengfei-1

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Συμφωνά με αναφορές στον κινέζικο τύπο και ΜΜΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κίνα άρχισε να κάνει δοκιμές πάνω στο δικό της ρομποτικό διαστημοπλάνo. Το τροχιακό όχημα, που είναι το κινέζικο αντίστοιχο του Αμερικανικού X-37B, ονομάζεται Tengfei-1. Τα δύο οχήματα έχουν παρόμοιες αποστολές, την μεταφορά δηλαδή, φορτίων σε χαμηλή τροχιά. Όμως το κινεζικό όχημα έχει μερικές βασικές διαφορές από το αμερικανικό ξαδερφάκι του.

Καταρχάς το τροχιακό όχημα X-37B είναι στην ουσία ένα διαστημικό φορτηγάκι που μεταφέρει φορτία σε χαμηλή περιγήινη τροχιά, παραμένοντας εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λ.χ. 700 μέρες την κάθε φορά. Το όχημα εκτοξεύεται σε τροχιά με πύραυλο Atlas V της κοινοπραξίας United Launch Alliance.

Το κινεζικό αεροδιαστημοπλάνο έχει κάποιες ομοιότητες με το X-37B, κυρίως σε σχήμα άλλα και μέγεθος. Αντίθετα όμως με το X-37B το Tengfei-1 μεταφέρεται στην ράχη ενός μη επανδρωμένου υπερηχητικού αεροσκάφους. Αεροσκάφος και διαστημοπλάνο θα πετούν μαζί μέχρι τα όρια του διαστήματος, όπου και το διαστημοπλάνο θα απελευθερώνεται, και θα χρησιμοποιεί τον επί του σκάφους ωθητήρα, ώστε να φτάσει την ταχύτητα διαφυγής για να μπει σε χαμηλή περιγήινη τροχιά. Το αεροσκάφος φορέας, μετά την άφεση του διαστημοπλάνου, θα επιστρέφει στο κοσμοδρόμιο για να προετοιμαστεί για την επόμενη αποστολή του.

Άλλη μια διαφορά είναι ότι το κινεζικό διαστημοπλάνο μεταφέρει μικρότερο φορτίο. Αυτό είναι μάλλον συνέπεια του ότι το χρειάζεται να φέρει επί του σκάφους προωθητικό κινητήρα έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί σε τροχιά. Το X-37B από την άλλη έχει μονάχα μικρούς κινητήρες ελιγμών έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τις απαραίτητες μανούβρες στο διάστημα καθώς και για να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης όταν αυτό χρειαστεί.

Το CGI βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα εγείρει κάποια ενδιαφέροντα ερωτήματα. Γιατί για παράδειγμα, το αεροσκάφος φορέας είναι ένα εξαιρετικά αεροδυναμικό πολυηχητικό αεροσκάφος με κινητήρες Ramjet; Το αντίστοιχο τεράστιο αεροσκάφος Stratolaunch του Paul Allen έχει την ίδια χρήση, άλλα οι κινητήρες του είναι έξι Pratt & Whitney με ώθηση 340.000 λιβρών και όχι δυο κινητήρες Ramjet. Αυτό γιατί η βασική παράμετρος για το αεροσκάφος φορέα δεν είναι η ταχύτητα, άλλα η δυνατότητα ανύψωσης φορτίου.

Το αεροσκάφος αναπτύχθηκε από την China Aerospace and Industry Corporation ή CASIC. Η CASIC περιγράφεται σαν μια “υπηρεσία υψηλής τεχνολογίας” που ελέγχεται απευθείας από την Κινεζική κυβέρνηση. Συμπεριλαμβάνει επτά ερευνητικά ινστιτούτα, δυο βάσεις για έρευνα και ανάπτυξη, έξι εταιρείες, και περίπου 600 επιχειρήσεις και δημόσια ινστιτούτα. Ανήκει στο υπουργείο άμυνας του Κινεζικού στρατού. Η τομέας ευθύνης της CASIC είναι ρουκέτες, πύραυλοί, και δορυφόροι. Τα πάντα λοιπόν από δορυφόρους για το ίντερνετ μέχρι και αντιπλοϊκους πυραύλους κρουζ.

Το βίντεο έχει σαν ημερομηνία εισαγωγής σε υπηρεσία το 2030. Αυτό είναι λογικό δεδομένου ότι η Κίνα δεν διαθέτει ακόμη κατάλληλα αεροσκάφη φορείς ώστε να μπορεί να στείλει το διαστημοσκάφος σε τροχιά. Όταν όμως το καταφέρει, το Tengfei-1 θα διενεργεί τις ίδιου τύπου αποστολές όπως το X-37B. Σύμφωνα λοιπόν με αναφορές η CASIC προσανατολίζεται σε πρόωση μικτού τύπου για το αεροσκάφος φορέα.

Πηγη 1
Πηγη 2


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •