- Advertisement -

Αναβαθμίζοντας την αντιαεροπορική ομπρέλα της ΑΣΔΕΝ – OSA και ASRAD

- Advertisement -

Το σύστημα 9Κ33 “OSA” (ΝΑΤΟ report. name: SA-8 “Gecko”) είναι το πρώτο αντι-αεροπορικό σύστημα που κατασκευάστηκε συνδυάζοντας Α/Α πυραύλους, ραντάρ έρευνας, ραντάρ κατεύθυνσης και ηλεκτρονικά επικοινωνίας και ανάλυσης όλα σε ένα όχημα φορέα. Εμφανίστηκε στη Σοβιετική Ένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και εξόπλισε την ΕΣΣΔ και τους δορυφόρους της σε μεγάλους αριθμούς συμπληρώνοντας το επίσης επιτυχημένο Α/Α όχημα υψηλής κινητικότητας ZSU-23-4 “Shilka”.

Σοβιετικά συστήματα 9K33 OSA το 1982 σε άγωστη τοποθεσία. Ανήκουν στην πρώτη έκδοση (NATO: SA-8A “Gecko”) με τέσσερις πυραύλους εκτεθειμένους επί του εκτοξευτή 9Α33Β

Τα δύο συστήματα ήταν μέρος του “Big Seven”, όπως ήταν η περιγραφή του ΝΑΤΟ για τα βασικά συστήματα των σοβιετικών μηχανοκίνητων σχηματισμών. Περί τα 1,200 οχήματα “OSA” κατασκευάστηκαν και 18 χρήστες τα διατηρούν ακόμη σε χρήση, μεταξύ τους και η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε 12 οχήματα μετά τη διάλυση του στρατού της πρώην Ανατ. Γερμανίας και επιπλέον 27 οχήματα από τη Ρωσία.
Βετεράνος 8 τουλάχιστον πολέμων, από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ μέχρι τη σύγκρουση στη Λιβύη και στη Συρία, το σύστημα αν και παλιό εξακολουθεί να αποτελεί υπολογίσιμη απειλή και είναι μεταξύ των στόχων προταιρεότητας σε μια αεροπορική εκστρατεία αποδεικνύοντας την αξία του. Μετά από 50 χρόνια υπηρεσίας, η Πολωνία παρουσίασε ένα πακέτο αναβάθμισης για τα δικά της 9Κ33 και 9A33BM OSA-P “Żądło“.
9A33BM OSA-P “Żądło“
Στα πλαίσια εκδυτικοποίησης του εξοπλισμού του οπλοστασίου της, η Πολωνική εταιρία WZU (Wojskowe Zaklady Uzbrojenia S.A) ανέπτυξε το πακέτο εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών του “OSA” κάνοντας το συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα διασύνδεσης MARK XII και αναπτύσσοντας ειδικά για αυτό το νέο σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού IFF (SIC-12). Το σύστημα φέρει την πιστοποίηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για κοινή διασύνδεση με τα δυτικά συστήματα.
Πολωνική αναβάθμιση του 9K33 “OSA” με πυραύλους IRIS-T της Diehl όπως εκτέθηκε στην MSPO 2016 (φωτογραφία: Defence 24)

Κατά τα άλλα, πολλά σοβιετικής προελεύσεως ηλεκτρονικά άλλαξαν με πολωνικά κυρίως συστήματα μετατρέποντάς το σε νέο όχημα. Είναι περισσότερο ανθεκτικό σε περιβάλλον ΗΠ, εκπέμπει μικρότερο ίχνος σε εχθρικά συστήματα αναγνώρισης, έχει μικρότερους χρόνους αντίδρασης και λειτουργίας, ενώ τέλος μπορεί να αναγνωρίσει στόχους μέχρι τα 30 χλμ. με χρήση ηλεκτρο-οπτικού συστήματος ημέρας/νυκτός (20 χλμ. με το αυτοματοποιημένο σύστημα). Υπολογίζεται ότι τα μισά από τα 64 συστήματα της Πολωνίας έχουν εκσυγχρονιστεί σε αυτό το πρότυπο.
O παραπάνω εκσυγχρονισμός θα ήταν άνευ νοήματος αν παρέμεναν τα βλήματα 9M33M. Σε συνεργασία με την γερμανική Diehl BGT Defence προσφέρεται η έκδοση εδάφους του κατευθυνόμενου αεροπορικού βλήματος IRIS-T-SLS (Surface Launched Short Range) για χρήση από το αναβαθμισμένο “OSA-P”. To βλήμα έχει όλα τα θετικά στοιχεία ευελιξίας και αντοχής σε ηλεκτρονικά αντίμετρα του αεροεκτοξευόμενου IRIS-T και η εμβέλειά του υπολογίζεται στα 20 χλμ.

O πύραυλος IRIS-T χρησιμοποιείται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην έκδοση αέρος-αέρος και ελληνικές βιομηχανίες εμπλέκονται στην παραγωγή του. Στην έκδοση SLS έχει ήδη τύχει της επιλογής της Νορβηγίας και της Σουηδίας για την αντικατάσταση των RBS 70 και την πλαισίωση του δικτύου NASAMS, στην πρώτη επί οχήματος Μ-113 με επιμήκυνση του σκάφους και στη δεύτερη εκτοξευόμενο από έκδοχο του “εθνικού” οχήματος Bv-410.
To SHORADS IRIS-T SLS όπως αναπτύχθηκε για τη Σουηδία. Φέρεται επί του “εθνικού οχήματος” BvS 410 της BAE Systems Hägglunds

Tetraedr T38 “Stiletto”
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η “άλλη” λύση, όχι μία αλλά δύο προτάσεις εκσυγχρονισμού του παλαίμαχου συστήματος από την Tetraedr. Η λευκορωσική εταιρία, αφού παρουσίασε πριν λίγα χρόνια μια ελαφρά εκσυγχρονισμένη έκδοση 9K33-1T “Osa-1T” του συστήματος με νέο κινητήρα, κάμερα ημέρας/νυχτός έναντι της απλής ημέρας και νέα κατευθυνόμενα βλήματα 9M33M3-1 με αυξημένο βεληνεκές (20 χλμ έναντι 15 χλμ των παλιών 9K33M3), επανήλθε το 2012 με μια ριζικά αναβαθμισμένη έκδοση με την ονομασία Τ 38 “Stiletto”.

Στο Stiletto το σύστημα αντικατέστησε το παλιότερο όχημα BAZ-5937 με το νεώτερο και πολύ πιο ευρύχωρο MZKT-69222 (χρησιμοποιείται ήδη στη νεώτερη έκδοση των συστημάτων “TOR 2″ και ” Buk-M2E”. Tα περισσότερα συστήματα κατεύθυνσης και παρακολούθησης στόχου έχουν αλλαχθεί ενώ σε συνεργασία με ουκρανικές εταιρίες προσφέρεται σε νέο κυλινδρικό κάνιστρο αποθήκευσης/εκτόξευσης ο νέος πύραυλος δύο σταδίων T382 “Stiletto” με μέγιστο βεληνεκές 20 χλμ. Το νέο όχημα υπόσχεται κύκλο ζωής 25 ετών, εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων εν στάσει όσο και εν κινήσει, εμπλοκή δύο στόχων ταυτόχρονα (εν στάσει) ενώ ο αριθμός των όπλων έχει αυξηθεί από 6 σε 8 πυραύλους έτοιμους για βολή.

H Kongsberg υπογράφει για τα επίγεια αντιαεροπορικά NASAMS της Νορβηγίας


Αξιολογώντας της αντι-αεροπορική άμυνα εδάφους του Ελληνικού Στρατού
Η αλματώδης ενίσχυση της ΤΗΚ και το αίσθημα ανασφάλειας που διακατείχε την Ελλάδα μετά την ταπείνωση των Ιμίων το 1996, οδήγησαν σε ένα εξοπλιστικό sprint που κατέληξε -μεταξύ πολλών άλλων- με την Ελλάδα να έχει το καλύτερο και πυκνότερο σύστημα αντιαεροπορικών συστημάτων στο ΝΑΤΟ. Το δίκτυο που παρατάσσεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τα κέντρα RIM-HAWK και Patriot στην ενδοχώρα, καλύπτουν μαζί με τις Μοίρες αναχαιτίσεως το χώρο του Αιγαίου και τις κρίσιμες εγκαταστάσεις της ενδοχώρας.
Ωστόσο, η αύξηση της απειλής έρχεται με τη μορφή των νέας τεχνολογίας drones, που κατασκευάζονται πλέον σε σημαντικούς αριθμούς στην Τουρκία, με νέες λειτουργίες να εμφανίζονται καθημερινά, από drones αυτοκτονίας ως εξοπλισμένα με πυροβόλα όπλα και βλήματα σημείου και νέα stand-off βλήματα. Το πραξικόπημα του 2016 και οι μαζικές εκκαθαρίσεις του σώματος αξιωματικών που ακρωτηρίασε τις δυνατότητες της ΤΗΚ αφενός και η ψύχρανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ που απειλούν την θέση της Τουρκίας στο JSF και την παράδοση των F-35 αφετέρου, δίνουν μια ανάσα στους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, ανάσα που όμως κρίνεται μάλλον ως προσωρινή. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, όταν η ΤΗΚ αναλάβει σε αριθμούς προσωπικού και βρει λύση για τα μέσα του μέλλοντος. Σε αυτά θα πρέπει να περιληφθούν και τα επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 του Στρατού με τα νέα κατευθυνόμενα όπλα.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, η Ελλάδα θα ανέπτυσσε ένα σύγχρονο σύστημα SHORADS, πλήρως διασυνδεδεμένο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, που θα ακολουθούσε τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες της στο Δ΄Σώμα Στρατού, απελευθερώνοντας τα Tor-M1 για να αναπτυχθούν στα νησιά, αντικαθιστώντας τα SΑ-8b. Ατυχώς, δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο…

H INTRACOM συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής του IRIS-T SLM


Στο άμεσο μέλλον, τα SΑ-8b θα συνεχίζουν να εξοπλίζουν τις δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ και θα είναι ευχής έργο, αν δεδομένων των νέων κινδύνων μεριμνήσουμε για να κάνουμε τη ζωή των φρουρών των νήσων -αυτών που θα βρεθούν στο μέσο μιας πιθανής Ελληνο-Τουρκικής σύγκρουσης αποκλεισμένες και βομβαρδιζόμενες πανταχόθεν- κάπως πιο εύκολη. Ο συνδυασμός του δοκιμασμένου SΑ-8b με τον πύραυλο IRIS-T θα αναβάθμιζε τις ικανότητες αναχαίτισης στα 20 χιλιόμετρα και με ένα σύγχρονο κατευθυνόμενο βλήμα που υπηρετεί ήδη στις τάξεις των ΕΔ και έχει εξαιρετικές ικανότητες ελιγμών ως 60g χάρη στο σύστημα ελέγχου αερίων ενώ η μεγάλη αντοχή στα ηλεκτρονικά και θερμικά αντίμετρα το καθιστούν θανάσιμη απειλή για εχθρικά αεροσκάφη.

Μονάδα πυρός ZU-23 του πολωνικού στρατού αναβαθμισμένη με ηλεκτρονικά συστήματα οπτικής αναγνώρισης και διεύθυνσης, ηλεκτρική μονάδα διεύθυνσης του πυροβόλου και 4 πυραύλους Grom. Μια ελληνική αναβάθμιση στο πολύ ικανότερο Rh-202 θα ήταν επιβεβλημένη

Πέραν αυτών, σημαντικότατη θα είναι και η πλήρης κι απρόσκοπτη διασύνδεση του με το σύστημα αεράμυνας του δικτύου ραντάρ, Α/Α πυροβολαρχιών της ενδοχώρας και τα αεροσκαφών, δημιουργώντας ένα ενιαίο δίκτυο αλληλοσύνδεσης στο χώρο του Αιγαίου. Σαν δεύτερο -απαραίτητο- μέτρο θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση του τομέα VSHORADS που σήμερα καλύπτεται από τα ASRAD-HELLAS και μεμονωμένες πυροβολαρχίες βλημάτων και σκανδαλών FIM-92. Και πάλι, ο πολωνικός στρατός έχει ζητήσει την δημιουργία ενός πολωνικού “εθνικού συστήματος αμύνης” Poprad-VSHORAD για να καλύψει την ακτίνα ως τα 5.5 χλμ. που είναι το μέγιστο βεληνεκές του εγχώριας ανάπτυξης πυραύλου Grom. Το σύστημα περιλαμβάνει Α/Α διμοιρίες με 4 τετραλούς εκτοξευτές πυραύλων Grom επί οχήματος 4×4 Zubr, ένα όχημα διοίκησης-ελέγχου και ένα 3D ραντάρ επί 4×4. Το σύστημα συμπληρώνεται από δύο ρυμουλκούμενα πυροβόλα ZU-23-2 αναβαθμισμένα από πολωνικές βιομηχανίες με σύγχρονα σκοπευτικά και αποστασιόμετρα, γεννήτρια ρεύματος, υπολογιστή βολής και αυτοματισμούς που καταργούν το δεύτερο μέλος πληρώματος και προαιρετικά και δυο πυραύλους Grom.
Μια προσπάθεια αναπαράστασης των στοιχείων που θα συνέθεταν ένα ελληνικό σύστημα V-SHORAD (από πάνω προς τα κάτω και κατά τη φορά του ρολογιού) 1. Ραντάρ 3D Giraffe 1X 2. 4x μονάδες βολής ASRAD-HELLAS 3. Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου επί οχήματος HMMWV 4. 2x Μονάδες πυρός Rh-202 των 20 mm

Μια ελληνική εθνική λύση θα ήταν η διασύνδεση του ASRAD-HELLAS με ένα ραντάρ 3D όπως το Giraffe 1X της Saab επί οχήματος της σειράς Bv όπως το Bv-206 που υπηρετεί ήδη στην ΑΣΔΕΝ ως φορέας των ραντάρ εδάφους ARTHUR. Μαζί με μια αναβάθμιση των παλιών και αξιόπιστων Rh-202 με συστήματα που παράγονται στην Ελλάδα από ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες, η άμυνα έναντι εναερίων απειλών μικρού και πολύ μικρού βεληνεκούς θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αξιοποιώντας πολλά υλικά που ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία στις ΕΔ και δεν θα έχουν το κόστος απόκτησης και ενσωμάτωσης νέων εξολοκλήρου συστημάτων. Η στιγμή είναι κατάλληλη και αν και όλοι θα ευχόμασταν το καλύτερο για την άμυνα, οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές για να μην γίνουμε “Κασσάνδρες”.
 
Πηγές: Defence 24 – Samolotypolskie – Diehl BGT Defence – Army Technology – Military leak – Proelasi

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mageiras

Η πολωνική αναβάθμιση του OSA όπως την διάβασα δεν κρατά τίποτα από το παλαιο συστημα εκτός του οχήματος. Δεν ξέρω κατά ποσο συμφέρει να πάμε σε αυτή ή σε ένα αντίστοιχο συστημα με παρόμοιο κόστος είτε παλι με iris-t είτε με CAMM/CAMM-ER.

My_name_is_Nobody

Μια light αναβάθμιση νομίζω πως είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

NIKOS_300

Δεν έχουμε συνηθίσει η αλήθεια είναι σε μεγάλες αλλαγές, άρα σίγουρα κάτι light

Fingolfin

Όπως γράφει και ο evaggelos evaggelos παρακάτω, με 50 εκατομμύρια για 30 συστήματα είναι μια καλή και φθηνή λύση η πολωνική (IRIS-T).
Αν γνωρίζει κάποιος, υπάρχει κάποια συζήτηση (out of the box) για τις Bel Hel αντί για Camm να πιστοποιήσουμε τον IRIS-T SLM;

Spirit

Φθηνή λύση με CAMM και IRIS-T δεν υπάρχει το κόστος των πυραύλων είναι πολύ υψηλό.

filon26

Το βασικό πλεονέκτημα του CAMM είναι η δυνατότητα τοποθέτησης σε τετράδες στα SYLVER. Η σχεδίαση του IRIS-T SL πιθανότατα λόγω κινητήρα και πτερυγίων, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, τον φέρνει δε στην κατηγορία του MICA, για τον οποίον δεν χρειάζεται καμία πιστοποίηση και φυσικά έκδοχό του δεν αναπτύσσουν οι Τούρκοι (όπως συμβαίνει με τον IDAS) σε συνεργασία με την Γερμανία.

Leonidas Oikonomou

Ακουγεται κ ειναι πολυ λογικο κ εξυπνο.
Το αν θα το κανουμε κ δε θα παμε στη γνωστη λυση της αγορας ενος ολοκαινουργιου κ πανακριβου
συστηματος που θα το αφησουμε να ρημαξει οπως τοσα κ τοσα αλλα αγορασμενα πανακριβα συστηματα με το αιμα κ ιδρωτα του Ελληνα πολιτη ειναι αλλο καπελο………..

Aris

Με ευχές δεν βάφονται αβγά…

evaggelos

ναι πολυ καλη επιλογη η αναβαθμιση με iris t των οζα κ διασυνδεση με νατο(φανταζομαι λιγοτερη αμερικανικη μιρλα),αν αυτο που λεει η wiki περι 50 μυρια για 30 οχηματα μας ερχεται φθηνα καλο θα ηταν να δουμε και τα ιορδανικα οζα,μετα για μενα χρησιμο θα ηταν να παρουμε τα m113a3 κ οσα αντικατασταθουν(ικανα) να γινουν σαν τα νορβηγικα.Δεν νομιζω οτι στο κορεσμενο περιβαλλον μπορουν να αντεξουν κανονακια.
υγ. Καλο το τζιραφε αλλα θα ηθελα να δω το γκριν παιν η το τερρα απο ισραηλ μερια.

Dimitris

Νομίζω ότι η αντιαεροπορική ομπρέλα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι πέρα της ακτίνας των 20 χλμ….

SAAB

Σωστός! 30 χιλιόμετρα αποστρατικοποιημένη ζώνη εκατέροθεν των συνόρων δίνει η συνθήκη της Λωζάνης. Τουλάχιστον αυτό πρέπει να το ελέγχουμε για να έχουμε και κάποια νομιμοποίηση σε καιρούς ειρήνης.

NIKOS

Η αεραμυνα ειναι ενας κρισιμος τομεας για την ασφαλεια της χωρας,θα πρεπει να διετεθουν οπωσδηποτε τα απαραιτητα ποσα για τον εκσυγχρονισμο της αφου οι απειλες του 2020 δεν ειναι οι ιδιες με αυτες της δεκαετιας του 80 η του 90..και απ οτι φαινεται το εθνικο συστημα αεραμυνας πρεπει να αναβαθμιστει στο συνολο του ξεκινωντας απο τους Patriot και φτανοντας μεχρι τα VSHORAD..ιδιαιτερη μεριμνα πρεπει να δοθει στην εγγυς αντιπυραυλικη αμυνα των κρισιμων στρατιωτικων εγκαταστασεων αφου οι γειτονες βαζουν συνεχως σε υπηρεσια νεα πυραυλικα συστηματα τα οποια μπορουν να εκτοξευτουν απο ξηρα,αερα και θαλασσα..επισης η ικανοτητα αντιμετωπισης ασυμετρων απειλων(drones) και επιθεσεων κορεσμου θα πρεπει να αποτελει κορυφαια προτεραιοτητα..

antonios

Ο ρωσικός πύραυλος παίρνει εντολές και από το ηλεκτροπτικο σύστημα. Να θυμίσω ότι τέτοιο σύστημα με πολύ καλύτερες επιδόσεις κατασκευάζει ελληνική εταιρεία για το ΠΝ. Η εγκατάσταση του στο παρών σύστημα με την επιλογή των Iris T θα έδινε ένα εντελώς σιωπηλό σύστημα στα ηλεκτρονικά των εχθρικών αεροσκαφών στο μέγιστο βεληνεκές τους. Ακόμη και με το σοβιετικο σύστημα τα ηλεκτρονικά αντιμετρα είναι σχεδόν άχρηστα τουλάχιστον για τις φάσεις του εγκλωβισμου και της καταδειξης στόχων. Εκεί που υστερεί το σοβιετικο σύστημα είναι η ραδιοζευξη μεταξύ του ηλεκτροπτικου συστήματος με τον πύραυλο. Αυτή η αδυναμία ξεπερνιέται με τον Iris T πού από την στιγμή πού βληθεί προς την περιοχή του στόχου είναι 100 % αυτόνομους ως προς την εμπλοκή του στόχου. Η λύση αυτή δίνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμου του αντίπαλου αεροσκάφος αφού θα εντοπίζει την απειλή μόνο οπτικά την τελευταία στιγμή χωρίς να αποκαλυπτεται η θέση του εκτοξευτη. Στην Ελλάδα μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

MPAMPIS

Καλες λύσεις αλλα χρειαζόμαστε κατι καλύτερο απο εκσυχρονισμό των OSA…….στα μεγάλα νησιά πχ ammram (nassams) (η spyder με Derby για πιο φτηνά ) ώστε να κλείνουν όλο τον εναέριο χώρο απο Ρόδο έως Λέσβο…….με iff, ραντάρ αλλα και εικόνα απο τα ιπτάμενα ραντάρ….
αντικαταστάτης και των hawk…..

anaspetr1234

Η έκδοση αέρος αέρος του iris-t έχει πιστοποιηθεί και ως βλήμα εναντίον στόχων επιφανείας. Αν ισχύει και για την έκδοση εδάφους, τότε με ένα σύστημα (θεωρητικά) θα μπορούμε να έχουμε και αντιαεροπορική αλλά και αντιπλοικη προστασία θωρακίζοντας τα νησιά τόσο από εναέριες όσο και από θαλάσσιες απειλές. Αρκεί το ραντάρ του οχήματος φορέα να είναι ικανό να εντοπίζει και να εγκλωβίζει και θαλάσσιους στόχους.

Spirit

20 χιλιόμετρα από το έδαφος του IRIS-T δεν παίζουν… λογικά πάντως οι λευκορώσοι έχουν την φθηνότερη λύση.

NikolakiEfentis

Συμφωνώ, δεν μπορεί η αεροεκτοξευόμενη έκδοση να φτάνει τα 20km από το έδαφος. Μήπως είναι λάθος και μιλάμε για έκδοση με ισχυρότερο κινητήρα (πχ η -SLM);

antonis.

Εξαιρετικό άρθρο.
“Πέραν αυτών, σημαντικότατη θα είναι και η πλήρης κι απρόσκοπτη διασύνδεση του με το σύστημα αεράμυνας του δικτύου ραντάρ, Α/Α πυροβολαρχιών της ενδοχώρας και τα αεροσκαφών, δημιουργώντας ένα ενιαίο δίκτυο αλληλοσύνδεσης στο χώρο του Αιγαίου.”
Όποιος ασχολείται με το σύγχρονο αεροπορικό πεδίο μάχης μη πάει πέρα από τη παραπάνω φράση του κου. Βασιλείου.
Ένα σύντομο σχόλιο μόνο, γνωρίζουμε αν το λευκορωσσικό πρότυπο αναβάθμισης “έρχεται” και με δυτικού τύπου tactical datalink? Ακούγεται δύσκολο αλλά το κατάφεραν ήδη οι Πολωνοί στα δικά τους OSA, μια ελληνοποιημένη αναβάθμιση και με εγχώριες εταιρείες ηλεκτρονικών που θα αναλάμβαναν τη δικτύωση των συστημάτων με το ΕΣΑ θα ήταν ενδιαφέρουσα.
Βέβαια, αν πράγματι παρθεί απόφαση για αναβάθμιση των ελληνικών OSA (και δε τα δούμε σε καμιά γωνία πεταμένα) η λογική επιτάσσει το σουηδικό πρότυπο.

NIKOS_300

Σε μια ιδανική κατάσταση που πολλά m113 θα έφευγαν από την μπροστά γραμμή θα μπορούσαν να λάβουν τέτοιους ρόλους και πολλούς άλλους σίγουρα

SAAB

Θα συμφωνήσω με την πρόταση αναβάθμισης. Ο τύπος του Giraffe θα πρέπει να είναι ο 4Α. Το ζητούμενο πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή άμυνα απέναντι και σε πυραύλους, όχι μόνον προς αεροπλάνα και UAV. Giraffe στην πλήρη έκδοσή του.

christos_choris_a

Έχουμε πετάξει δισεκατομμύρια ευρώ για απόκτηση αντιαεροπορικών συστημάτων ( 6 μοίρες Patriot, 21 συστήματα TOR-M1, 12 Crotale NG, x ASRAD ) επί των ημερών των ” εκσυγχρονιστών ” και δεν διαθέτουμε την τεχνογνωσία να εξελίξουμε με ίδια μέσα τα OSA-AK! Και το ΑΙΜΑ του Ελληνικού Λαού πού πήγε!

a.o.

“Και το ΑΙΜΑ του Ελληνικού Λαού πού πήγε!”
Στην ανάπτυξη συστημάτων τύπου Artemis-30.
Τουλάχιστον τα συστήματα που αναφέρεις, υπηρετούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. H δε Intracom, λόγω της παραγγελίας των Patriot, έχει εξελιχθεί σε μόνιμο συνεργάτη της Raytheon.

ThanosD

Γενικά ,Στα νησιά που βρίσκονται στην εμβέλεια του Τουρκικου Πυροβολικού ,το οποίο με την βοήθεια κάθε είδους drone αλλα και προσδιορισμών θεσης SAM απο συστήματα καταγραφής των εκπομπων και ακαραιάι απροσβολή.και μπορεί να στοχοποιήσει οτιδήποτε κινείται ή είναι σταθερό η συζήτηση ειναι πολύ πολύπλοκη για την επιβίωση οποιοδήποτε συστήματος.Βέβαια υπάρχουν τεχνικές αλλά σίγουρα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η τελική επιβιωσιμότητα των συστημάτων και μειώνονται τα τόξα βολής ώστε να προστατευθούν απο τα πυρα του πυροβολικού.
Αυτο που έχει ενδιαφέρον είναι η ανάλυση που την κάνουν και οι Τούρκοι,που προσπαθουν να υπολογίσουν πόσα μέσα θα χάσουν ώστε να σιγήσει η αεράμυνα.ενός νησιού.Και έχει την σημασία του γιατι τα 250 αεροσκάφη τους ειναι συγκεκριμμένα και μη αναπληρώσιμα.,οπως και τα μεταφορικά τους ελικόπτερα.Τα μόνα συστήματα που έχουν υψηλή επιβιωσιμότητα ειναι τα Manpads ,(Stinger) τα οποία αρκούν για άμυνα έναντι αεροαποβάσεων (ελικόπτερα) αρκεί να είναι ανα 5 χιλιόμετρα περίπου διαθέσιμα.(εφικτό) .Επίσης αναγκάζουν την ΤΗΚ να επιχειρήσει πάνω απο τα 20000 πόδια. και να οδηγηθεί σε αναγκαστική χρήση “εξυπνων πυρομαχικών” που είναι πεπερασμένα.Να προσθέσω οτι τα νησιά έχουν προστατευμένους χώρους αποθήκευσης εφοδίων,από οποιοδήποτε όπλο ,και δεν αναμένεται να μείνουν απο εφόδια..

Γιώργος70

Τα σύγχρονα esm (3 δικτυωμένα) σε τόξα πχ 60 deg βρίσκουν την περιοχή εκπομπής συμβατικού radar (υπεραπλούστευση) μέτρα 150×150 σε 1 sec, 100×100 σε 3 sec ,70×70 σε 10 sec.
Για lpi radar με σάρωση κλάσματος του sec σε μια συχνότητα (και άλλες τεχνικές) όπως το Giraffe 1X του άρθρου δυστυχώς σε καμιά ανοικτή πηγή δεν αναφέρονται sec και μέτρα για να κάνουμε εκτιμήσεις επιβιωσιμότητας.

Spirit

Φθηνή λύση ώστε να αντικατασταθούν ή να αναβαθμιστούν σοβαρά τα OSA δεν υπαρχει.
Μόνο κάποια Vshorads χωρίς ραντάρ με Misral 3 ή RBS 70 NG μπορούν να κλείσουν κάποια κενά σχετικά οικονικά. Όλα τα υπόλοιπα απαιτούν αρκετά χρήματα.

KaizerAmstelVonLagerS

Το πρωτο πραγμα που πρεπει να αλλαχθει στα συγκεκριμενα συστηματα…ειναι ο κινητηρας.

Χρήστος

Δεν υπάρχει λόγος να πειραματιζόμαστε με αμφιβόλου ποιότητας πολωνικές αλχημείες. Το κορυφαίο αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο στην κατηγορία του είναι το battle proven, Tor m2.
Και επιτέλους η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να είναι πολυδιάστατη και να σταματήσουμε να είμαστε εσωστρεφείς, μονόπλευροι και εμμονικοί. Η Τουρκία παίζει με ΗΠΑ, Ρωσία και την αντίπαλο της Ρωσίας, Ουκρανία. Δεν συζητούμε καν για τις σχέσεις και επενδύσεις με Αγγλία, Γερμανία κλπ. Για αυτό και αλωνίζει σε τόσα μέτωπα ανενόχλητη.
Στην Ελλάδα προς το παρόν πέρα απο τη Γαλλία φαίνεται πως συμμαχούμε και με την αντιπολίτευση στις ΗΠΑ που όπως είναι ξεκάθαρο θα χάσει πανηγυρικά και πάλι τις εκλογές.
Η αγορά νέων Tor είναι η βέλτιστη λυση και τα OSA μπορούν να προωθηθούν στην Κύπρο.

Spirit

Βάση θεωρητικής προσέγγισης τα Biho II της Κορέας που αναπτύσσετε μαζί με τους CAMM δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες για SHOARADS σε ταυτόχρονες εμπλοκές fire & forget

Χρήστος

Μήπως είναι κάτι ενδιάμεσο; Μεταξύ Tor και Asrad; Σαν σιλουέτα εχει πιο πολύ ενδιαφέρον απο το Πολωνικό. Υποψιάζομαι οτι μέρος του εχει αντιγραφεί απο την Τουρκία. Στο Πολωνικό συστημα εως τώρα αναβάθμισαν τα μισά συστήματα τους (36) και σταμάτησαν.
Ο Iris Τ αναμφισβήτητα είναι καλός πύραυλος αλλά υπάρχει θέμα με το ρανταρ που δεν το ξέρουμε, δεν ξέρουμε πως δρα το ρανταρ κάτω απο αντίμετρα και εκτοξευόμενος απο αεροσκάφος έχει θεωρητικό μέγιστο βεληνεκές 25KM. Σε αυτή την έκδοση το υπολογίζω κάπου στα 8-10 KM και αμφιβάλλω πολύ για τα 20. Τόσα πιάνει η έκδοση εδάφους αέρος του MICA σε ιδανικές συνθήκες.

chikichiki

Ο μόνος λόγος που εξετάζονται αυτές οι λύσεις είναι επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για νέα SHORAD. Αλλιώς προφανώς οι τελευταίες εκδόσεις του Τορ, υποθέτοντας ότι έχουμε λύσει κι εμείς πλέον τα θέματα διασύνδεσης, είναι κορυφαία επιλογή. Θα συμφωνήσω επίσης για τη δυσπιστία προς την ποιότητα, κατά κανόνα οι προτάσεις αναβάθμισης που προέρχονται από χώρες του πρώην ΣΤΒ δεν φαίνονται να έχουν ιδιαίτερη επιτυχία σε εξαγωγές, ενώ έχουν γίνει γνωστά και παράπονα χρηστών αν δεν απατώμαι.

Skeptomenos_politis

Καποια στιγμη η Ελλαδα θα πρεπει να ακολουθουσει την πρακτικη αλλων χωρων και να ανατεθεί σε εγχώρια εταιρία ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η ολοκλήρωση ενός προγράμματος οπως η αντιαεροπορικη ομπρέλα της ΑΣΔΕΝ αλλα και του Εβρου..
Θα μπορούσε να ζητηθεί απο μια ελληνικη εταιρία (π.χ. Ιντρακομ, Miltech) να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ενα πρωτοτυπο που θα συνδυάζει πυραύλους IRIS-T, ηλεκτροοπτικα συστήματά και ραντάρ επι οχήματος (π.χ. Μ113, Μ1117 , Humvee, κτλ). Η εταιρια θα μπορουσε να συνεργαστει με εταιριες του εξωτερικου και να κανει μεταφορα τεχνογνωσιας. Aς δουμε π.χ. την προσφατη εκδοση του Αντιαεροπορικου Avenger της Boeing, το οποιο μπορει να φερει stinger, AIM-9 sidewinder, ακομη και hellfire longbow κτλ.
https://breakingdefense.com/2017/04/boeing-upgrades-air-defense-vs-russians-avenger-shorad/
Το ίδιο θα μπορούσε να γινει και με την παλιά ιδέα του Αρτεμις 30, οπου θα μπορούσε να συνδυαζε και πυραύλους stinger επι οχήματος για εγγυς προστασια. Οι νοτιοκορεάτες έφτιαξαν μονοι τους το Κ-30 Biho που βασιζεται στην ιδεα του Gepard και πρόσφατα το πούλησαν στην Ινδία με συμβόλαιο αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυριων δολαρίων. To ιδιο θα επρεπε να κανουμε και εμεις, αντι να εχουμε τα διδυμα πυροβολα των 20 χιλιοστων, που ειναι ξεπερασμενα. Αυτα τα πραγματα δεν ειναι καθολου δυσκολο να γινουν σημερα, αρκει να υπαρχει σοβαρος προγραμματισμος και διαθεση. Όταν σχεδιαστεί και μπει σε παραγωγή το πρώτο σύστημα, θα μπορούν να προχωρήσουν και αλλα τετοια συστηματα.

Spirit

Δεν έχει τέτοια δυνατότητα η Ελλάδα, Θα μπορούσε ίσως συνεργασία με κάποιο ξένο οίκο, αλλά εδώ πιο απλά πράγματα δεν εχουμε κάνει κάτι…

Skeptomenos_politis

Εχετε σπουδες πληροφορικης, μηχανικης υπολογιστων η αεροδιαστημικης τεχνολογιας και τα γραφετε αυτα, η απλα λετε τη γνωμη σας? Φυσικα και υπαρχει η δυνατοτητα να παραχθουν αυτα στην Ελλαδα.
Πως νομιζετε πως η Τουρκια παραγει τα “Τουρκικα” οπλα? Απλα αγοραζει την τεχνογνωσια και τα παραγει κατοπιν αδειας στην Τουρκια. Η Ελλαδα απλα προσπαθει να αγοραζει τα παντα ετοιμα απο το εξωτερικο. Αυτο ειναι τεμπελικη και κακη συνηθεια που πρεπει να αλλαξει.

chikichiki

Χωρίς παρεξήγηση αλλά ούτε εσείς, θαρρώ, έχετε τις σπουδές που απαιτούνται για να κάνετε μια ακριβή εκτίμηση επί του θέματος. Η δυνατότητα παραγωγής τέτοιων συστημάτων είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, κυρίως οικονομικών και τεχνολογικών. Και δεν προκύπτει από κάπου πως η χρεοκοπημένη Ελλάδα της βαριάς βιομηχανίας του…τουρισμού (“roums tou let” και άλλα τέτοια…υψηλοτεχνολογικά) έχει οποιαδήποτε ικανότητα να δαπανήσει παραπανίσια λεφτά (για R&D) και να θυσιάσει επιχειρησιακή ποιότητα (γιατί αναμενόμενο είναι πως χωρίς εγχώρια σωρευμένη εμπειρία, τα πρώτα συστήματα πάντα είναι αρκετά υποδεέστερα) σε μια τόσο πιεστική, τόσο οικονομικά όσο και χρονικά, περίοδο. Η αμυντική βιομηχανία είναι πλεονέκτημα, αλλά πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός ως προς το τι είναι βιώσιμο και πότε.

Skeptomenos_politis

Προφανως αγνοειτε πως υπαρχουν τεραστια ποσα που ειναι διαθεσιμα για ερευνητικους σκοπους απο Eυρωπαικα προγραμματα (π.χ. για πανεπιστημια, ΕΣΠΑ, κτλ), και απο το προγραμμα δημοσιων επενδυσεων. Αντι το κρατος να προσλαμβανει προσωπικο για να βαζει μονο σφραγιδες και υπογραφες, θα επρεπε να προσλαβει εξειδικευμενο επιστημονικο προσωπικο ωστε να κανει R&D σε τεχνολογιες αιχμης. Πως αλλιως θα μεινουν στην Ελλαδα επιστημονες και θα αναπτυχθει η Ελληνικη οικονομια.
Ειδικα ο αμυντικος τομεας μπορει να παραγει προιοντα διπλης χρησης (αμυντικης και εμπορικης). Τα ρανταρ, ηλεκτροπτικα συστηματα, λειζερ, υπολογιστες, πληροφορικη, αεροναυπηγικη κτλ εχουν και εμπορικη και αμυντικη χρηση.
Ο τομεας μου ειναι η τεχνητη νοημοσυνη. Στον ελευθερο χρονο μου εχω αρχισει να κατασκευαζω μικρα (χειροποιητα) quadcopter drones και ελπιζω σε καποιο χρονικο διαστημα να εχω φτιαξει τους αλγοριθμους ωστε να κινουνται αυτονομα χωρις καθοδηγηση και να κανουν αναγνωριση (και καποια αλλα πραγματα) σε ακτινα μερικων χιλιομετρων.

chikichiki

Για τα ποσά ασφαλώς και γνωρίζω, δεν αγνοώ όμως πως οι εφαρμογές σε τεχνολογίες διπλής χρήσης είναι περιορισμένες, όπως και είναι γενικότερα περιορισμένη η διάθεση των πόρων αυτών. Αλλιώς οι αμυντικές βιομηχανίες θα έκαναν πάρτι με τα κονδύλια της ΕΕ. Δεν είναι ότι το κράτος δεν θα έπρεπε να κάνει αυτά τα πράγματα, είναι ότι επί του παρόντος δεν έχει τα χρήματα για να το κάνει ούτε μπορεί να ανεχτεί τις ποιοτικές εκπτώσεις εγχώριων προϊόντων τώρα που επείγει γρήγορος & ποιοτικός επανεξοπλισμός. Πολύ απλά, δεν έχουμε χρόνο ή χρήμα για το Άρτεμις 2.

Skeptomenos_politis

Γρηγορος και ποιοτικος επανεξοπλισμος που επειγει, αλλα χωρις χρηματα, δεν υπαρχει. Λογικες λυσεις με καποια χρηματα υπαρχουν.
Οταν καποιος τρεχει να αγορασει κατι στα γρηγορα, αυτο σημαινει πως ειναι εντελως απροετοιμαστος, δεν εχει κανει καποιο πλανο, και δρα αποσπασματικα. Τιποτα δεν γινεται ετσι, πουθενα, ουτε στον στρατιωτικο, ουτε στον πολιτικο χωρο.
Τα πραγματα αρχιζουν απο τις απαιτησεις( requirements) που υπαρχουν και κατοπιν σχεδιαζονται οι λυσεις. Εχει βαλει κανεις απο το ΥΠΕΘΑ αιτημα για σχεδιασμο και κατασκευη πρωτοτυπου αντιεροπορικου συστηματος?
Το να βαλεις 2 πυροβολα των 30 χιλιοστων και 2 τετραπλους εκτοξευτες πυραυλους stinger πανω σε ενα πυργο, μαζι με ηλεκτροοπτικο συστημα, ενεργοποιητες (actuators), ενα μικρο ρανταρ και ενα συστημα ελεγχου πυρος δεν ειναι πολυπλοκη λυση, μια εταιρια (π.χ. Ιντρακομ) η μια ομαδα σε πανεπιστημιο θα μπορουσε να παρει τα κομματια, να τα μονταρει ολα μαζι σε 2-3 μηνες, και να φτιαξει ενα πρωτοτυπο συστημα επιπεδου ΝοτιοΚορεατικου K30 Biho. Ενα τετοιο συστημα θα ηταν χρησιμο για εγγυς αμυνα εναντιων χαμηλα ιπταμενων στοχων οπως ελικοπτερα, drones, MEA κτλ.

chikichiki

Υπάρχει όμως γρήγορος και ποιοτικός επανεξοπλισμός με λιγότερα χρήματα/χρόνο και περισσότερη ποιότητα απ’ότι μια εγχώρια προσπάθεια. Το value for money δυστυχώς δεν συγκρίνεται. Φυσικά και δεν είχαμε κάνει κάποιο πλάνο, αν είχαμε κάνει σήμερα δεν θα τρέχαμε πανικόβλητοι. Προέχει η αποκατάσταση της εθνικής στρατιωτικής ισχύος.
Κάποτε ένας κάποιος είχε την ατυχή ιδέα να βάλει ένα τέτοιο αίτημα, το οποίο όλοι ξέρουμε που κατέληξε. Το τραγικό είναι πως όπως λέτε, δεν θα έπρεπε καν να είναι κάτι το πολύπλοκο…

Stratilatis

Φίλε μου, ανοίγεις ένα τεράστιο θέμα με πάρα πολλές παραμέτρους και πολλά σφάλματα όσο από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού όσο και από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα αλλά και των Ελλήνων πολιτών.
Η εσφαλμένη λογική που έχουμε ότι η βαρειά μας βιομηχανία είναι ο Τουρισμός ( τι κι αν έχουμε λιγότερους τουρίστες κατ’έτος ακόμα και από την Πορτογαλία !!!!!! )κάνει το 25% του εργατικού δυναμικού να ασχολειται μ’ονο με αυτο.
Η εσφαλμένη λογική ότι η έρευνα ειναι δικαίωμα μόνο του πανεπιστημίου, κάτι που κάνει πρακτικά αδύνατη την δημιουργία και χρηματοδότηση εταιριών αμιγώς έρευνας και τεχνολογίας (εκτός αν είναι ινστιτούτα ιδιωτικού δικαίου παραρτήματα τομέων του πανεπιστημίου ιδρυθέντα από καθηγητή για να ροκανίζουν τις επιδοτήσεις της ΕΕ).
Η απουσία ανάλυσης, μελέτης και πρόβλεψης των ΕΔ γιατις επιχειρησιακές ανάγκες που θα έχουν σε μία δεκαετί και των προδιαγραφών των υλικών που θα χρειαστούν σε μία δεκαετία, κάτι που θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές σε όλο τον τομέα έρευνας τεχνολογίας και κατασκευής σε ποιό δρόμο να κινηθούν και δεν θα έχουμε την σημερινή κατάσταση που ο κάθε πικραμένος ευφευρέτης δημιουργεί κάτι και νομίζει ότι έφτιαξε το υπερόπλο που θα σώσει τις ΕΔ και ωρύεται αυτός και ο σχετικός τύπος γιατί οι ΕΔ δεν το υιοθετούν αυτόματα ή βλέπουμε άρθρα και απόψεις με υποτιθέμενες λύσεις σε υποτιθέμενα προβλήματα που δεν γνωρίζουμε αν όντως υφίστανται. Γιατί τί νόημα έχει αν εσύ φτιάξεις το πιό φοβερό drone αν οι ΕΔ δεν το χρειάζονται γιατί δεν ταιριάζει με το δόγμα τους ασχέτως αν οι ξένοι έχουν πληθώρα drones στο οπλοστάσιό τους.
Τέλος δεν υπάρχει από την πολιτεία τρόπος να παρουσιάζονται οι νέες τάσεις στην τεχνολογία και ιδέες πως μπορούν αυτές να ενσωματωθούν σε μελλοντικά οπλικά συστήματα καίτι σαν το MILDESIGN (https://www.fnssmildesign.com/en/about-mildesign) των τούρκων, που θα αναθεωρήσει πολλές από τις απαιτήσεις σε μελοντικά οπλικά συστήματα (πχ οι νέοι ΑΑ ενεργής κατεύθυνσεις θα έχουν AESA LIDAR και όχι ΗΜ ή οι νέοι παθητικής κατεύθυνσης και τα IIRST έχουν κεφαλές 4 καναλιών δύο υπερύθρων, ένα υπέριώδους και ένα οπτικού για να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογίες stealth)
Θα μπορούσαμε να είχαμε μια πολύ καλύτερα άμυνα με λεφτά από την ΕΕ και μόνο, χωρίς να επιβαρύνουμε τον προυπολογισμό αλλά κάποιοι θα έχαναν την κουτάλα και όπως συμβαίνει στην Ελλάδα η κουτάλα είναι καλύτερη από την μελλοντική ανάπτυξη.
Πάντως ενδιαφερων αυτό που ασχολείσαι.Μπορούμε να το φτιάξουμε ολοκληρωμένο σύστημα κάποια στιγμή keep in touch.

Skeptomenos_politis

Δεν βρισκομαι στην Ελλαδα φιλε, και φυσικα δεν περιμενω τις ΕΔ για να τους πουλησω drones. Το κανω απο χομπι και ως εφαρμοσμενη ερευνα σε ΑΙ. Υπαρχουν αλλωστε σχετικοι διαγωνισμοι στο εξωτερικο σε αυτον τον τομεα.
https://www.lockheedmartin.com/en-us/news/events/ai-innovation-challenge.html

Ο ασχετος

τα δυτικα συστηματα ειναι της πλακας η ανυπαρκτα
αλλο ενα δις

ptisidiastima

Προφανώς! Μόνο τα ανατολικά κάνουν δουλειά, σωστά;

ο ασχετος

οταν κατι crotale adats εχουν αφεθει στην τυχη τους κ αυτην την στιγμη το μονο συστημα μικρου βεληνεκους ειναι αυτο των σκανδιναβων τι αλλο χρειαζεται να πουμε?
τουλ τα ρωσικα τρωνε ξυλο καθημερινα απο τους ισραηλινους στην συρια κ μαθαινουνε
οι δυτικοι που μαθανε?εχει εκτοξευθει ενας πυραυλος iris εστω απο τσαντιλα?

christos_choris_a

Αμφιβάλλω αν θα μας αφήσουν οι Αμερικάνοι να διατηρήσουμε Ρωσικής προέλευσης Α/Α συστήματα σε συνδυασμό με τα F-35. Το ίδιο ισχύει και για τα TOR-M1 και για τους S-300 κι αν για τους S-300 έχουμε να καλύψουμε το κενό μιας και διαθέτουμε 6 συστοιχίες Patriot για τα ” αμαρτωλά ” TOR-M1 θα πρέπει να ξαναβάλουμε το χέρι στην τσέπη και μάλιστα βαθιά. Τώρα για τα OSA-Ak δεν βλέπω “μέλλον” πρώτα-πρώτα το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα επιβιώσουν στη ” σκιά ‘ των S-400. Τα Τουρκικά drones και τα ραντάρ APG-68 V(9) των Τουρκικών F-16 καθώς και τα RWR αναμένεται πολύ εύκολα να αποκαλύψουν τόσο ογκώδη συστήματα. Εκτιμώ οτι η Κύπρος με τους Mistral έδειξε το δρόμο. Τώρα αν χρειαστούμε κάτι μεγαλύτερης εμβέλειας και κυρίως μέγιστου ύψους κατάρριψης ένα ” out of the box ” σύστημα εγχώριας σχεδίασης που θα χρησιμοποιούσε τους IRIS-T και το flir των AH-64A μαζί με αποστασιόμετρο λέιζερ ( 100% passive ) χωρίς εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και κυρίως πολύ πιό compact από το τεράστιο Σοβιετικό κατασκεύασμα θα ήταν το ιδανικό. Ισως να συνδιάζονταν και μ’ ένα είδος data-link αρκετά φθηνότερο από το I-16.

Χρήστος

Δεν έχουν σχέση οι S-400 με τα Tor. Δεν χρειάζεται καν να μπουν τα F-35 στην εμβέλεια των Tor. Οποιοδήποτε σύστημα μπορεί να αποκαλυφθεί απο ρανταρ αεροσκάφους ή drone. Το θέμα όμως είναι πως η ελληνική αεράμυνα είναι πυκνή και αν τα drone είναι σε θέση να αποκαλύπτουν τα OSA τότε θα καταρρίπτονται και τα OSA θα αλλάζουν θέση, αν πετάνε πιο ψηλά δεν θα βλέπουν τίποτα ή θα πέφτουν απο άλλα συστήματα. Σοβαρή εικόνα θα υπάρχει κυρίως απο τα ιπτάμενα ρανταρ της γείτονος όσο και απο την πλευρά μας. Γενικότερα έχουμε υπερεκτιμήσει τα drone.

evaggelos

μπορουμε να εχουμε τα νυν ρωσικα συστηματα για οσο αντεχουν ακομα κ με φ35 αλλα αν πχ παμε για καινουργια τοτε δεν θα μας αφησουν.Εξαλου ποσο ρωσικο θα ειναι το osa με iris t? αν ειχαμε λεφτα θα ελεγα να παρουμε nasams η να φτιαξουμε απο μ113 στην θεση των tor και να τα στελναμε κυπρο.

Χρήστος

Μπορεί φυσικά να κάνω και λάθος αλλά το πρόβλημα των ΗΠΑ με τους S-400 δεν έχει σχέση με το F-35 αλλά με την εμβέλεια του ρανταρ των S-400 και τα χαρακτηριστικά του. Στην τελική αν το F-35 έχει ενεργοποιημένους “φακούς” τι να πιάσει το S-400;
To F-35 είναι το πρόσχημα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως οι Ρώσοι θα έχουν πλήρη και λεπτομερή εικόνα σε ένα τεράστιο και ζωτικό χώρο που θα λειτουργεί συνδυαστικά με άλλα συστήματα που έχουν.
Για αυτό και δεν θεωρώ το Tor ακόμα και της επόμενης γενιάς πρόβλημα. Η ταπεινή μου άποψη είναι πως ζητήματα γεννιούνται απο τις νεότερες εκδόσεις των BUK (ίσως) και των S-400.
Το πρόβλημα με τα δυτικά συστήματα είναι πως το ΝΑΤΟ και ειδικά οι ΗΠΑ έχουν άλλο δόγμα. Έχουν αεροναυτική υπεροχή και δεν τους νοιάζουν τα αντιαεροπορικά. Για αυτό και οι Ρώσοι έχουν εξαγωγικές επιτυχίες.

christos_choris_a

Εγώ σκέφτομαι και την απειλή των μικροσκοπικών και φθηνών drones αυτοκτονίας. Το να εκτοξεύει κανείς Nassams ή ακόμα και Iris-T για να τα καταρρίψει μου φέρνει στο νου το λαϊκό άσμα ” Θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου…”. Θεωρώ τη σμίκρινση των συστημάτων, την δυνατότητα απόκρυψης τους και τον παθητικό τρόπο εγκλωβισμού των στόχων ως απαραίτητα χαρακτηριστικά για το άμεσο μέλλον.

Skeptomenos_politis

Τα μικρα drones οπως επισης και ελικοπτερα μπορουν να αντιμετωπιστουν μεσω αντιαεροπορικων πυροβολων, ειδικα εαν συνδυαστουν με πυρομαχικα προσεγγισεως. Τα πυροβολα των 30 χιλιοστων του Αρτεμις ειναι οτι πρεπει γι αυτη τη δουλεια. Αυτα θα επρεπε να τοποθετηθουν σε ενα οχημα (π.χ. πανω σε Μ113, Μ117 οταν παραληφθουν) σε συνδυασμο με ηλεκτροοπτικα και 4πλους εκτοξευτες stinger.
Το μονο θεμα ειναι να ανατεθει σε μια Ελληνικη εταιρια (ειτε δημοσιου η καλυτερα του ιδιωτικου τομεα), να ολοκληρωσει το συστημα και να παραγει ενα πρωτοτυπο. Αυτο θα μπορουσε να γινει σε συνεργασια με καποια εταιρια του εξωτερικου και μεταφορα τεχνογνωσιας και παραγωγη σε Ελλαδα. Αυτο το μοντελο ακολουθει και η Τουρκια (π.χ. αρματα μαχης, αυτοκινουμενα πυροβολα, βαλλιστικους πυραυλους κτλ). Αυτοι που ισχυριζονται πως αυτα δεν μπορουν να γινουν στην Ελλαδα προφανως δεν εχουν καμια επαφη με τη συγχρονη τεχνολογια.

ShadowMan

Το βασικό πρόβλημα είναι πως όταν σχεδιάζεις και παράγεις ένα οπλικό σύστημα τότε θα πρέπει να πουλήσεις αρκετά κομμάτια για να κάνεις απόσβεση και μετά μερικά παραπάνω για κέρδος. Η Ελλάδα εκτιμώ πως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει την δυνατότητα για να αγοράσει τόσα συστήματα (πχ φρεγάτες ή αντιαεροπορικά κτλλ) ώστε να καλύψει το κόστος ανάπτυξης αυτών. Άρα παίζει να βγαίνουν και φτηνότερα αν εισαχθούν. Για εξαγωγές ούτε λόγος μόνο η Κύπρος ίσως στήριζε την ιδέα σου που είναι πολύ καλή όπως την περιγράφεις .

Skeptomenos_politis

Δεν ειναι δικη μου ιδεα αυτη. Ειχε παρουσιαστει και αναλυθει στο περιοδικο Στρατηγικη πριν απο 20+ χρονια ως μια ευκολη λυση (τοτε) αξιοποιησης του Αρτεμις 30 με πυραυλους stinger πανω σε οχημα. Σημερα ειναι ακομη πιο ευκολο να γινει.
Η νοοτροπια του αγοραζω απο εξω κατι ετοιμο ειναι δυστυχως η τεμπελικη λογικη που επικρατει, και που εχει διαλυσει την Ελληνικη οικονομια.

MPAMPIS

Τι μου θύμισες τώρα…….ΠΤΗΣΗ 1986-87 τετρακανο Αρτεμις 30 με ανεστραμμένη τοποθέτηση δυο κλασικών δικανων το ενα πάνω απο το άλλο για ναυτική χρήση (σχέδιο) …….
Όνειρα…….

aris32

η αναβαθμιση των osa ειναι αναγκαια μιας και καλυπτουν τα νησια και χρηματα για νεα συστηματα δεν υπαρχουν. Οτι αφορα το συστημα η πολωνικη προταση ειναι αξιολογη οσον αφορα τα ηλεκτρονικα συστηματα. οσον αφορα τον iris-t δεν ξερω αν ειναι αναγκαιος να αγοραστει 1) γιατι ειναι ακριβος θα προτιμουσα να αγορασουμε αλλους 200 για ΠΑ 2)ο πυρατλος που χρησιμοποιειται σημερα τον εχουμε σε μεγαλο αποθεμα. αρα αν οι επιδοσεις του συγκεκριμενου πυραυλου ειναι ικανες να αντιμετωπισουν uav ελικοπτερα και χαμηλα ιπταμενα αεροπλανα τοτε δεν υπαρχει θεμα αντικασταστασης του.
Προταση αντι να ασχοληθουμε με το να φτιαξουμε το αρτεμις30 την μοναδα πυρος και να την ενσωματωσουμε στο βελος ή σε ενα αντιστοιχο ( η εταιρεια που κατασκευαζει το βελος μας ειχε προτεινει την λυση αυτη) μαζι με την αγορα ahead πυρομαχικων για να καλυψουμε εστω και με αυτον τον τροπο εγκαταστασεις που αυτην την στιγμη δεν εχουν αμυνα. πχ ολα τα αεροδρομια της αεροποριας στρατου , το ελικοδρομιο του ΠΝ εγκαταστασεις οπως πχ τα μικρα αεροδρομια της Λαμιας της Κοζανης.Εγκαταστασεις πυρομαχικων κτλ κτλ. ειναι 90 μοναδες πυρος μπορουμε να της χρησιμοποιησουμε

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

SA-8B Gecko, ζητείται αντικαταστάτης για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs

 Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε γράψε ένα άρθρο για την ανάγκη αντικατάστασης των SA-8B και των πυροβολαρχιών Improved HAWK. Δεν θα συγκρίνουμε το τι συνέβη...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις...

620
Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 1.99 $

Related News

SA-8B Gecko, ζητείται αντικαταστάτης για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs

 Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε γράψε ένα άρθρο για την ανάγκη αντικατάστασης των SA-8B και των πυροβολαρχιών Improved HAWK. Δεν θα συγκρίνουμε το τι συνέβη...

Μονομαχία Γιγάντων: Πώς το Β-52 «παλεύει» με τον πλευρικό άνεμο (βίντεο)

Για τον «Στρατόσαυρο» οι απογειώσεις και προσγειώσεις με το ανεμούριο «τσίτα» από τον εγκάρσιο άνεμο δεν είναι πρόβλημα εδώ και εξήντα χρόνια. Επειδή ένας...

Ποια ιαπωνική βιομηχανία θα φτιάξει το μελλοντικό (F-X) ιαπωνικό μαχητικό πέμπτης γενιάς;

Η Ιαπωνία έχει ορίσει τη Mitsubishi Heavy Industries ως τον κύριο ανάδοχο για την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, με το Υπουργείο Άμυνας...