Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του Ψυχρού Πολέμου και με την Κίνα

6
This undated photo taken in April 2018 shows China's sole operational aircraft carrier, the Liaoning (front), sailing with other ships during a drill at sea. A flotilla of Chinese naval vessels held a "live combat drill" in the East China Sea, state media reported early April 23, 2018, the latest show of force by Beijing's burgeoning navy in disputed waters that have riled neighbours. / AFP PHOTO / - / China OUT
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Γράφει ο Michael Peck

Βασική Αρχή είναι να μην υποτιμάς ποτέ τον αντίπαλό σου

Στη δεκαετία του 1980, ο πόλεμος με τη Σοβιετική Ένωση θεωρείτο πως θα ήταν ένας εφιάλτης στο ναυτικό αγώνα.

Συγγραφείς μυθιστορημάτων, όπως ο Tom Clancy και ο John Hackett είχαν δημιουργήσει μια εφιαλτική εικόνα όπου τα δυτικά ναυτικά αντιμετώπιζαν ορδές βομβαρδιστικών, πυραύλων κρουζ, υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας. Φυσικά, σε όλα αυτά τα μυθιστορήματα οι “καλοί” κερδίζουν πάντα αλλά με μεγάλο κόστος!

Εκ των υστέρων, όλα αυτά μας φαίνονται αστεία. Σήμερα γνωρίζουμε -αυτό που κάποιοι λίγοι τότε υποτπεύονταν- πως όλα αυτά ήταν ανακρίβειες και το φαινομενικά πανίσχυρο Σοβιετικό Ναυτικό ταλανιζόταν από χρόνιες υστερήσεις σε τεχνολογία και εκπαίδευση. Δεν ήταν, βέβαια, χάρτινος τίγρης αλλά δεν ήταν και το θαλάσσιο τέρας που ήταν έτοιμο να καταπιεί τους στόλους της Δύσεως.


Αναρωτιέται κανείς, μήπως κάνουμε σήμερα το ίδιο λάθος με την Κίνα; Όταν διαβάζουμε άρθρα και αναφορές γα τη τεράστια ανάπτυξη του κινεζικού ναυτικού και τα δήθεν υπερόπλα, όπως τους υπερπυραύλους “φονιάδες αεροπλανοφόρων”, μήπως υπερβάλουμε ως προς το μέγεθος της πραγματικής απειλής;

Κίνα: πρωτοφανείς επιδόσεις στις ναυπηγήσεις πολεμικών μέσα στο 2019

Καταρχήν, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε πως ο πανικός δεν είναι επικοδομητικό στοιχείο στην ώριμη και ρεαλιστική σκέψη. Από το 1917 ως το 1960 το σοβιετικό ναυτικό δεν αποτελούσε απειλή για τη Δύση. Ήταν ένας μεγάλος αλλά αδύναμος στόλος προσανατολισμένος κατά βάση για παράκτια άμυνα, αποτελούμενος κατά κύριο λόγο από ελαφρά πλοία, πυραυλακάτους, τορπιλακάτους και μικρά ντηζελοκίνητα υποβρύχια. Ήταν ο σοβιετικός στρατός η πραγματική ισχύς της ΕΣΣΔ και η απειλή που παρείχε τον όγκο της Σοβιετικής ισχύος.


Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960, υπό την ηγεσία του ναυάρχου Sergei Gorshkov το σοβιετικό ναυτικό ανέκρουσε βίαια πρύμνα. Αντί για παράκτια άμυνα, η Μόσχα έχτιζε πλέον ένα ναυτικό ανοιχτών θαλασσών παρατάσσοντας μεγάλα πολεμικά πλοία, βαριά οπλισμένα καταδρομικά, μεγάλα αντιτορπιλικά, πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια και -Θεός φυλάξοι- ακόμα και αεροπλανοφόρα, το απόλυτο σύμβολο ναυτικής ισχύος όπως το αντιλαμβανόταν η Δύση. Ακόμα κι αν αυτά δεν ήταν αρκετά για να νικήσουν τους δυτικούς στόλους κατά παράταξη, θα μπορούσαν ίσως να βυθίσουν τα μεταγωγικά που μετέφεραν ενισχύσεις δια του Ατλαντικού, επιτρέποντας στον Σοβιετικό Στρατό να επικρατήσει στην Ευρώπη ή ακόμα να βυθίσουν τα πετρελαιοφόρα που μετέφεραν το υγρό στο οποίο βασίζονταν οι δυτικές οικονομίες.

Όπως όμως αποδείχθηκε, το Σοβιετικό Ναυτικό αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα. Τα πλοία του δεν ήταν αξιόπιστα μηχανικά, ή ακόμα και ασφαλή (γνωστό το αστείο “πώς αναγνωρίζεις έναν Σοβιετικό ναύτη υποβρυχίων; Φωσφορίζει στο σκοτάδι”). Το ηθικό δεν ήταν και ιδιαίτερα υψηλό -όπως φάνηκε και από τη φρεγάτα που προσπάθησε να αποστατήσει στη Δύση το 1975 (Φ/Γ Storozhevoy).


Αν όλα αυτά ακούγονται γνωστά, είναι γιατί η Κίνα προβάλεται σήμερα ως ανερχόμενη ναυτική υπερδύναμη. Μια κομμουνιστική Κίνα όμως που δεν ήταν καν γνωστή ναυτικά μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Σήμερα, η Κίνα είναι γνωστό πως αποκτά προηγμένα οπλικά συστήματα, σε μια στρατηγική να αμφισβητήσει τα πρωτεία της ναυτικής κυριαρχίας της Δύσης και -Θεός φυλάξοι!” και αεροπλανοφόρα. Ξέρουμε, βέβαια, πως η Κίνα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει στο σημείο να αποτελέσει ισχυρή ναυτικά δύναμη, αφού πρέπει να μάθει να χειρίζεται και την ισχύ ενός αεροπλανοφόρου αλλά το μήνυμα στάλθηκε.

Το Κινεζικό Ναυτικό εντάσσει το μεγαλύτερο και “παντοδύναμο” πολεμικό πλοίο του σε υπηρεσία

Η ναυτική ισχύς δεν φτιάχνεται σε μια μέρα και σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από την παράθεση όπλων και πλοίων στη θάλασσα. Το Ρωσικό Ναυτικό ξεκίνησε την ύπαρξή του από τα χρόνια του τσάρου Μεγάλου Πέτρου, ενώ οι Κινέζοι εξερευνητές έφταναν κάποτε μέχρι την Αφρική και την Αυστραλία αιώνες πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική. Ωστόσο, στο σήμερα, ούτε η Σοβιετική Ένωση ούτε η Κίνα έχουν την εμπειρία να διατηρούν μια ναυτική παρουσία για μεγάλο διάστημα κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και πολεμική έγερση. Και όσα κι αν πούμε για τα ναυτικά των ΗΠΑ και της Βρετανίας, για τα υπερκοστολογημένα και αμφισβητούμενης λειτουργίας πλοίων τους, γεγονός αποτελεί πάντα πως μεταξύ τους μοιράζονται 6 αιώνες ναυτικής εμπειρίας και παράδοσης στη νίκη, που φτάνει ως το σήμερα. Όπως αναφέραμε, η νίκη στη θάλασσα δεν είναι ζήτημα μόνον αριθμών και μέσων.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που μας έμαθε ο Ψυχρός Πόλεμος: η ζήτηση προκαλεί την αγορά. Ένα έθνος αποκτά όπλα είτε από φόβο πως ο αντίπαλός του είναι παντοδύναμος είτε οι ηγέτες του σπέρνουν τόσο φόβο για τον αντίπαλο για να δικαιολογήσουν αμυντικές δαπάνες που στην πραγματικότητα προορίζονται για εσωτερικούς λόγους. Στον Ψυχρό Πόλεμο ο Ρόναλντ Ρήγκαν ξεκίνησε μια τεράστια εξοπλιστική κούρσα για να αντιμετωπίσει εκείνο που τότε φαινόταν ως σοβιετική στρατιωτική παντοδυναμία. Τρισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν σε αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα.


Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν ρίξει 13 δισεκατομμύρια για να ναυπηγήσουν τα σύγχρονα αεροπλανοφόρα κλάσης Ford κι άλλα όπλα κυρίως λόγω της ανησυχίας πως η ισχυροποίηση της Κίνας απειλή τη ναυτική κυριαρχία των ΗΠΑ. Το αμερικανικό ναυτικό είναι έτοιμο να προωθήσει το σχέδιο Ναυτικού 355 πλοίων, που αποτελεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη του στόλου από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αν ξεσπάσει μια Σινο-Αμερικανική σύγκρουση και το κινεζικό ναυτικό είναι όντως όσο ισχυρό φοβόμαστε, τότε θα είναι μια σωστή επένδυση.

Δοκιμές εν πλω για το ναυτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο της Κίνας;

Ωστόσο, αν η κινεζική ναυτική ισχύς αποδειχθεί μια ακόμα υπερβολικά προβεβλημένη παραπλάνηση, τότε τα δισεκατομμύρια που θα έχουν ξοδευτεί και θα μπορούσαν να έχουν δοθεί σε άλλες οδούς, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα κυβερνοπολέμου, προηγμένα αεροσκάφη, τότε το κινεζικό ναυτικό θα έχει ήδη κερδίσει μια νίκη χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά.

Πηγή: National Interest – Reuters


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

6
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SAABepampapaschriss8Sousouradaantonios Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Tazos
Member
Tazos

H σύγκριση της Σοβιετικής Ένωσης με την Κίνα είναι άτοπη. Η Σ.Ε είχε 10 χρόνια υστέρηση σε τεχνολογία, το 1/3 του Αμερικάνικου Α.Ε.Π. και μια προβληματική ιδεολογική κατεύθυνση. Η Κίνα έχει εφαρμόσει την “ορθή ιδεολογία” (οικονομικός καπιταλισμός), το Α.Ε.Π της σε 5 χρόνια θα ξεπεράσει τις Η.Π.Α και τεχνολογικά δείχνει να υπολείπεται ελάχιστα ή να υπερτερεί. Και το κυριότερο, ενώ οι Αμερικάνοι θέλουν 12++Δισ για ενα αεροπλανοφόρο, οι Κινέζοι ναυπηγούν πλοία πολύ πιο οικονομικά. Όσο περνάνε τα χρόνια θα προσομοιάζουν περισσότερο με τους Σοβιετικούς οι Αμερικάνοι, έχοντας μια οικονομία με τεράστια χρέη και να παίρνουν μέρος σε μια κούρσα εξοπλισμών… Read more »

antonios
Member
antonios

Η Κινα εχει διατελεσει τεραστια ναυτικη δυναμη και μερικους αιωνες πριν οι ευρωπαιοι διανοηθουν καν οτι η Γη ειναι στρογγυλη! Πριν το Κολομβο ηξεραν την Αλασκα, ειχαν βασεις στην Μαγαδασκαρη και στην ανατολικη αφρικη! Απλα , οπως αναφερουν τα ιστορικα τους αρχεια, ο Αυτοκρατορας φοβηθηκε οτι ο αρχιναυαρχος μπορουσε να αποτελεσει ενδυναμει απειλη για την εξουσια του και διεταξε να καουν ολα τα πλοια (μερικα ηταν τα μεγαλυτερα ιστιοφορα που ναυπηγηθηκαν ποτε) . Αν σας φαινεται παραλογη η αποφαση του κινεζου αυτοκρατορα τοτε σκεφτητε οτι το 1073 ΑΥΤΟΙ που προδοσαν τον νομιμο αυτοκρατωρα Ρομανο 4ο τον Διογενη , διεταξαν την… Read more »

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

180.000 ιππείς… Βρε ξάδερφε, για σκέψου λίγο τι γράφεις. 180,000 ανθρώπους εν όπλοις δεν μπορεί ΣΗΜΕΡΑ να τους συντηρήσει η Ελλάδα.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Χωρίς να μπορώ να παραθέσω πηγή, το Βυζάντιο είχε φτάσει τα 40 εκατομμύρια πληθυσμό. Επίσης πάρα πολλοί “μισθοδοτούνταν” από την γη που τους δινόταν μετά από μια εκστρατεία. Τέλος η περίοδος πριν την Σικελική εκστρατεία ήταν η πλουσιότερη περίοδος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ( πιο πλούσια δλδ και από την original Ρώμη). Ενδεικτικά, ο Βασίλειος ο Β ο προφυρογέννητος, AKA Βουλαγαροκτόνος, δεν εισέπραξε κανέναν φόρο τα τελευταία 3 χρόνια της βασιλείας του. Και πάλι τα ταμεία που άφησε ήταν τα πιο γεμάτα στην ιστορία της αυτοκρατορίας. Η περίοδος μετά τον Βασίλειο θυμίζει απίστευτα την σημερινή Ελλάδα. Απίστευτη διαφθορά και ένα αίσθημα… Read more »

epampapas
Member
epampapas

H Kίνα δεν έχει ακριβώς blue water ναυτική παράδοση. Mια φορά στην ιστορία της ανοίχτηκε στον έξω κόσμο. Και αυτό ήταν η εξαίρεση στον κανόνα που ήθελε την Κίνα να πιστεύει ότι ήταν το κέντρο του κόσμου, ότι δεν υπήρχε τίποτα αξιόλογο έξω από αυτόν. Τη Σαγκάη οι αποικιοκράτες την φτιάξανε, αυτό τα λέει όλα. Οπότε ούτε διεθνές εμπόριο είχε παρά μόνο στη σύγχρονη ιστορία της και τώρα το εμπόριο είναι ο ζωοδότης της οικονομίας της. Για την τεχνολογία να πούμε ότι τα οικονομικά μεγέθη Δύσης Ανατολής, τα μεγέθη που τροφοδοτούν την έρευνα δηλαδή, ήταν δυσανάλογα επί ψυχρού πολέμου. Τώρα… Read more »

SAAB
Member

Η έχθρα με τις ΗΠΑ – Κίνα δημιουργήθηκε όταν οι πολυεθνικές εταιρείες παντώς είδους άρχισαν να εγκαθίστανται στην Κίνα. Οι πολυεθνικές στην σημερινή τους μορφή είναι δημιούργημα των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία. Αυτό που φοβήθηκαν οι ΗΠΑ είναι να μην εγκατασταθούν και οι πολεμικές βιομηχανίες στην Κίνα. Και μέσω εξοπλισμών προσπαθούν να τις κρατήσουν εντός των τοιχών και μακριά από Κίνα, Ρωσία. Δεδομένου ότι οι πολυεθνικές το μόνο που επιθυμούν είναι κέρδη από το εμπόριο, το μόνο πεδίο αντιπαράθεσης, που δεν θα καταστρέψει την οικονομία είναι ανοιχτά στους ωκεανούς. Και στρατιωτικώς είναι ορθό να κρατάς τον αντίπαλο μακριά από την… Read more »