Άκυρο στο άκυρο: Ο Τραμπ ασκεί βέτο στην ακύρωση πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία

8
1995
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με επιστολή του προς το Κογκρέσο ενημέρωσε πως απορρίπτει τα ψηφίσματα που απαιτούν την απαγόρευση πωλήσεων όπλων στην Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προκειμένου να αποφύγει τυχόν άρνηση του Κογκρέσου είχε κάνει χρήση ειδικής πρόβλεψης στη νομοθεσία που επιτρέπει στον υπουργό να παρακάμψει το Κογκρέσο για θέματα πώλησης όπλων επικαλούμενο ειδικές γεωστρατηγικές συνθήκες κρίσιμης εθνικής σημασίας χωρίς να χρειάζεται να δώσει περαιτέρω αιτιολόγηση.

Ο Πομπέο παρακάμπτει το Κογκρέσο κι εγκρίνει πώληση όπλων 8,1 δισεκατομμυρίων σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ!

Το Κογκρέσο όμως πέρασε ψηφίσματα που απαγόρευαν τις πωλήσεις παρόλαυτά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όμως έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο σε τέτοια ψηφίσματα όπως και πράγματι συνέβη. Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τη Γερουσία των ΗΠΑ χθες Τετάρτη αναφέρει τα εξής: «Επιστρέφω χωρίς την έγκρισή μου ένα κοινό ψήφισμα που θα απαγόρευε την έκδοση αδειών εξαγωγής για την προτεινόμενη μεταφορά αμυντικών συστημάτων, παροχής συναφών υπηρεσιών και τεχνικών δεδομένων για την υποστήριξη της κατασκευής του συστήματος Aurora Fuzing για το πρόγραμμα των βλημάτων ακριβείας με καθοδήγηση λέιζερ Paveway IV όσον αφορά το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτό το ψήφισμα θα αποδυνάμωνε την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Αμερικής και θα έβλαπτε τις σημαντικές σχέσεις που διατηρούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Επιπλέον των παραπάνω, ο Τραμπ απέρριψε και δύο άλλα ψηφίσματα με ξεχωριστές επιστολές του τα οποία προέβλεπαν την απαγόρευση μεταφοράς βλημάτων ακριβείας με καθοδήγηση λέιζερ στα ΗΑΕ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος κάνει τόσο μαζική χρήση του δικαιώματος βέτο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
p270
Member
Trusted Member
p270

σύντομα θα γίνει και για το θέμα τις Τουρκίας

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Οι αμερικάνοι έχουν παραδοσιακά μια συμπάθεια προς δικτάτορες κρυφούς και φανερούς αρκεί να έχουν μεγάλες τσέπες και διάθεση να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα.

Γιώργος98765
Guest
Γιώργος98765

Οι τούρκοι γλεντάνε πολύ καλά τους αμερικανούς. Ο τράμπ κάνει κινήσεις business και εκεί θα το πάει και με τον φίλο του τον έρντογαν. Κουτσά στραβά θα δούμε και σε καναδυό χρονάκια και τα f35 στη τουρκία, θα βρεθεί λύση. Αυτοί είναι οι “φίλοι” μας οι αμερικανοί, όλλο στα καλά λόγια, αλλά σε κρίσιμες στιγμές και αποφάσεις, ξεχνάνε για το $ και τις αξίες τους. Έτσι ανοίγει ο δρόμος στην ρωσική αμυντική βιομηχανία. Και γιατί να μην πάμε και εμείς και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για τα S-400? Να δούμε και εμείς τι μας συμφέρει. Η συμμαχία, το ΝΑΤΟ… Read more »

x-m
Member
Noble Member
x-m

Ενδιαφέρουσα άποψη ότι οι τούρκοι γλεντάνε τους αμερικανούς. Δυστυχώς γι’αυτόν, δεν έχει την ίδια πληροφόρηση και ο παρακάτω κύριος, αλλιώς θα κοιμόταν πιο ήσυχα ………https://www.defence-point.gr/news/quot-irak-syria-sto-telos-tis-diadromis-erchetai-i-seira-tis-toyrkias-quot