- Advertisement -

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι ζημιές έγιναν, τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν;

- Advertisement -

 
Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια “περίεργη” είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση Al-Watiya. H Al-Watiya είναι μια βάση που αναμένεται να “φιλοξενήσει” τουρκικά F-16C/D, όταν φυσικά αυτό “χρειαστεί” (αν δεν το έχει ήδη κάνει, έστω και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα). Βέβαια, οι Τούρκοι, γνωστοί για τη μεθοδικότητά τους, φρόντισαν λίγες μέρες πριν να μεταφέρουν στοιχεία πυροβολαρχίας(ών) HAWK XXI στη βάση, μαζί με συστήματα Koral, κι όχι μόνο.

Εικόνα της καταστροφής στην Αεροπορική Βάση Al-Wattia στη Λιβύη;


Η Al-Watiya σίγουρα δεν θεωρείται αρκούντως προστατευμένη. Τουρκικά συστήματα HAWK έχουν εντοπιστεί στη Λιβύη εδώ και αρκετό καιρό, καθώς έχει σίγουρο φωτογραφηθεί το ραντάρ Sentinel, χαρακτηριστικό του συστήματος. Στόχος είναι να κρατήσουν μακρυά από τη Τρίπολη την ισχνή μεν, υπαρκτή δε αεροπορία του LNA. Βέβαια, πριν λίγες βδομάδες, σε αεροδρόμιο της Ανατολικής Λιβύης εντοπίστηκαν MiG-29. Συνεπώς, η αντιαεροπορική προστασία είναι επιβεβλημένη, στην περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να μεταφέρει F-16C/D στη Λιβύη.
Μέχρι πρόσφατα, αντιαεροπορική προστασία στην περιοχή προσέφεραν και οι τουρκικές O.H.Perry στην περιοχή. Βέβαια, οι SM-1MR που εκτόξευαν κατά καιρούς μάλλον έπεφταν στον γάμο συμπαθούς φιγούρας του θεάτρου σκιών, αλλά και πάλι, ήταν μια απειλή για τα αεροπλάνα του Χάφταρ. Τα τελευταία, έδειξαν να απουσιάζουν από τις τελευταίες μεγάλες μάχες, που έριξαν τη Δυτική Λιβύη στα χέρια του Σάρατζ και των Τούρκων. Κάπου εδώ μάλλον πρέπει να πούμε πως ο Σάρατζ είναι πλέον μαριονέτα στα χέρια των Τούρκων και του Κατάρ.

Απώλεια τουρκικών MIM-23 Hawk στην Λιβύη: αλλαγή της ήδη αρνητικής ισορροπίας αεράμυνας της Τουρκίας


Η προσπάθεια των Τούρκων να μεταφέρουν ΚΑΙ αεροπορικές δυνάμεις στη Λιβύη, σήμαινε πως η όποια βάση τους, θα έπρεπε να έχει επαρκή προστασία. H γεωγραφία την ευνοεί, καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Έτσι, οι δυνάμεις του LNA θα πρέπει να διασχίσουν μια τεράστια έκταση εχθρικής ερήμου, όπου τουρκικά Bayraktar πετούν μέρα και νύχτα. Επίσης, η ύπαρξη της Τυνησίας εκεί δίπλα, σημαίνει ότι σε περίπτωση ανάγκης (βαριάς ήττας δηλαδή) οι Τούρκοι μπορούν να βρουν καταφύγιο στη φιλική Τυνησία.
Σε κάθε περίπτωση, η Al-Watiya είναι μακρυά από τις ακτές, συνεπώς οι O.H Perry δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά, όπως στην περίπτωση της Τρίπολης. Εκεί, οι SM-1MR ίσως και να έχουν κάποια τύχη απέναντι στα κινεζικά UCAV του Χάφταρ, αλλά ελάχιστες απέναντι στα MiG-29 που φωτογραφήθηκαν σε βάσεις στην Ανατολική Λιβύη, ούτε απέναντι στα αγνώστου εθνικότητας Su-24M. Από εκεί και πέρα, οι τουρκικές επιλογές ήταν λίγες. Ή θα μετακινούσαν πυροβολαρχίες MIM-23 HAWK ή/και θα έστελναν τους HISAR. Οι τελευταίοι είναι όμως ακόμη σε φάση ανάπτυξης, συνεπώς, σε μια τελείως “τζογαδόρικη” κίνηση, οι Τούρκοι μετακίνησαν πυροβολαρχίες HAWK XXI με ραντάρ 3D Sentinel.

Δένδιας: Συμφωνήσαμε με τον Ακίλα Σάλεχ ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη


Το HAWK XXI, η τελευταία ψηφιακή έκδοση του MIM-23 HAWK είναι ένα σύστημα που μάλλον λίγα μπορεί να προσφέρει στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Βέβαια οι Τούρκοι ανέμεναν να τους χρησιμοποιήσουν απέναντι στα κινεζικά UCAV κατά κύριο λόγο, ή έστω εναντίον των MiG-29, αναγκάζοντας τα τελευταία να κάνουν χρήση πανάκριβων, και δυσεύρετων όπλων στη Λιβύη (stand-off). Οι HAWK είναι ούτως ή άλλως στη Δύση της καριέρας τους, συνεπώς η “σπατάλη” μερικών πυραύλων, που σε λίγα χρόνια θα λήξουν, είναι προφανώς δόκιμη τακτική. Όπως ακριβώς κάνουν και με τους SM-1MR στην Τρίπολη.

Τουρκική φρεγάτα O.H.Perry, προσφέρει αντιαεροπορική άμυνα στις δυνάμεις του Σάρατζ στη Λιβύη λόγω εξουδετέρωσης των Improved HAWK;


Τώρα, στη λυβική σύρραξη δεν έχουν επενδύσει μόνο οι Τούρκοι και το Κατάρ. Έχουν επενδύσει οι Άραβες (Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ) που δεν θέλουν εξτρεμιστές ισλαμιστές στη Βόρεια Αφρική και Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι Αιγύπτιοι που ακόμη επουλώνουν πληγές από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το Κουβέιτ και άλλοι. Οι Ρώσοι δεν έχουν επενδύσει τίποτα, παρά μόνο λαμβάνουν τα πετροδολάρια των Αράβων για να στέλνουν μισθοφόρους να πολεμούν εναντίον του Σάρατζ και των Τούρκων συμμάχους του (και συμμάχων της… Μόσχας). Συνεπώς, η αποστολή μιας Μοίρας τουρκικών F-16 στη Λιβύη θα ήταν αυτή που θα άλλαζε τις ισορροπίες στη χώρα, και δεν θα το ήθελαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ε. Μακρόν: Ιστορική και εγκληματική η ευθύνη της Τουρκίας στη Λιβύη


Το τι έγινε μάλλον θα αργήσουμε να το μάθουμε. Θεωρούμε τις δικαιολογίες τύπου “οι τουρκικοί HAWK δεν ήταν επιχειρησιακοί” ανόητες, καθώς μια οποιαδήποτε πυροβολαρχία θέλει λεπτά ή έστω ώρες για να είναι πλήρως επιχειρησιακή. Αν στη θέση των Τούρκων ήταν Έλληνες αξιωματικοί του Πυροβολικού, θεωρούμε πως αν μη τι άλλο οι HAWK θα ήταν 100% ενεργοί και θα πολεμούσαν. Για να μην ευλογούμε τα γένια μας, πρέπει να πούμε πως και οι Τούρκοι θα τους λειτουργούσαν τη στιγμή της επίθεσης. Τι ακριβώς έγινε τελικά;

Απώλεια τουρκικών MIM-23 Hawk στην Λιβύη: αλλαγή της ήδη αρνητικής ισορροπίας αεράμυνας της Τουρκίας


Οι ελληνικοί HAWK είναι σε γνώση μας πως είναι παρωχημένοι για το σύγχρονο πεδίο της μάχης, το ίδιο και οι τουρκικοί, παρά το γεγονός της ύπαρξης ενός σχετικά σύγχρονου ραντάρ. Στην Ελλάδα όμως οι HAWK είναι συνδεδεμένοι με το Σύστημα Αεράμυνας, και δρουν συμπληρωματικά των Patriot, καλύπτοντας κενά. Η απόφαση της Τουρκίας να τους χρησιμοποιήσει όπως οι Γάλλοι στο Τσάντ, ήταν ατυχής. Οι Γάλλοι έστειλαν τους πυραύλους εκεί πριν 33 χρόνια, το 1987. Συνεπώς, το λυβικό Tu-22B δεν είχε πολλή τύχη… Αλλά ήταν 1987, όχι 2020.

Σύρτη, η λεπτή «κόκκινη γραμμή» στην Λιβύη: Γιατί είναι τόσο σημαντική


Τώρα, μέχρι σήμερα ξέρουμε τα εξής:

 1. Έγινε πράγματι μια επίθεση σε βάση που υπήρχαν τουρκικά συστήματα MIM-23 HAWK και Koral
 2. H επίθεση έγινε λίγο μετά την αναχώρηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας!
 3. Στη βάση βρίσκονταν δυο πυροβολαρχίες, και η μια καταστράφηκε ενώ η δεύτερη έπαθε ζημιές. Είναι άγνωστη η αντιαεροπορική δυνατότητα των Τούρκων στην περιοχή, εκτός κι αν μεταφέρθηκαν εσπευσμένα επιπλέον πυροβολαρχίες.
 4. Δεν υπάρχει εξακριβωμένη αναφορά για χώρα που έκανε την επίθεση, ή για τύπο αεροσκάφους. Έχουν αναφερθεί Su-24Μ του LNA, με πυραύλους αντιραντάρ και έξυπνα όπλα, Mirage 2000-9 των ΗΑΕ Black Shaheen (SCALP EG), αλλά και αιγυπτιακά Rafale.

Καθώς όμως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν είναι το κατάλληλο μέσο για να βγάζεις συμπεράσματα, θα πρέπει να κάνουμε μάλλον χρήση των γνώσεών μας και της λογικής.

Η Άγκυρα απορρίπτει την προειδοποίηση του Καΐρου για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη


Ας υποθέσουμε πως ήταν Su-24M. Ποιος τα πετούσε; Ρώσοι πιλότοι, ενάντια στην Τουρκία; θεωρούμε πως οι δυο χώρες τα έχουν βρει για τη Συρία, θα τα έχουν βρει και για την Λιβύη. Η Δυτική Λιβύη θα είναι “τουρκική”, η Ανατολική “ρωσική” ή έστω ρωσικής “επιρροής”. Έστω όμως ότι τα πετούσαν μισθοφόροι ανεξάρτητοι πιλότοι… πως βρέθηκαν τα απαιτούμενα “έξυπνα” όπλα, στην ποσότητα που απαιτούνταν;
Τα ΗΑΕ με τα Mirage 2000-9 πράγματι μπορούν να φέρουν σε πέρας μια τέτοια αποστολή. Έστω ότι πράγματι, αεροπλάνα του τύπου είχαν φτάσει σε βάση στη νοτιοδυτική Λιβύη. Δεν θα είχαν εντοπιστεί από “δορυφόρους” ή UAVs; με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εντοπίστηκαν και τα MiG-29 του Χάφταρ. Φυσικά θα το ήξεραν οι Αιγύπτιοι, και θα ήταν απόλυτα “συνένοχοι”. Γιατί λοιπόν να μην το κάνουν οι ίδιοι οι Αιγύπτιοι, και να αφήσουν τη δουλειά στα αραβικά Μιράζ; Επίσης, είναι τόσο εύκολο να φτάσουν τα Mirage στην βάση κοντά στα σύνορα με Τυνησία, και να μην εντοπιστούν από κάποιο ραντάρ; έστω και το ίδιο το Sentinel…

Νέες εικόνες αεροσκαφών Fulcrum και Fencer στη Λιβύη – Για προσπάθεια ρωσικού προγεφυρώματος στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ μιλούν οι ΗΠΑ


Θα μπορούσε να είχαν σταλεί αραβικά F-16E/F Block 60. Τα τελευταία, θα περνούσαν απαρατήρητα μέσα με μια αιγυπτιακή βάση, (όπως και τα Mirage), ενώ έχουν τα απαραίτητα όπλα για την κρούση. Επίσης, πετώντας χαμηλά θα μπορούσαν να φτάσουν στην Τυνησία και να επιστρέψουν, δημιουργώντας τον απαραίτητο “χαμούλη”. Βέβαια, τα F-16E δεν μπορούν να ρίξουν SCALP EG, ενώ στερούνται (;) αντίστοιχου όπλου στην υπηρεσία των ΗΑΕ.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, λογικότερο φαίνεται να είναι κρούση από αιγυπτιακά Rafale. Το γαλλικό μαχητικό είναι αντίστοιχο ή και καλύτερο του F-15E σε βαθεία κρούση, έχει εξαιρετικά όπλα, και οι Γάλλοι έχουν δώσει στους Αιγύπτιους όλο το απαραίτητο οπλοστάσιο που χρειάζονται. Επίσης, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το Rafale έχει αρκετά μειωμένο RCS σε σχέση με το F-16 ή με το Mirage 2000. Δεν είναι τόσο stealth όσο ένα F-35, αλλά σίγουρα είναι πολύ περισσότερο από άλλα μαχητικά της γενιάς του, ίσως τόσο όσο ένα F-15 Silent Eagle. Συνεπώς, αν οι “σύμμαχοι” του LNA έπρεπε να επιλέξουν το πλέον ικανό οπλικό σύστημα, το Rafale θα ήταν η λογικότερη επιλογή. Οι Αιγύπτιοι έχουν λάβει αρκετή εκπαίδευση στα γαλλικά αεροσκάφη, και πιστεύουμε πως έχουν την εμπειρία για μια τέτοια αποστολή.

Οι πιθανές θέσεις των τουρκικών βάσεων στην Λιβύη σύμφωνα με το Reuters


Το θέμα είναι αν η Αίγυπτος ήταν έτοιμη να περάσει τον Ρουβίκωνα. Η Αίγυπτος το είχε πει πολλές φορές, υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη Λιβύη. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμία κόκκινη γραμμή. Ο Αλ Σίσι επιθεωρούσε στρατεύματα στην έρημο, μιλούσε με πιλότους της αεροπορία και ουσιαστικά έδινε το μήνυμα που έπρεπε. Μάλλον η Τουρκία δεν το πήρε, και το αποτέλεσμα ήταν η μετατροπή των πυροβολαρχιών HAWK σε ανταλλακτικά. Δεν υποστηρίζουμε πως η επιδρομή έγινε από την Αίγυπτο, απλά ξαναλέμε πως η Αίγυπτος είναι η λογικότερη ή  η προφανέστερη επιλογή.

Σκοποβολή: «Άγνωστα MiG-29» χτυπούν φάλαγγα του GNA με Τούρκους μισθοφόρους στην Λιβύη (βίντεο)


Έχουν γίνει εικασίες και για γαλλικά Rafale αλλά πρέπει να ομολογήσουμε πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον τραβηγμένο για τη Γαλλία που ξέρουμε. Δεν θα είχε πρόβλημα να το κάνει, αλλά στην παρούσα φάση, δεν πρέπει να το έκανε. Αν αποκαλυφθεί πως η επίθεση έγινε από τα ΗΑΕ ή την Αίγυπτο, τα δυο κράτη θα το αρνηθούν και κάπου εκεί τελειώνει. Αν αποκαλυφθεί πως έγινε από τη Γαλλία, τότε ακόμη και μια άρνηση δεν είναι απλή, καθώς η Γαλλική Κυβέρνηση λογοδοτεί. Θα είχε κάθε λόγο να το κάνει, αλλά δεν θα ήταν σωστό, σε αυτή τη φάση, να επιτεθεί σε ένα Σύμμαχο στο ΝΑΤΟ αλλά κι ένα βασικό οικονομικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκική αερογέφυρα προς τη Λιβύη υπό την επιτήρηση της ΠΑ


Και στην τελική, αν η Αντιπολίτευση ζητούσε έρευνα για το θέμα, τότε θα αποκαλύπτονταν όλα, καθώς η Γαλλία είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν μπορεί να “θαφτεί” μια αεροπορική επίθεση. Συνεπώς, ο Πρόεδρος θα προτιμούσε να μην κάνει κάτι τόσο “βαρύ” χωρίς μια έγκριση από το Κοινοβούλιο της χώρας. Τώρα, πιθανή ηλεκτρονική υποστήριξη, είτε με δορυφόρους είτε με πλοία στα ανοιχτά της Λιβύης δεν θα ήταν δύσκολο να προσφερθούν. Περισσότερο πιθανό όμως είναι να χρησιμοποιήθηκαν τα γαλλικά MQ-9 σε ρόλο συντονιστή, καθώς άλλη χώρα δεν έχει τέτοια δυνατότητα.
Τα συμπεράσματα είναι προφανή. Δεν χτύπησαν εξωγήινοι τους Τούρκους, αλλά κάποια αεροπορική δύναμη της περιοχής. Οι ζημιές ήταν μεγάλες, αλλιώς δεν θα αναγκάζονταν να το γράψει μέχρι και το Anadolu. Η αναιμική τουρκική δημοκρατία δεν έχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, αλλά κάποια πράγματα δεν μπορούν να κρυφτούν πια ούτε στην Τουρκία.

Τουρκικά ΜΙΜ-23 I-HAWK και Korkut στη Λιβύη; τι φοβούνται οι Τούρκοι;


Πιστεύουμε πως το Μήνυμα Ελήφθη από την Τουρκία. Αν τώρα η Τουρκία επιλέξει την κλιμάκωση, θα δει ότι η στρατιωτική δύναμη της Αιγύπτου έχει μεγαλώσει τόσο πολύ, που πολύ δύσκολα θα την φοβίσουν μερικές γερασμένες, έστω εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης Gabya. Τώρα, εμείς, κάπου εκεί, πήραμε μια “οσμή” τη σημαίνει κρούση από Rafale. Και πιστεύουμε πως θα είναι εξαιρετικά όμορφα με τα ελληνικά εθνόσημα…
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tarkan1

HagiaSofia now officially a mosque. Well done Turkey. Fatih’s sword right has been fullfilled again. Now you can rest well Fatih.

viper3000ad

Do not worry, the time for Agia Sofia will come. It has been there for 1000 years to remind you the Greek ingenuity.

My_name_is_Nobody

Το βλέμμα Τους δεν θα τους αφήνει να το ξεχάσουν.comment image

Last edited 4 months ago by appo
Nikolaos

Αδελφέ, μη τους βάζεις ιδέες και πάνε να το ξηλώσουν, το έχουν κάνει σε όλη τη Θεσσαλονίκη στις λαμπρές βυζαντινές μας εκκλησίες (μόνο ψηλά που δεν έφθαναν σώθηκαν ορισμένα μωσα:ϊκά …), είναι ράτσα βανδάλων και κακοποιών, θανάσιμοι εχθροί του ανθώπινου πολιτισμού, χώρια που η θρησκεία τους λέγει ότι οι απεικονίσεις προσώπων εντός λατρευτικού χώρου είναι ύβρις και μόνο αφηρημένοι διάκοσμοι (ρόδακες, άμπελοι, έλικες κλπ) είναι ανεκτοί …

Panagiotis

Ενώ οι δικοί μας που κατέστρεψαν ότι αρχαιότητα υπήρχε και φτάσανε στο σημείο να καταστρέψουν και τις εικόνες ήταν πολιτισμένοι.
Οι Σταυροφόροι που κατέσφαξαν, βίασαν και λεηλάτησαν όχι μόνο την Πόλη αλλά και ένα σωρό άλλα χριστιανικά εδάφη ήταν καλύτεροι?
Μια χαρά πολιτισμός αναπτύχθηκε στη μέση ανατολή. Σε πολλά σημεία παρέκαμψε τις Ευρωπαϊκές μεσαιωνικές αγκυλώσεις και μεγαλούργησε απλά όπως και εδώ έτσι και εκεί τα συμφέροντα κατευθύνουν την πίστη και την οργή του λαού. Γιατί αν δεν θυμώσεις με κάτι και αν δεν πιστεύεις σε μια καλύτερη μετά θάνατον ζωή πως θα πολεμήσεις?

Last edited 4 months ago by alejandrinaforti
Yannis

Τα βασικα ενστικτα των ανθρωπων ειναι ιδια, και ολοι μπορουν να κανουν εγκληματα, αλλα οι ανατολιτες ειναι κατα κανονα πιο θερμοαιμοι και λιγοτερο πειθαρχημενοι, και αυτο ειναι προβλημα.

Stavrogin1

είναι απλά θέμα κλίματος. Οι Ελληνες είμαστε και ανατολίτες.

Last edited 4 months ago by juliaflower51
Nikolaos

Είδαμε και τους πειθαρχημένους … επί της ουσίας έχετε δίκαιο φυσικά …

Nikolaos

Εγώ μίλησα για Τούρκους.
Βιτριολικές έριδες για την εξουσία εντός μιας αυτοκρατορίας προ 13 αιώνων, ως πρόσχημα για τις οποίες επιστρατεύθηκαν (ειδωλολάτρες επί της ουσίας) θρησκόληπτοι αφενός και βάνδαλοι αφετέρου, δεν με αγγίζουν … και ας έχει αναχθεί η έκβαση τέτοιων αμιγώς πολιτικών ερίδων σε θρησκευτική εορτή, στην οποία καλούμεθα οι πιστοί να απευθύνουμε αναθέματα για πρόσωπα που απεβίωσαν προ 1200 ετών, σε μια προκλητική και προσβλητική καταφρόνηση του Λόγου του Θεού …
Το τι έκαναν οι πλιατσικολόγοι λήσταρχοι Σταυροφόροι δεν αθωώνει κανέναν. Εν τη παρανομία ουκ ισότης …
Ο πολιτισμός των Αράβων των Μέσων Χρόνων τι σχέση έχει με την Οθωμανική Τουρκία; Τι εισέφερε στον πολιτισμό η Οθωμανική Τουρκία πέρα από ορισμένα αρχιτεκτονικά έργα του Σινάν, εξέλιξη των γνώριμων ρυθμών και μορφολογικών στοιχείων της Ανατολικής Ρωμαικής αρχιτεκτονικής;
Τώρα αυτό για τα “συμφέροντα” και το “λαό” θα το αντιπαρέλθω … Λυπούμαι, με πείθει περισσότερο ο Θουκυδίδης παρά η ΚΟΒΑ της γειτονιάς, το “σωματείο προφυγικής μνήμης” και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με τη γνωστή παρέα των Πέτρου, Γιόχαν & Χανς …

vtheofilis

Για να είμαστε ακριβείς, ο Παπακωνσταντίνου ερμήνευσε τον 3ο Παγκόσμιο, οι στίχοι είναι του Γιάννη Νεγρεπόντη, και η μουσική του Μάνου Λοΐζου.
Συμφέροντα, είτε πανενθικά, είτε μεγαλόσχημων ιδιωτών, υπάρχουν. Οι πολίτες μιας δημοκρατίας ( πραγματικής, όχι με ένα κόμμα ), πρέπει να κρίνουν και να αποφασίσουν εκλέγοντας της εκάστοτε κυβέρνηση, πιο είναι το συμφέρον τους.

vtheofilis

Αχέμ, μόνο που η εικονομαχική παράταξη επηρρεαζότανε από τις ανεικονικές αντιλήψεις του Ισλάμ και της Ανατολής.
Το έχουμε λύσει, θεολογικά τουλάχιστον, 1000+ χρόνια.

x-m

Άλλο τούρκοι, άλλο Άραβες , άλλο μουσουλμάνοι.

Stavrogin1

Μην ξεχνάμε ότι η εικονομαχία υπήρξε Βυζαντινής έμπνευσης και καποια δίκια τα ειχαν απο την αλλη η εικονολατρία αντλει απο την αρχαια παράδοση, αγγεία, μωσαικά και φαγιούμ, κι εχουν κι αυτοι τα δίκια τους και…
Στο υψηλοτερο επίπεδο θεολογικής- ανθρωπολογικής σκεψης, μουσικής και τεχνης οι μοναχοί μας οι Σούφι και οι Χασιδικοί συναντιούνται κυριολεκτικά. βλεπε Συσσημον Ν. Παναγιωτόπουλος.

MeAnother

Googlaρετε αν θέλετε Χαμζά Μπέη Τζαμί (το πρώτο που φτιάχτηκε στη Θεσσαλονίκη) το οποίο κάναμε μέχρι και τσοντοσινεμά.

Stavrogin1

δεν το ήξερα, είναι οπωσδήποτε λυπηρό

Nikolaos

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Η βεβήλωση (με την ευρυτάτη και νομική του όρου έννοια, περιλαμβάνουσα κάθε εκτός του αρχικού λατρευτικού προορισμού χρήση) λατρευτικών χώρων προκαλεί θλίψη, και δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις επιταγές του πολιτισμού. Συμβαίνει δυστυχώς και στις καλύτερες οικογένειες. Βαδίζοντας π.χ. στον κεντρικό αγοραστικό πεζόδρομου του Μονάχου (Kaufinger Strasse) πάντα θλίβομαι στη θέα του “Γερμανικού Μουσείου Αλιείας και Κυνηγίου”, που είναι βεβηλωμένη εκκλησία από την εποχή της δήμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βαυαρία από τον Μαξιμιλιανό Δ’ Ιωσήφ στις αρχές του 19ου αιώνα, και η μόνη που δεν αποδόθηκε ξανά στη λατρεία. Θλίβομαι εξίσου όποτε επισκέπτομαι τη Νεκρόπολη των Βασιλέων της Γαλλίας στο Αββαείο του Saint Denis, αρχαιότερο γοτθικό ναό της Γης, σκεπτόμενος τι θα ήταν αν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφική μανία των Ιακωβίνων. Αλλά οφείλουμε να πούμε ότι μόνο στο Ισλάμ γενικότερα, και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ειδικότερα, η οικειοποίηση αλλοτρίων λατρευτικών χώρων προσλαμβάνει χαρακτήρα ματαίωσης της ύπαρξης, της ταυτότητας, της πίστεως και του ιδίου του πολιτισμού των “απίστων”, απόδειξη και επίδειξη της μετατροπής τους σε ανδράποδα των επικυριάρχων. Δείτε τις εκκλησίες των Χριστιανών Θεσσαλονικέων επί Τουρκοκρατίας, τον Άγιο Αθανάσιο, τη Νέα Παναγία, τον Άγιο Αντώνιο: Μοιάζουν, χωρίς εξαίρεση, με αποθήκες. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ να μοιάζουν με ναούς. Αναρίθμητοι ξένοι συνάδελφοι τους οποίους έχω ξεναγήσει ρωτούν τι είναι αυτά τα παλαιά κτήρια που κρίθηκαν άξια διατήρησης …

MeAnother

Nikolaos Nikolaos φίλε μου καφριλίκια όλοι έκαναν, κάνουν και θα κάνουν. Δεν υποστηρίζω ότι οι άλλοι ειναι καλύτεροι, απλώς υποδεικνύω και τα δικά μας στραβά τα οποία έχουμε απωθήσει ή δεν έχουμε μάθει ποτέ. Σκοπίως αναφέρθηκα σε ένα λατρευτικό χώρο που δεν ήταν μετατροπή πρώην εκκλησίας, αλλά χτίστηκε ως τζαμί απο την αρχή.
Όσα αναφέρεις έγιναν και μεταξύ “ομοεθνών”, βλέπε τη μετατροπή των αρχαίων ναών με τη βία σε χριστιανικές εκκλησίες με πρώτο και καλύτερο τον Παρθενώνα ή την ισοπέδωση του Σεράπειου (πιθανότατα τότε καταστράφηκε και ο τάφους του Μ. Αλεξάνδρου) στην Αλεξάνδρεια από τους Χριστιανούς.
Στο “ματαίωσης της ύπαρξης, της ταυτότητας, της πίστεως και του ιδίου του πολιτισμού των “απίστων”…” δε θα συμφωνήσω. Πολυάριθμες εκκλησίες λειτουργούσαν καθ’ ολη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου σε εδάφη που υπήρχαν χριστιανικοι πληθυσμοί. Υπήρξαν μάλιστα περίοδοι που η κατασκευή ακόμα περισσότερων εκκλησιών ενθαρρυνόταν για να μετριαστεί η δισίσδυση – εμπλοκή της Ρωσίας στα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με πρόσχημα την προστασία της χριστιανικής πίστης.

My_name_is_Nobody

comment image
vaseline for freecomment image

Last edited 4 months ago by appo
Captain_Kal
Last edited 4 months ago by Aleksey
Nikolaos

Α ρε Τουρκαλλλάδες … όταν κερδίζετε κανέναν ξυπόλυτο και άοπλο, καμαρώνετε σαν τα γύφτικα σκεπάρνια … όταν την τρώτε, το γυρίζετε στη θεολογία και στο πώς αναπαύονται οι πεθαμένοι …

ManBo

Good, now you have one more place to pray for help from Allah when things go South in a few months

stpanos

Each coin has two sides, do it….

x-m

Church, museum or mosque, it doen’t matter . Αγία Σοφία will be always there to remind you who made it.
(Με κάθε σεβασμό , αναρωτιέμαι γιατί αυτός ο τύπος αφήνεται να προκαλεί………Θεωρείτε ότι προσφέρει οτιδήποτε στην συζήτηση που λαμβάνει χώρα εδώ;)

ptisidiastima

Κόβουμε τα περισσότερα από τα σχόλια που κάνει. Αλλά ίσως είναι καλό να βλέπουμε πόσο μπορούμε τελικά να τα «βρούμε»…

x-m

Καταρχάς σας ευχαριστώ για την απάντηση. Σέβομαι την επιλογή σας αν και πιστεύω ότι όσοι συμμετέχουμε στον διάλογο εδώ, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις.

Nikolaos

Αυτός είναι αθώα περίπτωση. Αθώα και χρήσιμη. Enough said …

Yannis

Εγω αναρωτιεμαι γιατι παιρνει τις απαντησεις που παιρνει. Λεμε οτι ειμαστε ανωτερου επιπεδου απο αυτον (τουλαχιστο σε αυτο το φορουμ), αλλα απο οτι βλεπω δυστυχως βραζει και το δικο μας το αιμα.

My_name_is_Nobody

“Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος”
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το προτιμώ από το: «όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σιαγόνα, στρέψον αυτω και την άλλην»
Και μιας και πιάσαμε τα θεολογικά, ακόμα και ο Χριστός, όπως λέει ο Ιωάννης στην αποκάλυψη, τους χλιαρούς θα τους εμέσει.
Προτιμώ λοιπόν αυτούς που “βράζει” το αίμα τους για την πατρίδα, παρά αυτούς που είναι “χλιαρό”.

Koursaros312

Wait and see

NZ1

You simply prove to the whole world how Barbarians you are….

dokimos

salam alaikum mr. Tarkan1 how is the big guy still intact?
By the way Hagia Sofia It will be a strange mosque with a huge picture of virgin Marry hanging from the main dome and pictures of the angels in the 2 of the main columns
It will look like your Hotza is praying to Jesus

Last edited 4 months ago by noraspillman75
ManBo

λέτε αυτό να θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι και να ντρέπονται τόσο καιρό;

Tango.Alpha

Impressive point dokimos.
Too lazy to check but I think Muslims have a weak spot of Virgin Mary and I am pretty sure some parts of Christianity have been adopted from the founder of the Muslim religion.

RedBaron

I don’t know how much your embassy pays you….but one thing is for sure.
It’s a waste of money !
Your comments may seem provocative to you but they are at least ridiculous and childish to any Greek !
Perhaps some of your superiors enjoy reading them ( AND MAYBE YOU WRITE FOR THEM ONLY TO JUSTIFY YOUR SALARY ) but in reality you embarrass your own country and don’t provide any services to it !
Be smarter and try harder next time.
Good luck…

epampapas

Why are you so afraid to open his tomb? lol

Yannis

Tarkan1, I don’t think it will be useful to convert HagiaSofia into a mosque. There are many mosques in Instanbul. I think it will be more useful to restore the building and the frescos and make it look more like the original building that the Romans/Byzantines built many centuries ago. It is a piece of art that you need to take very good care of, the same way the Greeks take care of Parthenon and try to restore to the original form as much as possible, even though it belonged to a religion not worshiped any more in Greece. 

nigozs

Did you took the right medicine or not ?

Nick

Μας έκανες να γελάσουμε πάλι χαχαχα.
Τι φωτιές μας ανάβετε πάλι με την τελευταία φράση. 1 μοίρα Rafale με απόλα παρακαλώ.

Koulis

Ποτέ μη λες ποτέ.

Thras

Είτε πρέπει να πάμε σε 24 Μ2000-5Mk2 και άλλα τόσα Μ2000-5F σε δύο μοίρες,
είτε να δώσουμε όλα τα Μ2000EGM και -5 πηγαίνοντας σε δύο μοίρες (40 – 50 μαχητικά) Rafale.
Πάντως όχι να έχουμε μία μοίρα από το καθένα…

Fiorentino

Θα ήθελα να δω πάντως ένα συγκριτικό Rafale F-15. Γιατί η Πτήση φαίνεται να είναι υπέρ του Rafale μεταξύ των δύο. Όχι πως θα πάρουμε κάποιο από τα δύο, ενημερωτικά..

nigozs

Ίσως Γάλλοι χειριστές με Αιγυπτιακά αεροσκάφη, έκαναν την δουλειά καθώς οι Αιγύπτιοι πιλότοι συνεχίζουν τον εθισμό στα Rafale.
Πολύ καλό το άρθρο σας και με άριστη δομή σκέψης !

Spyros_Kapa

Έπρεπε να την κάνουν οικόπεδο τη βάση για να το σκεφτούν καλύτερα οι φίλοι σύμμαχοι Τούρκοι αλλά έστω κι έτσι όποιος έχει μυαλό μπορεί να καταλάβει τι θα συμβεί στο μέλλον εάν αυτό χρειασθεί.

Last edited 4 months ago by marjorieoram
nigozs

Κοστίζουν τα όπλα….

LAMBROS

Mονο ετσι καταλαβαινουν οι Τουρκοι….σιγουρα ξερουν το δραστη αλλα κανουν Μοκο γιατι ειναι ΚΟΤΟΥΛΕΣ οπου δε τους παιρνει ! Πιθανον να ξεσπασουν και στο καρπαζοεισπρακτορα της Μεσογειου (Εμας δηλαδη…) αλλα μια δυναμικη απαντηση θα τους εβαζε στη θεση τους ειμαι βεβαιος….θα το καναμε ? Η θα ειμαστε ενδοτικοι για αλλη μια φορα ?

Nikolaos

Η Τουρκία γνωρίζει την απάντηση;
Έχει επενδύσει πολλά στη Λιβύη, δεν θα τα εγκαταλείψει έτσι …
Τα ΗΑΕ είναι πάντως καλύτερη υποψηφιότητα δράστου από την Αίγυπτο, διότι έχουν πολύ μακρά πείρα από την επιχειρησιακή αξιοποίηση των 2000-9 και απόθεμα 600 (!) Black Shaheen (εμείς τα 90 τα θεωρούμε υπεραρκετά, προφανώς …) για τα 63 Mirage 2000-9, πράγμα που δεν μπορεί να ειπωθεί για την Αίγυπτο και τα Ραφάλ. Με τα τυπικά διεθνή κριτήρια, είναι απίθανο η μοίρα τους, και αν ακόμη έχει IOC, να έχει περάσει επιθεώρηση, ο χρόνος είναι λίγος, και δεν μιλάμε και για καμιά βαθύτατη τεχνική και αεροπορική κουλτούρα, παρά τις δάφνες τους στα πεδία των μαχών …
Όσο για το σενάριο των Su-24M, θα επρόκειτο ξεκάθαρα για α/φ τελευταίων αναβαθμίσεων της VVS. Και στη Συρία πάντως, δεν δίστασαν να πλήξουν τον ΤΚΚ, είναι τρόπος διαπραγμάτευσης για τη Ρωσία … Αλλά δεν είναι πολύ πιθανό, δεν υπάρχει βάση πλήρων υποδομών για την υποστήριξη τέτοιων επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Β. Αφρική …
Γιατί είναι ανάγκη ένα α/φ να έχει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας για έναν στόχο σαν αυτό, όταν μάλιστα έχει όπλα μακρού πλήγματος; Εξάλλου και οι παρεμβολείς των Γάλλων έχουν φήμη … και τα ΗΑΕ έχουν πάρει για τα Mirage 2000-9 & F-16E/F ό,τι καλύτερο σε όπλα, αισθητήρες και η/π κυκλοφορεί (σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία, που τους θεωρεί πτωχούς συγγενείς των γειτόνων νεόπλουτων με F-15SA/QA, Typhoon κλπ….).

LAMBROS

600 είπες ??? Δε τους κανουμε μια κρούση για 100 κομματια ? Φανταζομαι δε θα ειναι δυσκολο να ενσωματωθούν στα δικά μας Διχιλιαρα….Να χουμε να ριχνουμε στο Σαράι του Σουλτάνου όταν φθασει η ωρα….

Sousourada

Μην κάνετε καμιά χαζομάρα και γκρεμίσετε το σαράι. Το θέλω λάφυρο αυτό.

Nikolaos

Είναι από τα “νόμιμα”, με κουτσουρεμένη εμβέλεια στα 300 χλμ, ενώ τα δικά μας πάνε όσο τους επιτρέπουν οι προδιαγραφές τους (500++ χλμ). BMW M & Alpina, αντίστοιχα 🙂 … δεν μας χαλάνε φυσικά, αν πωλούν … αλλά μάλλον τα αναλίσκουν …

kK19641970

Τα καρφώνουν δικά μας Διχίλιαρα και όταν τα μεμέτια δουν τα serial numbers δεν θα ξέρουν από που τους ήρθαν, Εννοείται ότι θα μας τα δανείσουν κρυφά. Ας πάνε μετά να ζητήσουν τα ρέστα από τα ΗΑΕ.

agregorio

Πολύ καλά δομημένο άρθρο καταλήγει σε ορθολογικά συμπεράσματα.
Καλή θα ήταν μια μοίρα (και δύο!) Rafale, αλλά μάλλον μη πραγματοποιήσιμο όνειρο…

George

Φυσικά υπάρχει και το Ισραήλ που ειδικεύεται σε τέτοιες αποστολές και πάντα παραμένει σιωπηλό για αυτές, όπως υπάρχει και συνδυασμός ΗΑΕ από Αιγυπτιακές βάσεις

dlj78

Ο Σισι την έκανε την δουλειά.. Μην ψάχνεστε αλλού

George

Προφανώς και δεν ξέρω ποιος την έκανε! Απλά ανέφερα και μια ακόμη εκδοχή για πληρότητα

VAGGELAS

Μάλιστα… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με ισχυρές πιθανότητες να μην μάθουμε ποτέ την απάντηση.
Δεν θα απέκλεια τόσο εύκολα την περίπτωση των Su-24M. Για κάποιο λόγο τα έφεραν οι Ρώσοι στη Λιβύη, ενώ η απάλειψη των διακριτικων παραπέμπει ευθέως σε πρόθεση συμμετοχής σε αποστολές όπου απαιτείται η περίφημη ευλογοφανης άρνηση (plausible deniability), η οποία ταιριάζει (εκτιμώ) γάντι στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Αναφέρετε επισης την δυσκολία εύρεσης κι προμήθειας από τους μισθοφόρους (Wagner?) χρήστες των ρωσικών αεροσκαφών έξυπνων όπλων για χρήση από τα Su-24M. Δηλαδή υφίσταται σχετική ευκολία στην προμήθεια των αεροσκαφών και οχι των όπλων τους (πχ Kh-59)?
Δεν είμαστε επίσης σίγουροι ότι η Τουρκία και η Ρωσία τα έχουν βρει στη Λιβύη.
Το σίγουρο είναι ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται μεγάλος παίχτης και γι αυτό η Τουρκία το κάνει γαργάρα.
ΥΓ: Μάλλον θα πρέπει να υπενθυμίσει κάποιος στον φιλοξενούμενο γείτονα ότι η υπόθεση της Αγίας Σοφίας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το άρθρο. Αντιλαμβανομαστε την στεναχώρια του, αλλά ας μην τον αφήσουμε να χαλάσει την όμορφη διαδικτυακή μας παρέα!!!

Scalp_eg

Συγνώμη αλλά τα Su-24 μάλλον είναι μπακατελες που κάνουν μόνο για να βομβαρδίζουν ατακτους με σαγιονάρες, ακομα και σε στοιχειώδη αεράμυνα όπως οι hawk θα τα έβρισκαν σκουρα. Η γαλλική ανωτερότητα των μιραζ 2000-9 των εμιρηδων ήταν κατά 99%
Μέχρι και ο Tarkan1 αυτό είπε.

kK19641970

Μέχρι τώρα τα βάζουν με διαλυμένους στρατούς σε κατεστραμένες χώρες. Τόση είναι η μαγκιά τους. Έχουν καταλάβει τι θα πάθουν άμα πατήσουν πόδι σε ιερό Ελληνικό έδαφος. Ότι και να κάνουν με την Αγιά Σοφιά ,ολος ο πολιτισμένος κόσμος ξέρει πως όταν χτίστηκε τα μεμέτια δεν είχαν ανακαλύψει ακόμα το τσαντίρι. Είναι τόσο τυφλωμένος από το πάθος για εξουσία ο γιαλαντζί που δεν καταλαβαίνει ότι αυτή η κίνηση συσπειρώνει και δεν φοβίζει τους απανταχού Έλληνες.

My_name_is_Nobody

Προς τους διαχειριστές.
Το τελευταίο διάστημα, συχνά πυκνά, όταν προσπαθώ να συνδεθώ μέσα από τον Opera (android και win10) μου εμφανίζει το παρακάτω μήνυμα:
Invalid Nonce

ptisidiastima

Το διαβιβάζουμε στους developers

Punker

Eμένα τις τελευταίες μέρες δεν μου ανταποκρίνεται 9 στις 10 φορές η εντολή READ MORE στα μεγάλα σχόλια καθώς και το thumbs up/down. Αυτό συμβαίνει και από κινητό και από υπολογιστή (μέσω Chrome και στις 2 περιπτώσεις)

ptisidiastima

Θα το δούμε άμεσα

Nikolaos

Χθες το βράδυ 12.00-2.00 το σάιτ ολόκληρο τα είχε παίξει … από κινητό και λάπτοπ, με όλα τα πιθανά browsers, δεν φόρτωνε ούτε μία σελίδα. Παρεμπιπτόντως, 30-40 παράθυρα ταυτόχρονα από βαριά σάιτ (συν τρεις τέσσερις άλλες εφαρμογές) τις έχει κανονικά παιχνίδι, και εκείνες τις ώρες το ίδιο, οπότε δεν φταίει ούτε η γραμμή ούτε ο η/υ μου ….

ManBo

ακριβώς το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ. Συν οτι δεν με αφήνει να αλλάξω εικόνα προφιλ

Last edited 4 months ago by ManBo
ACHERON

Και Firefox.

Roger

«Προς τους διαχειριστές.
Το τελευταίο διάστημα, συχνά πυκνά, όταν προσπαθώ να συνδεθώ μέσα από τον Opera (android και win10) μου εμφανίζει το παρακάτω μήνυμα:
Invalid Nonce»
Μία από τα ίδια και σε μένα.
Δοκιμές σε Edge, Chrome, Firefox, Brave, Opera.

vtheofilis

Ομοίως και εγώ, από τον σταθερό (Firefox). Στο κινητό Android, με Firefox, παραμένω συνδεδεμένος.

x-m

Μακάρι η τελευταία σας φράση να γινόταν πραγματικότητα.Γιατί, μια αεροπορία-μια εταιρία είναι εφιάλτης.

Last edited 4 months ago by Aldaron47
Voltron

Πρεπει να ματωσαν σε μεγαλο βαθμο τα οπισθια των γειτονων απο αυτην την βαθια διεισδυση-κρουση για να βγαζουν τοσους πολλους αφρους απο το στομα και να επικαλουνται την Αγια Σοφια. Και τεμενος με το ονομα Αγια Σοφια δεν συναδει… ειναι αμεση παραδοχη της ελληνοχριστιανικοτητας του ναου. Ας το μετονομασουν σε τεμενος αλη μουσταφα ταγιπ…οτι τους φωτισει ο αλλαχ τελος παντων για να την φτιαξουν ομορφα την δουλεια…

stanley70

Καλησπέρα, πάντως εγώ δεν είμαι τόσο βέβαιος ότι η Αιγυπτιακή Αεροπορία έχει την εκπαίδευση και δυνατότητα να κάνει τέτοιο χτύπημα δεδομένου ότι η απόσταση μεταξύ του σημείου που επλήγη και τον κοντινότερων συνόρων της Αιγύπτου είναι 1200km. Μόνο σαν μετρό σύγκρισης αναφέρω ότι ακόμη και η Ανδραβίδα είναι πιο κοντά σε σχέση με τα Αιγυπτιακά σύνορα.

Alexandros

Καλησπέρα, απο το κινητό μου IOS δεν μπορώ πια να σχολιάσω ούτε να αφήσω +/-
Απο τον υπολογιστή μου όλα οκ εκτός του ότι ο Norton antivirus έβγαλε το σάιτ suspicious!

nigozs

Υπάρχουν όντως θεματακια που τα παλεύουν όμως εκεί στην Πτηση

TurkO

As far as I know, planes were Mirage 2000 belongs to UAE. But there is no official statement from Turkey.
As military result, this operation has no effect but this operation was carring message. 
I am not sure the message givin to Turkey from UAE any effect to Turkey. Becouse, I do not think, Turkey has any millitary worry against UAE or Egypt.
Some of you guys thinks that Egypt may attack Turkey. But people who has that idea has lack of information about economic and geopolitic challenges what Egypt and Sisi faces.
Turkey still pushing to unify Libya. So far, Turkey has upper hand.  
I believe that we may have more solid opinion about Libya’s future in near future.  
Looks like end of game is near for both parties.

Last edited 4 months ago by mckenziemccain
ManBo

I almost liked you. Then I read the last three lines…

My_name_is_Nobody

Αυτός είναι λιγότερο χαζός από τον Tarkan1…

ManBo

τουλάχιστον μένει εντός θέματος…

My_name_is_Nobody

Υπήρχε κάποτε ένας σχολιαστής με το όνομα Roman, είχε ακριβώς το στιλ του τουρκ0, μειλίχιος λόγος, με επιχειρήματα, σχεδόν μπορούσες να συμφωνήσεις μαζί του. Μέχρι που ζορίστηκε λίγο και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό.
Αυτοί είναι οι χειρότεροι, γιατί περνάνε τις θέσεις τους αργά, γλυκά, σχεδόν δεν το καταλαβαίνεις.
Δες το σχόλιο τουρκ0, ο οποίος έρχεται εδώ κατά διαστήματα, πόσο όμορφα προσπαθεί να περάσει πως η Τουρκία είναι παράγοντας ειρήνης στην Λιβύη. Όλοι θέλουν να διασπαστούν την χώρα ενώ η τουρκια (με μικρό “τ” μέχρι να μάθουν να γράφουν το Greece σωστά) “pushing to unify Libya”. Κανένας τους δεν έρχεται εδω για την χαρά του διαλόγου.

Last edited 4 months ago by appo
TurkO

whats wrong with last 3 lines?

Yannis

I believe Turkey went to Libya for oil and construction business. I don’t think re-unification is a main concern as long as the vital resources (oil) are under Turkey’s control.
I am not aware of the “geopolitic challenges what Egypt and Sisi faces”. Could you please be more specific? I was under the impression that he faces larger threats if he does not attack.
Anyway, I hope this conflict ends with some compromise, and I am ok for Turkey to do good business in Libya, as long it is a peacefull one, because having conflict so close to us is not a good thing.

Last edited 4 months ago by garnete3363
TurkO

Ofcourse Turkey went to Libya for secure her interests. Such as Mediterranean agreement, oil and construction. Turkey needs to unify Libya to be successful.
About Egypt geopolitical challenges takes alots of time to write. If I try to summarize, Egypt economy in a very bad shape. Under Sisi regime, people got even much more poorer. Army took all private sector to in her hands. They had very big share in a private sector in Egypt before but now, they even sell tomatos on markets and streets (not kidding). 
Ethiopia gonna start to fill in Nile dam this month. Egypt economy and agriculture lives by Nile’s water and Ethiopia gonna dry it. 
Also, if you watch Sisi spoke and response to a journalist question about Libya. Sisi deviate his written text and mention about “Red Lines”. But end of the speech. Sisi understand his silly statements and U turn very fast.
hard to summarize.

Yannis

TurkO, I don’t think it is a good idea to start wars abroad for whatever interests. Ministries of Defence are made for this, “Defence”. What you are describing is not defence. We are supposed to have passed this stage after WW2 and be more civilized nowadays. Otherwise anyone can start wars for its own interests. “Hey, let’s go to this african country to grab some land, it will be profitable…”.
And most important of all, PEOPLE get killed because of that. Human life is precious !! Would you be hapy if your children got killed in a war?
I know, I know, Erdogan is not the only one who is doing it, but this does not mean it is good.

TurkO

I totally agree with you.

nigozs

If you don’t have worries then worry will come to you !

Mageiras

Υπάρχει κάποιος που δεν θα ήθελε να δει τα Rafale με ελληνικά εθνόσημα?

x-m

Υπάρχει τουλάχιστον ένας ! Ο πετάξτε-τα-γαλλικά-σαπάκια- montif74

ManBo

οι Τούρκοι

My_name_is_Nobody

Βάλε στη λίστα και τον Foulgrim Foulgrim

Foulgrim

Πριν λίγη ώρα βγήκαν στην δημοσιότητα εικόνες υψηλής ευκρίνειας απ’ την αεροπορική βάση Al-Watiya αμέσως μετά την επίθεση στις 5 Ιουλίου όπου και συγκρίθηκαν με φωτογραφίες μια μέρα πριν την επίθεση.Αυτό που δείχνουν είναι ότι είχαν πράγματι τοποθετηθεί MIM-23 Hawk XXI στην εν λόγω βάση και ότι έχει εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου τύπου KORAL με εμβέλεια παρεμβολών των ηλεκτρονικών συστημάτων στα 280 χιλιόμετρα.Η αεροπορική βάση χτυπήθηκε ΑΛΛΑ ελαφρά καθώς η βάση παρέμεινε ανέπαφη,μόνο δύο χτυπήματα έγιναν σε δύο MIM-23 Hawk XXI εκ των οποίων το ένα καταστράφηκε και το άλλο υπέστη κάποιες ζημιές.Η επίθεση σύμφωνα με τον δορυφόρο Sentinel-2 έγινε στο νοτιοδυτικό άκρο της αεροπορική βάσης,αυτό που θα παρατηρήσει κάποιος όμως είναι ότι η βάση αποτελείται από 4 τέτοια “άκρα” και αμφιβάλω αν δεν υπάρχουν συστοιχίες MIM-23 Hawk XXI και στα άλλα 3.Η αποστολή είχε 50% επιτυχία αφού κατέστρεψαν το 1 απ’ τα δύο αντιαεροπορικά συστήματα και ίσως το μικρό ποσοστό επιτυχία των Rafale ήταν λόγω του KORAL.Το νοτιοδυτικό άκρο της Λιβύης έχει ισχνή αντιαεροπορική κάλυψη και άκρως παρωχημένη για οποιοδήποτε αξιόμαχο μαχητικό.Ο αρθρογράφος αναφέρεται ορθώς στα Hisar(μάλλον θα αναφέρεται στα HISAR-U εμβέλειας 100+(?) χιλιομέτρων και ραντάρ 600 χιλιομέτρων)ότι είναι σε φάση ανάπτυξης αφού επιχειρησιακά είναι μόνο τα HISAR-A με εμβέλεια 15 χιλιομέτρων(στο Ιντλίμπ πάντως έκαναν παπάδες τον Φλεβάρη-Μάρτη του 2020 αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης)ενώ εδώ χρειάζεται ένα αντιαεροπορικό σύστημα με εμβέλεια της τάξης των 150-200 χιλιομέτρων.Φημολογείται έντονα ότι η Τουρκία έχει προμηθευτεί απ’ την Ουκρανία αποκλειστικά για την Λιβύη το αντιαεροπορικό σύστημα S-125-2D Pechora-2D ενώ το Κατάρ έχει στείλει αντιαεροπορικά συστήματα MIM-104E GEM-T Patriot με πιθανά σημεία τοποθέτησης την Μισράτα και την Τρίπολη.Αν έχουν σταλεί αυτά τα αντιαεροπορικά συστήματα εύλογο ερώτημα είναι γιατί δεν έχουν προσθέσει στην επιχειρησιακή εμβέλεια την συγκεκριμένη αεροπορική βάση αφού είναι τόσο μεγάλης σημασίας,εκτός και αν δεν έχουν στείλει τόσα πολλά αντιαεροπορικά συστήματα Τουρκία & Κατάρ για να καλύψουν και το νοτιοδυτικό άκρο της Λιβύης,γιατί η ζημιά από εκεί προήλθε!Η ζημιά έγινε αλλά κατά το ήμισυ ενώ εκτός αυτού το KORAL έμεινε ανέπαφο.Οπότε το να εκθειάζουμε την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Rafale δεν είναι και το πιο δόκιμο.Σημαντικό θέμα αποτελεί η αποστολή του Τουρκικού Στόλου απ’ τον Ναύσταθμο του Ακσάζ συνοδείας τουρκικών μαχητικών!Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η τοποθέτηση των MIM-23 Hawk XXI απ’ τους Τούρκους ήταν για να τεστάρουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της αντίπαλης πλευράς μπλοφάροντας ή αν όντως έκαναν επιχειρησιακή γκάφα!Αν ισχύει το πρώτο σενάριο η απάντηση από πλευράς Τουρκίας είναι δεδομένη σκεπτόμενος το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα από πλευράς Κατάρ και Τουρκία είναι πράγματι στην Λιβύη.Αν έπεσαν οι Αιγύπτιοι σε τέτοια παγίδα υποστηριζόμενοι απ’ τους Γάλλους θα εκτεθούν πολύ άσχημα.Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές καθώς η Αίγυπτος πλέον με αυτή την κίνηση έριξε τα χαρτιά της,το θέμα είναι τώρα τι φύλλο κρατάει η Τουρκία στα χέρια της και κυρίως πόσο ισχυρό είναι.Οι Τούρκοι είναι άνθρωποι της επιμονής αλλά και της υπομονής,μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να άφησαν ένα τέτοιο στρατηγικό σημείο απροστάτευτο όπως και περίεργο μου φαίνεται ότι δεν επιτίθενται στην Σύρτη αλλά το πάνε σιγά σιγά το όλο θέμα.Η Τουρκία έχει δύο επιλογές,ή θα τους σαρώσει επιχειρησιακά εν μία νυκτί και θα τους ξεβρακώσει(Γαλλία,ΗΑΕ,Ρωσσία,Αίγυπτος)ή που θα αναγκαστεί να υποχωρήσει μέσω της διπλωματικής οδού σε μια συμφωνία και να ντροπιαστεί διεθνώς.Εγώ προσωπικά πιστεύω πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Αίγυπτος,η Γαλλία,η Ρωσία και τα ΗΑΕ θα χάσουν πανηγυρικά απ’ την Τουρκία(μαζί με Η.Π.Α.,Γερμανία,Τυνησία,Αλγερία,Ιταλία και Κατάρ)λόγω του ότι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο στην Λιβύη.Οι γείτονες έχουν φτύσει αίμα για να αλλάξει γεωπολιτική πίστα η χώρα τους με δεκαετίες σκληρής δουλειάς,δεν θεωρώ ουδεμία περίπτωση ως επιλογή την “τακτική αναδίπλωση”.
https://twitter.com/osinteditor/status/1280852121945092096/photo/1

Nikolaos

Πώς ακριβώς θα σαρώσει η Τουρκία την Αίγυπτο από τη Βόρειο Αφρική; Τις επιλαρχίες των Μ1Α1 να προωθούνται προς τα σύνορα δεν τις είδατε; Ο πόλεμος τώρα γίνεται δι’ αντιπροσώπων, με φειδωλή χρήση μέσων των πράγματι εμπλεκομένων. Αν κινηθεί η Αίγυπτος με τα χιλιάδες άρματα, ποιος θα τη σταματήσει; Ως την Τρίπολη και παραπέρα θα φθάσει … Και ναι, η Αίγυπτος είναι με τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ με την Αίγυπτο, διότι η Αίγυπτος είναι ο ομφαλός του αραβικού κόσμου, το θεολογικό κέντρο όπου γίνεται η αυθεντική ερμηνεία του Κορανίου, και αν το εγκοσμιοκρατικό της καθεστώς απονομιμοποιηθεί μετά από ήττα ή ανατραπεί, α) έκλεισε η Διώρυγα και β) απειλείται το Ισραήλ, που στο αμερικανικό σύστημα ασφαλείας ισοδυναμεί με απειλή κατά της Νέας Υόρκης …

Foulgrim

Αυτά είναι επικοινωνιακές μπούρδες να το πω έτσι χοντρά για εσωτερική κατανάλωση στον λαό της Αιγύπτου!Ο Σίσι αν διανοηθεί να επιτεθεί ευθέως στην Τουρκία μέσα σε Λιβυκό έδαφος θα πέσει απ’ την καρέκλα του την επόμενη μέρα ενώ θα μετράει βόμβες απ’ την USA AFRICOM και συνολικά όλο το ΝΑΤΟ αφού θα έχει επιτεθεί ευθέως σε κράτος μέλος του!Υπενθυμίζω πως οι Η.Π.Α. μέσω της USA AFRICOM πριν μερικές εβδομάδες είχαν συνάντηση με την Κυβέρνηση της Τρίπολης δείχνοντας έτσι ποιον ακριβώς θεωρεί νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης!Η Αίγυπτος ιστορικά όπου τόλμησε να πολεμήσει εκτός συνόρων υπέστη πανωλεθρία.Αυτό που κάνει η Αίγυπτος είναι 100% παράνομο καθώς λέει πως θα επέμβει σε μια γειτονική χώρα όταν την Τουρκία την έχει καλέσει η επίσημη και αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.Από που ακριβώς η Αίγυπτος θα διώξει την Τουρκία,αφού είναι καλεσμένη χώρα απ’ την ίδια την κυβέρνηση!Αυτό που λέγετε από ορισμένους “η Αίγυπτος θα επέμβει” είναι μια μπαρούφα και μισή.Με ποιο δικαίωμα να παρέμβει που,είναι Αιγυπτιακό έδαφος η Λιβύη και δεν το γνωρίζω?!Επειδή ο Σίσι δεν γουστάρει την Μουσουλμανική Αδελφότητα θα κηρύξει τον πόλεμο στην νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης,έχουν αυτά τα πράγματα καμία λογική?!Οι Η.Π.Α. δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να αφήσουν τους Ρώσους να διαιρέσουν την Λιβύη ή να εμπλακούν περισσότερο στην περιοχή,σιγά μην τους αφήσουν να φτιάξουν ρωσική βάση κάτω απ’ την μύτη τους!Τα άρματα της Αιγύπτου είναι για επικοινωνιακή παρέλαση,δεν είναι για να επιχειρήσουν κάπου στην Λιβύη,αν κάνει τέτοια χαζομάρα η Αίγυπτος του Σίσι έχει υπογράψει την καταδίκη της αυτομάτως.Δεν είναι η Αίγυπτος(αυτό είναι μέγα λάθος)αλλά ο Σίσι που κινεί αυτή την πολιτική,το 50% των Αιγυπτίων είναι υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας,γι’ αυτό και το πολιτικό κόμμα το κατέστη ο Σίσι παράνομο!Ο Μόρσι ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου που ψηφίστηκε απ’ τον λαό της Αιγύπτου,αν λοιπόν ο Σίσι επιλέξει να επιτεθεί θα πέσει απ’ την θέση του αύριο το πρωί και θα έρθει ένας άλλος “Μόρσι” να τα κάνει πλακάκια με τον Ερντογάν.Οι Η.Π.Α. είναι με την Αίγυπτο σε μια πελατειακή σχέση καθώς τις ίδιες καλές σχέσεις έχουν οι Αιγύπτιοι και με την Ρωσία πλέον.Άλλο τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Η.Π.Α. στην περιοχή και άλλο οι εμπορικές τους συναλλαγές.Το Ιράν επίσης δήλωσε πως στηρίζει τον GNA(και στρατιωτικά αν χρειαστεί)αλλά και μια σειρά κρατών αφού είναι η διεθνής αναγνωρισμένη κυβέρνηση.Όλα αυτά τα επιχειρήματα με την Αίγυπτο δεν έχουν νόημα,η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στην περιοχή είναι η Ρωσία και οι Η.Π.Α.,ουδείς άλλος.Οι Ρώσοι προσπαθούν αλλά δεν μπορούν και οι Η.Π.Α. έχουν την πολυπόθητη νύφη που λέγεται Τουρκία για να πολεμάει για λογαριασμό τους όπως είχε ειπωθεί πριν λίγο καιρό!Καθόλου τυχαία αυτή η δήλωση.Η Τουρκία θεωρώ πως θα κάνει μέσα στις επόμενες μέρες(άντε 1-2 εβδομάδες)κάτι μεγάλο επιχειρησιακά.Αν παραβιαστούν αυτές οι περιβόητες κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Αίγυπτος μην σου κάνει εντύπωση αν αναδιπλωθεί επικοινωνιακά ο Σίσι!

Evanos

Δαιφαινεται μεγαλο άγχος να μην επιτεθεί η Αίγυπτος…
Έχεις παιξει τους Τούρκους στο στοίχημα…?
Πάντως αν επιτεθεί οι πιθανοτητες ειναι υπέρ της να τους σαρώσει καθώς η διαφορά σε οπλικά συτηματα ειναι μεγάλη και το πεδίο ελεύθερο.
Γενικά τους Τούρκους τους έχουν πολλοί στην γειτονιά άχτι
και οποίος επιτεθεί πρώτος ενδέχεται να παρασύρει και άλλους..

Yannis

Δε νομιζω οτι ειναι Τουρκια εναντιον Αιγυπτου. Ειναι περισσοτερο Ερντογαν εναντιον Σισι. Ο Ερντογαν εχει τους Κεμαλικους, ο Σισι τους Αδερφους Μουσουλμανους. Πιστευω οτι ο Ερντογαν θα το παει μεχρι τελους, διοτι παιζει την πολιτικη και φυσικη του επιβιωση. Ο Ερντογαν δε μπορει να κανει πισω. Αν χασει τις επομενες εκλογες τον περιμενουν στη γωνια.

Foulgrim

Άγχος γιατί,στο σπίτι μου θα κάνει την όποια επιχείρηση η Αίγυπτος?!Απλώς θεωρώ πως δεν πρόκειται αυτό να συμβεί με καμία δύναμη,γνώμη μου.Τα οπλικά συστήματα Τουρκίας-Αιγύπτου δεν παίζουν ιδιαίτερο νόημα αυτή τη στιγμή αλλά οι γεωπολιτικές πλάτες που έχει η μία και η άλλη πλευρά την δεδομένη στιγμή,οι Τούρκοι έχουν μεγαλύτερες γεωπολιτικές πλάτες απ’ την Αίγυπτο στην Λιβύη και μεγαλύτερη νομιμότητα,η Τουρκία είναι καλεσμένη απ’ την νόμιμη Κυβέρνηση της Τρίπολης(GNA)ενώ η Αίγυπτος προσκαλείται απ’ τον παράνομο και μη διεθνώς αναγνωρισμένο LNA!Σιγά την διαφορά που έχει Τουρκία και Αίγυπτος σε οπλικά συστήματα,επίσης η ποιότητα παίζει ρόλο και όχι η ποσότητα.Εκτός αυτού η Τουρκία έχει ένα εμπειροπόλεμο στρατό(και μισθοφορικό)με υψηλή εκπαίδευση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ενώ η Αίγυπτος(όπως και ο δικός μας)έχουν να δουν πόλεμο εδώ και 45 χρόνια.Τεράστια ποιοτική διαφορά.

Thracian

Όλα καλά και ωραία αυτά που γράφεις για οπλικά συστήματα, ποσότητα και ποιότητα, αλλά… υπάρχει ένα γ@μ…€νο ΑΛΛΑ…
Μιλάς λες και θα γίνει τουρκοαιγυπτιακός πόλεμος… Ο ένας όμως θα πολεμήσει δίπλα στη χώρα του και ο άλλος θα πρέπει να μεταφέρει δυνάμεις μίλια μακριά…Πως, από αέρα, από θάλασσα??? Δεν θα γίνουν στόχοι??? Ο διακτινισμός υπάρχει μόνο στο Star Trek…
Η λέξη επιμελητεία σου λέει κάτι??? Η εκστρατεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία σου λέει κάτι??? Η εκστρατεία των Ναζί πάλι στη Ρωσία??? Όλοι αυτοί έχασαν γιατί εφόδια και δυνάμεις έπρεπε να μεταφερθούν μίλια μακριά από τις βάσεις τους.
Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι τόσο εύκολο για “εσάς” (και χρησιμοποιώ επίτηδες αυτή την αντωνυμία γιατί νομίζω ότι πληρώνεσαι από την Τουρκική πρεσβεία ή την ΜΙΤ να τρολάρεις) να ανοίξεις ένα ευθύ μέτωπο με την Αίγυπτο στη Λιβύη…

Foulgrim

Εγώ δεν ανέφερα ποτέ ότι θα γίνει πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου,η πρώτη χώρα που δεν θέλει κάτι τέτοιο είναι η ίδια η Αίγυπτος διότι ο Σίσι θα χάσει την καρέκλα του την επόμενη μέρα.Μην γίνεσαι ειρωνικός με Star Trek κ.α τέτοιες χαζομάρες.Οι αποστάσεις τέτοιου είδους είναι πίστεψε με μια χαρά διαχειρισιμες.Η αιτία της μη ένοπλης σύγκρουσης των δύο χωρών είναι τα συμφέροντα των Η.Π.Α. στην περιοχή, σιγά μην αφήσουν οι Η.Π.Α. τους Ρώσους μέσω Αιγύπτου και ΗΑΕ να γίνει η Λιβύη μια απέραντη ρωσική βάση ακριβώς κάτω από την μύτη τους.Το μακρύ χέρι των Η.Π.Α. στην περιοχή είναι η Τουρκία.Αυτούς έχουν επιλέξει ως άξιους συνεχιστές τους.Ακόμα να το καταλάβετε?! Άκου εδώ λέει ότι πληρώνομαι απ’ την Τουρκική Πρεσβεία, μεγάλη φαντασία έχεις!Τι θέλει το αυτί σου να ακούσει, ότι θα πάρουμε τα μεμέτια φαλάγγι?! Εντάξει έχεις δίκιο,άμα εσύ καλύπτεσαι με τέτοια επιχειρήματα τότε μπράβο σου, εγώ προτιμώ να πατάω στην πραγματικότητα και αυτή δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

x-m

Η τουρκία που έχει πολεμήσει; Έμπειρη στον ανταρτοπόλεμο ,ναι.

Foulgrim

Σε Κύπρο, Ιράκ, Συρία, Λιβύη!! Το ότι στέλνει μισθοφόρους στην Λιβύη δεν σημαίνει κάτι αφού την επιχειρησιακή δραστηριότητα στην χώρα αυτή την έχουν αναλάβει Τούρκοι αξιωματούχοι. Επίσης σε Ιράκ, Συρία και Κύπρο συμμετείχαν και συνεχίζουν να συμμετέχουν Τούρκοι οπλίτες και μάλιστα με μηνιαίες εναλλαγές των ταγμάτων επιχειρησιακής εμπλοκής για να λαμβάνουν όλοι εμπόλεμη εμπειρία!! Νομίζω πως σε κάλυψα.

Last edited 4 months ago by Foulgrim
x-m

Η τουρκία δεν έχει αντιμετωπίσει οργανωμένο τακτικό στρατό.

Foulgrim

Οι Κυβερνητικές Δυνάμεις του Άσαντ τακτικός στρατός και μάλιστα υπό την επιχειρησιακή επίβλεψη της Ρωσίας!Οι Τούρκοι μέσω των μισθοφόρων της αλλά και της Συριακής Αντιπολίτευσης τον αντιμετώπισαν αυτό το τακτικό στρατό επιτυχημένα,μόνο τις απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό απ’ τις συγκρούσεις τον Φλεβάρη-Μάρτη του 2020 θα σου λυθεί η απορία!Επίσης και το SDF των Κούρδων μπορεί να λειτουργούν αντάρτικα αλλά έχουν οργανωμένη δομή τακτικού στρατού καθ’ όλη την διάρκεια της εμπόλεμης φάσης κατά του ISIS ενώ έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα αμερικάνικα όπλα και έχουν λάβει εκπαίδευση από Αμερικανούς αξιωματούχους!Οπότε πως λες ότι η Τουρκία δεν έχει πολεμήσει τακτικό στρατό!Το 1974 στην Κύπρο τακτικό στρατό δεν πολέμησε?!Εκτός και αν για εσένα η ΕΛΔΥΚ και η Εθνική Φρουρά ήταν αντάρτικες ομάδες!

x-m

Οι διαλυμένες συριακές ένοπλες δυνάμεις που δέχονται τόσα χρόνια και την “πίεση” του Ισραήλ είναι κριτήριο ικανότητας ; Αλλά ακόμα και έτσι πέτυχε η τουρκία κάποια νίκη;
Για τους Κούρδους που έχουν όλη την τουρκική αεροπορία πάνω από το κεφάλι τους χωρίς αντίμετρα, ασχολίαστο……
Στην Κύπρος αποβιβάστηκαν ( δεν έκαναν απόβαση) με συνθήκες που και τα τσιμέντα γνωρίζουν και παραλίγο να αποτύχουν.Μακάρι να πολεμήσουμε στο μέλλον και είναι το ίδιο ακριβώς ικανοί……..

Foulgrim

Δες όλη την συνοριογραμμή μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και ίσως αλλάξεις γνώμη.Επίσης δες εδαφικά που ήταν ο GNA και που έφτασε.

Yannis

Φιλε Foulgrim, η συζητηση που ανοιξες εδω ειναι επιπεδου youtube “ποιος θα κερδιζε αν…” . Οταν μπαινω στην ιστοσελιδα της Πτηση θελω να δω κατι καλυτερο, θελω να διαβασω στοιχεια απο ανθρωπους που εχουν βαθεια γνωση του αντικειμενου. Εγω δεν ξερω, για αυτο το κανω μοκο. Αν ηταν ετσι, εμπαινα και στο Facebook.

Last edited 3 months ago by garnete3363
Yannis

Foulgrim, κανενας ξενος δεν εχει νομιμοποιηση να στειλει οπλα την Λιβυη, ουτε οι Τουρκοι, ουτε οι Αιγυπτιοι. Αμφοτεροι το μονο που κοιταζουν ειναι να αρπαξουν κατι. Δεν υπαρχει κανενας νομος εδω, μονο ο νομος της ζουγκλας. Νομιζω οτι εισαι εξυπνος και το καταλαβαινεις. Δυο γαιδαροι μαλωνανε σε ξενο αχυρωνα.

Last edited 3 months ago by garnete3363
vasilis70

Ενδιαφέροντα αυτά, αλλά… Η αποστροφή περί νομιμοποίησης της παρουσίας της Τουρκίας λόγω ”πρόσκλησης” αγνοεί το αντίστοιχο της παρουσίας Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, Συρία, Ιράκ ενάντια στην βούληση των αναγνωρισμένων κυερνήσεων, άρα ίσως και άλλοι να μην έχουν σχετικούς ενδοιασμούς. Επιπλέον, η διεθνής νομιμοποίηση είναι αμφιλεγόμενη όταν κοινοβουλευτικοί θεσμοί στηρίζουν αντιπάλους με τη Λιβύη επι της ουσίας ευρισκόμενη επίσημα σε εμφύλιο πόλεμο. Γεωπολιτικά, η αποστροφή ”η Τουρκία πολεμά για εμάς” έχει πολλές ερμηνείες, μια εκ των οποίων δυνητικά είναι και ότι ”η Τουρκία χάνει για εμάς”… τέλος, όταν πολεμάς δια αντιπροσώπων βασικό είναι και να τους ελέγχεις και να τους εκπαιδεύεις όπως τα σκυλιά για τις κυνομαχίες, τουτέστιν, ότι κάνει η Τουρκία στους μισθοφόρους της λογικά θα κάνει και η ΗΠΑ (με την λογική αυτή) στην Τουρκία… δεν ασπάζομαι προσωπικά το σενάριο της πλήρους στήριξης (και προσπάθειας ελέγχου) της Τουρκίας απο ΗΠΑ, αφού οι ΗΠΑ έχουν διαυλους με πολλά μέρη και στη Λιβύη, η ερμηνεία περί μονοσήμαντης και πλήρους στήριξης του GNA δεν με βρίσκει σύμφωνο. Και τα συμφέροντα του μόνιμου αντιπροσώπου (Ισραήλ) δεν λαμβάνονται υπόψιν γεωπολιτικά στην ανω ανάλυση, ούτε όμως και τα μη-αμελητέα δικά μας, Κύπρου, κλπ. Η Αραβική άνοιξη έχει πολλές κρυφές παγίδες. Το μήνυμα ήταν καθαρό και αντίστοιχο με αυτό που δώθηκε στον Χαφτάρ πρίν απο λίγο καιρό, βάζοντας στην ίδια μοίρα/θέση την ”μεγάλη Τουρκία” με τον ”πολέμαρχο” του LNA…

Foulgrim

1) Στην Κύπρο βγάλαμε τα μάτια μας αφού η Απριλιανή Χούντα σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα της Κυπριακής Βουλής του 2011 είχε συντελέσει στον διαμοιρασμό της Κύπρου με σκοπό την ένωση του ελληνοκυπριακού τιμήματος με την Ελλάδα.Η ΕΟΚΑ Β’ το πραξικόπημα του 1974 το έκανε επίτηδες για να κάνει αποβατική επιχείρηση η Τουρκία στην Κερύνεια, υπάρχουν διαβαθμισμένες μαρτυρίες και έγγραφα της CIA που το επιβεβαιώνουν πλέον.Η Ελληνική Πολιτεία προσκάλεσε την Τουρκία στην Κύπρο συνειδητά με το πρόσχημα του κυπριακού πραξικοπήματος αλλά και των πογκρόμ τουρκοκυπριακών θυλάκων στην νότια Κύπρο απ’την ΕΟΚΑ Β’.Το παραμύθι “ήρθαν αυτοβούλως οι Τούρκοι στην Κύπρο και εμείς δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε” είναι ένα παραμύθι που δεν πουλάει ποια. Στην Κύπρο πράγματι ανέκαθεν υπήρχε τουρκική μειονότητα και Γι’ αυτό είναι εγγυήτρια δύναμη.Η Αίγυπτος έχει καμιά μειονότητα στην Λιβύη που υπέστη πογκρόμ και δεν το γνωρίζω?!Για να ξέρουμε τι λέμε.
2) Λάθος φίλε μου,στο Βόρειο Ιράκ οι Τούρκοι έχουν εισχωρήσει εδώ και 30 χρόνια με στρατιωτικές βάσεις με την σύμφωνη γνώμη της Ιρακινής Κυβέρνησης αφού και τα δύο κράτη το PKK το έχουν κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
3) Η Τουρκία έχει μια μεγάλη τουρκική μειονότητα στο μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Συρίας.Η Κυβέρνηση του Άσαντ είναι αναγνωρισμένη μόνο από την Ρωσία καθώς όλος ο κόσμος τον θεωρεί παράνομο! Επίσης η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση της Συριακής Αντιπολίτευσης αφού έχουν προσκληθεί από την ίδια για να συνδράμει στον Συριακό Εμφύλιο. Η Ρωσία που έχει πατήσει πόδι στην Συρία ούτε ρωσική μειονότητα έχει στην περιοχή αλλά και ούτε υποστηρίζει κάποια διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση, πειρατικά λειτουργεί. Η Τουρκία καλώς ή κακός μπορεί νομότυπα να επικαλεστεί λόγους εμπλοκής της σε αυτές τις χώρες. Η Ρωσία και η Αίγυπτος τι λόγους νομότυπους μπορούν να επικαλεστούν?!! Η Τουρκία φροντίζει όπου εμπλέκεται στρατιωτικά να υποστηρίζεται και θεσμικά,δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους ότι έχει πάει μόνο για μπίζνες όπως οι υπόλοιποι! Μόνο για μπίζνες έχει πάει και η Τουρκία αλλά φροντίζει να το καλύπτει με μια ιστορική και νομότυπη σύνδεση που οι άλλοι απλά δεν έχουν! Όσο για το Ισραήλ είναι αμφιλεγόμενη η πρόθεση του, εμείς γεωπολιτικά δεν υπάρχουμε φίλε μου οπότε δεν πιανόμαστε σε καμία εξίσωση!

George

Οχι η Απριλιανή χούντα, η Νοεμβριανή (του Ιωαννίδη και όχι του Παπαδόπουλου)

Foulgrim

Αυτό είναι ανέκδοτο από τα λίγα…..!!! Υπάρχουν αποδείξεις που εμπλέκουν και τον άλλον μην ανησυχείς.Όλοι οι….. πατριώτες υπέρ του τρίτου σχεδίου Άτσεσον!

vasilis70
 1. Το παραμύθι ”ήρθαν οι Τούρκοι αυτοβούλως στην Κύπρο” είναι πιο πιστευτό απο το παραμυθάκι ότι ”δικαιούνται να παραμένουν στην Κύπρο έως σήμερα” και αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα ιστορικά γεγονότα δικαιολογούν την τωρινή κατοχή σίγουρα πρέπει να το ψάξουν ώς προς τους λόγους τους…
 2. την περασμένη εβδομάδα και σε πλείστες περιπτώσεις οι Τούρκοι έχουν καταδικαστεί απερίφραστα απο την κυβέρνηση του Ιρακ, όχι για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αλλά για ότι μοιάζει όλο και περισότερο για εισβολή και κατοχή (αλά Τούρκα στην Κύπρο)
 3. Η Ελλάδα έχει μεγάλες μειονότητες σε αρκετές γειτονικές χώρες αλλά δεν εισβάλει σε αυτές, με την ίδια λογική πρέπει όλοι να πολεμούν όλους αν/όταν θεωρούν ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων παραβιάζονται μονομερώς. Υπάρχουν μηχανισμοί στο διεθνές γίγνεσθαι που προηγούνται μιας εισβολής…Το ”καλώς η κακώς” παίζει μεγάλο ρόλο στην όλη εξήγηση. Το Ισραήλ δεν έχει καμία αμφιλεγόμενη πρόθεση, ούτε το πλείστον των χωρών της περιοχής που αντιστρατεύονται την ανασύσταση της Οθωμανικής καταπίεσης και αυτοκρατορίας απο μια Τουρκία που εισβάλει και καταπατά όπου μπορεί, συμπεριλαβανομένου του Έβρου (απλά δεν της βγήκε).

Το ότι εμείς δεν παιζόμαστε σε καμία εξίσωση δείχνει σχετική ηττοπάθεια αν είσαι Έλληνας, πιο σίγουρα άγνοια ή πικρία.

Foulgrim

Άμα δεν θέλαμε οι Τούρκοι να εισβάλουν στην Κύπρο ας αφήναμε τον Μακάριο ήσυχο, αλλά όχι θέλαμε ντε και καλά να προχωρήσουμε την μισή Κύπρο στην Ελλάδα και την άλλη μισή να την παραχωρούσαμε στην Τουρκία με τις ευλογίες των Η.Π.Α.!Η Τουρκία ήθελε να επεκταθεί τουλάχιστον 15 χρόνια πριν τον Αττίλα του 1974 και εμείς τους δώσαμε έμπρακτα τον λόγο να το πράξουν.Οι χάρτες φίλτατε στελεχών της ΕΟΚΑ Β’ που δείχνουν την Κύπρο ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ όπως είναι σήμερα ΠΡΙΝ το στρατιωτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τα λέει όλα νομίζω.Τα υπόλοιπα είναι μπούρδες για να καλύπτουμε την καμπούρα μας.Η Κυβέρνηση του Ιράκ στηρίζει έμπρακτα (άσχετα το τι λένε ορισμένοι)τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά των ανταρτών του PKK. Αναφέρεσαι στην δυσφορία κάποιων παραγόντων στην Κυβέρνηση του Ιράκ,το ότι η Κυβέρνηση του Ιράκ απαίτησε την άμεση αποχώρηση των ανταρτών του PKK απ’ τα εδάφη του Ιράκ δεν το ανέφερες, αυτό δεν πουλάει βλέπεις, μόνο ότι μας αρέσει αναπαράγουμε.Σιγά τις μειονότητες που έχει η Ελλάδα,οι περισσότεροι είναι Μεγάλη Βρετανία,Η.Π.Α.,Γερμανία & Αυστραλία.Σε καμιά απ’ τις χώρες αυτές δεν υπάρχουν εμπόλεμες συρράξεις ούτε και γίνονται πογκρόμ κατά Ελλήνων.Στην Συρία φίλε ζουν πάνω από 3.000.000 Τουρκμένοι, δηλαδή Τούρκοι που παρέμειναν στην περιοχή από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μιλούν τουρκικά ενώ αν υπολογίσεις και αυτούς που είναι εθνικά Τούρκοι αλλά έχουν ασπαστεί τα αραβικά φθάνουν τα 6.000.000!!Η Τουρκία δεν αποτελεί κράτος-τουρίστα στην περιοχή, έχει εθνικά ιστορική διασύνδεση. Για τους εκατομμύρια εθνικά Τούρκους της Συρίας που υφίστανται εκτελέσεις και βασανιστήρια από την παράνομη Κυβέρνηση του Άσαντ η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στην περιοχή (μετά από ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της Συριακής Αντιπολίτευσης) ενώ οι Ρώσοι που ούτε ιστορική συνέχεια έχουν ούτε και υφίσταται κανένας τους εκτελέσεις και βασανιστήρια μια χαρά μπορούν να επέμβουν.Η λογική….σου σπάει κόκκαλα! Δηλαδή αν υπήρχε ένοπλο αντάρτικο του Ποντιακού Ελληνισμού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Ελλάδα θα έπρεπε να μείνει αμέτοχη ακόμα και αν οι Πόντιοι μας καλούσαν για στήριξη?!!Για να δείτε ορισμένοι πως τα θέλετε ώρες ώρες μονά ζυγά δικά σας!

vasilis70

Η ταμπακιέρα είναι ότι η Τουρκία είναι κράτος παρίας στην περιοχή όπως πλέον αναγνωρίζεται απο την ΕΕ (κυρώσεις για γεωτρήσεις στην Κύπρο, υβριδικός πολεμος στον Έβρο), τις ΗΠΑ (όπου σε ευθεία αντιπαράθεση δηλώνουν την αντίθεση τους στην επιβουλή της στην Κύπρο), την παράνομη στρατιωτική εισβολή στην Συρία και το Ιράκ κατά παράβαση των αναγνωρισμένων κυβερνήσεων τους, την παράνομη εισβολή και μεταφορά οπλισμού στην Λιβύη όπου και πάλι ψεύδονταν ότι θα στηρίξουν τάχαμου το εμπάργκο (εδώ γελάμε). Κανείς δεν την εμπιστευεται, αλλά κάποιοι την χρησιμοποιούν (εδώ συμφωνόυμε) για αυτ΄και οι ΗΠΑ απέσυραν τα πυρηνικά απο το Ινσιρλίκ και την έβγαλαν εκτός Φ-35 και την αφήνουν έρμαιο στην ένδοξη ΠΑ δίχως σοβαρή αντιαεροπορική προστασία… η συμμαχία με το Ισραήλ της έδωσε πολεμική τεχνολογία, μέχρι που και αυτό κατάλαβε το λάθος του και επεται συνέχεια. Όσο για το Κυπριακό που συνεχώς γίνετα επιλεκτική ανάγνωση, δεν βλέπω να καταδικάζεις τις Τουρκικές αγριότητες και πλεκτάνες, ούτε το ότι ούτε καν οι Τουρκοκύπριοι πλέον δεν θέλουν το καθεστώς που απειλεί ανοικτά την ηγεσία τους…εκτός αν αυτά δεν ταιριάζουν με το στόρυ…

Foulgrim

Οι 300 πυρηνικές κεφαλές απ’ το Ιντσιρλίκ ΟΥΔΕΠΟΤΕ έφυγαν και ούτε πρόκειται καθώς ακριβώς από πάνω βρίσκεται το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.Κυρώσεις λέει για γεωτρήσεις στην Κύπρο….θα τρελαθώ!Μιλάς για δύο Τούρκους αξιωματούχους που υπέστησαν κυρώσεις,έκαναν τον Ερντογάν….να δακρύσει!Καλά ναι άμα περιμένεις απ’ τις Η.Π.Α. να στηρίξουν την Κύπρο θα περιμένεις πολύ ακόμα,εδώ η Τουρκία είναι η πολυπόθητη νύφη των Η.Π.Α. και εσύ μου μιλάς για Κύπρο!Ο Donald Trump τους Trump Towers Istanbul δεν τους έφτιαξε για διακοσμητικούς λόγους ούτε ο κουμπάρους του βολοδέρνει εκεί πέρα για τουρισμό…..!!Το πρόγραμμα των F-35 ουδέποτε σταμάτησε καθώς η Τουρκία συνεχίζει να παράγει το μαχητικό πέμπτης γενιάς,απλώς έφαγε άκυρο απ’ την αγορά του μαχητικού!Το κατασκευάζει αλλά δεν μπορεί να το αγοράσει,αυτό έγινε.Να καταδικάσω τι ακριβώς απ’ την Τουρκία στην Κύπρο,τα γνωστά σε όλους?!Μα…..η Απριλιανή Χούντα την προσκάλεσε την Τουρκία το 1974 αγαπητέ,δεν ήρθε μόνη της,deal ήταν για να πάρουν 50-50 το κυπριακό έδαφος με τις ευλογίες των Η.Π.Α.!Οι Τουρκοκύπριοι εναντιώνονται στον επεκτατισμό που υπάρχει από πλευράς Τουρκίας και καλά κάνουν,άλλο όμως τι θέλει ο απλός Λαός και άλλο το τι συμφέροντα γεωπολιτικά έχει η κάθε χώρα ξεχωριστά.Και ο μέσος Τούρκος καλός είναι όπως και ο μέσος Έλληνας,οι Λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα άλλωστε.Εδώ όμως δεν μιλάμε γι’ αυτό,μιλάμε για τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το τι παιχνίδια παίζονται μεταξύ τους στην διεθνή σκακιέρα.Μην μπερδεύεις τον απλό κόσμο με αυτούς που διαχειρίζονται την εξωτερική και εσωτερική πολιτική μιας χώρας.

vasilis70

Να σε ενημερώσω ότι η Τουρκία δεν παραλαμβάνει τα Φ-35 απο τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα φυσικά δεν σταμάτησε, αυτό που σταμάτησε είναι η αγορά των Φ-35 απο την κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω κυρώσεων. Ο μέσος Τούρκος και ο μέσος Γερμανός και ο μέσος Έλληνας είναι μεγάλη κουβέντα. Έχεις μια εμμονή με την Τουρκία και την Απριλιανή χούντα, ενώ ΣΗΜΕΡΑ δεν ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ να βρίσκεται η Τουρκία στην Κύπρο σε ΚΑΤΟΧΗ παρά την θέληση της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ κοινότητας και της ΚΥΠΡΟΥ, μιας χώρας μέλος της ΕΕ και πλήρως ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ απο τον ΟΗΕ. Πέραν αυτού, η Τουρκία έχει εισβάλει στην Συρια, το Ιρακ, την Λιβύη και πρόσφατα εξαπέλυσε υβριδικές επιθέσεις στην Ελλάδα. Ο μέσος Τούρκος, καλά θα κάνει να ξεσηκωθεί λοιπόν ενάντια στο μιλιταριστικό και επεκτατικό του κράτος…αλλιώς τα επικροτεί αυτά που κάνει το κράτος παρείας…

Foulgrim

Ναι ρε φίλε το ίδιο λέμε! Σου έγραψα ότι η Τουρκία ΔΕΝ αποχώρησε από το πρόγραμμα του F-35 απλώς της απαγορεύτηκε να το αποκτήσει.Δεν έχω εμμονή με την Απριλιανή Χούντα και την Τουρκία, απλώς λέω ότι οι μεγαλύτερες προδοσίες έγιναν απ’ όλους αυτούς που πέθαναν “φτωχοί” όπως λένε ορισμένοι.Σήμερα η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη, συμφωνώ μαζί σου πως το ιδανικό θα ήταν η ένωση της Κύπρου με εκατέρωθεν αποχωρήσεις των εγγυητικών δυνάμεων, μαζί και της Μεγάλης Βρετανίας που κάθεται σε ένα νησί δίχως να υπάρχει καν εθνική μειονότητα στο νησί.Γι’ αυτούς δεν θα πούμε κάτι επιτέλους?!Στο Ιράκ η Τουρκία καλέστηκε να καταπολεμήσει το PKK απ’την ίδια την Ιρακινή Κυβέρνηση,στην Λιβύη καλέστηκε απ’ την νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Τρίπολης ενώ στην Συρία καλέστηκε απ’ την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση.Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας(ή αλλιώς Εθνικός Συνασπισμός για Συριακές Επαναστατικές και Αντιπολιτευτικές Δύναμες)όπου και αποτελεί την αναγνωρισμένη Κυβέρνηση στην Συρία από το σύνολο όλου του δυτικού κόσμου(66 χώρες εκ των οποίων όλες οι χώρες της Ε.Ε.,του Αραβικού Συνδέσμου,των Η.Π.Α. κ.α.) έχει έδρα την Κωσταντινούπολη καθώς είναι εξόριστη λόγω του ότι ένας μανιακός που τον λένε Άσαντ κάθεται στην καρέκλα της οικογενειοκρατικής εξουσίας με το ζόρι σκοτώνοντας όποιον διαμαρτύρεται εντελώς ΠΑΡΆΝΟΜΑ!! Το να ξεσηκωθεί ο λαός της Τουρκίας δεν είναι δα και τόσο εύκολο.

vasilis70

Γράφεις ”άμα δεν θέλαμε να έρθει στην Κύπρο”, αλλά δεν καθορίζεις ποιοί είναι οι ”εμείς”. Οι μόνοι που θα ισχυρίζονταν ότι η Τουρκία είναι στην Κύρο ως ”εγγυήτρια δύναμη” όπως προαναφέρεις είναι το Τουρκικό ΥΠΕΞ και ώσον με αφορά δεν ανήκω σε αυτό. Όπως προέγραψα ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί με σχετικά ψηφίσματα ότι η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο και έχει καταδικαστεί. Τα αυτά ισχύουν και για τα περι ΠΚΚ και Ιράκ. Η Τουρκία έχει τεράστιο πρόβλημα με τον μιλιταρισμο και την καταπίεση/εθνικό αφανισμό σε σχέση με Πόντιους/Αρμένιους/Έλληνες/Κούρδους και αυτό αναγνωρίζεται επίσης παγκοσμίως. Το Ιρακ δεν προσκάλεσε την Τουρκία για να μείνει και να καταλάβει έδαφος, της επέτρεψε να κάνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Η Συρία το ίδιο. Η Λιβυκή ”κυβέρνηση” δεν αναγνωρίζεται πλέον απο το μόνο εκλεγμένο σώμα της χώρας το Κοινοβούλιο, άρα δρα πραξικοπηματικά. Οσο για το ποιός είναι μανιακός φαίνεται πλέον περίτρανα με το να εισβάλει σε κάθε γειτονική χώρα και να απειλεί φρεγάτες ”συμμάχων” και να πετά καθημερινά πάνω απο Ελληνικά νησιά. Δείχνει προφανές, ότι δεν ανήκουμε στην ίδια μεριά ”εμείς” και μάλον βρέθηκες σε λάθος χώρα/λάθος εθνικότητας έντυπο…

x-m

Δεν μας τα λέτε καθόλου καλά !!!
Για την εμπλοκή της τουρκίας στην Συρία σας παραπέμπω στο πως άρπαξε η τουρκία την Αλεξανδρέτα με τις μετακινήσεις πληθυσμού και το “δημοψήφισμα”. Μετά μπορείτε να μιλήσετε για μειονότητες…….
(Παρεμπιπτόντως,αν η τουρκία “προσκληθεί” από την εδώ μειονότητα την οποία η ίδια θεωρεί τουρκική, τι λέτε ; Θα “μπει” νομότυπα;)
Όσον αφορά την Κύπρο ……..(και όχι μόνο…….) θα σας θυμίσω το δόγμα Νταβούτογλου (που έχει εκφραστεί δημόσια και από αναπληρωτή πρωθυπουργό της τουρκίας):
«Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος τούρκος εκεί, (στην Κύπρο εννοεί) η τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα… Καμία παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη που κάνει στρατηγικούς υπολογισμούς στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη διώρυγα του Σουέζ και στον Περσικό Κόλπο δεν μπορεί να παραμελήσει την Κύπρο».
Γράφετε:”Η τουρκία καλώς ή κακώς μπορεί νομότυπα να επικαλεστεί λόγους εμπλοκής της σε αυτές τις χώρες”. Εσείς τι πιστεύετε, καλώς ή κακώς;

Last edited 4 months ago by Aldaron47
nigozs

Μάλιστα !
Πες μας τώρα και από ποιο μέρος της Τουρκίας μας γράφεις ώστε να ξέρουμε πόσο κοντά ή πόσο μακρυά είσαι από την αλήθεια.

Last edited 4 months ago by anneu9046217878
My_name_is_Nobody

“Δεν πιστεύω απλά ότι μπορεί να φτιάξει 4ης γενιάς μαχητικό καθώς αυτό έχει την δυνατότητα να το πράξει τώρα που μιλάμε.Η Τουρκία πάει να κατακτήσει την πέμπτη γενιά μαχητικών απευθείας διότι δεν την ενδιαφέρει η τέταρτη γενιά αφού θεωρείται πλέον παρωχημένη.”
//
Μάντεψε ποιος το έγραψε.

Foulgrim

Οι απόψεις σου είναι γνωστές περί TAI-TFX=Black Hole και άλλα τέτοια!Μόνο με τον Tarkan ασχολείσαι που είναι bot χαμηλού επιπέδου,καλό είναι να διαβάζουμε όμως σοβαρά τι κάνουν οι απέναντι και να μην ασχολούμαστε με καρτούν!Η TEI(Tusaş Engine Industries)φτιάχνει τον κινητήρα F135 για τα μαχητικά F-35 Lightning II εδώ και 15 χρόνια ενώ έχει ήδη μπει σε φάση ανάπτυξης και σχεδίασης του κινητήρα για το τουρκικό TAI-TFX ήδη,αν νομίζει κάποιος ότι οι Τούρκοι δεν αναπτύσσουν και δεν σχεδιάζουν καινοτόμα οπλικά συστήματα ή ότι την όποια εμπειρία αποκτούν από ξένη τεχνολογία δεν θα την χρησιμοποιήσουν για μια εθνική σχεδίαση-ανάπτυξη κάνει μέγα λάθος!Θα σου θυμίσω ένθερμε υποστηρικτή των TAI-TFX=Black Hole αφού κάνεις και πλάκα με τα σχόλια μου ότι το οπλικό σύστημα δέσμης ακτίνων ALKA DEWS της Τουρκίας ήταν το πρώτο του είδους παγκοσμίως που έριξε εχθρικό ιπτάμενο αεροσκάφος σε εμπόλεμη περιοχή(συγκεκριμένα ήταν το UAV MQ-9 Reaper)το 2018 ενώ θα ενταχθεί και το οπλικό σύστημα ακτίνων δέσμης ARMOL πολύ σύντομα αφού έχει περάσει απ’ τα τέλη του 2019 τις όποιες δοκιμές.Η τουρκική εταιρεία Yeteknoloji έχει ήδη παραδώσει στην P.D.I. το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο ŞAHİ-209 BLOCK 1 ακτίνας 10 χιλιομέτρων και ταχύτητας Mach 3 για να ενταχθεί σε υπηρεσία ενώ βρίσκεται σε φάση δοκιμών και το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο ŞAHİ-209 BLOCK 2(ή αλλιώς “Πρωτότυπο 9”)ακτίνας 50 χιλιομέτρων και ταχύτητας Mach 6+,το “Πρωτότυπο 12” που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και σχεδίασης θα έχει ακτίνα δράσης 150 χιλιομέτρων και ταχύτητα Mach 8.Κάτσε και δες φίλε την εταιρεία Delta V τι κάνει μαζί με την Roketsan στην ανάπτυξη πυραύλων μικρής και μεσαίας διαστημικής τροχιάς για εκτοξεύσεις από τουρκικό έδαφος σε μια πενταετία και μετά έλα να μου πεις τα ίδια.Και ναι η τέταρτη γενιά θεωρείται παρωχημένη,ακόμη και το Ιράν αναπτύσσει και σχεδιάζει μαχητικό πέμπτης γενιάς!Σε πιο σημείο ακριβώς του σχολίου μου εντυπωσιάζεσαι?!Οι μοναδικοί είναι οι Τούρκοι που αναπτύσσουν μαχητικό πέμπτης γενιάς?!Αυτή την στιγμή 9 χώρες σε όλο τον πλανήτη αναπτύσσουν τέτοιο μαχητικό ενώ 2 χώρες(Η.Π.Α.-Κίνα)το έχουν επιχειρησιακά διαθέσιμο στο οπλοστάσιο τους.Οι χώρες που αναπτύσσουν μαχητικό πέμπτης γενιάς είναι η Τουρκία,η Ινδονησία,η Ιαπωνία,η Ρωσία,η Ινδία,το Πακιστάν,η Νότιος Κορέα,η Σουηδία και το Ιράν.Δηλαδή όλοι οι άλλοι μπορούν και οι Τούρκοι φτιάχνουν “Black Holes”?!Πλάκα κάνουμε τώρα!Με αυτές τις απόψεις ΔΕΝ πάμε μπροστά ενώ σε μια 5ετία όλοι εσείς που με κράζετε σήμερα θα θυμάστε τι χαζομάρες γράφατε πριν μερικά χρόνια.Μην απορήσετε όμως γιατί και πως κατάφερε να φτιάξει πέμπτης γενιάς μαχητικό η Τουρκία,λέγεται ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!Οι τουρκικές εταιρείες τεχνολογίας δεν κάνουν τουρισμό όπως επίσης ούτε και το επιστημονικά καταρτισμένο δυναμικό της χώρας!Για το Teknopark Istanbul που εδώ και μια 10ετία έχει πάει την Τουρκία σε άλλο level δεν μιλάει ουδείς στην Ελλάδα,θα μιλήσετε και γι’ αυτό ξαφνικά σε μια δεκαετία όταν η Τουρκία θα είναι πλέον 100%(τώρα είναι 75%)αυτάρκης και θα αναρωτιέστε “μα καλά πως έγινε αυτό αφού τα TAI-TFX ήταν Black Hole και τα Altay είχαν ξεμείνει από γερμανικούς κινητήρες”!Εεεε θα μάθετε πως αλλά…..με χρονοκαθυστέρηση!

My_name_is_Nobody

Σου υπόσχομαι πως θα αρχίσω να ασχολούμαι με του υψηλού επιπέδου τρολ σαν την αφεντομουτσουνάρα σου.
ΥΓ
Δεν ξέρω τι παίρνεις αλλά σου κάνει κακό να το κόψεις.

Last edited 4 months ago by appo
Foulgrim

Αυτά τα επιχειρήματα σου με γονατίζουν,σταμάτα όχι άλλο!
Εγώ φίλε δεν είμαι τρολ σαν τον υποανάπτυκτο Tarkan1,Tarkan2…Tarkan675 κτλ αλλά Έλληνας με γνώσεις επί του πεδίου,θες να πούμε ότι τα μεμέτια θα τα φάμε μια χαψιά για να ευθυμήσουμε?!Δες λίγο τις στραβές κάνες απ’ τα 40χρονα G3A3 & G3A4 ή τα χωρίς κινητήρες ερπυστριοφόρα Leonidas & M113 και ξανασκέψου το λίγο καλύτερα γιατί μάλλον κάποιον άγνωστο x ξέχασες στην όλη εξίσωση.Η ουσία μετράει και όχι η ανούσια ψυχική ανάταση αναπαράγοντας την μισή αλήθεια.Μόλις η Ελλάδα δει όλο το γεωπολιτικό κάδρο και θελήσει ο Ελληνικός Λαός(γιατί Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ κτλ ούτε στο ύπνο μας)να μεταμορφωθεί στρατιωτικά σε Ισραήλ(όπως τονίζει διακαώς ο Γιάννης Μάζης)τότε θα πάρω την Ελλάδα σαν στρατιωτική και γεωπολιτική οντότητα περισσότερο στα σοβαρά,μέχρι στιγμής μόνο κράξιμο αξίζει.Και όχι δεν είμαι Τούρκος σε διατεταγμένη υπηρεσία όπως υπονοείς αλλά Έλληνας…..που δεν κοιμάται ορθός.Εγώ φίλε υπηρέτησα στο 2 Μ/Κ Τάγμα Π/Ζ στην Αθαλάσα της Κύπρου(ΕΛΔΥΚ)στα 4.700 μέτρα απ’ τα τουρκικά φυλάκια και στα 2.500 μέτρα απ’ την Πράσινη Γραμμή κοιτώντας την Ημισέληνο του Πενταδάκτυλου και το “Εδώ είναι Τουρκία”,όσοι γνωρίζουν την περιοχή ξέρουν για τα φυλάκια που υπάρχουν πέρα απ’ το Εθνικό Δασικό Πάρκο αλλά και την μικρότερης κλίμακας Τουρκική Ημισέληνο στο λόφο απέναντι απ’ το Κοιμητήριο Αγλατζιάς.Εγώ υπηρέτησα την πατρίδα ως μάχιμος οπλίτης,δεν έφτυνα τις φλούδες απ’ τα σποράκια στην σκοπιά ούτε έπαιζα με το κινητό.Καλό είναι να ξέρουμε με ποιον μιλάμε πριν ξεστομίσουμε το οτιδήποτε!Εγώ δεν παίρνω κάτι ευτυχώς,μάλλον θα παίρνουν κάτι όλοι αυτοί που με κράζουν από κόμπλεξ μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνώ με την μπαρουφολογική αυτή!Δεν έβρισα ούτε σχολίασα κάποιον,εσείς ορμήξατε!Πρέπει να είναι κοντόφθαλμος κάποιος για να μιλάει για TAI-TFX Black Hole και πράσινα άλογα!Δεν το καταλαβαίνεις?!Στο σχόλιο μου δεν απάντησες τίποτα,τι να πεις άλλωστε!Αν τσιγκλάνε τα σχόλια μου κάποια αντανακλαστικά καλό είναι,μπας και μάθει ο μέσος Έλληνας την γεωπολιτική του υπόσταση στην περιοχή γιατί απ’ όσο βλέπω στα σχόλια για κάτι πιλάφια και 72 παρθένες βλέπω!Μιλάμε για ύψιστου επιπέδου γεωπολιτική ανάλυση!Είναι καιρός να ξεστραβωθούν ορισμένοι και να αρχίσουν να διαβάζουν καθημερινά τον τουρκικό τύπο(καλό κάνει)με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοδικά τουρκικών αμυντικών εξοπλισμών.Μπείτε και δείτε τα οπλικά συστήματα που φτιάχνονται,σε τι στάδιο είναι,τι σκ@τά κάνουν τέλος πάντων και μετά θα δούμε αν θα έχετε τις ίδιες απόψεις.Στο λέω εντελώς φιλικά γιατί αυτά που λέτε ορισμένοι απλά δεν έχουν λογική υπόσταση,κυμαίνονται στα πλαίσια του χοντρού χιούμορ εξευτελίζοντας έτσι την πραγματικότητα που υπάρχει.Η Τουρκία δεν είναι παντοδύναμη σαφώς αλλά έτσι όπως το πάει θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και όσοι δεν το βλέπουν αυτό κάνουν μέγα λάθος.

Last edited 4 months ago by Foulgrim
My_name_is_Nobody

Εσύ δεν έχεις ανάγκη κανέναν να σε γονατίσει, έχεις γονατίσει από μόνος σου.
Έχεις και το θράσος να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον Tarkan1, αυτός τουλάχιστον υπερασπίζεται την πατρίδα του.
Το Tarkan1 τον εκτιμώ περισσότερο από κάτι τύπους σαν εσένα.
Θα καταλάβαινα να θαυμάζεις την Τουρκία για την τεχνολογική της προόδο, εσύ όμως έχεις περάσει σε άλλο επίπεδο, της δικαιολογείς τα πάντα με τον ζήλο που δείχνει νεοφώτιστος ζηλωτής.
Ίσως θα ήταν καλύτερα για σένα και την ψυχική σου υγεία να σχολιάσεις σε κάποιο Τουρκικό φόρουμ, πιθανόν να νιώθεις λιγότερες εντάσεις με συνομιλητές που θα μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς με σένα.
.
ΥΓ
Έλληνα με τις γνώσεις πεδίου, μάθε πρώτα να διαβάζεις και μετά να κάνεις αναλύσεις.
Πότε και πουθενά δεν έγραψα πως είσαι τουρκοΤρολ, τρολ έγραψα πως είσαι.
Αν δεν κάνω λάθος το ίδιο avatrar με το άσχετο σε σχέση με αυτό όνομα το χρησημοποιεις τουλάχιστον από το 2016 σε φόρουμ που ασχολούνται με παιχνίδι.
Πιθανόν να έχεις υπηρετήσει και στην Κύπρο, αφού μας περιγράφεις τόσο καλά κάποια μέρη της.
ΥΓ 2
Μήπως να άλλαζες τον όνομά σου σε :Νενέκος;
Τέλος θυμήσου σε παρακαλώ πως εσύ άρχισες να γίνεσαι προσβλητικός προς σε μένα, και δεν φημίζομαι για την ανεκτικότητά μου.

Foulgrim

Εγώ θεωρώ τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας περισσότερο νομότυπες απ’ τις επεκτατικές βλέψεις των άλλων κρατών όπως η Ρωσία,οι Η.Π.Α.,η Γαλλία,τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος γιατί πολύ απλά στις χώρες αυτές που εμπλέκονται δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική ή εθνοτική διασύνδεση,με λίγα λόγια η μόνη σύνδεση όλων των υπολοίπων είναι τα επιμέρους οικονομικά τους συμφέροντα.Ε όχι λοιπόν, όλοι αυτοί ΔΕΝ έχουν περισσότερα δικαιώματα για να επικαλούνται και το Διεθνές Δίκαιο, ίσα ίσα που λειτουργούν αποικιοκρατικά και παράτυπα.Η Τουρκία δεν είναι το μαύρο πρόβατο και οι άλλοι τα αγγελικά πλασμένα γλυκά και αθώα πλασματάκια! Έλεος με την υποκρισία ποια. Ο Tarkan1 υπερασπίζεται την πατρίδα του όπως λες.Και εγώ από την πλευρά μου υπερασπίζομαι ως Έλληνας να κοιτάξουμε την ρεαλιστική πραγματικότητα.Τώρα αν λέμε μπαρούφες για πιλάφια,μεμέτια και Black Hole μας βλέπω τότε όντως να γινόμαστε γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας.Δεν δικαιολογώ την Τουρκία και τις πρακτικές της, απλώς αναφέρω με παραδείγματα ότι δεν αποτελεί το μαύρο πρόβατο ή έστω το αποκλειστικό μαύρο πρόβατο της περιοχής, υπάρχουν και άλλα μαύρα πρόβατα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ απ’ αυτό της Τουρκίας τα οποία μάλιστα ως Ελλάδα τα γλείφουμε απ’ το πρωί ως το βράδυ.Μιλάμε ως Ελλάδα για το δολοφονικό Ισραήλ,τις πολεμοχαρείς Η.Π.Α.,την αποικιοκρατική Γαλλία λες και επρόκειτο για την επιτομή της δημοκρατίας ενώ βαφτίζουμε την Τουρκία το απόλυτο κακό ΠΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΜΙΑ.Για να φτάσει την θηριωδία όλων αυτών των κρατών η Τουρκία θα πρέπει να κάνει δεν ξέρω και γω τι! Είσαι καθόλου με τα καλά σου άνθρωπε μου, βλέπεις την Τουρκία μονίμως ως το μαύρο πρόβατο και τους υπόλοιπους ως τα αγγελούδια επί της γης όταν όλοι αυτοί έχουν κάνει τα αίσχη ενώ δεν έχουν ΚΑΜΙΑ δουλειά να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται διότι δεν τους κάλεσε και κανείς,σε αντίθεση με την Τουρκία.Αυτό που κάνετε ορισμένοι λέγεται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ μνήμη και κριτική….! Για να τελειώνουμε με τα παραμύθια του κάθε τυχάρπαστου που γράφει για Star Trek Turkish Flagship κ.α τέτοιες μπούρδες! Η έπαρση φίλτατε είναι κακός σύμβουλος σε και δεν βοήθησε ποτέ κανέναν, χαμήλωσε λίγο λοιπόν γιατί θα βρεις απ’ την πολύ ανόρθωση…..στο ταβάνι της φαντασιακής σου επιτυχίας. Εσύ και κάποιοι άλλοι δεν είστε αντικειμενικοί, είστε χλευαστικοί προς την Τουρκία ενώ το βίο και την πολιτεία των άλλων κρατών τον διαγράφεται από την μνήμη σας. Βέβαια….η Τουρκία κάνει το ένα κάνει το άλλο όμως οι άλλοι σκέτοι άγγελοι!!Οι προβληματισμοί μου μπακλαβά δεν είναι επιπέδου πιλαφιού και TAI-TFX Black Hole αλλά επιπέδου οπλικών συστημάτων ανάπτυξης και σχεδίασης της Τουρκίας συνολικά και ΧΩΡΙΣ προσβλητικές ατάκες-τσιτάτα! Τι λες βρε παιδί μου, ο Πουαρό των φτωχών!!! Μήπως έμαθες αν προτιμώ GTA V ή The Witcher- Wild Hunt?! Από που κι ως που έγινα εγώ προσβλητικός, απλώς ανέφερα κάποια χαρακτηριστικά από τα σχόλια σου για να σου αποδείξω με επιχειρήματα πόσο φαιδρή πραγματικά είναι αυτή η λογική. Αντί να ασχοληθείτε πραγματικά με το πρόγραμμα εξοπλισμών της Τουρκίας πάτε να την βγάλετε ότι φτιάχνει κακής ποιότητας οπλικά συστήματα λες κατασκευάζονται στα Jumbo,, όταν πεθαίνουν στρατιώτες της χαίρεστε, μέρα παρά μέρα λέτε η Τουρκία καταρρέει οικονομικά και θα φάει σφαλιάρες στο πεδίο της μάχης(LNA, Άσαντ, Αίγυπτος, Γαλλία, Ρωσία), ότι λειτουργεί πειρατικά εισβάλλοντας σε Συρία και Λιβύη( ότι να ναι) κ.α τέτοια ανέκδοτα ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης θα τους πάμε μέχρι την Άγκυρα με τους Skalp EG. Μόλις γίνεις σοβαρός άνθρωπος με επιχειρήματα και ιστορική γνώση για το παρελθόν της αλλά και για το τουρκικό οπλοστάσιο τότε θα τα ξαναπούμε. Εγώ κάνω μόνο σοβαρή κουβέντα σε τέτοια θέματα,αν δεν διαβάζεις καθημερινά την Τουρκία κατευθείαν από την πηγή,δηλαδή τουρκικά περιοδικά οπλικών συστημάτων αλλά και τις προδιαγραφές των οπλικών συστημάτων από τις ιστοσελίδες των εταιρειών τότε δεν ξέρεις τίποτα πραγματικά. Υπάρχει η δυνατότητα πληροφόρησης πέρα απ’ το…..Black Hole & τα Star Trek. Πριν πετάξετε τις εξυπνάδες αυτές μάθετε τι συμβαίνει με τους απέναντι σε κάθε κλάδο ξεχωριστά και αναλυτικά και συγκρίνετε το με τον δικό μας,τον αιγυπτιακό,τον γαλλικό κτλ. Υπάρχουν τα στοιχεία για να κάνεις αρνητική ή θετική εκτίμηση, οτιδήποτε άλλο είναι μπούρδες.

Last edited 4 months ago by Foulgrim
x-m

Πόντιοι , Αρμένιοι και λοιποί έχουν διαγραφεί από τη μνήμη σας….
Και η Ιαπωνία έχει κάνει εγκλήματα και όχι λίγα καθώς έχει υπάρξει αποικιοκρατική δύναμη.
Και λοιπόν;
ΔΕΝ μας απειλεί η Ιαπωνία. Ούτε η Γαλλία , το Ισραήλ ,οι ΗΠΑ ή το Βέλγιο. Στην προσπάθεια σας να αποδώσετε στην τουρκία τα “δίκαια” της σας αγνοείτε (ηθελημένα;) κάποια πράγματα.
(Τα τουρκικά περιοδικά οπλικών συστημάτων και οι ιστοσελίδες των εταιρειών είναι αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης; Πλάκα κάνετε προφανώς………….)

x-m

Προφανώς έχετε δικαίωμα να εκτιμάτε σε βαθμό θαυμασμού την τουρκική πολιτική , εξωτερική, εξοπλιστική κ.λ.π.
Το πόσο επαφή με την πραγματικότητα έχουν οι απόψεις αυτές θα κριθεί από τα πράγματα.
Παράλληλα, έχετε υιοθετήσει πλήρως την επίσημη τουρκική άποψη περί ευθυνών , επεμβατικών δικαιωμάτων, μειονοτήτων, ελευθεριών και δημοκρατίας. Και αυτό δικαίωμα σας είναι αλλά εδώ το πράγμα στραβώνει.
Το ρήγμα με την πραγματικότητα είναι βαθύ. Και είναι φυσικό να υπάρχει προβληματισμός για τα κίνητρα σας.
Τυχαίο ή όχι , με την συμμετοχή σας στον παρόντα διάλογο οι τούρκοι αποσύρθηκαν. Ίσως θεώρησαν ότι τα λέτε καλύτερα και από τους ίδιους.

x-m

Ο F-135 δεν κατασκευάζεται στην τουρκία. Μέρη του κατασκευάζονται.
Το ότι το Ιράν αναπτύσσει 5ης γενιάς μαχητικό δεν το λέει ούτε το Ιράν. Τέτοιο θα φτιάξει και η τουρκία, σαν του Ιράν;
Η τουρκία δεν θα γίνει ποτέ αυτάρκης. Ποιος θέλει ένα νέο Ιράν; Και το 75% είναι ένα αστείο. Δεν κατασκευάζεις κινητήρες,εξαρτάσαι από άλλους. Τα βλέπουμε στο ΑΤΑΚ, το Altay…… Αν δεν ήταν και οι Ουκρανοί…….
Τι ΘΑ γίνει στο μέλλον; ΘΑ μάθουμε.
Αναρωτιέμαι όμως , εσείς πως γνωρίζετε;

My_name_is_Nobody

Έλληνας είναι, αλλά αυτό δεν λέει κάτι.

x-m

Συμφωνώ. Αυτό που προβληματίζει είναι η πλήρης ταύτιση με την τουρκική ρητορική.

Foulgrim

Καλά εντάξει, εγώ σου λέω ότι κατασκευάζεται ο κινητήρας των F-35 ακόμα στην Τουρκία.Το Ιράν αναπτύσσει το μαχητικό πέμπτης γενιάς Qaher-313,το ότι ορισμένοι βαφτίζουν τα μαχητικά κάποιων κρατών ως Star Trek & Black Hole θα πρέπει να δούνε λίγο καλύτερα που βρίσκεται τεχνολογικά το Ιράν αλλά και η Τουρκία.Αφού εσύ πιστεύεις πως η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ 100% αυτάρκης καλά κάνεις και το πιστεύεις,σου βάζω 8-10 χρόνια προθεσμία για να αναθεωρήσεις!Ο τουρκικός κινητήρας που θα εγκατασταθεί στα Gokbey & τα T-129 ATAK θα δοκιμαστεί μέχρι τέλος του έτους.Οι δύο τουρκικοί κινητήρες για το Altay 1.500(ντίζελ) & 1.800 ίππων (ηλεκτροκινητήρας) αντίστοιχα αναπτύσσονται από την BMC Batu & την Otokar.Σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα αυτά θα αποτελούν παρελθόν.Πως γνωρίζω?! Ασχολούμαι με τα οπλικά συστήματα απλώς,δεν θέλει και ιδιαίτερη γνώση, ψάξιμο χρειάζεται μόνο.

x-m

Όταν μπαίνουν στην ίδια φράση η τουρκία με τις Ιαπωνία, Ρωσία, Ινδία, Νότια Κορέα, Σουηδία σταματάει η λογική. Τι σχέση έχει η μια με τις άλλες……….;

My_name_is_Nobody

x-m x-m νομίζω πως το Qaher-313 χάνει λάδια…

Foulgrim

Διαμένω απέναντι απ’ την Αγία Σοφία όπου θα γίνει σε λίγο τζαμί(ευτυχώς)!
Το ήθελε ο οργανισμός σου το δούλεμα,δεν φταίω εγώ!

Thracian

“Με ποιο δικαίωμα να παρέμβει που,είναι Αιγυπτιακό έδαφος η Λιβύη και δεν το γνωρίζω?!Επειδή ο Σίσι δεν γουστάρει την Μουσουλμανική Αδελφότητα θα κηρύξει τον πόλεμο στην νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης,έχουν αυτά τα πράγματα καμία λογική?!”
Εξήγησέ μου σε παρακαλώ: “Με ποιο δικαίωμα να παρέμβει (η Τουρκία)που είναι Τουρκικό έδαφος η Συρία και δεν το γνωρίζω?! Επειδή ο Ερντογάν δεν γουστάρει τον Άσαντ θα κηρύξει πόλεμο στη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας,έχουν αυτά τα πράγματα καμία λογική?!” Δικά σου λόγια με διαφορετικούς πρωταγωνιστές σε άλλη περιοχή. Και για να σου απαντήσω, ο Σίσι έχει το δικαίωμα να επέμβει όπως το είχε ο Έρντι λέγοντας: “Εισβάλλω για να καθαρίσω τρομοκράτες”.
Στο δικό σου το μυαλό μόνο η Τουρκία έχει δικαίωμα να επεμβαίνει όπου θέλει ενώ οι υπόλοιποι δεν το έχουν… Αλλά ξέχασα, και στη Συρία τους κάλεσε η “νόμιμη” κυβέρνηση των Τζιχαντιστών…
ΥΓ Ξέρεις πολλά για τα τουρκικά συστήματα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση εκείνο το στο Ιντλίμπ πάντως έκαναν παπάδες τον Φλεβάρη-Μάρτη του 2020 αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης”… Πράγματα που ξέρουν ίσως συγκεκριμένες υπηρεσίες (ΜΙΤ???)… Έλα παραδέξου το… Μπήκες εδώ για να τρολάρεις…

Foulgrim

Η Τουρκία έχει μια μεγάλη τουρκική μειονότητα στο μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Συρίας.Η Κυβέρνηση του Άσαντ είναι αναγνωρισμένη μόνο από την Ρωσία καθώς όλος ο κόσμος τον θεωρεί παράνομο!Επίσης η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση της Συριακής Αντιπολίτευσης αφού έχουν προσκληθεί από την ίδια για να συνδράμει στον Συριακό Εμφύλιο.Η Ρωσία που έχει πατήσει πόδι στην Συρία ούτε ρωσική μειονότητα έχει στην περιοχή αλλά και ούτε υποστηρίζει κάποια διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση,πειρατικά λειτουργεί. Όσο για την ποιότητα των Hisar-A στο Ιντλίμπ θα στο απαντήσω αλλά όχι τώρα γιατί δεν προλαβαίνω να σου εξηγήσω.

Thracian

Με όλο το θάρρος (και ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη για να μην παρεξηγηθώ) διαβάζεις αυτά που γράφεις??? Τα καταλαβαίνεις ή απλά γράφεις για να γράφεις???

 1. “Η Τουρκία έχει μια μεγάλη τουρκική μειονότητα στο μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Συρίας”. Και επειδή έχει μια “μεγάλη” (=μερικές χιλιάδες) “τουρκική” μειονότητα (παρεπιμπτόντως είναι Τουρκμένοι, κάτι έστω και λίγο διαφορετικό) της δίνει το δικαίωμα να εισβάλει σε ξένη χώρα??? Ας εισβάλει και στην Κίνα τότε καθώς και εκεί υπάρχουν οι Ουιγούροι. Ή μήπως επειδή στη Θράκη (απ’οπου κατάγομαι και ζω) ζουν ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ στο θρήσκευμα ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να επιτεθεί στην Ελλάδα??? Με το δικό σου σκεπτικό θα πρέπει και η Ελλάδα να επιτεθεί στην Αλβανία γιατί στη Β.Ήπειρο ζουν Έλληνες. Με το δικό σου πάλι σκεπτικό καλά έκανε ο Βλαδίμηρος και εισέβαλε στην Κριμαία (ξέχασα, και εκεί τον κάλεσε η “κυβέρνηση” της Κριμαίας) και πάει λέγοντας. Οπότε όλοι αυτοί που αναφέρονται στο παρακάτω link για τις γκρίζες περιοχές του πλανήτη θα πρέπει να αλληλοσκοτωθούν. https://www.iefimerida.gr/news/148427/%CE%BF%CE%B9-%C2%AB%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%82%C2%BB-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-
 2. Ποιος ακριβώς σου είπε ότι Η Κυβέρνηση του Άσαντ είναι αναγνωρισμένη μόνο από την Ρωσία καθώς όλος ο κόσμος τον θεωρεί παράνομο”? Εγώ δεν θα πάω μακριά, θα σου απαντήσω ότι ο τωρινός εισβολέας (Έρντι) τον έχει ήδη αναγνωρίσει από τότε που ήταν φιλαράκια και έκανε διακοπές στη Συρία και φωτογραφιζόταν με τον φίλο του Άσαντ. Ξέρεις επίσης κάτι για Ιράν και αν τον έχουν αναγνωρίσει??? Και τον θεωρούν παράνομο μόνο αυτοί που προσπάθησαν να τον ρίξουν με την Αραβική Άνοιξη και δεν τα κατάφεραν (σου θυμίζει κάτι ο Καντάφι??? Πρώην “χρήσιμος ηλίθιος” που έπαψε να είναι χρήσιμος).
 3. “Επίσης η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση της Συριακής Αντιπολίτευσης αφού έχουν προσκληθεί από την ίδια για να συνδράμει στον Συριακό Εμφύλιο.” Είναι άλλο υποστηρίζω και άλλο εισβάλλω. Δεν ξέρω αν σου το έχουν μάθει στο Πανεπιστήμιο. Άλλωστε, το γράφεις μόνος σου, “Αντιπολίτευση”. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει “Συμπολίτευση”, δηλ. ο Άσαντ. Δηλαδή κυβέρνηση (αυταρχική, δικτατορική??? Πες την όπως θέλεις, αλλά ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) Στο κάτω – κάτω δεν διαφέρει και πολύ από την διακυβέρνηση αυτή τη στιγμή της Τουρκίας. Με τη δική σου λογική βέβαια βρίσκονται 5-10 άνθρωποι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και καλούν μια ξένη χώρα (μίλια μακριά) να τους συνδράμει στρατιωτικά γιατί “έτσι γουστάρω ρε αδερφέ, δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα μονος μου και καλώ τον οποιονδήποτε”.
 4. “Η Ρωσία που έχει πατήσει πόδι στην Συρία ούτε ρωσική μειονότητα έχει στην περιοχή αλλά και ούτε υποστηρίζει κάποια διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση,πειρατικά λειτουργεί.” Έχει η Λιβύη τουρκική μειονότητα και δεν το ξέρω??? Επίσης, αυτοαναιρείς τα προηγούμενα λόγια σου. ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΕΣΕ Η ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΣΑΝΤ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ. (Κάτι για πρόσκληση δεν έγραψες πιο πάνω???)
 5. Όσο για το τελευταίο “Όσο για την ποιότητα των Hisar-A στο Ιντλίμπ θα στο απαντήσω αλλά όχι τώρα γιατί δεν προλαβαίνω να σου εξηγήσω.” θα περιμένω την απάντησή σου (αν και νομίζω ότι απλά τα λόγια σου θυμίζουν απάντηση του στυλ ίσως, δεν ξέρω, θα δούμε, κάπου το διάβασα κλπ), εκτός και αν πράγματι ισχύει ότι ανήκεις σε κάποια “Υπηρεσία” και βρίσκεσαι σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Εγώ, ως κατακλείδα θα σου ξανακάνω την παρατήρηση: Μπήκες εδώ για να τρολάρεις…

Foulgrim

Αφού το θες να το πάμε με αριθμούς 1,2,3 θα το πάμε έτσι!Λοιπόν….!
Στην Συρία φίλε ζουν πάνω από 3.000.000 Τουρκμένοι, δηλαδή Τούρκοι που παρέμειναν στην περιοχή από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μιλούν τουρκικά ενώ αν υπολογίσεις και αυτούς που είναι εθνικά Τούρκοι αλλά έχουν ασπαστεί τα αραβικά φθάνουν τα 6.000.000!!Η Τουρκία δεν αποτελεί κράτος-τουρίστα στην περιοχή, έχει εθνικά ιστορική διασύνδεση.Για τους εκατομμύρια εθνικά Τούρκους της Συρίας που υφίστανται εκτελέσεις και βασανιστήρια από την παράνομη Κυβέρνηση του Άσαντ η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στην περιοχή (μετά από ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της Συριακής Αντιπολίτευσης) ενώ οι Ρώσοι που ούτε ιστορική συνέχεια έχουν ούτε και υφίσταται κανένας τους εκτελέσεις και βασανιστήρια μια χαρά μπορούν να επέμβουν.Η λογική….σου σπάει κόκκαλα!Δηλαδή αν υπήρχε ένοπλο αντάρτικο του Ποντιακού Ελληνισμού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Ελλάδα θα έπρεπε να μείνει αμέτοχη ακόμα και αν οι Πόντιοι μας καλούσαν για στήριξη?!!Για να δείτε ορισμένοι πως τα θέλετε ώρες ώρες μονά ζυγά δικά σας!Στην Θράκη επίσης υπάρχει μειονότητα αλλά υπάρχει και Ελληνική Κυβέρνηση,υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος,δεν υπάρχει ένας μανιακός που μένει κολλημένος στην καρέκλα με τσιμεντόκολλα!Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας(ή αλλιώς Εθνικός Συνασπισμός για Συριακές Επαναστατικές και Αντιπολιτευτικές Δύναμες)όπου και αποτελεί την αναγνωρισμένη Κυβέρνηση στην Συρία από το σύνολο όλου του δυτικού κόσμου(66 χώρες εκ των οποίων όλες οι χώρες της Ε.Ε.,του Αραβικού Συνδέσμου,των Η.Π.Α. κ.α.) έχει έδρα την Κωσταντινούπολη καθώς είναι εξόριστη λόγω του ότι ένας μανιακός που τον λένε Άσαντ κάθεται στην καρέκλα της οικογενειοκρατικής εξουσίας με το ζόρι σκοτώνοντας όποιον διαμαρτύρεται!Αυτός είναι χειρότερος και απ’ τις παλιές οικογενειακές πολιτικές φιγούρες που αρμέγουν τον μέσο Έλληνα πολίτη(τα γνωστά πολιτικά τζάκια)έχοντας κολλήσει σαν την βδέλλα στην Ελληνική Βουλή.Αλλά….το τρίδυμο Οικογένεια Μητσοτάκη-Παπανδρέου-Καραμανλή να φύγουν γιατί αρμέγουν….ο Άσαντ που σκοτώνει και παραμένει στην κυβερνητική εξουσία ΠΑΡΑΝΟΜΑ να παραμείνει σύμφωνα με την λογική!Η τρέλα δεν πάει στα βουνά εδώ γύρω μας είναι μάλλον!Η Συρία έχει εκλεγμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση και ΔΕΝ είναι ο Άσαντ!Ο Πρόεδρος της Συρίας είναι ο Anas al-Abdah απ’ το πολιτικό κόμμα Movement for Justice and Development in Syria όπου και ιδρύθηκε το 2006.Για να τα βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους απ’ την αρχή.Η Κριμαία ήταν Ουκρανική Επικράτεια την οποία η Ρωσία αυτονόμησε με το ΖΟΡΙ εισχωρώντας στρατιωτικά,υπήρχε νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη Ουκρανική Κυβέρνηση,η Ρωσία αν και έχει λόγο στην Κριμαία αφού το 95% είναι Ρώσοι εθνικά ΔΕΝ ΕΙΧΕ ωστόσο το δικαίωμα να επέμβει σε ένα άλλο κράτος και να το ακρωτηριάσει αφού δεν την κάλεσε καμιά διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση,μόνη της πήρε την πρωτοβουλία και είπε “ας μπω”!Στην Συρία η νόμιμη Κυβέρνηση βρίσκεται εκτός της χώρας λόγω του μανιακού ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ Άσαντ που η Ρωσία στηρίζει….εεε ναι και το Ιράν το ξέχασα sorry!Οι εποχές που ο Ερντογάν και ο Άσαντ έκαναν οικογενειακές διακοπές έχει παρέλθει,πλέον έχουν αντιμαχόμενα συμφέροντα ενώ δεν τον αναγνωρίζει επίσημα η Τουρκία καν ως νόμιμη Κυβέρνηση τον Άσαντ!Για ποιες διακοπές και πλάτσα πλούτσα στις παραλίες των Μούγλων μου μιλάς!Αυτά είναι παλιά ξινά σταφύλια,προ Συριακού Εμφυλίου.Η φιλία έχει τα όρια της,όταν σκοτώνεις και βασανίζεις αυτούς που δεν σε γουστάρουν στις διαδηλώσεις του 2011,όταν σκοτώνεις με χημικά όπλα άμαχο πληθυσμό και όταν σκοτώνεις φυλετικά Τούρκους επειδή δεν θέλουν την οικογενειοκρατία σου αυτό λέγεται βαρβαρότητα.Ο Άσαντ θα πεθάνει μια μέρα,αυτό είναι βέβαιο,τώρα θα είναι από Ισραήλ,από Η.Π.Α.,από Τουρκία,από κάπου θα το φάει το headshot ο Άσαντ είναι βέβαιο,όταν με το καλό ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην Λιβύη,φύγει και ο πραξικοπηματίας Σίσι απ’ την μέση θα έρθει και η σειρά το μανιακού με τη γραβάτα!Οι δολοφόνοι ουδέποτε είχαν μεγάλο προσδόκιμο ζωής άλλωστε.Δεν ξέρω αν η νόμιμη Κυβέρνηση της Συρίας θα φανεί αντάξια των προσδοκιών όμως ΑΞΙΖΕΙ να μπει στο Κυβερνητικό τιμόνι και να κριθεί απ’ την ιστορία,χειρότεροι απ’ τον Άσαντ λίγο δύσκολο το κόβω,θέλει πολύ προσπάθεια για να γίνεις τέτοιος!Και άφησα τα αντιαεροπορικά συστήματα Hisar-A για το τέλος.Αυτό που έκαναν τα Hisar-A ήταν ότι παρατάχθηκαν κατά μήκος των Τουρκοσυριακών συνόρων στο Ιντλίμπ με αποτέλεσμα,παρ’ όλο που ο Άσαντ είχε τους S-300 & S-400(Ρώσοι),να μην πετάξει πουλί πετάμενο πάνω απ’ την συγκεκριμένη περιοχή που κάλυπταν τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα ενώ όσα προσπάθησαν άρχισαν να πέφτουν σαν τις μύγες(ελικόπτερα,μαχητικά αερ
οπλάνα,UAV κτλ),επίσης έδωσαν την δυνατότητα στα UAV της Τουρκίας να πετάνε μέσα στο Ιντλίμπ και να χτυπάνε τις Κυβερνητικές Δυνάμεις του Άσαντ,μέχρι και στρατιωτική βάση ανατολικά του Χαλεπίυο ισοδέπωσαν ενώ έπληξαν και στρατιωτική βάση στη Χάμα!Όλοι σχεδόν οι αξιωματούχοι του Άσαντ,της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκαν,από τους 9 κορυφαίους αξιωματούχους έζησαν οι 2 ενώ η Συριακή Αντιπολίτευση έχασε μόλις 1!Η Τουρκία μόλις υπέστησε την βομβιστική επίθεση με τους 34 νεκρούς προώθησε τα Hisar-A και κατέστρεψε 3 μαχητικά αεροσκάφη,2 UAV,8 ελικόπτερα,135 άρματα μάχης,5 αντιαεροπορικά συστήματα,2.557 τροχοφόρα και 3.159 μαχητές των Κυβερνητικών Δυνάμεων,γι’ αυτό και αν θυμάσαι η Τουρκία μαζί με την Συριακή Αντιπολίτευση ανακτούσε το χαμένο έδαφος,ύστερα ήταν που επήλθε η νέα συμφωνία!Γι’ αυτό λέω ότι τα Hisar-A έκαναν παπάδες,δεν ξέρω αν έκλεψαν ξένη τεχνολογία ή αν ανέπτυξαν δικιά τους πάντως περιμένω να δω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αντιαεροπορικών Hisar-O και Hisar-U.Γι’ αυτό μάλλον κάποιοι κοιμούνται με το ένα πόδι όρθιο σε στάση πελεκάνου,διότι απαξιώνουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουν!Αυτά τα λίγα…!
Και όχι δεν είμαι Τούρκος σε διατεταγμένη υπηρεσία αλλά Έλληνας…..που δεν κοιμάται ορθός.Εγώ φίλε υπηρέτησα στο 2 Μ/Κ Τάγμα Π/Ζ στην Αθαλάσα της Κύπρου(ΕΛΔΥΚ)με μόλις στα 4.700 μέτρα απ’ τα τουρκικά φυλάκια και στα 2.500 μέτρα απ’ την Πράσινη Γραμμή,όσοι γνωρίζουν την περιοχή ξέρουν για τα φυλάκια που υπάρχουν πέρα απ’ το Εθνικό Δασικό Πάρκο αλλά και την Τουρκική Ημισέληνο στο λόφο απέναντι απ’ το Κοιμητήριο Αγλατζιάς.Εγώ υπηρέτησα την πατρίδα ως μάχιμος οπλίτης,δεν έφτυνα τις φλούδες απ’ τα σποράκια στην σκοπιά.Καλό είναι να ξέρουμε με ποιον μιλάμε πριν ξεστομίσουμε το οτιδήποτε!

Mageiras

Στην τουρκια διαμένουν 20.000.000 Έλληνες που έχουν ασπαστεί (sic) τα τουρκικά…

Foulgrim

Κάνε τα 30.000.000 και είμαστε εντάξει!

Sousourada

… τι λες;
… Τι λες;!
Ούτε μια σου πρόταση δεν ήταν αληθής.
Δηλαδή τι να πούνε και οι Κούρδοι, που αριθμούν μειονότητα δεκάδων εκατομμυρίων στην Τουρκία…
Θα χαλάσω το συκώτι μου με τούτον…

Nikolaos

Μη το χαλάς … Άφησέ τον να εκτίθεται …

Foulgrim

Εεε ναι εγώ όλο ψέμματα λέω δεν το ξέρεις,χρόνια τώρα!Οι Κούρδοι είναι 15.000.000 στην Τουρκία,δηλαδή σε μια χώρα με πληθυσμό 84.000.000!Τα δεκάδες εκατομμύρια Κούρδων που τα είδες ακριβώς?Οι Κούρδοι ΔΕΝ έχουν κρατική οντότητα,είναι διαιρεμένοι σε 3 χώρες(Ιράν,Ιράκ,Τουρκία)και μεταξύ τους έχουν μεγαλύτερες διαφορές απ’ ότι οι Κούρδοι συνολικά με τους Τούρκους,γι’ αυτό και μια ζωή δεν μπορούν να φτιάξουν δικό τους κράτος.Οι Κούρδοι αποτελούν μια μειονότητα στην Τουρκία όπου και έχουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της Τουρκίας,δεν βασανίζονται ούτε και σκοτώνονται ανηλεώς όπως οι Τουρκμένοι της Βορείου Συρίας από μια μη αναγνωρισμένη Κυβέρνηση απ’ την διεθνή κοινότητα.Η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με τους Κούρδους αλλά με το PKK αφού εδώ και δεκαετίες η οργάνωση αυτή έκανε τρομοκρατικές επιθέσεις σε αστικά κέντρα σκοτώνοντας πολλούς αμάχους στα βάθη της Ανατολίας και όχι μόνο.Οι Τουρκμένοι είναι μειονότητα που προέρχεται απ’ την Οθωμανική Αυτοκρατορία=Τουρκία με αποτέλεσμα να υπάρχει μια κρατική οντότητα που να μπορεί να εκπροσωπήσει μέσω της εξωτερικής πολιτικής τα συμφέροντα τους,οι Κούρδοι είναι διαιρεμένος λαός σε τρεις χώρες όπου ουδέποτε κατείχε μια δικιά του κρατική οντότητα!Και οι Ρομά αποτελούν μειονότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στις Η.Π.Α.,δεν προσπάθησαν να φτιάξουν κάποια οργάνωση με σκοπό τα τρομοκρατικά χτυπήματα ακόμα και αν στην Τουρκία φτάνουν τα 2.700.000,μόνο κάποιοι λιγοστοί Κούρδοι τα κάνουν αυτά!Οι περισσότεροι Κούρδοι είναι πλήρως ενταγμένοι στην κρατική οντότητα που λέγεται Τουρκία και δεν δημιουργούν προβλήματα ενώ εντάσσονται στο επιστημονικό δυναμικό της Τουρκίας σε εταιρείες καινοτομίας.

My_name_is_Nobody

Και ποιον πολεμάνε από το 1980;
Τους λιγοστούς Κουρδους που δεν θέλουν να ενταχθούν στην σφιχτή αγκαλιά σας;
Αν δεν το έχουν καταφέρει να πείσουν αυτούς τους άξεστους, πως τους λέγανε; Α! ναι, ορεινούς Τούρκους, τότε κάτι κάνουν λάθος εδώ και 40 χρόνια.
Αν πιστέψουμε τα λόγια σου οι Κουρδοι στην Ανατολική Τουρκία πρέπει να σκάνε από την πολύ ελευθερία, μάλλον αυτό θα πάθανε και στην Γιουκσέκοβα, σκασανε από την πολύ ελευθερία που τους προσέφερε απλόχερα ο Ταγίπ.
Το 85% δηλαδή στην Τουρκία είναι Τουρκικής καταγωγής, κατά τα λεγόμενα σου.
Αρμένιοι υπάρχουν στην Τουρκία ή τους ξαπάστρεψε όλους ο αλκοολικός γενοκτόνος Κεμάλ, Πόντιοι υπάρχουν ακόμα ή και αυτούς τους έφαγε όλους ο καλός Αλί Ριζά; Αλεβίτες υπάρχουν ή όχι, Αζέροι υπάρχουν; Άραβες;
Για Έλληνες δεν μιλάω γιατί όσοι έμειναν ο “όχλος” τους “έδιωξε” το 50.
Ούτε Τούρκος δεν θα υπερασπίζονταν με τέτοιο ζήλο την Τουρκία, να το προσέξεις…

Last edited 4 months ago by appo
Foulgrim

Το PKK πολεμάει φίλτατε, όχι οι Κούρδοι!! Οι εκατομμύρια Κούρδοι συμβιώνουν με τους εκατομμύρια Τούρκους μέσα στην Τουρκία αφού αποτελούν τον πυρήνα της κρατικής οντότητας που λέγεται Τουρκική Δημοκρατία.Στην πόλη Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακάρι μάθε ότι ένοπλα τμήματα του PKK εδώ και πολλά χρόνια κάνουν τρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Αν θέλουν ορισμένοι ακραίοι να διαμελίσουν το ενιαίο κράτος της Τουρκίας με το έτσι θέλω θα υποστούν και τις συνέπειες των πράξεών τους. Στην Τουρκία υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα, θέλει να ανατρέψει το Καπιταλιστικό Σύστημα πορευόμενο ενωτικά με όλο το λαό της Τουρκίας όπως το ίδιο επιδιώκει και το ΚΚΕ στην Ελλάδα.Δεν απαγόρεψε κανείς το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα (όπως ούτε και το ΚΚΕ στην Ελλάδα) διότι είναι πολιτική επιλογή απόφαση,ο εδαφικός ακρωτηριασμός από μια τρομοκρατική μειονότητα αποτελεί την χειρότερη μορφή προδοσίας. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πράξει κάτι τέτοιο.Το ότι η Τουρκία έκανε πογκρόμ κατά Ελλήνων,Αρμενίων κ.α. μειονοτήτων είναι γνωστό, αυτό τι σχέση έχει με αυτό που λέω εγώ για την Συρία και την Λιβύη!! Καμιά απολύτως.

x-m

“Οι Κούρδοι αποτελούν μια μειονότητα στην τουρκία όπου και έχουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της τουρκίας”.
Αυτό είναι η επίσημη θέση του τουρκικού κράτους και είναι ΚΑΤΑΦΑΝΕΣΤΑΤΟ ψέμα. Το γνωρίζει όλη η υφήλιος.

Οι Κούρδοι απλώς είναι παρά πολλοί για να τους εξαϋλώσει το τουρκικό κράτος όπως έχει κάνει με τις άλλες μειονότητες.
Λοιπόν, οι εκτοπισμοί, τα βασανιστήρια, και τα πυρά πυροβολικού σε χωριά των κουρδικών περιοχών της τουρκίας δεν έχουν να κάνουν με το PKK.
Η προσπάθεια να παίξετε με την νοημοσύνη μας καλό θα ήταν να σταματήσει.

Foulgrim

Δεν παίζω με την νοημοσύνη κανενός, απλώς λέω ότι τα εκατομμύρια Κούρδων και τα εκατομμύρια των Τούρκων αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Τουρκικής Δημοκρατίας,δεν δύναται κάποιος να διώξει τους Κούρδους,η Τουρκία είναι το σπίτι τους όπως αντίστοιχα το ίδιο ισχύει στο Ιράκ και το Ιράν για τους Κούρδους των κρατών αυτών.Το ότι Τούρκοι θερμοκέφαλοι (Γκρίζοι Λύκοι) έχουν κάνει τα αίσχη κατά Κούρδων εδώ και πολλά χρόνια είναι επίσης γνωστό. Το PKK οχυρώνεται σε περιοχές προκαλώντας τρομοκρατικά χτυπήματα επικαλούμενο την εκπροσώπηση της φωνής των Κούρδων στην Τουρκία! Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας οφείλουν για το καλό των πολιτών της να σταματήσει όλη αυτή η τρομοκρατική δραστηριότητα με κάποιο τρόπο.

x-m

Πρώτον, η πολιτική έναντι των Κούρδων (και τα αίσχη) είναι πολιτική του επίσημου τουρκικού κράτους.
Δεύτερον, οι γκρίζοι λύκοι συγκυβερνούν την τουρκία την στιγμή που μιλάμε.
Όσο για τις δυνάμεις “ασφαλείας” του κράτους αυτού , θυμηθείτε την υπόθεση Σουσουρλούκ ,την Εργκένεκον και πιο πρόσφατα την εμπλοκή τους με τον ISIS . Τα ευχολόγια σας είναι ανώφελα.

Last edited 4 months ago by Aldaron47
PanPan

De javu, τι μου θυμίζει; late 30s στη κεντρική Ευρώπη, η Γερμανία έχει μια μεγάλη μειονότητα στην Τσεχοσλοβακία….
Διαλέγεις και παίρνεις.

Foulgrim

Την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας δεν την ρώτησε κανείς όμως!! Στην Συρία και την Λιβύη οι Τούρκοι ήρθαν ως φιλοξενούμενοι από τις νόμιμες κυβερνήσεις τους!!

x-m

Ούτε για αστείο δεν θα έπρεπε να λέτε τέτοια. Μόνο από τον τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι αναμενόμενα.
(Ποια είπαμε ότι είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας;)

Tango.Alpha

Από πότε η Λιβύη είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή οι βάσεις της Τουρκίας για λογαριασμό της είναι μέρος του ΝΑΤΟ και δικαιούνται προστασίας;

Foulgrim

Εγώ δεν είπα ότι η Λιβύη είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά η Τουρκία πως είναι,που σημαίνει ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να χτυπήσει την Τουρκία,απλά τα πράγματα!Η Τουρκία έχει τουρκική μειονότητα 2.000.000 στην Λιβύη(βασικά είναι μίξη Τούρκων και Λίβυων).Η Ρωσία πέρα απ’ τους μισθοφόρους της Wagner ή η Αίγυπτος πέρα απ’ τα πολιτικά της συμφέροντα κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τι σχέση έχει με την χώρα αυτή?!!Καμία!Η Τουρκία λόγω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχει ιστορική διασύνδεση στην περιοχή.,δεν έρχεται φυτευτή απ’ το πουθενά.

Tango.Alpha

To περιβόητο άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ αφορά μόνο τη χώρα ή τα συμφέροντα της χώρας όπου βρίσκονται; Με άλλα λόγια αν καταστραφεί μια βάση του Καναδά στην Καραιβική θεωρείται ότι η επίθεση έγινε στο έδαφος του Καναδά;

Sousourada

Μα η Αίγυπτος δεν θα επιτεθεί στην Τουρκία. Στη Λιβύη θα επιτίθεται, και μάλιστα μετά από πρόσκληση της μισής χώρας. Εγώ συμφωνώ με τον Νικόλαο.
Προσπάθησε να χρησιμοποιείς παραγράφους.

Foulgrim

Η Αίγυπτος θέλει να επιτεθεί στην νόμιμη Κυβέρνηση της Λιβύης(GNA)παραβιάζοντας την εδαφική κυριαρχία της χώρας σαν να βρίσκεται σε αιγυπτιακό έδαφος!Με ποιο δικαίωμα λέει ο Σίσι “η Σύρτη είναι κόκκινη γραμμή”,από που κι ως που διατάζει για τα τεκταινόμενα σε μια τρίτη χώρα,δεν είναι το μαγαζάκι του η Λιβύη για να δίνει τελεσίγραφα!Αλλά τι λέω,εδώ με πραξικόπημα ο συγκεκριμένος ανέτρεψε τον Μόρσι στην Αίγυπτος που ήταν εκλεγμένος(ο πρώτος!)απ’ τον Αιγυπτιακό Λαό,στα τελεσίγραφα θα κολλήσει.Η Λιβύη δεν είναι μαγαζάκι κανενός για να δίνει ο Σίσι τελεσίγραφα,αυτά σπίτι του!Άστα αυτά τα περί “πρόσκλησης της μισής χώρας”,αυτά τα πονηρά άστα!Ο LNA είναι το πρόσχημα της εισβολής της Αιγύπτου σε λιβυκό έδαφος όπου αποτελεί το αντίπαλο δέος του GNA ενώ δεν αναγνωρίζεται από ΠΟΥΘΕΝΑ,ούτε καν από εμάς!Τι μου λες τώρα!Η Λιβύη έχει νόμιμη κυβέρνηση και διεθνώς αναγνωρισμένη,αν δεν την θέλει αυτή την Κυβέρνηση ο Λιβυκός Λαός ας το αποφασίσει ο ίδιος,ο Σίσι και ο κάθε “Σίσι” κουμάντο σπίτι του,η Τουρκία καλώς ή κακώς είναι ΚΑΛΕΣΜΕΝΗ της ΝΟΜΙΜΟΥ κυβέρνησης της χώρας.Όχι επειδή εμάς δεν μας συμφέρει σαν Ελλάδα αυτό που γίνεται στην Λιβύη να στηρίζουμε κάθε παλαβό που θέλει να το παίξει Ναπολέοντας στην Βόρεια Αφρική!

GeorgeD

Γράφεις σεντόνια αλλά με έωλα επιχειρήματα. Να ξεκαθαρίσω ότι συμφωνώ ότι η Αίγυπτος κατά πάσα πιθανότητα δε θα κάνει τίποτα, όχι για τα επιχειρήματα που ανέφερες, αλλά γιατί έχει άλλα σημαντικά προβλήματα με Αιθιοπία κλπ.
Η Τουρκία μπορεί να είναι στο έδαφος της Λιβύης? Σύμφωνα με τα ΗΕ όχι (το ίδιο και η Ρωσία). Η διεθνής αναγνωρισμένη κυβέρνηση, δεν είναι και τόσο νόμιμη γιατί δεν έχει ψηφιστεί, ενώ το κοινοβούλιο, έχει ψηφιστεί. Άρα από πλευράς νομιμότητας όλοι έχουν επιχειρήματα.
Θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 του Νατο! Ας παραβλέψω ότι αναφέρεσαι σε μια χώρα που κανονικά δεν μπορεί να είναι στο έδαφος της Λιβύης, ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου. Ποιο Νατο θα την υποστηρίξει? Εκτός από την Αμερική, ας μετρήσουμε χώρες και δυνατότητες, γιατί αν μου αναφέρεις τη Βουλγαρία κλπ θα γελάσω.
Έχεις την αυταπάτη ότι η Αίγυπτος δεν είναι σημαντική!!! Φίλε μου η Αίγυπτος (με αυτή και ανάλογη κυβέρνηση), είναι σημαντικότατη για την ασφάλεια του Ισραήλ. Δε χρειάζεται να σου αναφέρω άλλα παραδείγματα για Αραβικό κόσμο κλπ, σου ανέφερα απλά κράτος που οι ΗΠΑ το υπολογίζουν πολύ περισσότερο από Τουρκία κλπ.
Έχεις δίκιο, ο Μόρσι είχε εκλεγεί και ανετράπη από τον Σίσσι. Θυμάσαι να άνοιξε ρουθούνι στο Δυτικό κόσμο? Μήπως σταμάτησαν να κάνουν δουλειές μαζί του? Όχι γιατί πολύ απλά η Δύση δε θέλει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είναι διατεθειμένη να κάνει πολλές παραχωρήσεις, σε όποιον την απαλλάξει από αυτήν (ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο στη Συρία).
Το μοναδικό επιχείρημα που βλέπω για επέμβαση (που όπως προανέφερα δεν το πιστεύω) της Αιγύπτου, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δε θα ανεχόταν δημιουργία κράτους που ελέγχεται από τη μουσουλμανική αδελφότητα στα σύνορα του.
ΥΓ Η Τουρκία όταν επιχείρησε στα εδάφη της Συρίας, από ποιον είχε άδεια? Άρα αυτά με τα ΗΕ και τις αναίτιες επιθέσεις, ισχύουν όταν δεν έχεις δύναμη.

Sousourada

Να σημειώσουμε ότι η Αίγυπτος είναι υπό το καθεστώς Σίσι ακριβώς διότι ουδείς στη Δύση επιθυμεί μια Αίγυπτο που να ρέπει προς το ριζοσπαστικότερο υπό την σκοταδιστική ηγεσία των αδερφών μουσουλμάνων. Δεν μας χρειάζεται μια Τουρκία Νο2.

Nikolaos

Δεν πολιτεύομαι στη Αίγυπτο για να χρειάζομαι “επικοινωνιακές μπούρδες για εσωτερική κατανάλωση”, δεν έχω κίνητρο. Ποιο είναι το δικό σας κίνητρο για να παραπληροφορείτε τόσο συστηματικά και επίμονα, με αυστηρά μονοθεματικές παρεμβάσεις/σχόλια (καλά που αναμίχθηκε η Τουρκία στη Λιβύη και είχαμε τη χαρά να σας γνωρίσουμε εδώ στη ΠΤΗΣΗ …), διανθισμένες με αληθοφανείς πλην αβάσιμες λεπτομέρειες επιχειρησιακού χαρακτήρα για να προσδώσετε κύρος στα λεγόμενά σας, μένει να αποδειχθεί. Αντιπαρέρχομαι λοιπόν τους χονδροειδείς τρόπους σας, χάριν της αληθείας και των φίλων αναγνωστών:
α) Ο προσεταιρισμός της Αιγύπτου, έθνους 100 εκατομμυρίων, μουσουλμανικού και χριστιανικού, ομφαλού του αραβικού και ισλαμικού κόσμου, υπήρξε το μέγιστο μεταπολεμικό διπλωματικό επίτευγμα των ΗΠΑ (της dream team Kissinger/Nixon), μαζί με τον προσεταιρισμό της Κίνας και την απεμπλοκή από το Βιετνάμ την ίδια περίπου περίοδο. Η Αίγυπτος δικαιούται βάσει νόμου που ψήφισε το Κογκρέσσο των ΗΠΑ ετήσια εσαεί δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε αναλογία με εκείνη προς το Ισραήλ (συνήθως κυμαίνεται στο $1 δις για την Αίγυπτο και στα $ 2,5 δις για το Ισραήλ). Η οποία προφανώς μπορεί να δαπανηθεί μόνο σε αμερικανικά όπλα. Δια παντός! Ισόβια πρόσοδος! Κάτι που δεν έχει νομοθετηθεί για κανένα άλλο κράτος στον κόσμο! Είναι η ανταμοιβή της Αιγύπτου για τη σύναψη ειρήνης με το Ισραήλ (το οποίο έχει προφανώς στάτους ανώτερο αμερικανικής πολιτείας στο σχεδιασμό ασφαλείας των ΗΠΑ) και για την επιρροή που εξασφαλίζει στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο δια της μετριοπαθούς ερμηνείας του Κορανίου. Και σεις λέτε ότι η Αίγυπτος θα βομβαρδισθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Μα επιτέλους, ζείτε στον ίδιο πλανήτη με όλους εμάς; Ή θεωρείτε τους αναγνώστες αφελείς ή βραδύνοες, υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους;
β) Έχετε διαβάσει ποτέ το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο; Λέγει ότι τα μέλη υποχρεούνται να βομβαρδίζουν κάθε κράτος, κατά του οποίου επιτίθεται κράτος – μέλος, ή να συντρέχουν άλλα μέλη σε λογής διεθνείς τυχοδιωκτικές περιπέτειες; Πήγε το ΝΑΤΟ να συνδράμει τις ΗΠΑ στο Λίβανο το 1958, στον Άγιο Δομήνικο το 1965, στο Βιετνάμ, στη Γρανάδα; Τη Γαλλία στο Τσαντ; Το Βέλγιο το 1978 στο Ζαϊρ;
γ) Γνωρίζετε τι είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, και πού αποβλέπει; Είναι ίσως κάποιο πολιτικό κόμμα, όπως όλα τα άλλα; Γνωρίζετε ότι όλος ο αραβικός κόσμος πλην Τουρκίας ζητά την κεφαλή τους επί πίνακι; Γνωρίζετε ότι θεωρούνται εσωτερικός εχθρός στην Αίγυπτο, και η συμμετοχή τιμωρείται έως και με θάνατο; Γνωρίζετε ότι ο Μόρσι είχε ξεκινήσει την κατάλυση όλων των ελευθεριών, περιλαμβανομένης της θρησκευτικής (σε ένα κράτος με 20-25% χριστιανικό πληθυσμό!!) όταν ανετράπη για να προληφθεί θεοκρατική δικτατορία του και λουτρό αίματος;
δ) Τι θέση λαμβάνει σε όλα αυτά η Σαουδική Αραβία το γνωρίζετε; Γιατί μας είπατε για την Τυνησία, τη … Γερμανία και άλλα κράτη που είναι με το …. συνασπισμό της Τουρκίας, και τα οποία δεν έχουν ή δεν μπορούν να εισφέρουν ούτε σφαίρα ούτε φράγκο στην υπόθεση αυτή …
ε) Η Αίγυπτος αν παρέμβει θα παρέμβει με όποιο δικαίωμα και η Τουρκία, και η Γαλλία το 2011 με τα Ραφάλ που σάρωσαν τη φάλαγγα του Καντάφι έξω από τη Βεγγάζη και απέτρεψαν την κατάπνιξη της εξέγερσης, και όλοι οι άλλοι: Δηλαδή με κανένα. Οι Άραβες δεν θέλουν έδαφός τους να γίνει τουρκική αποικία, έχουν ιστορική διαμάχη και αντίθετα συμφέροντα.
στ) Νόμιμη κυβέρνηση δεν υπάρχει, άλλως δεν θα γινόταν διεθνής διάσκεψη στο Βερολίνο για διαμεσολάβηση μεταξύ των αντιμαχομένων και εύρεση κοινά αποδεκτής λύσεως. Δεν είδαμε π.χ. στον ελληνικό εμφύλιο να καλεί η διεθνής κοινότητα τις κυβερνήσεις Σοφούλη και Βαφειάδη να “τα βρουν”, αν με εννοείτε … Υπάρχει μια ντε φάκτο διαίρεση της χώρας, και μια κυβέρνηση με επικράτεια την πρωτεύουσα. Το ότι κάποιος έχει την καρέκλα στον ΟΗΕ (όποιος πρόλαβε …) είναι αυτονόητο. Και την καρέκλα της Κίνας στον ΟΗΕ από το 1949 ως το 1972 την είχε η κυβέρνηση της Ταϊβάν (!). Ήταν ανύπαρκτη η ΛΔ Κίνας; Δεν νομίζω …
ζ) Οι Ρώσοι, που θα “διαιρέσουν την περιοχή”, πού ακριβώς είναι; Εγώ είδα μόνο κάτι πάνοπλους ξανθούς να τα μαζεύουν, αργά και ήρεμα, ενώπιον κάποιων κοκαλιάρηδων τύπων με σαγιονάρες, που ούτε να δαπανήσεις σφαίρες για πάρτη τους αξίζει, τους στρίβεις το κεφάλι απλώς … Ξεκάθαρο σκηνικό απεργίας απλήρωτων μισθοφόρων … Τα επισήμανε με έκπληξη και Σάββας Βλάσσης στη σελίδα του, που κάτι παραπάνω από μας κόβει το μάτι του.

My_name_is_Nobody

Σημερα αναζήτησα παλιές του τοποθετήσεις.
Αν δεν έγραφε στα ελληνικά θα ορκιζόμουν πως είναι τρολ της γείτονος.
Όχι πως το ένα αναιρεί το άλλο.

George

Το ΝΑΤΟ είναι αμυντικό σύμφωνο, Αν η Αίγυπτος την πέσει στην Τουρκία θα είχε εφαρμογή αλλά σε μια επέμβαση στη Λιβύη εναντίον της Μουσουλμανικής αδελφότητας όπως θα παρουσιαστεί (και όχι των Τούρκων εκεί) δεν έχει
Η Αίγυπτος έχει ξαναεπέμβει στη Λιβύη και δεν άνοιξε μύτη
Οι ΗΠΑ είναι εκτός με τον Τρump που το τελευαίο που θέλει είναι εμπλοκή στη Μέση Ανατολή λίγο πριν τις εκλογές ενώ κατηγορούσε τον Obama για αυτές
Σε κάθε περίπτωση εμάς μας συμφέρει να κάνει κάτι μεγάλο ο σουλτάνος στη Λιβύη και αν είναι δυνατόν και στο Περού!
Η μηχανή είναι Μini και οι φιλοδοξίες RR, Κάποια στιγμή θα βαρέσει μπιέλα αν συνεχίσει έτσι

nigozs

Γράφεις σαν Τούρκος που γνωρίζει πολύ καλά Ελληνικά.
Τέτοια επιχειρηματολογία και τέτοια ζέση, μόνο από Τούρκους σχολιαστές έχω δει εδώ στην Π&Δ.
Και για να περάσω στο προκείμενο, η Αίγυπτος αυτή την στιγμή έχει συμβούλους στο έδαφος της τέτοιους που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση για τις επομενες κινήσεις της, όποτε και αν γίνουν.
Θυμίζω ότι υπάρχει προσέγγιση με τους Ισραηλινούς τέτοια που δεν χωράει αμφισβήτηση ότι θα τους βοηθησουν, τουλάχιστον σε θέματα ενημέρωσης/κατασκοπείας και κινήσεων των Τούρκων.
Συνεπώς, τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς νομίζεις ενώ για την επίθεση τρίτης χώρας σε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει πουθενά η συμφωνία πως όταν βρίσκεσαι με δυνάμεις σου, ανεπίσημα σε χώρα με εμπάργκο όπλων, σε ξένο κράτος θα τρέξει το ΝΑΤΟ να σε βοηθήσει. Εξάλλου δεν μιλάμε καν για επίθεση από εχθρό προς το ΝΑΤΟ.

Thanos74

Αν εισαι ασχετος καλυτερα να μην μιλας.
Τα ιδια ελεγε η τουρκια οταν την καταχεριασε στην Συρια ο Ασσαντ και ελεγε οτι ειναι επιθεση και το ΝΑΤΟ πρεπει να απαντησει.
Και το ΝΑΤΟ απαντησε οτι δεν εγινε επιθεση στο εδαφος της τουρκιας οποτε δεν εχει δικαιοδοσια να ασχοληθει….
Επισης ο Αλ Σισι ειναι και αυτος “φιλος΄” του Τραμπ.
Οποτε σε παρακαλω μην μιλας αν δεν ξερεις τι λες

Tango.Alpha

Γιατί η Αίγυπτος να απειλήσει τώρα το Ισραήλ ακόμα κι αν χαλάσουν πολύ τα πράγματα στην Λιβύη;

Nikolaos

Δεν θα απειλήσει το Ισραήλ. Λέγω μόνο ότι πιθανή απονομιμοποίηση (κατόπιν ήττας στη Λιβύη ή αλλού) και – κατά μείζονα λόγο – ανατροπή του εγκοσμιοκρατικού καθεστώτος στην Αίγυπτο (αδιάφορο αν λέγεται Σίσι ή κάτι άλλο ο επικεφαλής) συνιστά εξ αντικειμένου απειλή για τη ασφάλεια του Ισραήλ. Και δεν εννοώ κατ’ ανάγκη ότι ένας Μόρσι την επομένη ήδη θα έσπευδε π.χ. να στρατιωτικοποιήσει το Σινά. Θα αρκούσε μια ανοχή σε καταδρομικές επιδρομές τζιχαντιστών του Σινά κατά του Εϊλάτ, ή παραδόσεις όπλων στη Χαμάς στη Γάζα …
Οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν ποτέ ξανά έναν νέον Μόρσι. Ο Ομπάμα ήταν ένας σπάνιου πολιτικού ήθους, σκευής και πνευματικής συγκρότησης Πρόεδρος, αλλά η εξωτερική πολιτική του ήταν επικίνδυνα αφελής σε ορισμένα θέματα.

My_name_is_Nobody

“Η Τουρκία θα τους σαρώσει επιχειρησιακά εν μία νυκτί και θα τους ξεβρακώσει(Γαλλία,ΗΑΕ,Ρωσσία,Αίγυπτος)”
.
.
Ρε φίλε ούτε ο Tarkan1 δεν τόλμησε να ξεστομίσει τέτοιο πράγμα…

Foulgrim

Μέγα λάθος να κόβεις και να ράβεις το σχόλιο κάποιου για να τον εκθέσεις.Ανέφερα ρητά στο σχόλιο μου πως η Τουρκία έχει δύο επιλογές,ή θα πάρει αμπάριζα επιχειρησιακά όλους όσους στέκονται απέναντι της γεωπολιτικά στην Λιβύη ή που θα αναγκαστεί να κάνει στρατηγική αναδίπλωση με σκοπό να κερδίσει κάτι λιγότερο,δεν πιστεύω πως η Τουρκία θα υποστεί γεωπολιτική ήττα στην Λιβύη όσες πιέσεις και αν ασκηθούν σε εκείνη,αυτή είναι η γνώμη μου.Το γιατί το πιστεύω αυτό είναι μια τεράστια κουβέντα.Η άποψη μου είναι σαφής,θεωρώ ότι η Τουρκία θα κάνει μια ισχυρή κίνηση στην περιοχή ακόμα και αν χρειαστεί την υποστήριξη και άλλων δυνάμεων(USA AFRICOM,Ιταλία,Ιράν,Κατάρ,Αλγερία).Η Αίγυπτος ιστορικά όποτε βγήκε έξω απ’ τα σύνορα της και πολέμησε έφαγε συντριπτική ήττα,η Γαλλία είναι γεωπολιτικά ανίσχυρη να αντιμετωπίσει την Τουρκία ασχέτως τι προθέσεις υπάρχουν απ’ την μεριά της και αυτό φάνηκε με την νηοψία καθαρά,η Ρωσία μπορεί να σταματήσει την Τουρκία αλλά δεν θέλει να χωθεί τόσο πολύ στην Λιβύη λόγω του ότι ασκούνται πιέσεις από τις Η.Π.Α. που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν ρωσική βάση στην Βόρεια Αφρική.Η USA AFRICOM δεν επισκέφτηκε την Κυβέρνηση του GNA για τουρισμό,οι Η.Π.Α. έδωσαν διαπιστευτήρια στην Κυβέρνηση της Τρίπολης ότι θα την στηρίξουν αν και εφόσον χρειαστεί και όλοι ξέρουμε τι γίνεται όταν εμπλέκονται ενεργά οι Η.Π.Α. σε μια περιοχή.Οι Η.Π.Α. έχουν πει πολλάκις(και δεν το έχει σχολιάσει ουδείς στην Ελλάδα)ότι η Τουρκία πολεμάει ΓΙΑ ΕΜΑΣ σε Λιβύη και Συρία που σημαίνει ότι η Τουρκία σε ότι κάνει δεν είναι μόνο η προσωπικές τις φιλοδοξίες αλλά η εγκαθίδρυση των συμφερόντων των Η.Π.Α. μέσω Τουρκίας.Ο GNA είναι ΛΑΘΟΣ να λέγεται ότι αναπνέει με τουρκικούς πνεύμονες από διάφορους διεθνολόγους καθώς ο ένας πνεύμονας είναι τουρκικός και ο άλλος αμερικάνικος!Τα ΗΑΕ δεν τα υπολογίζω καν,χωρίς τις παραπάνω χώρες για συμμάχους στην Λιβύη ουδέποτε θα είχε γεωπολιτική παρουσία στην περιοχή!Καλή η προπαγάνδα και η αναπτέρωση ηθικού απ’ την μεριά μας αλλά καλό είναι να βλέπουμε το μεγάλο κάδρο στην περιοχή.Οι Η.Π.Α. αποχωρούν απ’ την περιοχή(Βόρεια Αφρική,Μέση Ανατολή,Ευρώπη)γεωπολιτικά και δίνουν βαρύτητα στην Σινική Θάλασσα,το κενό αυτό φίλε μου πρέπει κάποιος αναγκαστικά να το καλύψει με ήπιο τρόπο στην διεθνή σκακιέρα αλλιώς θα γίνει της κακομοίρας,μάντεψε ποια είναι η πολυπόθητη νύφη για μια σειρά λόγους!Επίσης με bot τύπου Tarkan1,Tarkan2 & Tarkan 245 απλώς δεν ασχολούμαι!

blackpeteg

και οι S-400 που έχει πάρει είναι ένα μεγάλο κόλπο των Τούρκων; Έλα αγαπητέ, σύνελθε. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να “σαρώσουν” τίποτε εκτός απο “στρατούς” τύπου Λιβύης και Συρίας. Ναι στο ρεαλισμό, όχι να πιστεύεις αυτά που σου προβάλλουν καθημερινά οι ΤΕΔ μέσω των Ελληνικών καναλιών.

Foulgrim

Σαφώς και δεν είναι κόλπο οι S-400 Triumph,άσχετα αν το χρησιμοποιεί ως όπλο η Τουρκία για να πάρει και τους Patriot απ’ τις Η.Π.Α.!Δεν ασχολούμαι ποτέ με τα ελληνικά κανάλια γιατί λένε αερολογίες.Ασχολούμαι και διαβάζω τον τουρκικό τύπο κατευθείαν,δεν χρειάζομαι μεσάζοντες στην πληροφόρηση.Αν θεωρείς ότι η Τουρκία δεν έχει την ισχύ να κάνει σαρωτική νίκη τότε μάλλον πρέπει να ασχοληθείς περισσότερο με τα οπλικά συστήματα των γειτόνων.

x-m

Ο τουρκικός τύπος είναι έγκυρος; Μπορεί να είναι ;

My_name_is_Nobody

Εγκυρότατος.
Ρώτα και τον Ταrkan!

Foulgrim

Βλέπω από εξυπνάδα σκίζεις! Για μέχρι εκεί είσαι δυστυχώς……

Foulgrim

Μια χαρά έγκυροι μπορούν να είναι! Αν δεν θες δημοσιογραφικά φίλτρα κάτσε και ενημερώσου από τα ίδια τα site των τουρκικών εταιρειών βιομηχανίας όπλων. Εκεί μια χαρά μπορείς να δεις τα specs!

x-m

Ακριβώς, μπορούν ΝΑ είναι. Σε μια χώρα που η κυβέρνηση πατάει στο κατακτητικό ένστικτο του λαού και όπου οποιαδήποτε “λάθος ” άποψη έχει συνέπεια της φυλακής τα σίδερα, δημοσιογραφία σφύζει από εγκυρότητα.
Αν σου γράψει η εταιρία στο site ότι ο ATMACA-EB πάει 750 χλμ. και έχει CEP 1m, το συμπέρασμα ποιο είναι;

Fu_Mantsu

Το να υποστηριζεις αυθαιρετα οτι η Γαλλια ειναι γεωπολιτικα ανισχυρη σε σχεση με την Τουρκια επειδη δεν ανοιξε πυρ στο συμβαν με τη φρεγατα ειναι δηλωτικο της αποστασιοποιησης σου απο τη λογικη κ την πραγματικοτητα.
Η επιχειρηση Ειρηνη δεν προβλεπει πουθενα χρηση πυρων κατα συμμαχικων (τυπικα) σκαφων.Επρεπε δλδ ο Γαλλος να ανοιξει πυρ εναντιων συμμαχου. Ποσο λογικο !
Επισης κ κατι αλλο, εαν υιοθετησουμε τη δικη σου επιχειρηματολογια, πως ειναι δυνατο να δεχθουμε οτι η πανισχυρη γεωπολιτικα Τουρκια βομβαρδιστηκε απο “αγνωστους” χωρις το ελαχιστο γεωπολιτικο βαρος στην περιοχη ? Πως ειναι δυνατον να συμβαινουν αυτα σε “πανισχυρους” παικτες ?
Μηπως καποιοι εχουν πεσει θυματα των ιδιων τους των φαντασιωσεων ?
Η δηλωση σου επισης οτι ο Ερντο κ η Τουρκια εχει καταφερει να υπερισχυσει πυρηνικης δυναμης μονιμου μελους του ΣΑ του ΟΗΕ κ ηγετικου κρατους της ΕΕ ειναι πραγματικα τραγικη και για τη λογικη που υποστηριζεις αλλα κυριως για το παιδαγωγικο συστημα που παρακολουθησες.

Sousourada

Μην ξεχνάμε, ότι αν οι Τούρκοι έχουν τους τζιχαντιστές εκ Συρίας και τους ρίχνουν στη φωτιά, οι Γάλλοι έχουν τη λεγεώνα, με ασύλληπτα πληρέστερο οπλισμό και εκπαίδευση. Έτσι, για σκέψη αυτό.

Nikolaos

Τα τζιχάντια έτσι και ακουσθεί απλώς ότι η Λεγεώνα των Ξένων είναι κάπου εντός 500 χλμ θα αρχίσουν να κλαίνε γοερά ζητώντας τη μαμά τους … ξέρουν ότι το να πέσουν στα νύχια της δεν είναι το ίδιο με τους “αδελφούς” που συλλαμβάνονται από την Αστυνομία αφού λιώσουν με νταλίκες 100 ανθρώπους και ακούν τη μουσική τους από το κινητό στο φιλόξενο κρατητήριο εν αναμονή του δικηγόρου …

Foulgrim

Η Γαλλία είναι γεωπολιτικά ανίσχυρη αν και πυρηνική δύναμη όχι γιατί είναι ανίσχυρη αλλά γιατί είναι μόνη της όταν οι άλλες μεγάλες δυνάμεις της περιοχής(Μεγάλη Βρετανία,Η.Π.Α.Ιταλία,Γερμανία,Αλγερία)τάσσονται υπέρ της Τουρκίας.Αν είχε την υποστήριξη που εκείνη θα ήθελε ως Γαλλίας τότε ναι θα έλεγα πως η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει χοντρά ζόρια,όμως αυτό δεν συνέβη.Η Γαλλία ΟΥΔΕΠΟΤΕ ήταν στην Επιχείρηση Ειρήνη αγαπητέ,ήταν στην επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ και πήγε αυθαιρέτως για νηοψία με αποτέλεσμα να φάει το κλείδωμα απ’ τα τουρκικά πλοία.Δεν είπα ότι ήταν λογικό να ανοίξει πυρ κατά συμμαχικού πλοίου η Γαλλία.Όμως το γεγονός ότι δεν έριξε πυρ,το ότι αναβαθμίστηκε το θέμα επικοινωνιακά μέσα στο ΝΑΤΟ,ότι στο τέλος δεν αποκαλύφθηκε τίποτε ενώ ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στήριξε την Τουρκία,ότι οι άλλες χώρες πήραν άκρως ουδέτερη έως και φιλότουρκη θέση με αποτέλεσμα να ζητάει η Τουρκία ύστερα απ’ την Γαλλία να της πει και ΣΥΓΝΩΜΗ για το ζήτημα που δημιούργησε εν νομίζω ξεκάθαρα πως αποτελεί επικοινωνιακή ήττα της Γαλλίας.Άρα όχι δεν έχω πέσει θύμα κάποιων φαντασιώσεων απλώς μάλλον ορισμένοι ονειρεύονται πολύ έντονα το ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ λες και είμαστε 3-4 δεκαετίες πίσω!Εγώ δεν είπα πως δεν υπάρχει αντίπαλο δέος απέναντι στην Τουρκία,αυτό που είπα και συνεχίζω να τονίζω είναι ότι η Τουρκία είναι πιο ισχυρός παίκτης από τους υπόλοιπους και γι’ αυτό όπου μπαίνει δεν φεύγει ούτε με χειρουργική επέμβαση!Είναι απλά τα πράγματα!Άσχετο το παράδειγμα σου γιατί με την λογική την δικιά σου το Ιράν γεωπολιτικά είναι πιο ισχυρό απ’ τις Η.Π.Α. μόνο και μόνο επειδή έριξε σε αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ βαλλιστικούς πυραύλους τον Γενάρη του 2020!Είδες λοιπόν πως γίνεται να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και στους πιο ισχυρούς παίκτες?!Πωωωω ο άνθρωπος μιλάει για ΟΗΕ και Ε.Ε……δεν μπορώ!!Δεν είπα ότι υπερισχύει στρατιωτικά η Τουρκία έναντι της Γαλλίας καθώς η Γαλλία διαθέτει πυρηνικά όπλα,είπα πως υπερισχύει στο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή,δεν μετράνε μόνο τα μπράτσα αγαπητέ αλλά και το μυαλό-συμφωνίες που διαθέτεις!Επίσης με συμβατικά όπλα η Γαλλία είναι περίπου ισόπαλη με το Τουρκικό Ναυτικό,στον αέρα υπερισχύει ελάχιστα σε σύγκριση με την Τουρκική Αεροπορία ενώ μειονεκτεί αισθητά στην ξηρά έναντι των Τούρκων.Όλα αυτά όμως περί ισχύς είναι υποθετική,στην πράξη θα φανεί αν και εφόσον που δεν πρόκειται αλλά λέμε τώρα.

x-m

Ισόπαλη με το τουρκικό ναυτικό με :
Το Charles de Gaulle με 40 Rafale και 2 Hawkeye
4 Triomphant
5 Rubis
3 Mistral
2 Horizon
5 FREMM
και άλλα 7-8 λιγότερο ικανά ακόμα ………
Πειστικό.
(Στον αέρα, τα Rafale (της αεροπορίας μόνο) λέτε να μην αρκούν; Λέτε να χρειάζονται και τα Mirage; )

Last edited 4 months ago by Aldaron47
My_name_is_Nobody

Στην ιστορία μαθαίναμε για τους γενίτσαρους, εξισλαμισμένους Έλληνες που στο τέλος γίνονταν πιο φανατικοί από τους Τούρκους.
Νομίζω πως μπροστά μας έχουμε μια σύγχρονη περίπτωση οικειοθελούς εκτουρκισμού.
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

Foulgrim

Έχεις απόλυτο δίκιο, υπηρέτησα στην ΕΛΔΥΚ γιατί μου άρεσε κρυφά η ημισέληνος απέναντι! Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου δεν λες τίποτα! Και μη χειρότερα σου εύχομαι

Last edited 4 months ago by Foulgrim
Foulgrim

Αν συγκρίνει κανείς τις Ναυτικές Δυνάμεις των δύο κρατών θα παρατηρήσει τα εξής:
Γαλλικό Ναυτικό: 180 ναυτικές μονάδες έως τώρα
Υποβρύχια: 9(Triomphant class & Rubis class) + 6 Barracuda-class έως το 2030
Αεροπλανοφόρο: 1(Charles de Gaulle)
Ελικοπτεροφόρα: 3(Mistral class)
Destroyer: 11(Horizon class,Cassard class,Aquitaine class & Georges Leygues class)
Φρεγάτες: 11(La Fayette class,Floréal class) + 5 FTI(Admiral Ronarc’h class) με επιχειρησιακή έναρξη του πρώτου πλοίου το 2023+
Κορβέτες: 0
Πυραυλάκατοι: 0
Περιπολικά Σκάφη: 16(L’Astrolabe,D’Entrecasteaux class,D’Estienne d’Orves class,La Confiance class,L’Audacieuse class)
Τουρκικό Ναυτικό:149 ναυτικές μονάδες έως τώρα
Υποβρύχια: 12(Atılay-class=Type 209/1200,Preveze-class=Type 209T1/1400,Gür-class=Type 209T2/1400) + 6 Type 214 επιχειρησιακά έως το 2026
Αεροπλανοφόρο: 0(προσεχώς μέσα στο επόμενο έτος θα ενταχθεί επιχειρησιακό το TCG Anadolu ενώ θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το TCG Trakya)
Ελικοπτεροφόρα: 0
Destroyer: 0(θα κατασκευαστούν 7 TF2000-class με ολοκλήρωση τους ίσως στο τέλος της δεκαετίας)
Φρεγάτες: 16(Gabya-class=Oliver Hazard Perry-class,Barbaros-class=DE MEKO 200TN Track IIAs & Yavuz-class=DE MEKO 200TN Track I) + 4 Istanbul-class με επιχειρησιακή ολοκλήρωση το 2024
Κορβέτες: 11(Ada-class,Burak-class=D’Estienne d’Orves-class avisos & TCG UFUK=κατασκοπευτική κορβέτα)
Πυραυλάκατοι: 19(Kılıç class,Yıldız-class,Doğan-class & Rüzgar-class)
Περιπολικά Σκάφη: 16(Tuzla-class)
Το βασικό είναι ότι δύο κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατιωτικά!Αν όμως εμπλακούν στρατιωτικά Γαλλία και Τουρκία με ναυτικά μέσα τότε θα δούμε πως οι αριθμοί στις κύριες μονάδες τους(όπου κάνουν την ουσιαστική διαφορά)είναι ολίγον τι ισάξιοι.
Η Γαλλία υπερέχει στα υποβρύχια ποιοτικά αλλά όχι ποσοτικά,αυτό όμως θα αλλάξει καθώς απ’ το 2021 θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα επιθετικά Barracuda-class μέχρι και το 2030 όμως σε μια εξαετία η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει την παραλαβή των Type 214 με το πρώτο επιχειρησιακό υποβρύχιο να εντάσσεται στο Τουρκικό Ναυτικό το 2021.Το Barracuda είναι ανώτερο απ’ το Type 214 και συγκρίσιμο με το υπό ανάπτυξη υποβρύχιο Type 216 οπότε εκεί είναι λίγο δύσκολο να πει κάποιος ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο τέλος της δεκαετίας.Το πιθανότερο είναι η Γαλλία για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο 2030 να έχει μια ελαφρώς ποιοτικότερη ομάδα υποβρυχίων απ’ την Τουρκία,κάτι όμως που θα αλλάξει απ’ το 2030+ διότι η Τουρκία θα ξεκινήσει τότε την ένταξη του πρώτου εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης υποβρυχίου(πιθανών πυρηνικού).
Η Γαλλία υπερέχει σε αεροπλανοφόρα όμως με την ένταξη του TCG Anadolu και την έναρξη κατασκευής του TCG Trakya αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει τις μεταξύ τους ισορροπίες.
Η Γαλλία υπερέχει στα ελικοπτεροφόρα και θα συνεχίζει να υπερέχει διότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει κάτι πάνω σε αυτό.
Η Γαλλία υπερέχει στα Destroyer όμως η πλάστιγγα με την ένταξη των τουρκικών TF2000-class κάπως θα αλλάξει.
Η Γαλλία δεν υπερέχει στις φρεγάτες ποσοτικά αλλά και ούτε ποιοτικά,μπορεί να ενταχθούν το 2023+ οι 5 FTI όμως απ’ το 2021 και ύστερα θα ξεκινήσουν να γίνονται επιχειρησιακές οι 4 φρεγάτες Istanbul-class οπότε έτσι θα κρατήσει η Τουρκία το πάνω χέρι.
Η Γαλλία δεν υπερέχει στις κορβέτες καθώς δεν διαθέτει
Η Γαλλία δεν υπερέχει στις πυραυλάκατους διότι δεν διαθέτει
Η Γαλλία είναι ισάξια με την αριθμητική και ποιοτική δύναμη των περιπολικών σκαφών της Τουρκίας.
Όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Αεροπορία και την Ξηρά των δύο χωρών θα παρατηρήσει κάποιος ότι στον αέρα υπερέχει ελαφρώς η Γαλλία ενώ στη γη υπερέχει αισθητά η Τουρκία.Οι Τούρκοι έχουν πενταπλάσιο αριθμό αρμάτων μάχης και δεκαπλάσιο αριθμό πυροβολικού έναντι της Γαλλίας,όμως αυτά δεν παίζουν ρόλο καθώς οι δύο χώρες δεν συνορεύουν,στην θάλασσα θα παιχτεί ότι είναι και εκεί κανένας δεν θέλει να βάλει κόντρα με τον άλλον γιατί και οι δυο χαμένοι θα βγούνε.Άσε που θα έρθει ο Θείος Σάμ να τους τραβήξει το αυτί επειδή μαλώνουν!Όποιος νομίζει ότι δεν μπορεί το Τουρκικό Ναυτικό να βάλει επί ίσοις όροις κόντρα με την Γαλλία πλανάται,οι εποχές των 90ς για τους Τούρκους πέρασαν αν και όπως είπα παραπάνω αυτό δεν θα το ήθελε πραγματικά ούτε η Τουρκία διότι όταν συζητούμε για το Γαλλικό Ναυτικό μιλάμε για ένα εμπειροπόλεμο και άρτια εκπαιδευμένο σύγχρονο ναυτικό.Πάντα μιλάμε χωρίς να προσθέσουμε πυρηνικά όπλα αλλά μόνο συμβατικά.

ptisidiastima

Τι έγινε τώρα, βάλαμε και την Τουρκία να νικά τη Γαλλία;

x-m

;;;;; !!! ;;;;;;;!!!
Ένα LHD γίνεται αεροπλανοφόρο , το οποίο έχει τη δυνατότητα να φέρει μεν 10 F-35B, αλλά η τουρκία δεν έχει (ούτε καν είχε παραγγείλει) F-35B.
Το πράγμα χτυπάει κόκκινο στο
η τουρκία θα ξεκινήσει τότε την ένταξη του πρώτου εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης υποβρυχίου(πιθανών πυρηνικού)”.
Πραγματικά η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι χώρες που έχουν την τεχνολογία να κατασκευάσουν τέτοιο υποβρύχιο είναι : Η.Π.Α.-Ρωσία-Γαλλία-Η.Β.-Κίνα -Ινδία , και η τουρκία θα είναι η 7η, έτσι;
Όσον αφορά τα λοιπά , τι να πει κανείς……;
Με ένα ναυτικό ισάξιο της Γαλλίας, μια αεροπορία ελαφρώς κατώτερη και έναν τόσο ισχυρό στρατό, παρακαλώ την “Π” να ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ των άμεσων και άνευ όρων διαπραγματεύσεων με την τουρκία μήπως και σώσουμε τίποτα με τον στρατιωτικό γίγαντα που έχουμε απέναντι μας.

Lefteris

Ήταν επιχείρηση “μήνυμα”. Αν ήθελαν 100% επιτυχία θα χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων.
Κι αυτό που γράφω έχει περισσότερη λογική από το να προσδίδουμε δυνατότητες σ ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που τα τεχνικά του χαρακτηριστικά δεν τα γνωρίζουμε παρά απ όσα δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία.
Δεν είναι θέμα αν βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο, υπό την οπτική που παραθέτεις πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ήταν επιτυχία της τουρκίας!

Foulgrim

Όχι,το συμπέρασμα είναι δεν ξέρω….!Ανέφερα πως υπάρχουν δύο επιλογές,ή μπλόφα ή επιχειρησιακή γκάφα με αποτέλεσμα την τακτική αναδίπλωση της Τουρκίας.Απλώς εξέθεσα και την προσωπική γνώμη πως θεωρώ ότι μάλλον ισχύει το πρώτο γιατί γνωρίζω τους Τούρκους.Ποτέ δεν πατάνε στα τυφλά!Χειροπιαστό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι πριν λίγες ώρες απ’ την Τρίπολη δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν αντιαεροπορικό σύστημα να κατευθύνεται προς την συγκεκριμένη αεροπορική βάση καλυμμένο με μουσαμά για να μην φαίνεται ο τύπος του!Γι’ αυτό λέω ότι έκοψαν κίνηση οι Τούρκοι να δούνε τι παίζει.Άμα πάνε Καταριανό Patriot ή Ουκρανικό Pechora καληνύχτα τότε!

Pantelis82

Δεν είμαι από αυτούς που λένε μπουνταλάδες τους Τούρκους και όλα τα συναφή αλλά πότε ακριβώς έχεις δει να είναι ΤΟΣΟ καλά οργανωμένοι όταν κάνουν επιχειρήσεις; Τους Κούρδους τους πολεμάνε κάτι δεκαετίες τώρα και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Στη Συρία όταν έγινε ο Κλάδος Ελιάς είχαν ένα σωρό απώλειες αρμάτων και δεν έδειχναν να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Υπόψη πολεμούσαν κατά των Κούρδων που ήταν χειρότερα οπλισμένοι από τον Χαφτάρ. Ναι η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά στη Λιβύη αλλά αυτό το πράγμα που θα σαρώσει Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο, ΗΑΕ κλπ ακόμα και αν αυτοί θέλουν να αντιπαρατεθούν με την Τουρκία δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Μέχρι σήμερα οι Τούρκοι χωρίς αντίπαλο παίζουν στη Λιβύη και μάλιστα όχι οι ίδιοι αλλά οι κατσαπλιάδες που έχει εκπαιδεύσει και μισθώνει. Πραγματικά πιστεύεις ότι αν θέλει η Γαλλία να επεμβεί ή η Αίγυπτος με τα χερσαία σύνορα με τη Λιβύη θα χάσουν από την Τουρκία που μπορεί να μεταφέρει μερικές χιλιάδες μισθοφόρους και μια δυο μοίρες αεροσκαφών; Μπορεί; Θα είναι μικρό το κόστος; Γιατί και 80 αιγυπτιακά αεροσκάφη να καταρρίψει αν χάσει 40-50 δικά της σε μια γενικευμένη σύγκρουση, game over γενικότερα και σε άλλα μέτωπα. Και η Αίγυπτος δικτατορία είναι σαν την Τουρκία και αντέχει να χάσει και μερικές χιλιάδες στρατό χωρίς να υπάρξουν πολλές αντιδράσεις.

Foulgrim

Καλό είναι να δεις μόνο τα παθήματα των αρμάτων μάχης απ’ την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας τι του δίδαξαν,δες το πρόγραμμα αναβάθμισης όλων των αρμάτων μάχης M60 Patton για παράδειγμα που τρέχει απ’ το 2017!Σου παραθέτω το αγγλικό κείμενο:
“M60TM modernization started after the lessons learned from the Operation Euphrates Shield.M60A3 tanks started to be equipped with new ASELSAN systems since 2017.SARP UKSS 12.7mm remote control weapon systems,YAMGOZ 360° close range surveillance system,TLUS Laser warning system,ADİS tank driver vision system,ERA additional armor plates,AKKOR PULAT 360° active protection system,additional internal protection coating,new fire suppression system,audible warning system,behind turret cage armor and 76mm smoke grenade launchers.”
Και αναφέρω μόνο για αυτό καθώς υπάρχουν και άλλα project αναβάθμισης.Το SDF ήταν χειρότερα οπλισμένοι αλλά καλύτερα εκπαιδευμένοι αφού τους εκπαίδευσαν αξιωματούχοι των Η.Π.Α. ενώ τα οπλικά τους συστήματα ήταν αμερικάνικα.Πολεμούσαν με στρατιωτικό οπλισμό,όχι με παντόφλες και φανελάκια όπως οι μισθοφόροι απ’ το Τσάντ του LNA!Μην τρελαθούμε τώρα,μου συγκρίνεις τον LNA με το SDF!Το PKK οι Τούρκοι το εκδίωξαν πλέον στο Βόρειο Ιράκ ενώ πλέον το ξεριζώνουν και επό εκεί,όλη την ηγεσία της την έχουν φυλακίσει και την έχουν ανακρίνει.Οι κατσαπλιάδες που λες είναι μισθοφόροι και εμπειροπόλεμοι,αυτοί θα πάνε όπως το ίδιο κάνει και ο LNA με τους μισθοφόρους απ’ το Τσάντ και την Συρία(πλέον!).Τέτοια γενικευμένη κλιμάκωση δεν θα γίνει μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκία διότι θα επέμβουν άλλες δυνάμεις.

x-m

Πως προκύπτει η σιγουριά της συμμετοχής των Rafale; Γιατί θεωρείτε ότι η τουρκία έχει το πάνω χέρι στην αυλή της Αιγύπτου;

Foulgrim

Γιατί η Αίγυπτος πρώτον όποτε βγήκε εκτός συνόρων να πολεμήσει ιστορικά έφαγε καρπαζιές ενώ οι ένοπλες δυνάμεις τους ουδεμία σχέση έχουν με τις εκπαιδευμένες μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας.Η Αίγυπτος γεωπολιτικά δεν μπορεί να κάνει πολλά διότι σε αυτό το τομέα είναι ανίσχυρη,άλλοι παίκτες διαχειρίζονται το Λιβυκό,όχι η Αίγυπτος όσες κόκκινες γραμμές και αν χαράξει ο Σίσι περί Σύρτης!Γιατί οι πιο έμπιστες πληροφορίες που υπάρχουν μιλάνε για 7 Αιγυπτιακών Rafale που επιχείρησαν,μην ξεχνάμε όμως ότι και το Κατάρ διαθέτει Rafale και μάλιστα ίσο αριθμό με αυτά της Αιγύπτου!Οπότε τα αντίποινα μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να είναι δυσανάλογα.

Roger

«επιχειρησιακά είναι μόνο τα HISAR-A με εμβέλεια 15 χιλιομέτρων (στο Ιντλίμπ πάντως έκαναν παπάδες τον Φλεβάρη-Μάρτη του 2020 αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης)»
Τι παπάδες έκαναν ακριβώς; Για δώσε περισσότερες πληροφορίες.
«Η Τουρκία έχει δύο επιλογές,ή θα τους σαρώσει επιχειρησιακά εν μία νυκτί και θα τους ξεβρακώσει(Γαλλία,ΗΑΕ,Ρωσσία,Αίγυπτος)»
«Εγώ προσωπικά πιστεύω πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Αίγυπτος,η Γαλλία,η Ρωσία και τα ΗΑΕ θα χάσουν πανηγυρικά απ’ την Τουρκία(μαζί με Η.Π.Α.,Γερμανία,Τυνησία,Αλγερία,Ιταλία και Κατάρ)λόγω του ότι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο στην Λιβύη.»
Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο. Ειδικά αν οι Ρώσοι είναι εναντίον τους.
Για να χαθεί η ανατολική Λιβυή, σημαίνει ότι θα έχει «πέσει» πρώτα ο Σίσι.
Η Τουρκία το πολύ να εδραιωθεί στην δυτική Λιβυή.
Το οποίο μάλλον θα είναι καλό για εμάς, γιατί:
1) θα είναι ακόμα μεγαλύτερο αγκάθι σε Ιταλούς και Γάλλους
2) θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για οριστική διχοτόμηση της Λιβυής.

Foulgrim

Αυτό που έκαναν τα Hisar-A ήταν ότι παρατάχθηκαν κατά μήκος των Τουρκοσυριακών συνόρων στο Ιντλίμπ με αποτέλεσμα παρ’ όλο που ο Άσαντ έχει τους S-300 & S-400(Ρώσοι) δεν κατάφερε να πετάξει πουλί πετάμενο πάνω απ’ την συγκεκριμένη περιοχή που κάλυπτα τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα ενώ όσα προσπάθησαν άρχισαν να πέφτουν σαν τις μύγες(ελικόπτερα,μαχητικά αεροπλάνα,UAV κτλ)ενώ έδωσαν την δυνατότητα τα UAV της Τουρκία να πετάνε μέσα στο Ιντλίμπ και να χτυπάνε τις Κυβερνητικές Δυνάμεις του Άσαντ.Όλοι σχεδόν οι αξιωματούχοι του Άσαντ,της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκαν,από τους 9 κορυφαίους αξιωματούχους έζησαν οι 2 ενώ η Συριακή Αντιπολίτευση έχασε μόλις 1!Η Τουρκία μίλις υπέστησε την βομβιστική επίθεση με τους 34 νεκρούς κατέστρεψε 3 μαχητικά αεροσκάφη,2 UAV,8 ελικόπτερα,135 άρματα μάχης,5 αντιαεροπορικά συστήματα,2.557 τροχοφόρα και 3.159 μαχητές των Κυβερνητικών Δυνάμεων,γι’ αυτό και αν θυμάσαι η Τουρκία μαζί με την Συριακή Αντιπολίτευση ανακτούσε το χαμένο έδαφος,ύστερα επήλθε η νέα συμφωνία!Γι’ αυτό λέω ότι τα Hisar-A έκαναν παπάδες,δεν ξέρω αν έκλεψαν ξένη τεχνολογία ή αν ανέπτυξαν δικιά τους πάντως περιμένω να δω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αντιαεροπορικών Hisar-O και Hisar-U.Μην κάνεις κόψε ράψε στα σχόλια μου,έγραψα “Η Τουρκία έχει δύο επιλογές….” μην το κόβεις στην πρώτη επιλογή,υπάρχει και μια δεύτερη!Συμφωνώ μαζί σου ότι ο Σίσι αποτελεί το εμπόδιο που πρέπει να καμφθεί από πλευράς Τουρκίας.Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ όσο νομίζουν ορισμένοι,είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο στον ισλαμικό κόσμο,ο Σίσι ανέτρεψε μια κατάσταση,κέρδισε το 2013 μια μάχη ok αλλά δεν κέρδισε τον πόλεμο όμως και αυτό ορισμένοι δεν το καταλαβαίνουν!Οι Η.Π.Α. δεν υπάρχει περίπτωση ούτε 1/1.000.000 να αφήσουν την Ρωσία να κάνει την Λιβύη ρωσική βάση κάτω από την μύτη του ΝΑΤΟ και να της δώσει διέξοδο στην Μεσόγειο Θάλασσα!Αυτά δεν γίνονται ούτε στα πιο τραβηγμένα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.Ο Σίσι θα πέσει με μαθηματική ακρίβεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να πέσει πρώτα ο LNA.Η Γαλλία δεν θέλει την Τουρκία στην Ανατολική-Κεντρική Μεσόγειο ούτε κατά διάνοια,αυτό όμως δεν είναι κάτι στο οποίο έχουν λόγο!Η Ιταλία επίσης τρίβει τα χέρια της με την Τουρκία καθώς έχουν γίνει σιαμαία αδέρφια στα γεωπολιτικά.Η Τουρκία λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των Η.Π.Α. στην Λιβύη και μάντεψε,έχουν πολλές βάσεις οι Η.Π.Α. εκεί κάτω που μπορούν να σηκωθούν μαχητικά ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Last edited 4 months ago by Foulgrim
Thras

Η αναπαραγωγή της τουρκικής προπαγάνδας βλάπτει σοβαρά την υγεία!
“Η Τουρκία μίλις υπέστησε την βομβιστική επίθεση με τους 34 νεκρούς κατέστρεψε 3 μαχητικά αεροσκάφη,2 UAV,8 ελικόπτερα,135 άρματα μάχης,5 αντιαεροπορικά συστήματα,2.557 τροχοφόρα και 3.159 μαχητές των Κυβερνητικών Δυνάμεων”
ούτε οι τούρκοι δεν τα πιστεύουν αυτά… έλεος!

Foulgrim

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία όμως σου αρέσουν ή όχι!

dv1.gr

τα επισημα στοιχεια ποιανου ? της γενισαφακ?…..δε μας λες και τις απωλειες των τουρκων συνολικα να γελασουμε ?….γιατι αν ξερεις ειναι πανω απο τις διπλασιες …με κατωτερο κατα πολυ αντιπαλο …βασικα δεν εχει σημασια για σενα προφανος εχει την γνωμη οτι η τουρκια δεν εχει αντιπαλο στον πλανητη το καταλαβαμε τους εχει ολους για πρωινο …

Koulis

Δηλαδή μας λες ότι μόνο η ΠΑ θα έκανε τη δουλειά.

Foulgrim

Αυτό είναι βέβαιο,δεν θα μπορούσαν με κάποιον άλλο τρόπο να πλήξουν το αντιαεροπορικό σύστημα στην αεροπορική βάση,όμως ήδη η Τουρκία έστειλε άλλα αντιαεροπορικά συστήματα προς την αεροπορική βάση σήμερα προς αναπλήρωση ίσως της χαμένης συστοιχίας!Υπάρχουν εικόνες απ’ την Τρίπολη που το επιβεβαιώνουν αλλά δεν φαίνεται το είδος του αντιαεροπορικού συστήματος,όταν εγώ έγραφα ότι μπορεί να αποτελεί μπλόφα των Τούρκων η ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων για να μετρήσουν αντιδράσεις κάποιοι μίλαγαν περί καταστροφής των Τούρκων στην συγκεκριμένη βάση,τώρα που θα αγριέψει το παιχνίδι να δω τι θα λένε σε λίγες ημέρες,γιατί η απάντηση είναι θεωρώ ποια θέμα ημερών.

Stavrogin1

“Η Τουρκία έχει δύο επιλογές,ή θα τους σαρώσει επιχειρησιακά εν μία νυκτί και θα τους ξεβρακώσει(Γαλλία,ΗΑΕ,Ρωσσία,Αίγυπτος)ή που θα αναγκαστεί να υποχωρήσει μέσω της διπλωματικής οδού σε μια συμφωνία και να ντροπιαστεί διεθνώς”

Το πόρισμα ειναι το αδυνατο σημείο στον συλλογισμό σου αν υποθέσουμε ότι τα άλλα θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ισχύουν.
Χωρίς αεροπορική υποστήριξη και με την αεροπορική βάση στη επιβεβλημένη δίαιτα η Τουρκία δεν μπορεί να σαρώσει. Αν οι Αιγυπτιοι ή ΗΑΕ χτυπησαν με αεροπορία, μαζι με τα νεοφερμένα 5 αεροσκάφη εκ Ρωσίας, κάνουν τις πιθανές πηγές αεροπορικών απειλων 3.
2-3 καμένες φάλαγγες και μερικες καταριψεις ucav υπεραρκουν για να σταματησουν επιθεσης Τουρκων και proxys. Η Τουρκία δεν έχει τα μέσα μακράν για να “σαρώσει”.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ξέρουν ποιος χτύπησε την βάση. Εμεις το κοινο δεν το ξέρουμε. Τα κράτη εμμένουν στο να κρατούν τα μυστικά τους. Κανεις δεν θέλει να αποκαλυψει ευθηνες Αιγύπτου και κανείς δεν θέλει να ταπεινωσει την Αίγυπτο στρατιωτικά σπρωχνοντας την βίαια μακριά απο την δύση. Ενα κράτος αναπτυσσόμενο 80εκ. ειναι πάντα αξιόλογος οικονομικος εταίρος για να τον διώξεις. Η δε Σαουδική Αραβία απο πίσω δεν μπορει να δυσαρεστηθεί. Ως προς στην Τουρκική υποχωρηση ισχύει το ίδιο κανεις δε θέλει να ταπεινωσει την Τουρκία. Μην ξεχνάμε ότι η Αιγυπτος και οι υπόλοιποι πίεσαν τον Χαφταρ σε συνομιλίες. Δεν δέχτηκε απο θέση ισχύως και έχασε την υποστηριξη τους ως ένα βαθμό. Αποτέλεσμα να υποχωρίσει. Τον παίζουν σα μαριονετα όλοι τους και αναζητουν μεταξυ τους μια ισσοροπία. Μακρια απο την αναζητουμενη συμφωνία “Κυρίων” όποιος απλώνει την αρίδα του περισσότερο υφίστατε τιμωρία. Γι αυτο χτυπησαν τους τουρκους. Ιδιο παιχνίδι παίζουν και οι Ρώσοι.

dv1.gr

παπαδες καναν τα χισαρ ? που στο κομβοι που χτυπηθηκε και ξεκληρησε μια ταξιαρχια και τους 250 νεκρους τους καναν 30 ?…2 καταρριψεις εκαναν οι τουρκοι 1 απο στιγκερ και 1 απο φ-16 ….βεβαια στην βαση δεν εγινε τιποτα μια χαρα το κοραλ και τα χωκ επισης ,,,και βεβαιως τα υποστεγα που περιμενουν τα τουρκικα φ-16 …ας πανε να δουν την γλυκα …
βεβαιως βεβαιως θα σαρωσει η τουρκια και οσους αναφερεις …αφρικη και ανατολη και σιγα σιγα και εμεις περιμενουμε τον νεο ηγεμονα …..τετοια ονειρα θελουν πολλες ωρες υπνο ….

Foulgrim

Αυτό που έκαναν τα Hisar-A ήταν ότι παρατάχθηκαν κατά μήκος των Τουρκοσυριακών συνόρων στο Ιντλίμπ με αποτέλεσμα,παρ’ όλο που ο Άσαντ είχε τους S-300 & S-400(Ρώσοι),να μην πετάξει πουλί πετάμενο πάνω απ’ την συγκεκριμένη περιοχή που κάλυπταν τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα ενώ όσα προσπάθησαν άρχισαν να πέφτουν σαν τις μύγες(ελικόπτερα,μαχητικά αεροπλάνα,UAV κτλ),επίσης έδωσαν την δυνατότητα στα UAV της Τουρκίας να πετάνε μέσα στο Ιντλίμπ και να χτυπάνε τις Κυβερνητικές Δυνάμεις του Άσαντ.Όλοι σχεδόν οι αξιωματούχοι του Άσαντ,της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκαν,από τους 9 κορυφαίους αξιωματούχους έζησαν οι 2 ενώ η Συριακή Αντιπολίτευση έχασε μόλις 1!Η Τουρκία μόλις υπέστησε την βομβιστική επίθεση με τους 34 νεκρούς προώθησε τα Hisar-A και κατέστρεψε 3 μαχητικά αεροσκάφη,2 UAV,8 ελικόπτερα,135 άρματα μάχης,5 αντιαεροπορικά συστήματα,2.557 τροχοφόρα και 3.159 μαχητές των Κυβερνητικών Δυνάμεων,γι’ αυτό και αν θυμάσαι η Τουρκία μαζί με την Συριακή Αντιπολίτευση ανακτούσε το χαμένο έδαφος,ύστερα ήταν που επήλθε η νέα συμφωνία!Γι’ αυτό λέω ότι τα Hisar-A έκαναν παπάδες,δεν ξέρω αν έκλεψαν ξένη τεχνολογία ή αν ανέπτυξαν δικιά τους πάντως περιμένω να δω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αντιαεροπορικών Hisar-O και Hisar-U.Γι’ αυτό μάλλον κάποιοι κοιμούνται με το ένα πόδι όρθιο σε στάση πελεκάνου,διότι απαξιώνουν κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουν!

dv1.gr

τους παπαδες κρατα τους θα χρειαστουν ..τετοιο βρωμοξυλο που θα φανε σε συρια και λιβυη…ποιοι παπαδες ρε παραμυθα? που ξεπατωσαν την 65η μηχανοκινητη (να ζησουν να την θυμουνται ) και εφτασαν εξω απο το ιντλιπ ? και πηγε και ζητησε εκεχειρια στον πουτιν ο μεγας ηγετης ερτνογαν οπου εγινε τελικως 3 μερες μετα την επιθεση ? και ποιες επιθεσεις της μουφα απο προσομειωτη ?…για τετοιους παπαδες ?…..και μας βγαζεις φωτοσοπ την βαση που εφαγε στο κεφαλι τα σκαλπ ?…ηλπιζε στα χισαρ καημενε…δεν μας χαλαει καθολου …παπαδες θελεις παπαδες κανουν …οτι πεις ….

Foulgrim

Έφτασαν έξω απ’ το Ιντλίμπ….. σωστά μέχρι εδώ, μετά πως ξεκίνησε φίλε να πέφτουν ελικόπτερα και μαχητικά σαν τις μύγες?!! Γιατί οπισθοχώρησαν οι Κυβερνητικές Δυνάμεις του Άσαντ μέχρι και που έχασαν την Σαρακέμπ(την ξαναπήραν αργότερα). Έχεις χάσει επεισόδια μου φαίνεται.

Scalp_eg

Όταν πάρουμε τις μπελάρες θα είμαστε οι Νο1 ύποπτοι με τους Scalp_Naval από τα 800 χιλιόμετρα θα τους βαράμε όπου έχουν έστω και 1 στρατιώτη εκτός Τουρκίας, πχ τώρα θα στέλναμε τα πλοία να βαράνε την Λιβυη από τη Σούδα, Συρία από την Κάρπαθο και βόρειο Ιράκ από την Κύπρο.

Yannis

Επειδη ειμαι ασχετος, η στοχοποιηση πως μπορει να γινει στην τελικη φαση; Mε GPS (μονο) υποθετω οτι μπορουν να χτυπηθουν μονο κτηρια οι συντεταγμενες των οποιων ειναι σταθερες.

Stavrogin1

Με τους 10.000 scalp naval που θα αγοράσουμε θα μπορουμε να ξεκληρίσουμε ως και 10.000 τουρκους στρατιώτες. 1εκ ο πυραυλος 10δις το όλον και τα κανιστρα μες το καρβουνο λειωμένα απο τις εκτοξευσεις

Fu_Mantsu

Εγω θα στοιχηματιζα τους Γαλλους ισως με μικρη συνδρομη της αντικατασκοπειας τους (οχι ομως τριτου κρατους για λογους εμπιστευτικοτητας) για πολλους λογους.
α Το χουν ξανακανει πολλακις στην ιδια χωρα, τελευταια φορα μολις πριν λιγα χρονια
β Οι δικαιολογιες για επεμβαση ή χρηση στρ. μεσων στο κοινοβουλιο ειναι ευκολο να βρεθουν εαν υπαρχει καθολικη πολιτικη βουληση κ καλυφθουν τυχον οικονομικα ιχνη
γ Κανεις αλλος στη γειτονια δεν εχει ουτε τα μεσα ουτε ειναι αρκουντος εμπειρος κ μπαρουτοκαπνισμενος στο συγκεκριμενο χωρο με το συμβαν κυριως ομως δεν εχει τα κακκαλα καθως ειναι γνωστο οτι οι Ανατολιτες γενικα ως κουλτουρα συνηθιζουν να μιλουν πολυ μεγαλοστομα αλλα πρατουν λιγα εως ελαχιστα
δ Ο Μακρον εδειξε οτι δε σηκωνει τσαμπουκαδες με τη δημοσιοποιηση στο μεγιστο βαθμο του συμβαντος με τη φρεγατα. Ευκαιρια λοιπον ο καθε κατεργαρης να παει στον παγκο του
ε Αμα του βασταει του σουλτανου ας τον κατηγορησει …. :):):)
Εμεις βεβαια πρεπει να κανουμε το καθηκον μας κ να κραταμε το “μποσκα” στο φιλοθεαμων κοινο αρα να αποκλειουμε τη φιλη κ συμμαχο απο παρομοιες θηριωδιες.
Να το κανουμε ομως λιγο πιο …πως να το πω … πειστικα ?

x-m

Το Γαλλικό Κοινοβούλιο αποτελείται από 577 βουλευτές εκ των οποίων περίπου 30 είναι ανεξάρτητοι , ενώ έχουν λάβει έδρες 10 κόμματα. Πόσο πιθανή είναι μια καθολική συναίνεση υπό τις συνθήκες αυτές και καθώς δεν απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Γαλλίας αλλά μόνο ως ένα απροσδιόριστο βαθμό το συμφέρον της στη Β.Αφρική ;
Η Γαλλία έχει δυνατότητα να τιμωρήσει σκληρότερα την τουρκία, αν θέλει, χωρίς τη χρήση όπλων.

Tango.Alpha

Αφορά τη Βόρειο Αφρική. Είναι περιοχή που ενδιαφέρει την Γαλλία άρα θα βρεθεί η συναίνεση. Οσο για την σκληρή τιμωρία όσο υπάρχει το Κατάρ να πληρώνει και η τελωνειακή ένωση σε ισχύ πως θα τιμωρήσει η Γαλλία την Τουρκία;

Fu_Mantsu

Δεν ημουν αρκετα σαφης προφανως.
Μιλησα για καθολικη πολιτικη βουληση και οχι κοινοβουλευτικη. Αρκει δλδ οι αρμοδιοι που προσεφεραν στοιχεια και σχεδια αλλα και εκεινοι που αποφασιζουν για παρομοιες ενεργειες να συμφωνουν 100% επι του προκειμενου.
Μονο η αναφορα μου σε οικονομικα ιχνη ειχε στοχο το κοινοβουλιο ωστε να μπορεσει να δικαιολογηθει η σπαταλη πορων κ μεσω απο τους αρμοδιους που ανεφερα παραπανω για τα ματια του κοσμου.
Επισης νβα καταλαβουμε οτι στοχος της Γαλλιας ή οποιου τελοσπαντων εκανε την επιθεση δεν ειναι η τιμωρια κανενος (δεν μιλαμε για σχολικη αιθουσα εδω) αλλα να μπει ενα στοπ στο μπασιμο του Ερντο σε ξενα χωραφια.
Ποιος λοιπον ας σκεφτουμε ολοι μαζι, ειχε τις πιο αμεσες επιπτωσεις απο την πολιτικη των Τουρκων στη Λιβυη ? Τα ΗΑΕ σιγουρα οχι. Η Αιγυπτος εχει εμμεσες και οχι αμεσες. Ποιος μενει να βλεπει συμβολαια να χανονται και φρεγατες να στοχοποιουνται και το διαλαλει με το παραπανω ? Παντως οχι ο Σισι.

Thras

Μία τέτοια επιχείρηση, αν είναι “μαύρη” μπορεί να καλυφθεί σε ένα δημοκρατικό κράτος (όπως η Γαλλία) ως εκπαιδευτική δραστηριότητα ή δηλωμένο ως επίθεση σε τελείως διαφορετικό σημείο της Λιβύης… επιλογές πάντα υπάρχουν!

Lefteris

Η κατακλείδα είναι όλη η ουσία για την ΠΑ μας. Και στο μέλλον μια πιο ολοκληρωμένη έκδοση του F35.
Λεφτά υπάρχουν, απλά δεν χρησιμοποιούνται για την πατρίδα μας.

Lefteris

Η κατακλείδα είναι η άμεση και ιδανικότερη λύση για την ΠΑ μας.
Υπάρχει όμως σοβαρό έλλειμμα πατριωτισμού και υπερτερούν τάσεις να εξοφληθούν “γραμμάτια” από συγκεκριμένα πρόσωπα σε συγκεκριμένες χώρες.

stuart

Αν το δημοσιευμα της yeni safak για επιθεση τουρκικου drone σε Ρώσους μισθοφόρους ειναι αληθινο και σε συνδυασμο με τη δηλωση Λαβροφ οτι η Τριπολη θελει στρατιωτικη λυση, τοτε η Τουρκια δεν κανει πισω με τιποτα και παει για μαχες εναντιον ολων στη Λιβυη..
https://www.yenisafak.com/dunya/sihalar-cufra-hava-ussu-yakinlarinda-pantsir-s1-sistemini-imha-etti-3-rus-parali-askeri-oldu-3548333

x-m

Μακάρι.

nigozs

Αυτή η είδηση μπορεί να χαρακτηριστεί και ψευδής καθώς κάτι τέτοιο δεν θα το άφηναν ανεκμετάλλευτο οι του Σαρατζ.
Επιπλέον, τέτοιες ειδήσεις πρέπει να διασταυρώνονται πριν θεωρηθούν αλήθειες και η Yeni Safak είναι οργανο, μην το ξεχνάμε.

neuromancer

Σενάριο να το κάναμε εμείς παίζει? 🙂

sotbak

μόνο στρατηγική ψυχραιμία επιδεικνύουμε εμείς

Koulis

Όπως αυτή στον Έβρο.

Tango.Alpha

Ενας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Αλήθεια πόσοι έχουν απελαθεί από αυτούς που μπήκαν στη χώρα μετά την 1 Μαρτίου που δε γινόνταν πια δεκτές αιτήσεις για άσυλο. Μήπως κανείς απολύτως;

sotbak

δηλαδή θεωρείς πιθανό να το κάναμε εμείς;;;;

Last edited 4 months ago by allanwhinham97
kpkats

Πολύ εύκολα, αν είχαμε πρωθυπουργό τον Νετανιάχου…

epampapas

Πότε προλάβαν οι Αιγύπτιοι να εκπαιδευτούν στα Rafale ώστε να αναλάβουν μια τέτοια ριψοκίνδυνη επιχείρηση; Τσακάλια.
Μήπως ήταν μια επιχείρηση από παλαιακά Su-24 που κανένας στη Δύση δε θα ήθελε να παραδεχτεί πως σε μια αναμέτρηση με τεχνολογίες ψυχρού πολέμου κέρδισαν και εύκολα μάλιστα;
Στο μεταξύ οι Ρώσοι έχουν πολλά αεροσκάφη σοβιετικής εποχής έτοιμα για παλιοσίδερα. Το να δώσουν μια χούφτα στον Χαφτάρ δεν τους κοστίζει τίποτα. Η έξυπνη στρατηγική τους είναι πως με ελάχιστα μέσα, ελάχιστους μισθοφόρους και μάλιστα χρηματοδοτούμενους με αραβικά χρήματα στερούν την Ευρώπη από μια εναλλακτική πηγή ενέργειας κάτι που λειτουργεί υπέρ των δικών τους εξαγωγών ενέργειας.
Η περιοχή της Σύρτης είναι το φιλέτο με τις πηγές ενέργειας, που τις διεκδικεί η Τουρκία για να τροφοδοτήσει τη δική της βιομηχανία ώστε να είναι ανταγωνιστική με την ευρωπαϊκή και ταυτόχρονα να πουλάει premium με τη συνεργασία αμερικανικών πετρελαικών (που θα εκδιώξουν την Total μετά από 60 χρόνια), στους Γάλλους και Ιταλούς κερδίζοντας συνάλλαγμα.
Οπότε καμιά συνεννόηση δεν υπάρχει μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Στο μεταξύ, βόμβες και σφαίρες πέφτουν, άνθρωποι σκοτώνονται, μισθοφόροι ή μη σκοτώνονται για τις χώρες τους και τα συμφέροντα τους. Τα υπόλοιπα είναι αστεία προπαγάνδα. Εκτός και αν Ρώσοι και Τούρκοι σκοτώνονται σε αντιμαχόμενες παρατάξεις για να μας ρίξουν σκόνη στα μάτια. Τι διαβάζουμε ώρες ώρες είναι πραγματικά απίστευτο.
Οι ΗΠΑ από κοντά στην Τουρκία. Η στάση του ΝΑΤΟ το αποδεικνύει. Βάζουν μπροστά τα καλά τους παιδιά, τους Τούρκους για να ελέγξουν ενεργειακά την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Δεν πιστεύω ουδείς αφελής να νομίζει πως τουρκική φρεγάτα στοχοποιεί γαλλική και μάλιστα τόσο μακριά από την Τουρκία χωρίς “πλάτες” και “ok, go ahead, do it”.
Τώρα αν αυτό σημαίνει σε όλη αυτή τη διαδικασία πως η Ελλάδα θα χάσει σχεδόν όλη την ΑΟΖ της είναι λεπτομέρεια. Ο Ερντογάν έχει σηκώσει το παιχνίδι με τις ΗΠΑ σε άλλο επίπεδο και έχει κάνει ρουά ματ στον Δένδια από τα αποδυτήρια. Οι Τούρκοι μας κάνουν ότι και το 1974. Παίζουν με τα κεντρικά συμφέροντα των ΗΠΑ, τα διαχειρίζονται υπέρ τους και εις βάρος μας. Τότε ήταν το κίνημα των αδέσμευτων και ο ιδεολογικός πόλεμος, τώρα η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και ο διατλναντικός βιομηχανικός ανταγωνισμός. Και εμείς οι γραφικοί λοιδορούμε τους χαζούς αντιπάλους και υμνούμε τους υπέροχους και υπερδραστήριους υπουργούς μας…

Last edited 4 months ago by martintorrens1
Sousourada

Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ είναι σαφώς εναντίον των Τούρκων. Μόνο χάρη στον Σημαδούρα σώζονται προς το παρόν οι Τούρκοι. Με μια σώφρονα ηγεσία στο Λευκό Οίκο, ο Ταγίπ θα έχει σοβαρό πρόβλημα.
Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν το ίδιο καθεστώς. Τσάρο οι μεν, Σουλτάνο οι δε. Και η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης είναι στο συμφέρον των Ρώσων, όχι των Αμερικανών.

Nikolaos

Το Su-24M περίφημα μπορεί να σαρώσει I-Hawk, αεροδρόμια κλπ. Γι’ αυτό σχεδιάστηκε. Πετά πολύ χαμηλά, σε διαμόρφωση παρακολούθησης αναγλύφου, και μεταξύ των αποστολών του είναι η καταστολή αεράμυνας με τα πολύ αξιόμαχα βλήματα Kh-58 (AS-11 Kilter, στη ΝΑΤΟ:ϊκή ονοματολογία), εμβελείας αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων. Περίφημο από την εξόντωση του Τσετσένου ηγέτη Djohar Dudayev, ο οποίος έκανε χρήση του δορυφορικού τηλεφώνου του στη μέση του πουθενά, κρυμένος σε ψηλά στάχυα στην απεραντοσύνη χωραφιών … ο Kh-58 εντόπισε την ασθενέστατη εκπομπή, και ο θρυλικός πολέμαρχος, παλαίμαχος πιλότος των στρατηγικών βομβαρδιστικών της ΕΣΣΔ, εξαϋλώθηκε …
Στα μείον του η περιορισμένη εμβέλεια σε σχέση με τα αντίστοιχα δυτικά α/φ (F-111, Tornado, F-15E, A-6E), λόγω κατανάλωσης των απηρχαιωμένων turbojet …

WilliamIV

Ωραία τα Γαλλικά Rafale όλοι θα τα θέλαμε με τα Ελληνικά εθνόσημα αλλά τι θα γινόταν στο υποθετικό σενάριο Αν η Ελλάδα είχε μόλις 18 F35;; Για παράδειγμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους de facto συμμάχους μας στην Λιβύη Αλ Σαλέχ και Χάφταρ βομβαρδίζοντας ινκόγκνιτο τους πραιτοριανούς του Ερντογάν;;; Ποιος θα το μάθαινε με εξαίρεση τις ΗΠΑ λόγω της μαρτυριάρας Αλίκης;;;
υ.γ.:Παρεμπιπτόντως ένα Εξαιρετικό άρθρο από τον πολύ αγαπητό κύριο Κ.Ζηκίδη και την ανάγκη εκσυχρονισμού του ΣΑΕ καθώς και την σημασία εκσυχρονισμού και των F16 50 σε F16 50Viper και των υπόλοιπων 16 Μιράζ στο ίδιο προηγμένο επίπεδο με τα -5.
https://www.armyvoice.gr/2018/07/prosomiosi-ellinika-f-16-viper-enantion-tourkikon-f-35/

Fingolfin

Και πιστεύουμε πως θα είναι εξαιρετικά όμορφα με τα ελληνικά εθνόσημα…”
Γνωρίζετε κάτι; 🙂

Γιατί η σωστή διατύπωση θα έπρεπε να είναι “Και πιστεύουμε πως θα ΗΤΑΝ εξαιρετικά όμορφα με τα ελληνικά εθνόσημα…”
Αν τους περισσεύουν τίποτα μεταχειρισμένα, γιατί για καινούρια είναι πολλά τα λεφτά.

Sousourada

Amen.

NikosP

Εγώ πάντως δεν θα διέγραφα τόσο εύκολα την Ρωσσία από την λίστα των υπόπτων….μην ξεχνάμε πως η δική τους επιχείρηση στην φάλαγγα των Τούρκων επέφερε την συμφωνία στην Συρία ( δεν ξεχνάμε και τον Ταγίπ να ξεροσταλιάζει έξω από το γραφείο του Πούτιν ! )
Νομίζω πως αν τελικά δεν βρεθεί ο “ένοχος” , δεν θα οφείλεται στο οτι δεν μπορούν να τον βρουν οι Τούρκοι αλλά στο οτι δεν θα τους συμφέρει να τον κατονομάσουν ‘ άρα , δεν θα είναι η Γαλλία , η Αίγυπτος ή τα ΗΑΕ καθώς σε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπλοκή τους , η Τουρκία θα είχε κάθε συμφέρον να το βροντοφωνάξει !

sotbak

και τότε ποιος το έκανε;

Sousourada