Ο 6ος Στόλος για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ, και τα σχέδια επέκτασης

2
4924
Από την άφιξη Αμερικανών στρατιωτών και εξοπλισμού στην Αλεξανδρούπολη, για την άσκηση Saber Guardian 2019
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό Twitter των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής, 6ου Στόλου, ο επικεφαλής του αμερικανικού κλιμακίου για την ανέλκυση της βυθοκόρου “Όλγα”, και ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλούν για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 2,3 εκατομμύρια δολάρια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να γίνει η ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου “Όλγα”. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο, θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο και γίνονται από κοινό εργοτάξιο.

https://twitter.com/USNavyEurope/status/1174944622323175426

Στο βίντεο που δημιουργήθηκε από την υπηρεσία AFN Europe, οι Αμερικανοί αξιωματικοί μιλούν για τις εργασίες απομάκρυνσης της βυθοκόρου “Όλγα”, που θα επιτρέψει την επέκταση του λιμένα και την ανάδειξή του ως ενός ακόμη πιο σημαντικού διαμετακομιστικού κέντρου για τις Αμερικανικές ΕΔ.

Ο πλωτάρχης David Ferris, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη ως επικεφαλής της ομάδας ανέλκυσης, μιλάει για την πρόσφατη επίσκεψη στην πόλη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, όπου επιθεώρησαν την πρόοδο των εργασιών για την απομάκρυνση της βυθοκόρου, επισημαίνοντας πως η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο (για τις Αμερικανικές ΕΔ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άφιξη αμερικανικού εξοπλισμού στην Αλεξανδρούπολη, στα πλαίσια της άσκησης Saber Guardian 2019

Ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνταγματάρχης Reed Anderson, επισημαίνει πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό σημείο για την υποστήριξη στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται στην Ευρώπη, δίνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη άφιξη 800 οχημάτων, στα πλαίσια της άσκησης Saber Guardian 2019, που έλαβε χώρα σε Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ρουμανία, το διάστημα μεταξύ 3 έως 24 Ιουνίου. Ο συνταγματάρχης Anderson τονίζει πως το λιμάνι έχει ακόμη περισσότερες (διαμετακομιστικές) δυνατότητες, που θα επιτευχθούν με την απομάκρυνση της βυθισμένης βυθοκόρου, γεγονός που θα επιτρέψει τη χρήση ολόκληρης της προβλήτας, μήκους 500 μέτρων.

Πέρα από την αξία της ως διαμετακομιστικό κέντρο, η Αλεξανδρούπολη αναμένεται να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Πρόσφατα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε δηλώσειΗ Αλεξανδρούπολη αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, την περιφερειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, οπότε είναι λογικό οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα να την επιλέξουν για να συνεργαστούν για την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και των οικονομικών μας συμφερόντων”. Σήμερα μάλιστα έγινε γνωστό πως το τελικό πακέτο συμφωνιών για την κατασκευή του διασυνδετήριου ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB) που μελλοντικά θα συνδεθεί με τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στη Σόφια, που προγραμματίζεται για τις 10 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλο, και θεωρείται ως ευκαιρία υψηλής γεωπολιτικής σημασίας για τη χώρα μας, και κλειδί για την ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο στους τομείς της συμμαχικής άμυνας και της ενέργειας.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

2
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
sotbakEpam Papas Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Epam Papas
Guest
Epam Papas

Αρχίζω να πιστεύω ότι η ανέλκυση της βυθοκόρου είναι πιο σπουδαίο project και από το Ελληνικό ή την επένδυση της COSCO στον Πειραιά. Mιλάμε για ένα έργο μικρού προυπολογισμού για το οποίο είχαν ήδη βρεθεί κονδύλια και είχε δρομολογηθεί με ιδίους πόρους. Ότι πραμάτια έχει ο καθένας διαφημίζει…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

βρε βρε πως αλλάζουν οι καιροί………………………………………..