To Πενταγώνο συγκρίνει το κόστος χρήσης F-35 & F-15X κι η Lockheed Martin κάνει εκπτώσεις…

15
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Lockheed Martin, επιδιώκοντας να δώσει ξανά ένα εμπορικό πλεονέκτημα στο F-35 έναντι του επίδοξου ανταγωνισμού της Boeing με το F-15X, μειώνει δραματικά την τιμή του F-35 για την επόμενη παρτίδα των μαχητικών αεροσκαφών που θα πουλήσει στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Έτσι, κατόπιν διαπραγματεύσεων το βασικό μοντέλο (-Α) του αεροσκάφους προσφέρεται πλέον προς 80 εκατομμύρια δολάρια το κομμάτι σύμφωνα με ανάρτηση του DefenseOne. Πρόκειται για μείωση κατά 11% από την τιμή των 90 εκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν παραγγέλθηκε η τελευταία παρτίδα F-35.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 έχει περάσει από «χίλια κύματα» με σημαντικές καθυστερήσεις ανάπτυξης και υπερβάσεις κόστους, αλλά το αεροσκάφος είναι πλέον επιχειρησιακό και γίνεται σταθερά ένα βασικό τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο αναμένεται να οριστικοποιήσει την επόμενη παραγγελία του για το F-35 αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις αναλυτών, η κάθε παρτίδα (LOT) θα είναι φθηνότερη από την προηγούμενη, αλλά το ποσό αυτής της τελευταίας μείωσης μάλλον θα εκπλήξει ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους.

Ο νέος υπουργός άμυνας των ΗΠΑ θεωρεί ότι το F-35 είναι “γεμάτο μπελάδες”;

Η Lockheed Martin πιέζονταν έτσι ή αλλιώς να μειώσει το κόστος του F-35, αλλά η πίεση αυξάνονταν περαιτέρω από τότε που το Πεντάγωνο αποφάσισε να αγοράσει ξανά νέας κατασκευής F-15 για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες.

Η απόφαση αγοράς F-15X είχε να κάνει καθαρά με το κόστος. Η απόφαση του Πενταγώνου συνδέονταν με την επιθυμία να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερη αεροπορική ισχύ με μία δεδομένη περιορισμένη χρηματοδότηση και σε μια εποχή που ο κάθε κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μια μακρά λίστα επιθυμιών για νέους εξοπλισμούς.

Το F-35A κοστίζει για πρώτη φορά λιγότερο από $90 εκατομμύρια

Στα 80 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, το F-35 είναι πλέον στο ίδιο εύρος τιμής με ένα F-15, οπότε η εύλογη επιχειρηματολογία της Lockheed Martin προς την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχει καμία λογική και κανένας λόγος να αγοράσει τεχνολογία προηγούμενης γενιάς, όταν στην ίδια περίπου τιμή μπορεί να πάρει την αιχμή της τεχνολογίας.

Ωστόσο, ενώ η Lockheed Martin έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο στην μείωση του κόστους της βασικής έκδοσης του μαχητικού, αυτό έχει να κάνει μόνο με το κόστος αγοράς. Το κόστος χρήσης παραμένει υπέρ του μαχητικού της Boeing. Το Πεντάγωνο ελπίζει να μειώσει το λειτουργικό κόστος ενός F-35 στα 25.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης μέχρι το οικονομικό έτος 2025, από περίπου 44.000 δολάρια ανά ώρα στο οικονομικό έτος 2018, αλλά αξιωματούχοι του δεν είναι αισιόδοξοι ότι ο στόχος αυτός είναι επιτεύξιμος.

Καταπέλτης η πιο πρόσφατη αξιολόγηση του Πενταγώνου για το F-35

Το F-15, συγκριτικά, είναι σημαντικά πιο προσιτό στην χρήση με ένα εκτιμώμενο κόστος μικρότερο από 30.000 δολάρια ανά ώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ρόμπερτ Ντάιγκλε, διευθυντή του Γραφείου Εκτίμησης κι Αξιολόγησης Κόστους του Πενταγώνου, το συνολικό κόστος χρήσης ενός F-35 σε μια δεκαετή περίοδο είναι 47 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο ανά αεροσκάφος από εκείνο ενός F-15 για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε σε έκθεσή του, «αυτά τα μαχητικά 4ης γενιάς είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των αποστολών χαμηλότερης έντασης εξασφαλίζοντας τα μαχητικά 5ης γενιάς θα είναι διαθέσιμα για αποστολές υψηλής έντασης.»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναφορά του γραφείου, το κόστος προμήθειας ενός «ετοιμοπόλεμου F-35» φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια σε τιμές οικονομικού έτους 2020, ενώ το κόστος χρήσης για δέκα χρόνια φτάνει τα 110 εκατομμύρια για συνολικό κόστος κτήσης και χρήσης 210 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος της δεκαετίας.

Τελικά η αμερικανική Αεροπορία θέλει ή δεν θέλει το F-15X; Η επιχειρηματολογία υπέρ

Αντίθετα ένα αντίστοιχο «ετοιμοπόλεμο F-15X» κοστίζει 90 εκατομμύρια δολάρια, με κόστος χρήσης για δέκα χρόνια τα 73 εκατομμύρια δολάρια, για συνολικό κόστος κτήσης και χρήσης τα 163 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος της δεκαετίας.

Αν μιλάμε για 24 αεροσκάφη (συνήθης σύνθεσης μίας μοίρας μαχητικών στην αμερικανική Αεροπορία) το κόστος είναι 5,04 δισεκατομμύρια δολάρια για 24 F-35 για μία δεκατία. Για 24 F-15X όμως το κόστος είναι 3,91 δισεκατομμύρια.

Η Lockheed Martin από την πλευρά της είναι βέβαια αρκετά πιο αισιόδοξη θεωρώντας ότι μπορεί να επιτύχει τον στόχο των 25.000 δολαρίων ανά ώρα πτήσςη, σημειώνοντας ότι έχει ήδη μειώσει το κόστος αυτό κατά 15% από το 2015.

Η λογική είναι ότι καθώς η παραγωγή των αεροσκαφών αυξάνεται, το κόστος της παραγωγής των υποσυστημάτων και των ανταλλακτικών θα μειώνεται λόγω οικονομιών κλίμακας. Το κόστος συντήρησης θα πρέπει κι αυτό να μειωθεί καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις συγκεντρώνουν περισσότερη εμπειρία στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του F-35.

Υπεγράφη το συμβόλαιο για τα 255 επόμενα F-35 – στα 80 εκ. $ το κομμάτι

Μακροπρόθεσμα η Lockheed τελικά θα επικρατήσει. Οι προσπάθειες χαμηλότερης κοστολόγησης του F-35 είναι απίθανο να σταματήσουν την αγορά των F-15Χ καθώς αυτό φαίνεται ότι είναι πολιτική απόφαση. Ωστόσο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την εταιρεία σε κάθε περίπτωση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
randomname
Member
Noble Member
randomname

Σε 5-6 χρόνια θα τα δίνουν και δώρο με τα happy meal στα McDonald’s

Epam Papas
Guest
Epam Papas

Του βγήκε ο ελιγμός του Τραμπ. Νιώθωντας την υποψία και μόνο ανταγωνισμού η Lockheed μείωσε τις τιμές. Το μονοπώλιο είναι κακό πράγμα. Βασικός κανόνας του καπιταλισμού.

Κρίμα που δεν υπήρχε (πλέον) επιλογή και στην αναβάθμιση των F-16 μας.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Και η Κορέα που διάλεξε την bae για την αναβάθμιση των f16, τι κατάλαβε? Αποτυχία και πίσω στην LM.
https://www.defensenews.com/air/2016/11/21/lockheed-retakes-korean-f-16-upgrade-contract/

SPY
Guest
SPY

Όταν μια χώρα όπως η Αμερική ζορίζεται με τα κόστη χρήσης του F35 να το ακούν ορισμένοι που τα ήθελαν να τα πάρουμε χθές.Το ξαναλέω λοιπόν f35 μόνο όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των f16 viper.Επόμενο Νέο μαχητικό θα είναι το Rafale F4.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

γιατί το ραφάλ είναι πιο οικονομικό;;;;;;;;;;

kostasbekatoros
Guest
kostasbekatoros

Tί έγινε σχετικά με την δημιουργία λογαριασμού για να καταθέτουν οι πολίτες χρήματα για την αγορά φρεγατών ; Άλλαξε ο υπουργός και μπήκε στο συρτάρι;

Nestoras
Member
Famed Member
Nestoras

Και ο Γρύπας είναι στα 6.500…
Ευτυχώς πιέζουν οι Αμερικάνοι για μειώσεις. Εμείς θα πρεπε να κάνουμε και τούμπες για να το αποκτήσουμε όπως είναι, και με 44.000$ ανά ώρα χρήσης να βγάζουμε ένα ζεύγος ανά παρέλαση!
Αν το κόστος χρήσης είναι στα 44.000$ αυτή τη στιγμή, δεν είναι τρελό να σκεφτόμαστε αγορά του, είναι πραγματική οικονομική αυτοκτονία!
Και η τιμή αγοράς δεν θα είναι καν το πρόβλημα!

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Αλλά με τις διαθεσιμότητες τι γίνεται; εκεί πονάει και θα πονάει το F35 σαν stealth όσο και να πέσει η ώρα χρήσης..( η συντήρηση των stealth επιστρώσεων δεν ανεβάζει από μόνη της την ώρα χρήσης;(

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Πάντως εμένα μου φαίνεται ότι η LM ξεφτύλισε όλους τους κατασκευαστές μαχητικών αεροσκαφών, μιλάμε για αεροσκάφος 5ης γενιάς που έχει τα άλλα για πρωινό και σε λίγο θα πουλιέται στην μισή τιμή από τα top 4++ γενιάς Ευρωπαικά, πόσο κάνει ένα Ραφάλ ή ένα ΕF-2000 σήμερα και πόσο κάνει αυτό, υπόψη ότι το 80 εκατ που είναι να πέσει και άλλο, και είναι σε δολάρια άρα κόψτε άλλα 15% σε ευρώ… Αν συνεχίσει έτσι θα πέσει και κάτω από το Su-57 (εντάξει δεν θα πέσει, χαριτολογώντας το λέμε, αλλά η πτώση είναι δραματική) Είναι σαν να λέει κοροϊδεύετε τους πελάτες… Read more »

GiannisKr
Member
Γιάννης Μ.

Το θέμα είναι ότι μειώνεται το κόστος κτήσης και αυτό θα λειτουργήσει ως “κράχτης” υπέρ της LM για τις πωλήσεις, όταν όμως λυθούν πολλές “παιδικές ασθένειες” του F-35, η LM τις αναβαθμίσεις και τις επιδιορθώσεις τους θα τις κοστολογεί αρκετά ακριβά και άρα θα βγάλει από εκεί τη χασούρα. Τι θα πουν οι χώρες που το έχουν; Δεν θα κάνουμε τις αναβαθμίσεις και τις όποιες αλλαγές για να τα έχουμε με μειωμένες δυνατότητες. Αναγκαστικά θα τα κάνουν και κάπου εκεί η LM θα βγάλει ότι δεν πάρει τώρα. Είναι δηλαδή σαν να έχουμε πάρει φθηνό υπολογιστή με beta version λειτουργικό… Read more »

randomname
Member
Noble Member
randomname

Razor and blades model

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

[άντε να παίρνουμε σειρά σιγά σιγά……στα 50 εκ. το κομμάτι θα τα πάρουμε το 2030

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Eν ολίγοις τα 80 F15X που παράγγειλαν οι Ηπα τους ήρθαν δωρεάν αν αναλογιστεί κανείς πόσο το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες παραγγελίες πιεσε την Λοκχιντν να ξανασκεφτεί την τιμή του μαχητικού της

Flanker
Member
Noble Member
Flanker

Τα κοστη που δημοσιευει η κατασκευαστρια εταιρεια δεν εχουν απολυτως καμια αξια,δεν συμπεριλαμβανουν την τιμη των κινητηρων,το κοστος των τροποποιησεων που χρεαιζεται καθε αεροσκαφος που βγαινει απο την γραμμη παραγωγης προς τα νεα προτυπα αναπτυξης ,και το κοστος υποστηριξης. Πχ ενω τα επισημα στοιχεια για το 2017 ηταν κοστος 105 εκ δολαρια ανα αεροσκαφος ,η πραγματικη real τιμη αν προστεθουν τα “αλλα ” συμβολαια που δεν δημοσιευονται,φτανει τα 203εκ δολαρια ανα αεροσκαφος. Πηγη: http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/184049/unit-cost-of-f_35s-delivered-this-year-still-exceeds-%24206m.html “ΙV. THE EVIDENCE: List of all Lot 9 contracts analyzed above: We have listed below all publicly-released F-35 Lot 9 contracts, divided into three categories: 1.)… Read more »

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Εξαιρετικά κατατοπιστικός! Μαζί με το σχόλιο του Γιάννης Μ, είναι τα πιο αξιόλογα σχόλια.