Η USAF δημιουργεί Μοίρα Aggressor με αεροσκάφη F-35A! Τα 5ης γενιάς μαχητικά θα διδάξουν τι εστί … 5η γενιά αεροσκαφών!

1
3079
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

H Αμερικανική Αεροπορία ενεργοποίησε εκ νέου την 65 Μοίρα «Aggressor» (65 AGRS) στην αεροπορική βάση Νέλις. Η εν λόγω Μοίρα θα εξοπλιστεί με αεροσκάφη F-35A που για την περίσταση θα έχουν την ανεπίσημη κωδικοποίηση «Panther» και θα δώσουν νέες δυνατότητες ρεαλιστικής εκπαίδευσης μέσω προσομοίωσης εχθρικών μαχητικών.

F-16 aggressor στα χρώματα του PAK-FA!

Η επανενεργοποίηση της 65 Μοίρας Aggressors είναι ένα τεράστιο άλμα για τη Διοίκηση της Νέλλις αλλά και την Διοίκηση Αερομαχίας αφού μέχρι τώρα επιχειρούσε με τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη F-15C/D από το 2005 .

Η Μοίρα στην συνέχεια διαλύθηκε στα πλαίσια περικοπών και τα αεροσκάφη της απορροφήθηκαν από άλλες μοίρες της αμερικανικής Αεροπορίας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Αεροπορία έμεινε μόνο με δυο μοίρες, την 64 στη Νέλλις και την 18 στην Αλάσκα, αμφότερες με F-16 Block 30 σε αποκλειστικό ρόλο προσομοίωσης εχθρικών μαχητικών.

Όμως πολλά έχουν αλλάξει από τότε που η 65 είχε διαλυθεί έστω και με την δικαιολογία των περικοπών πριν πέντε χρόνια περίπου. Το σημαντικότερο ήταν οι ραγδαίες εξελίξεις στα μαχητικά πέμπτης γενιάς στην Ρωσία και κυρίως την Κίνα που δείχνει να κάνει όχι βήματα αλλά άλματα στον χώρο αυτό.

Η νέα εξειδικευμένη Μοίρα Aggressor θα αποτελείται από F-35A κατά πάσα πιθανότητα αρχικών μπλοκ κατασκευής με ιδιαίτερα ακριβό κόστος αναβάθμισής τους στα πρότυπα νεότερων μπλοκ. Αυτό όμως δεν θα τα σταματά από το να είναι επίφοβα στους ρόλους της εχθρικής απεικόνισης.

Το J-20 που είναι το πρώτο μαχητικό χαμηλού ίχνους της Κίνας είναι πλέον επιχειρησιακό, ή έστω σε ένα ποσοστό τουλάχιστον ανάλογα τις πηγές, που δυστυχώς είναι μάλλον περιορισμένες λόγω της ασφυκτικής λογοκρισίας στην Κίνα.

Το J-20 για πρώτη φορά με πλήρες φορτίο βλημάτων στην Zhuhai

Επιπλέον αναπτύσσει κι ένα δεύτερο μικρότερο μαχητικό, το J-31 που δείχνει να είναι ανάλογο του F-35, αν και δικινητήριο. Επίσης αναπτύσσονται δυο βομβαρδιστικά αεροσκάφη και αρκετά UAV χαμηλού ίχνους.

Το δε Su-57 της Ρωσίας δεν είναι ακόμα επιχειρησιακό παρά τις ρωσικές υποσχέσεις, και δεν θα είναι αρκετά χρόνια ακόμα, ούτε θα είναι διαθέσιμο σε σημαντικούς αριθμούς.

Su-57, τo νέο ρωσικό υπερόπλο σε μαζική παραγωγή για να σπείρει τον πανικό στην Δύση! (Hint: NOT)

Ωστόσο και αυτό αντιπροσωπεύει ένα άλμα ικανότητας σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ακόμα και αν υπολείπεται στην απόκρυψη του ίχνους του σε σχέση με τις αμερικανικές σχεδιάσεις.

Έτσι λοιπόν είναι φανερό ότι η αμερικανική Αεροπορία είχε ανάγκη μία τέτοια νέα μοίρα για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των πιλότων της. Ήδη τα πρώτα F-35Α της 65 Μοίρας έχουν λάβει την χαρακτηριστική σκουρόχρωμη βαφή που φέρουν τα κινέζικα μαχητικά, θυμίζοντας όμως κάτι από… MiG-28!

Συνεχίζεται το πρόγραμμα πτητικών δοκιμών του «κινέζικου F-35» (FC-31)

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αυτό πιθανώς σημαίνει πως με τα χρόνια έχουν έστω αποσπασματικά αρχίσουν να αναπτύσσονται δόγματα αντιμετώπισης απειλών 5ης γενιάς, και τα πράγματα πλέον δεν είναι όπως ήταν το 2005 (ή 2008, δεν θυμάμαι) με τα F-22 που γυρνούσαν με 144:0. Αλλιώς δε ξέρω τι θα είχαν να τους διδάξουν πέρα από την αποδοχή της ήττας.