29.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ: H Ελλάδα μπήκε επίσημα στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας!

ΕΚΤΑΚΤΟ: H Ελλάδα μπήκε επίσημα στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας!

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ελλάδα είναι το τρίτο μέλος του προγράμματος της «Ευρώ-Κορβέτας» («European Patrol Corvette») και η ελληνική σημαία βρίσκεται πλέον πλάι στη γαλλική και την ιταλική στην επίσημη ιστοσελίδα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για το πρόγραμμα.

Το εγχείρημα υιοθετήθηκε από την PESCO στις 12 Νοεμβρίου 2019. Χρέη συντονιστή σε αυτό έχει η Ιταλία και το έργο αποσκοπεί στη σχεδίαση και την ανάπτυξη πρωτότυπου για μια νέα κλάση πολεμικού πλοίου, με την επωνυμία «European Patrol Corvette». Το πλοίο που θα προκύψει, θα επιτρέπει τη φιλοξενία αρκετών συστημάτων και εξοπλισμού, για να ολοκληρώνει με ευέλικτη προσέγγιση έναν μεγάλο αριθμό καθηκόντων και αποστολών.

Στο θέμα είχε αναφερθεί η εφημερίδα «Καθημερινή» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος στις 12 Ιανουαρίου 2020, όμως, χάρη στη μνεία της ιστοσελίδας της PESCO υπάρχει τώρα η τυπική επαλήθευση. Η εξέλιξη είναι θετική και για τις Γαλλία και Ιταλία, αφού προσδοκούν να απολαύσουν τα οικονομικά οφέλη της προσπάθειας των Βρυξελλών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και άμυνας.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αν επιθυμούμε ΠΝ με οροφή 12 κύριων μονάδων, πρέπει υποχρεωτικά να πάμε σε κορβέτες

Η ελληνική συμμετοχή φαίνεται να σηματοδοτεί τη στροφή προς τη μελλοντική απόκτηση κορβετών, για τη συμπλήρωση του αριθμού των κύριων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και τη σταδιακή αντικατάσταση των παλαιότερων φρεγατών. Σύμφωνα με τις λιγοστές διαθέσιμες πληροφορίες, το πλοίο θα έχει εκτόπισμα τουλάχιστον 3.000t, θα έχει δηλαδή ουσιαστικά μέγεθος παρόμοιο με τις διαθέσιμες φρεγάτες του ΠΝ.

Επιπλέον, η συμμετοχή της Ελλάδας αναμένεται να προσφέρει έργο στα ελληνικά ναυπηγεία, να διασφαλίσει και –γιατί όχι- να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και κίνητρο σε επενδυτές να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον πολύπαθο κλάδο της οικονομίας. Να θυμίσουμε, το πρόγραμμα δεν αφορά αποκλειστικά (πιθανές) ελληνικές ανάγκες και υπόσχεται έσοδα από την κάλυψη των απαιτήσεων του Γαλλικού και του Ιταλικού Ναυτικού, καθώς επίσης κέρδη από δυνητικές εξαγωγικές συμβάσεις.

Το αρνητικό είναι πως η ανάπτυξη του προγράμματος αναμένεται να αποδώσει καρπούς μετά το 2025, για να μην πληγεί η εξαγωγική προώθηση διαθέσιμων σχεδιάσεων των εταιρειών Naval Group και Fincantieri.

Μετά τις 2 (+2) [email protected], τι; Η European Patrol Corvette είναι η λύση για τη συνολική ανανέωση του Στόλου του ΠΝ;

Επίσης υπάρχει και μερική επιβεβαίωση παλαιότερου δημοσιεύματός μας που αναφέρει πως το πρόγραμμα προμήθειας των [email protected] θα συνεχιστεί με 6 κορβέτες, που αρχικά είχαμε προσδιορίσει σαν Gowind, αλλά χωρίς να είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα πήγαινε “σώνει και καλά” στις γαλλικές κορβέτες.

Στο θέμα θα επανέλθουμε άμεσα, καθώς αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες να γίνουν διαθέσιμες από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

117 ΣΧΟΛΙΑ

117 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
MPAMPIS

Καλα το πάμε…….μονο για μπελαρα των 1,7δις έκαστη να μην ακούσω τιποτα…….

Digenis

Να ραδιο αρβύλα παει σύννεφο …διαβασες και εσυ το αρθρο μαλλον απο το enikos !!! Και εμένα μου φάνηκε υπερβολή .

MPAMPIS

Ναι αλλα με τι οπλισμό στο 1δις;;
Ελπιζω με αξιοπρεπή, με aster 30,mdcn,camm er ή Mica……
Περιμενω να δω και την λύση για το αντιπυραυλικό……

Digenis

Camm-er/camm,mica vl δεν νομίζω να εχει για πολλούς λόγους.θα εχει ομως Ram bl2 Και Strales οπως φαινετε .Ετσι και αλλιώς ο Ram bl2 εχει σχεδόν ιδια εμβελια με τον Mica VL και τον camm .Ολα τα υπόλοιπα όπως τα ξέρεις ,scalp και όλα τα καλούδια …

ShadowMan

Στην περίπτωση μας να λες ναι αλλά με πόση fosγιατι παίζει να αργήσουμε να ξαναυπογραψουμε

filon26

..και έτσι ένα ένα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στην θέση τους και σταματούν τα what-if και οι εκνευρισμοί (για τον αγαπημένο μου CK αυτό).

Αυτό ως προς την μελλοντική δύναμη του ΠΝ, διότι για τα stop-gap ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν

CKfurious

Τίποτα δεν μπαίνει στη θέση του! Όλα στον αέρα και πολύ σaνό στη πιάτσα!!! AB,TICOS, +2 214,+6 GOWIND,Torpedoes ,BRADLEU.. Το πρόγραμμα αυτό εάc προχωρήσει θα αποδώσει κάτι από το 205-2027+ Good wines….. Για τις Μπελάδες τι έγινε τελικά? Και εκεί αέρας κοπανιστός????!!! Τι γράφαν κάτι βαλτοί τύπου Κουλή πως τέλος του μηνα θα έχουμε εξελίξεις?? Βεβαια δεν διευκρινισαν ποιον μηνα!! Κουβέντα και για ενοικίαση FREMM όπως είχε γραφει αλλου Γίνετε μια τεραστια επιχείρηση προπαγάνδας για να δείξουν ότι κάτι κινείται στο χώρο της άμυνας Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δυστυχώς δεν καλύπτονται τα κενά Ο Σουλτάνος δεν αντιμετωπίζεται έτσι και αν σκάσει… Read more »

recce

Αυτό με την Τυνησία θα έχει πραγματικά πολύ γέλιο αν γίνει και εγώ θα το ήθελα πάαααρα πολύ. Εκτός από τις θαλάσσιες ζώνες της πελοποννήσου(!) θα ‘προσπερνάει’ επίσης την Μάλτα και ιταλικά νησιά. Τότε δεν θα υπάρχει καμμία αμφιβολία και κανένα ‘ναι μεν αλλά’ από κανέναν όσο φιλότουρκος και να είναι…

ShadowMan

Βρε CK πάει να γίνει ένας μακροπρόθεσμος προγραμματισμός να μπούμε σε ένα σοβαρό πρόγραμμα για το μέλλον του στόλου και πάλι κράζεις….

Stavrogin1

αν τα αναζητάς το 2020 τα χεις μετα το 25,27. Ετσι πάνε αυτά. Αν χρειάζονται νέες ναυπηγήσεις αυτά ειναι τα όρια. οτιδήποτε νωρίτερο σημαίνει αγορές και παραχωρήσεις μεταχειρισμένων.

Μιχάλης

Εύστοχος!

agnostosependytis

Αν με αυτά κλείνει το παζλ, καήκαμε, καθώς οπλικά αυτά τα πλοία είναι σχεδόν κατώτερο και από τις supervita που είναι μισές σε μέγεθος. Αυτές είναι κορβέτες για απλά περιπολικά, και δεν είναι για πόλεμο, άμα δει κάποιος τις προδιαγραφές κλαίει. Αυτές ίσως θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τις SV αν είχαν κόστος κοντά στα 200 εκατ, αν είναι στα 350 εκατ το κόστος, παίρνουμε τις νέες/φτηνές Αγγλικές φρεγάτες (αντίγραφο των IH) και κλείσαμε. Νυσάφι πια με το να υποεξοπλιστούμε. Και αν ρίξουμε τα μούτρα μας και πάμε σε μικρά πλοία και κορβέτες, ας πάρουμε τις Saar 6 με τις ίδιες… Read more »

kostask22

Πως κάνεις προβολή ισχύος καταμεσής της Μεσογείου; Έτσι ακριβώς τα πράγματα πάνε προς μακροπρόθεσμο ΕΜΠΑΕ απλά (και μόνο:) λόγω συμμαχιών στην ΕΕ που μας παίρνουν αγκαλιά και από το χεράκι. Είναι πρώτη φορά που κοιτάμε 10 χρόνια μπροστά με τις EPC, για να κανονίσουμε τις κινήσεις μας από τώρα με την άνεσή μας. Όσοι λένε για δήθεν το παιχνίδι που χάνουμε τώρα, να σκεφτούν ότι τα σημαντικά μεθάνια στην Κρήτη θα βγουν σε 5+ χρόνια, εκεί θέλεις σταντ μπαι μια κορβέτα δίπλα στην πλατφόρμα. Σήμερα είναι μάταιο να ελέγξουμε την Αν Μεσόγειο χωρίς carrier group, οπότε ας αφήσουμε τους συμμάχους… Read more »

flashg

Το καλό είναι ότι κάποιες ελληνικές εταιρείες που παράγουν αμυντικά υποσυστήματα (περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την δική μας εμπλοκή) θα πάρουν δουλειές και για την Γαλλία και Ιταλία και καθώς και για άλλες εξαγωγές. Επίσης το ΠΝ θα μπορεί να επηρεάσει το σχέδιο και τον εξοπλισμό και τα πλοία να είναι όσο πιο κοντά στις δικές μας απαιτήσεις γίνεται. Το κακό είναι ότι αυτό σημαίνει το πολύ 2 Μπελάρα τα επόμενα 10 χρόνια και τίποτα άλλο. Ναυπηγεία δεν υπάρχουν και μάλλον δεν θα ρίξει κάνεις λεφτά για να γίνουν. Άλλωστε Γαλλία και Ιταλία τα δικά τους τα πλοία θα τα… Read more »

dimitrov

Να και κάτι …. “φυσιολογικό” δλδ συμμετοχή σε ένα πολυεθνικό ναυπηγικό πρόγραμμα μακράς πνοής. Όσο για το πότε θα αποδώσει καρπούς …. μάλλον συμβαδίζει με το πότε θα μπορεί να το αναλάβει η οικονομία μας. Καλά νέα. Ας περιμένουμε για λεπτομέρειες πριν διαμορφώσουμε τελική(λέμε τώρα) κρίση.

Animades

Αυτή η διεθνής συνεργασία μοιάζει να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το Π.Ν.
Πλήρης συμμετοχή στο στάδιο της ανάπτυξης και κατασκευής( ΟΛΩΝ ) των φρεγατοκορβετών (3000t + )
Και με την αντίστοιχη πολιτική συμμαχία με Γάλλους και Ιταλούς.
Ανάλογα τον εξοπλισμό τους ενδέχεται καποιες να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια για να διαφυλάξουν τις εσχατιές της Ευρώπης (ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ- ΑΙΓΑΙΟ)
Μόνο αρνητικό εκτός της χρηματοδότησης μοιάζει να είναι και ο χρόνος παράδοσης αυτών των πλοίων (2025 +) …

Mageiras

Με 8 κελιά για 8 mica ng και 4 αντιπλοϊκούς χωρίς συρόμενο σόναρ δεν πάμε πουθενά!
Γνώμη μου: Ας ξεκινήσουν στο ΠΝ από τώρα να γράφουν κώδικα για δικό μας CMS ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε τα όπλα/αισθητήρες που θέλουμε χωρίς πιστοποιήσεις κτλ μπας και καταφέρουμε να τις κάνουμε πλοία για μάχη απο ΠΑΘ…

Animades

Με εκτόπισμα πάνω απο 3000 τόνους πιστεύω ότι υπάρχουν χώροι για να εξοπλιστούν όπως πρέπει για το Π.Ν
( πχ tetrapack 4x Cam με 32 πυραύλους μέσης εμβέλειας, sonar’s κτλπ)

Mageiras

Χώροι υπάρχουν προφανώς για να εξοπλιστεί ικανοποιητικά ως αντικαταστάτης μιας γενικής χρήσης φρεγάτας.Και με εναν Mk41 με 32 ESSMbl2, RAMbl2, 8 αντιπλοϊκούς κι ένα Captas 4 για να εκμεταλλευτεί στο ASW τα πλεονεκτήματα της πρόωσης είναι σούπερ! Επειδή όμως θα πρέπει να παρακαλάμε πάλι τους γαλλοιταλούς γι αυτό λέω να φτιάξουμε δικό μας CMS ώστε να την φορτώσουμε ότι θέλουμε απάνω να τελειώνουμε…

recce

Λογισμικό CMS, και μάλιστα in house, από ποιόν… από το ΠΝ… να το δω αυτό και ας πεθάνω… 😉

Mageiras

Αυτοί είναι οι τομείς όμως πάνω στους οποίους πρέπει να πατήσουμε φίλε μου…ούτε G-FX θα φτιάξουμε ποτέ ούτε δικό μας αποκλειστικά άρμα μάχης! Τώρα θα το κάνει το ίδιο το ΠΝ ή σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες (IDE?) και πανεπιστημιακά ιδρύματα το βλέπουμε…

nigozs

Εσύ όπου διαβάζεις αυτή την είδηση κανείς copy paste το σχόλιο σου ?

Mageiras

Γιατί πειράζει?

kostask22
Mageiras

Δεν έχει αλλά δύναται να φέρει,όπως κι αντιπλοϊκούς… Κι αυτό έλειπε δλδ 3000-3500 τόνους πλοιο.

kouk21

Ετσι ακριβως φιλε!!!!!!!!

chikichiki

Φαίνεται πως το ΠΝ “κατάπιε” τελικά τους 500τόσους τόνους και δέχτηκε το συμβιβασμό της μεγάλης κορβέτας. Ελπίζω να μη δέχτηκε πολλούς άλλους συμβιβασμούς. Δεν κρύβω επίσης ότι ανησυχώ για τις “εγχώριες” προοπτικές, γιατί όπως ειπώθηκε ο κλάδος είναι “πολύπαθος”, και όχι άνευ αιτίας. Τέλος πάντων, ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει η κούτρα τους.

a.o.

Οι ΜΕΚΟ-200ΗΝ, έχουν εκτόπισμα 3200 τόνους και είναι σχεδιάσεις του 80. Από τότε ο όγκος των ηλεκτρονικών συστημάτων και όχι μόνο, έχει μειωθεί δραστικά. Πέρα από την πλοϊμότητα, το μέγεθος δεν επηρεάζει το τι μπορεί να φέρουν τα σκάφη. Οι 3000+ τόνοι, τριάντα χρόνια μετά την σχεδίαση των ΜΕΚΟ, μάλλον είναι αρκετοί.

chikichiki

Σύμφωνα με wiki η κλάση Ύδρα έχει πλήρες εκτόπισμα 4000τ. Η ιστοσελίδα του ΠΝ δίνει από 3350τ έως 3500τ, χωρίς να διευκρινίζει τύπο εκτοπίσματος.

Ο όγκος των συστημάτων έχει μειωθεί αλλά και οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. Δεν είναι τυχαίο πως το ιστορικό μοτίβο έως τώρα, που συνεχίζεται και με τις νέες γενιές σκαφών, είναι η διαρκής αύξηση μεγέθους και ικανοτήτων. Καμία νέα κλάση δεν διατήρησε έστω το εκτόπισμά της σε σχέση με τον προκάτοχό της.

a.o.

Αντιγράφω από wiki:
https://en.wikipedia.org/wiki/MEKO_200
The four Hydra-class frigates of the Hellenic Navy of Greece are 3200-ton frigates of the MEKO 200HN design. The first of the four, Hydra was built by Blohm + Voss in Hamburg and commissioned in 1992.

Στην ίδια σελίδα, στα General Characteristics αναφέρει:
Displacement: 3,400 tons (full load)
Length: 118 m (387 ft)
Beam: 14.8 m (49 ft)
Draught: 4.3 m (14 ft)

MisCo

Οι κορβέτες εαν προορίζονται να αντικαταστήσουν της Combattante (1 προς 1) είναι μια πολυ καλη επιλογή. Αν τώρα θέλουν να της δουνε ως υποκαταστατα φρεγατών, εκει υπάρχει θεματακι. Ειδικα δε αμα μιλάμε για επιχειρησεις στην λεκάνη της ανατολικης μεσογείου.

Περαν τουτου, μιλώντας για το συγκεκριμένο ανύπαρκτο σχέδιο, προφανώς και δεν λαμβάνουμε μέρος στοχευοντας αντικατασταση των S με αυτές. Θα ηταν σκέτη τρέλα κάτι τετοιο.

Ελπίζω να τα βρούμε στο configuration των πλοιων αυτών γιατι σίγουρα η μοναδικη απαιτηση των Γάλλων θα ειναι να έχει ιστο για την σημαία.

x-m

Μάλλον δεν μιλάμε για αντικαταστάτες των ΤΠΚ . 3000 tn πλοία θα είναι.Άλλωστε το άρθρο το λέει καθαρά :” σχεδόν φρεγάτες “. Για τον οπλισμό; Πληρώνεις (ακριβά;) και βάζεις……..

a.o.

Όταν οι ΜΕΚΟ-200ΗΝ έχουν αναφερόμενο εκτόπισμα 3200 τόνοι, δεν καταλαβαίνω γιατί οι 3000+ που αναφέρονται για αυτή την κορβέτα (ουσιαστικά φρεγάτα συγκρινόμενη με την ΜΕΚΟ μας), μας φαίνονται λίγα.

Kimon

Για τον ίδιο λόγο που οι φρεγάτες έχουν εκτόπισμα πλέον μεγάλων αντιτορπιλικών του παρελθόντος, τα αντιτορπιλικά φτάνουν και ξεπερνάνε τα παλιά καταδρομικά και πάει λέγοντας.. οι ρόλοι που καλούνται να καλύψουν οι φρεγάτες (πχ AAW περιοχής) αλλά και οι απειλές που θα αντιμετωπίσουν χρειάζονται χώρους που σκάφος των 3200 τόνων δεν έχει..

Mageiras

Kimon Kimon
+1
Μην ξεχνάμε ότι οι MEKO ANZAC για να πάρουν έναν mk41 8 κελιών κι ενα ραντάρ έφαγαν τόσο έρμα που έφτασαν τους 3800 τόνους κι αναγκάστηκαν να αναβαθμίσουν και τις μηχανές αν δεν απατώμαι…
Απο κει και πέρα οι νέες σχεδιάσεις σου επιτρέπουν μεν να βάλεις πράμα επάνω αλλά υπάρχουν όρια.

Animades

Συμφωνώ ότι η σύγχρονη τάση υπαγορεύει μεγάλο εκτόπισμα , ιδικά για πλοία με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής , και ¨ωκεάνια ¨ πλοία.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια νέα κλάση σκάφους
με εκτόπισμα 3.000 -3500 t που αυτοαποκαλείται ¨κορβέτα¨
συγκρινόμενη με τις Μeko HN , ή της κλάσης S , είναι λιγότερο ¨φρεγάτα ¨ από αυτές …
Άλλο όμως 3.000 – 3500 τόνοι εκτόπισμα (και μέγεθος και πλοϊμότητα) = φρεγάτα γενικών καθηκόντών
και άλλο 1500 -2500 τόνοι εκτόπισμα = τυπική κορβέτα.
(για να μην αναφερθώ στην περιβόητη κορβετοφρεγάτα ~2500t του παρελθόντος )

Digenis

αχαχαχαχα μπραβο με εκανες και γελασα … βαλε στο μυαλο σου ιδιο επιπεδο εξοπλισμου με τις Γαλλικες lafayete … χάλι μαύρο !!! Simbad και βλέπουμε !!!

Stavrogin1

το πρόγραμμα zumwalt απέδωσε 3 πλοια με 4,5δις ανα πλοίο και 10δισ εξέλιξη. Κυρίως έδειξε τα τεχνολογικά όρια αφου δεν μπορει να αποδόσει επαρκη αριθμό σκαφων αξιόμαχων ειτε λογω τεχνικών προβλημάτων, κοστους μοναδας και πυρομαχικών. Αντίστοιχα προβλήματα ειχε και το προγραμμα φρεγατων που υποχώρησε στις ικανότατες ffg-x. οι αμερικάνοι κατάλαβαν ότι βιάζονται και πρέπει να βάλουν νερό στο κρασι τους. Επιτέλους.

Stavrogin1

άκυρο, το σχόλιο προοριζόταν για το “Στο όριο της τεχνολογίας των μέσων του φτάνει ο Αμερικανικός Στρατός”

ShadowMan

Πώς ανεβάζω φωτογραφία όπως κάνουν μερικοί? Ήθελα να ανεβάσω κάτι που κράταγα σε περίπτωση που είχαμε τέτοιο θέμα….

commenter

Την ανεβάζεις στο https://imgur.com/ και βάζεις εδώ τον σύνδεσμο. Πολύ θέλει;

ShadowMan

ναι θελει πολύ, δεν ασχολούμαστε ολοι με υπολογιστές. εσύ θέλει πολύ να εχεις την στοιχειώδη ευγένεια?

commenter

Να ανεβάσουμε μία εικόνα στο ίντερνετ μας φαίνεται ότι θέλει πολύ αλλά για να εκφέρουμε άποψη για την στρατηγική, την άμυνα και τους εξοπλισμούς της χώρας είμαστε ξεφτέρια όλοι. Για αυτό είμαστε στην κατάσταση που είμαστε. Έχεις στα χέρια σου όλες τις γνώσεις ολόκληρης της ανθρωπότητας, γκούγλαρε την ερώτηση σου και ό,τι άλλη απορία έχεις και θα σου ανοιχτεί ένας νέος ορίζοντας.

chikichiki

Μια απλή αντιγραφή-επικόλληση αρκεί για να εμφανιστεί αυτόματα η εικόνα, δεν λειτουργούν όμως πάντα όλοι οι σύνδεσμοι (πχ νομίζω μόνο σύνδεσμοι https γίνονται δεκτοί, και υπάρχουν μερικοί άλλοι περιορισμοί). Για σιγουριά όπως ειπώθηκε και πριν ανεβάστε την σε κάποια δωρεάν υπηρεσία ανεβάσματος και χρησιμοποιήστε εκείνο το σύνδεσμο.

ShadowMan

Γιατί την αναφέρουν κορβέτα με τέτοιο εκτόπισμα??? Άμα είναι να έχει τιμη κορβέτας χωρττα βασικά μειονεκτήματα του εκτόπισματος μιας κορβέτας μου αρέσει

stelmed

Πως οι Ισραηλινοι καταφεραν και εβαλαν 32 κελια στις Saar 6 που ειναι κατω απο 2000 τονους και, συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, η ευρωκορβετα θα εχει μονο 8?

Mageiras

Οι Saar 6 θα είναι οι βασικές μονάδες μάχης των Ισραηλινών, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί έχουν άλλα πλοία ως βασικές μονάδες μάχης και θέλουν τις κορβέτες αυτές ως βοηθητικά…
Εμείς είμαστε κάπου στην μέση τείνοντας πλέον όλο και προς την λύση των Ισραηλινών.

Animades

Οι Saar 6 ή και ελαφρύτερες Saar ή αντίστοιχες ΚΟΡΒΕΤΕΣ μπορούν και θα πρεπε να αντικαταστήσουν τις παλαιές πυραυλακάτους … (εχουν και αναλογα σε πλήθος πληρώματα).
Ενώ τις περισσότερες φρεγάτες S μπορούν να αντικαταστήσουν καλύτερα οι κατά ονομασία μόνο ” ευρωκορβέτες ” των 3000t + δηλαδή πλοία παρόμοιου εκτοπίσματος ..
χρειαζόμαστε προφανώς και πλοία μεγαλύτερου εκτοπίσματος ,
ΝΑΙ αλλά λιγότερα , πχ . 2 + 2 FTI HN (4000 t) , ή FREMM (6000 t) ή Arleigh Burke (9000 t)
άλλο το ένα και άλλο το άλλο ….

CKfurious

Oι Ισραηλινοί θέλουν ΠΟΛΕΜΙΚΌ ναυτικό για ΠΌΛΕΜΟ ενώ οι ευρωπαίοι για κρουαζιέρες
ειρηνικές

ShadowMan

οι saar έχουν ενα μειονέκτημα ομως που ξεχνάμε συνεχεια…. δεν εχουν επιβιωσιμότητα μετά απο πληγμα. ειναι τα παντα τοσο στριμωγμένα που και φωτιά να παρει η κουζινα του πλοίου παιζει να παει άκλαυτο ολόκληρο! Οπως και να το κάνεις ενα μεγάλο πλοίο εχει αλλη άνεση σε αυτο τον τομέα.

commenter

Σε άλλο θέμα γράφεις ότι δεν χρειαζόμαστε αεράμυνα περιοχής και εδώ γκρινιάζεις ότι οι Ευρωπαίοι θέλουμε ναυτικό για κρουαζιέρες. Τι θέτε πια; Πορτοκαλάδα ή λεμονάδα;

Digenis

Μη λέτε υπερβολές για τις Saar . Έχουν παντελής έλλειψη συστημάτων σόναρ στο σκαφος .Αν ξηλώσεις ολα τα σοναρ και τα παρελκόμενα ολα χωράν

Digenis

Επισης οι Saar εκτος απο έλλειψη σοναρ (τροπιδας-συρομενο) δεν εχουν Ciws

chikichiki

Το σίγουρο είναι πως σκότωσαν την ταχύτητα (26kts CODAD), και ότι το ραντάρ του είναι πολύ ελαφρύ σε σχέση με τον ανταγωνισμό (με αντίστοιχη υστέρηση σε ικανότητες). Από κει και μετά, πιθανόν μείωσαν την αυτονομία, στένεψαν τους χώρους του πληρώματος, τα γνωστά. Το ότι η Γερμανία αν δεν κάνω λάθος επιδοτεί ακόμη τεράστιο μέρος του κόστους για τους γνωστούς λόγους μάλλον βοηθά κι αυτό.

ShadowMan

Τα είπες καλύτερα από εμένα. Οι γνωστοί λόγοι ποιοι είναι?

agnostosependytis

ΒΠΠ, οι Γερμανοί έκτοτε επιδοτούν σε σημαντικό ποσοστό τις αγορές οπλικών συστημάτων που κάνει το Ισραήλ από την Γερμανία. Οπότε οι Saar αν θυμάμαι καλά είχαν κοστίσει περίπου 180 μύρια χωρίς ραντάρ και όπλα (που ήταν Ισραηλινά), και οι Ισραηλινοί είχαν πάρει πληρώσει περιπου το μισό

chikichiki

Οι γνωστοί είναι αυτοί που αποκαλώ “σίγουροι”.

chikichiki

Άκυρη η τελευταία απάντηση, κάτι διάβασα λάθος…οι γνωστοί λόγοι αν μιλάμε για την επιδότηση είναι αυτοί που είπε ο επενδυτής.

agnostosependytis

1) Οι Ισραηλινοί πάνε πόλεμο, οι ευρωπαίοι βόλτα καμαρωτή, βλέπουμε τους Τούρκους να κάνουν ότι θέλουν κάτω από την μύτη τους και αυτοί τους βλέπουν απλά. 2) Οι Ισραηλινοί έχουν αντιπάλους χώρες που δεν έχουν υποβρύχια, οπότε δεν έχουν σόναρ κτλ, ενώ παράλληλα δεν πάνε με σκοπό την προμήθεια αλλά με σκοπό να κάνουν το κράτος τους έτοιμο για τα πάντα. 3) Αν αυτά που χώρεσαν στις Saar 6 λέμε ότι είναι ασφυκτικά και επικίνδυνα, έστω ότι το δέχομαι, που δεν το δέχομαι, εμείς που οι κορβέτες θα έχουν 50% μεγαλύτερο μέγεθος, σημαίνει ότι 2.000tn θα είναι τίγκα, και 1.000… Read more »

Μιχάλης

Έτσι κι αλλιώς το πολιτικό προσωπικό δεν έχει σκοπό να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα με όλα τα μέσα. Και από τη στιγμή που όλα θα “λυθούν” στη Χάγη οι κορβέτες είναι μια χαρά για να αντικατασταθούν οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Ούτως εις άλλος οι κορβέτες διακοσμητικό ρόλο θα έχουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Πλέον το Πολεμικό Ναυτικό πέφτει κατηγορία και απλά θα συμπληρώσει εικονικά τις οροφές. Που να τρέχεις τώρα να συμμαζεύεις δαπάνες και σπατάλη του κράτους ώστε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και να προχωρήσεις σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και σχεδιασμό για… Read more »

adpanos

3000+ Τόνοι πλοίων ΔΕΝ είναι κορβέτες …. Τόσο είναι και οι Standard .

Η ονομασία Κορβέτα είναι πολύ γενικόλογη. Παραπέμπει σε αυτή …. 1600 Τόνοι
Sigma 9113

comment image

αλλά παραπέμπει και σε αυτή …… που ειναι 3400 Τόνων …
Kamota Class India

comment image

Αν τις εξοπλίσεις καλά, θα είναι δυνατά πλοία

Μιχάλης

Πράγματι το εκτόπισμα βρίσκεται πολύ κοντά στις δικές μας φρεγάτες αλλά μην παραβλέπουμε πως άλλες ήταν οι επιχειρησιακές ανάγκες πριν 30 χρόνια και άλλες τώρα. Απόδειξη πως οι νέες φρεγάτες σήμερα φτάνουν μέχρι και τους 7,000 τόνους εκτόπισμα π.χ FREMM (Γαλλική – Ιταλική έκδοση) F100 κτλ. Άρα οι ανάγκες έχουν αλλάξει και απαιτούνται πλοία μεγαλύτερου εκτοπίσματος αλλά και εξοπλισμού. Ο οπλισμός των συγκεκριμένων κορβετών είναι φτωχός και δεν γνωρίζω τι περιθώρια υπάρχουν και κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί σχολιάζω σύμφωνα με αυτά που διαβάζω και το εξοπλισμό που έχουν ήδη. Θα ήταν μια αξιόλογη περίπτωση ως συμπληρωματικά πλοία αλλά όχι… Read more »

Thras

Αυτά τη στιγμή έχουμε στόλο 13 φρεγατών γενικών καθηκόντων των 3200 – 3500 τόνων. Φαίνεται ότι πρόθεση είναι να αλλάξει το μίγμα. Αν ευσταθούν όσα γράφονται, πάμε σε ναυτικό με 14 κύριες μονάδες αλλά διαφορετικών εκτοπισμάτων. – 4 ΜΕΚΟ γενικών καθηκόντων των 3200 τόνων – 4 [email protected] των 4500 τόνων με καθήκοντα αεράμυνας περιοχής – 6 “κορβέτες” των 3000 – 3500 τόνων γενικών καθηκόντων Με δεδομένο ότι η πλοϊμότητα των σκαφών εκτοπίσματος ΜΕΚΟ/S, είναι μια χαρά για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν βλέπω το λόγο να πάμε αναγκαστικά σε μεγαλύτερα πλοία για το σύνολο του στόλου. Επιλέγοντας κορβέτες,… Read more »

Mageiras

Thras Thras
+1000
Επίσης:
1. Κοινοί (άρα φθηνότεροι) εκσυγχρονισμοί!
2. Πιθανή απόκτηση μεταχειρισμένων για αντικατάσταση των MEKO όταν έρθει η ώρα.
3. Προσπορισμος αποθέματος ανταλλακτικών αν τις αποσύρουν πρώτοι οι άλλοι (πολυ πιθανο σενάριο).

George

Οι Ιταλοί και οι Γάλλοι εμφανιζονται με 9 σκάφη η κάθε μία.
Αν μιλάμε για κάτι σαν τις Doha λείπει το σοναρ στη γάστρα.
Δεν ξέρω αν μόνο συρόμενο είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει 214 του ΤΝ

Kimon

H μόνη μου ένσταση είναι για τις Belhara , τις οποίες αν δεν δούμε με τι όπλα θα κλείσει η συμφωνία ακόμη δεν μπορούμε με υποθέσεις να την κατατάσσουμε σε πλοία αεράμυνας περιοχής..

Vertigo

Καλά θα ήταν να έπαιρνε 2 και η Κύπρος, αλλά δυστυχώς ο προϋπολογισμός όσον αφορά τους εξοπλισμούς για το 2020 είναι γύρω στα 50 εκατομύρια (https://veteranos.gr/apistefto-molis-50-ek-evro-gia-tin-amyna-tis-kyprou-2020/).
Αν δε μπεί πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, δε βγαίνει!

a.o.

Ετεροχρονισμένη βέβαια η συζήτηση, αλλά εσχάτως μπήκαν στο πρόγραμμα και οι Ισπανοί.

adpanos

Μιχάλη, για αυτό μπαίνουμε στο πρόγραμμα. Για να σχεδιαστεί και να προβλεφθεί η εγκατάσταση στα πλοία συστημάτων που μας ενδιαφέρουν. Και οι Lafayette των Γάλλων σαν περιπολικά μοιάζουν, αλλά τα εξαγώγιμα πλοία των φίλων μας εξ ανατολών είναι κάστρα και βασίζονται στις Lafayette. Επίσης να πούμε πως με την εξέλιξη της τεχνολογίας ο όγκος που απαιτείται για να τοποθετηθεί ένα σύστημα σε πλοίο είναι πολύ μικρότερος. 3000+ τόνοι σε καθαρό σκαρί, μου κάνει σε πλήρη εξοπλισμένη φρεγάτα μεσαίων διαστάσεων των 3500-3700 τόνων, αν την φορτώσεις πλήρως . Εμείς από αυτά τα πλοία δεν θέλουμε κάτι άλλο από 1) Ενα μέτριο… Read more »

Mageiras

Πάνο στο μόνο που θα διαφωνήσω είναι στους 64 α/α… Εφόσον υπάρχει το RAM με 21 βλήματα τους θεωρώ υπερβολή κι αυξάνεται κατά πολυ και το κόστος. Από κει και πέρα αν είχα το περιθωριο να βάλω κάτι έξτρα επάνω θα ήταν +8 αντιπλοϊκούς να πιασει τους 16 (κύρια αποστολή του ναυτικου να καταστρέψει το αντίπαλο ναυτικό μην το ξεχνάμε) ή έναν δευτερο Mk41 φορτωμένο με 8 VLSASROC που σου δίνει νέες
εξαιρετικές δυνατότητες στο ASW…

zap

κατ’αρχην και κατ’αρχας αυτη ειναι μια θετικη εξελιξη. Το ναυτικο μας πρεπει να εχει σωστη δομη, κατ’εμε αυτο θελει και αντιτορπιλικα, και φρεγατες και κορβετες και ταχεα σκαφη (πυραυλακατους) και περιπολικα. Καποιος φιλος ανεφερε τις ‘S’. Πολλοι εδω ανεφεραν οτι οι ‘s’ και θαυμα ειναι που ακομα πλεουν. Πραγματικα οχι κατ’ευφημισμο. Μπαζουν νερα κτλ κτλ. Εχω δηλωσει πολλακις οτι πιστευω στα ΑΒ/Τικο ως την μοναδικη λυση για αμεση ενισχυση. ΑΝ ομως η ενισχυση αυτη δεν ερθει ποτε κατι πρεπει να κανουμε και οπως ειπα ξανα και ξανα και ξανα, ΕΑΝ δεν παρουμε ΑΒ/Τικο … τοτε την μαχη για την ανατολικη… Read more »

Bridger

Συμφωνώ απόλυτα. Καλοί οι σχεδιασμοί για μετά το 2025 αλλά η ΑΟΖ δυστυχώς θα κριθεί με τις S και τις 2-3 ΜΕΚΟ που θα βρίσκονται εκτός ναυπηγικής κλίνης αναμένοντας τον εκσυγχρονισμό τους. Θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εμπροσθοβαρής αγορά όπλων και συστημάτων των μελλοντικών μονάδων (π.χ. ram, strales, 3d radar κ.α.) και τοποθέτησή τους από τώρα στις S (τουλάχιστον τις 6 upgaded) ως ενδιάμεση λύση. Ακόμα μπορούμε να αναζητήσουμε από το USN MK29 upgaded για ESSM που αποσύρουν από τα πλοία τους και να τα πάρουμε σε τιμή σκραπ. Οι αναβαθμισμένες S έχουν tacticos οπότε η ενσωμάτωση των νέων… Read more »

evaggelos

ελα ρε γινεται κατι σωστα σε τουτο τον τοπο? μακαρι να πετυχει και μακαρι να παμε στα αντιστοιχα για αρματα κ αεροπλανα,οσο για της μπελ θα εκφραστω θετικα η μη μονο οταν ανακοινωθει επισημα ο εξοπλισμος του.

Lebowski

Δεν πιστεύω πως είναι η σωστή επιλογή για το ΠΝ , γιατί εμείς χρειαζόμαστε πολύ καλά εξοπλισμένα πλοία που να λειτουργούν ως μικρές φρεγάτες ενώ οι Γάλλοι και οι Ιταλοί χρειάζονται πλοία ελαφρύτερα εξοπλισμένα για χρήση παρουσίας και περιπολίας .

Digenis

Μιλαμε για καθαρο πλοιο 3000τ .Αν θέλουν να το έχουν σχεδον άδειο ειναι δικό τους θέμα .

chriskri

Να προσθέσω στην συζήτηση για τα ναυπηγεία την πληροφορία για συνεργασία της ONEX Neorion με την Israel Shipyards Ltd
https://www.protothema.gr/economy/article/969903/neorio-surou-sunergasia-me-ta-israilina-naupigeia-tis-israel-shipyards-ltd/

Digenis

700εκ οι καθε ”κορβετα” …Μπεεεε .Ελπιζω να εχει τουλάχιστον ram ,CAMM-ER και πλήρης ανθυποβρυχιακές δυνατότητες . CK τι εγινε ρε ,τελικα η bel δεν εφαγαν ολο το buget για νεα πλοια ?

CKfurious

Μπεεεεεεεεεεεε δεν θα πει τίποτα
Πέφτει πολύ sano!!

Πούντες oi [email protected]??
Πέρασε και ο Ιανουάριος και τίποτα συγκεριμένο Ακόμα
Έχεις τίποτα νεώτερο?
KOULH POU SAI??

Κουβέντα στο χρημτοδοτικο

Μας πέταξαν τώρα μια συμμετοχη σε ένα πρόγραμμα που ΑΝ προχωρήσει θα αποδώσει πλοία μετά το 027 και βλέπουμε
ΑΈΡΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΌΣ
Τα F35 μετά το 025 και αυτά
Κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω στους επόμενους!!

Koulis

Κάνε υπομονή. Το ποσό πολύ θα εκτεθείς δε θα περιγράφεται. Αυτοί θα είναι οι επόμενοι.

Digenis

Τουλάχιστον κακοπροαίρετος ακουγεσε …

Em.Ti

Εξαιρετικό νέο! Και μπορούμε καλύτερα να αξιοποιήσουμε την επένδυση στις [email protected] HN και τα όπλα που θα φέρουν, αφού μιλάμε για κοινά συστήματα και όπλα με τις EPC. Χώρια την ευκαιρία για την εγχώρια παραγωγή. Για τους γκρινιάρηδες, να πω ότι αν συμμετέχουμε στην ανάπτυξη του πλοίου, τότε το ΠΝ θα μπορεί ευκολότερα να επέμβει στη διαμόρφωσή του βάσει των αναγκών του. Μπορεί λοιπόν προς το παρόν η διαμόρφωση να μας φαίνεται “ελαφριά” αλλά το ΠΝ ξέρει καλύτερα και θα επέμβει εκεί που πρέπει. Εδώ το έκανε με ένα πιο έτοιμο πλοίο, όπως είναι η FDI, δεν θα το κάνει… Read more »

kostask22

Η PESCO χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή επιτροπή για το 2021-2027 με 13 δις ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πιστοποίηση συστημάτων με υποχρεωτική συμμετοχή 3 τουλάχιστον χωρών σε κάθε project. Υπάρχει και μια πρόβλεψη για επιπλέον κονδύλι (off budget) στην European Peace Facility με 10,5 δις ευρώ για την χρηματοδότηση αποστολών στρατιωτικών αποστολών. Η Ελλάδα απ οτι φαίνεται να ωφεληθεί σε πολυ συμαντικό βαθμό με τον ρόλο της στην PESCO. Για τις Bel oι Ιταλοί λένε 1+1 δις + 1 δις τόκοι και λειτουργικά (FOS;) Τα έχουν μετρήσει μάλλον για να μας κάνουν αντί-προσφορά.

Yanis83

Fincantieri και Naval Group που αποτελούν τους εταίρους στο πρόγραμμα, έχουν ιστορία επιτυχούς συνεργασίας όπως τα προγράμματα αντιτορπιλικών Horizon και των φρεγατών FREMM. Νομίζω είναι μια πολύ καλή κίνηση από την ελληνική πλευρά καθώς λαμβάνει μέρος στη κατασευή της κύριας πλατφόρμας την οποία μπορεί να εμπλουτίσει με εθνικά συστήματα ή συστήματα στα οποία έχει συμμετοχή. Μακάρι να γίνει αντικατάσταση 1 προς 1 των φρεγατών και να επιλέξουμε βαρύ εξοπλισμό στα πλοία, κάτι τέτοιο σε συνδυασμό με 2 belharra και εκσυγχρονισμό MEKO θα δημιουργήσει ένα πραγματικά αποτρεπτικό ναυτικό για να χουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Υπομονή μέχρι το 25 και ώς… Read more »

My_name_is_Nobody

Για τις EPS το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως η σχεδίαση θα είναι αρθρωτή έτσι ώστε να μπορείς με ένα βασικό σχέδιο να ικανοποιείς διαφορετικές ανάγκες.
Μάλλον οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή Ελληνική διαμόρφωση είναι πρόωρη.

George

Πάντως μιλάμε για περιπολικές κορβέτες με ταχύτητα >24 knots και CODAD χωρίς sonar. Ως κλάση έρχεται να τοποθετηθεί κάτω από τις PPA που στην έκδοση full μοιάζει πολύ πιο ταιριαστή για αντικατάσταση των S…. Άρα λογικά οι Ιταλοί θα σταματήσουν το πρόγραμμα των PPA στις 7 και δεν θ ασκήσουν το option για τα άλλα 3 ούτε προφανώς την πρόθεση για άλλες 6. Θα πάνε σε 7 PPA και 9 EPC μάλλον για οικονομικούς λόγους. Θέλουν να αυξήσουν τους αριθμούς αλλά δεν τους βγαίνουν τα λεφτά Επομένως λογικά το κόστος θα είναι κάτω από τα 550 εκ των PPA με… Read more »

Spyros_Kapa

Μήπως είναι η ώρα να προωθήσουμε το δικό μας σχέδιο για το μελλοντικό σκαρί ” ALS 100M- ALS 125 ” είναι δουλεμένο αρκετά στο ΠΝ το γνωρίζουν το έχουν δει και έχουν κάνει διορθώσεις άρα τι απομένει να το δείξουμε και στους άλλους για να δούμε θα παίξει μπάλα.

randomname

Είναι αρκετά δουλεμένο στο Microsoft paint ισχύει

vasilisk

ΑΟΜΜΑΤΟΣ,ΟΠΛΑ ΑΚΟΥΩ ΟΠΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ,ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΚΟΥΩ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ………………

Spyros_Kapa

Μακάρι να γίνει πραγματικό.ALS 125 AAW ΒΙΝΤΕΟ.

Spyros_Kapa

Μακάρι να γίνει πραγματικό.ALS 125 AAW ΒΙΝΤΕΟ.
https://youtu.be/jXLPbiUy5fE

d.b

Ποιός θα εμπλακει απο την Ελληνικη πλευρά;
Το ΠΝ για τις προδιαγραφές και η ALS στον σχεδιασμο;

christos_choris_a

Η αισιοδοξία για την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα περιλαμβάνει ΚΑΙ 2 [email protected] ΚΑΙ 6 ευρωκορβέτες μας κάνει να πιστεύουμε οτι αυτά τα σκάφη θα πετούν στα σύννεφα! Ρεαλιστικά μιλώντας θα μπορούσαμε να πούμε οτι ο συνδυασμός αυτός είναι ουτοπικός. Η οικονομική πραγματικότητα επιτάσσει να επιλέξουμε ανάμεσα σε 2 [email protected] ή 6 ευροκορβέτες και αύτό μόνο μέσω ενός προγράμματος Γαλλικού τύπου FMS. Το θέμα είναι οτι οι 2 μονάχα [email protected] ΔΕΝ αντικαθιστούν 8 φρεγάτες κλάσης S απλά καλύπτουν το κενό της άμυνας περιοχής παρέχοντας ταυτόχρονα και πολύτιμες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες αλλά στο θέμα της κρούσης δίνουν την προοπτική του ” ενός… Read more »

commenter

Η οικονομική πραγματικότητα θα αλλάξει μόλις μειωθούν τα πλεονάσματα.

Bridger

Το παράδειγμα των διαφορών της Fremm στη γαλλική και ιταλική εκδοχή της, αποδεικνύει ότι όταν μετέχεις στο σχεδιασμό μπορείς να διαμορφώσεις σε μεγάλο βαθμό το προϊόν στα μέτρα σου. Θέλω να πιστεύω ότι το ΠΝ στην περίπτωση της ευρωκορβέττας θα κάνει ακριβώς αυτό, άσχετα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν οι άλλοι στα δικά τους πλοία. Πάντως θα ήθελα κι εγώ να δω κάτι που να φέρνει κοντά στη διαμόρφωση της ALS-115, τουλάχιστον σε ότι αφορά το επίπεδο του οπλισμού.

Faethon

Οι 3.000+ εκτόπισμα είναι μία χαρά.Και δεν νομίζω ότι πρέπει να της κολλήσουμε τη ταμπέλα της “κορβέτας”.Οι τεχνολογίες έχουν προχωρήσει πολύ και παρασέρνουν και τα εκτοπίσματα και άρα τις κατηγορίες.Όλα τα οπλικά συστήματα, ηλεκτρονικά όπως ραντάρ κ.α ακόμα και προωστήρια σκεύη, εναι πιο κόμπακτ, σπονδυλωτά και δεν ξέρω τι άλλο.Επίσης τα πληρώματα είναι τα μισά από αυτά μίας S του 70 για παράδειγμα λόγω αυτοματισμών και άρα και οι χώροι ενδιαίτησης και υποστήριξης κ.α δεν απαιτούν τον ίδιο χώρο.Όλα τα παραπάνω απηχούν στο ότι σε ένα πλοίο τέτοιου εκτοπίσματος, σχεδιασμένο με σύγχρονα εργαλεία μπορείς να βάλεις “παπάδες” αν θέλεις και… Read more »

Mageiras

+1

ShadowMan

Κάποτε πριν απο 2500 χρόνια φτιάχναμε αυτα που ηταν απο τα καλύτερα της κλάσης τους…. τωρα παλεύουμε να παραδώσουμε δυο πυραυλάκατους. Για να δούμε αν έτσι αλλάξει κάτι!

[URL=http://www.imagebam.com/image/6fc6441332535488][IMGcomment image[/IMG][/URL] [URL=http://www.imagebam.com/image/232e8e1332535490][IMGcomment image[/IMG][/URL] [URL=http://www.imagebam.com/image/c090511332535492][IMGcomment image[/IMG][/URL]

MPAMPIS

Τότε είχαμε σκλάβους…….τώρα είμαστε ……

NikolakiEfentis

Δεν ισχύει αυτό τουλάχιστον για την κλασσική περίοδο.

Η διαφορά, στην κρίσιμη ώρα, ήταν ότι ΗΓΕΣΙΑ και πλειοψηφία έκριναν ορθώς τί σήμαιναν τα “ξύλινα τείχη” και έπραξαν αυτό που έπρεπε…

MPAMPIS

Στην ναυπήγηση σίγουρα σκλάβοι……
Στην επάνδρωση ομως ενα μίγμα ατόμων με πληρωμή απο τους τριηραρχους που υποχρεωτικά αναλάμβαναν την χορηγία…..Οι πλούσιοι της εποχής……η διαφορά, στην Ελβετία έτρωγαν ακόμα βελανίδια και δεν είχαν ανακαλυφθεί τα νησιά Κέιμαν…….

teo

Αν καταλαβα καλά μιλάμε για περιπολικά πλοία υποεξοπλισμένα που θα ερθουν σε καποια αρκετά χρόνια τα οποία ή θα τα χρησιμοποιήσουμε ως διακοσμητικά ή θα ξεπαραδιαστούμε σε r&d μπας και βαλουμε κανα παραπανω πυραυλάκι, κανα σοναρ, κανα RAM κλπ… Όταν υπάρχουν ναυπηγήσεις ακόμα και Γαλλικών ναυπηγείων , έτοιμες που κουμπώνουν καλύτερα , φθηνότερα , γρηγορότερα στο ΠΝ… Δηλαδή σε τι θα υπερέχουν αυτά από τις Gowind των ΗΑΕ;

Mageiras

Φαντάζομαι στην χρηματοδότηση από ΕΕ

Scalp_eg

Λετε πολλοι δεν μας κανει το εκτοπισμα αυτο 110-111 μετρα με 3000-3100 τοννους. Ακριβως αυτο το εκτοπισμα ειναι η κλαση TF 100, 3000 τοννοι-113 μετρα! Τον οπλισμο τον φτιαχνουμε εμεις και με λιγες μετατροπες το κανουμε να πλησιαζει έστω τις 4 TF 100. Οι τουρκοι εχουν 16 φρεγατες σημερα και εμεις 13 (οι περισσοτερες και των 2 μας ειναι σαπακια και ισως των τουρκων οριακα χειροτερες). Ο σχεδιασμος τους στη καλυτερη περιπτωση ειναι να αντικαταστησουν αυτο το στολο το 2035-40 με 8 κορβετες κλασης ada (99m, 2400t) με απαραδεκτη πλευση πανω απο 5 μποφορ, με 4 TF 100 που τις… Read more »

Thras

Οι Ada πότε έγιναν 8; Εννοείς ότι υπάρχει σχεδιασμός να φτιάξουν κι άλλες στο μέλλον ώστε να γίνουν 8;

Scalp_eg

Εχουν ηδη 4 και θα χτισουν αλλες 4 αρα 8. Αυτο είναι το ευκολο. Οπως και οι 4 TF 100 που ειναι στην ουσια επιμηκυνση των ada (με οτι αυτο συνεπαγεται στις απαραδεκτες ικανοτητες πλευσης ανω των 5-6 μποφορ. Ηδη χτιζουν την πρωτη, αλλα μεχρι να χτισουν και τις 4 θα παει 2027-28. Τοτε ισως το μακετο TF 2000 ισως καταφερει να κοψει μεταλο! Αν σκεφτεις οτι η πρωτη μπελαρα εκοψε μεταλο το 2019 και θα μας παραδοθουν το 2025+ οι μακετες TF 2000 θα πανε για το 2035+ στην καλυτερη για αυτους περιπτωση. Μεχρι τοτε εστω και με 2… Read more »

seahawk

ab , tico,belharra,lcs,freem,κορβεττες,σε λιγο θ ακουσουμε και για Kongo,Atago και ΚDX

Θανασης

Εγω θελω να ξερω αν θα παρουν οσα συστημστα ,πλοια και οτι αλλο ονειρερευωνται η χρειαζωνται οι κυβερωντες προκειμενου να καλυψουν τα καινα που δημιουργησε η αδιαφορια τους και φυσικα δεν υπαρχει λογος να τονισουμε οτι δεν χρειαζωμαστε τιποτα παραπανω απο αλλαγη του συστηματος για να γινουν ολα αυτα.

NikolakiEfentis

Είναι μια ορθότατη επιλογή. Τέτοια προγράμματα θα έπρεπε να είναι βασική στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία. Σίγουρα θα βοηθήσει μήπως έστω και εμμέσως επιτύχει επιτέλους την εξωστρέφεια που θα πρέπει να πάρει την θέση της άθλιας «πασόκικης» νοοτροπίας της φυτοζωίας σε βάρος των ΕΔ που χαρακτηρίζει το σύνολο των κομμάτων από το ’80 και μετά. Ελπίζω να φωτίσει ο θεός κάποιους να μεγιστοποιήσουν πολλαπλώς τα οφέλη από την συμμετοχή μας και να μην μείνουν στις 6 κορβετοφρεγάτες της αρχικής στόχευσης. Ως συμμέτοχοι από νωρίς μπορούμε να προγραμματίσουμε την ανάπτυξη και μικρότερων και «απλούστερων» εκδόσεων που θα δώσουν σκάφη για μερική… Read more »

Paliouras

Ωραιο νεο, αρκει τα πλοια αυτα να προοριζονται για αντικαταστατες των παλιων combattante και οχι για να μειωθει ο αριθμος των φρεγατων του στολου

KaizerAmstelVonLagerS

Το μονο αρθρο απο τον χθεσινο καταιγισμο που αξιζει μια συζητηση. Το νεο ειναι καλο και ενθαρρυντικο.Ομως αν το συνδιασουμε με ολα τα αλλα βγαινουν καποια συμπερασματα παραπανω: 1)Το εξοργιστικο κοστος των [email protected] που κατα βαση θα ειναι στην βασικη Γαλλικη διαμορφωση με καποια μικρα αλλα τελειως ανεπαρκη εξτραδακια αναγκαζει το Π.Ν να στραφει σε αλλες λυσεις. 2)Με τις [email protected] αγορασαμε την συμμετοχη στο παρων προγραμμα.Οι δυο φρεγατες ειναι απλα ακαταλληλες. 3)Αναλογα με την συμμετοχη μας θα μπορουμε να διαμορφωνουμε και το πλοιο.Οποτε αν εχουμε πετυχει πληρη συμμετοχη μπορει μελλοντικα να ειμαστε η τριτη προσφορα με ιδιο σκαρι σε πιθανους… Read more »

CKfurious

JΣυμφωνώ και επαυξάνω με τα 6) και 7)!!

Έχει ξεφύγει τελείως η κατάσταση!!

Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν αντιμετωπίζεται ο Σουλτάνος

Ted

Πάντως να πετάξει στεφάνι στην θάλασσα από μακριά – μακριά για να τιμήσει τους πεσόντες στα Ίμια μόνο Ένας πολιτικός κολοσσός έχει καταφέρει να σκεφτεί….

SAAB

Αν είναι να μπούμε στην ανάπτυξη ως κράτικός φορέας και αν κρίνω απ’ το τι έγινε με το eurofighter που ξεκινήσαμε ως συμπαραγωγοί και δεν πήραμε ούτε ένα… άστο καλύτερα. Πεταμένα λεφτά. Και οι Γερμανοί όσον αφορά το ευρωπαϊκό άρμα δεν δέχονται συμπαραγωγή με περισσότερους από 2 εταίρους, γιατί οι απαιτήσεις όλο και περισσότερων τόσο στον εξοπλισμό όσο και στο κέρδος κάνουν ασύμφορη την εμπορική αξιοποίηση των εξοπλισμών. Βλέπε F-35. Εάν όμως είναι να συμμετάσχουμε προκειμένου να βοηθηθούν σε τεχνογνωσία οι ιδιωτικές πολεμικές βιομηχανίες της χώρας προκειμένου να γιγαντωθούν, άσχετα εάν θα αγοράζουμε εμείς ή άλλα κράτη τα προϊόντα τους,… Read more »

Chris

Πολύ καλό ακούγεται και με βάση τα σχόλια, με ένα προβληματισμό. Όλες οι νέες μονάδες που θα αποκτήσουμε στο μέλλον θα έχουν μικρή ταχύτητα και πυροβόλο.

Επίσης η Πτήση έπεσε μέσα με το άρθρο της για αντικατάσταση φρεγατών με κορβέτες και το άρθρο για την EPC. Ελπίζουμε να επιβεβαιωθούν και άλλα άρθρα για Bradley/M1117, 4ΑΒ.

Theodor

2 δις επιπλέον πρέπει να βρει το ΥΠΟΙΚ για να πληρώσει αναδρομικά στους συνταξιούχους πέρα από αυτά που ήδη έχει προυπολογιστεί πως θα πληρωθούν.
Μετά από αυτά όχι φρεγάτες ή κορβέτες δεν πρόκειται να πάρουμε αλλά ούτε φουσκωτά για καμμιά βόλτα στην παραλία.

antonios

Think out of the box. Η ευρωκορβετα ειναι ακομα σε σταδιο consept. H Als-100 εχει προχωρημενη σχεδιαση που η ευρωκορβετα θα χρειαστει 5 χρονια για να αποκρυσταλωθει. Αρα συμφωνια με Ιταλια – Γαλλια οτι εμεις αγοραζουμε απο αυτους Φρεγατες και αυτοι απο εμας Κορβετες. Ετσι ΟΛΟΙ δουλευουν και κερδιζουν. Αν θελοθν κατι ποιο φτηνο υπαρχει σε προχωρημενη σχεδιαση και η Als-90 https://www.facebook.com/alssd125/?__tn__=kCH-R&eid=ARCGh9Wk6SetolCdFx8ZM-Vs_SodbVYp4IMuYbSBzb8kCdb1jIs2czGraif0eef8M_pHDnr2OVfDYcQp&hc_ref=ARSD5kbujf8PmmqTm3A9S4rgfuX5KbZSGkrCEWUXsCf5LaUVH3xNuornS7uPdujjIqw&fref=nf&__xts__%5B0%5D=68.ARAia26fbfVFlIjIBLApOqu7a8ir3dlylnP96wFoxvAdaIISH9CjaJevuu-vq-sC5LQUGiy9XBjwIoYD1SbG5oQKzCLtQjVqqw-fxth_cuSH_H-ezJwRTCHWKjiFvBZ29sp4ISfYria8PfNfutxvFo-Xrzhr_oteR9lDXfrrtBpp1eFmOAO1_X1J2252JT-Bd3WWsWbTQZ5d7qFo2VwNU8GToYvr1YDy0VKOHixLjIgYwS8ihNEYgsbpMwoqSDdCf_eNduVPr0xrVsJkiq7qOhrLmWqXE_5D3FF7mAtYKUL1yFA3SMy5ajWSoXOrCYJM6q10ksTmxNTQBOtpdz9fsVNfOKKzvn1JjD9S8cqCEoPPsalidQQ ,comment image?_nc_cat=107&_nc_ohc=vME3AtQkAqsAX9uToaw&_nc_ht=scontent.fskg1-2.fna&oh=8a5ce00497de76da856e149d4195d341&oe=5EC3A951

NikolakiEfentis

Παραθέτω άκρως ενδιαφέρον άρθρο για τα OPV του RN και τις προοπτικές αναβάθμισης – έχουν κι αυτοί τον “καημό” τους με την πτώση της ισχύος του, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Είναι ενδιαφέρον διότι αναφέρει συνοπτικά πολλές παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη για σκάφη επιπέδου μεγάλου OPV-κορβέτας ιδίως για τις αναβαθμίσεις. Τα σημεία για το CMS έχουν κατά την γνώμη μου ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
https://www.savetheroyalnavy.org/enhancing-the-royal-navys-batch-ii-opvs/

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

12
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 99 CZK
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 99 CZK
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά CZK

Related News

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα; Ας μην κοιτάμε τα αεροσκάφη αλλά το αποτέλεσμα!

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...

Οι Τούρκοι θα εκπαιδεύουν τώρα και Λίβυους αξιωματικούς

Η παροχή εκπαίδευσης από την Τουρκία σε 190 Λίβυους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής της Τρίπολης δείχνει την ολοένα και βαθύτερη –έμπρακτη– ανάμιξη της Άγκυρας...

Αποχρώσεις Stealth: η παλιά και η νέα επίστρωση των F-35

Αεροσκάφη της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare) έχουν αναπτυχθεί για δεύτερη φορά στην Ισλανδία, εκτελώντας εναέριες περιπολίες επιτήρησης (Air Policing) για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.https://www.ptisidiastima.com/plaaf-low-visibility-coating/Πριν...

Εγκατέλειψαν οι Φιλιππίνες τις προσπάθειες αγοράς του τουρκικού ελικοπτέρου T129;

Εξανεμίζονται οι πιθανότητες πώλησης του τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου T129 ATAK στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές στον τουρκικό Τύπο.Όπως στις υπόλοιπες προσπάθειες που οι...

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Γαλλίας για περισσότερα μαχητικά Rafale

Η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η επέμβασή της στη Λιβύη έχει ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να αρχίσει πάλι τις συζητήσεις με...
- Advertisement -