25.3 C
Athens
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box Ανανέωση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Προς μια Ελληνική Αμφίβια Εκστρατευτική Δύναμη

Ανανέωση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Προς μια Ελληνική Αμφίβια Εκστρατευτική Δύναμη

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η οργάνωση των Ελλήνων Πεζοναυτών δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την εποχή της δημιουργίας τους, το 1967 (32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών). Πρόκειται για ένα ελαφρύ τμήμα πεζικού, με τριαδική οργάνωση (3 τάγματα πεζικού των 3 λόχων των 3 διμοιριών) που εκπαιδεύονται σε καθήκοντα μάχης πεζικού, διανθισμένα με αντικείμενα των Μοιρών Ορεινών Καταδρομών και έμφαση σε επιχερήσεις αποβάσεων.

Από το 1988, χρονιά αναδιοργάνωσής τους σε Ταξιαρχία και μέχρι το 2018, οι διοικήσεις έκαναν αρκετές αλλαγές με έμφαση στην καλή φυσική κατάσταση των ανδρών και την εκπαίδευσή τους σε αντικείμενα εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων: εκπαίδευση σε αναρριχήσεις-καταρριχήσεις, που ενδιαφέρον αντικείμενο δεδομένου του αναγλύφου στο Αιγαίο, επιχειρήσεις με ελικόπτερα, εκπαίδευση μονάδων επιπέδου διμοιρίας σε επιχειρήσεις με ταχέα σκάφη, υποβρύχια διείσδυση, νυχτερινό αγώνα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, οι Πεζοναύτες είναι μια από τις καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες του Στρατού και ορθώς παραμένουν διοικητικά στον Στρατό και δεν μεταπίπτουν στη δικαιοδοσία του Ναυτικού, διατηρώντας έτσι τον δεσμό τους τόσο με το όπλο του Πεζικού όσο και με τις Ειδικές Δυνάμεις που συνεχίζουν να στελεχώνουν σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας της 32ας από το επίπεδο λόχου έως ταξιαρχίας.

Η ένστασή μας είναι στο δόγμα χρήσης τους, που από τη δεκαετία του 1960 δεν έχει γνωρίσει καμία ιδιαίτερη εξέλιξη ή διαφορά. Σαν απαραίτητη σύντομη ιστορική αναδρομή, ο έλεγχος του Αιγαίου και των παραλίων του από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θεωρήθηκε από το ΝΑΤΟ κεφαλαιώδης και ορθά προικοδότησε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με σημαντικό αριθμό πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων ενώ τακτικές ασκήσεις με τους Αμερικανούς Πεζοναύτες μύησε γενιές Ελλήνων αξιωματικών με τα μέσα και τις τακτικές της Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών (παλιότερα γνωστής ως Μονάδα Αμφιβίας Εφόδου).

Η ελληνική 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του παλιού 32ου Συντάγματος, με ένα σύνταγμα πεζικού των τριών ταγμάτων και την παροχή οργανικής μοίρας πεδινού πυροβολικού, μιας κουτσουρεμένης επιλαρχίας 22 αρμάτων (άγνωστο γιατί τα αρχικά Μ24 έδωσαν τη θέση τους διαδοχικά σε Μ47, Μ48 και Leopard-1 αλλά δεν αυξήθηκαν ποτέ σε 41 όσα σε μια τυπική επιλαρχία), τάγματος υποστήριξης και λόχους μηχανικού, υγειονομικού και στρατηγείου.

Το δόγμα χρήσης των Πεζοναυτών στην Ελλάδα ήταν πάντα ένα μυστήριο! Μια μόνη ταξιαρχία αμφιβίων επιχειρήσεων για να καλύψει μια περιοχή 214,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (από την Πελοπόννησο και τα Κύθηρα ως τη Μαρμαρίδα και από τα παράλια της Μακεδονίας ως την Κρήτη) και έναν στόλο αποβατικών που είναι σε παρακμή. Οι γενικότητες που από το 1967 έλεγε το ΓΕΣ όταν αναφερόταν στην αποστολή του άφηναν πολλά περιθώρια στη φαντασία (“όποια αποστολή κι αν της ανατεθεί…”).

Ποιά αποστολή μπορεί τελικά να αναλάβει μια ταξιαρχία ελαφρού πεζικού 2-3,000 ανδρών με 20 άρματα και 12-18 πυροβόλα; Μπορεί να αποβιβαστεί στην εχθρική ακτή με ΑΒΑΚ και να κάμψει τις άμυνες κρατώντας την μέχρι να οργανωθεί δύναμη υποστήριξης που να ακολουθήσει; Μπορεί να εκτελέσει μια επιτυχημένη επιδρομή αποβιβάζοντας ένα ή δύο τάγματα στην ακτή, προελαύνοντας σε βάθος και καταστρέφοντας έναν στόχο (ένα κρίσιμο εργοστάσιο, μια δύναμη εισβολής που οργανώνεται στο εχθρικό εσωτερικό για να χτυπήσει τα νησιά, μια αποθήκη υλικού του εχθρού); Μπορεί να ενισχύσει ένα ελληνικό νησί του Αιγαίου ή την Κύπρο και είναι πραγματικά μια ταξιαρχία το μόνο “χαρτί” στην τράπουλα των στρατηγικών ενισχύσεων που έχει το Ελληνικό Επιτελείο;

Αν η αποστολή είναι η επιθετική απόβαση και καταστροφή του εχθρού, η δύναμη είναι ασθενής σε μέσα και σε αριθμούς για να εκτελέσει την αποστολή της. Νέα μεγαλύτερης χωρητικότητος πλοία, περισσότερη θωράκιση στα οχήματα και μέσα εκτόξευσης πυρός απαιτούνται και κυρίως, περισσότεροι άνδρες.

Αν πάλι αποστολή είναι περιορισμένες, σύντομες επιδρομές για να σπείρουν τον φόβο στον εχθρό και να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο, μήπως η οργάνωση “3-1-1” (τάγματα: πεζοναύτες-πυροβολικό-υποστήριξη) είναι παρωχημένη και κρατάει πίσω την καλύτερη δύναμη αντίδρασης του Στρατού;

Τί φέρνει το 2020: Νέα όπλα και εξοπλισμός για τους Αμερικανούς στρατιώτες και Πεζοναύτες

Εδώ και χρόνια πολλοί στρατιωτικοί οργανισμοί κινούνται σε μια κατεύθυνση οργάνωσης Task Force, μια μεικτή δύναμη επιπέδου ενισχυμένου συντάγματος με πυρήνα ένα τάγμα αποστολής, ισόποση σχεδόν δύναμη υποστήριξης και μια σχυρή δύναμη μεταφοράς στην ακτή που περιλαμβάνει τόσο ναυτικά όσο και εναέρια μέσα.

Κλασσικό παράδειγμα είναι η αμερικανική Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (Marine Expeditionary Unit-MEU) που συνδυάζει ένα τάγμα πεζοναυτών με μεικτά τμήματα ελαφρού αμφίβιου πεζικού, μηχανοκίνητου πεζικού επί τεθωρακισμένων οχημάτων αμφιβίας εφόδου (AAV-7) ενισχυμένα με άρματα μάχης (ένας ουλαμός των 4 αρμάτων ανά λόχο) και μια πυροβολαρχία πυροβολικού των 155mm καθώς οργανική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων με ειδίκευση στον αμφίβιο αγώνα (συνολικά 1400-1500 άνδρες).

Σχηματική οργάνωση μιας Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Κάθε MEU συνοδεύεται από συγκεκριμένα πλοία μεταφοράς και εξαπόλυσης δυνάμεων δια θαλάσσης και αέρος και πολεμικά για την προστασία τους

Για την υποστήριξή της, η δύναμη αυτή έχει ένα τμήμα μεταγωγικών και επιθετικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών κρούσης με το προσωπικό υποστήριξής τους (περίπου 600 άνδρες) και τμήμα διοικητικής μέριμνας και μεταφορών (300 άνδρες). Όλα συντονίζονται από το τάγμα διοίκησης και ελέγχου, στο οποίο εντάσσονται δυνάμεις επικοινωνιών, συλλογής πληροφοριών και στρατονομία (άλλοι 200 άνδρες).

Η αμερικανική MEU είναι μια μικρογραφία του Σώματος Πεζοναυτών και βρίσκεται σε “θερμές” περιοχές έτοιμη να αναλάβει άμεσα δράση στο 90% των περιπτώσεων Κρίσης που απαιτούν στρατιωτική επέμβαση αλλά όχι γενικευμένο πόλεμο. Είναι η Δύναμη Άμεσης Αντίδρασης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Η σημερινή οργάνωση της ιταλικής ταξιαρχίας πεζοναυτών ‘San Marco’, περιλαμβάνει οργανικά μέσα απόβασης (LCM, LCVP), ένα ενισχυμένο συμβατικό σύνταγμα πεζοναυτών και δύο διοικήσεις επιπέδου συντάγματος που χρησιμοποιούνται για να “στεγάσουν” ελαφρές μονάδες προστασίας/ειδικών δυνάμεων επιπέδου λόχου που εξυπηρετούν τα συμφέροντα ασφαλείας της χώρας και εντός του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Σε ένα πιο κοντινό μας παράδειγμα, η Ιταλία χρησιμοποιεί την Ταξιαρχία Πεζοναυτών του San Marco, μια δύναμη πεζοναυτών αριθμητικά ανάλογη της Ελληνικής αλλά διαφορετικά οργανωμένη. Οι “San Marco” απέρριψαν το παλιό τριαδικό μοντέλο των τριών ομάδων ελιγμού και μίας μονάδας υποστήριξης διατηρώντας μόνον ένα (1ο Σύνταγμα “San Marco”) με ενισχυμένο λόχο διοίκησης, επικοινωνιών και μονάδων αναγνώρισης, 3 ελαφρά τάγματα (2 λόχοι Π/Ν και λόχος Υποστήριξης) και Τάγμα Υποστήριξης με λόχους τεχνικού, μεταφορών, υγειονομικού και Δ/Μ. Τα άλλα δύο Συντάγματα έιναι στην ουσία μονάδες επιπέδου τάγματος με αποσπάσματα ειδικών επιχειρήσεων για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων, πλοίων και ομάδων αμέσου επέμβασης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή των ιταλικών συμφερόντων.

Θ έλεγε κανείς ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ιταλία, ούτε ΗΠΑ και οι ανάγκες της είναι μεγαλυτερες και πιο συμβατικές. Είναι αλήθεια! Όμως η ανάγκη να αποτελέσουν οι Έλληνες πεζοναύτες την κρίσιμη δύναμη ταχείας επέμβασης στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο στον 21ου αιώνα είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Οι πεζοναύτες των ΗΠΑ δοκιμάζουν ACV, αντικαταστάτη των AAV-7  

Μια αναδιοργάνωση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών θα μπορούσε να έμοιαζε έτσι:

Μια πρώτη προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Πεζοναυτών θα ήταν να ενισχυθούν δύο τάγματα για συμβατικές αποστολές ανεξάρτητης αμφίβιας κρούσης και να αναδιοργανωθεί το τρίτο σε μονάδα Commando. Το ΤΥΠ θα “διαλυθεί” μέσα στις τρεις υπομονάδες, δίνοντάς τους μια αυτονομία και οι ανεξάρτητοι λόχοι θα ενσωματωθούν στα τάγματα

Η ουσία της αναδιοργάνωσης είναι να μεταπέσει το ένα τάγμα πεζοναυτών σε Μοίρα Commando συγκεντρώνοντας μικρούς σε μέγεθος αλλά φοβερούς σε εξειδίκευση και ικανότητα των μελών του λόχων, 50-60 ανδρών το πολύ εκάστου εξειδικευμένους σε αποστολές με συγκεκριμένο τύπο:
1. Διείσδυση/Κατάδειξη στόχων σε πεδινό περιβάλλον
2. Στρατηγική αναγνώριση/ειδικές επιχειρήσεις
3. Προστασία πλοίων/εγκαταστάσεων/παρακτίων σημείων σημασίας
4. Ειδική ομάδα επέμβασης/αντιτρομοκρατική (σημεία ενδιαφέροντος εκτός χώρας)

Τα άλλα δύο τάγματα οργανώνονται στη λογική ενός ενισχυμένου τάγματος (700-900 ανδρών) με σκοπό να αναλάβουν αποστολές συμβατικής μάχης προσδίδοντας στον διοικητή τα εργαλεία για κάθε είδος αγώνα θα αντιμετωπίσει. Στη διάθεσή του υπάρχουν δύο ελαφρείς λόχοι πεζοναυτών (αμφότεροι πλήρως αερομεταφερόμενοι αλλά και ικανοί να αναπτυχθούν με σκάφη ή λέβους απόβασης), ένας ‘τεθωρακισμένος’ που θα αξιοποιεί τόσο τα AAV-7 -όταν έρθουν- (4 διμοιρίες μπορούν να μεταφερθούν από 8 AAV-7) με οργανική δύναμη 4-8 Leopard-1A5 για προστασία. Τα τελευταία θα πρέπει να περιμένουν τα αρματαγωγά για να αποβιβαστούν αλλά οι αξιωματικοί των Πεζοναυτών που ήδη επεξεργάζονται τέτοιες μεικτές μονάδες θα βρουν τρόπους.

Εναλλακτικά, σε έναν κόσμο πιο αγγελικά πλασμένο, τη θέση των βαρέων οχημάτων θα είχαν τροχοφόρα οχήματα 8×8 σε εκδόσεις ΤΟΜΠ και άλλα Fire Support Vehicles με πύργους των 105mm ή και 120mm (τα όνειρα δεν κοστίζουν) αλλά μέχρι τότε, αξιοποιούμε ό,τι έχουμε.

AAV-7: Πανάκεια, ή λύση ανάγκης για τους Έλληνες Πεζοναύτες;

Δίπλα τους υπάρχει μια ίλη αναγνώρισης με Hummer που μπορούν να εξοπλιστούν με βαρέα πολυβόλα ή πυροβόλα των 20mm και 30mm, GMG 40mm και Α/Τ πυραύλους για να προσδώσουν βάθος στην αναγνώριση εδάφους και πληροφορίες στην υπόλοιπο δύναμη.

Η δύναμη αυτή συνοδεύεται από οργανική πυροβολαρχία 6-8 πυροβόλων (με δύο ή τρεις ουλαμούς) και απόσπασμα ASRAD-HELLAS για αντιαεροπορική προστασία.

Το Τάγμα Υποστηρίξεως της 32ας Ταξιαρχίας θα διαλυθεί στα τρία αυτά τάγματα υποστηρίζοντας κάθε υπομονάδα όσο χρειάζεται. Έτσι, η Ταξιαρχία από το στρατηγείο της θα μπορεί να υποστηρίξει όχι μία αλλά δύο ή ενδεχομένως τρεις χωριστές επιχειρήσεις.

Φυσικά, τίθεται το ζήτημα της μεταφοράς μιας τέτοιας δύναμης. Η επαναφορά των Zubr σε υπηρεσία θα βοηθήσει πολύ τα πράγματα κυρίως σε ό,τι αφορά τη δράση του “ανανεωμένου” 505 Τ. ΠΝ. που είναι ελαφρά δύναμη ειδικών επιχειρήσεων. Τα Α/Γ ‘Ιάσων’ είναι μάλλον λίγα για όλα τα άλλα. Βλέπετε, συζητάμε 20 χρόνια για Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και κάνουμε μεγαλόσχημες ανακοινώσεις και εγκαίνια αλλά το πώς θα μεταφερθεί μια Δύναμη από την Αθήνα, τον Βόλο ή το Κιλκίς οπουδήποτε δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμα.

ΑΠΟΨΗ: Πρέπει να μεταφερθούν οι Πεζοναύτες από τον Βόλο; Γιατί για όλα πρέπει να φταίει το ΓΕΣ;

Η απόκτηση των μεταχειρισμένων Chinook λύνει ως έναν βαθμό το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μισή δύναμη παραμένει ελαφρά και αερομεταφερόμενη. Το ελικόπτερο είναι και θα παραμείνει βασικός παράγοντας μετακινήσεων και προβολής ισχύος σε βάθος στο έδαφος του εχθρού και για αυτό η κίνηση απόκτησης των Chinook και των Kiowa, πρέπει να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί με μέσα αυτοπροστασίας, πλοήγησης και πυρός.

Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται και η ενίσχυση του στόλου αποβάσεων, που από τη δεκαετία του 1960 και 1980 έχει παραμεληθεί. Αυτό, όμως, όπως και σκέψεις για την οργάνωση και δράση των Task Force της 32. είναι θέμα για ένα άλλο άρθρο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

31 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
31 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
p270

Αλλαγή δεν χρειάζονται μόνο οι πεζοναύτες αλλα και όλο το πεζικό το οποίο σε όλα τα επίπεδα ειναι έτη φωτός πίσω και δυστυχως αν χρειαστεί να αμυνθούμε ενα μεγάλο μέρος τις άμυνας σημείου θα πέσει επάνω στο ανεκπαίδευτο πεζικό

Zouloupapas

Ο συντάκτης του άρθρου κλείνει γράφοντας πως “…χρειάζεται και η ενίσχυση του στόλου αποβάσεων, που από τη δεκαετία του 1960 και 1980 έχει παραμεληθεί.” Πού ακριβώς αναφέρεται αλήθεια;Μόλις τη δεκαετία του 90 βάλαμε στο νερό τα 4 Ιάσων ενώ τα Zubr μετά από χίλια μυρια κύματα μιλάμε για αρχές της χιλιετίας…ναι σίγουρα λείπει μια Ναυκρατούσα κ οι αριθμοί είναι μικροί αλλά αλήθεια πόσα Terrebonne Parish είχαμε σε χρήση τη δεκαετία του 80 κ πόσα μπορούσαν να προσφέρουν;Ο στόλος έχει παραμεληθεί ουσία από τη στιγμή που δεν ναυπηγήθηκαν περισσότερα αρματαγωγά τύπου Ιάσων…και δεν αναφέρομαι καθόλου στα υπόλοιπα μέσα κ υλικό των… Read more »

Sousourada

Τριάντα χρόνια δεν θεωρούνται πολλά για πλοία; Είναι μια κανονική μέση ηλικία;

Zouloupapas

Εξαρτάται με τη μέση ηλικια του υπόλοιπου στόλου σου θαρρώ…κ δε νομίζω πως τα 31-33 χρόνια καθιστούν προτεραιότητα αντικατάστασης στα αποβατικά σου όταν τα πετρελαιοφόρα σου,οι υδροφορες αλλά ακόμα κ η πλειοψηφία των φρεγατών σου είναι μακράν μεγαλύτερης ηλικίας…και τα Zubr επίσης “αρχαία” είναι;Να σοβαρευτούμε λίγο;;;Αν δεν έχεις διασφαλισμένη αεροπορική υπεροχή κ παράλληλα σύγχρονες μονάδες επιφανείας για συνοδεία το οποιοδήποτε αποβατικό σκάφος είναι καταδικασμένο.Καλύτερα να μεταφέρεις το σύνολο των ενισχύσεων σου με ελικόπτερα παρά με αποβατικά…γιατί αν ανοίξουμε κ το θέμα παλαιότητας των ΑΒΑΚς και την ανυπαρξία μέσων όπως τα ΑAV7 που όλο λέμε κ τίποτα δεν κάνουμε 3 δεκαετίες… Read more »

ManBo

δεν καταλαβαίνω που είναι το κακό να γραφτεί άρθρο και για τα “δεύτερης” διαλογής προβλήματα. Κυριολεκτικά αυτή είναι η δουλειά της Πτήσης και κάθε Πτήσης. Δεν φταίνε αυτοί που υπάρχουν προβλήματα. Αν δεν θέλετε “μιζέρια” και αν τα αυτού θέλετε να διαβάζετε μόνο για τα “καλά” του στρατού, να μπείτε στην σελίδα του στρατού όπου μιλάνε μόνο για τις “επιτυχίες” τους.

Zouloupapas

Το κακό είναι πως μάλλον φαντάζεστε τι γράφω κ απαντάτε έτσι…θα σας ζητήσω να ξαναδιαβάσετε το σχόλιο μου παραπάνω ο να κατεβείτε από το αλογάκι σας…σε αυτή τη χώρα έχουμε γεμίσει μοιρολάτρες…

Greg575tpn

Συγχαρητήρια και ευχαριστώ πολυ για αυτό το αρθρο! Εύχομαι να συνεχίσετε ανα διαστήματα την συζήτηση για τους Ελληνες πεζοναύτες! Ελπιζω καποια στιγμη να γινουν οι πεζοναύτες στην Ελλάδα οπως και στις USA η εστω να προσπαθήσουν να παρουν σε δημιουργία του σώματος και λειτουργικότητα οτι μπορουν! Οπως αναφερατε και στο αρθρο, πιστευω πως το μεγαλύτερο προβλημα των πεζοναυτών στην Ελλαδα ειναι πως δεν ξερουν τον σκοπο ύπαρξης τους! Μετα προφανως η συζητηση πρεπει να μείνει στην εκπαίδευση και στα υλικα του καθε στρατιώτη!

evaggelos

ειναι κριμα οι ειδικες δυναμεις να μην εχουν ολα τα μεσα που χρειαζονται σε ολες της χωρες ειναι ελιτ κι εδω τους εχουμε περα δωθε με εξαρτησεις κ οπλισμο παμπαλαιο.
υγ. αναρωτιεμαι αν θα μπορουσαμε να δουμε την ιαπωνικη δυναμη ταχειας επεμβασης κ αντιστοιχα την δικη τους δελτα φορς μιας κ ειναι αρχιπελαγικο κρατος.

Punker

“Η επαναφορά των Zubr σε υπηρεσία θα βοηθήσει πολύ τα πράγματα”…Τα Zubr σε τι κατάσταση βρίσκονται ακριβώς ???

Koursaros312

Τα 3/4 λειτουργούν.

Spyros_Kapa

Χρειάζεται ένα ελικόπτεροφόρο για να πούμε ότι περάσαμε στην σύγχρονη εποχή

Sousourada

Έχεις ήδη κάμποσα, αραγμένα στην υφαλοκρηπίδα. Τι να το κάνεις άλλο; Για να πολεμήσεις που; Κύπρο; Για εκεί πρώτα χρειάζεσαι μια 40άδα μαχητικά με την εμβέλεια, τα ηλεκτρονικά και τα όπλα για να φτάσουν εκεί και να πολεμήσουν (δεν υπάρχουν πολλά τέτοια, για F15/18 μιλάω) και μετά ελικόπτερα. Ούτως ή άλλως, αν έχεις 40 δικά σου μαχητικά πάνω από την Κύπρο να κατεβάζουν ότι πάει να σηκώσει ο Τούρκος, δεν θα σου χρειαστούν ελικόπτερα και τα Anadolu / Trakya θα είναι ήδη στον πάτο. Αν πάλι ΔΕΝ έχεις δικά σου 40 μαχητικά πάνω από την Κύπρο να κατεβάζουν ότι πάει… Read more »

Animades

Την εξέλιξη της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε μια Ελληνική Αμφίβια Εκστρατευτική Δύναμη θα βοηθούσε η παραλαβή του LSD κλάσης Whidbey Island, USS Fort McHenry (LSD-43) που αποσύρουν οι Αμερικανοί…

Last edited 1 month ago by Animades
aris32

συμφωνω. 2 πλοια της κλασης λυνουν το προβλημα

Mageiras

Ας είχαμε μια τέτοια δύναμη μειωμένη στο μισό με τέτοιο σκάφος και δεν θα χρειαζόταν να πολεμήσει πουθενά στην Ελλάδα… Θα την στέλναμε όπου ζητουσε το ΝΑΤΟ και θα πληρωνε μόνη της τον εκσυγχρονισμό όλου του στρατού ξηράς…

epampapas

Είναι καλό που το θίγετε το θέμα. Η Ελλάδα σαν μια χώρα που έχει σαν εθνικό της κέντρο την θάλασσα του Αιγαίου έπρεπε να έχει δώσει έμφαση στη δύναμη των πεζοναυτών. Ο λόγος που δεν το έκανε ήταν γιατί η δομή δυνάμεων μας καθορίζεται από το ΝΑΤΟ, δηλαδή τις ΗΠΑ που έβλεπαν επί ψυχρού πολέμου μια ηπειρωτική δύναμη, την ΕΣΣΔ, να απειλεί την Ελλάδα στα χερσαία σύνορα, ενώ ο στόλος της ήταν αδύναμος. Το γιατί δεν άλλαξε αυτό μετά το 1991 είναι σαν το ανέκδοτο με την σκοπιά στο παγκάκι. Είναι ο ίδιος λόγος που συνεχίζουμε να εκτουρκίζουμε την μουσουλμανική… Read more »

Last edited 1 month ago by epampapas
ManBo

Ερώτηση. Ακόμη και με τις αλλαγές που προτείνει η Πτήση, δεν θα ήταν λίγοι σε περίπτωση που οι Τούρκοι αποφάσιζαν να επιτεθούν σε πάνω από 2-3 νησιά; Μία χώρα σαν την Ελλάδα που έχει 107 κατοικήσιμα νησιά δεν θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία Μεραρχία Π/Ν; Καταλαβαίνω οτι δεν θα έκαναν ντου σε όλα ταυτόχρονα, αλλά ακριβώς επειδή θα “διάλεγαν” 2-3 ή ακόμη και 4-5 νησιά δεν θα αποβίβαζαν σχετικά πιο μεγάλες δυνάμεις; Κάτι δεν έχω καταλάβει σωστά; Φτάνει να ανακαταλάβουμε μόνο τα πιο μεγάλα/σημαντικά νησιά; Ή θα προλάβουμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις Π/Ν σε μερικές μέρες/εβδομάδες; Έχω αρκετά καλή ιδέα για… Read more »

Last edited 1 month ago by ManBo
Thras

Τα μεγάλα νησιά διαθέτουν άρματα μάχης και πυροβολικό. Σε περίπτωση κρίσης η επιστράτευση αποφέρει αρκετούς άνδρες, ώστε να καθίστανται σχεδόν απαγορευτική κάθε προσπάθεια κατάληψής τους. Αν πχ η Λέσβος έχει αρματα μάχης, ΤΟΜΠ και θωρακισμένα τροχοφόρα με υποστήριξη πυροβολικού και περίπου 15.000 άνδρες, τα ελαφρά οπλισμένα αποβιβαζόμενα εχθρικά τμήματα (είτε από θάλασσα, είτε απο άέρα) θα σαρωθούν και απαιτείται τεράστια υπεροχή σε αριθμούς, της τάξης 1:7 για να έχουν πιθανότητες επιβίωσης. Τα μεγάλα νησιά, επίσης καλύπτουν πολλά από τα μικρότερα με πυρά πυροβολικού, ενώ διαθέτουν δυνάμεις αμφίβιων καταδρομών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα των ίδιων ή την ενίσχυση… Read more »

ManBo

Thras ευχαριστώ πολύ, τώρα μπόρεσε να γίνει το “κλικ” στο μυαλό μου. Άρα μία επιθετική απόβαση, τύπου Ίβο Τζίμα δεν απαιτείται από τους Έλληνες πεζοναύτες γιατί έχουμε ήδη τα νησιά υπό την κατοχή μας. Ουσιαστικά μία μεγάλης κλίμακας αποβατική επιχείρηση είναι η “δουλειά” των Τούρκων πεζοναυτών και όχι των Ελλήνων. Δηλαδή οι επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ελλήνων Π/Ν στο Αιγαίο σήμερα είναι διαφορετικές από αυτές τον Αμερικανών στον Ειρηνικό του 1945. Μάλιστα. Ευχαριστώ!
ΥΓ: τώρα έγινε δεύτερο “κλικ” και κατάλαβα γιατί κλαίγονται για την στρατικοποίηση των νησιών…

Last edited 1 month ago by ManBo
Koursaros312

Όταν δεν θες κάτι να αλλάξει, βρίσκεις δικαιολογίες.

Sousourada

Ερώτηση:
την ίδια δουλειά με δυο τάγματα πεζοναυτών (όπως περιγράφεται η αποστολή τους στο άρθρο) δεν κάνει και μια τετράδα μαχητικών; Και δεν χρειάζονται αποβάσεις (και απαγκιστρώσεις!) για να κάνεις οικόπεδο ένα “κρίσιμο εργοστάσιο”.
Προφανώς κάτι δεν καταλαβαίνω, αλλά τι;

Tango.Alpha

Οι πεζοναύτες έχουν κάποιες φορές μεγαλύτερη ευελιξία από τα μαχητικά (επιλογές πρόσβασης, παραμονή κοντά στο στόχο, λιγότερες ανάγκες πληροφοριών) και ίσως ανάλογα με το στόχο καλύτερες προοπτικές π.χ αν ο στόχος προστατεύεται από ισχυρά αντιαεροπορικά μέσα μια επίγεια επίθεση μπορεί να έχει καλύτερες δυνατότητες επιτυχίας.

Πάντως έχετε δίκιο γιατί και οι Ισραηλινοί μετατρέπουν κρίσιμα εργοστάσια σε οικόπεδα με F-16.

Σε κάθε περίπτωση να τους πάρουν φακούς με καλή διάρκεια μπαταριών για να μην έχουμε πάλι το φαινόμενο των Ιμίων που χάσαμε τη νησίδα γιατί δεν είχαν μπαταρίες για τους φακούς τους.

dim73

Εκτιμηση μου … αυτο που χρειαζονται οι Πεζοναυτες μας ειναι η νοοτροπια της ταχειας επεμβασης/αποβασης ειτε για κρουση, ειτε για ενισχυση δυναμεων παντα σε οτι αφορα το Αιγαιο. Μια τετοια δυσκολη επιχειρηση απαιτει διακλαδικοτητα με την συμμετοχη πολλων Οπλων και Σωματων οπως ΠΖ, ΠΝ, ΑΣ, ΠΑ Ιδιως σε περιπτωσεις κρουσης (παντα για Αιγαιο) ξεχναμε τα αρματα και παμε σε συγρονο φορητο εξοπλισμο οπως ολμοι, πυροβολα, αντιαρματικα, Α/Α, επικονωνιες, drones Πιστευω οτι τα αρματαγωγα μας για την 2η φαση μιας αποβασης ειναι αρκετα και αποψη μου ειναι οτι δεν χρειαζονται αρματα αλλα τροχοφορα ειδικων δυναμεων. Γνωμωνας για την επιλογη των οχηματων… Read more »

CKfurious

Όλα τα χαμέ οι Πεζοναύτες και τα LSD μας λείπανε!!

Παντελώς εκτος πραγματικότητας το dogma αυτό
Πιστεύει κανένας πως μπορεί να περάσει νηοπομπή στο Αιγαίο έτσι και αρχίσει το πιστολίδι?
Αλλα και πριν το πιστολίδι αρχίσει ο χρόνος που απαιτείται προς ενίσχυση ενός νησιού είναι τέτοιος που καθιστά το όλο επιχείρημα… ανέκδοτο!!

Δεν τους μετακινισαν από τον Βόλο στην Αυλώνα καν!!
Τι συζητάμε τώρα για αμφίβιες επιχειρήσεις !!

Apostolis

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνουμε ειναι αύξηση θητειας γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν και αν περιμένουμε την επιστράτευση για να συμπληρώσουμε τις δυνάμεις το χάσαμε το παιγνίδι.Πρωτα η αύξηση των αριθμών και η εκπαίδευση και μετά κοιτάμε τα μέσα.

VAGGELAS

Συγχαρητήρια που θιγετε το ζήτημα της αναδιοργανωσης των Πεζοναυτών και της βελτίωσης της οργάνωσης και συγκρότησης, δεδομένης της αυταποδεικτης σημασίας τους σε ενδεχόμενη συρραξη. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι το ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση, να τολμήσει και να απαγκιστρωθει από πεπατημενες δεκαετιών. Εκτιμώ ότι το δόγμα χρησιμοποίησης κλασσικών μεθόδων και μέσων αμφίβιας επιχείρησης-απόβασης, δηλ. αρματαγωγων, ΑΒΑΚ, μονάδων Πεζοναυτών με ολίγα από όλα (άρματα, αυτοκινουμενο πυροβολικό, μηχανικό κλπ. ενέχει πλειάδα επιχειρησιακων κινδύνων και δυσκολιών, που θα καταστήσουν ακόμα και την απόφαση διεξαγωγής τέτοιας επιχείρησης απαγορευτική, πόσο μάλλον την πιθανή διεξαγωγή της. Οι εποχές έχουν αλλάξει άρδην, με… Read more »

Em.Ti

Οι Πεζοναύτες είναι ίσως το πιο αδικημένο και το πιο πολύπαθο σώμα του ΕΣ. Κατ’αρχάς ήταν (και ίσως είναι ακόμα) έρμαιο των μικροτήτων και συντεχνιακών διαφορών μεταξύ ΕΣ και ΠΝ. Έπειτα, ο ΕΣ ουδέποτε είχε πλήρες και ξεκάθαρο δόγμα χρήσης τους και πότε πηγαίναμε σε σχηματισμό αλά USMC (δηλ. επίλεκτο πεζικό με οργανικά στοιχεία πυροβολικού και τεθωρακισμένων) και πότε η λογική λειτουργίας πλησίαζε περισσότερο στους Royal Commandos (δηλ. επίλεκτα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων). Το υπερισχύον δόγμα προς το παρόν φαίνεται ότι είναι αυτό του USMC, αλλά τα μέσα που έχουμε με τίποτα δεν πλησιάζουν αυτά των αμερικάνων. Η λογική του “κάποτε… Read more »

dimitrisx

Όταν υπηρετούσα στους πεζοναύτες, ’00, μας εκπαίδευαν στο δόγμα και στις τακτικές που ακολούθησαν οι Βρετανοί στα Φόκλανσ. Και ιδίως οι δυνάμεις των SAS. Τα στελέχη στο σύνολο τους ήταν από τις ειδικές δυνάμεις(καταδρομείς). Η εκπαίδευση περιλάμβανε και απόβαση με ΑΒΑΚ, αλλά κατά κύριο λόγο μαθαίναμε να ενεργούμε σαν καταδρομείς. Περιλάμβανε η εκπαίδευση και ασκήσεις που θα ενεργούσαμε σαν απλό τάγμα πεζικού, αλλά όπως ανέφερα και προηγουμένως κατά βάση σαν καταδρομείς. Κατά την γνώμη μου νομίζω πως είναι και ο ιδανικότερος τρόπος δράσεις στο νησιωτικό σύμπλεγμα του αιγαίου. Βλέπε τώρα πως οι Αμερικανοί θέλουν να απαλλαγούν από τους βαρύς σχηματισμούς… Read more »

GK_

Στην ουσια του προβληματισμου: Ενα 1ο ερωτημα εχει να κανει με τον βαθμο ετοιμοτητας που μπορει να επιτυχει ενα Τμημα Αμεσης Αντιδρασης των ΠΖΝ σε «24/7» εαν χρειαστει. Σε μεγαλο βαθμο οι γνωστες “MEU” παιζουν και αυτον τον ρολο. Αλλα οι αμερικανοι εχουν αφθονια μεσων και δυνατοτητων. Στην Ελληνικη περιπτωση τα να διαθετεις ενα Τακτικο Συγκροτημα επιπεδου Ταγματος με ικανοτητα «24/7» θα απορροφησει την πλειονοτητα του προσωπικου κατα την ειρηνικη περιοδο. αυτοι που για καποιον λογο δεν θα ειναι δεσμευμενοι θα ειναι εξαιρετικα «λιγοι» για να επανδρωσουν τις λοιπες μοναδες της ΤΞ για τις λοιπες δραστηριοτητες. Και αυτο γιατι πρεπει… Read more »

Lesalaut

Κατ’αρχήν, δε καταλαβαίνω γιατί να μετατραπεί ένα τάγμα Π/Ν σε αεροκινητο, όταν ήδη διαθέτουμε μια τέτοια ταξιαρχία, και ετοιμάζεται και δεύτερη (υποτίθεται τουλάχιστον) στην Κρήτη. Επίσης, το άρθρο δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά στη Ζ’ΜΑΚ και στον δικό της καταδρομικό ρόλο. Στη συνέχεια, δεν προσφέρει κάποιο στοιχείο για τα διαφορετικά δόγματα Αμερικανών και Ασιατών από τη μία, και Ευρωπαίων νατοϊκών από την άλλη. Τέλος, δεν βρίσκουμε ούτε κάποια αναφορά στη Σουηδική/Φινλανδική προσέγγιση, ή στο ιταλικό αμφίβιο πεζικό, που συμπληρώνει τους Π/Ν. Η περίπτωση μας είναι ιδιαίτερη και μάλλον ταιριάζει περισσότερο στη Σκανδιναβική, παρά τις όποιες διαφορές τους: μικρές αποστάσεις, πάρα πολλές… Read more »

Last edited 1 month ago by Lesalaut
Mikros-hroas

Λέμε για CB90 τα κινέζικα αντίγραφά τους δεν μας κάνουν; Που είναι τα ταχέα πλοία μεταφοράς ενισχύσεων; Θα στείλεις άοπλα επιβατικά οχηματαγωγά και καταμαράν; Που θα τα στείλεις; Να τα βυθίσει ο εχθρός; Ναι ξέρω βράδυ θα ταξιδέψουν για να είναι ασφαλή! Να δω πως θα εγκαταλείψεις ένα πλοίο που βουλιάζει βράδυ με κύμα! Που είναι τα ΠΑΘ για να συνοδεύεις μικρά πλοία; Πως θα μεταφέρεις τα πυρομαχικά εξυπνάκια; Με τα επιβατικά οχηματαγωγά; Αν χτυπήσεις ένα πλοίο με 20 τόνους πυρομαχικών θα κοπεί στα δυο αμέσως. Από το 1996 μέχρις σήμερα πέρασαν 24 χρόνια τι κάναμε; Τίποτα. Κινδυνεύουμε από την… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υποβρύχιο δίπλα (;!) στο ORUÇ REİS και μερικές “αρχαίες” κορβέτες… Γιατί;

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο αμύνης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ORUÇ REİS και τη συνοδεία του. Όπως βλέπουμε, επικεφαλής στη νηοπομπή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Φωτογραφίες του ORUÇ REİS, που φανερώνουν πως απλά κάνει βόλτα στην...

7
 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες του Ορούκ Ρέις με τη συνοδεία του, των 5 πολεμικών πλοίων.https://twitter.com/tcsavunma/status/1292883501075910656Το πλοίο στις φωτογραφίες δεν...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

Υποβρύχιο δίπλα (;!) στο ORUÇ REİS και μερικές “αρχαίες” κορβέτες… Γιατί;

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο αμύνης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ORUÇ REİS και τη συνοδεία του. Όπως βλέπουμε, επικεφαλής στη νηοπομπή...

Φωτογραφίες του ORUÇ REİS, που φανερώνουν πως απλά κάνει βόλτα στην ΑΟΖ…

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες του Ορούκ Ρέις με τη συνοδεία του, των 5 πολεμικών πλοίων.https://twitter.com/tcsavunma/status/1292883501075910656Το πλοίο στις φωτογραφίες δεν...

Αμείωτες οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις!

Ενώ η τουρκικές προκλήσεις και επιθετικότητα εξελίσσονται με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, στο άλλο «μέτωπο» του Αιγαίου οι τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου...

Κύπρος: Δραστηριότητες Διοίκησης Ναυτικού (Εικόνες)

Το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020, Ναυτική Δύναμη αποτελούμενη από τρία Παράκτια Περιπολικά και το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» της Διοίκησης Ναυτικού του Γενικού...

Αναφερόμαστε σε Αίγυπτο και Ινδία για πολυτυπία, έχουμε μετρήσει πόσους τύπους ελικοπτέρων έχουμε στην Ελλάδα;

 Κάτι για το οποίο μπορούμε να ισχυριστούμε πως είμαστε οι πρώτοι που το κάναμε, είναι η συνεχή προσπάθειά μας να έχουμε άμεση επαφή με...
- Advertisement -