38.8 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Θα το κάνετε “ΠΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ” με τόσα ναυτικά θέματα; Αν χρειαστεί, μέχρι ανακήρυξης ΑΟΖ, ναι!

- Advertisement -

 
Το έγραψε αναγνώστης μας, κάνοντας -πετυχημένο- χιούμορ! Και φυσικά, αποφασίσαμε και πάλι να απαντήσουμε σε πλήθος σχολίων έχουν γίνει στα -αναμφίβολα ουκ ολίγα- θέματα ναυτικού περιεχομένου που έχουμε δημοσιεύσει μετά την “βύθιση” των FREMM από το τέως ΑΝΥΕΘΑ τον Μάιο, και μέχρι και σήμερα.
Η Πολεμική Αεροπορία έξυπνα, μεθοδικά και με επιστημονικό τρόπο, οργάνωσε και κάνει ένα εξαιρετικό, χαμηλού κόστους και μεγάλης αποτελεσματικότητας πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/D Block 52+/52+Adv σε F-16V. Κατάφερε έτσι να είναι να αποκτήσει (στο άμεσο μέλλον) μαχητικά επιπέδου 4,75 γενιάς, με ραντάρ AESA, δυνατότητα Fusion, προηγμένη διασυνδεσιμότητα (Link 16) προκειμένου να έχει μελλοντικά έναν κορμό 84 (ή 85) αεροσκαφών που γύρω του θα “κτιστεί” η ΠΑ του Αύριο. Τα έχουμε πει αυτά, έχουμε χαρεί όλοι μας για το πρόγραμμα των F-16, και περιμένουμε κάποια στιγμή να έχουμε νεότερα για τα Mirage 2000-5Mk2, τα προηγμένα όπλα που χρειαζόμαστε αλλά και το ΝΜΑ. Αν αυτό θα είναι το F-35 ή κάποιο άλλο, δεν το γνωρίζουμε.

Παραδόθηκε η τρίτη κορβέτα Milgem στο τουρκικό Ναυτικό


Το θέμα είναι για να προχωρήσουμε τα υπόλοιπα προγράμματα της ΠΑ, θα πρέπει να “κλείσει” πρώτα το “χάος” του Πολεμικού Ναυτικού. Συγχωρέστε μας για τον όρο “χάος”, αλλά η κατάσταση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών του ΠΝ, είναι χαοτική. Έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές την ανισορροπία δυνάμεων σε ναυτικό επίπεδο, και τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα. Οι Τούρκοι ρίχνουν συνεχώς νέα πλοία στην θάλασσα, εκσυγχρονίζουν τα παλιά τους, και παρά την ένδεια σε ανθρώπινο δυναμικό, συνεχίζουν να μεγαλώνουν το χάσμα.

Το Τουρκικό Ναυτικό θέλει 32 F-35B;


Δεν μιλάμε για χάσμα, αλλά για χάος, ή έστω θα μιλάμε σε λίγο. Συγγνώμη, έχουμε μάθει να μην χαϊδεύουμε αυτιά, δεν θα σας μιλήσουμε για ένα “πανίσχυρο” ΠΝ. Γιατί τέτοιοι χαρακτηρισμοί, είναι συγκριτικοί. Πανίσχυρο είναι σε σχέση με μικρότερα ναυτικά, ναι είναι. Σε σχέση με το Τουρκικό Ναυτικό, όχι δεν είναι. Ας κόψουμε το δούλεμα μεταξύ μας, οι γείτονες έχουν πιο σύγχρονο στόλο και το ξέρουμε. Και σε λίγο καιρό θα έχουν ξεφύγει τελείως. Ξέρουμε ότι σας σοκάρουμε, αλλά είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν μασάμε λόγια, και πάμε απευθείας στο “ψητό”.
Τα μεγάλα πλοία του Στόλου, μάλλον ονομάζονται έτσι γιατί είναι τα μεγαλύτερα σε ηλικία στην κατηγορία τους. Όσοι από τους αναγνώστες μας θυμούνται την δεκαετία του ’80, που μας φαίνονταν “εξωφρενικό” να έχουμε αντιτορπιλλικά του Β’ ΠΠ σε υπηρεσία. Τόσο και περισσότερο εξωφρενικό εις την νιοστή δύναμη είναι να έχουμε φρεγάτες ηλικίας 40 ετών εν έτει 2019.

Παραδόθηκε το TCG Bayraktar (L-402) στο Τουρκικό Ναυτικό


Μα καλά, τόσο λίγο υπολογίζουμε τους αξιωματικούς και τα στελέχη του ΠΝ; θα τους αναγκάσουμε να πολεμήσουν σε πλοία 40 ετών; είναι ποτέ δυνατόν να κάνουμε τους “τυφλούς” ή τους “κωφούς” μπροστά σε πλοία που έπρεπε να είχαν αποστρατευτεί χτες; Ναι, μιλάμε για τις 3 φρεγάτες κλάσης S, που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Υπάρχει κάποιος από εμάς, που πιστεύει πως οι φρεγάτες αυτές έχουν τύχη σε μια υψηλής έντασης αεροναυτική σύγκρουση στο Αιγαίο;
Πάμε στις υπόλοιπες 6, τις “εκσυγχρονισμένες”. Έχουμε βαρεθεί να το λέμε, οι 6 S εκσυγχρονίστηκαν όχι για να αυξηθεί η μαχητική τους ικανότητα, αλλά η συντηρησιμότητά τους. Τα πλοία έχουν σύγχρονο (λέμε τώρα) ΚΠΜ, πιο σύγχρονα μέσα εντοπισμού, αλλά η αντιαεροπορική τους προστασία είναι η ίδια με αυτή που ήταν πριν 30 ή περισσότερα χρόνια. Ένας 8πλός εκτοξευτής Mk29, που έχει έτοιμους για βολή 8 NSSM, ούτε καν ESSM, και θα τους κατευθύνει με ένα και μοναδικό STIR. Τουλάχιστον 2 από τα πλοία (ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ) έχουν 2 πυροβόλα Otomelara και 2 Phalanx, τα υπόλοιπα έχουν 1 και 1…

Ελαφρές φρεγάτες για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, υψηλές δυνατότητες με χαμηλό κόστος


Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, η αιχμή του δόρατος του ΠΝ, έχει τουλάχιστον 16 έτοιμους προς χρήση ESSM. Αλλά οι φρεγάτες απαιτούν εκσυγχρονισμό χτες, και ταυτόχρονη αύξηση της μαχητικής τους ικανότητας. Εκσυγχρονισμό ακούμε εδώ και πολύ καιρό, αντιπροσωπείες από Γαλλία και ΗΠΑ και άλλα μέρη του κόσμου περνούν από τον Ναύσταθμο, αλλα τίποτα δεν ανακοινώνεται. Κάποια δε στιγμή ακούστηκε και το εκπληκτικό, να εκσυγχρονιστούν δηλαδή λιγότερες από 4 φρεγάτες. Ευτυχώς όμως, το θέμα αυτό μάλλον λύθηκε. Δεν θα εκσυγχρονιστεί καμία, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον…
Τώρα, τα ταχέα σκάφη είναι αρκετά μεν, αλλά γερασμένα κι αυτά δε. Έχει σκεφτεί κανείς την ηλικία των Combattante; Φτάνουν οι 5, άντε, 7, Super Vita για να καλύψουν τις ανάγκες; και ποιες είναι αυτές οι ανάγκες; μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ασύμμετρες απειλές που έχει αναπτύξει ο αντίπαλος στο Αιγαίο;

Η Τουρκία υπέγραψε τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων κλάσης Preveze


Πάμε στα υποβρύχια. Ωραία, τα 214ΗΝ είναι τα καλύτερα υποβρύχια του κόσμου, με παλιές τορπίλες. Φροντίζουμε λοιπόν να ακυρώνουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα, γιατί σαν κράτος δεν καταφέραμε να αγοράσουμε 50 τορπίλες για τα υποβρύχιά μας. Μετά όμως τα 214ΗΝ, τι; Τα 209/1100 έχουν εκσυγχρονιστεί, αλλά θυμάται κανείς πόσων ετών είναι; Τα 209/1200 μέχρι πότε θα υπηρετούν; τα συστήματά τους μπορούν να υποστηριχτούν;
Τα ΑΒ-212ASW, πόσων ετών είναι; μπορούν να φέρουν σε πέρας τις αποστολές τους; ή απλά τα έχουμε εκεί, για να λέμε ότι κάποιες φρεγάτες έχουν και οργανικό ελικόπτερο; μπορούν να προσφέρουν σε έναν σύγχρονο πόλεμο; κι αν ναι, τι; γιατί δεν κοιτάξαμε να πάρουμε μερικά μεταχειρισμένα S-70B2 από τα αποθέματα του USN όπως έκαναν οι Ισπανοί;

Τουρκικοί εξοπλισμοί. Ησυχία, η πατρίδα κοιμάται…


Είναι ατελείωτα τα ερωτήματα, και δυστυχώς στεναχωρούμε τους αναγνώστες μας. Μετά λόγου γνώσεως, το ΠΝ φέρνει σε πέρας τις αποστολές του μόνο χάρη στις άοκνες προσπάθειες των στελεχών του. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που τιμούν την στολή τους, και βγάζουν στο Αιγαίο παλιά πλοία, και τα κάνουν φονικές μηχανές. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν το καλύτερο. Αν χρειαστεί θα δώσουν τις ζωές τους, αλλά δεν αξίζουν καλύτερα πλοία για να δώσουν τον Υπέρ Πάντων Αγώνα;
Θα συνεχίσουμε λοιπόν να γράφουμε για Adelaide, Bremen, LaFayette, Μ, Type 23 κι ότι άλλο χρειαστεί. Πιστεύουμε πως το ΠΝ χρειάζεται ενίσχυση άμεσα, με ότι πλοίο μπορεί να γίνει διαθέσιμο στα στελέχη του. Χρειάζεται άμεσα να εκσυγχρονιστούν οι ΜΕΚΟ200, να αγοραστούν τορπίλες, να αγοραστούν άλλα 2 υποβρύχια 214ΗΝ, να συνεχιστεί το πρόγραμμα των Ρουσσέν, να αγοραστεί νέος τύπος φρεγάτας. Δεν ζητάμε Arleigh Burke ή Ticonderoga, οτιδήποτε που θα φέρει στο ΠΝ πάλι την πρωτοβουλία κινήσεων στο Αιγαίο. Και θα επιτρέψει στην χώρα να ανακηρύξει ΑΟΖ.

Τα τουρκικά υποβρύχια T209/1400mod αποκτούν Sub Harpoon Block II


Καλά είναι τα “τσιτάτα” του στυλ “το ΠΝ φέρνει σε πέρας τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί”, “με περηφάνεια το ΠΝ φέρνει την γαλανόλευκη στην υφαλοκρηπίδα” και άλλα τέτοια που αγαπούν οι πολιτικοί, αλλά η εγκατάλειψη του Στόλου έχει παρατραβήξει. Αν κάποιοι σκοπεύουν να “τα βρουν” με την Τουρκία, και να πάμε σε κάποιου είδους “συνδιαχείριση” να το πουν ανοιχτά, να μην σκοτιζόμαστε. Αν όχι, τότε θα πρέπει να πούμε πως το ΠΝ οδηγείται σε ολοκληρωτική ήττα σε μερικά χρόνια από σήμερα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να πολεμήσει. Μέχρι τότε ναι, θα γράφουμε τόσα ναυτικά θέματα που θα μπορούν να μας φωνάζουν “πλεύση και διάστημα”.
Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

107 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
107 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ξξξ

Πλεύση και Θάλασσα

Αμερικανόφιλος

Η φώτο με το Arleigh Burke τυχαία ;

jimdenin

Προς απάντηση στο άρθρο σας:
http://www.skai.gr/mobile/article?aid=396168

Nestoras

Αγόρασα Πτήση μετά από χρόνια (και γενικά έντυπο) καθώς ανησυχώ για το κατάντημα του Πολεμικού μας Ναυτικού, και ήθελα πολύ να διαβάσω την παρουσίαση των Belharra. Δεν θεωρώ εδώ και πολύ καιρό το περιοδικό ή το site αυτό αποκλειστικά για την “Πτήση” όπως περισσότερο ήταν τα χρόνια που διάβαζα 4Τροχούς χωρίς να χάνω τεύχος και αγόραζα και τα τεύχη της Πτήσης που μου “έκλειναν το μάτι” στο περίπτερο!
Μου άρεσε πάντα ο τρόπος που τα περιοδικά αυτής της οικογένειας εντύπων προσέγγιζαν τα θέματα με ψυχραιμία και ουδετερότητα και τέτοιες φωνές και προσεγγίσεις χρειαζόμαστε και σήμερα!
Αυτή τη στιγμή όπως γράφετε πονά ποιό πολύ το ναυτικό σε μια χώρα με παράδοση στη θάλασσα και κυρίως θάλασσα απέραντη από τις 3 πλευρές της! Συνεχίστε να μας πληροφορείτε αλλά και να γράφετε τις απόψεις σας και τις παρουσιάσεις σας, μέχρι επιτέλους να γίνει κάποια (εύχομαι σωστή) κίνηση για την ενίσχυση του ΠΝ της χώρας!

Paliouras

Ο Αποστολακης πουλαει λεει τα block 30. Οποτε παει και η αεροπορια.

Digenis

Εσεις συνεχιστε να γραφετε αυτο που πρεπει ,αλλα δωστε μας και κανα email που να μπορουμε να γραψουμε τα παραπονα μας για την καταντια του στολου .Καποιο email καποιας υπηρεσιας στο υπεθα ή στην κυβερνηση που να μπορει να το προωθηση και να το διαβασουν και να μην ασχολουνται οι υπουργοι με τις δημοσιες σχεσεις ολη μερα .

Steve

Αν και νέος στο περιοδικό και στο site με έχει βοηθήσει να έχω μια καλή και πάντα σφαιρική άποψη χωρίς υπερβολές που συνηθίζονται σε άλλα site.
μια ερώτηση προς ΠΤΗΣΗ… βλέπουμε υπουργούς (όλων των κυβερνήσεων) που συχνά απαντάνε σε άρθρα εφημερίδων κτλ. Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια πιο προσωποποιημένα άρθρα για να μαθαίνουμε και από τους αρμόδιους τι σχεδιάζουν? δηλαδή ποιο είναι το πλάνο του ΓΕΝ για το ναυτικό φέτος τι στόχους έχει για κάθε χρόνο… σε τι στάδιο είναι η αναβάθμιση των f16 κτλ..
ή δεν θέλετε για να μήν σας κατηγορήσουν ότι παίρνεται θέση στα πολιτικά?

npo

συγνώμη, αλλά ακόμα κι θέλουμε να «τα βρούμε» με την Τουρκία, και να πάμε σε κάποιου είδους «συνδιαχείριση» πάλι θέλουμε ισχυρό ναυτικό κι αεροπορία κλπ γιατί διαφορετικά δεν θα κάνουμε «συνδιαχείριση» με τους Τούρκους αλλά κάτι πολύ διαφορετικό…

Stmts

Ο εκσυγχρονισμος των ΜΕΚΟ δεν ειναι ειναι απλη υποθεση(το κονδυλι ηδη υπαρχει) θα πρεπει συνδιαστει με τα αλλα προγραμματα του ναυτικου,τις νεες φρεγατες αλλα και ποιος θα παρει τα ναυπηγια που καποιοι φροντισαν να απαξιωσουν.Τα βηματα που γινονται μπορει να γινονται σε αργους ρυθμους αλλα οπως και στην αεροπορια ειναι προς την σωστη κατευθυνση.Επισης μην ξεχναμε οτι υπαρχει ανοικτο το μετωπο των αμερικανοτουρκικων σχεσεων,να δουμε που θα καταληξει και αυτη η ιστορια.Αν προχωρησουν στη ρηξη αντιλαβανομαστε οτι τα ορια του Νατο θα μεταφερθουν δυτικοτερα με οτι αυτο συνεπαγεται.Η Τουρκια μπορει να εχει ναυπηγησει καποια νεα καραβια αλλα και αυτη εχει παρα πολλα προβληματα και παρα πολλα ανοικτα μετωπα.

Konstantinos_Zikidis

Αν και Αεροπόρος, έχω επισημάνει επανειλημμένως σε σχόλιά μου στην ιστοσελίδα σας τη σημασία του ΠΝ, η ιστορία του οποίου ξεπερνά κατά μερικές χιλιετίες αυτήν της ΠΑ… Ως εκ τούτου, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την ουσία του άρθρου και την αναγκαιότητα αναβάθμισης των δυνατοτήτων του ΠΝ, αν και δεν με θεωρώ ειδικό επί των συναφών θεμάτων ώστε να συνεισφέρω ουσιαστικά στην συζήτηση.
Όμως, σχετικά με την ΑΟΖ, θα ήθελα να επισημάνω ένα ενδιαφέρον και ρηξικέλευθο άρθρο, το οποίο ακολουθεί την μάλλον αντιδημοφιλή προσέγγιση του ρεαλισμού ως προς τις δυνατότητές μας: https://belisarius21.wordpress.com/2019/02/02/ελληνική-αοζ-ψάχνοντας-την-αλήθεια/
Αν και η ανάλυση του υπόψη άρθρου ενδεχομένως να “προσγειώνει” τις προσδοκίες που ίσως μας έχουν καλλιεργηθεί, παραμένει ή μάλλον ενισχύεται η απαίτηση για ισχυρές ΕΔ και ιδιαίτερα για ισχυρό ΠΝ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Συμφωνώ με την ανάδειξη των προβλημάτων του ΠΝ ως Νο 1 επίκαιρο θέμα. Δυστυχώς ο “χαμηλού κόστους” εκσυγχρονισμός των F-16 – που έπρεπε να γίνει – εξαφάνισε τον προϋπολογισμό για εξοπλισμούς των ΕΔ για τα επόμενα χρόνια. Εξ ου και η πώληση των block 30… Η μόνη μας “ελπίδα” είναι ο σουλτάνος και η πιθανή αναδιάταξη των γεωπολιτικών συσχετισμών στην περιοχή σε λίγους μήνες.

antonios

Και μετα το χαος…Ωραια και ευστοχη προταση. Εχουμε φρεγατες 40 ετων και 9 στα 10 αρθρα ειναι πως μπορουμε να αγορασουμε φρεγατες 30 ετων…Λυπαμαι αλλα δεν ειναι σωφρονα σταση αυτη….Καποιοι λεμε να ναυπηγησουμε ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ δικα μας πλοια με οσο γινεταο περισοτερη προστιθεμενη αξια γινεται. Αυτοι που τα γραφουμε αυτα ή ημαστε τρελοι ή δεν ζουμε σε αυτη τη χωρα που οι “λογικοι” της υπηκοοι την θεωρουν αναξια, χωρα τεμπεληδων , χωρα που δεν μπορει να φτιαξει ουτε μανταλακια γιατι …μα γιατι οι [email protected] ειναι Γαλλικες και αρα ανωτερης ποιοτητας και εας εχει προηγηθει αρθρο που δειχνει Γαλλικο αντιτορπιλικο με ΣΑΠΙΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ προπελων μετα απο λιγοτερο απο 10 χρονια χρησης. Κατα τα αλλα οι Ελληνες ειναι οι αχρηστοι. Ε…ενταξει αν δεν μπορουμε να παρουμε Γαλλικες που σαπιζουν σε δεκα χρονια ας παρουμε Αμεριακανικα αντιτορπιλικα που ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ δωσουνΠΟΤΕ οι Αμερικανοι…Μα καλα ρε τρελε….εχεις δει κανενα ναυπηγειο που να δουλευει? Οχι…μεχρι σημερα δεν ναυπηγηθηκε ΚΑΝΕΝΑ πλοιο σε ελληνικα ναυπηγεια. Αφου…ρε τρελε δεν μπορουμε να παρουμε ουτε αμερικανικα και αφου οι Ολλανδοι δεν εχουν αλλες παλιες να μας δωσουν δεν ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ τον Πουτιν που κανει Πουτινιες να παρει την Κωνσταντινουπολη και να μας την χαρισει αφου ΟΛΗ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ μας χρωσταει? Σπουδαζουν λεει ποσα νεα παιδια στο ΕΜΠ στο τμημα ναυπηγικης. Ποσα αλλα σπουδασαν μεχρι τωρα…Μυαλα που οι “ξενοι” ταζουν χρυσο στα ποδια τους για να δουλεψουν για εκεινους. Αλλα εμεις οι ελληναραδες ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ απλωνουμε το χερι για ενα “ξεροκομματο” στους ξενους σε μορφη τανκ, φρεγατας ακομα και σφαιρας. Κατα τα αλλα ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ αλλα μην μιλας για Εθνικα πλοια, μη μιλας για Ελληνικα ΤΟΜΑ , για ελληνικα οπλα γιατι οι πολιτικοι που γλυφουμε ακομα και σημερα για μια θεσουλα στο δημοσιο γι ανα καθομαστε και να πληρωνομαστε ΤΖΑΜΠΑ , δεν θελουν τετοιες κουβεντες γιατι απο τις ΜΙΖΕΣ θα σου δωσουν το μισθο ΕΑΝ σε βολεψουν…Ονειρευεσαι αξιολυπητε ανθρωπε , μεγαλεια και κατακτησεις αλλα να τις κανουν οι “αλλοι” και να τις παρουμε εμεις στο τζαμπα. Μονο που τωρα ποια το ΤΖΑΜΠΑ πεθανε και το μονο που μας εμεινε ειναι μεγαλα ΚΟΥΦΙΑ λογια για το ποιος θα μας ελεησει. Εγω ειμαι στις τελευταιες μερες της ζωης μου….Εαν τυχει και συναντηθω με τον Στρατηγο Μακρυγιαννη θα του πω στα ισια “Ρε τι Μα….ας εισουν εσυ και ολοι οι αλλοι που φαγατε τη ζωη σας σε επαναστασεις ” Το ιδιο θα πω και στο Δαβακη και στον Φριζη και σε τοσους αλλους…”Ρε τι μα…κες ησασταν που πεθανατε για ενα “εθνος” ΔΟΥΛΩΝ και ΔΕΙΛΩΝ που το μονο που ζηταει ειναι ελεημοσυνες για να μην σηκωσει το χερι του και κοπιασει, μην βαλει το μυαλο του και σκεφτει γιατι οταν εσεις σκοτωνοσασταν δεν ειχατε Φραπεδες ουτε Καπουτσινους για να μιλατε για φρεγατες και τανκς απο τα τραπεζακια της καθε καφετεριας. Ενα ΕΘΝΟΣ ΔΟΥΛΩΝ του αξιζει να πεθαινει…ΚΑΙ ΜΕ αυτα που βλεπω ελπιζω να μην ζω να δω το τελος του απο ανθρωπους που θεωρουν τους εαυτους τους ανικανους να ναυπηγησουν μια φρεγατα, να φτιαξουν ενα “τζιπ” , ανθρωπους που θα φερουν το τελος ενος Εθνους που επεζησε 4000 χρονια. ΚΑΛΟΥΣ ΦΡΑΠΕΔΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ και οταν ενας νεος ΑΤΤΙΛΑΣ εμφανιστει πεταξτε τα ανικανα να σας προστατευσουν οπλα σας και προσκυνηστε. Ποια η διαφορα να προσκυνας τον Μακρον ή τη Μερκελ απο το να προσκυνας τον Ερτογαν? Ειχε δικιο ο Ξυλουρης …. https://www.youtube.com/watch?v=Ri4PDOF_KxM ΥΓ Προς την συντακτικη ομαδα της ΠΤΗΣΗΣ . Αυτο μαλλον θα ειναι το τελευταιο μου μυνημα οποτε καντε την χαρη στους αναγνωστες σας να το δημοσιευσετε.

Scalp_eg

Η χώρα χρεωκόπησε (ουσιαστικά) οπότε ας μην έχουμε απαιτήσεις. Η αεροπορία ηταν τυχερη και ειχε αγορασει
τα τελευταια 85 φ 16 και τα 15 μιραζ 2000-5 το 2005-2010 οπότε έχει συγχρονο εξοπλισμο και με την αναβαθμιση
σε βαιπερ ειναι σαν να πηραμε καινουργια αεροπλανα. Το ναυτικο περα απο τις σουπερ βητα μεγαλη μοναδα
ναυτικου εχει να αποκτησει απο το 1996, την τελευταια μεκο.
Η υπερδυναμη αμερικη θα κρατησει τις τικο του 1985 μεχρι το 2040, εμεις γιατι να μην κρατησουμε τις εκσυχρονισμενες S του 1981 μεχρι το 2030-32, εφοσον μπορουν με μια μικρη μετατροπη στον εκτοξευτη να ριχνουν εστω και 8 ESSM?
Επειδη δεν υπαρχει σαλιο καλο ειναι
να ιεραρχησουμε λιγο τις αναγκες και να πουμε οτι πρωτα πρεπει να φυγουν οι 3 τυφλες S, γιατι ειναι θεμα επιβιωσης για τις υπολοιπες 6 (καννιβαλισμος) και στην συγκεκριμενη περιπτωση οι 2 bremen (F-122)
καθως αποσυρονται η μια φετος και η αλλη σε 2 χρονια, μοιαζουν ιδανικες και με αμελητεο κοστος
10-15 εκατομμυρια η μια πιστευω και με την συνεχιση της ναυπηγησης των υπολοιπων 2 υποβρυχιων
απο τους γερμανους (οταν θα εχουμε σε 5-10 χρονια λεφτα) ανετα μας τις δινουνε.
Μετα θελουμε 50 τορπιλες για 70-80 εκατομμυρια, και 250-300 για τον εκσυχρονισμο των 4 μεκο
Μπελαρες και λοιπα μετα την 5ετια.

CKfurious

Έχω καιρό να γκρινιάξω για το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των F16.
Έχω επιχειρηματολογήσει πως είναι ένας εκσυχρονισμός πολυτελειας για τη
επιχειρησιακή και οικονομική κατάσταση μας
Φαίνεται πως δεν είμαι ο μονος με αυτή την άποψη και πως υπάρχουν δευτερες σκέψεις σε ανώτατο επίπεδο για την πραγματοποίηση του κυρίως για οικονομικούς λόγους.
https://www.militaire.gr/o-apostolakis-sto-ampoy-ntampi-kai-gia-pithani-polisi-ton-ellinikon-f-16-block-30/
https://www.militaire.gr/ti-tha-kanei-o-apostolakis-me-ta-made-in-usa-exoplistika-programmata-poy-mas-kaine/
Δεν προάγω το παραπάνω site ούτε το θεωρώ ιδιαιτερα αξιόπιστο και σοβαρό.
Αλλα κάποια από τα επιχειρήμ:ατα που αναφέρονται κατά του προγράμματος θεωρώ πως στέκουν
Η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται πάντως δεν αφήνει μεγάLη αισοδοξία για τη επιτυχή ολοκλήρωση του λαμβάνοντας υπόψη και τη κατάσταση της ΕΑΒ
Είδομεν τι θα γίνει
Ποτε ήταν να φύγει το 1o F16 για τις usa?
Για το ναυτικό : Η περιγραφή σας είναι ακριβής .
Αλίμονο σε αυτούς που επιχειρούν με 40χρoνeς φρεγάτες και με σχεδόν 50 χρονa υποβρύχια.
Όπως έχω γράψει λόγω των οικονομικών συνθηκών πρέπει να ξεχάσουμε τον συμβατικό ανταγωνισμό με τους γείτονες.
Πρέπει να στραφούμε σε έξω συμβατικές λύσεις με έμφαση στο αεροπορικό όπλο

SpaceMan

Σε λίγο θα κοντεύει ένας χρόνος από τις περίφημες FREMM του Κουβέλη και από τότε δεν έχει γίνει πραγματικά τίποτα που να αφορά το ΠΝ (όχι ότι έχει γίνει και κάτι ιδιαίτερο για τον ΕΣ δλδ).
Φαίνεται επίσης σαφέστατα πως η “κινητικότητα” που διαφαινόταν λίγο πριν τις γιορτές προφανώς και αφορούσαν το “κύκνειο άσμα” του Καμμένου σαν ΥΠΕΘΑ, ο οποίος φρόντιζε για την πολιτική του επιβίωση και υστεροφημία…
Πρέπει επιτέλους να μάθουμε σχετικά με τους υπεύθυνους που ολιγορούνε σχετικά με την άμυνά μας…Πρέπει να ξέρουμε ποιους θα πρέπει να κατηγορήσουμε μετά από μια ενδεχόμενη “καταστροφή” η οποία κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο πιθανή βάση της απώλειας της περίφημης αποτροπής την οποία επικαλούμαστε τόσα χρόνια!
Πρέπει επιτέλους να γίνει καταλογισμός ευθυνών και στους στρατιωτικούς που δεν κοιτάνε την δουλειά τους αλλά νοιάζονται μόνο για την καριέρα τους! Δεν μπορεί τόσα χρόνια να φταίνε μόνο οι πολιτικοί!
Μέρα παρα μέρα θα αναρτήσετε ένα άρθρο που θα φωνάζει για ενίσχυση των μέσων του ναυτικού…υπάρχει άραγε κανείς υπεύθυνος που να τα διαβάζει και να ιδρώνει το αυτί του; Τόσο καιρό έχω πραγματικά την αίσθηση ότι φωνάζετε σαν μάντες κακών που κανείς δεν σας δίνει σημασία! Είναι όντως αλήθεια;
Γιατί μετά από τόσα δεινά και θυσίες που κάναμε τόσα χρόνια συνεχίζουμε να λειτουργούμε σα να μην άλλαξε πραγματικά τίποτα; Γιατί δεν βλέπουμε ακόμα κανενός είδους σχεδιασμό και μακροπρόθεσμη λειτουργία;
Πρέπει επιτέλους κάποιος να απαντήσει, αλλα για να γίνει αυτό, κάποιος πρέπει να κάνει και τις ερωτήσεις και να απαιτήσει τις απαντήσεις!
Είστε το μοναδικό μέσο που θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο, απλά δεν ξέρω αν έχετε τόσο γερό στομάχι για να αντέξετε τις επιθέσεις όλων αυτών που “ταΐζονται” από το σύστημα.

Ted

Καλά τα γράφετε, για να ενημερωνόμαστε και εμείς οι μη σχετικοί
Μήπως θα έπρεπε όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ να συντάξουν μία ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τον Πτ.Δ και να πούνε αυτά που λέτε εσείς ;
Να τους μιλήσουν για ενδεχόμενη εθνική προδοσία εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ;
Να γίνει ζήτημα συζήτησης ανοικτό προς το ευρύ κοινό
Να τεθεί επιτακτικά
Οπως πχ τίθενται τα ζητήματα της παιδείας, που δεν είναι προσωπικού οφέλους, αλλά είναι ψηλά στην αντζεντα
Ιδίως αυτές τις μέρες που μαθαίνουμε για το αέριο στην Κύπρο
Τον Καμένο δεν θέλω ούτε να τον ακούω, αλλά η πρόταση του για ταμείο υπέρ της εθνικής άμυνας δεν είναι για πέταμα
Έχω βαρεθεί να βλέπω στην τηλεόραση διαφημίσεις/καταχωρήσεις για χίλια δύο θέματα, από τις καθαρές ακτές έως για τους λαθρό. Μία καταχώρηση για την εθνική άμυνα δεν είδα πουθενά.
200-300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερα από 20 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη ή 100€ ανά οικογένεια (λαμβάνοντας υπόψη και την διασπορά), δεν είναι τίποτε.
Είναι το 10% περίπου των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ
Αντί να μειώσουν τον ένφια κατά 30% ας τον μειώσουν κατά 20%
Ένα τέτοιο ποσό σε ετήσια βάση, με σωστό σχεδιασμό, θα μπορούσε να καλύψει πολλές τρύπες

ΒΑΣΙΛΗΣ

Ρέει θάλασσα στις φλέβες μας!!!
Δε το λέμε στα κουτουρού τελικά…
Η μόνη ρεαλιστική λύση για το ΠΝ είναι:
Να μπουν στην μέση οι Αμερικάνοι και να μας δώσουν με ευνοϊκούς όρους SM-2IIIA από τα αποθέματά τους, να ψωνίσουμε F-21/Migal για τα υποβρύχια ( να μην μείνουν παραπονεμένοι οι Γάλλοι), να πάρουμε τις Adelaide, να αναβαθμίσει η LΜ τις ΜΕΚΟ, να πάρουμε τις 2 προς απόσυρση F-122 και να αποσυρθούν οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας στολίσκος για Ν.Α. Μεσόγειο με Αυστραλέζες/Γερμανίδες να συνεργάζονται και ένας δεύτερος για Αιγαίο με Ολλανδέζες/Νεογερμανίδες
Αυτά σε πρώτη φάση και με κόστος πάνω κάτω 1-2 δις για να πάμε τίμια στο 2020-2022.
Ύστερα, μετά που θα έχουμε δει τι έχουμε κάτω από τα πόδια μας, να έρθουμε σε συμφωνία με το RΑΝ για το σκούπισμα των ΑΝΖΑC μια προς μια για αντικατάσταση των S&F-122 του στόλου του Αιγαίου, ούτως ώστε οι 8 Stantard του Αιγαίου να γίνουν 8 ΜΕΚΟ ΑΝΖΑC.
Αυτά σε δεύτερη φάση και με κόστος 1-2 δις για να πάμε τίμια πάλι στο 2028-2030.
Τότε θα έχουμε βγει για τα καλά στις αγορές, θα έχει μειωθεί κάπως το χρέος, θα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται κάπως η οικονομία, θα μας έχουν αφήσει οι Ευρωπαίοι στην ησυχία μας να κάνουμε (σχεδόν) ότι θέλουμε, θα έχουμε μάθει πόσους υδρογονάνθρακες έχουμε στα οικόπεδα που έχουμε προς παραχώρηση και κατεπέκταση πόσο έχουμε να λαμβάνουμε για την εμπορία τους, θα έχουν τρέξει ένα σορό προγράμματα για φρεγάτες (FFGx, [email protected], LCS, Fredda, κτλ) για να επιλέξουμε την πιο δοκιμασμένη και λειτουργική λύση, μπορεί να έχει βγει και κάνα Α.Β. στο σφυρί και γενικά θα σπρώξουμε σαν χώρα το πρόβλημα (ανανέωση στόλου) στο μέλλον ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες για την χώρα.
Αυτά κάναμε, αυτά κάνουμε και αυτά θα κάνουμε και στο μέλλον.
Στα μάτια μου, ο πιο βάτος και χιλιοπερπατημένος (σαν Ελλάδα) δρόμος είναι τούτος, μπαλώματα-τίμιες& οικονομικές λύσεις-σπρώξιμο του προβλήματος κάτω από το χαλί-η καυτή πατάτα για το μέλλον.

Lascaris

Όταν γράφετε τα Type 209-1100 έχουν εκσυγχρονιστεί… αυτό ήταν στο πρώτο μισό τις δεκαετίας του 1990. Από τότε έχει περάσει αισίως ένα τέταρτο του αιώνα. Οπότε είτε είχαν εκσυγχρονιστεί είτε όχι είναι πλέον μάλλον αδιάφορο τα εκσυγχρονισμένα συστήματα έχουν απαρχαιωθεί και αυτά πλέον.
Βέβαια με λίγη κοινή λογική αν θεωρήσουμε ότι το ναυτικό έπρεπε να κάνει ΕΜΖ στα πλοία περίπου στα 15 χρόνια ζωής και να τα αποσύρει στα 35 το αργότερο, τότε τα μόνα πλοία που θα έπρεπε να είναι σε υπηρεσία ακόμα θα ήταν οι ΜΕΚΟ, που θα έπρεπε να έχουν εκσυγχρονιστεί περί το 2010, οι Ρουσσέν και τα Type 214. Όλα τα υπόλοιπα πλοία θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί και αντικατασταθεί κάπου μεταξύ 2007 και 2015. Οπότε…

MPAMPIS

Ποτε πλέον το ΠΝ δεν θα μπορέσει να ανταγωνισθεί το τουρκικό,ενα προς ενα.ΑΟΖ οταν θα έρθουν σύγχρονα πλοία ειναι άτοπη εκτίμηση.Ασυμμετρη αντιμετωπίσει και πάνω απο ολα πολιτική βούληση.Η απόκτηση των Adelaide με αυτο που λέτε hot transfer θα αντανακλούσε την πολιτική βούληση την δεδομένη στιγμή.Μια χρονική στιγμή που ισως δημιουργείται ενα μικρό παράθυρο που ισως εχουμε μια ελπίδα πριν την επικείμενη άφιξη s400, αεροπλανοφόρων και πιθανών f35.Την συνέχεια την ξέρετε…….
Μια χαρα μας κοιμισαν οι Τούρκοι με τις καλες σχέσεις ακαρ-αποστολακη, θεολογικές σχολές, μιναρέδες κτλπ. Χτίζουν βάσεις σε
Αν Μεσόγειο και μαύρη θάλασσα για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του στόλου τους, φτιάχνουν υποβρύχια, ετοιμάζονται για για ναυπηγήσεις μεγάλων ναυτικών μονάδων AAW με πλήρη επάρκεια εγχώριων όπλων και ηλεκτρονικών.
Αν θέλετε να προσαρμόσετε τον τίτλο του περιοδικού μεχρι την ανακηρυξη ΑΟΖ καλύτερα να το πείτε αστρολογία και διάστημα γιατι μονο η απόλυτη συνωμοσία του σύμπαντος θα μας φέρει σε θέση στρατιωτικησ υπεροχής απέναντι στους Τούρκους. Υποπτεύομαι ομως βλέποντας το ναυτικο της Κύπρου, του Λιβανου, ακόμη και της Αλβανίας που μας ζορίζει, οτι ο καλύτερος τίτλος ειναι το Ανδρολογια & Διάστημα…….πάντα μεχρι την ανακηρυξη ΑΟΖ…….

sotbak

το άρθρο με πονά βαθιά μέσα στην ψυχή, λύπη για την κατάντια….

evaggelos

βρε ας φτιαχτει απο καπου το στρατευμα κι ας ονομαστει κ ο ναυαρχος κ εγω. πλοια χτες επρεπε.

seb

Έχω την αίσθηση πως αναφέρετε και περιγράφετε τα συμπτώματα, αλλά εθελοτυφλείτε για την ασθένεια. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος γράφετε:
“Η Πολεμική Αεροπορία έξυπνα, μεθοδικά και με επιστημονικό τρόπο, οργάνωσε και κάνει ένα εξαιρετικό, χαμηλού κόστους και μεγάλης αποτελεσματικότητας πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/D Block 52+/52+Adv σε F-16V.”
Και ερωτώ, γιατί το Πολεμικό Ναυτικό έχει φτάσει στο επίπεδο αυτό;
Οι εξηγήσεις περί οικονομικής ένδειας και περί ανικανότητας/ αδιαφορίας/(βάζετε ότι θέλετε) των πολιτικών προϊσταμένων δεν είναι αρκετές. Για αν ήταν, θα ίσχυαν τα ίδια και στη Π.Α.

darede

Έχουμε:
– 3 φρεγάτες S που έπρεπε να έχουν αποσυρθεί
– 6 φρεγάτες S που θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι το 2022 το αργότερο
– 6 υποβρύχια 209/1100 / 209/1200 ηλικίας 39 ετών το νεώτερο, που θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα
– 12 ΤΠΚ ηλικίας 38 ετών το νεώτερο, που θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά μέχρι το 2024
– 7 ΑΒ-212ASW που έπρεπε να έχουν αποσυρθεί
– 4 ναρκοθηρευτικά που θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά μέχρι το 2024
– 2 ΠΓΥ που θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί
– Αναβαθμίζουμε 2 απο τα jason και αποσύρουμε – πουλάμε τα άλλα 3
Θέλουμε:
– Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ
– Αγορά τορπιλών για τα 214ΗΝ
– Αγορά τουλάχιστον 6 κορβετών για αντικατάσταση όλων των S
– Κατασκευή των 2 υποβρυχίων που έχουμε δώσει προκαταβολή και αναβάθμιση των άλλων 4 για ομοιογένεια
– Αγορά 6 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου / Αγορά 3 φρεγατών AAW
– Αγορά μτχ ETNA / Αγορά 1 JSS πλοίου
– Αγορά 6 νέων ΤΠΚ SV upgraded
– Αγορά νέων ναρκοθηρευτικών σε συνεργασία με ολλάνδούς και βέλγους
– Αγορά 10 ελικοπτέρων και αναβάθμιση των παλαιών όπου κρίνεται οικονομικά συμφέρον
– Αγορά 2 πλοίων LPD/LHA προς αντικατάσταση των 3 αποσυρθέντων jason
– Αγορά 2-4 ASW οπλισμένων αεροσκαφών που προφανώς δεν είναι τα P-3
Όπως είναι αντιληπτό δεν πρόκειται περί χάους αλλά περί ολοκληρωτικής εξαφάνισης του Π.Ν, που θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα επιβιώνω η μένω με τις αναμνήσεις μεγαλείων. Τις κανονιοφόρους και τα παράκτια περιπολικά δεν τα υπολογίζω γιατί αυτήν την αποστολή θα πρέπει να την αναλάβει η ακτοφυλακή με σκάφη και ελικόπτερα επιδοτούμενα απο την Ε.Ε. Εάν δεν μπορεί να την φέρει σε πέρας, υπάρχουν λύσεις για την διαφύλαξη των συνόρων χωρίς να απωλέσουμε την δυνατότητα χρηματοδότησης απο την Ε.Ε. Επίσης πρέπει να εξασφαλιστεί και η επαρκής κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών κατα την διάρκεια εκσυγχρονισμού των Μέκο, με την εισαγωγή μτχ πλοίων στον στόλο είτε με αγορά είτε με παραχώρηση μέσω ανταλλαγμάτων για τις ναυπηγήσεις νέων σκαφών.
Και τελειώνω με το ρεφρέν της λαίδης αφιερωμένο στους πολιτικούς μας ” Με ποιο δικαίωμα υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας “

Spirit

“Πτήση & Πλεύση”… υδροπλάνα να πούμε…
Καλά τα λέτε κατα τα λοιπά, αλλά στου κούφου την πόρτα… πάρε την πόρτα και φύγε…
Το απόλυτο τίποτα και η ξεφτίλα δεν έχει τέλος.

VAGGELAS

Κατα την ταπεινή μου άποψη η πλέον οδυνηρή πτυχή του δράματος που ακούει στο όνομα ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝ αφορα στον Υποβρύχιο Στόλο του. Η ηλικία των 3 ΓΛΑΥΚΟΣ και των 3 μη εκσυγχονισμενων ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι τέτοια που φοβάμαι ότι ελάχιστα χρονια μπορούν να παραμεινουν ακόμα σε ενεργό Υπηρεσια. Σε αντίθεση με τη σχετική φιλολογία και προσπάθεια (ανεξαρτήτως αποτελέσματος) που αφορα στα πλοία επιφάνειας, δυστυχώς δεν βλέπουμε κάτι αντίστοιχο για τα Υ/Β. Εκτιμώ ότι η ναυπήγηση νέων Υ/Β για λογαριασμό του ΠΝ θα παραμείνει για πολλά χρονια ακόμα εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της Χώρας, τουλάχιστον για αντικατάσταση ενα προς ένα. Οι δε επιλογές για προμήθεια μεταχειρισμένων φοβάμαι ότι είναι λιγότερες και απο αυτές των Φ/Γ. Μήπως το μοναδικό Όπλο το οποίο ανεξάρτητα με το γίνεται στην επιφάνεια και στο αέρα, μπορει να επιφέρει ισχυρούς επιχειρησιακούς πονοκεφάλους στον αντίπαλο οδεύει σε δραματική μείωση της οροφής ? Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

rrrrrrr

Με τον περισσότερο κόσμο, όταν του λες για αμυντικά θέματα απαντάει ‘έλα μωρέ, οι πόλεμοι αυτή την εποχή είναι 1 κουμπάκι και τελειώσαν όλα σε 2 λεπτά’. Ο γενικός πλυθυσμός δεν εχεί ΚΑΜΙΑ επαφή με στρατιωτικά και γεωστρατικά θέματα, δεν ξέρει τι είναι ΑΟΖ και ότι έχουμε κοιτάσματα.
Αν πας να τους μιλήσεις για αυτά, η πιο συχνή απάντηση που θα λάβεις είναι ‘πάλι στα ακροδεξιά στρατόκαβλα site έλιωνες?’.
Το λέω αυτό γιατί αν δεν αλλάξουν η αντίληψη και οι γνώσεις του κόσμου για αυτά τα θέματα, δεν υπάρχει περίπτωση οι πολιτικοί να νοιαστού. Οι αγορές φρεγατών δύσκολα εξαργυρώνονται σε ψήφους και δεν το λές μόνο γιατί είμαστε σε χρονιά εκλογών.
Η μοναδικός τρόπος να ‘νιώσουνε’ επιτέλους είναι να έχουμε κάποιο νέο θερμό περιστατικό στο Αιγαίο. Ίμια νάμπερ τού, μπας και καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Και αν καταλάβει ο κόσμος, οι πολιτικοί θα αγοράσουν μέχρι και το battlestar galactica αν μπορούν να το εξαργυρώσουν σε ψήφους.

megisteas

Γιαυτό σας διαβάζουμε. Για να τα χώνετε….

Onair

Ωραία είναι να λέμε θέλουμε νέα πλοία στο Αιγαίο το θέμα είναι ότι κανένας δεν θα στα χαρίσει.
Με ληστευμένα όλα τα ταμεία ακόμη και αυτά που έγιναν για τους πυρόπληκτους , χωρίς τράπεζες, χωρίς οικονομία παραγωγική και με τερατώδη πλεονάσματα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καμία άλλη χώρα τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται το ΠΝ απλά δεν υπάρχουν και δεν θα βρεθούν στο ορατό μέλλον.

ACHERON

Για μιά στιγμή,από πότε χρειάζονται όπλα και και μπαρουτόβολα για να ανακηρυχθεί ΑΟΖ;
Δέν είναι θέμα διεθνούς δικαίου,όπου έχουμε αήττητα νομικά όπλα;
Και εντελώς ανέξοδα μάλιστα;

AvoMelkonian

Δυστυχώς οι περισσότεροι σχολιαστές επαναλαμβάνουν την καραμέλα «δεν υπάρχουν χρήματα για εξοπλισμούς». Με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση το ελληνικό κράτος ξοδεύει 3 δις ετησίως σε επιδόματα, με αυξητική τάση: http://www.kathimerini.gr/1010483/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/forologoymenoi—kynhgoi-epidomatwn
Αυτό αποτελεί καθαρή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως και η καθυστέρηση αδειοδότησης εταιρειών για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Μικρό μέρος των χρημάτων αυτών, αν δεν πήγαινε στο βαρέλι δίχως πάτο που λέγεται «επιδόματα», θα μπορούσε να στηρίξει πολλά αμυντικά προγράμματα. Η κυβέρνηση ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να δώσει ΧΡΗΜΑΤΑ που υπάρχουν.
Η δεύτερη καραμέλα που μασάνε πολλοί σχολιαστές είναι ότι τα επιδόματα δεν μπορούν να κοπούν γιατι «με αυτά ζει ο κόσμος». Ο Έλληνας δυστυχώς έχει μάθει στο κράτος-πατερούλη που τον ταιζει ψάρια αντί να του δώσει πετονιά να ψαρεύει. Το κράτος οφείλει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και όχι να μοιράζει κατοστάρικα και διακοσάρικα δεξιά κ αριστερά για να κερδίζει ψήφους από τους αδαείς και απελπισμένους.

NIKOS

Δεν γίνεται χωρίς όπλα το διεθνές δίκαιο το γράφουν εκει που δεν πιάνει μελάνι…

Ripmaker

εγώ δεν μπορώ να καταλαβω, γιατι δεν τσοντάρει η κυπρος τα μισά λεφτά που μας λειπουν για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ? να βαλουμε εμεις τα 200 μυρια να βαλει και η κυπρος 300. εστω σαν μακροπροθεσμο δανειο. Στη τελική εχουμε να στηριξουμε και δικά της συμφέροντα. Τα ποσά ειναι λογικότατα και για τις δυο χώρες και το προγραμμα θα ξεκινούσε εχτες.

Nik13

1..Πρεπει να κάνουμε συμφωνία με τους Αυστραλούς για τον εξυγχρονισμο των Μεκο κ κλείνουμε από τώρα τις anzac που σταδιακά να έρχονται στο ναυτικό απ το 2022…κ από τώρα τις αδελαιδες.
Επίσης η αναβάθμιση των μεκο να είναι ουσιαστική κ όχι όπως οι S επιδερμικά.
2..Οι φρεγάτες S έπρεπε κατά την αναβάθμιση τους να είχανε αναβαθμιστεί κ το ραντάρ κ τα όπλα (ειδικά οι αα πύραυλοι).. Αν είχε γίνει αυτό κάνεις δεν θα έλεγε για την ηλικία τους διότι ένα πλοίο με σύγχρονα ραντάρ κ όπλα είναι μάχημο ακόμα κ αν περάσει τα 40 χρόνια…
Οταν λοιπόν λέμε ότι οι S πρέπει να αποσυρθούν ει αι διότι τα ραντάρ κ τα όπλα του είναι πάρα πολύ παλιά… τα ραντάρ κ τα όπλα τους όχι το σκάφος…
3…Το κακό είναι ότι σκευτομαστε μπελγαρες κ φρεμ… δηλ σκαφοι που το καθένα κοστίζει 1δις…την στιγμή που με 1 δις μπορείς να φτιάξεις ολόκληρο τον στόλο.. Εξυγχρονισμο μεκο αγορά αδελαιδων αγορά anzac όπλα τορπίλες… όλα μαζί αυτά δεν ξεπερνούν τα 1.3δις…δηλ μια μπελγαρα κ κάτι…
Τέλος να πούμε κ για τα φ16 μπλοκ 30…Αυτα είναι μια χαρά αεροπλάνα, αλλά αν δεν έχεις χρήματα να τα συντηρήσεις καλύτερα να τα πουλήσεις, αρκεί τα χρήματα να μην πάνε σε επιδόματα… αλλα να πάνε για το υλικό που έχουμε η που θα αποκτήσουμε.

Gema33

Schade, dass diese sehr gute Zeitung in Deutschland nicht zu kaufen gibt.

Στην κατάσταση που είμαστε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δημοσιεύω
σχέδια επί χάρτου πως θα μπορούσαμε να σταματήσουμε έναν πόλεμο στον Έβρο!
Μακάρι να μπορούσα να κάνω το ίδιο με το ναυτικό!
Λύσεις υπάρχουν ξεκινάς με ένα πλοίο μεγάλου μεγέθους πολλαπλών ρόλων.
MRS MOULTI ROLL SIHP!
Ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης σε μέγεθος κορβέτας με καλό οπλισμό
με δυνατότητα να μπορεί να ρίξει στην θάλασσα 6 μεγάλα φουσκωτά των 12,5 μέτρων ή 10
6Χ6 αμφίβια θωρακισμένα οχήματα.
Μετά προχωράς σε καλύτερο πλοίο!
Αλλά ποιον ενδιαφέρει στην Ελλάδα οι πατέντες για να μπορούν να βγουν τα αμφίβια θωρακισμένα 6Χ6 και τα φουσκωτά ή άλλα αποβατικά δικής μου σχεδίασης με ίδιο μέγεθος με τα φουσκωτά LCV που μπορούν να μεταφέρουν
ελαφρά θωρακισμένα οχήματα ή στρατιώτες!

Kamp

Θα πρέπει να δούμε τα πράματα με λίγη ψυχραιμία και ακόμα και την ύστατη στιγμή μπορούμε να κάνουμε την στροφή. Ας δούμε πως θα έχει διαμορφωθεί το Τουρκικό ναυτικό το 2030.
– 4 φρεγάτες τύπου Meko
– 4 κορβέτες Ada Class 2500 tn
– 4 φρεγάτες TF-100 περίπου 3200 tn
– Σταδιακή απόσυρση των Oliver Hazard Perry με τις TF-2000, 6000 – 7000tn, 4-6 επιθυμητό νούμερο, το 2030 αμφιβάλλω αν έχουν πέσει στο νερό 2 από αυτές.
Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως αν μέσα στην επόμενη 2 ετία ξεκινήσει η ναυπήγηση νέων πλοίων τότε θα μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε την όποια κατάσταση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου και χρήματος για νέα σχέδια άρα πρέπει να πάμε σε κάτι δοκιμασμένο. Βασική προυπόθεση είναι μόνο μία εταιρεία να γίνει εταίρος του ΠΝ ώστε στην κατάσταση που είμαστε να πάρουμε όσο το δυνατόν καλύτερη προσφορά εξαιτίας του όγκου παραγγελίας. Αν θεωρήσουμε πως πρέπει να διατηρήσουμε για επιχειρησιακούς λόγους 11 – 12 φρεγάτες τότε μέχρι το 2030 μπορούμε.
– 3 ή 4 κορβέτες 2500 tn με ανώτερη αντιαεροπορική κάλυψη σε σχέση με τις Ada που απλώς έχουν ένα ram
– 3 ή 4 φρεγατο-κορβέτες 3300 – 3500 tn που υποχρεωτικά το σχέδιο θα προκύπτει από επιμήκυνση των προηγούμενων κορβετών (sigma class, gowind κλπ)
– 4 αναβαθμισμένες meko
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν και θα είναι η απαίτηση για πλοία για την Ανατολική μεσόγειο. Το ιδανικό σενάριο θα ήταν μία μετρίου βαθμού αναβάθμιση των meko ώστε να καταστούν αξιόμαχες μέχρι το 2030. Από το 2028 και μετά που θα ήταν στο μέσο το προηγούμενο ναυπηγικό πρόγραμμα να ξεκινούσε το πρόγραμμα αντικατάστασης των meko με 3 ή 4 νέα μεγαλύτερα εκτοπίσματος της ίδιας πάντα εταιρείας ώστε να καταστούν επιχειρησιακά την δεκαετία του 2030. Τα νούμερα δεν είναι μικρά αλλά ούτε και δυσθεώρητα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Εκτίμηση μου πως το καλύτερο που μπορεί να γίνει θα είναι η αγορά 4 νέων κορβετών (π.χ Saar-6, K-130, Gowind-200) και η αγορά 4 μεταχειρισμένων φρεγατών. (π.χ F-123)
Στα υποβρύχια και στις πυραυλακάτους θα πρέπει να κοιτάξουμε για φτηνότερα/ες από αυτά/ες που αγοράσαμε. Από το Γ.Ε.Ν είχε ειπωθεί ότι αν δεν μπορέσει το Π.Ν, για οικονομικούς λόγους, να αγοράσει πρόσθετα U-214 ,,θα πάει,, για το φτηνότερο U-212.
Στις πυραυλακάτους θα πρέπει να δούμε για 4-5 πιο μικρές. (π.χ 240 τόνων)

Onair

Κάποιοι γράφουν ότι λεφτά υπάρχουν αν κοπούν επιδόματα.
Εντάξη κόβουμε δύο δισεκατομμύρια επιδόματα και τα δίνουμε τί εγγύηση υπάρχει ότι δεν θα φαγωθούν και αυτά χωρίς άξιο λόγου αποτέλεσμα.
Το ότι έχουν βρεθεί παντού μίζες εκτός από την εποχή της χούντας (ελπίζω να βρεθούν δεν είμαι με αυτούς) το ότι έγινε το ΠΝ αφεντικό του Σκαραμαγκά για να πάρει με τεράστια καθυστέρηση τα υπερτιμολογημένα υποβρύχια και πληρώνει και ξαναπληρώνει τις Ρουσέν και Ρουσέν δεν παίρνει δείχνει μια άρρωστη κατάσταση.
Για την οποία είναι υπεύθυνη είναι η δικαιοσύνη που δεν μπορεί να ελέγξει σε βαθμό αποτρεπτικό την κομματική κλεπτοκρατία.
Και το ταμείο του Καμμένου θα μπορούσε να γίνει σαν το ταμείο του Μολυβιάτη το σύστημα εξακολουθεί να είναι σάπιο.
Αν βάλουμε μέσα και τον κρατικό ανταγωνισμό που οι Αμερικανοί θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο το ΠΝ να γίνει Γαλλικό τότε βαράμε τοίχο.
Καλύτερα οι εφοπλιστές να δωρίσουν έτοιμο το σκάφος φορέα στο ΠΝ και αυτό να βάλει τον οπλισμό στα ναυπηγεία που ήδη έχει και ελέγχει.Αν το σκάφος αυτό είναι η ALS όπως θα την έχει τροποποιήσει το ίδιο το ΠΝ ακόμα καλύτερα.

agnostosependytis

Ευκολάκι είναι να φτιάξουμε και να στρώσουμε την όντως άσχημη κατάσταση, με σχετικά λογικο budget και την είχα ξανα-αναφέρει στο παρελθόν:
1) Παίρνουμε τορπίλες (πρωτο πρώτο έπρεπε να είναι σαν πρόγραμμα)
2) Ξεκινά αναβάθμιση των ΜΕΚΟ (δεύτερο σαν πρόγραμμα ή τουλάχιστον σαν έναρξη)
3) Παίρνουμε είτε τις Adelaide είτε τις Lafayette (προτίμηση στις πρώτες, τρίτο στην σειρά σαν ενέργεια, άντε και δεύτερο δεν μας χαλάει)
4) Παραγγέλνομε Μπελάρες ή κάποια άλλο πλοίο που είναι να κατασκευασθεί (και τα οποία θα έρθουν σε 4+χρόνια). Η Επιλογή στο 3 μπορεί να είναι σοβαρό πρόκριμα για την επιλογή 4.
5) Ασχέτως επιλογής στο 4, κλείνουμε από τώρα ντηλ με την Αυστραλία για τις Anzac όταν θα αρχίσουν να τις αποσύρουν (πχ σε 2-4 χρόνια, σιγά σιγά).
Αποτέλεσμα, σε 1 χρόνο να έχουμε σχετικά επαρκές ναυτικό, σε 4-5 να έχουμε ανώτερο (εκ του οποίου όμως το μισό γερασμένο), και σε 4-5 χρόνια να σκεφτόμαστε για την επόμενη αντικατάσταση με νεώτερα, του μισού και πλέον στόλου που θα είναι παλιός (ΜΕΚΟ, ANZAC, κτλ), όπου θα πρέπει να δωθούν πχ παραγγελίες το 2025 για να αρχίσουν σιγά σιγά την περίοδο 2030+ να έρχονται ένας ένας οι αντικαταστάτες αυτών.

evaggelos

εκεινα τα 2 ρημαδια υποβρυχια στο σκαραμαγκα τι γινονται? δεν μπορουμε να τα παμε σε αλλο ναυπηγειο να ολοκληρωθουν ? θα κλειναμε μαζι με νεες τορπιλες τον κλαδο υποβρυχια.Το ιδιο και για τα τπκ θα μπορουσαμε να αποσυρουμε τα βοτσης. Η ιταλια αποσυρη ναρκαλιευτικα απο φετος δεν ξερω τα δικα μας αν ειναι οκ αλλα θα ηταν μια καποια αντικαταστασις καλη.Για φρεγατες αν ηταν στο παιχνιδι η γερμανια τοτε θα ειχαμε μεκο τωρα δεν ξερω και οι γαλλοι φρουφου κ αρωματα κ εμεις χωρις χρημα οι αμερικανοι δεν εχουν τιποτα να δωσουν εκτως αν συμμετασχουμε απο κοινου στο προγραμμα για την νεα φρεγατα(γλαροσουπα δηλ)

Mat

Τα παντα ειναι θεμα πολιτικης βουλησης. Αν καποιο κυβερνων κομα δεν αποφασισει οτι πρεπει να εξοπλησθουμε για να εχουμε το δικαιωμα της αμυνας μας θα εχουμε ……..οτι εχουμε……

Greg

Οσο περνάει ο καιρός καί ζορίζουν τά πράγματα, τόσο μοιάζει νά παγιώνεται στό εσωτερικό (ακόμη κι εδώ μέσα) η Τουρκική άποψη ότι είναι άδικο (sic) π.χ. νά έχει ΑΟΖ τό Καστελλόριζο, ή νά γίνει Ελληνική “λίμνη” τό Αιγαίο μέ τά ΧΥ στά 12νμ.
Μοιάζει νά ενσωματώνεται στό DNA μας ότι καλύτερα νά μοιραστούμε παρά νά υπερασπιστούμε.
Είμαστε πρόθυμοι νά αγνοήσουμε ακόμη καί τό Διεθνές Δίκαιο, πού τυχαίνει νά είναι μέ τό μέρος μας.
Είμαστε πρόθυμοι νά παραχωρήσουμε νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα καί φυσικούς μας πόρους, γιά χάρη τάχα, τής ειρήνης καί τής προόδου τών λαών.
Είμαστε πρόθυμοι νά παραιτηθούμε από οτιδήποτε, αρκεί νά μή μπούμε στό μάτι αυτών πού τά διεκδικούν. Λές καί η ενδοτικότητα έχει σταματημό.
Κάποτε δίναμε τόν Υπέρ Πάντων Αγώνα γιά τό δίκιο, τήν περηφάνεια, τήν ελευθερία καί τήν αξιοπρέπεια.
Σήμερα δίνουμε αμαχητί τά πάντα γιά νά πορευτούμε όπως – όπως μερικές 10ετίες ακόμη. Εστω καί ντροπιασμένοι καί χωρίς αξιοπρέπεια. Εθελόδουλοι κανονικοί.
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι άν τό Καστελλόριζο ήταν Τουρκικό καί βρισκόταν έξω από τήν Αττική, οί Τούρκοι θά αποποιούνταν τής ΑΟΖ του γιά νά μή μάς αδικήσουν; Ή άν τά Δωδεκάνησα ήταν Τούρκικα δέν θά επέκτειναν τά ΧΥ τους στά 12νμ, γιά νά μή δυσκολεύουν τή …ναυσιπλοϊα; Ή ότι θά δέχονταν συνεκμετάλλευση γιά τό καλό τής ειρήνης καί τών δύο λαών;

darede

Επειδή κάποιοι νομίζουν οτι τα μτχ είναι μόνο για εμάς, να μια είδηση που μπορεί να προμηνυει το τέλος των adeleide για εμάς. ΟΙ χιλιανοί όχι μόνο εκσυγχρονίζουν τις type-23 αλλά ενδιαφέρονται σφόδρα και για τις adeleide, οι συγκρίσεις ανάμεσα σε εμάς και αυτούς απλώς χαοτικές.
https://www.navalnews.com/news/2019/02/chilean-navy-interested-in-the-adelaide-class-frigates/

Ένας τύπος

Δυστυχώς τα προβλήματα του Π. Ν ειναι ειναι πολυ βαθύτερα απο μερικές αποτυχημένες προσπάθειες εκσυγχρονισμού μονάδων ή η μη έγκαιρη απόκτηση πολύτιμων μεταχειρισμένων πλοίων. Αυτα ειναι η κορυφή του παγόβουνου, ναυτικό οπου οι αξιωματικοί δεν μπορουν να επιβληθούν στους υπολογους και πήζει ενα ολοκληρο πληρωμα επειδή καποιοι δεν γουστάρουν ειναι συμπεριφορές ξένες μπρός στην ιστορία, στις θυσίες και στον επαγγελματισμό που καποτε διέτρεχε το Π. Ν.
Τόσες συμπτώσεις μαζεμένες παύουν να ειναι συμπτώσεις, δεν πιστεύω οτι ειναι τυχαίο το γεγονός οτι το Π. Ν σαπίζει αργα αλλα σταθερά. Πλεον δεν εχω καμμία εμπιστοσύνη στις ικανότητες ηγεσίας των ανωτάτων. Το ίδιο πρόβλημα έβλαψε και την αεροπορια το 80, και σε περιπου 15 χρόνια η Π. Α ηταν μια σκια του εαυτού της, βέβαια η Π. Α ανέκαμψε απο τις εποχές Κουρή δυστυχώς δεν φαίνεται να συμβαινει το ιδιο και με το Π. Ν.

Rashkolnikov79

Ποσο κανει ενας (αντε 4) brahmos ? 2m το κομματι? Αντε και μια πλατφορμα (ενα σααβ) 50-60μ ευρω, μπακαλιστικα μια φρεγατα πρεπει στο αιγαιο να βγαζει τα λεφτα της απεναντι σε επιθεσεις κορεσμου με υπερηχητικους πυραυλους. (στο εγγυς μελλον οχι σε 30 χρονια). Με την υπαρχουσα τεχνολογια μια χωρα με το δικο μας μπατζετ δεν θα επρεπε να ειχε καν ναυτικο. Εδω και με 4 ας πουμε type-45 εγγυηση αντιεροπορικης προστασιας σε στολο απεναντι σε συγχρονα αντιπλοϊκα βληματα δεν παιζει.
Παμε παλι πισω στο αρχικο σεναριο, δυο μοιρες φ-16 (πχ.) με ολα τα συμπραγκαλα κοστιζουν δε κοστιζουν 3δις. Εγω ρωτω που θα πονταρατε τα χρηματα σας σε 3 μπελχαρα τουμπανο ή σε 24,μιραζ-φ-16, φ-18 -βαλτε οτι θελετε- με brahmos (ή κατι αντιστοιχο) επανω? Μη μου πειτε για δικτυωση πολυπλοκα σεναρια κπλ. ειναι ενα σεναριο υπαρκτο και θεμιτο ακομα και υπο ορους value for money.
Στο αιγαιο αν αντικαταστησω τον στολο φρεγατων με 40-50 αεροσκαφη για ναυτικη κρουση, (η υπολοιπη αεροροπια θα ειναι απασχολημενη με την αντιπαλη αεροπορια) βουλιαζω μεχρι και τις λεμβους του αντιπαλου σε 7-8 ωρες επιχειρησεων?) Οπως ξερουμε ολοι απο το ΒΠΠ και μετα οι μεγαλες μοναδες ναυτικου για προστασια παρακτιας ζωνης ειναι για τα πανηγυρια. Απο την αλλη αν θες προβολη ισχυος με αυτο το budget τοτε εισαι για το ψυχιατρειο. (ή βγαζεις μιζες).
Εγω θα ηθελα ναυτικο υποστηριξης (στυλ Ισραηλ) και αεροπορια τουμπανο. 200 αεροπλανα για αγωνα αεροπορικης υπεροχης και 50-60 για κρουση. Ακομα και σε επιπεδο logistics εχει νοημα. Αφηστε το σουλτανο να ναυπηγει στοχους, θα γελασει καθε πικραμενος, φαντασου 60 σταντ οφφ υπερηχητικους αντιπλοικους πυραυλους σε μια δοση, και αλλους τοσους σε δευτερη φουρνια (αντε να χασεις 20-30% πλατφορμες εκτοξευσης και να εχεις 50% επιτυχεις προσβολες στοχων) 20 κυριες μοναδες του εχθρικου στολου θα κανει παρεα στα λαυρακια σε 2-3 ωρες. Το κλαμα θα ξεπερνα και το κλαμα των περσων στην τραγωδια του αισχυλου. (κριμα και τα παλικαρια δλδ, σε καμια μανα να μη τυχει)
θελουμε ενοπλες δυναμεις με συντριπτικο retaliation. Αυτο και τιποτε αλλο, εγω δεν θα ναυπηγουσα στοχους στο αιγαιο._

Νεοκλης

Η τελευταία φράση του άρθρου τα λέει όλα. Όλα τα άλλα είναι για απλή εσωτερική κατανάλωση πολιτικής προέλευσης…

Πάρις

“Μέγα το της θαλάσσης κράτος”. Δεν είναι τυχαία η ρήση. Όταν η Ελλάδα γύρισε την πλάτη στην θάλασσα είχε μόνο ήττες.

Aias

Όταν ειπώθηκε η ρήση ,απλά δεν υπήρχε αεροπορία.
Σε παράφραση έχουμε πατρίδα όταν έχουμε μαχητικά στον αέρα.
(Και όλα αυτά χωρίς καμία προτίμηση και αδυναμία, αν μεθαύριο βγει ένα οπλικο σύστημα, κ/β; λέιζερ; φρειζερ; μαγικό ξόρκι; τότε πάλι πολύ απλά θα πρέπει να πούμε έχουμε πατρίδα όσο έχουμε ,λέιζερ χ φρειζερ ή μαγικά χαλιά και χαιμαλια. Τέρμα στις ρομαντικές παραδόσεις και στις συντεχνιακές αντιλήψεις, η δουλειά να γίνεται).

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

98
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 2.29

Related News

Με πρωταγωνιστές το Rafale και το Spitfire MJ755 το φετινό Athens Flying Week

Δύο παγκόσμιας εμβέλειας «σταρ» θα δώσουν το «παρών» στο φετινό «Athens Flying Week», που έχει ήδη έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του και...

Συμφωνίες συνεργασίας της Lockheed Martin με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ

Για την υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού η Lockheed Martin προχώρησε σε συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικές εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας. Οι συμφωνίες...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Μεγάλη Βρετανία προσφέρει δυο Type 23 ως Ενδιάμεση Λύση στην Ελλάδα

Οι Times αναφέρουν πως δύο από τις υπό απόσυρση φρεγάτες Type 23, προσφέρονται στην Ελλάδα ως Ενδιάμεση Λύση, προκειμένου να προκριθεί η επιλογή της...