16.4 C
Athens
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ Ιταλία διαπραγματεύεται επίσημα την πώληση FREMM στην Αίγυπτο

Η Ιταλία διαπραγματεύεται επίσημα την πώληση FREMM στην Αίγυπτο

- Advertisement -

Η Ιταλία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την πώληση στην τελευταία δύο φρεγατών FREMM καθώς οι τοπικές συγκρούσεις και διαμάχες για τον έλεγχο θαλασσίων ζωνών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πολλαπλασιάζονται.
Οι συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν αυτόν τον μήνα από τον υπουργό Αμύνης της Ιταλίας, Luigi Di Maio και τον διευθυντή της Fincantieri, Giuseppe Bono, μετά από μέρες φημολογιών και υποθέσεων στον Τύπο πως μια συμφωνία μεταξύ τους ήταν στα χαρτιά.

H φρεγάτα Carlo Bergamini F 590 πρώτη της κλάσης ιταλικών FREMM ανήκει στα πλοία GP του ιταλικού ναυτικού. Όμοιας διαμόργωσης αλλά καινούριες θα είναι και οι αιγυπτικές “Bergamini” εφόσον οι συνομολίες ευοδωθούν.

Το πιο σημαντικό είναι πως οι εν λόγω φρεγάτες είναι σχεδόν έτοιμες, αφού οι Ιταλοί δείχνουν πρόθυμοι να πωλήσουν στους Αιγυπτίους την 9η και 10η FREMM που ναυπηγούνται αυτή τη στιγμή για το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, ετοιμάζοντας νέα συμφωνία με την Fincantieri για ναυπήγηση δύο φρεγατών μετά από αυτές για αντικατάστασή τους σε ιταλική υπηρεσία.

Καθελκύστηκε η 10η ιταλική FREMM


Οι φρεγάτες για τις οποίες γίνεται λόγος είναι οι δύο τελευταίες από τις 10 FREMM που ναυπηγούνται για το ιταλικό ναυτικό και ανήκουν στην έκδοση Γενικών Καθηκόντων. Πρόκειται για τις Emilio Bianchi (F 589), που καθελκύστηκε τον Ιανουάριο του 2020 και πρόκειται να παραδοθεί το 2021 και την Spartaco Schergat (F 598), που καθελκύστηκε το 2019 και πρόκειται να παραδοθεί σε μερικού μήνες.
Το Ιταλικό Ναυτικό είχε παραγγείλει 10 φρεγάτες FREMM σε μια κοινή βιομηχανική ανάπτυξη με τη Γαλλία, επιλέγοντας τη σύνθεση του οπλισμού και των ηλεκτρονικών τους συστημάτων σε ιταλικές εταιρίες κατά κύριο λόγο, πεδίο που οι Ιταλοί έχουν μεγάλη παράδοση. Από τις 10, 6 είναι γενικών καθηκόντων (GP) και 4 ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Με την πώληση των δύο GP η Ιταλία σχεδιάζει να παραγγείλει άλλες δύο φρεγάτες της έκδοσης ASW αποκαλύπτοντας τις νέες προτεραιότητες στη Μεσόγειο καθώς η ένταση ανεβαίνει.
Η Αίγυπτος διαθέτει ήδη μια φρεγάτα FREMM γαλλικής προέλευσης με πακέτο εξοπλισμού κατά την επιλογή του Γαλλικού Ναυτικού. Οι ιταλικές FREMM εκτοπίζουν 6,700 τόνους, έχουν μήκος 144 μέτρα και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 27 κόμβων.

Η φρεγάτα Virginio Fasan F 591 ανήκει στην έκδοση ASW των ιταλικών FREMM

Αν η συνομιλίες ευοδωθούν, η Αίγυπτος θα αποκτήσει σε πολύ σύντομο χρόνο δύο ιδιαίτερα ισχυρά πολεμικά πρώτης γραμμής έναντι 1.2 δισεκατομμυρίων Ευρώ.
Η είδηση των συνομιλιών ξεσήκωσε αντιδράσεις στην Ιταλία, τόσο για τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για τις επιδόσεις της Αιγύπτου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για την εξέλιξη της υπόθεσης του Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Giulio Regeni. Ο τελευταίος βρέθηκε νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο Κάιρο το 2016 μετά από τη σύλληψη, κράτηση και βασανισμό του από τις αρχές ασφαλείας. Η Ιταλία ζητά την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του αλλά οι αιγυπτιακές αρχές είναι απρόθυμες να συνεργαστούν.
Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι πως Ιταλία και Αίγυπτος υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη λιβυκή διαμάχη, με το Κάιρο να υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ (μαζί με τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ) και τη Ρώμη να τάσσεται υπέρ της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης του πρωθυπουργού Σαράζ (στο πλευρό της Τουρκίας και του Κατάρ).

ThinkOutOfTheBox: Μετά τις [email protected], μήπως σειρά έχει η Ιταλία με κορβέτες Doha και δανεισμό δυο φρεγατών FREMM IT;


Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες. Η κίνηση της Τουρκίας να συνομολογήσει ναυτική συμφωνία με την Λιβύη κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, επηρεάζει τα συμφέροντα της Ιταλίας στα θαλάσσια οικόπεδα της ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, η αυθαίρετη κίνηση της Τουρκίας που αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου στο υποθαλάσσιο αέριο στην ανατολική Μεσόγειο πλήττει άμεσα τα συμφέροντα της Ιταλίας, στην κρατική εταιρία ΕΝΙ της οποίας έχουν αποδοθεί για έρευνες. Η ΕΝΙ συνεργάζεται στενά και με την Αίγυπτο για παρόμοιες έρευνες στην κατά τα φαινόμενα πλούσια υποθαλάσσια ζώνη της τελευταίας. Τέλος, η αποστολή από την Τουρκία μαχητών από την Συρία για να πολεμήσουν έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων στη Λιβύη ανεβάζει αυθαίρετα την ένταση ενώ ιταλικές πρωτοβουλίες για ειρήνευση είναι σε εξέλιξη.
Κι ενώ οι ιταλικές ενέργειες για πώληση φρεγατών είναι καθ’οδόν, στη Γαλλία ο Τύπος κατηγορεί την κυβέρνηση για απώλεια της πρωτοκαθεδρίας στην Αίγυπτο και τις ναυτικές της βάσεις μετά την πώληση ελικοπτεροφόρων Mistral, κορβετών Gowind και φρεγάτας FREMM.

Η Γαλλία «έχασε» την Αίγυπτο, φήμες για FREMM που θα είναι ιταλικές…


Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ιταλία δείχνουν να στηρίζουν το άνοιγμα προς την Αίγυπτο αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις της Ρώμης με το Κάιρο, υπαρκτές και στενές από καιρό, έδειξαν να παγώνουν προσωρινά με την υπόθεση Regeni, αλλά τώρα αναθερμαίνονται ενόψει των κατακλυσμικών εξελίξεων. Οι Ιταλοί δείχνουν να εμπιστεύονται την προσωπικότητα του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσσι ως παράγοντα σταθερότητας και ισχυρής διακυβέρνησης. Καταλύτης στην προσπάθεια εμφανίζεται να είναι η τουρκική επιθετική στάση στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο και στην Αφρική που σπρώχνουν τη Ρώμη να συνδεθεί με το Κάιρο: “η Ρώμη πρέπει να αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας τόσο με τον Σαράζ όσο και με τον Χαφτάρ, για να επιτύχει ειρήνευση στη Λιβύη”, σημειώνει ο Gabriele Iacovino, αναλυτής στο Διεθνές Κέντρο Ερευνών στη Ρώμη, “και αν θες να μιλήσεις με τον Χαφτάρ, πρέπει να μιλήσεις με το Κάιρο”.
Πηγή: Defence News

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα OPV του Λιμενικού

Πριν λίγες μέρες, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή δημοσίευσε τις τεχνικές προδιαγραφές προς διαβούλευση, για την αγορά 2 Περιπολικών Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ή Offshore Patrol...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τελικές προσφορές για τις κορβέτες του Ναυτικού, δύσκολη η επιλογή,...

126
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα από πλευράς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η πιο σημαντική εξέλιξη όμως είναι στο πρόγραμμα των κορβετών, όπου οι συμμετέχοντες...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Δεκεμβρίου 1823: Η διακήρυξη του δόγματος Μονρόε,...

1
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε (1758-1831) στην ετήσια ομιλία του στο Κογκρέσο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναμειχθούν στις υποθέσεις των ευρωπαϊκών...
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

October #029 Οκτώβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

Παραδόθηκε στο Αμερικανικό Ναυτικό το τελευταίο Arleigh Burke τύπου Flight IIA

Το αντιτορπιλικό Lenah Sutcliffe Higbee (DDG-123) παραδόθηκε στο Ναυτικό των ΗΠΑ και αποτελεί το τελευταίο Arleigh Burke τύπου Flight IIA που κατασκευάζεται. Διαθέτει ραντάρ...

Ελλάδα-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οι ορίζοντες συνεργασίας συνεχώς διευρύνονται!

Οι ορίζοντες της συνέργειας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δύο φιλικών χωρών, διευρύνονται συνεχώς, τόνισε κατά τη δεξίωση για τον εορτασμό...

Roketsan: πρώτη δοκιμή του συστήματος  εκτόξευσης MIDLAS για τις φρεγάτες κλάσης Istanbul

Xθες έγινε η πρώτη δοκιμή της τουρκικής Roketsan για το (Εθνικό) σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης πυραύλων MIDLAS (Millî Dikey Atım Lançer Sistemi’nin) που σε συνδυασμό...