26.2 C
Athens
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ThinkOutOfTheBox: Μετά τις [email protected], μήπως σειρά έχει η Ιταλία με κορβέτες Doha...

ThinkOutOfTheBox: Μετά τις [email protected], μήπως σειρά έχει η Ιταλία με κορβέτες Doha και δανεισμό δυο φρεγατών FREMM IT;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Έχουμε αναφερθεί πάρα πολλές φορές στο πρόβλημα ανανέωσης των κύριων μονάδων του στόλου επιφανείας του Π.Ν το οποίο μέσα στην επόμενη δεκαετία οφείλει να εκσυγχρονίσει και να αντικαταστήσει με νέες σχεδιάσεις το σύνολο των φρεγατών του Π.Ν.  Μπρος σε αυτήν την κοσμογονία που θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη η χώρα αντιμετωπίζει τρεις βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες που θα της επέτρεπαν με ηρεμία να λάβει τις σωστότερες και ορθολογικότερες αποφάσεις για την ανανέωση του στόλου επιφανείας:

α) Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ήδη ξεκινήσει με τον πιο βίαιο μάλιστα τρόπο, με το παράνομο σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης-μαριονέτα της Τρίπολης.  Η Ελλάδα βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων που καλείτε σήμερα να ανατρέψει τόσο δια της διπλωματικής όσο και δια της στρατιωτικής οδού εάν προκληθεί.

Naviris: Το νέο κολοσσιαίο ναυπηγικό σχήμα που προκύπτει από τη συνεργασία Naval Group – Fincantieri

Ο παράγοντας  χρόνος, λοιπόν δεν λειτουργεί υπέρ της χώρας μας η οποία καλείται να προβεί σε εκείνες τις κινήσεις  που θα της παρέχουν επαύξηση της στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος της χώρας όχι σε μακροχρόνια βάση αλλά εντός των χρονικών ορίων που η πολιτική ηγεσία αναμένει την σύγκρουση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

β) Η απουσία χρόνου αναγκάζει την χώρα μας να αναζητήσει συμμάχους ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες της περιοχής με πρώτες την Γαλλία και μετά τις ΗΠΑ, την στήριξη των οποίων επιβραβεύει με την παλιά αλλά όχι πάντα αποτελεσματική ” διπλωματία των εξοπλισμών”, και εσχάτως με την εμπλοκή σημαντικών μονάδων των ΕΔ στο εξωτερικό.

Η Fincantieri ποντάρει στο συγκρότημα ισχύος για να κερδίσει τον διαγωνισμό για τις νέες φρεγάτες

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής άλλωστε, η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση χωρίς διαγωνισμό δύο FTI ΗΝ από την Γαλλία, και αιτείται την παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke για το Π.Ν. τα οποία όταν και αν αποκτηθούν θα ενταχθούν σίγουρα στον γενικότερο σχεδιασμό των ΗΠΑ τόσο για τον Περσικό Κόλπο όσο και για την Αν. Μεσόγειο.

γ) Η “διπλωματία των εξοπλισμών”  εφαρμόζεται από την χώρα μας και εξαιτίας μιας άλλης παραμέτρου που είναι εξίσου σημαντική με τις προηγούμενες δύο και έχουν να κάνουν με το πρόβλημα χρηματοδότησης  για την ανανέωση του στόλου επιφανείας που αντιμετωπίζει το Π.Ν κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα χώρες όπως η Γαλλία και οι Η.Π.Α που δείχνουν να έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την εξοπλιστική προσπάθεια του Π.Ν, να προτιμούνται έναντι χωρών που δεν έχουν εκφράσει για πολιτικούς, διπλωματικούς ή στρατιωτικούς λόγους την επιθυμία να λάβουν με ανάλογες προϋποθέσεις κομμάτι της πίτας των εξοπλιστικών αναγκών του Π.Ν.

Το ΠΝ εξετάζει τη συνέχεια της αγοράς 2 [email protected] με ναυπηγικό πρόγραμμα 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία

Οι τρεις αυτοί περιορισμοί που αντιμετωπίζει το Π.Ν. έχουν ως αποτέλεσμα οι όποιες λύσεις υπάρχουν στο τραπέζι να μην ικανοποιούν τις ανάγκες του Π.Ν., είτε από την άποψη των αριθμών (απόκτηση μόλις 2 FTI HN έναντι αναγκών 6 ή 8 πλοίων), είτε του ορίζοντα απόκτησης (ο χρόνος της παραλαβής των FTI HN  δεν λύνει το πρόβλημα της άμεσης ενίσχυσης του Π.Ν.) και του κόστους χρήσης και κτήσης των τυχόν απόκτηση μεγαλύτερων μονάδων (Arleigh Burke).

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν υπάρχουν λύσεις που μπορούν να ξεπεράσουν και τους τρεις παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη, σε μια ορθολογική λύση για την ανανέωση του στόλου του Π.Ν. Αλήθεια υπάρχουν τέτοιες; Η ΠΤΗΣΗ έχει αρκετές φορές σκεφτεί εκτός από την πεπατημένη, και κάτι τέτοιο θα κάνει και σήμερα.

Επιστολή στήριξης του αγωγού EastMed από την Ιταλία – Αύριο η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας

Το πρόσφατο ενδιαφέρον για την απόκτηση 6  κορβετών, λογικά τύπου Gowind, από το Π.Ν. που θα επιτρέψει την απόσυρση των εκσυχρονισμένων φρεγατών S είναι τρανή απόδειξη πως τόσα χρόνια δεν έχουμε καταλάβει πως και η ” διπλωματία των εξοπλισμών” έχει και αυτή τους περιορισμούς της.

Μια τέτοια προμήθεια θα απέτρεπε το Π.Ν από το να μεγιστοποιήσει τα πιθανά οφέλη που θα είχε αν μια τέτοια προμήθεια γινόταν μέσω ενός διεθνούς διαγωνισμού στο οποίο φυσικά η Ελληνική Δημοκρατία μπορούσε να θέσει ως κύριο όρο την χρηματοδότηση του προγράμματος από τον μειοδότη του διαγωνισμού. Η λογική λοιπόν της απευθείας ανάθεσης και του σφιχτού εναγκαλισμού με την Γαλλία αποτρέπει την χώρα μας από το να αποκτήσει επιπλέον στρατιωτικούς βιομηχανικούς και οικονομικούς εταίρους με σημαντικότερη αποκλειόμενη χώρα από όλες την Ιταλία.

Σε συνεχή αλληλοενημέρωση και συντονισμό οι ΥΠΑΜ Κύπρου – Ιταλίας για την Ανατολική Μεσόγειο

Η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα μετά την Γαλλία που έχει άμεσα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή μέσω της Πετρελαϊκής ENI η οποία έχει λάβει οικόπεδα προς εκμετάλλευση στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ η συμμετοχή της στον East Med είναι προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητα του όλου Project.

Παράλληλα η Ιταλία διατηρεί μια μεγάλη αμυντική βιομηχανία κυρίως στον ναυπηγικό τομέα η οποία πολλές φορές ακολουθηθεί εξαιρετικά επιθετική εμπορική πολιτική, όπως διαπίστωσε το Π.Ν στο πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών.Ποια θα μπορούσε όμως να ήταν η πρόταση της Fincantieri σε έναν πιθανό διεθνή διαγωνισμό απόκτησης κορβετών από το Π.Ν.;

Έναρξη ναυπήγησης της δεύτερης κορβέτας κλάσης Doha για το Κατάρ

Η Fincantieri θα προσέφερε ένα σχέδιο που πρόσφατα απέκτησε το Κατάρ και χαρακτηρίζεται ως αντί-αεροπορική κορβέτα κλάσης Doha. Ο κύριος οπλισμός περιλαμβάνει 16 θέσεις βολής VLS για κατευθυνόμενα βλήματα κατά αεροσκαφών ASTER 30, οκτώ κατευθυνόμενα βλήματα κατά πλοίων Exocet Block III, κύριο πυροβόλο των 76mm, δύο RWS πυροβόλου Marlin των 30mm και αντιπυραυλικό σύστημα RAM ενώ ως κύριο ραντάρ διαθέτουν το εξαιρετικό Kronos.  

Μιλάμε στην ουσία για φρεγάτες γενικής χρήσης με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής καθώς τόσο το εκτόπισμα τους (3.250t), όσο και η ταχύτητά (28 kts) δεν παραπέμπουν καθόλου σε κορβέτες, η διαφορά δε ισχύος με τις Γαλλικές Gowind είναι απλά χαοτική. Φυσικά το Π.Ν. θα μπορούσε να μην επιλέξει να εξοπλίσει τα πλοία μόνο με Aster  30 αλλά ή/και με CAMM-ER αυξάνοντας τον αριθμό των μεταφερόμενων βλημάτων.  Η ιταλική πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει  και την ενοικίαση-πώληση δυο φρεγατών FREMM IT, όπως έγινε στον πρόσφατο διαγωνισμό της Βραζιλίας για την απόκτηση 4 κορβετών. Έτσι θα έλυνε το ΠΝ το περίφημο πρόβλημα της “ενδιάμεσης λύσης”.

Έναρξη ναυπήγησης της 1ης ιταλικής κορβέτας για το Κατάρ

Μια τέτοια πρόταση θα ήταν εξαιρετικά δελεαστική για το Π.Ν καθώς θα έλυνε κατευθείαν το πρόβλημα της άμεσης ενίσχυσης του στόλου με πλοία ικανά να αντιμετωπίσουν την Τουρκική απειλή στην ανατολική Μεσόγειο. Οι φρεγάτες FREMM IT κλάσης Bergamini θα αποτελούσαν ένα πραγματικό φόβητρο για το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό αλλά και για την τουρκική Π.Α , ενώ ως σχεδίαση είναι εξαιρετικά πιο ώριμη από τις FTI HN.

Η Ιταλία “παίζει τα ρέστα της” προσφέροντας φρεγάτες και στρατιωτικά οχήματα στη Βραζιλία για να κερδίσει το πρόγραμμα Tamandaré

Οι “φρεγάτες” 6,900 τόνων είναι κατ ουσίαν ανθυποβρυχιακά σκάφη πολύ πιο αθόρυβα από τις FTΙ HN καθώς το σύστημα CODLAG (ντιζελοκινητήρες που παράγουν ρεύμα που κινεί το προωστικό σύστημα αθόρυβα στις μικρές και μέσες ταχύτητες ενώ για τις υψηλές βασίζεται σε στροβιλοκινητήρες) κάτι που καθιστά τα πλοία εξαιρετικούς κυνηγούς υποβρυχίων, ενώ και τα δυο πλοία διαθέτουν το κορυφαίο CAPTAS 4 για σόναρ.

Έχουν δυνατότητα να φιλοξενήσουν δυο ελικόπτερα μεγέθους NH-90 στο υπόστεγο τους, διαθέτουν ως ανθυποβρυχιακές τορπίλες τις κορυφαίες  γαλλό-ιταλικές MU-90, ενώ διαθέτουν και τον  ανθυποβρυχιακό πύραυλο MILAS που είναι το ευρωπαϊκό αντίστοιχο του αμερικάνικου ASROC.

 

Τόσο οι FTI HN όσο και οι Bergamini έχουν έχουν ως κύριο αντι-αεροπορικό πύραυλο τον Aster-30 με 16 VLS, η Bergamini όμως μπορεί να λάβει άλλους 32 χωρίς να χρειάζεται καμία επιπλέον μετατροπή, όπως συμβαίνει στις FTI HN ενώ οι Bergamini διαθέτουν ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό σύστημα CIWS, το δοκιμασμένο Strales κάτι που αποτελεί ακόμα και σήμερα ζητούμενο για τις Ελληνικές FTI HN.

Ναυτικό πυροβόλο Strales Vs BQM-74E, σημειώσατε 1

Εκει που υπερέχει ξεκάθαρα βέβαια η FTI HN είναι στο ραντάρ αέρος-επιφανείας καθώς το SeaFire είναι σαφώς πιο ανώτερο από το περιστρεφόμενο και άρα μικρότερης ισχύος Kronos των Bergamini.  Οι εξαιρετικές λοιπόν ανθυποβρυχιακές ικανότητες των (2) Bergamini σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ικανότητες των (2) FTI HN θα ήταν ένας συνδυασμός πραγματικά αδιαπέραστος στην ανατολική Μεσόγειο με μεγάλο μάλιστα βαθμό ομοτυπίας ειδικά στον τομέα του οπλισμού. Πόσο όμως θα κόστιζε μια τέτοια λύση;

ThinkOutOfTheBox: Ελικοπτεροφόρα San Giorgio αντί φρεγατών αντιαεροπορικού πολέμου; πάμε καλά;

Η προμήθεια 4 Κορβετών κλάσης Doha πιθανά να κόστιζε τα 1.8 δις ενώ η πρόταση που έγινε στην Βραζιλία για την αγορά δυο Bergamini μαζί με 100 Centauro ήταν κοντά το 1.5 δις ευρώ ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οι Ιταλοί επέστρεψαν με πρόταση κοντά τα 500 εκ. για το κάθε πλοίο. Οι πληρωμές δε των φρεγατών Bergamini θα μπορούσαν να γίνουν μέσω διακρατικής συμφωνίας με μεγάλο ορίζοντα αποπληρωμής εφόσον τα πλοία είναι μεταχειρισμένα και ανήκουν στο Ιταλικό Ναυτικό οπότε δεν είναι απαραίτητη η εξεύρεση χρηματοδότησης από κάποιο χρηματοδοτικό ίδρυμα.

Η οικονομική “σύσφιξη” της σχέσης μας με την Ιταλία θα της έδινε ένα επιπλέον κίνητρο να λάβει σαφή θέση υπέρ των κοινών μας συμφερόντων, με την ήδη παρουσία της ΕΝΙ στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα της επέτρεπε να βγει από την εσωστρέφεια στην οποία βρίσκεται, λόγω των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Το Περού “πειραματίζεται” με τον Otomat Mk2

Παράλληλα θα επέτρεπε την δημιουργία ενός μεσογειακού μετώπου μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδας που θα βασιζόταν πάνω στην οικονομική αλλά και αμυντική συνεργασία μεγιστοποιώντας έτσι την αποτελεσματικότητα της “διπλωματίας των εξοπλισμών”, ενώ η απόκτηση δύο Bergamini θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό της απόκτησης πλοίων ικανών να προβάλουν την ισχύ της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για να κάνουμε το “πακέτο” ακόμη πιο “ενδιαφέρον”, η Ιταλία θα μπορούσε να παραχωρήσει έναντι συμβολικού τιμήματος, ή και δωρεάν, το ελικοπτεροφόρο San Giorgio, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα να αντικαταστήσει επιτέλους το Ναυκρατούσα, που αποσύρθηκε άνευ αντικαταστάτη. Γύρω από ένα τέτοιο πλοίο, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια πανίσχυρη ομάδα μάχης, ενισχυμένη με ανθυποβρυχιακά και επιθετικά ελικόπτερα, που θα ήταν το κλειδί της επικράτησής μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χατζηδάκης: Επίσημη δέσμευση της Ιταλίας στην ΕΕ για τον αγωγό EastMed


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

160 ΣΧΟΛΙΑ

160 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Steve

Περιμένουμε πώς και πώς καμιά είδηση για [email protected]/f16v/τορπίλες/heron κτλ…
και μας έχετε ταράξει στα out of the box..

Reddine

Σε ενα παραλληλο συμπαν ηδη λαβαμε 2 ab ως αμερικανικη στηριξη, belhara και gowind ειναι κλεισμενες κ υπο κατασκευη και οι μεκο εχουν εκσυγχρονιστει.

Stavrogin1

Aχ αυτό το έρημο το κατεπείγων, μπελάρες, ΑΒ, Φρεμ, Ντόχα και μέκο, 5 τυποι στις μονάδες επιφανείας. Γιατί όχι και 10 τύποι αφού μπορούμε. 2 lcs τύποι απο μία , μια ολάνδική μια γερμανική και μια anzac. Άλλωστε επειγόμαστε.

dimitrov

Συμπαθάτε με για το απρεπές σχόλιο …. αλλά είναι προφανές πως μας λένε “Λόλα” και τα κάνουμε όλα! Πάντως αυτό το σενάριο δεν παίζει με τπτ εκτός κι αν περιμένουμε ραγδαία αλλαγή στάσης από την Ιταλία. Μέχρι και κοκορόφτερους να στείνουν πολυβολία στο ποτάμι από την δυτική πλευρά δλδ …..

agnostosependytis

Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η πολυτυπία. Εκεί που θα δίναμε 2,5 δις για τις δύο Μπελάρες και 2 δις για 4-5 κορβέτες, αφού οι Ιταλοί πουλούσαν την Fremm Bergamini με 6,900tn και οπλισμό τέλειο, λέμε στους Ιταλούς, θέλουμε 9 Fremm Bergamini με 4,5 δις (που θα τα βρούμε δεν ξέρω αλλά ούτε το άρθρο λέει που θα βρούμε τα λεφτά για τις κορβέτες), αφού τις πουλούσαν στην Βραζιλία με 0,5 δις την μία. Και επειδή η παραγγελία θα ήταν μεγάλη, αντισταθμιστικά θα τους ζητούσαμε να αλάξουν το ραντάρ με Seafire. Μια άλλη εναλλακτική θα ήταν να παίρναμε 5-6 συν 2… Read more »

DimitrisXr

agnostosependytis Διαφωνω ΚΑΘΕΤΑ με την τελευταια σου παραγραφο πως τα ποσα ειναι τεραστια. Μια παραγγελια 8 μεγαλων κορβετων στο εκτοπισμα των υπαρχοντων φρεγατων μας δεν ξεπερνα με τιποτα τα 5δις με τα οπλα και γενναιοδωρα. Χωρια απο την οικονομια στη συντηρηση-επανδρωση οταν αντικαθιστας σκαρια 50ετιας με ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΑ. Ολα αυτα σε οριζοντα 10ετιας θα επρεπε να ειναι απολυτως εφικτα για μια χωρα που θελει να αποκαλειται σοβαρη και που 10 χρονια τωρα δεν χαλασε ευρω στην αμυνα. Εμας βεβαια δεν μας αρκει η τεραστια διαφορα ισχυος πυρος μεταξυ S και μιας νεας κορβετας, θελουμε και μεγαλα εκτοπισματα, αεραμυνες περιοχης και τα… Read more »

vasilisk

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ,ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ,ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΛΑ ΧΑΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ PPA DI REVEL CLASS ΠΟΥ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΛΙΓΑ ,2-3 ΣΚΑΦΗ.ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΥΠΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ

gcon9999

Ενδιαφέρον άρθρο. Το πρόβλημα είναι και παραμένει η χρηματοδότηση απο όσο καταλαβαίνω. Πάντως η αποψή μου είναι ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει ένας ανοικτός διαγωνισμός, ωστε να συμπιέσουμε την τιμή αλλά και να κερδίσουμε οσα περισσότερα μπορούμε. Επίσης θεωρώ σωστό αυτος ο διαγωνισμός να γινει με σκοπό να αντικατασταθούν όλα τα παλιάς κατασκευής πλοία μας. Άλλη τιμή θα πάρεις για μια παραγγελία 2 πλοίων και άλλη για 12 ή και παραπάνω πλοία.

Thras

Επιτέλους ας γίνουν τα αυτονόητα.

Διεθνής διαγωνισμός και πρόγραμματισμός ώστε να αντικαταστήσουμε σε βάθος 10ετίας 9 φρεγάτες S. Ο νικητής του διαγωνισμού πρέπει να φέρει πλοίο στις απαιτήσεις του ΠΝ και να προτείνει χρηματοδότηση.

Μαζεύοντας 2 πλοία από 4 διαφορετικές κλάσεις θα δημιουργήσουμε δαιδαλώδη λογιστική υποστήριξη, μειώνοντας τις διαθεσιμότητες και εκτοξεύοντας τα κόστη υποστήριξης.

Spirit

Που βλεπεi χαοτική διαφορά με τις Gowind o συντάκτης είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Αν δεν το έχει πάρει ακόμα γραμμή στην πλέον μεγαλύτερη λύση της μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι 4ΧΑ50 Sylver. Υπάρχει αναφορά στο meretmarine, άλλωστε και η Formitable της Σιγκαπούρης ειναι γνωστή για το τι μπορούν να επιτύχουν οι Γαλλοι.

Το μόνο που μπορεί να πει κανείς για την ιταλική λύση, είναι μια πιο έτοιμη λύση για τον ASTER-30 αφού πελάτης πλήρωσε την ολοκλήρωση του.

stepa

Think out of the blue….ποιο box…

massey-ferguson-65

αυτές οι ιταλικές κορβετες έχω την εντύπωση ότι πολύ καλύτερη επιλογή απο gowind…ειναι παρά πολύ αξιολογη κορβετες με ποιο ισχυρό οπλισμό από τις γαλλικές gowind…ελπιζω το ΠΜ να εξετάσει σοβαρά αυτήν την προοπτική για αυτό το καταπληκτικό στοχο

nikos

Δυστυχώς τίποτα δεν θα γίνει. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει το αντίθετο;

Μιχάλης

Η βεβαιότητα αλλά και οι έγκυρες πληροφορίες σας για την παραχώρηση δύο Arleigh Burke το Μάιο του 2020 τελικά μετατράπηκαν σε “όταν και αν αποκτηθούν” και “τυχόν απόκτηση” και άρα η “ορθολογική λύση” που είναι οι κορβέτες; Έχει αλλάξει κάτι στις αρχικές σας πληροφορίες και αν ναι καλό θα ήταν να ενημερώσετε τους αναγνώστες σας. Τελικά αυτό που μάλλον ισχύει για την παραλαβή των Burke δεν είναι η μη αποδέσμευσή τους αλλά το κόστος κτήσης και χρήσης όπως το περιγράφετε. Δηλαδή θέλουν Burke με την τεράστια ισχύ αλλά με κόστος κτήσης και χρήσης φρεγάτας S μόνο που αυτά δεν γίνονται… Read more »

Μιχάλης

Το δικαίωμα στην άποψη δεν το έχετε μόνο εσείς αλλά και οι άλλοι φαντάζομαι.
Μάλλον κάτι άλλο σας ενόχλησε στο σχόλιο μου και απαντάτε έτσι.

Stavrogin1

Dimitris Mourkas, ειμαι σαφως ενας απο αυτους που σας περιμένουν στην γωνία τον Μαιο. Οι λόγοι μου ειναι ότι η διατυπωση του επιμαχου αρθρου για τα ΑΒ δειχνει βεβαιότητα, δηλαδή αποτελεί, ΕΙΔΗΣΗ. Ε, ναι οφείλετε να αναλαμβάνετε την ευθήνη των ειδησεων που δημοσιευετε ετσι χτιζετε η αξιοπιστια σας με την εννοια οτι επιβεβαίωση της ειδησης μας προδιαθετει να σας εμπιστευτουμε, η διαψευση της μας προδιαθέτει να σας αγνοήσουμε σε αντιστοιχες περιπτωσεις. nothing personal just ethics.

Flight

Μας περιμένετε στη γωνία τον Μάιο! Μάλιστα! Ενδιαφέρον! Να είστε καλά, που φροντίζετε και για την ηθική μας…

Μιχάλης

Δημιουργήσατε μεγάλες προσδοκίες με τις πληροφορίες σας για άμεση παραχώρηση δύο Arleigh Burke το Μάιο του 2020. Και για αυτό δεν φταίνε οι αναγνώστες σας. Παρόλα αυτά θα περιμέναμε ένα άρθρο από εσάς με διευκρινήσεις επί του θέματος. Οι αναγνώστες γνωρίζουν πως δεν εξαρτάτε από την Πτήση για το αν παραχωρηθούν τελικά ή όχι τα Burke όπως και δεν ευθύνεται για τυχόν απόρριψη τους από την πολιτική ηγεσία ενδεχομένως. Η ευθύνη της Πτήσης είναι ότι δημοσίευσε μια βόμβα μεγατόνων με τις πληροφορίες της για άμεση παραχώρηση δυο Arleigh Burke το Μάιο του 2020 και από τότε κρατάει τους αναγνώστες της… Read more »

Μιχάλης

Σαφή η διευκρίνηση και χαίρομαι για αυτό.
Η επιμονή τόσο από μένα όπως και από τους περισσότερους αναγνώστες-σχολιαστές φαντάζομαι για τα Arleigh Burke έχει να κάνει με την αδιαμφισβήτητη ισχύ πυρός των Burke τη σχετικά άμεση παράδοση με επακόλουθο την άμεση ενίσχυση.
Σε όλα τα παραπάνω και στο να διαμορφωθεί το παραπάνω κλίμα αισιοδοξίας μεγάλη ευθύνη φέρει και η Πτήση όταν μιλούσε για αξιόπιστες πληροφορίες για άμεση παραχώρηση δύο Arleigh Burke το Μάιο του 2020.

Thras

“Ο Γράφων είναι σφοδρός πολέμιος της απόκτησης ΑΒ από το Π.Ν για διάφορους λόγους προφανώς που δεν έχουν να κάνουν με την επιχειρησιακή ικανότητα των εν λόγω πλοίων.”

Μπορείτε παρακαλώ να διεκρινίσετε τους λόγους για τους οποίους είστε αντίθετος στην απόκτηση ΑΒ από το ΠΝ.

Η δήλωση αυτή αποτελεί έκπληξη για εμένα – πιστεύω και πολλούς άλλους – καθώς θεωρούμε τα συγκεκριμένα πλοία ιδανικά για την Ανατολική Μεσόγειο και την εκτόξευση των δυνατοτήτων του ΠΝ.

Tazos

H Doha class “κορβέτα” μοιάζει να είναι πιο προσαρμοσμένη στις Ελληνικές ανάγκες και δυνατότητες,με ενα πιο οικονομικό ραντάρ, δυνατότητα να φέρει 16 Caam και 12 Aster 30, πλήρη ανθυποβρυχιακές δυνατότητας. Με το κόστος 2 FDI θα μπορούσαμε να πάρουμε ίσως 3 Doha και οι Ιταλοί γενικά είναι πιο ευέλικτοι απο τους Γάλλους ωστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ΠΝ. Βέβαια έχουμε δεσμευτεί με τους Γάλλους που προσφέρουν πλήρη πολιτική στήριξη οπότε να κατέβουμε απο το άρμα των FDI είναι μάλλον αδύνατο. Παράλληλα πρέπει να τρέξει και το πρόγραμμα των κορβετών με βασική απαίτηση να είναι η συμπαραγωγή και η ενσωμάτωση… Read more »

CKfurious

Εάν ενεργούσαμε με τέχνο επιχειρησιακά κριτήρια και όχι με πολιτικά σαφώς έπρεπε να ζητήσουμε πρόσφερες και από τους Ιταλούς. Ενώ τώρα οι Γάλλοι μας έχουν δοσμένους και δεδομένους Και με 2 [email protected] όπως έχω γράψει δεν σώζεται η κατάσταση! Από ότι φαίνεται όμως η κυβέρνηση επιδιώκει διπλωματική λύση με το να παρακαλάμε τον Σουλτάνο να πάμε στη Χάγη να δικάσουν τι θα του παραχωρήσουμε http://newpost.gr/politiki/5e2c69ef86e27d3e25e0138a/hatzidakis-den-prepei-na-vlepoyme-fovika-mia-prosfygi-sti-hagi Κερδίζει χρόνο έτσι και μπορεί να δώσει επιδόματα ώστε να είναι ευχαριστημένο το πόπολο Με εξοπλισμούς θα ασχολούμαστε τώρα??? Τεταρτη πάει Παρίσι ο Μητσoτάκης οποτε θα δείξει εάν θα προχωρήσει και πως οι [email protected] Για… Read more »

Μιχάλης

Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.

Animades

H φρεγατοκορβέτα (3.250t) Ντόχα και 16 aster 30 έχει .
Kαι RAM με 21 βλήματα έχει .
Και 5 φρεγατοκορβέτες κλάσης Ντόχα κοστίζουν περί τα 1.8 δις :
Δηλαδή 5 τεμάχια είναι φθηνότερα από 2 (υποεξοπλισμένες ) FΤΙ .
Επίσης δύο FREMM Bergamini άμεσα παραδοτέες , είναι (στην σωστή τιμή ) σημαντική προσθήκη που αλλάζει τις ισορροπίες .
και το ελικοπτεροφόρο San Giorgio ειναι αυτό που λέμε το κερασάκι στη τούρτα …..

dimitrov

Μήπως το κερασάκι – ο Άη Γιώργης δλδ – παίρνει και εφ35βου(6-8τμχ); Οπότε από κερασάκι γίνεται τούρτα;

alexmark

To San Giorgio δεν μπορεί να φορτώσει F-35, δε φτιάχτηκε γιαυτό, άλλωστε ούτε τα Harrier του Ιταλικού ναυτικού το χρησιμοποίησαν ποτέ. Ομως το παλιό Garibaldi που πλέον είναι εκτός υπηρεσίας θα μπορούσε ίσως, καθώς είναι παραπλήσιας κατηγορίας με το Αnadolu. Δε γνωρίζω τι απέγινε, αλλά σίγουρα ο προυπολογισμός δεν αντέχει τέτοια σκάφη.

dimitrov

Για τι φτιάχνεται το κάθε τι και πως χρησιμοποιείται είναι σχετικό. Παραδείγματα πολλά. Το ιταλικό ναυτικό γιατί να χρησιμοποιήσει χάριερ στον Άη Γιώργη αφού έχει τον Γαριβάλδη(είχε δλδ) και τον Κόμη του Καβούρ? Αλλά αν θυμάμαι τα γιαπωνέζικα ελικοτέτοια που θα γίνουν εφ35τέτοια προέρχονται από τον Άη Γιώργη ή κάνω λάθος? Μήπως γίνεται με λογικό κόστος? Και μήπως ο Άη Γιώργης έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος χρήσης από τον αρκετά παλαιότερο Γαριβάλδη? Κατά τα άλλα καλός κι ο Γαριβάλδης καλός κι ο Άη Γιώργης μόνο με ελικόφτερα. Ωστόσο επιμένω στην αρχική μου τοποθέτηση πως το σενάριο είναι όνειρα θερινής νυκτός για… Read more »

Digenis

Οταν ενα πλοιο μπαινει σε συζητήσεις στο ΠΝ είναι σαν να μπαινει στον προκρουστη.Υπαρχουν πολλα ποιοτικα χαρακτηριστικα που δεν τα ξερουμε και λογικα δεν τα βάζουμε σε σύγκριση !!! Οι Doha δεν εχουν ολοκληρωμένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες με συρομενο σοναρ ,εχει πολυ λιγοτερο χωρο για πυραυλους και επίσης το ρανταρ του δεν συγκρίνετε με GaN των των bel και με τους 16 πυραυλους σε τελικο σταδιο καθοδηγησης ταυτόχρονα … Οι Γαλλοι τετοιο σκαφος εχουν βγαλει πριν 15 χρονια για την συγκαπουρι την Formidable . Επισης μην εισαι σιγουρος οτι μιλαμε για 500 εκ το καθε σκαφος .Με το κλειδι στο χερι… Read more »

Mageiras

Εκ πρώτης όψης μου αρέσουν οι Doha. Μια αναγκαία μετατροπή θα ήταν η αφαίρεση του ενός Α50 και υιοθέτηση μόνο των CAMM-ER (32τμχ) και η προσθήκη Captas οπωσδήποτε της έκδοσης 4 αν το “σηκώνει” το πλοίο ώστε να κρατηθεί το κόστος στα ίδια ή και ίσως χαμηλότερα επίπεδα… Από κει και πέρα το Kronos μας καλύπτει για μια γενικής χρήσης κορβέτα με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό αγώνα. Απόλυτα θεμιτή, και που θα αυξανε την επιχειρησιακή αξία του σκάφους κατακόρυφα, θα ήταν η προσθήκη MILAS αλλά αυτό σε καμία περιπτωση δεν πρέπει να γίνει εις βάρος του αριθμου των αντιπλοϊκων βλημάτων! Από… Read more »

Shadowfax

Σχετικά με το KRONOS… “Leonardo has worked with Turkey for many years, contributing to a number of important defence and security programs. Recently, the Company re-branded its in-country subsidiary as Leonardo Turkey Havacılık, Savunma ve Güvenlik Sistemleri A.Ş. (Leonardo Turkey Aviation, Defence and Security Systems Inc.). Some potential areas for collaboration where Leonardo is already in discussion with Turkish industry relate to flagship Leonardo products such as the KRONOS radar family and VULCANO guided ammunition. These could both play a role in the modernization of Turkey’s Armed Forces and Leonardo is also looking at ways of addressing the export marketplace… Read more »

sotbak

σοκαριστικό πράγματι. Ευχαριστώ που μας ανοίγεις τα μάτια!!!

alexmark

Να προσθέσω μερικά: Meltem III is a Maritime Patrol Aircraft ATR-72 with Anti Submarine Warfare, Maritime Utilities for the Turkish Navy. An high technology program in cooperation with TAI performing all the modification activities in the country. Göktürk Space programme based on the manufacturing and launch of a high-resolution optical satellite for Earth observation, of a ground segment and a local centre for satellite integration and testing, in addition to in orbit operation support. The project has been developed by Telespazio, as prime contractor, and Thales Alenia Space, as satellite manufacturer for the Turkish Ministry of Defence. Avio Aero is… Read more »

ETS

Που το σοκαριστικο δεν καταλαβα? ”potential areas ,could both play ” Επενδυση εκαναν στην Τουρκια οπως τοσοι αλλοι συνεπως να μην αγοραζουμε τιποτα απο κανεναν για το ενδεχομενο να συμπαραγουν κατι στο μελλον? Αστειευομαστε τωρα ? Ποσες εταιρειες προιοντα των οποιων εχουμε υιοθετησει στις ΕΔ εχουν συνεργασια με Τουρκικες? Γνωστα ολα και πεφτουμε απο τα συννεφα εν ετει 2020? Η λυση ειναι ο αυτοχειριασμος μας και η απομονωση μας η ο αποκλεισμος τους απο τις αγορες μας η η διεκδικηση εδω με συμβολαια αναλογου εργου με ανασταση της δικης μας βιομηχανιας ? Η Τουρκια εχει διεισδυσει παντου και εμεις απλα… Read more »

Δnμnτpns

ThinkOutOfTheBox: Mήπως να κάναμε διεθνή διαγωνισμό για το επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα και όχι απευθείας ανάθεση;

Δnμnτpns

Θα συμφωνήσω μαζί σας στο ακέραιο αλλά όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει ότι: ” …. Το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ε.Δ. έτσι ώστε η διαχείρισή τους και η αναβάθμισή τους να καθίστανται όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ….” , δεν πιστευω ότι θα γίνει κάτι από τα όσα τόσο παραστατικά περιγράφετε . . . ! ! !

Cretan

Γύρω-γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης. Είμαι παντελός άσχετος και απληροφόρητος από γεωπολιτικά και μυστικές συμφωνίες, όμως παρόλα αυτά μου φαίνεται ξεκάθαρο πως πάμε σε γαλλικό προμηθευτή με ανταλλάγματα που δεν θα είναι μόνο όπλα αλλά και στήριξη. Γιατί δεν είναι τόσο ξεκάθαρο σε διάφορους αρθρογράφους, δεν το καταλαβαίνω, πλέον.

FTS

Αφού σου είναι ξεκάθαρο εσένα. Τι είδους στήριξη περιμένεις?
Παράδειγμα: Στέλνουν οι Τούρκοι τρυπάνι. Τι θα κάνουν οι Γάλλοι για να μας στηρίξουν?

Και αν εσύ περιμένεις από εμένα να σε στηρίξω σε κάτι επειδή προσπαθώ να σε πείσω/πιέσω να αγοράσεις κάτι από εμένα… να σου πω ένα μυστικό… μόλις αγοράσεις αυτό που θέλω η όποια στήριξη αμέσως θα αμβλυνθεί και πολύ πιο σύντομα από ότι σου είναι ξεκάθαρο θα έχει ατονήσει πλήρως

Μιχάλης

Οι Ιταλικές κορβέτες έχουν πάνω κάτω το ίδιο εκτόπισμα με τις υπάρχουσες φρεγάτες μας. Στον εξοπλισμό υπερτερούν σε κάθε περίπτωση. Υποθετικό σενάριο Η Ιταλική κορβέτα ειδικά στην περίπτωση με CAMM ER είναι μια πολύ αξιόλογη περίπτωση. Και αν κρίνουμε από την προσφορά των Ιταλών για τη Βραζιλία (4 κορβέτες 1,8 δις) όπως και η πρόταση για δύο Ιταλικές FREMM (με κόστος 500 εκατ. η κάθε μια) είναι άκρως δελεαστική. Η Ιταλική έκδοση FREMM είναι κατά πολύ ανώτερη από τη Γαλλική με κυριότερη διαφορά τα περισσότερα κελιά που μπορεί να δεχθεί όπως και με την πρόβλεψη για αυτοπροστασία. Βέβαια το πράγμα… Read more »

George

η ιταλια έχει υπο κατασκευή 2 φρεγάτες frecantieri το 2020 παραλαμβάνει την μια και 2021 την δεύτερη γιατι δεν τα προαγοραζουμε; με 2αλλες μεταχειρισμενες εχουμε 4 σε 2 μολις χρόνια… τι δεν καταλαβαίνουμε; θελει φιλοσοφια; και μετα εχουμε τον χρονο για κατι παραπανω… τον Αβέρωφ δεν τοναγορασαμε ενω ηταν υπο κατασκευη για αλλη χωρα; παράδειγμα…..

George

Συνονόματε βάλε σε παρακαλώ ένα διακριτικό για να ξεχωρίζουμε! 😉
btw δεν καταλαβαίνουμε πολλά…σχεδόν τίποτα!

Mirage

Μπράβο Ναι. Να τα πάρουμε όλα. Μπελχαρες, Fremm, US SAPAKIA, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανακια απ’ το Ισραήλ, F-35 και κάθε φθινόπωρο ο Παρμενίωνας θα τελειώνει με τη στέψη του αυτοκράτορα στη Κωνσταντινούπολη. Γιουυυυπιιιιιιιιι !!!!!!!

NIKOS_300

Πρώτο θέμα: προσωπικά βάση λογικής θεωρώ απίθανο να δούμε στο μέλλον να συνυπάρχουν βλήματα sm2 και aster30
Δεύτερο: δεν είναι δύσκολο να κινηθούμε προς τους Ιταλούς λόγω της “φιλοτουρκικης” στάσης στα γεωπολιτικά;
Πάντως σίγουρα πιο “τούμπανο” οι ιταλικές επιλογές!!

Ilias_Skaltsiotis

Και να μην ξεχνάμε ότι οι Ιταλοί προσφέρουν στον διαγωνισμό ffgx, την ιταλική fremm με 800 εκ $ (725 εκ €), και διαμόρφωση που υπερκαλύπτει αυτά που θέλουμε (captas 4, 32 κελιά mk 41, an/spy6, +10 τόνους ατσάλι).

KaizerAmstelVonLagerS

Με τοσα ThinkOutOfTheBox στο τελος θα μεινουμε και χωρις Box… Αν προχωρησει οπως φημολογειται η αποκτηση και της Ελευσινας απο την ONEX και σε συνδιασμο με τις οικονομικες απαιτησεις των Γαλλων για τα ακαταλληλα [email protected] μαλλον και το ναυτικο παει προς Αμερικανα μερια.Οι Γαλλοι θα μεινουν εκει που τους εχουμε ηδη,τους ξερουμε και η νεα γενια τους μπορει να ερθει σχετικα γρηγορα και δεν απαιτει μεγαλες νεες επενδυσεις.. Αυτα που γραφει το αρθρο καλα…αλλα και οι Ιταλοι ειναι σε μνημονιο….οχι σαν εμας…αλλα ειναι…οποτε προσφορες του μεγεθους που αναφερει ο αρθογραφος δεν θα εκαναν ποτε.Το λεει μονος του “λόγω των μεγάλων… Read more »

Chris

Αναρωτιέμαι κατά πόσο η Ιταλία θα δελεαζόταν από ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα λίγων δις να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική στην Αν. Μεσόγειο, όπου το διακύβευμα είναι εκατοντάδες δις. Δείχνει δε να έχει ήδη διαλέξει πλευρά και να έχει συνταχθεί με τον “άξονα” Γερμανία, Τουρκία, Ρωσία. Απλά για την ώρα κινείται διακριτικά και με μια επαμφοτερίζουσα στάση προωθώντας όμως, όπως φαίνεται από τις κινήσεις της σε Κυπριακή ΑΟΖ και EastMed, μια υπόγεια συνεργασία με Τουρκία. Η Ιταλία είναι παραδοσιακά από ανταγωνιστής έως εχθρός της Ελλάδας και αυτό έχει βαθιά πολιτισμικές αλλά και γεωπολιτικές ρίζες. Από την άλλη η λύση των κορβετών… Read more »

kostask22

Με όλες τις χώρες είναι ανταγωνιστής η Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου της Τουρκίας (η ENI έχει αυτο-αποκλειστεί συνειδητά λόγω Κύπρου απο το ενεργειακό σχεδιασμό του Ερντογάν), της Γαλλίας (τρελός ανταγωνισμός για ενέργεια στην Β.Αφρική), με την Γερμανία (κόντρα για οικονομική λιτότητα στην Ιταλία). Επειδή το πολιτικό της σύστημα είναι μπάχαλο και απρόβλεπτο, η εξωτερική της πολιτική γίνεται ασαφής, και οι πολυεθνικές της αναγκάζονται να παίζουν μπάλα οπορτουνιστικά. Και όλο αυτό έρχεται κύκλο, μέσω της ουνα φάτσα, ράτσα διαφθοράς.

Chris

Σϊγουρα αυτά που λες επηρεάζουν την διαμόρφωση της πολιτικής αλλά η Ιταλία και διαχρονικά έχει αντίθετα με την Ελλάδα συμφέροντα. Για να μη μιλήσουμε για τις σχέσεις μας με τα πρόδρομα της Ιταλίας κράτη, Γένουα, Βενετία, Νορμανδικό βασίλειο Σικελίας, Βατικανό. Μιλάμε για ένα διαρκή ανταγωνισμό 1000 ετών. Με τελευταία επεισόδια τα περί της Αλβανίας και της Β. Ηπείρου, εισβολή και κατοχή το 40 και τώρα τα ενεργειακά και τα κολητηλίκια με Τουρκία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν συνέτρεχαν ειδικές πολιτικές συθήκες όπως είναι οι τωρινές. Επειδή η γεωγραφία και η ιστορία δεν έχει αλλάξει νομίζω ότι διατηρούνται ακέραιες και… Read more »

x-m

Με βάση πρόσφατες δηλώσεις του ναυάρχου Αποστολάκη τα ΑΒ (και όχι μόνο) θα πρέπει να θεωρούνται όνειρα θερινής νυκτός. 😐

zap

Εαν ισχυουν καποια απο αυτα που ισχυριζεται ο γραφων, τοτε ισως πρεπει να το δουμε με αλλη ματια.

1ον ΑΒ και Τικο πρεπει να ερθουν, ειναι κυριολεκτικα η τελευταια μας ελπιδα.
2ον FTI μας αγοραζουν την βοηθεια της Γαλλιας
3ον Εαν παραγγελνοντας 5 κορβετες απο την Ιταλια μπορουμε να ‘νοικιασο-αγορασουμε’ 2 FREMM και ενα flat top τοτε ναι ..πρεπει να το κανουμε. Πρεπει να βρουμε καπου αυτα τα χρηματα και να το κανουμε.

Thras

Δηλαδή 2 ΑΒ, 2 [email protected], 2 FREMM, 4 MEKO, 4 κορβέτες… Πέντε τύποι σε 14 πλοία!!

zap

Ναι και δεν γινεται αλλιως. 1. Οι FTI θα αργησουν να ερθουν και οταν ερθουν θα ειναι 2. 2. Οι FTI ΔΕΝ μπορουν να σταθουν μονες τους στην Αν. Μεσογειο σε ΑΑ αγωνα. 3. Τα ΑΒ / Τικο ή και τα 2 μαζι ειναι ζωτικη σημασιας γιατι ειναι τα μοναδικα σκαφη που σου δινουν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο που σου λειπει και δυνητικα ΑΜΕΣΑ. 4. Οι Ιταλικες FREMM ειναι καλυτερες απο οτιδηποτε υπαρχει στο Αιγαιο αυτη την στιγμη. 5. Οι ΜΕΚΟ δεν εχουν αναβαθμιστει ακομα, στα λογια ειμαστε. 6. Κορβετες, δεν ειναι πλεον κορβετες, ειναι στο ιδιο επιπεδο με τις φρεγατες που… Read more »

Thras

Δεν διαφωνώ με το συλλογισμό σου γαι την αναγκαιότητα νέων μονάδων, αλλά η πρόταση αποτελεί λογιστικό εφιάλτη… Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να επιλέξουμε μία από τις παρακάτω επιλογές: 1) Mε παραχώρηση 2+2 ΑΒ από το USN. Με τα πρώτα δύο άμεσα ξεκινά ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, Αποσύρονται 3 S, μία για κάθε ΜΕΚΟ που παρδίδεται από τις 3 τελευταίες. Ένταξη στο πρόγραμμα FFG-X για 4 μονάδες με παραδόσεις 2024 – 2028. Αυτά θα συμπέσουν με τα επόμενα 2 ΑΒ που θα παραχωρηθούν. Οπότε από 2026 – 2030 αποσύρεις και τις υπόλοιπες 6 S. Καταλήγεις το 2030 με 4… Read more »

Stavrogin1

Thras… Το 1 κολάει στο 2…+2 ΑΒ. Αν τα δυο ειναι δυσκολο να αποκτηθουν, τα +2 ειναι απιθανο, δεν μπορει να γινει αμυντικος σχεδιασμός πανω σε εκτος ελεγχου πιθανότητες. αντι ffg- x μπορει να ειναι μπελάρες με μειονεκτημα την συνύπαρξη 2 διαφορετικων αα πυραυλων. λογιστικό μειονεκτημα. τα 2 AB που θα ελειπαν θα απαιτουσαν +2 φρεγάτες και μενουμε στους 3 τυπους. παραμενει ακριβή λυση. Το 2 σεναριο κολάει στην παραχώρηση fremm. Παλι απίθανο, αρα τι κανουμε στο μεσοδιάστημα; Σε καθε περιπτωση οι Als θα ταν +2 πλοία και θα πρεπε να ξεκινησουν νωρίτερα. Αρκει άραγε; Για να μεινουμε στους 3… Read more »

Stavrogin1

γαλλικη ή ιταλική ή als κορβέτα; ffg-x ή bellara ; λιγότερο η περισσότερο, όλες θα κανουν την δουλειά. Αν εχω προτιμήσεις δεν σκοπευω να τις καταθεσω. Τα επιτελεια προτείνουν προδιαγραφες κι όχι τυπους οπλων, και χρειάζονται επαρκεις αριθμους διαθέσιμους σερμαν αντί αμφιβολου διαθεσιμότητα και μικρου αριθμου tiger, αφου τα επιτελεια ακολουθουν αυτηωτην γραμμή, αυτη θα ειναι και η δική μου. Ας παρουμε το πλοιο, οποιο κι αν ειναι, αν δεν του αγορασουμε τα οπλα, αποτυχαμε, αν δεν εχει τα ανταλακτικά του αποτυχαμε, αν δεν χρισημοποιηθει βασει ενος συγχρονου δογματος αποτροπής ή μαχης, αποτυχαμε. Αν αποτυχουμε εστω και σε μια εκ… Read more »

George

Μόνο η Κύπρος θα έχει ένα τύπο τυφεκίου ανά στρατιώτη? Μόνο το Λιμενικό θα αγοράζει ένα τύπο σκάφους κάθε χρόνο? Το ΠΝ τι είναι? του πεταμού?

FTS

2ον FTI μας αγοραζουν την βοηθεια της Γαλλιας

Δεν ισχύει. Αυτό είναι για τα καφενεία

Αν ίσχυε τότε οι Γάλλοι θα στήριζαν πχ και το Κατάρ που του πούλησαν Rafale. Γενικά οι Γάλλοι πουλάνε στον μισό πλανήτη και μάλιστα πολλά περισσότερα από 2 φρεγάτες. Τώρα πως βγήκε το συμπέρασμα ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα συγκεκριμένα άμα αγοράσει δυο FTI (έστω και αν πληρώσει η Ελλάδα 50% πάνω από την κανονική τιμή τους)…
Το έχει πει κανένας από τους Γάλλους επίσημα ή έστω ανεπίσημα? Όχι

zap

Πιστευω κανεις λαθος.

Thanos74

Λυπαμε που θα το πω αλλα αυτα τα αρθρα think out of the box δεν προσφεροτν τιποτα.
Εκτος και αν τα διαβαζουν αυτοι που παιρνουν τις αποφασεις.
Το τι χρειαζεται και τι πρεπει να παρουμε το ξερουμε ολοι και ειναι απλα ανεδαφικο να μιλαμε για σεναρια what if που δεν στηριζονται σε καμμια πληροφορηση.
Τελος προσεξα οτι γραψατε για τα AB οταν και αν τα παρουμε.
Δηλαδη το τα παιρνουμε και μαλλον το Μαρτι αλλαξε;

Παῦλος Πιτσελᾶς

Συμφωνω πως δεν μπορουμε να κανουμε αναπτυξη του πρεποντος, οταν μας λειπουν πληροφοριες.

Και οχι μονο αυτο, αλλα και γενικοτερα, το αν ειναι πιθανον να αλλαξει και το δογμα (πχ του ναυτικου) σε παγκοσμια κλιμακα, αν καποια παραμετρος (πχ ενα υποθετικο παραδειγμα, ηλεκρομαγνητικα πυροβολα στην ξηρα με μεγαλη εμβελεια, πολυηχητικοι πυραυλοι κλπ==> που πχ θα στρεψουν το ενδιαφερων πλεον σε μη επανδρωμένα σκαφη για αποφυγη ανθρωπινων απωλειων)

JohnnyB

Πίσω απο κάθε εξαιρετική ιδέα βρίσκεται σχεδόν πάντα ένα καλό brainstorming session εξού και η χρησιμότητα των άρθρων Think out of the box.

Μπορεί ο καθένας μας να πετάει απο μια πατάτα μας αλλα μία απο αυτές να αποδειχθεί χρυσή θα μπορούσε να δώσει μια λύση που μπορεί να μην είχε σκεφτεί π.χ η διεύθυνση εξοπλισμών και οι άνθρωποι που την στελεχώνουν.

Οπότε γνώμη μου είναι να συνεχίσει να υπάρχει με το επίπεδο της συζήτησης να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, μη χάνοντας τίποτα παραπάνω απο προσωπικό χρόνο που όλοι μας αφιερώνουμε οικειοθελώς.

ETS

Ε δεν λες και επιθεωρηση μια απλη ξεναγηση μην τρελαθουμε κιολας ..
Ουτε καν ασχοληθηκε σοβαρα το ΠΝ με τα συγκεκριμενα αφου ποτε δεν εστειλε επιτροπη να τα αξιολογησει οπως εσεις γραψατε ..
Μια εθιμιτυπικη επισκεψη ηταν με ενημερωτικο χαρακτηρα και αμφιβαλλω εαν καταλαβε κατι ουσιαστικο ο επισκεπτης η αν ηταν η ολη υποθεση προφαση για την απορριψη των σκαφων,

SAAB

Για την ιστορία, το ενδοξότερο πλοίο του ΠΝ είναι το αντιτορπιλικό “ΑΒΕΡΩΦ”, Ιταλικό. Σχετικά με τους 3 ανασταλτικούς παράγοντες: α) Δεν πρόκειται για λύση με βίαιο τρόπο. Η Τούρκοι έχουν καταλάβει ότι το κουμάντο στην Ελλάδα το κάνουν παρασκηνιακά οι πλοιοκτήτες πλοίων με Ελληνική Σημαία. Οι οποίοι θα φαληρίσουν αργά αλλά σταθερά εάν πετρέλαιο και φυσικό αέριο αρχίσουν να μεταφέρονται με αγωγούς. Οι αγωγοί όμως είναι φθηνότερη λύση και θα επικρατήσουν. Η πολιτική μας ελέω πλοιοκτητών είναι παρασιτική στο θέμα των αγωγών. Γι’ αυτό παρότι έχουμε υπογράψει τόσα χρόνια το ΔΔτΘ περί ΑΟΖ κάποιοι ήθελαν και για δεκαετίες είχαμε σαν… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Γαλλια-Ιταλια-Ηπα (κατα τη γνωμη μου) ειναι μονοδρομος, προσθετω και το Ισραηλ. Το παραπανω τοξο συνδεει τον East med το Ισραηλ, με Κυπρο, Ελλαδα, Ιταλια, Γαλλια και το μεγαλο επικυριαρχο ΗΠΑ. Αρα οι δεσμοι μεταξυ εμας και των παραπανω χωρων με τις οποιες εχουμε -κοινο συμφερων, πρεπει να ενδυναμωνονται διαρκως. Τα στρατιωτικα επιτελεια ειναι καταληλα για να κρινει ποιες λυσεις ειναι οι καταληλες, αλλα και η πολιτικη εξουσία (υποτιθεται οτι με τους εξοπλισμους παραλληλα με την ενδυναμωση της χωρας να δυναμωσει και την υποστηριξη στις θεσεις της χωρας μεσα στην ΕΕ, αλλα και διεθνως). Πριν απο αρκετο καιρο ειχα σχολιασει για… Read more »

epampapas

Eδώ μαντήλι δεν έχουμε να κλάψουμε και ονειρευόμαστε …ελικοπτεροφόρα…

Εντάξει για να σοβαρευτούμε τώρα. Η Ιταλία δεν έχει την πολιτική δύναμη να πιέσει καταστάσες όσο η Γαλλία. Επειδή είναι και γείτονας μας ιστορικά ποτέ δεν ήθελε να μας δει να ισχυροποιούμαστε.

Με τα εξοπλιστικά σε κύρια συστήματα αγοράζουμε πολιτική στήριξη ή εξάρτηση, όπως το δει κανείς.

Τώρα για τον διαγωνισμό να τον κάνουμε αλλά αναιρείται η ταχύτητα και η υπεραξία της πολιτικής επιλογής. Ίσως δεν είναι τυχαίο που η ηγεσία δεν επέλεξε αυτή την λύση.

commenter

Άρλι Μπέρκ, Τικοντερόγκα, Μπελχαρά, Μπεργκαμίνι, Ντόχα, ΜΕΚΟ, Κορτεναερ, Ιντιπέντενς, Φρίντομ, αυτό δεν θα είναι Πολεμικό Ναυτικό αλλά η μικτή κόσμου. Νομίζω ότι με τα ίδια χρήματα που θα χρειαζόμασταν για να υποστηρίξουμε για όλες τις ιδέες σας θα μπορούσαμε να πάρουμε 6 – 8 Μπελχαρά και 10 μεγάλες κορβέτες και να ξεμπερδέψουμε.

Flight

Καλό είναι οι σχολιασμοί να έχουν αντικείμενο, να μην γίνονται μόνο για να γίνονται

kafes_filtrou

στο ναυτικό το πολύ πολύ να δώσουμε κανένα φουσκωτό και πολύ του είναι, ψιλό αμπαλοι είναι δεν το κατέχουν

Evanos

Σε νορμαλ συνθήκες ειναι απολύτως σωστά τα επιχειρήματα για διεθνή διαγωνισμό με τα οφέλη που αυτός θα εχει για τη χώρα μας.. Ομως κακά τα ψέματα, όταν φεύγουμε απο τα ανέξοδα λόγια και πάμε στα έργα οιΓαλλοι ειναι οι ΜΟΝΟΙ που δηλώνουν ενεργά παρών. ΚΑΝΕΙΣ δεν θα έστελνε αεροπλανοφόρο με μια μοίρα Ραφαλ να κάνει ασκήσεις με το ναυτικό σου στις νευραλγικές περιοχές νοτια της Κρήτης και μετά να πάει να σκάσει δίπλα στο τουρκικό γεωτρύπανο στα θερμά οικόπεδα της Κύπρου. Προφανώς ουτε οι διφορουμενοι Ιταλοί θα έστελναν μια αντίστοιχη δύναμη ακόμη και αν αγοράζαμε τα πλοια τους. Η στενή… Read more »

sotbak

+1 από μένα

kouk21

Ημουν,ειμαι και θα ειμαι καθετα αντιθετος με την αποκτηση εστω και σφαιρας με βαση πολιτικα κριτηρια και οχι επιχειρησιακα.Αλλα εδω που φτασαμε δυστηχως δεν εχουμε δικαιωμα επιλογης.Η Γαλλια ειναι η μονη χωρα που μας στηριζει αυτη τη στιγμη στα θεματα που εχουν προκυψει με την Λιβυη,την Τουρκια και την ΑΟΖ γενικα.Οχι φυσικα γιατι μας αγαπησε ξαφνικα,αλλα γιατι εχουμε στα συγκεκριμενα θεματα ταυτιση συμφεροντων.Η δε Αμερικη ειναι απο χρονια ο γεωστρατηγικος και εξοπλιστικος “μπαμπας” μας,και η μονη χωρα που μπορει καπως να μαζεψει τον εξ ανατολων μπαμπουλα.Η Ιταλια απο την αλλη ειναι μια χωρα που στο θεμα της “ΑΟΖ” Λιβυης-Τουρκιας δεν… Read more »

Να ρωτησω κατι.
Αφου η Γαλλια εχει συμφεροντα κοινα με μας, θα αλλαζε πολιτικη στην περιπτωση που θα αγοραζαμε ιταλικα σκαφη; πιστευω πως οχι.

Η Ελλαδα δεν μπορει να επηρεασει την πολιτικη Γαλλιας ΗΠΑ Κινας κλπ τουλαχιστον μεσω εξοπλισμων
Ειναι ανεκδοτο.

ShadowMan

σας ειχα πει εκει που συζητάγαμε για τα ΑΒ οτι με πρώτη ευκαιρία θα μάθαινα επιτέλους το μέγιστο βύθισμα πλοιου που μπορει να δεχτεί ο ναύσταθμος της Σαλαμίνας . Δεν ήξεραν να μου πουν ακριβώς μέτρα αλλά το μεγαλύτερο που μπορεί να μπει ειναι ο προμηθέας ο οποίος ειναι τόσο μεγάλος οσο να μην χωράει στις δεξαμενές εκει και για επισκευή παει στον Σκαραμαγκά. Καμία φρεγάτα μας δεν χρειάστηκε να το κάνει αυτό. Επίσης για το θεμα των μεταθέσεων εξαιτίας των ΑΒ μου είπαν οτι όσον αφορά την υποστήριξη τους δεν ενοχλείται κάνεις γιατι εκτός του οτι στην Κρήτη δεν… Read more »

sotbak

σωστές σκέψεις, ευχαριστώ για την την ενημέρωση.

andreasmp412c

Καθε αγορα συνοδευεται με την αναλογη γεωπολιτικη υπστηριξη κ εκει η ιταλια ειναι το λιγοτερο ανεπαρκης. Δυστυχως ειμαστε σε μια κατασταση που ολα παιζουν ρολο. Οσο για τα πλοια ξερει καποιος ποσο πιο ακριβα σε σχεση με τη μπελαρα θα μας κοστιζε μια fremm με sea fire? Θυμαμαι τη φωτο με τα 5 sylver που σιγουρα ανηκε σε fremm κ οχι σε μπελαρα κ ο συνδυασμος με το sea fire θα ηταν η ιδανικη φρεγατα για μας…

sotbak

σωστός

Mageiras

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω! Για την επιτευξη ομοιοτυπιας θεωρώ ότι το σημείο “G” στο εκτόπισμα, ήδη απο την εποχή που το ναυτικό ψαχνοταν με την φρεγατοκορβετα, κι εφόσον δυστυχώς οι ALS (καθως στην ουσία θα ήταν τα ίδια σκάφη με διαφορά μόνο προς το μέγεθος και ίσως καποιες διαφορές στις μηχανές) δεν ευδοκιμησαν είναι οι 4000-4500 τόνοι. Σε αυτό το εκτόπισμα μπορείς να φτιάξεις πλοία με ικανοποιητικές ικανότητες AAW χωρίς κοστοβορες υπερβολές καθώς δεν αντιμετωπίζουμε και την Κίνα, αλλά και οικονομικά στην χρήση, ευέλικτα, Γενικής Χρήσης ASW/ASuW τα οποία μπορούν να σταθούν και σε πιο ανοικτές θάλασσες και καιρούς.… Read more »

skylos

andreasmp412c andreasmp412c
Ισχύει μάλλον αυτό που λες,είχαν στα σχέδια μάλλον ένα μακέτο,βελτιωμένης freda εν ονόματι freem -er,με seafire και τα συναφή..όντως στα χαρτιά αξιόλογή ,αλλά δεν νομίζω να είναι για το πορτοφόλι μας και ως αρχικό σχέδιο και ,συν αυτά που θα ζητήσουμε επιλέον γιατί οι Γάλλοι όλο και κάτι θα ξεχάσουν να βάλλουν που θα πρέπει να το πλερώσουμε επιπλέον χρυσάφι

nigozs

Το άρθρο ανέβηκε χθές και έχει 45 σχόλια !
Ταραξατε τα νερά !!!
Σε κάθε χώρα οι “προσφορές” είναι προσωποποιημένες, συνεπώς αν θα έπρεπε να σκεφτούμε κάτι όπως η προσφορά στην Βραζιλία, ίσως έπρεπε ήδη να το είχαμε δεί.
Το San Giorgio δεν πρέπει να “παίξει” στην παρούσα φάση, τουλαχιστον, καθώς θα δεσμεύσει για την προστασία του πολύτιμες μονάδες.
Δεν είναι καλή ιδέα πάντως…..

nigozs

Διόρθωση λόγω δαιμονος τυπογραφειου: Δεν είναι κακή ιδέα πάντως…..

Nikoss

Πραγματι οι Bergamini αποτελουν μια εξαιρετικη περιπτωση,ειναι καλυτερες απο τις γαλλικες φρεμμ,ειναι σχεδον καινουρια πλοια ενω και με τη τοποθετηση επιπλεον εκτοξευτων α50 η μαχητικη αξια τους θα αναβαθμιζονταν περαιτερω..και φυσικα θα προσεφεραν μια αμμεση και ουσιαστικη ενισχυση στο στολο..το προβλημα βεβαια ειναι το κοστος αφου το πακετο doha+bergamini ισως ξεπερασει τα 3δις ευρω..ισως θα μπορουσαμε να αγορασουμε μονο τις φρεγατες ειδικα αν το κοστος τους κυμαινονταν περι το ενα δις ευρω..

christos_choris_a

Κατ’ αρχήν η Ιταλία δεν έχει δηλώσει οτι της περισσεύουν 2 φρεγάτες της κλάσης Bergamini όπως λ.χ. έγινε με τις Αυστραλιανές Adelaide και όπως ελπίζουμε σύντομα να γίνει με τα καταδρομικά Ticonderoga. Κατά δεύτερο λόγο ακόμα και εάν αποκτούσαμε μια σχετική άνεση σε σχέση με τα κονδύλια που διατίθενται στις εξοπλιστικές δαπάνες ( μείωση των πρωτογεννών πλεονασμάτων ) αυτή την αύξηση την έχει ήδη απορροφήσει το πρόγραμμα απόκητησης των F-35 ( ελπίζω να είναι 20 προσανατολισμένα στην καταστολή αεράμυνας φέροντας ακόμη και αξιόλογα Α/Α όπλα όπως οι ΑΙΜ-120D ), το πρόγραμμα απόκτησης των έως 7 MH-60R και ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός… Read more »

christos_choris_a

Απαντώ στον εαυτό μου ( ζουρλομανδύα παρακαλώ!). Ο Πάνος Καμένος είχε πολύ σωστά προτείνει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όπου ΟΛΟΙ οι Έλληνες θα βάζαμε από ένα ποσον ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός ( μαζί και οι Ομογενείς μαζί κοι οι απανταχού ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ) για ένα φιλόδοξο προγραμμα του Π.Ν. και ” προφητικά ” είχε μιλήσει για απόκτηση ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ( San Giorgio ).

skylos

 Christos “choris” A
Aυτός,πολύ σωστά, που με τα P3,καταβαράθρωσε κάθε ελπίδα εξοπλιστικού??Τι τραπεζικοί λογαριασμοί,λοταρίες και πράσινα άλογα..σοβαρό κράτος δεν έχεις να με προυπολογισμό και ΑΕΠ??Ποιοι ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,οι έλληνες μέσω φορολογίας δεν αγοράζουν οπλα και συντηρούν τις Ε.Δ??Η οικονομία της χώράς νομίζεις επειδή λένε ασυναρτησίες πάει καλά?Ανέκαμψε?γύρισαν οι ΕΛΛΗΝΕΣ οικονομικοί μετανάστες ,οι νέοι??..να διευρυνθεί η φορολογική βάση ,να ανοίξουν θέσεις εργασίας,μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οχι εστίαση??Εγω λέω να βγάλουμε και ειδικό δίσκο υπερ των ενόπλων δυνάμεων τη κυριακή στην εκκλησία…αστειότητες

ETS

Και ποιος σου ειπε οτι τα χρηματα θα πηγαιναν εκει που ελεγαν η αποκλειστικα για εξοπλισμους η αντιθετα θα διατιθονταν γενικα υπερ της αμυνας κατι που θα μπορουσε να συμπεριλαμβανει και τα εξοδα στεγασης και σιτησης πχ των λαθρομεταναστων που εχουν αναλαβει οι ΕΔ? Θα ηθελα μετα να εβλεπα τα προσωπα των διαφορων που ενΙσχυσαν οταν μαθαιναν οτι τα πολυτιμα χρηματακια τους πηγαιναν στο Χασαν και την Αισε η για επιδοματα και κοστη σχετικα με την παρανομη τους εδω ..Εκει να δεις γελιο .. Στην Ελλαδα ζεις .. Οσο για την ιδεα καλη ειναι αλλα οταν οι ιδιοι οι πολιτικαντηδες… Read more »

Θανασης

Μηπως θα ηταν προτιμοτερο να πεταξει εξω το συστημα την πλειοψηφια των αργοσχολων για να γινει πιο αποδοτικο;
Ισως ετσι αρχισουν να λυνωνται και καποια προβληματα που διαιονιζωνται για ασυμφορα μεγαλο χρονικο διαστημα.

JohnnyB

Το ότι τεχνολογικά φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κορβέτα με δυνατότητες Αεράμυνας Περιοχής είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Με την είσοδο σε υπηρεσία μιας τέτοιας κλάσσης πλοίου σε ένα δικτυοκεντρικά χτισμένο ΠΝ θα μας έδινε ζωτικά οφέλη με πολλαπλά κατώτερο κόστος.

sotbak

Αν προβούμε σε αγορά ιταλικών μέσων θα δυσαρεστηθούν οι Γάλλοι……..και δεν νομίζω ότι το θέλουμε…..έτσι πως έχουν τα πράγματα σήμερα…..Βέβαια Naval Group & Fincantieri έχουν συμμαχήσει πλέον, αλλά και πάλι το θέμα είναι γεωπολιτικό…..Εξάλλου, οι φίλοι μας οι Ιταλοί δεν έχουν “κόψει τις γέφυρες” με τους απέναντι…..

kostask22

Το concept διαγωνισμός είναι ένα επικίνδυνο σπόρ που θέλει 1-2 χρόνια να ολοκληρωθεί και λεφτά μπροστάντζα που δεν υπάρχουν. Οι παράμετροι που βάζει το ΠΝ στον διαγωνισμό δηλαδή: υπενοικίαση / παραχώρηση φρεγατών, εκσυγχρονισμός meko και αμυντική συνεργασία, είναι τέτοιοι που προϋποθέτουν πολαπλες συμφωνίες σε επίπεδα ανώτερα της σύμβασης προμήθειας. Όσον αφορά περί διπλωματίας, αν όντως το άρθρο ήταν out of the box, θα έπρεπε να δούμε τον έντονο ανταγωνισμό της Ιταλίας και της Γαλλίας σε χώρες περί τις μεσογείου. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε πρόγραμμα 10 φρεγατών με την Ιταλία γιατί ως πολιτικό σύστημα είναι χαοτικό, στο εξωτερικό της… Read more »

flashg

Όλος ο κόσμος σκοτώνεται να μας δανείσει. Δεν ξέρουμε τι να πρώτο πάρουμε. Η Αμερικάνοι μας δίνουν ΑΒ και μάλιστα εξοπλισμένα , οι Γάλλοι λεφτά για να ναυπηγήσουμε τις Μπελλάρα , τώρα οι Ιταλοί λεφτά και FREMM. Ας βρουν τίποτα λεφτά για να πάρουμε τορπίλες, να βάψουμε τις ΜΕΚΟ , ας αγοράσουν και 40 essm για τις S με τροποποίηση του Μκ29 και τίποτα RAM για S και ΜΕΚΟ που έτσι όπως πάμε θα μείνουν για άλλα 20 χρόνια και ας αφήσουμε τα όνειρα. Είχα ξαναρωτήσει τα συστήματα των F122 (ραντάρ, σύστημα μάχης ) δεν μπορούμε να τα πάρουμε φτηνά… Read more »

JohnnyB

To TDR-10A (ή έστω μια μελλοντική αναβάθμιση με μεγαλύτερη ανάλυση) της Miltech Hellas που έχει εγκατασταθεί και έχει διασυνδεθεί με το Ραντάρ και Σ.Ε.Π του πλοίου, δεν μπορεί να καθοδηγήσει ESSM έστω και για αυτά τα ~14km εμβέλειας στα οποία μπορεί να εντοπίσει στόχο μεγέθους μικρής βάρκας (σύμφωνα με το datasheet)?

flashg

Με τους essm bl2 αυτό το πρόβλημα παύει να υπάρχει. Επίσης και το ram το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό ραντάρ και συνεργάζεται και με το phalax. Λεφτά δεν υπάρχουν. Τα πλοία αυτά θα μείνουν σε υπηρεσία πάρα πολλά ακόμα χρόνια. Ακόμα και αν πάρουμε 2 Μπελλαρά θα αντικαταστήσουν τα 3 S που δεν εκσυγχρονίστηκαν. Μπορούμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε ΑΒ και fremm ή να δράσουμε με τα ελάχιστα χρήματα που έχουμε. Από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα που λέει και ο λαός.

Alexandros

Δεν νομίζετε ότι έχουμε πάρει πάρα πολλά πλοία ;

BOTAM7

Είμαι σίγουρος ότι με αυτά που θα γράψω θα αντιδράσουν οι λάτρεις των περιβόητων [email protected] αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη και με σημείο αναφοράς τις άριστες σχέσεις που έχουμε με την Γαλλία, πρέπει να κάνουμε κινήσεις ουσίας. Αντί λοιπόν να ξοδέψουμε, στην φάση που είμαστε, κοντά στα 3,5 δις για δυο σκάφη, με ένα ποσό της τάξεως των 3,5 – 4,0 δις κατασκευάζεις 8 – 9 Formidable-class frigates με 24 Aster 30 και 32 Camm-er, το λιγότερο στα 32 κελιά που έχουν και ένα Ram block 2 πρίμα στο υπόστεγο. Με μια τέτοια κίνηση αντικαθιστούμε όλες τις S και… Read more »

andreasmp412c

Οι formidable φαινονται εξαιρετικα πλοια αλλα δε ξερω κατα ποσο ειναι τοσο φθηνες ωστε να μπορεσουμε να κατασκευασουμε τοσες πολλες… Συν οτι εχω ενα θεματακι με το ρανταρ που φορανε, θα θελα κατι καλυτερο κ πιο συγχρονο

evaggelos

δε θα ηταν ασχημα μονο που οι γαλλοι χρηματοδοτουν για μπελ οτιδηποτε αλλο ειναι εκτος.

Jacob

Το άρθρο κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Οι Iταλοί “αναγκάζονται” να τα βρίσκουν με την Τουρκία, γιατί και η Γαλλία με τη σειρά της πάει να τους φάει τα μερίδια στη Λιβύη. Ταυτόχρονα εμείς τους έχουμε εκ προοιμίου αποκλείσει απο αγορές κυρίων μονάδων. Για ποιό λόγο ακριβώς να μας υποστηρίξουν; Πιστεύω οτι μέχρι Ιταλοί και Γάλλοι να λύσουν τις διαφορές τους, καλό είναι να μην διαλέξουμε ξεκάθαρα μεριά, γιατί κι ο “χαμένος” δεν θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα.

lakis_komninos

Ενδιαφερουσα η προσεγγιση με αρκετο ρεαλισμο και μεγαλη δοση επιτυχους εκβασης σε ενα κανονικο κρατος που θα ειχε οργανωση και οραμα , αλλα δυστυχως καθε φορα αποδεικνυεται πως ειμαστε χειροτεροι απο τη Μποτσουανα. Αραγε οταν εγιναν οι διαγωνισμοι σε Λιτοχωρο και σε αεροπορικες βασεις για τα μαχητικα , δεν μας διδαξαν κατι σχετικα με την ωφελεια τους? Ακομη και εαν δεν θελουμε διαγωνισμο μπορουμε να μπουμε στην γαλλοιταλικη κοινοπραξια κορβεττων που θα γινει μεσω PESCO και απο εκει να αξιοποιηθει το σχημα που προτεινετε , αλλα φευ… Υ.Γ.1. Μπορει εσεις προσωπικα να μην θελετε ΑΒ ή TICO και εγω να… Read more »

TOMCATTERS

Καιγόμαστε !!! STOP… Επείγει η ένταξη 2 A.Burke η Ticonderoga έως το 2022 STOP…. Η S πρέπει να αποστρατευτούν άμεσα STOP… ΑΜΕΣΑ τορπίλες STOP… ΑΜΕΣΑ λειτουργικά όλα τα υποβρύχια και έναρξη των +2 214HN STOP… Η κατάσταση έχεις ως εξής… στην Αεροπορία έχουμε ελαφρά υπεροχή κυρίως χάρη των πιλότων μας (άλλα και ότι οι αντίπαλοι μας είναι στο κελί 33)… Ο Στρατός μας μπορεί να κάνει μεγάλη ζημία (κυρίως στον Έβρο)….Στο Ναυτικό υπάρχει πρόβλημα…. ας του δώσουμε αυτό που το αξίζει για να κάνει την δουλεία του, βαρεθήκαμε το δεν έχουμε δεν φτάνουν…. ποτέ δεν είχαμε στο κάτω κάτω…. ΑΜΕΣΕΣ… Read more »

commenter

Όλες οι S και οι ΜΕΚΟ μαζί = 2 εκτοξευτές των Τίκο, το 1/8 ενός Τίκο αναφερόμενοι σε κελιά, αν συγκρίνουμε δυνατότητες απλά δεν γίνεται να συγκριθούν γιατί δεν υπάρχουν μπροστά τους. Αλλά είναι σαπάκια, αν μας τα δώσουν δεν θα τα πάρουμε ούτε για να τα παρκάρουμε ένα στη Σούδα και ένα στην Κύπρο για να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου και τα οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κύπρου και νοτίως της Κρήτης για αρχή. Όχι, δεν μας κάνουν.

gkons

Υπάρχει κάποιος λόγος που το ΠΝ δεν εξετάζει την προμήθεια των Ελληνικών σχεδίων της σειράς ALS αντί της προμήθειας DOHA και GOWIND;

andreasmp412c

Ναυπηγεια, τα πλοιο ειναι σε σχεδια μονο, χρονος για δοκιμες κ ερευνα μεχρι να μπουμε καν στη διαδικασια να το φτιαχνουμε, ρισκο λογω μικρης εμπειριας σε τετοιες προσπαθειες, παραδοση σε καθυστερησεις… Αυτα τα λιγα μου ρθαν ετσι προχειρα. Τα αλλα πλοια ειναι ηδη κατασκευασμενα κ δοκιμασμενα. Για μενα ψωνιζεις απ εξω τωρα, παιρνεις κατασκευαστικο εργο κ μετα πας σε δικο σου πλοιο

Velos

Εφοσον η εκλογη ναυπηγησης του εθνικου πλοιου (ΑΛΣ) συνεπαγεται μια χρονοβορα προετοιμασια, αναρωτιεμαι γιατι δεν εχουμε συνεχισει εδω και πολλα χρονια την σχεδιαση και σιγα-σιγα να ειχαμε προχωρησει και στην ναυπηγηση ενος ΑΛΣ 100-125, απο το 2016. Τωρα θα ειχαμε τουλαχιστον μια κορβετο/φρεγατα ετοιμη να παραδοθει στο ΠΝ. Μερικοι θα επικαλεσθουν την οικονομικη κατασταση που επικρατουσε και επικρατει ακομα και σημερα. Οπως ανεφερα πιο πανω “σιγα-σιγα” συμφωνα με οτι περισσευε απο τα οικονομικα της χωρας. Σημερα το πρωτο σκαφος θα ηταν δοκιμασμενο και στην χρηση του ΠΝ της χωρας. Δεν θα πρεπει να περιμενουμε απο καποιον απο τους “συμαχους” μας… Read more »

ETS

Μακετο σε κατεστραμμενα ναυπηγεια με αμφιβολο ιδιοκτησιακο καθεστως ..Δεκα χρονια και αν ..Θελει και ρωτημα?

A.K.

Εδω που φτασαμε οτιδηποτε δεν χρειαζεται κουπια μοιαζει χρησιμο. Το σχολιο μου δεν αφορα τις συγκεκριμενες φρεγατες/κορβετες, αλλα το οτι ωσπου να αποφασισουμε θα φυγει καμια λαμαρινα απο τις S και θα αδειαζουμε τα νερα με τους κουβαδες… H αληθεια ειναι πως τους τελευταιους μηνες γινονται προσπαθειες για να συμμαζευτουν τα πραγματα, ομως εχουμε πολλες τρυπες να κλεισουμε και οι καταστασεις ζοριζουν.

Fingolfin

Μερικές παρατηρήσεις. 1) Οι Fremm που προτάθηκαν στη Βραζιλία ήταν οι Spartaco Schergat και Emilio Bianchi οι οποίες είναι General purpose άρα χωρίς MILAS missiles. Δύσκολο να έδιναν 2 από τις μόλις 4 σύγχρονες Anti‑submarine warfare φρεγάτες τους. (Οι 2 Durand de la Penne-class destroyers πάντως έχουν MILAS missiles). 2) Πολύ καλές οι Doha class corvette αλλά να πάρουμε κοινό σχέδιο με το Κατάρ; Ειδικά με τις γνωστές σχέσεις που έχει με Τουρκία/Αδερφούς μουσουλμάνους; Αν είναι να πάμε σε κορβέτες θα προτιμούσα να συμμετέχουμε στην EUROPEAN PATROL CORVETTE (PESCO PROJECTS) αλλά επειδή μας λείπει ο χρόνος φαντάζει δύσκολο (μετά το… Read more »

Chris Ain.

Η μετατροπή των νήσων απο φρούρια σε “αεροπλανοφόρα” είναι φθηνότερη λύση και η ισχύς που θα αποδίδει θα είναι πολλαπλάσια κάθε μονάδας επιφανείας για την περιοχή του Αιγαίου.
Ας το δούμε πρώτα αυτό και μετά πάμε και σε φρεγάτες και κορβέτες

Animades

Ενδιαφέρουσα άποψη

chikichiki

Δεν είναι όλα τα νησιά ικανά να φιλοξενήσουν αεροπορικές δυνάμεις, ούτε είναι επαρκή τα α/φη για να καλύψουν ένα τέτοιο δίκτυο, ούτε είναι στρατιωτικά συνετό, ούτε πολιτικά εφικτό.

CKfurious

Διαφωνούμε!

Exv γράψει πως το Αιγαίο μια Χαρά κλείνει με επάκτιες και συχrονονα συστήματα πυροβολικού
loiter ammunitions,HAROP και υποβρύχια!!
Για Μεσόγειο θέλουμε υποβρύχια και τορπίλες και σύχρονα anti ship όπλα στα f16
alla edo έχουμε να κάνουμε με τους στόκους του natuikou
δες P-3!!- NAYTIKH AEROPORIA!!

Thras

και σου έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, ότι αυτή η συνταγή οδηγεί στο να χάσεις πολύ ή λίγο, πάντως όχι στο να κερδίσεις σε περίπτωση σύρραξης.

Ας μην αναφερθώ σε περίπτωση καθημερινότητας/κρίσης που δεν θα έχεις τίποτα ως παρουσία σε επίμαχη περιοχή. Θα στέλνουν το Barbaros και εμείς θα λέμε τους έχουμε στοχοποιήσει…

CKfurious

Ονειροβατούμε!!

Όπως διαπιστώνουμε δεν υπάρχει ουδεμία θέληση η δυνατότηα αγοράς νέων η μεταχειρισμένων μονάδων

Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αεροπορία
Το αιγαίο κλείνει με τέτοια συστήματα

Τα μεγάλα πλοία δεν έχουν ελπίδες επιβίωσης σε τέτοιο περιβάλλον
Είναι μονο για σημαιοστολισμούς

(εκτος εάν μιλάμε για tico η abs με δεκάδες διαθέσιμα βλήματα)

Τώρα τι ακριβώς στέλνουμε στοbarbaros για να καταλάβω???

Thras

Στέλνουμε ότι έχουμε. Πάντως όταν χρειάστηκε, την αποτροπή εφάρμοσε μία φρεγάτα S ή σε άλλη περίπτωση ΜΕΚΟ. Δεν είδα καμια συστοιχία ΜΜ38/40 να εμποδίζει τα τουρκικά ερευνητικά…

Με τη λογική σου, αν γίνει η όποια παραβίαση, θα ρίξουμε 2-3 αντιπλοϊκούς και πάμε για πόλεμο. Δεν υπάρει λόγος κλιμάκωσης ή παρουσίας άλλων μέσων. Όποια παραβίαση θα οδηγεί με βεβαιότητα σε θερμό επεισόδιο, με ανεξέλεγκτες προπτικές κλιμάκωσης…

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Χώρα με το μέγεθος της ελληνικής ΑΟΖ, είναι απαραίτητο να έχει ναυτικό, όχι μόνο επάκτιες συστοιχίες!

CKfurious

Έχουμε ανακηρύξει AOZ????
Ποτε??
Με ποια όρια?

Εάν δεν το καταλαβαίνεις πάνω από 6 μίλια από τις ακτές δεν έχουμε κανένα λόγο!!

Ούτε AB ούτε TICO ούτε τορπίλες ούτε Belades!!

Έχεις καταλάβει που μας πάνε?

DimitrisXr

Thras Thras
Αυτο που λεει ο CKfurious και με το οποιο σε γενικες γραμμες συμφωνω δεν ειναι φυσικα να πουλησουμε ολα τα πλοια και να αγορασουμε επακτιες συστοιχιες, αλλα η διαθεση μερους των κονδυλιων του ναυτικου για να εξοπλισουμε τα νησια. Δεν ξερω σε τι βαθμο μπορει να πραγματοποιηθει αυτο, αλλα σιγουρα σε μεγαλυτερο απο αυτο που κανουμε εμεις, δηλαδη “οτι σαβουρα εχουμε στειλτε το εκει”

Chris

Πιστεύω ότι το πρόβλημα μερικώς δημιουργήθηκε από τις γνωστές απόψεις περί δημιουργίας άρνησης περιοχής και γενικά αποτροπής με συστήματα χαμηλού κόστους όπως είναι τα πυραυλικά. Αυτό που βέβαια ξεχνάμε είναι ότι οι χώρες που ανέπτυξαν αυτό το δόγμα, ταυτόχρονα κατασκευάζουν πυρετωδώς πλοία, άρα το δόγμα αυτό – ναι μεν είναι χρήσιμο και επιθυμητό και για εμάς- από μόνο του όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς ως αποτροπή. Όπως σωστά λες τους πυραύλους είτε τους χρησιμοποιείς και πας για πόλεμο είτε δεν τους χρησιμοποιείς και απλά παρακολουθείς τις παραβιάσεις. Τα πλοία επιτρέπουν να βρίσκεσαι και να ελέγχεις μια περιοχή και να… Read more »

Chris Ain.

Ποιό Barbaros! Εμείς λέμε για συστήματα ικανά να πλήξουν εντός της ενδοχώρας. Όταν οι απέναντι θα γνωρίζουν οτι ανα πάσα στιγμή μπορεί να χάσουν τον οικονομικό τους πνεύμονα απο τον τουρισμό στα παράλια, θα το σκεφτούν πολύ πιο σοβαρά να τολμήσουν επιθετική ενέργεια. Πέρα απο τα αντιπλοικά, με ΠΕΠ μεγάλου βεληνεκούς και τα ανάλογα βλήματα και συστήματα τύπου loitering εκτός απο την ζημιά που θα προκαλέσεις, μπορείς να κερδίσεις την αποδέσμευση δυνάμεων για την περιοχή της Αν. Μεσογείου και να κάνεις το έργο της Π.Α. πολύ ευκολότερο. Η Κίνα αυτή την στιγμή έχει καταφέρει να κρατά σε απόσταση τον αμερικανικό… Read more »

Thras

Για συμπλήρωση – και μόνο – των δυνατοτήτων του ΠΝ και της ΠΑ μέσω πυραυλικού “πυροβολικού” συμφωνώ. Αν εννοείτε αντικατάσταση αεροπλάνων με Α/Α συστοιχίες και πλοίων του στόλου με βλήματα Ε/Ε είμαι κάθετα αντίθετος.

Για τον ΕΣ, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αποκτήσουμε βαλλιστικό οπλοστάσιο για να εξισορροπηθεί το τουρκικό και να στοχοποιηθούν όλες οι κρίσμες υποδομές στα παράλια της Μικράς Ασίας και την Ανατολική Θράκη.

chikichiki

Εsύ Sούτ

MisCo

για αεροπλανα δεν ξέρω, σίγουρα ομως με μερικες επακτιες συστοιχιες και πυροβολικο, δεν θα μπορουν να ξεμυτισουν. Βεβαια οι επακτιες δε μας δινουν τα απαραιτητα βηματα σε μια κλιμακωση. Η της χρησιμοποιεις και πας σε πολεμο ή οχι.

Σε καθε περιπτωση βεβαια μας χρειάζονται περισσοτερο απο ποτε, μιας και ο στολος εχει καταρρευσει πλεον (οχι θα… τελειωσε).

Nestoras

Σχετικά με τα πλοία. Πρόκειται για μια ακόμα μαξιμαλιστική σχεδίαση που ονομάζεται καταχρηστικά κορβέτα όπως και πλοία εκτοπίσματος 7.000 τόννων αποκαλούνται πλέον Φρεγάτες. Δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό θα λεγε κανείς, που όμως δημιουργεί μεγάλες παρανοήσεις για τις δυνατότητες του ναυτικού μιας χώρας. Οι συγκεκριμένες μονάδες, αποτελούν πλοία εφάμιλλου εκτοπίσματος με τις φρεγάτες του ΠΝ με ανώτερες δυνατότητες σε όλους τους τομείς εκτός του ανθυποβρυχιακού (ίσως). Η λέξη “κορβέτα” όμως, δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς ακόμα και σε αναγνώστες του ειδικού τύπου. Για το θέμα των CAMM – ER. Αυτή τη στιγμή πιστοποιημένο quad packed σύστημα τους δεν υπάρχει. Μακάρι να ολοκληρωθεί σε κάποιο… Read more »

Alexandros

Θα επανέλθω στον σχολιασμό γιατί πιστεύω πως το άρθρο το αξίζει και είναι η ευκαιρία τώρα για το ΠΝ να επαναλάβει αυτό που έκανε το 1980 με τις Korteaner αλλά σε καλύτερη βάση. Η αρχική ανάγκη μας ήταν και είναι ένα πλοίο ΑΑ προστασίας και σε αυτό είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε, άρα η η γνώμη μου είναι να γίνει μια παραγγελία των FTI με τις FREMM σε ένα mix και να αφήσουμε τις AB που τόσο λατρεύουμε και τις κορβέτες. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούμε και τις δυο λύσεις, αγορά πλοία αντιαεροπορικών δυνατοτήτων πλοία και αντικατάσταση των S. Εκτός… Read more »

NikolakiEfentis

Από την στιγμή που η απόφαση για τις Γαλλικές φρεγάτες είναι πολιτική, δεν χωράει θέμα επιχειρησιακό…

Από κει και πέρα, φυσικά και τα Ιταλικά θα μπορούσαν να επιλεγούν, στο πλαίσιο βεβαίως κάποιου σοβαρού συμβολαίου, για την αποφυγή καταστάσεων C-27J.

Για σκάφη μετα τις Belharra αυτό που απαιτείται είναι διαγωνισμός κι όχι άλλη απςυθείας ανάθεση!

ΥΓ1 – FREMM – “FFG(X)” η βέλτιστη λύση, πολύ απλά!
ΥΓ 2 – Συμμετοχή στην European Patrol Corvette χθες!

Spyros_Kapa

Το άρθρο αυτό λέει πολλά και σημαντικά έχουμε αργήσει πολύ ποτέ όμως δεν είναι αργά:
https://www.ethnos.gr/apopseis/80542_i-ellada-tha-prepei-na-prohorisei-sti-naypigisi-ethnikon-fregaton

Velos

Συμφωνω απολυτα μαζι σου, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ! Πολοι αποστρατοι αξιωματικοι του ΠΝ εχουν κατα καιρους κανει σχολια με αυτο το θεμα. Δυστυχως χρειαζομαστε αμμεσα πλοια επιφανειας για το αποτρεπτικο ρολο που παιζουμε διπλωματικα, τα τελευταια χρονια. Ακομη περισσοτερο με την γεωπολιτικη κατασταση που εξελισσεται με πολυ γοργο ρυθμο. Μολονοτι, δεν πιστευω ο γειτονας να κανει το λαθος να προχωρησει σε μια πραξη που θα μετανοιωσει, αφου θα χασει περισσοτερα απο αυτα που θα κερδισει. Τρεις με τεσσερεις μεταχειρισμενες φρεγατες χρειαζομαστε αμμεσα, για να ενισχυσουμε την ισχυ του στολου. Η αποτρεπτικη ισχυς ειναι η μονη εγγυηση για ειρηνη και ευημερια… Read more »

evaggelos

σιγουρα χρειαζονται αλλα δεν υπαρχουν αμεσα,περα απο αδελαιδες μονη πιθανοτητα εχει η μια φρεγατα μπρεμεν,οσο για τα φρεμ ωραια ειναι αλλα μονο 5 κοματια εχουν οι γαλλοι στην καλυτερη να σου στειλουν λαφαγιετ αν κ αυτες της θελουν.Δυστυχως πεσαμε στην περιοδο της κρισης κ με την εξοδο δεν κυκλοφορει τιποτε.

agnostosependytis

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι όπως φαίνεται οι Ιταλοί (και οι Γερμανοί και Ισπανοί) έχουν κολλητηλίκια με τους Τούρκους, οπότε μια αγορά από αυτούς δεν θα ήταν διπλωματία των εξοπλισμών.

Μια που είπα Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κολλητηλίκια με Τούρκους, είναι ακριβώς οι ίδιες δυνάμεις που είχαν κολλητηλίκια στον ΒΠΠ στον ένα άξονα (του κακού). Τυχαίο?

DP80

Εγώ δεν θα ήθελα να δω ιταλικά πλοία, γιατί θεωρώ ότι Ελλάδα και Ιταλία δεν έχουν κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα και στον πόλεμο το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου τύχει είναι όταν πατήσεις το κουμπί για να φύγει ο πύραυλος, αυτός να μην φύγει ή να πάει στον γάμο του Καραγκιόζη. Ξέρετε φαντάζομαι ότι αυτά τα συστήματα έχουν και διακόπτες. Η καλύτερη λύση θα είναι μαζί με τα Tico και τις εκσυγχρονισμένες MEKO, να πάρουμε τα 4 LCS, να κοτσάρουμε από 2 MK-41 και 8 Harpoon και μια χαρά είναι. Και από τις 9 S κρατάμε τις 2-3 και οι… Read more »

Alexandros

Πάλι καλά που προλάβαμε και πήραμε τον Αβερωφ δλδ

antonios

Think out of the Box IN REALITY.
Μηπως τελικα η ποιο “ανατρεπτικη” ιδεα να ειναι ΚΑΠΟΤΕ να βαλουμε μυαλο και να αρχισουμε να ναυπηγουμε δικα μας πλοια.? Μπαγλαντες, Φιλλιπινες, Ιραν ακομη και Κορεα , κρατη με μηδενικη ναυτικη ιστορια ναυπηγουν δικα τους πλοια και εμεις κοιταμε πως θα γινουμε ποιο ψωμοζητουλες. Τελικα τα παραδειγμα του Καποδιστρια με την Ψωροκωσταινα ηταν προφητικο! Ζητιανοι γιναμε κρατος , ζητιανοι παραμνουμε 200 χρονια μετα.

evaggelos

θα ηταν ενδιαφερον ομως το ιραν φτιαχνει κρις κραφτ χωρις τιποτε οποτε μη συγκρισιμο για μπαγκλαντες φιλλιπινες δεν εχω ιδεα οσο για την κορεα εκανε οτι κι εμεις πηρε πατεντες απο αμερικη κι αρχισε να φτιαχνει φρεγατες-αντιτορπιλικα οπως καναμε εμεις με μεκο -ρουσσεν κ μια χαρα εχουν ιστορια ναυτικη οι κορεατες απλα στην δυση μας ειναι αγνωστο ζητημα,κ ναυπηγουν απο τα τελη του 80 νεου τυπου πλοια κυριως εμπορικα κ μαντεψε τα περισσοτερα λεφτα τα χουν πληρωσει οι ελληνες πλοιοκτητες.

CKfurious

https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/synantisi-makron-mitsotaki-ellinogalliki-symmachia-ston-persiko-me-to-vlemma-sta-ellinotoyrkika/376080/

Για αργότερα οι Belharra
Σε ότι αφορά στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, και με δεδομένο έχουν γραφεί πολλά το τελευταίο διάστημα είτε για την αγορά γαλλικών φρεγατών, τύπου Belharra, είτε για την παραχώρηση-ενοικίαση μίας φρεγάτας, τύπου Fremm, από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας, στη συνάντηση δεν πρόκειται να υπάρχει κάτι παραπάνω από την εκδήλωση ενδιαφέροντος που ήδη έχει γίνει με την επιστολή του υπουργού Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλου στην Γαλλίδα ομόλογο του, τον περασμένο Οκτώβριο.

Steve

Άκρα του τάφου σιωπή στα εξοπλιστικά…
φάγαμε το 500αρικο του προυπολογισμού τον πρώτο μήνα του έτους….
και ο Athan έλεγε ότι 9/1 θα έχουμε έξελίξεις… δε φάνηκε από τότε…

Βρε πουνε οι τορπίλες βρέ????
100 τεχνικούς διαλόγους για να καταλήξουμε ανάμεσα σε 2 ή 3 επιλογές????

..ειχαμε εξελιξεις μετα τις 9/1. Αρνητικες.

evaggelos

εγω λεω 2 fti 6 formidable και αργοτερα βλεπουμε για κατι αλλο.

Spirit

formidable ειναι πια η gowind 3100, μπορεί να πάρει 4 Sylver A50.
Εγώ είμαι της άποψης απευθείας 10 πλοία gowind 3100 (UAE), ομοτυπία και καθολική αναβάθμιση.

Mavi70

Καλησπέρα σε όλους. Άσχετα αν είναι καλές ή όχι oi Doha για το πολεμικό ναυτικό, καλό θα είναι να βλέπουμε προτάσεις που είναι μη συμβατικές(Think ou of the box)! Έτσι μπορούμε να ψάξουμε και αναδείξουμε τα οποία θετικά και αρνητικά που έχει μια σκέψη . Άποψη μου είναι ότι πλοία εκτοπίσματος Κορβετών είναι ακατάλληλα για την Ελλάδα. Το δόγμα που βασίζεται η χώρα είναι σε Φρεγάτες και ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων και υπάρχει λόγος σε αυτό. Μια κορβέτα δεν μπορεί να φέρει κανένα ρόλο από αυτούς που έχουμε καθορίσει εις πέρας. Άσχετα με την σύγκριση (που κακώς γίνεται )με το… Read more »

Dimitris_jp

Τι διαφορα εχει μια φρεγατα 3200 τονων με μια κορβετα 3000 τονων? Ειναι κατι που κανει τις φρεγατες ικανοτερα πλοια περα απο το μεγεθος?

Spyros_Kapa

Το άρθρο με τίς κινεζικές κορβέτες ήταν ίσως προφητικό με τους Κινέζους έχουμε καλές σχέσεις είναι υπερδύναμη και έχουν συμφέροντα στη χώρα μας είσοδος στην Ευρώπη όπως ξέρουμε όλοι λοιπόν κινεζικό σκαρί στελθ φθηνό δοκιμασμένο αγοράζουμε τα σχέδια πάμε σε αρχική συμπαραγωγή αυτοί ρίχνουν ένα πλοίο το μήνα στη θάλασσα και για τα όπλα τα βρίσκουμε με Αμερικανούς και Γάλλους άλλωστε τα όπλα και το ραντάρ κάνουν τη διαφορά.

darede

FREMM IT Emilio Bianchi με παράδοση στο ιταλικό ναυτικό Μάρτιος 2020

https://www.youtube.com/watch?v=ldRpAlA7UV4

agnostosependytis

Αυτό δεν είναι think out of the box. Είναι think out of a scandalous (per gossips) possible pricing of Belharra. Η Fremm που είναι 50% πιο μεγάλη, πιο οπλισμένη κτλ, σε βορειοαφρικανική χώρα είχε πουληθεί για κάτω από μισό δις, και στην Βραζιλία μισό δις. Για ποιο λόγο η φημολογούμενη τιμή της Βelharra δεν είναι χαμηλότερη από αυτού του πλοίου??? Και μην ακούω για το ραντάρ και την ηλεκτρονική δικτύωση, γιατί ένα ραντάρ (ακόμη και πολύ καλό μετριέται σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια, εμείς μοιάζει να πληρώνουμε ένα δις για ραντάρ και δικτύωση ανά σκάφος. Ας μας δώσουν 5 πλοία με… Read more »

adpanos

Δεν έχουν καμιά σχέση οι μη εξοπλισμένες Freem που αναφέρεις, με την αρκετά βαρύτερα εξοπλισμένη Belharra που ζητάμε εμείς.

Εμείς πάμε για Belharra με

4 X ( SYLVER A50/A70)
με SF500
με μάλλον RAM
και STRALES στο 76άρι
==================
με όπλα 16 Χ ASTER 30
με 8 ΧScalp Naval
με (μάλλον) 32 Χ Camm-ER
με 8 Χ exoset

ενώ οι Fremm του Μαρόκου είναι με

2 X (SYLVER A50)
με ένα 76άρι απλό
με ένα μεσαίο radar (herakles) νομίζω.
====================
με 16 ASTER 15
με 8 X EXOSET

Digenis

ER σε ναυτικό CAMM δεν υπάρχει !!! Εκτός και αν εμφανιστεί σαν λαγός !!!

agnostosependytis

Του Μαρόκου πουλήθηκε σε εξευτελιστική τιμή αρκετά κάτω του μισού δις. Εγώ μιλάω για εξοπλισμένη αυτή που πουλάνε στους Βραζιλιάνους, για να μην πω ότι αυτή που προωθούν στο πλαίσιο του FFG στην Αμερική και είναι πολύ εξοπλισμένη, και έχει ειδικές ενισχύσεις για να αντέχει σε πραματικό πόλεμο, και το κόστος είναι το πολύ 800 εκατ, σε σύγκριση με την συζήτηση περί 1,3 δις για την Μπελάρα. Είμαστε με τα καλά μας? Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Μπελάρα είναι κακό πλοίο, όπως έχω πει πολλάκις, είναι πολύ καλό, αλλά στο value for money με την τιμή που υπάρχει στα… Read more »

CKfurious

Δεν έχει ακουστεί τίποτα συγκεκριμένο για το χρηματοδοτικό Για το κόστος εκτιμήσεις κάνουμε με βάση τι έχουν υπογράψει οι Γάλλοι για το αρχικό πλοίο με 2 A50 VLS + ASTER 15 =3.8bill/5 = 760 mil e /ship Το σίγουρο είναι ότι για οποιες τροποποιήσεις ζητήσουμε οι γάλλοι θα μας γδάρουν Ίσως σήμερα έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο Εάν και σήμερα δεν βγει κάτι συγκεκριμένο τότε δεν βλέπω μέλλον θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και τις διερευνήσεις Οι Γάλλοι έχουν θέσει ως τέλη Ιανουαρίου εάν θέλουμε να συμμετέχουμε στο δικό τους πρόγραμμα με τα 5 πλοία Για να δούμε Εκ φύσεως και εμπειρίας… Read more »

adpanos

Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι τέτοια που ΔΕΝ προσφέρεται για αναζήτηση νέων ναυπηγήσεων. Σίγουρα πρέπει να εκκινήσει ο σχεδιασμός για το μέλλον, αλλά αυτό που μας καίει είναι το εγγύς μέλλον και το σήμερα. Στο παρελθόν είχε ξανασυμβεί 2 φορές στο ναυτικό να μην έχει γίνει καμιά νέα αγορά, αναβάθμιση για διάστημα σχεδόν εικοσαετίας . Τότε ψαχνόμασταν για το πως θα τορπιλίσουμε τα νέα πλοία που θα παραλάμβανε το Οθωμανικό πολεμικό ναυτικό είτε στον πορθμό του Γιβλαρτάρ, είτε με την είσοδό τους στο Αιγαίο ….. Για να μπορέσουμε να σώσουμε την παρτίδα θα πρέπει να προβούμε σε αναβάθμιση των οπλικών… Read more »

MisCo

σαν λυση αναγκης, εχει μια λογικη η προταση σου, αρκει να υλοποιηθει γρηγορα. Στις S που μπηκαν νεα ηλεκτροπαραγωγα ζεύγη, θα μπορουσαν να υιοθετηθουν καποιο νεοτερο radar χαμηλου κόστους, strales, RAM, νεα συστηματα ηλεκτρονικου πολέμου και οτι αλλο. Αυτά θα μπορουσαν να αφαιρεθουν και να εγκατασταθουν σε νεοτερη ναυπηγηση οταν αυτη προκυψει.

Εδώ που φτάσαμε πλεον, δεν νομιζω οτι υπάρχει γρηγοροτερη εναλλακτικη.

Γενικα συμφωνω.
Οι προτασεις για τις S ειναι βεβαια μαλλον υπερβολικες.
Νομιζω οτι μονο το RAM εχει περιπου 25 εκατ. αλλα τελος παντων θα μπορουσαν να ενισχυθουν, αν μη τι αλλο εχεις 200 ατομα μεσα.
Τα Phalanx ποσο πια θα κοστιζαν να εκσυγχρονιστουν;

Αυτο που μου κανει *τρομερη* εντυπωση ειναι οτι δεν ακουγεται τιποτα για τις MEKO
ενω θα επρεπε να ειναι η πρωτη κινηση.
Ειναι σα να μην υπαρχει ενδιαφερον.

(τελος δεν καταλαβαινω το thumb down στο σχολιο σου . αβυσσος….)

Animades

Οι φρεγάτες S και ειδικά οι 6 ανάβαθμησμένες είναι η ραχοκοκαλιά των μεγάλων πολεμικών του Π.Ν.
Κατάλαβενω ότι Για νέο εκσυγχρονισμό είναι μάλλον αργά
αλλά ένα Ram 21 βλημάτων θα εδινε στις φρεγάτες αυτες ελπιδες επιβίωσης σε περιβάλλον επιθέσεων κορεσμού
Και αυτό μόνο θα άλλαζε τις ισορροπίες !!

(Οι γερμανικές αντίστοιχες έχουν από 2 RAM ) !!!!!

Kostasq

Τα σχόλια και η αρθρογραφία γενικότερα αναφέρεται στα δεδομένα της εποχής των ισχνών αγελάδων και της οικονομικής κρίσης. Είναι γεγονός πλέον ότι χρήματα υπάρχουν, ήδη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι από τον επόμενο προϋπολογισμό θα αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα και όπως το είπε υπονόησε σημαντικά. Οι εκδόσεις ομολόγων με πολύ χαμηλά επιτόκια έχουν αυξηθεί και οι επενδυτικοί οίκοι μας αναβαθμίζουν. Αυτά τα δεδομένα ΔΕΝ έχουν ακόμη ενσωματωθεί στις συζητήσεις που γίνονται και αυτό συμφέρει τους πολιτικούς που βλέπουν τις νέες οικονομικές δυνατότητες και τρίβουν τα χέρια τους σκεπτόμενοι λαϊκιστικές παροχές. Γι’ αυτό ας συνέλθουμε γρήγορα με τα νέα οικονομικά… Read more »

wolf

Βλεπω δυσκολη την ιταλικη λυση λογω της προβληματικης πολιτικης καταστασης της Ιταλιας. Η
παρουσα Ιταλικη κυβερνηση σημερα ειναι αυριο δεν ειναι και ο Σαλβινι που μαλλον θα ειναι ο επομενος πρωθυπουργος ποτε δεν εδειξε ιδιαιτερη συμπαθεια προς τη χωρα μας.

Μανιαούρης

1)2 Bergamini(με οσο το δυνατον γρηγοροτερη παραδοση) “τουμπανο” στους Aster30(σε συνδυασμο με CAMM-ER ) +1 Doha
2)2 [email protected]@(+ 2 αργοτερα)με 16 Aster30,32 CAMM-ER,8 Naval Scalp(οι αρχικες 2 μπορουν να εχουν πια αυτη τη διαμορφωση-χωρις χασιμο χρονου κ πολλα πολλα- ΑΝ αποκτηθουν ΜΑΖΙ με τις Ιταλικες ενω η διαμορφωση για τις επομενες 2 αναλογα με τις τοτε στρατηγικες αναγκες κ την εξελιξη της σχεδιασης/οικονομικα)+2 Gowind 3100+1Gowind 2500

NIK-13

Νομιζω οτι αυτος ο τροπος σκεψης ειναι λαθος κ οτι η αμυνα κ τα οπλικα συστηματα πρεπει να εχουν διαφορετικη λογικη απο αυτη που εχετε αγαπητη πτηση…..Διαφορετικα θα βρεθουμε να εχουμε 1-2 πλοια απο 4-5 χωρες κ μετα αντε να τα βαλουμε σε ταξη οταν θα ερθει η ωρα για εκσυχρονιστουν η να αγορασουμε οπλα γι αυτα τα πλοια.

Αυτα βεβαια τα λαθη τα κανουμε κ τωρα κ τα καναμε χρονια πριν…αλλα οπως καταλαβαμε [αν καταλαβαμε] δεν βγαζουν πουθενα…

Η αμυνα θελει σχεδιο κ οχι να κανουμε αυτα που λετε.

nigozs

Update ! Μετά την υπογραφή συμμετοχής μας στην Ευρωκορβετα το θέμα μάλλον έληξε σχετικά με τις Κορβέτες. Δύο πολύ σημαντικές πληροφορίες. Η πρώτη έχει να κάνει με τους χρόνους παράδοσης των πλοίων όπου στοχευεται ολοκλήρωση ανά πλοίο μέσα σε 12-13 μήνες χρόνος εξαιρετικά καλός. Δηλαδή ανά δυο πλυμνες έχεις δύο πλοία κάθε χρόνο κατασκευασμένα ! Το δεύτερο έχει να κάνει με τις ενδεχόμενες ανταποδώσεις από Γαλλία/Ιταλία για την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα και εδώ μπαίνουν όσα γράφετε για δύο Fremm ή/και το San Giorgio (για εμενα προσωπικά όχι κατάλληλο για το ΠΝ αυτή την στιγμή). Μένει να δούμε τις εξελίξεις… Read more »

Pillars

Τέλος και ο δανεισμός των δυο FREMM! Κινήθηκαν πολύ γρήγορα οι Αιγύπτιοι και τις αγόρασαν για 500εκ το κομμάτι και μάλιστα με Ιταλική χρηματοδότηση! Φοβερά πλοία, χάθηκε τεράστια ευκαιρία!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99

Related News

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...

Έ. Ένγκελ: Οι ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών...

Ρώσος εισέβαλε με αυτοκίνητο στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα

ΑΠΕ-ΜΠΕΈνας Ρώσος που επέβαινε σε αυτοκίνητο εισέβαλε σήμερα, Παρασκευή, στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Καλύτερα τα πράγματα από τον Αύγουστο στην Αν. Μεσόγειο, αλλά ακόμη υπάρχουν προβλήματα

ΑΠΕ-ΜΠΕΤη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 09.30 (ώρα Βρυξελλών), ξεκινά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «υπάρχουν ιδέες στο τραπέζι για...
- Advertisement -