32.4 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ «Σημαντικές συνομιλίες μεταξύ Naval Group – ελληνικής κυβέρνησης για προμήθεια [email protected]»

«Σημαντικές συνομιλίες μεταξύ Naval Group – ελληνικής κυβέρνησης για προμήθεια [email protected]»

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 296
  •  
  •  

Τους τελευταίους οκτώ μήνες διεξάγονται σημαντικές συζητήσεις μεταξύ της Naval Group και της ελληνικής κυβέρνησης, στα πλαίσια της πιθανής προμήθειας των φρεγατών [email protected], τονίζει ο αντιπρόεδρος της γαλλικής εταιρείας σε θέματα πωλήσεων για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Laurent Mourre.

Μιλώντας στην κάμερα του «Naval News», ο Laurent Mourre υπογραμμίζει ότι πριν την κρίση η Ελλάδα είχε αποφασίσει την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη γαλλική κυβέρνηση για την προμήθεια φρεγατών FREMM (το 2009), επειδή ήταν οι μόνες που μπορούσαν να εξοπλιστούν με όπλα μακρού πλήγματος.

Ο Mourre αναμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να δείξει τον ίδιο βαθμό ενδιαφέροντος, καθώς «μιλάμε για την προστασία των κοιτασμάτων αερίου». Ο ίδιος επισημαίνει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά δηλώνει πως η Naval Group εργάζεται σε αυτό και ελπίζει ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη η εξεύρεση λύσης. Τέλος, ο Mourre μιλώντας για την περίπτωση της Πολωνίας, επανέλαβε το ελληνικό ενδιαφέρον για τον MdCN, λέγοντας ότι οι Πολωνοί θέλουν όπλα μακρού πλήγματος, όπως και οι Έλληνες.

Η Naval Group στοχεύει στη πώληση δυο φρεγατών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, η Naval Group στοχεύει στην πώληση δύο φρεγατών FDI/[email protected] στο Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο, όπως δηλώνει ο Mourre, το κύριο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Και είναι τόσο ουσιαστικό πρόβλημα, που το γαλλικό «Mer et Marine» εκτίμησε πρόσφατα πως και η Naval Group δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει άλλη εξαγωγική επιτυχία δικών της πλοίων επιφανείας στο κοντινό μέλλον στην Ευρώπη, μετά την επιλογή των κορβετών Gowind 2500 από την Ρουμανία.

ΑΠΟΨΗ: Χρειάζεται πραγματικά το ΠΝ φρεγάτες με SCALP Naval ή αυτό είναι αποστολή της ΠΑ και των υποβρύχιων;


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 296
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

61 ΣΧΟΛΙΑ

61 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
NikolasTz

Άντε να δούμε για το Π.Ν. άσπρη μέρα.
Όσο γίνετε σύντομα να δούμε νέες φρεγάτες

JohnnyB

Μπορεί καποιος να μας πει τελικά τι απέγιναν τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 6.2δις που διακρατούνταν από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης και στα οποία η Γερμανία είχε και λόγο(!) αρνούμενη να χρησιμοποιηθούν προς την (ζωτική πλέον) ενίσχυση του Π.Ν?

andreasmp412c

Εγω δεν εχω καταλαβει γιατι η γερμανια κανει κουμαντο στο πως θα διαθεσει η καθε χωρα τα κερδη απ τα ομολογα

chriss8

Άμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς και σε συντηρούν οι άλλοι, τότε σου λένε πώς να χρησιμοποιήσεις τα λεφτά σου ώστε να μην ξανά χρεοκοπήσεις

recce

Όταν σε δανείζουν (μέσω του ESM) με περίπου 1% επιτόκιο ενώ μέχρι πριν μερικούς μήνες το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ήταν πάνω από 4%, ε, τότε έχουν κάποιο λόγο (ανεπίσημα ατην ουσία μέσω eurogroup) στο τι θα κάνεις τα χρήματα.

Ιωάννης

Γιατί είμαστε άχρηστοι ως χώρα

CKfurious

Το θέμα έχει συζητηθεί εκτεταμένα σε προηγούμενα topics σε αυτό το forum
Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαsη για τι πως ποτε και με ποίες προϋποθέσεις θα γίνει με αυτά τα κεφαλαια
Διάβασε λίγο για να πάρεις τις απαντήσεις σου:
https://www.ptisidiastima.com/belhrra-in-aegean-will-arrive-on-time/
comment #84032

Fingolfin

Τα χρήματα αυτά είναι συντετό να πάνε προς αποπληρωμή άλλων υψηλότοκων δανείων (πχ ΔΝΤ). Για νέες φρεγάτες θα απαιτηθεί αύξηση διαθέσιμων ποσών για επενδύσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα που θα προάγουν την ανάπτυξη.

npo

Τι δύο, σε μικρό βάθος χρόνου χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8 συν λίγες κορβέτες για ειδικούς ρόλους. Αφού θα τις πάρουμε που θα τις πάρουμε για ποιό λόγο να πάμε σπαστά? Ας πάμε για πακέτο ωστε να έρθει πιο φτηνά και ίσως και να φτιάξουμε και κάποιες στα Ελληνικά ναυπηγεία.

Costas

Ακριβώς. Και όχι λίγες αλλά σχεδόν όλες στα δικά μας ναυπηγεία. Θεωρώ ότι 15 πλοία μεγέθους φρεγάτας με ορίζοντα απόκτησης 30 ετών. Δηλαδή 1 πλοίο ανά 2ετία κατά μέσο όρο. Κατασκευή τουλάχιστον 13 σε ελληνικά ναυπηγεία. Συμπαραγωγή εξοπλισμού και όπλων της τάξης του 30%. Μεταφορά μέρους τεχνογνωσίας και τεχνολογίας κυρίως όσον αφορά ραντάρ, σόναρ, συστημάτων πρόωσης. Πρόνοια για αναβάθμιση σχεδιασμού και εξοπλισμού κάθε 3 ναυπηγούμενων πλοίων, αναλόγως των αναγκών και της αποστολής. Αποπληρωμή σε ορίζοντα 40 ετών από την έναρξη του προγράμματος. Με 200 εκατομμύρια ανά έτος μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ισχυρότατο ναυτικό με απόλυτες αποτρεπτικές δυνατότητες σε Αιγαίο και… Read more »

npo

ΟΚ. αλλά δεν αρκεί να θέλεις πρέπει και να μπορείς.

Αν είναι να αναπτύξουμε αμυντική βιομηχανία πρέπει να γίνει στοχευμένα με εξασφαλισμένα κεφάλαια (Ελληνικά, όχι Γαλλικά) και σε βήματα. Πρώτα πρέπει να εντοπίσεις τομείς ενδιαφέροντος, να φτιάξεις ένα μικρό έστω βιομηχανικό οικοσύστημα και μετά ν αρχίσεις παραγωγές κλπ.

kon

Καιρό είχαμε να δούμε κάτι για τις belhara. Δεν πιστεύω ότι είναι το οικονομικό το θέμα με αυτά τα πλοία.Η χώρα έχει πλέον την δυνατότητα να βγει στις αγορές και να καλύψει το οικονομικό.
Η ατολμία της Γαλλίας να κάνει μία δυνατή συμμαχία με την Ελλάδα διευκολύνοντας την αρχικά στα mirage και έπειτα στα πλοία θα την αφήσουν σε δεύτερη μοίρα.
Δεν αποκλείεται να πάρουμε 2 belhara το big deal είναι όμως τα ναυπηγεία και το επόμενο μαχητικό και εκεί το δολλάριο μιλάει καλύτερα.

sotbak

2 μπελχάρες φτάνουν για το ρόλο που θα επωμιστούν; Οι Γάλλοι θα το χάσουν το παιχνίδι, θα έρθει ο Αμερικάνος με ένα πακέτο χρηματοδότησης σε βάθος+ κατασκευή ΝΕΩΡΙΟ/ΕΛΕΥΣΙΝΑ + μτχ για κάλυψη κενών και χαιρετίσματα αλά γαλλικά …………….

filon26

Προ κρίσης, λειτουργούσε στην Ελλάδα μεγάλος Γαλλικός τραπεζικός όμιλος ο οποίος σε συνεργασία με την Γαλλική κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί σχέδιο χρηματοδότησης για την ναυπήγηση γαλλικών πλοίων του ΠΝ στην Ελλάδα. Το σχέδιο το πρόλαβε η κρίση, οι προμήθειες αναβλήθηκαν και οι Γάλλοι έφυγαν όπως όπως. Με τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα όμως, η Γαλλία δεν μπορεί να λείπει από τα προγράμματα των ΕΔ. Είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπορεί (και θέλει) να μας προσφέρει οποιοδήποτε σύστημα. Με την αναβάθμιση των f-16 και πιθανή προμήθεια αμερικανικού ΝΜΑ και ελικοπτέρων, το ΠΝ είναι που πρέπει να στηριχθεί σε συνεργασίες με τη… Read more »

sotbak

εγώ δεν βλέπω στο ΠΝ γαλλικά πλοία/όπλα χωρίς χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου και από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι Γάλλοι μπορούν να το πράξουν ώστε να εμείς μεν να βρεθούμε με μπελχάρες (καθόλα ευπρόσδεκτες κατά τα λοιπά) και οι Γάλλοι και λοιποί Ευρωπαίοι να πουλήσουν το κάτι τις τους…..ώστε να υπάρξουν και οι ισορροπίες οι πολιτικές στις οποίες αναφέρεστε….

filon26

Δεν ήμουν σαφής, με συγχωρείτε. Το σχόλιό μου δεν ήταν ευχολόγιο. Στηρίζεται στην υπόθεση πως το προηγούμενο σχέδιο είχε στηριχθεί ακριβώς σε ένα κανάλι χρηματοδότησης μέσω συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου, το οποίο μπορεί (τώρα που η κατάσταση ομαλοποιείται) να ανοίξει και πάλι. Εκεί στηρίζεται και η δήλωση του τ. ΥΠΑΜ και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις με την DCN. Εκείνη την εποχή, η απροθυμία/αδυναμία της Ελληνικής κυβέρνησης να δεσμευθεί (μπροστά στο άγνωστο της επικείμενης κρίσης) ήταν που απέτρεψε την υλοποίησή του. Όμως η πολιτική βούληση από την Γαλλία για την επανενεργοποίηση του συγκεκριμένου καναλιού υπάρχει. Kάτι που δεν συμβαίνει στην Ολλανδία και τη… Read more »

sotbak

εγώ κρατώ μικρό καλάθι γιατί βλέπω πως μας αντιμετωπίζουν στο θέμα των Μιράζ, για τους δικούς τους προφανώς λόγους, αλλά φοβάμαι ότι αν συνεχίσουν με τον τρόπο αυτό (εννοώ το κακό “μάρκετινγκ”) ούτε γαλλικά πλοία ούτε γαλλικά αεροπλάνα θα υπάρχουν σε λίγο στις ΕΔ…

Fingolfin

Φυσικά αν έρθει ο αμερικάνος και σου δώσει ναυπήγηση όλων των φρεγατών (πχ 6 τμχ) σε ελληνικά ναυπηγεία θα έχει πάρει το συμβόλαιο, όσο και αν μας αρέσουν οι Fremm/Belharra.

Digenis

Ελληνικά υπουργεία όπως λεμε ”κονοψ ο ανωφελείς” .Απλά προσπαθούν αν δικαιολογησουν το μισθο τους ,το αποτελεσμα δεν ειναι δικος τους θεμα …και το σύστημα ταΐζετε .

nigozs

Καλύτερα 3 Gowind σε Α/Α έκδοση παρά 2 Belhara….

JohnnyB

Δεν γίνεται να φτιαχτεί Α/Α έκδοση της Gowind 2500-3000 γιατί δεν χωράει να πάρει κάτι μεγαλύτερο απο τον Sylver A-35 που όντας η μικρότερη έκδοση με 3.5μέτρα ύψος δέχεται μόνο πυραύλους Mica VL ή Crotale VT1.
Εάν θέλουμε Aster 15/30 αναγκαστικά πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερο πλοίο όπως η Belharra των 4200 τόνων ή στην FREMM των 6000 τόνων.
Το θέμα είναι να αποφασίσουμε ότι πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη απο χτες όχι σήμερα.

Spirit

Δεν ισχύει αυτό που λες, καλό ειναι, φιλικά πάντα ειναι καλύτερα να γνωρίζεις δύο-τρία πράγματα πριν σχηματίζεις άποψη. Α-50 χωρούν στις Gowind. Αν και δεν είναι αυτό το θέμα.

andreasmp412c

Aster 30 θελουμε οχι aster 15. Κ ειμαι σιγουρος οτι 2 belharra ειναι πολυ μα παρα πολυ καλυτερες απο 3 gowind

Nestoras

Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα διαμόρφωσης. Ίσως η Gowind να μπορεί να φιλοξενήσει τον εκτοξευτή A43 για Aster 15, πολύ δύσκολα όμως θα μπορούσε να μπει ο A50 για τον Aster 30. Αυτό που ισχύει όμως είναι πως τα λεφτά που κοστίζουν 2 Belharra τη διαμόρφωση που επιθυμούμε, αγοράζουν 5 Gowind 2500 με τιμή Ρουμανίας!
Πιστεύω ιδανικά τις “S” θα πρέπει να τις αντικαταστήσουμε με 2 τύπους πλοίων. Μια ακριβή φρεγάτα με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής (όπως η Belharra), για 3-4 μονάδες και μια φθηνότερη με καλές ανθυποβρυχιακές ικανότητες και αεράμυνα σημείου (όπως η Gowind), για 5-6 μονάδες!

Thras

Η αλήθεια είναι ότι το ΠΝ για το Αιγαίο καλύπτεται με σκάφη εκτοπίσματος 3.000 τόνων. Άρα αρκολυν κάποια από τα σχέδια μεγάλων κορβετών για να καλύψουν την ανάγκη για 6 μονάδες. Τα σκάφη αυτά θα έχουν πολύ ισχυρότερο οπλοσμό αππ τις S. Συνοίκά για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο απαιτούνται και 4 επιπλέον σκάφη με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής όπως οι [email protected], FREMM, LCF κλπ. Είμαι απόλυτα υπέρ μεγάλων παραγγελιών και όχι αποσπασματικών για 2 σκάφη που θα κατασκευαστούν εκτός Ελλάδας και με μεγαλύτερο κόστος. ΥΓ: προτιμώ τα αμερικανικά πλοία από τα γαλλικά… Επειδή στις κορβέτες δεν έχουν κατι να αντιπαρατάξουν ιδανική… Read more »

Nestoras

Όλα οκ, αλλά η LCF δεν είναι πλοίο ανοικτής θαλάσσης, είναι πανάκριβο στη χρήση και αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό των ΗΠΑ για τη “φρεγάτα του μέλλοντος”. Οι Αμερικάνοι, που “τους προτιμάμε”, έχουν τη FREMM την Alvaro de Bazan και στεναχωριούνται που δεν ήταν έτοιμη η νέα type 26 για να περιλάβουν και αυτή στο διαγωνισμό (ήθελαν μόνο πλοία σε υπηρεσία)! Η Freedom class αποσύρθηκε διακριτικά, ενώ και το trimaran η Independence class της Austal έχει ελάχιστες πιθανότητες επικράτησης. Το μόνο Αμερικάνικο δοκιμασμένο πλοίο σε μέγεθος φρεγάτας είναι το National Security Cutter της Ingals, που είναι σε υπηρεσία ως περιπολικό ανοικτής… Read more »

Thras

Εννοώ την ολλανδική LCF (De Zeven Provincen) εννοείται με νεότερο ηλεκτρονικό εξοπλισμό…

Δημήτρης Γ.

Αφού είναι τόσο ουσιαστικό πρόβλημα στην Ευρώπη και όχι μόνο το οικονομικό για νέες φρεγάτες κάντε το καλύτερο που μπορείτε να πάρουμε δύο τουλάχιστον ! Με αυτά που ξέρουμε βέβαια χρειαζόμαστε σε ορίζοντα δεκαετίας 6 με 10 αλλά ας γίνει η αρχή.

Εμπρός καλοί μου Γάλλοι!

sotbak

εγώ κρατώ μικρό καλάθι. Οι Αμερικανοί (LM) ΔΕΝ θα χάσουν την ευκαιρία μέσω της ΟΝΕΧ να μπουν στο ΠΝ ακόμη και με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ…άρα δεν θα επιτρέψουν τους Γάλλους να κάνουν παιχνίδι ……

Spirit

Μυαλό δεν βλέπω να βάζουμε ποτέ, δεν καταλαβαίνουν τα επειτελεία ότι τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους πισινούς;
Ας κοιτάζουν να πάρουν κάτι συμβατικότερο με μισό κόστος και διπλάσιες μονάδες μπας και πάρει ανάσα ο στόλος!

JohnnyB

Αν το κάνουμε αυτό ξεμένουμε χωρίς δυνατότητα Αεράμυνα Περιοχής, ξεχνάμε οριστικά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου και την βγάζουμε με 4-6 φρεγατοκορβέτες Gowind 3000, ΤΠΚ SuperVita, Υποβρύχια 214AIP και 4 ελαφρά αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ που ίσα που θα φτάνουν να διατηρήσουμε το Αιγαίο υπό Ελληνική Σημαία.
Προτιμώ να πεινάσουμε πραγματικά απο το να δω αυτό να γίνεται πράξη…

sotbak

συμφωνώ. Χρειαζόμαστε μεγάλες μονάδες επιφάνειας με τις Α/Α δυνατότητες που λες, αλλά θα μπορούσαμε και μτχ να πάρουμε για να μειώσουμε το κόστος.

Spirit

Eνώ αν πάρεις 2 Belharra κατά το 2025 είναι ο στόλος έτοιμος για Κύπρο!

montif74

Τραγική επιλογή. Πλοίο μακέτο που ένας θεός ξέρει πόσα προβλήματα θα δημιουργήσει μέχρι να κατασκευαστεί, ξεπεράσει τα προβλήματα που θα προκύψουν και ενταχθεί στο ΠΝ.

Θα προτιμούσα να επιλέξουμε μια δοκιμασμένη λύση, μια πλατφόρμα τύπου
De Zeven Provinciën, πάνω στην οποία θα χτίσουμε τον νέο στόλο μας. Όπλα μακρού πλήγματος υπάρχουν πολλά και δεν είναι αποκλειστικότητα των Γάλλων.

JohnnyB

Προφανώς δεν έχεις διαβάσει τίποτα για τις Belharra.

montif74

Τα θεωρετικά χαρακτηριστικά της Belharra είναι εντυπωσιακά ΑΛΛΑ ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί καμία οπότε δεν γνωρίζουμε πόσα και τι προβλήματα θα βγάλει το “ψηφιακό” πλοίο. Τρανό παράδειγμα είναι τα U214 που περάσανε πάνω απο 10 χρόνια για να κριθούν αξιόπλοα

JohnnyB

Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα που είναι μέγα σφάλμα.

Η Belharra παίρνει την τεχνογνωσία από τις υπάρχουσες FREMM που είναι επιτυχημένη σχεδίαση.
Αν διαβάσεις θα δεις ότι η Naval Group στην Belharra ενσωματώνει απο τις FREMM και Gowind τον τριγωνικό πύργο με τους αισθητήρες και τα ραντάρ αυτούσιο και απαράλλαχτο σαν κατασκευή και με διαμορφώσεις ανάλογα τις επιλογές του αγοραστή.

Ουσιαστικά πέρα από την ανάπτυξη του κορυφαίου ραντάρ Sea Fire (εκτελεί δοκιμές από τον Απρίλιο) δεν υπάρχει άλλο τεχνολογικό ρίσκο.

andreasmp412c

Κ γω θα θελα de zeven αλλα εκτος κ αν οι ολλανδοι εχουν κανα 2 δις κερδη απο ομολογα δε βλεπω τροπο να τους πληρωσουμε. Οσο για τα οπλα μακρου πληγματος εχεις δει κανεναν αλλον να μας δινει περα απ τους γαλλους;

montif74

Απορώ γιατί κυκλοφορεί αυτο το σενάριο των 2 δις αφου έχει αποφασιστεί πως τα χρήματα αυτά θα πάνε σε αποπληρωμή του χρέους και δεν μπορούν να διατεθούν διαφορετικά. Η αγορά γαλλικών πλοίων με τα χρήματα αυτά ήταν ακοκύημα της φαντασίας του πρώην ΥΠΑΜ Καμμένου.

Η αγορά του σχεδίου De Zeven Provinciën και η ναυπήγηση, σε βάθος χρόνου 8-10 πλοίων, θα έριχνε σημαντικά το κόστος ανά μονάδα.

Thras

Δεν χρειαζόμαστε 8 – 10 πλοία των 6.000 τόνων! Τέσσερα είναι αρκετά…

sotbak

δεν έχεις άδικο και μάλλον αν τις παίρναμε οι Γάλλοι στην καμπούρα μας θα τις δοκίμαζαν, αλλά οι προδιαγραφές του πλοίου είναι πολύ καλές, ειδικά το ραντάρ/ηλεκτρονικά/σύστημα πρόωσης.

Nestoras

Οι Γάλλοι έχουν παραγγείλει 5 ότι και να κάνουμε εμείς και το πρώτο πλοίο θα είναι το δικό τους. Ξεκινά δε ναυπήγηση ίσως και εντός του 2020 και αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2025.

Spirit

De Zeven Provinciën παλιά ιστορία ξεπερασμένη τεχνολογικά το APAR

agnostosependytis

Σε ένα σχολείο έπαιζαν τα παιδιά τους πολιτικούς, στρατιωτικούς κτλ, οπότε ο Τοτός (που κάνει τον πρωθυπουργό)γυρνάει στους αρχηγούς των 3 όπλων και τους λέει: έχουμε προυπολογισμό 450 μύρια το έτος ή 150 μύρια το έτος ανά όπλο, ίσον 1,2 δις για 8 χρόνια, τι θα θέλατε να πάρετε: -Σηκώνει χέρι ο ναυτικός να πω να πω? Όχι του λέει ο Τοτός, ξέρουμε ξέρουμε, να μας πει ο αεροπόρος -Ο αεροπόρος λέει ότι θα ήθελε αναβάθμιση των F-16 και αν την παζαρέψει καλά να έπαιρνε και FOS για τα Μιράζ, άντε και κανά πυραυλάκι. Επίσης στα 4 χρόνια να δωσουμε… Read more »

GK_

Δεν μπορώ παρα να παρατηρησω οτι οι διαπραγματευσεις αφορουν ενα «μινιατουρισμενο» A.B.!!! Δεν ειναι οτι απαιτουμε κατι εξαιρετικα πληρες απο καθε αποψη σε βαθμο που θα αποτελει πραγματικο «μελι» για την καθε επιδοξη «σφηγγα» και «μυγα»; Πρεπει να λαβουμε υποψη οτι η αρχικη αξια των πλοιων αυτων ειναι ιδιαιτερα υψηλη και οτι οι αλλαγες στην σχεδιαση για να ερθει στο επιθημητο επιπεδο του ΠΝ δεν ειναι αμελητεες (Βλεπε περιπτωσεις FREMM-GR FREDA-HN), οτι η εννοια της διευκοληνσης στην χρηματοδοτηση σημαινει και μια σημαντικη δεσμευση για τα επομενα 10 με 15 ετη. Γαλλικο πλοιο, γαλλικα οπλικα συστηματα και μη, σε ενα «αμερικανικο»… Read more »

CKfurious

Ο Τοτός όμως έστησε και Διοίκηση Ναυτικής Αεροπορίας με ωραίες στολές /πουλάδες/ παράσημα φτερά και πάει λέγοντας
Κάποιοι δικοί του θα βρεθούν με πτυχία χειριστών πολυκινητήριων στο τζάμπα για δαύτους και θα μπορέσουν να βρούν και καλοπληρωμένη δουλειά πιλότου μόλις γεράσουν στα 40 με 45!

ʼAσε που θα τη μπαίνουν και στους αεροπόρους πως έχουν και πλοία και αεροπλανάκια να παίζουν

Aντε να στήσουν και οι αεροπόροι καμια διοίκηση Ναυτικού Αεροπορίας να πάρουν και αυτοί Μερικά πλοιαρακια να παίζουν!!

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Είδες οι τότtoi

Νικος

Δεν έχετε βαρεθεί να γράφετε γι’αυτό το θέμα? Πάμε ένα στοίχημα 20 ευρώ ότι ο μόνος τρόπος να έρθουν αυτά τα πλοία είναι χαμηλότοκο δάνειο με αποπληρωμή σε πενήντα χρόνια?
Και όταν λέω να έρθουν σημαίνει ένταξη στο Πολεμικο Ναυτικό και όχι για βόλτα !

agnostosependytis

Ας πάρουμε τις Fremm με την διαμόρφωση που θα κατέβουν στον Αμερικανικό διαγωνισμό, υποθέτω σαν πιο νέο πλοίο (νέα Fremm) θα ειχε πολλά από τα καλούδια της Belharra αλλά θα ήταν πιο μεγάλο και πιο οπλισμένο (Fremm Evo II ή Fremm ντούκι…) Αν πάρει τον Αμερικανικό διαγωνισμό τότε και πιο αξιομαχο θα έχει γίνει και το κόστος της αναμένεται να πέσει λόγω πολλών μονάδων που θα γίνουν. Γενικά θα ήμουν υπέρ να πάρουμε ότι πάρει η Αμερική η οποία υποθέτω τρέχει έναν αυστηρό διαγωνισμό και ξέρει από πόλεμο. Από την άλλη με τι λεφτά να τις πάρουμε, το ναυτικό χρησιμοποίησε… Read more »

Thras

Τίποτα καινούριο…

nikos

Δυο μανάδες μονο; θέλουμε 8 κ 4 εκσυγχρονισμενες μεκο. Το πλοίο είναι asw τι να το κάνουμε κυριοι; με 16 mica vl για αυτό άμυνα; ας μείνουμε στα αμερικανικά γιατί το κόστος θα πάει πολύ

Digenis

2 ειναι ασκοπο. Ο Στολος δεν εξυχρονιζετε με 2 φρεγατες οποτε ο σκοπος της σοβαρης αμυνας δεν εκπληρωνετε .Ουτε καν για αρχη .Για να θεωρηθει αρχη και στροφη προς τη σωστη κατευθυνση θελει τουλαχιστον 4 μπελχαρα.

sotbak

σωστός

Digenis

Και πάρα πολύ έχουν την ίδια γνώμη .Εχει μαλλιάσει η γλωσσα μας … οι κυβερνώντες όμως είναι σε άλλο πλανήτη . Βγηκε ο μπαρμπαφωτης ελεγε για 2 νοικιασμενες fremm . Οι 6 έγιναν 0 ,οι 0 έγιναν 2 νοικιασμένες ,μετά πάλι μηδέν .Λες και παίζουν ρουλέτα είναι στα υπουργεία με τον στολο ,ευκαιριακοί αγνώμονες της άμυνας . Προγραμματισμός και επίτευξη αποτελεσμάτων μηδέν .

Digenis

Επισης δεν βλεπω τους δημοσιογραφους της αμυνας να περνουν θεση σε αριθμους … Γνωριζουν την κατασταση του στολου αλλά δεν παίρνουν θεση να μιλησουν στον κοσμο .

dimitrov

Ρε μανία με τα όπλα μακρού πλήγματος το ΠΝ …. Τεσπά το πήραν γραμμή το κόλπο του Κωστάκη του ακαματου με τις γαλλικές φρεγάτες και πάει γαϊτανάκι το πράγμα από όλες τις κυβερνήσεις. Μάλλον θα το ακολουθήσει κι ο Κούλης; Για να δούμε ….

MPAMPIS

Δεν το πιστευω μαλλον θα τους έχει φύγει η λόξα για όπλα μακρού πλήγματος…….

dimitrov

Και να τους έχει μείνει η λοξά για μακρές συζητήσεις (σκέτο); Χωρίς καμία περίπτωση υλοποίησης; Για να δούμε;

dimitrov

Οπότε θα μείνουμε μόνο με το κόλπο … Κάτι είναι και τούτο. Το λες και βελτίωση.

Γ.Μ.

Καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχουν κι άλλες ανάγκες οι οποίες πρέπει να ικανοποιηθούν κι ας είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μία εξ αυτών είναι και η ανανέωση του γερασμένου στολίσκου των βοηθητικών σκαφών που χρησιμοποιεί το Π.Ν. στους Ναυστάθμους του, χωρίς τα οποία η υλοποίηση κάθε επιχειρησιακού σχεδίου του Στόλου καθίσταται από προβληματική έως αδύνατη. Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορες ευκαιρίες μερικής ανανέωσης του υλικού αυτού, με τις οποίες όμως ουδείς φαίνεται να ασχολείται, καίτοι ενέχουν ελάχιστο κόστος. Άλλη μία διαφαίνεται εδώ: https://www.thedrive.com/the-war-zone/28933/you-can-buy-one-of-the-armys-most-capable-ships-as-the-service-guts-its-naval-fleets Με μία σχετική νύξη προς το ODC της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, το κόστος θα μπορούσε… Read more »

evaggelos

γνωμη μου ειναι να μην παμε σε γαλλικο πλοιο αλλα γαλλικο υποβρυχιο αντε και πλοια υποστηριξης,υπομονη μεχρι την νεα φρεγατα Ηπα.
Υποθετω το 2 πλοια ειναι η αρχη για αντικατασταση των 3 κορτεναερ υποθετικα παντοτε μετα η αντικαταστασεις θα γινονται 1προς 1 εκσυγχρονισμενη.
Το πραγμα θα φανει προσεχως και ειναι το ποιος θα φτιαξει της μεκο.

sotbak

δεν είναι αργά τώρα για γαλλικό υποβρύχιο; Έχουμε τα 214ΗΝ που ακόμη σε φάση ολοκλήρωσης είναι.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

217
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 1.99

Related News

Οι ΗΠΑ ζητούν να φύγουν οι ξένοι στρατοί από τη Λιβύη

Βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση του πολέμου στη Λιβύη εκφράζουν οι ΗΠΑ.Σε ανακοίνωσή του στις 4 Αυγούστου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν...

Στο μάτι της Ινδονησίας η τελευταία φρεγάτα ‘BREMEN’ F-122

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων το υπουργείο Αμύνης της Ινδονησίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει την γερμανική φρεγάτα ‘Lübeck’ (F214), την τελευταία σε...

ΕΕ: Ολλανδία, Ελλάδα και Τσεχία συμμετέχουν στην κρίσιμη επιχείρηση στη Βηρυτό

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά από αίτημα των αρχών του Λιβάνου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος...

Ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στη Βηρυτό

Ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ, με έδρα την Ελευσίνα, μεταβαίνει με μεταγωγικό C-130 στον Λίβανο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φοβερής...

Σενάρια Ψυχρού Πολέμου: Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην Καλιφόρνια

H Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός αδρανούς διηπειρωτικού πυραύλου τύπου Minuteman III νωρίς το πρωί της Τρίτης από την αεροπορική βάση...
- Advertisement -