28.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box Χρειάζεται πραγματικά το ΠΝ φρεγάτες με SCALP Naval ή αυτό είναι αποστολή...

Χρειάζεται πραγματικά το ΠΝ φρεγάτες με SCALP Naval ή αυτό είναι αποστολή της ΠΑ και των υποβρύχιων;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ιστοσελίδα και το περιοδικό είναι από τα ΜΜΕ που έχουν προσπαθήσει με κάθε τρόπο να προβάλουν την ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού για νέες φρεγάτες. Είμαστε αυτοί που ανοίξαμε πρώτοι την συζήτηση, που εξετάσαμε κάθε λύση, είτε για καινούργια είτε για μεταχειρισμένα πλοία, και μάλιστα για λίγες ώρες “πανηγυρίζαμε” πέρσι όταν η χώρα μας μάθαμε πως θα γινόταν οσονούπω περήφανος χρήστης γαλλικών φρεγατών κλάσης FREMM. Οι FREMM, εκείνη την περίοδο, για όσους δεν το θυμούνται, είχαν μόλις εκτελέσει μια επιτυχή (;) αποστολή βομβαρδισμού “δύσκολων” στόχων στη Συρία με την χρήση πυραύλων mdCN (SCALP Naval).

«Βάπτισμα Πυρός» για τον SCALP-Naval (MdCN), video

Φυσικά οι γαλλικές FREMM ήταν εξοπλισμένες με πυραύλους ASTER 15, καθώς βέβαια και με πυραύλους mdCN. Αποτελεί κοινό μυστικό το γεγονός πως η Ελλάδα ενδιαφερόταν για την αγορά πυραύλων SCALP Naval, καθώς είναι ένα όπλο που βρίσκεται ήδη σε ελληνική υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία (SCALP EG), και είναι μια εξαιρετική λύση για ανταποδοτικά πλήγματα αντί ενός όπλου όπως πχ το F-35A.

Τώρα, η ιδεά μια υπερσύγχρονης φρεγάτας, που με hot-transfer, θα ερχόταν στην Ελλάδα, και το ΠΝ θα την αξιοποιούσε άμεσα, και σαν κερασάκι θα είχε ΚΑΙ SCALP Naval, δεν “χάλασε” κανέναν. Βέβαια τελικά η transfer ήτο τόοοοσο hot που κάηκε στην προετοιμασία (της transfer). Ας μην μιλάμε άλλο γι΄αυτή την λυπηρή ιστορία, που μάλλον έπληξε το κύρος της Ελλάδας και την αξιοπιστία μας, καθώς μάλλον οι γείτονες συχνά-πυκνά ρωτάνε αν μας βγήκαν καλές οι FREMM…

Εντός θέρους το ΠΝ έπρεπε να είχε 2 FREMM και 2 [email protected] να ψήνονται. Τώρα; Χαλαρά, παίρνουμε και αεροπλανοφόρο!

Πάμε παρακάτω τώρα, ὅ γέγονε γέγονε. Το μέλλον είχε να κάνει την περίφημη ψηφιακή φρεγάτα FTI ([email protected]), που θα έφερνε πολύ περισσότερα στο ΠΝ. Μιλάμε για το εκπληκτικό ραντάρ Sea Fire 500 και τον επίσης προηγμένο πύραυλο ASTER 30, ανώτερο του Standard SM-2 σε όλες του τις εκδόσεις (ελέω ενεργής καθοδήγησης). Φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, υπήρχε πάντα και ο φοβερός και τρομερός mdCN!

Τώρα, έχουμε γράψει τόσες πολλές φορές, που κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί, πως το ΠΝ χρειάζεται δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Πως να μην χρειάζεται, καθώς οτιδήποτε κάνει ανατολικά της Καρπάθου και Κρήτης θα είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο, αφού τα πλοία στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι εκτεθειμένα στις αεροπορικές επιθέσεις της ΤΗΚ. Έτσι κινδυνεύει δραματικά να αποκοπεί το Νησιωτικό Σύμπλεγμα της Μεγίστης, για να μην μιλήσουμε για την Κύπρο. Κι όλα αυτά, ενώ στην ΑΟΖ μας υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τεράστια αποθέματων αερίων υδρογονανθράκων. Τώρα, γιατί εμείς δεν προχωρούμε τις διαδικασίες εξόρυξής τους όπως οι Κύπριοι, είναι κάτι που δεν θέλουμε να το αναλύσουμε εδώ.

MerEtMarine: Έτσι θα είναι οι ελληνικές [email protected], με ASTER, VL MICA και SCALP NAVAL!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως ΠΝ χωρίς φρεγάτες με αεράμυνα περιοχής, δεν μπορεί να “σταθεί” στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια λύση θα ήταν οι Adelaide, αλλά ακόμη προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που τελικά δεν ωθεί τα πράγματα σε μια λύση. Σίγουρα είναι η μη αποδέσμευση και πυραύλων Standard SM-2 από τα αυστραλιανά αποθέματα (κανούργιο μας τον δίνουν οι ΗΠΑ, ας μην επανέλθουμε σε σενάριο συνωμοσιολογίας) με χαμηλό κόστος, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Πάμε τώρα στις νέες φρεγάτες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως οι [email protected] έχουν σαν κύριο πλεονέκτημα την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων mdCN. Λυπόμαστε που θα το πούμε, αλλά ειλικρινά, θα προτιμούσαμε στην θέση των mdCN να υπάρχουν περισσότεροι πύραυλοι ASTER 30. Αν οι [email protected], LCS, Omega (κοκ) βρεθούν σε λίγα χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, και έχουν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις κορεσμού από εχθρικά F-16 και ένα σμήνος Harpoon/ ATMACA, SOM να κατευθύνονται εναντίον τους, τι πιστεύετε πως θα ήθελε ο επικεφαλής αρχιπλοίαρχος; περισσότερους ASTER 30 ή SM-2 ή μερικούς mdCN που “θα έκαναν τη διαφορά”;

ΑΠΟΨΗ: Φρεγάτες LCS vs [email protected] ή σωστότερα ASTER 15/30 vs ESSM/SM-2

Θα απαντήσουμε εμείς πρώτα. Το ΠΝ χρειάζεται πλοία αεράμυνας περιοχής, η αποστολή του δεν είναι η στρατηγική κρούση. Αν το ΓΕΕΘΑ επιθυμεί το ΠΝ να κάνει στρατηγική κρούση, θα πρέπει να εισηγηθεί στο ΥΠΕΘΑ την διάθεση περισσότερων πόρων, και φυσικά να επιτρέψει την αλλαγή στην δομή δυνάμεων. Δεν μπορούν 13 (ή 10 ή 15) φρεγάτες να τα κάνουν όλα, να κάνουν ΚΑΙ στρατηγική κρούση. Η τελευταία είναι αποστολή της ΠΑ, η οποία με τα χρόνια έχει λάβει τα μέσα για να εκτελέσει αυτή την αποστολή.

Το ίδιο το ΠΝ δεν επιθυμεί να “φορτωθεί” και μια ακόμη αποστολή, ειδικά αν αυτή πρέπει να γίνει σε βάρος των υπόλοιπων υποχρεώσεών του. Αν τώρα “σώνει και καλά”, το ΠΝ πρέπει να κάνει ΚΑΙ στρατηγική κρούση, αυτή μπορεί να γίνει από τα υποβρύχια του ΠΝ, είτε τα νεότερα 214ΗΝ, είτε τα παλαιότερα που ίσως έτσι βρουν μια πιο αποδοτική αποστολή (καθώς μην ξεχνάμε πως ο υποβρύχιος στόλος μας έχει γεράσει επικίνδυνα, και ο “μανδύας” 214ΗΝ δεν μπορεί να καλύψει τα αδύνατά μας σημεία).

ΘΕΜΑ: Αν όχι F-35 για την Ελλάδα, τότε τι;

Αν το ΠΝ αφήσει κατά μέρους τις “ανάγκες” για στρατηγική κρούση από τις νέες φρεγάτες, τότε αυτές κατά πάσα πιθανότητα να γίνουν λίγο περισσότερο προσιτές. Επίσης, τότε το ΠΝ μπορεί να “διευρύνει” τις επιλογές του, και να κοιτάξει άλλες λύσεις όπως τις Gowind 3100, Damen Sigma, LCS, ή απλά να πάρει τις [email protected] σαν ΑΑW φρεγάτες. Καλό είναι να μην εγκλωβιζόμαστε σε “λύσεις” που δεν μας ταιριάζουν, και το βασικότερο, να μην εγκλωβίζουμε και το Ναυτικό σε τέτοιες “αποστολές”.

Πρώτη δημοσίευση 19/3/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

171 ΣΧΟΛΙΑ

171 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis

24 μακρας εμβελιας αστερ 30 ειναι αρκετοι ,8 scalp σε συπληρωματικο ρολο ,και 24 mica ng σε μικροτερα κελια πισω μαζι με 2 ciws .6 τετοια πλοια μαζι με 6 μικροτερα πχ als με 8 κελια γαι 32 essmbl2 , + τις 4 μεκο.Οι τορπιλακατοι σταδιακα καταργουνται και την θεση του περνουν μικρες συγχρονες κορβετες των 900τ. Δεν χρειαζετε να το πουμε οτι τα επομεμα υποβρηχια πρεπει να φερουν παμω 12 scalp . Θεωρω οτι εννοειτε για το μελλον και την επομενη μεγαλη παραγγελεια υποβρηχιων (περα απο τα +2 που μας χρωσταει ο σαφα ).

Fingolfin

24 mica πίσω θέλουν νέο σχεδιασμό του πλοίου που πάει να πει επιπλέον χρόνο και χρήμα.
32 κελιά θα είναι διαθέσιμα συν millenium μπροστά και μακάρι ένα ram πίσω. Αυτά αρκούν.

Digenis

Δεν χρειαζετε κατι τραγικο σε σχεδιο ,Αυτο που χρειαζετε ειναι να πληρωσεις τουw Mica NG για καθε πλοιο … Μονο οι Mica για 4 Fti κανουν 100εκ …

Sousourada

Σωστά.
Το Αιγαίο πόσο το κοστολογούμε;

sotbak

πέστα!!!!

NIK-PAO-13

Αυτοι οι αριθμοι ειναι ελαχιστοι για πλοιο που το θελεις για αα περιοχης…Επισης εχει θεμα με το κανονι που για να βαλεις τα κελια που λες πρεπει να πας στο 76αρι κ οχι στο 127αρι που εχει η μεκο..Τελος 1 μιλενιουμ για την προστασία ενος πλοιου 800..900 εκατομμυρίων ειναι για γελια κ πολυ χειρότερο απ τα 2 φαλαξ που εχουν οι μεκο η το 1 ραμ που εχουν οι πυραυλακατοι.

Georgious

Από που προκύπτει ότι τα κελιά είναι σε συναρτήση του πυροβόλου; Τα κελιά και τα 4Χ8 βρίσκονται ακριβώς πίσω από το πυροβόλο .. και η διάταξη του στα κατώτερα στρώματα δεν νομίζω ότι εμποδίζουν τα κελιά..

Georgios

Georgious χρειάζεται και χώρο κάτω από το κατάστρωμα το πυροβόλο όπως και τα κελιά και τα μέτρα απλά δε βγαίνουν.

aris32

την διαμορφωση με +24mica την προσφέρει η εταιρεία . και το ραμ έχει παρουσιαστει στην φρεγάτα σε διεθνη εκθεση .

Fingolfin

Μακάρι δεν αντιλέγω και εγώ θα ήθελα να έχει άλλους 16 mica πίσω αλλά πιστεύω πως η τιμή θα εκτοξευθεί. Νομίζω πως σε κάθε παρέμβαση το κόστος θα ανεβαίνει.

aris32

η τιμη ανεβαινει επειδη βαζεις επιπλεον 24 πυραυλους . λογικο . δωρεαν δεν θα μπουν . το θεμα ειναι να υπαρχει η δυνατοτητα . διοτι πλοιο χωρις πυραυλους μεσης εμβελειας πλεον δεν υφισταται .

NIK-PAO-13

Η εταιρεια λεει οτι μπορει α βαλει μικα στηνβθεση των αστερ15…οποτε δεν θα εχεις καθολου αα πυραυλους μεσης ακτινας…θα εχεις αστερ30 με ακτινα 120 χιλιομετρα και μικα με 20 χιλιομετρα..

Οσο αφορα τις μακετες που εδειχναν ραμ..εγω σε καμια προταση προς την Ελλαδα δεν ειδα να εχουν ραμ…μιλενιουμ λενε…

Psixraimia

Φίλε σοβαρά τώρα, αυτά που λες δε γίνονται ούτε στο 20% στη σύγχρονη Ελλάδα. Το κόστος θα ήταν εξωπραγματικο

MaxRomana

Βάλε στον σχεδιασμό σου και δυο – τρία Zumwalt-class να ανεβοκατεβαίνουν Θάσο / Κάρπαθο ….. και δυο Los Angeles class ανατολικά της Μεγίστης …. και κλείσαμε. Για όλα τα παραπάνω που προτείνεις πιστεύω ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση από το υπόλοιπο (τα ρέστα δηλαδή) της σύμβασης φρένων (δίσκοι / τακάκια) των Mirage που παραγγείλαμε πρόπερσι.

Digenis

Κρατάω το αστείο της περιγραφής σου και οχι την ουσία …

NIK-PAO-13

Ουτε τους μισους απο αυτους που λες δεν εχει..εχει το προβλημα που εχουν ολα τα Γαλλικα πλοια…δεν εχει πολλους αα πυραυλους μεσης κ μεγαλης ακτινας..ενω δεν εχει καθολου πυραυλους μικρης ακτινας

Digenis

Χώρος υπάρχει , υπηρχε και στην fremm πίσω … το θεμα ειναι να πληρωσει τα 100εκ ως κοστος πυραυλων MICA για να γεμίσεις μόνο αυτό το χώρο με πυραύλους για 4 πλοια .

aris32

βρε παιδια ποσες φορες θα το πουμε . 24 mica (και συντομα ng με εμβελεια 40 χιλιομετρων ) και συνδυασμός ή 24 αστερ30 και 8 σκαλπ ή 32 αστερ30 .
και όλα αυτά με ένα ram . το 76 το πυροβολό δεν με ενοχλει . με νέα πυρομαχικά φτάνει εμβέλεια 40χιλιομετρα .

Georgious

..και των 127 mm με volcano τα 100km, μετά το λες και στρατηγικό…το πυροβόλο ιδιαίτερα με την κατευθυνόμενη έκδοση volcano που θα μπορεί να πλήξει εχθρικά πλοία στις μέγιστες αποστάσεις χωρίς εκείνα να έχουν δυνατότητα εντοπισμού και εξουδετέρωσης τέτοιων βλημάτων

NIK-PAO-13

Τι θα πει χωρος υπαρχει;εχει γινει μελετη να μπουνε η θελει αλλες 10 αλλαγες για να μπουνε;
Η φρεγατα δεν ειναι φορτηγο να βαζουμε πραγματα οπου βρουμε..

Εγω πιστευω οτι αυτη η φρεγατα ειναι για 16 αστερ 30 κ 16 αστερ 15…γιαυτο λενε αν θελεις παραπανω αα πυραυλους πρεπει να αλλαξεις το κανονιβκ απο 127αρι να βαλεις το 76αρι…

Προφανος οσο χωρο κ να εχει δεν μπορεις να βαζεις πυραυλους χωρις αλλαγες

aris32

αγαπητε νικ13 . προφανως δεν ειναι νταλικα . η ιδια εταιρεια στο δινει με την διαμορφωση αυτη δεν το φανταζομαι εγω. η ιδια εταιρεια στο δινει το σκαφος με 127χιλ κυριος πυροβολο και 16 κελια Α50 ή με 76χιλ κυριος πυροβολο και 32 κελια (24Α50 και 8Α70) . η ιδια εταιρεια στο δινει με μιλενιουμ ή με ραμ . η ιδια εταιρεια σου δινει την επιλογη να βαλει 24 κελια για mica ή vt-1 βληματα . ΑΑ . τι αλλο να σου πω ; ναι φυσικα εχει κοστος παραπανω .εννοειται .γιατι αγοραζεις και τα κελια και τους πυραυλους και τα… Read more »

NIK-PAO-13

Φίλε aris32… Καταρχήν μου αρέσει να ανταλλάσουμε απόψεις. Δεχομαι ότι η εταιρεία δίνει κάποιες αλλαγές. Αλλά όπως βλέπεις για κάθε αλλαγή υπάρχει κ κάτι άλλο που αλλάζει.. Για να βάλει παραπάνω κελιά αλλάζει το κανόνι, που για μένα, φρεγάτα πάνω από 4.000 τόνους δεν μπορεί να φέρει 76αρι κανόνι κ όχι 127αρι..η διαφορά είναι μεγάλη. Επίσης δεν ξέρουμε τελικά τι θα γίνει με την ταχύτητα. 28κομβους δίνει η εταιρεία αλλά με την διαμόρφωση που λένε οι Γάλλοι. Αν πχ με τις αλλαγές που ζητάμε η ταχύτητα πέσει στους 26 κόμβους μας κάνει; το ξέρουμε; Για να πω κ την γνώμη… Read more »

aris32

μα δεν ειναι φρεγατα ΑΑ ειναι μια φρεγατα πολλαπλων ρολων με εμφαση στον ΑΑ πολεμο . κατα τα αλλα αν συγκρινω την μπελχαρα με οποιαδηποτε φρεγατα που υπαρχει στην Ευρωπη ειτε λεγεται γερμανικο ΠΝ ειτε λεγεται Ολλανδινο ειτε Δανεζικο ειτε Ισπανικο . ο οπλισμος ολων ειναι 32 μεσης εμβελειας πυραυλους και 24 μεγαλης εμβελειας σμ2 . αρα η διαφορα δεν ειναι μεγαλη . αν εμεις παρουμε μπελχαρα με 24 μικα και 32 αστερ30 . οτι αφορα την ταχυτητα ναι εκει υπαρχει θεμα αλλα να μην ξεχναμε οτι η γαλλια προσφερει κορυφαια συστηματα παρεμβολων και για αυτο δεν εχει αναπτυξει καποιο… Read more »

NIK-PAO-13

Φίλε aris32…1.. Καταρχήν φρεγάτα με αα πυραύλους με ακτίνα 120 χιλιόμετρα κ μετά με 20 χιλιόμετρα δεν υπάρχει.. Θέλεις κ μέσης εμβέλειας αα πυραύλους.. 2…Η Ελλάδα θέλει τουλάχιστον 2 φρεγάτες αα περιοχής κ όχι πολλαπλών ρόλων. 3…ο αα πύραυλος μικα καλύπτει θέση κανονικά ενός αστέρ 15…αυτα που λέμε εδώ να μπούνε δεξιά κ αριστερά εγώ δεν τα καταλαβαίνω.. 4..Οπως είπες η Γαλλία προσφέρει πολύ καλά συστήματα παρεμβολων.. Κ γιαυτό κανένα γαλλικό πλοίο δεν έχει ραμ η άλλο τύπο αυτό προστασίας… Αυτό είναι μειονέκτημα για το πν το οποίο θέλει ραμ…το πν το θέλει όχι εγώ. Όπως επίσης θέλει κ μέγιστη… Read more »

Mavi70

 aris32 Λάθος κάνεις φίλε ξαναδές αυτό που γράφεις ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει Φρεγάτα με 32 μέσης εμβέλειας πυραύλους και με 24 μεγάλης εμβέλειας. 1.Álvaro de Bazán (F-100) Navantia 1×48 mk-41 vls για 32 SM-2 και 64 RIM 162!!Με 127 πυροβόλο!! 2.De Zeven Provinciën 40 mk-41 32 SM-2 ,32 RIM-162 !!Με πυροβόλο 127!! 3.Iver Huitfeldt 32 και 64 αντίστοιχα!!Να συνεχίσω? 4. Type 26. 72 κελιά και βάλε ότι θες!! Όσο αφορά το πολλαπλών ρόλων συμφωνούμε!! Υ.γ Αυτό που με προβληματίζει είναι η απουσία RAM .Εγώ πάντως δεν θα το συνεχίσω για τις Μπελαχάρες .Θα περιμένω να δω στο τέλος τι… Read more »

aris32

ναι mavi70 εχεις δικιο σε αυτα που λες . αλλα αυτα τα πλοια κατασκευαστηκαν για ΑΑW αποστολες οποτε ειναι λογικο να εχουν τοσα πολλα vls . εγω θα παρω σαν παραδειγμα τις φρεγατες πολλαπλων ρολων οπου εχουν το μεγιστο 32vls . και εμενα με προβληματιζει η απουσια ciws . παντως η γαλλικη εκδοση της φρεγατας ειναι απο θεμα ηλεκτρονικων και συστηματων αντιτορπιλικο και απο θεμα εξοπλισμου ελαφρια κορβετα. αν το επιλεξουμε πρεπει οπωσδηποτε να πουμε οτι αυτο ειναι το μελλοντικο καραβι του ΠΝ και για αρχη ας δωσουμε και παραπανω χρηματα αρκει να μπουν ελαχιστον 32vls (16α50 16α70) ενα ram… Read more »

Mavi70

Καλησπέρα το θέμα μου με τις συγκεκριμένες Φρεγάτες είναι ότι θεωρώ ότι τελικώς αγοράζονται για να ικανοποιήσουμε την Γαλλική πλευρά.Μακάρι τελικά να πάμε σε αρκετές μονάδες πέρα των δυο.Η εισαγωγή καινούργιων όπλων και συστημάτων στο ναυτικό θα δημιουργήσει προβλήματα κόστους χρήσης.Στην ουσία είναι πρώτη φορά που το πολεμικό ναυτικό θα εισάγει οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα ενός μεγάλου πλοίου σε υπηρεσία. Δεν πρέπει να μας μπερδεύει η μέχρι τώρα παρουσία των Exocet και να θεωρήσουμε ότι είναι κάτι απλό. Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι το μετά. Δηλαδή όταν μετά από μερικά χρόνια χρειαστούμε να αναβαθμίσουμε λογισμικό ή… Read more »

JetFuel

Το θεμα με την ταχύτητα πλεύσης ειναι υπερτιμημένο. Πέρασαν οι εποχές που τα πολεμικά σκάφη έπλεαν με 30 εως 24 Κόμβους.

Η Φρεγάττα ελάχιστες φορές θα χρειαστει να πλεύσει με την Μέγιστη Ταχύτητα (όποια και εαν ειναι αυτη). Οπότε για Μέγιστη Ταχύτητα οι 28 Κόμβοι ειναι ικανοποιητικό.

JetFuel

Ακριβως, διότι η τοποθέτηση επιπλέον εξοπλισμού δεν ειναι μόνο θέμα διαθέσιμου χώρου.

Ο διαθέσιμος χωρος ειναι σημαντικό, αλλά πιο σημαντικό ειναι Η επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια, οι καλωδιώσεις, οι διασυνδέσεις, οι επιπλέον απαιτήσεις, η αποθηκευτική δυνατότητα, το επιπλέον πλήρωμα για την συντήρηση και λειτουργία του συστηματος και άλλα.

JetFuel

Τι εννοεις «Μέσης Ακτίνας» ; Τα περίπου 50 χλμ ;
Διότι τα περίπου 50 χλμ ειναι η Δραστική Ακτίνα των Αστερ 30 (και των SM1 και SM2 )

Dimitris

Ότι θα πάρουμε κάτι περισσότερο από καΐκι… Οκ. Ιν άδερ νιουζ που λένε και στο Μαλαντρένι: Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσλήψεις σε δήμους
http://www.thetoc.gr/politiki/article/antiparathesi-kubernisis-aksiwmatikis-antipoliteusis-gia-proslipseis-se-dimous

Αυτά.

CKfurious

Η πλακα συνεχίζεται:
Εδώ FOS για αεροσκάφη και πυραυλους, συντηρήσεις ντιζελομηχανών
αναβάλλονται με διαθεσιμότητες για κλάματα και στους 3 κλάδους

Yπάρχει κανένας που ονειρεύεται aκόμα [email protected] με όπλα στρατηγικής κρούσης?

Ακόμα και με τα περιορισμένα εικονικά διαθέσιμα με ένα ορθολογικό προγραμματισμό θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κινήσεις

Εδώ όμως βλέπουμε P-3 καιMH-60R που δεν στέκουν!!

Από τη πολιτκή ηγεσία δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την αμυντική ικανότητα της χώρας και η στρατιωτική ηγεσία σιγοντάρει

δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα

Καλο κουράγιο

Ασβος

Αχ αυτη η ατιμη η ΛΜ να μην υππστηριζει τα γαλλικα

Antonis_V

Ωραία όλα αυτά αλλά απο την στιγμή που δεν έχουμε λεφτά ούτε για σάλιο μου ακούγονται σαν όνειρα θερινής νυχτός..

Ωραίο αστειο

Λεφτά έχουμε (6δις πλεονασμα), αλλά λεφτά δεν θέλουν να διαθέσουν;

Pakos

Δεν τα ξέρεις καλά 11 ηταν τα δις πριν αρχισουν να τα μοιράζουν σε προεκλογικές παροχές.(Χωρις καμια διάθεση να λαϊκισω το ποσό ειναι πραγματικό που αναφέρω).

Giannis

To P.N xreiazetai epeigontws karabia k ap to pouthena bgainei politimo xrima k agorazontai. …elikoptera. ..pou sintoma de tha xoun fregates gia aponiwsi. Endgame. …distixws prepei na pame stis aities. ..giati kwlisiergoun 2 xronia kai oi adeies se exxon Mobil k total new stin kypro teleiwsan to thema adeies oute se examino. To sistima den thelei tin ellada xwra paragwgo energeias alla eisagwgea k hub. Psaxte to sistima to ekastote politiko sto ypourgeio energeias. Otan ayto yperisxiei diakommatika giati na yparxei isxiro P.N? De xreiazetai. .

Alex2324

Συμφωνώ με το άρθρο, άμυνα περιοχής και οι scalp στα υποβρύχια.. Με νέες τορπίλες και νέους πύραυλος και εναντίων πλοίων.

Dionysis

Οσον αφορα τις [email protected] φυσικα και δεν απαιτειται να εχουν mdcn. Σαν επιχειρημα θα παραθεσω τις Αμερικανικες επιχειρησεις στην Λιβυη και στην Συρια οπου και στις 2 χρησιμοποιηθηκαν Tomahawk και δεν υπηρξε και καμια σοβαρη διαφορα στους 2 πολεμους ηταν κυριολεκτικα μια σταλα στον ωκεανο. Πιο συγκεκριμενα στην Λιβυη χρησιμοποιησαν τροποποιημενο πυρηνικο υποβρυχιο με 100 Tomahawk και τα αποθεματα αυτα τελειωσαν μεσα σε λιγοτερο απο 2 ωρες συνεχους στοχοποιησης και πυρων, ενω για την Συρια και τα Destroyer ηταν ζητημα λεπτων. Τωρα η σωστη ερωτηση θα ηταν τι στρατηγικα πληγματα μπορουμε να επιφερουμε με 8,16,24,ή 32 mdcn στην καλυτερη στην… Read more »

chikichiki

Για μένα το θέμα είχε να κάνει με τη συμβολή των MdCN στην άμυνα του πλοίου. Ποτέ βέβαια δεν έκατσα σοβαρά να δω αν θα έστεκε, εν μέρει ελλείψει δεδομένων (πχ εμβέλεια όπλου) αλλά μου φαινόταν ότι δίνεται έτσι περιθώριο στο πλοίο να ενεργήσει proactively αντί reactively μέσω εκτόξευσης πυραύλων πλεύσης εκτός της ακτίνας δράσης των μαχητικών της ΤΠΑ, οι οποίοι χτυπώντας αεροδρόμια θα αδρανοποιήσουν ή έστω θα απομειώσουν τη δυνητική ισχύ ενός πακέτου κρούσης που θα εξορμούσε εναντίον του, αφήνοντας τους 24 Aster 15/30 και όσα άλλα SHORAD/CIWS με μια πιο διαχειρίσιμη δύναμη. Αν αυτό τελικά δεν είναι εφικτό… Read more »

Nestoras

Ο Scalp Naval χρειάζεται εκτοξευτή Sylver A70 μέ μήκος στα 7 μέτρα και 60 εκατοστά. Ο Aster 30 χρειάζεται εκτοξευτή Sylver A50 με μήκος 6 μέτρα και 8 εκατοστά. Η προτεραιότητα του ναυτικού δεν θεωρώ ότι πρέπει να είναι το στρατηγικό πλήγμα, αν και το να υπάρχει η δυνατότητα δεν έβλαψε κανένα. Πρέπει όμως, ένα μέρος του στόλου, ιδανικά 4 πλοία τουλάχιστον, με τις παρούσες όμως συνθήκες δεν το βλέπω, να έχει τη δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Επιπρόσθετα, το τεράστιο μήκος του A70 κάνει ίσως προβληματική τη χρήση του ακόμα και σε πλοία των 120 μέτρων όπως οι [email protected], ιδίως σε… Read more »

sotbak

1) είπες τη μαγική φράση που τα λέει (συνοψίζει) όλα: “…αν και το να υπάρχει η δυνατότητα δεν έβλαψε κανένα”.

2) η φράση σου: “Κοινώς ενώ σε ένα 8άρι MK41 VLS χωράνε 32 ESSM, σε ένα 8άρι Sylver VLS, χωράνε μόνο 8 MICA ή ASTER 15. Κοινώς είτε θα χρειαστούν περισσότερα κελιά τα πλοία για ανάλογο αριθμό πυραύλων, ή θα φέρουν λιγότερους συνολικά πυραύλους εδάφους αέρος.”… νομίζω οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αμερικάνικη διαμόρφωση είναι καλύτερη…

aris32

συμφωνω αλλα ο αστερ15 μπαινει σε συλβερ α43 και α50 ενω ο μικα στον μικροτερο Α35 . ο οποιος μπορει να χρησιμοποιηθει με vt-1 quadpack . αρα σε μια διαμορφωση με 32 κελια α50 και 24 κελια α35 πλευρικα του υποστεγου τοτε η belhara εχει την δυνατοτητα να εχει 32 αστερ30 και 96 vt-1 βληματα ή 24 mica και σε μελλοντικο χρονο Mica ng . επισης αν επιλεγει η επιλογη του camm τοτε χωρις τα πλευρικα sylvera35 η φρεγατα εχει δυνατοτητα για 32 camm και 24 αστερ30 οσα εχουν και οι περισσοτερες φρεγατες ΑΑ που εχουν τα ναυτικα της ευρωπης… Read more »

Antonis_V

Από την στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για σάλιο όλα αυτά μου ακούγονται σαν όνειρο θερινής νυχτός…

stepa

παντα ειχα την απορια κατα ποσον ο scalp naval ειναι αποδεσμευσιμος, με βαση την θεωρητικη του εμβελεια….

Costas

Γιατί να μην είναι; (Δεν ρωτάω ειρωνικά)

chikichiki

Επειδή πουλάει η Γαλλία και όχι οι ΗΠΑ, πολύ πιο αποδεσμεύσιμος απ’ότι πχ JASSM/LRASM/TLAM. Τώρα βέβαια πράγματι είναι λίγο…κάπως να πουλάς σε ημιμπανανίες πυραύλους δύσκολα ανασχέσιμους και τετραψήφιας εμβέλειας (φημολογείται ότι μπορεί να είναι και συγκρίσιμη με του Τόμαχοκ) αλλά η Γαλλία ανέκαθεν ήταν πολύ τσαχπίνα και κενή αναστολών σε τέτοια θέματα, οπότε δεν αποκλείεται τίποτα.

Steve

Πιστεύω πρέπει να υπάρχουν οι mdcn… Οι γείτονες εξοπλίζονται στον τομέα αεράμυνας όποτε τα mirage με τους scalp-eg θα είναι πιο δύσκολο να φτάσουν σε κατάλληλη απόσταση για να αφήσουν τους scalp… + οτι πανω απο το αιγαίο θα γίνεται πανικός… Οι Mdcn εχουν 300χλμ++ εμβέλεια οπότε μπορούν να εκτοξευθούν από ασφαλή απόσταση… Καλό θα ήταν να υπάρχει δεύτερη επιλογή.. φαίνεται και απο τα mirage που η υποστήριξή τους είναι προβληματική… Εάν οι [email protected] ειναι 2+2 θα μπορουσαν να μπουν στις 2… Υπάρχει κανένα νέο όσο αναφορά της [email protected]? πρόσφατα διάβασα οτι έγινε πάλι κάποια συνεδρίαση κτλ… Είδα σε προηγούμενο… Read more »

NIK-PAO-13

Ο σκαλπ αν φυγει απο μεγαλο υψος κ με καλη ταχυτητα ξεπερναει τα 500 χιλιομετρα…τα μιραζ σε 15 λεπτα ειναι σε οποιο σημειο θελεις.Αλλα δεν θα ειναι μονα τους.
Στελνεις 2 φρεγατες με αα πυραυλους περιοχης σε ενα σημειο…ενα πακετο απο 6 αεροπλανα για καλυψη κ στελνεις στο σημειο κ 10 μιραζ με τους σκαλπ…Εξαλου τα μιραζ εφοσον ριξει τον σκαλπ εχει κ 4 μικα πανω του..οποτε μπορει να κανει αερομαχια

Kimon

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι το ΠΝ χρειάζεται παρά πολλούς πυραύλους ΑΑ περιοχής, 24-48-96 όσους πιο πολλούς ανά πλοίο, οι Τούρκοι έχουν πολλά αεροσκάφη, και όπλα πολλά οπότε όσους scalp και να κουβαλάει το κάθε πλοίο στον πάτο της θάλασσας θα είναι άχρηστοι..
Τα υποβρύχια μας καλό είναι να μείνουν στον παραδοσιακό τους ρόλο, άρνηση θαλάσσιας περιοχής στα πλοία των απέναντι και τέλος.
Η στρατηγική κρούση είναι είτε για την Αεροπορία είται με κατάλληλα όπλα για το πυροβολικό (πιο μάγκες είναι οι απέναντι με τα βαλλιστικα όπλα που αναπτύσσουν;)

sotbak

σωστός προβληματισμός…

Νικος

Αυτό δεν είναι άρθρο… Σχόλιο είναι.

Ted

Ίσως πίσω από την επιλογή για στρατηγικό πλήγμα να μην βρίσκονται οι ανάγκες της Ελλάδας υπό στην στενή έννοια του όρου, αλλά πίσω από την επιλογή αυτή να κρύβεται η ανάγκη ώστε η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί μελλοντικά σε έναν πιο ενεργό ρόλο ως μέλος του ΝΑΤΟ ή ως μέλος του στρατιωτικού βραχίωνα της ΕΕ Αυτό δηλαδή που ψάχνει να κάνει η Τουρκία με το αεροπλανοφόρο που ετοιμάζει, να μπορεί να το κάνει και η Ελλάδα με έναν πολύ πιο προσιτό και ασφαλή τρόπο. Ας γυρίσουμε στο παρελθόν Τι ακριβώς είχε προσφέρει η Ελλάδα στους συμμάχους κατά τον 1ο… Read more »

sotbak

καλό σχόλιο.

FTS

Αυτό που λέτε δεν είναι λογικό γιατί το ΠΝ -σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που αναλαμβάνουν τέτοιες αποστολές βομβαρβισμού- δεν θα έχει μεγάλο απόθεμα πυραύλων ωστε να τους ξοδέψει σε αποστολές σε υπερπόντιες τριτοκοσμικές χώρες.

Ted

Στο πλήγμα που έγινε πέρσι τέτοιο καιρό στη Συρία, που υποτίθεται πως ήταν μία κίνηση εντυπωσιασμού και αποφασιστικότητας απέναντι στον Άσαντ, Αμερική, Γαλλία και Βρετανία εκτόξευσαν, όλοι μαζί, λιγότερους από 100 πυραύλους. Εφόσον η μερίδα του λέοντος ήταν από την Αμερική, Γαλλία και Βρετανία εξαπέλυσαν λιγότερους από 10 πυραύλους η κάθε μία.
Δεν μιλάμε δηλαδή για κάτι απαγορευτικό

gdmast

Μια χαρά είναι οι 24 Aster. Ένα πλοίο δεν πάει ΠΟΤΕ μόνο του. Δεν θα είναι μόνο οι aster του ενός. Αρκεί πρώτα να έχουμε Aster. Το ότι η αεροπορία έχει το κτύπημα με τους Scalp, είναι σωστό. Όμως η αεροπορία δεν ξέρω τι θα πρωτοκάνει τη δεδομένη στιγμή και απέναντι σε ένα πιο πολυάριθμο στόλο α/φ, τι διαθεσιμότητες θα έχει και τι αποστολές να καλύψει. Το ΠΝ πρέπει να έχει και το κτύπημα από φ/γ και απο υ/β. Αν ο αντίπαλος δεν ξέρει από που θα του έρθει (π.χ. από α/φ από τη Λήμνο ή από υ/β από ανοικτά… Read more »

sotbak

ε ναι!!! θα συμφωνήσω

JetFuel

ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ Ειναι απαραίτητο να έχουν την δυνατότητα για Στρετηγικό Βομβαρδισμό τα μελλοντικά σκάφη είτε FREMM είτε BelHORA Ο Λόγος: Διοτι ειναι ασύγκριτα ευκολότερο να εκτελέσουν αστραπιαία και αιφνιδιαστικά τα σκαφη στρατηγικο βομβαρδισμό απο ότι τα αεροπλάνα. Καθε εξοπλισμένο σκάφος του ΠΝ με mdCN ειναι μια ΚΙΝΗΤΗ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ Βάση , έτοιμη για το «Πρώτο Πλήγμα» 1. Το πολεμικό έχει πλοίο ετοιμους ανα πάσα στιγμή απο 4-12 mdCN προς εκτόξευση. Οχι μονο ειναι είναι έτοιμοι προς εκτόξευση, αλλά οι αισθητήρες και τα ρανταρ του πλοίου παρέχουν πλήρη υποστηριξη στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής 2. Δύναται Εντός 3′-12′ να… Read more »

Κάποιος

Νομίζω θα συμφωνήσω. Το κόστος στην περίπτωση της [email protected] δεν το κάνει ο Α70 αντί του Α50, ενώ η δυνατότητα ξαφνικού στρατηγικού πλήγματος είναι ανυπολόγιστη για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Όσο για τα υποβρύχια… νομίζω προέχει η παραγγελία και η παραλαβή των υπολοίπων 2 Τ214 για τα οποία έχουν πληρωθεί σημαντικά ποσά. Σαφέστατα η προσθήκη δυνατότητας εκτόξευσης mdCN είναι σημαντική αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των φρεγατών. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορεί να έχει έναν στόλο πλοίων/υποβρυχίων που ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να πλήξει πχ όλα τα ραντάρ της Τουρκίας με το… Read more »

chikichiki

3. Μιλάμε για πύραυλο με ταχύτητα περίπου 800χλμ/ώρα, δηλαδή σε μισή ώρα θα έχει κάνει 400χλμ και σε 10 λεπτά θα έχει κάνει 133.33χλμ, προφανώς οι πύραυλοι θα εκτοξευτούν από πιο μακριά και θα κάνουν περισσότερη ώρα, από την άλλη τα μαχητικά θα διατηρούν κι αυτά συγκρίσιμη ή και μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά ο SCALP EG είναι λίγο ταχύτερος (1000χλμ/ώ), άρα το ποιο είναι το πιο time-critical strike παίζεται. Α. Όμως μια τετράδα πλοίων συνολικά μπορεί να φέρει το πολύ 32 βλήματα, δηλαδή όσο 32 αεροπλάνα και με οποιαδήποτε άλλη μικρότερη διαμόρφωση μπορεί να φέρουν και λιγότερα βλήματα απ’ότι ένα αεροπορικό… Read more »

Steve

3. Κατα πόσο θα είναι δυνατόν να κάνουν τέτοια αποστολή τα mirage σε ένα αιγαίο που θα ειναι γεμάτο απο αεροπλάνα? μαζί με τη συνοδία και να φτάσουν τόσο κοντά για να αφησουν τους scalp…? Οταν απέναντι θα υπάρχουν οι s400 θα μπορέσει να γίνει τέτοια αποστολή? Α. απο τα 32 βλήματα τα 20 να πετύχουν σε αεροδρομια-ρανταρ κτλ είναι ένα καλό πρωτο πλήγμα σε εναν αντίπαλο που ηδη έχει βαλλιστικούς πυραύλους Β. με την εμβέλεια που αναφέρουν για 1000χλμ.. 500χλμ λέω εγώ, μπορούν να εκτοξευθούν από το δυτικό αιγαίο κάτω από προστασία των υπάρχων αντιαεροπορικών συστημάτων Γ,Ε,Ζ, Για ποιό… Read more »

chikichiki

3. Αναλόγως το προφίλ πτήσης, τη διαδρομή, το στάδιο έντασης/κλιμάκωσης, μπορεί να είναι από δύσκολο έως αρκετά εύκολο. Με προφίλ lo-lo-hi, πχ. Οι S-400 είναι κυρίως σύστημα HIMAD επομένως η τρωτότητα των Μιράζ σε αυτούς δε θα είναι απαραίτητα μεγάλη αν πετούν κάτω από τον ραδιοορίζοντά τους. Μπορεί φυσικά πάντα να προηγηθεί/συγχρονιστεί χωριστό πακέτο SEAD. Α. Σαφώς, δεν είπα ότι δεν θα είναι, απλώς ήθελα να δείξω ότι τα πλοία ως πλατφόρμα πυραύλων πλεύσης δεν είναι ξεκάθαρα ανώτερα των αεροπλάνων. Β, Γ, Ε, Ζ. Καταρχάς, γιατί οι Φ/Γ ως πλοία AAW θα πρέπει να μη παραμένουν κρυμμένες στο Αιγαίο αλλά… Read more »

JetFuel

Ενω δείχνεις να καταλαβαίνεις τα βασικά της συλλογιστικής, στην πραξη μπερδεύεσαι μονος σου με την επιχειρησιακή χρήση των όπλων. (Μην αναφέρεσαι στην «ταχύτητα» πυραύλου και συμπεραίνεις για αποστάση, διότι δεν γνωρ’ιζεις το επιλεγμένο προφίλ της πτησης του πυραύλου – Το αποτέλεσμα ειναι οτι μπορεί να βγάλεις πολύ λάθος συμπεράσματα σχετικά με το πιο ειναι Χρονικώς Επείγον και Καθοριστικό ) Οι φρεγάτες δεν χρειάζεται να επιταχύνουν για να φτάσουν σε κάποια ορισμένη θέση. Οι Φρεγάτες κινούνται συνεχώς οταν περιπολούν και μπορούν απο οποιαδήποτε θέση (ακόμη και μέσα απο τον Ναυσταθμο που λέει ο λόγος) να εκτοξεύσουν εντος της αποτελεσματικης ακτίνας δράσης… Read more »

chikichiki

Τα νούμερα αυτά που έβαλα εμφανώς αφορούν πορεία ευθείας γραμμής, άρα είναι το best-case scenario. Αν βάλουμε και προφίλ πτήσης και διαδρομές, είναι εμφανές ότι ο χρόνος πτήσης θα είναι ακόμη μεγαλύτερος από τα αρχικώς αναφερθέντα 10′-30′. Η εκτόξευση πυραύλων πλεύσης δε μπορεί όμως να επαναπαύεται στη μεγάλη τους εμβέλεια. Ενώ θεωρητικά είναι εφικτό να εκτοξευτούν μέχρι και από το ναύσταθμο, στην πράξη τέτοιες μέθοδοι α) μειώνουν την πρόσβαση των όπλων στο στρατηγικό βάθος της Τουρκίας και αναιρούν τη δυνατότητα επίθεσης από ανορθόδοξους άξονες, β) έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με τον κύριο ρόλο του πλοίου ως ασπίδα AAW για την… Read more »

Ασβος

Η πλακα ομωε ειναι να βγει οφ το πλοιο με τα πολλα σκαλπ. Εκει τι κανεις;

JetFuel

Δεν ειναι απίθανο, αλλά θυμίσου οτι ακόμη και ενα πλοίο βγει εκτός μάχης, τοτε θα διαθέτεις άλλα 3 πλοία που θα συνεχίσουν την μάχη.

Mavi70

Βρε παλικάρια για να ρωτήσω κάτι.Ίσως να μην το έχω αντιληφθεί εγώ!!Που το είδατε ότι θα πάρουμε 4 FTI?Εγώ για 2 ξέρω και ακόμα δεν έχουμε υπογράψει κιόλας. Αλλά να δεχτώ εγώ ότι παίρνουμε 4 πλοία. 32 σύνολο mdcn τι ακριβώς θα χτυπήσουμε??Τέντες καμηλιέρηδων στην έρημο Σαχάρα?To 2017 οι Ηπα και σύμμαχοι έριξαν 100 πυραύλους σε μια μόνο Συριακή αεροπορική βάση με πενιχρά αποτελέσματα.Και εδώ συζητάμε ότι οι 32 mdcn θα κάνουν στρατηγικό πλήγμα στην Τουρκία!!

Silverakos

Συμφωνώ μαζί σου ειδικά στο τελευταίο κομμάτι που λες για χερσαίες πυραυλικές δυνάμεις. Πολλοί φθηνοί βαλλιστικοί πύραυλοι έως σε κινητές βάσεις στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Ακόμα και 300 χλμ βεληνεκές να έχουν καλύπτουν τις μισές τους αεροπορικές βάσεις και όλους τους ναύσταθμος από όπου βγαίνουν στο Αιγαίο. Κίνηση ΜΑΤ.

evaggelos

για να αποκτησουμε η να συνεχισουμε να εχουμε λογω κρουσης θα πρεπει ως κρατος να σοβαρευτουμε πραγμα απιθανο αν σκεφτει κανεις ποσον καιρο συζηταμε για τα μιραζ τα οποια οπως παμε τουλαχιστον τα παλια θα μας τελειωσουν.Τωρα θα πρεπει να δουμε αν θελλουμε ποιο απο τα δυο οπλα θα αναλαβει την κρουση κ να λαβει το χρημα αν ειναι το ναυτικο τοτε περα απο αμυνα περιοχης θες κ πλοιο κρουσης αν ειναι η πα τοτε πρεπει να αναβαθμιστουν στανταρ τα 5 κ το νμα να δεχεται σκαλπ,λογω χρηματικης ελειψεως θαρρω οτι πρεπει η κρουση να μεινει στην πα το πν… Read more »

Georgios

evaggelosβαγγελης μα για ναυαρχίδες τις παίρνουμε τις 2+1 FTI.

evaggelos

δε νομιζω οτι ενα καλο ρανταρ κανει τα fti ναυαρχιδες,αν θελουμε ναυαρχιδα τοτε πας σε τικο ,αρλευ η οριζον-φρεμ εκτος αν ειμεθα λαρτζ κ παμε σε τυπου μιστραλ.

MisCo

Η εκτόξευση πυραύλων τυπου cruise δεν ειναι αναγκαία, αλλα ειναι καλοδεχούμενη δυνατότητα. Ειδικα δε το ναυτικο εχει να αντιμετωπίσει πολλες αλλες απειλές, δεν ειναι της προτεραιοτητας του μια τετοια δυνατοτητα.

Τον ρολο της πλατφορμας εκτόξευσης τον έχουν ηδη τα αεροπλάνα και σε μικρότερο βαθμό το πυροβολικο (Atacms).

Το ΠΝ θα πρεπει να επικεντρωθει στην εναερια και την υποβρύχια απειλη (για την οποια δεν γίνεται και πολυς λογος)

sotbak

Πάντως ρε μάγκες μου αρέσουν τα άρθρα σας, ειδικά για το μέλλον της ΠΑ και του ΠΝ. Το ύφος γραφής συνδυάζει στόχευση στο θέμα αφενός και αφετέρου ένα περιπαιχτικό ή εύθυμο τρόπο έκφρασης, που το κάνει ευχάριστο στην ανάγνωση χωρίς να χάνουμε και το δέοντα προβληματισμό. Μπράβο. Συνεχίστε. Τώρα στο θέμα: Επειδή έχει η ΠΑ scalpEG μας χαλάνε μερικοί scalp naval;;; Ίσα ίσα θα τρελαίναμε τους γείτονες, θα άλλαζαν τα επιτελικά τους κάθε μέρα. Φρονώ θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα ακόμη και αν είχαμε αποκτήσει scalp naval σε όχι ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό. Επειδή όμως διατηρώ επιφυλάξεις αν τελικά θα αποκτήσουμε γαλλικά… Read more »

JohnnyB

“Βέβαια τελικά η transfer ήτο τόοοοσο hot που κάηκε στην προετοιμασία (της transfer). Ας μην μιλάμε άλλο γι΄αυτή την λυπηρή ιστορία, που μάλλον έπληξε το κύρος της Ελλάδας και την αξιοπιστία μας, καθώς μάλλον οι γείτονες συχνά-πυκνά ρωτάνε αν μας βγήκαν καλές οι FREMM…” Το πλέον τρανό παράδειγμα προς αποφυγήν τοποθέτησης αλλα και ορισμού πολιτικών νάνων και ασχέτων με τον τομέα της Εθνικής Άμυνας. (το παρών μου σχόλιο προορίζεται και για την μελλοντική Κυβέρνηση της χώρας…) ΠΤΗΣΗ πάλι έχεις απόλυτο δίκιο και ελπίζω η μη απόκτηση των Adelaide να είναι λόγο προτίμησης των ASTER 30 αντί για SM-2MR Block IIIA… Read more »

Costas

Θεωρώ ότι χρειάζεται να υπάρχει δυνατότητα στρατηγικής κρούσης από τις ναυαρχίδες του στόλου. Και ο λόγος είναι ότι αποκτούν οι ΕΔ ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, σε περισσότερα μέτωπα.
Ίσως όμως να μην χρειάζεται να έχουν όλα τα πλοία αυτή τη δυνατότητα.
Αν για παράδειγμα αποκτήσουμε 15 φρεγάτες, οι 4 θα μπορούσαν να φέρουν τέτοια όπλα.
Προέχει εν τούτοις η AAW ενίσχυση του ΠΝ. Άρα τα πρώτα πλοία θα μπορούσε να είναι αμιγώς AAW αν αυτό θα βοηθήσει οικονομικά στην απόκτηση τους. Στη συνέχεια κάποιο νέο πλοίο θα μπορούσε να περιέχει και SCALP.

Georgios

CostasΚώστας κάποια διαφορετικής διαμόρφωσης FTI?

GK_

Συμφωνο με το σκεπτικο του κειμενου. Η ιεραρχηση των προτεταιοτητων υποχρεωνει το ΠΝ να προβληματιστυει στα σοβαρα για το τι χρειαζεται πραγματικα και τι μπορει να χαρακτηριστει σαν «ειδος πολυτελειας» και να το μεταθεσει για το μελλον. μια «ενδιαμεση» λυση, τωρα, δεν λυνει το προβλημα, γιατι οποιοδηποτε πλοιο αποκτηθει, υποχρεωτικα θα πρεπει να δεχτει μια -εστω- περιορισμενη αναβαθμηση για τα του επιτρεψει να επιχειρει με μια σχετικη σιγουρια για τα επομενα 15 χρονια, μεχρι που ο αντικαταστατης θα παρει την θεση του. Τα δημοσιονομικα της χωρας δεν ευνοουν την λεγομενη «ακριβη» λυση, που συνηθιζουμε να διαβαζουμε. απο οπουδηποτε και εαν… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο συνδυασμός μπορεί να είναι 28 Aster 30 και 4 Scalp Naval – μην φέρνετε την καταστροφή για μια χούφτα πυραύλους! Επίσης, οι Scalp Naval έχουν διπλάσια εμβέλεια από τους αεροεκτοξευόμενους Scalp – άλλη κατηγορία όπλου στην ουσία. Και μήπως, κατ’ αναλογία με την δική σας λογική, χρειαζόμαστε τα Μιράζ για αναχαιτήσεις και όχι για κρούση; Και τέλος το πιο φανταστικό: στρατηγική κρούση από υποβρύχια και μάλιστα τα παλαιότερα! Δυνατότητα που ΘΑ έχουν οι Γάλλοι με τα πυρηνοκίνητα Barracuda όταν αυτά κατασκευαστούν! Ή μήπως εννοούσε ο συντάκτης την δυνατότητα εκτόξευσης Tomahawk – που η αποδέσμευσή τους φυσικά θεωρείται δεδομένη, όπως… Read more »

sotbak

με όλα συμφωνώ εκτός από την τελευταία φράση. Είναι λογικό στην αβεβαιότητα του τί τελικά θα γίνει με το ΠΝ, τα πλοία και τα όπλα του, να υπάρχει προβληματισμός που αντανακλάται και στα άρθρα της Πτήσης, αλλά και του όποιου άλλου εξειδικευμένου site στο χώρο

chikichiki

Δε μπορούμε αυθαίρετα να ορίσουμε πυραυλικά φορτία γιατί υπάρχουν και απαιτήσεις. 4 MdCN δεν αποτελούν επαρκή ισχύ πυρός για το ρόλο.

Τα Μιράζ είναι πολλαπλού ρόλου, δεν υφίσταται σύγκριση. Αν και σαν αναχαιτιστικά υστερούν κάπως λόγω του κοντοπόδαρου MICA.

Ο πύραυλος είναι πιστοποιήσιμος και για βολή από τορπιλοσωλήνα Type 209/214. Έχει ειπωθεί στο σάιτ πολλές φορές.

Gunner

Οι Scalp δεν είναι απαραίτητοι για τις φρεγάτες του ΠΝ. Από την άλλη μεριά, το μεγάλο φορτίο ΑΑ πυραύλων είναι απαραίτητο ακόμη και σε μη AAW πλοία.

Γιώργος70

Οι επιχειρήσεις ΠΑ κα ΠΝ στην ανατολική μεσόγειο και Κύπρο είναι ρεαλιστικές , σε δεύτερη φάση , μετά το τέλος της αναμέτρησης ΠΑ/THK και την -ελπίζουμε- καταστροφή της ΤΗΚ δηλ μετά 48 ώρες. Τότε όμως δεν υπάρχει επιχειρησιακή απαίτηση για αεράμυνα περιοχής. Στην πρώτη φάση η επιβιωσημότητα 5-6 φρεγατών στο Αιγαίο επιτυγχάνεται -ως προς το σκέλος που αφορά το ΠΝ- με αντιμετώπιση 6-8 ταυτόχρονων εμπλοκών /φρεγάτα με soft-kills και βλήματα μικρότερου βεληνεκούς. Εάν ανακαλυφθούν υπεργιγαντιαία κοιτασμάτα υδρογονανθράκων , η Ελλάδα γίνει Σαουδική Αραβία και η ελλάδα προμηθευτεί πλοία αεράμυνας περιοχής του 1 δις τότε η Πτήση σφάλλει για SCALP Naval.… Read more »

JetFuel

Ευχαριστώ. Σε όλους όσους αμφισβητούν ή υποτιμούν την χρησιμότητα των (έστω 4) MdCN ανά πλοίο, ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΥΣ: “Εαν υποθετικά γίνει κάτι π.χ. στην Κύπρο. Ποίος θα «φτάσει πρώτος» ;;; ενας MdCN που εκτοξεύει το ΠΝ 300 χλμ μακρυά απο τις ακτές της Κύπρου ή ενα σμήνος Φ-16 που απογειώνεται απο την Σαντορίνη ή την Αγχίαλο “.

Θα καταλάβουν απο μόνοι τους την απάντηση.

chikichiki

Είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση όμως κατά πόσο η Τουρκία, αν σχεδίαζε κίνηση εναντίον της Κύπρου, θα επέτρεπε σε μια φ/γ με MdCN να βρίσκεται σε θέση βολής 300χλμ από την Κύπρο.

Πρέπει επιπλέον να επισημανθεί η ακαταλληλότητα των πυραύλων πλεύσης για την προσβολή τακτικών-επιχειρησιακών στόχων, που θα είναι και η κύρια απειλή σε τυχόν κυπριακό επεισόδιο. Οι πύραυλοι πλεύσης γενικά προορίζονται για στατικούς στόχους υψηλής αξίας, όχι για τακτικούς κινητούς στόχους που θα προελαύνουν στα λιγοστά ελεύθερα εδάφη που απομένουν. Αυτή την απάντηση μπορεί να τη δώσει μονάχα η ΠΑ με αποστολές CAS/BI.

Georgios

chikichikichikichiki με ποιό δικαίωμα η Τουρκία δε θα επιτρέψει μία Ελληνική φρεγάτα να πλέει, κατόπιν αδείας, εντός Κυπριακών υδάτων, νοτίως της Μεγαλόνησου; δεν έχει καν σύνορα εκεί! Και εάν παρενοχληθεί μια φρεγάτα, ειδικά τέτοιας σημασίας, δεν πάει ποτέ μόνη της, στην ανάγκη θα στείλει μια ΜΕΚΟ να καθαρίσει.

Georgios

Γιώργος70 σαν soft kills θεωρώ αρκούν και τα ναυτικά κανόνια, για βομβαρδισμό ξηράς.

Stavrogin

-θες τυρί με τα μακαρόνια σου
-Γιατι; Εχουμε μακαρόνια!
-Όχι, είναι υποθετικό το ερώτημα
Όπως και να χει
Προέχει η αεράμυνα. Άν είσαι κύριος του αέρα απαγορεύεις στον αντίπαλο την συνέχιση των επιχειρήσεων. Συνεπώς χρειάζονται ικανή αεροπορία και πλοία αεράμυνας. Για να επιβιώσουν τα πλοία χρειάζεσαι ανθυποβρυχιακή και αντιβαλλιστική προστασία. Αν έστω ένας απο αυτούς τους όρους δεν καλύπτεται επαρκώς, η μάχη της θάλασσας θα χαθεί. Η χρήση πυραύλων κρουζ έρχεται το λιγότερο τρίτη και η αδυναμία μας να αγοράσουμε 20 τορπίλες απαντά με τον “καλύτερο” τρόπο στο υποθετικό ερώτημα σας.

JetFuel

Η συλλογιστική σου βασίζεται στην πραγματικότητα αλλά οι επιπτώσεις της μας καθηλώνουν σε αμυντική στάση . Θα είμαστε πάντα «δεύτεροι» εαν σκεφτώμαστε έτσι.

Georgios

StavroginΚωνσταντίνος άρα για ASW χρειάζεσαι σόναρ τροπίδας και συρόμενο με καλά μονωμένους αεροστροβίλους για να κάνεις αποτελεσματική δουλειά.

Χαλια

” Μια λύση θα ήταν οι Adelaide, αλλά ακόμη προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που τελικά δεν ωθεί τα πράγματα σε μια λύση”

ΝΑ βοηθήσω ;
ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Fingolfin

Το θέμα είναι πόσα πλοία ΑAW θέλουμε. Λογικά θέλουμε 2. Συνεπώς 2 Belharra σε ρόλο AAW και οι υπόλοιπες (2 ή 4) με 16 Mdcn/ 16 aster15.
Mdcn σε υποβρύχια ναί αλλά μόνο στα 214 ή σε καινούρια. Μη βάλουμε Mdcn στα 209 που σε 10 χρόνια θα πρέπει να αποσυρθούν.

JetFuel

Χρειάζεται Ναυπήγηση άλλου τύπου Υ/Β για τα 12 MdCN.

Georgios

Fingolfin Fingolfin για 2+1 FTI συζητάμε, όλες πρέπει να είναι κοινής διαμόρφωσης γιατί παραείναι λίγες. Μακάρι να ήταν 2+2 ή βέλτιστα 3+3 ή 2+2+2, θα άλλαζαν πολλά, πρακτικά θα μπορούσαμε να επιλέξουμε διάφορες διαμορφώσεις, ακόμα και στο μηχανοστάσιο για τα ASW.

Thras

@Jet Fuel Μου άρεσε πολύ το στοιχειοθετημένο σχόλιο σου. Αυτό που δεν λαμβάνεις υπόψη είναι ότι τα Μ2000-5 ακόμα και σε διαμόρφωση στρατηγικής κρούσης, έχουν απόλυτη δυνατότητα αυτοπροστασίας μεταφέροντας πυραύλους MΙCA (4 ή και 6). Φυσικά οι δυνατότητες ελιγμών τους είναι περιορισμένες , αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι άοπλα ή απροστάτευτα… Στο θέμα του άρθρου, συμφωνώ με την πλειοψηφία των σχολιαστών ότι το επείγον είναι η ΑΑ άμυνα περιοχής του στόλου. Η στρατηγική κρούση μπορεί να αναληφθεί από πλήθος άλλων μέσων και σίγουρα δεν πρέπει να μείνει μόνο στα χέρια της ΠΑ, ειδικά εφόσον και ο αντίπαλος ενισχύει συνεχώς… Read more »

JetFuel

Φίλε μου η συλογιστική σου (οτι το Μ2000-5 εξοπλισμένο με Σκάλπ θα μπορεί να φέρει και ΜΙΚΑ) δεν άσχημη αλλά δεν ειναι επακριβής. Διότι στην περίπτωση αυτη Το αδύνατο σημείο ειναι η αυτονομία του Μ2000-5 σε καύσιμα. Δλδ, πρώτα θα εκτελέσει το Μ2000-5 την εκτόξευση του ενός Σκάλπ, και κατόπιν εαν εχει καύσιμα για φερ ειπείν ακόμη 5′-10′ για να μετέχει σε (εγγύς ή εξ αποστάσεως) αερομαχία. Ενω όλοι θέλουν αυξημένο ΑΑ πυραυλικό φόρτο στα πλοία, ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ οτι η σημερινή πραγματικοτητα σχετικά με την (υπο) στρατηγική κρούση καθορίστηκε απο την δεκαετία του 1990 οταν εξοπλίσαμε την ΠΑ με Σκάλπ. Σημερα… Read more »

Thras

Είναι βέβαιο ότι εφόσον έχεις την δυνατότητα να προσθέσεις δυνατότητα υποστρατηγικής κρούσης στο ΠΝ, πρέπει να γίνει. Απλά σημείωσα ότι δεν είναι προτεραιότητα στην παρούσα φάση, όταν η δυνατότητα ήδη υπάρχει στην ΠΑ (όπου χρειάζεται επαναπιστοποίηση των βλημάτων και προσθήκη τουλάχιστον άλλων τόσων) και είναι πιο εύκολο και αποδοτικό να προστεθεί στο πυροβολικό με πολύ μικρότερο κόστος και μεγαλύτερο πλήθος πυραύλων από το Ισραήλ. Σε περίπτωση που το ΠΝ αποφασίσει να βγεί στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε προς Καστελόριζο, είτε προς Κύπρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Task Force που θα διατεθεί θα διαθέτει πολύ μεγαλύτερη δύναμη και όχι μία φρεγάτα.… Read more »

Georgios

JetFuelJet Fuel για το Strales χρειάζεσαι οπωσδήποτε το 76ρι κανόνι μπροστά γιατί από εκεί εκτοξεύονται τα βλήματα αναχαίτισης. Πρακτικά μετατρέπει το ναυτικό κανόνι και σε CIWS 2 σε 1 που λένε και αυτό είναι πολύ καλό.

FOX

Ακόμα βλέπω δεν έχουμε καταλάβει ότι τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους ποπούς…
Κάναμε πρόοδο όμως σταμάτησε να αναπαράγεται η σαχλα με τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Μας πήρε 2-3 χρόνια αλλά το εμπεδωσαμε

adpanos

Πιστεύω σωστή απόφαση θα ήταν η ύπαρξη σε ορισμένες, όχι όλες, φρεγάτες Scalp naval.

Αλλά με την προϋπόθεση πως αυτή η αύξηση κόστους δεν θα οδηγήσει σε μείωση των αριθμών των μονάδων επιφάνειας.

Μην την πατήσουμε σαν τους Γιαπωνέζους που έφταναν το πανάκριβο Μουσασι και Γιαννάτο αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν ποτέ ορθά φοβουμενοι πως θα τα χάσουν λόγω του ότι ήταν ακριβά ….

Ασβος

Εκει στο ΠΝ μαλλον δεν εχουν αντιληφθει την κρισιμοτητα της καταστασης ( εννοω απο θεμα €). Ονειρευονται την δικη τους αεροπορια, θελουν το δικο τους πεζικο ενω ο μ.ο. ηλικιας πλοιων και προσωπικου που τα επανδρωνει ειναι κοντα στα 40 ετη. Ολοσωστη η τοποθετηση προς πλοια Α/Α και μονο για την Αν. Μεσογειο. Στρατηγικη κρουση στην ΠΑ με μτχ Μιραζ-2000D/N γιατι με ραφαλ χλωμο.

Atk

“Πενία τέχνας κατεργάζεται” Έχω ξανααναφερθεί σε παλιότερο σχόλιο μου ότι καθώς δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε καινούργιες φρεγάτες αεράμυνας περιοχής και επείγει να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ 200 που έχουμε-γιατί να μην έχουμε με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια-και να τις μετατρέψουμε σε 4 φρεγάτες αεράμυνας περιοχής με το να τοποθετήσουμε: 1.Το ραντάρ τεχνολογίας AESA (EL/M-2248 MF-STAR) και να αντικαταστήσουμε ή να διατηρήσουμε κάποια από τα ραντάρ DA08-MW08 2.Στην θέση του CIWS Mk15 Phalanx μπροστά απο την γέφυρα τους καθέτως εκτοξευόμενους αντιαεροπορικά πυραύλους Barak 8 εμβέλειας 100χλμ. περίπου (όσους χωράνε εκεί ή πρόσθετους σε παράλληλη διάταξη ένθεν και… Read more »

Atk

Στα παραπάνω παρέλειψα να αναφέρω και την αναβάθμιση ή αντικατάσταση των αντιπλοικών πυραύλων επιφανείας επιφανείας Harpoon με τους νορβηγικούς NSM (μεγαλύτερη εμβέλεια 180 χλμ-καλύτεροι πυραυλοι στο σύνολο των χαρακτηριστικών τους-λιγότερο συνολικό βάρος στο σημείο τοποθέτησης τους λόγο ελαφρύτερων πυραύλων) Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στο συνολό τους άμεσα αλλά για αρχή τα άκρως απαραίτητα μιας και χρήματα δεν υπάρχουν και σταδιακά να τα αναβαθμίσουμε πλήρως σε βάθος χρόνου.Έτσι θα έχουμε τέσσερις φρεγάτες με αεράμυνα περιοχής με κλάσμα του κόστους από ότι τέσσερις καινούργιες τύπου Bellhara ή όποια άλλη καινούργια αντίστοιχου επιπέδου.Επίσης τις εννέα φρεγάτες τύπου S εκσυγχρονισμένες και… Read more »

chikichiki

Ραντάρ και Barak από μόνοι τους είναι κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια. Οι εργασίες εγκατάστασης/πιστοποίησης στις ΜΕΚΟ, ακόμα περισσότερα. Επίσης σε ένα μικρούλι Φάλανξ δε χωράει απόθεμα πυραύλων για αντιαεροπορικό πόλεμο!

Αναβάθμιση του πυροβόλου και των πυρομαχικών γιατί; Σχεδιάζουμε κάποια απόβαση; Πόσο θα μας βγει αυτό;…

Και νέο CMS; Που να μην ήμασταν και υπό καθεστώς πενίας…

BlkII ESSM…σε άλλη ζωή…

Γενική επισκευή μηχανοστασίου, να κάτι που γίνεται! Το μόνο, ίσως…

NIK-PAO-13

Η φρεγατα μπελαρα με το ζορι εχει τους αα που χρειαζονται για να βγει Αν. Μεσογειο…αν βγαλουμε αστερ 30 για να βαλουμε σκαλπ τοτε χωρις να κερδισουμε τιποτα αχρηστευουμε την φρεγατα..Το ρολο αυτο μπορουν να τον εχουν τα μιραζ υπο την ομορελα των μπελαρα..Σε 15 λεπτα το μιραζ ειναι σε οποιο σημειο του Αιγαίου θελουμε.
Ας εχει η μπελαρα τον σωστο αριθμο αα πυραυλων μεσης κ μεγαλης ακτινας ( που δεν εχει ) κ πυραυλους μικρης ακτινας για προστασια του σκαφους που δεν εχει…κ ας μην κανει μια δουλεια που ειδη κ τωρα μλορουμε να την κανουμε.

recce

Στρατηγική αποτροπή με δυνατότητα ικανού σε ποσότητα και ποιότητα πρώτου πλήγματος ή απάντησης μπορεί να επιτευχθεί βέλτιστα με ένταξη σε υπηρεσία βαλλιστικών πυραύλων στο στρατό ξηράς/πυροβολικό. Στην ιδεώδη περίπτωση αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια με εγχώρια παραγωγή/συμπαραγωγή συστημάτων, αλλά τώρα μάλλον θα πρέπει να καταλήξουμε στους νέους ATACMS (~500χλμ). Δεύτερο βήμα στρατηγικής άρνησης περιοχής θα πρέπει να είναι η ένταξη σε υπηρεσία των επερχόμενων ASBMs (βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον πλοίων ή εν γένει κινούμενων στόχων). Όταν γίνουν αυτά και με δεδομένο ότι το ναυτικό θα μπορεί να συμπληρώσει ένα ικανό task group για δράση νότια της… Read more »

Atk

Στα παραπάνω παρέλειψα να αναφέρω και την αναβάθμιση ή αντικατάσταση των αντιπλοικών πυραύλων επιφανείας επιφανείας Harpoon με τους νορβηγικούς NSM (μεγαλύτερη εμβέλεια 180 χλμ-καλύτεροι πυραυλοι στο σύνολο των χαρακτηριστικών τους-λιγότερο συνολικό βάρος στο σημείο τοποθέτησης τους λόγο ελαφρύτερων πυραύλων) Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στο συνολό τους άμεσα αλλά για αρχή τα άκρως απαραίτητα μιας και χρήματα δεν υπάρχουν και σταδιακά να τα αναβαθμίσουμε πλήρως σε βάθος χρόνου.Έτσι θα έχουμε τέσσερις φρεγάτες με αεράμυνα περιοχής με κλάσμα του κόστους από ότι τέσσερις καινούργιες τύπου Bellhara ή όποια άλλη καινούργια αντίστοιχου επιπέδου.Επίσης τις εννέα φρεγάτες τύπου S εκσυγχρονισμένες και… Read more »

MAN

Άντρας: Γυναίκα, τι βενζίνη να βάλουμε στο αμάξι? Απλή ή 100άρα? Γυναίκα: Μα δεν έχουμε αμάξι Άντρας: Ναι σωστά. Εάν είχαμε όμως? Γυναίκα: Ρε άντε να φτιάξεις την ρόδα από το καροτσάκι της λαϊκής, που με έχει πιάσει η μέση μου τόσους μήνες να κουβαλάω τσάντες, και άσε τα αμάξια και τις βενζίνες. Άντρας: Αρνούμαι να πηγαίνεις στην λαϊκή με καροτσάκι – πρέπει να πηγαίνεις με αμάξι. Μα καλά, ούτε να ονειρευτούμε δεν μπορούμε δηλαδή σε αυτό το σπίτι? Γυναίκα: Έχω κοψομεσιαστεί τόσους μήνες και εσύ ονειρεύεσαι αμάξια. Φτιάξε πρώτα το κωλοκαροτσάκι και ονειρέψου. Στον ύπνο σου όμως, όχι στο… Read more »

Gilan

Κατά την προσωπική μου γνώμη, θεωρώ ότι την αποτρεπτική μας ισχύ θα την ενίσχυε μία “στρατηγική τριάδα” βαλλιστικών πυραύλων και/ή πυραύλων κρούσης μακρού πλήγματος, στους τρεις κλάδους των Ε.Δ.

Αν ήξερε ο κάθε εχθρός τι δύναμη πυρός θα τον χτυπήσει, θα το σκεφτεί πολύ πριν κάνει επιθετική ενέργεια κατά της χώρας μας, είτε είναι στην ανατολική Μεσόγειο, είτε οπουδήποτε.

Συνεπώς είμαι υπέρ να αποκτήσει το ΠΝ αυτή τη ικανότητα (και ο Στρατός Ξηράς), τώρα πόσα πλοία θα έχουν αυτή τη δυνατότητα και αν θα είναι υποβρύχια ή μονάδες επιφάνειας δεν ξέρω να απαντήσω.

B-2SpiritPilot

Θα μπορουσε να είναι πιο “εύκολο” να αγοραστούν 4-5 kc46.?. Να μπορούν με αυτόν τον τρόπο να έχουν κάλυψη τα πλοία που επιχειρούν στην ανατολική μεσόγειο. Και να δημιουργήσουμε έναν “πονοκέφαλο”και μια ευκαιρία . Θα μπορούσε σε αυτό να συνδράμει και η Κύπρος και να…… Όνειρο……. να αποκτήσει μια δικιά της μοίρα που θα εδρεύει στην Κρήτη. Το ξεχειλωσα εεεε?

Digenis

Τζαμπα μιλαμε .Οι scalp naval ηταν-ειναι το τυρακι για την αποδοχη των πλοιων απο την κοινη γνωμη που θα πληρωσει .Ενα επικοινωνιακο τρικ δηλαδη απο την εποχη καραμανλη που συνεχιζετε μεχρι σημερα .Ο κοσταρακος πριν λιγο καιρο ξεκαθαρησε δημοσια οτι δεν υπηρχε ουτε υπαρχει περιπτωση για scalp naval 1000χλμ .

chikichiki

Μα κι εμείς σαν τυράκι τους βλέπουμε! Ας μην έρθουν οι MdCN, έχουμε πλοίο AAW με 32x βλήματα μεγάλης εμβέλειας! Οποία οδύνη, ωιμέ…

Αν θυμάμαι καλά εκείνη την ανακοίνωση του Κωσταράκου, είχε ένα ύφος πιο πολύ σαν “δεν υφίσταται τέτοιο όπλο” παρά “δεν υφίσταται ενδεχόμενο απόκτησης τέτοιου όπλου”. Θέλω να πιστεύω ότι εννοούσε το 2ο…

aris32

η μπελχαρα με διαμορφωση 24 μικα και 32 αστερ και 1 ραμ ειναι ιδανικο πλοιο αυτην την στιγμη αν υπολογισεις οτι βάζεις στο οπλοστασιο σου και το seafire500 .απο εκει και περα σιγουρα το ΠΝ δεν θελει να έχει ακομα μια αποστολη , αυτη της στρατηγικης κρουσης . αλλα για ποιο λογα να μην υφισταται σαν υποδομη . δηλαδη αγοραζεις τις μπελχαρα χωρις σκαλπ αλλα με sylvera70 που μπορει μελλοντικα να παρουν . και αν ποτε χρειαστει κατι τετοιο απλα αγοραζεις οπλα . πολλοι λενε οτι δεν εχει διαφορα με αερομεταφορεμενη εκδοση . φυσικα κα υπαρχει διαφορα . καταρχας η… Read more »

darede

Εν τέλει ο σχολιασμός στο ερώτημα με mdCN ή χωρίς, έχει τρομερή πλάκα. Όλα τα σχόλια που διάβασα έχουν αποδεχθεί την συσχέτιση των επιθυμιών του Π.Ν, με τις Belharra . Λοιπόν για αρχή ας ξεκινήσουμε λαμβάνοντας υπόψιν οτι η Belharra κατά τους γάλλους σχεδιαστές δεν είναι AAW πλοίο και ως τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να υπολογίζεται για μεταφορά του mdCN. Επομένως εάν εμείς η οποισδήποτε άλλος το θέλει για άλλη χρήση, αναλαμβάνει και το R&D κόστος για τις αλλαγές της επιμυκημένης έκδοσης. Επιπροσθέτως ένα πλοίο για AAW φέρει τουλάχιστον τους διπλάσιους πυραύλους απο τους 24 mica/ESSM ενω φέρει και 32… Read more »

Σιμος

Η Ελλάδα κ το Π. Ν. χρειάζεται μόνο να αντικαταστήσει όλες τις S με παράλληλη πώληση αυτών κ αγορά των 6 καταδρομών Tincoderoga με πληρωμή 10 ετιας… Με 122 κελιά έτοιμα προς χρήση μόνο με Sm-2 κ πέντε μόνο σε χρήση κ το 6ο για ανταλλακτικά η δύναμη πυρός αυτών θα κλειδώνε όλο το Αιγαίο κ την Κύπρο κ δεν θα μιλούσαμε αν δεχοντουσταν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί για να φουσκωσουν τον λογαριασμό να κάναμε κ αναβαθμίσεις στα Ναυπηγεία της Σύρου λέω εγώ τώρα….. Ειδομεν τι πρόταση θα πέσει μια κ τελικά η Ελλάδα είναι στις χώρες που θα… Read more »

Thras

“Ειδομεν τι πρόταση θα πέσει μια κ τελικά η Ελλάδα είναι στις χώρες που θα πάρουν αμυντική βοήθεια μετά από έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ κ του Κογκρεσου τους.”

Αυτό από που προέκυψε;

evaggelos

φιλε σιμο αν και φαν του τικο κ του αβ πρεπει να δουμε καποια πραγματα α) 5 τικο δεν μπορουμε να εχουμε δεν εχουμε βασεις ουτε κ ανθρωπινο δυναμικο ουτε λεφτα για αναβαθμισεις και ουτε λεφτα για 610 σμ2 εσσμ. β) η ελλαδα με ζορι θα αντεξει 2 τικο κ 1 ανταλακτικο κι αυτο αν τα δωσουν σε στυλ κιοβα κ πληρωσουμε τα πυραυλακια διοτι ο τσαμπας πεθανε κ θα χρειαστει κ μικρη αναβαθμιση γ) κι εγω σου λεω του βιδωνει του υπαμ κ του αγεν και λενε πουλαμε ολα τα κορτεναερ ποιος πιστευεις εσυ οτι θα πληρωσει ενα στολο… Read more »

Ioannis_Alimos

Για να συνεχίσω την σκέψη σας “Αν το ΓΕΕΘΑ επιθυμεί το ΠΝ να κάνει στρατηγική κρούση,” τότε θα πρέπει να αποκτήσει δύο τουλάχιστον επιθετικά υποβρύχια σαν κι αυτό: https://www.militaryfactory.com/ships/detail.asp?ship_id=hswms-a26-diesel-electric-attack-submarine-sweden

Digenis

Θα ερθει και ωρα για αυτο .Πρώτα πρέπει να ναυπηγήσουμε τα μισό-πληρωμένα +2 Τ214 να αποσυρθούν τα 209/1100 με την ιδια λογική που πρέπει να αποσυρθούν ”χθες” και οι μη εκσυγχρονισμένες S .Την στρατηγικη κρουση θα την εχουν σαν δευτερο ρολο οι FTI . Ο Α70 ετσι και αλλιως παίρνει Aster 30 .Θελουμε να εχει την δυνατοτητα εκτελεσεις και αυτης της αποστολης ,δηλαδη να υπαρχουν οι Α70 και οι πυραυλοι .. το πότε και σε ποια αποστολη θα τα φορτωση εξαρτατε απο τους σχεδιασμους . Μπορει παντα να ειναι φορτωμενο με Aster και σε μια αποστολη να φόρτωση τους Scalp… Read more »

NIKOS

Καλησπέρα στην ομάδα. Θα διαφωνήσω εδώ με τον αρθρογράφο ως προς το σχόλιο “φοβερός και τρομερός mdCN!” θα σας θυμίσω ότι η απόδοση του εν λόγο όπλου ήταν πολύ κάτω του αναμενόμενου στις επιχείρησης στην συρια περίπου ένα χρόνο πριν, κάτι που είχε αναφέρει και η πτήση σε άρθρο τις. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει βαθύτατα. Φυσικά και ποιος δεν θα ήθελε να έχει ένα τέτοιον επιδόσεων σύστημα στο οπλοστάσιο του. Δεν είναι όμως η μονη επιλογή. Θα ήταν κατά την γνώμη μου πολύ προτιμότερο να προμηθευτούμε ένα σύστημα ( έστω και μικρότερων δυνατοτήτων) με μεταφορά τις ανάλογης τεχνολογίας.… Read more »

Neilos

!!!!!!

Georgious

Το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί και την απάντηση την δίνει το ίδιο το ΠΝ, αφού σε όλες τις συζητήσεις με Γαλλία και Naval Group απαιτεί τον εκτοξευτή Sylver A70 VL άρα τον θέλει όπωσδηποτε στην φαρέτρα των Belharra…Το να υπάρχουν 8cells που μπορούν να υποδεχτούν Scalp Naval δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τοποθετήσεις επιπλέον Aster30 αν το απαιτούν οι συνθήκες η να τοποθετήσεις 4 αντί 8 Scalp Naval. Οι Scalp της ΠΑ είναι υποστρατηγικό όπλο ενώ οι Scalp Naval στρατηγικό!! Επίσης εάν θελουμε επιπλέον κελιά ας πιέσουμε καταστάσεις για 32κελια και όχι 16. Δεν νομίζω ότι θα ανεβεί τόσο… Read more »

Digenis

Ακριβως … Αν μπορούσαν και τα 32 κελιά μπροστά να είναι Α70 ώστε να διαφοροποιούνται ικανοποιητικά οι αριθμοί ανα αποστολή χωρις περιορισμούς ενω ταυτόχρονα το 7μετρο κελι θα χωραει τα παντα και απο τους νεους πυραυλους που θα βγουν στο μελλον …Τα μεγαλα σε μηκος κελια αφηνουν πολλα περιθωρια και λύνουν προβλήματα αποστολής …. Ειναι καλύτερη επενδυση για το πλοιο απο το να παρουμε αμεσα ενα πυραυλο παραπανω για αναχωρηγια πχ.

Fingolfin

Μεγάλο το βάρος του Α70, σε σχέση με τον Α50. Νομίζω 4 τόνοι διαφορά ο κάθε ένας! Αν βάλουμε 4 Α70 είναι 16 τόνοι παραπάνω! Ένας ή δύο είναι αρκετοί.

βελχαρα

32 πυραυλοι ειναι λιγοι?δεν σας φτανουν ?ακομα και μονο του να παει το πλοιο του φτανουν οχι σε αρμαδα …οποτε αφηστε τα .Απλα καποιοι δεν θελουν η Ελλαδα να γινει η 3η χωρα που θα εχει καθετους πυραυλους και η μονη στην μεσογειο .Σε ομαδα 3 -4 πλοια εχουν 100 α/α και phalanx λιγα οπλα για σας βεβαια ποιος θα ριξει 100-120 αντιπλοικους ?2*8 =16 δηλαδη τελειωνουμε τις 4 πυροβολαρχιες σ400 αλλα οχι δεν πρεπει η Ελλαδα να εχει τετοια δυναμη

agnostosependytis

Όλη αυτή η ιστορία με τον Scalp και το μακρύ πλήγμα το οποίο αξίζει να δώσουμε 2+δις, μου φαίνεται εκπληκτική μπούρδα από όλες τις πλευρές, και από οικονομική και από στρατηγική πλευρά. Αν θέλεις κάτι μακρού πλήγματος και να είναι αποτελεσματικό οικονομικά, αντί να πάρεις 3 πλοία με 2,5 δις για 24 scalp naval, παίρνεις με τα ίδια λεφτά 20 F-35 με όλα τα όπλα τους και αντί να στείλεις έναν υποηχητικό πύραυλο στα ενδότερα της Τουρκίας που θα κάνει μικρή ζημιά (θυμηθείτε πόσους τόμαχωκ έριξαν οι αμερικάνοι σε ένα αεροδρόμιο και τι μικρή ζημιά έκαναν), θα στέλνεις και θα… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ

Φυσικα και εχεις δικιο για τον scalp και τις διαστασεις της ζημιας που νομιζουμε οτι θα κανει.
Φυσικα και εχεις αδικο εαν νομιζεις οτι με 20 F-35 θα κανεις πηγαινε-ελα οσες φορες θες οπου θες.Μιλαμε για αεροσκαφος χαμηλης παρατηρησιμοτητας υπο συγκεκριμενες συνθηκες , οχι αορατο.Ειδικα με τα 737 AEW&C MESA στον αερα , ξεχασε το. Μιλαμε για ενα υπερσυγχρονο aesa της Northrop Grumman στην L-Band , πανω σε αροσκαφος.
Και με τον φορτο του F-35 (2 JDAM) για να κανεις την ζημια που λες , ξεκινα να βομβαρδιζεις καμια βδομαδα πριν.

agnostosependytis

Χμμμ, ναι έχεις δίκιο… (όντως είναι και αυτό στην εξίσωση, πρέπει να βρούμε τρόπο να τα βγάλουμε από την εξίσωση, κάτι να τα κατεβάσει, κανένας meteor ή κάτι με ακόμη πιο μεγάλη ακτίνα δράσης ίσως?). Απλά αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι η σχέση κόστους/ωφέλους δεν είναι αρκετά καλή για τις Μπελάρα, γιατί υπάρχει μεγάλο μέρος του κόστους που δεν έχει ανάλογο κομμάτι οφέλους, ενώ ειδικά για το σκαλπ κομμάτι, μου φαίνεται ότι πληρώνουμε απίστευτο ποσό για έναν φορέα, για να μπει σε αυτό ένα όπλο που δεν θα κάνει τεράστια διαφορά. Οι Αμερικάνοι έστειλαν 100 τόμαχων σε ένα… Read more »

Shadowfax

@agnostosependytis
Με 2,5 δις δεν παιρνεις 20 F35 με σταντοφφ οπλα ουτε για αστείο…
Και με 20% διαθεσιμότητες στις ΗΠΑ που το κατασκευάζει κιόλας θα πετανε τα
4…

agnostosependytis

Σύμφωνα με LM F-35 =80 m δολλάρια= 72m ευρώ. Ημερομηνία παράδοσης περίπου όταν θα παίρναμε και τις Μπελάρα για να μην πω νωρίτερα. 20Χ72=1,44 δις έστω για γυμνά. ΟΚ έχεις και 1 δις να τα ντύσεις και να κάνεις και άλλα πράγματα (και να πω την αλήθεια περισσεύουν και λεφτά). Η LM επίσημα είπε για διαθεσιμότητες τουλάχιστον 70%. Κόστος ανά αποστολή πολύ λιγότερο από το κόστος της Μπελάρα, καθώς το ωριαίο κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο (δεν είναι αν σκεφτείς ότι στην Μπελάρα θα είναι πάνω 130 άτομα), αλλά θα κλείνει την αποστολή σε μία ώρα, ενώ η Μπελάρα ακόμη… Read more »

Shadowfax

Σύμφωνα με US Department of Defense το μπάτζετ για τα 48 φ35 FY2019 είναι 4,914.3 δις συν 618.5 εκ RDT&E… 48 φ35 FY2020 είναι 4,929,9 δις συν 802εκ RDT&E… Για το τι λέει η LM θα σε γελάσω… Ρίξε και μια ματιά στις διαθεσιμότητες παρακάτω… 27% Τώρα πως θα τις πάει στο 80% πάλι θα σε γελάσω… Δες τι έγινε και στο operational test fleet… Και πρόσεξε,,, “The mission capability rate is defined as the percentage of a fleet of an aircraft that are able to perform at least ONE assigned mission over a period of time.” ONE, Oxi να… Read more »

Αθανάσιος Γεωργίσης

Έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Με βάση το βικιπαιδια το πλοίο έχει το ακόλουθο εξοπλισμό Armament: Guns: Oto Melara 76mm Super Rapid gun (mounted in stealth cupola), 2 X 20 mm remotely operated gun Anti-ship: 8 × Exocet MM-40 Block 3 Anti-air: 2 × Sylver A50 8-cell VLS for MBDA Aster 15/30, 2 × Sylver A35 8-cell VLS for MICA VL(Fitted for but not with) Anti-submarine: 2 X dual torpedo tubes with EuroTorp MU90 Impact torpedoes Εάν πρόσεξα καλά η Ελληνική έκδοση αυτής της φρεγάτας θα έχει 3 αντί δυο Sylver A50 8-cell VLS Η δικιες μου παρατηρήσεις είναι η… Read more »

Scalp_eg

Οι Α70 περνουν και Αστηρ 30 και σκαλπ, απλα χρειαζονται τροποποιηση οπως ειχαν πει απο το γαλλικο ναυτικο περυσι οταν συζηταγαμε τις φρεμμ. Αν αυτη την τροποποιηση την βαλουμε απο την αρχη, τοτε βαζουμε 3χ8, Α50=24 αστηρ 30 + 1χ8 Α70 ειτε για 8 σκαλπ ειτε για 8 αστηρ 30. Αναλογα την αποστολη λοιπον το πλοιο εχει η 32 αστηρ 30 η 24 αστηρ 30 και 8 σκαλπ Μεγαλο ενδιαφερον θα ειχε να μαθουμε το χρονο της φορτωσης και της επαναγεμισης των κελιων και αν αυτα μπορουν να γινουν εν πλω η θελει επιστροφη στο ναυσταθμο. Επιπλεον μιλλενιουν, στραλες στο… Read more »

NikolakiEfentis

Επαναγέμιση εν πλω δεν είναι πρακτικά. Ακόμα και το USN το οποίο είχε ειδικούς γερανούς στους Mk-41 (στην θέση 3 κελιών αν θυμάμαι καλά) τους έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια. Αλλαγή μεταξύ SCALP και Aster μπορεί να γίνει στην Βάση, αλλά φαίνεται πως δεν είναι κάτι ηρήγορο. Να τονίσω εδώ ότι κάτι τέτοιο ισχύει και για τους Mk-41γι’ αυτό και οι αναφορές πως στα Ticonderoga έχουν τροποιηθεί 2 οκτάδες Mk-41 για χρήση ESSM. Πολύ φοβάμαι πάντως πως θα παραγγείλουμε μόνο 2 φρεγάτες και αυτές θα είναι στην διαμόρφωση των Γάλλων… Είναι νομιζω σαφές πως σε τέτοια περίπτωση το ΠΝ δεν… Read more »

MPAMPIS

Αν θελουμε και 32 aster και mdcn πρεπει να πάμε σε πλοίο μεγαλύτερου εκτοπίσματος δηλ FREEM. Συμφωνώ με όσους μιλούν για ανανέωση του υποβρυχίου στόλου, για εμενα η ανάπτυξη ενός εθνικού υποβρυχίου για 8 μονάδες μέσα στα επόμενα 10-15 χρονια ισως ειναι η καλύτερη επιλογή, σε οτι αφορά τα δυο 214 έπρεπε να τα είχαμε πάρει εχτες…… Θεωρώ τον mdcn περιττό και δεν πιστευω αν μας τον δώσουν να ειναι «Γαλλικών» προδιαγραφών ειδικα σε οτι αφορά την εμβέλεια…. Εμφανίζονται διαρκώς νέοι αντιπλοικοι πύραυλοι με μεγάλη εμβέλεια που μπορούν να προσβάλουν και στόχους στην ξηρά οχι μόνον παράκτιους….. Εντυπωσιακός ο rbs… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ

Αναπτυξη & Εθνικο υποβρυχιο δεν πανε μαζι στην ιδια προταση εαν μιλας για Ελλαδα.Ας ξεκινησουμε με κατι πιο βασικο,απλο,φτηνο.Πρωτα το βρακι μετα το παντελονι.Κανα uav , τροχοφορο , πυρομαχικο δεν θα ηταν ασχημο
Το ιδιο και για τον rbs 15 mk4 , εδω εχουμε ακομα penguin , πιστοποιησεις/αναβαθμισεις/συντηρησεις για exocet,harpoon.Υπαρχουν οι εκδοσεις exocet block 3c , harpoon AGM-84L Block 2. Οι νεοι αντιπλοικοι οντως εμφανιζονται γρηγοροτερα απο οτι μπορεις να τους αγορασεις.

NikolakiEfentis

Πολύ σωστός!

Spiros Manessis

Πολύ ωραίο το άρθρο αλλά αυτές είναι στρατηγικές αποφάσεις οι οποίες μόνο απο την στρατιωτική ηγεσία μπορούν να ζυγιστούν. Εξίσου ωραία τα λέμε εμείς εδω, αλλα μια FTI με scalp με συνοδεία μιας ρουσεν και ενός 214HN ανατολικά της Κρήτης κάτω απο την ομπρέλα των S-300 μπορει να προκαλέσει λόγω εμβέλειας ενα πολύ σοβαρό στρατηγικό πλήγμα στα νώτα της Τουρκίας το οποίο απο την άλλη λόγω S-400 μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο με τα Mirage mk2 ή με κάποιο άλλο όπλο. Καλά τα λέμε εμείς εδώ λοιπόν και βγάζουμε την δικαολογημένη αγωνία για την Ελλάδα μας αλλά πολλές φορές… Read more »

epampapas

Αν οι LCS προσέφεραν αντίστοιχη δυνατότητα (δεν πιστεύει κανεις φυσικα οι αμερικανοι θα μας εδιναν tomahawk) τοτε δε θα συζητουσαμε καν…
Φαινεται σαν να προσπαθουμε να χρυσωσουμε το χαπι της αμερικανικης προτασης της ,Lockheed,, γιατι η ελλεψη ικανοτητας υποστρατηγικης κρουσης ειναι το ξεκαθαρο και πολυ μεγαλο μειονεκτημα της.
Ο Γαλλος στα δινει ολα, πας με τον Γαλλο. Απλο ειναι. Απο τις πιο ευκολες και ξεκαθαρες επιλογες που ειχαμε ποτε να κανουμε στην ιστορια των προμηθειων του Ναυτικού.

CKfurious

Τώρα βάλτος είσαι να με συγχύσεις μεσημεριάτικα?? 😡 Η τελείως άσχετος και αμελέτητος!!! Στο ξαναγράφω : Οι Γάλλοι πάνε να μας πουλήσουν 2 πλοία με την ΊΔΙΑ διαμόρφωση με το δικό τους από την ΊΔΙΑ σειρά παραγωγής Τα πλοία θα έχουν ΜΟΝΟ 16 ASTER 15/30 ~ Δεν θα έχουν ούτε CIWS ούτε SCALP NAVAL που αναφερόταν ως option στο navalnews Κόστος με τα όπλα: 2-2.4 E billion !!! Είναι αυτό η πιο ξεκάθαρη επιλογή στην ιστορία του ναυτικού??? Διάβασε πριν γραφεις μπαρούφες!!! 2000+ σχόλια έχουμε γράψει Έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική επιλογή που θα σακατέψει το ναυτικό για τα… Read more »

Spirit

Για να είμαστε δίκαιοι δεν ξέρουμε την ακριβή διαμόρφωση. Ότι και να λέγεται ότι και να γράφεται. Δεν εννοώ μεγάλε αλλαγές απλά το θα μπουν τελικά 2 ή 4 sylver είναι πολύ εύκολο να αλλάξει…

CKfurious

https://www.navalnews.com/naval-news/2019/07/france-greece-working-on-g-to-g-agreement-for-multi-mission-frigates/ French Navy’s FDIs will come with “just” 2×8 SYLVER A50 cells for ASTER 30 surface to air missiles. The Hellenic Navy frigates would allegedly receive the addition of 1×8 SYLVER A70 cells for the Naval Cruise Missiles (and associated cabinets and racks for mission planning calculators). https://www.naval-technology.com/projects/fti-medium-size-frigates The frigate will also be fitted with two eight-cell A-50 type Sylver vertical launch systems for Aster 15 surface-to-air missiles in the bow, two 20mm remotely-operated weapons at the rear, 2×2 deck-mounted torpedo tubes for MU90, and an anti-ship missile decoy launching system https://www.edrmagazine.eu/naval-group-details-fti-capabilities-and-programme-development the PSIM includes Thales Sea Fire fully-digital Active… Read more »

filon26

MBDA fournira les missiles. L’armement comprendra 8 missiles antinavire Exocet MM40, ainsi que deux lanceurs verticaux octuples Sylver A70 pour 16 missiles surface-air Aster 30. Un espace conservatoire permettra le cas échéant de doubler cette dotation avec deux A70 supplémentaires. [https://www.meretmarine.com/fr/content/fregates-fti-le-design-saffine] και L’armement comprendra 8 missiles antinavire Exocet MM40 Block3c et 16 missiles surface-air Aster (15 et 30) de MBDA, avec une réserve de place permettant de doubler le nombre de lanceurs verticaux (pour 16 autres Aster et/ou missiles de croisière MdCN. [https://www.meretmarine.com/fr/content/fregates-les-fti-deviennent-des-fdi] Αυτές είναι οι δυνατότητες που δίνει η σχεδίαση για τους εκτοξευτές. Η Γαλλική διαμόρφωση είναι η βάση… Read more »

CKfurious

Apo ta references:

Συμφωνούμε πως οι γαλλικές θα έχουν 16 ASTER 15/30

Αυτό που είναι διαφορετικό είναι το VLS:

Το δικό σου 1o reference (dated 1 February 018) γραφει για A70 ενώ τα δικά μου για A50

Τα δικά μου references είναι σε πιο πρόσφατες ημερομηνίες (July 2019)

Επιπλέον οι γάλλοι ΔΕΝ θα εξοπλίσουν τα πλοία τους με SCALPNaval
οποτε δεν χρειάζονται τους A70:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sylver_Vertical_Launching_System

Οποτε μάλλον θα έχουνε 2οκταπλούςA50 για 16 ASTER ικανούς να αντιμετωπίσουν 3-4 leakers όπως είχε αναφερθεί από άλλον σχολιαστή
😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥

filon26

Ναι και το δεύτερο είναι του 2019 και αναφέρεται στις δυνατότητες διαμόρφωσης που δίνει ο κατασκευαστής. Λέει ακριβώς αυτό που λέει και το πρώτο. Αυτό που (ματαίως όπως φαίνεται) προσπαθώ να σας εξηγήσω, δηλαδή πως τα όρια της σχεδίασης επιτρέπουν την διαμόρφωση που συζητά το ΠΝ για τις 2 πρώτες (2χΑ50+1×Α70), ενώ για τις υπόλοιπες (των οποίων ο αριθμός είναι ανοικτός ακόμη) υπάρχει δυνατότητα για 32 κελιά Α70 πίσω από το πυροβόλο. Επομένως γνωρίζουμε πως η Ελλάδα ζητά κάτι εφικτό, την προσθήκη ενός Α70 πλέον της βάσης που θα είναι η Γαλλική διαμόρφωση για 2 μονάδες και έχει θεωρητική δυνατότητα… Read more »

Digenis

Μη λες λόγια που δεν γνωρίζεις οτι ισχύουν …Η Γαλλική σειρά παραγωγής θα ετσι και αλλιώς θα διαφοροποιηθεί-αυξηθεί κατά 2 πλοία …. Και θα αυξηθούν μόνο τα κελιά .Ακόμα και οι καλωδίωση /πρόβλεψη στο λογισμικό για το phalanx είναι έτοιμη και προσχεδιασμένη .Ακόμα και κελιά πίσω με mica NG να βάλουμε είναι προσχεδιασμένο .Εννοείτε οτι και τα παραπάνω μπροστά κελιά ειναι ηδη προσχεδιασμένα στο R&D… Μη ακούς δεξιά και αριστερά τους πωλητάδες !!!! Σημασία εχει η χρηματοδοτηση και το τι θελει το ΠΝ (προδιαγραφές του ΑΝΣ) . Απο την στιγμη που οι πολιτικοί βρήκαν τα χρήματα πλέον αφορά το ΠΝ… Read more »

CKfurious

Εγώ δεν λέω λόγια!!! Παραθέτω references/links και συνθέτω πληροφορίες! Το άρθρο της Καθημερινής όσο το σκέφτομαι γραφει το σωστό αριθμό φρεγατών 5 για τους γάλλους και 2 για μας σύνολο 7 Θα πάρουμε το 2o πλοίο και το 4o η 5o πλοίο και οι γάλλοι θα συμπληρώσουν με επιπλέον πλοία later Είναι ξεκάθαρο πως μιλάμε για τα ίδια ακριβώς πλοία με τους γάλλους από την ίδια σειρά παραγωγής ναυπήγησης Χωρίς SCALP με 2*A50 /16 ASTER χωρίς MICA χωρίς CIWS!!! Εάν δεν μπορούμε να πληρώσουμε τότε οι γάλλοι θα πάρουν τα πλοία Δεν έχουν κανένα μα κανένα συμφέρον να κάνουν την… Read more »

ShadowMan

εγώ να πώ μόνο πως πολλοι εδω μέσα πρεπει να ριξουν μια καλή ματια στο πως αντιμετοπίζει τις απειλές το πλοιο και δεν εχει στανταρ CIWS.
Φυσικά ουτε εγώ θα το ηθελα χωρις να παρει phallanx απο τις S αλλά μην λετε συνεχεια οτι ειναι γυμνό απο CIWS.
Εχουν αλλάξει τα πραγματα σε αυτό τον τομέα πλέον χρησιμοποιουνται αλλες μεθοδοι.

CKfurious

Οι γάλλοι βασίζονται στους παρεμβολeiς
SENTINEL electronic warfare system

Οι ίδιοι λένε αυτό που γραφεις εσύ πως έχουν προχωρήσει τεχνολογικά
Βασικά όμως η βιομηχανία τους δεν παράγει κάποιο σύστημα οποτε
κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία πως το λένε
Όπως έχω γράψει όμως φοβάμαι πως δεν θα μας δώσουν το σύστημα τους η θα μας το δώσουν με μειωμένες δυνατότητες
Και για λόγους κόστους αφού μας πουλάνε το polio φθηνότερα από ότι το αγοράζουν οι ίδιοι
Τα ίδια κάναν και με τη FREEMπου poulisasn στους Αιγυπτιους
χωρίς ECM και χωρίς ASTER 30!

Thras

CKfurious CKfurious
το τελευταίο που διάβασα είναι ότι τα πλοία έχουν τιμή 1,2 δις δηλαδή 600 εκ έκαστο και φτάνουν κοντά στο 1 δις το καθένα με την αγορά των πυραύλων.
Εφόσον ισχύει μιλάμε για σχεδόν 400 εκ το καθένα για πυραύλους. Αποκλείεται αυτά τα χρήματα να αφορούν μόνο 16 κελιά… Ας περιμένουμε να δούμε.

Με βάση τη λογική πάμε για 24 Aster30, 24 Mica, 8 MdCN και RAM, που και πάλι δεν φτάνουν τα 400 εκ…

Shadowfax

Thras Thras
Εκπαιδευση προσωπικού, Υποδομές, Λογιστική υποστήριξη, Ανταλλακτικά, Τεχνικά εγχειρίδια, τοκοχρεωλήσια κλπ κλπ…
Διάλεξε και πάρε…

Thras

Δεν μπορώ να αντικρούσω όσα λέτε, αλλά μου φαίνονται πολλά τα 400Χ2=800 εκ για ανταλλακτικά και εκπαίδευση. Ας ελπίσουμε να έχουμε και οι δύο δίκιο. Το ποσό να αφορά κατά το ήμισι εκπαίδευση και ανταλλακτικά και το υπόλοιπο, περίπου 300 εκ για επιπλέον όπλα και 100 για τόκους.

Για δύο φρεγάτες απαιτούνται χοντρικά 48 Aster30 X 2 = 96 εκ, 48 Mica X 1 = 48 εκ, 2 RAM X 25 = 50 εκ, 16 MdCN X 3 = 48 εκ. Σύνολο: 242 εκ για ένα πλήρη φόρτο.

CKfurious

Είπαμε όλα σε αυτά τα πλοία είναι καινούργια και ότι υπάρχει είναι μάλλον ασύμβατο με τα γαλλικά

Οι aster 30 πάνε πάνω από 3-4 millτο κομμάτι

16*4 = 64

MICA SCALP RAM δεν θα έχουν

Exoset δεν θα έχουμε?

8*4=32

Τορπίλες ?

6*4

Μάλλον δεν θα έχουμε διότι δεν έχει το γαλλικό!!

Πρέπει να κοιτάμε το weapon systems cost όχι το flywaycost (ZHKIDIS)

Και οι πύραυλοι θέλουν την υποδομή υποστήριξης!

Οι γάλλοι θα έχουν μονο ASTER και SADRAL στο ναυτικό τους

MICA δεν παίρνουν ούτε είναι πιστοποιημένοι με το SEAFIRE

Shadowfax

Δυστυχώς βλέπω να έχω εγώ δίκαιο… ανά πλοίο: Τα όπλα είναι κάπου στα 150εκ… maintenance and spares πάει κάπου στα 150εκ για 10ετη υποστήριξη… Παίζει επίσης σοβαρά και αυτό που γράφει ο ivychris… “…δεδομένου των υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων της αλλά και των development costs, ποσοστό των οποίων σίγουρα θα επιβαρύνει την Ελληνική πλευρά ως 1ος εξαγωγικός πελάτης” συν υποδομές, συν εκπαίδευση… Μην Ξεχνάς είναι ένα πλοίο ετη φωτός μακριά από αυτά που έχουμε, και δεν γνωρίζουμε τιποτα… Οι τόκοι δεν είναι μέσα στην τιμή και υπολογίζονται ξεχωριστά όταν μάθεις τους όρους δανειοδότησης, και είναι πολύ πάνω από 100εκ στην 10ετία… Read more »

CKfurious

Εξηγώ παραπάνω γιατί τα πλοία θα είναι ίδια με τα γαλλικά

Ξεχνάμε MICA SCALP RAM

Για να μας δίνουν και 150-180 mil φθηνότερα από τι τα πληρώνουν οι ίδιοι(750-780/ship) μάλλον θα είναι και με λιγότερες δυνατότητες ας πούμε χωρίς σύστημα ηλεκτρονικού πολεμου

Η διαφορα 1.2 vs 2-2.4 billion οφείλεται στο κόστος δημιουργίας υποδομής υποστήριξης και ανταλλακτικών όχι μονο στα όπλα

τόσα είχα προβλεπσεi και εγώ σε προηγούμενα σχόλια

Καινούργια πλοία συστήματα μηχανές όπλα σημαίνει δημιουργία υποδομής υποστήριξης και antalaktkvn από το

Και είναι και ασύμβατα με ότι έχουμε ήδη

CKfurious

Το ξαναγράφω διότι δεν το βλέπω να έχει ανεβεί: Όπως εξηγώ παραπάνω παίρνουμε polio ίδιο με το γαλλικό από την ίδια σειρά ναυπήγησης Η διαφορα στο κόστος(F: 750-780 vs G: 600) με κάνει να σκεφθώ πως μάλλον θα πάρουμε υποδιεστερο πλοίο σε συστήματα και λειτουργίες χωρίς ας πούμε το σύστημα ηλεκτρονικού πολεμου Η διαφορα στο κόστος από 1.2 σε 2-2.4 BILL δεν είναι μονο λόγο οπλων αλλα λόγω δημιουργίας υποδομής υποστήριξης και ανταλλακτικών Καινούργια όλα οποτε πρέπει να δημιουργηθεί υποδομή από το μηδέν Τόσα τα είχα βγάλει και εγώ σε προηγούμενα σχόλια μου Υπάρχουσα υποδομή & ανταλλακτικά μάλλον τελείως ασύμβατα… Read more »

Marines575

Όπως πολλές φορές (σωστά) αναφέρετε ως επιχείρημα “ότι κάτι παραπάνω ξέρουν στην Π.Α. ” προφανώς κάτι παραπάνω ξέρουν και στο Π.Ν. για τους scalp naval και τους θέλουν.Tα 2 πλοία δεν φτάνουν, οπότε μιλάμε ρεαλιστικά για 2+2 [email protected] (και γω 10 θέλω αλλά δεν…).Τουλάχιστον τα 2 θα πρέπει να φέρουν scalp για πολλούς λόγους: Α) Αμιγώς επιχειρησιακούς (ανατροπή σχεδιασμού των απέναντι και δέσμευση δυνάμεων για αντιμετώπιση της νέας απειλής), ακαριαίο ανταποδοτικό χτύπημα σε εγκαταστάσεις υψηλής αξίας,αεροδρόμια,radar,ναυσταθμοι;) Β) Επίδειξης Ισχύος σε επίδοξους μνηστήρες της εδαφικής μας ακεραιότητας.Δηλαδή την παρουσιά Ελληνικής σημαίας στην ανατολική μεσόγειο με δυνατότητα κρούσης μονο φρεγάτα με mcDN… Read more »

agnostosependytis

Το κάτι ξέρουν στο ΠΝ με προβληματίζει, γιατί μέχρι τώρα το κάτι ξέρουν έγινε P3 με κόστος μιάμισης δανέζικης φρεγάτας, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα με κόστος άλλης μιάμισης δανέζικης φρεγάτας (κατ ουσία όλο ιπταμενα μέσα παίρνουν) και άλλα.

Επίσης το κάτι ξέρει το ΠΝ είναι λίγο περίεργο στην έκφρασή του, γιατί λέμε κάτι ξέρει το ΠΝ, θέλει πλοία ΑΑ περιοχής, άρα πάρε ένα πλοίο με σκαλπ (?) που μοιάζει αντιφατικό.

Faceof

Καλησπέρα και πάλι σε όλους… Δυστυχώς στην παρούσα κατάσταση που βρισκόμαστε και μη έχοντας τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά Rafale η F-35 είναι αναγκαιότητα /επιβάλλεται να επενδύσουμε σε MdCN (Missile de Croisiere Naval)/NCM αλλά επίσης και σε όλες τις ναυτικές διαμορφώσεις που μπορούμε να έχουμε : https://www.youtube.com/watch?v=Jv98hv5ghGQ Βασικά θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι θα ήταν προτιμότερο την δεδομένη στιγμή και έχοντας κατα νού ότι θα πάνε όλα κατ’ ευχήν, για τα FOS των Mirage 2000/-5 Mk2, να κερδίσουμε χρόνο για να σχεδιάσουμε και να πετύχουμε και το timing για την καλύτερη δυνατή επιλογή του νέου αεροσκάφους της ΠΑ… Μπορείτε… Read more »

MPAMPIS

Για να εχουμε 8 κρουζ να δώσουμε 750εκ;
Οι Ρώσοι έχουν 8 καλιμπρ (2500km) σε πλοία 800 τόνων που ειναι φτηνότερα και απο ρουσεν.

Mavi70

Καλησπέρα σε όλους!!!Αφού γράψαμε κάθε πιθανό σενάριο στο αν χρειάζεται ο scalp naval στο ναυτικό (νομίζω ότι δεν χρειάζεται) εγώ θα το πάω παρακάτω.Αν τελικά βάλουμε όλα τα κουκιά στην Γαλλία για το ναυτικό και στην ουσία για πολλά χρόνια θα μας παίρνουν τα βρακιά οι Γάλλοι από τις πιθανές αναβαθμίσεις που θα χρειάζονται να γίνουν μήπως θα ήταν προτιμότερο να συζητούσαμε σοβαρά την αγορά 10-12 πυρηνικών βομβών AN-52 από το απόθεμα των Γάλλων?Εγκαταστάσεις έχουμε να τις αποθηκέυσουμε και στην ουσία ότι χρειαστούμε για συντήρηση θα έχουμε τους Γάλλους. Έτσι θα είναι και ελεγχόμενο το οπλικό σύστημα και δεν θα… Read more »

CKfurious

Καλή ιδέα τα γαλλικά ατομικά

Να τα ζητήσουμε πακέτο με 2-3 Lafayette

Από τη μια τα ατομικά από την άλλη οι Lafa δεν θα τολμούν να βγούν όξω από τα στενά

τα χάπια μου……………..

Mavi70

CKfurious CKfurious
Καλημέρα βλέπω ότι τελικά θες δεν θες θα τα πάρεις τα χάπια σου λόγω Γάλλων ξεκίνα από τα soft και φυτικά βαλεριάνες κ.α .Έχουμε χρόνια ακόμα μέχρι να έρθει η 1η Bel.!!

Thras

Ιδανικό σενάριο, αλλά τα πυρηνικά δεν είναι φρεγάτες.
Υπάρχουν διεθνείς δυνθήκες για την αποτροπή διάδοση της κατοχής/χρήσης τους…

Mavi70

 Thras Καλημέρα φίλε.Το ξέρω ότι υπάρχουν συνθήκες που το απαγορεύουν άλλα από ότι καταλαβαίνουμε όλοι, έχουν γίνει κουρελόχαρτο. Από το 1970 που υπογράφτηκε και είχε διάρκεια 25 έτη και το 1995 έγινε επ αόριστον. Παρόλα αυτά πυρηνικά έχουν σήμερα το Ισραήλ το Πακιστάν η Ινδία,το Ιράν και ακολουθούν κατά πόδας αρκετοί. Το πρόβλημα θα είναι αν θα πάρουμε εμείς πυρηνικά βρισκόμενοι στο σκληρό πυρήνα του Νατο της ΕΕ αφού είμαστε μια σταθερή δυτική δημοκρατία? Και εδώ έρχεται η απάτη της εν λόγω συμφωνίας με την οποία ο ορισμός του πυρηνικού όπλου δεν δίδεται από τη σύμβαση, δημιουργώντας έτσι προβλήματα ερμηνείας.… Read more »

Nikoss

Συμφωνω απολυτα,προτεραιοτητα εχουν οι aster 30(οχι οι15) και οχι οι mdcn και οπωσδηποτε ο αριθμος τους-των aster 30-δεν θα πρεπει να ειναι μικροτερος των 32 βληματων..η ΠΑ,οσον αφορα τις αποστολες βομβαρδισμου,θα πρεπει να βοηθηθει απο ενα βαλιστικο πυραυλο μεγαλου βεληνεκους..

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Νομίζω ότι το άρθρο τα λέει όλα δε χρειαζόμαστε σκαλπ ναβαλ αν όντως θέλουμε υποστρατήγου κρούση γιατη δεν βάζουμε πυραύλους deep strike με mlrs ; αν αυτό είναι το ζητουμενο;

Thras

πρός  CKfurious Καλησπέρα! Σήμερα διάβασα αυτό: https://www.protothema.gr/politics/article/926745/nikos-panagiotopoulos-ehei-simasia-na-menoun-anoikta-ta-kanalia-epikoinonias-me-tin-tourkia/ το οποιό στην τελευταία παράγραφο αναφέρει εντός εισαγωγικών(!!!): Επίσης, για τις φρεγάτες υπογράμμισε «Υπάρχει και το θέμα πρόκτησης των 2 νέων φρεγατών Μπελαρά. Έχει διατυπωθεί το ελληνικό ενδιαφέρον να αποκτήσουμε νέα φρεγάτα που θα έχει το πλεονέκτημα άμυνας περιοχής με σύστημα ευρύτατης αντιαεροπορικής κάλυψης. Η Γαλλική πλευρά έχει ανταποκριθεί. Υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης και πάνω σε εαυτό προσαρμόζεται και το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς. Δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι αλλά αυτό που εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε. Θα υπάρξει συνεννόηση με τη γαλλική πλευρά. Οι συζητήσεις… Read more »

CKfurious

Μακάρι να είναι αυτή η κατάσταση!

Το χει ψαρέψει και άλλος σχολιαστής εδώ:

https://www.ptisidiastima.com/panagiotopoulos-belhara/

Μακάρι να έχει και τα μπαλάκια να τελειώσει τη συζήτηση με τα γαλοποuλα εάν δει ότι επιμένουνε στις θέσεις τους

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις και εάν μπορούμε να δανειστούμε με χαμηλά επιτόκια τότε δεν μας κρατάνε με τίποτα

Εάν αγοραστεί το πλοίο με tih γαλλική διαμόρφωση θα είναι πράξη απίστευτης υποτέλειας
για να μην χρhισμοποιισν πιο αρμόζουσα αλλα ακατάλληλη gia το forum έκφραση

Καλά να είμαστε κατά το..2026? να δούμε με τι διαμόρφωση θα έρθει!

αεροπορια

θα δουμε που θα παει η αεροπορια με σ400 ,σ500,συ57,φ35 θα πατε βαθια στην ενδοχωρα της τουρκιας . Αυτα εχουν πληρωθει και δεν μπορουν να ακυρωθουν τα αλλα ειναι εκφοβισμος της αμερικης.Το συμβολαιο για τα φ35 δεν ειχε τον ορο μην αγορασετε ρωσσικα .Εδω η Κυπρος ειναι ”μακρια” για της μιας ωρας δρομο των φ16 για τον Κιμων τον Αθηναιο ομως ηταν κοντα που πηγαινε με τα πανια .Θα κανετε βομβαριδισμους με την αεροπορια χιουμορ εχετε…

George Katsoupis

Πολύ εύστοχο άρθρο. Η κύρια αδυναμία του Ναυτικού μας είναι η αεράμυνα περιοχής και όχι η στρατηγική κρούση. Στρατηγική κρούση είναι απαραίτητη δυνατότητα για Ναυτικά χωρών με παγκόσμιο ορίζοντα στην γεωστρατιγική τους. Μακρυά από τις βάσεις τους. Τον ρόλο αυτό κάλλιστα μπορεί να το παίξει η ΠΑ από Τανάγρα σε 15 λεπτά ή ένα 214 ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία. Μία φρεγάτα νότια του Καστελόριζου, τι αποστολή έχει πρωτίστως; Την προστασία της και την κάλυψη περιοχής για φίλιες δυνάμεις. Δεν λέω μια παραπάνω δυνατότητα δεν είναι κάτι κακό. Απεναντίας. Ας μετρήσουμε όμως τις δυνάμεις μας (οικονομικά) και ας τις αξιοποιήσουμε… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

258
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά $

Related News

Mi-8 ‘Hip’ στους ελληνικού ουρανούς – τα “νέα” πυροσβεστικά ελικόπτερα για την αντιπυρική περίοδο

Με ανάρτηση φωτογραφιών στο Facebook ο υποστράτηγος (Π.Σ.) Σπύρος Βαρσάμης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσίασε το "Ηρα" το ένα από...

Η Draken International προσλαμβάνει πιλότους και τεχνικούς μαχητικών αεροσκαφών

H αμερικανική εταιρεία Draken International δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής προηγμένων υπηρεσιών αεροπορικής εκπαίδευσης και ο μεγαλύτερος πελάτης της είναι η αμερικανική Αεροπορία, η...

Το ΛΣ διαψεύδει πως τουρκικά σκάφη αλίευσαν εντός Ε.Χ.Υ.

"Με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, από το Αρχηγείο  Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής...

Δυνατότητα ανεφοδιασμού εν πτήσει για τα ελικόπτερα της Γαλλικής Αεροπορίας

Η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία αποκτά ικανότητες επιχειρήσεων μακράς ακτίνας με ελικόπτερα μετά την επιχειρησιακή ένταξη σε υπηρεσία και του δεύτερου ιπταμένου τάνκερ KC-130J που...

620 εκατομμύρια για αναβαθμίσεις σε Patriot PAC-3 της Ταϊβάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφασίσει να εγκρίνει μια πιθανή Πώληση με χρηματοδότηση FMS για λογαριασμό της Ταϊβάν, που θα αφορά αναβαθμίσεις για το αντιαεροπορικό...
- Advertisement -