4.6 C
Athens
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΝΕΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς το ΠΝ στην αξιολόγηση των προτάσεων για τα νέα πλοία. Στο βάθος …Tico;

- Advertisement -

Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός, από το Βελλίδειο, έκανε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επίσημες ανακοινώσεις για ένα μίνι εξοπλιστικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό, που λανθασμένα έχει αναφερθεί πως είναι της τάξης των 10 δις ευρώ (στην πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση, γύρω στα 5+ δις ευρώ), θα θέσει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού μας Ναυτικού. Με καθυστέρηση περίπου 12 ετών, το ΠΝ επιτέλους έχει το πράσινο φως για αγορά νέων φρεγατών, αναβάθμιση παλαιών, αλλά ναυπήγηση νέων υποβρυχίων (κάπου στο βάθος). Βέβαια, έτσι όπως τα κατάφεραν οι κυβερνήσεις μας τα τελευταία 20 χρόνια, χρειαζόμαστε την περίφημη Ενδιάμεση Λύση χθες! Δηλαδή πλοία, με ικανό όριο ζωής διαθέσιμο ακόμη, που θα ενταχθούν σε υπηρεσία μέσα στο 2021, το πολύ 2022.

«La Tribune»: Ματαιώνεται η πώληση των [email protected] γιατί τη Γαλλία και την Ελλάδα χωρίζουν €1,1 δις!

Ο πρωθυπουργός, ανάμεσα στα άλλα (πχ την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale), ανακοίνωσε ίσως το πλέον κοστοβόρο αμυντικό πρόγραμμα των τελευταίων 30 ετών, την αγορά 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων. Είναι η πρώτη σοβαρή ανακοίνωση για την  ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού εδώ και πολλά, πολλά, χρόνια. Μάλλον είναι το σοβαρότερο, από τότε που ο Αντρέας Παπανδρέου υποστήριξε στην ελληνική Βουλή την αγορά των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Φρεγάτες Κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ, η “ελληνική” φρεγάτα

Επειδή μας αρέσουν οι λεπτομέρειες, δεν πρέπει να μείνουμε στους τίτλους, αλλά πρέπει να προσέξουμε τι είπε ο ΠΘ, μίλησε για φρεγάτες “Πολλαπλών Ρόλων ή Multi-Purpose”, όχι “Αντιαεροπορικού Πολέμου ή AAW”. Αυτό σημαίνει πως “παίζει” και η γαλλική [email protected]/FDI στη βασική της έκδοση, που θεωρείται Πολλαπλών Ρόλων. Η ελληνική FDI θα είχε πολλές δυνατότητες AAW, φέρνοντάς την κοντά στις μεγάλες αντιαεροπορικής φρεγάτες, χάρη και στο πανίσχυρο ραντάρ της SF500. Οριακά λοιπόν, η πάλαι ποτέ, [email protected] Hellenique είναι ένα πλοίο AAW, αλλά η FDI είναι πολλαπλών ρόλων. Απλά η πρώτη έχει την διπλάσια τιμή από την δεύτερη…

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Θα προχωρήσει "τίποτα" στο ΠΝ; Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, τορπίλες, MH-60R, νέα ή μεταχερισμένα πλοία; Enough is enough

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, και όχι μαξιμαλιστές. Το ΠΝ στερείται λύσης αντικατάστασης για τις γερασμένες φρεγάτες του κλάσης Kortenaer. Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S υπηρετούν εις βάρος της σωματικής και ψυχικής υγείας των πληρωμάτων τους. Όχι ότι οι 6 εκσυγχρονισμένες είναι state of the art, αλλά η προ 15ετίας περίπου αναβάθμισή τους βελτιώνει την κατάσταση. Η μαχητική τους αξία είναι περιορισμένη, και χρειαζόμαστε νέα πλοία που θα αντικαταστήσουν ακριβώς αυτές τις φρεγάτες, τις Kortenaer.

Πρώτα πρέπει να βρεθεί λύση για τις S, που αποτελούν τον κορμό του Στόλου, και μετά να πάμε σε λύση που θα καλύπτει και την αεράμυνα περιοχής. Όλα μαζί, στην παρούσα κατάσταση, και φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, και αεράμυνας περιοχής, είναι δύσκολο. Η Ελλάδα είμαστε, όχι η Κίνα.

Έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, λίγες είναι οι προτάσεις που μπορούν να προχωρήσουν. To ΠΝ επιθυμεί την κατασκευή μέρους ή όλων των πλοίων στην Ελλάδα, με τα βασικά ναυπηγεία όμως ακόμη σε καθεστώς ειδικό. Η Ελευσίνα χρειάζεται να περάσει πρώτα από το Πτωχευτικό Δικαστήριο, ενώ ο Σκαραμαγκάς είναι μια πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση. Η Σύρος φαίνεται πως έχει αρχίσει να σηκώνει κεφάλι, αλλά το ναυπηγείο είναι σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ γεμάτο από πλοία υπό επισκευή, ενώ δεν έχει την δυνατότητα κατασκευής μεγάλων πλοίων. Και η λύση του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ δεν έχει σχέση με φρεγάτα, αλλά είναι ένας διάδοχος των Super Vita.

H διακοπή των συνομιλιών για τις [email protected] έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

Τα έχουμε γράψει πολλές φορές, η γαλλική “απόρριψη” (διαβάστηκε λάθος, η ελληνική απόρριψη στους Γάλλους) και το “ναυάγιο των [email protected] Helleniques” έφερε πολλές προτάσεις, ναυπηγεία και χώρες στη Μεσογείων, να ζητούν ακρόαση από το ΓΕΝ, και μάλιστα εν μέσω κορωνοϊού. Λογικά, δεν υπάρχει ούτε κι ένα ναυπηγείο πολεμικών πλοίων στον κόσμο, που δεν θα θεωρούσε τιμή να ντύσει πλοίο του στα γαλανόλευκα. Ισπανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί, Γερμανοί, έχουν έρθει να παρουσιάσουν τα εξαιρετικά τους σχέδια.

Η ελληνική όμως υπόθεση δεν είναι τόσο απλή, όσο ήταν για παράδειγμα ο διαγωνισμός του Royal Navy για την αντικατάσταση των φρεγατών Type 23. Η Ελλάδα δεν έχει ούτε λειτουργικά ναυπηγεία (για τέτοια projects) ούτε επάρκεια χρημάτων. Ας δούμε λοιπόν τις προτάσεις που μας κόμισαν οι…

Ισπανοί

Η έκπληξη. Αλλά θα ήταν ανοησία και απρονοησία εκ μέρους της Navantia να μην εμφανιστεί. Τα πλοία της είναι εξαιρετικά, και η F110 έφτασε και στον αμερικανικό διαγωνισμό. Το ναυπηγείο προσφέρει και άλλα σχέδια, όλα όπως θα τα ήθελε το ΠΝ, αλλά δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για ναυπήγηση στην Ελλάδα, ή για ευνοϊκό δάνειο. Από τις λίγες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, οι τιμές που προσφέρουν δεν είναι ανταγωνιστικές, αν και τα πλοία τους είναι εξαιρετικά και δοκιμασμένα.

Βρετανοί

Η έτερη έκπληξη. Το κακό με τους Βρετανούς είναι πως έχουν έρθει μόνο με … μεταχειρισμένα πλοία, δηλαδή τις Type 23. Αν είχαν έρθει και με τις Type 31e, με κάποιο καλό χρηματοδοτικό, τότε τους βλέπαμε να ανταγωνίζονται με αξιώσεις τους Γάλλους, Γερμανούς και Αμερικανούς. Μόνο με τις μεταχειρισμένες φρεγάτες, θα είναι η λύση πολύ χαμηλού κόστους για το ΠΝ, στην περίπτωση που το τελευταίο δεν ήθελε να ξοδέψει πολλά χρήματα. Πιθανότατα να είχαν κάποια τύχη σαν ενδιάμεση λύση, αλλά το βλέπουμε δύσκολο τελικά, εκτός κι αν συνδυαστούν με τους Ισπανούς, τους Γερμανούς ή τους Αμερικανούς (δεν βλέπουμε ελπίδες συνεργασίας με τους Γάλλους). Πάντως, το να δούμε την Babcock να έρχεται φέρνοντας της Type 31e (Iver Huitfeld), με την βοήθεια της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας, και του Royal Navy, δεν το αποκλείουμε.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα!

Ολλανδοί

Οι Ολλανδοί αν αν και ήρθαν εσχάτως, που όμως δείχνουν ενδιαφέρον για τον Σκαραμαγκά. Αν μάλιστα ταιριάξουν και σαν ενδιάμεση λύση τις δυο τελευταίες εξαιρετικές φρεγάτες κλάσης Μ, τότε έχουν μια καλή πρόταση. Το να βρεθεί όμως λύση με το ιδιοκτησιακό του Σκαραμαγκά, και να βρουν και χρηματοδότηση οι Ολλανδοί, το θεωρούμε από πολύ δύσκολο ως απίθανο. Το πλοίο που προσφέρουν δεν είναι η κλάση Omega, όπως πολλοί λανθασμένα θεωρούν, αλλά μια κλάση φρεγατών, που δεν έχει ακόμη όνομα, και θα αντικαταστήσει τις φρεγάτες κλάσης Μ σε ολλανδική και βελγική υπηρεσία. Το θέμα όμως είναι πως η Ολλανδία δεν έχει το “ειδικό” βάρος να πιέσει “διπλωματικά” για το συμβόλαιο, αν και η ενδιάμεση λύση, οι φρεγάτες Μ, θα ήταν “λουκούμι” για το ΠΝ μας.

Karel Doorman (M class) για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

Γάλλοι

Αρκετά ψηλά στις πιθανότητες είναι οι Γάλλοι, και πως να μην είναι, αφού ήταν προνομιακοί συνομιλητές του ΠΝ για δυο έτη, και αν μη τι άλλο, γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο τι θέλει το ΠΝ. Η Naval Group προφανώς ξανασχεδίασε τη στρατηγική της, καθώς παίζοντας 2 χρόνια χωρίς αντιπάλους, δεν κατάφερε να κερδίσει ένα σίγουρο ματς. Δυστυχώς η επιλογή να ζητήσει από το ΠΝ όλα τα έξοδα ανάπτυξης και ολοκλήρωσης συστημάτων στην Ελλάδα, της στοίχισε ένα πολύ καλό και σίγουρο συμβόλαιο.

Τώρα επιστρέφει, όχι με ένα light σχέδιο της FDI ή μια Gowind, αλλά με την γαλλική έκδοση της FDI. Άποψή μας είναι πως καλά κάνει, αυτό πλησιάζει αρκετά στις ελληνικές ανάγκες. Το πλοίο δυστυχώς σε αυτή την έκδοση δεν είναι αυτό που θέλει το ΠΝ, καθώς δεν διαθέτει ούτε καν το Strales για CIWS. Αν οι Γάλλοι δεχτούν την πιστοποίηση του STRALES άνευ κόστους, και την τοποθέτηση κάποιου Phalanx, τότε “κάτι γίνεται”. Ούτως ή άλλως το ΠΝ έχει πειστεί για την αξία των γαλλικών πλοίων…

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Από πλευράς Ελλάδος, το ΠΝ είχε μειώσει τις αρχικές απαιτήσεις του κατά πολύ, κρατώντας ίσως μόνο τη δυνατότητα των SCALP NAVAL. Είχε αποδεχτεί την χαμηλή ταχύτητα, τους άσχετους με το ΠΝ αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, τη νέα φιλοσοφία των πλοίων, όλα αυτά που έκαναν τα γαλλικά πλοία να διαφέρουν από τα μέχρι σήμερα πλοία του ΠΝ. Το μόνο που δεν έγινε αποδεκτό ήταν η τιμή των 3,3 δις ευρώ για δυο πλοία. Όλα τα άλλα περί “απαγόρευσης των Αμερικανών, Γερμανών, Αρειανών” δεν στέκουν (ευγενικά το λέμε), που θα κατέρριπταν F-35, Su-57, X-Wings, Death Stars, αλλά είναι αστεία.
Κλείνοντας θα πούμε πως λόγω της ειδικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας η Naval Group είναι ακόμη στο παιχνίδι.

Αν οι Γάλλοι αποφασίσουν πως θα δώσουν και ενδιάμεση λύση, τότε “κάτι γίνεται” προς την δική τους πλευρά. Φυσικά, για να μην δουλευόμαστε ομαδικώς, η μόνη λύση που μπορεί να έρθει από Γαλλία είναι ένας αριθμός LaFayette, που οι Γάλλοι όμως τις χρειάζονται μέχρι και την τελευταία. Ενώ και για εμάς, είναι χωρίς τόση αξία λόγω του σχετικά ελαφρού τους εξοπλισμού. Η πρότασή τους θα δυναμώσει περαιτέρω αν οι Γάλλοι θα φέρουν ένα χρηματοδοτικό σχέδιο, που όμως δεν το έφεραν δυο χρόνια τώρα. Το σίγουρο είναι πως η [email protected] έχει φανατικούς “οπαδούς” ανάμεσα στους αναγνώστες μας!

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Αμερικανοί

Οι ΗΠΑ, με την Lockheed Martin, εμφανίστηκαν στο ΠΝ πολύ πριν τους υπόλοιπους “μνηστήρες”, με τις MMSC, την διαμόρφωση της LCS Freedom σε φρεγάτα. Η πρώτη προσέγγιση έγινε το 2018, και φυσικά δεν αφορούσε τις LCS που είχαμε γράψει εμείς τότε, αλλά τις MMSC. Το πλοίο, που σε επίπεδο οπλισμού/εξοπλισμού δεν έχει σχέση με τις LCS του USN, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ΠΝ. Οι Αμερικανοί τονίζουν τα πλεονεκτήματα του πλοίου, είναι η προσαρμοστικότητά του (μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του ΠΝ σε νέα όπλα, ή συστήματα, χωρίς κόστος), τη δυνατότητα να φέρει αμερικανικά όπλα (που προτιμά ξεκάθαρα το ΠΝ, όπως ο ESSM), η υπερυψηλή του ταχύτητα, αλλά το σημαντικότερο, η δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS) αλλά και κορυφαίου χρηματοδοτικού μοντέλου (FMF). Το πιθανότερο είναι να έχει και την στήριξη της Αμερικανικής Κυβέρνησης καθώς το USN είναι και το μόνο που έχει να δώσει και “ενδιάμεση λύση”, ακόμη και “τεραστίων διαστάσεων”. Αν και οι Αμερικανοί προτείνουν να κατασκευαστούν τα πλοία στην Ελλάδα, θα πρέπει όμως να λύσουν κι αυτοί το θέμα της κατασκευής των πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο.

Γερμανοί
Αν και δεν το περιμέναμε, οι ενδείξεις λένε πως οι Γερμανοί έχουν έρθει με σοβαρές πιθανότητες απέναντι στους Γάλλους και τους Αμερικανούς, και ίσως λόγω Σκαραμαγκά. Αν και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πολιτικής υποστήριξης από την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις ΜΕΚΟ Α200, εντούτοις η φρεγάτα έχει προταθεί, και πιστεύουμε πως οι Γερμανοί έχουν και προτάσεις για ενδιάμεση λύση, όπως οι κορβέτες Κ130.

Οι τελευταίες είναι μια πολύ καλή περίπτωση, αν και δεν είναι αυτό που θέλει ακριβώς το ΠΝ. Το θέμα είναι πως το μπλέξιμο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και το τι πρέπει να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο στον επενδυτή είναι ένα πρόβλημα. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, η Α200 είναι ένα εξαιρετικό πλοίο για το ΠΝ.

Η πρώτη MEKO A200 της Αιγύπτου αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά»

Όπως είπαμε, το Γερμανικό Ναυτικό έχει στη διάθεσή του μεγάλο αριθμό πλοίων, που θα μπορούσαν να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες του ΠΝ μας. Είτε με F123, είτε με Κ130, κάποιες “τρύπες” θα μπορέσουν να κλείσουν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Α200 είναι η εξέλιξη της MEKO200. Συνεπώς, τα πλοία του ΠΝ θα αποκτήσουν μια κάποια ομοιοτυπία.

Η Αίγυπτος αποκτά πυραύλους MICA NG για τις νέες της φρεγάτες!

Εδώ θα πούμε πως οι Α200 έχουν δυο χαρακτηριστικά που ζητά μετα’ επιτάσεως το ΠΝ, την υψηλή ταχύτητα (με water jets, κάτι βέβαια για το οποίο έχει κατηγορηθεί η MMSC) αλλά και το πυροβόλο των 127 χιλιοστών. Αν σε αυτά προσθέσουμε και μια πιθανή χρηματοδότηση από την KfW-IPEX (δεν έχουμε δυστυχώς ΚΑΜΙΑ τέτοια πληροφορία, δεν θέλουμε να έχουμε παρανοήσεις), την τράπεζα εξαγωγών της Γερμανίας, αλλά και την βοήθεια της Γερμανίας στον Σκαραμαγκά, τότε δεν είναι περίεργο να πούμε πως η Α200 έχει πιθανότητες.

Βέβαια, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως οι Γερμανοί είναι απρόβλεπτοι, και δεν αποκλείεται να δούμε διάφορα ευτράπελα, ειδικά με την “ενδιάμεση λύση” (εννοούμε να ΜΗΝ προσφέρουν λύση), ενώ όπως προαναφέραμε, υπάρχει κι ένα μπλέξιμο με τον επενδυτή. Επίσης, αν και η Γερμανία έχει στηρίξει οικονομικά τη χώρα μας πολλάκις, εντούτοις δείχνει μια ιδιαίτερη “συμπάθεια” για την Τουρκία κάτι που δεν ξέρουμε πως θα μεταφραστεί αυτό στο ΥΠΕΘΑ και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ
Μετά τους Αμερικανούς, όλοι (μάλλον σχεδόν όλοι, γιατί δεν έχουμε πληροφορίες για τους Γάλλους) πρότειναν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, αν “πάρουν την δουλειά”. Ο σκοπός του ΠΝ είναι να υπάρχει μια σχετική ομοιοτυπία μεταξύ των πλοίων, και έτσι τα στελέχη να μεταφέρονται από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ-UPG στις νέες φρεγάτες χωρίς ιδιαίτερη εκπαίδευση, ενώ ιδανικό θα ήταν να μειωθούν και οι ανάγκες της λογιστικής υποστήριξης.

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

Ενδιάμεση λύση

Το ΠΝ είναι όχι απλά στο ΚΑΙ 5, αλλά στο ΚΑΙ 50. Χρειάζονται πλοία για ενίσχυση το συντομότερο, καθώς για αρκετά χρόνια θα έχουμε μια ΜΕΚΟ200ΗΝ εκτός υπηρεσίας λόγω εκσυγχρονισμού. Το έχουμε γράψει, η μόνη λύση εδώ που είμαστε, είναι τα τεραστίων διαστάσεων, αλλά και αντιστοίχων ικανοτήτων Ticonderoga, που αρχίζουν να φεύγουν από υπηρεσία του USN του χρόνου. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες λύσεις, αλλά όλες συνδέονται με τη ναυπήγηση νέων πλοίων. Μετά, υπάρχουν λύσεις από Ολλανδία, Βρετανία και Γερμανία, αλλά όλες προφανώς θα αξιολογηθούν από το ΓΕΝ. Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε τις γραμμές, υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτούν για να βρουν την βέλτιστη λύση από όλες τις πλευρές.

Τι θα γίνει; ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής;
Πριν λοιπόν, κάποιοι περαστικοί αρχίσουν τις “σοφιστείες” και τους χρησμούς, θα πρέπει να καταλάβουν πως η εξίσωση που έχει να λύσει το ΠΝ και το ΥΠΕΘΑ για την αγορά των νέων πλοίων, είναι πολυπαραμετρική.

  • Καταρχάς…

η συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

232 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
232 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody

G2G +μεταχειρισμένα αξιώσεων+ευκολίες πληρωμής=USA

Ναι. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η MMSC θα αποτελέσει τη νέα φρεγάτα του ΠΝ. Η αλήθεια είναι πως η ΜΕΚΟ Α200 θα ταίριαζε καλύτερα, αλλά πολιτικά και σε σχέση με τον Σκαραμαγκά δεν τα έχουν πάει καλά οι Γερμανοί. Οι Γάλλοι πήραν τα Rafale, ενώ η Naval Group έχασε ένα παιχνίδι που ήταν δικό της. Τα ΤΙCO είναι πανίσχυρα αλλά και 35 ετών με απαιτητική συντήρηση και επάνδρωση. Το ΠΝ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι…

VAGGELAS

Συμφωνώ απόλυτα με την…… εξίσωση σας!
Ένας συνδυασμός παραγόντων και παραμέτρων, που λίγη σχέση έχουν με τις επιχειρησιακες δυνατότητες των πλοίων, παραπέμπουν στην Αμερικανική λύση.
Σε ότι αφορά τα Tico και πέρα από τους προφανείς (επιχειρησιακα) λόγους που συνηγορούν στην απόκτηση τους, φοβάμαι ότι δύσκολα θα τα δούμε με Ελληνική Σημαία.
Λίγο η παλαιότητά των σκαφών, λίγο οι απαιτήσεις του πυραυλικου φόρτου, της επάνδρωσης, αλλά και της σύστασης συνεργείων συντήρησης των αγνώστων στο ΠΝ ραντάρ και ηλεκτρονικών, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, ελαχιστοποιουν (αλλά δεν μηδενιζουν) τις προοπτικές απόκτησης τους.
Μην ξεχνάμε ότι ο σχεδιασμός του USN, ανατρέπεται σχεδόν σε………εβδομαδιαία βάση και ότι τα πλοία δεν έχουν ήδη ξεκινήσει να αποσύρονται εδώ και χρόνια χάριν σε Νομοθετικές ρυθμίσεις του Κογκρεσου, Σώμα στο οποίο οι ισορροπίες θα μεταβληθούν εκ των πραγμάτων σε μερικούς μήνες.
Καλή εβδομάδα σε όλους.

Polaris

Αν η Lafayette δεν μας κάνει δεν μπορώ να καταλάβω πως μας κάνει η MMSC. Επίσης η LCS έχει υπερυψηλή ταχύτητα , όχι η MMSC. Αλήθεια ποια είναι αυτή;
Αν και η Α200 είναι εξαιρετική κλάση το γεγονός ότι είναι γερμανική είναι αναλστατικός παράγοντας, δεν μας έχουν στηρίξει πουθενά. Επίσης οι Κ130 δεν κάνουν για ενδιάμεση λύση γιατί είναι κορβέτες. Επειδη είναι καινούργια πλοία θα μας μείνουν πολλά χρόνια οπότε θα έχουμε αντικαταστήσει φρεγάτα με κορβέτα. Χώρια που δεν βλέπω να παίρνουμε άλλες στο μέλλον οπότε θα έχουμε δύο ξεμπαρκα πλοια.
Τέλος δεν υπάρχουν φανατικοί Belharites, απλα η ελληνική διαμόρφωση είναι πολύ καλό πλοιο. Η γαλλική από την άλλη δεν κάνει.

swan1908

Το θεμα ειναι να παρουμε αυτο που οντως χρειαζόμαστε και να βελτιωσει το Ναυτικο μας τι και αν δεν μας βοηθανε οι γερμανοι,δεν μπορω να καταλαβω καποιες εμονες που εχετε μερικοι.Επισης σημαντικο ειναι να αποφύγουμε το σκάνδαλο και να μην φορτωθούμε τις MMSC (πεταμενα ποσα δις). Ποσες φορες θα το πουμε? Μονο προσχαιρα συμφεροντα υπαρχουν οχι φιλιες ανεκαθεν! Νομιζω οτι δεν πρεπει να τα κοιταμε αυτα αλλα να κοιταμε τις αναγκες μας εξαλου σε μια πολεμικη συγκρουση θα ειμαστε μονοι μας.

Last edited 3 months ago by swan1908
aris32

η lafayette δεν κανει για το ΠΝ και το mmsc ειναι ανωτερο σε ολα σε σχεση με την lafayette δεν ξερω αυτην την στιγμη καποιο τομεα που το γαλλικης διαμορφωσης πλοιο ειναι ανωτερο απο το αμερικανικο. ισως μονο στο διαμετρημα του κυριος πυροβολου αλλα το αμερικανικο εχει την ταχυβολια και η διαφορα στην εμβελεια ειναι μικρη.

gdmast

Και μας νοιάζουν τα περιπολικά?

ANDREW

Άμα οι Γάλλοι είχαν μυαλό (κάποιος απ’ τους δύο πρέπει να έχει, εμείς αργήσαμε) θα έρχονταν με μια μπελ με 2 vls, 1 a50 και 1 mk41 κουμπωμένα και άλλες δύο θέσεις κενές για 1 a70 και 1 α50. Στα υπόλοιπα ας πλήρωναν το strales και εμείς το ram και ας έβαζαν ως όρο σε δέκα χρόνια να βάλουμε και τους άλλους δυο sylver. Θα το έπαιρναν άνετα το συμβόλαιο απ’ τη στιγμή που θα υπήρχαν οι essm block 2, το sea fire, sentinel, ram, strales και θα έληγε το θέμα. Πόσο θα πήγαινε μία τέτοια διαμόρφωση με 2 vls, ram και strales? Λογικά 4 τέτοιες bel θα μπορούσαμε να πάρουμε για αρχή. Μετά θα μπορούσαμε να πάμε σε άλλες δύο, μαζί με κάποιες gowind. Αλλά το πολύ κυρ ελέησον δεν το θέλει ούτε ο θεός. Το ότι είναι ικανή η naval group να χάσει όλο τον ελληνικό στόλο για έναν essm, με ξεπερνά. Πάνω από 800 εκ με τα όπλα το πλοίο δεν θα έβγαινε πιστεύω. Άμα έρχονταν με τέτοια πρόταση ας πληρώναμε εμείς τους essm και το ram και να ξεμπερδεύαμε. Ολόκληρη Γαλλία και να μη μπορεί να βρει χρηματοδότηση…… Πόσα πράγματα θα μπορούσε η Ελλάδα στο μέλλον να αγοράσει από naval group, cmn, mbda…. έλεος. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα χάσουμε το sea fire και αυτή τη σουίτα ηλεκτρονικών για τους essm.

gdmast

Δηλαδή δεν έχεις καταλάβει ότι κάποιοι δεν θέλουν να αλλάξουν οι ισορροπίες?
Με Bel με SF/Aster30 και NT block1/Scalp και οσονούπω Mica NG, αλλάζουν οι ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο. Κάποιοι δεν το θέλουν αυτό και εμείς καθόμαστε και συζητάμε για τις μπανιέρες με προπέλα MMSC.
Μάλιστα πρόσφατο Γαλλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Mica NG θα μπαίνουν 2αδες ή 4αδες (βλ. στο Meta Defence.fr).
Ακόμα και η απλή Bel με 8 Χ Aster30 + 8 VLS Χ 16 ή 32 Mica NG, με την α/υ σουίτα που έχει, με Strales και RAM ως αντικαταστάτες των S, ΑΛΛΑΖΕΙ τα δεδομένα και είναι έτη φωτός μπροστά απ’ οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί αυτή την εποχή.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΛΕΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ. Γι’ αυτό και ενώ καιγόμαστε με τους δίπλα έξω από τα νησιά μας, ΜΑΚΑΡΙΑ το συζητούν και το ξανασυζητούν και ο ξαναβλέπουν και το ξαναβλέπουν και φεύγουν οι μήνες.

Last edited 3 months ago by gdmast
massey-ferguson-65

Τα νέα δεν είναι καθόλου θετικα…το μόνο που αξίζει να συζητηθεί είναι meko όμως με aster30 ή SM2 μόνο και rim….ή να χτίσει την πόρτα η Βρετανία με iver huitfeldt με aster 30 ή SM2….η Αμερικανοί να πάρουν τον ΜΠΙΤ,οι Ισπανοί καλή αλλά ποιο ακριβή από τους Γάλλους….οι ΓΆΛΛΟΙ μας προσφέρουν ΑΟΠΛΕΣ φρεγάτες…ΤΑ ΝΕΑ ΔΥΣΤΙΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΜΙΡΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΑΣ

Alex-N

Απο που προκυπτει το αοπλες…? Λογω της εμμονης για Α70 …?? Μια χαρα πλοιο ειναι . Στο συνολο αισθητηρων ειναι ετη φωτος μπροστα απο τα υπολοιπα.
Και millenium και strales δεν αρνηθηκαν οι Γαλλοι.
Τα αμερικανικα θα φερουν tomahawk…?
H μηπως υπερτερουν σε ανθυποβρυχιακο πολεμο , Η/Π , ρανταρ και οπλα…??
Η πιττα μοιραστηκε , και ως γνωστον οι μοναχοφαγαδες θα αποτελειωσουν το ΠΝ με αλουμινοχαρτα, συν τις τυχον αναβαθμισεις σε οτι και αν προσφερουν ως ενδεχομενη λυση. Ενδιαφερον θα ειχε αρθρο με πληρη οικονομικα στοιχεια ενδεχομενης αναβαθμησης των Τικο.Για να γελασει καθε πικραμενος.Πλοιο υπο αποσυρση να το φορτωθουμε για εχουν δουλεια τα Ναυπηγεια. Μοναδικη απαιτηση απο το ΠΝ πρεπει να ειναι η συμμετοχη στο προγραμμα των FFGX . Ολα τα υπολοιπα ειναι αστειοτητες.

massey-ferguson-65

Τι να το κάνεις το ραντάρ των belharra του 1 δις εάν φέρει μονάχα 16 aster 30….αφού τους ρίξουμε θα πούμε…περίμενε ΤΟΥΡΚΕ να γεμίσω με aster…. ΦΡΕΓΆΤΑ ΜΕ ΛΕΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ 32 ΠΥΡΑΎΛΟΥΣ Ή ΜΕΣΕΑΣ Ή ΜΕΓΆΛΗΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΥΝΙΜΟΥΛ ΓΙΑ ΦΡΕΓΆΤΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΌΝΤΩΝ ΤΟΝ 21 ΑΙΏΝΑ …. ΚΑΛΈ ΜΟΥ ΆΝΘΡΩΠΕ

zap

64 θα προσθεσω αν μου επιτρεπετε. Τα 32 ειναι για ‘γενικων καθηκοντων’ πλεον

gdmast

Πάρε 4+4 Bel απλές που θα έρθουν πλήρεις κάτω και από 800 με 8 Aster30 και 32 Mica NG για να αντικαταστήσεις τις S και βλέπεις τι θα κάνεις με τις α/α. Έτσι και αλλιώς και οι αμερικανικές α/α δεν είναι.
Εκτός του ότι είναι η μέρα με τη νύχτα, όταν βρεις λεφτά, στις Bel, μπορείς να βάλεις άλλους δύο Silver, έναν για Scalp και άλλον ένα για Aster 30 και να είναι μια τρομερή φ/γ γ/κ (16 Aster30, 32 MicaNG, 8 Scalp κ.λπ.).

Mageiras

Έτσι ακριβώς! Η κατάσταση δυστυχώς παει να γίνει εξαιρετικά φαιδρή για το ΠΝ…

Bridger

Συμφωνώ πλήρως στα περί προδιαγραφόμενης φαιδρότητας στο ΠΝ. Πάει να δημιουργηθεί κατάσταση τύπου “…καλά πάρτε τώρα τις MMSC για να μας συμφέρει να αγοράσουμε τα ναυπηγεία και για να αποκτήσετε σοβαρά πλοία ξανασυζητάμε για FFG μετά το 2030“. Δηλαδή θα δανειστούμε 4 δις για να αγοράσουμε την πώληση των ναυπηγείων και 7-8 χρόνια μετά θα πρέπει να βρούμε άλλα τόσα για να φτιάξουμε κανονικό ναυτικό. Πραγματικό δράμα. Πάντως αυτό που λέει ο Alex-N είναι σωστό. Ακόμα και στη βασική της διαμόρφωση και για την ίδια τιμή, η FDI κερδίζει την MMSC με δεμένα χέρια. Ας μην ξεχνάμε ότι σε λίγο καιρό τα 16 κελιά της FDI θα μπορούν να γεμίσουν και με 4-άδες από Camm-ER. AAW δεν είναι με την καμία, αλλά ως γενικών καθηκόντων υπερτερεί της MMSC.

evaggelos

να πω την αμαρτια μου …. meko

sotbak

αχ

gdmast

Εδώ λέμε να τους δώσουμε πίσω και τις ….Μερσεντές, πλοία θα πάρουμε?

christos_choris_a

Οι νέες ναυπηγήσεις είναι έξω από τις δυνατότητες της χώρας. Οι Meko-200HN ναυπηγήθηκαν σε εποχές “παχέων αγελάδων” με εξωτερικό χρέος στο 70 περίπου % του ΑΕΠ. Σήμερα με εξωτερικό χρέος στο 170+ % του ΑΕΠ οι μεγαχειρισμένες λύσεις που θα τύχουν την ίδια αναβάθμηση με της Meko χάριν ομοιοτυπίας είναι είτε 4 Type-23 + 2 Tico, είτε 2+2 “Μ” (Ολλανδικές και Βελγικές) + 2 Tico. Η επιλογή των Type-23 θα μπορούσε να συνδιαστεί με άλλες 7 Super Vita. Η ναυπήγηση άλλων 2 νέων Type-214 είναι ρεαλιστικός στόχος. Αν γίνονταν 3 θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν όλα τα -209 και να δώσουν μιά θεμιτή ομοιοτυπία συνδιασμένη με ποιότητα.

yandr

Και να πούμε εδώ ότι το χρέος δεν είναι 170%+, αλλά 200%+.
Αναρωτιέμαι αν θα ήταν δυνατόν να βρούμε 4 αξιόλογες μεταχειρισμένες φρεγάτες για άμεση αγορά + δυνατός εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ και να αφήσουμε το ναυπηγικό πρόγραμμα φρεγατών για 4-5 χρόνια αργότερα.
Αυτό θα σήμαινε άμεση ενίσχυση του ΠΝ και το ναυπηγικό πρόγραμμα θα εκκινουσε σε μία περίοδο που θα γνωρίζαμε πλέον αν είμαστε ξανά σε μνημόνιο ή σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης και αν έχουμε ελληνικά ναυπηγεία.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί καθώς οι ‘επενδυτές’ λεχουν ήδη λάβει τις σχετικές υποσχέσεις, αλλά ίσως θα ηταν η καλύτερη λύση πλέον.

sotbak

θα συμφωνήσω. Είναι πολλά τα λεφτά, αν και αν ληφθεί πολιτική απόφαση λόγω πίεσης είτε από Γαλλία είτε από ΗΠΑ ποτέ δεν ξέρεις…Πάντως προσωπικά αρχίζω και καλοσκέφτομαι έστω μεταχειρισμένα (τις 23αρες από Αγγλία και τις Μ από Ολλανδία). Βέβαια καταλαβαίνω ότι θα γεμίσουμε διάφορα μτχ πλοία, αλλά αν δεν μπορούμε νέα…..

Exokoitos

Γιατί άραγε οι αμερικανοί δεν προσφέρουν τις FFG(X) ?
Μια μονάδα που μπορεί να σταθεί μόνη της στην Αν. Μεσόγειο, σχετικά πιο εύκολα από τις άλλες λύσεις.
Το ότι θα τη χρησιμοποιεί το USN σε αριθμούς άνω των 20 μονάδων για τα επόμενα 30+ χρόνια , εξασφαλίζει ευνοϊκά την υποστήριξη και τον μελλοντικό εκσυγχρονισμο.
Θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε συστήματα των FFG στις MEKO (combats21, την περιστρεφόμενη έκδοση του ραντάρ enterprise των FFG, τα σόναρ γάστρας και VDS)
Σαν ενδιάμεση λύση θεωρώ τις Type 23 τη καλύτερη λύση.

TonKs

Οι Αμερικάνοι δε μπορούν να προσφέρουν FFG(X) γιατί δεν είναι αμερικάνικες. Αν κάποιος μπορεί να τις προσφέρει είναι οι Ιταλοί.

nigozs

Λάθος.

TonKs

Γιατί λάθος; Η φρεγάτα που επέλεξαν οι Αμερικάνοι για το πρόγραμμα FFG(X) ήταν η πρόταση της Ιταλικής Fincantieri και είναι παράγωγο της FREMM με προδιαγραφές που έθεσε το US Navy (όπως προδιαγραφές θέτουμε και εμείς άσχετα που θα χτίσουμε τα πλοία) και τα οποία βάση συμβολαίου θα πρέπει να κατασκευαστούν σε ναυπηγεία στην Αμερική με τα οποία έκανε συμφωνία η Fincantieri. Το ότι το πλοίο έχει πάνω Αμερικάνικα συστήματα δεν το κάνει αμερικάνικο. Για αυτό οι Αμερικάνοι μας προσφέρουν τις MMSC και όχι την FFG(X) της Fincantieri ή την αντιστοιχη πρόταση της Austal για το FFG(X) η οποία βέβαια είναι Αυστραλιανή.

Gunner

Και η MMSC παιδί της Fincantieri είναι. Στον τύπο έχει γράφει ότι οι ΗΠΑ θα κατεβούν με την FFG(X) και όχι με την MMSC.

Stavrogin1

Γιατι 1. δεν βγαίνουν οι χρόνοι. οι αμερικανοι πρωτα θα παραλάβουν καποια πλοια κι επειτα θα αφησουν και τριτους να παραλάβουν. αρα ffgx σε 10 χρόνια και βλέπουμε. + να ενταχθούν τα πλοια στο USN + να ληθουν οι παιδικές ασθένειες.
2. κόστος. οτι και να κάνουμε ενα πλοιο με 1.5 φορες το εκτοπισμα μεσης φρεγατας δεν μπορει να εχει και ίδιο κόστος.

GianniMi

Η πιθανότητα gowind 2500(δεν ξέρω άμα έχει σε υπηρεσία το γαλλικό ναυτικό) σαν ενδιάμεση λύση η 2+2 με μπελ είναι εκτός κάδρου;

Alex-N

Μετα την συνοδο κορυφης και τα αποτελεσματα της ειναι επιτακτικη η αναγκη εξωσης της γερμανιας απ ολα τα προγραμματα.Διακρινω επισης μια προτιμηση στην ενδεχομενη αμερικανικη προταση με κερασακι στην τουρτα που ακουει στο ονομα Τικο. Να παραβλεψουμε δλδ το αποτυχημενο πλοιο που θα κατασκευαστει , λογω ομοιοτυπιας και προτιμησης στα αμερικανικα οπλα…!!! Υπαρχουν αλλες προμηθειες για αμερικανικη κερδοσκοπια.Καλο θα ηταν να μεινουν μακρυα απο το ΠΝ. Οι πλεον ενδεδειγμενες λυσεις αφορουν , συμφωνα με οσα γνωριζουμε παντα , σε Γαλλικες και Ολλανδικες προτασεις.Ερωτηματικο παραμενει η απουσια Ιταλικης προτασης.

Thras

Ας πάρουμε λοιπόν 4 [email protected] με 4 Α50, χωρίς MdCN με 32 Aster30, RAM, Srales, 8 MM40 και να μας δώσουν 4 LaFayette σε χαμηλή τιμή, ώστε με light εκσυγχρονισμό να αντέξουν άλλα 15 χρόνια. Από τους αμερικάνους 2 Tico για την εκμετάλευση των βάσεων χωρίς απάιτηση για συμβόλαιο. Θα πάρουν άλλωστε σε 5 χρόνια 4-5 δις για τα F35…

KonstantinosKaperonis

Τι είναι αυτά μωρέ; το δίλημμα δε βλέπω.. Ποιός μπορεί να σου δώσει, ανταγωνιστικες τιμές, αποπληρωμή σε βάθος χρόνου, διακρατική συμφωνία, ναυπηγικό πρόγραμμα στο σπίτι σου, εκσυνχρονισμό τσάμπα και άμεσα ενδιάμεση λύση;όχι 4..8 MMCS πρέπει να πάρουμε. Αν και είμαι λάτρης του αγγλικο/δανικου πλοίου

Last edited 3 months ago by maritzaisaacs07
Vassilis13

Ευχαριστώ για το Update.
Η mmsc θα ξεφύγει αρκετα οικονομικά αν τις βάλουμε τα πράγματα που χρειαζεται, βλέπε τιμή στους άραβες. Επισης υστερεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Η μεκοΑ200 ειναι η σίγουρη λύση, κ κατι ενδιάμεσα μεταξύ mmsc κ μπελ, απλα η ενδιάμεση λύση κ130 ειναι σχεδόν αοπλη.
Καλή επιλογή αν κ δυστυχώς γερμανική.
Μπελ. Εδω το ναυτικό με βάση ντου άρθρου σας ειναι μπερδεμένο κ βαριέται να κυνηγήσει τις εξελίξεις. Απο την μια θέλει γνωστα πράγματα κ όπλα, απο την αλλη κ σε 20 χρόνια να δηλώνει παρόν η φρεγάτα χάρη στην τεχνολογία της. Η μπελ δινει ξεκαθαρα αυτο το ποιοτικό πλεονέκτημα κορυφαίο ραντάρ, αστερ30 κ ηλεκτρονικό πόλεμο.
Αν τώρα οι 2-3 κόμβοι που υστερεί εν σύγκριση πχ με την μεκοα200 ειναι τοσο μεγαλο μειονέκτημα, τι να πω, αλλα λογια για να αγαπιόμαστε.
1.μπελ
2. μεκοΑ200
Mmsc δεν θέλω αν κ φοβάμαι οτι εκεί θα καταλήξουμε.

Vassilis13

Ενα λάθος έκανα. Η κ130 ΔΕΝ ειναι αοπλη. Οποτε μεκοΑ200 με ενδιάμεση λύση κ130 θα ηταν καλή επιλογή πραγματικά.

ANDREW

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ οι mmsc που προτείνουν οι Αμερικάνοι είναι στην έκδοση της σαουδικής αραβίας, με ένα c ram, 1 mk41 vls με 32 essm και bofors 57, 8 ssm, trs 4d; Άμα είναι αυτή που πάνε ξυπόλυτοι με τόσο λίγα vls;

geo79

το χω γραψει πολλακις και θα το γραψω αλλη μια..μονο ακερικανικη ειναι η λυση οσο και να πονοκεφαλιαζουν…

jimdenin

Οι πιο ταιριαστές περιπτώσεις, επιχειρησιακά τουλάχιστον, μοιάζουν να είναι των Ολλανδών και των Γερμανών .Έχει γραφτεί κάτι χαρακτηριστικό από αναγνώστη της ιστοσελίδας σε παλαιότερο άρθρο για το θέμα με τους υπευθύνους της ΠΤΗΣΗΣ να συμφωνούν, δηλαδή για τα επιμέρους χαρακτηριστικά των σχεδιάσεων των σκαφών που προέρχονται από αυτές τις δυό χώρες και πως αυτά κουμπώνουν στις απαιτήσεις του ΠΝ. Το ότι οι Ολλανδοί κατεβαίνουν με το σκάφος που θα είναι ο αντικαταστάτης των Μ διόλου ευκαταφρόνητο.
Δυστυχώς και οι δυό περιπτώσεις κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν “νοκ άουτ” για λόγους που έχουν ειπωθεί από πολλούς αναγνώστες της ιστοσελίδας.

bill971

Οι Εγγλέζοι έχουν νομίζω 14 type 23 στις οποίες έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέχρι να τις αντικαταστήσουν όλες.
Αν παίρναμε 10 από αυτές, αφού μας τις προσφέρουν & τις εκσυγχρονίζαμε όπως θέλει το ΠΝ με ίδια συστήματα με τις meko, δε θα στοίχησαν λιγότερο από 4 καινούργιες & θα ήταν & πιο σύντομη & πολυπληθέστερη λύση; Ίσως & εκσυγχρονισμός των super vita.
Αν το πακέτο έβγαινε ίδιο ή χαμηλότερο από τις 4 νέες δε φαίνεται καλύτερο αφού αλλάζει όλος ο στόλος;

GeorgeE

Σωστός! Το ίδιο σκέφτομαι και εγώ για να έχουμε μια ψιλο άνεση χρόνου μετά…

GrandTurkeyShoot

Ηθελα τα μπελ αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πραματα και χωρίς πολιτικές παραμετρους, η λογική και συνετή λύση χωρίς ρίσκο είναι ΜΕΚΟ και εκσυγχρονισμός ύδρα στους γερμανούς αν δίνουν για ενδιαμεση λυση 2 μεταχειρισμένες φρεγάτες και 2 κορβετες ή καποιον άλλο συνδυασμό που μας κάνει. Και συζητηση για 2 καινουρια Υ/Β παπανικολής ή σαν αυτά που πήραν προσφατα οι Αιγυπτιοι.

Last edited 3 months ago by GrandTurkeyShoot
sotbak

μπορεί να ακούγεται λογικό (και είναι), αλλά η επιλογή παραγνωρίζει την επιρροή ΗΠΑ και Γαλλίας στη χώρα…..

tnt-am

Δηλαδή το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα εξαρτάται σχεδόν 100% απο τη σύμμαχο των Οθωμανών Γερμανία.
Πολύ σοφό…

gdmast

Ούτε βίδα από γερμανούς. Να πάνε να πουλήσουν ΜΕΚΟ στους τούρκους.

FTS

Αν όντως οι μεταχειρισμένες Type23 προσφέρονται σε μια τιμή λίγο καλύτερη από “δίκαιη” τότε θα είναι χαμένη ευκαιρεία να μην προχωρήσουμε με αυτές.
Όπου μπορούμε να κλείσουμε τρύπες με έξυπνες λύσεις δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να προτιμήσουμε τις πιο ακριβές λύσεις
Σε διαφορετική περίπτωση που οι type23 δεν προχωρήσουν θα έπρεπε να κοιτάξουμε έστω τις δύο ολλανδικές Μ

Last edited 3 months ago by mohammadreddall
Vassilis13

Πρέπει να κάνουμε το βημα μπροστά κ οχι να μείνουμε πίσω. Μια τype23 εν τέλει δν σου προσφέρει πλεονέκτημα κ κάτι πρωτόγνωρο.
Τουλάχιστον κ130 κ λαφαγεττε σαν ενδιάμεση λύση είναι σύγχρονες μονάδες, στεαλθ κ θα έδεναν ανετα ειτε με μεκοΑ200 η μπελ.

Steve

Εγω πιστεύω ότι θα πάμε σε 4 Bel Ελληνικής διαμόρφωσης…. αφού ο γνωστός σχολιαστής αναφέρει ότι λεφτά υπάρχουν…..
http://prntscr.com/ut28ld

Koulis

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 προβλέπονται για εξοπλισμούς 2,5 δις, 2 παραπάνω από το 2020.
Είπατε τίποτα;

Tango.Alpha

Το βασικό είναι να λυθεί άμεσα το θέμα των ναυπηγείων ώστε να παραχθούν χωρίς υπερβάσεις στους χρόνους παράδοσης και στο κόστος όπως γίνεται μετά τις ΜΕΚΟ. Παραμένω οπαδός των iver huitfeldt ανησυχώ για τις προβλέψεις για ανταλλακτικά και πυρομαχικα ελπίζω να υπάρχουν και να είναι σε επαρκείς ποσότητες για μεγάλο διάστημα.
Επίσης αναρωτιέμαι γιατί δε σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και προαιρέσεις σε περίπτωση που μπορούμε και θέλουμε επιπλέον πλοία.
Τέλος μήπως ήρθε η ώρα να αγοράζουμε το καλύτερο τεχνικά και οικονομικά πλοίο ανεξάρτητα από προμηθευτή αφού ελάχιστα μπορούμε να ελπιζουμε από τη διπλωματία των εξοπλισμών.

Kostasq

Αν είναι να πάμε F-35 σύντομα, τότε να πάμε σε ΜΕΚΟ ή Μπελχάρα τώρα.
Αν επιλέξουμε ΜΕΚΟ θα έχουμε δώσει συμβόλαια και σε Γερμανία και σε Γαλλία και σε ΗΠΑ.
Από πλευράς αξιόμαχου πιστεύω περισσότερα στις μπελχάρα. Τις μεκο δεν τις ξέρω τόσο καλά όσο τις μπελχάρα.
Νομίζω βέβαια ότι χρωστάμε κάτι ακόμα στους Γάλλους και θα έχουμε και πλεονέκτημα στα ηλεκτρονικά αν πάμε σε γαλλικά πλοία. Ας κάνουμε την αμυντική συμμαχία άτυπα αν δεν μπορούμε τυπικά. Σύντομα με τους απέναντι θα ξαναέχουμε πρόβλημα. Και για πάρτη μας μόνο η Γαλλία βγαίνει μπροστά.
Στις ΗΠΑ άλλωστε έχουμε δώσει ήδη γη και ύδωρ και θεωρώ ότι μας χρωστάνε έως τώρα. Βεβαίως αν υπάρχει πιθανότητα για τικο ή ΑΒ σύντομα τότε αλλάζει το πράγμα.
Δεν ξέρω όμως αν έχουμε την σοβαρότητα ως χώρα να εκμεταλλευτούμε στο 100% πλοία όπως τα τικο. Και αυτό επειδή όταν πάρουμε ένα πλοίο με υπόλοιπο 15 χρόνια ζωής (το πολύ) θα πρέπει αν είναι να κάνουμε κάποιες επισκευές να μπορέσουμε να τις κάνουμε σύντομα, αν είναι να πάρουμε τέτοιο πλοίο με 120 κελιά δεν υπάρχει νόημα να του γεμίσουμε εμείς μόνο τα 40-50 κελιά. Αν είναι να κάνουμε αυτό δεν υπάρχει νόημα να το πάρουμε καθόλου. Αν κρίνουμε ότι τα ταχύπλοα V mark των καταδρομέων έκαναν να έρθουν 2 χρόνια και πόσα ακόμη για κάποιες μικροεπισκευές, τότε με την μέθοδο των τριών, πόσα χρόνια θα μας πάρει για να αξιοποιήσουμε πλήρως τα τικο; Πόσα χρόνια από τα μαξ 15 εναπομένοντα, αν έχουν και τόσα! Τα τικο χρειάζονται κοφτές “μπαλιές” και γρήγορες, αλλιώς άστο! Αυτό ας σταθμίσουμε.
Σε γενικές γραμμές πάντως ό,τι πάρουμε πρέπει να έχει ισχυρές ανθυποβρυχιακές ικανότητες και να είναι “τούμπανο”. Κάπου έχω ακούσει ότι οι ΜΕΚΟ έχουν παχιά θωράκιση, αν ισχύει αυτό ξέρετε ότι μετράει γιατί εμείς πάμε για πόλεμο, δεν πάμε για ψάρεμα και κρουαζιέρα…

Thras

Οι ΜΕΚΟ δεν έχουν “παχιά θωράκιση”, μάλλον έχεις ακούσει για τις S…

massey-ferguson-65

Mια ερωτιση οι ΙΤΑΛΟΊ ΚΑΙ ΟΙ ΆΓΓΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΚΆΠΟΙΑ ΠΡΩΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΎΡΙΕΣ ΦΡΕΓΆΤΕΣ…ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΊΣΟΥΝ government συμφονια….??

Bridger

Θεωρώ ακατανόητη την εμμονή σύνδεσης της ενδιάμεσης λύσης ντε και καλά με το θέμα της ναυπήγησης των 4 νέων πλοίων. Είναι μια παράμετρος που απλώς αυξάνει αχρείαστα την πολυπλοκότητα της απόφασης και -το χειρότερο- μπορεί να νοθεύσει τα κριτήρια επιλογής της νέας μονάδας, που είναι και το μείζον. Κοντολογίς, το θέμα της αντικατάστασης των S λύνεται εναλλακτικά ή/και συνδυαστικά:
1) Με την προμήθεια 5 άμεσα + 5 εντός της 10ετίας εκσυγχρονισμένων Τ-23.
2) Mε την προμήθεια 2 ολλανδικών Μ + των 2 Βελγικών σε δεύτερο χρόνο.
3) Με την παραχώρηση 2 Τico από τους Αμερικανούς, άνευ ανταλλάγματος έναντι της υπογραφείσας πέρυσι αμυντικής συμφωνίας (και μη μου πει κανείς ότι έχουν κάνει μέχρι τώρα αρκετά για να εξοφλήσουν το συγκεκριμένο γραμμάτιο).
Οι Γερμανοί θεωρώ ότι δεν πρέπει να πάρουν ούτε βίδα, από τη στιγμή που αποτελούν το πλέον εχθρικό κράτος της ΕΕ για τα συμφέροντά μας. Και οι τορπίλες πολύ τους πέφτουν, αλλά ας όψεται η ανάγκη.
Άρα έχουμε μια παλλέτα 14 εξαιρετικών πλοίων που είναι εν δυνάμει ενδιάμεσες λύσεις, με τα 9 από αυτά (2 Tico, 5 T-23, 2 M) να μπορούν λογικά να είναι στην Ελλάδα ακόμη εντός του 2021. Δεν θα είναι δωρεάν αλλά 4 δις δεν θα κοστήσουν και θα αφαιρέσουν πλήρως την έννοια του ασφυκτικά επείγοντος από την προμήθεια των νέων πλοίων. Πριν αρχίσουν οι γκρίνιες περί πολυτυπίας, θυμίζω ότι Τ-23 και Μ μοιράζονται τον ίδιο αεριοστρόβιλο, που είναι ο κινητήρας των ~60 Α-7 που αποσύραμε μόλις πρόσφατα. Όσο για τα Τico, αν και αποτελούν μία κατηγορία μόνα τους, κινούνται με LM-2500 όπως οι ΜΕΚΟ.
Αφού λοιπόν διώξουμε τις S και έξασφαλίσουμε την ύπαρξη του στόλου για τα επόμενα 10-15 χρόνια, ας πάμε ψύχραιμα σε όποια λύση νέας φρεγάτας δίνει αυστηρά το καλύτερο value for money, συνυπολογίζοντας εκεί και την ανάγκη αναγέννησης των ναυπηγείων. Μόνο που ειδικά στην περίπτωση των Αμερικανών πρέπει κάποιος να τους θέσει επιτέλους την αυτονόητη προϋπόθεση που λέγεται FFG(Χ).
Για τις MMSC τα έχουμε πει πολλές φορές, ας μην τα ξαναλέμε..

Last edited 3 months ago by willakinder
nigozs

Σωστά !

SAAB

…μπορεί να νοθεύσει τα κριτήρια επιλογής της νέας μονάδας…
Όχι μπορεί να νοθεύσει, για να νοθεύσει γίνεται.
Πάντως, εάν ήμουν Lockheed Martin θα ντρεπόμουν να μην με αφήνουν να χτυπήσω ποιοτικά τον διαγωνισμό και να βασίζομαι μόνο στις οικονομικές προσφορές. Θα είχα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό. Μπορεί να καταφέρει να κερδίσει έναν διαγωνισμό, αλλά ο παρασκηνιακός αντίκτυπος που θα έχει όλο αυτό, μόνο κακό θα της κάνει.
Δώσε ρε LM τα αντίστοιχα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που δίνουν οι Γάλλοι και παίρνουμε και τις LCS.

kostask22

Και οι Ολλανδοι εδώ που τα λέμε, οι λαγοι της Γερμανίας είναι.

adamstyl

Αν και φανατικός Μπελαράκιας (λες κι εγώ θα τις καπετανεύσω) +1 από μένα για το #3. Ήρθε η ώρα να πούμε στους “φίλους” τους Αμερικάνους free lunch is over.

harval

Φίλε μου αυτά που λές δεν εχουν καμία σχεση με ωμή και σκληρη πραγματικότητα. Αν είχαν ,τότε εμεις εδω μέσα θα είμασταν η καλύτερη και μονιμότερη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Οτι λές είναι καταπληκτικό,σαν να είμαστε σε καφετέρια και ο κοντός και χοντρός της παρέας να θελει την Scarlett Johansson. Σε φωτογραφία ίσως. Πανεύκολο.

KostisM

Καλησπέρα , ωραίες και καλές οι σχεδιάσεις πολλών ευρωπαίων που προσφέρονται αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να προηγούνται των γάλλων και των .. αυστριακών , που οι τελευταίοι δυστυχώς δεν έχουν να προσφέρουν βαπόρια. Καταλαβαίνετε όλοι φαντάζομαι γιατί. Από εκεί και πέρα αν οι αμερικανοί όντως παραχωρούν TICO (με τα όπλα όσα πάρουμε να τα πληρώσουμε εμείς όπως κάποτε τους SM-1 για τα Α/Τ Adams) τότε να συζητήσουμε την πρότασή τους. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Τράμπ θα είναι τόσο γενναιόδωρος με τους εχθρούς του φίλου του, μια και δεν αποφασίζει μόνο ένας για τέτοια… Να δούμε και τι θα πουν τώρα που κυκλοφορεί ότι από το πρωί 5/10 ότι οι τούρκοι δοκιμάζουν με βολές πια τους S-400 . Καλό θα ήταν πάντως να περιμένουμε μέχρι τις 20/1 να δούμε και ποιος θα είναι ο ένοικος του λευκού οίκου. Αν παρ’ ελπίδα είναι ο ίδιος τότε νομίζω ότι οι γάλλοι είναι μονόδρομος, εκτός και άν έχουμε πιο … “πλούσια επιχειρήματα” από τον ταγίπ που δε το νομίζω.
Μου κάνει εντύπωση πάντως και μένα ότι οι αμερικάνοι δεν προσφέρουν FFG(Χ) και οι γάλλοι κάποια έκδοση της Gowind είτε σαν αυτή στα ΗΑΕ (2700 τόνοι και ESSM) είτε σαν αυτή στη Μαλαισία (3100 τόνοι με ραντάρ Herakles-τώρα πια το ER- όπως είχαν προτείνει άσχετα αν και αυτοί προτίμησαν Smart-S Mk2). Γιατί άραγε ?

Manolis1

MMSC: Πυροβόλο 57mm
8 Harpoon
1 mk41
Μόνο συρόμενο σόναρ
Μέτρια ραντάρ και ηλεκτρονικά
Κόστος: Γύρω στο 1 δις δολάρια (με βάση αυτά που ξέρουμε από τους Άραβες)
FDI: Πυροβόλο 76mm
8 Exocet block iiic
2 Α50
Σόναρ γάστρας και συρόμενο
Κορυφαία ραντάρ και ηλεκτρονικά
Κόστος: Κάτω από 1 δις ευρώ
Αν η MMSC ικανοποιεί, όπως λέει το άρθρο, τις ανάγκες του ΠΝ τότε η απόκτηση της Belharra στην γαλλική διαμόρφωση θα είναι για τους επιτελείς λες και πήραν το Enterprise. Εγώ λέω να πάρουμε 6 Gowind 3100 full extra μαζί με 4 type 23 και 2 ή 4 Μ και να τελειώνει η δουλειά. Τα αλουμινόχαρτα ανοιχτής θαλάσσης (MMSC) είναι πολύ ακριβά για αυτά που προσφέρουν. Αν κόστιζαν 500 εκ τότε άλλαζε το πράγμα αλλά στο 1 δις δεν πρέπει καν να τα αναφέρουμε στις συζητήσεις μας.
ΥΓ. Φανταστείτε που θα πάει το κόστος των MMSC αν ζητήσουμε δεύτερο mk41, πυροβόλο των 76mm και σόναρ γάστρας(αν γίνεται να πάρει). Σύμφωνα με τους μπακάλικους υπολογισμούς μου θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το κόστος των Belharra Hellenique.

Last edited 3 months ago by Manolis1
Vassilis13

Όντος πως μπορεί να ικανοποιεί μια mmsc με φτωχό ρανταρ, χωρίς δυνατό ηλεκτρονικό πολεμο κ λιγότερο στεαλθ απο την Μπελ εστο σε γαλλική διαμόρφωση. Επίσης δεν θα ξέφευγε αρκετα η τιμή ΑΝ οι αμερικανοί μας δώσουν τα όπλα που θέλουμε κ χρειαζόμαστε;
Επίσης ίσες αποστάσεις….

aris32

αν η γαλλικη belhara ειχε αντι για 2 a50 2 mk41 με 32essm και 8vlasroc 1 ram και αλλαγη του πυροβολου σε 127χιλ το ΠΝ θα το επαιρνε χθες σε τιμη κατω του 1 δις.

gdmast

Οι Mica NG θα μπαίνουν και σε 2αδες και σε 4αδες. Οι Γάλλοι έχουν δεχθεί και RAM και Strales. 8 Aster 30 και 32 Mica NG με SF, είναι 20 χρόνια μπροστά απ’ ότι θα υπάρξει στην Αν. Μεσόγειο. Και εάν πάρεις και 4+4 για να αντικαταστήσεις τις S, θα σου έρθουν και κάτω από 800 ή (μπορεί και) 700 το τεμάχιον.

harval

Εχεις δίκιο. Και όχι μόνο για Belharra . Και τα Γαλλικά και τα Ολλανδικά και τα Γερμανικά και τα Αγγλικα πλοία είναι εξαιρετικά. (τα Αγγλικα βέβαια με εντελώς ξενες προδιαγραφες-συστήματα για το ΠΝ)
Δυστυχώς όμως ισχυει το παρακάτω.
Διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν οι Αμερικάνοι και ίσως Γερμανοί και Γάλλοι. Ολα εξαρτωνται απο τα δωρα. Και δεν εννοω μόνο στρατιωτικά δώρα. (βλεπε διπλωματία,βάσεις,επενδυσεις,συμμαχίες,εμπορικες συμφωνίες, κ.λ.π). Μετά ….στο τέλος ερχονται και οι επιδόσεις.
Αρα πρώτοι ερχονται (δυστυχως για τις φρεγάτες) οι Αμερικανοί, δεύτεροι οι Γερμανοί (Διακρατική 100%,και 214+209,) και τέλος οι Γάλλοι που θα πρέπει να προσπαθήσουν να προσφέρουν δώρα σε άλλους τομείς (χειροπιαστα) .Ολλανδοι,Δανοί, Αγγλοι…..γειά σας.
Ιταλοι και Ισπανοί μακριά. Τα καλύτερα πλοία να εχουν δεν μπορουν να προσφερουν τίποτα άλλο,σε κανέναν τομέα (εκτός από καλές υπηρεσίες πρός την Τουρκία)

dlj78

Καμία fremm για ενδιάμεση λύση δεν παίζει; οι Ιταλία δεν θα προτείνει τίποτα; το Ισραήλ; κανένας κορεατης;ε ρε που μας φτάσανε..

Last edited 3 months ago by martimcclain742
nigozs

Οι Κορεάτες, τελευταία έχουν αναπτύξει καλά πλοία. Πολιτικά όμως δεν έχουν καμμία τύχη ενώ η στενή συνεργασία με Τουρκικά projects βάζουν φρένο.

Jason

Δεν συμφωνω καθολου με την αποψη σου, ξεγραφουμε εντελως μια χωρα που ειναι στην αιχμη της τεχνολογιας.
Οι ανθρωποι ειναι επιχειρηματιες και πουλανε τεχνολογια σε οποιον αγοραζει, δεν παιρνουν θεση υπερ Τουρκιας.
Εαν ειμασταν σοβαρη χωρα θα επρεπε να συνεργαστουμε ωστε να αποκτησουμε τεχνολογικη υποδομη και υποβαθρο σε κρισιμους τομεις (ηλεκτρονικα, πυραυλοκινητηρες, θωρακιση, οχηματα, κτλ).
Ειδικα για τον Ε.Σ. το ΝοτιοΚορεατικο ΤΟΜΑ Κ21 ταιριαζει γαντι, καθως εχει το μισο κοστος σε σχεση με το M2 Bradley, καλυτερη θωρακιση, πυροβολο 40 χιλιοστων, 2 Α/Τ πυραυλους, ενω ειναι και πληρως αμφιβιο με σχεδον μηδενικη προετοιμασια!!

Last edited 3 months ago by tousername
gdmast

Αν δώσεις δις, θα τα δώσεις σε κάποιον που θα σε στηρίξει και πολιτικά και εάν πρόκειται και για Γάλλους, μπορεί και στρατιωτικά.

Vk77

Πως σας φαίνεται η ιδέα,αντί για 2 πλοια ενδιάμεσης λύσης+4 νέες φρεγάτες,να αγοράζαμε 6 type23 σχεδόν άμεσα και 6 ευρωκορβετες (που είναι σχεδόν σαν φρεγάτες) με ναυπήγηση στην Ελλάδα πιο μελόντικα?

harval

Αυτό βέβαια γίνεται μόνο αν ο Σκαραμαγκάς καταλήξει σε Ευρωπαϊκά χέρια.
Και για να τελειωνουμε. Διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν οι Αμερικάνοι και ίσως Γερμανοί και Γάλλοι. Ολα εξαρτωνται απο τα δωρα. Και δεν εννοω μόνο στρατιωτικά δώρα. (βλεπε διπλωματία,βάσεις,επενδυσεις,συμμαχίες κ.λ.π). Μετά ….στο τέλος ερχονται και οι επιδόσεις.

George

4 A200 (πολύ πιο οικονομικές από τις Αμερικάνικες προτάσεις) με ενδιάμεση λύση 2 F123 υπόσχεση για τις άλλες 2 προσεχώς και upgrade των MEKO στα πρότυπα των A200
Αν βάλουν και υποστήριξη στα 209 όπως έκαναν στη Βραζιλία συν χρηματοδοτικό παίρνουν Σκαραμανγκα (ίσως σε αυμφωνία με την υπάρχουσα ιδιοκτησια) 2 214 και καθαρίσανε
Το ίδιο και εμείς μιας και ενα τέτοιο σενάριο δίνει κάπου μετά τα μέσα της δεκαετιας 4 Α200, 4 F123, 4 εκσυγχρονισμένες MEKO και 6 214 συν 1 209AIP

Jason

Προς ΠΤΗΣΗ, τo λινκ προς το αρθρο του Naval Defence ειναι “σπασμενο”, δειχνει προς ενα αρθρο που δεν υπαρχει και χρειαζεται διορθωση.
Σβηστε το παραπανω τμημα του σχολιου μου.
Στο Π.Ν. περιμενουν την καθε εταιρια να σκεφτει απο μονη της οτι το Π.Ν. ισως να χρειαζεται καινουρια πλοια, και να ερθει με προταση???
Δεν μπορουν να επικοινωνησουν με την εταιρια απευθειας, η εστω μεσω της πρεσβειας και να τους ζητησουν να ερθουν και να κανουν μια επισημη παρουσιαση για το ΧΥΖ πλοιο και συστημα? Τοσο στον εμπορικο κοσμο, οσο και τη μια φορα που χρειαστηκε να ζητησω επισημη ενημερωση για συστηματα, ετσι οργανωθηκαν οι παρουσιασεις.

Jimmy

Εδω που φτασαμε καταρχας τελεια λυση δεν υπαρχει. Επισης αν το μινι εξοπλιστικο ειναι στα 5 δις, βγαλε 1.5 δις για τα ραφαλ, βγαλε 0.5 δις γις ρομεο ελικοπτερα και φος μιραζ, βγαλε 0.5 δις για τον κακομοιρο το στρατο το φτωχο συγγενη, μενουν συνολικα 2.5 το πολυ 3 δις για τα επομενα τουλαχιστον 6-7 χρονια, στα οποια πρεπει να αντικατασταθουν 9 φρεγατες, να αναβαθμιστουν οι 4 μεκο, και να παρουμε και 1-2 επιπλέον υποβρυχια. Με αυτα τα δεδομενα, η θα παμε σε μια λυση μεταχειρισμενα αναβαθμισμενα οποτε η τ23 ειναι μακραν η καλυτερη λυση γιατι οι Αγγλοι μπορουν να μας δωσουν μεχρι και 8 πλοια, η θα πρεπει να παμε σε πολυ οικονομικες λυσεις για καινουρια με δεδομενο οτι χρειαζομαστε τουλαχιστον 4 νεες μοναδες + 2 δωρο ενδιαμεσες. Πολυ οικονομικες δεν ειναι ουτε οι μπελαρα, ουτε οι ΜΜSC , ουτε οι ισπανικες . Η μονη πραγματικα οικονομικη λυση που θα μας εκανε σε καινουριο ειναι οι gowind στα 3100 τοναζ. Αν παρουμε 6 κομματια θα μας εβγαινε καπου στα 2.4 δις με τα οπλα τους. Ακριβως στα χρηματα που εχουμε να διαθεσουμε. Ειναι αρκετα μεγαλες για να χαρακτηριστουν σαν μινι φρεγατες αρκετα ευελικτες, μας επιτρεπει να εχουμε εναν αριθμο απο 10 συγχρονες φρεγατες και ας κρατησουμε και 2-3 s οσες ειναι λιγοτερο καταπονημενες για να κλεισουμε τον αριθμο.

Antonis_Loukas

Καλά, τσουτσούριασα με την ανάλυση και τις πληροφορίες… Λοιπόν, για να μη γράφουμε μυθιστορήματα BELL, ας βάλουμε λίγο το μυαλό μας(σας) σε λειτουργία…
Ξεκινάμε με Γαλλία…
Καταρχάς, η ίδια η Πτήση είχε αναφερθεί σε πρόταση της NG για αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και προφανώς, ομοιοτυπία με γαλλικά συστήματα. Πάμε παρακάτω… Γιατί αυτή η εμμονή των Γάλλων; με τις Belharra, ειδικά εφόσον θέλουμε; πλοία φθηνά και πολλαπλών ρόλων(που μια χαρά πολλαπλών ρόλων είναι οι Belharra HN, αλλά ξαφνικά μας φαίνονται AAW, αντί απλά με ενισχυμένες δυνατότητες AAW…). ΑΝ είμαστε μπατίρηδες, γιατί δεν προσφέρουν Gowind 3100+(ακόμη και με mk-41 εκτός από (και) sylver; Τι τους αποτρέπει; Η αδυναμία τοποθέτησης A-70 για scalp και ίσως perseus κλπ μελλοντικά; Αν όχι, τι; Γιατί δεν προσφέρουν μια έκδοση των belharra με περιστρεφόμενο radar; Τόσο ακριβή επανασχεδίαση θέλουν, ώστε να μην αξίζει; Τέλος, γιατί δεν προσφέρουν μια FREDA που ήδη παράγεται και αποσβένει κόστη εξέλιξης; Πόσο θα έβγαινε μια τέτοια πρόταση, με 32 vls και επιπλέον mica στο υπόστεγο(αλλά χωρίς 127αρι και πιθανότατα με απλούστερο CIWS); Τέλος, οι La Fayette που μένουν εκτός εκσυγχρονισμού, είναι νεότατες(’97 κ 2001) και θα μπορούσαν να μείνουν όπως είναι(μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των meko). Μια χαρά είναι για άμεσα οι VT-1 και οι mm-40. Ακόμη και το 100αρι αν δεν θέλουμε να χαλάσουμε το stealth. Μετά τις meko, θα μπορούσαμε να τις αναβαθμίσουμε(ίσως και με επιπλέον μονάδες της κλάσης), με sonar(που μπορεί να δεχτεί, όχι σαν τις MMSC), νέο CMS, A-43/50 κλπ κλπ. Αδυνατώ να καταλάβω, γιατί συζητάμε περί K130(που 99%, αν έρθουν θα είναι χωρίς τα 2 ram) και από την άλλη, απαξιώνουμε τις La Fayette!
Πάμε σε ΗΠΑ…
Ας πάρουμε από Αμερική με προίκα τα ναυπηγεία … Να δεχτώ κιόλας, ότι οι FFG(X), είναι εκτός budget/χρονοδιαγραμμάτων/υποδομών κατασκευής… Πόσο αλήτες είναι οι ‘σύμμαχοι’, που επιμένουν σε ένα ακατάλληλο πλοίο για το ΠΝ, που θα το χαντακώσει μελλοντικά; Μήπως αυτό επιδιώκουν; Ας έρθουν με NSC!!

Antonis_Loukas

Συνεχίζοντας, γιατί υπάρχει όριο σε κάθε ανάρτηση…
Εφόσον τα χρήματα πάνε σε αμερικανικές τσέπες, το ΠΝ πρέπει να απαιτήσει να παραλάβει αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη. Είναι σχιζοφρενικό, να κάνουμε δηλώσεις σχετικά με Belharra ότι θα παραλάβουμε το πλοίο που έχουμε ανάγκη εμείς και όχι αυτό που θέλουν να πουλήσουν οι Γάλλοι και από την άλλη, να μην βγάζουμε άχνα στις αμερικανικές προτάσεις! Τα Tico δε, καλά είναι(έχω αναλύσει πολλές φορές ότι θα μπορούσαν 2 να αντικαταστήσουν με παρόμοια επάνδρωση και κόστος στην ελληνική πραγματικότητα, 3 S), αλλά θα πρέπει να προσφερθούν με συμβολικό κόστος και μια ελάχιστα αποδεκτή αναχορηγία πυραύλων ΑΑ. Αρκετά το δούλεμα με τη Βυθοκόρο και τα ανύπαρκτα ανταλλάγματα της…
Για Ισπανία, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε, από τη στιγμή που και μτχ αμφιβάλω ότι δίνουν και το πολιτικό τους εκτόπισμα, είναι επιπέδου κανονιοφόρου. Bonus οι σχέσεις της με Τουρκία… Να τις χαίρονται τις σχεδιάσεις τους και να τις δίνουν για τουρκοποιήσεις…
Για τη Γερμανία, κανονικά δεν θα έπρεπε να συζητάμε αγορά ούτε κουπιού… Αν πρέπει να συνεργαστούμε(γιατί προφανώς για κάποιους δεν φτάνει ο φωτογραφικός διαγωνισμός τορπιλών…), τότε θα πρέπει να ματώσουν… F-123 το ελάχιστο δέλεαρ… Τώρα για το κόστος που λένε μερικοί, οι A-200 παρουσιάζονται φθηνοί, όταν είναι εξοπλισμένες με νοτιοαφρικανικούς πυραύλους και radar/cms της σειράς… Αν μπουν αυτά που πρέπει, τότε θα έχουμε καθαρή εικόνα(όπως και για το πόσα vls παίρνει μαζί με 127).
Για Ολλανδία, δεν είμαι αρνητικός. Ακόμη δεν έχω κολλήματα με Omega κλπ. Από εκεί και πέρα, με προβληματίζει η ημερομηνία παράδοσης νέων πλοίων(άσχετα με τα μτχ).
Για ΗΒ, έχω εκδηλώσει συμπάθεια προς τη λύση των T23, καθώς είναι νέες, μπορούν να αναβαθμιστούν παραπάνω και υπάρχει δυνατότητα για 5 σκάφη(μακροπρόθεσμα περισσότερα). Πολιτικά, το ΗΒ είναι απέναντι μας. Επίσης, χωρίς πρόταση για νέα πλοία ή εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ, είναι δίκοπο μαχαίρι. Πιο εύκολο να περάσει αν δεν υπάρξει σύνδεση των προγραμμάτων.

Bridger

Έχεις δίκιο για την απίστευτη ανικανότητα των Γάλλων να συμμορφώσουν μια στοιχειωδώς ανεκτή πρόταση και να κλείσουν τη δουλειά, ενώ διαθέτουν αντικειμενικά τις κορυφαίες τεχνολογικά λύσεις. Τρέχουν 2 χρόνια (για να μην πω 10) μόνοι τους, για να τερματίσουν τελικά τελευταίοι. Θα είναι απίστευτη ειρωνεία, ενώ έχουν “ιδρώσει τη φανέλα” και σε πολιτικό επίπεδο πέρα από κάθε ανταγωνιστή, αυτοί να καταλήξουν με τα παρακάτι 2 δις των Rafale και οι ξεδιάντροπα φιλότουρκοι Γερμανοί με 4 νέες φρεγάτες + εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ + 2 νέα υποβρύχια + τορπίλες, ήτοι 6+ δις του ναυπηγικού μας! Απλά ασύλληπτο…

Last edited 3 months ago by willakinder
MPAMPIS

Οταν πριν 2-3 δεκαετίες ζούσα στην γερμανια η καλύτερη επιλογή για αγορά Καινούργιου αυτοκινήτου ήταν το λεγόμενο jahreswagen δηλαδή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ενός έτους που για κάποιο Χ λογω το παραχωρούσε ο ιδιοκτήτης του.κερδιζεσ Ενα 20-30%, το επερνες αμέσως αλλα κερδιζες και πολλά έξτρα που κόστιζαν ενα σεβαστό ποσο αν τα έβαζες εσυ σε ενα ολοκαίνουργιο αμάξι.Η παραχώρηση ελαφρά μεταχειρισμένων rafale απο την Γαλλία (σαν καινούργια) κινηται με αυτο το σκεπτικό, γλιτώνεις ενα 20-30% σε χρήματα πέρα απο την άμεση παραχώρηση εχεις και τα διαφορά έξτρα που έχουν τοποθετηθεί (f3r)
Νομιζω οτι κατι τέτοιο πρεπει να επιδιώξουμε και για φρεγάτα πχ 2 πλοία άμεσα και δυο ολοκαίνουργια, θα ειναι γαλλικά; (Φρεμ) θα ειναι ισπανικά; Ισως ιταλικά, μηπως αμερικανικά (lcs, mmsc) παντως θα άξιζε να διερευνηθεί και μια τέτοια εκδοχή ακόμη και αν τελικα η ναυπήγηση δεν γινει στην Ελλάδα…….
Το καλύτερο;;;φυσικα ΑΒ, ffgx……

Jimmy

Κατι τετοιο στο περιπου εκανε η Αιγυπτος με τις 2 Ιταλικες Φρεμ, μονο που τις πηρε ολοκαινουριες απλα δεν τις παρηγγηλε και πηρε 2 ετοιμες που για καποιο λογο υπηρχαν στο στοκ. Συμφωνω αλλα τετοιες ευκαιριες ειναι 1 στα δεκα χρονια να σου κατσει, και πρεπει βασικο να εχεις παραδακι μετρητο, οχι δανεια και πιστωσεις

MPAMPIS

Αν οι Γάλλοι θέλουν να κάνουν την υπέρβαση μπορούν να κάνουν παιχνίδι με fremm……ετσι βάζουμε χέρι και στον mdcn…
2 απο το ναυτικο τους σε σούπερ σπέσιαλ τιμή και δυο brand new….
Όμοιως δυο lcs (με μκ41 μονταρισμένο) και δυο mmsc….οχι η καλύτερη επιλογή αλλα οχι και τοςο χάλια όσο κάποιοι πιστεύουν..
Το καλύτερο κατι large παραγγείλτε δυο ffgx και παρτε δυο AB δώρο για την Σουδα…
Με έως 4 δις γενικά μπορούμε να κυνηγήσουμε κατι καλο……

Paliouras

Γιατι οχι 4 ΦΡΕΜ (οι 2 ΦΡΕΜ- ΝΤΑ)?

TonKs

Είναι πάντως πολύ ενδιαφέρον που στις προσφορές δεν περιλαμβάνονται οι Ιταλοί.

ultorius

Νομίζω πως πολλές χώρες δεν έκαναν προσφορά γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα της χρηματοδότησης που ζητούμε.

harval

Καλύτερο θα ήταν να μην περιληφθούν ουτε οι Ισπανοί.

Bren

Αν θελήσει η Γερμανία να διεκδικήσει σοβαρά το πρόγραμμα των φρεγατών, τότε πιστεύω πως θα το κερδίσει, ιδίως αν προσφέρει μεταχειρισμένες F-123.
Η Α-ΜΕΚΟ είναι ένα εξαιρετικά ισορροπημένο σκάφος και πάνω στο οποίο μπορεί προσαρμoστεί όποιο πακέτο ηλεκτρονικών ή οπλικών συστημάτων θέλει ο πελάτης. `Ετσι όπως λειτουργεί η αμυντική διπλωματία (ή, μηπως λειτουργεί έτσι μόνο το ελληνικό κράτος;), “πρέπει” να πάρει κάτι και η Γερμανία. Φυσικά κάποιοι θα διαμαρτυρηθούν με βάση την στάση της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα, (το προσπερνάω αυτό, επειδή δεν είναι του παρόντος) αλλά τι δίνει η Γερμανία με την Α-MEKO; Π.χ., το 127-αρι, τους Αστερ 30, cammer-er ή essm 2 SM-2, τα σονάρ ή την ηλεκτρονική σουίτα με το ραντάρ (που μπορει να είναι τα ίδια με αυτά που προτείνει η SAAB για των εκσυχρονισμό των παλιών μας ΜΕΚΟ), το σύστημα RAM;;; Τα παραπάνω αμυντικά συστήματα δεν είναι γερμανικά ή και γερμανικές εταιρίες συμμετέχουν στην κατασκευή τους. Τα χρήματά μας δε διοχετεύονται μόνο στη Γερμανία.
H Α-ΜΕΚΟ δίνει μια αξιόλογη πλατυφόρμα, ώστε να ολοκληρωθούν τα όποια συστήματα επιθυμεί το ΠΝ που δεν είναι (μόνο) γερμανικά (άντε, εκτός του συστήματος πρόωσης) με τα οποία όμως το ΠΝ (θα) είναι ευχαριστημένο. Με ένα οικονομικό πακέτο που το σηκώνει η τσέπη μας, βλέποντας πάντα τις τιμές της αλγερινής ή της αιγυπτιακής ΜΕΚΟ και έχοντας τη γνώση πως το ΠΝ είναι ικανοποιημένο από την χρήση των ΜΕΚΟ στις τάξεις του, δεν υπάρχει λόγος να απορριφθεί η γερμανική φρεγγάτα εξ αρχής.
Ρίξτε και μια ματία εδώ:
https://www.voria.gr/article/istories-me-exoplistika-exagores-ke-koronoio-stin-ellada

George

Σωστός αλλά μην μπερδεύεσαι Η Γαλλία και η Γερμανία (που ουσιαστικά είναι η ΕΕ) είναι πάντα σε συνεννόηση μεταξύ τους κι απλά παίζουν ο ένας το ρόλο του καλού μπάτσου κι ο άλλος του κακού
Στην Τουρκία ο καλός μπάτσος είναι η Γερμανία κι ο κακός η Γαλλία
Στην Ελλάδα ίσχυε το ανάποδο με την οικονομική κρίση
Τι να κάνουν οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν βαλκάνιους που τους αρέσουν οι θεατρικές παραστάσεις!
Είναι και ο λόγος άλλωστε που τα λένε μεταξύ τους πριν από κάθε συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. Λίγο πολύ στη συνάντηση γίνεται ανακοίνωση των αποφάσεων της Γαλλογερμανικής συνάντησης
Μην ξεχνάς άλλωστε ότι το τρίτο μνημόνιο φτιάχτηκε μέσα σε ένα ΣΚ στο Γαλλικό υπουργείο Οικονομικών (κι όχι στο Βερολίνο ή στην Ουασινγτον) για να εγκριθεί πανηγυρικά την Δευτέρα από τους Γερμανούς τότε που πήγε ο Αλέξης να “διαπραγματευθεί 17 ώρες”
Και πολιτιστικά να το δεις μιλάμε για τα δύο παιδιά της Καρολίγγειας Αυτοκρατορίας που μετά από έναν αιώνα Πρωσικά πειράματα που έφεραν την καταστροφή αποφάσισαν να το θυμηθούν

gdmast

Δεν υπάρχει αυτό. Η Γερμανία με την Γαλλία, είναι χρόνια τώρα που έχουν τελείως διαφορετικά συμφέροντα, όχι μόνο στην Αν. Μεσόγειο αλλά και σε διάφορα άλλα κρίσιμα θέματα.

yandr

Η γερμανία θα πάρει τορπίλες και μελλοντικά παίζει πάντα για 2 ακόμη υποβρύχια.
Σε κάθε περίπτωση, δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Αν η Γερμανία κάνει την καλύτερη προσφορά σε οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα, ας το πάρει. Εάν όχι, να μην το πάρει. Διπλωματία εξοπλισμών ΔΕΝ υπάρχει και το μόνο που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι το συμφέρον μας με τα λεφτά μας.

Alex-N

Λησμονουν αρκετοι φαινεται οτι προκειται για πλοια της νεας εποχης.Θα πλεουν για τα επομενα 30 χρονια.Οποτε ξεχαστε οτιδηποτε φερει essm sm1-sm2. Για να τελειωνουμε μια και καλη με το παραμυθι, Τα νεα πλοια θα πρεπει να φερουν camm-er και aster 30.Τελεια και παυλα. Η ενδιαμεση λυση ποθεν προεκυψε…? και μπαινει ως παραμετρος στην ολη εξισωση…? Μηπως για να φορτωθουμε με 4 δις οτι χειροτερο εχει κατασκευαστει? Καλυτερα τοτε να αγορασουμε 2 μοιρες Rafale επιπλεον. Ειδαμε το καλοκαιρι οτι οι s τα πηγαν περιφημα στο ρολο τους.Το προβλημα θα υπαρξει οταν πεσουν στο νερο τα 6 214 του ΤΝ Αρα χρειαζομαστε πλοια με ανθυποβρυχιακη ικανοτητα και συγχρονα ρανταρ και οπλα.Οποιος φορτωσει στο ΠΝ αμερικανικα πλοια το λιγοτερο που θα χρειαστει ειναι Ναυτοδικειο…Το ιδανικοτερο θα ηταν μια συνεργασια Damen – Naval για 4 + πλοια του μελλοντος.Ολλανδικο σκαρι με Γαλλικους αισθητηρες και οπλα.Και μην ακουσω οτι δεν γινεται….Οποιος πληρωνει απαιτει…και αγοραζει.

Vas

Δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα με τα αμερικάνικα όπλα SM-2 ειδικά αν είναι της τελευταίας έκδοσης SM-2ER block IV ή έστω την medium έκδοση SM-2MR block IIIc που μάλλον η τελευταία θα ήταν και η πιο πιθανή έκδοση που θα παίρναμε. Ίσως τα Aster-30 να έχουν καλύτερες κινηματικές επιδόσεις αλλά όχι ότι τα SM-2 υστερούν ιδιαίτερα, άσε που τα τελευταία έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια. Όσο αφορά τα CAMM-ER vs ESSM blk II δεν βλέπω καμιά ουσιαστική διαφορά ανάμεσα τους.
Το πρόβλημα για μένα δεν είναι τα όπλα, και τα αμερικάνικα είναι εξαιρετικά σύγχρονα και ικανά και δοκιμασμένα, το πρόβλημα μου είναι η πλατφόρμα που θα τα φέρουν. Οι MMSC είναι ένα σχέδιο που απλά δεν κάνει για τις αυξημένες απαιτήσεις του Π.Ν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι Αμερικάνοι δεν προσφέρουν τις FFG(X) ή γιατί οι δικοί μας δεν τους έχουν κάνει νύξη να κατέβουν με αυτή στον διαγωνισμό, δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω την εμμονή με τις MMSC.

nigozs

Αισθάνομαι κάτι σαν “το τυρί το είδες. Την φάκα δεν την είδες ?”
Και για εμένα, όπως και για πολλούς σχολιαστές εδώ, πρέπει να είναι άσχετη η σύνδεση αναβάθμισης ΜΕΚΟ με όποια αγορά, και εξηγούμαι.
Αντιλαμβάνομαι το οικονομικό μέρος (κέρδος) μιας τέτοιας συμφωνίας αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τέτοια γαλαντομια, ιδίως από τους Αμερικανούς. Κι αυτό γιατί μιλάμε για κολοσσούς που τα 400 και βάλε εκατομμύρια της αναβαθμισης, δεν θα τα κάνουν δώρο….

ultorius

είναι όσο δώρο είναι η coca cola, άμα αγοράσεις 3 πιτσες.Το να μας χαρίσουν τα 400 όταν σε υλικά και εργατικά θα τουσ κοστισουν πχ 100, και ενώ συνοδεύονται από μια παραγγελια μερικων δις για αρχη( και αρκετών εκατομυρίων καθε χρονο για ανταλακτικα) δεν τους προβληματίζει. Ισα ισα το βλέπουν σαν κάτι που εξηπηρετεί και τις δύο πλευρές. Ετσι κι αλιώς είναι συνήθης πρακτική στις σοβαρες συμφωνίες ένα 30% να απαιτηθεί από εμας να γυρίσει πισω, με αντισταθμιστικά, επενδύσεις στη δικιά μας βιομηχανία ή κατι τέτιο.

Bridger

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Αμερικανοί είναι οι εμπνευστές του γνωμικού “There is no such thing as a free meal.”…

Desert_Falcon

το ΠΝ θα παει ακλαυτο! Δεν αντιλεγω στο concept να αγορασουμε κατι συμβατο με τα υπαρχοντα πλοια, δλδ να υπαρχει ομοιογενεια σε ESSM, RAM κτλ αλλα οχι με τοσο βαρυ αντιτιμο (απο Belhara σε MMSC). Αν μιλαμε για MMSC-HN ναι, αλλα τοσο η LCS οσο η MMSC Saudi δεν κανουν με τιποτα για το ΠΝ.
Βεβαια το να πας σε λυση MMSC-HN δεν ειναι καθολου (μα καθολου) φθηνη λυση. Μιλαμε για 2xMk-41, Sonar γαστρας, 76mm πυροβολο, SM-2, και ισως καλυτερο ρανταρ απο το TRS-4D. Για να μην πω και ελαχιστη ταχυτητα 35Knt (ΟΚ, οχι 46 αλλα ουτε και 30 της Σαουδικης version γιατι τοτε τι νοημα εχει το αλουμινιο…). Φτου κι απ’την αρχη δηλαδη.
Α ναι, και σε ενα μαγικο κοσμο οπου ολα αυτα μπορεσουν να γινουν εντος budget, τοτε η παραχωρηση 2-4 Τικο και αναβαθμιση ΜΕΚΟ ειναι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ. Παμε ομως παλι αναποδα…Τικο δεν παιζει, θελει πολυ προσωπικο, δεν μπορουμε να γεμισουμε 122 κελια ουτε στα ονειρα μας, και ειναι (μαλλον) αρκετα δαπανηρα στη χρηση.
Γενικα ειναι μια εξισωση για…γερους λυτες! Ασχετα με το τι μας αρεσει και τι οχι πρεπει να μπουν ολα στο τραπεζι και να γινουν επιλογες με κριτηρια αντιστοιχα των Rafale…οποιος προσφερει καλυτερη λυση να κερδισει.

Mikros-hroas

Αξιολόγιση φρεγατών;
Τι πλοία χρειαζόμαστε;
Πόσα μπορούμε να φτιάξουμε με το όσο το δυνατόν χαμηλώτερο κόστοις;
4 μόνο πλοία;
20 πλοία χρειαζόμστε 4 μόνο θα πάρουμε;

Manolis1

Γιατί δεν συζητάμε για MEKO A200 με γαλλική διαμόρφωση;
Με ραντάρ SeaFire, με Kingklip Mark 1115 σόναρ κύτους, συρόμενα σόναρ CAPTAS-4, πυροβόλο 127mm, 4 A50 (και αν γίνεται +2), τορπίλες mu90, 2 drone ή 1 ελικόπτερο και 1 drone, 16 exocet block iiic, 2 RAM, Aster 30 και camm-er θα ήταν μια πολύ δυνατή φρεγάτα. Βέβαια το κόστος θα ανέβαινε αλλά δεν νομίζω να έφτανε τα 1.5+ δις των Belharra Hellenique.

Last edited 3 months ago by Manolis1
stefanpaok1

Η αποψη μου ( χωρις να ειμαι ειδικος):
Κακως τα εχουμε μπλεξει ολα μαζι και θα τα κανουμε σαλατα. Πρεπει πρωτα να αποφασισουμε ΤΙ θελουμε να κανει το ΠΝ με τις νεες ναυπηγησεις.
Αν ειναι να παμε για πολεμο η για σοβαρη αποτροπη, καλυτερα να στραφουμε σε Υ/Β. Αλλα 2 Type 214 ή Scorpene απο τους Γαλλους. Μην ξεχναμε οτι τα 214 ηταν αυτα που φοβηθηκαν οι Τουρκοι. Στην ιδια κλιμακα βαζω και τα Τικο, απλα οσο ειναι ο Τραμπ, δεν υπαρχει περιπτωση να μας τα δωσουν. Με Μπαιντεν, βλεπουμε.
Αν μιλαμε για επιδειξη σημαιας, δεν βλεπω το κατεπειγον του πραγματος. Ας ζητησουμε τις καλυτερες δυνατες ναυπηγησεις ( FFGX, FREMM-DA) και ας αργησουν.

evaggelos

το θεμα ειναι αν καποια στιγμη φτιαξουμε πλοια οπως οι κορεατες η οι ιαπωνες κ να βαζουμε οτι θελουμε η εστω να αγορασουμε καποιο ετοιμο σχεδιο κ να το μετατρεψουμε σε δικο μας.

adpanos

Υπογράφουμε με Γαλλία για 4 Χ Belharra με προαίρεση για άλλες 2,
τις δύο με έμφαση στο A/A (2 Χ Α70 & 2 Χ Α50) τις άλλες δυο με δυνατότητα να φέρουν 4 SYLVER αλλά αρχικά στην Γαλλική διαμόρφωση.
Δίνουμε την κατασκευή στους Αμερικανούς της ΟΝΕΧ .
Κλείνουμε συμβόλαιο κατασκευής 2 X T-214 και το δίνουμε στον Σκαραμαγκά ( μάλλον ΟΝΕΧ).
Τρέχουμε για 6 X PESCO με αμερικανικά κυρίως όπλα, και δίνουμε το συμβόλαιο στην ONEX.
Κοιτάμε και την επιμηκυμένη έκδοση της κορβέτας Θεμιστοκλής παραγγέλνωνας κάποια στιμή 4 X τεμάχια, φέρνοντας κοντά και τους Ισραηλινούς.
Θα χρειαστούμε έτσι κι αλλιώς μικρές κορβέτες για αντικατάσταση των παλαιών ΤΠΚ και Κανονιοφόρων.
Ευχαριστημένοι οι Αμερικανοί που παίρνουν την εργασία για όλο το στόλο, ευχαριστημένοι οι Γερμανοί που παίρνουν τα υποβρύχια,
ευχαριστημένοι οι Γάλλοι που πουλάνε Γαλλική τεχνολογία,
ευχαριστημένο και το ΠΝ που παίρνει σωστά όπλα και τεχνολογία αιχμής.
Ευχαριστημένη και η κυβέρνηση που ΟΛΟ το έργο θα τρέξει στην Ελλάδα με ανάπτυξη του ναυπηγικού τομέα !
Μόνο έτσι εξασφαλίζουμε πως ΟΛΟΙ τους θα είναι κερδισμένοι.

NikosP

Το οτι δεν ανακοινώνονται από το ΠΝ κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά στις δυνατότητες των νέων πλοίων , μπορεί να είναι καλό από πλευράς “διπλωματίας των εξοπλισμών ” , αλλά ΔΕΝ αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας οτι θα προτιμηθεί το καλύτερο και πιο αξιόμαχο πλοίο. Ίσως βέβαια αυτές οι προ’υ’ποθέσεις να τεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο ώστε να κερδηθεί η μεγαλύτερη δυνατή διπλωματική κάλυψη ακόμα κι από τις χώρες που τα πλοία τους δεν θα πέρναγαν την κρησάρα των απαιτήσεών μας τώρα .
Αισιοδοξώ για το δεύτερο σενάριο αλλά μάλλον βλέπω να πηγαίνουμε σε μοίρασμα πίτας με όχι τις βέλτιστες τεχνικές προδιαγραφές για τις φρεγάτες αυτές καθ’αυτές !

Last edited 3 months ago by NikosP
NikolakiEfentis

Π&Δ ευχαριστούμε για την ενημέρωση, επιβεβαιώνετε τους φόβους μας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει εξοπλιστικό αλλά δυστυχώς και αυτά τα Δις που προβλέπονται, θα δοθούν με απολύτως πολιτικούς όρους…
 
Δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά, αν έκανε η MMSC στο ΠΝ γιατί δεν προχωρούσαμε εδώ και χρόνια στην αγορά να τελειώνει η υπόθεση! Αναφέρετε στο άρθρο πως ικανοποιεί το ΠΝ, όμως είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως ακόμα για τις FREMM HN επί Κραμανλή το ΠΝ είχε «διαταχτεί» να «ρίξει» τις προδιαγραφές του. Αλλα ακόμη και τώρα, το ΠΝ έκανε αγώνα για να προσθέσει τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ στην Belharra, οπότε καταλαβαίνετε πως το να κάνει στο ΠΝ ένα σκάφος σαν το MMSC ακούγεται τουλάχιστον περίεργο…
 
Το MMSC είναι γνωστό ότι έχει πολλούς περιορισμούς που μέχρι τώρα έκαναν δύσκολο να ικανοποιήσει το ΠΝ. Οι περιορισμοί στον αριθμό κελιών πυραύλων, στα όπλα, στην ανάγκη να δώσουμε έξτρα χρήματα για να προστεθεί σονάρ, περιορισμοί στην επιλογή ισχυρού και εγνωσμένης αξίας ραντάρ, τα χαρακτηριστικά πλεύσης λόγω βελτιστοποίησης σχεδίου για μέγιστη ταχύτητα, οι περιορισμοί στην επιβιωσιμότητα λόγω αλουμινένιας υπερκατασκευής, όλα αυτά είναι ζητήματα σοβαρά… Άλλωστε, όπως έδειξε και η βύθιση της Ισπανικής σχεδίασης φρεγάτα του Νορβηγικού Ναυτικού, απαιτούνται πολλές δεξιότητες για την σχεδίαση ενός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΜΑΧΟΥ πλοίου πρώτης γραμμής…
 
Προφανώς, οι πολιτικές σκοπιμότητες είναι και η αιτία που δεν προχωράει και το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ…
 
Τελικά, μάλλον τόσοι Ναυταίοι δεν ξέρουν τίποτα από specs, γνωρίζει καλύτερα ο κος Γεραπετρίτης…

GeorgeE

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάνε όλα σε έναν…
Θα μας κάνουν κάποια σοβαρή μείωση στην τιμή;;; Αν ναι τότε οκ.
Διαφορετικά γιατί δεν μπορούμε να πάμε για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ στους αμερικανους με ενδιάμεση λύση Tico όπως λέτε,
Παράλληλα σε 10 Type 23 από τους άγγλους, που θα τις αναβαθμίσουμε όπως θέλουμε (κοντά στις ΜΕΚΟ μας) για να αντικαταστήσουμε όλες τις S και να κερδίσουμε χρόνο..
Σε 4 Belhara από τους Γάλλους όπως τις θέλουμε και όχι μισές λύσεις..
Και σε 10 χρόνια σε 8-10 ευρωκορβέτες όπως ακριβώς θα τις θέλουμε και σε χαμηλότερες τιμές λόγω αριθμού και συμμετοχής στο πρόγραμμα…
Έτσι είμαστε πρωτίστως εμείς ευχαριστημένοι αλλά και ΟΛΟΙ οι άλλοι ευχαριστημένοι!!! (εκτός από τους γερμανούς που δεν θα πάρουν τίποτα γιατί τους αξίζει!!!!)
ΥΓ.: Βλέπω ότι με αυτά που γράφετε ξεχνάτε τελείως ότι είμαστε σε ένα ευρωπαικό πρόγραμμα που μπορεί να αποδόσει φτηνά πλοία στα μέτρα μας σε 10 χρόνια. Και όπως γράφετε συχνά πυκνά, το ΠΝ πρέπει να σχεδιάζει για τα επόμενα 40 χρόνια και όχι για τα επόμενα 5….
ΥΓ2: Αν έχω καταλάβει κάτι λάθος για το πρόγραμμα της ευρωκορβέτας πείτε μου..

Last edited 3 months ago by GeorgeE
NavalCasual

Καλησπέρα σας.
Για αρχή θα ήθελα να πω ότι είναι ένα υπέροχο άρθρο από αυτά που χαίρομαι να διαβάζω.
Σαν συμπαθής προς τις belhara θα ήθελα να αναφέρω οτι υποστηρίζω 100% την belhara HEL και όχι την απλή Γαλλική έκδοση. Προτιμάω Αμερικάνικη πρόταση με FFGX αν είναι για τέτοιου είδους πλοίο
Επίσης έχω κάποιες επιφυλάξεις αν έπαιξε ρόλο ή οχι ο Αμερικανικός- Γερμανικός(Τούρκικος) παράγοντας σε ότι αφορά την συμφωνία με την Γαλλία.
Μια ακόμα ένδειξή ειναι οτι ενω μιλούσαμε για αμυντική συμφωνία με Γαλλία των Ιούνιο, ούτε τότε υπογράφτηκε ούτε και μετα την είδηση των Rafale, άραγε οι Γάλλοι περιμένουν πρώτα την αγορά για να υπογράψουν ή εχει βγει η αμυντική συμφωνία από το παιχνίδι (και αν ναι ποιοι πίεσαν για να γίνει αυτό με πρόσχημα οτι θα θυμώσει η Τουρκία?)

Mikros-hroas

Λυπάμαι αγαπητέ αρθρογράφε άλλα δεν διάβασα καμία σημαντική λύση!
Δεν διάβασα καμία σημαντική πρόταση για την Ελλάδα!
Ξέρουμε τι θέλουμε ναι ή όχι;
Μάλλον όχι για να μην πω σίγουρα όχι!
Δεν έχω διαβάσει μια μελέτη που να ρίχνει φως στο ζήτημα!
Ούτε υπολογιζόμενο κόστος των πλοίων, ούτε τίποτα!
Άμα γράψω μπούρδες θα παρεξηγηθείτε άσχετα αν αυτό δεν αγορά εσάς
αλλά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αν έχω δική μου πρόταση; Ναι έχω με το συνολικό κόστος για 20 πλοία
σε διάρκεια 20 ετών και δεν αφορά δκές μου σχεδιάσεις πλοίων αλλά
ξένες. Πρότζεκτ των Ολλάνδων.
.
Με 7,5 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ θα έχουμε 20 πλοία
Χρειαζόμαστε 4 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης μεγάλου μεγέθους όπως τα XO 115 S CROSSOVER, για να μπορούν να ταξιδεύουν με 9 μποφόρ.
Χρειαζόμαστε 4 κορβέτες μεγάλου μεγέθους όπως τα XO 123 SF CROSSOVER, μεγαλύτερες και ταχύτερες από τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης. Με καλό σύστημα έλεγχου πυρός, ραντάρ και οπλισμό για να αντιμετωπίζουν αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια.
Χρειαζόμαστε 4 φρεγάτες μεγάλου μεγέθους όπως τα XO 131 C CROSSOVER, μεγαλύτερες από της κορβέτες.
Χρειαζόμαστε 4 αντιαεροπορικές φρεγάτες όπως οι XO 139 CF CROSSOVER, μεγαλύτερες από της προηγούμενες σε χωρητικότητα και μέγεθος. Να μην είναι όμως πολύ ακριβές σε κόστος.
Χρειαζόμαστε 2 αποβατικά πλοία με μεγάλη ταχύτητα και καλό οπλισμό XO 131 A και όχι LPD.
Χρειαζόμαστε 2 πλοία λογιστικής υποστήριξης όπως τα XO 131 L.

Vas

Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω μερικά πράγματα και εξηγώ.
1) Γιατί οι Αμερικάνοι δεν κατεβαίνουν με τις FFG(X) στον διαγωνισμό ή έστω γιατί εμείς δεν τους το προτείνουμε να κατέβουν με αυτή. Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή με τις FFG(X), ένα σκάφος που δεν κάνει για τις αυξημένες απαιτήσεις του Π.Ν. μας. Αν κάποιος πει ότι οι FFG(X) θα αργήσουν, θα του πω μα έτσι και αλλιώς θα κάναμε τουλάχιστον 5 χρόνια να παραλάβουμε νέο σκάφος, τώρα αν είναι 5,6 ή 7 εκεί θα ήταν το πρόβλημα; Αφού έτσι και αλλιώς ότι νέο σκάφος και να επιλέγαμε θα αργούσε πάρα πολύ και θα χρειαστεί μια ενδιάμεση μεταχειρισμένη λύση όπως και να έχει.
2) Οι Γάλλοι γιατί επιμένουν αλλά και εμείς μαζί τους για τις FDI ενώ θα μπορούσαμε να πάμε για FREMM που και δοκιμασμένο σκάφος είναι με πολλά σκάφη ήδη σε υπηρεσία, έχει λύσει όλα τα παιδικά προβλήματα του και μεγαλύτερο είναι που σημαίνει μεγαλύτερη παραμονή σε επιχειρήσεις αλλά και δυνατότητα να δεχτεί περισσότερα όπλα αν το επιλέξουμε(δες FFG(X)), όπως 16 αντιπλοικά και 48 Sylver κελιά, ακόμα και αν δεν του βάλουμε τόσα εξαρχής(λόγο κόστους), αργότερα στο μέλλον σε κάποια αναβάθμιση θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, δλδ θα έχουμε τέτοια δυνατότητα, ενώ με τις FDI είναι οριακά όπως προτείνεται η ελληνική έκδοση. Και αν κάποιος πει ότι στις FDI τα ραντάρ και συστήματα είναι καλύτερα, είναι λάθος καθώς η FREMM μπορεί να πάρει τα ίδια, εξάλλου το SF500 πρώτο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε FREMM σαν σχεδίαση. Και να εξηγούμε, δεν με χαλάει καθόλου και η FDI ελληνικής διαμόρφωσης, αλλά φοβάμαι ότι θα κοστίσει περισσότερο από ότι μια αντίστοιχη FREMM ελληνικής διαμόρφωσης λόγω νέων τεχνολογιών, νέου σκάφους και μιας θα είναι αδοκίμαστο μην έχουμε περιπέτειες τύπου Type 214 και χρειαστεί αρκετά χρόνια να ενταχθεί σε υπηρεσία.
3) Η Γερμανική πρόταση για τις A200 ακούγεται ως την πιο συμφέρουσα από άποψη κόστους και δυνατότητων, δλδ cost-effective για την τιμή της, ειδικά αν συνδυάζεται με τίποτα μεταχειρισμένα F123, αλλά είναι Γερμανοί…

Factor

Η αγορά των Rafale ξεκάθαρα άλλαξε τα δεδομένα. Θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επιχειρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο χάρη σε αυτά, και πλέον η ανάγκη για ένα πλοίο που θα μπορεί να παρέχει αντιεροπορική ομπρέλλα δεν είναι τόσο σημαντική. Επίσης οι όποιες επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή θα έιναι προσωρινού χαρακτήρα, οπότε η αγορά τέτοιου πλοίου δεν θα μπορεί να αποσβεθεί με τίποτα. Εκεί κολλάει και η βασική πρόταση του πρωθυπουργού για φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων.
Οπότε για εμάς που συμπαθήσαμε τις Μπελάρες, θα πρέπει να της ξεχάσουμε τουλάχιστον με την μορφή που τις έκανε και τόσο ακριβές. Με βάση το άρθρο θα παιχτεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία. Νομίζω όμως πως θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα έτσι ώστε να πάμε σε μια Ευρωπαϊκή λύση που θα κουμπώσει στο μέλλον με την ευρωκορβέτα. Δηλαδή κάτι με στοιχεία Γαλλικού ή Ιταλικού πλοίου. Θα μπορούσε να είναι μια Μπελάρα κοντινότερη στη λύση FDI ή θα μπορούσε να είναι στη λογική των Ιταλικών FREMM.
Αν και καταλαβαίνω την παλαιότητα των S, νομίζω πως πρέπει να ξεζουμιθούν για άλλα 10 χρόνια και να μην δώσουμε πολύ σημασία σε ενδιάμεση λύση με απόκτηση άμεση αλλά σε μια λύση 2 φρεγατών τύπου Μ κάπου στο 2024 μόνο για τις 3 S που θα πρέπει να παροπλιστούν νωρίτερα και την μία ΜΕΚΟ που θα είναι στο ναυπηγείο. Και η λύση που θα βρεθεί άμεσα για τις 4 φρεγάτες να έχει option για άλλες 4-6 που θα φτιαχτούν στο τέλος της δεκαετίας.

gdmast

ΘΑ αλλάξει, όταν θα τα πάρουμε. Μέχρι τότε θα δούμε τι τετελεσμένα θα έχουμε. Γιατί αυτοί οι κύριοι, 16 περίπου μήνες τώρα πέταγαν αετό.

thanos2

Ποσο δυσκολο να καταληξουν σε επιχειρησιακα κριτηρια κ να διασφαλησουν τη χωρα μας?υπαρχει καποιος που πιστευει πως θα μας σωσουν ‘συμμαχοι’ κ ‘φιλοι’?ειναι τουλαχιστον αστειο να λενε[πολιτικοι κ παρατρεχαμενοι],οτι δεν υπαρχουν χρηματα για τις Ε.Δ
Σκαραμαγκας,χθες στο Π.Ν
1η προταση
10 type23 + 4μεκο[αγορα-αναβ/ση] sm2,essm,nsm
6 makassar class 130/22[smart l mm + apar b2] sm2,essm,nsm
8 corvettes sf500,24aster,32camm er,exocet
3+7 sv[ns 50 4d radar,8spike πλεον υπολοιπων]
2η προταση
6 iver huitfeldt[smart l mm + apar b2][sm2,essm,nsm]
6 makassar class 130/22[smart l mm + apar b2] sm2,essm,nsm
8 corvettes sf500,24aster,32camm er,exocet
4 μεκο αναβ/ση sm2,essm,nsm
3+7 sv[ns 50 4d radar,8spike πλεον υπολοιπων]

gdmast

Το SF δεν μπαίνει σε κορβέτες. Λόγω όγκου και βάρους. Γι’ αυτό λένε ότι η Thales θα αναπτύξει ένα SF μικρότερο για κορβέτες και γενικά μικρότερα πλοία από φ/γ.
Εάν έχουμε λίγο μυαλό, δεν θα αγοράσουμε από Γερμανούς, Άγγλους και Ολλανδούς που είναι και ο πυρήνας αυτών που υποστηρίζουν τους δίπλα. Ούτε ένα ευρώ λέμε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

35
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 November #330

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 2.29

Related News

Α.Μ. Ασημακοπούλου: «Η επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία είναι ευκαιρία να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της»

ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία είναι και μια καλή ευκαιρία για να αποκαλυφθούν προς όλους οι πραγματικές της προθέσεις», τονίζει...

“Επιστροφή στο μέλλον”: το Σώμα Αμερικανών Πεζοναυτών επανενεργοποιεί 2 τάγματα υποστήριξης αποβάσεων

Με την προσοχή τους στραμμένη στον Ειρηνικό και μια πιθανή στενή αντιπαράθεση με την Κίνα, οι δυνάμεις Πεζοναυτών των ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα από το...

Guardians αντί Tigers: αμερικανικά ελικόπτερα Apache αποκτά η Αυστραλία αποσύροντας πρόωρα τα Tiger

Ο Στρατός Ξηράς της Αυστραλίας θα ενισχύσει την ικανότητα ένοπλης εναέριας αναγνώρισης μετά την επιλογή του επιθετικού ελικοπτέρου Apache Guardian της Boeing για να...