Η τουρκική εταιρεία Baykar έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο μια νέα εικόνα από τις εγκαταστάσεις της, που φέρεται να δείχνει μια νέα έκδοση του drone Bayraktar TB2.
Η Τουρκία δοκιμάζει εγχώριο ηλεκτροπτικό σύστημα στο Bayraktar TB2 μετά το εμπάργκο του Καναδά
Η εικόνα κυκλοφόρησε στον επίσημο λογαριασμό της Baykar στο Twitter και παρουσιάζει μια νέα, προηγμένη έκδοση του drone με ενσωματωμένο εξοπλισμό δορυφορικών επικοινωνιών για απομακρυσμένο έλεγχο. Η συγκεκριμένη δυνατότητα αναμένεται να αυξήσει την εμβέλεια πτήσης του drone, ενώ θα επιτρέψει περισσότερα drones του τύπου να βρίσκονται στον αέρα ταυτόχρονα.
Σύμφωνα με τη “Daily Sabah”, ο εξοπλισμός δορυφορικών επικοινωνιών αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία CTech, στο πλαίσιο του προγράμματος ANKA-S.
Το Bayraktar TB2 βρίσκεται σε υπηρεσία με την Τουρκία, την Ουκρανία, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις στη ΝΑ Τουρκία, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Κάτι που σημαίνει ότι:
Ελπίζω να μας δώσουν χρόνο οι καλοί γείτονες, μέχρι να αποφασίσουμε αν χρειαζόμαστε UCAV… Δε ρωτάμε και τους Αρμένιους που ξέρουν (πια) κάτι παραπάνω;
Αλήθεια, εκείνα τα UAV που είχαν κατασκευάσει κάποιοι Έλληνες καθηγητές & φοιτητές, τι έγινε; Τους ενίσχυσε με κάποιο τρόπο to Eλληνικό κράτος ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τη μετεξέλιξή τους σε UCAV (δε το ρωτάω για μένα, αλλά για κάποιους φίλους στα σχόλια, που λένε ότι “κάτι αλλάζει”);.
Μακάρι…
Όλες οι συχνότητες παρεμβάλλονται. Τους δορυφόρους μπορείς να τους παρεμβάλεις μέσω των επίγειων σταθμών εκπομπής. Έχουμε κέντρο παγκοσμίου εμβέλειας στις Θερμοπύλες. Εάν στοχεύσουμε τους δορυφόρους ή τον δορυφόρο που χρησιμοποιεί η Τουρκία τους ή τον αχρηστεύουμε.
Μακάρι να είναι τόσο εύκολο, όσο η απλή μετακίνηση των δορυφορικών μας κεραιών λήψης (εκτός του ότι η μετακίνησή τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις επικοινωνίες μας, λογικά περιλαμβάνονται στους πρωτεύοντες στόχους της ΤΗΚ). Οι στρατιωτικοί δορυφόροι έχουν από κατασκευής Ηλεκτρονικά Αντίμετρα & Αντι-αντίμετρα, όπως έχουν και εξοπλισμό Υποκλοπών & παρεμβολών επικοινωνιών. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται σε Έκθεση του Υπουργείου Αμύνης (για τους GOKTURK) προς το Κοινοβούλιο.
Την απάντηση την δίνει ο Georgios-Papadopoulos στο παρακάτω σχόλιο.
Δεν μπορει να μην υπαρχει τρόπος να “σπάει ‘ το link…Tι ξέρουμε για αυτο?
Οι γειτονες περασαν στην επομενη πιστα. Πλοηγηση μεσω δορυφορικης ζευξης σημαινει πρακτικα οτι παει παντου.
Αναμενομενη εξελιξη με μικρη σημασια.
Η ιδεα περι παρεμβολων του σηματος μεταξυ του Μη Επανδρωμενου Αεροσκαφους και του κεντρου ελεγχου δεν ειναι αποτελεσματικη, καθως μπορει να αντιμετωπιστει ευκολα μεσω μικροαλλαγων στο λογισμικο του αεροσκαφους.
Πολυ απλα, εαν το αεροσκαφος δεν μπορει να λαβει σημα απο το κεντρο ελεγχου για ορισμενο χρονικο διαστημα (π.χ. 5 λεπτα), τοτε αυτοματα το οχημα θα πρεπει να ακολουθησει συγκεκριμενο σχεδιο πτησης με ανοδο στο μεγιστο υψομετρο και πορεια προς τη βαση του μεχρι να αποκατασταθει η επαφη με το κεντρο ελεγχου.
Επομενως η μονη ασφαλης λυση παντα ειναι η καταρριψη.
“…Επιπλέον, είναι πιθανό το τουρκικό drone να δεχθεί ισραηλινό σύστημα προστασίας για να “αναχαιτίζει” τις επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου. Αυτό περιλαμβάνει, πρώτα απ ‘όλα, ασφαλείς γραμμές ψηφιακού ελέγχου.
Επιπλέον, αυτός ο τύπος συστήματος καθοδήγησης drone είναι παρόμοιος με αυτόν που έχουν οι αμερικανικοί πύραυλοι Tomahawk.
Αντί για εντολές ελέγχου ή σήματα πλοήγησης GPS, θα χρησιμοποιείται στον υπολογιστή του drone μια εικόνα βίντεο της διαδρομής πτήσης του και τα κύρια σημεία αυτής. Αυτό υποτίθεται ότι θα επιτρέπει στο drone να αποφύγει κάθε είδους παρέμβαση.
Το μεγαλύτερο τουρκικό επιθετικό drone Bayraktar Akinci σχεδιάζεται να υποστεί παρόμοιο εκσυγχρονισμό.”
Από γνωστό “Αμυντικό” site (με μπέρδεψε λίγο με το “Ισραηλινό” ΣΑ. “Ξαναμιλάνε” αυτοί;)
Αν δεν είναι «μοκέτο» τα νέα είναι άσχημα…
Ποιους δορυφορους χρησιμοποιουν;
Επιτρεψτε μου να σας καθησυχασω μοιραζομενος την επαγγελματικη μου εμπειρια στο αντικειμενο.
Οι δορυφορικες (γεωστατικες) επικοινωνιες ιπταμενων μεσων παρεμβαλονται ΠΟΛΥ πιο ευκολα απ τις επιγειες. Εννοειται αν ακολουθηθουν και στις 2 περιπτωσεις τα industry best practices.
Η συγκεκριμενη αναπτυξη θα εχει εφαρμογη σε απομακρυσμενα πεδια χρησης και σε καμοια περιπτωση στο Αιγαιο και Αν.Μεσογειο. Μονο σαν backup/diversity channel θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει εδω αλλα και παλι ενα εναλλακτικο καναλι επικοινωνιας με δευτερο επιγειο/ιπταμενο σταθμο που εχει μεγαλο beam angular separation απ το βασικο θα ηταν προτιμοτερο.
Για το Ιονιο και πολυ περισσοτερο την Λιβυη αντιθετα η δορυφορικη συνδεση επιτρεπει τον απομεμακρυσμενο ελεγχο που σε αντιθετη περιπτωση θα ηταν αδυνατη λογω της σφαιρικοτητας της γης.
Υπάρχει αντίστοιχο σύστημα σε υπηρεσία (πλην ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα; Δεν νομίζω ότι θα μας πουλούσε κάποιος από αυτούς ή μπορεί να μη μπορούσαμε να αγοράσουμε – για διάφορους λόγους);
Ανετα απο πολιτικα και στρατιωτικα αεροσκαφη αλλα και απο αλλα UAVs που βεβαια πρεπει να ειναι σε line of sight με το σταθμο βασης. Δυο αεροσκαφη στα 30.000 και 25.000 ποδια μπορουν να επικοινωνησουν σε περιπου 700 χλμ αποσταση
Εχουμε θεμα με τα Uav οπως έδειξε και η Αρμενια. Δεν μπορει η ΠΑ να ειναι παντού.
Θέλουμε soft k hard kill.
Ειναι γνωστο απο τον 2ΠΠ:
The moral effect of air action [on the enemy] is very great and out of all proportion to the material damage inflicted. In the reverse direction, the sight and sound of our own air forces operating against the enemy have an equally satisfactory effect on our own troops. A combination of the two has a profound influence on the most important single factor in war—morale.
— Montgomery[84]
Αρα πρεπει να το δουμε παρα πολυ σοβαρά.