7.5 C
Athens
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

- Advertisement -

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V. Καθώς τα “νέα” μαχητικά F-16V, θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται βάσει προγράμματος από τις Μοίρες της ΠΑ, η τελευταία δεν θέλει να μειώσει την επιχειρησιακή τους αξία με χρήση όπλων άλλης εποχής. Θεωρεί τα F-16V σαν ένα μαχητικό 4,5 γενιάς, που θα πρέπει να έχει και τα ανάλογα ικανά όπλα, για να μπορεί να εκτελέσει τις νέες αποστολές που θα τους αναθέσει το ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

Το βασικό πρόβλημα της ΠΑ, από την εποχή της αγοράς των 60 F-16C/D Block 52+, είναι η έλλειψη ικανών όπλων stand off, με μεγάλη εμβέλεια, και σε ικανούς αριθμούς. Τα JSOW/JDAM υπάρχουν μεν στο οπλοστάσιο της ΠΑ, αλλά δεν επαρκούν παρά για λίγες ώρες μιας σύγκρουσης. Είναι προφανές πως θα χρειαστεί μια μεγάλη προμήθεια κατευθυνόμενων όπλων, με κόστος ανεκτό για ικανούς αριθμούς, αλλά και εξίσου ικανά για κρούση ακριβείας. Από τις αρχές της δεκαετίας η ΠΑ είχε “λοκάρει”” την οικογένεια όπλων SPICE της Rafael, και μέχρι το 2014 οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει αρκετά, αλλά διακόπησαν με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας. Η ΠΑ όμως συνεχίζει να χρειάζεται το όπλο, και έτσι λίαν συντόμως θα προχωρήσει σε μεγάλη παραγγελία από συλλογές SPICE.

Με αντιπλοϊκούς Harpoon εξοπλίζονται τα F-16V Viper του Μαρόκο

To Rampage είναι επίσης ένα όπλο stand off που η ΠΑ επέλεξε εδώ και μερικούς μήνες για την αγορά του. Το όπλο είναι ουσιαστικά μια ρουκέτα υψηλής ταχύτητας, που κινείται προς τον στόχο υπερηχητικά, κάνοντας έτσι πολύ δύσκολη την αντιμετώπισή  στην τερματική φάση προσέγγισης. Πρώτη η ΠΤΗΣΗ είχε γράψει για το ελληνικό ενδιαφέρον. Το όπλο επιτυγχάνει πολύ μεγάλες εμβέλειες, οι οποίες τις θεωρούμε και απόρρητες μέχρι κάποιο σημείο. Το κόστος του όπλου είναι όμως κλάσμα αυτού ενός όπλου cruise (JASSM, SCALP EG), και έτσι οι αριθμοί που θα αγοραστούν θα είναι πολύ μεγαλύτεροι, ενώ θα πολλαπλασιαστούν και οι στόχοι που θα εμπλακούν από τα F-16 της ΠΑ.

H Rafael δεν εγκαταλείπει την προώθηση των SPICE 1000/2000 στην Ελλάδα

Η έτερη επιλογή της ΠΑ, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι ο πύραυλος αντιραντάρ AGM-88E AARGM, η εξέλιξη δηλαδή του γνωστού HARM που ήδη υπηρετεί στην ΠΑ. Το AARGM είναι ένα νέας γενιάς όπλο αντιραντάρ, απαραίτητο για να καμφθεί η ανανεωμένη τουρκική αεράμυνα. Καθώς η ΠΑ έχει αναγνωρίσει τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν τα μαχητικά της, και που θα προέρχονται από τους ρωσικούς S-400. Οι αριθμοί των AGM-88B σε υπηρεσία είναι αναμφίβολα ανεπαρκείς για τις ελληνικές ανάγκες. Η ΠΑ όμως σκοπεύει να βάλει σε υπηρεσία αριθμό του νέου όπλου, απολύτως απαραίτητου για την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας.

Η Γερμανία αγοράζει πυραύλους AGM-88E AARGM, «έλεγχος τιμών»

Θα θυμούνται οι αναγνώστες μας αυτούς τους περίφημους AGM-84 Harpoon, τους αεροεκτοξευόμενους, που οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν για τη χώρα μας, αλλά έχουν ήδη κάνει για την Τουρκία. Να μην τα πολυλογούμε, μας τους δίνουν, και η ΠΑ σκοπεύει να προσθέσει στη φαρέτρα της και τους AGM-84, μάλλον στην έκδοση AGM-84L Harpoon II. O πύραυλος μπορεί να επιτύχει πάνω από 200 χιλιόμετρα, και σε συνδυασμό με τους AM39 Exocet των Rafale, θα καταφέρει να απειλήσει κάθε πλοίο που θα βρεθεί σε σημείο που δεν πρέπει.

Στην παραγγελία της ΠΑ θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και πύραυλοι AIM-120C7, που θα συμπληρώσουν το παλαιότερο απόθεμα, και θα επιτρέψουν στην ύπαρξη αρκετών φόρτων μάχης, για τις επιχειρήσεις.

Πύραυλοι αέρος-αέρος AIM-120C-7 για την Ισπανία, «έλεγχος τιμών»

Η ΠΑ σκοπεύει να προχωρήσει και σε ένα κομβικής σημασίας πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού, που αφορά νέα ατρακτίδια σκόπευσης. Αν εξαιρέσουμε τα Litening II που φέρουν τα F-4E AUP, τα F-16C/D, ακόμη και σήμερα φέρουν τα ατρακτίδια σκόπευσης LANTIRN, με τεχνολογία άνω των 30 ετών παλιά. Έκτοτε η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, και οι δυνατότητες των μαχητικών F-16 υποβαθμίζονται, και πολύτιμα μαχητικά εκτίθονται σε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Όλες οι αεροπορίες του πλανήτη έχουν προχωρήσει είτε στο SNIPER ATP, είτε σε κάποιο άλλο, αντίστοιχο. Για παράδειγμα, η Τουρκία έχει αγοράσει όχι μόνο το SNIPER, αλλά έχει αναπτύξει και το ASELPOD.

Ατρακτίδια Sniper ATP, Legion Pods για την ΠΑ, εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block 50 σε Block 50+Adv και FOS για τα F-16V

Δυστυχώς η Ελλάδα, μετά τα Litening έμεινε στα LANTIRN (AN/AAQ-14). Αυτό όμως θα λήξει άμεσα, με τη χώρα να προχωρά στην αγορά αριθμού προηγμένων ατρακτιδίων σκόπευσης. Η ΠΑ έχει επιλέξει το SNIPER ATP, καθώς είναι απόλυτα συμβατό με το F-16V και μπορεί να επεκτείνει ουσιαστικά το αεροσκάφος. Τα ελληνικά F-16 θα εκμεταλλευτούν έναν αριθμό ως 30 SNIPER ATP, αριθμό αρκετό για τις ανάγκες των Μοιρών των F-16V. Τα παλαιότερα F-16C/D Block 50+Adv, θα κάνουν χρήση στο μέλλον είτε αριθμού SNIPER είτε Litening από τα F-4E AUP.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

93 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
93 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious

Μάλιστα!
κάνα stand off a-g weapon @ f16 από τους στρατηγικούς μας συμμαχους κουβέντα

Ούτε καν το SLAM που έχουν ΉΔΗ οι γείτονες δεν μπορούμε να ζητήσουμε δηλαδή

Ισα αποστασητες!!!  

Τα RAMPAGE,SPICE πρέπει να πάρουν την έγκριση τους ώστε να ολοκληρωθούν με το MMC τωνF16

Αλλιώς δεν θα μπορούν να πετύχουν το 100% των επιδόσεων τους
Aσε και την εξάρτηση από το GPS!

Ξέρουμε τι θα γίνει με τα M2000 EGM?

Μια χαρά φορείς τωνSPICE μπορεί να γίνουν όπως έχουν κάνει οι Ινδοί 

θα τσινήσουν οι iso αποστασητες βεβαια 

Για να δούμε

CKfurious

Το έχω έμφυτο το ταλέντο!!
Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε!!!

thanos37

Ωπα και Terror x Crew ο admin..

by the way, μπορειτε να μας αναφερετε και την ποσοτητα απο καθε οπλο;

Jolly_Roger

@ thanos37,

Ναι μεν θυμίζει το “…δεν είμαι ο Έλληνας που έχεις συνηθίσει, έχω ένα πρόβλημα για κάθε σου λύση…” των Terror x Crew, αλλά για κάποιο λόγο το “…έχω την μέθοδο του Προκρούστη, φέρνω στα μέτρα μου τον κάθε ***στη…” (επίσης των Terror x Crew) θα ταίριαζε περισσότερο στους αριστοτεχνικούς χειρισμούς του Δένδια

Steve

Για τους slam/jassm και κατι καλύτερο σε air to air δεν εχει άδικο… Τι το βαλαμε το καλυτερο ρανταρ στα f16?

chriss8

Εδώ απλά τρολάρεις. Σήμερα θα φάμε κρέας και έβγαλες συμπέρασμα ότι είμαστε αλλεργικοί στα ψάρια!

ETS

Ο SLAM-ER δεν ειναι sea skimming πυραυλος οπως ο Harpoon και για αποστολες Tasmo δεν ενδιαφερει την ΠΑ.
Εχει ικανοτητες και κατα χερσαιων και κατα θαλασσιων στοχων αλλα ποτε η ΠΑ δεν διερρευσε ενδιαφερον για το οπλο.
Δεν γνωριζω αν οι Spice μπορουν να εχουν εναλλακτικο δεκτη εκτος GPS πχ Glonass,
Για οπλα μακρου πληγματος η απαιτηση πρεπει να ειναι μονο JASSM-ER.
Αιτημα ομως δεν υπαρχει προς ΗΠΑ αρα δεν την γνωριζουμε.Μονο το pravdanet επιμενει ακομη ματαια βασισμενο στην αδυναμια εξαγωγης του..2009 οτι ο πυραυλος δεν αποδεσμευεται..
Ποσο μαλλον ο ταπεινοτερος SLAM.

CKfurious

Οι sea skimming ανιχνεύονται έγκαιρα από τις εκπομπές των radar tous
Ο SLAM κατευθύνεται με ηλεκτρο-οπτικο αισθητήρα οποτε μπορεί να πλήξει αθόρυβα ένα πλοίο αφού λόγω του rcs μικρού δύσκολα ανιχνεύεται
Έχει εμβέλεια >250KM οποτε μπορεί να βληθεί εκτος της εμβέλειας των sm2,aster30!
και το πλοίο δεν θα καταλάβει από που του ήρθε
Είναι φοβερό όπλο και έπρεπε να το ζητήσουμε αφού δεν μας δίνουν τα jaasm,jsow-er 
Οι γείτονες το έχουν ΉΔΗ επιχειρησιακό εδώ και καμια 15χρονια!!

Larisaios

Τα όποια πλεονεκτήματα της παθητικής ανίχνευσης αντισταθμίζονται από το μεγάλο ύψος πτήσης (περί τα 300 πόδια) και τη μικρή ταχύτητα (περί τα 0,8 mach, όσα και του ΜΜ38).
Δεν υπάρχει περίπτωση σε περίοδο κρίσης να μην είναι όλοι σε κατάσταση συναγερμού και το πλοίο “να μην καταλάβει απο που του ήρθε”. Τα ραντάρ των πλοίων (και τα πληρώματά τους) είναι ειδικευμένα στον εντοπισμό ακριβώς τόσο μικρών στόχων, εδώ και πολλές δεκαετίες. Ενδεικτικά το Phalanx ήδη απο τη δεκαετία του ’80 διορθώνει την σκόπευσή του ιχνηλατώντας την πορεία των βλημάτων που το ίδιο βάλλει (τεχνική “closed loop”). Αν μπορεί να ιχνηλατήσει τις βολίδες των 20 χιλ. νομίζω δε θα έχει πρόβλημα να εντοπίσει ένα πύραυλο μήκους 5 μέτρων…

CKfurious

Το radar του PHALANX τι τομέα καλύπτει??
τα αλλα RADAR στόχο με τόσο μικρό rcs (C0.1M2) σε τι απόσταση το βλέπουν εάν το βλέπουν??
μήπως σε τόσο μικρή που το πλοίο δεν προλαβαίνει να αντιδράσει??

ETS

Το μεγαλο υψος πτησης υποβαθμιζει την επιβιωσιμοτητα του οπλου . Ο πυραυλος δεν εχει προβλεψεις σχεδιασης χαμηλης παρατηρησιμοτητας οπως πχ ο ΝSM και το ιχνος του ειναι αναλογο του Harpoon αρα οτι ισχυει σαν ιχνος για αυτον ισχυει και για τον SLAM.
Οι ηλεκτροοπτικοι δε αισθητηρες ειναι πιο ευαλωτοι σε αντιμετρα .Το ΠΝ θελει εξειδικευμενους αντιπλοικους πυραυλους και οχι διπλου ρολου .Προφανως το βλημα ειναι αξιολογο αλλα κανεις δεν το αναφερει σαν δυνητικη επιλογη αγνωστο γιατι.

CKfurious

Για βάλε μερικά νούμερα κάτω:

Βλήματα όπως τα Exoset Harpoun/slam τι rcs έχουν?

RCS=0.1 m2
 
Δες https://www.researchgate.net/publication/236625152_Low_Observable_Principles_Stealth_Aircraft_and_Anti-Stealth_Technologiesς πούμε εδώ

Ας υποθέσουμε το MW08 (MEKO)

Σε ποσα km βλέπει ένα στόχο με RCS=0.1m2
https://apps.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a233492.pdf

17 km!!

Με τι ταχύτητα σου έρχεται o SLAM?

Ας πούμε 850KM/H

 https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-84H/K_SLAM-ER

Ποσο χρόνο σου δίνει? 68 sec!!

Αντίμετρα σε ηλεκτρο-οπτικο αισθητήρα τι εννοείς
 LASER να τους τυφλώσεις
Έχουμε τίποτα τέτοιο?

ETS

https://wikileaks.org/wiki/Electro-optical-infrared_countermeasure_(military)
Electro-optical-infrared countermeasure may use laser and broadband jammers, smokes/aerosols, signature suppressants, decoys, pyrotechnics/ pyrophorics, high-energy lasers, or directed infrared energy countermeasures. Also called EO-IR CM (JP 3-13.1)
Απο αυτα εχουμε decoys Mk 36 Mod 2 SRBOC chaff και broadband jammers ενσωματωμενα στα ECM των πλοιων μας .Τι αποτελεσματικοτητα εχουν δεν γνωριζω.

CKfurious

Όχι το SRBOC δεν μπορεί να κάνει τίποτα στο ηλεκτροοπτικο
chaffs και flares  einai
Εδώ ούτε Laser Warning Receiver δεν έχουν βάλει στα πλοία

ETS

Εδω αναφερει παντως οτι μπορει οπως βλεπεις.

Larisaios

Εκτός από γκρινιάρης και στριμμένος είσαι και άσχετος. Αλλιώς θα ήξερες ότι οι τελευταίες εκδόσεις του Harpoon έχουν και δυνατότητες να πλήττουν στόχους στην ξηρά, όχι μόνο στη θάλασσα.

CKfurious

Γνωστά αυτά αλλα δεν αγοράζεις HARPOUN για αυτόν τον ρολο
Για να πλήξει στόχους ξηράς βασίζεται βασικά στο GPS!!
Ο SLAM και τα αλλα stand off βασίζονται σε ηλεκτροοπτικους αισθιτητρες + target matching για targeting  
Εκτος εάν δεν σου δίνουν πιο κατάλληλα όπλα!!
 

Larisaios

Μα, μας έχουν δώσει JSOW. Απλά εμείς δεν αγοράσαμε τις κατάλληλες ποσότητες!

CKfurious

Υπάρχει και η θεωρία πως αγοράστηκαν ελάχιστα αφού δεν κάλυπταν τις ανάγκες μας σε stand off όπλα με με μεγάλη εμβέλεια όπως τα JAASM,SLAM και JSOW-ER

AlexiosKomninos

Επειδή για τα όπλα των F-16 ακούμε και διαβάζουμε κατά καιρούς διάφορα, αλλά παραμένουν με τα “τίμια” Maverick, θα τα δούμε αυτά στην πράξη: “Res, non verba”

Babis_UK

Απ οτι καταλαβαινω τα 150+ Ελληνικα F-16 αν εξαιρεσεις τις δυνατοτητες αερομαχιας απο αποψη οπλων κρουσης ειναι μεταξυ Βιετναμ και Desert Storm

Bob_Batons

Έτσι ακριβώς

FarmerGeneral

Χρειαζόμαστε τα φάντομ ως έχουν για μετατροπή σε μη επανδρωμενα. SNIPER παντού, σε ολα (ολα) τα F16. Κοστος;

ShadowMan

Κάτι τέτοιο το ακούω συνέχεια για Α7 και φάντομ… Νομίζετε ότι είναι εύκολο ή οικονομικό? Αν ήταν και προσέφερε και κάτι ουσιαστικό θα το έκαναν παρά πολλές χώρες με τα παλιά τους αεροσκάφη.

Eman202

Για μη επανδρωμένα σίγουρα δεν συμφέρει γιατί θα χρειαστούν πολλά λεφτά αλλά μια καλύτερη αξιοποίηση των αποσυρομενων αεροσκαφών δεν θα με χαλαγε.
Το να τα αφήσουμε να σαπίζουν εκτεθειμένα στον καιρό είναι ότι χειρότερο.
Ειδικά τα Α-7 τα οποία ήταν πολλά άλλα κ οι κινητήρες τους με κάποιες αλλαγές χρησιμοποιούνται σε πλοία.
Κ να ρίξω κ μια πρόταση;;
Πως θα σου φαινόταν η διατήρηση σε υπηρεσία 15-20 Α-7 κ η χρήση τους για εναέριο ανεφοδιασμο των Rafale f3R κ των Mirage 2000-5mk2;
Μικρότεροι κ δυσκολοτεροι στόχοι για την αντίπαλη αεροπορια.
Με δυνατότητα αυτοπροστασίας σε σχέση με κάποιο KC-10 ή KC-135, μπορούν να επιχειρήσουν από οποιαδήποτε αεροδρόμιο της χώρας κ ταχύτατα να φτάσουν στο σημείο ενδιαφέροντος.

Jolly_Roger

…τα φάντομ ως έχουν για μετατροπή σε μη επανδρωμενα…

@ FarmerGeneral,

Στην αρχή νόμισα πως ήσουν ο LuckyLuke που με την εμπειρία θητείας ως Σμηνίτης (κλικ ΕΔΩ) πρότεινε να βάλουμε (κλικ ΕΔΩ)…”οπτική ίνα στα παλαιότερα Leopard και να συνοδεύουν πιο σύγχρονα άρματα μάχης που θα τα κατευθύνουν“. Ε, ναι! Αυτά είναι ιδέες!

Μά:ϊστα! “Οπτικές ίνες σε τηλεκατευθυνόμενα άρματα μάχης” που τρέχουν μέσα σε δενδρόφυτους αγρούς & χωράφια με τσαλιά, βράχια κλπ. Και κάποιο μέλος του ‘πιο σύγχρονου άρματος‘ να ελέγχει το ‘παλαιότερο τηλεκατευθυνόμενο άρμα με την οπτική ίνα να σέρνεται‘ – λες και δεν θα έχει ήδη φόρτο εργασίας. Τέλεια ιδέα! Βρε πως δεν το σκέφτηκαν τόσοι Στρατοί; Τι μπορεί να πάει στραβά;

Σχετικά με την πρόταση μετατροπής Phantom, ακόμη κι αν (υποθετικά) αναλάμβανε κάποιος να μετατρέψει τα Phantom σε τηλεκατευθυνόμενα / μη επανδρωμένα, ποιά ακριβώς θα ήταν η επιχειρησιακή τους αξία, εκτός από το να τραβάνε πάνω τους εχθρικά πυρά (δηλαδή ιπτάμενοι στόχοι); Δηλαδή προτείνεις να μεταποιηθούν Phantom ως τηλεκατευθυνόμενοι (με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα) ως δολώματα, τη στιγμή που για την ίδια δουλειά η αγορά προσφέρει πολύ πιο φτηνές και αποδοτικές λύσεις

‘ντάξει αδέρφια! Είπαμε, στο brain storming όλες οι ιδέες είναι ευπρόσδεκτες και πρέπει να ακούγονται, αλλά να υπάρχει και μια λογική έτσι;

Mitsos_Mantzos

Ας ηρεμήσουν λίγο στο υπουργείο, τόσα που έχουμε πάρει στο τέλος θα επιτεθούμε στην Κίνα.

Ρε πτήση μήπως όλα αυτά τα αγοράζουμε στο DCS World;;
Πείτε μου να ξέρω άμα είναι να το κατεβάσω να τα δω και εγώ.

Digenis

Μη το γκαντεμιαζης .Αρκετα παθαμε 10 χρονια … Πρεπει απλα να μιλαμε για πιό ολοκληρωμένες αγορές οπως ακομα μερικα Rafale .
Εδω ισχυει το λαικο ρητο

”Θα γυρίσει ο τρόχος θα .. και ο φτωχός !!!” .Και γυρνάει αρκεί να έχει διάρκεια και να μην βαλουν την οπισθεν παλι .

Mitsos_Mantzos

Ο Θεός με ευλόγησε στην ζωή μου φίλε μου και με έκανε έναν πολύ τυχερό άνθρωπο, το να γνκαντεμιάσω κάτι είναι παντεντελώς αδύνατον.
Μακάρι να γίνουν όλα αυτά αλλά πολύ φοβάμαι και παράλληλα στεναχωριέμαι ότι κάποιος πολιτικός εκμεταλλεύεται την καλοσύνη των ανθρώπων της Πτήσης και τους υπόσχετε αέρα κοπανιστό ώστε με την δημοφιλία του περιοδικού να κερδίσει πόντους το κόμμα γιατί απο άρθρα του θα χόρτασα, θα, θα, θα, θα.
Άλλωστε ο σοφός λαός λέει όπου ακούς πολλά κεράσια..

massey-ferguson-65

Nα και άλλο ένα ευχάριστο νέο…άντε με το καλό με το καλό να μας έρθουν….
Και εύχομαι να μας χαρίσουν και οι Αμερικάνοι κάνα FMS 3-4 δις ανά έτος για αγορά καινούργιων και μεταχειρισμένων οπλων

Eman202

Αν είχαμε σοβαρούς πολιτικούς με Εθνική συνείδηση κ πατριωτικό φρόνημα κ όχι τις μαριονετες που μας κυβερνάνε δεν θα χρειαζόμασταν FMS.
Τόσες βάσεις κ τόσες διευκολύνσεις τους έχουμε παραδώσει.
Αν τους βάζαμε να πληρώσουν για την χρήση των βάσεων κ των εγκαταστάσεων μια χαρά θα πιάναμε τα λεφτά που αναφέρεις.

epampapas

Σαν να σοβαρευόμαστε επιτέλους. Και σα να ετοιμαζόμαστε για χοντρούς τσαμπουκάδες στο άμεσο μέλλον. Η Αν.Μεσόγειο έχει πάρει ήδη φωτιά και μεγαλώνει.

GK21

Tα ειπαμε,να μην τα ξαναλεμε.Πεφτουν οι υπογραφες,γινεται η παραγγελια,κανουμε την παραλαβη,χαιρομαστε.Παντως οποιος θελει για λογους ηθικου να πανηγυριζει με τις προθεσεις και τις ανακοινωσεις μπορει να το κανει ελευθερα.Στο κατω-κατω δημοκρατια εχουμε………

Punker

Αν μετά την απόσυρση των EGM/BGM δεν γινόταν η αγορά/πιστοποίηση του Harpoon στα Viper θα ήταν εγκληματικό λάθος, χαίρομαι πολύ που πάρθηκαν οι κατάλληλες αποφάσεις !!!

AlexiosKomninos

Όταν και εφόσον παραγγελθούν.

aris32

οι exocet θα αναβαθμισθουν και λογικα θα πιστοποιηθουν και m2000-5mkII . απλα πλεον θα εχουμε 2 διαφορετικα οπλα αεροεκτοξευομενα για αποστολες tasmo απο 3 τυπους αεροσκαφων και οχι μονο μια μοιρα.

Vk77

Δεν νομίζω να πιστοποιηθουν οι εξοσετ στα 2000-5, ειδικά αν πάρουμε και χαρπουν.

GioFlo

Ενας εξαιρετικος Α/ΓΕΑ ο κυριος Μπλιουμης και το Επιτελειο του γενικα.Εκμεταλευθηκαν την “συγκυρια” και κατεστρωσαν πραγματικα, ενα υπεροχο πλανο για την Π.Α.Με τα περιπου 5 δις που ειχαν στη διαθεση τους, ολες οι εισηγησεις ηταν πραγματικα 1 και 1!Αναβαθμιζουμε ανω του 75% την αεροπορικη μας ισχυ, με πλειαδα πολυ εξυπνων προσθηκων, εκμεταλευση-αναβαθμιση-ενισχυση των υπαρχοντων και ενισχυση σε τομεις που ειχαμε μεινει πισω.Ενα μεγαλο μπραβο, για ενα υπεροχο 5ετες πλανο.Ελπιζουμε και ευχομαστε να απαντηθει θετικα το LoR που εχουμε στειλει περα απο τον Ατλαντικο και να δουμε παλαια και νεα “καλουδια” να εξοπλιζουν και να απογειωνουν τις δυνατοτητες των Μαχητικων μας.

Υ.Γ Ενα μεγαλο μπραβο στους ΥΕΘΑ,ΥΦΕΘΑ και σε ολους του συνεργατες, για την αποδοχη των προτασεων,την τηρηση των χρονοδιαγραμματων, την ταχυτητα ολοκληρωσης των θεματων.Πραγματικα εντυπωσιακη αποδοση και αποτελεσματα σε λιγοτερο απο 2 χρονια!!!Αμην, να συνεχιστει!!!

NikolakiEfentis

Συμφωνώ, εκτός από τα 2 χρόνια, 1 είναι στην πράξη…

Scalp_eg

Συμφωνω για τον Α/ΓΕΑ και του αξιζει πολύ σύντομα να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ.

evaggelos

ομορφα καιρο ειχα να δω κατι τετοιο

GeoMoust

Αυτά είναι όντως χαρμόσυνα νέα! Ώρα ήταν να ξυπνήσουν λίγο αυτοί που βλέπουν σκευωρίες παντού.

Digenis

Harpoon II AIM-120C7 SNIPER ειναι τεχνολογια του 2000 .
Υπαρχει AIM-120D.
οπως και για το Sniper ATP υπαρχει σχετική εξέλιξη

CKfurious

Κάποιοι που βρίσκουν προβλήματα σε κάθε λύση θα γράφανε πως με τον AMRAAM-D
 και το APG83 θα είχαμε πλεονέκτημα σε BVR απέναντι στους γείτονες 
Θα κακομαθουμε με κάτι  METEOR
να μην πάρουμε και αυτά και τους στενοχωρήσουμε κι άλλο
A όλα και όλα!!!

CKfurious

Από την άλλη όπως έγραψε ένας άλλος φίλος οι επιδόσεις του APG83 τελικά μπορεί να είναι τέτοιες που να ΜΗΝ δικαιολογούν τον -D

Όπως αναφέρεται στη μελέτη Ζηκίδη:

https://www.researchgate.net/publication/344139464_Rantar_Energetikes_Elektronikes_Saroses_AESA_kai_systemata_Yperythres_Ereunas_kai_Ichnelateses_IRST_enantion_apeilon_chameles_parateresimotetas/link/5f550b4d92851c250b974309/download

Το στόχο RCS=1m2 (F16 clean) μπορεί να τον δει στα 45-50 nm = 90km max
Ενώ το μέγιστο βεληνεκές του αναφέρεται να είναι >86nm (180km)-ref wikipedia

CKfurious

Correction:
Ενώ το μέγιστο βεληνεκές του AMRAAM-D (C8)αναφέρεται να είναι >86nm (180km)-ref wikipedia
ΠΤΉΣΗ χάσαμε τη δυνατότητα να κάνουμε διορθώσεις στα σχόλια

aris32

αν θυμαμαι καλα το κοστος του aim120D ειναι μεγαλυτερο του aim120c7 θεωρητικα δεν εχει πιστοποιηθει στα φ16 και δεν ξερω ποτε θα παραλαμβαναμε aim120d οτα ναυτικο αεροπορια καιγονται για ενα καλυτερο bvr οπλο για την Κινα.
θεωρω οτι με μια παραγγελια 100 aim120c7 συμπληρωνουμε το αποθεμα.
αν θυμαμαι καλα ειναι :
240 Β
170 c5
120 c7
ισως κανω και λαθος στα νουμερα.
θεωρητικα ισως γινει και συμπληρωματικη παραγγελια iris-t αν θυμαμαι καλα στο συμβολαιο αγορας των τελευταιων 30+10 φ16 ηταν και η παραγγελια aim120 και irist για συμπληρωση των αριθμων.
παντως προτιμω τα χρηματα να πανε στα μετεορ παρα στον aim120d.

digitallito

Το NSM το απορρίψαμε? Μεγάλη εμβέλεια, παθητική καθοδήγηση, έχει αρκετά καλά χαρακτηριστικά.

chriss8

Σωστός. Ο JSM εκτός από πολύ καλύτερος του harpoon μπορεί να φέρεται και από τα F 35. Θα ήταν μια δυνατή κίνηση με προοπτική για το μέλλον!

CKfurious

HARPOUN έχουμε ήδη με εκτεταμένη υποδομή υποστήριξης
Το όπλο είναι ήδη πιστοποιημένο στα F16

Πάλι δημιουργείται το ερώτημα γιατί μένουμε στο BII και δεν πάμε στις νεότερες εκδόσεις
(BIII,III+, ER)

Για τον nsm έχει αναφερθεί πως ο ερευνητής iir του έχει στενό FIELD OF VIEW οποτε σε ανοικτή θάλασσα τύπου ανατολική μεσογείου μπορεί να χάσει τον στόχο

chriss8

Τότε οι Αμερικάνοι γιατί τον προμηθεύονται εις βάρος του Harpoon? Για τις μεγάλες λίμνες?

CKfurious

Μην ξεχνάμε πως ο NSM αναπτύχθηκε από τη KONGSBERG αρχικά για παράκτια άμυνα
Τι ακτές έχει η Νορβηγία ?
Κλειστούς κόλπους -fiord
Εκεί ένας ανιχνευτής radar μπορεί να έχει πρόβλημα 
Οι Αμερικανοι το χρησιμοποιούν στους Πεζοναύτες και στο LCS όπου L:littoral =παράκτιο

Επαναλαμβάνω πως απλά μεταφέρω αυτά που διαβάζω δεν έκανα test NSMvs HARPOUN!!

chriss8

Αρχικά ναι. Τελικά όμως διαφημίζεται ως πολύ πιο αποτελεσματικός στο να διαπερνά τις άμυνες των πλοίων και εσχάτως έχει αεροπορική έκδοση την οποία οι αμερικάνοι δείχνουν να την προτιμούν. Επομένως θα πλήττει στόχους στον αχανή ατλαντικό/αρκτικό και όχι στα φιόρδ.
Ένιγουέι, όπως είπα, ο JSM διαφημίζεται ως καλύτερος και ίσως (μακάρι) να μην μάθουμε ποτέ αν πράγματι είναι τόσο καλός όσο οι προδιαγραφές του.

Larisaios

Δεν παίρνουμε νεότερες εκδόσεις γιατί δεν τις προμηθεύτηκε το USN, άρα δεν θα τις υποστηρίζει. Μέχρι Block II+ πήγε, όχι παραπέρα.

Vk77

Από όσο έχω διαβάσει ο nsm δεν είναι αερος-εδαφους η θαλλασης. Ο jsm που είναι παράγωγο του είναι εκτοξευομενος από αεροπλάνα και τον φτιάχνουν για τα f35, δεν ξέρω οι Αμερικάνοι να σκέφτονται πιστοποίηση σου του σε άλλο αεροσκάφος.

chriss8

Έχει πιστοποίηση για F 16

Vk77

Μην μπερδεύεις το ότι έχει γίνει δοκιμαστική εκτόξευση από f16 με πιστοποίηση του όπλου στο f16. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πιστοποίηση jsm σε f16, καμία ΠΑ στον πλανήτη δεν την έχει κάνει και προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει η πρώτη που και θα την πληρώσει η ελληνική.

aris32

λογικο δεν ειναι να το απορριψεις ; εκτος αν αποφασισεις να αλλαξεις ολο το αποθεμα harpoon που εχεις με nsm. καλυτερη λυση πιο οικονομικη και πιο αποδοτικη η αγορα των harpoon και η αναβαθμιση του αποθεματος του ΠΝ.

GATA

Πως και οχι AGM-84N Block II+ ? Καμια θεωρια? Ισως το Κοστος?

christos_choris_a

Εκτιμώ οτι τα ατρακτίδια SNIPER και οι AGM-84L θα εξοπλίσουν τα F-16 Block-52+ που θα προέλθουν απ’ την αξιοποίηση των απαρτίων. Το υποψιαζόμουν οτι το APG-83 δεν μπορεί να αξιοποιήσει την εμβέλεια των AIM-120D αλλά τώρα φαίνεται οτι δεν μπορεί να αξιοποιήσει ούτε την εμβέλεια των AIM-120C-8. Όσο για τους AARGM αυτοί θα πρέπει να συνδιαστούν με ένα έστω και μικρό αριθμό F-35 που ελπίζω οτι η νέα Αμερικανική ηγεσία θα αποδεσμεύσει σύντομα. Όσον αφορά τα Lantrin δε θα πρέπει να θεωρούνται ξεγραμμένα αφού υπάρχει πρόγραμμα αναβάθμισης για την USAF. Αναρρωτιέμαι αν είναι δυνατή και η αναβάθμιση των Lightening II σε Lightening IV. Πάντως τα ατρακτίδια SNIPER χρησιμοποιούνται και απ’ τα Ολλανδικά και Νορβηγικά και Δανέζικα F-16A/MLU και θεωρώ οτι θα είναι επομένως απόλυτα συμβατά με τα F-16 block-52+ που θα προκύψουν απ’ τα απάρτια και είθε αυτά να είναι 70 και όχι 38.

Houdini

Τα SNIPER λογικά θα μοιραστούν μεταξύ της 347Μ και 340Μ, όπως ισχύει ήδη με τα LANTIRN

Δεν θα υπάρουν Block 52+ παρά μόνο Block 30, 50+(w/o CFT),V.

ΑΙΜ-120C8 και AIM-120D είναι ένα και το αυτό
Δες ποιοί είναι οι (λίγοι) χρήστες του και τις πλατφόρμες εκτόξευσης του. Το F-16 δεν βρίσκεται στη λίστα.

NickKoliopoulos

Πέρα από το θέμα της αξιοποίησης η όχι των δυνατοτήτων του aim-120 C-8 (πρώην D) υπάρχει και μια διαφορά στο κόστος με την έκδοση D να έχει 2-3 φορές μεγαλύτερο κόστος (3,5 εκατομμύρια δολάρια έναντι 1,2-1,5/ανά μονάδα). Επίσης για το Sniper είναι σημαντικό να ξέρουμε πια έκδοση θα αποδεσμευθεί και αν θα περιέχει τις βελτιώσεις που έχουν ενσωματωθεί κατά την πολυετή υπηρεσία του.

photographix

Αποριες.

1. Γιατι οχι μεταγενεστερες εκδόσεις amraam;

2. ΗTS το χρειαζόμαστε ή όχι;

3. ΝSM είναι πιστοποιημενος για F-16; καλυπτομαστε από τον Harpoon II L;

ETS

1.Ακριβοτερες αλλωστε θα εχουμε και ΜΕΤΕΟR
2.Ναι αλλα δεν νομιζω να το εξαγουν καθως με μια γρηγορη ερευνα δεν ανακαλυψα αλλους χρηστες .
3.Ισως ..Ναι..

Tjololo

Το Ισραηλινό SPICE είναι κάτι σαν το δίδυμο αδερφάκι του JDAM? Ποιές οι διαφορές τους?…..έχουν ίδια εμβέλεια?

Houdini

Η SPICE 1000/2000/1000P/2000P θα έλεγα πως είναι το νόθο αλλά έξυπνο παιδί των JDAM & JSOW με ηλεκτροοπτικό για εύρεση στόχων υψηλής αξίας.
Η SPICE 250 από την άλλη είναι ξεκάθαρα μια SDB με όλες τις προσθήκες των Ισραηλινών.

Stealth

Η αναγκη για τα AGM-84 Harpoon υπαρχει απο τη δεκαετια του 1990, δηλαδη εδω και 20-30 χρονια. Το ιδιο με τα υπολοιπα stand-off οπλα για τα F-16.

Σιγα σιγα, δεν βιαζομαστε, ουτε μας απειλει κανεις.

Μην ξοδευομαστε κιολας, καθως εχουμε σημαντικοτερα εξοδα, π.χ. τη διαμονη λαθρομεταναστων σε ξενοδοχεια …

Ας δουμε πρωτα την παραγγελια, και οταν αρχισει η επιχειρησιακη αξιοποιηση τοτε θα πανηγυρισουμε.

GeoMoust

Ασχετοσύνη…

Stealth

Σε περιπτωση που δεν το καταλαβες, το σχολιο μου ειναι ειρωνικο για την κατασταση τνω Ενοπλων Δυναμεων και τη νοοτροπια αφοπλισμου που κυριαρχει στη χωρα.

Επρεπε να φτασουν οι Τουρκοι να κανουν βολτες σε Ελληνικη υφαλοκρηπιδα και να δικδικουν τις θαλασσες 6 μιλια απο την Κρητη για αρχισουν να λαμβανονται αποφασεις που επρεπε να ειχαν ληφθει 20 χρονια πριν.

killpete

“λίγος” πια ο AIM-120c7. Πολύ λίγος. Λάμπει δια της απουσίας του επίσης ο AIM-9X. Πανηγυρίζουμε που γεμίζουμε με πλάνα από το HUD και τα “φωτοπολυβόλα” με μπούφους όταν σε πραγματική αερομαχία μπορούν να σου στείλουν τον aim-9x off boresight χωρίς να χρειαστεί ποτέ να σου πάρουν την ουρά. Γίνονται σημαντικές προσθήκες αλλά όχι τέτοιες που να μας δίνουν σαφές πλεονέκτημα, ούτε εκμεταλλευονται τις μέγιστες δυνατότητες της αναβάθμισης. Ίσα ίσα καλύπτουν ένα μέρος του τεχνολογικού χάσματος σε όπλα.

STRATOS

Ο ΑΙΜ-120C7 αξιοποιείται πλήρως από τα radar – ηλεκτρονικά των F-16M/V. Γιατί να πληρώσουμε διπλάσια χρήματα για τους -D.
Ο AIM-9X είναι άχρηστος όπως αποδείχτηκε περίτρανα στην Συρία, όταν εκτοξευόμενος από διαστημικό F-18E δεν μπόρεσε να καταρρίψει ληγμένο Su-22 40ετίας της Συριακής Αεροπορίας που έκανε χρήση εγχώριας παραγωγής θερμοβολίδων!!
Ευτυχώς που τον (τον AIM-9X) έχουν οι τούρκοι σε μικρότερους αριθμούς απότι ο IRIS-T στην Ελληνική ΠΑ.

eforius

ΠΛηροφοριακά οι Αμερικάνοι δεν αποδεσμεύουν AIM-9X σε όσες χώρες έχουν ή είναι στο προγραμμα του IRIS-T.

Thras

Δεν θα προμηθευτούμε AIM9X διότι έχουμε τον IRIS-T (AIM2000) που είναι αντίστοιχων επιδόσεων. Αν γίνει παραγγελία σε πυραύλους της κατηγορίας αυτή λογικά θα είναι επιπλέον IRIS-T.

aris32

επιλεξαμε iris-t και οι αμερικανοι δεν αποδεσμευουν τον aim9x σε αεροποριες που επελεξαν irist.

NikolakiEfentis

Πολύ καλά νέα!

Μέσα στα τόσα προγράμματα όμως εκπλήσσομαι που δεν υπάρχει κι αναβάθμιση των LANTIRN που είναι και σε μεγαλύτερο αριθμό από τα Litening. Δηλαδή η ΠΑ σκοπεύει να τα πετάξει;

Eπιλέον δεν διάβασα τίποτα για JSOW-ER, JASSM & LRASM. Δεν μας ενδιαφέρουν ή ακόμη και τώρα δεν αποδεσμεύονται;

Steve

Δεν εχεις μάθει οτι όλα αποδεσμευονται απλα εμεις δεν τα ζητάμε? :p

CKfurious

Η μήπως δεν τα ζητάμε διότι μας σφύριξαν πως δεν τα αποδεσμεύουν??
Απουσιάζουν τα stand off A-G και πάμε προς Ισραηλινούς!

ETS

Ποιος το σφυριξε ο Βελοπουλος;
Επισημο αιτημα μονο δινει απαντηση.

tiriseroe

Σε άλλα έκτατα νέα ξεκινούν άρον άρον οι διερευνητικές στις 25 του μήνα. Εάν (και τονίζω ΕΑΝ) ισχύουν οι όροι, ροϋποθέσεις και παρασκήνιο που έχουν μεταδοθεί από ΜΜΕ της Τουρκίας και Αλβανίας και φυσικά αναπαράγονται εντός Ελλάδος, θα ήταν ίσως προτιμότερο να περιμένουμε τι θα δείξουν οι συνομιλίες πριν μπει η χώρα σε τέτοια έξοδα. Εξαιρετικά όπλα όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο, αλλά εάν η ουρά σου φτάνει μέχρι τον 25o μεσημβρινό, κομματάκι υπερβολικά.

Δεν προσπαθώ να κάνω αντιπολίτευση με αυτά τα ζήτηματα, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών μου μοιάζουν δυσοίωνες.

x-m

Τα έξοδα δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τα κάνουμε, γιατί δεν πρόκειται να σταματήσουν πουθενά. One step at a time…………

Vas

Καλά τα έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές, όλο παραγγελίες ήμαστε… Αν βάλουμε κάτω μόνο τον τελευταίο χρόνο πόσα έχουν ακουστεί και πόσα είναι ένα βήμα πριν την προμήθεια…Από τα 50 που έχουν ακουστεί με το ζόρι 2-3 έχουμε προχωρήσει προς ώρας.
Μακάρι να πάρουμε και τα Harpoon(θα ήθελα NSM) και τα Rampage, και τα Spice(σήριαλ και αυτό σαν τις τορπίλες) και τα Sniper και και…αλλά αν δεν δω υπογραφές δεν πιστεύω τίποτα πια, γιατί εντάξει η υπομονή αλλά και η κοροϊδία τόσα χρόνια περί προμηθειών που δεν έγιναν στο πάρα 5 έχει και τα όρια της.

Nile_Returns

«Από τις αρχές της δεκαετίας η ΠΑ είχε “λοκάρει”” την οικογένεια όπλων SPICE της Rafael, και μέχρι το 2014 οι συζητήσεις είχαν προχωρήσει αρκετά, αλλά διακόπησαν με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας»
Καλά είπαμε να φουλάρουμε αλλά όχι κι έτσι, μη χαλάμε τις συνήθειες μας και αγχωνόμαστε χωρίς λόγο. Να χαλαρώσουμε λιγάκι να το ξανασκεφτούμε με το έτσι του και το αλλιώς του, άλλωστε το 2021 μόλις προχθές το υποδεχτήκαμε..
Πάμε και σε «διάλογο» κι όλα τα περασμένα θα γίνουν ξεχασμένα.

Spidy

Οι Harpoon, Meteor κλπ πύραυλοι αν εκτοξευτούν θα περάσουν την άμυνα ενός πλοίου ή θα καταρριφθούν;

x-m

Ο meteor είναι ΑΑ . Τι σχέση έχει πλοίο;

evaggelos

τα aim 120 d και το harpoon bl3 ειναι πιστοποιημενα στο φ16?

aris32

ο d οχι ο harpoon ειναι.

tnt-am

“Θα θυμούνται οι αναγνώστες μας αυτούς τους περίφημους AGM-84 Harpoon, τους αεροεκτοξευόμενους, που οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν για τη χώρα μας, αλλά έχουν ήδη κάνει για την Τουρκία. Να μην τα πολυλογούμε, μας τους δίνουν”

Και το ερώτημα τόσα χρόνια είναι το γιατι;
Όπως επίσης ποια απάντηση πήραμε από τους” συμμάχους”, πως αιτιολογήθηκε;
Το παραπάνω θέμα θα έπρεπε να είναι βασικό σημείο διαπραγμάτευσης της Ελληνικής στρατιωτικής διπλωματίας είτε αφορά μαχητικά, είτε Φρεγάτες και θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να είναι σε όλες τις διαπραγματεύσεις ή ακόμα και επιχείρημα για απόρριψη προτάσεων.
Επιχείρημα που δεν μπορεί να απαντηθει και να δικαιολογηθει από την μεριά τους.
Ίσως ο σημαντικότερος λόγος για το αρνητικό κλίμα που υπάρχει σε προμήθειες σημαντικών όπλων (βλ Φρεγάτες, F35 κ.α) είναι αυτή η νοοτροπία και αντιμετώπιση που μας ξενερώνει όσο τίποτα άλλο. Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα..

Bridger

Τα Spice αν δεν κάνω κάποιο λάθος έχουν συγκρίσιμες δυνατότητες και λειτουργία με τα γαλλικά AASM/Hammer και δεν απαιτούν ιδιαίτερες πιστοποιήσεις για να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα α/φη εκτός των F16. Επίσης έχει ακουστεί ότι η τιμή των Hammer είναι μάλλον αλμυρή. Μήπως μια ευρύτερη παραγγελία Spice θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τα Rafale/Μ2000, εφόσον τα Hammer δεν μπήκαν τελικά στην αρχική παραγγελία όπλων για τα Rafale;

Apostolis

Η νέα νοοτροπία που λέτε είναι η στάνταρ διαδικασία σε όλες της χώρες εκτός της δικιάς μας μακάρι κάτι να άλλαξε τώρα γιατί η ανάγκες ειναι πολλές.Εκτος αυτών που γράφετε εξίσου καλό όπλο είναι και οι sdb που είναι και φθηνές και μπορούν να μεταφερθούν πολλές από ένα αεροσκάφος και να πλήξουν αντίστοιχα πόλλους στόχους ταυτόχρονα.

CKfurious

Λείπουν και αυτές όπως και αλλα stand off a-g όπλα 9JSOW-ER,JAASM,SLAM,…)
από τη λίστα 
Τυχαίο? δεν νομίζω!!!

thanos2

θετικα νεα μπραβο στη Π.Α

axeltgs

Καλησπέρα.
Θα ήθελα να ρωτήσω όποιον γνωρίζει αν κάποια όπλα και ατρακτιδια από το υπάρχον οπλοστάσιο της ΠΑ ή από καινούργιες παραγγελίες που αναφέρεται το άρθρο είναι πιστοποιημενα και μπορούν να μεταφερθούν και από τα F16v και από τα Rafale.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β.Νέδος στην “Κ”: Μετά τα Rafale, η σειρά του Ναυτικού για φρεγάτες, ήρθε LoA για τα Μ1117, όπλα από το Ισραήλ!

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΗ ψήφιση του νομοσχεδίου για την προμήθεια 18 μαχητικών τύπου Rafale και η υπογραφή της σύμβασης τις επόμενες ημέρες,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

«Παγώνει» τις παραλαβές των LCS Freedom το Αμερικανικό Ναυτικό, δομικό πρόβλημα...

48
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Αμερικανικό Ναυτικό εξετάζοντας τα διάφορα προβλήματα με την μετάδοση των πλοίων LCS της κλάσης Freedom, αποφάσισε να σταματήσει την παραλαβή...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 February #369

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 4.49

Related News

Μενέντεζ: Η Τουρκία αποσταθεροποιεί, θέλει προσοχή όπως η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα

Υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων CAATSA κατά της Τουρκίας τάχθηκε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία. Στην ίδια...

Β.Νέδος στην “Κ”: Μετά τα Rafale, η σειρά του Ναυτικού για φρεγάτες, ήρθε LoA για τα Μ1117, όπλα από το Ισραήλ!

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΗ ψήφιση του νομοσχεδίου για την προμήθεια 18 μαχητικών τύπου Rafale και η υπογραφή της σύμβασης τις επόμενες ημέρες,...

Κοινή δήλωση Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα, Τομεάρχη και Αν. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση των F-16V

Αναδημοσιεύμε το Δελτίο Τύπου, Κοινή δήλωση Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα, Τομεάρχη και Αν. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:Χαιρετίζουμε την πρώτη επιτυχή...