Ατρακτίδια Sniper ATP, Legion Pods για την ΠΑ, εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block 50 σε Block 50+Adv και FOS για τα F-16V

185
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Οι φίλοι μας αναγνώστες ξέρουν ότι ποτέ δεν γράφουμε μια είδηση αν δεν την έχουμε διασταυρώσει από έγκυρες πηγές, αλλιώς σας την μεταφέρουμε με επιφύλαξη (με ερωτηματικό). Το σημερινό μας άρθρο λοιπόν, όσο κι αν ακούγεται πρωταπριλιάτικο ή λίστα για τον Άγιο Βασίλη, εντούτοις αφορά πληροφορίες που τις έχουμε επιβεβαιώσει. Απλά, αν και το συγκεκριμένο άρθρο θα μπορούσε να είχε γραφτεί πριν λίγες μέρες, επιλέξαμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, Παραμονή Χριστουγέννων.

Αν και πολύ ενδιαφέρουσα, εντούτοις πέρασε στα “ψιλά” η είδηση για το πραγματικό κόστος του εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 52+/52+Adv σε Block72 (F-16V) που γράψαμε πριν λίγες μέρες.

Ανάθεση σύμβασης στην Lockheed Martin για την αναβάθμιση 84 ελληνικών F-16 στην έκδοση V

Αν κάποιος κάνει την διαίρεση, θα δει ότι το μεσοσταθμικό κόστος εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16V είναι περίπου 12 εκ. δολάρια έκαστο. Δηλαδή κάτι παραπάνω από 10 εκ δολάρια για τα F-16C/D Block 52+Adv, και κάτι λιγότερο από 13 εκ. δολάρια για Block 52+. Ίσως να σας θυμίζει κάτι αυτό, αλλά μήπως, λέμε μήπως, το είχαμε ήδη γράψει από τις 16 Σεπτεμβρίου 2016! Εκεί λοιπόν αναφέραμε επί λέξει:

Σενάριο 1: Για τον εκσυγχρονισμό 123 αεροσκαφών των Block 50, Block 52+ και Block 52+ Advanced (όλα σε V) κόστος περί τα $1,5 δισ. και τιμή $ 12,1 εκ. ανά αεροσκάφος.

Σενάριο 2: Για τον εκσυγχρονισμό 82 αεροσκαφών των Block 52+ και Block 52+ Advanced (όλα σε V) κόστος περί το $ 1 δισ. και τιμή $11,7 εκ. ανά αεροσκάφος.

Όσα δεν ξέρετε για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της ΠΑ

Οι τιμές αυτές δεν ήταν κάτι κρυφό. Τις γνωρίζουμε χρόνια, και τις έχουμε δημοσιεύσει στο περιοδικό. Η δε επιβεβαίωση είχε έρθει λίγο καιρό μετά, όταν αποκαλύφθηκαν οι τιμές της αγοράς των υλικών. Μιλάμε για μόλις 6,3 εκ ευρώ ανά αεροσκάφος (χωρίς τις απαιτούμενες εργασίες). Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας, γραμμένο τον Οκτώβριο του 2017.

Το κόστος υλικών εκσυγχρονισμού F-16 (AESA, ΜΜC, IFF, JHMCS κοκ), στα 6,3 εκ. € ανά αεροσκάφος

Τώρα, η απόφαση της ΠΑ έχει δεχτεί άπειρα πυρά, ειδικά από κάποιους στον λεγόμενο “ειδικό” τύπο, που είδαν ότι δεν έλαβαν τις διαφημίσεις που θα ήθελαν. Κάποιοι προτίμησαν την σπέκουλα, από το να επιβραβεύσουν την απόφαση της ΠΑ να φτιάξει μια νέα Αεροπορία, με μαχητικά 4,75 γενιάς. Μιλάμε για μια απόφαση που θα δώσει την τεχνολογική υπεροχή στο Αιγαίο μέχρι το 2050, και κάποιοι έχουν τσαντιστεί γιατί δεν πήραν διαφήμιση! Η δε κατασκευάστρια εταιρεία, που θα συνεργαστεί με την ΕΑΒ για τον εκσυγχρονισμό, ακόμη και σήμερα κατηγορείται ως “φαρμακείο”, και “υψηλές τιμές”, ενώ τελικά το κόστος είναι 12 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος. Θα σας παρακαλούσαμε να προσπαθείτε να κρίνετε με βάση όσα προσπαθούμε να σας μεταφέρουμε. Δεν γράφουμε κάτι άλλο, σταματάμε εδώ, γιατί η είδηση είναι αλλού.

Ανακρίβειες, μύθοι και … μπούρδες για τα F-16

 

Έχουμε ήδη γράψει πως η ΠΑ δεν θέλει απλά να κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V. Θέλει να φτιάξει έναν μάχιμο κορμό αεροσκαφών, γύρω από το F-16V. Εκεί πάνω θα βασιστεί, και η δύναμη αυτή θα πλαισιωθεί από τα 38 F-16C/D Block50+Adv και 24 Mirage 2000-5Mk2. Αυτή θα είναι η ΠΑ, που αργά ή γρήγορα θα περιμένει κάποια στιγμή ένα ΝΜΑ, όποιο κι αν είναι αυτό, το F-35, το F-16V (νέα αεροσκαφη), το F-15X, το Rafale. Αλλά όλοι ξέρουμε πως αυτό θα αργήσει, συνεπώς η ΠΑ θα πρέπει να “χτίσει” πάνω σε αυτό τον κορμό ισχύος (F-16V, F-16C/D Block50+Adv).

Καταρχάς, δεν έχουμε ακόμη κάνει κάτι για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block50 σε Block50+Adv (κούνημα δακτύλου στην “κακιά” ΠΤΗΣΗ). Λάθος, η ΠΑ κάνει σχεδόν τα πάντα έχοντας στο μυαλό της τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50. Καταρχάς ξεκινά τον εκσυγχρονισμό από τα Block52+Adv, συνεπώς λίαν συντόμως θα έχει στην διάθεσή της τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό τους έτοιμο προς χρήση. Αυτός ο εξοπλισμός θα μπορέσει να τοποθετηθεί άμεσα από την ΕΑΒ. Η ΠΑ θα κάνει μια ανάθεση στην ΕΑΒ, και η τελευταία θα χρησιμοποιήσει την LM σαν υποκατασκευαστή/σύμβουλο στις εργασίες. Πρωτότυπο υπάρχει, τα περισσότερα υλικά υπάρχουν, δεν χρειαζόμαστε κάτι περισσοτερο, αλλά μας λείπουν κάποια υλικά. Που θα τα βρούμε;

Α/ΓΕΑ: Κι όμως, τα F-16C/D Block 50 θα εκσυγχρονιστούν σε Block 50+Adv!

Καταρχάς τα περισσότερα υλικά θα συμπληρωθούν από τα Block 52+. AN/APG-68v9 φέρουν και τα Block52+, άρα το ακριβότερο κομμάτι υπάρχει. Θα χρειαστούν ίσως μερικοί υπολογιστές, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Οτιδήποτε άλλο χρειαστεί θα αγοραστεί από την αρχική αναγγελία της DSCA για 2,4 δις δολάρια (τότε που λαμβάναμε στο περιοδικό συνεχώς το “πρωδωταις-κλαιυτες” και “τσιράκια-υπάλληλοι της LM” κλπ κλπ). Άρα, ότι χρειαστούμε έχει ήδη εγκριθεί από τις ΗΠΑ, εμείς απλά διαλέγουμε ότι θέλουμε από ένα μεγάλο καλάθι εγκεκριμένων υλικών, και προχωράμε. Και το σημαντικότερο, η ΠΑ δεν χρειάζεται να τρέξει στο Υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη εγκεκριμένο 1,5 δις ευρώ για τα F-16! Ελπίζουμε να αρχίσατε να “πιάνετε” το νόημα…

Sniper ATP για Μπαχρέιν και Ταϊβάν

Πριν συνεχίσουμε, θα σας πούμε πολύ σύντομα μια ιστορία που αγνοούν οι περισσότεροι. Όταν πρωτοπαρελήφθησαν τα F-16C/D Block 52+Adv οι διαθεσιμότητές τους ήταν πλησίον του μηδενός. Ο λόγος ήταν πως τα υλικά τους πήγαν για την υποστήριξη των Block52+, που έχρηζαν άμεσης υποστήριξης. Δυστυχώς όμως το ΚΥΣΕΑ διαχρονικά είχε “αλλεργία” στις συμβάσεις FOS. Συνεπώς, αυτή την φορά, η ΠΑ δεν θα έκανε το ίδιο λάθος. Αν ήταν να παραλάβει F-16V, και να τα καμαρώνει στα υπόστεγα, απλά δεν θα τα παραλάμβανε. Άρα, η σύμβαση για τα F-16V δεν θα προχωρούσε ποτέ αν δεν είχε και αρχική υποστήριξη.

Μια άλλη, πιο γνωστή ιστορία, είναι η έλλειψη ενός σοβαρού και αξιόπιστου συστήματος αυτοπροστασίας, όπως και η έλλειψη ατρακτιδίων σκόπευσης. Έτσι η ΠΑ για πολλά χρόνια ήταν η μόνη αεροπορία με μαχητικά 3ης γενιάς χωρίς ΣΑ, και χωρίς δυνατότητα χρήσης έξυπνων όπλων (αυτόνομα, χωρίς πχ κατάδειξη από το έδαφος). Εντάξει, καλές οι πατέντες, αλλά όταν ο αντίπαλος έχει ξεφύγει τεχνολογικά, οι πατέντες σταματούν. Χρειαζόμαστε όπλα και συστήματα, όχι πατέντες. Συνεπώς, F-16V με LANTIRN του ’90 καλύτερα να το ξεχάσουμε.

Εκσυγχρονισμός F-16, «Τα πράγματα θα κινηθούν πολύ γρηγορα» διαβεβαίωσε ο Α/ΓΕΑ, το πρώτο F-16V έτοιμο σε 12 μήνες!

Η ΠΑ θα κινηθεί προς την αγορά ατρακτιδίων SNIPER ΑΤP. To κόστος θα καλυφθεί από το κονδύλι των “περισσευούμενων” χρημάτων από τον εκσυγχρονισμό των F-16V. Τα ατρακτίδια θα είναι μεταξύ 10 με 20 για αρχή, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι τα απολύτως απαιτούμενα για σοβαρή επιχειρησιακή αξιοποίηση των F-16V σε ρόλους κρούσης υψηλής ακρίβειας.

Κάτι άλλο που θα καλυφθεί από το ποσό του εκσυγχρονισμού είναι η αγορά ατρακτιδίων Legion Pod. Τα τελευταία είναι εκ των ων ουκ άνευ, αν επιθυμούμε τα ελληνικά F-16V να έχουν δυνατότητα εντοπισμού και εμπλοκής στόχων stealth, όπως τα τουρκικά F-35A. Αλλά και πέρα από αυτό, θα μπορούν να εμπλέκουν στόχους παθητικά, χωρίς να εκπέμπουν, και να πλήττουν στόχους χωρίς οι τελευταίοι να μαθαίνουν τι θα συμβεί πριν να είναι πολύ αργά. Το Legion Pod θεωρείται πως δίνει εμβέλειες εντοπισμού αντίστοιχες με ένα ισχυρό ραντάρ. Το μειονέκτημά του, η μέτρηση της απόστασης, μπορεί να λυθεί με την βοήθεια ενός δεύτερου F-16V με Legion Pod. Πιστεύουμε πως η ΠΑ περιμένει να δει που θα εξελιχθεί το ατρακτίδιο, και θα το αποκτήσει εντός του συμβολαίου των F-16V.

ΘΕΜΑ: Εντοπισμός/κατάρριψη -και των τουρκικών- F-35A, η Ελληνική ΠΑ θα το κάνει ακριβώς όπως το Αμερικανικό Ναυτικό!

Συνεπώς, η ΠΑ, χρησιμοποιώντας τα χρήματα του εκσυγχρονισμού των F-16V, έχει καταρχάς καταφέρει να έχει FOS για τα αεροσκάφη για μερικά χρόνια, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό όταν θα έρθουν με το καλό στις Μοίρες της ΠΑ. Κατά δεύτερο, έχει εξασφαλίσει τα υλικά για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50 σε Block50+Adv. Προσοχή, δεν έχει εξασφαλίσει το κόστος των εργασιών, αλλά αυτό εξαρτάται και από την ΕΑΒ και την δυνατότητά της να εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη (χώρος, δυναμικότητα).

Sniper ATP για Μπαχρέιν και Ταϊβάν

Κατά τρίτο, η ΠΑ επιθυμεί και θα αποκτήσει μικρό αριθμό υπερσύγχρονων ατρακτιδίων σκόπευσης, με πιθανότερο το SNIPER ATP. Κατά τέταρτο, η απόκτηση Legion Pod θα γίνει, ίσως για μικρότερο αριθμό (6 με 12 ατρακτίδια αρχικά, που θα μοιράζονται στα αεροσκάφη). Τέλος, η ΠΑ, εξέταζε το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγή του RWR των αεροσκαφών, αλλά τελικά αυτό μάλλον δεν θα χρειαστεί, καθώς το σύστημα που είναι εγκατεστημένο συνεχίζει να είναι επαρκές για τις απειλές που αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει η ΠΑ, ενώ τυχόν τεχνικές ασυμβατότητες με το ραντάρ AESA έχουν επιλυθεί ή έχουν δοθεί επαρκείς τεχνικές λύσεις που θα δοκιμαστούν στα δοκιμαστικά αεροσκάφη στις ΗΠΑ.

Για να προλάβουμε τους φίλους αναγνώστες μας, θα πούμε πως οι ανάγκες των F-16V δεν σταματούν εδώ, αλλά συνεχίζονται ειδικά με την ένδεια στα όπλα των αεροσκαφών μας. Φυσικά και τα F-16V δεν μπορούν να βασίζονται σε iron bombs. Αλλά στο θέμα των όπλων θα επανέλθουμε άμεσα. Απλά θα πούμε πως πριν από τα όπλα, πρέπει να αγοραστεί η απαιτούμενη υποδομή… Συνεπώς θα καθησυχάσουμε τους αναγνώστες μας γράφοντας κάτι τετριμμένο… έχουν γνώση, και μάλιστα πολλή, οι φύλακες. Και ειδικα οι φύλακες των αιθέρων, που σήμερα το βράδυ, ενώ οι περισσότεροί θα είμαστε κάπου με τους δικούς μας, αυτοί θα είναι τρέχουν σε κάποιο shelter.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Cretanmacedonian
Member
Cretanmacedonian

Αγαπητό περιοδικό , μας δίνετε θάρρος αλλά πιστεύω πως αργήσαμε σαν χώρα , δεν νομίζω ότι θα προλάβουμε να εντάξουμε τα F-16V στην ΠΑ ,τά πάντα θα έχουν κριθεί μέχρι τότε η με καλό ή με το άγριο.

Psixraimia
Member
Psixraimia

Νομίζω ότι έχεις δίκιο

Cretanmacedonian
Member
Cretanmacedonian

Τα ιδια και χειροτερα ειναι στο ΠΝ , αλλα εκει υπαρχει και δολος απο ΗΠΑ , οταν παει να ευδοκιμησει κατι FREMM , BELLHARA κατι γινεται και χαλαει οπως και πηγε να χαλασει και η προμηθεια των T-214 που «εγερναν»!. Αν δουμε Adelaide με SM-2 σε εξι μηνες οπως επιθυμει το ΠΝ να μου γραψετε.

sotbak
Member
sotbak

προλαβαίνουμε, αλλά με την ψυχή στο στόμα,…Ανάσα είναι η αναστολή παράδοσης των Φ-35Α στους γείτονες, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις φοβάμαι δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα.

observer
Guest
observer

Αργήσαμε για όπλα, όχι όμως για φραπεδιές και καπουτσίνο. Εκεί είχαμε πλήρη ανάπτυξη….αντιστρόφως γεωμετρικά ανάλογη με την άμυνα. Να θυμάστε ότι το επόμενο τρίμηνο είναι υπερκαθοριστικό για την τύχη της χώρας μας.

vagelis tasios
Guest
vagelis tasios

Ωσαννα….αγαπητη Πτηση

evaggelos
Member
evaggelos

πω πω αυτα ειναι ωραια πραγματα εκσυγχρονησμος και οχι αστεια. μακαρι να μπορουσαμε και τα 30αρια σε αναβαθμιση απλη οπως της αμ.εθνικης φρουρας(cupid).

aris32
Member
aris32

της εθνοφρουρας δεν ειναι απλη αναβαθμιση ειναι αναβαθμιση στο επιπεδο των ελληνικων 52Μ

Em.Ti
Member
Em.Ti

Κοιτάξτε σε παλαιότερο άρθρο της Π&Δ για τα Blk30 της ΠΑ, γιατί δεν εκσυγχρονίζονται και αν το παίρναμε απόφαση, τί θα απαιτούνταν.

Εν συντομία, τα Blk30 της USAF/NG έχουν υποστεί διαδοχικούς εκσυγχρονισμούς/αναβαθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια, που για να κάνει κάτι αντίστοιχο η ΠΑ θα πληρώσει μαζεμένα περισσότερα ανά α/φος σε σύγκριση με τα Blk5x.

aris32
Guest
aris32

Και ένας εκσυγχρονισμός των λαντιρν σε επίπεδο er θα έπρεπε να προβλεφθεί . Επίσης ίσως χρειαστούν και 6 -8 db110 η κάτι αντίστοιχο .πάντως αν τα σναιπερ είναι 20 και λετζιον 20 μαζί με τα εκσυγχρονισμένα λαντιρν και τα ατρακτιδια από τα φάντομ litening αρκούν για τα 120 περίπου φ16 .

Em.Ti
Member
Em.Ti

Προορίζονται για τα Blk50+ τα Lantirn σε πρώτη φάση.

aris32
Guest
aris32

Τα λαντιρν είναι 23 ατρακτιδια στοχεύσης και 23 ατρακτιδια Ναυτιλίας και πρόσφατα παραλάβαμε αλλά 28 από στόχευσης απο τα αμερικανικά αποθέματα . Άρα το πιο λογικό είναι να χρησιμοποιηθούν και από τα viper

ChristosCp
Member
ChristosCp

Το πρόγραμμα αναβάθμισης F16V είναι οδηγός για μελλοντικά προγράμματα προμηθειών.
Ολοκληρωμένη και τεχνολογικά επαρκής σε κάθε σημείο.
Δεν διευκρινεζεται στο άρθρο για λινκ16 (παράλειψη?).
Αυτό που θα ήθελα είναι Λίνκ 16 και στα 50αρια.

Makis
Member
Makis

Για την παραμονη Πρωτοχρονιας θελω ειδηση “Εφτασαν τα Kiowa” Δε ζηταω πολλα! Καμια 70ρια.

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Στις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση γνωρίζουμε αν έγινε λόγος για τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν π.χ. jassm / jassm-er ?

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Απορίες: 1ον) Αφού το κονδύλι που έχει εγκριθεί είναι 1,5δις και ο εξυγχρονισμός 123 αεροσκαφών (Block 50, Block 52+ και Block 52+ Advanced) όλα σε επίπεδο Viper κοστίζει 1,5δις, γιατί πάμε για 85 F-16 (Block 52+ και Block 52+ Advanced) στα 1δις και οχι για τα 123 στο 1,5δις?? FOS είναι το μισό δις της διαφοράς? 2ον) Αφού πάμε να εξυγχρονίσουμε 85 F-16 (50 Block 52+ και 35 Block 52+ Advanced) σε επίπεδο Viper με 1δις αντί για 1,5 γιατί τα απάρτια και τα χρήματα που περισσεύουν (85 κουστούμια και μισό δις) δεν πάνε για να εξυγχρονίσουν και τα 30… Read more »

Ripmaker
Member
Ripmaker

γιατι μετά θα λέγαμε κοιτα παλι μισες δουλειές καναμε εξυχρονισαμε ολα τα Φ16 και δεν φροντίσαμε για ατρακτίδια και οπλα και FOS. Ενω ετσι εχεις λιγότερα viper αλλα περισσότερα διαθεσιμα και με περισσότερες δυνατοτητες. Πολυ καλη δουλεια για τα χρήματα που δωσαμε θα ελεγα…. Μακαρι να πανε τα πραγματα ετσι και για το ναυτικο,

Και γω...
Guest
Και γω...

αυτη την απορια εχω! Τα 37 F-16 Block 50 (+1 πολυτιμο προτυπο F-16 Block 50+ του Αραξου) δινουν 2 μοιρες στη Ν. Αγχιαλο και εμπλεκονται καθημερινα σε αερομαχιες με ανωτερα τουρκικα F-16 Advanced. Επρεπε να αναβαθμιστουν γιατι ειναι σημαντικος αριθμος και με μισο δις που περισσεψε επρεπε να αναβαθμιστουν! Αν ομως η ΠΑ θεωρησε οτι με μισο δις θα προτιμηθει η αγορα συγχρονων υποσυστηματων (Sniper, Legion Pods) η αλλων συγχρονων οπλων (AIM 120D AMRAAM, JASSM, SLAM-ER) τοτε αλλαζει το θεμα. Οσο για τα F-16 Block 30, αυτα τελικα δεν αναβαθμιζονται ορθοτατα γιατι το 2027-2028 που θα εχουν τελειωσει ολες οι… Read more »

Βασίλης
Guest
Βασίλης

10-20 Sniper και 12 Legion Pods και FOS σίγουρα δεν κάνουν μισό δις!!! Αν μέσα στα 500μυρια περιλαμβάνονται και Χ αριθμός όπλων όπως AIM 120D AMRAAM, JASSM, SLAM-ER κτλ τότε όντως κατανοητή η διαφορά.

Μαλλον ναι...
Guest
Μαλλον ναι...

θα πανε στα οπλα λογικα γιατι απο των ελεγχο τιμων απο προσφατες αγορες κρατων, μολις 70 AIM 120D AMRAAM κοστιζουν τουλαχιστον 200 μυρια.Τα pods το πολυ 60-70 μυρια για 30 τεμαχια για τα αεροσκαφη F16V διωξης βομβαρδισμου.Αν περισσεψουν κι αλλα μυρια τοτε παμε για επιπλεον JASSM και JSOW-ER εμβελειας 150 χιλ., οση ειναι και του ρανταρ AESA SABR. Δηλαδη αυτο σημαινει οτι ο,τι εντοπιζεται απο το ρανταρ λοκαρεται αμεσως και ταυτοχρονως απο τους συγχρονους αυτους πυραυλους.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@ Kαι γω….
Απο τη μια καλως δεν αναβαθμιζονται τα -30 γιατι ειναι παλια και απο την θα μας φερουν 400 εκατ?

Αγαπητε φιλε
Guest
Αγαπητε φιλε

απλη λογικη. τι δεν καταλαβες; αυτη ειναι η αληθεια. οποιος τα παρει θα δωσει για 30 αεροσκαφη 13 μυρια ακατεβατα. δεν παιρνεις καραμελες. αν πανε ασορτι με τα απαρτια των Β52+ τοτε μπορουν να πιασουν και μισο δις

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Τα δικα μας στη τιμη που ονειρευομαστε κανεις δεν τα πληρωνει.
Αυτο δεν το καταλαβες ακομα?
Δεν καταλαβες οτι αν πανε ασορτι με τα απαρτια των ”-52+” για τους αλλους,πανε εξισου και για την ΠΑ με μονο το κοστος της εργασιας (το κοστος της αυξησης των ωρων πτησης θα ειναι κοινο για ολους ετσι κ’αλλιως)…Σε χαλανε 32 επιπλεον”-50+) με μονο τα εργατικα (+ τις επιπλεον ωρες)?
Δεν καταλαβες οτι οι υπολοιποι πωλητες προσφερουν και ”παρελκομενα”?
Οσο πιο γρηγορα γινει αντιληπτο τοσο λγοτερο επωδυνο θα ειναι…

@aris
Guest
@aris

φιλε αρη τα αμερικανικα κοιτας που τα αναβαθμιζουν τζαμπα οι εταιριες τους; με ενα δις που κοστιζουν και τα υπολοιπα μπλοκ αν αναβαθμιζονταν η ΠΑ οχι μονο θα γλιτωσει χρημα, αλλα θσ παρει αλλα 400 μυρια πουλωντας τα μπλοκ 30. συνολο 1,5 δις στο κουμπαρα για τα F35. Οι ωρες πτησεις των φ16 της εθνοφρουρας δεν συγκρινονται με τα δικα μας που ειναι στις 8000 μετα το falcon-up και τις αναχαιτησεις στο Αιγαιο. Αλλα ξαναλεω μην κοιτας τι κανει η λοκχιντ για την USAF η οποια της φερνει τους πελατες απο το εξωτερικο. Καμια σχεση με εμας. Το 1 δις… Read more »

aris32
Member
aris32

δεν αναβαθμιζονται τζαμπα . δευτερον τα ελληνικα μπλοκ30 ειναι λιγοτερα καταπονημενα ακριβως για αυτο τον λογο . επειδη ασχολουνται περισσοτερα με αποστολες ΑΑ και ΑG οπως της εθνοφρουρας . επισης τα ελληνικα μπλοκ30 εχοθν υποστει falcon star που τους δινει 12000 ωρες πτησεις .περιπου απομενουν οι μισες . φυσικα και δεν μπορει να τα αναβαθμισει η ΠΑ γιατι δεν εχει χρηματα. αυτην την στιγμη αν μπορουσε να βρει 400 ακομα εκατομμυρια θα τα εδινε για να αναβαθμισει τα μπλοκ30 σε ενα επιπεδο κοντα στα 52+ . τα τουρκικα ειναι περισσοτερο καταπονημενα απο τα ελληνικα και αυτο γιατι συμμετεχουν σε αρκετες… Read more »

@ giorgos tsagaris
Guest
@ giorgos tsagaris

Δεν γινονται τα 30 Μπλοκ 30 (2 θα κρατηθουν για εκπαιδευτικα) ουτε μπλοκ 50 ουτε βαιπερ. Το 2028 που θα παιρνανε θεωρητικα σειρα στην ΕΑΒ, θα εχουν 40 χρονια ζωης και οι πτητικες ωρες ΔΕΝ ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. Οι καλωδιωσεις επισης ειναι διαφορετικες απο αυτες των Μπλοκ 50 και 52+. Επισης δεν ειναι πιστοποιημενα για ολα τα συγχρονα οπλα οπως στα B52+ και Advanced,ουτε παιρνουνε Link 16, ουτε CFT. Πιστευω να πειστηκες τελικα, εκτος κι αν στη ΠΑ ειναι ασχετοι.

aris32
Member
aris32

αν εχεις λεφτα και αναβαθμιζονται και μπορουν να δωσουν ακομα 15χρονια ζωης . cft δεν μπαινουν ουτε στα μπλοκ50. οι ωρες δεν μηδενιζονται αλλα μπορουν να αυξηθουν . βλεπε τα φ16 μπλοκ30 της εθνοφρουρας που ηρθαν περυσι στον ηνιοχο . ειχαν εγχρωμες οθονες mmc7000 αναβαθμισμενο ρανταρ στο επιπεδο v9 . iff κτλ κτλ πιστοποιημενο για ολα τα ατρακτιδια και οπλα της αμερικανικης αεροποριας . το οτι εμεις δεν εχουμε κουλτουρα αναβαθμισεων οπλικων συστηματων ειναι αλλο θεμα αυτο . αν η ΠΑ ειχε χρηματα θα αναβαθμιζε τα μπλοκ30 στο επιπεδο μπλοκ52Μ και τα μπλοκ50 στο επιπεδο των μπλοκ70 . οπως θα… Read more »

George
Member
George

Δεν χρειάζεται να περιμένεις το 2028 για να ξεκινήσεις επειδή ίσως δεν μπορεί πιο σύντομα η EAB!
Δεν είναι και η μοναδική βιομηχανία στον κόσμο!
Τώρα το να σου δίνουν λεφτά και να μην μπορείς να τα πάρεις κάτι λέει smile
Και ως buffer μπορείς να πάρεις 15 30άρια από την ANG και να τα εκσυγχρονίσεις κι αυτά στη συνέχεια.
Απάρτια έχεις, χρήματα για ΝΜΑ δεν έχεις….Τα F-4 τα βγάζεις εκτός, τα υπόλοιπα Mirage ακολουθούν δεν μπορείς να μείνεις με 140 α/ε….

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@…[email protected] giorgos tsagaris
”…. Το 2028 που θα παιρνανε θεωρητικα σειρα στην ΕΑΒ, …”
Σε μενα το λες?????????
Εχει βγαλει πλεξουδες η γλωσσα μου να λεω οτι αυτο θα συμβει ΟΥΤΕ με τα -50 μετα το 2028 που ή δεν θα συμβει η αναβαθμιση τους ή θα συμβει (στην περιπτωση που…….”.εκτος κι αν στη ΠΑ ειναι ασχετοι..”)
Οχι δεν με επεισες γιατι δεν προτεινω εγω τα -30 μαζι με τα απαρτια αλλα απανταω στον φιλο που το προτεινω, για να δει ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ και οτι τα 400 εκατ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ….

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@…@ giorgos tsagaris ”…και οι πτητικες ωρες ΔΕΝ ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. ..” Για να χαλασουμε το παραμυθι… ”…Ένα από τα μαχητικά F-16 που αποτελούν το αμερικανικό ακροβατικό σμήνος Thunderbirds είναι το πρώτο F-16 που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του νέου εκτεταμένου δομικού εκσυγχρονισμού διεθνώς, ανακοίνωσε στις 9 Μαΐου 2018 η Αμερικανική Αεροπορία. Το αεροσκάφος θα είναι ένα από τα 300 F-16C/D της Αμερικανικής Αεροπορίας τα οποία θα υποστούν εργασίες επέκτασης του δομικού βίου στις 12.000 ώρες πτήσης και θα καταστούν επιχειρησιακά μέχρι το μακρινό 2050! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τροποποιήσεις και αλλαγές στην άτρακτο, τις πτέρυγες και την καλύπτρα. Το αεροσκάφος… Read more »

@@@@@τσαγκαρης
Guest
@@@@@τσαγκαρης

φερε ενα ζευγος φ16 του ακροβατικου σμηνους οπως επικαλεισαι χωρις επιχειρηματα και στειλτα σε αερομαχια 1 ωρας με τα απεναντι 4 τουρκικα F16M Advanced, οπως πραβιαζουν καθημερινα το FIR Αθηνων. Μετα να δουμε ποσα θα γυρισουνε πισω. Οχι μπλα μπλα. Με πειραμα που λεει και ο Αριστοτελης. Με μισο δις που γλιτωνεις την αναβαθμιση και αλλο μισι που θα παρεις οταν τα πουλησεις μαζι με απαρτια απο τα μπλοκ50 πας στο 1 δις ταμειο και με τα λεφτα αυτα παιρνεις 10 F35. Τι προτιμας 10 F35 η 30 F16 BLOCK 50+ αναβαθμισμενα;

Gilan
Member
Gilan

Σαν ισχύουν τα ανωτέρω, τότε η ΠΑ κάνει ένα μεγάλο βήμα εμπρός. Μειονέκτημα ο περιορισμένος αριθμός των ατρακτίδιον και των σύγχρονων όπλων…..!

Αγαπητε φιλε...
Guest
Αγαπητε φιλε...

ολα τα αεροσκαφη μιας αεροποριας δεν ειναι ολα βομβαρδισμου για να φερουν pods. Για αναχαιτησεις ειναι τα περισσοτερα και εχουμε και τα 23 LANTIRN που αναβαθμιζονται και γινονται 3ης γενιας μεγαλυτερης εμβελειας. Συν αλλα 30 παμε στα 60. . Μαλλον θα γινει αγορα για 100 AIM 120D, και ιδιο αριθμο JASSM η JSOW-ER, με τα λεφτα που περισσευουν απο την αναβαθμιση. 200 δηλαδη συγχρονοι πυραυλοι ΑΕΡΟΣ-ΑΕΡΟΣ και ΑΕΡΟΣ-ΕΔΑΦΟΥΣ. Μην τα μηδενιζουμε ολα Μετα με μια μικρη προμηθεια οπλων ασορτι με την αγορα των F35 και χτιζουμε σιγα σιγα ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥ. Η Ρωμη δε χτιστηκε σε ενα χρονο φιλαρακι!!!!!!!!!

sotbak
Member
sotbak

+1, αρκεί να φτάσουν….

George K
Guest
George K

Υπέροχα νέα….!!!

Mirage
Member
Mirage

Η Ελλάδα με τον ένα η τον άλλο τρόπο ποτέ δεν χάθηκε. Γι’αυτό φροντίζουν οι λίγοι και εκλεκτοί παντα άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν αυτό το τρόπο. Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Εξαιρετικά νέα !!
Να ζητήσω κι εγώ από τον Άγιο Βασίλη (Πτήση) ένα δώρο την πρωτοχρονιά παραχώρηση των δύο ΑΒ που είναι το μεράκι μου ?
Πέρα από την πλάκα επιτέλους κάτι κινείται στο χώρο της Άμυνας μετά από πολλά χρόνια και επιτέλους γίνεται σοβαρή δουλειά.
Όταν υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις….
Καλές γιορτές σε όλους !!

Digenis
Member
Digenis

Μια δουλεια παν να κανουν ,μιση θα την κανουν .ακου τι λεει 6-12 legion pods . Να τα μοιράσουν και σε 12 χρονια να μην είναι μεγάλο το κόστος .Εμπαιγμός .

Ripmaker
Member
Ripmaker

ειχαμε και χτές 6-12 pods???

Γιώργος
Guest
Γιώργος

shadow man®
Σωστός.
Αναρωτιέμαι με μερικούς που όλα τους φαίνονται λίγα από εδώ λίγα από εκεί και βγάζουν μιζέρια αν αύριο γίνει ένα ταμείο για την άμυνα θα δώσουν έστω και πέντε ευρώ ή είναι έξτρα large μόνο στα πληκτρολόγια ?

Digenis
Member
Digenis

Να δώσω χρημα ενω οι κυβερνώντες κάνουν πάρτι 19.000 ευρο την επόμενη μερα μετα την ανακοίνωση για ανάγκη δωρεάς και εξαγοράζουν ψηφους με επιδόματα απο τον ΚΠ !!! ουτε 1 λεπτό του ευρου δεν θα δουν από μένα . Όταν σοβαρευτούν τα ξανά λέμε

Γιώργος
Guest
Γιώργος

“ουτε 1 λεπτό του ευρου δεν θα δουν από μένα”
Ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις !!

Digenis
Member
Digenis

Ή κανεις σωστη δουλεια ή δεν κανεις … 6-12= να χαμε να λέγαμε .Για την ΠΑ αυτοι οι αριθμοι ειναι τραγικοι

Sofoklis
Guest
Sofoklis

Συγγνώμη που θα χαλάσω την… αγιοβασιλιάτικη διάθεση της ανάρτησης αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως παρουσιάζονται. Είναι λάθος να συγχέεται η αξία της σύμβασης μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Αμερικανικής Κυβέρνησης (USAF) με την αξία των συμβάσεων που εν συνεχεία αναθέτει η USAF στους υποκατασκευαστές για το εν λόγω πρόγραμμα. Η αξία της σύμβασης που υπέγραψε το ΥΠΕΘΑ, όπως αναρτήθηκε στο Διαυγεια τον Μάιο του 2018, είναι 1.232.351.577 ευρώ (περίπου USD1.4 δις με τη σημερινή ισοτιμία). Αυτό είναι το πραγματικό κόστος σήμερα και θα αναθεωρηθεί (αν αναθεωρηθεί), προς τα κάτω (ή και προς τα πάνω) στο τέλος του προγράμματος (δηλαδή το… Read more »

Alexandros
Member
Alexandros

Αυτό το ¨Αμφιβάλλω αν θα δημοσιεύσετε το σχόλιο μου¨ πρέπει να σταματήσει και επίσης εδώ είμαστε για να ενημερωνόμαστε και φυσικά να κρίνουμε εν καιρώ τα πεπραγμένα και όχι να το παίζουμε έξυπνοι ενώ όλοι οι άλλοι να είμαστε οι κουτοί

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Πολυ καλα νεα, πολυ ωραια αναφορα της Πτησεως.

Ο χρονικος οριζοντας ειναι ενα θεμα, ως προς την αναβαθμιση των F-16 και το 2ο οτι θα ηταν πιστευω, επιθυμιτη και η εγκατασταση link 16 και στα 30 ρια, ωστε να αξιοποιουνται κατα το μεγιστο.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Όταν πρωτοπαρελήφθησαν τα F-16C/D Block 52+Adv οι διαθεσιμότητές τους ήταν πλησίον του μηδενός. Ο λόγος ήταν πως τα υλικά τους πήγαν για την υποστήριξη των Block52+, που έχρηζαν άμεσης υποστήριξης.
Καλά κάνει η Πτήση για την υπενθύμιση για να γίνονται και οι συγκρίσεις του τότε με το τώρα !!
Φυσικά και κάποιοι κάνουν πως δεν θυμούνται.
Επειδή δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου…..

Thomas
Guest
Thomas

ετσι πεστα γιατι ολοι λενε γιατι το 1996 δεν αντιδρασαμε στα Ιμια! ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΙΔΙΑ ΤΟΤΕ, ΑΝΕΤΟΙΜΗ ΤΟΣΟ ΠΟΣΟΤΙΚΑ(-130 F-16, -25 Mirage 2000-5) ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ( LANTIRN, SCALP EG, AIM120 AMRAAM, IRIS-T, Exocet, S300, Patriot). Γιαυτο και 20+ χρονια τωρα η ΠΑ εχει αυξησει ΠΑΝΕΞΥΠΝΑ την επιχειρησιακη της ικανοτητα και κραταει τους απεναντι στη θεση τους!

Panagiotis
Member
Panagiotis

Δεν υπήρχαν Mirage 2000-5 το 96.
Το 2007 αφήχθησαν τα πρώτα.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@ Thomas
Ουτε και η ΤΗΚ ηταν η ιδια το 96 αγαπητε….ιχες και καμμια 80αρια Α-7 αν θυμαμαι καλα…….
Στην τελικη αν δεν πετουσαν F-16 εκεινο το βραδυ (οχι φυσικα λογω ελλειψης ανταλλακτικων) το προβλημα το ειχαν οι απεναντι…….(επισης χρηστες F-16)…

Αδιαβαστος ερχεσαι
Guest
Αδιαβαστος ερχεσαι

Το 1996 η Τουρκικη αεροπορια ειχε 160 F16 Block 30,40 και εμεις 40 F16 κι αυτα χωρις οπλα. Τα A7 ειναι βομβαρδιστικα και οχι μαχητικα. Πριν καν φτασουν στα παραλια η στα σημεια προσβολης στοχων θα ειχαν γινει λαμπαδες απο την αεραμυνα των ανωτερων F16. Μη λες πραγματα στον αερα σε ενα τοσο εγκυρο σαιτ οπως η Π&Δ. Μαθε πρωτα.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@ Αδιαβαστος ερχεσαι

Επειδη τα Α-7 τα εχω…..αγγιξει πιο πολλες φορες απο οτι καποιοι τα εχουν δει σε φωτο,νομιζω οτι γνωριζω τι ειδους α/φη υπηρξαν.
ΑΝ (λεω ΑΝ) δεχτουμε δηλωσεις στελεχων οτι εκεινο το βραδυ τα F-16 δεν πεταξαν τοτε ειχαμε πλεονεκτημα με τα Α-7.
Σημειωτεων οτι ακομη πετουσαν (μερα) τα F-1 της ΠΑ που την παλευαν ακομη στα ισια πολλες φορεςμε τα F-16 των απεναντι

αντιδραστης
Guest
αντιδραστης

Το 96 οι Τουρκοι ειχαν 160 F-16 με τα οπλα τους (ειχαν παραλαβει καποιους amraam αν θυμαμαι καλα) και με το συστημα ηλεκτρονικου πολεμου. Εμεις ειχαμε 40 F-16 γυμνα (μονο με sidewinder) και μιραζ 2000 με magic. Το μονο αεροπλανο μας που εφερε BVR οπλα ηταν το F-4E με τους sparrow… Τα Α-7 ειχαν αποστολη αυτοκτονιας γιατι πολυ απλα δεν θα μπορουσαν να περασουν . Μπορει να κρυβoταν απο τα ρανταρ αεραμυνας των Τουρκων αλλα οχι απο τα ρανταρ των F16 . H δεκαετης αδρανεια στα εξοπλιστικα μας ειχε φερει σε πολυ δυσκολη θεση και μονο αμυνα μπορουσαμε να παιξουμε.… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

Όχι ακριβώς.
Δέν είμαι βέβαιος άν είχαν όλα τα τουρκικά F-16 Σ/Α,και πάντως η ΠΑ δέν είχε ψαρώσει από τους AMRAAM.
Το κρίσιμο βράδυ,οι Τούρκοι δέν σήκωσαν περιπολίες (CAP),η δέ ΠΑ σήκωσε μία CAP με Μ-2000 (με Magic αλλά και Super-530,προς πληροφόρηση σου)και μία με F-4,και στο ΑΤΑ λέχθηκε και το «ξέχνα για σήμερα τα F-16».(αλλά αυτό ίσχυε και για τους απέναντι σχεδόν όσο και για εμάς)
Αλλά το σημαντικό είναι άλλο : θέλεις να μας πείς,ή πιστεύεις ότι το σημίτι άκουσε τί του είπε (άν το είπε) η ΠΑ,κατάλαβε τί του είπε η ΠΑ,και αναλόγως κανόνισε την στάση του;

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@ Αντιδραστης
Φυσικα τα Μirage ειχαν ΚΑΙ τους Super Matra 530….οποτε χαλαει το γλυκο…

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις. Στα Ίμια, είχαμε icms και super 530D(με πλήρως εκπαιδευμένα πληρώματα). Η Τουρκία, είχε ελάχιστη εμπειρία από τους AIM-120A που μόλις είχε παραλάβει. Οπότε, ναι μεν ένα ενεργό βλήμα θα έδινε κάποια πλεονεκτήματα έναντι SARH, αλλά από την άλλη, το icms έκανε ‘παπάδες’ εναντίον των AIM-120A και οι super 530D, εκμεταλλευόμενοι και τη μεγαλύτερη ταχύτητα σε ύψος των mirage(εκτός της υψηλότερης ταχύτητας των ίδιων των πυραύλων), υπερείχαν σε NEZ έναντι του συνδυασμού F-16/AIM-120A. Να θυμίσω εδώ, ότι οι super 530D , ήταν πραγματικά ‘κτήνη’ με μέγιστη ταχύτητα 4,5-4,6 mach και πραγματική εμβέλεια σε ύψος, μεγαλύτερη των… Read more »

George
Member
George

Όντως στην αεροπορία την εποχή των Ιμίων η υπεροχή της προηγούμενης δεκαετίας είχε αντιστραφεί, αριθμητικά με αναλογία 1 προς 2 αλλά και ποιοτικά.
Υπήρχε πάγωμα εξοπλισμών με αιτιολογία από τον τότε ΥΠΑΜ τον Αρσένη, τις μεταφορές πλεονασματικών οπλικών συστημάτων από τις άλλες χώρες της Συμμαχίας λόγω τερματισμού του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτές όμως δεν αφορούσαν τεχνολογία αιχμής ή μαχητικά F-16 αλλά F-4 της εποχής του Βιετνάμ!

@ giorgos tsagaris&Αντωνης
Guest
@ giorgos tsagaris&Αντωνης

φιλοι μου καλοι με ενα συστημα αυτοπροστασιας και 100 χιλ ταχυτητα των Μιεαζ παραπανω δεν κερδιζεται τιποτα. Το 1996 ειχαμε 37 F16 Β30 (3 ειχαν πεσει) και απο αυτα 2 η και παραπανω ηταν εκπαιδευτικα. Αυτα τα 35 στην Αγχιαλο δεν ειχαν οπλισμο αερος-εδαφους, παρα μονο ΑΑ για το σκοπο αναχαιτησεων. Οι απεναντι με 160 αεροσκαφη θα εκαναν παρτι στον Ελλαδικο χωρο , αφου 35 αεροσκαφη δεν μπορουν να φυλαξουν ολη την επικρατεια οπως τωρα. Γιαυτο πολυ σωστα ο Σημιτης εφερε τις πλατες των αμερικανων πρωτα και μετα προχωρησε αμεσως σε αγορα 60 μαχητικων. Με 35 γυμνα φ16 δεν κερδιζεις… Read more »

aris32
Member
aris32

αυτο με τα 2 εκπαιδευτικα δεν μπορω να το καταλαβω . εννοες τα διθεσια εκπαιδευτικα ; σε ενημερωνω πως εχουν τις ιδιες δυνατοτητες με τα μονοθεσια .

Em.Ti
Member
Em.Ti

Λυπάμαι, αλλά σας προτρέπω να ψάξετε να βρείτε άρθρα για το τί κλίμα επικρατούσε στον Άραξο, γραμμένα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.
Επιγραμματικά, να σας πω ότι τα γέλια κόπηκαν όταν πήραν την εντολή να μην απογειωθούν τελικά…

Δεν ξέρω τί συνυπολογίζετε στο “στο στρατό δεν είχαμε πρόβλημα” αλλά ο ίδιος ο Α/ΓΕΣ αρνήθηκε (!!!) να αναλάβει δράση όταν του ζητήθηκε επικαλούμενος ένδεια μέσων.

Σταματης
Guest
Σταματης

Φίλε μου ξεχνάς κ εσύ .Είχες εκείνο το βράδυ 60 έτοιμα a7 corsair με τους πιλότους μας στα κοπκιτ κ κάποιοι έκαναν μπλόκο…στην βουλή…τα εν λόγο αεροσκάφη πέταγαν κάτω από τα ραντάρ της εποχής τα είχαμε εμείς κ όχι οι απέναντι χρόνια πολλά αδερφέ μου

dimitrov
Member
dimitrov

Επιτέλους … η δικαίωση του Πάγκαλου …. και του Σημίτη!!!!! Βέβαια ο σημερινος ΥΠΑΜ(τότε στέλεος της ΝΔ?) λέει – αν δεν κάνω λάθος, που δεν κάνω – πως στα Ίμια δεν άφησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν την δουλειά τους! Τελικά τι να ισχύει άραγε? Πάγκαλος ή “μπράβο Πάνο”? Καθότι όπως λένε κάποιες ψυχές δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου κλπ,κλπ,κλπ ….. και πρέπει να τα λέμε και όλα ε?

αντιδραστης
Guest
αντιδραστης

Μην το πολιτικοποιεις. Την κατασταση την παρελαβαν απο αλλους που την ειχαν παραλαβει κι αυτοι με τη σειρα τους απο αλλους κ ο κ. Απλη λογικη ειναι. Ο πολεμιστης δεν μπορει να δωσει την μαχη αν δεν εχει οπλα . Η κατασταση με F-16 vs A-7 θα θυμιζε σφαγη γυναικοπαιδων και τα δικας γυμνα F-16 θα πολεμουσαν για την επιβιωση τους εκεινο το βραδυ. Τα δε miraz 2000 με τον 530 τι θα πρωτοστοχοποιουσαν αφου υπηρχαν μονο 80 βληματα ολα κι ολα ; Αν δουμε και το γεγονος οτι ο 530 ηταν ημιενεργου ρανταρ και αναγκαζει το αεροπλανο να φωτιζει… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Έχεις ιδέα πόσους aim-120a είχε η Τουρκία; Το rapport έπρεπε να παρεμβάλλει το rdm, ακριβώς επειδή οι 530D ήταν ημιενεργης καθοδήγησης. Το pk των aim-120a αποδείχτηκε εξαιρετικά χαμηλό έναντι μάλιστα αεροσκαφών χωρίς επίγνωση κατάστασης και χωρίς ew συστήματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Από 1.000 F-14, F-15, F-16, F-18 και F-22 να είχαμε πάλι δεν θα αντιδρούσαμε.
H κυβέρνηση είχε πάρει απόφαση να λυθεί αναίμακτα η κρίση των Ιμίων.

Paliouras
Member
Paliouras

Καλα νεα, μακαρι να επιβεβαιωθουν.
Και να προλαβουμε
Μονοι ελπιδα οι αμερικανοι να συφωνησαν με τουρκους, δικη σας η συρια, αλλα
κατω τα χερια απο την ανατολικη μεσογειο

Ameinias
Member
Ameinias

Άγιε Βασίλη, να κάνω κι εγώ μια ευχούλα; 26 Μιράζ -5f από την Γαλατία δωρεάν , εκσ. σε Mk3 και Meteor!!! Και 3-4 ιπτάμενα τάνκερ από τον θείο Σαμ…

Mirage
Member
Mirage

Μέσα…

CHRISTOS
Guest
CHRISTOS

Η καλύτερη ευχή ,μαζί με FOS που είναι της μόδας.

sotbak
Member
sotbak

καλό ακούγεται

aris32
Member
aris32

το σεναριο για τα γαλλικα -5 ειναι ιδανικο . αλλα για εκσυχρονισμο δεν τα βλεπω . δεν υπαρχουν χρηματα. παντως καλοδεχουμενα . εστω και οπως ειναι . μην ξεχναμε πως τα γαλλικα ειναι εξοπλισμενα με λινκ16

Chris
Member
Chris

Δωρεάν μάλλον δύσκολα. Αλλά αν αγοράσουμε υπερκοστολογημένα τα 5F θα πάρουμε δώρο μερικές εκατοντάδες G3 ή FAMAS ή κάποιο άλλο υπερόπλο.

akis
Guest
akis

Πολύ ωραίο άρθρο και μπράβο για την αρχική ανάδειξη του κόστους/ανά μαχητικό.

Κάντε και ένα άρθρο που να επικεντρώνεται στα ατρακτίδια που ενδιαφέρουν την ΠΑ,
ενώ θα είχε πολύ ενδιαφέρον και ένα ακόμα άρθρο με το F-15X.

Stefanos.K
Member
Stefanos.K

+1 !!

Gunner
Member
Gunner

Άντε να δούμε.

antonios
Member
antonios

Αυτο που εχω να πω ειναι οτι εκει στο ΓΕΕΘΑ εβαλαν τις βασεις για σωστοτερες επιλογες επιτελους. Δεν ξερω εαν η “ναυτικη” εμπειρια του ΑΓΕΕΘΑ με “προγραμματισμο ανταλακτικων εμπροθεσμα για τα πλοια” ή γενικοτερα η ηγεσια και των τριων Οπλων ειναι η αιτια. Το αποτελεσμα ομως δειχνει να ειναι σε σωστο δρομο. Καλο θα ειναι και κανα Μπραβο που και που και οχι μονιμη γκρηνια. Οσον αφορα για το υπολοιπο ποσο το αρθρο ειναι σαφες (εργασιες/μετατροπες) υλικα/ανταλακτικα για αρκετο χρονικο διαστημα και ΙΣΩΣ καποια παραγγελια οπλου της τελευταιας στιγμης. Ειχα γραψει παλια σε αλλο σαιτ οτι τα Βαλκανια πανε για… Read more »

Gerasimos
Member
Gerasimos

+1 Εύστοχος!

Γιώργος
Guest
Γιώργος

antoniosantonios
Πολύ εύστοχο σχόλιο.
Ειδικά σε ότι λες για τη συμφωνία των Πρεσπών…..
Γιατί κάποιοι βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος.
“Σε μια αναλυση ειχα γραψει οτι μεσα σε αυτο το σκηνικο εντασεται και η συμφωνια των Πρεσπων . Τα σκοπια συνδεουν Ελλαδα -Σερβια-Βουλγαρια και ταυτοχρονα σπανε το αξονα Τουρκιας-Νοτιας(μουσουλμανικης) Βουλγαριας και Αλβανιας. Το θεμα απτεται σε στρατηγικη και οχι σε εξοπλισμους”

ACHERON
Member
ACHERON

Nα ρωτήσω τί έχεις καταλαβει από τις Πρέσπες,Γιώργο,ή όπως αλλοιώς υπογράφεις;
Ή θα σε φέρω σε δύσκολη θέση;

Γιώργος
Guest
Γιώργος

@ΑΧΕΡΩΝ
Νομίζω πως ήμουν σαφής.
Και συμφώνησα με συγκεκριμένη άποψη όπως διατύπωσε.
Η φύση μας προίκισε όλους με το ίδιο μυαλό.
Βάλε το μυαλό σου να σκεφτεί.
Θα σου το εξηγούσα και με δικά μου λόγια αλλά όταν ξεκινάς με ειρωνικό τρόπο και ύφος “Γιώργος ή όπως αλλιώς” νομίζω πως τα περαιτέρω είναι περιττά.

Steve
Member
Steve

Ε αν είναι έτσι να δώσουμε και την Βόρειο Ήπειρο στους Αλβανούς για να μπούν στην ΕΕ – Νατο και όπου αλλού θέλουν να μπούν για να μην πάνε με τον τουρκο-ρώσο κτλ…

Από που συνδέεται η Ελλάδα με τη Σερβία?
Από όσο ξέρω εμείς είμαστε στο αμερικανικό άρμα και οι Σέρβοι στο Ρωσικό

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Πλάκα πλάκα η Αμερική είναι η μόνη χώρα που βοήθησε την Ελλάδα τόσο σημαντικά στο χώρο της άμυνας.
Θυμίζω
70 Kiowa σε συμβολική τιμή.
10 Chinook σε συμβολική τιμή.
4 Mark V με μόνο κόστος τη μεταφορά.
Χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό τον F-16 σε V.
Χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό τον P-3 Orion.
Μεσολάβησε στην Αυστραλία για την παραχώρηση σε συμβολικό τίμημα για τις φρεγάτες Adelaide.
Και φυσικά υπάρχει και συνέχεια….
Αν μας παραχωρήσουν και δύο ΑΒ τους υπόσχομαι να πίνω coca cola μέχρι να πεθάνω !!

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@ Γιωργος
Φτανει αδερφε να μην τους υποσχεθουμε μετα απο τη ”Βορεια Μακεδονια” και τη ”Νοτια Ηπειρο”…..

Spirit
Guest
Spirit

Όλοι όσοι ενδιαφέρθηκαν σε αυτή την συμβολική τιμή αγοράζουν kiowa, Chinook. Τα Mark V κοστίζουν 8εκ. συν 1 εκ. η μεταφορά τους.
Όσο για τις Adelaide καθίστε μην φάμε κανένα άκυρο για τους SM-2 και πάνε τσάμπα τα φιλοαμερικανικά μας αισθήματα.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Τα 8εκ για τα MarkV είναι ανταλλακτικά και συντήρηση.
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα δεν μπορεί να γνωρίζεις με λεπτομέρειες ποιοι ενδιαφέρθηκαν και ποιες τιμές τους δόθηκαν.
Όσον αφορά τους SM-2 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αποδεσμεύσεις.
Δεν καταλαβαίνω τη μιζέρια που βγάζουν μερικοί ή μάλλον την καταλαβαίνω…..

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Η Αμερική σου έδωσε και 400 Abrams αλλά τα γερμανοταισμένα παπαγαλάκια σου φούσκωναν το κόστος βάζοντας μέσα στην προμήθεια και το κόστος του κύκλου ζωής των αρμάτων για να φανεί υπέρογκο στο τέλος το ποσό προμήθειας.
Και αφού το πήγαν λάου λάου μερικά χρόνια με το θα τα πάρουμε δεν θα τα πάρουμε μια 200 μια 90 άρματα κτλ στο τέλος το θέμα πήγε στις καλένδες.
Με αυτά και με αυτά πολύ μπλα μπλα από τον Αβραμόπουλο και ουσία μηδέν.
Το λοιπόν μην κατηγορούμε τους άλλους για τις πονηριές που γίνονται εδώ.
Στην Ελλάδα βρίσκεται το πρόβλημα και στις ηγεσίες…..

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

+1 Χρόνια πολλά!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Παροπλισμένα ελικόπτερα (Kiowa) ,,λιωμένα,, με 8.000 ώρες το κάθε ένα (Chinook) και σκάφη για απόσυρη (Mark) μας έδωσαν που τα πληρώσαμε στην τελική. Που να μας παραχωρούσαν 40 Apache, 30 F-15 και 2 Arleigh Burke να δω τι θα έγραφες…
Συμβολική τιμή…. Δηλαδή για να μάθουμε ποια είναι η κανονική τους πες τις μας να ξέρουμε. (που φυσικά δεν τις ξέρεις…) Έτσι για να δούμε πόσα λεφτά γλυτώσαμε.
Μόνο αυτό για τα F-16 έχει βάση αλλά ένας Θεός ξέρει τι ανταλλάγματα θα πάρουν.
Σε ότι αφορά τα 400 Μ-1, με τα παρελκόμενα τους, μας ζήτησαν το ψωρο-ποσό των 2 δις δολ.

Καλα τα λες
Guest
Καλα τα λες

τα εχουμε πληρωσει ολα μεχρι το τελευταιο σεντ. Οπως και οι Σαουδαραβες που τους κατηγορουσε ο μαφιοζος Τραμπ. Τα φ15 δεν μας τα εδωσαν πριν 3 χρονια για να μην δυσαρεστησουν τους Τουρκους. ειναι πολλα. δεν γινεται πλεον μπετυ με μπετυ πολεμος αλλα κερδιζει αυτος που θελουν οι μεγαλοι.

B.K.
Guest
B.K.

Αυτο για τα KIOWA και τα Chinook ειναι μεγαλη παραπληροφορηση…. Αστο καλυτερα στο ΓΕΣ που τα επιθεωρησε και τα πηρε.

Σου εδωσαν μιση ΑΣ με 150εκ.€ μαζι με FOS/μεταφορικα/εγχειριδια και κλαιγομαστε ακομα….Εχουμε καθολου ιδεα οτι 70(!) KIOWA αλλαζουν ολο το Δογμα στο Θεατρο Επιχειρησεων του Αιγαιου;;

Επισης παραλειπεις το γεγονος οτι στα 400 Μ1Α1 με 2δισ.€ συμπεριλαμβανοταν αναβαθμιση τους σε Α2, μηδενισμο μιλιων και βαρια συντηρηση.Στην ουσια επαιρνες 400(!) αρματα σαν καινουρια…..και ειχες μετα καθε δικαιωμα για επιπλεον παραχωρησεις μτχ αρματων απο την τεραστια δεξαμενη των Γιανκηδων.
Αφου δεν σου αρεσαν, κατσε με τα 60χρονα Μ48 μεχρι να λιωσουν….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Eίναι παιδικό επιχείρημα ότι 70 Κiowa θα αλλάξουν το δόγμα επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Μήπως στην τελική τα φορτώσουμε και με πυραύλους αέρος-αέρος για να καταρρίψουν τα 237 τουρκικά F-16 και μελλοντικά τα F-35 ?
Σε ότι αφορά τα άρματα μάχης είναι πασιφανές ότι στο μέλλον ο Ε.Σ δεν θα συνεχίσει να έχει τόσα άρματα όσα σήμερα. Στην καλύτερη περίπτωση να έχει μία 600άρια.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

@ ΓΙΑΝΝΗΣ
600 αρματα….150 α/φη….8-10 Φ/Γ….πολεμος δε γινεται….
Βρε μηπως να ξανακοιταξεις το διαβατηριο σου μηπως λεει
επανω ”UNION EUROPEENNE GRAND-DUCHE DE LUXENBOURG” ?

Γιώργος
Guest
Γιώργος

“Που να μας παραχωρούσαν 40 Apache, 30 F-15 και 2 Arleigh Burke να δω τι θα έγραφες”
Ένα είναι βέβαιο πως και σε αυτή την ιδανική περίπτωση εσύ πάλι θα έγραφες κάτι αρνητικό !!

Steve
Member
Steve

Τζάμπα δεν δόθηκε τίποτα δυστυχώς… θα έπρεπε να έχουμε πάρει πολύ περισσότερα…
Σούδα, Αλεξανδρούπολη, “βόρεια Μακεδονία” και άλλα…
Δεν μας έχουν δώσει ποτέ όπλα στρατηγικού χαρακτήρα.. μην φωνάξει το χαϊδεμένο τους παιδί…
Και οι κυβερνήσεις μας δεν τους κόβει να κάνουν ότι κάνει ο απέναντι…
Μόνο όταν δούν οι Αμερικάνοι ότι πάνε να χάσουν την Ελλάδα θα αρχίσουν να δίνουν για την “κερδίσουν”

Μόνο και μόνο για αυτό θα πρέπει να επόμενα εξοπλιστικά να πάνε στους Γάλλους έστω και ακριβότερα.

George
Member
George

Δώσανε πολύ πιο πολλά από κάθε άλλο πάντως!
Πρέπει να είσαι και λίγο γατόνι για πιο πολλά….όπως δλδ με το Βενιζέλο που του εξοπλίσανε ολόκληρο στρατό τζαμπέ και του λέγανε και ευχαριστούμε!
Ασχετα αν οι διαδοχοί του κατάφεραν να χάσουν!
Και δεν τους άρχισε στα φεύγω (αυτά δεν πείθουν κανένα, που να πας άλλωστε? το δοκιμάσαμε το 2015 και είδες τι έγινε) αλλά τους έπεισε ότι τα δικά τους συμφέροντα ταυτίζονται με της Ελλάδας.
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο….

ChristosCp
Member
ChristosCp

Ο εξοπλισμός σε όπλα και ατρακτιδια είναι μικρός σε σχέση με το αριθμό Α/Φ αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια πλήρως επιχειρησιακη μοίρα που θα αξιοποιησεί τα ατρακτιδια θα γίνει σε 2-3 χρόνια.
Επανερχομαστε λοιπόν σε 3 χρόνια και κρίνουμε τι χρειάζεται και πόσα…

Kanenas
Member
Kanenas

Τώρα το ” αγαπητό και σεβαστό ” site έπιασε το κλάμα για τα αυστραλιανά σαπάκια. Θυμήθηκε και τους Ινδιάνους και έχει κάνει σημαία ότι ακόμα δεν ήρθαν.

John
Guest
John

Το θέμα ειναι να προλαβουμε να πάρουμε καμποσα Kiowa γιατί ο κίνδυνος φαίνεται αμεσοτατος. Ύστερα θα ήταν ωραία όσα λέτε να επαληθευτουν αλλά για την ώρα αγωνιουμε να δούμε τα πρώτα Kiowa…

Spirit
Guest
Spirit

Μακάρι να ειναι έτσι, αλλά έχω πολλές αμφιβολίες.
Το συνολικό κόστος του εκσυγχρονισμού δεν έχει σχέση με το ποσό που ανακοινώθηκε τελευταία.
Όπως και να έχει ας ελπίσουμε ότι θα βγω αναξιόπιστος και όλα αυτά δεν είναι ευσεβείς πόθοι.

GMT-I
Guest
GMT-I

Αναρωτιέμαι τι θα είχε γίνει αν το 1,5 δις πήγαιναν σε αναβάθμιση των -30/-50/-52+ σε -advanced και όχι σε Viper. Αυτή την στιγμή θα θέλαμε νέους υπολογιστές για τα -52+ και link-16 μόνο(και επειδή είναι και γιορτινές μέρες και την κεντρική οθόνη για αυτά και τα advanced) τα advanced όπως είπα μόνο την κεντρική οθόνη, δηλαδή εργασίες πολύ απλές και δοκιμασμένες, και θα ξεκινούσε ήδη το πρώτο από τα 30ρια να εκσυγχρονίζεται σε επίπεδο advanced για να ακολουθήσουν τα 50ρια(εδώ και στα 30ρια ας μην τοποθετηθεί η κεντρική οθόνη αλλά εννοείται τοποθέτηση του Link-16) καθώς η ΕΑΒ έχει εκτελέσει αντίστοιχο… Read more »

Λυσιμο αποριας
Guest
Λυσιμο αποριας

Το AESA SABR τεχνολογιας παρομοιας με αυτα των F22 και F35 εχει εμβελεια 150 χιλ. Αυτο σημαινει οτι μπορει να αξιοποιησει την εμβελεια των συγχρονων πυραυλων. 50 χιλιομετρα διαφορα απο αυτο των Advanced ειναι μεγαλη υποθεση τοσο στις αερομαχιες, οσο και στις προσβολες στοχων εδαφους απο ασφαλη αποσταση, ειδικα μετα την προμηθεια τουρκικων Πατριοτ και S400.

Konstantinos_Zikidis
Member

Αν και Χριστούγεννα (χρόνια πολλά σε όλους!), θα μου επιτρέψετε να αναφωνήσω: Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν άγιον Κύριον Ιησούν τον μόνον αναμάρτητον! Και θα μου επιτρέψετε να πω μια ιστορία: περίπου 20 χρόνια πριν, είχα επισκεφτεί στην 111ΠΜ, στην Ν. Αγχίαλο, το Συνεργείο LANTIRN της ΜΣΒ. Συγκρίνοντας με την 114ΠΜ, στην οποία υπηρετούσα (και η οποία δεν φημιζόταν για τις εγκαταστάσεις της), το Συνεργείο LANTIRN έμοιαζε “NASA technology”… Μερικά χρόνια αργότερα, διαπιστώνω ότι το LANTIRN (της Martin Marietta…) θεωρείται μάλλον ξεπερασμένο και ότι το SNIPER ATP είναι πλέον το στάνταρ. Λίγο αργότερα, ακόμα και το αρχικό SNIPER είναι πλέον παρωχημένο,… Read more »

SpaceMan
Member
SpaceMan

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω κύριε Ζικίδη…Τα περιθώρια ανάπτυξης διαφόρων τεχνολογιών είναι πολλά, τα κεφάλαια και η πολιτική βούληση όμως δεν υπάρχουν.

sotbak
Member
sotbak

+1

Spirit
Guest
Spirit

Όλη θα θέλαμε και τα εγχώρια συστήματα, αλλά και αυτά έχουν ένα κόστος, αν ειναι συγκρίσιμο με αυτά της αλλοδαπής καλώς, αν ειναι να τα πληρώνουμε χρυσά μόνο και μόνο επειδή είναι ντόπια, θα έλεγα να λείπει ο βύσσινο.

Babis_UK
Member
Babis_UK

Μακαρι να ενστερνιζονταν τις αποψεις σας και οσοι απ την στρατιωτικη ή πολιτικη ηγεσια εισηγουνται ή λαμβανουν αποφασεις σ’ αυτα τα θεματα. Η εμπειρια μου λεει οτι ενας οργανισμος αγοραζοντας off the shelf κομματια αποκτα ενα baseline functionality σε οποιοδηποτε τομεα αλλα για να αποκτήσει ενα βελτιστο συστημα χρειαζεται και ενα 10% bespoke “συνδετικης υλης” που δεν την βρισκεις αν βγεις για ψωνια στην αγορα, πρεπει να την αναπτυξεις μονος σου και να την προσαρμοζεις συνεχως. Η Ελλαδα πρεπει πολυ συντομα να φτασει σ αυτο το σταδιο και στη συνεχεια να κανει εγχωριες αναπτυξεις σε low hanging fruits τομεις (UAVs,… Read more »

ΚΒ
Guest
ΚΒ

Ενδιαφέρον και αισιόδοξο άρθρο. Θα έλεγε κανεις ότι πρόκειται για μια σύμβαση πλαίσιο στην οποία θα χωρέσουν αρκετές μικρότερες.
Πάντως το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει η ΕΑΒ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος.
Εννοείται βέβαια πως οι ανάγκες της ΠΑ δεν περιορίζονται στον εκσυγχρονισμό των F-16.

Σιγα Σιγα
Guest
Σιγα Σιγα

ολα γινονται. Μην ξεχνας πως η αναβαθμιση δινει πλεονεκτημα στην ΠΑ αφου ειναι ανωτερα των 220 αναβαθμισμενων Τουρκικων Advanced. Ετσι, με AESA και AIM120D τα τουρκικα ειναι χαμενα απο χερι στα 150 χιλιομετρα. Επισης, ολες οι τουρκικες υποδομες και εγκαταστασεις δεν θα εχουν εναν πατριοτ η S400 να τις φυλαει. Τωρα το 2030 με τα 60 τουρκικα F35 θα εχουμε και μεις καμια 25αρια και παλι θα ειμαστε σε μια σχετικη ισορροπια με τους απεναντι οπως εδω και 30 χρονια.

B.K.
Guest
B.K.

Ξαναειδα πιο πανω σχολιο, που λεει “πως η ΤΗΚ εχει 220 F-16 BLK50 Advanced”.

Ειναι μεγα ψεμα, και ασυγχωρητο λαθος για εδω. Εχει 197(168+29). Τα υπολοιπα ειναι 30αρια.

Paliouras
Member
Paliouras

Τα οποια αναβαθμιζονται, οπως λενε και με τουρκικης κατασκευης ρανταρ AESA(!)

B.K.
Guest
B.K.

Μεχρι να βγαλουν τετοιο radar, μαλλον τα Βlk30 θα ειναι μουσειακο εκθεμα…

Party
Guest
Party

Τελικά θα αναβαθμιστούν 85 ή 85 F-16;

Μπορεί κάποιος να απαντήσει υπεύθυνα σε αυτό επιτέλους;

Γιαννης
Guest
Γιαννης

εκει κολλας; Αν εχεις 84 η 85 ευρω στην τσεπη σου; Το 2030 θα εχεις 179 η 178 αεροσκαφη συγχρονα ετοιμοπολεμα με 25- 30 απο αυτα στελθ. Μην κολλας σε ενα αεροσκαφος που πηρε φωτια και μπορει να μην αναβαθμιζεται.

Arty
Guest
Arty

Ναι , έχει σημασία.

Μαχητικά αεροσκάφη είναι, όχι στραγάλια. Και δεν έχουμε άπειρα.
Σίγουρα δεν θα είναι αυτό που θα κρίνει τον πόλεμο, αλλά μετράει.

Μανώλης2
Guest
Μανώλης2

Χαιρόμαστε που μας δώσατε μια εικόνα από το πως δουλεύει ο αμυντικός τύπος. Βασικά μας επιβεβαιώνετε τις υπόψιες μας.

Να πιστεύουμε λοιπόν ότι τώρα που μας υποψιάσατε ότι εσείς απλά πήρατε τις διαφημίσεις ή αντίθέτως δεν τις πήρατε ή δεν τις παίρνετε αρκούντως τακτικά από τους ανταγωνιστές;

CKfurious
Member
CKfurious

Εγώ είμαι κατά παράδοση πολύ σκεφτικός
Αυτά που γραφει το άρθρο μου ακούγονται wishfull thinking τόσο για μας όσο και στη αεροπορία
Που ακριβώς το είδατε το FOS στη σύμβαση?
Reference/Link?
Έτσι όπως είναι η ΕΑΒ σήμερα πιστεύει κανένας πως μπορεί να φέρει εις πέρας τέτοιο πρόγραμμα?
Μετά τα παρκαρισμένα C130 στη Τανάγρα βλέπω και F16 παρκαρισμένα
Εδώ να μαστέ να συνεχίσουμε το “μη δεσμευτικό τεχνικό διαολογο”

Επιπλέον μην διαφημίζουμε πως περισσεύουν και λεφτά στο πρόγραμμα διότι μπορεί να τα ακούσει κάνας Euclid και να τα ζητάει από το υπουργείο άμυνας
Έχουμε και εκλογές και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες
ξέρετε

Fingolfin
Member
Fingolfin

+1

Χρήστος
Guest

Χαίρεται και καλά Χριστούγεννα! Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: στην σύμβαση που υπογράψαμε για τα F16 υπάρχουν αντισταθμιστικά 488εκ, αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όπλα και ατρακτιδια?

flashg
Member
flashg

Καθίστε πρώτα να βγει κανένα αεροσκάφος γιατί πολλά προγράμματα ξεκίνησαν και μείναν στην μέση. Αυτό το p3 θα πετάξει ποτέ? Επίσης μεγάλο λάθος που ξεκινάμε το πρόγραμμα από τα adv γιατί είναι τα μοναδικά που έχουν link16 και μου φαίνεται ότι είναι και τα μοναδικά που έχουν σκοπευτικό στο κράνος. Έτσι και παρουσιαστούν τίποτα προβλήματα με την ΕΑΒ θα μείνουμε χωρίς τα καλύτερα αεροσκάφη. Πάντως εγώ κρατάω μικρό καλάθι.

Spyros
Member
Spyros

Κάνετε λάθος, και τα 52+ έχουν JHMCS.

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Χρόνια πολλά σε όλους
“η ΠΑ δεν χρειάζεται να τρέξει στο Υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη εγκεκριμένο 1,5 δις ευρώ για τα F-16!”
Με ισοτιμία αναφοράς 1.24 ειναι $1.86 δις
Εως τωρα γνωριζουμε τα δυο θεσμικά κείμενα
Τη διακρατική συμφωνία FMS με οροφή τα $1.5 δις
https://www.dikaiologitika.gr/images/2018/05/f16apofasi.pdf
και ενα contract μεταξυ του LM και Department of Defense / USAF / AFLCMC $996,775,000 .
https://dod.defense.gov/News/Contracts/Contract-View/Article/1719367/
Δεν αναφέρεται πουθενά οτι το παραπάνω contract ειναι και το σύνολο του προγράμματος της διακρατικης συμφωνίας.
Σύμβαση LM /ΕΑΒ 300 -400εκ από το 1 δις;

Spirit
Guest
Spirit

Αν εξαιρέσουμε την ισοτιμία θα συμφωνήσω. Η ισοτιμία πάνω κάθε μέρα αλλάζει οπότε στο ~1,14€/$ που βρίσκεται σήμερα το ποσά είναι διαφορετικά από αυτά που αναφέρεται.
Μόνο τα χρηματοικονονομικά των FMS να υπολογίσουμε ειναι πασιφανές ότι το ποσό των $996,775,000 δεν είναι αυτό που θα κληθεί να πληρώσει η χώρας μας. Μόνο να υπολογίσουμε το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Αμερικής είναι ήδη πάνω από 2% και ίσως μέχρι τέλους διαμορφωθεί στο 2,75%. Συνεπώς πρέπει να συνυπολογίσουμε ένα ετήσιο επιτόκιο αποπληρωμής ανω του 5%.
Τα είπα και αμαρτία ουκ έχω…

Nik13
Guest
Nik13

Με τα φ16 τα πράγματα δείχνουν ότι πάνε καλά, ωραίο άρθρο κ αναλυτικό όσο αφορά τα σχεδια της Π. Α… Το πρόβλημα είναι όμως τα μιραζ… τα 24 μιραζ 2000_5…. αυτά η πρέπει να γίνουν 40 η 0…..να πουληθούν… δεν γίνεται να έχεις 24 μιραζ.. Να εκπαιδεύσεις πιλότους υλικά κλπ για 24 μιραζ… Μην ξεχνάμε ότι έχουμε κ τους σκάλπ που είναι στρατηγικό όπλο..

Αυτό είναι το κακό με τους Γάλλους… Δεν υποστηρίζουν σωστά τα προϊόντα τους… Έπρεπε να μας είχαν δώσει λύσεις οικονομικες

Spirit
Guest
Spirit

Μια χαρά ειναι οι λύσεις των Γάλλων, απλά να συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Αν πήγαιναν για αναβάθμιση τα bl.30 το κόστος θα ήταν πολλαπλάσιο, το ίδιο περίπου συμβαίνει και τα Mirage EGM

Nik13
Guest
Nik13

Αν δεν κάνω λάθος 50μ ανά αεροσκάφος ζητούσαν οι Γάλλοι για τα μιραζ… Κ μάλιστα χωρίς ραντάρ aesa…
Γιαυτό είπα ότι έπρεπε να μας δώσουν καλύτερες επιλογές όπως πχ να μας δώσουν δωρεάν η με μικρό κόσμος μιραζ τα οποία με ένα κόστος μαζί με την αγορά του σκάφους να μην ξεπερνούσε τα 20..25μ…ετσι θα κέρδιζαν από οπλικά συστήματα κ ανταλλακτικά… Τώρα σε 10 χρονια νομίζω η Π, Α δεν θα έχει γαλλικά αεροπλανα

Δικέφαλος
Guest

Χρόνια πολλά πτισι.οπως πάντα αξία ανεκτίμητη χρόνια πολλά και στην πολεμική αεροπορία που συνεχίζει το καταπληκτικό έργο.απο τα γραφόμενα της πτισις.fos για όλα τα οπλικά συστήματα και έχει ο θεός.χρονια πολλά στον απανταχού ελληνισμό.

adpanos
Member
adpanos

Τώρα χρειάζεται αγορά μεταχειρισμένων Mirage M2000 -9 και Mirage M2000-5f και αναβάθμιση όλων, μαζί με τα δικά μας , σε μαχητικό 4,75 γενιάς . (MK4)
Ίσως μαζί με το πρόγραμμα των Belhara και Lafayete .
Καλά τα F16, αλλά καλύτερα τα Mirage smile

Χρόνια πολλά σε όλους.

Ακομα καλυτερα τα F16 VIPER
Guest
Ακομα καλυτερα τα F16 VIPER

με JASSM και JSOW-ER προσεχως….

Πριν παρει τηλεφωνο ο Ερντογαν τον Τραμπ
Guest
Πριν παρει τηλεφωνο ο Ερντογαν τον Τραμπ

??

Συμφωνω με τον φίλο για τα μιράζ. Με τους Αμερικανους τα εχουμε πει δεν ξερουμε τι μας ξημερωνει.

George
Member
George

Γιατί ξέρουν αυτοί τι τους ξημερώνει με τον Tramp?

Nik13
Guest
Nik13

Όπως είπες η Γαλλία πρέπει να μας δώσει μιραζ 2000_5 f τα οποία θα αναβαθμίσουμε…
Μόνο αν έχεις 40 μιραζ αξίζει να διατηρήσεις τα μιραζ…,

data
Member
data

Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λέει το άρθρο σας. Επ”ευκαιρειας νομίζω ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να σύμαζευτουν καπιοι εδώ στο σαιτ για τον τρόπο που μιλάνε.

Alex2324
Member
Alex2324

Φαίνεται ότι κάτι κουνιέται και για αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τους φίλους μας που δεν μπορούν να συγκρατηθούν:
1) με τη φυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών ξύπνησαν το προσωπικό , σαν την αλογόμυγα .
2) με τις καθημερινές δηλώσεις θα σας συντρίψουμε κτλ ξύπνησαν την πολιτική ηγεσία.
3) με τις παραβιάσεις κρατούν την ΠΑ σε εγρηγορση

Είναι πια σαφές ότι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν μπορεί να αντέξει μια κρίση τύπου ιμια και θα λιώσει όπως η δικτατορία με την Κύπρο. Αυτό είναι και καλό και κακό.. Προς το παρόν δημιουργεί αποτελέσματα μετα από χρόνια !

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Συγγνώμη ρε παιδιά αλλά πότε έγινε στο χώρο της άμυνας τέτοια ολοκληρωμένη προμήθεια ?
Με FOS ανταλλακτικά παρελκόμενα όπλα και μέριμνα για τα υπόλοιπα F-16 ?
Ποτέ.
Να θυμίσω
Αγοράζαμε σύγχρονα άρματα (Leo hell) χωρίς πυρομαχικά αγοράζαμε σύγχρονα υποβρύχια χωρίς τορπίλες για να υπάρχουν νέες συμβάσεις και νέες μίζες.
Υπάρχει μέτρο σύγκρισης με το παρελθόν ?
Ο εκσυγχρονισμός τον F-16 σε V και το πακέτο που τα συνοδεύει σε σχέση με το κόστος πρέπει να είναι οδηγός σε οποιαδήποτε προμήθεια γίνει στο μέλλον.
Πραγματικά δεν κατανοώ την μιζέρια που βγάζουν ορισμένοι….
Η μάλλον αρχίζω να την κατανοώ αν κρίνω συνολικότερα από τα σχόλια τους…..

vagelis tassios
Guest
vagelis tassios

Η μιζερια που βγαζουν μαλλον ειναι πολιτικης αποχρωσεως

Aias
Member
Aias

Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός σε αυτά που διάβασα. Δεν θα συμφωνήσω ούτε στο οικονομικό μέρος ,θα κρατήσω ως μπούσουλα τις δηλώσεις του Τσίπρα για το ποσό που έχει εγγραφεί ,τις δόσεις ,που εδώ άλλωστε είχαμε θέμα. Στο επιχειρησιακό κομμάτι θα επαναλάβω πως είναι απόρροια ακριβώς της οικονομικής δυσκολίας. Δεν ααμφισβητώ ότι με αυτά τα δεδομένα η ΠΑ πάλεψε για το καλύτερο. Στην ουσία όμως ούτε η ποσότητα ,ούτε ο χρόνος δεν δίνει λύση με βάση αυτό τον εκσυγχρονισμό. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν ειδικά στο σήμερα. Θεωρώ ότι η αεροπορία έχει ανάγκη άμεσης ενίσχυσης ,άσχετα το πως θα τρέξει η αναβάθμιση, σήμερα.… Read more »

Γιώργος
Guest
Γιώργος

“Όταν πρωτοπαρελήφθησαν τα F-16C/D Block 52+Adv οι διαθεσιμότητές τους ήταν πλησίον του μηδενός. Ο λόγος ήταν πως τα υλικά τους πήγαν για την υποστήριξη των Block52+, που έχρηζαν άμεσης υποστήριξης”
Που σημαίνει πως δεν υπήρχαν ανταλλακτικά για τα Block52+ !!
Να δούμε λίγο ποιές ήταν τότε οι ηγεσίες και λίγο πριν ?
Γιατί δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου…..

Ionas
Member
Ionas

Γιώργο μας το είπες πολλές φορές. Θες να μιλήσουμε για διαθεσιμότητες και ελλείψεις σήμερα; Θες να μιλήσουμε για ανταλλακτικά σήμερα; Άσε και δε θέλω να μιλήσω…
Θες να χειροκροτήσεις την ηγεσία; Θες να την ψηφίσεις; Καν’ το αλλά άσε εμάς να σκεφτόμαστε αλλιώς.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Λέω μπράβο σε ότι σωστό βλέπω. Δεν λειτουργώ με βάση την άρρωστη λογική του μέσου Έλληνα. Έζησα για πολλά χρόνια στο εξωτερικό έχω άλλη νοοτροπία με ενδιαφέρει το κοινό καλό. Εδώ οι Έλληνες είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα Ολυμπιακός Αεκ Παο Παοκ κτλ πασοκ νδ συριζα κκε κτλ και σκέφτονται πρώτα από όλα και πάνω από όλα όχι σαν Έλληνες αλλά σαν ξεχωριστά κοπάδια ανάλογα με το κοπάδι που βρίσκονται. Για τις εκλογές δεν έχω αποφασίσει πάντως όποιος και να βγει σωτηρία δεν υπάρχει γιατί πολύ απλά όσο μπάζο είναι το πολιτικό σύστημα άλλο τόσο μπάζο είναι… Read more »

Ameinias
Member
Ameinias

Την επόμενη τετραετία αναμένεται χονδρικά μια αύξηση του ΑΕΠ 10% (στην χειρότερη) … Υπάρχουν οι συζητήσεις με το θείο Σαμ για την Σουδα…Από το 2022 σταματά η απαίτηση για πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ και πάει στο 2,2 (μια “εξοικονόμηση” της τάξης των 2 δις στον προϋπολογισμό)… Νομίζω ότι θα βρεθούν χρήματα για την Άμυνα τα επόμενα χρόνια…

kapoios
Guest
kapoios

Τα τελευταία χρόνια παίρνουμε πολλά ως δεδομένα, πχ το πλεόνασμα, το υπέρ-πλεόνασμα, την ανάπτυξη, το κοινωνικό μέρισμα, τους προϋπολογισμούς χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, την διάθεση σημαντικών κονδυλίων για την άμυνα, τη στήριξη των ΗΠΑ, της Ευρώπης & του Ισραήλ, κλπ…

Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και παλαιότερα υπήρχε το περιθώριο αλλά τα χρήματα πήγαιναν σε Siemens, Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, Τσοχατζόπουλους, Παπαντωνίου, Τσουκάτους, κλπ.

Καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας.

Μανωλης
Guest
Μανωλης

Ναι τωρα που θα φυγει ο μεγαλος ηγετης μας ολα αυτα παρελθον.

observer
Guest
observer

Χρήματα και αύξηση ΑΕΠ μην ονειρεύεστε…..

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Αδικα ταλαιπωρουμαστε με το αν τα μπλοκ 30 πρεπει να πουληθουν η αξιζει να αναβαθμιστουν, Η απαντηση ειναι απλη αν αναβαθμιστουν ΤΩΡΑ ναι αξιζει, αν αναθαθμιστουν το 2030+ οταν θα ξεκλεψει χρονο η ΕΑΒ μετα απο την αναθμιση 122 βαιπερ και αντβανσιτ (12-15 το χρονο) σιγουρα δεν αξιζει δεν εχει κανενα νοημα για 10 χρονια ζωης. Αν πουληθουν ΤΩΡΑ η χωρα αγοραστης θα τα αναβαθμισει για 25 χρονια. Και 300 εκατομμυρια να παρουμε που θα πανε σε οπλα η οπου αλλου κρινει η ηγεσια τελος παντων ειναι πολυ καλα, αν πιασουμε 400 εκατομμυρια θα ειναι ονειρο.

Spirit
Guest
Spirit

Να το θέσω και αλλιώς για 300 εκ. αξίζει να χάσουμε αυτά τα μαχητικά;
Σίγουρα δεν γνωρίζω την ακριβή κατάσταση τους, η ΠΑ μετά και την απόσυρση των F-4 AUP και των Mirage EGM θα είναι κάτω από τα 150 μαχητικά!
Η μόνη σοβαρή πρόταση είναι η πώληση τους ή ανταλλαγή με τουλάχιστον 20 Mirage 2000-9 των ΗΑΕ, αν όχι τα γαλλικά Mirage 5F δείχνουν την μόνη βατή επιλογή, αν και δεν ξέρουμε πια είναι η κατάσταση τους.

tkostas
Member
tkostas

Τμηματικές αγορες ανα block των legio21 και sniper.

vasilisk
Member
vasilisk

ΤΙ ΚΑΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ,ΞΕΧΝΑΜΕ ΧΟΥΝΤΕΣ,ΞΕΧΝΑΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ,ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ,ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ,ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ……ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΠΠ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΟΥΣ [ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ]ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ….ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ 96′ ΠΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΛΕΝΕ ΤΟ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΣΗΜΙΤΗΣ-ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΛΑ ΕΠΡΑΞΑΝ.ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 78′[ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ]ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ,ΠΟΥ ΕΚΘΙΑΖΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΕΚΘΙΑΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ,ΚΑΙ ΛΕΩ ΔΙΑΚΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΛΟΤΟΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ,ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ… Read more »

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Guest
Γεώργιος παρασκευοπουλος

Χρόνια πολλά σε όλους. Πολύ ελπιδοφόρα νέα. Το καλό είναι ότι υπάρχει μια συνεχή ροή θετικών ειδήσεων που διαψεύδει όλους τους χρήστες που εσκεμμένα τα βλέπουν μόνο αρνητικά η προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα. Συλλυπητήρια για τους 2 ηλικιωμένους που πεθανανε στον Βόλο. Άνθρωποι φτωχοί μέσα στην ανέχεια που σίγουρα χρειάζονταν την βοήθεια των διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων τα οποί τόσοι χρήστες εδώ μέσα λοιδορουν με τόση κακία. Ας αναπαυθεί η ψυχή τους

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Χρόνια πολλά
Είναι άσχετο το σχόλιο σου με το θέμα του άρθρου.
Πάντως ελπίζω οι 2 ηλικιωμένοι να μην ήταν σαν μια ανεπρόκοπη μακαρίτισα θεία μου που μέχρι τα 83 της που έφυγε είχε καταδεχτεί να δουλέψει μόνο μία εβδομάδα στην ζωή της και να έχει την απαίτηση να την πληρώνουν μία ζωή η κόρη της, οι αγαπητικοί της και οι πλούσιοι συγγενείς της.

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Guest
Γεώργιος παρασκευοπουλος

Ενώ αγαπητέ Γιάννη όταν μιλάμε για τα εξοπλιστικά και πετάμε σπόντες για το κοινωνικό μέρισμα και γενικά τα κοινωνικά δίκτυα βοηθήματα με δόση ειρωνείας από πολλούς χρήστες είναι σχετικό δηλαδή? Εκεί να μην πούμε τίποτα. Ας το δεχτούμε είναι καλό δηλαδή και έχει σχέση με τα πλείστα άρθρα. Για το γεγονός δεν λέω ψέμματα ψάξτε το. Νομίζω πέθαναν και οι 2 Χριστούγεννα ή ανήμερα. Το πρόγραμμα φροντίδα στο σπίτι ασχολιόταν μαζί τους και μάλιστα την γριούλα προσπαθούσαν να βρουν θέση να την βάλουν σε γηροκομείο. Επιπλέον η άμυνα αφορά τον λαό γενικά και ο λαός δίνει από το υστέρημά του… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Διαβάζοντας τις τελευταίες 4 σειρές του σχόλιου σου, γέλασα.
Και να ήθελα να μην γελάσω δεν γινόταν….

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Guest
Γεώργιος παρασκευοπουλος

Αγαπητέ Γιάννη και οι υπόλοιποι βέβαια που ασχολούνται μαζί μου. Χαίρομαι. Χαίρομαι που σας κάνω και γελάτε η με ειρωνευεστε η που με όποιο τρόπο μπορείτε προσπαθείτε η να μειώσετε τα σχόλια μου η να εξαφανίσετε τις απόψεις μου. Αυτό για μένα δείχνει ότι λέω αληθείς. Αλήθειες που κάποιους ενοχλούν διότι θέλουν να τα παρουσιάσουν αλλιώς. Ξέρετε είναι πολύ εύκολο να μην ασχολείστε με κάποιον. Το ότι όμως το κάντε δείχνει ότι σας χτυπάει εκεί που πονατε. Εκεί που δεν έχετε ούτε ηθικό ανάστημα αλλά ούτε και επιχειρήματα της προκοπής smile

Steve
Member
Steve

Κύριε παρασκευόπουλε σήμερα ηλικιωμένος κάηκε μέσα στο σπίτι του από μαγκάλι που άναψε αφού ζούσε 2 χρόνια με κομμένο ρεύμα…. 2 χρόνια!!!

Τα f16 και τα εξοπλιστικά φταίνε? ή που η εκάστοτε κυβέρνηση τα παίρνει από εκεί που μπορεί πιο εύκολα?

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Guest
Γεώργιος παρασκευοπουλος

Οκ αγαπητέ Steve. Και τι θέλετε να πείτε με αυτό? Το κοινωνικό τιμολόγιο είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής. Είναι λάθος ας πούμε? Καλύτερα να μην υπήρχε? Αυτή είναι η γνώμη σας.?Προσεχτε αυτό που προσπαθώ να δείξω δεν είναι ότι αυτοί που μας κυβερνούν είναι τέλειοι ούτε η κάθε λογης ηγεσία. Καλύτεροι από πριν όμως είναι και τα θετικά όταν τα βλέπουμε να τα αναγνωριζουμε και όχι να λέμε ότι να ναι. Άλλο κριτική την οποία επικροτώ και άλλο τα βλέπω όλα αρνητικά. Ειλικρινά δεν έχω διάθεση να ασχολούμαι με αυτό αλλά αν διαβάζω σχόλια του στυλ να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Αν γίνει καμιά στραβή και χαθεί εθνικό έδαφος πόσο το αποτιμάτε κύριε δεν μας λέτε. Εδώ χάθηκαν δισεκατομμύρια από την περήφανη διαπραγμάτευση. Αλλά όταν ειναι να δώσουμε για την εθνική άμυνα, θυμόμαστε τα μαγκάλια και την γριούλες. Λες και στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν τέτοιες απώλειες ενώ είναι Νο1 παγκόσμια οικονομία.
Μετά σε ενοχλεί αν ακούς της αλήθεια για την ψηφοφορία με τα μερίσματα και τα αναδρομικά.
Στο κάτω κάτω υπάρχουν και κοινωνικά φόρουμ, να αναλύεται τα κοινωνικά επιδόματα της εθνοσωτήριου κυβερνήσεως.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

“Αλλά όταν ειναι να δώσουμε για την εθνική άμυνα, θυμόμαστε τα μαγκάλια και την γριούλες. Λες και στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν τέτοιες απώλειες ενώ είναι Νο1 παγκόσμια οικονομία” “Λες και στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν τέτοιες απώλειες” Απλά “απώλειες” δηλαδή που πεθαίνουν οι άνθρωποι σε καιρό ειρήνης γιατί κάποιοι τους φτωχοποίησαν και όλα φυσιολογικά δηλαδή να πάρουμε μερικά αεροπλανάκια και πλοία με χρήματα που δεν έχουμε για να παίζεις εσύ !! Πες μας λίγο από την τελευταία αγορά των F-16 b52 advance πόσο εξοπλιστικά έγιναν μέχρι το 2015 από τους “πατριώτες” ? Κανένα. Σήμερα και εξοπλιστικά γίνονται και κοινωνικό κράτος σε… Read more »

Thras
Member
Thras

Δεν πρέπει να κοπεί μόνο το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά σχεδόν όλα τα επιδόματα. Η επιδοματική πολιτική είναι κομουνιστικής λογικής και παντελώς άδικη. Εξηγούμαι με παράδειγμα. Εγώ δηλώνω 12.000 ευρώ εισόδημα και πληρώνω φόρο 22% δηλαδή 2640 – 2000 μείωση φόρου (2παίδία) = 640 ευρώ λόγω εισοδήματος. Δεν δικαιούμαι κανένα επίδομα γιατί είμαι “υψηλόμισθος”. Υδραυλικός/Γιατρός/γενικά ελεύθερος επαγγελματίας ή μισθωτός εργαζόμενος “μαύρα” ή ιδιοκτήτης καταστήματος ή αυτοαπασχολούμενος ή όποιος άλλος θέλει και μπορεί: έχει το ίδιο εισόδημα με εμένα, αλλά δηλώνει 4.000 ευρώ. Δικαιούται κοινωνικό τιμολόγιο από τη ΔΕΗ, κοινωνικό μέρισμα, δεν πληρώνει φόρο, παίρνει τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο κλπ Σας… Read more »

Steve
Member
Steve

+1
Ακριβώς αυτό είπα και σε άλλο σχόλιο στον Γεώργιος παρασκευοπουλο

Δουλειές θέλει ο κόσμος και δικαιοσύνη… όχι επιδόματα…
Για να έχεις κοινωνικό τιμολόγιο πρέπει να έχεις και μισθό… ή σύνταξη…

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Δηλώνεις 12.000 ευρώ γιατί πληρώνεσαι από το κράτος.
Αν μπορούσες να κλέψεις θα έκλεβες και εσύ.
Το ότι κάποιοι θα πάρουν επιδόματα και μέρισμα χωρίς να το δικαιούνται δεν σημαίνει πως πρέπει να κοπεί τελείως και να το χάσουν και άνθρωποι που το έχουν ανάγκη.
Το ότι υπάρχει φοροδιαφυγή μαύρο χρήμα και ασυδοσία φταίνε που αυτοί που για δεκαετίες είχαν τη διαχείριση του κράτους και δεν έκαναν το παραμικρό.
Άφησαν τους από κάτω να κλέβουν τα λίγα για να μπορούν κι αυτοί από πάνω να κλέβουν τα πολλά και όταν έσκασε σαν βόμβα η χρεοκοπία να μπορούν να σου πασάρουν την συνευθύνη.

STRATOS
Member
STRATOS

Τα F-16C/D block 30 πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Βασικά δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε την συζήτηση αφού η USAF κάνει δομική αναβάθμιση στα συγκεκριμένα αεροσκάφη ώστε να υπηρετήσουν μέχρι το 2048…………………! Τέλος συζήτησης. Αφού η ΕΑΒ προσδοκά να εκσυγχρονίσει 84 αεροσκάφη σε 7 χρόνια (12 αεροσκάφη το χρόνο μεταξύ 2020 – 2027) ας φτιάξει και μία παράλληλη (μικρότερη) γραμμή ώστε να αναβαθμίζονται τα 69 x F-16C/D block 30-50 στο ίδιο χρονικό πλαίσιο (με απάρτια που θα αφαιρούνται από την άλλη γραμμή). Ούτος η άλλος τα συγκεκριμένα αεροσκάφη (F-16C/D block 30-50) χρειάζονται λιγότερες εργασίες από αυτά που θα… Read more »

Αστειο κοστος???
Guest
Αστειο κοστος???

κατα τα λεγομενα σου. 1 δις θελει η λοκχιντ ακατεβατο φιλε μου. Στη θεωρια ολοι ειμαστε πρυτανεις. τα λεφτα αν τα εχεις δωστα. Τελος συζητησης.
ΥΓ Ιδρυσε και μια 2η ΕΑΒ και κανε ολες τις αναβαθμισεις σε 5 χρονια. Το 1 ΔΙΣ δεν το γλιτωνεις φιλε μου ο,τι και να κσνεις.

STRATOS
Member
STRATOS

1 δισ ο εκσυχρονισμός των 69 x F-16C/D block 30-50 με απάρτια που θα αφαιρθούν από τα F-16C/D block 52+/52M ?? Που το είδες αυτό το νούμερο?? Προφανώς τα έχεις μπερδέψει τελείως φίλε μου….τέλος συζήτησης.

ΛΑΘΗ ΕΠΙ ΛΑΘΩΝ
Guest
ΛΑΘΗ ΕΠΙ ΛΑΘΩΝ

εσυ τα εχεις μπερδεψει φιλε μου! Λες αν γινοταν η αναβαθμιση των 69 και δινεις την εντυπωση σε Viper! Των 37 μπλοκ 50 εχει ηδη κλειδωσει σε Advanced οποτε μην ξαναχρησιμοποιησεις το νουμερο 69! Των υπολοιπων 32 φ16 μπλοκ 30 εστω και εγινε για να ικανοποιηθεις! Λοιπον, 10 το λιγοτερο απο αυτα ειναι εκπαιδευτικα και δεσμευμενα για τους αποφοιτους της Ικαρων που πανε Αγχιαλο να εκπαιδευτουν και αρα μη μαχημα εν καιρο ειρηνης! Αρα 22 φ16 με 30 χρονια ζωης ηδη αντε και τα αναβαθμισες! Λιγη αξια θα εχουν γιατι σε 15 χρονια πρεπει να τα αποσυρεις οταν θα βαλεις… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν συμφέρει εκσυγχρονισμός σε μαχητικά αεροπλάνα που είναι 30 χρονών. Το τι κάνει ο ένας και ο άλλος δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Η USAF έχει μείνει αρκετά πίσω στο θέμα της παραλαβής των F-35 της, οπότε αναγκαστικά θα εκσυγχρονίσει F-16 της -όπως και F-15 της- με ραντάρ AESA κτλ.
Μην ξεχάσω… Το Ιράν και η Λιβύη προσπαθούν να επαναφέρουν Mirage F-1 τους σε υπηρεσία. Άρα με βάση το σκεπτικό σου πιο πάνω, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς.

STRATOS
Member
STRATOS

Πολύ σωστά. Τι μας νοιάζει εμάς που η USAF θέλει να τα κρατήσει (τα F-16C/D block 30) μέχρι το 2048!!! Εξάλλου η USAF είναι πίσω στο πρόγραμμα του F-35 όπως πολύ σωστά γράφεις!! Εμείς είμαστε πολύ μπροστά (στην παραλαβή 5ης γενεάς αεροσκαφών!!!) οπότε αεροσκάφη που εκσυγχρονίζονται με 3 εκατομμύρια δολάρια το ένα (max για F-16C/D block 30), τα πετάμε στα σκουπίδια..!!!!!

Στρατο ηρεμησεεεεε
Guest
Στρατο ηρεμησεεεεε

αν ξερεις οτι το γιαουρτι εχει ληξει θα το φας? Μπορει να τα πετας και 80 χρονια αν θες! Αν γινει ομως αστοχια υλικου τον πιλοτο το σκεφτεσαι? Η λοκχιντ θα σου πει δεν ειχες εγγυηση μετα απο 8000 ωρες πτησης με αυτα τα υλικα. Η ευθυνη δικη σου! Δεν ειναι φιλε μου Yugo το F16. Με 2 μαχ ταχυτητες και 9g επιταχυνσεις δεν κανεις πειραματα!!!

Thras
Member
Thras

STRATOS Απόλυτα σωστές οι σκέψεις σου. Τα Block 30 δεν είναι ε καμία περίπτωση για πέταμα. Με 5 εκ το ένα (32*5 = 160 εκ σύνολο (+ τ ααπάρτια από τα αναβαθμιζόμενα) γίνονται μια χαρά για προκεχωρημένη εκπαίδευση, καθημερινές αναχαιτίσεις και ρόλους βομβαρδισμού σε περιόδους επιχειρήσεων έως το 2048, δηλαδή για 28 χρόνια ακόμη!!! Απ την άλλη, αν θεωρήσουμε ότι πρέπει να τα αντικαταστήσεις χρειάζεσαι περίπου 3 δις με συντηρητικές προβλέψεις 100 εκ / αεροσκάφος. Μην μου πείτε για μεταχειρισμένα, γιατί αν υπάρξουν τέτοια διαθέσιμα, έχεις να αντικαταστασtήσεις F4/M2000. Σημειώστε ότι τα Μ2000EGM, που είναι ίδιας ηλικίας, για να φτάσουν… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Προς Thras Πολύ σωστός. Δεν έχω να προσθέσω κάτι πέρα από το ότι το κόστος του εκσυγχρονισμού των 32 x F-16C/D block 30 ανεβαίνει στα 5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος μόνο αν το τερματίσουμε… Δηλαδή συμπεριλάβουμε κιτ δομικής επέκτασης στις 12000 ώρες (τα ίδια που έχει αγοράσει η USAF για τα δικά της block 30!!)και αναβάθμιση τους συστήματος αυτοπροστασίας με προειδοποιητή επερχόμενου βλήματος κτλ. Το πραγματικό κόστος εκσυγχρονισμού των F-16C/D block 30 είναι 1-1.5 εκ δολάρια max ανά αεροσκάφος και αυτό περιλαμβάνει νέους ασυρμάτους , σκοπευτικό επί κάσκας , μετατροπή πιλοτηρίου – εξωτερικού φωτισμού για χρήση NVG και το σημαντικότερο… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, και φαίνεται ότι έχει γίνει σωστή δουλειά. Αυτό αξίζει ανεπιφύλακτης επιδοκιμασίας. Στο μεταξύ, κλείνουν δέκα μήνες ιταμών προκλήσεων, πρόσφορων να οδηγήσουν σε πόλεμο (Ίμια, Καστανιές), και δεν έχει δρομολογηθεί καμιά κατεπείγουσα προμήθεια, ως τέτοιων νοουμένων συμβάσεων FOS για όλους τους τύπους, άμεση απόκτηση τορπιλών για τα υ/β και συμπλήρωμα πολεμικών αποθεμάτων πυρομαχικών, ιδίως κρισίμων κατευθυνομένων πυραύλων. Ο πόλεμος είναι, κατά τον LeMay, “a come-as-you-are party” … Και το πλέον πιθανό είναι ότι δεν θα αποφευχθεί: https://www.tovima.gr/2018/12/26/politics/tsavousoglou-sti-mesogeio-i-geotrisi-tou-deyterou-geotrypanou/ Ο εσχάτως λαλίστατος κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν έχει θέσει το θέμα στην πολιτική ηγεσία; Ή δεν έχει βρει ανταπόκριση;… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

@ Flight and Space
Μήπως εκκρεμούν κάποια σχόλια μου;
(δύο στην συγκεκριμένη ανάρτηση και ένα σε άλλη)
Merci.