ΘΕΜΑ: Πως μπορεί να εντοπιστεί το F-35; Ποιες είναι οι λύσεις που μπορούμε να εξετάσουμε;

52
1843
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 212
  •  
  •  

 

To σημερινό μας θέμα, είναι συνέχεια του άρθρου μας σχετικά με την ικανότητα ή όχι του F-16 να εντοπίζει και να καταστρέφει το F-35 εδώ. To άρθρο αποτελεί μέρος από το «δυνατό» άρθρο του Βασίλη Παπακώστα, Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη και Ηλία Παπανικολάου, που μπορείτε να το διαβάσετε στις σελίδες του περιοδικού μας που βρίσκεται αυτή την στιγμή στα περίπτερα.

Εντοπισμός της απειλής

Η εξουδετέρωση μιας στελθ απειλής, όπως του F-35A (και στην αντίθετη «ανάγνωση» η αποτροπή που προσφέρει σε κάποιον που χρησιμοποιεί το αεροσκάφος), έχει δύο παραμέτρους: τον εντοπισμό της (διότι δεν μπορείς να την εξαλείψεις, αν δεν την επισημάνεις) και την αντιμετώπισή της με κατάλληλα συστήματα.

Η χαμηλή «διατομή ραντάρ», που αποτελεί την κύρια «αρετή» των VLO μαχητικών, είναι μια μεταβλητή της μέγιστης εμβέλειας του ραντάρ και βρίσκεται σε συνάρτηση με την 4η ρίζα του RCS (Radar Cross Section). Η μείωση του RCS έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αντίδρασης του δικτύου αεράμυνας που εκτελεί διαδοχικά τις διαδικασίες εντοπισμού, αναγνώρισης, ιχνηλάτησης, ανάθεσης όπλων και εμπλοκής. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα αεροσκάφη στελθ αλλά και στα UAV και τα βλήματα κρουζ που αναπτύσσει με ζήλο η Τουρκία. Στόχος του έγκαιρου εντοπισμού είναι το εχθρικό ίχνος να γίνει αντιληπτό πριν αυτό προσεγγίσει τον αντικειμενικό σκοπό του σε εμβέλεια βολής ή πριν να έχει ήδη προχωρήσει στην άφεση των όπλων του από ασφαλή απόσταση. Επιπλέον, η μείωση του RCS έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ακρίβειας ιχνηλάτησης στην περίπτωση που το αεροσκάφος γίνει αντιληπτό από τα ραντάρ αεράμυνας. Έτσι γίνεται ιδιαίτερα δύσκολος ο εγκλωβισμός και η «εμπλοκή» του από τα αντιαεροπορικά συστήματα του αμυνόμενου, που χρησιμοποιούν καθοδήγηση μέσω ραντάρ ή από τα ραντάρ των μαχητικών αναχαίτισης.

Τα πλεονεκτήματα αυτά των αεροσκαφών VLO μέσω της τεχνολογίας στελθ μειώνονται με τη χρήση ραντάρ πολύ χαμηλών συχνοτήτων HF, VHF και UHF, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στα ρωσικά (και κάποια κινεζικά) συστήματα αεράμυνας, ενώ στη Δύση (όπου μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν απειλές στελθ) χρησιμοποιούνται υψηλότερες συχνότητες (στην περιοχή των 1,3-3 GHz/ζώνη «L», 1-2 GHz και 2-4 GHz/ζώνη «S»).

Τα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων απαιτούν μεγάλο μέγεθος κεραίας, έχουν περιορισμένες δυνατότητες απάλειψης πλευρικών λοβών απαιτώντας προσεκτική διαχείρισης συχνοτήτων λόγω της ύπαρξης πολλαπλών πολιτικών και στρατιωτικών εφαρμογών στις εν λόγω συχνότητες, αλλά προσφέρουν ανθεκτικότητα στις παρεμβολές. Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει την κατασκευή ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων ενεργής διάταξης φάσης (AESA με TRM-Transmit Receive Modules) που κάνουν χρήση ψηφιακής επεξεργασίας και ηλεκτρονικών στερεάς κατάστασης υπερβαίνοντας αρκετές από τις παραπάνω αδυναμίες.

Η «ηχώ ραντάρ» ενός στόχου (το ίχνος δηλαδή που παρουσιάζει σε ένα τέτοιο σύστημα) στις χαμηλές συχνότητες και τα μεγάλη μήκη κύματος είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη στις μικρο-κυματικές συχνότητες. Εκτιμάται ότι η βελτίωση κυμαίνεται σε μόλις μερικά dB/m2, που μπορούν όμως να αποβούν κρίσιμα για τον εντοπισμό του στόχου και μοιραία για τον τελευταίο. Επιπλέον, η τεχνολογία υλικών RAM (Radar Absorbing Material), που συμβάλλουν εν μέρει σε εφαρμογές στελθ, είναι λιγότερο αποτελεσματική στις χαμηλές συχνότητες.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις (που υποτίθεται ότι βασίζονται σε διαρροές της USAF και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν), το RCS του F-35A είναι της τάξης του 0,0015 m2 (-28,3 dbsm) στη ζώνη συχνοτήτων «Χ». Κάποιες σχετικές παραδοχές σημειώνουν ότι η τιμή αυτή ίσως αφορά στα αεροσκάφη της USAF και είναι πιθανό τα μοντέλα εξαγωγής (μέσω διαφοροποίησης των υλικών RAM) να εμφανίζουν υψηλότερη τιμή (αν τελικά υιοθετηθεί η θεωρία ότι υπάρχει τέτοια διαφοροποίηση δυνατοτήτων στο πρόγραμμα JSF, κάτι που επισήμως έχει διαψευστεί).

Είναι επίσης ευρέως αποδεκτό ότι η τιμή αυτή δεν είναι σταθερή, αλλά είναι καλύτερη στο πρόσθιο ημισφαίριο και «χειροτερεύει» (το RCS αυξάνει) όσο η «παρατήρηση» γίνεται από τα πλάγια ή από το πίσω μέρος του αεροσκάφους (αν και η μεταβολή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε ρωσικά ή κινεζικά στελθ μαχητικά, στα οποία το RCS «υποφέρει» σημαντικά πλευρικά ή στο οπίσθιο ημισφαίριο). Σε ό,τι αφορά στο εμπρόσθιο τμήμα (+/-15 μοίρες), στα VHF και πιθανώς και στα UHF, η τιμή είναι μικρότερη από -20 dbsm ή 0,01 m2.

Στο διαδίκτυο υπάρχει διαθέσιμη η εργασία του Αντισμήναρχου Κ. Ζηκίδη, «Low Observable Threats RCS Estimation and AntiStealth Technologies», που παρουσιάστηκε στο Air Power Conference τον Φεβρουάριο του 2017. Με χρήση του κώδικα POFACETS, o αξιωματικός της ΠΑ υπολόγισε το RCS σε τομέα +/-45 μοιρών σε αζιμούθιο και +/- 15 μοιρών σε ανύψωση προσδιορίζοντάς το σε 0,01 m2 στη ζώνη συχνοτήτων «Χ». Πρόκειται φυσικά για σημαντικά μειωμένη τιμή σε σχέση με το 1,2 m2 του F-16C/D, αλλά αποτελεί διαφοροποίηση σε σχέση με την τιμή που «διαρρέει» η USAF για τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της απειλής.

Ενδεικτικά, ένα ραντάρ που θα εντοπίσει έναν στόχο διατομής 0,0015 m2 στα 50 χιλιόμετρα, έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει (υπό τις ίδιες συνθήκες) έναν στόχο διατομής 0,01 m2 στα 83 χιλιόμετρα! Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι το πρόβλημα του F-35A δεν χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, οπότε θα αναπτύξουμε τη συλλογιστική μας με δεδομένη την τιμή που «διαρρέει» η USAF, ελπίζοντας στην πράξη να αποδειχθεί… «υπερβολική».

Σε μια υπόθεση εργασίας η πρώτη προτεραιότητα για την ΠΑ είναι η απόκτηση μέσων εντοπισμού. Δεν θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο με τεχνολογίες που είναι σε ανάπτυξη (π.χ. ραντάρ με στοιχεία νιτριδίου του Γαλλίου, GaN) και που παραμένουν ακόμη «ανώριμες», γιατί θεωρούμε ότι το πρόβλημα πρέπει να είχε επιλυθεί… «χθες» κι έτσι μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε υπάρχοντα συστήματα. Στην παρούσα φάση η μοναδική αξιόπιστη λύση για τον εντοπισμό αεροσκαφών VLO αναφέρεται η χρήση σύγχρονων ραντάρ ζώνης συχνοτήτων VHF ή τουλάχιστον UHF, τα οποία θα παρέχουν επαρκή δεδομένα στόχου για τα μαχητικά αναχαίτισης της ΠΑ ή τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Είναι αυτονόητο ότι τα ραντάρ που θα αποκτηθούν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα αεράμυνας (ΣΑΕ): υπογραμμίζεται ότι το F-35A δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν δεν αντιπαραβάλλουμε ένα πλήρως διαλειτουργικό και ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας και -ταυτόχρονα- είναι εδώ ακριβώς που ξεκινούν τα προβλήματα των προτεινόμενων λύσεων. Η χώρα που θεωρείται ότι έχει τα πλέον εξελιγμένα ραντάρ VHF είναι η Ρωσία. Ενδεικτικά αναφέρουμε το L119 Nebo SVU, ένα σύγχρονο 3D ραντάρ AESA που χρησιμοποιεί ψηφιακή επεξεργασία και είναι αξιόπιστο (επιλύοντας το χρόνιο πρόβλημα και μια μεγάλη αδυναμία των ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων) με MTBF 500 ωρών.

Το L119 φέρεται να έχει εμβέλεια 380 km έναντι στόχου με RCS 1 m2, που πετά σε ύψος 20 km και εμβέλεια 65 km για στόχο ίδιας διατομής που πετά σε ύψος 500 m. Υπό τις συνθήκες αυτές παρέχει ακρίβεια 100 m σε εμβέλεια, 0,5 μοιρών σε αζιμούθιο και 1,5 μοιρών σε ανύψωση. Συγκριτικά, ένα σύγχρονο ραντάρ έρευνας ζώνης συχνοτήτων «L» (1-2 GHz), όπως το S-743D Martello, παρέχει ακρίβεια εμβέλειας 150 μέτρων και 0,13 μοιρών σε αζιμούθιο κι ένα επίσης σύγχρονο σύστηνα του ΣΑΕ όπως το AN/TPS-70 ζώνης «S» (2-4 GHz) παρέχει ακρίβεια εμβέλειας 107 μέτρων και αζιμούθιου 0,22 μοιρών. Η προετοιμασία για χρήση του 1L119 Nebo SVU απαιτεί 20 λεπτά και μπορεί να διαχειριστεί 100 ίχνη.

Το ελληνικό ΣΑΕ χρησιμοποιεί σήμερα αποκλειστικά υποδομή ΝΑΤΟ με εξαίρεση το σύστημα ULS. Όπως έχουμε επίσης σημειώσει σε παλαιότερο άρθρο μας, έχει επιτευχθεί μεν ενσωμάτωση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων σε ελληνική υπηρεσία μέσω ζεύξης Link 11B, αλλά είναι άγνωστος ο βαθμός ολοκλήρωσης και οι δυνατότητες που μπορεί η εν λόγω εφαρμογή να υποστηρίξει στην ενσωμάτωση 5-6 ρωσικών ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων στο ΣΑΕ (αν και, ούτως ή άλλως, υφίσταται αρχικός περιορισμός ενσωμάτωσής τους μόνο με ενσύρματη ζεύξη).

Στην πρόταση βέβαια λύσης αντιμετώπισης της απειλής των τουρκικών F-35 με τέτοια ρωσικά συστήματα θεωρούμε ότι, με τις σημερινές γεωπολιτικές ισορροπίες και με δεδομένη τη σχέση μας με τις ΗΠΑ και την εν εξελίξει αναβάθμιση των δεσμών των δύο χωρών, η απόκτησή τους από μια χώρα του ΝΑΤΟ είναι μάλλον ουτοπική.

Δυστυχώς, από τη σχετική αγορά της Δύσης τα ραντάρ που λειτουργούν σε αντίστοιχες συχνότητες πρακτικά απουσιάζουν και το μοναδικό σύστημα που είναι σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και κατασκευάζεται σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ είναι το ραντάρ επιτήρησης SR (Surveillance Radar) του αντιαεροπορικού συστήματος MEADS. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ραντάρ AESA παλμικού ντόπλερ με ψηφιακή διαμόρφωση δέσμης που λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων UHF. Παρέχει κάλυψη 360 μοιρών μέσω περιστροφής της κεραίας με ρυθμό 7,5 rpm και IFF Mode 5.

Στη διάρκεια δοκιμής τον Νοέμβριο του 2013 το TOC (Tactical Operations Center) του MEADS (μέσω δεδομένων που έλαβε από SR) τροφοδότησε το ραντάρ ελέγχου πυρός (FCR) πολλαπλών λειτουργιών ζώνης συχνοτήτων «X» (8-12 GHz) οδηγώντας στην κατάρριψη δύο βλημάτων (ενός TBM-Tactical Ballistic Missile και ενός αεροδυναμικού στόχου) που προσέγγιζαν το σύστημα από διαφορετικές κατευθύνσεις με χρήση βλημάτων PAC3. To MEADS παρέχει πλήρεις δυνατότητες διασύνδεσης με άλλα TOC, κέντρα C3, συστοιχίες Patriot, πλοία με σύστημα AEGIS μέσω Link 16 κ.ά. H μετάβαση στο παραπάνω παράδειγμα από ένα ραντάρ ζώνης συχνοτήτων UHF, που έχει εντοπίσει στόχους, σε ένα FCR ζώνης «X» καταδεικνύει και το γεγονός ότι τα σύγχρονα ραντάρ UHF/VHF έχουν υπερβεί τους περιορισμούς ακρίβειας του παρελθόντος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάδειξη στόχων σε αντιαεροπορικά συστήματα. Το πρώτο συμβόλαιο παραγωγής για το MEADS αναμένεται το φθινόπωρο του 2018 με τη Γερμανία.

Η μοναδική άλλη επιλογή σήμερα ενός δυτικού ραντάρ που βρίσκεται σε υπηρεσία είναι η οικογένεια ULTRA της ELTA, η οποία υποστηρίζει ότι «είναι σε χρήση από στρατιωτική δύναμη», που όμως δεν κατονομάζεται. Το ELM-2090U είναι σπονδυλωτό και παρέχεται σε τρεις εκδόσεις, C1, C6 και C22, ανάλογα με τα «στοιχεία» (module) που διαθέτει: στην έκδοση C1 υπάρχει ένα «στοιχείο», στην έκδοση C6 υπάρχουν 2×3 «στοιχεία» και στην έκδοση C22 με 2×11 «στοιχεία» τo μέγεθος φθάνει τα 10×30 μέτρα και το βάρος τους 300 τόνους! Σχεδιάστηκε για να εντοπίζει στόχους VLO και TBM και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Paris Air Show το 2015.

Πρόκειται για ραντάρ AESA που λειτουργεί στη ζώνη UHF με ψηφιακή διαμόρφωση δέσμης που καλύπτει 120 μοίρες ή 360 σε αζιμούθιο μέσω περιστροφής της κεραίας στην έκδοση C1 ή 120 μοίρες στις εκδόσεις C6/C22 που μπορεί να επεκταθεί σε 320 μοίρες, αφού αυτές τοποθετούνται σε ράγιες και μπορούν να κινηθούν μηχανικά κατά +/- 100 μοίρες για να επιτευχθεί η ανωτέρω κάλυψη. Για το C1 η εταιρεία αναφέρει μέγιστη εμβέλεια 500 χιλιομέτρων έναντι στόχων μεγέθους μαχητικού (δηλαδή RCS 2-2,5 m2) με «κλιμακούμενη εμβέλεια» για τα C6 και C22 (καθώς στην περιγραφή για το C1 αναφέρει ότι επικεντρώνεται σε αεροδυναμικούς στόχους και UAV). Για το C1 η εμβέλεια αποκάλυψης στόχου RCS 0,01 m2 φθάνει τα 132 χιλιόμετρα, που διαμορφώνεται στα 90 χιλιόμετρα για διατομή 0,0015 m2 (την υποτιθέμενη του F-35A).

Είναι προφανές ότι τα C6 και C22 παρέχουν εμβέλεια αποκάλυψης σημαντικά μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων έναντι τέτοιου στόχου, χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε όλες τις παραμέτρους της ανωτέρω τιμής για το C1 (ύψος πτήσης κτλ.). Το ELM-2090U ψηφιοποιεί το αναλογικό σήμα του ραντάρ σε επίπεδο TRM (αντίθετα με τα περισσότερα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης) και αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαμόρφωση της δέσμης.

Η ELTA προσφέρει επίσης και το σύστημα TERRA, που δεν είναι παρά ένας συνδυασμός των ραντάρ ELM-2090U ULTRA C22 και του ραντάρ ELM-2090S SPECTRA ζώνης συχνοτήτων «S».Τα δύο συστήματα ανταλλάσσουν αυτομάτως δεδομένα και εναλλάσσονται στις λειτουργίες: το ELM-2090U εκτελεί έρευνα, «αποσαφήνιση» και έναρξη ιχνηλάτησης μεταβιβάζοντας αυτόματα στη συνέχεια τα δεδομένα του στόχου στο ELM-2090S, το οποίο ξεκινά τη διαδικασία ιχνηλάτησης με δέσμη υψηλής ακρίβειας (παρέχεται ως εφεδρεία η δυνατότητα ιχνηλάτησης από το ELM-2090U).

Με το κατάλληλο λογισμικό και τις διασυνδέσεις, τον ρόλο του ELM-2090S θα μπορούσαν να παίξουν τα υφιστάμενα ραντάρ του ΣΑΕ (HR-3000, AN/TPS-70, AR327 Commander) ζώνης «S». Τα ραντάρ οικογένειας ULTRA μπορούν να διασυνδεθούν με το ΣΑΕ είτε μέσω ασύρματης ζεύξης (Link 16) είτε ενσύρματα παρέχοντας διαλειτουργικότητα. Είναι προφανές ότι η έκδοση C1 δεν καλύπτει τις απαιτήσεις για εντοπισμό στόχου VLO σε μεγάλη εμβέλεια, αλλά σε πρώτη φάση η ΠΑ θα μπορούσε να αποκτήσει μικρό αριθμό ραντάρ C6 για να καλύψει σε μεταβαλλόμενες θέσεις τις περιοχές κύριου ενδιαφέροντος που περιλαμβάνουν τη Βόρεια Κρήτη, την ευρύτερη περιοχή Αττικής-Τανάγρας, τη Σκύρο και τη Λάρισα-Μαγνησία, εξασφαλίζοντας και την αντιμετώπιση της απειλής από τουρκικά TBM. Σημειώνουμε ότι τα υφιστάμενα συστήματα αυτοπροστασίας της τουρκικής αεροπορίας (RWR, παρεμβολείς) και τα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον των ραντάρ δεν είναι αποτελεσματικά όταν αντιμετωπίζουν ραντάρ που λειτουργούν στις συχνότητες UHF/VHF.

Συμπληρωματικά, να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε ήδη τοποθετηθεί στο ζήτημα της απόκτησης δύο πλοίων αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής κλάσης Arleigh Burke (Π&Δ Νο 372, «DDG Arleigh Burke, Επιλογή για το ΠΝ και την Εθνική Αεράμυνα;»), καθώς θεωρούμε ότι η ισχύς του ραντάρ AN/SPY-1D σε συνδυασμό με τα βλήματα SM-2MR θα αποτελούσαν μια χρήσιμη προσθήκη στο ζήτημα της αντιμετώπισης του F-35A. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε ότι πρόκειται για μια υπόθεση με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε ένα τέτοιο σενάριο.

Το USS Jason Dunham (DDG 109) εκτοξεύει πύραυλο SM-2 missile (U.S. Navy photo Mass Communication Specialist 3rd Zachary Van Nuys)

Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι αποστολές χαμηλής διείσδυσης. Είναι βέβαιο ότι, εφόσον η Ελλάδα αναπτύξει ένα δίκτυο σύγχρονων ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων VHF/UHF για την έγκαιρη προειδοποίηση των F-35A, τότε η τουρκική απάντηση θα είναι η διείσδυση από χαμηλό ύψος όπου τα ανωτέρω ραντάρ είναι αναποτελεσματικά. Στην περίπτωση αυτή το βάρος θα πρέπει να αναληφθεί από τους Σταθμούς Αναφοράς που έχει αναπτύξει επικουρικά η ΠΑ σε όλη την επικράτεια και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από ραντάρ «2D» MPDR-90E (12) και AN/TPS-43E (3) ζώνης συχνοτήτων «S», που δεν μπορούν ωστόσο να αποκαλύψουν στόχους VLO, ενώ από την άλλη δεν προσφέρονται σήμερα ραντάρ συχνοτήτων VHF/UHF με ανάλογα χαρακτηριστικά ώστε να ικανοποιήσουν τη σχετική ανάγκη. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι δύο:

α) Συστήματα παθητικού εντοπισμού PET (Passive ESM Tracking systems), όπως τα τσέχικα VERA-NG, που όμως από μόνα τους δεν αποτελούν απάντηση στο πρόβλημα καθώς απαιτούν «συνεργάσιμους» ενεργούς στόχους, δηλαδή τέτοιους που εκπέμπουν κάποια μορφή ακτινοβολίας (ραντάρ, επικοινωνίες, ραδιοζεύξεις). Αν ο εισβολέας επιλέξει την πλήρη σιγή ενεργών αισθητήρων, δεν είναι δυνατό να εντοπισθεί με εξοπλισμό PET.

β) Ραντάρ παθητικού εντοπισμού PCLS (Passive Coherent Location System), όπως το Silent Sentry της Lockheed Martin, που είναι και το πλέον σύγχρονο, ή άλλα δυτικά συστήματα, το HA-100 της Thales ή το AULOS της Selex. Ωστόσο, η εν λόγω τεχνολογία δεν είναι 100% ώριμη, αλλά από την άλλη πρόκειται για λύση χαμηλού κόστους που χρησιμοποιεί εμπορική τεχνολογία (COTS).

Τα συστήματα PCLS αξιοποιούν «μη συνεργαζόμενους πομπούς» σε συνδυασμό με «απομακρυσμένους δέκτες» κατά τα πρότυπα των πολυστατικών ραντάρ. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν το φαινόμενο μετατόπισης ντόπλερ που παράγεται από σήματα που δημιουργούνται, όταν τα αεροσκάφη «καταυγάζονται» από πομπούς ραδιοφωνίας FM/TV (ψηφιακή ή αναλογική), DVB (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) ή κινητής τηλεφωνίας, που λειτουργούν στο φάσμα 30MHz-3GHz. Η λειτουργία τους είναι παθητική και δεν γίνεται αντιληπτή από συσκευές RWR ή συστήματα ELINT και δεν κινδυνεύουν από όπλα ARM. Καλύπτουν χαμηλά ή πολύ χαμηλά ύψη, καθώς στα μεγάλα ύψη δεν απαντώνται ανάλογες εκπομπές. Η παρεχόμενη ακρίβεια δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ενδεχόμενη ιχνηλάτηση αλλά συνεισφέρουν σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση.

Ενδεικτικά, η αναπτυσσόμενη έκδοση AULOS 3D παρέχει δυνατότητα κάλυψης 360 μοιρών σε μέγιστη εμβέλεια 360 km και περιλαμβάνει επίσης εκτίμηση για το ύψος του στόχου. Η κεραία του με μέγεθος 6,8×6,8 m αναπτύσσεται σε ιστό 12 m και περιλαμβάνει 4 συγκροτήματα LPDA (Log Periodic Antenna) για επιτήρηση και 2 για το σήμα αναφοράς. Το σύστημα μπορεί να διαχειρίζεται έως και οκτώ σταθμούς FM με πλήρη διαλειτουργικότητα με το σύστημα ACCS (Air Command Control System) του ΝΑΤΟ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 212
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Konstantinos_Zikidis
Guest
Konstantinos Zikidis

Ευχαριστούμε την Πτήση για την προβολή της προσπάθειάς μας με σκοπό την ανίχνευση και αντιμετώπιση δυσδιάκριτων απειλών. Θα ήθελα μόνο να επισημάνω ότι δεν αποτελεί προσωπική προσπάθεια αλλά συλλογική, στην οποία συμμετείχαν ή συμμετέχουν συνάδελφοι Αξιωματικοί όλων των συναφών ειδικοτήτων της ΠΑ (Ιπτάμενοι, Μηχανικοί Α/Φ και Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών), με τους οποίους συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικών εργασιών ή συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε, καθώς και συνάδελφοι καθηγητές από την Σχολή Ικάρων αλλά και από τα άλλα ΑΣΕΙ, με τα οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Η όλη προσπάθεια αναδεικνύει τις δυνατότητες που διαθέτουμε εντός των ΕΔ (και προφανώς και πέραν των ΕΔ), καθώς… Read more »

vangas
Guest

Μπράβο σας Κώστα, πάντα επιτυχίες να έχετε! (ένας παλιός συμπολεμιστής της 42)

Παναγιώτης
Guest
Παναγιώτης

Επίσης θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε το Ισραήλ να μας βοηθήσει να φτιάξουμε ένα ελληνικό iron dome με τις σχετικές προδιαγραφές για τις ανάγκες μας.. smile

gm
Guest
gm

ένα ραντάρ καιρού που θα τσιμπάει την ατμοσφαιρικές διαταραχές* από την κίνηση του α/φους?

https://en.wikipedia.org/wiki/Weather_radar

Kostas
Guest
Kostas

ειναι μια καλη ιδεα στη θεωρια η οποια εχει προταθει πριν απο πολλα χρονια. Στη θεωρια μοιαζει ευκολο καθως αποτελει μια παραλλαγη των ρανταρ καιρου.
Για καποιο λογο ομως δεν εχει ευδοκιμησει.

Οι πιθανοι λογοι:

τεραστια υπολογιστικη ισχυ απαιτειται για την επεξεργασια εκατομυριων διαφορετικων σηματων

το ιχνος απο την μετακινουμενη μαζα αερα ειναι παρομοιο εαν οχι χαμηλοτερο του θορυβου υποβαθρου

ευαισθητο σε spoofing?

ThanosD
Guest
T.D

νομίζω ότι έχουν θέση και τα συστήματα Θερμικής άπεικόνισης.Λόγω της ιδιομορφίας του Αιγαίου με την προσθήκη 3-4 πλωτών σημείων,δεν περνάει τίποτα,(καλυπτει 360/365 ημέρες) .+ οτι μπορεί να γίνει παθητικός εγκλωβισμός.Παραμένει τοπρόβληαμ νοτιος της Κρήτης και απο δυτικα ,Επιπλέον υπαρχει τρόπος να καταγραφονται οι απογειώεις απο όλα τα πολεμικά αεροδρόμια της Τουρκίας.(να μην γραψω περισσοτερα) με ενα κόστος περιπου 10 εκ ευρω ετησίως (+ ο ο τύπος,και αριθμός αεροσκαφους) ..

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Μπορώ να πω ότι το τελευταίο με εντυπωσίασε, κάτι σαν το αυγό του Κολόμβου. Με μερικά άτομα να πίνουν καφέ με βάρδιες κοντά στα αεροδρόμια, κάποιος έχει το καλύτερο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, τουλάχιστον όσον αφορά τις αναχωρήσεις (όχι πορεία κτλ, αλλά πολύ ενδιαφέρον), το οποίο όμως έτσι και αλλιώς είναι πολύ χρήσιμο.

Επίσης ένα άλλο που δεν αναφέρθηκε στο άρθρο είναι ότι αφού από πίσω δεν είναι και τόσο στελθ, και αν είχαν ήδη απογειωθεί τα δικά μας, μπορεί να προσπαθούσαν να τα καταρρίψουν στην επιστροφή.

Kostas
Guest
Kostas

το βεληνεκες των πυραυλων οι οποιοι εκτοξευονται εναντιον αεροσκαφων που απομακρυνονται ειναι εξαιρετικα περιορισμενο. Ενδεικτικη τιμη μπορει να ειναι τα 10-20 χλμ. ΔΕΝ θα μπορεσεις να προσεγγισεις τοσο κοντα το Φ35 .

Παναγιώτης
Guest
Παναγιώτης

Νομίζω πως το οπίσθιο μέρος του αεροσκάφους θα μπορεί να εκτεθεί στα ραντάρ αφού περάσει το πρώτο νησί.. το άρθρο είναι άριστο! Συχγαρητήρια στην Πτήση!

Kostas
Guest
Kostas

“δεν περνάει τίποτα,(καλυπτει 360/365 ημέρες)” δηλαδη αρκει να επιλεξει μια μερα με κακο καιρο για να μας παρει τα σωβρακα.

Μην ξεχνας οτι η τουρκια θα επιλεξει τον χρονο, δεν την εμποδιζει τιποτα να επιλεξει μια απο αυτες τις 5 μερες (προσωπικα πιστευω ειναι πολυ περισσοτερες απο 5 μερες).

Επισης αυτος ο χρονος δεν αφορα ημερολογιακες ημερες αλλα υπαρχουν πολλες ημερες ανα το χρονο που για μερικες ωρες ο καιρος θα ειναι κλειστος και δεν θα επιτρεπει να υπερυθρα συστηματα να δουν τιποτα)

ThanosD
Guest
T.D

Το Αιγαίο,λόγω του μελτεμιού,και της χαμηλής βροχόπτωσης.δεν δινει πολες μερες κλειστές.Επιπλέον,η νέφωση και ο κλειστός καιρός περιοριζει καποια όπα τουεπιτιθέμενου,και ,τςι δυνατότητες του εγγενους συστήματος του F-35. που καταγραφει τις θερμικες πηγές γύρω του.Αν υποθεσουμε οτι η Τουρκια έχει καποια στιγμή διαθέσιμα 30 F-35 με διαθεσιμότητα 80% ,το δίλλημμα θα το έχει και η απέναντι πλευρά.Γιατι δεν ξερει που ακριβώς ειναι τα συστήματ α,και δεν μπορεί να προβλέψει τα ανοίγματα ..¨Οπως γράφω δεν υπάρχει περίπτωση αιφνιδιασμού απο την εκεί πλευρά.Απορώ πως διακινούνται τέτοια σενάρια.Θα υπάρξει κλιμάκωση ..που θα δώσει την ευκαιρια για εκτεταμένες διασπορές κλπ…Οι πολέμοι τετοιου μεγεθους δεν γίνονται… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Too little, too late… Η Τουρκία το 2019 θα διαθέτει τα πρώτα F-35 (εμείς όχι f-16V) και τα πρώτα S-400. Ναι η πρώτη, αρχική και όσο γίνεται πιο γρήγορη λύση είναι ραντάρ που θα μπορούσαν να τα δουν έγκαιρα (και ας μην έχουν τόση ακρίβεια για την στοχοποίηση), ωστόσο και εδώ είναι αργά πια… Καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται χρόνος να γίνουν οι επιλογές, να ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουν, να τρέξουν οι διαγωνισμοί, να κερδίσει κάποιος, να ξεκινήσει η παραγωγή του, να γίνει η εγκατάσταση, εκπαίδευση κτλ κτλ. Σε προηγούμενο άρθρο διάβαζα και για το IRIST που θα τοποθετούνταν σε φορέα… Read more »

Card image
npo
Guest
npo

. Ωραίο άρθρο, μια διορθωσούλα μόνο

“..Η μείωση του RCS έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αντίδρασης του δικτύου αεράμυνας..”

εννοείτε
“..Η μείωση του RCS έχει ως αποτέλεσμα τη αύξηση του χρόνου αντίδρασης του δικτύου αεράμυνας..”
ή
“..Η μείωση του RCS έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του περιθωρίου αντίδρασης του δικτύου αεράμυνας..”

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τι αναβαθμίσεις χρειάζονται τα f16 ωστε να μπορούν να εξαπολύουν και να κατευθύνουν ΑΑ πυραύλους ενώ τα δεδομένα στοχοποίησης/ιχνιλάτησης έρχονται όχι απ το ραντάρ τους αλλά απο άλλη πλατφόρμα.

Kostas
Guest
Kostas

Η αλυσιδα “φονευσης” kill chain του Φ35 ειναι πολυπλοκη και καθε τμημα της ειναι challenging. Ας δουμε σε μια απλοποιημενη μορφη καποιες απο τις προκλησεις 1) εγκαιρη ανιχνευση του φ35. Οι λυσεις και τα μειονεκτηματα τους α) ενα πολυ πυκνο δικτυο υπερυθρων αισθητηρων. Μειονεκτηματα: ευαισθητο σε κακο καιρο, δυνατοτητα μειωσης των ικανοτητων εντοπισμου με προσεγγιση απο την κατευθυνση του ηλιου σε ανατολη – δυση ηλιου, απαιτηση για ασυρματη ή ενσυρματη ζευξη δεδομενων με ολες τις προκλησεις που αυτη εχει. Επισης απαιτηση για πλευσιμα μεσα για καλυψη των τομεων μεταξυ των νησιων τα οποια θα ειναι πολυ ευαλωτα σε μια προσβολη… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Για να παρθούν αποφάσεις πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι μόνοι που έχουν την απάντηση προς ώρας είναι οι Ισραηλινοί. Γνωρίζουν με βεβαιότητα πιο είναι το ακριβές ίχνος του μαχητικού. Συνεπώς μερικές επισκέψεις στο Ισραήλ να δούμε από κοντά τα radar ultra. Το επόμενα χρόνια θα έρθει και το MEADS λογικά θα συνεργάζεται με τους ASTER.

pito59
Guest

Κατ’αρχας δεν γνωρίζουμε καν την διάσταση του προβληματος. Είναι σίγουρο ότι το δίκτυο Ραντάρ μας, δεν μπορεί να επισημάνει το F35; Από ποια απόσταση γίνεται αντιληπτό ενα F35(γιατί σίγουρα γίνεται); Αν πχ τα F16 τα πιάναμε όταν απογειώνοντουσαν από το αεροδρόμιο τους, τα F35 μάλλον θα τα πιάνουμε λίγο κοντύτερα προς εμάς. Αλλά το σίγουρο θα είναι ότι θα τα βρίσκουμε. Αυτά τα περί αοράτων ΑΦ, ανήκουν στην φαντασία αυτών που βλέπουν πολύ Star Wars. Απλώς μειώνεται η αντανάκλαση των ακτίνων πάνω στο ΑΦ, εξαρτάται βεβαίως από την γωνία πτώσης επάνω τους. Υπάρχει η περίπτωση ο Μουσταφά να γυρίσει το… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αν και θεωρώ ότι έχουμε πολύ εκτεταμένο δίκτυο ραντάρ, είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι πιλότοι κάνοντας τις βόλτες πάνω από το Αιγαίο, ψάχνουν να βρουν τα “νεκρά” σημεία που δεν βλέπουν. Ένα αεροσκάφος με πολύ μικρό ίχνος ραντάρ, που θα μπορεί να το δει μόνο από πολύ κοντύτερα ένα ραντάρ, σημαίνει ότι θα βρίσκει πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες τρύπες στα ραντάρ, το δίκτυο θα έχει πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα νεκρά σημεία/ολόκληρους διαδρόμους (υποθέτω). Άρα χρειάζεται κάτι καλύτερο από το υπάρχον

pito59
Guest

Σίγουρα είναι όπως το λες. Το πρόβλημα όμως γιαυτούς είναι ότι το Αιγαίο είναι δικό μας και έχουμε ραντάρ σε κάθε βράχο και σε κάθε βουνοκορφή. Οπως επίσης ραντάρ στα πολεμικά πλοία, πολιτικά αεροδρόμια και ιπτάμενα ρανταρ. Από αυτά τα τελευταία δύσκολα ξεφεύγει ένα στιλθ. Στην τεχνολογία στιλθ, όλα εξαρτώνται από την γωνία πτώσης της ακτινοβολίας. Αν το ραντάρ είναι ψηλά και το F35 κάνει διείσδυση σε πολύ χαμηλό ύψος, αυτή ακριβώς είναι η συνταγή να το πιάσει από τα 300χιλ μακρυά. Αν προσπαθήσει να πετάξει ψηλά, θα το πιάσουν τα επίγεια. Αυτή η τεχνολογία δουλεύει εναντίον κρατών τύπου ξυπόλητων… Read more »

Card image
Γιωργος70
Guest
Γιωργος70

Πως θα δοκιμασεις τον εντοπισμο και τον εγκλωβισμο χωρις να εχεις f-35?

GK
Guest
GK

«..Δεν θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο με τεχνολογίες που είναι σε ανάπτυξη (π.χ. ραντάρ με στοιχεία νιτριδίου του Γαλλίου, GaN) και που παραμένουν ακόμη «ανώριμες»..» Θα με συγχωρεσετε αλλα εγω δεν συμφωνω με αυτη την διαπιστωση. Ηδη σημερα η εταιρια Thales εμπορευεται δυο ναυτικα ρανταρ, τα Smart-L και Sea Fire 500 της GaN τεχνολογιας. Το τελευταιο μαλιστα αποτελει και αντικειμενο των διαβουλευσεων μεταξυ ΠΝ και DCNS και το φορανε οι φρεγατες FTI. Απο εκει και περα, επειδη δημοσια εμεις δεν γνωριζουμε την υπαρξη αλλων συστηματων αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειναι ηδη δυνατο να παραχθουν. Ειναι καθαρα θεμα των εταιριων… Read more »

geo
Guest
geo

s400 και f35 παιδες , οσες μελετες και να κανετε δεν αντιμετωπιζονται. Μονο προμηθεια και απο εμας θα ελυνε το θεμα καθως ουτε αυτοι θα μπορουσαν να τα αντιμετωπισουν. Ολα τα παραπανω αφορουν το τωρα. Αν πχ σε 15 χρονια οι s600 τα βλεπουν απο 300km και εχουμε λεφτα να τους παρουμε οκ, εως τοτε τι γινεται ομως;

ThanosD
Guest
T.D

Τα διαθεσιμα Ελληνικά Atamcs,στέλνουν τους S-400 τουλάχιστον 100-120 χιλιομετρα απο τα παράλια..

diomedes
Guest
diomedes

πάρτε τηλέφωνο τον Ασαντ να σας πέι το κόλπο, μας έχει υποχρέωση εφόσον περιθάλπτούμε όσους Σύριους δεν πνιγήκανε, στείλτε του μια Ρακή, να θυμηθεί πως πρίν 1000 χρόνια είμασταν όλοι ρωμιοι…κλπ

Card image
Stamatis
Guest
Stamatis

Υπάρχουν 2 τρόποι να αντιμετωπίσεις το F-35: 1. Να αναβαθμίσεις το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) με νέα ραντάρ, όπως περιγράφει το άρθρο. Στα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν περισσότερα σχετικά συστήματα στην αγορά. 2. Να μπορείς να πείσεις τον αντίπαλο ότι και χωρίς αεροσκάφη μπορείς να φέρεις το χάος. Υποβρύχια με δυνατότητα εκτόξευσης βαλιστικών πυραύλων. Συστήματα βαλιστικών πυραύλων σε κοντέινερ. Drone με δυνατότητα εκτόξευσης εξειδικευμένων όπλων. Drone ειδικού σκοπού (π.χ. υποβρύχια drone). Ρομπότ μάχης με μεγάλη αυτονομία και φονικότητα. Σε κάθε post μου θα επαναλάβω το ίδιο πράγμα. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για την ΑΟΖ, τα 12 μίλια και εάν… Read more »

x-m
Guest
x-m

Πότε βγήκε κάποια κυβέρνηση στην Ελλάδα να εξηγήσει στο λαό τι σημαίνει ΑΟΖ , τι σημαίνει οριοθέτηση , τι ωφέλεια έχει αύξηση της θητείας, ποιές θα είναι οι μελλοντικές εξ ανατολών απειλές κλπ.κλπ. ; Ποτέ !! Πως περιμένουμε ο λαός να δείξει ενδιαφέρον για κάτι που είναι αφανές;

pargalatsos
Guest
pargalatsos

Βάζεις 2-3 ανθρώπους έξω από τις βάσεις των φ-35 και ξέρεις πότε βρίσκονται στον αέρα. Ή ακόμα καλύτερα στηνεις ένα barret και με μια βολή στο ραντάρ και μία στον κινητήρα τα βγάζεις εκτός μάχης στο έδαφος.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

To 1o γινεται…

tallyhogr
Guest

προτου αρχίσουμε τα ψώνια και τις προτάσεις λύσεων, θεωρώ φρόνιμο να αξιολογήσουμε το υπάρχων δίκτυο εντοπισμού πόσο παίζει μπάλα απέναντι στην νέα απειλή. Να ξέρουμε τις αδυναμίες μας.
F35 δεν έχουμε, αλλά ίσως με κάποια συμφωνία κάτω απο το τραπέζι πχ με το Ισραηλ… να έστελναν ενα αεροσκάφος προς τα δω να εκοβε μερικές βόλτες να δούμε τι ψάρια πιάνουμε.

Δεν ξέρω αν ακούγεται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας η οχι…

geo
Guest
geo

Ρε Πτηση ισως ακυρο αυτο που θα πω, αλλα γιατι εφοσον προσπαθουμε να μας δωσουν δωρεαν υλικο οι αμερικανοι, δε ρωταμε για f-117? Τα εχουν αποσυρει ολα και αν λεω αν, μας εδινα 12-20 σα “δωρεα” θα ηταν αεροσκαφος εντελως αγνωστο στους τουρκους. Φυσικα ειναι βομβαρδιστικο αλλα οκ δε γινεται να τα εχεις ολα. Πας για ισοδυναμο τετελεσμενο μετα. Μηπως να κανατε ενα αρθρο να ανακοινουσατε το θεμα; ποτε δεν ξερεις.

Card image
DEAD KENNEDYS
Guest

Εξαιρετικο αρθρο… Πιστευω οτι για την αναβαθμιση των ρανταρ μας…θα απαιτηθουν προσθηκες διστατικων ρανταρ HF ή και μονοστατικων VHF, χρηση εξελιγμενων ηλεκτροοπτικων μεσων και ισως συστηματα sigint εναεριας επιτηρησης. Η επιβιωσιμότητα των ραντάρ ίσως αυξηθεί με την προσθήκη σε μικρή απόσταση συστημάτων HSAM για την καλύτερη προστασία τους (CrotaleNG/GR και PATRIOT PAC3, TOR M-1 και S-300PMU-1). Ακόμη θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης όχι του ιδίου του F-35 αλλά και των βλημάτων που εκτοξεύει και η προσπάθεια καταστροφής αυτών πριν πλήξουν το στόχο, με Close-in weapon συστήματα όπως το Phalanx, NBS MANTIS και Pantsyr-S1. Κάθε μονάδα Phalanx 1B CIWS… Read more »

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Ξέχωρα απο την τεχνικής φύσεως εμπεριστατωμένη ανάλυση, θεωρώ οτι η λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να είναι μόνον πολιτική. Η ισορροπία δυνάμεων Ελλαδας-Τουρκίας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ενδεχόμενα ανατραπεί υπερ της γείτονος με τη συνδρομή των ΗΠΑ. Θυμίζω, αν κάνω λάθος διορθώστε με, οτι οι ΗΠΑ προέβαλαν βέτο όχι μόνο για τους Κυπριακούς S300, αλλά και για την προμήθεια συγκεκριμένου όπλου απο Ευρωπαϊκή χώρα ωστε να μην διαταραχθεί εκείνη την εποχή η ισορροπία δυνάμεων. Όταν λοιπόν με τον πλεον επίσημο τρόπο η γείτονα αμφισβητεί Διεθνείς Συνθήκες που ορίζουν τα σύνορά μας και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βοηθούν την ανατροπή… Read more »

tsimuha
Guest
tsimuha

Ενα fokker triplane αραγε τι rcs εχει;

jasonark
Guest
jasonark

Για το ραντάρ του E-2D δεν μας είπατε. Μπορεί να προσφέρει θεωρητικά κάτι;

Card image
Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Δυσκολευομαι να πιστεψω πως τα ρανταρ του Αιγαιου, με ανοικτα τα ρανταρ των αντιαεροπορικων δεν θα “πιασουν” το ιχνος του F-35. Ισως χρειαζονται μια σχετικη πυκνωση, πχ στα εκκλησακια που χτιζουν στις βραχονησιδες που ειναι μπροστα μπροστα στον εχθρο (πχ Καλολιμνος) ή σε αλλες που ειναι σε μεση “νεκρων σημειων” (πχ Κιναρος) δεν θα μπορουσε η ΠΑ να στησει μικρα πολυστατικα ρανταρ στα “καμπαναρια” και να μην παρουν χαμπαρι οι Τουρκοι? Επισης, κατι που δεν γνωριζω, ειναι το εξης..το F-35 λογικα δεν επιστρεφει τις εκπομπες του ρανταρ που πεφτουν επανω του, Οταν διαφορα ρανταρ “το κοιταζουν” και δεν το “βλεπουν”… Read more »

Ευτυχία
Guest
Ευτυχία

Αν εκείνη την ώρα δεν πετούσε τίποτα, θα “βλέπανε” όλο τον ουρανό ως δυνητικό στόχο…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Ίσως άσχετο με την συζήτηση, πάντως είχα διαβάσει κάπου ότι και σημερινά ραντάρ έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες από αυτές που φαίνονται στην καθημερινή χρήση, οι οποίες για πρακτικούς λόγους περιορίζονται από διάφορα φίλτρα στο λογισμικό, π.χ. υπάρχουν φίλτρα τα οποία οδηγούν στον να μην δείχνει το ραντάρ όσα πιάνει και είναι μικρού ίχνους γιατί έτσι π.χ. θα γέμιζε η οθόνη του ραντάρ με μικροίχνη που αφορούν πουλιά και άλλα παρεμφερή πράγματα. Αυτά αφαιρούνται με αλγόριθμο, π.χ. αν υπάρχει μικρό ίχνος ή πολύ αργό ίχνος, το θεωρεί πουλί κτλ και το αφαιρεί από την εικόνα. Αν τροποποιηθεί ο αλγόριθμος, πχ να… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Στην ΕΜΖ μετά το 2020 των ραντάρ πρέπει να γίνει αυτή η αναβάθμιση, ίσως μέχρι τότε να έχει ενσωματωθεί και νεότερη τεχνολογία.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αγαπητό P&D, αν και το σχόλιο είναι άσχετο με το άρθρο, νομίζω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο σχετικά με την Ευρωπαική κοινή Άμυνα, με την εγκυρότητα του site. Σε άλλο site διάβαζα για την όλο και πιο ενεργή προώθηση αυτής, με απώτερο σκοπό το 2021-2025 να έχει ολοκληρωθεί ένα κοινό δίκτυο άμυνας σε επίπεδο ΕΕ (όπου κάποιες εναρμονίσεις που έχουν ξεκινήσει είναι μεν απλές αλλά είναι η αρχή του συνολικού σχεδίου). Εάν ισχύει αυτό, σε συνδυασμό ότι η γειτονική χώρα θα αρχίσει να έχει σημαντική υπεροπλία το 2019-2020, δείχνει ότι το παράθυρο ευκαιρίας της γείτονος θα είναι περίπου… Read more »

ThanosD
Guest
T.D

Να προσθέσω και ένα αλλο συλλογισμό.Τουρκ;iα 30 f-35 (x80% διαθεσιμότητα) .=25 α/φ .Συνολικό βαρος μεταφοράς εκρηκτικών (εσωτερικά) 25×2,5 ton=62,5 τον.(εκρηκτικά) ,Με αυτο που λέω πάντα ότι δεν υπάρχει περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης,που δεν θα γίνει αντιληπτ;h η προετοιμασία.να σκεφτούμε τ ι ζημια μπορούν να κάνουν αυτη οι 63,5 τον στην ελληνικη αμυντικη διάταξη που έχει διασπαρθεί, αποκρυφτεί.Αλήθεια ποιος θα τα προστατεύει αν εχουν μονο οπλισμό κρούσης ;.Γιατι τότε το φορτι κρουσης πεφτει στο μισό.Αρχικά σε μια διαδοχική κλιμάκωση ,μπορεί να χτυπήσουμε πρώτο και παντού,ή ταυτόχρονα Δλδ ,,350 Atamcs.x250 kg=90 ton.,scalp.50 τον σε 500¨χιλ .=140 τον εκρηκτικών..Εδω τίθεται ένα βασικό ερώτημα ,Αν… Read more »

Γιωργος70
Guest
Γιωργος70

@ T.D

Από την συλλογισμό σου προκύπτει οτι ο στόχος των f-35 θα ειναι το δεύτερο κύμα στα αεροδρόμια!

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Να συμπληρωσουμε οτι εφοσον χτυπησουν,(ή απλα ”ξεφορτωσουν”)εχει χαθει το πλεονεκτημα του αιφνιδιασμου και ειναι εν μεσω ρανταρ παντως ειδους και α/φων αναχαιτησης τα οποια τα εχουν στη μεση και οχι μονο σε head on καταστασεις…
Βεβαια αλλο 30 και αλλο 100.

υ.γ
φυσικα με 125 περιπου α/φη απλα δε γινεται…

Card image
gklof
Guest
gklof

Εξαιρετικό άρθρο

παναγιώτης
Guest
παναγιώτης

Άκουσα σε μία εκπομπή από εν ενεργεία πιλότο της ΠΑ, ότι πρόσφατα πέρασαν Ισραηλινά F 35 από την Ελλάδα, κατόπιν συνεννόησης με την ΠΑ, τα οποία ανοίξαν και τα weapon bays και η ελληνική αεράμυνα (είπε ότι άνοιξαν όλα τα συστήματα) δεν τα είδε ποτέ. Μάλλον σκούρα τα πράγματα..

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Ρανταρ Ανιχνευσης Βαρυτικων Κυματων: Θα ηταν ισως η μονη απολυτη λυση.

Προβοκάτωρ
Guest

Σ.Μπέρια, ξέρεις πόσο γρήγορα θα αλλάξει το σκηνικό με την τοποθέτηση της μίας μπαταριάς S-300 στην Σαμοθράκη (ας μην προτρέξουν οι ειδικοί τα περι συνθηκών..)?

Card image
Aris
Guest
Άρης

Ξεχνάμε κάτι βασικό. Τα Ρανταρ στα νησιά μας θα χτυπηθούν πρώτα από τα HARP UAV που έχουν οι τούρκοι. Μετά τα F35 θα πετάξουν…
αυτό το ξεχνάμε;

ThanosD
Guest
Τ.Δ

υπαρχει τεχνική αντιμετωπισης ,σε ισχύ,λόγω της μικρής ταχύτητας τους,με μεγάλα περιθωρια επιτυχίας.Δυο καλοί καλοί σκοπευτές με ενα καλό όπλο με θερμικη καμέρα αρκούν.