2.9 C
Athens
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

TRS-4D vs SeaFire, κάνουμε σύγκριση μεταξύ των ραντάρ MMSC και [email protected] Ισχύει ο μύθος;

- Advertisement -

 

To TRS-4D Fixed Panel όπως θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε κάποια φρεγάτα

Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο ένας χάρτης που κάνει σύγκριση των εμβελειών των ραντάρ των φρεγατών MMSC, υποψήφιων για το ΠΝ, και των φρεγατών [email protected], επίσης υποψηφίων για το ΠΝ. Ο δημιουργός του χάρτη δίνει βάση στις τελικές εμβέλειες εντοπισμού στόχων, και δείχνει να καλύπτει όλο το Αιγαίο, μαζί με Ανατολική Μεσόγειο. Η αλήθεια είναι πως θεωρητικά το SeaFire 500 είχε όταν παρουσιάστηκε μια εμβέλεια της τάξης των 500 χιλιομέτρων. Το SeaFire 500 όμως δεν υπάρχει πλέον ανάμεσα στα ραντάρ της εταιρείας. Υπάρχει μόνο το SeaFire, χωρίς τον προσδιορισμό 500 να το συνοδεύει. Ο λόγος είναι απλός. Η εταιρεία, Thales, θεώρησε πως θα μπορούσε να επιτύχει θεωρητικές εμβέλειες της τάξης των 500 χιλιομέτρων (λέμε θεωρητικές, διότι η καμπυλότητα της γης κάνει αδύνατο τον εντοπισμό στόχων που πετούν σε χαμηλά με μεσαία ύψη τόσο μακρυά). Τώρα πια αυτό δεν ισχύει. Το SeaFire ΔΕΝ “πιάνει” 500 χιλιόμετρα. Ξέρουμε πως κάποιοι δεν θα το αντέξουν, και δεν θα μας πιστέψουν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: TRS-4D, το ραντάρ των υποψήφιων ελληνικών MMSC και των MEKO200HN, vs Artisan 997 vs NS-100N

Από πέρσι όμως, η εταιρεία τοποθέτησε σε  επίγειο ικρίωμα το πρωτότυπο, και το υπέβαλε σε δοκιμές. Προφανώς τότε αποδείχτηκαν τα όρια της τεχνολογίας και της σχεδίασης, και αναμόρφωσε τις επιδόσεις στα 300 χιλιόμετρα. Αυτό δεν σημαίνει πως το ραντάρ δεν είναι ένα πολύ καλό ραντάρ, ή πως δεν μπορεί να προσφέρει όσα προβλεπόταν να προσφέρει το SeaFire 500. Αντίθετα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του για να κατευθύνει τους ASTER 30, αυτό δεν αλλάζει τίποτα. H Thales μάλλον είχε την ελπίδα, μέσω της τεχνολογίας GaN να επιτύχει υψηλές εμβέλειες  εντοπισμού, αλλά προφανώς οι δοκιμές δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι δυνατότητες του SeaFire. Ένας μικρός γίγαντας εν πλω…

Τώρα, η MMSC είναι εξοπλισμένη με το TRS-4D. Για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ έχει συζητηθεί και η πιθανότητα του TRS-4D fixed panel. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και για τις MMSC-HN, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τι επιθυμεί το ΠΝ για τις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου που θα επιλέξει. Εδώ να τονίσουμε, μια ακόμη φορά, πως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για το θέμα των φρεγατών, καθώς δεν έχει απαντηθεί το Letter of Request for LoA που αναμένεται να σταλεί από το ΠΝ προς το USN. Απλά, θεωρούμε χρέος μας να ξεκαθαρίσουμε το τι συμβαίνει με το TRS-4D fixed panel/rotator και με το SeaFire. Πολλοί φίλοι μας θεωρούν πως το SeaFire είναι από μόνος του ένας παράγοντας επιλογής της FDI. Δεν θα διαφωνήσουμε, αλλά δεν πρέπει να το αναγάγουμε στο απόλυτο ραντάρ. Ας δούμε λίγο τα χαρακτηριστικά του σε σύγκριση. Και καθώς μας το ζητήσατε χτες στα τόσα σχόλια, αποφασίσαμε να γράψουμε για το θέμα. Ιδού ο συγκριτικός πίνακας.

Στο κέντρο του πίνακα είναι τα fixed panel SeaFire και TRS-4D, και αριστερά το TRS-4D rotator, και δεξιά το NS-100, φυσικά και πάλι Rotator. Μιλάμε δηλαδή για ραντάρ τεχνολογίας GaN, απλά με διαφορετικό τρόπο τοποθέτησης. Το κόστος των 4 στοιχειοκεραιών στα fixed panel, σε σχέση με το 1 των rotaror, αυξάνει το κόστος. Αλλά μια ματιά στον παραπάνω πίνακα, μας δείχνει πως το TRS-4D είτε σε έκδοση rotator, είτε σε fixed panel υπολείπεται μόνο κατά 50 χιλιόμετρα σε σχέση με το SeaFire με εμβέλεια, ενώ υπερέχει σε διαχείριση στόχων (και με τις δυο εκδόσεις).

To SeaFire όπως θα είναι τοποθετημένο στις γαλλικές FDI

Πολλοί θεωρούν πως το TRS-4D δεν μπορεί να διαχειριστεί πυραύλους SM-2. Αυτό δεν ισχύει, και θα εξηγήσουμε το γιατί. Καθώς η μέγιστη -θεωρητική- εμβέλεια του SM-2 είναι τα 167 χιλιόμετρα, πιστεύεται πως η εμβέλεια των 250 χιλιομέτρων δεν επαρκεί για την πλήρη αξιοποίηση του όπλου. Στις προδιαγραφές αναγράφεται πως η εμβέλεια απέναντι σε ΑΦΝΕ είναι μόλις 110 χιλιόμετρα, αλλά κάτι το οποίο διαφεύγει είναι πως το τυπικό σενάριο ΑΦΝΕ δεν είναι η πτήση σε μεγάλο ύψος, αλλά σε χαμηλό, διότι εκεί γίνονται οι αποστολές ASW, εκτόξευσης ηχοσημαντήρων αλλά και έρευνας με MAD. Η εμβέλεια λοιπόν των 250 χιλιομέτρων είναι εναντίον αεροσκάφους μεγέθους F-16 σε μεγάλο ύψος. Συνεπώς, η εμβέλεια που αναγράφεται των 110 χιλιομέτρων ισχύει μεν, αλλά για χαμηλά ιπτάμενους στόχους. Αλλά και η εμβέλεια των 167 χιλιομέτρων του SM-2, δεν είναι για χαμηλά ιπτάμενους στόχους. Συνεπώς, ναι, το TRS-4D και στις δυο εκδόσεις μπορεί να υποστηρίξει τον SM-2, απλά θα χρειαστεί και κάποιο FCR (STIR 2.4 ή αντίστοιχο).

ΑΠΟΨΗ: Τα 400 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ είναι μια εξαιρετική επιλογή για το ΠΝ, θα αποδώσει εξαιρετικά πλοία

Ο συνδυασμός βέβαια του SeaFire με τους ASTER 30 θεωρείται ανώτερος των συνδυασμού κάποιου ραντάρ Fixed Panel με τους SM-2MR, καθώς ο ASTER 30 δεν χρειάζεται καSeaταύγαση ή κανάλι κατεύθυνσης. Αντίστοιχα, ο ASTER 15 είναι ανώτερος του ESSM, καθώς έχει αντίστοιχες δυνατότητες κατεύθυνσης με τον ASTER 30. O τελευταίος είναι άλλωστε ένας βασικός ASTER με δεύτερο όροφο για μεγαλύτερη εμβέλεια. Βέβαια, 4 ESSM μπορούν να χωρέσουν εκεί που σήμερα μπαίνει μόνο ένας ASTER 15.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες λύσεις ραντάρ για τις MMSC;

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το ELM-2248 MFSTAR, που είχε προταθεί για τις ισραηλινές LCS-Ι. Πρόκειται για ραντάρ AESA χαμηλών-μέσων συχνοτήτων «S» (2-4 GHZ), πλήρως ψηφιακό 3D, που αποτελείται από τέσσερις -βαθμιδωτής ισχύος- στοιχειοκεραίες ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής. Η κάθε κεραία βασίζεται στην αρχιτεκτονική αρθρωτών πλαισίων MTA (Modular Tile Array), το καθένα από τα οποία αποτελείται από 16 στοιχεία εκπομπής-λήψης (T/R) αρσενίου του γαλλίου (GaAs). Για πλοίο μεγέθους φρεγάτας προσφέρεται μια έκδοση βάρους δύο τόνων ανά κεραία με μέγεθος 3×3 m και υποδομές κάτω από το κατάστρωμα βάρους τεσσάρων τόνων. Αλλά η τεχνολογία GaAs είναι κατώτερη της τεχνολογίας GaN των TRS-4D και SeaFire, συνεπώς το ELM-2248 είναι κατώτερο τεχνολογικό των TRS-4D/SeaFire.

Το Ισραήλ παρήγγειλε το ραντάρ ELM-2248 MF-STAR για τις Sa’ar 6

Για μικρότερα πλοία μεγέθους κορβέτας υπάρχει αντίστοιχη έκδοση με βάρος 500 κιλών ανά κεραία, μεγέθους 1×2 m και εξοπλισμό βάρος 1.300 κιλών κάτω από το κατάστρωμα. Οι κεραίες μπορούν να τοποθετηθούν σε έναν ιστό ή τρεις κεραίες στον πρόσθιο κύριο ιστό και μία στον οπίσθιο, δευτερεύοντα (ή 2+2 αντίστοιχα, αναλόγως της διάταξης των υπερκατασκευών του πλοίου). Το ραντάρ εκτελεί ηλεκτρονική σάρωση σε ανύψωση με κάλυψη -2/+85 μοιρών και 360 μοιρών σε αζιμούθιο. Σχηματίζει αριθμό ψηφιακών δεσμών και μπορεί να διαχειρίζεται ταυτόχρονα πολλαπλές εμπλοκές με βλήματα ενεργού καθοδήγησης ή ημι-ενεργού καθοδήγησης με παροχή ενδιάμεσων οδηγιών MCG (Midcourse Guidance) ή να αναθέτει στόχους σε ραντάρ καταύγασης για βλήματα SARH με παροχή δεδομένων υψηλής ακρίβειας. Προσφέρει εμβέλεια ιχνηλάτησης μεγαλύτερη των 25 km για επερχόμενο βλήμα μικρού RCS και 120 km για μαχητικό αεροσκάφος.

«Πράσινο φως» για τις MKS 180, τις νέες φρεγάτες του Γερμανικού Ναυτικού

Επίσης, έχει δυνατότητα μέγιστης εμβέλειας εντοπισμού στόχου 450 km και 250 km για στόχο μεγέθους μαχητικού που πετά σε μεγάλο ύψος. Χρησιμοποιεί διαφορετικές διαμορφώσεις για 3D έρευνα μεγάλης εμβέλειας, 3D έρευνα μέσης εμβέλειας με αυτόματο συναγερμό απειλής, έρευνας επιφανείας και έρευνας ορίζοντα για εντοπισμό επερχόμενων βλημάτων με αυτόματο συναγερμό απειλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο των συζητήσεων για την LCS-I η Lockheed Martin ανέλαβε ένα συμβόλαιο μέσω FMS ύψους $5,2 εκατ. που αφορούσε τη μελέτη των ηλεκτρικών και μηχανικών απαιτήσεων των LCS για την ενσωμάτωση των ισραηλινών συστημάτων μεταξύ των οποίων και το ραντάρ MF-STAR. Συνεπώς, έχει γίνει προεργασία για την πιθανή τοποθέτησή του, που μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μια δυνητική ελληνική περίπτωση.

Συμβόλαιο 519 εκατομμυρίων δολαρίων για τα ραντάρ AEGIS και SPY-7 των ισπανικών φρεγατών F-110

Υπάρχει όμως πάντα η δυνατότητα εγκατάστασης του AN/SPY-1F(V), το οποίο προτάθηκε στη Σαουδική Αραβία αλλά δεν υιοθετήθηκε, καθώς ο συνδυασμός του εν λόγω ραντάρ και του AEGIS θα ανέβαζε το κόστος. Σε παλαιότερη έκθεση Euronaval του 2014 παρουσιάστηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόπλασμα της Freedom που περιελάβανε: AN/SPY-1F(V), δύο ραντάρ καταύγασης AN/SPG-62, CIWS Millennium, πυροβόλο OΤΟ Melara των 76 mm, 4×8 VLS Mk41 (σύμμορφα στο υπόστεγο), σόναρ της THALES κ.ά. Το AN/SPY-1F(V) είναι η «ελαφρύτερη» έκδοση της ευρύτερης οικογένειας μοντέλων σε υπηρεσία. Διαθέτει κεραία διαμέτρου 2,4 m με 1.856 στοιχεία ανά διάταξη και πομπό ισχύος 600 KW.

Η Νορβηγία θέλει (ήδη)να εκσυγχρονίσει τις φρεγάτες Fridtjof Nansen

Παρέχεται η δυνατότητα χρήσης πομπού υψηλότερης ισχύος με θετικές επιδράσεις στις επιδόσεις τού ραντάρ αλλά και στην ανθεκτικότητά του στις παρεμβολές λόγω του υψηλού λόγου ERP (Effected Radiated Power). Η ανωτέρω έκδοση επιλέχθηκε από τη Νορβηγία για τις φρεγάτες κλάσης Fridtjof Nansen. Σύμφωνα με τη Lockheed Martin η έκδοση SPY-1F επιτυγχάνει σχεδόν το 90% των επιδόσεων του ραντάρ SPY-1D και θεωρητικά διατηρεί «σχεδόν πλήρεις δυνατότητες» υποστήριξης βολής βλήματος SM-2MR. Το SPY-1F ωστόσο δεν έχει «ακολουθήσει» τις αναβαθμίσεις τού επεξεργαστή σημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περίπτωση του AN/SPY-1D και έτσι δεν διαθέτει δυνατότητες αντιβαλλιστικής άμυνας ATBM. Επίσης, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, διατηρεί πλήρεις ικανότητες «έρευνας όγκου» σε επαρκή εμβέλεια (στα 3/4 της επίδοσης του SPY-1D), ώστε να μην είναι απαραίτητη η ύπαρξη ξεχωριστού ραντάρ για τον σκοπό αυτό.

Η Ιαπωνία παρέλαβε το πρώτο αντιτορπιλικό αεράμυνας περιοχής κλάσης Maya

Θεωρούμε πως το SPY-1F(V) αλλά ούτε και το ELM-2248 θα απασχολήσουν το ΠΝ για τις MMSC, γιαυτό και δεν τα βάλαμε στην σύγκριση. Αντίθετα, το ΠΝ θα επιλέξει ανάμεσα στο TRS-4D fixed vs rotator για τις MMSC και τις ΜΕΚΟ200ΗΝ. Βλέπουμε εξαιρετικά πιθανό το TRS-4D fixed panel για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, περισσότερο από τις MMSC. Ομοίως, οι [email protected] θα εξοπλιστούν, αν επιλεγούν, με το SeaFire. Απλά θα θέλαμε σήμερα όχι να “μειώσουμε” το πολύ καλό γαλλικό πλοίο, αλλά να απομυθοποιήσουμε το “θρύλο” του SeaFire, που τα πάντα βλέπει, και τα πάντα καταρρίπτει (και δίνει και υπεροπλία σύμφωνα με κάποιους). Θέλουμε ενημερωμένους αναγνώστες, όχι ανθρώπους που διαβάζουν κάτι κάπου, έξυπνα γραμμένο, και το θεωρούν “γραμμένο στην πέτρα”. Και το TRS-4D είναι εξαιρετικό, και στις δυο εκδόσεις.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

186 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
186 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
chikichiki

Το Sea Fire είναι στη μπάντα S

Πρέπει να πω πάντως ότι αμφιβάλλω έντονα αν έχει μεγάλη σχέση με το TRS-4D, αν και ταυτόχρονα αμφιβάλλω εξίσου έντονα ως προς την πραγματική έκταση των δυνατοτήτων του ως ραντάρ area AAW

GioFlo

ΠΤΗΣΗ αυτο που μπορω να καταλαβω,ειναι οτι οποιο απο τα δυο η τρια(αν προσθεσουμε και το NS-100 η 110 η 200 αναλογα με τα γουστα)Radar και να αποκτηθει,θα ειναι μεγαλη αναβαθμιση,σε σχεση με αυτα που διαθετουμε τωρα.Ειδικος Radar δεν ειμαι σε καμια περιπτωση,αλλα απο αυτα που διαβαζω,πιστευω οτι θα κανουμε μια ποιοτικη επιλογη οπως και να εχει.Σημασια εχει να μπει το Π.Ν τεχνολογικα στον 21ο αιωνα και να μπορει να κανει τη δουλεια του οπως γνωριζει και οπως πρεπει.

Last edited 1 month ago by GioFlo
NNNN

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λέτε μακάρι και να βάλουμε και 4 mk41 επάνω και να εχουμε ενα αξιοπρεπές πλοίο!

GeorgeE

Απ’ότι έχουν γράψει δεν χωράνε 4… 2 και να πούμε και ευχαριστώ..

ANDREW

2 χωράει ήδη της Σαουδικής Αραβίας, αλλά άφησαν εκμεταλλευτη αυτήν την θέση προς το παρόν. Πιστεύω πως θα έχει πάνω από 16 κελιά. Το θέμα είναι τα 5000 νμ με 10 knots και ίσως το σύστημα προωσης. Εκεί θέλουμε περισσότερες πληροφορίες.

Stealth

To MMSC δεν θα γινει ΠΟΤΕ αξιοπρεπές πλοιο για τους εξής λόγους

1) Εχει επιβιωσιμοτητα Level 1, δηλαδη λιγότερο από μια φρεγατα καθως ειναι παρακτιο περιπολικο

2) Ειναι πλοιο καλου καιρού μονο, καθως εχει μικρο βύθισμα και γάστρα ημι-πλαναρισματος, δηλαδη θα εχει κάκιστη συμπεριφορα σε κακό καιρό

3) Δεν εχει σοναρ τροπιδας ουτε τορπιλοσωληνες, δηλαδη ΔΕΝ μπορεί να εκτελεσει αποστολές ανθυποβρυχιακου πολέμου ουτε να δρασει αποτελεσματικά σε περιβάλλον με σοβαρές απειλές απο υποβρυχια.

4)Η τοποθέτηση 2 εκτοξευτων ΜΚ-41 στην υπερκατασκευη, θα ανεβάσει ακομη πιο ψηλα το κεντρο βάρος του πλοιου και συνεπώς θα επιτείνει τα προβλήματα πλευστότητας του πλοιου

5) Εχει περιστρεφομενο ρανταρ εν ετει 2020 οταν ολοι πηγαίνουν για σταθερά ρανταρ

Στο εξωτερικό μας έχουν ήδη πάρει στο ψιλό για τις MMSC. O Xavier Vavasseur του NavalNews που παρακολουθησε την παρουσίαση της Lockheed Martin αναρωτιέται πως θα κανει ανθυποβρυχιακες επιχειρήσεις η MMSC.

“The lack of a hull sonar might be a source of consideration for the HN. All of its main surface combatants currently in the fleet are equipped with such a system. Lockheed Martin firmly believes that the combination of the MMSC’s Variable-Depth Sonar (VDS) and the MH-60R helicopter’s dipping sonar has a lot more to offer in terms of capabilities. Naval News understands however that there are some drawbacks with this combination: Deploying those assets, especially in the Aegean environment of operations may pose a challenge depending on the weather conditions. The lack of a hull sonar also limits the ability to maintain a permanent (24/7) passive sonar watch while deployed”.

https://www.navalnews.com/naval-news/2020/11/lockheed-martin-mmsc-to-benefit-greek-economy-and-hellenic-navy/

Συμπερασμα, τα MMSC ειναι πλοια για να κάνουν βόλτες στο Ιονιο, και μόνο οταν εχει καλο καιρό.

Ο Ναύαρχος Στέλιος Φενεκος λεει δημοσια πως τα MMSC δεν εχουν τις απαιτούμενες δυνατότητες.

https://m.youtube.com/watch?v=QuK0AYhHSu8

Last edited 1 month ago by Stealth
massey-ferguson-65

Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να μπει στα καινούρια πλοία ραντάρ που θα πλησιάζει αλλά και θα ξεπερνά την ΑΚΤΗΝΑ δράσεις των 300 Χιλ…. διότι τα πλοία αυτά θα πρέπει να δράσουν ως κέντρο δοιηκησεος του στόλου στην Αν.Μεσσογειο…..!!!!θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζουν τα Asepe και αεροσκάφη που κάνουν αντίστοιχους ρόλους!!!!….Αυτό που ένα αγγλικό ραντάρ ns100 είναι ανώτερο από κάθε άλλο με ξεπερνάει!!!!!Παντός δεν θέλω να ξεχνάτε από προηγουμενο άρθρο σας ότι η ακτίνα εντοπισμού του TRS-4D έχει το ποιο μεγάλο μειονεκτικά από όλα τα ραντάρ στον εντοπισμό πλοίων σε ΜΌΛΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 14 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ!!!!ΔΕΙΛΑΔΙ ΘΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ 75mm και όχι με πύραυλο επιφάνειας……ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΤΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ???????ορίστε και τα πειστήρια του εγκλήματος…..!!!!!

TRS4D-rotator-vs-Artisan-902x1024.png
Dimitris_jp

Πιστευεις πραγματικα οτι υπαρχει συγχρονο ρανταρ που βλεπει πλοια μολις στα 14χλμ? Τα ρανταρ του Β παγκοσμιου μεγαλυτερη την ειχαν σιγουρα (την εμβέλεια)

ANDREW

Αυτό το 14 τι αφορά; Πυραύλους που κάνουν sea skiming;

Dimitris_jp

Δεν ξέρω τι μπορει να αφορά. Παντως αν ειναι για πυραυλους που κανουν sea skimming, παλι λιγο μου φαινεται. Αν το σκεφτεις δινει λιγοτερο απο 4.5 δευτερολεπτα χρονο αντιδρασης για πυραυλο που κινειται με 0.9 mach.

Πάντως με τις προδιαγραφές που βαζουν οι κατασκευαστες στις μπροσουρες τους και ειναι διαθέσιμες για το κοινο, μονο μια γενικη ιδεα μπορουμε να παρουμε για ενα οπλο. Θυμιζω οτι οι πραγματικες δυνατοτητες ειναι επτασφραγιστα μυστικα, οπότε η αντιπαραθεση συστηματων σε πινακες ειναι λαθος.

Ενας καλός τροπος δικος μου για να καταλαβει καποιος πιο ειναι το καλο οπλικο συστημα ειναι να κανει τις εξης ερωτησεις.
1) Ποιος το φτιαχνει
2) Σε ποιον το δινει
3) Ποσο κανει

Σωστό είναι το νούμερο

Ένα ρανταρ 15 ετίας με 250 χλμ instrumental range
και effective range 100 ( μέγιστη απόσταση αποκάλυψης βομβαρδιστικού ) , εντοπίζει σύγχρονους sea skimming πυραύλους π.χ. exocet blc3 c , τόσο αργά …..

Για αυτό θέλουμε την Bel που το instrumental range είναι 500 και το ρανταρ της έχει ξεχωριστό εξοπλισμό και λειτουργία surface search 80 χλμ , άρα 2πλός έλεγχος έναντι του μεγαλυτέρου κινδύνου εναντίον πλοίου .
Ακόμα το effective range του SF είναι καμιά 400 χλμ

Έτσι ώστε με μια MMSC θα δεις τον sea skim πύραυλο 15 χλμ πριν , ενώ με το Sea Fire στα 60 με 70

Το SF γενικά έχει περίπου 4 φορές τις δυνατότητες του tds

Last edited 1 month ago by ak73
NNNN

Αν είναι έτσι όντος αυτό είναι πολύ επικίνδυνο…

Tasos96

Θα εννοεί για πολύ μικρό στόχο επιφανείας, όπως ένα φουσκοτό, αποκλείεται να εννοεί πολεμικό πλοίο. Αν ίσχυε ούτε οι αμερικανοί δεν θα το είχαν βάλει στις LCS που έχουν σαν κύρια αποστολή να αντιμετοπίζουν ασύμμετρες απειλές από ταχύπλοα. Το πιο σημαντικό είναι στα ποσα ανιχνεύει sea-skimming πύραυλο.

Last edited 1 month ago by Tasos96
Mikros-hroas

Το πλοίο απέτυχε να αντιμετωπίσει επίθεση από ταχύπλοα.
Τα 14 χιλιόμετρα αφορούν παλιάς γενεάς πύραυλο.

harval

Συγνωμη αλλα αν ξαναδεις τον πινακα του σημερινου αρθρου το αναφερει μια χαρα. Μαλιστα για NS100 ειναι 80 χλμ

christos_choris_a

Η εμβέλεια περιορίζεται λόγω της καμπυλότητας της γής. Δε γίνεται μια [email protected] να έχει πάνω της τον πύργο του Αΐφελ για να τοποθετηθεί το SeaFire και να δώσει εικόνα πλοίου στα 80 χλμ.. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πτητικό μέσο για να εντοπιστούν στόχοι για τη χρήση των πυραύλων επιφανείας-επιφανείας.

Last edited 1 month ago by christos_choris_a
GATA

VSR 700/MQ-8B λεγεται και ξεπερνα την καμπυλοτητα της γης , τους ορεινους ογκους/νησια στο περιβαλλον του Αιγαιου ,στοχοποιει πλοια OTH , (θα)αντιμετωπιζει sea skimming πυραυλους με APKWS II κλπ κλπ

Κανεις δεν ασχολειται ομως εδω και μηνες κανουμε brochure comparison ναυτικων ρανταρ. Αλλο που πιθανοτατα θα ειναι σβηστα την κρισιμη ωρα

“The Use of Active Electronic and Acoustic Equipment. The use of active electronic
and acoustic equipment such as radio, mobile telephones, satellite communication systems,radars, AIS, echo sounders and doppler logs may be important sources of information to an attacker. These devices and systems can compromise a vessel’s position and identity. The use of active electronic and acoustic equipment should be minimized in a threat environment.
If under missile threat:
(1) Reduce the heat signature by cooling down the funnel.
(2) Turn off all radars. “

2.JPG
chikichiki

Νομίζω πως το συγκεκριμένο εγχειρίδιο αφορά οδηγίες του NATO προς πληρώματα εμπορικού ναυτικού για πλόες σε καιρό πολέμου, και όχι πολεμικά πλοία.

Επίσης ένα ΜΕΑ, τουλάχιστον χωρίς SATCOM συνήθως δεν ξεπερνά την καμπυλότητα της γης λόγω αναγκών ελέγχου ή μετάδοσης δεδομένων.

GATA

Σχετικα με το AN/ZPY-4(V)1 του (μικρου)MQ-8B : It will significantly expand the search area for the ship’s combat team with the ability to simultaneously track up to 150 targets and increase detection accuracies out to 70 nautical miles/80.5 miles/130 km. Αυτο περα απο την εμβελεια του data link και αναλογα και με το υψος πτησης.

Το μεγαλυτερο αδερφακι MQ-8C προσφερει ακτινες ISR 90km για το πλοιο φορεα και φοραει πλεον AESA Osprey 30 με καλυψη 360 μοιρων χωρις κινουμενα μερη / Link-16

Μεχρι να παραλαβουμε εμεις τις νεες φρεγατες αυτα τα μαραφετια θα κανουν τα περισσοτερα απο οσα κανει και ενα MH-60R.

Στα παραπανω του εγχειριδιου ισχυει αυτο που λες αλλα εννοειται πως ειναι applicable και στα πολεμικα.

https://news.usni.org/2019/02/20/navy-retooling-fire-scout-program-focus-complex-warfare-missions

CKfurious

Και άλλο ένα για τους [email protected]!! 
Klaps kloups klaps

Τα γράφα δεν σας τα γράφα??

Αδοκίμαστο πλοίο και radar combined !

χάσανε οι γάλλοι τους testers και τους πληρωτές της ανάπτυξης του πλοίου!!

harval

το πηρες το upvote

Stealth

Kαι η Belhara αλλα και η MMSC ειναι πλοια μακετες, αδοκιμαστα σε πραγματικες συνθηκες. Εχει δει κανεις τη συμπεριφορα των MMSC φορτωμενων με εκτοξευτες ΜΚ-41 και Harpoon / NSM σε πραγματικες συνθηκες? Εμεις θα ειμαστε παλι οι testers και ταυτοχρονα τα πειραματοζωα.

Καποια στιγμη θα διαπιστωσουμε με μεγαλη εκπληξη πως οι MMSC ειναι ανυπερασπιστες απεναντι σε υποβρυχια καθως δεν διαθετουν σοναρ τροπιδας, το συρομενο περιοζει δραστικα την ταχυτητα πλευσης και καθιστα το MMSC στοχο για τα εχθρικα υποβρυχια. Επισης θα διαπιστωσουμε πως το ανθυποβρυχιακο ελικοπτερο δεν μπορει να πεταει ολη τη μερα 24 ωρες το 24ωρο, χρειαζεται ανεφοδιασμο και συντηρηση, ενω το προσωπικο χρειαζεται και ξεκουραση. Ισως το καθε MMSC να πρεπει να φερει αναγκαστικα 2 τουλαχιστον ελικοπτερα για να μπορει να επιχειρησει.

Οι πολιτικοι πρεπει να σταματησουν να επιλεγουν πλοια και οπλικα συστηματα, και να αφησουν τους στρατιωτικους να κανουν τις δουλειες τους.

George

Η ταχύτητα δεν είναι πρόβλημα μια και θα πηγαίνει με τις ντηζελομηχανές στα 14 knots για να μην πάρει το πλήρωμα το gearbox στο χέρι! (αστειεύομαι)
NSM έχουν μπει πάντως στις LCS και με ESSM έχουν πειραματιστεί ενώ τους έχει ήδη η Σαουδαραβική MMSC

Tasos96

Για επιλογή ραντάρ πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν τον SM-2 πρώτα. Αν ναι, τότε η fixed έκδοση είναι μονόδρομος για να εξασφαλίζει περισσότερες ταυτόχρονες εμπλοκές, αλλιώς για μόνο ESSM καλό είναι και το rotator αν και σαφώς υποδεέστερο. Για το SeaFire από την στιγμή που ακόμα δεν είναι έτοιμο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% για τις δυνατότητές του για να το κρίνουμε.
Βλέπουμε εξαιρετικά πιθανό το TRS-4D fixed panel για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, περισσότερο από τις MMSC.”
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό να βάλεις στο παλαιότερο πλοίο καλύτερο ραντάρ από το καινούργιο πλοίο που “θεωρητικά” είναι πολύ ανώτερο και στην αιχμή της τεχνολογίας. Πιστεύω πάντως πως η fixed έκδοση στις ΜΕΚΟ είναι σπατάλη για ένα πλοίο που θα υπηρετήσει λίγο πάνω από 10-12 χρόνια μετά την αναβάθμιση. Αντίθετα στις MMSC πιστεύω πως είναι μονόδρομος για να αυξήσουμε τις ικανότητές τους όσο γίνεται. Μην ξεχνάμε πως αν επιλεγούν θα είναι οι ναυαρχίδες του πολεμικού ναυτικού για πολλά χρόνια πριν μπορέσουμε να διαθέσουμε το ποσό για κάτι καλύτερο (FFGx).

Υ.Γ Καλά το να μπει το SPY-1F(V) στις MMSC το λες και επιστημονική φαντασία, καμία πιθανότητα.

Last edited 1 month ago by Tasos96
Tasos96

Δεν είναι μόνο το τι είναι καλύτερο και χρειαζόμαστε, είναι και το θέμα κόστους στην περίπτωσή μας που πιέζει τα πράγματα και θα το σκεφτούν και αυτό.

Pavlos

Πάντως το γεγονος οτι η FDI προσφερονται εκτος απο σταθερης διαταξης και με περιστρεφομενο ρανταρ(μαλλων για μειωση κοστους), ειναι μαλλων λαθος πολιτικη, διοτι υποβαθμισμενο προιων δεν αποκτα πλεονεκτημα επειδη χαμηλωνει την τιμη.

Δεν θα το ἀνέφερα, αν δεν ηταν διατυπωμενο ως ‘Προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ορισμένων πελατών !!! (εκτος & αν υπαρχουν & αλλοι & δεν τους εχω υποψιν) :
———————-

.. ‘Η Naval Group …με αυτό το νέο μοντέλο στην αγορά εξαγωγής, … Προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ορισμένων πελατών …προσφέρει διάφορες επιλογές, όπως … δυνατότητα αντικατάστασης του ραντάρ ἐπιφανείας με περιστρεφόμενο ραντάρ…’ .

‘...Naval Group fonde de grands espoirs avec ce nouveau modèle sur le marché export, bien que sa première opportunité, avec la Grèce, semble pour le moment compromise.
Afin de répondre aux besoins de certains clients, l’industriel français propose différentes options, comme une vitesse de 29 nœuds avec des moteurs de 10 MW, l’intégration d’une tourelle de 127mm, des silos complémentaires pour des missiles surface-air à courte portée VL Mica ou CAMM, ou encore un système comme le SeaRAM ou le canon de 35mm Millennium sur le toit du hangar.
Il est aussi possible de remplacer le radar plaques par un radar tournant….’ 

© Mer et Marine , Publié le 20/11/2020 par Vincent GroizeIeau

https://www.meretmarine.com/fr/content/fdibelharra-le-design-final-tout-equipe

Pavlos

 Εκτος αν υπονοει περιστρεφομενο ‘διπλής διάταξης’ οπως ειδα σε ασχετο θεμα να γραφεται.

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ παρακαλω διαφωτιστε μας (εχετε πληροφοριες) τι εννοει , με το  radar tournant για τους certains clients πελατες.

& δεν εννοω καποια απορητη πληροφορια, αλλα το τι ειδους γενικα ρανταρ υπαρχουν, διοτι εγω το εξελαβα σκετο ως περιστρεφομενο δηλ ως πισωγυρισμα, πραγμα το οποιο τελικα να μην ειναι ετσι.

massey-ferguson-65

Αυτό που θα το δει το πολεμικόι ναυτικο με ξεπερνάει!!!!Αυτοί ποτε δεν σου ζήτησαν φρεγάτες με 2vls!!!!!!!!OYTE σου ζήτησαν πλιο χωρίς σόναρ γαστρας και με μια τεράστια αλουμινοκατασκευή!!!!!ατσάλι σου ζητάναι εδώ και μισο αιωνα!!!ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ!!!!!!!!

GeorgeE

Και καλύτερες σε όλα να τις βγάλετε μετά από 1000 άρθρα, ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΙΣ ΚΡΑΖΟΥΜΕ!!!

ΥΓ: Βλέπω να ακολουθούν συγκριτικά άρθρα για waterjets και σόναρ… βλέπω να είναι σχεδόν ίδια τα πλοία και εκεί…

ΥΓ 2: TYPE 31 ξεκάθαρα η καλύτερη επιλογή!!!!!!

Vk77

Φαντάζομαι ότι εννοεί σε διαμόρφωση αντίστοιχη της iver huitfeld, με ΑΑ ρόλο, η μέκο και η fdi είναι γενικων καθηκόντων εκ τούτου δεν μας κάνουν.

GeorgeE

Είτε Α/Α διαμόρφωση είτε ενισχυμένη γενικών καθηκόντων, μια χαρά μας κάνουν και τα 3!!! Αλλά ξεκάθαρα φαίνεται από αυτά που έχουν παρουσιαστεί ότι η μόνη Α/Α καθηκόντων που μπορούμε να πάρουμε είναι η Type 31 λόγω τιμής… το οποίο θα ήταν εξαιρετικό αφού πάλι πιο φθηνή θα έβγαινε ακόμα και από τις βασικές εκδόσεις των άλλων…

GeorgeE

Εννοείται!!! Μακάρι να καταλήξουμε σε ένα από αυτά τα 3 (meko / fdi / type 31), γιατί οι mmsc δεν είναι καν πλοία…

Last edited 1 month ago by GeorgeE
harval

Ναι η Type 31 ξεκαθαρα η καλυτερη επιλογη. Αρνητικο της η γεωπολιτικη και συμμαχικη συγκυρια με Αγγλια. Και μην ξεχνας απο πισω να εχεις και 3 Type 23

George

13! Πως αλλάζει η συγκυρία? Μάλλον με συνεργασίες κι όχι με μούτρα…..

GeorgeE

Ισχύει!
Και οι Type 23 θα βγουν τσάμπα. Το 2005 όταν ήταν 15 ετών πουλήθηκαν 2 στη Χιλή για 75εκ η μία… Η ενδιάμεση λύση 2 πλοίων των αμερικανων (που και καλά θα είναι AB που δεν υπάρχει περίπτωση.. μάλλον για LCS το βλέπω για να τις ξεφορτωθούν) θα πάει 600εκ βάσει των ποσών που έχουν γράψει..

Digenis

Αυτο το FCR αρχίζει και με εκνευρίζει …Γιατι στα Fixed panel να θελει εχτρα FCR ? . Υποτιθετε οτι τα fixed έχουν ενσωματωμένη αυτή την δυνατότητα .FCR εχει περιορισμους ανα κατευθυνση και τον αριθμο των εισερχομενων που μπορει να αναλυση και να δώσει τα στοιχεία στους πυραύλους του πλοίου .

Δειτε εδω . Αυτο ειναι το ρανταρ των καγκουρο στις ΜΕΚΟ .
https://prnt.sc/vongev

Εχει πανω και illuminators και panel για ερευνα ογκου ..
Η Bel υποτίθεται οτι τα εχει και αυτή στα ίδια τα panel .. Επεισης η Bel σιγουρα θα δινει uplink για διόρθωση ποριας .Αποκλείετε ο ερευνητής του Aster να έχει 100χλμ ή εστω 50χλμ εμβέλια και να ακολουθεί μονος του τον στόχο απο την αρχη που βγει απο το κελι ..

Μολις αρχίσατε να γραφετε για SPY-1F(V) γουσταρα αλλα μου το χαλασατε στο τέλος .

Πλοιο που θα ειναι το μελλον του ΠΝ για τα επομενα πολλα χρονια δεν μπορει να ειναι με περιστρεφόμενο .

CKfurious

Το SF έχει και αυτό το function να κάνει target data update με uplinks στα ASTERia

Τα καγκουρό σε κάθε MEKO βάλαν 16 AESA (CEFAR+CEMOUNT) 
σε  fixed panels Από τέχνο οικονομικής άποψης αυτό έγινε για να ενισχύσουν τη ντόπια βιομηχανία!

Πάντως όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία κράτησαν και το φοβερό SPS49 
που το χαν κάποια αλλα πλοία που δεν μας άρεσαν
 ADELAIDE θα λέμε και κλαίμε
Βρήκες τίποτα για το mcm 9lv / TRS4D???

GATA

“The Project SEA 1448 Phase 4B component of the upgrade improves the Anzac Class Air Search capability by replacing the ageing AN/SPS-49 long range air search radar with a new digital phased array radar developed by Australian company CEA Technologies.”

Παει το SPS 49 !

https://www.navalnews.com/naval-news/2020/06/australian-anzac-class-frigates-upgrade-program-rolls-on/

CKfurious

Αυτά παθαίνεις όταν κοιτάς μονο wikipedia!!

https://en.wikipedia.org/wiki/Anzac-class_frigate

Φέτος ξεκίνησε το πρόγραμμα αντικατάστασης των SPS 49!

ANZAC Air Search Radar Replacement | Department of Defence

Μα καλά αυτοί οι Αυστραλοί δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν από το να εksυχρονιζουν” τα πλοία τους?

chikichiki

Ίσως η ισχύς του δεν επαρκεί για πλήρη εκμετάλλευση του SM-2 στην εμβέλεια εκείνη, ή (πιθανότερο κατά τη γνώμη μου) το ραντάρ δεν έχει σχεδιαστεί για να παρέχει λειτουργίες καταύγασης. Κεραία σταθερής διάταξης δεν σημαίνει αυτόματα και καταύγαση. Ίσα ίσα που η καταύγαση συγκρούεται με τις άλλες λειτουργίες λόγω των διαφορετικών απαιτήσεων συχνοτήτων με αποτέλεσμα συνήθως την παρουσία πολλαπλών κεραιών/ραντάρ.

Last edited 1 month ago by chikichiki
CKfurious

Το SEA FIRE ήταν πλήρως διασυνδεδεμένο με τους ASTER και μπορούσε να διαχειριστεί 16 εμπλοκές ταυτόχρονα. Κατά εμέ αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του όχι η μεγιστη εμβέλεια

Για το TRS4D οι Σαουδάραβες βάζουν δυο CEROS FCR
Οι άλλοι χρηστες δεν το χρησιμοποιούν με ESSM οποτε εκεί πάσχει 

Ακόμα ψάχνω να βρω κάτι σχετικό με το MCM 9lv που γράψατε!!

Ο ESSM BII πλεονεκτeι του ASTER 15 στη μεγιστη εμβέλεια και μάλλον είναι και φθηνότερος!

Kostasmel

Πτήση, έχουμε επίσημη εμβέλεια στα 300χλ από την εταιρία το υποθέτουμε;

Pavlos

Providing simultaneous long range 3D Surveillance, Horizon Search, Surface Surveillance and Fire Control for the ASTER missile family, the Sea Fire provides early warning of potential attacks. It’s 300km air coverage can detect & track more than 800 objects simultaneously without saturation up to 90° elevation and it provides surface coverage up to the horizon. https://www.thalesgroup.com/en/markets/defence-and-security/naval-forces/above-water-warfare/sea-fire

Kostasmel

Ευχαριστώ

NICKB

…Kαι για τους SCALP-EG οι Γάλλοι δίνουν ” πάνω από 250χλμ”… Όταν ΟΛΟΙ λένε ότι ξεπερνά τα 500…

Ή κάνω λάθος;

https://www.mbda-systems.com/product/storm-shadow-scalp/

Ενώ οι Αμερικάνοι επίσημα έδιναν πχ για το TPQ-37 Firefinder εμβέλεια 30-50 χλμ, η οποία δεν επετεύχθει ποτέ (τουλάχιστον για αποκάλυψη “στόχου”)…

Last edited 1 month ago by NICKB
Kostasmel

Υποθέτουμε ότι υποθέτουν λοιπόν ή υπάρχει κάτι πιο επίσημο;

Vas

Αναλόγως την πηγή, γιατί η ίδια η εταιρία λέει 500 και αλλού λέει 300. Ομοίως και με το TRS-4D, αλλού λεεί για 110χλμ έναντι μαχητικού και άλλου για 100χλμ σε ΑΦΝΣ.

NICKB

…Kαι για τους SCALP-EG οι Γάλλοι δίνουν ” πάνω από 250χλμ”
Όταν ΟΛΟΙ λένε ότι ξεπερνά τα 500…
Ή κάνω λάθος;

https://www.mbda-systems.com/product/storm-shadow-scalp/

Ενώ οι Αμερικάνοι επίσημα έδιναν πχ για το TPQ-37 Firefinder εμβέλεια 30-50 χλμ, η οποία δεν επετεύχθει ποτέ (τουλάχιστον για αποκάλυψη “στόχου”). Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα.

Αν υπάρχει κανείς παλιός ΠΙΛΟΤΟΣ της ΠΑ ανάμεσά μας, μπορεί να μας δώσει μια “αίσθηση” (όχι Απόρρητα πράγματα) απόκλισης των πραγματικών (με νόημα επιχειρησιακά) επιδόσεων έναντι των θεωρητικών, μεταξύ M-2000/5 & F-16.

Last edited 1 month ago by NICKB
Yiorgos

Η διαφορά είναι ότι το σταθερό έχει ακτίνα >110

Το περιστρεφομενοεχει ακτίνα >100.

Antonis_Loukas

Με όλο το σεβασμό, αν πάμε στα Rio Mare, δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε με radar που δεν ‘παίζουν’ σε MEKO/MMSC. Προφανώς και το SF είναι συνολικά καλύτερο του TRS-4D όπως και το NS-110(πολύ περισσότερο το NS-200), ειδικά σε έρευνα επιφανείας και αποκάλυψη sea-skimming πυραύλων(που υποτίθεται, εντελώς ξαφνικά, έγιναν Νο1 προτεραιότητα του ΠΝ σε σχέση με το AAW…). Πραγματικό ενδιαφέρον κατά την άποψη μου έχουν, τα radar της SAAB συνδυαζόμενα με CMS-330 ή 9LV. Λύσεις οι οποίες έχουν προταθεί για τις MEKO και δεν βρίσκω λόγο(πχ πιστοποιήσεις που είναι ‘αγκάθι’ σε άλλες περιπτώσεις) να μην μπορούν να τοποθετηθούν και στα Rio Mare/Trata edition. Μάλιστα, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα CMS που ανέφερα, παρουσιάζονται αρκετά φθηνότερα του COMBAT-SS21 ενώ είναι αρκετά ‘ανοικτά’. Επίσης, τα radar τιης SAAB, παρουσιάζονται αρκετά ανταγωνιστικά σε τιμή/επιδόσεις συγκριτικά με τα αντίστοιχα της Hensoldt… To NS-110/200, δεν το θεωρώ υποψήφιο, μιας και από όσα μαθαίνω, πάει πακέτο με TACTICOS συνήθως. Οπότε, έχουμε ταυτόχρονα και ένα από τα ακριβότερα radar της κατηγορίας τους και το ακριβότερο CMS. Παραείμαστε μπατίρηδες για τέτοιες ‘άπλες’.

Thankgod4thebomb

Ο συνδυασμός βέβαια του SeaFire με τους ASTER 30 θεωρείται ανώτερος των συνδυασμού κάποιου ραντάρ Fixed Panel με τους SM-2MR, καθώς ο ASTER 30 δεν χρειάζεται καSeaταύγαση ή κανάλι κατεύθυνσης.

Εκει τελειωνει η συζητηση…

CKfurious

Αυτό είναι λάθος:
Οι πύραυλοι με radar  λόγω της μικρής κεραίας του έχουν στενό field of view
δηλαδή βλέπουν λίγο ουρανό να το πούμε απλά

Εάν όταν ανοίξουν το radar tous ο στόχος δεν είναι στο field of view πάνε στο γάμο του καραγκιόζη η πλήττουν λάθος στόχο!!

Οποτε χρειάζονται target data update ώστε όταν ανοίξουν το ο στόχος να βρίσκετε εντός του field of view

διάβασε εδώ για παράδειγμα περί SAMPT/ASTER kαι ARABEL
 Aster 30 SAMP/T Surface-to-Air Missile Platform / Terrain, Europe – Army Technology (army-technology.com)

The system can track up to 100 targets simultaneously and manage the uplink transmission of command update data to 16 missiles simultaneously.

Το ίδιο κάνει και το SF:
Μπορεί να υποστηρίξει 16 πυραυλους ταυτόχρονα

chikichiki

Δεν υπάρχουν και SM-2 active;

Pillars

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι αν ψωνίσουμε Seafire, μετά το 2023 θα υπάρχει διαθέσιμος για εμάς ο Aster30 B1NT.

Vas

Και που είναι το περίεργο; Αφού εξάλλου ότι και σκάφος να επιλέξουμε, από την κατάρτιση της σύμβασης στην υπογραφή και την παράδοση του πρώτου θα χρειαστούν 4-5 χρόνια, άρα καλό 2025 στην καλύτερη περίπτωση, αν και το κόβω για μετά το 2026.

Jimmy2

Κατσε να δεις σε καμια εβδομαδα νεο αρθρο που θα διαλυει τον μυθο οτι οι ASTER 30 εχουν μεγαλυτερη εμβελεια απο τους sm-2 . Μη σου πω οτι θα τους βγαλουν χειροτερους κι απο τους ESSM . Ειναι να γελαει κανεις που ελεγε κι ο μακαριτης ο Φιλιππος Συριγος οταν μετεδιδε μπασκετ.

DimitrisXr

Λογικο δεν ειναι ? Ο ενας πυραυλος ειναι ενεργους καθοδηγησης (aster) και ο αλλος ημιενεργους (sm).

Πως εχουν δημιουργηθει τοσες παρανοησεις σε σχολιαστες σχετικα με τα γαλλικα οπλα ? Δηλαδη πιστευε καποιος σοβαρα οτι το seafire εβλεπε τα παντα (και f-35 που λεει ο λογος) στα 500χλμ και οτι οι aster εχουν μεγαλυτερη εμβελεια ΚΑΙ 100% hit ratio, και πεφτουν απο τα συννεφα τωρα που λετε οτι προφανως δεν ισχυουν ? Μου θυμιζει λιγο τις ιστοριες με τα υπεροπλα του ξανθου γενους.

NICKB

Τον ASTER 30 μας τον δίνουν.

Τον SM-2BlockIIIb μας τον δίνουν;

NICKB

Δε ξέρω αν το “ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ” αφορά εμένα που είπα τα αυτονόητα, ή εσάς και οποιονδήποτε άλλον βάζει συνεχώς στην “εξίσωση” τον SM-2BlockIIIb χωρίς να μας έχει εγκριθεί ΠΟΤΕ η προμηθειά του (την οποία, πολύ βολικά για την δημόσια εικόνα των “φίλων” μας, δε μπήκαμε στο κόπο ποτέ να τη ζητήσουμε)…

chikichiki

Η εμβέλεια που δύναται να επιτύχει ένα κ/β πρακτικά δεν έχει σχέση με τη μέθοδο καθοδήγησης.

“Πως εχουν δημιουργηθει τοσες παρανοησεις σε σχολιαστες σχετικα με τα γαλλικα οπλα” 1. Τα δημόσια στοιχεία είναι λίγα 2. Όλοι μιλούν αλλά λίγοι ξέρουν

DimitrisXr

”The basic concept of SARH is that since almost all detection and tracking systems consist of a radar system, duplicating this hardware on the missile itself is redundant. The weight of a transmitter reduces the range of any flying object, so passive systems have greater reach”
Μου φανηκε και λογικο οταν το διαβασα, αλλα επεσα θυμα της wikipedia μαλλον.

aris32

εχει μικροτερη εμβελεια αλλα στο συνολο ο αστερ30 ειναι ανωτερος του sm2. βεβαια εδω συζηταμε και για ποια εκδοση του sm2 συζηταμε.

Vas

Έχει μικρότερη εμβέλεια, αλλά μεγάλο NEZ(no escape zone), είναι πολύ πιο ευέλικτος(thust vectoring), καλύτερο αισθητήρα που είναι ενεργής καθοδήγησης μάλιστα, γενικός ένα ανώτερο βλήμα και είναι της θεωρίας 1 στόχος=1 βλήμα σε σχέση με τον SM-2 που είναι 1 στόχος=2 βλήματα.
Με την διαφορά ότι το αμερικάνικο ναυτικό με τα 96 και 112 κελιά του σε A.B./Tico έχει την πολυτέλεια να τους αμολάει αβέρτα, εμείς δεν θα έχουμε ούτε τα πολλά κελιά, ούτε τα πολλά φράγκα να έχουμε μεγάλο απόθεμα από αυτά.
Μην ξεχνάμε το πιο βασικό, ο ASTER είναι ένα σχετικά νέο βλήμα που είναι σχεδόν στην αρχή της ανάπτυξης του, έχει πολύ μέλλον και θα βγουν πολλές εκδόσεις και με μεγαλύτερη εμβέλεια, μπαίνει σε χρήση σύντομα το ASTER-30 blk 1NT με σημαντική αντιβαλλλιστική ικανότητα(έναντι βαλλιστικών ως 1500χλμ) και είναι ήδη υπό εξέλιξη ο ASTER-30 blk 2 BMD με ακόμα μεγαλύτερες(διπλάσιες) αντιβαλλιστικές ικανότητες από τον 1TN, αν επιλέγαμε γαλλικό σκάφος με ή έστω τον ASTER-30 1NT σε οποιαδήποτε άλλο σκάφος, μέχρι να παραδοθεί
το πρώτο θα είναι ήδη επιχειρησιακός.
Ο RIM-66 από την άλλη πρώτο μπήκε σε υπηρεσία το 1967, αν και πολλές αναβαθμίσεις έχει κάνει από τότε, δεν γίνεται να μην παραδεχτούμε ότι έχει φτάσει στο τέλος της εξέλιξης του και οι Αμερικάνοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον συγκεκριμένο μέχρι το 2035, μετά θα πάνε για κάτι άλλο, λογικά θα αντικατασταθούν όλα με SM-6.
https://www.raytheonmissilesanddefense.com/capabilities/products/sm2-missile

GeorgeD

Υπάρχει και χειρότερο. Άρθρο που θα αναλύει γιατί δεν πρέπει να πάρουμε ΑΒ ή Tico και να επιλέξουμε τις ανώτερες για το Αιγαίο LCS.
Πέρα όμως από την πλάκα καλό θα είναι γενικά να βάζουμε πολλά πράγματα στη θέση τους και να μη μυθοποιούμε. Αυτό σίγουρα δεν αναιρεί ότι είναι σίγουρα πολύ ανώτερο ραντάρ. Το ζήτημα είναι να δούμε πόσο ανώτερο καθώς και αν αξίζει τα χρήματα που ζητάνε.
Αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να αγοράσουμε MMSC….

Last edited 1 month ago by GeorgeD
christos_choris_a

Το οποιοδήποτε ραντάρ μπορούμε να το δούμε πάνω σε μεταχειρισμένη λύση μεγάλου εκτοπίσματος ( σε πύργο fixed ). Οι νέες φρεγάτες θα είναι γενικών καθηκόντων με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό αγώνα ( με τα ίδια χαρακτηρηστικά με τις αναβαθμισμένες Meko ) θα μπορούσαν να αρκεστούν κάλλιστα στο NS-100 ή στο Smart-S ή στο Sea Giraffe ή στο Artisan 997. To SeaFire πλεονεκτεί και δεν θα πρέπει να το συνδέουμε απαραίτητα με την απόκτηση των πανάκριβων [email protected] Πάνω στις Type-23 θα μας έρχονταν λουκούμι !

Last edited 1 month ago by christos_choris_a
GioFlo

Αυτο ειναι γνωστο εδω και καιρο.Δεν εχω διαβασει καπου οτι οι Aster εχουν μεγαλυτερη εμβελεια των SM-2.Ουτε καν.Στα 120 km τους “εδιναν”,με το πλεονεκτημα οτι ειναι Fire and Forget,ενω οι SM-2 στα Block που ισως αποδεσμευτουν θελουν καταγαυση.

DimitrisXr

Εκει ξεκιναει η συζητηση, τουλαχιστον για εναν ουδετερο παρατηρητη…

dimitrisx

Το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε το ραντάρ apar ii έχει μπει έστω ως υπόθεση εργασίας;

chikichiki

Το APAR είναι άλλη κλάση συστήματος και διαφορετικού ρόλου από το TRS (όχι τόσο βέβαια από το Sea Fire). Εκτιμώ πολύ δύσκολο.

GATA

Το APAR χρησιμοποιειται για tracking (μεγαλης)ακριβειας σε μεσες αποστασεις, εγκαιρο εντοπισμο sea skimming στοχων(πχ Harpoon) και καθοδηγηση ESSM & SM-2 .
Πρεπει να συνδυαστει και με ενα δευτερο ρανταρ μεγαλης εμβελειας , ιδανικα μπαντα L η S πχ SMART-L , SEA MASTER 400 .
Μιλαμε για αλλα μεγεθη,Integrated Mast και κοστη …

dimitrisx

Η υιοθέτηση του μαζί με smart- l ή Sea Master 400 στο σκαρί π.χ των type 31 θα απέδιδε ένα εξαιρετικό πλοίο. Θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε 1+1 σκάφη με αυτή τη διαμόρφωση και θα μπορούσε να συνεχιστεί με ναυπήγηση σε βάθος χρόνου και άλλων σκαφών για την αντικατάσταση των αναβαθμισμένων S, με ένα ” ταπεινότερο” ραντάρ. Αν θέλαμε και άλλα πλοία για AAW θα μπορούσαμε να προβούμε σε αναβάθμιση κάποιου/ων τον ήδη υπηρετούντων “ταπεινών”. Αργότερα για την αντικατάσταση των ΜΕΚΟ θα μπορούσαμε να το κάνουμε με την υιοθέτηση των FFG(X). Και όλα με ναυπήγηση σε Ελληνικά ναυπηγεία. Ενδιάμεσα θα μπορούσαμε να ναυπηγήσουμε κορβέτες υιοθετώντας το σχέδιο PESCO, για την αντικατάσταση των μη αναβαθμισμένων S. Και όλα αυτά σε βάθος χρόνου.

sotbak

ωραίες σκέψεις

extb2b

Τα νούμερα από μόνα τους μας δείχνουν μόνο τις θεωρητικές τιμές των αισθητήρων. Ένα ραντάρ όμως δεν αποτελείται μόνο απο τους αισθητήρες υπάρχει το υπόλοιπο υλικό που είναι πολύ σημαντικό, το υπολογιστικό σύστημα κτλ και φυσικά ίσως το πιο σημαντικό το λογισμικό για τη διαχείριση τους.
Για τις belhara μιλάμε μία φρεγάτα που έχει στηθεί γύρω από το ραντάρ της, στην mmsc μιλάμε για ένα πλοίο στο οποίο τοποθετήθηκε και ένα ραντάρ


Μπορεί τώρα το trs-4d(στην πράξη) να είναι και καλύτερο του seafire όμως η εικόνα των πλοίων δείχνει ότι στη mmsc το ραντάρ ήτανε δευτερεύον στη σχεδίαση του πλοιου

gdmast

Συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Και μόνο η σύντηξη δεδομένων και το σύστημα επεξεργασίας των δεδομένων των Γάλλων, είναι 20 χρόνια μπροστά από το παρόν. Αλλά πρέπει να έχουμε να λέμε για να δικαιολογηθεί η πατάτα.
Επιπλέον μιλάμε για τη βασική διαμόρφωση της Bel. Για κάτσε να δούμε και τις ρυθμίσεις του ραντάρ για α/α πλοίο. Λέω εγώ τώρα.

sotbak

Σωστός. Εκεί πράγματι φαίνεται ότι υπερτερούν οι Γάλλοι, εννοώ στα προηγμένα ηλεκτρονικά και αυτό φαίνεται και στο SF. Οι εμβέλειες πράγματι δεν πρέπει να απέχουν παρασάγγες μεταξύ των 2 fixed που συγκρίνει το άρθρο, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχει διαφορά υπέρ του SF νομίζω και αυτό κάνει τη διαφορά και προφανώς θα την κάνει και σε συνθήκες ασκήσεων-μάχης.

gdmast

H Thales έχει ήδη ΝΑΥΤΙΚΟ ραντάρ πολύ πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας των 500 χλμ. Δεν είναι το θέμα τους η εμβέλεια ή ότι αν θέλουν δεν μπορούν να την αυξήσουν. Είναι γνωστοί οι γενικότεροι τρόποι αναβάθμισης της εμβέλειας των ραντάρ. Μάλιστα ήδη οι Γάλλοι έχουν προβεί σε τέτοια αναβάθμιση σε άλλο πλοίο. Η όλη ιστορία είναι να είχαμε να λέγαμε.

flashg

” Βλέπουμε εξαιρετικά πιθανό το TRS-4D fixed panel για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, περισσότερο από τις MMSC”. Ραντάρ fixed εκτός ίσως από την μικρή έκδοση του Ισραηλινού ούτε μία στο εκατομμύριο δεν μπαίνει στις lcs. Ο λόγως είναι ότι αυτά τα πλοία λόγω σχεδιασμού πρέπει να φέρουν μικρό βάρος ψηλά. Γι αυτό και το άρθρο προπαγάνδα για μία ακόμη φορά προσπαθεί να κρύψει αυτή την αλήθεια.

sotbak

ενδιαφέρον αυτό για το κέντρο βάρους, προφανώς οφείλεται στη σχεδίαση της καρίνας των παράκτιων πλοίων;;;

Bridger

Το Sea Giraffe 4A γιατί δεν μπαίνει καθόλου στη συζήτηση; Σίγουρα είχε προσφερθεί για τις ΜΕΚΟ 200 από τη Saab, που είναι γνωστό ότι αποτελούσε την οικονομικότερη και ποιοτικότερη προσφορά για το πρόγραμμα των 160εκ. Υπάρχει κάποια δυσκολία συνδυασμού του με διαφορετικά CMS από αυτό της Saab;

Bridger

Οπότε να αναμένουμε 2ο γύρο;

And20

Υπάρχουν δύο σχολές βλέπω σε σχέση με τα πολεμικά πλοία. Η μία είναι να γεμίσει μια φρεγάτα με ό,τι οπλικό σύστημα μπορεί να σηκώσει προκειμένου να μπορεί να εκτοξεύσει τα πάντα παντού. Η άλλη σχολή εντάσσει τις φρεγάτες μέσα σε ένα δικτυοκεντρικό πλαίσιο ανάπτυξης όπου κάθε πλοίο καλείται να λάβει συγκεκριμένες αποστολές.

Η πρώτη σχολή παράγει μεγαθήρια (σε σχέση με το παρελθόν) των 6000+ τόνων που χαριστικά αποκαλούνται φρεγάτες. Μεγάλα πλοία όμως είναι και μεγάλοι στόχοι. Ποια είναι η επιβιωσημότητα τέτοιων πλοίων σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με πολυηχητικά βλήματα και αντιμέτωπα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπου με ασφάλεια μια πυροβολαρχία για παράδειγμα στην Κρήτη μπορεί να εκτοξεύσει 20 «έξυπνους» πυραύλους απέναντι σε μία φρεγάτα τέτοιου μεγέθους μέχρι και 500+ χλμ μακρυά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα πλοία βυθίζονται κιόλας όπως αποδεικνύει και η ιστορία με το Ιαπωνικό θωρηκτό Yamato.

Πόσο αποτελεσματικό είναι να δεσμεύεις όλους τους πόρους σου σε ένα τεράστιο πλοίο ή καλύτερα είναι να αναπτύξεις δύο και τρία πλοία με υποδεέστερες επιδόσεις αλλά μεγαλύτερη συμπληρωματικότητα;

Εντέλει το σύγχρονο πλοίο είναι ένα ολοκληρωμένο πολεμικό σύστημα ή έτσι όπως το πάμε μπορούμε να βάλουμε και σε ένα φορτηγό 5 κοντέινερ με πυραύλους και να εκτοξεύονται αυτοί από μια έξυπνη φρεγάτα. Παίζει ρόλο η πλευστότητα, η ταχύτητα, η επιβιωσημότητα απέναντι σε χτύπημα, η αποκρυψιμότητα κλπ;

Επίσης μήπως πρέπει να επενδύσουμε σε καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα και σε ένα μικρότερο αλλά αρτιότερο σκαρί και ας μην σηκώνει 8 ΜΚ 41 και από την άλλη να συμμετάσχουμε σε τεχνολογίες όπου θα επιτρέψουν τα quad pack τωην πυράυλων που επιθυμούμε και την ανάπτυξη σύγχρονων όπλων.

Μήπως μας συμφέρει ως χώρα να προμηθευθούμε  οπλικά συστήματα και να επενδύσουμε στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών που θα πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες τους;

Σκέψεις.

Mikros-hroas

Λάθος σκέψεις μεγάλο πλοίο μεγάλη αντοχή, πολλά όπλα.

sotbak

ενδιαφέρουσες σκέψεις. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε και μεγάλα πλοία από τη στιγμή που θέλουμε να βγούμε από το καβούκι μας και να έχουμε λόγο επί της δυνητικής-θεωρητικής ΑΟΖ μας……Ο μικρός αριθμός των μεγάλων πλοίων – που πρέπει να έχουμε για το σκοπό αυτό (+ κάλυψη Κύπρου) θα συμπληρώνεται τόσο δικτυοκεντρικά όσο και με αλληλοκάλυψη όπλων-τακτικών και από τις άλλες μονάδες του στόλου ανάλογα με την αποστολή. Άρα είναι ο συνδυασμός των δύο που θα φέρει και το αναμενόμενο-επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (επίγνωση τακτικής κατάστασης με προηγμένα ηλεκτρονικά + ικανά όπλα πάνω σε ικανούς/κατάλληλους φορείς για την προβολή ισχύος και την επίτευξη του αποτελέσματος)

And20

Προφανώς χρειάζονται και οι δύο τύποι πλοίων. Απλά όσο φορτώνεις όπλα ένα πλοίο χάνεις σε ταχύτητα και ευελιξία και αυξάνεις το κόστος άρα μειώνεις τον αριθμό των πλοίων (με τα δεδομένα της οικονομιας μας) που θα προμηθευθείς. Προφανώς το προηγούμενο σχέδιο του ΠΝ (2 Belharra HN) αποσκοπούσε στη δημιουργία δύο πλοίων που θα μπορούσαν να σταθούν στην Ανατολική Μεσόγειο και θα προστάτευαν ένα στόλο από μεταχειρισμένα πλοία. Αντίθετα με τις 4 MMCS δημιουργείται ένας ταχύς πιο σύγχρονος στόλος για το Αιγαίο που προσφέρει ευελιξία αλλά με εμφανή αδυναμία προβολής ισχύος στην Αν. Μεσόγειο (δεν λαμβάνω υπόψη την παραχώρηση μεταχειρισμένων πλοίων από ΑΜερική). Το ερώτημα είναι σε 10 χρόνια από τώρα όλα αυτά θα παίζουν ρόλο ή οι αλλαγές στην τεχνολογία θα αναιρέσουν τα πλεονεκτήματα των βαρυφορτωμένων με βλήματα πλοίων; Κάτι σαν τα πλοία του Β’ΠΠ που τα γεμίζαν κανόνια ενόσω αναπτυσσόταν οι τεχνολογίες των πυραύλων. Μήπως ένα πολυηχητικός πύραυλος δεν μπορεί νααναχαιτισθεί ούτε από 32 ESSM στο μέλλον;

sotbak

όταν όμως θα βγουν (ακόμη και στο κεντρικό Αιγαίο) οι ΤF-2000 με το φόρτο όπλων τους τότε οι MMSC θα ψάχνουν να κρυφτούν….και μόνο με τακτικές τύπου…. Κανάρη θα ελπίζουμε να κάνουμε κάτι, όμως και πάλι η απαγόρευση περιοχής στο Αιγαίο θα έχει επιβληθεί από τον αντίπαλο. Είναι λάθος τα παράκτια αυτά πλοία ακόμη και στο Αιγαίο…

NICKB

Το ότι οι Πολυηχητικοί πύραυλοι θα είναι Μη ανασχέσιμοι από ESSM, με κανένα τρόπο δε σημαίνει ότι καταργούν την ανάγκη ύπαρξης ESSM για τις πολύ περισσότερες (ήδη υπάρχουσες) άλλες απειλές.
Απλώς, διαλέγεις ένα σκαρί που θα έχει από άποψη χώρων (άρα εκτοπίσματος), πλεονάζουσας ενεργειακής ισχύος & μελλοντικών προβλέψεων, τη δυνατότητα οικονομικής (χωρίς την ανάγκη αγοράς Νέου πλοίου) αναβάθμισης της Αντι-πολυηχητικής αμυντικής του ικανότητας.

Δε νομίζω ότι “φθηνά” σκάφη, με μειωμένων δυνατοτήτων ραντάρ, κάτω των 5.000tn μπορούν να επιτύχουν τα παραπάνω…

zolotasnew

Θα πρόσθετα ότι οι ESSM Δεν είναι αντιβληματικοί για αντιπλοικά βλήματα όπως κοι οι ASTER. ΜΟΝΟ οι RAM, ίσως οι CAMM από το σώμα του ASRAAM και δεν έχουμε δοκιμές για τους MICA-VL. Από τους υπόλοιπους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τέτοιοι ο SM-2 για Βαλλιστικούς αλλά σε μέσο ύψος οπότε χρειάζεται έγκαιρη προειδοποίηση.

Vk77

Προσωπικά θεωρώ τις φρεγάτες γενικού ρόλου χάσιμο χρήματος, δεν είναι δλδ vfm. Από 10 φρεγάτες γενικού ρόλου,καλύτερα 5 φρεγάτες αστακοί από όπλα και 5 μεγάλες κορβέτες στα ίδια λεφτά.

NICKB

θα αποφύγω να γελάσω με την έννοια “R&D στην Ελλάδα” (όπως το εχουν καταντήσει).

Είναι όμως παγκοσμίως γνωστό ότι το “R&D” απαιτεί:

– Εξειδικευμένο Προσωπικό/Επιστήμονες (τους “διώξαμε”)
– Χρόνο / υπομονή (δεν έχουμε)
– Πόρους (δε θέλουμε να δώσουμε)

Αν ξεχνάω & κάτι άλλο (πολύ πιθανό), προσθέστε το.

NICKB

Δε θα προσπαθήσουμε να κρύψουμε 1 ελέφαντα σε δωμάτιο.

Θέλουμε να στείλουμε στην απεραντοσύνη της Α. Μεσογείου (ή πίσω από κάποιο νησί του Αιγαίου) ένα σκάφος 4 μέτρα μακρύτερο & 0,20 εκατοστά φαρδύτερο από “φρεγατο-κορβέτα”.

Και οι 2 stealth σε σχέση μέ ότι έχουμε τώρα. Που βλέπετε το “μεγαλύτερο στόχο”;

Gunner

Πρέπει να αλλάξετε το μύθος με το προπαγάνδα.

eclipse82

Συνεπώς εφόσον η πολιτική επιλογή είναι τελικά η πρόταση “πακέτο” της LM κι εφόσον οι 30ετεις ΜΕΚΟ εξοπλιστούν με την έκδοση Fixed του ΤRS-4D, θα φέρουν καλύτερο ραντάρ από τα νέα πλοία του ελληνικού ΠΝ (MMSC) και πιθανότατα καλύτερο ASW εξοπλισμό (σόναρ συρόμενο και τροπιδας αν δεν κάνω λάθος). Νομίζω ότι και μόνο αυτή η σκέψη, θα έπρεπε να προβληματίσει έστω και λίγο τον γράφοντα. Αλλά προφανώς η πρόθεση του κειμένου είναι να εγείρει ράλλυ σχολίων.

flatspin

“το ΠΝ θα επιλέξει ανάμεσα στο TRS-4D fixed vs rotator”

Ας ελπισουμε πως δε θα υπονομεύσουμε τις ενοπλες δυναμεις μας εγκλωβιζόμενοι σε αθλια διλλήματα για να παρουσιάσουμε τεμεκ επενδυτη στα ναυπηγεια. Τετοια διλληματα ειναι διασπαθιση χρημάτων του ελληνικου λαου. Τιποτα παραπανω, τιποτα παρακάτω.

killpete

Η απόφαση για MMSC είναι πολιτική απλά το ΠΝ θα κάνει ότι μπορέσει, στα στενά περιθώρια που του έχουν βάλει, για να τις φερει στα μέτρα του.
Από εκεί κ έπειτα ότι πληρώνεις παίρνεις και οι Αμερικανοί είναι μανούλες στο μάρκετινγκ… Από το 1:05…
https://youtu.be/jcYPEd0vH30

Fiorentino

Είναι ενδιαφέρον το βίντεο μετά από το 1:05, που δείχνει 32 cells (1:22) ή ότι άλλο θέλουμε και ένα radar άγνωστο στα δικά μου μάτια, fixed. αν λυνόταν και το πρόβλημα του sonar, εντέλει μια καλούτσικη λύση. και με χρηματοδότηση, έτσι για να ακούν άλλοι, γάλλοι, άγγλοι κλπ.

Doric

Το βιντεο αυτο ειναι παλιο.Του 2014.
Απο τοτε,δυστηχως δεν εχει εμφανιστει κατι τετοιο.
δεν μπορουμε να ξερουμε αν ειναι απλα ενα μοντελο η’ αν υπαρχει ΕΤΟΙΜΗ μηχανολογικη μελετη για το συγκεκριμενο πλοιο.Αν δεν υπαρχει σημαινει οτι καποιος θα πρεπει να πληρωσει για αυτην.
Αν δεχτουμε ως benchmark τα χοντρικα 1bill USD για τις σαουδαραβικες MMCS (ας πουμε απο 900 ως 1,1Bill ) οτιδηποτε εξτρα θα ανεβαζε το κοστος φτανοντας η’ και ξεπερνωντας αλλες προτασεις.
Επισης,οπως εγραψα σε αλλο σχολιο το οποιο κοπηκε απο την λογοκρισια,δεν υπαρχει κανενας λογoς να συζηταμε με τους Αμερικανους για MMCS εαν δεν ερθουν -τουλαχιστον- 2 Arleigh Burke.
Τιποτα λιγοτερο απο Α.Β δεν χρυσωνει τετοιο χαπι.

killpete

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπαλλήλου της LM στο video (Joe North, Vice President of Littoral Ships Systems at Lockheed Martin), η μελέτη αφορά “έκδοση για εξαγωγικούς πελάτες” και δείχνει τις δυνατότητες της σχεδίασης. Το ραντάρ είναι το SPY-1F όπως ακριβώς αναφέρεται και στο άρθρο. Το οτι κανείς δεν την έχει αγοράσει μέχρι τώρα με αυτή τη διαμόρφωση ίσως ενέχει κόστη ενσωμάτωσης αλλά μελέτη υπάρχει τόσο για το ραντάρ όσο και για 4 ΜΚ-41, ήτοι 32 κελιά, ήτοι 128 essm.
Το πιο ενδιαφέρον για μένα είναι στο 1:48 που αναφέρεται σόναρ συρώμενο ΚΑΙ γάστρας για μια μικρότερη έκδοση 90 μέτρων.
Όλα αυτά ήταν μελέτες του 2014 όμως. Στην πράξη το πλοίο έχει παραχθεί μόνο για το USN και τη Σαουδική Αραβία στις εκδόσεις και εξοπλισμό που ξέρουμε.
Δυνατότητα για έξτρα, ΑΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ, υπάρχει, όπως υπάρχει και στις [email protected] HN όπως και σε κάθε πλοίο.

Polaris

Ολα δειχνουν οτι θα παρουμε το αυτοαναιρουμενο MMSC οποτε συνηθειστε την ιδεα του TRS-4D. Για αυτο το πλοιο δεν ειναι κακο παντως. Αυτο το πλοιο μου θυμιζει την BMW 5πορτη σειρα 4 , που η κουπε εκδοσης της σειρας 3 που ειναι 5πορτη. Η LCS ειναι ενα καλο πλοιο που επιχειρει σε παρακτια περιβαλοντα χαμηλης εντασης υπο την προστασια μεγαλυτερων πλοιων.
Βεβαια συρομενο σοναρ σε παρακτιο πλοιο ειναι εντελως κουλο αλλα αφουν δεν μπορουσαν να βαλουν τροπιδας τι να κανουν , να το αφησουν χωρις σοναρ;
Η MMSC χανει το πλεονεκτημα της ταχυτητας σε σχεση με την LCS λογω βαρους. Εν το μεταξυ εμεις θα βαλουμε CIWS, απο οτι φαινεται 2 MK41, 76αρι και δεν ξερω εγω τι αλλο. Να δουμε ποσο πανω απο τους 30 κομβους θα πηγαινει.
Επισης το γεγονος οτι δεν εχει τορπιλοσωληνες δεσμευει 6-8 κελια, αρα μας βλεπω με 32 ESSM.
Αυτο το πλοιο λοιπον ειναι κορβετα στην εποχη που ζουμε, μπορει να ηταν φρεγατα με αυτο τον οπλισμο πριν 20 χρονια.
Το ρανταρ ισως ειναι το μικροτερο απο τα προβληματα του πλοιου.
Καλοταξιδα να ειναι.

Jim_Pap7

Έχετε κάποιο link να δούμε αυτήν την έκδοση που αναφέρετε με τα 32 κελία mk41 και το millenium;

peth05

“Σε παλαιότερη έκθεση Euronaval του 2014 παρουσιάστηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόπλασμα της Freedom που περιελάβανε: AN/SPY-1F(V), δύο ραντάρ καταύγασης AN/SPG-62, CIWS Millennium, πυροβόλο OΤΟ Melara των 76 mm, 4×8 VLS Mk41”

Υπάρχει πιθανότητα η ελληνική διαμόρφωση των ΜΜCS να είναι κάπως έτσι;

Doric

Οχι,γιατι αν ειναι ετσι θα κοστιζει 1,5 δισ+

Last edited 1 month ago by Doric
Mageiras

Sea fire των 500χλμ θα υπάρξει, απλά δεν θα μπαίνει στις Belharra καθώς προορίζεται για μεγαλυτερο τοναζ…
Αν σκέφτεστε σε ποιο θα μπορουσε να μπει, ναι…πολυ πιθανον να μπαίνει στις type31. Άλλος ένας ποντος για αυτό το (λες και φτιάχτηκε για εμάς) πλοίο…

sotbak

+1 από μένα!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vas

Και στις FREΜΜ άνετα θα μπορεί να μπει, είτε για νέες ναυπηγήσεις, είτε αργότερα για αναβάθμιση υπαρχόντων.

gdmast

Υπάρχει ήδη σχέδιο για SF στις Fremm.

dk137

Ή στις μεγαλύτερες [email protected] που θα φτάνουν τους 5.5k τόνους.

NICKB

Αυτό που λές “Παίζει” (λόγω μεγάλου μεγέθους ραντάρ που απαιτεί η S-Band), αλλά μη ξεχνάς ότι οι Γάλλοι πάντα στις δημόσιες “παρουσιάσεις” τους υποβαθμίζουν (εσκεμμένα;) κάποια στοιχεία των αμυντικών συστημάτων τους ή δε διαφημίζουν “επιθετικά” τα πραγματικά πλεονεκτήματά τους. Τα παρουσιάζουν εκεί που πρέπει

Παράδειγμα η εμβέλεια των SCALP-EG, ή η επίδοση των ICMS-2000 MK2 σε σχέση με ανταγωνιστικά (βάσει σχολίων ανθρώπων που τα έχουν “χρησιμοποιήσει”).

Aντίθετα, κάποιοι “άλλοι” μονίμως Υπερεκτιμούν τα δικά τους…
Όταν βομβαρδίστηκε η Τουρκική αεροπορική βάση στη Λιβύη, όλοι “υπέθεσαν” ότι χρησιμοποιήθηκαν Γαλλικά α/φ-συτήματα-όπλα. Ακόμη και μετά από τόσους μήνες, οι Γάλλοι δε λένε τίποτα… Σκέψου να ήταν στη θέση τους Αμερικάνικα α/φ-συστήματα-όπλα. Όχι μόνο θα είχαν αποκαλύψει τα πάντα, αλλά θα το είχαν εκμεταλλευτεί και Πωλησιακά…

Προφανώς πρόκειται για 2 διαφορετικές Σχολές Στρατηγικής Σκέψης/Οικονομικών/Μάρκετινγκ, 2 διαφορετικές Κουλτούρες.

Last edited 1 month ago by NICKB
Stealth

Πιστευω πως βαζουμε το καρο μπροστα απο το αλογο σε αυτη τη συζητηση.

Η επιλογη των ρανταρ ειναι συνδεδεμενη με την επιλογη των ρολων που θελουμε τα πλοια να εκτελεσουν.Επισης, ειναι συναρτηση των ΑντιΑεροπορικων βληματων που θελουμε να τοποθετησουμε στα πλοια, καθως δεν μπορουν ολα τα ρανταρ να χρησιμοποιηθουν με ολα τα βληματα. Υπαρχει και το θεμα της ολοκληρωσης ολων αυτων των συστηματων στο Συστημα Διαχειρησης Μαχης του πλοιου (CMS).

Ποιες ειναι οι απαιτησεις μας? Ποιο ΑντιΑεροπορικο βλημα θελουμε? Θελουμε τα Aster, MICA, CAMM της Ευρωπαικης MBDA η μηπως τα ESSM και SM-2 της Αμερικανικης Raytheon?? Θελουμε περιστρεφομενο ρανταρ η με σταθερης διαταξης πανελ? Τα σταθερης διαταξης κοστιζουν περισσοτερο καθως εχουν 4 κεραιες και εχουν πολυ μεγαλυτερο βαρος.

Η Thales βγαζει ενα σωρο ρανταρ, τοσο για να χρησιμοποιηθουν μαζι με πυραυλους Αster (π.χ. τα Sea Fire-500, Herakles), οσο και για να χρησιμοποιηθουν μαζι με ESSM και SM-2 (NS100, NS200, APAR blk 2, SMART-L, Sea Master-400). Η Hensoldt βγαζει το TRS-4D τοσο σε περιστρεφομενη οσο και σε σταθερη εκδοση με 4 πανελ. H Saab επισης προσφερει το Sea Giraffe 4A τοσο σε περιστρεφομενο οσο και σε σταθερη διαταξη (Fixed Face). Μηπως θα επρεπε να κανετε μια εκτενη παρουσιαση ΟΛΩΝ των παρακατω ρανταρ. TRS-4D, Sea Fire-500, NS100, NS200, APAR blk 2, SMART-L, Sea Master-400.

Τοσο οι Μπελχαρα οσο και οι MMSC ειναι τραγικες και πανακριβες επιλογες ως φρεγατες γενικης χρησης. Η Μπελχαρα ειναι φρεγατα με κοστος 1+ δις αλλα χωρις CIWS και με 16 κελια χωρις quad-pack. Για να τη φερουμε στα μετρα μας θα πρεπει να πληρωσουμε 1,5 δις ευρω, τεραστιο ποσο. Απο την αλλη εχουμε το παρακτιο περιπολικο MMSC χωρις σοναρ τροπιδας και κοστος 1+ δις. Ολες οι χωρες βρισκουν σοβαρα και στιβαρα πλοια και αγοραζουν με κοστος 300 με 500 εκ. ευρω και εμεις συζηταμε για πλοια με κοστος 1+ δις και χωρις βασικα πραγματα. Μεχρι και η Αιγυπτος αγορασε ετοιμοπαραδοτες FREMM εναντι 600 εκ. ευρω. Ειμαστε σχεδον σαν ανεκδοτο. Δεν ειναι στραβος ο γυαλος, στραβα αρμενιζουμε.

Oι Γαλλοι δεν εχουν αλλα πλοια να μας προσφερουν αντι για τις Μπελχαρα?

Kαποιος λογικος ανθρωπος θα σκεφτοταν το εξης. Η Γαλλικη Naval Group που κατασκευαζει τις Belharra, κατασκευαζει επισης τις κορβετοφρεγατες Gowind 3100 οπως αυτες που αγορασε η Μαλαισια, και που εχουν εκτοπισμα φρεγατας (3100 τονοι), λογικο κοστος και μπορουν να αποκτηθουν σε βαθος χρονου σε μεγαλους αριθμους ωστε να ανανεωθει ο στολος. Το κοστος ειναι 300-450 εκ., αναλογως της διαμορφωσης συμφωνα με τα συμβολαια της Ρουμανιας και των ΗΑΕ.

Η βασικη εκδοση των Gowind φερει Aster και εχει το Συστημα Διαχειρησης Μαχης SETIS. Τα ΗΑΕ επελεξαν να βαλουν πανω στο πλοιο εκτοξευτες ΜΚ-41 με ESSM, RAM και ΣΔΜ TACTICOS οπως στις Baynunah. Μπορει να παρει πυροβολο 76 χιλιοστων και οποιον αντιπλοικο πυραυλο θελουμε (Exocet, NSM κτλ). Το πλοιο εχει σοναρ τροπιδας και συρομενο. Βαζουμε πανω και ενα αξιοπρεπες περιστρεφομενο ρανταρ (NS100, NS200, Sea Giraffe, ΤRS-4D rotator κτλ) η ενα ρανταρ με σταθερα πανελ (TRS-4D fixed, Sea Giraffe 4A FF, Sea Master-400, APAR Blk2) και ειμαστε κομπλε.

Παραγγελνουμε 4 πλοια με 4 σαν option και με ναυπηγηση στην Ελλαδα και θα εχουμε ναυπηγεια που θα λειτουργουν για τα επομενα 10+ χρονια και πλοια γενικης χρησης που να μπορουν να εκτελεσουν ολες τις αποστολες που θελει το ΠΝ. Δηλαδη τι αλλο θελουμε απο ενα πλοιο γενικης χρησης???

Την ιδια ακριβως λογικη μπορουμε να ακολουθησουμε με οποιοδηποτε αλλο σοβαρο σκαρι (π.χ. ΜΕΚΟ-Α200, Iver Huitfeldt / Type-31, Damen Sigma κτλ). Η MMSC δεν ειναι σοβαρο σκαρι και ουδεποτε θα γινει.

Last edited 1 month ago by Stealth
Vk77

Πολλά ερωτήματα μας δημιουργήσατε βραδυατικα.
1.το ns100 δλδ είναι ισάξιο του seafire και το ns200 που η Thales του δίνει μέγιστη ακτίνα 400km καλύτερο?
2. Εξήγηση γιατί ανίχνευση στόχου επιφάνειας το ns100 δίνει 80km και το trs 4d μόλις 14 υπάρχει?
3. Αυτό με το αφνε σε χαμηλό ύψος 100km και μεγιστη ακτίνα 250 για μαχητικό είστε σίγουροι ότι είναι σωστό? Η λογική λέει ότι και η μέγιστη ακτίνα πρέπει να αφορά μεγάλο στόχο όπως αφνε.

MPAMPIS

Spy 1F σημαίνει AAW σκάφος και αυτο απορρίπτεται…..και πολυ καλως σε αυτο το εκτόπισμα…….

Vk77

Πολλά ερωτήματα μας δημιουργήσατε βραδυατικα.
1. Κάποια εξήγηση γιατί το ns100 βλέπει στόχο επιφάνειας στα 80km και το trs 4d μόλις στα 14?
2.Το ns100 είναι δλδ ουσιαστικά μια η άλλη με το sea fire και το ns200 που η thales του δίνει μέγιστη ακτίνα 400χλμ καλύτερο?
3. Αυτό με το αφνε σε χαμηλό ύψος στα 100χλμ και μέγιστη ακτίνα για μαχητικό αεροσκάφος σε μεγάλο υψόμετρο 250χλμ είστε σίγουροι ότι είναι σωστό? Η λογική λέει ότι η μέγιστη ακτίνα πρέπει να αφορά επίσης μεγάλο στόχο όπως αφνε σε μεγάλο υψόμετρο.

Vk77

Το 1 δεν σημαίνει τότε ότι το ns100>>trs 4d και ένας ακόμη λόγος (λες και δεν υπήρχαν ήδη πολλοί) να προτιμήσουμε type31 HN από mmsc?
Σχετικά με το 3, αν το ραντάρ βλέπει f16 σε μεγάλο υψόμετρο στα 250χλμ αυτό δεν σημαίνει ότι θα βλέπει ένα μεταγωγικό η ιπτάμενο τάνκερ η AWACS ακόμη πιο μακριά και άρα τα 250 δεν είναι η μέγιστη ακτίνα του?

Vas

Μην ξεχνάμε όμως ότι ένα ΑΦΝΣ έχει ίχνος πάνω από 50 RCS.

zolotasnew

Ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση στις χθεισινές παρατηρήσεις μας, Βέβαια πάλι ατόπημα. Κι εξηγούμαι: οι εμβέλειες στα fixed panel είναι συνάρτηση του αριθμού T/X Modules, δλδ όσο μεγαλύτερη επιφάνεια τόσο μεγαλύτερη εμβέλεια. αυτές είναι και οι διαφορές μεταξύ SPY-6 v1, v3 και v4. Επίσης, είναι και συνάρτηση Μπάντας Λειτουργίας: μεγαλύτερη εμβέλεια δίνει η μπάντα E/F (ex-S) του SF, του SAAB 4A FF, του SPY-6 v4 και του SPY-7 (ex SPY-1F) έναντι μεγαλύτερης διακρινότητας (λεπτομέρειες στίγματος) της Μπάντας G (ex-C) των TRS-4D, LEONARDO KRONOS GRAND που έχουν δυνατότητες καταύγασης μόνο σε βολές ενεργού αισθητήρα (ASTER ή ESSM Block II) και έναντι μεγαλύτερης κατευθυντικότητας δέσμης της Μπάντας I (ex-X) των APAR Bl. II, SPY-3 (των Zumwaltt) και KRONOS StarFire (των PPA) που χρησιμοποιούνται πάντα σε συνδυασμό με VFR για να παίρνουν στοιχεία περιοχής και να δίνουν στοιχεία βολής. Δυνατότητα διπλής Μπάντας στο ίδιο panel θα δουμε από τα block παραγωγής FY 2022 και μετά του SPY-6 v1 και v4. Όμως όλη η κουβέντα είναι φιλολογικού τύπου καθώς ΚΑΝΕΝΑ από τα ευρωπαικά δεν έχει δυνατότητα FMS εκτός από το Rotate TRS-4D (AN/SPS-80) και το Rotate Sea Giraffe AMB(AN/SPS-77 για τα Independence-class LCS).

ANDREW

Άρα, εκεί που εντοπίζω το πρόβλημα, είναι η εμμονή μας στον essm block 2. Και στην τελική, σιγά την επένδυση που έχουμε κάνει για να την κλαίμε. Η intracom μια χαρά μπορεί και χωρίς εμάς. Εμείς γιατί δεν κοιτάμε τον camm και ακόμα καλύτερα δεν συμβάλουμε έστω και με ένα ποσό στην ανάπτυξη του camm er σε quad pack στους Mk41; Γιατί εν έτη 2020 δεν στρεφόμαστε σε έναν πύραυλο ελαφρύ, future proof και ικανό να χρησιμοποιηθεί από ναυτικό, στρατό ξηράς και αεροπορία; Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως απ την στιγμή που ο camm δεν θέλει καταυγαση, θα μπορεί το trs 4d να ρίχνει συνεχώς και να εμπλέκει ασταμάτητα στόχους. Θα δίνει απλά τις συντεταγμένες και μετά την υπόλοιπη δουλειά την κάνει ο ερευνητής του πυραύλου. Συστοιχίες με camm στα νησιά που θα χρησιμοποιούνται και από το trs 4d και γενικά από όλα τα υπόλοιπα διασυνδεδεμενα μέσα, γιατί δεν έχουμε ακόμα; Και στην τελική γιατί να μη πάρουμε ποσοστό με μια σοβαρή αγορά αριθμού camm/camm er. Μια χαρά θα μπορέσουμε να τσιμπήσουμε έστω 2% όταν θα τον χρησιμοποιεί αεροπορία, ναυτικό και στρατός. Και στην αεροπορία ίσως θα ήταν καλός αντικαταστατης για aim 9, iris t. Όποιος γνωρίζει ας σχολιάσει, γιατί μπορεί να γράφω μπαρούφες. @Πτηση τι λέει για αυτά;

Zaxos

Γιατι δε βαζετε στη συγκριση κ
smart L/apart???

tnt-am

Φιλότιμη προσπάθεια σύγκρισης των ραντάρ, με το αποτέλεσμα να μην αλλάζει.
Ο συνδυασμός SEA FIRE/ASTER ειναι κλάσης ανώτερος του TRS4D/ESSM.
Με το Spy1F (το οποίο θα αναβαθμίζεται μελλοντικά) μπορεί να υπάρξει σύγκριση και αν είναι να φορτωθούμε τα παλτά τουλάχιστον να τους αναγκάσουμε να τοποθετήσουν ότι καλύτερο (SPY1, SM2/Cammer, NSM, τορπίλες) αλλιώς αντίο Ζωή.
Τελικά σώνουμε τους ψήφους στα Ναυπηγεία και καταστρέφουμε το ΠΝ.

Last edited 1 month ago by tnt-am
christos_choris_a

Τα 50 χιλιόμετρα παραπανίσιας εμβέλειας του SeaFire αξίζουν σε κάθε περίπτωση. Η εικόνα του θα συγχωνεύεται με αυτή των Erieye ή των P-3B και θα είναι διαθέσιμη στους ελεγκτές αεράμυνας ή μέσω data-link 22 ( i-16 για τα αεροσκάφη ) διαθέσιμη απευθείας στους χειριστές των α/φ αναχαιτησης. Αν έχει και 12 ASTER-30 επάνω για ώρα ανάγκης καλό θα ήταν. Προφανώς δε θα χρειαστεί να διαχειριστεί παραπάνω από 800 στόχους.

NICKB

Δε νομίζω τα 300χλμ του SF να έχουν καμμιά σχέση με τα 250χλμ του TRS. Όχι για τη διαφορά των 50χλμ, αλλά γιατί ο τρόπος λειτουργίας του TRS μάλλον δεν επιτρέπει την επιχειρησιακή αξιοποίηση τέτοιας εμβέλειας (ίσως να “βλέπει” κανένα B-747 στα 30.000 πόδια).

evaggelos

μυθος και το sf τι αλλο μενει να μαθουμε? οτι ο sm2 ειναι καλυτερος του aster30?

Arionas

Μεγάλες διαφορές στα πλοία είναι

Το ένα πλέει και κάνει αποστολές το άλλο τώρα το γνωρίζουμε με ότι συνεπάγεται αυτό και στης δύο περιπτώσεις..

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος πολύ σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγχρονο πεδίο μάχης.

Η μεγαλύτερη εμβέλεια σε αντιαεροπορικη κάλυψη.. 4 γαλλικά πλοία όχι μόνα τους αλλά φτάνουν να καλύψουν Αιγαίο και διαδρομες στην Ανατολική μεσόγειο.

Vas

Καταρχάς να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, ακόμα και η ίδια η εταιρία λέει για 500χλμ και μετά για 300χλμ
https://www.thalesgroup.com/en/markets/defence-and-security/naval-forces/above-water-warfare/sea-fire
Στο άρθρο λέει στην αρχή 300 και κάτω κάτω για 500.
Το ίδιο συμβαίνει με το TRS-4D, αλλού αναφέρει 110 χλμ έναντι μαχητικού για το Fixed και 100 για το rotaror, που συνήθως αναφέρονται σε μαχητικά 4ης γενιάς(1 με 2 RCS) και λογικά αναφέρεται σε μεσαία+ ύψη.
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-fixed-panel/
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-rotator/
Και μετά λέει για ΑΦΝΣ για 100χλμ όπως εδώ https://www.hensoldt.net/fileadmin/HENSOLDT_2019/Products/Radar_IFF_Datalink/0810_17_TRS-4D_R_Infoblatt_E_intranet.pdf

Αλλά μην κολλάμε μόνο στην εμβέλεια, εξάλλου και 500χλμ να έχεις αυτά είναι για στόχους που πετούν στα 60.000 πόδια, αφού ο ορίζοντας στα 60.000 είναι 500χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας.
Παίζουν και άλλα ρόλο και σημαντικότερα θα έλεγα από την μέγιστη εμβέλεια όπως δυνατότητα διαχείρισης στόχων, δυνατότητες έναντι χαμηλών ιπτάμενων ιχνών(εδώ παίζει ρόλο σε τι ύψος θα είναι το ραντάρ), δυνατότητα έναντι στόχων με χαμηλό RCS, έναντι σκαφών επιφανείας, και πολλαπλές εμπλοκές.
Ειδικά στο τελευταίο που είναι για μένα ίσως το σημαντικότερο, εσείς οι ίδιοι είπατε εδώ https://www.ptisidiastima.com/choices-for-mmsc-hn-radar/ το TRS-4D με 2 CEROS 200 έχει δυνατότητα για 6 εμπλοκές με μόλις 2 στην τελική φάση. Ενώ το Sea fire μπορεί μέχρι 16 στόχους σε συνδυασμό με τα ASTER-15/30 που είναι ενεργής καθοδήγησης, ή οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο όπως το CAMM.
Εν ολίγοις ο συνδυασμός Sea fire με ASTER αλλά και MICA VL NG όπου τα τελευταία θα έχουν AESA αισθητήρα, αλλά ακόμα και τα CAMM αν τελικά οι Γάλλοι αποφασίσουν να τα πιστοποιήσουν θα είναι πολύ ανώτερος συνδυασμός όσο αφορά επιθέσεις κορεσμού σε σχέση με το TRS-4D και τα ESSM/SM-2MR ακόμα και αν τα τελευταία είναι των τελευταίων εκδόσεων.
Και έχει πολύ μεγάλη σημασία ο μεγάλος αριθμός ταυτόχρονων εμπλοκών καθώς το Αιγαίο θα κορεστεί από τα δεκάδες βλήματα που θα φύγουν εκατέρωθεν, για αυτό τα νέα σκάφη μας θα πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν πολλές ταυτόχρονες εμπλοκές με εκτόξευση ισάριθμων βλημάτων προς αντιμετώπιση των εχθρικών στόχων.

Last edited 1 month ago by Vas
Scalp_eg

Η Belharra είναι πανάκριβη δεν κάνει όσα υπόσχετε και είναι πολιτική επιλογή.
Έμμεσα αυτό μας λέτε σε κάθε άρθρο.
Σύμφωνοι.
Τι από όλα αυτά δεν είναι η mmsc?
Δεν είναι πανάκριβη? (γι αυτά που προσφέρει)
Τι κάνει καλά? aaw? asw? έχει πυραύλους κρούσης?
Σε τι ακριβώς μπορεί να συγκριθεί με τη μπελαρα?
Δεν είναι πολιτική επιλογή να δώσουμε να ναυπηγεία στους αμερικανους και επιπλέον λεφτά στην ΛΜ?
Καμία αντίρρηση δεν έχω προσωπικά να δεχτώ την οποία επιλογή της κυβέρνησης, όπως θα δεχόμουν τις belharra θα δεχτώ και τις mmsc, αλλά μην βαφτιζετε το κρέας ψάρι για διμιουργεια εντυπώσεων.
Ο συνδιασμος belharra HN και F35 ήταν θεωριτικα ανώτερος αλλά ακριβότερος και λειτουργικά η αδοκίμαστος( belharra) η με τεράστιες παιδικές ασθένειες (F35)
Και η κυβέρνηση άλλαξε δόγμα με το φτηνότερο συνδιασμο rafale και mmsc.
Με το μόνιμο σκεπτικό της (προφανώς και λάθος) πάντα να ικανοποιεί και Αμερικανούς και Γάλλους.
Κάτι πρέπει να μας δώσει και αυτή η αμφιλεγόμενη η mmsc για να την αγαπήσουμε.
Όπως τα! Rafale θα είναι όλα της τελευταίας έκδοσης F3R με τις τεράστιες δυνατότητες τους και χρήση/αποδέσμευση όλων των όπλων τους, και θα αναβαθμιζονται συνεχώς (F4 στο κοντινό μέλλον με αναβάθμιση software)
Eτσι και η mmsc πρέπει να μας δώσει το κάτι παραπάνω σε σχέση με την γνωστή αραβική εκδοση.
Και δεν εννοώ φυσικά τα αυτονόητα (76 strales, αντί 57, Ram21 αντί SeaRam, harpoon ii+(240km) αντί harpoon ii.
Ειτε τους SM2 που σίγουρα θα μπει η fixed έκδοση του trs4d τότε, και λογικά 3χ8 mk41? Ειτε
2χ8 mk41 με asroc er και (γιατί όχι) Lrasm?
Είτε κάτι που έχει τεράστια σημασία στον asw αγώνα, και θα κρατήσει το κόστος πολύ χαμηλα.
Διαμόρφωση του υπόστεγου και για πλήρη χρήση 2 ε/π mh60r.
Κόντρα στο anadolou στη ανατολική μεσόγειο που θα κουβαλάει 5-6 t129
Και 3-4 seahawk, 2 δικές μας mmsc με 4 mh60r που εκτός από τον asw αγώνα με σόναρ τορπίλες ηχοσημαντηρες θα έχουν και nsm μελλοντικα.

LYK

1] Η S μπάντα ειναι οτι πρεπει για την καμπυλότητα της Γης.

2] ττο αλλο ειναι littoral ship. Δεν πρεπει να εχει ισχύ το ραντάρ του και θα αντιμετωπίσει Στέλθ.

3]λα τα άμεσα δεν έχουν καλούς πλευρικούς, πάνω και κάτω λοβούς, μονο κεντρικά

Μια δοκιμή θα μας πεισει

aris32

συζηταμε βρε παιδια για ενα ρανταρ το seafire το οποιο αναπτυχθηκε για πλοια ΑΑW ασχετα που κατεληξε στο πλοιο fdi ( το seafire το ηθελε το ΠΝ στις fremm πριν χρονια) και για ενα ρανταρ που μπαινει σε φρεγατες πολλαπλων ρολων ή γενικης χρησης)
Το καθε ενα απο αυτα ειναι για τον ρολο του ιδανικο. Ιδανικο θα ειναι αν αγοραστουν τελικα η mmsc να μπιυν και στις νεες φρεγατες αλλα και στις μεκο. Ακομα και αλλο πλοιο γενικης χρησης πχ μεκοΑ200 αν επιλεγει το trs4d θα ειναι μια καλη επιλογη για το πλοιο γενικης χρησης μεκοΑ200. Τωρα αν επιλεξεις να κανεις πλοιο ΑΑW και του τοποθετησεις trs4d εισαι αξιος της μοιρας σου.
Και παλι θα το ξαναγραψω αν οι Γαλλοι ερθουν με προσφορα για 4 fdi με 2 strales και 32 micang τον διαγωνισμο τον κερδιζουν.
και παλι θα ξαναγραψω οτι τα 2 πλοια κλασης O.H.PERRY απο Αυστραλια ηταν ιδανικα για πλοια ενδιαμεσης λυσης και δεν ηταν αναγκαιο να δεσμευτουμε με sm2. Τα πλοια με φορτο 32essm (απο το υπαρχον αποθεμα ) και 16 harpoon και 8 vlasroc θα ηταν ιδανικες φρεγατες gp.

tnt-am

“αν οι Γαλλοι ερθουν με προσφορα για 4 fdi με 2 strales και 32 micang τον διαγωνισμο τον κερδίζουν”
Μάλλον στις εντυπώσεις εννοείς, γιατί το συμβόλαιο πάει ζουμπιντο στην LM. Αυτά τα λίγα που διαθέτουμε για εξοπλισμούς θα πάνε στους Αμερικανούς και ταυτόχρονα θα εξαλειψει τις ανησυχίες της Τουρκίας…
Με ένα σμπάρο 2 τριγόνια!

aris32

δεν ξερω για εντυπωσεις παντως το πλοιο θα ειναι ανωτερο απο την mmsc σε ολες τις αποψεις. Σε ρανταρ , σε τεχνολογικο επιπεδο, σε ανθυποβρυχιακη σουιτα , σε επιδοσεις σε εμβελεια , σε δικτυοκεντρικες επιχειρησεις και με τον οπλισμο που αναφερω θα εχει 2 ciws που θα δινουν αυξημενη ισχυ πυρος ( στο αιγαιο καποια στιγμη θα μετρησουν το ποσα κυριο πυροβολα εχεις) και αυξημενες δυνατοτητες αμυνας σημειου. Ακομα και με την επιλογη του camm (που μπαινει τετραδα) θα μπορεις να εχεις και aster30 αλλα αυτη επιλογη αυξανει τον αριθμο των πυραυλων μεσης εμβελειας που εχεις – εκτος και αν φυγουμε απο το βλημα essm και παμε στο camm.

Digenis

Υπόψιν καπου ειχα διάβαση οτι το Heracles των FreDA εχει 400χλμ εμβέλια με περισσοτερα Trx και Ενεργεια απο οτι μια απλη Fremm .Μπορει στο βασικο SF των FDI FR να εκαναν downgrade , και οι Ελληνικες HN απλα να ειχαν περισσοτερα ΤrX και ενεργεια στο ρανταρ .

aris32

το ρανταρ των freda ειναι ενα βελτιωμενα heracles οπου θα μπορει το πλοιο να κανει καλυτερα την δουλεια που προκειται να αναλαβει. Απο εκει και περα δεν μπορω να συγκρινω ενα ρανταρ με ενα αλλο που σχεδιαστηκαν για διαφορετικες δουλειες. Ειναι σαν να κανουμε συγκριση φ16 με φ15. Δεν μπορουν να συγκριθουν τα 2 αεροπλανα αλλα το ενα ειναι πιο φθηνο και το αλλο πιο ακριβο και στην χρηση αλλα και στην συντηρηση και χρηση. Το θεμα ειναι τι θελεις και τι απαιτησεις εχεις.
Για εμενα το ΠΝ εχει απο οσο διαβαζω 5.5δις για νεες φρεγατες 450 εκτ για αναβαθμιση των μεκο και 300 εκτ για ενδιαμεσης λυσης(διορθωστε με αν κανω λαθος). Τα 450εκτ αρκουν για την αναβαθμιση των μεκο και την χρηση τους ως γενικης χρησης πλοια. Θεωρω οτι με τα σχεδον 5.8δις ευρω το ΠΝ μπορει να αποκτησει εως και 8 νεα πλοια (4 νεα και 4 καινουρια και φυσικα αναφερομαι στην Βρετανικη προταση) και να αποσυρει ολες τις S και τις σχεδον ολες τις αναβαθμισμενες S.
Η αμερικανικη λυση θα ειναι αποδεκτη μονο αν ερθει με 2 AB ή TIKO σαν ενδιαμεσης λυσης και αν στις mmsc βαλουν σοναρ τροπιδας. Δεν γινεται στο Αιγαιο να μην εχεις κυρια μοναδα επιφανειας χωρις σοναρ τροπιδας. Θεωρω οτι το mmsc στην τιμη που μας το δινουν ειναι απαραδεκτο να μην εχει σοναρ τροπιδας. Ειναι το ιδιο με το μειονεκτημα της belhara να μην εχει βληματα μεσης εμβελειας που εχει εν μερη το καλυπτες με τo ramblock2 και το strales, Εδω δεν μπορεις να το καλυψεις ουτε με το συρομενο ουτε με το ελικοπτερο.Επισης το πλοιο δεν ξερω αν θα μπορεις να βγει μονο του στην Αν.Μεσογειο. Αν βγει σιγουρα θα απαιτει και μια μεκο διπλα του. Θα ηθελα οποτε στηναναβαθμιση των μεκο να αλλαχτει και η ανθυποβρυχιακη σουιτα. Και αν το συρομενο sonar δεν συμφερει να αλλαχτει θεωρω οτι το σοναρ τροπιδας των μεκο πρεπει να αλλαχτει. Και ολα αυτα αν η αμερικη δεχτει να μας δωσει 2 AB ή ΤΙΚΟ. Χωρις την προυποθεση αυτη θεωρω οτι η αγορα των mmsc ειναι μια λαθος κινηση διοτι δεν μας δινει το μεγαλο πλεονεκτημα πιυ χρειαζομαστε.
ΣΕ οτι αφορα την Τουρκια. Η νεα φρεγατα που θα κανουν θα εξοπλιστει με Τουρκικης κατασκευης συστηματα. Αντιγραφη του οτομελαρα των 76χιλ, 16 vls με πυραυλους hisar 25χλμ αγνωστων επιδοσεων ρανταρ smarts παλιοτερης γενιας, τουρκοποιημενο cms παλιοτερης γενιας tacticos εγχωριας σχεδιασης σοναρ τροπιδας 8 εγχωριας κατασκευης Κ/Β atmaca παλι μιας αντιγραφης των harpoon με κινητηρα απο τους exocet. και 1 ciws τουρκικης κατασκευης 35χιλ με ahead πυρομαχικα παλι αγνωστων επιδοσεων. Ολα αυτα σε ενα πλοιο 3000τν εκτοπισμα λιγο μεγαλυτερο απο την αποτυχημενη σχεδιαση των κορβετων. Η μονη κυρια μοναδα επιφανειας ειναι οι αναβαθμισμενες μεκο200 trackII. οι παλιοτερες θα αναβαθμισθουν δεν ξερω σε τι επιπεδο αλλα αρχικα ηταν χειροτερες απο τις ελληνικες μεκο και οι 8 ohperry οι 4 που αναβαθμιστηκαν εχουν ενα νοημα σε οτι αφορα οτι εχουν νεο ρανταρ και 32 essm και sm1 που απετυχαν στην λιβυη για τις υπολοιποες 4 μη αναβαθμισμενες ειναι νομιζω σε κακο επιπεδο μιας και εχουν μονο sm1. Αρα το ΠΝ δεν ειναι μακρια σε οτι αφορα την ποιοτητα ( μιας και η αναβαθμιση των μεκο και η αγορα 4 νεων πλοιων ) την φερνουν στο ιδιο επιπεδο αριθμων αξιομαχων μοναδων ( τις αναβαθμισμενες S τις βαζω στο ιδιο επιπεδο με τις μη εκσυχρονισμενες τουρκικες μεκο και ohperry). Η διαφορα ειναι στο αριθμητικο κομματι οπου η τουρκια μπορει να βγαλει 16 κυριες μοναδας 4 +6 κορβετες (οι γαλλικες κορβετες ειναι πραγματικα ανευ πολεμικης ισχυς αλλα παραυτα θεωρουνται κυρια μοναδα και οι Τουρκοι τις αναβαθμιζουν) . Αραθελουμε 14 κυριες μοναδες και σε οτι αφορα τις κορβετες μπορουμε να αγορασουμε την λεγομενη ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ κλαση και να φερουμε στο πεδιο ενα πλοιο ανωτερων επιδοσεων απο τις αντιστοιχες τουρκικες σε μικροτερο εκτοπισμα.
Στην περιπτωση επιλογης της Βρετανικης προτασης θα παραταξουμε 12 πλοια γενικης χρησης ανωτερα απο τα Τουρκικα πλοια και σχεδον θα ισοφαρισουμε αριθμητικα μιας και πιστευω οτι 2-4 S θα παραμεινουν σε υπηρεσια.
ελπιζω να εγινα κατανοητος.

Digenis

Για να μπορεσουν τα FCR των MMSC που δεν ειναι σε Fixed παντελ να κανουν 16 uplink ταυτοχρονα πρεπει να βαλουμε τα Ceros καπως ετσι

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTyzUxwQfZPImm-hdS6s_mqJzAWwkXx6gVixw&usqp=CAU

Μη σου πω και 4 Ceros ”λιγα” θα ειναι .

NikolakiEfentis

“Βλέπουμε εξαιρετικά πιθανό το TRS-4D fixed panel για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, περισσότερο από τις MMSC.”
Και μόνο το γεγονός ότι στο παλαιότερο πλοίο θα μπει καλύτερο ραντάρ από το καινούργιο πλοίο που υποτίθεται είναι πολύ ανώτερο και στην αιχμή της τεχνολογίας πάααρα πολλά…
 
Η «πλάκα» είναι πως ακόμη και το περιστρεφόμενο να μπει στις ΜΕΚΟ, αν μπει στον πρόσθιο ιστό, πάλι καλύτερες θα είναι καθώς μάλλον θα μπορούν να διατηρήσουν και το DA-08 για έγκαιρη προειδοποίηση!
 
Αυτό που θα έπρεπε να προστεθεί στο άρθρο είναι το γεγονός ότι τα ραντάρ σταθερών διατάξεων επειδή ακριβώς σαρώνουν αδιαλείπτως την περιοχή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού του στόχου απ΄ ό,τι τα περιστρεφόμενα, ακόμη κι αν μιλούσαμε για ραντάρ με την ίδια ισχύ. Επιπλέον, οι ταυτόχρονες λειτουργιες όπως όταν εκκινεί η «καθοδήγηση» πυραύλου μαζί με την λειτουργία έρευνας, μειώνει και αυτή την εμβέλεια
 
Επιπλέον, το ΠΝ θα αναγκαστεί να αρκεστεί στις όποιες διαδικασίες/δοκιμές ολοκλήρωσης για την Σαουδική Αραβία ενώ το SeaFire θα αναπτυχθεί/ολοκληρωθεί για το Γαλλικό Ναυτικό, σωστά; Γιατί αλλιώς θα μπορούσε να υιοθετηθεί η (συγκριτικά) καλύτερη λύση του SPY-1F – ούτε αυτή βέβαια δύναται να εκμεταλλευτεί πλήρως τους SM-2, όπως είναι γνωστό από την εποχή της κορβέτας AFCS…
 
Κατά την γνώμη μου, αν αποκτηθούν λοιπόν οι MMSC, το ΠΝ θα λάβει πλοία που υπολείπονται πολύ σοβαρά από την αιχμή της τεχνολογίας, με δυνατότητες εμπλοκών AAW στην καλύτερη περίπτωση, στο μισό των άλλων Δυτικών λύσεων που προσφέρονται εδώ και 2 δεκαετίες.
 
Εν τω μεταξύ, οι ΜΕΚΟ περιμένουν έτσι; Προφανώς δεν τρέχει τίποτα…

Stealth

Σωστοτατος.

To γραφει αλλωστε και η ιδια η κατασκευαστρια εταιρια Thales στο ιντερνετ

The radars in the Integrated Mast are non-rotating, four-faced active phased array radars, which in itself is a major performance enhancement. As the four faces operate simultaneously, the radars achieve four times the time on target achieved by a rotating radar.

https://www.thalesgroup.com/en/innovation/integrated-mast

Για τους SM-2 υπαρχει επισης ο συνδυασμος APAR Blk 2 + SMART L MM, η εναλλακτικα ο συνδυασμος APAR Blk 2 + Sea Master-400 πανω στον ιδιο ιστο.

NICKB

Μας δίνουν SM-2;

peet14

Αγαπητή Πτήση σε κάποιο σημείο γράφετε

Εδώ να τονίσουμε, μια ακόμη φορά, πως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για το θέμα των φρεγατών, καθώς δεν έχει απαντηθεί το Letter of Request for LoA που αναμένεται να σταλεί από το ΠΝ προς το USN.

Δεν είναι λίγο οξύμωρο αυτό που γράφεται ;Πώς γίνεται να απαντηθεί κάτι που δεν έχει σταλεί ;
Τελικά έχει σταλεί ή οχι LOR?

peet14

Σας ευχαριστώ πολύ .
Πάντως θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να γίνει μια συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής ,όπου θα δινόταν κάποιες διευκρινήσεις , με επίσημο τρόπο ,σχετικά με το θέμα των φρεγατών .
Επειδή πρόκειται για θέμα μεγίστης σημασίας και που σίγουρα θα απασχολήσει και την επόμενη κυβέρνηση -όποια και είναι – καλό θα ήταν να ενημερωθούν όλα τα κόμματα ,στο βαθμό που δεν εμπίπτει η ενημέρωση στο απόρρητο .

tnt-am

Μηπως να γίνει η συζήτηση και η απόφαση απο ΑΝΣ, ΓΔΑΕΕ και τέλος ΚΥΣΕΑ;
Αντί να κάτσουμε να ακούμε τις μπαρούφες του κάθε ασχετου βουλευτή.

Last edited 1 month ago by tnt-am
x-m

Δεν διαφωνώ με το πνεύμα του σχολίου αλλά οι “αρμόδιες επιτροπές της Βουλής” είναι από τα μεγαλύτερα ανέκδοτα της πολιτικής μας πραγματικότητας.

George

Μια τόσο αμφιλεγόμενη επιλογή, αν γίνει, θα πάει κατευθείαν για πολιτικό κλωτσοσκούφι και σκανδανολογία Κανείς δεν θα ενδιαφερόταν για ενημέρωση

stuart

Απο τη στιγμη που το ΠΝ θα αποφασισει για τα πλοια με βαση τι ειναι καλυτερο για αυτα που ζηταει και εχει επανειλλημμενα εκφρασει την επιθυμια του για διαμορφωση τυπου LCF, γιατι δεν στελνει και μια LoR στην Αγγλια για type31 με APAR BLII και SMART-L? Μαζι με επιπλεον 16 κελια στα 32 που προσεφεραν οι Αγγλοι, συν millenium & RAM. Να δουμε τιμες και να συγκρινουμε..

NICKB

Ποτέ δεν είναι εύκολη μια σύγκριση ραντάρ, λόγω της πολύ εξειδικευμένης τεχνολογίας & των συνεχών “αλμάτων” στη μικροηλεκτρονική. Και πάμπολες φορές, η εμβέλεια πχ 300χλμ ενός ραντάρ, δεν είναι “ακριβώς ίδια” επιχειρησιακά με την αντίστοιχη ενός άλλου ραντάρ. Πρέπει ακόμη να έχουμε στο μυαλό μας ό,τι το ραντάρ είναι, αν όχι το σημαντικότερο, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός οπλοσυστήματος. Με λίγα λόγια, αν δε προμηθευτείς & τα 2 ανταγωνιστικά, δε θα δεις τις πραγματικές διαφορές τους.

Το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης είναι η μπάντα στην οποία αυτά λειτουργούν (S για Seafire – C γιαTRS-4). Τα διαφοροποιεί όχι μόνο ως προς τις Επιδόσεις τους, αλλά και ως προς τη Τιμή (η S μπάντα χρειάζεται μεγαλύτερες “Κεραίες” & πολύ ισχυρότερους Πομπούς).
Δεύτερο στοιχείο, που μπορεί να σημαίνει πολλά ή τίποτα (αφού κάποιοι λένε ότι είναι δημιούργημα Μάρκετινγκ), είναι η λειτουργία 4D (Seafire – ουσιαστικά δύναται να τοποθετεί τις επαφές/στόχους σε 3διάστατη απεικόνιση στο χώρο, άρα χρειάζεται μεγαλύτερη ακρίβεια & επεξεργαστική ισχύ) vs 3D (TRS – τοποθετεί τις επαφές/στόχους σε 2διάστατη απεικόνιση στο χώρο). Το θέμα είναι γιατί η Thales το χρησιμοποιεί (αποδίδοντάς του και νόημα) ενώ η Hensoldt όχι. Μήπως δεν έχουν τμήμα Μάρκετινγκ; Θολό μου φαίνεται, αλλά δε μπορώ να πω περισσότερα.
Άλλα στοιχεία που αυξάνουν την απόδοση (και τη Τιμή) είναι η ποιότητα των ηλεκτρονικών που χρησιμοποιούνται (καλύτερη σε ένα νέας τεχνολογίας & ακριβότερο ραντάρ), καθώς και οι Ισχύ Εξόδου των πομπών που χρησιμοποιούνται.

Όποιος ασχολείται με τέτοιο αντικείμενο (μικροκύματα & μικροηλεκτρονικά) ας το ψάξει λίγο παραπάνω, βοηθώντας μας όλους να καταλάβουμε.
Πάντως κάποια Σύγκριση ΤΙΜΩΝ μεταξύ των αναφερόμενων συστημάτων, πιστεύω θα βοηθούσε (μια διαφορά τιμής >30%, τουλάχιστον θα εξηγούσε τη ποιότητα των χρησιμοποιούμενων συστημάτων).

2Dvs4D.JPG
Last edited 1 month ago by NICKB
Stealth

Oλα τα καινουρια ρανταρ που βγαζει η Thales ειναι πλεον AESA 4D radar με παρομοια τεχνολογια, ακομη και αυτα που μπαινουν σε μικρα περιπολικα και πυραυλακατους.

Thales’s range of 4D dual-axis multi-beam AESA radars includes NS100, NS200, SM400 and Europe’s first fully digital L-band radar SMART-L MM.

https://www.thalesgroup.com/en/global/activities/defence/naval-forces/above-water-warfare#4dradars

Τοσο το SeaFire 500, oσο και το SM400 οσο και τα NS100 και NS200 ειναι επισης στην S-band. Ολα τα κατασκευαζει η ιδια εταιρια η Thales. Απλα το Sea Fire συνεργαζεται και καθοδηγει τα βληματα Aster.

Thales SM400 and NS100/200 S-band family of AESA radars are already in service and under contract for 14 naval ships both NATO and non-NATO navies and is related to the earlier Thales SMART-S family of S-band surveillance radars, of which more than 85 have been sold to 20 navies, including NATO navies such as Canada, Denmark, France, Germany, the Netherlands, Poland, Portugal and Turkey.

https://www.thalesgroup.com/en/thales-s-band-fixed-panel-radar

Επομενως πραγματικα δεν αντιλαμβανομαι για ορισμενοι μιλουν για το Sea Fire λες και η Thales κατασκευασε ειδικη τεχνολογια για ενα ρανταρ που θα μπει μονο σε 5 πλοια του Γαλλικου ναυτικου.

NICKB

Γιατί στα S-Band ραντάρ η απόδοση είναι απολύτως συνδεδεμένη με το μέγεθος της “κεραίας” & την ισχύ που εκπέμπουν οι πομποί.
Και οι 2 παράγοντες στο Seafire είναι ανώτεροι των άλλων (υπαρχόντων) συστημάτων S-Band της THALES.
Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ό,τι σε αντίθεση με τα C-Band ραντάρ που αποδίδουν καλά σε μεσαίες αποστάσεις, τα S-Band δουλεύουν εξίσου καλά σε Μεσαίες & Μακρινές αποστάσεις. Πολύ πιθανά αυτό σημαίνει ό,τι στο TRS η εμβέλεια των 250χλμ είναι “για να έχουμε να λέμε”, ενώ στο SEAFIRE είναι εκμεταλλεύσιμη.
Δεν είναι η “επαγγελματική” μου άποψη, είναι ότι διάβασα από δημοσιεύσεις επαγγελματιών.

Stealth

Υπαρχει μια πολυ καλυτερη λυση, ο συνδυασμος ρανταρ στις μπαντες S και X. Αυτο προτεινει η Thales ως λυση για τα νεα πλοια ΑντιΑεροπορικου πολεμου.

Για παραδειγμα εχει αναφερθει πως η νεα Damen Omega θα φερει ταυτοχρονα το Sea Master 400 (μπαντα S) και το γνωστο APAR Block II στην (μπαντα Χ) και οπλισμο ESSM + SM-2 οπως στην LCF, F124 και Iver Huitfeldt.

Thales S/X suite
The futuristic looking (almost Zumwalt-eske) topside of the Omega Frigate is mainly due to the new generation radar suite provided by Thales: Boudewijn Geerink from Thales Netherlands told Navy Recognition at Indodefence 2018 that it is the new S/X suite consisting of the SeaMaster 400 fixed panel S-band radar suite and the APAR Block II X-band multi-function radar, both using gallium nitride technology. According to Thales, the new fixed panel S-band radar solution is the right answer to counter threats posed by airborne or surface drones, precision-guided munitions, or submarine-fired pop-up missiles, typically attacking just above the sea surface (low elevation, sea skimming) or from high elevation angles (high diving). APAR Blk2 defends against saturation attacks in the highest threat scenarios by supporting many simultaneous AAW and ASuW engagements with both active and semi-active guidance using ICWI. Thales SeaMaster 400 offers a range of 450km while APAR Block 2 can replace illuminators to directly provide guidance for ESSM and SM-2 missiles.

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/november-2018-navy-naval-defense-news/6660-indodefence-2018-damen-unveils-6000-tons-omega-frigate.html

Το APAR Blk2 συμφωνα με την εταιρια μπορει να καθοδηγησει ταυτοχρονα οσα ESSM και SM-2 μπορει να εκτοξευσει το πλοιο !!

APAR Blk2 defends against saturation attacks in the highest threat scenarios by supporting many simultaneous AAW and ASuW engagements with both active and semi-active guidance using ICWI. Firepower is limited only by the rate of fire by the launcher. ESSM and SM-2 are supported as well as ESSM Block2 and the future Standard Missile family using the JUWL datalink.

https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/apar-active-phased-array-multifunction-radar

Η καλυτερη και φτηνοτερη λυση για πλοια ΑντιΑεροπορικου πολεμου θα ηταν ξεκαθαρα η Iver Huitfeldt με ρανταρ APAR Blk 2 και Sea Master 400, APAR Blk 2 και και SMART-L MM.

NICKB

H καλύτερη λύση θα ήταν η πρόσθεση ενός ραντάρ ΙΟΝΟΣΦΑΙΡΑΣ (μόνο για Έγκαιρη Προειδοποίηση), αλλά λόγω μεγέθους μάλλον θα αργήσει πολλά χρόνια πριν καταφέρει να τοποθετηθεί σε πολεμικό πλοίο.
Θα έλεινε πολλά προβλήματα…

Refraction-HF-radar-radiation-ionosphere.jpg
chikichiki

Όλα τα σύγχρονα συστήματα 3D ραντάρ “τοποθετούν” σε επίπεδο υπολογισμού τους στόχους που αποκαλύπτουν σε 3 διαστάσεις (διόπτευση, απόσταση, ύψος). Αν δεν το έκαναν δεν θα ήταν “3D”. Η απεικόνιση των στόχων είναι ξεχωριστό ζήτημα, και γίνεται συνήθως σε οθόνες 2D (B-scope, A-scope κλπ). Το αν η απεικόνιση θα είναι τρισδιάσταση ή όχι αφορά αποκλειστικά την παρουσίαση των δεδομένων και όχι το σύστημα ραντάρ, καθώς εκ σχεδιασμού κάθε 3D ραντάρ και οι παρελκόμενοι η/υ εξάγουν δεδομένα τριών διαστάσεων για το στόχο.

Όσο για την εικόνα, μαθηματικός δεν είμαι μήτε φυσικός, αλλά η απεικόνιση στα δεξιά είναι μάλλον…τρισδιάστατη. Ποια είναι αυτή η 4η διάσταση, δεν γνωρίζω.

Stealth

Ο χρονος. Οι στοχοι αλλαζουν θεση με την παροδο του χρονου

chikichiki

Δηλαδή τα υπόλοιπα ραντάρ είναι ανίκανα να δείξουν την αλλαγή της θέσης ενός στόχου;

dk137

Λογικά η 4η διάσταση (δηλαδή ο χρόνος) είναι αυτό που αναφέρεται στην εικόνα ως priority tracking.

chikichiki

Priority tracking και συναφείς εκφράσεις συνήθως αναφέρονται στην ιεράρχηση απειλών βάσει αξιολογούμενης από το σύστημα επικινδυνότητας. Θεωρώ δύσκολο να πρόκειται για ικανότητα λειτουργίας στη “διάσταση” του χρόνου, γιατί αν τα ως τώρα ραντάρ δεν μετέβαλλαν την εικόνα τους με τη μεταβολή του χρόνου, απλά δεν θα λειτουργούσαν παρά μόνο θα έδειχναν μια παγωμένη εικόνα.

NICKB

Θα έλεγα ότι ο όρος “Παρουσίαση δεδομένων” έχει διαγραφεί από την ορολογία των σύγχρονων αμυντικών συστημάτων. Ο νέος όρος της είναι “Situation Awareness” και δεν έχει καμμία σχέση με απλή παρουσίαση δεδομένων, ενώ συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά Data Fusion που συναντάμε σε 5ης γενιάς αεροσκάφη. Αυτή σου επιτρέπει όχι μόνο να Δέχεσαι πληροφορίες και να τις καταλαβαίνεις, αλλά σε βοηθά να Προβλέπεις & να Προλαβαίνεις μελλοντικές Καταστάσεις. Φαντάζομαι σ’ αυτό επικεντρώνεται το “4D” στα συγκεκριμένα ραντάρ της THALES, μέσω ηλεκτρονικής οπτικής παρουσίασης – προφανώς με projectors (Ακριβείς πληροφορίες, συγκερασμός δεδομένων, 3D παρουσίαση των “στόχων” στο χώρο – όλα με σκοπό τη πιο εύκολη λήψη αποφάσεων).

Situational awareness is about knowing what is going on in the environmentOn the most basic level, situational awareness is about knowing what is going on in the environment and its implications for the present and the future (Endsley 1988). While this might sound straightforward in a stable and simple situation, it can become a real challenge in a fast paced and complex environment. This makes situational awareness a concept that is especially relevant for situations characterized by a high level of volatility, uncertainty, complexity and ambiguity (VUCA).”

Η συνημμένη εικόνα/παρουσίαση είνα από “Ραντάρ κυκλοφορίας οχημάτων”, αλλά σα βασική αρχή για να φανεί το νόημα της διαφοράς μεταξύ 3D & 4D, πιστεύω ότι βοηθά.

Radar κυκλοφορίας.JPG
Last edited 1 month ago by NICKB
Mikros-hroas

Σωστά τα γράφετε η τέταρτη διάσταση δεν είναι μόνο ο χρόνος είναι και η ταχύτητα του στόχου και η υπολογιζόμενη πορεία.
Τα 500 χιλιόμετρα ισχύουν για το SEAFIRE το μείωσαν για τους λόγους της υπολογιστικής ισχύος και την μέγιστη ισχύ εκπομπής.
Δηλαδή είσαι αναγκασμένος να κατεβάσεις την τάση στην έξοδο του πομπού στα MOSFT, δεν υπάρχουν πια λυχνίες αλλά ειδικά τραντζίστορ μεγάλης ισχύος για να πιάσεις τον χρόνο μεταξύ των βλαβών.
Εννοείται πως έχεις ένα ραντάρ σε πλακέτες για να της αλλάξεις αν πάθει καμία βλάβη.
Μελλοντικά θα το βελτιώσουν και άλλο με μεγαλύτερη κεραία και μεγαλύτερη ισχύ.
Αν μπορούσαν να βάλλουν μεγαλύτερη κεραία στο πλοίο αυτομάτως θα ανέβαινε και η ισχύς.
Συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα τα S ραντάρ είναι καλύτερα και σε χαμηλά ύψη.
Δυστυχώς κοστίζουν ακριβότερα αλλά πιάνουν μικρούς στόχους.
Δεν μπορώ να καταλάβω με τίποτα το κόστος στο 1 δις που μας λένε οι αμερικάνοι!
Δεν θα πω πως είναι κλεψιά αλλά αυτή θα κονομήσουν 350 εκατομμύρια περισσότερα στην τσέπη τους! Πόσα θέλει πια να βγάλει αυτή η LM;
Θα μπορούσα να σας βάλω ναυπηγήσεις που της πληρώνουν ακριβότερα από της ευρωπαικές!
Δεν με νοιάζει τι λάθη κάνουν οι αμερικάνοι και πληρώνουν ακριβά τα όπλα για την χώρα τους εμείς δεν πρέπει να το κάνουμε.
Τα γράφω αυτά δεκαετίες όχι σήμερα!

chikichiki

Δεν θα ήθελα να ρισκάρω να ορίσω αυτόνομα έννοιες που δεν γνωρίζω πως ορίζονται στη σχετική βιομηχανία και επιστημονικούς κλάδους. Όπως τις αντιλαμβάνομαι πάντως, δεν εντοπίζω τέτοιου είδους διαφορές. Για παράδειγμα η αντίληψη της τακτικής κατάστασης είναι μια έννοια που εξαρτάται από την ποιότητα της παρουσίασης δεδομένων και δεν την αντικαθιστά. Ομοίως, κατά πόσο οι τεχνολογίες data fusion (οι οποίες εξ’ορισμού αφορούν δεδομένα από πολλές πηγές και άρα δεν βλέπω λόγω να σχετίζονται συγκεκριμένα με ραντάρ -το APG-77 για παράδειγμα δεν αποκαλείται “4D” επειδή τα δεδομένα του συνδυάζονται στην επεξεργασία με αυτά άλλων πηγών) ή η πρόβλεψη και η πρόληψη είναι έννοιες που σχετίζονται αποκλειστικά με κάποια 4η διάσταση είναι μια εκτίμηση που νιώθω πως δεν μπορώ να κάνω, και δεν γνωρίζω σχετικές πληροφορίες.

Επαναλαμβάνω επίσης πως μοιάζει δύσκολο να έχει σχέση η λειτουργία του ραντάρ με τον τρόπο παρουσίασης των δεδομένων του στον χρήστη γιατί από τη στιγμή που όλα τα σύγχρονα ραντάρ παράγουν 3D δεδομένα θέσης στόχου (περιλαμβανομένων και των 4D, σύμφωνα με την άνω εικόνα), το πως θα παρουσιαστούν τα δεδομένα στο χρήστη είναι καθαρά ζήτημα διεπαφής και όχι ραντάρ. Και εν προκειμένω είτε η εμφάνιση γίνεται με 2D εικόνα σε οθόνη, με 3D εικόνα σε οθόνη, ή με ολόγραμμα, δεν είναι εφικτό να αυξηθεί στην διεπαφή ο αριθμός των παραμέτρων που υπολόγισε το ραντάρ. Ό,τι υπολόγισε είναι αυτό που θα παρουσιαστεί, ανεξαρτήτως τρόπου παρουσίασης. Με άλλα λόγια ο χρήστης μπορεί να απεικονίζει τα δεδομένα όποιου ραντάρ θέλει με όποιο τρόπο θέλει (εκτός φυσικά αν επιθυμεί να διασυνδέσει ραντάρ Chain Home με displays του 2019, εκεί ίσως έχει πρόβλημα).

Σχετικά με την εικόνα, αν αυτό είναι το 4D radar, μπορώ να διαβεβαιώσω πως οι ικανότητες που διαθέτει δεν είναι σε καμία περίπτωση καινούριες ή καινοτόμες, τουλάχιστον στον χώρο των ραντάρ εναέριας επιτήρησης.

NICKB

Κάνοντας ένα “data fusion” όλων των πληροφοριών, προσωπικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η συνημμένη εικόνα τα λέει όλα. Το 4D έχει να κάνει καθαρά με την οπτική Παρουσίαση (προφανώς σαν Ολόγραμμα) των δεδομένων στο χρήστη.
Απ’ ότι γνωρίζω, η αριστερή εικόνα είναι αυτό που υπάρχει σήμερα σε ότι αφορά τη παρουσίαση των δεδομένων σε ένα κέντρο Διαχείρησης Μάχης.
Η δεξιά εικόνα είναι αυτό που θα προσφέρει η THALES. Δε γνωρίζω να υπάρχει σήμερα σύστημα που να υποστηρίζει αυτού του είδους Παρουσίαση, που σίγουρα βοηθά στη Situation Awareness.
Το ότι το ονομάζει 4D, μάλλον είναι θέμα Marketing.

2Dvs4D.JPG
NICKB

Ρίξτε μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον παρακάτω άρθρο:

https://www.nationaldefensemagazine.org/articles/2019/11/27/pentagon-eyeing-more-advanced-virtual-augmented-reality-headwear

Αν βαρεθείτε να το διαβάσετε ολόκληρο, διαβάστε οπωσδήποτε τη τελευταία παράγραφο.

dk137

Μια “λεπτομέρεια” που μπορεί να διαφεύγει είναι η εξής: Προφανώς όσο¨ν αφορά το “hardware” μπορεί κανείς να υπολογίσει τι δυνατότητες ανίχνευσης έχει και αν δεν υπάρχει αστοχία υλικού να πέσει μέσα. Από κει και πέρα η εκμετάλλευση των θεωρητικών δυνατοτήτων του ραντάρ απαιτεί επεξεργαστική ισχύ. Ειδικά στην περίπτωση του SF o ρυθμός ροής των δεδομένων είναι της τάξης μεγέθους TB/s. Η διαφορά 300 vs 500 είναι αρκετά πιθανό ότι είναι ζήτημα αλγορίθμου / έξτρα επεξεργαστικής ισχύος.

Gelin

Νομίζω πρέπει να μπουν στην εξίσωση τα παρακάτω:

Οι μέγιστες αποστάσεις εντοπισμού αντίπαλων μαχητικών περνάνε σε 2η μοίρα διότι:
α) με Rafale, F-16V και πιθανόν F-35 η ελληνική ΠΑ υπερτερεί της τουρκικής. Συνεπώς το σενάριο σε πιθανή σύγκρουση είναι ότι η τουρκικη ΠΑ θα απωθηθεί προς Μικρά Ασία και β) το πλεονέκτημα της Τουρκιας σε drones θα παραμείνει τα επόμενα χρόνια. Το ΠΝ θα κληθεί να αντιμετωπίσει κυρίως επιθέσεις κορεσμού απο εκατοντάδες drones TB2, Akinji και βαλιστικούς πύραυλους ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεπώς προέχει η αριθμητικά επαρκής αυτοάμυνα του πλοίου (άμυνα σημείου και όχι περιοχής που θα την εξασφαλίσει η υπεροχή της ΠΑ).

Η ελληνική εκδοχή της FDI ήταν παραπάνω απο επαρκής σε πολλά σημεία. Η γαλλική εκδοχή (γιατί αυτή μας προσφέρεται) δεν έχει καμιά ελπίδα σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο. Ρίχνει 16 ASTER30 και τέλος; Υπάρχει προσφορά της ελληνικής έκδοσης στα ίδια χρήματα και δεν το ξέρουμε;

Απο την άλλη η MMSC έχει το σοβαρό μειονέκτημα της απουσίας σόναρ γάστρας. Με 2 Mk41 όμως μπορεί να έχει 4-8 asroc vl και 32-48 ESSM + Strales + Ram/SeaRam + ECM.

Σε συνδυασμό με τα 7 MH60R και τα αναβαθμισμένα P3, ποιο απο τα παραπάνω μειονεκτήματα είναι το πιο επικίνδυνο;

Και τα παραπάνω χωρίς να μπαίνει στην εξίσωση ο παράγοντας ευκολία πληρωμής, ενδιάμεση λύση και αναβάθμιση ΜΕΚΟ. Έχει κάτι να πει η Naval Group για αυτά; Μάλλον όχι.

Τελειώνοντας να γράψω ότι η Belharra HN θα ήταν εξαιρετική φρεγάτα πολλαπλών ρόλων με ενισχυμένες δυνατότητες ΑΑW. 4 τέτοιες στα 4 δισ που θέλουμε να δώσουμε μάλλον δεν θα δούμε ποτέ. Πάμε για την επόμενη καλύτερη λύση που σίγουρα δεν είναι η γαλλική έκδοση FDI

Last edited 1 month ago by Gelin
tnt-am

Και σίγουρα δεν είναι η MMSC, εκτός αν εννοείς να πάμε κατ ευθείαν στην χειρότερη διαθέσιμη επιλογή..

aris32

αν μας τοποθετησουν σοναρ τροπιδας εστω και βασικο επιδοσεων και οτι top το πλοιο mmsc ειναι ολοκληρωμενο. Γιατι η προταση αυτη θα εχει και καλυτερη αναβαθμιση των μεκο( ειμαι σιγουρος για αυτο μιας και πολλα συστηματα μπορουν να παραγγελθουν για 8 πλοια και η τιμη θα πεσει αυτοματα). Απο εκει και περα η Γαλλικη εκδοση δεν εχει νοημα μονο η ελληνικη εκδοση εχει νοημα μιας και μας καλυπτε σε ολα.

Mikros-hroas

Δεν ξέρω για μύθους όποιος θέλει φτιάχνει και κατασκευάζει πλοία χωρίς τίποτα!
Δες το βίντεο να το καταλάβεις καλύτερα.
Το τι δεν μπορούμε να φτιάξουμε πλοία αρκετά με τα ψέματα!
https://www.youtube.com/watch?v=UhjIzDAHx6c
DOST Hybrid Trimaran – 1st IN THE WORLD|

In about half a year, the world will be seeing its first ocean wave-powered boat, a hybrid trimaran currently being built in Aklan.

During a media event last month, Department of Science and Technology (DOST) Secretary Fortunato de la Peña said it is “environment-friendly, safe and unsinkable.”

The Hybrid Trimaran Project, known fully as the “Hybrid Trimaran Fast Craft Passenger Cargo Vessel using Multi-Engine and Alternative Energy Source from Ocean Waves”,[1] was a concept by Filipino engineer Jonathan Salvador of Metallica Consultancy

NICKB

Το κακό είναι ότι μόνο “εμείς” δε το λέμε. Εμείς όμως δεν αποφασίζουμε! Δυστυχώς…

Thanos74

Πληροφορια:Αν οι Αμερικανοι δεν βαλουν στο παιχνιδι AB η Tico και συνεχισουν να θελουν να ξεφορτοθουν LCS σαν πλοιο ενδιαμεσης λυσης τοτε η παραγγελια ειναι καθε αλλο παρα σιγουρη.Επισης αν δεν αλλαξουν τροπαρι οι Γαλλοι η παραγγελια γερνει προε Αγγλια που αρεσει το καραβι η τιμη και η ενδιαμεση λυση

tnt-am

Ισχύει ότι δεν μας δίνουν ΑΒ,αλλά δυστυχώς δεν αποφασίσει το Ναυτικό

Last edited 1 month ago by tnt-am
sotbak

μακάρι

Bridger

Fingers crossed!…

Yiorgos

Αγαπητή Πτήση και συνομιλητές,

Στον παρακάτω σύνδεσμο από το Defence-point.gr σας παραθέτω ένα άρθρο πού θα μπορούσε να είναι/γίνει θέμα για συζήτηση.

Το κύριο σημείο του άρθρου δεν είναι τόσο το ποιο πλοίο είναι το καλύτερο, αλλά το ότι η έλλειψη στρατηγικής και η απουσία διαγωνισμού αφαιρούν από το ΠΝ την δυνατότητα αγοράς του ικανοτερου πλοίου στην καλύτερη τιμή.

Η έλλειψη στρατηγικής, δηλαδή το πώς θα συντονισουμε/οργανώσουμε μέσα (means) και τρόπους (ways) για να να πάμε από την σημερινή θέση (current state) μάς σε ένα μελλοντικό στόχο (ends, future state, objective), εμποδίζει τις ΕΕΔ στο να αναλύσουν ποιες είναι οι μελλοντικές στρατιωτικές αποστολές πού πρέπει να επιτύχουν ώστε να υποστηρίξουν πολιτικούς στόχους, και ποία μέσα και ποίους τροπους/μεθόδους θα χρησιμοποιήσουν για να τους πετύχουν.

https://www.defence-point.gr/news/iaaa-isda-paremvasi-gia-tis-nees-fregates-tin-quot-agoniodi-anazitisi-enos-neoy-averof-quot

Φιλικά πάντα
Γιώργος

NICKB

Θετικό άρθρο, λίγο πολύ αναφέρει αυτό που λέμε (αποσπασματικά) όλοι μας καθημερινά στο Σχολιασμό της ΠΤΗΣΗΣ.
Ουσιαστικά παραδέχεται την ύπαρξη Αμυντικής Στρατηγικής από τη πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη παντελή έλλειψη Στρατηγικής (ουσιαστικά Εθνικής Στρατηγικής) από τη πλευρά της Πολιτικής Ηγεσίας.
“Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα!”
Προσωπικά, έχω κουραστεί (σε σημείο “αναγούλας”, συγνώμη για την έκφραση)να αναφέρομαι συνεχώς σ’ αυτά, φαντάζομαι και οι περισσότεροι συνσχολιαστές μου…

Γι αυτό το λόγο, θα αναφέρω μόνο τα προσωπικά μου Συμπεράσματα/Προτάσεις, για να τελειώνουμε μια και καλή με το ΘΕΜΑ:

[1) Απαγορεύεται “Αυτόκλητοι Σωτήρες” να συμμετέχουν σε Εθνικές εκλογές]
2) Κατάργηση του νόμου “Περί Ευθύνης Υπουργών”
3) Απαγορεύεται να συμμετέχει σε Εθνικές εκλογές (σαν επικεφαλής παράταξης), άνθρωπος με συγγενή που έχει διατελέσει Πρωθυπουργός τα τελευταία 45 χρόνια
4) Κανείς χωρίς προηγούμενη 15ετή ενασχόληση με το επαγ/κό του αντικείμενο (βάσει “ενσήμων”), δε θα μπορεί να συμμετέχει σε Εθνικές εκλογές.
5) Κανείς με σπηλωμένο Ποινικό μητρώο ή εκκρεμείς (εις βάρος του) αποφάσεις Δικαστηρίων για εγκληματικές πράξεις, δε θα μπορεί να συμμετέχει σε Εθνικές εκλογές.
6) Κατάργηση των θέσεων “επί μισθού” ή αποσπασμένων ΔΥ Συμβούλων για τους απλούς Βουλευτές.
Με την έννοια “συμμετοχή”, εννοώ το δικαίωμα “να εκλεγεί” & όχι ψήφου.

7) Μετά τις εκλογές και πριν την αλλαγή κυβέρνησης, οι αρχηγοί των συμμετεχουσών παρατάξεων, θα πρέπει Θεσμικά:
– Να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να Μη Σηκωθούν αν δε συμφωνήσουν

  • για τους Εθνικούς Στόχους σε επίπεδο τουλάχιστον 15ετίας,
  • την Στρατηγική επίτευξής τους
  • το καταμερισμό συγκεκριμένων κεφαλαίων (στο ελάχιστο όριο και όχι περιοριστικά για περίοδο 15ετίας, με βάση τις διαφαινόμενες απειλές) σε ΠΑ, ΠΝ, ΣΞ με σκοπό να μπορέσουν να υποστηριχθούν στρατιωτικά οι Εθνικοί στόχοι
  • όλα τα παραπάνω θα γίνονται γνωστά στην ηγεσία των ΕΔ και θα ζητείται από αυτή να κάνει τις δικές της Προβλέψεις, Ιεραρχήσεις, Προτάσεις (βάσει των προβλέψεων & των ιεαρχήσεων), οι οποίες θα αναφέρονται στα Συμπεράσματα.

Οι αποφάσεις τους (που αφορούν κυρίως Εξωτερική & Αμυντική πολιτική) θα αποτυπώνονται γραπτώς στη “ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ” (άμα θέλουν ας τη πουν “Πράσινα Άλογα”), η οποία θα ανανεώνεται (βάσει νέων δεδομένων) μετά από κάθε Εθνική Εκλογή.
Κάθε κυβερνητική απόφαση με επιπτώσεις στη συμφωνημένη Εθνική Στρατηγική, θα υπόκειται σε Κοινοβουλευτικό έλεγχο ώστε να κρίνεται η αποτελεσματικότητά της σε σχέση με τα συμφωνημένα.

Τα παραπάνω, θα ήταν μια καλή αρχή για να “Επανιδρύσουμε” (τη ξέσκισαν κι αυτή την έννοια) το Κράτος. Αν καταφέρει το Πολιτικό Προσωπικό να συνεργαστεί σε θέματα Εξωτερική Πολιτικής (κάτι όχι δύσκολο, αν βάζουν πρώτα την Ελλάδα από τη σωτηρία κάποιας άλλης χώρας ή του εαυτού τους), σιγά σιγά θα μπορέσει να συνεργαστεί και σε άλλα πράγματα.
Αν έχουν πρόβλημα με τα παραπάνω, φαντάζομαι εμείς δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα μετά το διαχωρισμό ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ να είχαμε και το διαχωρισμό ΚΡΑΤΟΥΣ-ΚΗΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. Δε θα μας πείραζε καθόλου.

Last edited 1 month ago by NICKB
Yiorgos

Αγαπητέ φίλε NICKB NICKB

Δυστυχώς αυτά γίνονται στα σοβαρά κράτη όπου πολίτες που δεν ανήκουν σε τζάκια μπορούν να γίνουν πρόεδροι ή πρωθυπουργοί λόγο των ικανοτήτων τους και τού οράματος τους. Παράδειγμα, Ομπαμα, Μπαΐντεν, Κλίντον, Αιζενχαουερ, Λίνκολν, Τρούμαν, και άλλοι.

Όμως αυτό χρειάζεται και την ύπαρξη εκλογικού σώματος που δεν κοίτα μόνο το τζάκι.(Δεν θα αναφερθώ στις τελευταίες 2 εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ.)

Φιλικά πάντα
Γιώργος

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Νέα τουρκική φρεγάτα Instanbul Class, προς μίμηση ή αποφυγή; Πως σχετίζεται με το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ;

 Η επιλεκτική "διαρροή" φωτογραφιών της νέας κλάσης τουρκικής φρεγάτας στο twitter, πυροδότησε στη χώρα μας ένα νέο κύκλο ελληνικού αυτοοικτιρμού, με βολές κατά της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Μερικά βίντεο από το τι προσφέρει η ισραηλινή ELBIT στο θέμα...

1
 Πριν πάμε στις επόμενες μέρες, σε πιο εξειδικευμένα άρθρα σχετικά με την επιλογή της ELBIT σαν τον πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και την παρουσίαση της.Το...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά

Related News

ΑΠΟΨΗ: Νέα τουρκική φρεγάτα Instanbul Class, προς μίμηση ή αποφυγή; Πως σχετίζεται με το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ;

 Η επιλεκτική "διαρροή" φωτογραφιών της νέας κλάσης τουρκικής φρεγάτας στο twitter, πυροδότησε στη χώρα μας ένα νέο κύκλο ελληνικού αυτοοικτιρμού, με βολές κατά της...

Φον ντερ Λάιεν-Tweet στα ελληνικά: Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει…και φτάνει μέχρι τα ελληνικά νησιά!

Με μια ανάρτηση στο Twitter και στην ελληνική γλώσσα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζει την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών,...

Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα!

Νομίζουμε ότι στην Ελλάδα κάνει κρύο αυτές τις μέρες; Τι να πουν και οι Φινλανδοί! Η φωτό από τον κυριολεκτικά παγωμένο εκτοξευτή RBS-15 της...