ΑΠΟΨΗ: Μήπως η Λιβύη και τα νότια της Κρήτης είναι αντιπερισπασμός, και η Τουρκία θα χτυπήσει σε Αιγαίο και Κύπρο;

89
Το USS Jason Dunham (DDG 109) εκτοξεύει πύραυλο SM-2 missile (U.S. Navy photo Mass Communication Specialist 3rd Zachary Van Nuys)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τις τουρκικές κινήσεις στη Λιβύη, έχουν προφανώς θορυβήσει αρκετούς από τους αναγνώστες μας. Στα όρια της ιλαροτραγωδίας, η Τουρκία θεωρεί πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, και συνεπώς μπορεί να ορίσει ΑΟΖ με τη… Λιβύη. Το θνησιγενές καθεστώς της Τρίπολης, που επιβιώνει από τα δολάρια του Κατάρ και τα όπλα της Τουρκίας, τόλμησε να ορίσει ΑΟΖ με ένα άσχετο κράτος, σε παραβίαση κάθε διεθνούς συνθήκης και δικαίου, και μάλιστα με μια περιοχή της Λιβύης που ανήκει σε… άλλους.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική όπως πρέπει να είναι: Ο Ν. Δένδιας στη Λιβύη – Πληροφορίες για συνάντηση με Χ. Χαφτάρ

Αυτά φυσικά ήταν ψιλά γράμματα για την Τουρκία, που απλά ήθελε κάτι, έστω κι μια fake agreement, προκειμένου να αυξήσει τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο τολμά να αμφισβητήσει τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, αλλά και να “κόψει” τον δρόμο του EastMed από την Κύπρο στην Κρήτη και φυσικά στην ΕΕ.

Τώρα, ας είμαστε ρεαλιστές. Η Τουρκία θέλει να γίνει υπερδύναμη, δεν έχει γίνει ακόμη. Ακόμη και το TCG Anadolu, φορτωμένο με Τ129Β ΑΤΑΚ και Akinci δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική άμυνα, ή να απειλήσει την Κρήτη. Η Κρήτη, πέραν του ότι είναι επαρκώς προστατευμένη, είναι πολύ μακρυά από τις τουρκικές δυνατότητες. Γιατί όμως η Τουρκία τολμά να αμφισβητεί κάτι τόσο μακρυά από αυτή; μόνο για να στείλει πλοία νοτίως της Κρήτης;

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας στη Λιβύη

Τους σκοπούς τους έχουμε εξηγήσει. Η Τουρκία θέλει να σταματήσει τις ελληνικές εξορύξεις, αλλά και να σταματήσει τον EastMed, κατι που “βολεύει” τη Ρωσία. Επίσης, θέλει να έχει περισσότερα bargaining chips, σε περίπτωση που κάποια στιγμή κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, πριν ή μετά από κάποιο θερμό επεισόδιο. Του στυλ, εντάξει, μας δίνεται την υφαλοκρηπίδα της Μεγίστης, αλλά εμείς σας “χαρίζουμε” την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης.

Ακούγεται τρελό, αλλά αν το σκεφτεί κανείς είναι απόλυτα λογικό. Ποιος άλλος, και για ποιο λόγο θα έκανε κάτι τόσο παρακινδυνευμένο; υπάρχει, πέραν της διπλωματίας, και κάτι άλλο που θα πρέπει να ξέρουμε ή υποψιαστούμε; ναι, υπάρχει προφανώς και στρατιωτικό σκέλος στην όλη ιστορία. Η Τουρκία θέλει να διασπάσουμε τις δυνάμεις μας…

Άδειασμα Τουρκίας από Πάιατ: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης διαφέρει από τη νομική ανάλυση των ΗΠΑ και των ΗΕ

Η απειλή και μόνο της Κρήτης, από ένα καθεστώς που είναι περιορισμένο στο κέντρο της Τρίπολης, αλλά και μερικές παμπάλαιες φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού, ίσως αναγκάσει την Ελλάδα να μετακινήσει δυνάμεις στην Κρήτη. Η πιο λογική κίνηση θα ήταν η μεταφορά επάκτιων πυροβολαρχιών MM40 Exocet από το Αιγαίο στην Κρήτη. Η εμβέλειά τους και μόνο, θα έκανε την αποστολή των τουρκικών πλοίων υπόθεση αυτοκτονίας.

Επίσης, θα έπρεπε να δημιουργήσουμε σχέδια για το Στόλο νότια της Κρήτης, έστω και με απλά περιπολικά, τη στιγμή που το σύνολο των δυνάμεών μας είναι δεσμευμένο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε καιρό πολέμου οι δυνάμεις μεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά το ΠΝ δεν έχει επαρκείς δυνάμεις για επίδειξη σημαίας σε ένα ακόμη μέτωπο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ ενισχύει πρώτα τις ανθυποβρυχιακές ικανότητές του (P-3, MH-60R) και αφήνει πίσω τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ;

Δεν χωρά αμφιβολία πως οι Τούρκοι προσπαθούν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, να προκαλέσουν περαιτέρω διάσπαση των δυνάμεών μας. Μην ξεχνάμε, πως οι μονάδες της Κρήτης αποτελούν στρατηγική εφεδρεία για το Νότιο Αιγαίο και την Κύπρο. Αν η Κρήτη χρειάζεται προστασία, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μεταφερθούν επιπλέον μονάδες στην περιοχή. Και φυσικά εξοπλισμός. Τι το καλύτερο για την Τουρκία, μονάδες με Patriot, HAWK, Exocet, να μεταφερθούν εκεί, ενώ αυτοί θα κάνουν επιθέσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο;

Μπορεί για εμάς η τουρκική κίνηση να φαίνεται σαν μια ακόμη απόδειξη του τουρκικού ιμπεριαλισμού, μια ακόμη πράξη της μεγαλομανίας του Σουλτάνου. Αν το δει όμως κάποιος, οι Τούρκοι προσπαθούν να επανατοποθετήσουν τα πιόνια για όποτε χρειαστεί να παίξουν αυτή την παρτίδα που περιμένουμε και οι δυο να παίξουμε μετά το 1974. Κλέβουν, αλλά δεν τους πειράζει. Έχουν μαζί τους δύναμη και γνώση (Ρωσία), χρήμα (Κατάρ), και την ανοχή της Γερμανίας, Μεγ. Βρετανίας και ίσως άλλων χωρών της ΕΕ (Ισπανία;). Θα προσπαθήσουν να στραγγίξουν τα κέρδη τους.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποια προγράμματα του ΠΝ θα ξεκινήσουν εντός του 2019 (και μάλιστα στους πρώτους μήνες);

Απλά, εμείς δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως το “παιχνίδι” θα παιχτεί στον Έβρο, το Αιγαίο, το Σύμπλεγμα της Μεγίστης και τη Κύπρο. Οι Λίβυοι είναι για τους Τούρκους οι “χρήσιμοι ηλίθιοι”, που για μια φούχτα UCAV της κακιάς ώρας, μερικά τεθωρακισμένα, και ίσως μερικούς μισθοφόρους, τα έβαλαν με ένα φιλικό και φιλειρηνικό κράτος της Μεσογείου.

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι συγκεκριμένες, και από ότι διαπιστώνουμε, τις κάνουμε ήδη. Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη είναι χαρακτηριστική των ελληνικών κινήσεων. Η υπογραφή του EastMed Act στις αρχές του νέου έτους η επόμενη. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Η ενίσχυση του ΠΝ θα πρέπει να γίνει άμεσα. Το 2019 “έφυγε” χωρίς κάποια σημαντική εξέλιξη, αλλά πιστεύουμε πως το 2020 θα είναι διαφορετικό. Η υπογραφή για MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες και αντίμετρα υποβρυχίων, [email protected] Helleniques, αλλά και η παραλαβή των Arleigh Burke πρέπει να γίνει άμεσα. Αν δεν γίνουν, τότε, κακώς κάνουμε αυτή τη συζήτηση σήμερα…

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Προς υπογραφή 2 LOA για το ΠΝ για 4 ελικόπτερα MH-60R και εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6 από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
adpanos
Member
adpanos

Δεν χρειάζεται πόλεμος για να χαθεί από τον χάρτη η Ελλάδα και να μετατραπεί σε Τουρκικό προτεκτοράτο , μουσουλμανικό χαλιφάτο.

Φροντίζουμε μόνοι μας για αυτό από το 2015 και έχει και συνέχεια.

Όποιος έχει την παραμικρή διαφωνία μπορεί κάλλιστα να παρακολουθήσει την παρακάτω συνέντευξη του Κου Γρίβα, η οποία ξεφεύγει από τα τετριμμένα που θα ακούσει κανείς σε ένα κατευθυνόμενο ΜΜΕ .

https://www.brighteon.com/8e459ce4-6d1b-4d2c-ae8d-9382190ff513

Tasos
Member
Tasos

τα όσα λέει ο αξιότιμος κ.Γρίβας δεν έγιναν ευρέως γνωστά διότι οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις σε GNTM, VOICE και λοιπές …δημοκρατικές δυνάμεις που έλεγε και ο αείμνηστος Κλύνν!

Steve
Member
Noble Member
Steve

Εντελώς φιλικά μας έχετε ταράξει στα ιστορικά,out of the box και απόψεις τελευταία…
Καμία πληροφόρηση για “MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες και αντίμετρα υποβρυχίων, [email protected] Helleniques και Arleigh Burke, πρόγραμμα F16 και όπλα για F16, κατάσταση Kiowa, P3” τίποτα???
Τόσο στάσιμα τα πράγματα???

Athan
Member
Famed Member
Athan

Είχαμε συνηθίσει άλλωστε σε καταιγισμό Εξοπλιστικών Προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια και τώρα βιώνουμε κάτι σαν σύνδρομο στέρησης.
Πάντως μην ανησυχείς, όλοι αγωνιούμε για τα παραπάνω. Το 2020 μάλλον θα ξεχωρίσει σ’αυτόν τον τομέα. Από την άλλη, για να ισορροπήσει το Στράτευμα θα χρειαστεί μια πενταετία τουλάχιστον. Το λιγότερο.

Christos choris "A"
Guest
Christos choris "A"

Μετά την επιχειρισυακή αξιοποίηση των S-400 από πλευράς της Τουρκίας τα P-3, τα MH-60R και τα S-70B-10 θα μπορούν να αξιοποιηθούν μονάχα στο Ιόνιο Πέλαγος!

Chev chelios
Guest
Chev chelios

Σε καιρό εχθροπραξιών οτιδήποτε βρεθεί νοτίως της Κρήτης και έχει κόκκινη σημαία θα κανει παρέα στον Μπομπ Σφουγγαράκη. Το ίδιο θα συμβεί και στο κεντρικό Αιγαίο. Το πρόβλημα ξεκινάει ανατολικά της Ρόδου.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αυτό ακριβώς, τα είπες όλα με δυο λογια

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Μιλάτε με βεβαιότητα για παραλαβή Arleigh Burke το 2020 από που προκύπτει αυτή η αισιοδοξία;
Υπάρχουν νεότερες πληροφορίες σχετικά με τα Arleigh Burke για παραλαβή το 2020 και αν ναι θα μπορούσατε με ένα άρθρο να μας ενημερώσετε;

LAMBROS
Member
Noble Member
LAMBROS

Εχουν κάνει την ενημέρωση πριν λιγες εβδομάδες….τι αλλο να πουν, -κάποιοι δε το πιστευουν και εκραξαν- τωρα αναμένουμε στους επόμενους μήνες τη παραλαβή…το πότε θα ερθουν μένει ,εγω ειμαι πεπεισμένος πως θα έρθουν…. wink

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Μακάρι να έρθουν απλώς στα τελευταία άρθρα η Π&Δ το θεωρεί δεδομένο και ως εκ τούτου αν υπήρχαν νεότερες πληροφορίες καλό ήταν να μας ενημερώσει αν γίνεται για να μην έχουμε αγωνία.

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Λογικά δεν θα βγαίνει και ένα νέο κάθε εβδομάδα σε τέτοια ζητήματα, είμαι σίγουρος ότι στο επόμενο νέο θα υπάρχει ενημέρωση. Εξάλλου δεν νομίζω να ασχολούνται οι Αμερικανοί κάθε μέρα με εμάς.

Gaidouron-man
Member
Gaidouron-man

Δεν νομιζω τα επιτελεια να μην εχουν γνωση και για αυτο το σεναριο…ουτε νομιζω οτι οι χειριστες των συγκεκριμενων συστηματων δεν ειναι σε αυξημενη επαγρυπνηση…τωρα το αν η Π.Α επιλεξει να μετακινει απο νησι σε νησι τα hawk,asrad,patriot, ο ΕΣ τα tor και τοΠΝ τα crotale κσι exocet, τοτε πιστευω οτι πολυ καλα κανουν! Αυτο αλλωστε δεν θα ηταν και ενας λογος να προσπαθουν τα τουρκικα UAV να αλλωνιζουν στο αιγαιο?

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Θέλω να ελπίζω ότι οι δικοί μας δεν θα ψαρώσουν να στείλουν όλο τον στόλο (ούτε καν μεγάλο μέρος του) στην Κρήτη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα βαρύ, έστω και παλιό) καράβι για τα τζαρτζαρίσματα, και μερικές συστοιχίες αντιπλοικών στην στεριά, στην συγκεκριμένη πλευρά της Κρήτης. Επίσης δεν νομίζω να παιχτεί παιχνίδι στην Κύπρο. Αν γίνει παιχνίδι, θα παιχτεί όλο στον αέρα, ενώ στην θάλασσα πονάει πολύ η έλλειψη ενός ή δύο ΑΒ, που θα παρκάρανε σχετικά κοντά στο Καστελόριζο. Εκεί είναι μια μεγάλη αχίλλειος πτέρνα, ελπίζω αυτοί που έχουν τις ειδικές γνώσεις να έχουν πλάνα πώς να αντιμετωπιστεί… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Με αυτό το άρθρο μου ήρθε στο μυαλό η προσπάθεια των Τούρκων να παρασύρουν μέρος του ελληνικού στόλου στο Νότιο Αιγαίο πρίν τις δύο κρίσιμες ναυμαχίες του 1912. Έστειλαν ένα καταδρομικό τους να πλεύσει από το Βόσπορο στην Αίγυπτο με την ελπίδα να παρασύρει 2-3 πολιτιμες μονάδες του ελληνικού στόλου στο κυνήγι του.

Ο Κουντουριώτης δεν τσίμπησε το δόλωμα και ο ελληνικός στόλος παρέμεινε συγκεντρωμένος στο Μούδρο καταναυμαχώντας στη συνέχεια τον τουρκικό στις διαδοχικές ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου.

CKfurious
Member
CKfurious

Τώρα είναι αργά… Οι Belhares εάν παραγγελθούν μέχρι τέλη ιανουαρίου 020 θα παραδοθούν το 24 οποτε βάλε και χρονια να γίνουν επιχειρησιακά κοιτάμε το 2026 Οι meko και εάν αρχίσει ο εκσυχρονισμός 1-2 πλοία είναι off για με min 12-24 μήνες Μπορούμε να το ανεκτούμε αυτό επιχειρησιακά ? Σίγουρα θα έπρεπε να αναζητηθεί ενδιάμεση λύση Τις Adelaide δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε λόγο κόστους και αναμένουμε AB!! Με τι λεφτά θα εξοπλιστούν 90 cells * 2? Η θα τα έχουμε άοπλα ? Τα ίδια με τις τορπίλες:Και εάν παραγγελθούν θα πάρει ίσως και 2 χρονια για να αρχίσουν οι παραδόσεις Και… Read more »

dkataims
Guest
dkataims

Αρχίζεις να κουράζεις, τουλαχιστον εμενα. Μετα Χριστόν προφήτες ειναι εύκολο να ειμαστε ολοι. Λες το ΠΝ να μην ξέρει οτι απαξιώθηκε τα 10 τελευταία χρονια; Λες να περιμένει η άμυνα της χώρας απο εσενα να μας πεις τι βαπόρια πρέπει να πάρουμε ποτε, και απο ποιον; Ολοι όσοι διαβάζουν άρθρα αμυντικού περιεχομένου μπορούν να καταλάβουν τα λάθη και τις παραλήψεις 2 δεκαετιών. Το να επιμένεις να βλέπεις τα λάθη και τις ολιγοριες και να γκρινιάζεις μονο καλο δεν κάνεις.. Εγω εσυ ολοι μας το ΠΝ η ΠΑ ο ΕΣ οταν χρειαστεί θα παλέψουμε με οτι εχουμε στη διάθεσή μας.. Αν… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Πολύ εύκολα κουραζόσαστε!

Μην με διαβάζετε!!!

Από το 15 φώναζα εγώ και πολλοί άλλοι για το παράλογο του εκσυχρονισμού
των P-3

Τι μετά Χρiστoν μπούρδες μου γραφεις?

Σαφώς έχει και ευθύνες η στρατιωτική ηγεσία για τη σημερινή κατάντια μας

Αλλα μονο τις θέσεις τις καρέκλες και τα προνόμια ενδιαφέρονται να κρατήσουν

Δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα

nigozs
Member
nigozs

Για τα P3 έχεις κάνει οικονομοτεχνικη μελέτη ?
Αν ναι γιατί δεν παραθέτεις στοιχεία ?
Όσο για τα άλλα που γράφεις, ένα θα σου πω:
Έχεις ακούσει τελευταία τους “θεσμούς” να απαγορεύουν ή να δηλώνουν αντίθεση με όλα αυτά που γίνονται ΤΩΡΑ ?
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΝ ΟΜΩΣ

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Όταν διαφωνούμε με κάτι που λέει κάποιος εδώ μέσα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τον φιμώσουμε. Στην τελική, όσο στεναχωριέσαι εσύ για την πατρίδα τόσο στεναχωριούνται όλοι. Δεν υπάρχει μηχανάκι να μετράει τον πατριωτισμό. Η διαφορά στην αντίληψη ενός θέματος αλλά κυρίως η διαφορά στον τρόπο έκφρασης δεν απαγορεύεται. Με τον CK διαφωνώ με το 90% όσων λέει. Από την στιγμή που στις εκλογές όλοι έχουμε από έναν ψήφο, οι γνώμες μας είναι ισάξιες. Τα συνθήματα και οι αναθεματισμοί δεν θα του αλλάξουν την γνώμη… Έχω πανέμορφα -1 από ορισμένους εδώ μέσα, αλλά άμα πουν κάτι σωστό… Read more »

nigozs
Member
nigozs

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου, όμως ας μην αναμασαμε/ανακυκλώνουμε τα ίδια πράγματα από άλλα posts.
Και ερωτω:
Ποιος είναι ο τίτλος του άρθρου ?

AESA
Member
Famed Member
AESA

Νομίζω πως δεν κατάλαβες τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια, αλλά το σπουδαιότερο είναι πως δεν έχεις καταλάβει από τι γλιτώσαμε παρά τρίχα

Psixraimia
Member
Trusted Member
Psixraimia

Με όλο τον σεβασμό, νομίζω ότι το άρθρο δε βλέπει το προφανές και γι αυτό κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο περίπλοκα από ό,τι πραγματικά είναι. Για να καταλάβουμε γιατί οι Τούρκοι προχώρησαν σε αυτή τη συμφωνία πρέπει να δούμε τα πράγματα ψυχρά και χωρίς συναισθηματισμους. Από τη δική τους οπτική τι βλέπουν; Τις χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ) να συμμαχούν για να τους πετάξουν έξω από το μοίρασμα. Το λένε ξεκάθαρα αυτό. Και δεν έχουν και άδικο. Αν θέλουν να πάρουν μερίδιο, πρέπει κάτι να κάνουν. Δε μπορούσαν να βρουν κάποιον άλλον για να χρησιμοποιήσουν ως αντίβαρο… Read more »

AESA
Member
Famed Member
AESA

Τι έγινε γεμίσαμε στρατάρχες εδώ. Για να σε διορθώσω δεν μπορεί να έχει καμία αξίωση σε πράγματα που δεν κατέχουν και δεν κατέχουν τίποτα. Η μόνες λύσεις για να κερδίσει κάτι η τουρκία είναι: 1η λύση η Εισβολή και κατοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης, με ότι αυτό συνεπάγεται . 2 Αποκύρηξη της οθωμανικής ιδέας. Πούλημα της Ρωσίας και των S400. Κόψιμο του λώρου με εξτρεμιστικά στοιχεία. Ξεβράκωμα της τουρκίας σε ΕΕ και Ισραήλ. Αναγνώριση της Κύπρου και λύση του προβλήματος. Αναγνώριση και συμφωνία ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο. Μόνο έτσι ίσως καταφέρει να πείσει να περάσει ο αγωγός μέσω Κύπρου… Read more »

Psixraimia
Member
Trusted Member
Psixraimia

Πρώτον, πουθενά δεν περιγράφω πολεμική στρατηγική ή τακτική. Η απειλή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων είναι πολιτική κίνηση. Ούτε σε αυτό βέβαια είμαι ειδήμων και το λέω ξεκάθαρα.
Δεύτερον, στην Αν. Μεσόγειο και συγκεκριμένα ανατολικά της Ρόδου, ένας άλλος τρόπος για να κερδίσει η Τουρκία είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά πέρα από αυτό, εξήγησέ μου λίγο πώς θα κερδίσουμε εμείς όταν αν πάμε για εξορύξεις θα το αντιμετωπίζουν σαν εισβολή και το ίδιο θα κάνουν για τον EastMed κι ας είναι όλος ο πλανήτης εναντίον τους. Είναι θέμα επιβίωσης για αυτούς.
Και αξίωση έχουν πολύ λογικά στην Αν. Μεσόγειο.

Δημήτρης
Guest

Μια χαρά, πάντως, επιβιώνουν μέχρι στιγμής. Μην ανησυχείς για τους Μογγόλους φίλους σου, θα τα βολέψουν και θα συνηθίσουν…

Costas
Member
Trusted Member
Costas

Έχεις ένα λάθος στο συλλογισμό σου (χωρίς να σε κακίζω). Ο Eastmed θα είναι υποθαλάσσιος αγωγός. Η ΑΟΖ επί της ουσίας αφορά ΔΙΕΘΝΗ ύδατα και στο δικαίωμα εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων πόρων (π.χ. υδατάνθρακες και αλιεία). Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί (όπως και τα καλώδια) μπορούν να διέρχονται από ΑΟΖ άλλων κρατών και αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα στους διεθνής νόμους (και σε αυτό το σημείο έχουν υπογράψει και οι Τούρκοι). Άρα για τον Eastmed δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι Τούρκοι. Εφόσον δε αφορά και το Ισραήλ, (όχι μόνο την Κύπρο) δεν μπορούν να αντιταχθούν με το επιχείρημα ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Σε πολλά έχεις δίκιο. Π.χ. η αναφορά σου στο προβληματικό καθεστώς του Συμπλέγματος της Μεγίστης, όσον αφορά την ιδιότητά του ως Σημείο Στηρίξεως για την οριοθέτηση και χάραξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, είναι σωστή. Πολλοί δεν γνωρίζουν την διεθνή νομολογία επί συναφών διενέξεων όπως η έκβαση της Προσφυγής της Ρουμανίας στο ICJ για το ζήτημα Insula Șerpilor/О́стрів Змії́ний https://web.archive.org/web/20090205045804/http://www.icj-cij.org/docket/files/132/14985.pdf ή της σχετικής υπόθεσης Μπαχρέιν εναντίον Κατάρ https://www.icj-cij.org/files/case-related/87/087-20010316-JUD-01-00-EN.pdf Πάντως για να “ευνοηθεί” η Τουρκία από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ) θα πρέπει να υπάρξει συνυποσχετικό μεταξύ των δύο Χωρών (Ελλάς-Τουρκία) για την προσφυγή σε αυτό, και έστω μία de jure… Read more »

TERMINATOR
Guest
TERMINATOR

Ναι βρε παιδιά , μην είμαστε μοναχοφάηδες…Δωστε τους τους ότι ζητάνε αρκει τα τζάκια μας να μην πειράξουν…Ασε που θα έχουμε και έρεισμα στο Φανάρι

Punker
Member
Noble Member
Punker

Εγώ πάντως αυτό που κρατάω είναι πως κάποια από τα άρθρα σας τις τελευταίες μέρες αρχίζουν με φωτογραφίες των AB smile

Steve
Member
Noble Member
Steve

Και εγώ το παρατήρησα αλλά too good to be true…..

Seagull
Member
Active Member
Seagull

Το έχω προσέξει και εγω αυτό smile

Thras
Member
Famed Member
Thras

Έτσι ακριβώς. Το φαντάζομαι κάθε φορά με την ελληνική σημαία!

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Εχω υπηρετήσει στον Εβρο, γνώρισα το εδαφος στο νοτιο τμημα, σχεδιασα χαρτες για τη μεραρχία. Ποτε δε μου αρεσε η εισβολή ως αντισταθμιση επιθεσης σε νησι του Αιγαιου. Μου μοιαζει αδιεξοδη στρατηγική, χωρις αστικά στηρίγματα με τεραστιο ρισκο για απώλειες χωρις το στοιχείο του εφνιδιασμού. Η αμυνα της κυπρου θα ειναι επισης ενα πολυ δυσκολο μετωπο ειδικα χωρις μοναδες αεραμυνας περιοχής. Ενστικτωδώς δεν πιστευω οτι τα προσεχη χρονια με τις υπαρχουσες δυναμεις και συνθηκες θα επιχειρήσει η Τουρκια επιθεση σε νησί, θα διακυνδινευε μια καταστροφη. Αν και τα νησια επιβαλουν διασπορα δυναμεων αμυνας και δυσκολια αποστολης ενισχύσεων, μπορουν να αμυνθούν… Read more »

Chris
Member
Famed Member
Chris

Αν η ικανότητα απελευθέρωσης εδάφους είναι μικρή τότε η μόνη αποτροπή είναι η δυνατότητα να καταστρέψουμε στρατιωτικές και πολιτικές-οικονομικές υποδομές. Δηλαδή να εμποδίσουμε την ικανότητα τους να λειτουργούν ως χώρα την επομένη ημέρα. Κάτι που προϋποθέτει την ύπαρξη στο οπλοστάσιο μας ικανού αριθμού (δηλαδή μεγαλύτερου του σημερινού) όπλων μεγάλου βεληνεκούς. Και επειδή το άρθρο αναφέρει την διαπραγμάτευση πριν ή μετά από επεισόδιο, θα πρέπει να προετοιμαστούμε και γι’ αυτό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λέει “δεν διεκδικούμε τίποτα”. Θα πρέπει όταν φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η λίστα των διεκδικήσεων μας να φτάνει έως τη σελήνη, και οι διεκδικήσεις μας… Read more »

TERMINATOR
Guest
TERMINATOR

Απορώ πως μια εισβολή σε Καστελόριζο ή και Κύπρο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να ανατραπεί με την μετακίνηση τμημάτων ταχείας αντίδρασης. Η ελλάδα έχει τα μέσα (τα χρησοπληρώσαμε δηλαδή ) και με τα zubr που έχουμε ακόμα (όσο και αν τα απαξιώνουν καποιοι) και με σινούκ, ακομα και με c-130, να μετακινήσει στη Πάφο καταδρομείς ή πεζοναύτες. Οταν διαβάζουμε ότι 400 χλέπες τζιχάντες που μετέφερε η Τουρκία στη Λιβύη σταμάτησαν την προέλαση των αρμάτων του Χαφτάρ δεν καταλαβαίνω το δισεπίλυτο πρόβλημα. Αποφασιστικότητα χρειάζεται. Ομελέτα κύριοι ντακοι, χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται. Μόνο οι Αμερικάνοι και οι Ρωσοι… Read more »

Anios
Guest
Anios

Λογικά ακούγονται τα όσα αναφέρει το άρθρο. Πολλοί θα έχουμε σκεφτεί ότι όπως και να έχει -αν υπάρξει η πολιτική βούληση και οι σχετικές εντολές- δύσκολα μπορεί να σταθεί/εδραιωθεί τουρκική ναυτική δύναμη νοτίως και ανατολικά της Κρήτης, οι αντιπλοϊκοί μας πύραυλοι και μόνο θα έσπαιρναν το χάος στις εχθρικές δυνάμεις. Αυτό που φοβίζει όλους μας είναι ο αντιπερισπασμός και η “εκδίκηση” μέσω της κατάληψης του Καστελόριζου ή τέτοιου τύπου νησιά, όπως Ρω, Φαρμακονήσι κ.λπ.

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Είναι βέβαιο οτι η Τουρκία δεν θα χτυπήσει πρώτη πουθενά.

Θα παίξει εκεί που έχει το νομικό πλεονέκτημα.
Στην “Ελληνική ΑΟΖ” του Καστελόριζου.

Tο ερώτημα του τίτλου αντίστροφα.
Εστω οτι το ΠΝ (με δανεικά) είχε προμηθευτεί προ δεκαετίας τις 5 Fremm αλλά οι ΕΔ συνολικά είναι στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Η Ελλάδα θα ξεκινούσε μια ολοκληρωτική πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία για την κυριότητα των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και στην Ανατ Μεσόγειο χτυπώντας ένα τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο 13 nm νότια του Καστελόριζου;

dimitrov
Member
dimitrov

φτου κακά λογάκια … τι λέτε τώρα ….. θα σας βάλω πιπεράκι στη γλωσσίτσα …..

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Δεν θα το βύθιζε, θα το τζαρτζάριζε να φύγει και αν οι Τούρκοι το χτυπούσαν θα ξεκινουσε ο χαμος από αυτούς. Το παν στην σημερινη εποχη της παγκοσμιοποίησης είναι περαν της στρατιωτικης δυναμης να εχεις εστω ένα ψηγμα δικαιου σε αυτό που πας να κανεις

randomname
Member
Noble Member
randomname

Και αν αυτή η ανταλαγή γίνει μεσα σε λίγα λεπτά. Η αλήθεια απο που θα βγεί; Απο τα τεράστια τουρκικά μέσα παγκόσμιας εμβέλειας ή απο καμιά ελληνική ερτ;
Το τι μπορεί να συμβεί με το τι θα προβληθεί πως μπορείς να το ελένξεις; Δεν μπορείς. Εκτός αν όλα αυτά λάβουν χώρα με διαφορά ωρών, ημερών κτλπ.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Στη κρίση του 87 το Α/Τ Λόγχη, είχε λάβει την εντολή να εμβολίσει το Σισμίκ αν …

Vrohopoios
Guest
Vrohopoios

Προφανώς η Κρήτη αποτελεί αντιπερισπασμό. Ακόμα και αν οι απέναντι στείλουν πλοία Νότια της Κρήτης έχουν επαρκή μέσα ώστε να επιχειρήσουν και στο ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο. Η πιο γρήγορη λύση είναι η αξιοποίηση της γεωγραφίας του Αιγαίου ΤΩΡΑ και η ενίσχυση του ΠΝ και της ΠΑ σε βραχυμεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος επιβάλλεται από τον χρόνο που ούτως ή άλλως απαιτείται για την υλοποίηση των προγραμμάτων τους. Η ΑΜΕΣΗ αγορά των παρακάτω συστημάτων και η τοποθέτηση τους σε στρατηγικά σημεία του Αιγαίου και της Κύπρου θα άλλαζαν τα δεδομένα: 1. Παράκτιες συστοιχίες NSM, 2. Εκσυγχρονισμός όλων των Exocet,… Read more »

d.b
Member
d.b

Οι Τούρκοι εφαρμόζουν την τέχνη τους στα παζάρια. Βάζουν πολλά θέματα στο τραπέζι ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν.
Εχω 2 υπαρκτά ζητήματα, σου βάζω 10 ανύπαρκτα και παίρνω τα 2+2…..

SozonLEV
Member
Noble Member
SozonLEV

Καλησπέρα σε όλους. Εδώ και αρκετό καιρό που μας έδωσε η αγαπητή ΠΤΗΣΗ ένα βήμα συμμετοχής (ευχαριστώ για αυτό ΠΤΗΣΗ!) σχετικά με το μεγάλο θέμα της ΑΜΥΝΑΣ, έχω δει (και σε κάποια έχω συμμετάσχει) διάφορες απόψεις (όλες σεβαστές και όλες συμβάλουν) καθώς και διάφορα άρθρα για Alreigh Burke, AESA, Exocet, διάταξεις άμυνας, διάφορα οπλικά συστήματα (προχθές μόλις είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Νικ1 σχετικά με NASAMS και SAMP-T), θέματα εξωτερικής πολιτικής, κλπ. Σήμερα λοιπόν ήρθε ένα άρθρο – που ενδεχόμενα κάποιος θα πει αφελώς ότι δε σχετίζεται με την άμυνα – να με προσγειώσει απότομα στην πραγματικότητα… Σήμερα λοιπόν,… Read more »

Georgio
Guest
Georgio

Συμφωνώ. Νομίζω ότι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία στα θάματα τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να αντικαταστήσουμε τους μαχητές (που δε θα έχουμε) με μηχανές. Άρματα χωρίς πλήρωμα, αεροπλάνα χωρίς πιλότους, πλοία χωρίς πλήρωμα. Όλα αυτά είναι τεχνολογικά εφικτά σήμερα. Τουλάχιστον σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης, θα έπρεπε να έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε. Όσο για τον αστερίσκο, θα “δεχτούν” γιατί δε θα έχουν επιλογή. Τα “αυτόνομα” σμήνη από drones θα ήταν μία καλή αρχή για εμάς.

SozonLEV
Member
Noble Member
SozonLEV

Georgio, συμφωνώ σχετικά με την τεχνογνωσία που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια (και όχι μόνο στα θέματα τεχνητής νοημοσύνης), το θέμα είναι να “βρει το δρόμο της” προς τη βιομηχανική παραγωγή. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και θα έλεγα όχι να είχαμε ήδη αρχίσει, αλλά να το είχαμε κάνει προχθές. Ενδεχόμενα, η εισαγωγή υψηλών αυτοματισμών οι οποίοι θα μειώσουν τις απαιτήσεις επάνδρωσης (βλπ. και PzH2000).

Thras
Member
Famed Member
Thras

Θίγεις το σημαντικότερο πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας!

Elkarakas
Guest

Εάν οι Τούρκοι είχανε δύο αεροπλανοφόρα, πυρηνικά υποβρύχια,καταδρομικά και βάση στην Λιβύη ίσως τότε να πηγαίνανε κάτω από την Κρήτη . Η ανακήρυξη της αοζ Τουρκίας-Λιβυης δείχνει ότι εξαφανίζουν το Καστελόριζο και πιστεύω ότι εκεί θα κάνουν την πρώτη κίνηση εκτ του ασφαλούς γιατί θα είναι στο γήπεδο τους σε εισαγωγικά. Εάν βάλουν εκεί τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά τους πόσες μοναδες επιφανείας θα πρέπει να στείλουμε ; Σε λίγο τα γεωτρύπανα τους θα φτάσουν να είναι παραπάνω από τις φρεγάτες μας (τρόπος του λέγειν σε λίγο θα τα βάλουν κ atmaca έτσι όπως παει)όπου με μια διασπορά αναγκαστικά θα… Read more »

nigozs
Member
nigozs

Έχουν επιχειρησιακά κενά αυτά που γράφεις αγαπητέ.

epampapas
Member
epampapas

Μερικές διαπιστώσεις. Σχετικά με τα ΑΒ σας άδειασε πανηγυρικά ο ίδιος ο ΑΓΕΝ. Μην το συνεχίζετε γιατί πέφτει το επίπεδο. Επίσης η Ρωσία ουδόλως ενδιαφέρεται για τον Eastmed. Αν ενδιαφερόταν θα το έλεγε πολύ έντονα και πολύ καθαρά. Είμαι μια χώρα που ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της και δεν χρειάζεται εσάς να αναμασάτε την αμερικανική φτηνή προπαγάνδα κατά το δοκούν. Απλά τα μεγέθη του Eastmed είναι αστεία μπροστά στο τι απαιτεί η ευρωπαική αγορά και στο τι διακινει η Ρωσία προς αυτή. Τα κόστη δε είναι μη ανταγωνιστικά. Ας δούμε σε πρώτη φάση αν συμφέρει να γίνει, αν έχει… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Με τα ΑΒ, έχετε γίνει κουραστικός. Η ΠΤΗΣΗ είχε μια πληροφορία, την δημοσιοποίησε μετά από άλλο δημοσίευμα γιατί πρόσεχε μην την κάψει. Τίποτα δεν είναι σίγουρο και τίποτα δεν είναι τελειωμένο αν δεν πέσουν υπογραφές. Στον ειδικό τύπο έχει γραφτεί κατά καιρούς ότι θα πάρουμε Kidd, Spruance, FREMM, Tico, AB, Gepard, Alphajet, Marder, M1, M2, F15, A10, Rafale, Eurofighter, Su35 Και τόσα άλλα! Προφανώς και όσα γράφονται δεν είναι όλα αληθή ή μεταβάλλονται οι συσχετισμοί-σχεδιασμοί. Σε κάθε περίπτωση η Π&Δ δεν μας έχει συνηθίσει σε clickbait άρθρα, άρα θα ήταν φρόνιμο από μέρους σας να περιμένετε κατ’ ελάχστον έως το… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Αδικα γράφετε, ποτέ δεν απαντάει.

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

“Είμαι μια χώρα…”
Βλαδήμιρε, εσύ;
Πάντως σου αναγνωρίζω εντιμότητα. Άπαξ σε αγοράσει κάποιος, παραμένεις αγορασμένος, ακόμη και αν ο ιδιοκτήτης κάνει κολλητιλίκια με τον πιο μισητό εχθρό σου, του πουλάει όπλα, του δίνει πυρηνική τεχνογνωσία, διπλωματική στήριξη, εσύ εκεί, βράχος στο ταμπελάκι ιδιοκτησίας.

Steve
Member
Steve

Το payroll στα ρώσικα πως μεταφράζεται?

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Κάπου έχεις δίκιο κάπου όχι. Πέρα από αυτά όμως:
“Απλά τα μεγέθη του Eastmed είναι αστεία μπροστά στο τι απαιτεί η ευρωπαική αγορά και στο τι διακινει η Ρωσία προς αυτή.”

Έκανα μια πρόχειρη έρευνα και δεν βρήκα πολλά. Έχεις στοιχεία και λινκ, γιατί είναι σημαντικός παράγοντας….

epampapas
Member
epampapas

Kαι κάτι ακόμα σε σχέση με τις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας γιατί η κατάσταση φτάνει στα όρια του τραγελαφικού. Προσπαθείτε να περάσετε τη γραμμή ότι αυτές οι δύο χώρες είναι μονομπλοκ σύμμαχοι σε όλα ενάντια στα συμφέροντα του ελληνισμού.
Αν δε διαβάζαμε και άλλα site, λιγότερα προπαγανδιστικά, δε θα ξέραμε ότι αυτές οι δύο χώρες στη Λιβύη έχουν αντιδιαμετρικά αντίθετα συμφέροντα και ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας ταυτίζονται με τα δικά μας.
Και μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούν ορισμένοι φερέφωνα της πρεσβείας…

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Όλοι όρθιοι, τομάρια:

https://www.youtube.com/watch?v=U06jlgpMtQs

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Και στην Συρία μπήκαν με αντίθετα συμφέροντα. Βγήκαν όμως αγκαλιά

Anios
Guest
Anios

Είναι παράδοξη και ιστορικά, και μπορεί να ξενίζει πολλούς αυτή η συμμαχία, αλλά τα γεγονότα δυστυχώς μιλούν από μόνα τους. Οι Ρώσοι δε νομίζω ότι ασχολούνται πολύ μαζί μας, ούτε θετικά ούτε αρνητικά, αλλά μπορούμε πια να πληγούμε κι εμείς, όπως ήρθαν τα πράγματα, αν βρεθούμε στο δρόμο των -ενεργειακών κυρίως- συμφερόντων τους, και αν εξακολουθήσει αυτή η στενή συνεργασία τους με την Τουρκία. Αφού τα βρήκαν -όπως τα βρήκαν- οι δυο τους στη Συρία, πιθανότατα θα τα βρουν και στη Λιβύη. Όσον αφορά τα τεράστια ρωσικά κοιτάσματα, με το που θα βρεθούν όμως άλλες επιπλέον πηγές, και μειωθεί η… Read more »

FTS
Member
FTS

Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα της Τουρκίας είναι η ΑΟΖ του Καστελόριζου. Την ΑΟΖ του Καστελόριζου θα μπορούσαμε είτε να την διαπραγματευτούμε είτε να μπει στην δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης. Και στις δύο περιπτώσεις η Τουρκία θα έπαιρνε μεγάλο μέρος από αυτό που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική ΑΟΖ αναίμακτα και ανέξοδα. Αντίθετα η Τουρκία γνωρίζει πως την ΑΟΖ της Κρήτης η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να την διαπραγματευτεί αλλά ούτε και στην Χάγη θα είχε σοβαρές ελπίδες να πετύχει κάτι. Το πραγματικό πρόβλημα του άξονα Τουρκίας-Κατάρ είναι ο αντιάξονας ΣΑ-ΗΑΕ-Αίγυπτος-Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος. Ίσως μας ξεφεύγει το πόσο εγκλωβισμένη είναι η Τουρκία… Read more »

Psixraimia
Member
Trusted Member
Psixraimia

Σωστά αυτά που λες, όμως και η αοζ του Καστελόριζου είναι θέμα για την Τουρκία. Εμείς – ό,τι κι αν λέμε – στο Διεθνές Δικαστήριο δεν πάμε για αυτή την περιοχή. Ξέρουμε ότι θα χάσουμε. Αν είναι θέλουμε να πάμε πακέτο με το Αιγαίο ώστε να εξασφαλίσουμε μια νίκη. Οπότε έπρεπε κι αυτοί να το αντιμετωπίσουν με άλλες κινήσεις.

Stug
Member
Member
Stug

Μήπως η Λιβύη και τα νότια της Κρήτης εαν δεν είναι αντιπερισπασμός, και ειναι απλα τρομολαγνεία, πολύ βολεμένεοι θα χασουν τη δουλειά τους;

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Σήμερα ήρθαν σπίτι μου οι φίλοι μου και μιλάγαμε. Λόγω της περιοχής που μένω (Ταναγρα) τυχαίνει ολοι οι φίλοι μου και αρκετοί συγγενείς μου να είναι στο στράτευμα μόνιμοι σε διάφορες θέσεις (κυρίως σε ΠΑ & ΠΝ & πολλοί στην ΕΑΒ, μερικές κάπως σημαντικές). Στη συζήτηση των ελληνοτουρκικών όλοι συμφώνησαν πως έχουμε ακόμη την δυνατότητα να υπερασπιστουμε την πατρίδα αρκεί να γίνει το αυτονόητο που λεω στο τέλος. Οι τουρκοι αν κάνουν το μεγάλο λάθος, μπορεί λόγω αριθμητικού πλεονεκτήματος σε αεροπορία και ναυτικό να καταφέρουν το κάτι τις σε κάποιο από τα 2-4 μέτωπα που θα ανοίξουν ταυτόχρονα αλλά συνολικά… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Είναι παρήγορο ότι οι πληροφορίες μας συμπίπτουν.
Σε ανάλογη φιλική συζήτηση με δύο αξιωματικούς του ΠΝ, που εξέφρασα τις ανησυχίες μου, με βεβαίωσαν ότι οι διαθεσιμότητες στο στόλο είναι σε πολύ καλό επίπεδο και ανα πάσα στιγμή το ΠΝ μπορεί να γονατίσει το TDK.

Το σημαντικότερο είναι να δοθεί η εντολή…

AESA
Member
Famed Member
AESA

Δεν νομίζω πως η τουρκία, κάνει αντιπερισπασμό. Αν η Ελλάδα είχε μια πανίσχυρη υπηρεσία σαν την NSA, ή την CIA, τότε με βεβαιότητα θα έλεγα πως ο ταγίπ είναι πράκτορας μας !!! Οδηγεί την τουρκία από το ένα βατερλό στο επόμενο. Η κίνηση με την Λιβύη εκτός του ότι αποτελεί θείο δώρο για την Ελλάδα, αποκαλύπτει και την έλλειψη καθαρής σκέψης από την πλευρά της τουρκίας, κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει να κάνει. Το θείο δώρο είναι πως οι μάσκες έπεσαν. Από την μετριοπάθεια ή απάθεια της ΕΕ στην τουρκική εξωτερική πολιτική, περνάμε στην συσπείρωση προς τις Ελληνικές θέσεις,… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Η βεβιασμένη απόφασις της Τουρκίας να αποσπάσει την πρωτοβουλία στην Λιβυκή Οριογραμμή είναι συνάρτηση τριών γεγονότων: 1ον. Της ανατροπής της, δεδομένης μέχρι τον Οκτώβριο, κατάρρευσης του σχεδιασμού του Euroasia Interconnector, ο οποίος με ευθύνη της Ελληνικής πλευράς είχε κατακερματισθεί με την δημιουργία της “Αριάδνης” και άρα εξαιρείτο από τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος. Ακόμη και οι έγκριτοι Δημοσιογράφοι της ΠΤΗΣΗΣ φαίνεται πως δεν γνωρίζουν την ΑΠΟΛΥΤΗ αλληλεξάρτηση του σχεδιασμού αυτού με τον αγωγό Eastmed. Η Ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε τον Οκτώβριο να σώσει το έργο, παρόλη την σπουδή (9 Ιουλίου) κάποιων να ανατραπεί ο σχεδιασμός με ποταπό στόχο να… Read more »

The third part
Guest
The third part

And the Oscar goes to; Athaaannnnn..!!

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Και οι ντομάτες πέφτουν στοοοοον The third part!!!

Σε ποια τρύπα ήσουνα χωμένος ρε τουρκοτρόλ με το “αμερόληπτο” ψευδώνυμο;

Christos choris "A"
Guest
Christos choris "A"

Αν η Τουρκία τοποθετήσει μια συστοιχία S-400 50 χιλιόμετρα απ’ το Καστελόριζο, τότε ελέγχει το Καστελόριζο ( δηλαδή το παίρνει όποτε θέλει ) αλλά και την Κάρπαθο και τη Ρόδο ( με σχετικά μεγάλες απώλειες σε πεζοναύτες και αποβατικά σκάφη ) αλλά και εάν το θελήσει δημιουργεί θερμό επεισόδιο με γεωτρύπανα ελάχιστα μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης ( στα όρια της εμβέλειας των πυραύλων ΜΜ-40 αλλά μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ ) έχοντας εξαφαλίσει αεροναυτική υπεροπλία. Χρειαζόμαστε άμεσα λύσεις όπως τα 2 Arleih Burke αλλά και τα 6 ” Τουρκικά ” F-35A. Θα έπρεπε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

Οι τουρκικοί S400 δεν “κλειδώνουν” καμιά περιοχή. Αν επιλέξουν να τους μεταφέρουν τόσο κοντά στα παράλια, αυξάνονται οι δυνατότητες μας να τους εξουδετερώσουμε. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, έχουν απόθεμα 36 πυραύλων. Με μερικές ψευδοεπιθέσεις από μαχητικά συδυασμένα με UAV, τελειώνουν το απόθεμά τους και μετά είναι απλά στόχοι… Σε κάθε περίπτωση, οι συστοιχίες τέτοιων πυραύλων (όπως και οι δικοί μας Patriot και S300) έχουν ως αποστολή προστασία συγκεκριμένων πολύτιμων στόχων. Με τη δική σας λογική, οι Patriot θα ήταν ανεπτυγμένοι σε Έβρο, Μυτιλήνη, Χϊο και Ρόδο… δεν είναι όμως! Το ΠΝ χρειάζεται άμεση ενίσχυση και έναρξη ναυπηγικών προγραμμάτων. Η ΠΑ… Read more »

Christos choris "A"
Guest
Christos choris "A"

Τα Ελληνικά F-16 block 50 και τα F-16C αναμένεται να εκσυγχρονιστούν με τα απάρτια που θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό των F-16 block 52 σε Viper και θα φέρουν ραντάρ APG-68 V(9). Μετά την απόσυρση των F-4 η Π.Α. θα χρειαστεί ένα μαχητικό πεδίου μάχης του οποίου οι απώλειες θα είναι συγκριτικά μεγαλύτερες. Δεν είναι δόκιμο να είναι ένα τέτοιο μαχητικό να φέρει ότι πιό σύγχρονο πάνω του. Εξ’ άλλου με την ύπαρξη 2 τύπων F-16 οι νέοι χειριστές που θα πετούν τον παλαιότερο τύπο θα αμιλλώνται ώστε να προαχθούν στα Viper. Όσον αφορά τα Mirage 2000 η ίδια η… Read more »

Αντρεας Δημητρίου
Guest
Αντρεας Δημητρίου

Η Τουρκία παίζει σκάκι στην περιοχή και εμείς ρίχνουμε μολότωφ μεταξύ μας …και παρακολουθουμαι τουρκικες ταινίες…!

Αντρεας Δημητρίου
Guest
Αντρεας Δημητρίου

Πέραν των αμφισβητήσεων και του αντιπερισπασμού της Ελλάδος…η Τουρκία εφαρμόζει αυτό την τακτική που έκανε και στην Συρία!
Δηλαδή μπήκε στο παιχνίδι της Συρίας και διαπραγματεύτηκε με την Μόσχα…και κέρδισε τις περιοχές βόρεια Συρίας !
Τώρα υποστηρίζει την Τρίπολη στην Λιυβιη έμπρακτα για να έχει λόγο στις διαπραγματεύσεις αύριο με την Ρωσία στα ενεργειακά αποθέματα της Λιυβης !

nigozs
Member
nigozs

Στο θερμό επεισόδιο των Ιμίων οι Τούρκοι εβγαλαν από τα στενά ότι πιο παλιό είχαν σε ναυτικές δυνάμεις (5 μονάδες αν θυμάμαι καλά). Αυτό σημαίνει ότι κάτι ανάλογο θα κάνουν και στην περίπτωση της Λιβύης, αν χρειαστεί. Οι Exocet έχουν συγκεκριμένο ρόλο εκεί που βρίσκονται και βέβαια πιο εύκολο θα είναι να δεσμεύσει κανείς 2 ΤΠΚ στην περιοχή παρά να μετακινήσει μία ή δύο συστοιχίες δεδομένου ότι μπορούν να παρακάμψουν οι Τούρκοι την εμβέλεια σχετικά εύκολα. Ο έλεγχος και η προσβολή νοτια/νοτιοανατολικά μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους προφανώς και βέβαια χωρίς να δεσμευσουμε καθόλου ναυτικές μονάδες. Παρ’ολα αυτά… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Η Τουρκία θέλει να κατασκευάσει διώρυγα παρακάμπτοντας έτσι τις συνθήκες που ελέγχουν το καθεστώς των στενών.
Καλή τύχη με τους Ρώσους.

Athan
Member
Famed Member
Athan

Σωστός. Το θέμα είναι πως το project έχει κιόλας ξεκινήσει από τα μέσα του 2013 ενώ η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από την αύξηση των Τελών Διελεύσεως των Στενών του Βοσπόρου. Για όσους θέλουν να επεκτείνουν την γνώση τους, ας ψάξουν στο διαδίκτυο για το Çılgın Proje και το Kanal İstanbul, αλλά και την δήλωση του Τούρκου Υπουργού Περιβάλλοντος Murat Kurum στις 15 Δεκεμβρίου τρέχοντος. Όσο για τις Γεωπολιτικές επιπλοκές, νομίζω πως το πρόβλημα δεν θα είναι μόνον με τους Ρώσους αλλά καί με τους Αμερικανούς στην περίπτωση που δεν ισχύσει η Συνθήκη του Μοντρέ στην Διώρυγα. Η υπερφαλάγγισις της… Read more »

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι γνωστή: φώναζε συνέχεια ψέματα και στο τέλος θα πιστέψουν έστω και τα μισά. Άρα, ακόμα και μια παράνομη συμφωνία με ένα καθεστώς που μετρά μέρες και θα υπέγραφε οτιδήποτε, είναι κάτι από τη στιγμή που υπεβλήθη στον ΟΗΕ και γίνεται κουβέντα διεθνώς για αυτό. Για τους Τούρκους ακόμα κι αυτό είναι κέρδος. Επιπλέον, μια βάση στη Λιβύη θα ήταν για τους Τούρκους θείο δώρο. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα ελληνοτουρκικά, οι Τούρκοι θέλουν να αποδείξουν ότι είναι σημαντικοί παίκτες (και) στη Μεσόγειο. Με τον αποκλεισμό τους από τις ενεργειακές πηγές της Αν.Μεσογείου θα… Read more »

Akritas
Guest
Akritas

Το άρθρο όπως και άλλα παρόμοια είναι για λαϊκή κατανάλωση. Η Ελληνική ελίτ δεν θα αντιπαρατεθεί ένοπλα με τους Τούρκους σε καμία περίπτωση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το δόγμα αυτό ισχύει εδώ και έναν αιώνα. Το μάθημα της καταστροφής του 22 το κληροδοτεί η κάθε κυβέρνηση στην επόμενη. Για να μην ξεχνιόμαστε, το 1922 ο άρτια οργανωμένος ελληνικός τακτικός στρατός, έχοντας την – ουσιαστική στην αρχή, τυπική στη συνέχεια – υποστήριξη όλων των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής συνετρίβη από τους αντάρτες του Κεμάλ. Συμπέρασμα: η Ελλάδα δεν έχει το στρατηγικό βάθος, τον πληθυσμό αλλά και την πειθαρχία να αντιπαρτατεθεί ένοπλα με… Read more »

Pillars
Member
Trusted Member
Pillars

Η μήπως η Τουρκία κάνει κίνηση ματ καταλαμβάνοντας ένα μικρό απροστάτευτο νησί όπως την Γαύδο, η και άλλες μικρότερες νησίδες?
https://www.konstantakopoulos.gr/8947/devils-in-details-could-turkey-grab-a-greek-island

Ιωάννης
Guest
Ιωάννης

Οι Τούρκοι θα κάνουν κίνηση μόνο αν τους δοθεί η άδεια όπως έκαναν και το 1974. Και τοτε μην ξεχνάμε “δεν τα είχαν καλά” με τις ΗΠΑ αλλά μονό για τα μάτια του κόσμου, για ξεκάρφωμα. Και τώρα, που φαίνεται ότι τα έχουν σπάσει, πιθανόν πάλι να γίνεται για τον ίδιο λόγο. Και αυτό είναι που με κάνει να πιστεύω ότι οι Τούρκοι και τώρα έχουν την άδεια να πάρουν αυτό που τους έχουν υποσχεθεί, αλλά μονό αυτό όχι κάτι παραπάνω. Τι θα είναι αυτό; θα το δούμε στην πράξη

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Η Γαύδος βρίσκεται 40 ναυτικά μίλια από την 115ΠΜ. Μια ‘γκαζιά’ δρόμος — κυριολεκτικά. Και οι πιλότοι της 115 την επισκέπτονται αρκετά τακτικά… όχι τυχαία.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Οι 40 παρθένες τους περιμένουν.

Kalchas
Member
Kalchas

Ε αφού το Anandolu δεν μπορεί να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα και τα ucav τους είναι της κακιάς ώρας, τότε να κλείσουμε όλοι μαζί τραπέζι για το ρεβεγιόν και δεν βαριέσαι για όλα τα άλλα. Ή έχετε μπει για τα καλά στο παιχνίδι του “θορύβου” στα ιντερνετικά, για την προσέλκυση μαζών ή έχετε χάσει την στοχαστική-διερευνητική ματιά που διέκρινε την πτήση ως προς την αντιμετώπιση των γεγονότων . Η αλήθεια κύριοι, είναι ότι ο Τούρκος είναι συνομιλητής σε όλα τα τραπέζια-παζάρια που έχουν στηθεί για την διαμόρφωση των μελλοντικών δεδομένων της περιοχής. Εμείς που είμαστε? Ποιος μας λαμβάνει υπόψην του? Ασκούν… Read more »

Ιωάννης
Guest
Ιωάννης

Για να μας λαμβάνουν υπόψη τους και να μας υπολογίζουν θα έπρεπε να ήμασταν ανεξάρτητοι. Είμαστε τόσο αφελείς που πιστεύουμε ότι είμαστε; Ρητορική η ερώτηση. Από τη στιγμή που άλλοι μας έκαναν κράτος έχουν και δικαιώματα, κατ΄αυτούς, πάνω μας και μας κάνουν ότι θέλουν αφού είμαστε προτεκτοράτο τους. Οι Τούρκοι είναι και αυτοί ελεγχόμενοι αλλά όχι προτεκτοράτο. Το 1922 είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν δυτικούς ή σοβιετικούς, ζήτησαν ανταλλάγματα και από τους μεν και από τους δε και τελικά χάσαμε τη Σμύρνη για να μην γίνουν οι Τούρκοι Σοβιέτ. Στο Β’ Π.Π. τους ήθελαν όλοι με το μέρος τους ή… Read more »

kostask22
Member
Trusted Member
kostask22

Θα αφήσει ο Ερτνογάν το γάμο να πάει στα πουρνάρια; Αφού στο Αιγαίο μόνο αγγούρια φυτρώνουν.

ThanosD
Member
Active Member
ThanosD

Δεν είμαι οπαδός της εκτίμησης για μεμονωμένο θερμό στρατιωτικό επεισόδιο με την Τουρκία. Η θα γίνει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος των δύο χωρών είτε τίποτα διαφορετικό απο αυτα που έχουμε δεί τα τελευταία 45 χρόνια. Σε ένα γενικευμένο πόλεμο μόνοι μας με την Τουρκία λογικά τελικά θα χάσουμε άσχετα απο πιθανές πρόσκαιρες επιτυχίες.Αν τραβήξει το θέμα το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας και η μεγαλύτερη αντοχή σε απώλειες θα κρίνουν τελικά την επόμενη μέρα.Με την υπογραφή του EastMed μπαινουν και άλλοι παιχτες στο παιχνίδι,αυτη τη φορα για δικά τους συμφέροντας τα οποία θα προφυλάξουν .(δεν θα υπερασπιστουν το λεγόμενο διεθνές δίκαιο της… Read more »

Thras
Member
Famed Member
Thras

“Σε καθε περιπτωση πρέπει εμείς να αποφύγουμε να είμαστε το μέσο που μ εεναν τοπικό πολεμο θα ψαλιδιστούν τα “όνειρα της Τουρκίας να γίνει περιφερειακή δύναμη”

Δεν αντιλαμβάνομαι το συλλογισμό σας. Ίσως ακριβώς το να είμαστε το μέσο για να ψαλιδιστούν τα όνειρα της Τουρκίας, να είναι απόλυτα προς το συμφέρον μας…

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Ετοιμαζόμουν να γράψω τα δικά μου γνωστά αιματοβαμμένα…. μέχρι που είδα τις ευπαθείς μελαμψές ομάδες πληθυσμού να εισπράττουν τα επιδόματα και το κοινωνικό μέρισμα. Χωρίς λεφτά δεν πας πουθενά, το χρήμα είναι το νεύρο του Πολέμου.
Καλές γιορτές σε όλους τους συνφορουμίτες και στο πλήρωμα της Π&Δ, και με το καλό ο καινούργιος χρόνος.

Στραμπαδίκουλας
Guest
Στραμπαδίκουλας

Έχεται δει πολλούς ποδοσφαιριστές να λένε στον τερματοφύλακα που θα του ρίξει τη μπάλα σε πέναλτυ;;; Εκτός και αν περνάμε τους Τούρκους για ηλίθιους.