25.1 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Τι πρέπει να μας διδάξουν οι τουρκικές απώλειες αρμάτων στην Συρία, και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

- Advertisement -

 

Γερμανικό Leopard 2Α6, 104th Panzer Battalion
(U.S. Army Europe photο,  Visual Information Specialist Markus Rauchenberger)

Ο σοφός μαθαίνει από τα λάθη των άλλων, ο έξυπνος από τα δικά του και ο βλάκας δεν μαθαίνει ποτέ, λέει ένα γνωμικό. Τώρα, αν προσπαθούσαμε να βάλουμε σε μια “κλίμακα” τον Τουρκικό Στρατό, τότε θα λέγαμε ότι βρίσκεται στην δεύτερη βαθμίδα, προσπαθεί να μάθει από τα δικά του λάθη. Οι απώλειες των τουρκικών αρμάτων μάχης στην Συρία είναι ίσως αναλογικά πολύ υψηλές, αν υπολογίσει κάποιος τις περιορισμένες επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί οι τεθωρακισμένες του δυνάμεις στην περιοχή.
Όταν στις αρχές του 2017 γράφαμε για τις απώλειες αρμάτων μάχης Leopard 2A4, M60T Sabra, M60A3, και διαφόρων άλλων τεθωρακισμένων, ίσως παραλείψαμε να γράψουμε ότι αυτού του είδους οι απώλειες δεν είναι οι πρώτες του είδους. Είναι οι ίδιες ακριβώς που υπέστησαν οι Ιρακινοί στο Ιράκ πολεμώντας με Μ1Α1 το ISIS, οι Αμερικανοί με M1A2 λίγο πριν, οι Σοβιετικοί με T55/Τ64/Τ72 στο Αφγανιστάν. Η ιστορία ίσως πάει τόσο πίσω που θα δούμε πως οι απώλειες αυτού του είδους πηγαίνουν μέχρι τα γερμανικά Panzer, τα αμερικανικά Μ4 και τα ρωσικά Τ-34. Το μόνο που αλλάζει είναι η διάμετρος του πυροβόλου, και τα όπλα καταστροφής των αρμάτων. Αυτό που μένει ίδιο είναι το γεγονός ότι τα άρματα καταστρέφονται από το πεζικό, χωρίς δηλαδή να εμπλακούν σε αρματομαχίες.
Αν λοιπόν θεωρούσαμε τον Τουρκικό Στρατό “σοφό”, θα έπρεπε να μελετήσει την εμπειρία των Αμερικανών (που είναι η πιο πρόσφατη), και να φροντίσει να προσαρμόσει ανάλογα τις τακτικές του, είτε στο 2015 στην “επίθεση” κατά του ISIS, είτε τώρα στο Αφρίν. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως ο Τουρκικός Στρατός αποψιλώθηκε από τα καλύτερα στελέχη του, με πολλούς αξιωματικούς να βρίσκονται σε φυλακές (ή ακόμη χειρότερα). Τα εκπαιδευμένα στο ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ στελέχη του ήταν τα πρώτα που κρίθηκαν ύποπτα για συνεργασία με τον Γκιουλέν. Φυσικά η εμπειρία που έχει αποκομίσει ο Τουρκικός Στρατός από τη Συρία είναι ανεκτίμητη…
Τουρκικά Leo2A4

Μετά τις πρώτες υψηλές απώλειες, μαθαίνοντας από τα λάθη του, ο Τουρκικός Στρατός προσπάθησε να δώσει μια λύση, τουλάχιστον για τα άρματα που εμπλέκονται στην συριακή περιπέτεια. Θεωρητικά, η επίθεση στο Αφρίν έγινε με καλύτερη προετοιμασία από ότι η εισβολή του 2015. Κανονικά λοιπόν, θα έπρεπε να δούλευαν τα αντίμετρα που είχαν τοποθετηθεί (μια πληροφορία εδώ). Πάντως αμέσως μετά τις επιχειρήσεις του 2015 οι Τούρκοι έκαναν διαγωνισμό προκειμένου να βρεθεί λύση (η είδηση εδώ), και προφανώς μια κάποια λύση βρέθηκε.
Τα Μ60Α3 μπορεί να ήταν κάποτε μια αναβάθμιση σε σχέση με τα Μ48, αλλά στην πραγματικότητα οι απώλειες το 1973 απέναντι σε αντιαρματικούς πυραύλους όπως οι Sagger σφράγισαν την πορεία του στους δυτικούς στρατούς. Συνεπώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή των Τούρκων να τα στείλουν στην Συρία, απλά δεν είχαν περισσότερες λύσεις για τις ανάγκες ενός τόσο εκτεταμμένου μετώπου.
Βέβαια, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη μεταφορά Μ110Α2 στο μέτωπο, η επιχείρηση εκτός από πεδίο δοκιμών νέων όπλων, φαίνεται πως είναι και μια επιχείρηση εκκαθάρισης της “σαβούρας”. Η λογική απλή, στέλνουμε τα παλιά και φθαρμένα, και κρατάμε τα καλύτερα για τον πραγματικό κίνδυνο (τα ελληνικά Leo2HEL που είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος στην αντιμετώπισή τους, και γενικά τις ελληνικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες).

Το M60T Sabra είναι προφανώς πιο “ασφαλής” επιλογή, αν και το ISIS δεν δυσκολεύτηκε να καταστρέψει επίσης. Η τεχνολογία που επιλέχθηκε βασιζόταν στην ισραηλινή εμπειρία, αλλά μάλλον οι διατρητικές ικανότητες των αντιαρματικών πυραύλων δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην Συρία (MILAN, FAGOT, TOW), αλλά και τρίτης (KORNET), έκαναν τα Μ60Τ έναν επίπης εύκολο στόχο.
Με τα Leo 2A4 το ISIS έκανε κυριολεκτικά πάρτυ, και τουλάχιστον 10-12 γερμανικά άρματα χάθηκαν από τους πυραύλους των τζιχαντιστών. Ακόμη και οι Γερμανοί εξεπλάγησαν από την ευκολία που το κορυφαίο τους άρμα μάχης “καταναλώθηκε” σαν οποιοδήποτε άλλο. Πιθανότατα αρκετά ακόμη να κρίθηκαν μη επισκευάσιμα, συνεπώς το τουρκικό “απόθεμα” αρμάτων Leo2A4 λογικό είναι να έχει μειωθεί περαιτέρω. Πάντως η τουρκική εμπειρία με τα Leo2A4 είναι η πρώτη πραγματική εμπειρία για τον τύπο αυτό άρματος μάχης.
Altay

Καθώς οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα δικά τους προβλήματα (άμεση τοποθέτηση συστημάτων ενεργητικής προστασίας, εκσυγχρονισμός των Leo2A4 και φυσικά έναρξη παραγωγής του Altay, ενός άρματος πολύ κοντά στο Leclerc σχεδιαστικά), ας δούμε πως αντιμετωπίζουμε τα δικά μας προβλήματα. Έχουμε ένα στόλο αρμάτων 3 ταχυτήτων, τα υπερσύγχρονα Leo2HEL, τα παλαιότερα Leo2A4, και φυσικά τα αρκετά παλαιότερα Leo1A5. Καθώς τα τελευταία θα έχουν σαν έχουν πεδίο δράσης κυρίως τα νησιά, οι δυνάμεις ελιγμού στον Έβρο θα βασιστούν στα Leo2HEL και στα Leo2A4.
Τα Leo2A4 παρελήφθησαν από την Γερμανία σαν ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση των Leo2HEL, με την προοπτική φυσικά της αναβάθμισης στο μέλλον. Δυστυχώς όμως υστερούν σημαντικά σε σχέση με τα Leo2HEL, καθώς έχουν διαφορετικό πυροβόλο, παλαιότερα ηλεκτρονικά, κατώτερα νυχτερινά σκοπευτικά, και φυσικά πιο αδύναμη θωράκιση. Κανονικά θα έπρεπε να αναβαθμιστούν μόλις παρελήφθησαν και πήγαν στις μονάδες τα  Leo2HEL, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.
Η άμεση λύση είναι η αναβάθμιση των Leo2A4 σε Leo2A7, όπως άλλωστε προβλέπεται σε σχετικό πρόγραμμα της EDA (European Defence Agency), και μπορείτε να διαβάσετε στο τρέχον τεύχος μας. Περισσότερα έχουμε γράψει και στο πρόσφατο άρθρο μας σχετικά με το θέμα αυτό, που αξίζει να διαβάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, εδώ.
Χιλιανό Leopard 2A4

Φυσικά οι κίνδυνοι για το αρματικό δυναμικό δεν σταματά στην -απολύτως- απαραίτητη αναβάθμιση. Οι κίνδυνοι, ειδικά σε αστικά ή περιαστικά περιβάλλοντα προέρχονται από τα πολυάριθμα συστήματα ATGM, που αυτά είναι που έφεραν τις μεγαλύτερες απώλειες στους αρματικούς στόλους τις τελευταίες δεκαετίες.
Η αντιμετώπιση τέτοιων συστημάτων δεν είναι τόσο δύσκολη όσο θεωρούνταν παλαιότερα. Οι αντιαρματικοί πύραυλοι είναι τόσο επιτυχημένοι που μάλιστα κάποιοι είχαν σπεύσει να προκαταβάλουν την εξαφάνιση των τεθωρακισμένων από τους σύγχρονους πολέμους. Η λύση όμως λέγεται ενεργητικά συστήματα προστασίας, APS. Το τι είναι ένα ενεργητικό σύστημα προστασίας μπορεί να δει κάποιος στο επόμενο βίντεο.

Το πλέον γνωστό και δοκιμασμένο από τα συστήματα αυτά θεωρείται το Trophy της ισραηλινής Rafael, ένα σύστημα που βασίστηκε στις επιχειρησιακές ανάγκες του ισραηλινού στρατού, αλλά και στην εμπειρία του στις πολυάριθμες συγκρούσεις που έχει λάβει μέρος. Το Trophy τοποθετήθηκε πρόσφατα και σε αμερικανικά Μ1Α2 όπως γράψαμε εδώ
To Trophy έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε μάχη, και μάλιστα αντιμετωπίζοντας με επιτυχία αλλεπάληλες επιθέσεις εχθρικών αντιαρματικών πυραύλων. Στο παρακάτω βίντεο, Merkava αντιμετωπίζει επίθεση Kornet, σε πραγματική επιχείρηση. Υπάρχουν δε αναφορές για αντιμετώπιση πολλαπλών επιθέσεων από ένα και μόνο άρμα.

Το σύστημα Trophy μπορεί να τοποθετηθεί και σε ελαφρύτερα οχήματα (ΤΟΜΑ) ή και ελαφρά (4X4) σε διαφορετικές εκδόσεις.

Φυσικά η λύση του Trophy δεν είναι η μοναδική, αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις, κυρίως από τη Ρωσία. Εκεί υπάρχουν διαθέσιμα τα συστήματα Arena και Zaslon, για τα οποία υπάρχουν αναφορές πως χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στη Συρία (κυρίως από ρωσικά άρματα του καθεστώτος Άσαντ).

To πλέον όμως “υποσχόμενο” είναι το Afghanit του ρωσικού Armata, το οποίο ισχυρίζεται πως μπορεί να καταρρίψει ή έστω να σταματήσει βλήματα πυροβόλου APFDS! Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς είναι διαφορετικό θέμα η αναχαίτιση και καταστροφή ενός υποηχητικού αντιαρματικού πυραύλου, κι άλλο ένα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου ή βολφραμίου, με μήκος μόλις μερικά εκατοστά, κινούμενο με υπερηχητική ταχύτητα.

Παρακάτω θα δείτε βίντεο επιτυχημένης αντιμετώπισης ATGM από άρματα του συριακού στρατού σε μάχη. Το βίντεο αυτό έχει κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του…

Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος στα ελληνικά άρματα μάχης θα αύξανε κατακόρυφα την επιβιωσιμότητά τους στο πεδίο της μάχης, πολλαπλασιάζοντας την μαχητική τους ισχύ. Θα ήταν δε απαραίτητη η τοποθέτησή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα άρματα μάχης, ακόμη και στα παλαιότερα Leo1A5. Οι Τούρκοι θα ήθελαν απεγνωσμένα την πρόσβαση σε συστήματα όπως το Trophy APS, αλλά αυτοί την στιγμή, πιθανότερη είναι η πώλησή του στους Παλαιστίνιους παρά στην Τουρκία, με δεδομένες τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
Δεν θα ήταν λοιπόν άκαιρο να εξετάσουμε την προμήθειά του, στα πλαίσια μιας γενικότερης αναβάθμισης του αρματικού μας στόλου, από την στιγμή δε που ο βασικός αντίπαλος μάλλον έχει πρόσβαση σε υποδεέστερα τεχνολογικά συστήματα. Είναι ίσως από τις λίγες φορές που μπορούμε με σχετικά λογικό προϋπολογισμό να αποκτήσουμε τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Τα Leo2HEL ήταν και παραμένουν ένα πονοκέφαλος για τους Τούρκους, κι γιαυτό και προχώρησαν στην αγορά αριθμού σύγχρονων αντιαρματικών πυραύλων Javelin πιθανότατα. Κάπου εδώ λοιπόν θα πρέπει να δούμε αν η Ελλάδα θα μάθει από τα δικά της λάθη, ή από τα λάθη των άλλων… ή ακόμη χειρότερα, αν αρνηθεί να μάθει καν…
Στο θέμα των Active Protection Systems για άρματα μάχης θα επανέλθουμε σύντομα και από το site μας, όπως και από το περιοδικό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

“Έχουμε ένα στόλο αρμάτων 3 ταχυτήτων, τα υπερσύγχρονα Leo2HEL, τα παλαιότερα Leo2A4, και φυσικά τα αρκετά παλαιότερα Leo1A5. Καθώς τα τελευταία θα έχουν σαν έχουν πεδίο δράσης κυρίως τα νησιά”
αν κάποιος θέλει να γράψει για ΤΘ και δεν ξέρει ότι τα -1Α5 είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά υπάρχουν τα Μ-48MOLF σταματάς να διαβάζεις εκεί , γεμίσαμε ειδικούς

NickKoliopoulos

Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ένα άρθρο για την αντιμετώπιση των συστημάτων APS (AKKOR, Trophy, Zaslon-L, ADS/Rheinmetall) και των φορέων τους, καθώς αν και οι πιθανότητες να τα δούμε στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι λίγες, οι πιθανότητες να τα δούμε στο Τούρκικο οπλοστάσιο σε μεγάλους αριθμούς είναι σημαντικές. Επιπλέον αξίζει να διερευνηθεί κατά πόσο θα ήταν εφικτή η ανορθόδοξη χρήση των ADS συστημάτων (π.χ σε σκάφη επιφανείας όπως πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι) έναντι πυραύλων επιφάνειας – επιφάνειας ή αέρος -επιφάνειας

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Τι να πρωτοπάρουμε; 10 χρόνια όλα παρατημένα και τα 10 προηγούμενα κατάσπαταλήθηκαν πόροι και χρεωθήκανε μέχρι και τα δισέγγονά μας…

Ypologos

Aς ολοκληρώσουμε πρώτα την πλήρη αναβάθμιση των F-16 (όλου του στόλου) και μετά ας ανυσυχήσουμε για τα αρματα.
Ας μην ξεχνάμε ότι π.χ. η θωράκιση ενός άρματος είναι τελείως άχρηστη αν προσβληθεί απο τα πλάγια ή πίσω, και η αναβάθμιση του πυροβόλου απλώς πολυτέλεια για τα δεδομένα Ελλάδας.
Τέλος, χωρίς αεροπορική υπεροχή και ισχυρή πολεμική αεροπορία, τα άρματα γίνονται απλώς στόχος target practice για εναν χειριστή F-16 που φέρει το ατρακτίδιο LANTIRN και πυράυλους AGM-65D ή Ε.
Ενα μόνο F-16 που φέρει το ατρακτίδιο LANTIRN μπορεί να φέρει μέχρι 14 AGM-65D ή Ε (3+3+1 ΑΡ και 3+3+1 ΔΕ), και ο χρόνος που χρειάζεται αυτό το F-16 για να εξολοθρεύσει 14 αρματα μαχης (με ή χωρίς βελτιωμένη θωράκιση και πυροβόλο) είναι περίπου 2,5 λεπτά, όσο χρειάζεται ο πιλότος να πατήσει μέσα στο πιλοτήριο του F-16 τα ακόλουθα κομβία:
(*)Radar A-G mode (πατιέται μια φορά στην αρχή της εμπλοκής)
(1) Target select
(2) Target Acquire
(3) Fire AGM-65D/E
Ο χρόνος που απαιτείται για να πατηθούν αυτά τα 3 κομβία 14 φορές είναι περίπου 2.5 λεπτά και το kill rate 99%.
Τhere goes your “improved armour” and your “improved guns”.
Tέλος, με πιάνει απελπισία κάθε φορά που σκέφτομαι την ποιότητα του προσωπικού των Αρμάτων Μάχης καθώς μου έρχεται στο μυαλό ο…Τόσκας (AKA Username YPOURGOS και password 12345) και προσωπικές μου επαφές με διαφόρους αρματιστές που όταν έπεφτε στην συζήτηση το Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot με κοιτούσαν με το βλέμα αγελάδας που έχει πιαστεί στα φώτα αγροτικού μέσα στη μέση του δρόμου νύχτα κάπου στα βουστάσια του Νομού Ηλείας.

dimitrisx

Κατά πόσο είναι εφικτό η παραγωγή LEO-2HEL με προσθήκη ADS ή TROPHY από την ΕΛΒΟ ώστε να ομογενοποιηθεί αλλά και να αναβαθμιστεί το αρματικό δυναμικό της Ελλάδας; Τα χρήματα που θα χρειαστούν να προέλθουν από κέρδη τόκων Ελληνικών ομολόγων ένα μέρος, που έχει η Γερμανία . Το άλλο μέρος να καλυφθεί από την πώληση των LEO-1A5 και Μ-48 MOLF σε χώρες που δεν έχουν ανάγκη τελευταίας γενιάς αρμάτων μάχης όπως χώρες της λατινικής Αμερικής και υποσαχάριας Αφρικής. Με τον τρόπο αυτό αιμοδοτούμε την αμυντική βιομηχανία εκτός από την αύξηση της αρματικής ισχύος. Από την άλλη και οι Γερμανοί επωφελούνται με την πώληση κύριων συστημάτων.

dv1.gr

εκτιμω οτι για την περιπτωση αυτη ..και να κανουμε κατι δεν νομιζω να βγει και ευκολα προς τα εξω ….απο εκει και περα ..αν δουμε τι γινεται διεθνως .το 2α4 ειναι απο καιρο ενα αρμα παροχυμενο ..ηδη παρα πολλες χωρες το εχουν στα μουσεια ..εκτος απο εμας και τους τουρκους κανεις αλλος δεν το κραταει σε καποιους αριθμους ….απο την αλλη πλευρα ο στολος σε λεο 1 ..ειναι πλημμυρα ..υπαρχει σε αφθονια ..και απο την στιγμη που και το 2α4 θεωρηται παρελθον αντε να βρεις τι να τα κανεις….ετσι και αλλιως τα αρματα ειναι μιας αλλης εποχης οπλικο συστημα με πολυ περιορισμενο ευρως χρησης σημερα ..σημερα στον στρατο χρειαζονται για μενα πληρη οχηματα απο αποψη επιτηρησης-στοχευσης- και δυνατοτητες πυρος ..για παραδειγμα το cv90 των σουδων …εριξα μια ματια στο 2018 μοντελο που θελουν να πλασαρουν στους τσεχους λενε οι πληροφοριες …και μου τρεξαν τα σαλια ..ευλεικτο γρηγορο ..και εχει τα παντα ..νυχτερινα, υπερυθρες , αυτοματη στοχευση ενεργη αυτοπροστασια (το 1ο οχημα με τετοια)..και πληθωρα οπλων αντιαρματικα .κατα πρωσοπικου ..μεχρι α/α….+ οτι μπορει να φερει και κοσμο ..ολα αυτα μαζι σε ενα οχημα …που μπορει να σταθει απεναντι σε καθε ειδους απειλη ..απο μ113 και αρματα .μεχρι επ.ελικοπτερα ..μερα-νυχτα ….να μη κανω εμπορικη αβαντα ..αλλα κατι τετοιο ειναι το μελλον …ειδικα για εμας που μιλαμε για νησια και εβρο …ειναι πολυ καλυτερη λυση απο αρματα ..επισης απειλη αν μιλαμε για τουρκια …δεν ειναι τα αρματα τους ..οπου εχουμε σαφη υπεροχη και δεν νομιζω να ξερμουν και να τα δουλευουν τακτικα οι τουρκοι …απειλη ειναι το πυροβολικο τους ..και οι μ/κ ταξιαρχιες σε αφθονια που μπορουν να γεμιζουν με κοσμο …η τακτικη αφριν ..πρεπει να μας διδαξει ..κανενα αρμα δεν πηγε μπροστα να παρει εδαφη ..για λιγο στην αρχη το ξεκινησαν ετσι και χασανε τα αυγα με τα καλαθια ….οι μισθοφοροι εμπρος ..μαζι με ειδ.μοναδες ….και φορτηγακια με φορτωμενα α/α πολυβολα ….αυτου του ειδους οι εφοδοι ..πολυ δυσκολα κοβονται με αρματα ..

Dipapa

Μαντέψτε τι θα κάνουμε εμείς? Τίποτα απολύτως… Απλά ανήκουμε στην τρίτη κατηγορία. Όπως και δεν κάνουμε πουθενά αλλού.

chikichiki

Δυστυχώς αυτό είναι ένα μάθημα που το μαθαίνει με το χειρότερο τρόπο ο κάθε χρήστης αρμάτων που τα στέλνει στον πόλεμο: οι διαολοαντιαρματικοί είναι απίστευτα ύπουλος εχθρός, και χωρίς καλές τακτικές και καλό εξοπλισμό είναι ικανός να σπείρει ατελείωτα στρέμματα με κουφάρια αρμάτων. Τα συστήματα APS νομίζω πως θα έπρεπε να είναι πολύ κοντά στην κορυφή στη λίστα των απαιτήσεων εξοπλισμού. Ακόμα και τα παρωχημένα 1Α5 αποκτούν μια κάποια ελπίδα, αφού τουλάχιστον δε θα γίνονται παρανάλωμα απ’τον κάθε μπαγλαμά με το RPG.

kafes_filtrou

σε περίπτωση που οι απεναντοι πάρουν APS μια είναι η λύση https://en.wikipedia.org/wiki/GAU-8_Avenger

sotbak

Το άρθρο είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί σε λίγο τα δικά μας θα έχουν και τον πονοκέφαλο των νέων τουρκικών ……..όπερ σημαίνει ή περισσότερα επιθετικά ελικόπτερα και F-16 με lantirn/AGM ή αναβαθμισμένα άρματα….

Theo

Ναι, αλλά χρειαζόμαστε και αριθμούς πέρα από την ποιότητα, όπως λένε κάποιοι για την ΠΑ 😛
Τι θα λέγατε να μετατρέπαμε τα Μ48 και Leopard 1 σε ρομποτικά δηλαδή άνευ χειριστών;

Gunner

Αν η Ελλάδα μάθαινε από τα λάθη των άλλων, σήμερα ΟΛΑ τα άρματα δεύτερης γενιάς αλλά και τα άρματα τρίτης γενιάς που διαθέτει, θα είχαν δεχτεί θωράκιση γρίλιας, το ίδιο και τα ΤΟΜΠ του. Μετά από 40+ χρόνια χρήσης του Μ113, τώρα ανακαλύπτουμε την ανάγκη για ασπίδιο προστασίας του πυροβολητή του Μ113.comment image
Αν οι Τούρκοι τοποθετήσουν APS στα άρματα τους, ότι αντιαρματικό έχουμε στον ‘Eβρο είναι άχρηστο και αυτό σημαίνει ανατροπή σκηνικού σε βάρος μας.
Οι προτεραιότητες λοιπόν για τον ΕΣ αλλάζουν και δεν είναι πλέον σωστή η σκέψη μείωσης των πυροβόλων των 120mm στον Έβρο. Μετά την τοποθέτηση APS στα τουρκικά άρματα, μόνο τα Leo-2A4/6 μπορούν να τα καταστρέψουν από απόσταση. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να σκέφτεται κανείς το ενδεχόμενο μείωσης της ποσότητας των Leo-2A4 που διαθέτουμε, κατά 2-2,5 ΕΜΑ που κάποιοι υπολογίσουν ότι επαρκούν για να εκσυγχρονιστούν 105 άρματα. Είναι τουλάχιστον αστείο να το σκέπτονται κάποιοι σοβαρά.
Ο ΕΣ πρέπει να αντιδράσει άμεσα με την αγορά ATGW που να μπορούν να διαπεράσουν τα APS. Αυτά είναι λίγα και ακριβά και είναι τα Javelin, τα Spike 2, πιθανόν το NLAW και ο TOW2B. Επίσης πρέπει να προμηθευτεί περισσότερα έξυπνα αντιαρματικά πυρομαχικά πυροβολικού και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ενός εξελιγμένου συστήματος διοίκησης και ελέγχου, το οποίο θα αξιοποιεί μεγάλο αριθμό ΜΕΑ φονικών και μη.

Gilan

Κατά την ταπεινή μου γνώμη APS χρειαζόμαστε τόσο στα ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ όσο και σε ελαφρύτερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού(δυνατότητα που δίνει το Trophy), γιατί όχι και σε Pnz 2000, M109!

dimitrov

Νομίζω πως το “ΘΑ” είναι προφανές. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στον ευγενή πόθο να ξαποστείλουν τα 1Α5 στα νησιά και τα λέο 2Α6/Α4 να μείνουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Τ 120μμ εδώ, τα 105μμ εκεί. Με ενδεχόμενη παραλαβή Μ1Α1 βεβαίως, βεβαίως. Χαίρομαι που το πρόσεξες κι εσύ.

Giorgos Tsagkaris

Eξελιξεις????????
Ερχονται τα Μ-1 ή επιστρεφουν τα Μ-60?
Πως αλλιως θα πανε τα Λεο1 στα νησια?

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Έχει ήδη αναφερθεί η Τουρκική αγορά 120 Ουκρανικών συστημάτων αυτοπροστασίας προέλευσης ZASLON (AKKOR-PULAT) με αναπροσαρμογή – αναπαραγωγή από την Τουρκική ASELSAN για ισάριθμα Τουρκικά άρματα μάχης τα οποία δρούν στην Συρία. Υπάρχει όμως μία προδιαγραφή χρήσης. Το ΠΖ υποστήριξης αυτών των αρμάτων με τα συστήματα AKKOR-PULAT πρέπει να δρά σε απόσταση ασφάλειας 400 μέτρων. Από πλευράς τακτικής συνεργασίας ΠΖ και Τ/Θ γίνεται αυτό όταν υπάρχει η παράμετρος ασφάλειας των 400 μέτρων, ιδιαίτερα στην λοφώδη μορφολογία του εδάφους όπου επιχειρεί ο Τουρκικός ΣΞ; Η ίδια αρθρογραφία υποστηρίζει ότι τα Τουρκικά άρματα μάχης Μ60Τ Sabra με “τούβλα” ενεργητικής εκρηκτικής προστασίας (explosive reactive armor – ERA) έδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε πλήγματα από Α/Τ Κ/Β (όπως τα Ρωσικής προέλευσης Konkurs) στον θύλακα Αφρίν, Συρία, εν συγκρίσει με τα Leo 2A4.

Προβοκάτωρ

1) Οι περισσότερες βολές Α/Τ στη Συρία τουλάχιστον είναι κάτω του 1km με μέγιστο μάλλον το 1,5km αν δεν κάνω λάθος.
Δηλαδή.εντός του βεληνεκούς των Barrett Μ-82Α1Μ και συνεπώς μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει βολή αχρήστευσης πρώτα του όποιου συστήματος APS και έπειτα να αναλάβει το Α/Τ.
2) Πολύ πιθανό να υπάρχει ήδη κάποιο σύστημα jamming και να το θέτει εκτός λειτουργίας το APS την κρίσιμη στιγμή.

agnostosependytis

Χωρίς να είμαι ειδήμων, άρα μπορεί και να είναι άκυρο αυτό που θα πω, αλλά το Γερμανικό (ADS) μοιάζει να κάνει την βολή μόνο προς τα κάτω (για προστασία του πεζικού κτλ). Άρα η λύση σε αυτό θα ήταν αντιαρματικό το οποίο προ του χτυπήματος θα ανέβαινε ψηλά και θα έκανε το χτύπημα από πάνω? Θα υποψιαζόμουν ότι οι κατασκευαστές αντιαρματικών θα το είχαν ευκολάκι να κάνουν αναπροσαρμογή στα αντιαρματικά τους για να υπερπηδήσουν την νέα δυσκολία.
Επίσης, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ πιο περίπλοκη, π.χ. οι Τούρκοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα Απάτσι (και τώρα και τα Καιόβα), ενώ από την άλλη οι δικές μας δυνάμεις για να ενεργοποιήσουν τα ελικόπτερα, αλλά και για να μην αποδεκατιστούν τα τάνκς χωρίς αρματομαχία θα πρέπει η ΠΑ να έχει αεροπορική κυριαρχία (με f-35 kai Σ-400 απέναντι κομμάτι δύσκολο) ενώ έχουν και τους βαλλιστικούς της Τουρκίας, που τώρα που τους κατασκευάζουν οι ίδιοι, θα μπορούν να παράγουν με το κιλό.
Άρα APS ναι, έτσι και αλλιώς η επένδυση είναι μικρή σχετικά με την αξία του τι προστατεύει, αλλά δεν είναι αυτό που θα γείρει την ζυγαριά (και αυτή σε ένα μόνο μέρος).
Για τα νησιά η κατάσταση μου φαίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς αν υπάρχουν λίγα, θα ήταν επιρρεπεί σε καταδρομική των άλλων, πριν από αποβατική, με συνέπεια να μην υπάρχει δύναμη πυρός πλέον κατά την απόβαση. Αυτή είναι δύσκολη εξίσωση (όπως υπάρχουν πολλές δύσκολες εξισώσεις σε όλα τα σημεία που μπορεί να γίνει το μπαμ).

Spirit

Εδώ δεν έχουν πυρομαχικά τα APS ψάχνουμε…

DEAD KENNEDYS

Τρια πραγματα χρειαζονται (κατα τη γνωμη μου) τα ελληνικα αρματα.
Συστημα ενεργητικης προστασιας trophy ή το καινουργιο της rheinmetall με τις ακτινες ή ρωσικο…αρκει παντως να υπαρχει συστημα προστασιας στα leo2a4 και hell.
Στα leo2a4 να μπει επιπλεον μετωπικη θωρακιση επιπεδου a6.
Και τελος σε καποια leo1a5 και molf να τοποθετηθουν περιμετρικα των αρματων γριλιες προστασιας.

Neilos

Θανάσιμη απειλή για την Ελλάδα εάν η Μέρκελ δώσει APS στους Τούρκους
http://www.defence-point.gr/news/thanasimi-apili-gia-tin-ellada-ean-i-merkel-dosi-aps-stous-tourkous?pop=2

Desert_Falcon

Καμια CBU εχουμε για Εβρο?

Aias

Αυτό που χρειάζεται άμεσα και με την μορφή της επείγουσας προμήθειας είναι προμήθεια ενίσχυσης πυροβολικού.
Νέα πυροβόλα, ραντάρ, πυρομαχικά.
Σε αυτή την φάση αυτό θα μας δώσει την ειρήνη.
Πυροβολικό στον Έβρο.
Άμεση προμήθεια μεταχειρισμένων μαχητικών για την αεροπορία.
Σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο τεχνολογικό χ ετοιμότητας.
Αυτά τα δύο καίνε σήμερα χωρίς να απαξιωθεί ότι επόμενο βέβαια.

ilias35

Πολυ βιαστικα:
Τα αρματα μαχης οσο και να φανει παραξενο εχουν κατα την επιθεση σαν αποστολη την καταστροφη οποιουδηποτε ειδους οχυρωσης και την εξοντωση του ανιπαλου ΠΖ και των οπλων του, δηλαδη των ΑΤ.
Δηλαδη οταν προελαυνεις και βλεπεις πχ μια αγροικια ριχνεις υπο καλυψη 1-2 βληματα και οποιοι ειναι εκει μεσα στην καλυτερη θα φυγουν τυφλοι κουφοι και με τος πνευμονες μισοκατεστραμενους.Γιαυτο τα αρματα εχουν μεγαλυτερο φορτο εκρηκτικων βληματων παρα διατρητικων.
Ενα παλαιο αρμα με πυροβολο 105 χιλ και διατρητικο σιγουρα μπορει να κανει ζημια στα σημερινα πιο συγχρονα αρματα. Ακομα και αν δεν τα διατρησει το χτυπημα του βληματος ειναι τοσο ισχυρο που :
α. Πιθανον θα ξεκολλησει οτιδηποτε μεσα στον πυργο, απο ασυρματους, προσοφθαλμια, φυλαχτα καιοτιδηποτε αλλο δεν ειναι φουλ στερεωμενο και θα τα φερει με ταχυτητα στα μουτρα του πληρωματος. Γι αυτο για παραδειγμα στα οχυρωματικα εργα εστω και υπογεια και δεν κρεμας τιποτα στους τοιχους.
β. Θα απορυθμισει τα σκοπευτικα του αρματος ή και θα τα καταστρεψει ενω θα του κανει και αλλες βλαβες που θα απομειωσουν την μαχητικη του αξια.
Οι ΑΤ πυραυλοι ειναι πολυ επικινυνοι αλλα σε κανονικες συνθηκες δεν περιμενεις πανω απο μια βολη γιατι η λαμψη και τα υλικα που θα ξεσηκωσουν απο το εδαφος θα τα κανει αμεσα αντιληπτα. Αυτο θα εχει σαν συνεπεια οι χειριστες του ΑΤ να εντοπιστουν αμεσα και να δεχθει πυρα ειτε πολυβολων ειτε και πυροβολου αρματος με συνεπεια ειτε να καταστραφει είτε να επηρεαστει η σκοπευση του χειριστη που σε καθε περιπτωση ειναι μια δυσκολη υποθεση και ο πυραυλος να ταξιδεψει για αλλου. Επιπλεον το αρμα μπορει να δημιουργησει προπετασμα καπνου και να το χασεις παλι. Γι αυτο και τους πυραυλους τους ριχνεις απο αποστασεις μικροτερες του μεγιστου βεληνενους.
Στις βολες εναντιον τουρκικων αρματων θα παρατηρησω τα εξης.
α.Οι βολες εγιναν απο πολυ μεγαλες αποστασεις. Μετρησα σε ολες 20 με 24 δευτερολεπτα που σημαινει το μεγιστο βεληνεκες και επιπλεον λογω της γωνιας των βολων αυτο πιθανον να σημαινει οτι αυτες εγιναν ειτε απο ΑΤ που διεισδυσαν ειτε που παρεμειναν πισω απο τις γραμμες των τουρκων.
β. Οι τουρκοι πιθανον επαιρναν το τσαι τους ή τα αρματα ηταν ηδη χαλασμενα απο καποια αιτια ΄διοτι ενω ενας πυραυλος ταξιδευε για 20 δευτερα εναντιον τους αυτοι ουτε μετακινηθηκαν ουτε εβαλλαν ουτε ειχαν ακποιον παρατηρητη για ασφαλεια. Επιπλεον τα αρματα ηταν μεμονωμενα κατι που δεν γινεται. Τα αρματα πανε τουλαχιστον ζευγαρι και παντα με ΠΖ μαζι.
Αρα φαινεται οτι δεν γινοταν επιχειρησεις τις στιγμες που εγιναν οι βολες.
Και τελευταιο. Τα ΑΤ ειναι πολυ καλα οπλα αλλα ειναι αμυντικα οπλα κυριως. Για να κανεις επιθεση χρειαζεσαι ΤΘ και πυροβολικο. Δεν μπορεις να επιτεθεις με πολυβολα και φορτηγακια σε τακτικο στρατο. Μονο τα ΤΘ πηγαινουν μπροστα ειτε ΠΖ ειτε αρματα. Χωρις επιθεση για να καταστρεψεις τον εχθρο αργα ή γρηγορα θα ηττηθείς, βλεπε Αφριν. Επισης δεν ξερω γιατι υποτιμαται το οκταϊντσα πυροβολα. Εχετε δει τις τετραδες των 203 χιλ να πεφτουν σε τοποθεσια? Και αν τις ειδατε πιστευεται οτι θα μεινει καποιος πλην αρματων και ΤΘ πεζικου να τις υπερασπιστει? Τα οπλα απο μονα τους δεν κερδιζουν εναν πολεμο γιατι τα χειριζονται ακομα ανθρωποι και ουτε ενα ειδος οπλου απο μονο του. Χρειαζεται συνδιασμος και συγχρονισμος ολων. Καταληγουμε λοιπον παλι στην εκπαιδευση που πρεπει να γινεται σε οπλα και κυριως σε τακτικες και στην πειθαρχια να εφαρμοζεις αυτα που εμαθες κατω απο δυσκολες και επικινδυνες συνθηκες.

data

Παντως η εγκατασταση συστηματων αυτοπροστασιας ειδικα στα α4 (και η αναβαθμιση τους) ειναι ακρως απαραιτητη

data

Οπως μας λεγαν στην αυλωνα το καλυτερο αρμα ειναι αυτο που εχει το καλυτερο πληρωμα. Ενταει ειναι εν μερει υπερβολικο ( δεν αντιμετωπιζεις ενα abrams με ενα m 48 η ακομα και m 0) αλλα εχει βαση.

data

οκ εννουσα m 60!!

Προβοκάτωρ

Σύντροφε Μπέρια διακρίνω πάλι μια αναστάτωση..ένεκα της τσαγγαρο-Δευτέρας?
Μάλλον θεωρείς ότι όλα τα άρματα κινούνται διαρκώς και ασκόπως (βλ. και τα βίντεο από Συρία..). Ή μήπως δεν μπορεί να γίνει συνδυαστική χρήση όπλων από διαφορετικές κατευθύνσεις
Εξάλλου δες και την δεύτερη προκείμενη..του jamming.

ilias35

Η χρηση ΠΑΟ μεσου βεληνεκους δεν ειναι αυτοκτονικη καθε αλλο μαλιστα. Εντος κατοικημενων τοπων θα ειναι απο τις λιγες λυσεις διοτι οι ΑΤ πυραυλοι εκτος απο μεγιστο βεληνεκες εχουν και ελαχιστο τετοιο.πχ οι αποστασεις των 100 με 150 μετρων θα ειναι αυτες στις οποιες θα γινουν οι περισσοτερες εμπλοκες εντος κατοικημενων τοπων και εκει ΑΤ τυπου καρλ γκουσταβ θα ειναι οχι απλως ιδανικα αλλα ισως και τα μονα που θα δυναται να χρησιμοποιηθουν εναντιον ΤΘ αλλα και εναντιον κτιριων.. Το ιδιο θα γινει και σε αλλες μορφες αγωνα. Καθε οπλο εχει την χρησιμοτητα του αρκει να το χρησιμοποιεις συμφωνα με τις δυνατοτητες και τις αδυναμιες του.

Ranger

Ptisi πόσο δύσκολο θα ήταν η δημιουργία ενός εγχώριου συστήματος soft kill όπως το συριακό sharab 3 που θα περιλάμβανε δέκτες εντοπισμού κατάγαυσης λέιζερ (ίσως και σε επόμενο στάδιο ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες για συστήματα fire and forget όπως το javelin) και ένα infrared jammer 360 μοιρών; το σύστημα θα μπορούσε να συνδεθεί και με τα καπνογόνα του οχήματος ώστε να ενεργοποιούνται σε περίπτωση μιας απειλής. Αν οι σύριοι το έφτιαξαν εμείς γιατί όχι; και ένα δυο βλήματα να αντιμετώπιζε θα ήταν μεγάλο κέρδος ενώ θα μπορούσε να εξοπλίσει τα παλαιότερα οχήματα μας με τα νεώτερα leo να αναβαθμίζονται με muss, ads, trophy κ.λπ.

ΔΝΤ

Αλλαγη δογματος για τους τεθωρες κατ’αρχην. Τα αρματα ειναι επιθετικα οπλα για προελαση οχι για στατικη αμυνα. Αναβαθμιση των Α4 στο επιπεδο A7 (εστω και Α4Ε) με προσθηκη APS (το αυτο και στα Α6).
Αποκτηση μτχ ΤΟΜΑ.

Ικαρος

Τι πρεπει να κανει η Ελλαδα.Την απαντηση την ξερουμε ολοι.
Καταρχας θα πρεπει να αφησουμε τις χαζομαρες περι EDA και leasing.Πρεπει να αναβαθμισουμε τα Leo2a4 σε α7 μετα το ιδιο και τα Leo2hell και να τοποθετησουμε συστημα APS σε ολα.Για μενα το Trophy.
Απο κει και περα απο την στιγμη που απ’ οτι δειχνει το πραγμα ολα τα Leo2 των αλλων χρηστων δεν θα ειναι διαθεσιμα λογω EDA η μονη λυση που απομενει ειναι η αποκτηση Μ1για να αρχισουμε να αποσυρουμε τα Μ48 και Μ60 σιγα σιγα.

Ικαρος

Fingolfin Fingolfin,
Αυτό το “δεν υπάρχουν χρήματα” δεν αποτελει δικαιολογια πλεον.Παραθετω απόσπασματα από αρθρο της Καθημερινης στις 17/8/2017 για τα κερδη της Γερμανιας από τα ελληνικα ομολογα.
“Το ποσό των 660 εκατ. θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα η Γερμανία. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το ποσό αφορά κέρδη από τόκους ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, 243 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα για επιστροφή στον προϋπολογισμό του 2017 και περίπου 417 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2018.
Τις πληροφορίες μεταφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt στην έντυπη έκδοσή της, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να πληρώσει στην Ελλάδα συνολικά 660 εκατ. ευρώ τόκους, όταν η χώρα εκπληρώσει συγκεκριμένες απαιτήσεις». Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα δύο ποσά είναι «κλειδωμένα» στους δύο προϋπολογισμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θα αποδοθούν όταν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.
Αντίστοιχο δημοσίευμα υπήρξε την ημέρα της εορτής της Παναγίας από την Bild. Η εφημερίδα έκανε λόγο για επιστροφή 417 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, προφανώς αναφερόμενη στο ποσό που είναι κλειδωμένο στον προϋπολογισμό του γερμανικού υπουργείου οικονομικών για το 2018. «Η Αθήνα», αναφέρει το δημοσίευμα, «μπορεί να ελπίζει σε επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από κέρδη επιτοκίων ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Bundesbank (της γερμανικής κεντρικής τράπεζας). Ωστόσο», προστίθεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, «το ποσό είναι «κλειδωμένο» στον προϋπολογισμό και απαιτείται το «πράσινο φως» του γερμανικού κοινοβουλίου για να εκταμιευθεί». Προϋπόθεση, συνεχίζει το δημοσίευμα, για την επιστροφή των χρημάτων, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής (3ο μνημόνιο), καθώς και η ανάγκη ή μη για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Απαντώντας το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε ερωτήσεις βουλευτών του κόμματος των Πρασίνων, ανέφερε ότι τα κέρδη της γερμανικής κυβέρνησης από τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέλθει σε 1,34 δισ. ευρώ.”
Πιστευει κανεις ότι το Γερμανικο κοινοβουλιο θα ειχε πρόβλημα να εγκρινει ένα ποσο,δεν σας λεω ολο(εκει θα εκαναν τουμπες),αλλα 400-500 εκατ. από τα κερδη των ελληνικων ομολογων το οποιο θα παει στη γερμανικη βιομηχανια οπλων για την αναβαθμιση 100-120 ελληνικων Leo2a4 σε α7;
Όπως βλέπεις φιλε μου αν θελουμε πραγματικα να βοηθήσουμε τις ΕΕΔ να προστατεψουν την πατριδα αναβαθμίζοντας γρηγορα και ποιοτικα τα μεσα που ηδη εχουν υπαρχουν λυσεις.Το θεμα είναι αν οι κυβερνωντες και η ηγεσια θελουν.
Το προγραμμα ΕDA δεν πρεπει ουτε καν να το αναφέρουμε σαν λυση για τους λογους που αναφερονται πιο πανω και απο αλλους σχολιαστες.Ειναι εξυπνη λυση να απολεσεις για τα επομενα 5-10 χρονια αρκετα απο τα Leo2a4,το δευτερο καλυτερο αρμα σου,όταν δεν ξερεις τι σου ξημερωνει ανα πασα στιγμη με τους απεναντι,δημιουργώντας μια μεγαλη τρυπα στην αμυνα σου που μπορει να αποβει μοιραια:

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

42
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 2.29

Related News

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

Καταδίκη για τον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ´Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: H αλήθεια για την αγορά του νέου VIP αεροσκάφους τύπου Falcon από την ΠΑ

Διαπιστώσαμε μέσα από κάποια "σχόλια", πως υπάρχει μια "ανησυχία" κάποιων αναγνωστών μας, για την επικείμενη αγορά ενός αεροσκάφους τύπου Falcon από την ΠΑ, προκειμένου...