ΘΕΜΑ: Τι πρέπει να μας διδάξουν οι τουρκικές απώλειες αρμάτων στην Συρία, και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

95
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Γερμανικό Leopard 2Α6, 104th Panzer Battalion
(U.S. Army Europe photο,  Visual Information Specialist Markus Rauchenberger)

Ο σοφός μαθαίνει από τα λάθη των άλλων, ο έξυπνος από τα δικά του και ο βλάκας δεν μαθαίνει ποτέ, λέει ένα γνωμικό. Τώρα, αν προσπαθούσαμε να βάλουμε σε μια “κλίμακα” τον Τουρκικό Στρατό, τότε θα λέγαμε ότι βρίσκεται στην δεύτερη βαθμίδα, προσπαθεί να μάθει από τα δικά του λάθη. Οι απώλειες των τουρκικών αρμάτων μάχης στην Συρία είναι ίσως αναλογικά πολύ υψηλές, αν υπολογίσει κάποιος τις περιορισμένες επιχειρήσεις που έχουν εμπλακεί οι τεθωρακισμένες του δυνάμεις στην περιοχή.

Όταν στις αρχές του 2017 γράφαμε για τις απώλειες αρμάτων μάχης Leopard 2A4, M60T Sabra, M60A3, και διαφόρων άλλων τεθωρακισμένων, ίσως παραλείψαμε να γράψουμε ότι αυτού του είδους οι απώλειες δεν είναι οι πρώτες του είδους. Είναι οι ίδιες ακριβώς που υπέστησαν οι Ιρακινοί στο Ιράκ πολεμώντας με Μ1Α1 το ISIS, οι Αμερικανοί με M1A2 λίγο πριν, οι Σοβιετικοί με T55/Τ64/Τ72 στο Αφγανιστάν. Η ιστορία ίσως πάει τόσο πίσω που θα δούμε πως οι απώλειες αυτού του είδους πηγαίνουν μέχρι τα γερμανικά Panzer, τα αμερικανικά Μ4 και τα ρωσικά Τ-34. Το μόνο που αλλάζει είναι η διάμετρος του πυροβόλου, και τα όπλα καταστροφής των αρμάτων. Αυτό που μένει ίδιο είναι το γεγονός ότι τα άρματα καταστρέφονται από το πεζικό, χωρίς δηλαδή να εμπλακούν σε αρματομαχίες.

Αν λοιπόν θεωρούσαμε τον Τουρκικό Στρατό “σοφό”, θα έπρεπε να μελετήσει την εμπειρία των Αμερικανών (που είναι η πιο πρόσφατη), και να φροντίσει να προσαρμόσει ανάλογα τις τακτικές του, είτε στο 2015 στην “επίθεση” κατά του ISIS, είτε τώρα στο Αφρίν. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως ο Τουρκικός Στρατός αποψιλώθηκε από τα καλύτερα στελέχη του, με πολλούς αξιωματικούς να βρίσκονται σε φυλακές (ή ακόμη χειρότερα). Τα εκπαιδευμένα στο ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ στελέχη του ήταν τα πρώτα που κρίθηκαν ύποπτα για συνεργασία με τον Γκιουλέν. Φυσικά η εμπειρία που έχει αποκομίσει ο Τουρκικός Στρατός από τη Συρία είναι ανεκτίμητη…

Τουρκικά Leo2A4

Μετά τις πρώτες υψηλές απώλειες, μαθαίνοντας από τα λάθη του, ο Τουρκικός Στρατός προσπάθησε να δώσει μια λύση, τουλάχιστον για τα άρματα που εμπλέκονται στην συριακή περιπέτεια. Θεωρητικά, η επίθεση στο Αφρίν έγινε με καλύτερη προετοιμασία από ότι η εισβολή του 2015. Κανονικά λοιπόν, θα έπρεπε να δούλευαν τα αντίμετρα που είχαν τοποθετηθεί (μια πληροφορία εδώ). Πάντως αμέσως μετά τις επιχειρήσεις του 2015 οι Τούρκοι έκαναν διαγωνισμό προκειμένου να βρεθεί λύση (η είδηση εδώ), και προφανώς μια κάποια λύση βρέθηκε.

Τα Μ60Α3 μπορεί να ήταν κάποτε μια αναβάθμιση σε σχέση με τα Μ48, αλλά στην πραγματικότητα οι απώλειες το 1973 απέναντι σε αντιαρματικούς πυραύλους όπως οι Sagger σφράγισαν την πορεία του στους δυτικούς στρατούς. Συνεπώς δεν είναι η καλύτερη επιλογή των Τούρκων να τα στείλουν στην Συρία, απλά δεν είχαν περισσότερες λύσεις για τις ανάγκες ενός τόσο εκτεταμμένου μετώπου.

Βέβαια, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη μεταφορά Μ110Α2 στο μέτωπο, η επιχείρηση εκτός από πεδίο δοκιμών νέων όπλων, φαίνεται πως είναι και μια επιχείρηση εκκαθάρισης της “σαβούρας”. Η λογική απλή, στέλνουμε τα παλιά και φθαρμένα, και κρατάμε τα καλύτερα για τον πραγματικό κίνδυνο (τα ελληνικά Leo2HEL που είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος στην αντιμετώπισή τους, και γενικά τις ελληνικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες).

Το M60T Sabra είναι προφανώς πιο “ασφαλής” επιλογή, αν και το ISIS δεν δυσκολεύτηκε να καταστρέψει επίσης. Η τεχνολογία που επιλέχθηκε βασιζόταν στην ισραηλινή εμπειρία, αλλά μάλλον οι διατρητικές ικανότητες των αντιαρματικών πυραύλων δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην Συρία (MILAN, FAGOT, TOW), αλλά και τρίτης (KORNET), έκαναν τα Μ60Τ έναν επίπης εύκολο στόχο.

Με τα Leo 2A4 το ISIS έκανε κυριολεκτικά πάρτυ, και τουλάχιστον 10-12 γερμανικά άρματα χάθηκαν από τους πυραύλους των τζιχαντιστών. Ακόμη και οι Γερμανοί εξεπλάγησαν από την ευκολία που το κορυφαίο τους άρμα μάχης “καταναλώθηκε” σαν οποιοδήποτε άλλο. Πιθανότατα αρκετά ακόμη να κρίθηκαν μη επισκευάσιμα, συνεπώς το τουρκικό “απόθεμα” αρμάτων Leo2A4 λογικό είναι να έχει μειωθεί περαιτέρω. Πάντως η τουρκική εμπειρία με τα Leo2A4 είναι η πρώτη πραγματική εμπειρία για τον τύπο αυτό άρματος μάχης.

Altay

Καθώς οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα δικά τους προβλήματα (άμεση τοποθέτηση συστημάτων ενεργητικής προστασίας, εκσυγχρονισμός των Leo2A4 και φυσικά έναρξη παραγωγής του Altay, ενός άρματος πολύ κοντά στο Leclerc σχεδιαστικά), ας δούμε πως αντιμετωπίζουμε τα δικά μας προβλήματα. Έχουμε ένα στόλο αρμάτων 3 ταχυτήτων, τα υπερσύγχρονα Leo2HEL, τα παλαιότερα Leo2A4, και φυσικά τα αρκετά παλαιότερα Leo1A5. Καθώς τα τελευταία θα έχουν σαν έχουν πεδίο δράσης κυρίως τα νησιά, οι δυνάμεις ελιγμού στον Έβρο θα βασιστούν στα Leo2HEL και στα Leo2A4.

Τα Leo2A4 παρελήφθησαν από την Γερμανία σαν ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση των Leo2HEL, με την προοπτική φυσικά της αναβάθμισης στο μέλλον. Δυστυχώς όμως υστερούν σημαντικά σε σχέση με τα Leo2HEL, καθώς έχουν διαφορετικό πυροβόλο, παλαιότερα ηλεκτρονικά, κατώτερα νυχτερινά σκοπευτικά, και φυσικά πιο αδύναμη θωράκιση. Κανονικά θα έπρεπε να αναβαθμιστούν μόλις παρελήφθησαν και πήγαν στις μονάδες τα  Leo2HEL, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Η άμεση λύση είναι η αναβάθμιση των Leo2A4 σε Leo2A7, όπως άλλωστε προβλέπεται σε σχετικό πρόγραμμα της EDA (European Defence Agency), και μπορείτε να διαβάσετε στο τρέχον τεύχος μας. Περισσότερα έχουμε γράψει και στο πρόσφατο άρθρο μας σχετικά με το θέμα αυτό, που αξίζει να διαβάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, εδώ.

Χιλιανό Leopard 2A4

Φυσικά οι κίνδυνοι για το αρματικό δυναμικό δεν σταματά στην -απολύτως- απαραίτητη αναβάθμιση. Οι κίνδυνοι, ειδικά σε αστικά ή περιαστικά περιβάλλοντα προέρχονται από τα πολυάριθμα συστήματα ATGM, που αυτά είναι που έφεραν τις μεγαλύτερες απώλειες στους αρματικούς στόλους τις τελευταίες δεκαετίες.

Η αντιμετώπιση τέτοιων συστημάτων δεν είναι τόσο δύσκολη όσο θεωρούνταν παλαιότερα. Οι αντιαρματικοί πύραυλοι είναι τόσο επιτυχημένοι που μάλιστα κάποιοι είχαν σπεύσει να προκαταβάλουν την εξαφάνιση των τεθωρακισμένων από τους σύγχρονους πολέμους. Η λύση όμως λέγεται ενεργητικά συστήματα προστασίας, APS. Το τι είναι ένα ενεργητικό σύστημα προστασίας μπορεί να δει κάποιος στο επόμενο βίντεο.

Το πλέον γνωστό και δοκιμασμένο από τα συστήματα αυτά θεωρείται το Trophy της ισραηλινής Rafael, ένα σύστημα που βασίστηκε στις επιχειρησιακές ανάγκες του ισραηλινού στρατού, αλλά και στην εμπειρία του στις πολυάριθμες συγκρούσεις που έχει λάβει μέρος. Το Trophy τοποθετήθηκε πρόσφατα και σε αμερικανικά Μ1Α2 όπως γράψαμε εδώ

To Trophy έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε μάχη, και μάλιστα αντιμετωπίζοντας με επιτυχία αλλεπάληλες επιθέσεις εχθρικών αντιαρματικών πυραύλων. Στο παρακάτω βίντεο, Merkava αντιμετωπίζει επίθεση Kornet, σε πραγματική επιχείρηση. Υπάρχουν δε αναφορές για αντιμετώπιση πολλαπλών επιθέσεων από ένα και μόνο άρμα.

Το σύστημα Trophy μπορεί να τοποθετηθεί και σε ελαφρύτερα οχήματα (ΤΟΜΑ) ή και ελαφρά (4X4) σε διαφορετικές εκδόσεις.

Φυσικά η λύση του Trophy δεν είναι η μοναδική, αλλά υπάρχουν και άλλες προτάσεις, κυρίως από τη Ρωσία. Εκεί υπάρχουν διαθέσιμα τα συστήματα Arena και Zaslon, για τα οποία υπάρχουν αναφορές πως χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στη Συρία (κυρίως από ρωσικά άρματα του καθεστώτος Άσαντ).

To πλέον όμως “υποσχόμενο” είναι το Afghanit του ρωσικού Armata, το οποίο ισχυρίζεται πως μπορεί να καταρρίψει ή έστω να σταματήσει βλήματα πυροβόλου APFDS! Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς είναι διαφορετικό θέμα η αναχαίτιση και καταστροφή ενός υποηχητικού αντιαρματικού πυραύλου, κι άλλο ένα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου ή βολφραμίου, με μήκος μόλις μερικά εκατοστά, κινούμενο με υπερηχητική ταχύτητα.

Παρακάτω θα δείτε βίντεο επιτυχημένης αντιμετώπισης ATGM από άρματα του συριακού στρατού σε μάχη. Το βίντεο αυτό έχει κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά του…

Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος στα ελληνικά άρματα μάχης θα αύξανε κατακόρυφα την επιβιωσιμότητά τους στο πεδίο της μάχης, πολλαπλασιάζοντας την μαχητική τους ισχύ. Θα ήταν δε απαραίτητη η τοποθέτησή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερα άρματα μάχης, ακόμη και στα παλαιότερα Leo1A5. Οι Τούρκοι θα ήθελαν απεγνωσμένα την πρόσβαση σε συστήματα όπως το Trophy APS, αλλά αυτοί την στιγμή, πιθανότερη είναι η πώλησή του στους Παλαιστίνιους παρά στην Τουρκία, με δεδομένες τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

Δεν θα ήταν λοιπόν άκαιρο να εξετάσουμε την προμήθειά του, στα πλαίσια μιας γενικότερης αναβάθμισης του αρματικού μας στόλου, από την στιγμή δε που ο βασικός αντίπαλος μάλλον έχει πρόσβαση σε υποδεέστερα τεχνολογικά συστήματα. Είναι ίσως από τις λίγες φορές που μπορούμε με σχετικά λογικό προϋπολογισμό να αποκτήσουμε τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Τα Leo2HEL ήταν και παραμένουν ένα πονοκέφαλος για τους Τούρκους, κι γιαυτό και προχώρησαν στην αγορά αριθμού σύγχρονων αντιαρματικών πυραύλων Javelin πιθανότατα. Κάπου εδώ λοιπόν θα πρέπει να δούμε αν η Ελλάδα θα μάθει από τα δικά της λάθη, ή από τα λάθη των άλλων… ή ακόμη χειρότερα, αν αρνηθεί να μάθει καν…

Στο θέμα των Active Protection Systems για άρματα μάχης θα επανέλθουμε σύντομα και από το site μας, όπως και από το περιοδικό.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

“Έχουμε ένα στόλο αρμάτων 3 ταχυτήτων, τα υπερσύγχρονα Leo2HEL, τα παλαιότερα Leo2A4, και φυσικά τα αρκετά παλαιότερα Leo1A5. Καθώς τα τελευταία θα έχουν σαν έχουν πεδίο δράσης κυρίως τα νησιά”

αν κάποιος θέλει να γράψει για ΤΘ και δεν ξέρει ότι τα -1Α5 είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά υπάρχουν τα Μ-48MOLF σταματάς να διαβάζεις εκεί , γεμίσαμε ειδικούς

Spyros
Member
Spyros

Στη φράση «…τα τελευταία θα έχουν σαν έχουν πεδίο δράσης κυρίως τα νησιά», το ΘΑ το προσέξατε;

GiorgosR
Member
GiorgosR

Επίσης πριν το παίξουμε έξυπνοι μαθαίνουμε να διαβάζουμε…

NickKoliopoulos
Member

Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ένα άρθρο για την αντιμετώπιση των συστημάτων APS (AKKOR, Trophy, Zaslon-L, ADS/Rheinmetall) και των φορέων τους, καθώς αν και οι πιθανότητες να τα δούμε στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι λίγες, οι πιθανότητες να τα δούμε στο Τούρκικο οπλοστάσιο σε μεγάλους αριθμούς είναι σημαντικές. Επιπλέον αξίζει να διερευνηθεί κατά πόσο θα ήταν εφικτή η ανορθόδοξη χρήση των ADS συστημάτων (π.χ σε σκάφη επιφανείας όπως πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι) έναντι πυραύλων επιφάνειας – επιφάνειας ή αέρος -επιφάνειας

dokimos
Member
dokimos

δεν παρουσιαζετε

chikichiki
Member
chikichiki

Δε νομίζω πως έχει κάποιο νόημα να μπουν τέτοια συστήματα σε πλοία. Ένας σύγχρονος αντιπλοϊκός πύραυλος έχει εκρηκτική κεφαλή άνω των 100 κιλών (τι 100, άνω των 200), ενώ τα αντιαρματικά είναι γύρω στο 5κιλο. Δεν αμφιβάλλω ότι η αναχαίτιση θα γίνει, αλλά άμα είναι να γίνει στα 5 μέτρα απ’το σκάφος η τεράστια κεφαλή θα κάνει τη δουλειά της ούτως ή άλλως. Τα CIWS είναι πολύ πιο αξιόπιστα.

NickKoliopoulos
Member

Είναι αλήθεια ότι η απόσταση 10-30 μέτρα εξουδετέρωσης ενός αντιπλοικού πυραύλου (π.χ harpoon) είναι λίγο .. μικρή για να προσφέρει ουσιαστική προστασία σε τέτοια πλοία. Τι πιστεύετε όμως για πυραύλους με μικρότερη κεφαλή (π.χ hellfire, loitering munitions του τύπου του hero που βρίσκονται υπό ανάπτυξη στην Τουρκία, ucav bayraktar ή αντίστοιχου τύπου με πυραύλους Mizrak-O, με εμβέλεια της τάξης των 8 τουλάχιστον χιλιομέτρων, των οποίων οι φορείς θα μπορούν παραμένουν σε ασφαλή απόσταση από τα πυρά ενός πυροβόλου όπως το OTO Melara 76 mm). Oι πύραυλοι αυτοί αν και δεν θα βυθίσουν πιθανότατα το πλοίο θα μπορέσουν απλά να το… Read more »

NickKoliopoulos
Member

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι σε συστήματα υπό ανάπτυξη όπως το LEDS-300 η αναφερόμενη ακτίνα προσβολής των ATGMs και RPGs είναι της τάξης των 150 μέτρων, αρκετά μεγαλύτερη από την συνηθισμένη των APS, ώστε να μπορούν να προσβάλουν επιπλέον APFDS σε αποστάσεις ασφαλείας

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
Guest

Τι να πρωτοπάρουμε; 10 χρόνια όλα παρατημένα και τα 10 προηγούμενα κατάσπαταλήθηκαν πόροι και χρεωθήκανε μέχρι και τα δισέγγονά μας…

Ypologos
Guest
Ypologos

Aς ολοκληρώσουμε πρώτα την πλήρη αναβάθμιση των F-16 (όλου του στόλου) και μετά ας ανυσυχήσουμε για τα αρματα. Ας μην ξεχνάμε ότι π.χ. η θωράκιση ενός άρματος είναι τελείως άχρηστη αν προσβληθεί απο τα πλάγια ή πίσω, και η αναβάθμιση του πυροβόλου απλώς πολυτέλεια για τα δεδομένα Ελλάδας. Τέλος, χωρίς αεροπορική υπεροχή και ισχυρή πολεμική αεροπορία, τα άρματα γίνονται απλώς στόχος target practice για εναν χειριστή F-16 που φέρει το ατρακτίδιο LANTIRN και πυράυλους AGM-65D ή Ε. Ενα μόνο F-16 που φέρει το ατρακτίδιο LANTIRN μπορεί να φέρει μέχρι 14 AGM-65D ή Ε (3+3+1 ΑΡ και 3+3+1 ΔΕ), και ο… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Mε τη δικη μας λογικη (ala F-16) και τσεπη θα βαλουμε Trophy κτλ. στα ΗeL και θα αφησουμε τα Α4 ως εχουν…

seb
Member
seb

Πρέπει πρώτα να τα δείς, όπως απέδειξαν οι Σέρβοι.

Ypologos
Guest
Ypologos

Δεν καταλαβαίνεις για πιο πράγμα μιλάω, δυστυχώς. LANTIRN= LOW ALTITUDE NAVIGATION TARGETTING INFRA RED FOR NIGHT Είναι ένα σύστημα ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ (σημαντικό) που επιτρέπει στο F-16 μέσω των θερμικών αισθητήρων του συστήματος LANTIRN που διαθέτει να εντοπίζει και να περνάει δεδομένα πρόσκτησης στόχου σε πραγματικό χρόνο στους πυραύλους AGM-65 D/E ενώ το α/φος ιπταται σε ύψος 500 ποδών και κάτω και πραγματοποιεί πλοήγηση ακολούθησης/αποφυγής αναγλύφου (ΤΕRRAIN AVOIDANCE-TERRAIN FOLLOWING) μέσω του ατρακτιδίου πλοήγησης του συστήματος LANTIRN. Για να σου το δώσω να το καταλάβεις καλύτερα: Φαντάσου ενα βράδυ χειμώνα στην 31η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων 60 χλμ απο τις Καστανιές του Εβρου.… Read more »

Maverick
Guest
Maverick

Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι μάλλον έχεις υπάρξει σε άλλο Στρατό αλλά όχι στον Ελληνικό, γιατί δεν δείχνεις να κατέχεις καν την εκπαίδευση του ειδικά στην Θράκη. Όσο για το f16 που λες πολύ ωραίο αλλά σαν σενάριο για παιχνίδι στην τηλεόραση. Οι λόγοι πάρα πολλοι που δεν θα εξηγήσω τωρα

Λέων
Guest
Λέων

μου αρέσει που παίρνεις στα σοβαρά τα σχόλια του , “υπόλογος” λέει ο άνθρωπος άρα ΠΑ , άρμα βλέπει στις παρελάσεις , πολλά περιοδικά , αρκετή φαντασία και όπως κάθε έλληνας έχει γνωστούς αρματιστές εφοριακούς πυρηνικούς επιστήμονες βουλευτές και ξέρει

Christos
Member
Christos

Ypologos έλα πες την αλήθεια στο στρατό πρέπει να ήσουν το πολύ πολύ ο οδηγός του διοικητή…

seb
Member
seb

Να προσπαθήσω εν συντομία γιατί πέρασε και η ώρα… Περί LANTIRN και όχι μόνο: Θυμάσαι τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση των διχτύων της VALPAK; Θυμάσαι μήπως τι επιπλέον χαρακτηριστικά είχε η τελευταία παρτίδα; Περί του σενάριου και της παραδοχής κάνεις, φοβάμαι πως και ‘γω έχω τις αμφιβολίες μου. Ελπίζω να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση τη κατάλληλη στιγμή Όπως το 96 που αδειάσαν οι αποθήκες σε χρόνους που δεν πίστευε κανείς πως γινόταν. Με τα γνωστά, διαχρονικά προβλήματα… Με το σενάριο αυτό νομίζω αποδεικνύεις περαιτέρω την αξία του εκσυχρονισμού των LEO, τουλάχιστον μέσω της προσθήκης APU όπως το… Read more »

Dinos72
Guest
Dinos72

Ασε που τα Hel έχουν γεννήτρια ακριβώς για να μην χρειάζεται να εχεις σε λειτουργία τον κινητηρα στα καρτερια..

Manolis
Member
Manolis

Αμα βαλεις φωτο δικου μας F-16 με LANTIRN και 6 (οχι 14) AGM-65G (Ε-D δεν εχουμε, A,B ξεχασετους) θα σε παραδεχτω.

dimitrisx
Member
dimitrisx

Κατά πόσο είναι εφικτό η παραγωγή LEO-2HEL με προσθήκη ADS ή TROPHY από την ΕΛΒΟ ώστε να ομογενοποιηθεί αλλά και να αναβαθμιστεί το αρματικό δυναμικό της Ελλάδας; Τα χρήματα που θα χρειαστούν να προέλθουν από κέρδη τόκων Ελληνικών ομολόγων ένα μέρος, που έχει η Γερμανία . Το άλλο μέρος να καλυφθεί από την πώληση των LEO-1A5 και Μ-48 MOLF σε χώρες που δεν έχουν ανάγκη τελευταίας γενιάς αρμάτων μάχης όπως χώρες της λατινικής Αμερικής και υποσαχάριας Αφρικής. Με τον τρόπο αυτό αιμοδοτούμε την αμυντική βιομηχανία εκτός από την αύξηση της αρματικής ισχύος. Από την άλλη και οι Γερμανοί επωφελούνται με… Read more »

dv1.gr
Member
dv1.gr

εκτιμω οτι για την περιπτωση αυτη ..και να κανουμε κατι δεν νομιζω να βγει και ευκολα προς τα εξω ….απο εκει και περα ..αν δουμε τι γινεται διεθνως .το 2α4 ειναι απο καιρο ενα αρμα παροχυμενο ..ηδη παρα πολλες χωρες το εχουν στα μουσεια ..εκτος απο εμας και τους τουρκους κανεις αλλος δεν το κραταει σε καποιους αριθμους ….απο την αλλη πλευρα ο στολος σε λεο 1 ..ειναι πλημμυρα ..υπαρχει σε αφθονια ..και απο την στιγμη που και το 2α4 θεωρηται παρελθον αντε να βρεις τι να τα κανεις….ετσι και αλλιως τα αρματα ειναι μιας αλλης εποχης οπλικο συστημα με… Read more »

seb
Member
seb

Αν και έχεις δίκιο στα περισσότερα, νομίζω ξεχνάς το στοιχείο της τοπογραφίας στο μέτωπο του Έβρου.

Μια παράκληση μόνο, ακριβώς επειδή τα σχόλια σου ήταν εύστοχα. Προσπάθησε στο μέλλον να τα κάνεις πιο ευανάγνωστα (π.χ. παραγράφους, προτασούλες με τελείες και κόμματα).

Χωρίς παρεξήγηση και χωρίς να διεκδικώ πρωτεία στη σύνταξη κειμένου (όπως έχει αποδειχτεί)!

dimitrisx
Member
dimitrisx

Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά, οι Τούρκοι δεν αντιμετώπισαν τακτικό στρατό στη Συρία, αλλά πολιτοφίλακες έστω και καλά οργανωμένους.

Kamp
Member
Kamp

Κάποιες παρατηρήσεις. Η μορφολογία του Έβρου ευνοεί καθαρά της αρματομαχίες.. Επίσης όλοι αποσύρουν τα leo2a4 γιατί δεν έχουν μεγάλες ανάγκες σε αρματικό δυναμικό, οπότε έχουν 200 υπερσύγχρονα άρματα και τα παλαιά τα αποσύρουν. Τέλος όσον αφορά το πυροβολικό έχεις απόλυτο δίκιο και είναι αυτό που πρέπει να ενισχύσουμε άμεσα.

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

“οι μισθοφοροι εμπρος ..μαζι με ειδ.μοναδες ….και φορτηγακια με φορτωμενα α/α πολυβολα ….αυτου του ειδους οι εφοδοι ..πολυ δυσκολα κοβονται με αρματα ..”
Πανεύκολα κόβονται, με τα βαρέα πολυβόλα των αρμάτων και εκρηκτικά βλήματα, ΑΤ συστήματα, όλμους, ΠΒ, επιθετικά, αναγνωριστικά κι εξοπλισμένα ε/π κλπ. Τέτοιες τακτικές δεν έχουν τύχη απέναντι σε τακτικούς στρατούς.

Dipapa
Guest

Μαντέψτε τι θα κάνουμε εμείς? Τίποτα απολύτως… Απλά ανήκουμε στην τρίτη κατηγορία. Όπως και δεν κάνουμε πουθενά αλλού.

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Τα Kiowa πχ είναι τιποτα, ερε ηττοπαθεια ο ελληνακος.

chikichiki
Member
chikichiki

Δυστυχώς αυτό είναι ένα μάθημα που το μαθαίνει με το χειρότερο τρόπο ο κάθε χρήστης αρμάτων που τα στέλνει στον πόλεμο: οι διαολοαντιαρματικοί είναι απίστευτα ύπουλος εχθρός, και χωρίς καλές τακτικές και καλό εξοπλισμό είναι ικανός να σπείρει ατελείωτα στρέμματα με κουφάρια αρμάτων. Τα συστήματα APS νομίζω πως θα έπρεπε να είναι πολύ κοντά στην κορυφή στη λίστα των απαιτήσεων εξοπλισμού. Ακόμα και τα παρωχημένα 1Α5 αποκτούν μια κάποια ελπίδα, αφού τουλάχιστον δε θα γίνονται παρανάλωμα απ’τον κάθε μπαγλαμά με το RPG.

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

σε περίπτωση που οι απεναντοι πάρουν APS μια είναι η λύση https://en.wikipedia.org/wiki/GAU-8_Avenger

sotbak
Member

Το άρθρο είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί σε λίγο τα δικά μας θα έχουν και τον πονοκέφαλο των νέων τουρκικών ……..όπερ σημαίνει ή περισσότερα επιθετικά ελικόπτερα και F-16 με lantirn/AGM ή αναβαθμισμένα άρματα….

Fingolfin
Member
Fingolfin

Πόσα ακόμη επιθετικά ελικόπτερα; Mε 28 Apache και 70 Kiowa η δουλειά γίνεται με το παραπάνω.
Και μη μου πείτε πως πολλά από τα Kiowa θα τα έχουμε για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για ανταλακτικά, θα γελάν κι οι πέτρες.

Theo
Guest

Ναι, αλλά χρειαζόμαστε και αριθμούς πέρα από την ποιότητα, όπως λένε κάποιοι για την ΠΑ razz

Τι θα λέγατε να μετατρέπαμε τα Μ48 και Leopard 1 σε ρομποτικά δηλαδή άνευ χειριστών;

Gunner
Member
Gunner

Αν η Ελλάδα μάθαινε από τα λάθη των άλλων, σήμερα ΟΛΑ τα άρματα δεύτερης γενιάς αλλά και τα άρματα τρίτης γενιάς που διαθέτει, θα είχαν δεχτεί θωράκιση γρίλιας, το ίδιο και τα ΤΟΜΠ του. Μετά από 40+ χρόνια χρήσης του Μ113, τώρα ανακαλύπτουμε την ανάγκη για ασπίδιο προστασίας του πυροβολητή του Μ113. Αν οι Τούρκοι τοποθετήσουν APS στα άρματα τους, ότι αντιαρματικό έχουμε στον ‘Eβρο είναι άχρηστο και αυτό σημαίνει ανατροπή σκηνικού σε βάρος μας. Οι προτεραιότητες λοιπόν για τον ΕΣ αλλάζουν και δεν είναι πλέον σωστή η σκέψη μείωσης των πυροβόλων των 120mm στον Έβρο. Μετά την τοποθέτηση APS… Read more »

Gilan
Member
Gilan

Κατά την ταπεινή μου γνώμη APS χρειαζόμαστε τόσο στα ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ όσο και σε ελαφρύτερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού(δυνατότητα που δίνει το Trophy), γιατί όχι και σε Pnz 2000, M109!

dimitrov
Member
dimitrov

Νομίζω πως το “ΘΑ” είναι προφανές. Ο αρθρογράφος αναφέρεται στον ευγενή πόθο να ξαποστείλουν τα 1Α5 στα νησιά και τα λέο 2Α6/Α4 να μείνουν στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Τ 120μμ εδώ, τα 105μμ εκεί. Με ενδεχόμενη παραλαβή Μ1Α1 βεβαίως, βεβαίως. Χαίρομαι που το πρόσεξες κι εσύ.

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Eξελιξεις????????
Ερχονται τα Μ-1 ή επιστρεφουν τα Μ-60?
Πως αλλιως θα πανε τα Λεο1 στα νησια?

dimitrov
Member
dimitrov

Ο πόθος πάντα υπάρχει, πράγματα που δεν έρχονται τώρα μπορεί να έρθουν αργότερα κλπ, κλπ, κλπ. Για την ώρα δεν θα απέκλεια ξεφόρτωμα Μ48/Μ60 – μερικό ή ολικό – και διατήρηση μόνο λέο. Τουτέστιν λιγότερα τανκς αλλά καλύτερα και προπαντός να δουλεύουν. Ούτως ή άλλως ζμπρώχνουν λεο2α4 (!) για να “σιάξουν” λέο2α4 και λέο1α5. Νομίζω δίνουμε 78 σε Τσέχους και “σιάνουμε” από 105.

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
Guest
Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Έχει ήδη αναφερθεί η Τουρκική αγορά 120 Ουκρανικών συστημάτων αυτοπροστασίας προέλευσης ZASLON (AKKOR-PULAT) με αναπροσαρμογή – αναπαραγωγή από την Τουρκική ASELSAN για ισάριθμα Τουρκικά άρματα μάχης τα οποία δρούν στην Συρία. Υπάρχει όμως μία προδιαγραφή χρήσης. Το ΠΖ υποστήριξης αυτών των αρμάτων με τα συστήματα AKKOR-PULAT πρέπει να δρά σε απόσταση ασφάλειας 400 μέτρων. Από πλευράς τακτικής συνεργασίας ΠΖ και Τ/Θ γίνεται αυτό όταν υπάρχει η παράμετρος ασφάλειας των 400 μέτρων, ιδιαίτερα στην λοφώδη μορφολογία του εδάφους όπου επιχειρεί ο Τουρκικός ΣΞ; Η ίδια αρθρογραφία υποστηρίζει ότι τα Τουρκικά άρματα μάχης Μ60Τ Sabra με “τούβλα” ενεργητικής εκρηκτικής προστασίας (explosive reactive… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest

1) Οι περισσότερες βολές Α/Τ στη Συρία τουλάχιστον είναι κάτω του 1km με μέγιστο μάλλον το 1,5km αν δεν κάνω λάθος.
Δηλαδή.εντός του βεληνεκούς των Barrett Μ-82Α1Μ και συνεπώς μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει βολή αχρήστευσης πρώτα του όποιου συστήματος APS και έπειτα να αναλάβει το Α/Τ.
2) Πολύ πιθανό να υπάρχει ήδη κάποιο σύστημα jamming και να το θέτει εκτός λειτουργίας το APS την κρίσιμη στιγμή.

sotbak
Member

ενδιαφέρον

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Φτανει με το Βarrett να αχρηστευσεις τα σκοπευτικα του….(Αντε και τον αρχηγο πληρωματος wink )
Επισης η αποτελεσματικοτητα του συστηματος αυτοπροστασιας εξαρταται αμμεσα απο την αναχορηγια του…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Χωρίς να είμαι ειδήμων, άρα μπορεί και να είναι άκυρο αυτό που θα πω, αλλά το Γερμανικό (ADS) μοιάζει να κάνει την βολή μόνο προς τα κάτω (για προστασία του πεζικού κτλ). Άρα η λύση σε αυτό θα ήταν αντιαρματικό το οποίο προ του χτυπήματος θα ανέβαινε ψηλά και θα έκανε το χτύπημα από πάνω? Θα υποψιαζόμουν ότι οι κατασκευαστές αντιαρματικών θα το είχαν ευκολάκι να κάνουν αναπροσαρμογή στα αντιαρματικά τους για να υπερπηδήσουν την νέα δυσκολία. Επίσης, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ πιο περίπλοκη, π.χ. οι Τούρκοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα Απάτσι (και τώρα και τα Καιόβα), ενώ… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Εδώ δεν έχουν πυρομαχικά τα APS ψάχνουμε…

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Δεν ισχυει αυτο…

DEAD KENNEDYS
Guest

Τρια πραγματα χρειαζονται (κατα τη γνωμη μου) τα ελληνικα αρματα.
Συστημα ενεργητικης προστασιας trophy ή το καινουργιο της rheinmetall με τις ακτινες ή ρωσικο…αρκει παντως να υπαρχει συστημα προστασιας στα leo2a4 και hell.
Στα leo2a4 να μπει επιπλεον μετωπικη θωρακιση επιπεδου a6.
Και τελος σε καποια leo1a5 και molf να τοποθετηθουν περιμετρικα των αρματων γριλιες προστασιας.

zikacab
Guest

Θανάσιμη απειλή για την Ελλάδα εάν η Μέρκελ δώσει APS στους Τούρκους
http://www.defence-point.gr/news/thanasimi-apili-gia-tin-ellada-ean-i-merkel-dosi-aps-stous-tourkous?pop=2

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Καμια CBU εχουμε για Εβρο?

Aias
Member
Aias

Αυτό που χρειάζεται άμεσα και με την μορφή της επείγουσας προμήθειας είναι προμήθεια ενίσχυσης πυροβολικού.
Νέα πυροβόλα, ραντάρ, πυρομαχικά.
Σε αυτή την φάση αυτό θα μας δώσει την ειρήνη.
Πυροβολικό στον Έβρο.
Άμεση προμήθεια μεταχειρισμένων μαχητικών για την αεροπορία.
Σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο τεχνολογικό χ ετοιμότητας.
Αυτά τα δύο καίνε σήμερα χωρίς να απαξιωθεί ότι επόμενο βέβαια.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Λεγε με MLRS…

Aias
Member
Aias

Εννοείτε Γιώργο και όχι μόνο.

ilias35
Member
ilias35

Πολυ βιαστικα: Τα αρματα μαχης οσο και να φανει παραξενο εχουν κατα την επιθεση σαν αποστολη την καταστροφη οποιουδηποτε ειδους οχυρωσης και την εξοντωση του ανιπαλου ΠΖ και των οπλων του, δηλαδη των ΑΤ. Δηλαδη οταν προελαυνεις και βλεπεις πχ μια αγροικια ριχνεις υπο καλυψη 1-2 βληματα και οποιοι ειναι εκει μεσα στην καλυτερη θα φυγουν τυφλοι κουφοι και με τος πνευμονες μισοκατεστραμενους.Γιαυτο τα αρματα εχουν μεγαλυτερο φορτο εκρηκτικων βληματων παρα διατρητικων. Ενα παλαιο αρμα με πυροβολο 105 χιλ και διατρητικο σιγουρα μπορει να κανει ζημια στα σημερινα πιο συγχρονα αρματα. Ακομα και αν δεν τα διατρησει το χτυπημα του… Read more »

data
Member
data

Παντως η εγκατασταση συστηματων αυτοπροστασιας ειδικα στα α4 (και η αναβαθμιση τους) ειναι ακρως απαραιτητη

ilias35
Member
ilias35

Ας περιμενουμε να τα αγορασει καποιος αλλος πρωτα. Δεν πρεπει να τσιμπαμε στις διαφημησεις εταιρειών. Είναι η δουλεια τους να πουλανε τα προίοντα τους. Πρεπει να γινει σοβαρη μελετη για να διαθεσουμε εστω ενα ευρω.Τις περισοτερες φορες στα μικρα γραμματα καποιου συστηματος κρυβονται οι σκελετοι. Η παθητικη θωρακιση πρεπει να εξετασθεί αρκετα σοβαρά

data
Member
data

Οπως μας λεγαν στην αυλωνα το καλυτερο αρμα ειναι αυτο που εχει το καλυτερο πληρωμα. Ενταει ειναι εν μερει υπερβολικο ( δεν αντιμετωπιζεις ενα abrams με ενα m 48 η ακομα και m 0) αλλα εχει βαση.

data
Member
data

οκ εννουσα m 60!!

Προβοκάτωρ
Guest

Σύντροφε Μπέρια διακρίνω πάλι μια αναστάτωση..ένεκα της τσαγγαρο-Δευτέρας?
Μάλλον θεωρείς ότι όλα τα άρματα κινούνται διαρκώς και ασκόπως (βλ. και τα βίντεο από Συρία..). Ή μήπως δεν μπορεί να γίνει συνδυαστική χρήση όπλων από διαφορετικές κατευθύνσεις
Εξάλλου δες και την δεύτερη προκείμενη..του jamming.

ilias35
Member
ilias35

Η χρηση ΠΑΟ μεσου βεληνεκους δεν ειναι αυτοκτονικη καθε αλλο μαλιστα. Εντος κατοικημενων τοπων θα ειναι απο τις λιγες λυσεις διοτι οι ΑΤ πυραυλοι εκτος απο μεγιστο βεληνεκες εχουν και ελαχιστο τετοιο.πχ οι αποστασεις των 100 με 150 μετρων θα ειναι αυτες στις οποιες θα γινουν οι περισσοτερες εμπλοκες εντος κατοικημενων τοπων και εκει ΑΤ τυπου καρλ γκουσταβ θα ειναι οχι απλως ιδανικα αλλα ισως και τα μονα που θα δυναται να χρησιμοποιηθουν εναντιον ΤΘ αλλα και εναντιον κτιριων.. Το ιδιο θα γινει και σε αλλες μορφες αγωνα. Καθε οπλο εχει την χρησιμοτητα του αρκει να το χρησιμοποιεις συμφωνα με… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

ΠΑΟ εντος κατοικημενων…Χμμμμμμμμμμ………..και ο κωνος αεριων?

Προβοκάτωρ
Guest

Δεν έχουν κώνο εκτόνωσης αερίων τα Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως!Λίγα αέρια που διαφεύγουν από αλλού δεν έχουν την ίδια επίδραση όπως των πυραυλικών Α/Τ.

ilias35
Member
ilias35

Τα φορητα ΑΤ τυπου καρλ γκουσταβ δεν εχουν πολυ μεγαλο κωνο αεριων αλλα σε καθε περιπτωση δεν σημαινει οτι θα το χρησιμοποιησεις απο θεση η οποια δεν καλυπτει τις προυποθεσεις.Επισης μπορεις να προετοιμασεις τις θεσεις βολης οπως ακριβως κανεις και στην υπαιθρο. Ουτε εκει οι ολες οι θεσεις ειναι καταληλεςΤα πραγματα δεν ειναι ευκολα για αυτο καπου αλλου γραφω ποσο πολυσχιδης , μακροχρονια και κοπιαστικη ειναι η εκπαιδευση του στρατιωτη και φιλοσοφιες περι θητειας 5-7 μηνων ειναι αναξιες λογου. Αν καποιος νομιζει οτι πολεμος ειναι να μαθεις το τυφεκιο σου μπορει να παει να γραφτει σε σκοπευτικο συλλογο γιατι αν… Read more »

Giorgos Tsagkaris
Guest
Giorgos Tsagkaris

Tα ΠΑΟ ειναι η τελευταια (απο πρακτικης αποψης) επιλογη για αμυνα σε κατοικημενη περιοχη.
Η ταπεινη αποψη ενος πρωην Κ/Δ Αλεξ/στη χειρ/τη Α/Τ Strim/Milan.

ilias35
Member
ilias35

Συνεπως σας διδαξαν υπο ποιες προυποθεσεις γινεται βολη ΠΑΟ. Ποιες θεωρειται τις πρωτες επιλογες με δεδομενους τους περιορισμους των πυραυλων που ανεφερα.? Αν εχετε την καλοσυνη κα θελετε μπορειτε να μου πειτε ποτε υπηρετησατε?

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

ΦΥΣΙΚΑ και εχουν κωνο αεριων που επιβαλλει αυστηρους περιορισμους στη χρηση.Δε λεω οτι δε γινεται.

https://dokumen.tips/documents/ee-121-1a-pdf.html
EE 121-1A (Επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους).pdf
Σελ.127

1993-94 2α ΜΑΛ

Το LAW ειναι πιθανον πιο ευχρηστο και αποτελεσματικο οταν βληθει
στο χωρο του κινητηρα ,το συστημα κυλισης ή καταστρεφοντας τα σκοπευτικα στον πυργο.

Κανεις αρματιστης σε κατοικημενη περιοχη δεν θα μεινει μεσα στο αρμα να πολεμησει αν μεινει ακινητος χωρις ερπυστρια.

ilias35
Member
ilias35

Και το LAW μεσα στο παιχνιδι ειναι και δυνατα. Με πολυ μικροτερο κωνο αλλα με βασικο μειονεκτημα τον τροπο πυροδοτησης που σου χαλαει ευκολα την σκοπευση και πρεπει να ριξεις απο πολυ κοντα. Αρματα τυπου Μ48 το LAW τα διατρει αποδεδειγμενα. Και οι ΑΤ οπλοβομβιδες κανουν ζημια. Εχω γραψει οτι ολα τα οπλα εχουν πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα και στους χειριστες και τους διοικητες εναποκειται πως θα τα χρησιμοποιησουν επαυξανοντας τα πρωτα και εξαλειφοντας τα δευτερα.

Ranger
Guest
Ranger

Ptisi πόσο δύσκολο θα ήταν η δημιουργία ενός εγχώριου συστήματος soft kill όπως το συριακό sharab 3 που θα περιλάμβανε δέκτες εντοπισμού κατάγαυσης λέιζερ (ίσως και σε επόμενο στάδιο ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες για συστήματα fire and forget όπως το javelin) και ένα infrared jammer 360 μοιρών; το σύστημα θα μπορούσε να συνδεθεί και με τα καπνογόνα του οχήματος ώστε να ενεργοποιούνται σε περίπτωση μιας απειλής. Αν οι σύριοι το έφτιαξαν εμείς γιατί όχι; και ένα δυο βλήματα να αντιμετώπιζε θα ήταν μεγάλο κέρδος ενώ θα μπορούσε να εξοπλίσει τα παλαιότερα οχήματα μας με τα νεώτερα leo να αναβαθμίζονται με muss, ads,… Read more »

ΔΝΤ
Guest
ΔΝΤ

Αλλαγη δογματος για τους τεθωρες κατ’αρχην. Τα αρματα ειναι επιθετικα οπλα για προελαση οχι για στατικη αμυνα. Αναβαθμιση των Α4 στο επιπεδο A7 (εστω και Α4Ε) με προσθηκη APS (το αυτο και στα Α6).
Αποκτηση μτχ ΤΟΜΑ.

Ικαρος
Guest
Ικαρος

Τι πρεπει να κανει η Ελλαδα.Την απαντηση την ξερουμε ολοι.
Καταρχας θα πρεπει να αφησουμε τις χαζομαρες περι EDA και leasing.Πρεπει να αναβαθμισουμε τα Leo2a4 σε α7 μετα το ιδιο και τα Leo2hell και να τοποθετησουμε συστημα APS σε ολα.Για μενα το Trophy.
Απο κει και περα απο την στιγμη που απ’ οτι δειχνει το πραγμα ολα τα Leo2 των αλλων χρηστων δεν θα ειναι διαθεσιμα λογω EDA η μονη λυση που απομενει ειναι η αποκτηση Μ1για να αρχισουμε να αποσυρουμε τα Μ48 και Μ60 σιγα σιγα.

Fingolfin
Member
Fingolfin

Για την απόκτηση M1 προς αντικατάσταση των M48 και M60 συμφωνώ, όπως και για τα trophy.
Αλλά όταν δεν υπάρχουν χρήματα πας αναγκαστικά σε EDA. Πρέπει να φερθούμε έξυπνα.

Ικαρος
Guest
Ικαρος

Fingolfin, Αυτό το “δεν υπάρχουν χρήματα” δεν αποτελει δικαιολογια πλεον.Παραθετω απόσπασματα από αρθρο της Καθημερινης στις 17/8/2017 για τα κερδη της Γερμανιας από τα ελληνικα ομολογα. “Το ποσό των 660 εκατ. θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα η Γερμανία. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το ποσό αφορά κέρδη από τόκους ελληνικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, 243 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα για επιστροφή στον προϋπολογισμό του 2017 και περίπου 417 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2018. Τις πληροφορίες μεταφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Welt στην έντυπη έκδοσή της, «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να πληρώσει… Read more »