29.4 C
Athens
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και...

ΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και στο ερώτημα “τι να τα κάνουμε τα σαπάκια ρε φίλε”)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

HMAS Newcastle στην Operation Manitou

Όπως γράψαμε και προχτές, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραψε για το ελληνικό ενδιαφέρον αγοράς των δυο τελευταίων επιχειρησιακών φρεγατών κλάσης Adelaide του Ναυτικού της Αυστραλίας. Καλώς ή κακώς, αυτά είναι τα μόνα διαθέσιμα μεταχειρισμένα πλοία στην Δύση, που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ΠΝ, ενώ ταυτόχρονα ελπίζουμε να προσφερθούν σε καλή τιμή από την Αυστραλία. Κοινώς, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε για τις Adelaide, είναι οι μόνες άμεσα διαθέσιμες λύσεις, εκτός ίσως από τις πολύ παλιές πια O.H.Perry από το USN ή τις F-122 από το Γερμανικό Ναυτικό.

Πιστεύουμε ότι η ομιλία του ΥΠΕΘΑ, και η δημοσιοποίηση του ενδιαφέροντος δεν είναι τυχαία γεγονότα, και ελπίζουμε πως τελικά τα δυο πλοία θα αποκτήσουν ένα νέο λιμάνι στην Σαλαμίνα. Το θέμα είναι, τι έχουν προσφέρουν, και αν αξίζουν τελικά τον κόπο.

HMA Ships Newcastle και Warramunga

Η κλάση Adelaide βασίζεται στην O.H.Perry, πλοία από την οποία παρέλαβε το Τουρκικό Ναυτικό, ενώ το ΠΝ τα απέρριψε και προτίμησε, ίσως όχι αδίκως, την παραλαβή επιπλέον Kortenaer. Το κακό είναι πως με την απόσυρση των Adams, χάθηκε η δυνατότητα χρήσης του SM-1, ενώ την ίδια στιγμή την απέκτηση το Τουρκικό Ναυτικό. Έτσι, το ΠΝ ξαναγύρισε στον Sea Sparrow, ενώ η έλευση του ESSM δεν βελτίωσε την κατάσταση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δυο φρεγάτες κλάσης Adelaide, SM-2 στο Αιγαίο και η ναυαρχίδα που ανέφερε ο Καμμένος

Οι Αυστραλοί έχουν να προστατεύσουν μια τεράστια περιοχή. Οι Adelaide ήταν γιαυτούς ο αντικαταστάτης των δικών τους Adams, και έλαβαν το απόθεμα των SM-1. Φυσικά ο πύραυλος δεν ικανοποίησε τους Αυστραλούς, γιαυτό κι πολύ σύντομα ξεκίνησαν μια διαδικασία εκσυγχρονισμού, με βελτιωμένο ΚΠΜ, εκτοξευτή Mk41 (για ESSM) και δυνατότητα βολής SM-2MR.

Τα πλοία στην σημερινή τους μορφή είναι κατά πολύ ικανότερα των αρχικών, και σίγουρα οι ικανότερες O.H.Perry σε υπηρεσία σήμερα. Καθώς μπαίνει σε υπηρεσία η νέα κλάση αντιτορπιλλικών Hobart, τα Adelaide είναι πλέον “περιττά”, αλλά όχι άχρηστα. Επίσης μπήκαν σε υπηρεσία (τα δυο τελευταία πλοία) το 1992 και το 1993, συνεπώς έχουν την ίδια ηλικία με τις πρώτες ΜΕΚΟ200ΗΝ (για όσους τα θεωρούν “σαπάκια” και θέλουν Horizon ή Type 45 του κουτιού σε τιμή μηχανότρατας).

Για τον Standard SM-2MR, και ειδικά τις εκδόσεις BlockIIIA/B δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Ένα ικανότατο αντιαεροπορικό βλήμα, με ακτίνα δράσης που επαρκεί για την κατάρριψη αεροσκαφών φορέων όπλων stand off, πριν αυτά εξαπολύσουν το θανάσιμο φορτίο τους. Ένα όπλο απολύτως απαραίτητο για την προστασία των ομάδων μάχης του ΠΝ στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν θα πρέπει να δίνεται η “Μάχης” προστασίας της ΑΟΖ.

SPS-49 στο USS Abraham Lincoln (CVN 72). U.S. Navy photo by MC3 Johndion Magsipoc (Released)

Τώρα, υπάρχει ένα κάποιο “πρόβλημα”, γιατί οι Adelaide δεν είναι αυτό που λέμε το κλασικό πλοίο AAW, το πλοίο αεράμυνας που θα σηκώσει πάνω του το βάρος που θα σήκωνε για παράδειγμα ένα Arleigh Burke ή μια Horizon. Σίγουρα δεν είναι, και αυτό καταρχάς φαίνεται από την έλλειψη ενός ικανού solid state radar 3D. Το πλοίο δεν είναι φρεγάτα αεράμυνας, αλλά έχει κορυφαίες αντιαεροπορικές ικανότητες, χωρίς άλλες αντίστοιχες στα ναυτικά της περιοχής. Όχι, δεν έχει κάποιο AEGIS, ούτε και ένα Sea Fire 500, ούτε κάποιο άλλο state of the art 3D ραντάρ αεράμυνας. Στην θέση του βρίσκουμε ένα AN/SPS-49, ένα ραντάρ 2D. Μα καλά, υπάρχουν ακόμη ραντάρ 2D, και πλοία που ρίχνουν Standard SM-2MR BlockIIIA/B μόνο με ραντάρ 2D. Προφανώς και υπάρχουν. Εξηγούμαστε.

Ο Electronics Technician 1st Class Joshua Seabourn ενώ ελέγχει το AN/SPS-49 του καταδρομικού USS Monterey (CG 61). (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Billy Ho/Released)

Το AN/SPS-49Av1MPU δεν είναι ένα απλό ραντάρ 2D, είναι το τελευταίο και καλύτερο μοντέλο της σειράς AN/SPS-49. Η τελευταία έχει εγκατασταθεί σε πάνω από 100 πλοία του Αμερικανικού (κι όχι μόνο) Ναυτικού, ενώ τα ραντάρ μπορούν να λειτουργούν στην “δύσκολη” συχνότητα 902-928 MHz, που θεωρείται ιδανική για μικρούς στόχους που πετούν πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας (όπως τα σοβιετικά βομβαρδιστικά και τα οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι). Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα αυτή έχει και εμπορική χρήση, εντούτοις οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τα εν λόγω συστήματα. Οι δε Αυστραλοί είναι τόσο ικανοποιημένοι μαζί τους που τα έχουν τοποθετήσει και στις ANZAC.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

To AN/SPS-49Av1MPU προέρχεται από εκσυγχρονισμό του βασικού AN/SPS-49 που έφεραν οι φρεγάτες, και έχει ενσωματώσει όλες τις αλλαγές της σειράς. Πέρα από την πραγματικά τεράστια ακτίνα δράσης (475+ χιλιόμετρα), το μοντέλο AN/SPS-49Av1MPU μπορεί να εκπέμψει και σε μέρες PRF, δίνοντας πλέον ακόμη σαφέστερα δεδομένα, ενώ επίσης δίνει δεδομένα ταχύτητας στόχου. Το μόνο που δεν δίνει είναι το ύψος πτήσης, κάτι που μπορεί να το κάνει το Mk92 (STIR). Το τελευταίο συνεργάζεται αρμονικά με AN/SPS-49Av1MPU για την καθοδήγηση των SM-2MR BlockIIIA εναντίον των στόχων.

Ο Electronics Technician 2nd Class Matthew Leska ενώ ελέγχει το AN/SPS-49 του καταδρομικού USS Monterey (CG 61) (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Billy Ho/Released)

Τώρα, υπάρχει μια ας πούμε ένσταση για το πόσους πυραύλους μπορεί να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα το πλοίο απέναντι σε εισερχόμενους στόχους. Το πλοίο διαθέτει δυο συνολικά Mk92, εκ των οποίων το ένα θεωρητικά είναι για το πυροβόλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθοδήγηση των SM-2MR ή των ESSM BlockI. Αντίθετα, πιστεύουμε πως το ΚΠΜ έχει την δυνατότητα να έχει στον αέρα περισσότερους του ενός πυραύλων ανά κανάλι καθοδήγησης (Mk92). Με την ευκαιρία να πούμε ότι σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις, τα πλοία του ΠΝ θα δράσουν σε ομάδες. Δεν είναι δύσκολο τεχνικά η καθοδήγηση των SM-2 να γίνεται από τα STIR των MEKO200HN ή των Kortenaer (όχι έτσι απλά, αλλά είναι τεχνικά εφικτό).

Τώρα, είναι προφανές πως δεν μπορεί να έχει στον αέρα τόσους SM-2 όσες ένα Arleigh Burke ή ένα Ticonderoga. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα έχει μια πολύ καλή τακτική εικόνα της αεροπορικής κατάστασης, και δεν μπορεί να εμπλέκει δυο-δυο (ή και περισσότερους, αλλά θα το ψάξουμε και θα επανέλθουμε) στόχους σε αποστάσεις που για πρώτη φορά θα γίνει με αντιαεροπορικό μέσο όχι απλά του Ναυτικού, αλλά και όλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη, εξωτερική γραμμή άμυνας, που θα απαγορεύει σε αεροσκάφη να έρθουν και να εξαπολύσουν stand-off όπλα εναντίον του Στόλου ατιμώρητα. Θεωρούμε πως είναι μια υπερπολύτιμη ικανότητα που δεν πρέπει να προσπεράσουμε έτσι εύκολα. Η ταχυβολία του Mk13 μια χαρά καλύπτει τις ανάγκες του πλοίου και των SM-2 που μπορεί να εκτοξεύσει (κάτω από ένα λεπτό για 4 πυραύλους).

HMAS Newcastle ενώ εξαπολύει έναν Standard Missile (SM-2) στην Air Missile Exercise (SAMEX) μαζί με το HMAS Warramunga.

Επίσης, το Link 16 θα τους επιτρέπει να στοχοποιεί με την βοήθεια των EMB-145AEW ή ακόμη και τα F-16V. Ακριβώς το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα τελευταία με την βοήθεια του πραγματικά πανίσχυρου AN/SPS-49A. Γενικά όμως οι Adelaide δεν είναι ένα οπλοσύστημα που μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει αξία, ειδικά στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου.

Σε δεύτερη γραμμή άμυνας, οι Adelaide έχουν τους ESSM BlockI. Θεωρητικά και το ΠΝ θα μπορούσε να επιλέξει τους BlockI. Από την στιγμή όμως που το διαθέσιμο απόθεμα μετά βίας επαρκεί για τις ανάγκες των υπολοίπων φρεγατών, το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε θα ήταν η αγορά ESSM BlockII με τα τετραπλά κάνιστρα. Αυτό σημαίνει πως η φρεγάτα θα μπορούσε να αποδεσμεύσει τα Mk92 σε επιθέσεις κορεσμού είτε για την χρήση SM-2 είτε για το πυροβόλο. Φυσικά η λύση του μείγματος ESSM BlockI/II εξακολουθεί να είναι μια λύση. Θεωρητικά η Αυστραλία θα μπορούσε να διαθέσει πυραύλους προς πώληση, αλλά οι SM-2 καθώς και οι ESSM έχουν χρήση στα Hobart και τις ANZAC. Είναι κάτι που ακούγεται, πως τα πλοία θα μπορέσουν να πωληθούν με τις αποθήκες οπλισμού γεμάτες, και τα Hobart θα λάβουν νεώτερους SM-2 BlockIIIB.

Το HMAS Newcastle στην Talisman Sabre 2011.

Τα ενδιαφέροντα σημεία των φρεγατών δεν σταματούν εκεί. Οι ανθυποβριαχές ικανότητες τους είναι προφανώς ανώτερες των υπολοίπων πλοίων του ΠΝ. Το Spherion θεωρείται ένα από τα ικανότερα σύγχρονα sonar παγκοσμίως, ενώ οι δυνατότητές του στην Ανατολική Μεσόγειο θα συμπληρώνεται από το Albatros (TMS 4350), ενώ και τα δυο μαζί μπορούν πλέον να εντοπίζουν τορπίλες που κατευθύνονται προς το πλοίο. Οι δυνατότητές του συμπληρώνονται από το sonar εντοπισμού ναρκών Petrel (TMS 5424). Όλες αυτές οι δυνατότητες είναι και πάλι πρωτόγνωρες για το ΠΝ.

Δεν θα αναφερθούμε και στα άλλα προτερήματα των πλοίων, όπως τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου Elbit EA-2118 jammer και Rafael C-Pearl, την δυνατότητα φιλοξενίας δυο ελικοπτέρων S-70B6, τα αντίμετρα κατά των τορπιλών LESCUT. Όλα φτιάχνουν ένα πλοίο που συμπληρώνει ιδανικά, αν όχι αναβαθμίζει δραματικά τον Στόλο του ΠΝ. Μαζί με τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ, είναι ίσως η καλύτερη λύση μέχρι να μπουν σε υπηρεσία μαζικά νέα πλοία, ίσως μετά το 2030. Και είναι αναμφίβολα η καλύτερη λύση για την αντικατάσταση τουλάχιστον δυο από τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Το ΠΝ θα μπορούσε να αποσύρει τις δυο πιο καταπονημένες, και με τα ανταλλακτικά τους να κρατήσει σε υπηρεσία την τρίτη, ενώ από τα πλοία θα επωφελούνταν και οι άλλες 6 εκσυγχρονισμένες S.

Το HMAS Newcastle στο Diego Suarez της
Μαδαγασκάρης στις 10 Οκτωβρίου 2017, στην Οperation MANITOU

Τώρα σε ότι αφορά το ενδιαφέρον της Τουρκίας που ανέφερε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ίσως έχει βάση σαν πληροφορία, παρά τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων στο site μας αλλά και στο twitter. Οι Perry της Τουρκίας πέραν του ότι είναι πλέον παμπάλαιες, είναι κατώτερες των Adelaide ενώ φυσικά δεν έχουν όλα τα προηγμένα συστήματα που απαιτούν οι SM-2. Έτσι θα τις έβαζαν άμεσα σε υπηρεσία, χωρίς τεχνολογικό ρίσκο, αντικαθιστώντας ίσως τις παλαιότερες Gabya, χωρίς τους εκτοξευτές Mk41. Ακόμη κι αν δεν έπαιρναν πιστοποιητικό τελικού χρήστη από τις ΗΠΑ, είτε για τα πλοία είτε για τους SM-2, εντούτοις θα ανέβαζαν την τιμή κάνοντας την υπόθεση αγοράς τους από την Ελλάδα μια δύσκολη υπόθεση. Ας ελπίσουμε πως “έχουν γνώση οι φύλακες”.

Όλα αυτά θα τα καθορίσει η τιμή που θα δοθούν τα πλοία, καθώς και τα διαθέσιμα κονδύλια. Δεν γνωρίζουμε τι έχει κάνει ο ΥΠΕΘΑ σε σχέση με τους εφοπλιστές, αλλά το ποσό που διαβάσαμε είναι απολύτως λογικό αν περιλαμβάνει όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τον οπλισμό. Επίσης, το ποσό της αγοράς θεωρούμε πως δεν επηρρεάσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ ή τις τορπίλες. Αν οι φρεγάτες προσφερθούν και τελικά έρθουν στην Ελλάδα απολύτως ετοιμοπόλεμες, με όλες τις αποθήκες οπλισμού γεμάτες, τότε θα είναι η σημαντικότερη ενίσχυση του ΠΝ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν θα εκπλαγούμε αν οι φρεγάτες φέρουν τελικά και το όνομα του -πραγματικά- Εθνικού Ευεργέτη που τις αγοράσει μαζί με τον οπλισμό τους. Δεν θέλουμε να γράψουμε κάτι περισσότερο (κυρίως γιατί δεν ξέρουμε κάτι πέραν από το δημοσιεύμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ), απλά λέμε cross your fingers!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

130 ΣΧΟΛΙΑ

130 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis

Φρεγάτες μη στελθ , με 1 εως 2 πυραυλους ταυτοχρονα εναντιων πολλων αεροσκαφων ειναι λιγα για τα 300εκ που πρεπει να δωσουμε βαλε και οτι σε 10 χρονακια θα πρεπει να τις αντικαταστησουμε μαζι με τις μεκο .Δεν συμφωνω αλλά δεν βλεπω αμεσες εναλλακτικες .Ναι λοιπον αρκεί να ισχυουν οι τιμές και να μην λειτουργησουν εναντιον των νεων φραγατων και τις ακυρωσουν .

Spirit

Μεγάλο ερωτηματικό, αυτό να κάνει με την γωνία της απειλής, αν είναι εφικτό να χρησιμοποιούν και οι δύο Mk92 μάλλον μιλάμε για 2 τουλάχιστον πυραύλους SM-2 στην τερματική φάση και 2 με 4 στην ενδιάμεση φάση πτήσης πιθανότατα. Αλλά και αυτά πρέπει να ειναι θέμα τόσο απόστασης απειλής όσο συγκεκριμένου τόξου βολής.
Εδώ πάντως μιλάει για 4 στόχους:
http://www.australiandefence.com.au/E5A83040-F806-11DD-8DFE0050568C22C9

FOX

Δυστυχώς δεν ξέρουμε για την έκδοση Mk92 MOD 12 πολλά όπως και τις εμβέλειες του.
Ο πίσω Mk92 έχει μεγαλύτερο μέγεθος κεραίας και κατ επέκταση εμβέλεια…
Το μέγα ερώτημα είναι από μέχρι πια εμβέλεια μπορεί να αξιοποιηθεί ο SM-2IIIA, γιατί στις μέγιστες το βλέπω πολυ δύσκολο…

Nik13

Σε 10 χρονια θα έχουν κλείσει τα 30…32…γιατι να τις πετάξεις; Άνετα θα τις έχεις για 20 χρόνια…
Μία νέα φρεγάτα με τον οπλισμό της ξεπερνά το 1 δις… Καλές οι καινούργιες αλλά επειδή θέλεις κ ποσότητα πρέπει να τις πάρει το πν

CK

Καλά τα γράφετε. Η πιο ρεαλιστική άμεση και ισχυρή λύση σε σχέση με αλλα που ακούγονται περί AB/TICO/BELHARa/F122 και των αγαπημένων μου Lafayette Αμφιβάλλω εάν βρεθούν τα $ και εάν στη τιμή αυτή περιλαμβάνονται SM2 και ESSM Και αν τις αγοράσουμε νομίζετε πως μπορούν να βρεθούν τα $ για τα όπλα ? Πιθανόν να έχουμε το ανάλογο των 214/SUT/Leo 2 Επίσης εάν προχωρήσει η αγορά φοβάμαι πώως αυτό θα είναι εις βάρος του εκsυχρονισμου των MEKO Και η λογική λέει πως αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα Και βεβαια υπάρχει το μεγάλο if για το αν οι SM2 γίνουν διαθέσιμοι σε… Read more »

Dinos72

Στοχοποίηση θα μπορούν να κάνουν και τα αναβαθμισμενα P-3 επίσης. Η ερώτηση είναι αν θα υπήρχε η δυνατότητά να χρησιμοποιηθούν και τα STIR των αποσυρθεντων Kortenaer.

Nearhos

Έτσι σιγά σιγά οι Γάλλοι βγαίνουν από το παιχνίδι;;;;Οι εξελίξεις είναι υπέρ του ΠΝ ώστε να πιεστούν οι Γάλλοι,τόσο για καλύτερη διαμόρφωση των Belharra και για ποιοτική ενδιάμεση λύση.Μακάρι να έχουμε σύντομα εξελίξεις.

ΚΒ

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Και ποιος δεν θα επιθυμούσε πιο σύγχρονα πλοία και AEGIS ή ASTER αλλά η ανάγκη ενίσχυσης είναι άμεση και επείγουσα.
Επίσης τα πλοία δεν είναι μόνο φορείς συγκεκριμένων όπλων αλλά πλατφόρμες που με τις κατάλληλες προσθήκες μπορούν να φέρουν σταδιακά και άλλα πιο σύγχρονα όπλα. Με το σκεπτικό αυτό ήταν λάθος η απόρριψη O.H.Perry και KIDD από το USN, διότι τα πλοία αυτά θα μπορούσαν σταδιακά να εκσυγχρονιστούν και να λάβουν SM2. Σήμερα η κατάσταση του ΠΝ θα ήταν σαφώς καλύτερη.

Μπαμπης v.02

Ειλικρινα, δεν θα θελα να ξαναδω τιτλο οπως το κομματι εντος εισαγωγικων του αρθρου περι “σαπακιων” και “ρε φιλων”.Αυτα ας τα αφησεται για μας τους κοινους θνητουςκ τα καφενεια, οχι για την ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Γλωσσα κοινη κ κατανοητη αλλα οχι υποτιμητικη για τους αναγνωστες σας, σας παρακαλω.
Τα γραφω αυτα χωρις ιχνος τουπε κ καθωσπρεπισμου. απλα δεν θαθελα να πεσετε κ σεις στον οχετο του ιντερνετ που ολοι οσοι ερχονται εδω προσπαθουν να αποφυγουν.
Συγχωρεστε με αν σας προσβαλα αθελα μου.

evaggelos

φιλε μου τους εχουν τρελανει τους ανθρωπους μην το συζητας ειδικα στο facebook κατεβατα,οτι κ να γραψει η πτηση ειναι μακραν το καλυτερο περιοδικο/σαιτ του αμυντικου τυπου.ανθρωποι ειναι κ αυτοι.

Μιχαλης

Σωστο. Αυτοι οι ανουσιοι χαρακτηρισμοι εχουν υποβιβασει την παρουσα ιστοσελίδα σε επιπεδο indymedia.

SKYHOOK47

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο, η “φανέλα” της ΠΤΗΣΗΣ είναι πολύ βαριά,καλό θα ήταν λοιπόν οι συντάκτες να κρατήσουν το επίπεδο που μας έχει συνηθίσει η ΠΤΗΣΗ τόσα χρόνια…

SKYHOOK47

Αν εννοείτε εμένα ,θα σας παρακαλούσα να μην πέφτετε στο επίπεδο αυτών που σας ψέγουν χρησιμοποιώντας γλώσσα καφενείου.Δείξτε ανωτερότητα…
Άλλωστε η νηφαλιότητα ο επαγγελματισμός και η αντικειμενικότητα είναι που κάνει την ΠκΔ να ξεχωρίζει τόσες δεκαετίες…

La Fayette

Αν η συναλλαγή έχει και πολίτικες ρήτρες τότε μέχρι 220 εκ all inclusive αλλιώς δεν γίνεται διότι θα δυσαρεστήσουμε πολύ τους Γάλλους που μας στήριξαν όταν χρεοκοπούσαμε.

chikichiki

Από ποια άποψη θα δυσαρεστήσουμε τους Γάλλους; Οι Adelaide δεν ακυρώνουν τις Μπελαρά.

Stavrogin

να τα πάρουμε τα πλοία, άξια είναι, και το όνομα του ευεργέτη να γραφτεί με μεγάλα άσπρα γράμματα στο πλάι αφού η κακοδιαχείριση και η ρεμούλα μας αφήνει για άλλη μια φορά στις ελεημοσύνες. “Άτιμη κοινωνία που μας έριξε στα ξένα χέρια “. Μόνο να πάρουνε κι ένα γραφίστα εκεί στο ναυτικό να τους μάθει τα διάκενα και τα φάρδη των γραμμάτων.

Ted the Red

Αν δεν κάνω λάθος, οι Adelaide έχουν κ’ το SPG60 (έναν δίαυλο καθοδήγησης), σύμφωνα με την wiki το Mk92 mod 2 τους έχει 2 δίαυλους (https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_92_Guided_Missile_Fire_Control_System).
Επίσης, φέρεται να έχουν 2 έλικες – και όχι την 1 των αμερικάνων Perry. Μάλιστα αν θύμαμαι καλά η ύπαρξη ενός έλικα ήταν από τους βασικότερους λόγους που το ΠΝ δεν έδειξε ενδιαφέρον παλαιότερα.

altius

http://www.seaforces.org/marint/Australian-Navy/Frigate/Adelaide-class.htm

Propulsion:
2 x General Electric LM2500 gas turbines (20500 hp / 15287 kW, each)
2 shafts, 2 propellers

FOX

Υπάρχουν και αλλού αυτές οι αναφορές, αλλά για είμαστε σίγουροι πρέπει να βρούμε καμία φωτογραφία όταν είναι σε ναυπηγεία…

altius

Και νομίζω πως έχεις δίκαιο. Δεν κατάφερα να βρω φωτό με δύο προπέλες για την κλάση αυτή (ακόμα και μοντέλο).

https://www.flickr.com/photos/dougbeckers/4891806193/in/photostream/

comment image

http://photobucket.com/gallery/user/Excrewie/media/cGF0aDovNjUxNTgwNjgyOV8wYzM0NGNhZjA3X29fenBzOGYzZmEwMmIuanBn/?ref=

Thomas

Δεν διαφωνώ ότι τα πλοία είναι πολύ καλά για τις ανάγκες μας και απαραίτητα για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά πραγματικά δεν μπορώ να δω από που θα μπορέσουμε να βρούμε τα χρήματα που απαιτούνται.

Μακάρι να βρεθούν ευεργέτες, λεφτά από το τζόκερ ακόμα και ομόλογα του Σωρα αλλά το πόσο για το οποίο μιλάμε είναι μεγάλο.

Αν πάντως η χρηματοδότηση μπορεί να βρεθεί και μείνει στα επίπεδα που αναφέρει το άρθρο τότε η αγορά είναι μονόδρομος.

MisCo

Δεν χρειαζόμαστε και αλλα παλιά πλοία. Εχουμε ήδη και τα λένε MEKO class. Γνωστη αξία, γνωστα τα κουσούρια τους και η συντηρηση τους. Με αυτα τα 300 που θελουν για 2 κλάσσης καγκουρο, συν τα 100-150 που έχουμε ως κονδύλι, προτιμώ να τα δώσουμε στον εκσυγχρονισμό των Μεκο και να αποκτήσουν σοβαρές δυνατότητες με νέα οπλα. Δυνατοτητες σχεδιασμένες για τις ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ αναγκες.

Fingolfin

Εκτός και αν η αγορά των 2 Adelaide μας ανοίξει το δρόμο για τις Anzac. Τότε ναι.

chikichiki

Τι δυνατότητες θα μπορούσε όμως να δώσει αυτό το πενιχρό κονδύλι στις ΜΕΚΟ, και τι νέα όπλα;

Ano 45

Αν μπορεσουμε να αποκτησουμε και τα Dela Penne θα ηταν εξαιρετικο το σεναριο! Επισης αν δεν κανω λαθος οι Αυστραλοι θα αντικαταστησουν τοτο τα Ν/ΘΗ τους οσο και τα Υ/Β τους λειαν συντομως. Μηπως θα ηταν καλο να ανοιξουμε παρτιδες μαζι τους τελικα;

Thras

ε, όχι να πάρουμε δύο πλοία από 3-4 κλάσεις γαι να αντικαταστήσουμε τις S. Από τα λίγα απολύτως σωστά των ενόπλων δυνάμεων ήταν οι ομοτυπία των S. Μην πάμε τώρα στο άλλο άκρο!
Για τα αυστραλιανά πλοία και υποβρύχια που αποσύρρονται συμφωνώ, ρφόσον είναι κοντά στα 20 έτη και προσφέρονται σε καλή τιμή.

Fingolfin

Για τα Αυστραλιανά υποβρύχια (Collins class, και αναφέρομαι στα 3 παλαιότερα προς το παρόν) θα πρέπει να δούμε αν έχουν ξεπεραστεί τα αρχικά προβλήματα που έβγαζαν, καθώς απο ηλικία είναι καλά. Εκτός από την καλή ηλικία τους φαίνεται να βρίσκονται και σε καλή κατάσταση. Επίσης αφού δεν έχουν πληρώματα να τα λειτουργήσουν ας τα δώσουν σε εμάς. 🙂

chikichiki

Για τα Collins έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα (όπως το ότι είναι θορυβώδη) και νομίζω οι Σουηδοί αποκλείστηκαν νωρίς από το νέο υ/β, πιθανώς γιατί δεν ήθελαν να ξαναπεράσουν τα ίδια οι Αυστραλοί. Συμπαθητικά πάντως, κατά τα άλλα.

George

Oi Σουηδοί προτείνανε μια enlarge version ενός υποβρυχίου που το είχαν στα χαρτιά ενώ δεν είχαν παράξει κάτι σε υποβρύχιο για τα τελευταία 20 χρόνια.
Το ρίσκο κρίθηκε μεγάλο……

G-164g ag-cat

Έχοντας ως νεότερα πλοία τις MEKO 200 δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί η ηλικία των Adelaide. Από την σύγκριση των Adelaide με τις ΜΕΚΟ και S (οπλισμός και συστήματα) καταλαβαίνει κανείς πόσο απαρχαιωμένο είναι το ΠΝ.

SpaceMan

Νομίζω ότι δεν γίνεται αντιληπτό από πολλούς πως με τις Adelaide κερδίζουμε 2 σκάφη σε ένα επίπεδο που μπορεί να μην φτάσουν καν οι Meko ακόμα κι όταν εκσυγχρονιστούν ενώ παράλληλα αντικαθιστούμε και τις 2 παλαιότερες από τις Korteaner διατηρώντας τον αριθμό των φρεγατών σταθερό! Αν δώσουμε αυτά τα χρήματα στις Meko θα έχουμε 4 πολύ αξιόμαχα πλοία χάνοντας όμως 2 τουλάχιστον φρεγάτες λόγο απόσυρσης…Όπως κατά καιρούς έχουμε διαβάσει κι εδώ, οι επιτελείς του ΠΝ δεν θέλουν για κανένα λόγο να μειωθεί ο αριθμός των μεγάλων πλοίων του στόλου (για αυτό άλλωστε φυτοζωούν και οι μη εκσυγχρονισμένες Ολλανδέζες) καθώς θεωρούν… Read more »

Μακης

Τα P3 δεν τα προσθέτουν στον αριθμό των φρεγατών;
Τι ωραία ιδέα αυτά τα 500 εκατομμύρια…

darede

@ Φίλιππος Όχι μόνο παραμένει σταθερός ο αριθμός των μεγάλων πλοίων αλλά όπως ανέφερα και προχτές δίνει την δυνατότητα στο Π.Ν να μην του φανεί επιχειρησιακά η έλλειψη των πλοίων κατα την διάρκεια του εκσυχρονισμού τους. Άρα η ευτυχή κατάληξη για αυτά τα 2 πλοία θα πρέπει να εξασφαλιστεί ακόμα και εάν μπει και νέος φόρος για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα 2 αυτά προγράμματα που θα πρόσφεραν τουλάχιστον μια πενταετία για τον χρόνο επιλογής και διαμόρφωσης για την έναρξη νέων ναυπηγήσεων. Εάν δε οι ΜΕΚΟ αναβαθμιστούν πραγματικά και γίνουν τούμπανο θα φτιάξουμε 6 πλοία πρώτης γραμμής ικανά για την… Read more »

Γιάννης

Πιστεύεις ότι θα κάνουν σοβαρό εκσυγχρονισμό;
4 χρονια τώρα τι εντύπωση σου έχουν δωσει;

FTS

Ναι, να ανέβει ο ΦΠΑ στο 30% για να αγοραστούν τα 25 ετών σαπιοκάραβα. Πρωταθλήτρια κόσμου η Ελλάδα στις αυξήσεις φόρων αλλά κάποιοι επιμένουν να ζητούν και άλλους φόρους. Το ΠΝ χρειάζεται το πολύ 8 μέγαλα πλοία και πολλά του είναι.

Ίωνας

Εγώ πιστεύω 4 και ένας φίλος μου λέει ότι και με 2 καλά είμαστε.

Δημήτρης Γ.

Προσωπικά μέσα από την ενημέρωση που λαμβάνω από εσάς έχω καταλάβει ότι άρχισαν να κινούνται οι επιτελείς και το υπουργείο προς την σωστή συντήρηση πολλών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιστεύω οι ΜΕΚΟ θα λάβουν τον εκσυγχρονισμό που τους χρειάζεται και την συντήρηση επίσης.. Όσον αφορά τα Αυστραλιανά σκάφη, προφανώς και αποτελούν μια λύση για άμεση κάλυψη αναγκών του ΠΝ σε ποιό σύγχρονα σκάφη από αυτά που ήδη έχει καθώς έχουν δυνατότητες που όπως λέτε και ξαναλέτε δεν υπάρχουν στο ΠΝ μας και ούτε στην περιοχή. Επίσης αν δεν κάνω λάθος, είναι μεγάλα σκαριά, σχεδιασμένα για άνεση στην ανοικτή θάλασσα. Οπότε… Read more »

Πρωθυπουργός

Εγώ προβλέπω τίποτα από όλα δεν θα γίνει.
Προεκλογική περίοδος πλησιάζει και αποφάσισαν να βγάλουν σανό να φάμε..

SKYHOOK47

Σωστός…

aris32

με αποκτηση των adelaide ξεχναμε της belhara , δεν θα μπορουμε να υποστηριζουμε τοσα πολλα διαφορετικα συστηματα . προφανως και παμε για adelaide γιατι μαλλον δεν αφηνιυν οι γερμανοι να ανταλλαχτους τα κερδη των γαλλικων ομολογων με νεα πλοια που το ρανταρ και ο ηλεκτρονικος εξοπλισμος μαζι και τα αστερ30 και σκαλπναβαλ θα κανανε την διαφορα στο αιγαιο ανατολικη μεσογειο ( η τουρκικη επιρροη στην γερμανικη πολιτικη και η τουρκοφιλια των γερμανων ειναι δεδομενο διαχρονικα όπως και η τουρκοφιλια των ρωσων διαχρονικα – εμεις παντα στηριζομασταν σε αμερικη αγγλια και αυστραλια και γενικα στην δυση ) απο εκει και περα… Read more »

Guardian

Ο.Η.Ρ με ραντάρ κτηνώδους εμβέλειας, sm-2mr, essm blk 1 32+32 ΑΑ σύνολο με state of the art sonar και το κοιτάζουμε στα δόντια για τα δήθεν ομόλογα του κοντού με τις FTI που βρίσκονται στα κιτάπια ακόμη της Naval Group. Όχι δεν τρελαθήκαμε ακόμη. FMS, Θείος Σαμ, έξι FFGX στα ελληνικά (Αμερικανικών συμφερόντων) ναυπηγεία και ΜΕΚΟ upgrade δώρο. Όμορφα, ωραία, συμμαχικά.

sotbak

+1

Stmts

Τα πλοια ειναι σιγουρα αξιολογα. SM2 ομως θα μπορουν να υπαρχουν ταυτοχρονα με Aster 30? Μηπως κατα καποιο τροπο μας σπρωχνουν και οι αμερικανοι προς αυτη τη λυση? Δεν θα πρεπει να παει πισω το προγραμμα αγορας νεων σκαφων.

Giorgis

Λοιπόν οι Ιταλοί θα αποσύρουν 53 πλοία μέχρι το 2025.Είχαν καλέσει και διάφορες χώρες τις προάλλες (Ναι πήγαν και οι γειτονες) Για να τα δουν και να τα αναβαθμίσουν σε συνεργασία με ιταλικές εταιρίες (άσσοι στο μάνατζμεντ).Θα πρότεινα λοιπόν να δούμε την περίπτωση του ETNA (αδερφάκι του Προμηθέα)και ίσως κάποια ΝΘΗ που είναι αδερφάκια με τα δικά μας τα αμερικανικά…

George74

Σήμερα ο Σουλτάνος είπε σοφά πράγματα πέρι της αμυντικής βιομηχανίας. Δυστυχώς οι δικοί μας πολιτικοί (όλλοι χωρίς εξαίρεση) κοιτάνε για εκλογές και προπαγάνδες. Εμείς κουβεντιάζουμε και στη θεωρία πρώτοι, οι απέναντι κοιτάνε να ανεξαρτοποιηθούνε και να μην περιμένουν βοήθειες από άλλους. Τα πλοία καλά είναι και γρήγορα καλύτερα δε θα βρούμε. Σε δέκα χρόνια όμως πάλι θα παρακαλάμε άλλους και θα μετράμε τις δεκάρες μας να αντικαταστήσουμε αυτά και τ’άλλα παλιά. Χωρίς δικιά μας πρωτοβουλία, δε βλέπω να πάμε μακριά. Ένα εθνικό όπλο πρέπει να κατορθώσουμε, αλλιώς από τους έρανους και τα λεφτά των εφοπλιστών (αν έρθουν) και του απλού… Read more »

Κωστας Παππας

Θεωρω πως ειναι καλη λυση μεχρι βεβαια την αποκτηση νεων πλοιων ειτε αυτες θα ειναι belhara …ειτε κατι αλλο.

Υ.Γ. Με τις δηλωσεις Καμμενου περι “ερανου” για αποκτηση νεων σκαφων, γελαει οχι εφοπλιστης αλλα… κι ο τελευταιος μουτσος.
Ας παψουν να μοιραζουν χρηματα απο δω κι απο εκει (δεν εννοω τους συμπολιτες μας που εχουν αναγκες διαβιωσης) για ψηφαλακια και ας ασχοληθουν με τις πραγματικες αναγκες της Πατριδας.

Nikolaos

Είχα κι εγώ αρχικά επιφυλάξεις, που όμως με το άρθρο διασκεδάστηκαν επαρκώς, ιδίως σε σχέση με τα ραντάρ επιτήρησης και ελέγχου πυρός. Όλα τα απειλούμενα πτωχά έθνη του κόσμου επεβίωσαν χάρις σε εύστοχες αγορές μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων, και αναβαθμίσεις κατά περίπτωση, με πρώτο το Ισραήλ, το οποίο δεν γεννήθηκε με την αμερικάνικη αστρονομική ετήσια βοήθεια στην τσέπη (τουναντίον, άρχισε να τη λαμβάνει αφού νίκησε σε δύο πολέμους – τιτανομαχίες, και απέδειξε έτσι στις ΗΠΑ ότι είναι άλογο κούρσας στο οποίο αξίζει να ποντάρει κάποιος …). Εμείς τουναντίον δεν βλέπουμε το χάλι μας, αλλά αναπτύσσουμε κάτι καινοφανείς φοβίες, ότι “κλείνει η… Read more »

sotbak

_+1

JohnnyB

Πιθανή μελλοντική σύνθεση κύριων μονάδων στόλου: 2 Adelaide αναβαθμισμένες 4 MEKO 200HN αναβαθμισμένες 6 Kortenaer αναβαθμισμένες Σύνολο 12 Φρεγάτες με τις μισές απο αυτές να έχουν σύγχρονο ΑΑ συστήματα (ESSM, SM2) και οι υπόλοιπες 6 να συμπληρώνουν τα νούμερα με Θαλάσσια Σπουργίτια. Μιας και θα είμαστε μείον 1 φρεγάτα απο την τωρινή σύνθεση (των δεκατριών) πρέπει να δωθεί επιπλέον βάρος στην ναυπήγηση επιπλέον Super Vita με MM40 Block 3 ώστε σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ΤΠΚ να συγκροτούνται εύκολα μικρές μονάδες κρούσης στο Αιγαίο και να υπάρχει η επιλογή συγκρότησης ‘αρμάδας’ που να μπορεί να δώσει το παρών πλησίον της… Read more »

FOX

Το μόνο κακό σε αυτό την περίπτωση είναι χάθηκε η τρίτη Adelaide.
Θα βοηθούσε να παραμείνουν πάντα δύο επιχειρησιακές. Μην ξεχνάμε οι διαθεσιμότητες δεν είναι 100%

Scalp_eg

Απο την στιγμη που δεν επηρεαζονται, η αποκτηση των 2 μπελαρα, η δυνατη αναβαθμιση των μεκο και το μερεμετισμα των εκσυχρονισμενων κορτεναερ, τα 2 αυτα πλοια ειναι οτι πρεπει για την νοτιοανατολικη μεσογειο. Δεν βλεπω το προβλημα γιατι να μην εχουμε και SM-2 και aster-30. Αυτη τη στιγμη το πολεμικο ναυτικο “ριχνει” μονο 64 ESSM (4×16) των μεκο. Το 2024 οταν θα εχουν αποκτηθει οι μπελάρα, εκσυχρονιστει οι μεκο και πιστοποιθει οι κορτεναερ (ΜΚ-29) στους ESSM, το πολεμικο ναυτικο θα ειναι απο τα καλυτερα στο κοσμο 2 μπελαρες με 32 aster-30 η καθεμια (2χ32)=64 2 αδελαιδες με 8χ4=32 ESSM η… Read more »

aris32

οι S εχουν 8 πυραυλους ετοιμους και άλλους 16 σε αποθηκευση . αρα η καθε S έχει 24 πυραυλους αποθεμα . το κακο ειναι οτι χρειαζεται αν θυμαμαι καλα 5-7 λεπτα για την επαναγεμιση των 8πλου εκτοξευτη .

Scalp_eg

Λαθος 6χ8=48
64 aster-30, 30 SM-2, και 240 ESSM (μιξη block 1 και 2)

Aerchean

Ειναι οτι πρεπει για εμας . Ενα μικρο ΑΒ χωρις το κοστος τω ΑΒ
Αν παρουμε και τα phalanx και STIR συν εκτοξευτες harpoon των αποσυρομενων S και τους τα βαλουμε εχουμε και αναβαθμιση ικανοτητων χωρις μεγαλο κοστος (χωρος υπαρχει πανω απ το διπλο στεγαστρο και στη μεση δεξια και αριστερα της υπερκατασκευης , αλλα δεν ειναι βεβαια τοσο απλο)
Σοναρ καλο εχουνε , link-16 εχουνε , 15 χρονια ζωης μπροστα τους ακομα εχουνε .

sotbak

+1

nikos

Ειναι σαπια, και δεν κάνουμε την διαφορά…χωρίς ΑΒ από αμερικη η καινούργια μαζικά πλοία, εχουμε εξασφαλίσει πανηγυρική ήττα…ας ρίξουμε το βάρος στην αεροπορία…δεν υπάρχουν λεφτά…Και το ναυτικό ζητα πολλά με αμφίβολα Αποτελέσματα…Μην ξεχνάτε κ τα υποβρύχια….600 εκατομμύρια πλοίο παμε στο βυθό.

Eman202

Ειναι σαπια λες για πλοια 25 χρονων που ειναι αυτην την στιγμη πολυ καλυτερα σε ολους τους τομεις απο τα σκαφη που υπηρετουν στο Π.Ν. Παμε τωαρα στα Α.Β που λες . 1)Αδερφε τα Α.Β που θα μπορουσαν να μας δωσουν οι Αμερικανοι θα ειναι απο τις πρωτες σειρες που ναυπηγησαν δλδ 35-40 χρονων αρα πολυ πιο παλια κ καταπονημενα .Γιαυτο αλλωστε το USN φτιαχνει νεα A.B κ δεν αναβαθμιζει κ συντηρει τα παλια γιατι θελουν πολλα λεφτα γιαυτο. 2) Σιγουρα θα ερθουν αφου βγαλουν το 50% του οπλισμου κ των ηλεκτρονικων οπως κανουν παντα. Εκτος κ αν νομιζεις οτι… Read more »

georgosk

Ευτυχώς που κάποιος μέσα στην γενικότερη μπούρδα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και σε έντυπα φροντίζει να θέτει τα πράγματα στην σωστή διάσταση με γνώση του θέματος. Μπράβο σας. Τώρα στο θέμα. Τα πλοία είναι αξιόλογα, είναι ηλικίας όπως η ΥΔΡΑ και προσφέρουν δυνατότητες που σήμερα δεν έχουμε ούτε μπορούμε να αποκτήσουμε φθηνότερα ή γρηγορότερα. Δεδομένης και της συνολικής κατάστασης του στόλου και των γενικότερων αναγκών του, σήμερα είναι η βέλτιστη λύση για αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμένων S (που με την απόσυρσή τους θα βελτιωθεί η υποστήριξη των άλλων 6). Επίσης υπάρχουν πολλά συστήματα στα πλοία που είναι ήδη γνωστά στο… Read more »

sotbak

+1

George

Το ότι μπορεί να βάλλει SM-2 σημαίνει ότι τουλάχιστον κάποιες επιλογές για επίθεση της TAF παύουν να ισχύουν. Δεν πρόκειται δηλαδή να κάνουν επιθέσεις σε λογική καμικάζι. Κι αυτό ισχύει πριν καν χρειαστεί να ρίξει οτιδήποτε! Από εκεί και πέρα σωστά το άρθρο εξηγεί ότι είναι οι αντικαταστάτες των Adams του RAN. Για τα ναυτικά που βρίσκονται στη πρωτοπορία είναι η ώρα για αντικατάσταση αυτής της γενιάς, της διαδόχου των Αdams. Αλλά πότε ήταν το ΠΝ ανάμεσα σε αυτά στα μεγάλα σκάφη επιφανείας? Το ΠΝ δεν κέρδισε τις ναυμαχίες έχοντας Dreadnought αλλά Αβερωφ. Ήταν το ίδιο ναυτικό που στους υπερεξοπλισμούς… Read more »

zipo's

Συγγνώμη αλλά μόλις “ξύπνησα” και συνειδητοποίησα ότι τελικά “λεφτά δεν υπάρχουν” για εκσυγχρονισμούς και ταυτόχρονα αγορές νέων σκαφών.
Επομένως, εάν το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να “παραδοθούν” οι αυστραλοί (με τη καλή έννοια) είναι σχετικά μικρό και εννοείται ότι υπάρχουν τα…κονδύλια, τα παίρνεις και λές και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Αλλιώς, περίμενε μέχρι να γεμίσεις το σακούλι (φασούλι το φασούλι) και όταν τα μαζέψεις από τα …κάλαντα (λόγω των ημερών) ξεκίνα να ψάχνεις για το, ίσως, ένα και μοναδικό καινούργιο (φυσικά κάνοντας τη προσευχή σου αυτά τα 15 και πλέον χρόνια μη συμβεί κάτι με τον “απέναντι”).

Aias

Το ανέκδοτο που ακούει στο όνομα ΠΝ συνεχίζει.
Μετά την παράσταση το ΠΝστην αΑνατολική Μεσόγειο.
Την οπερέτα γαλλικές φρεγάτες δισεκατομμύριων.
Τώρα καινούργιο ,το ΠΝ και ο εθνικός ευεργέτης.
Θα σπάσει ταμεία.
Πρελούδιο το all time classic η αναφορά σε διάφορες ευκαιρίες μεταχειρισμένων πλοίων.
Μήπως έχει περάσει προ πολλού η ώρα που θα έπρεπε τα πιλαφια να έχουν σοβαρευτεί;

Nikoss

Η αληθεια ειναι οτι το ΠΝ χρειαζεται αμεσα ενισχυση..τα μονα πλοια που μπορουν να το κανουν αυτο ειναι οι adelaide..αλλα μεταχειρισμενα πλοια που πιθανον μπορουν να διατεθουν,οπως οι lafayete,δεν εχουν κατι αξιολογο να προσφερουν στο ΠΝ μιας και χρηζουν εκσυχρονισμου..στις adelaide θα πρεπει να γινει μια προσπαθεια να επιτευχθει μια μικρη εκπωση στο προγραμμα ωστε να μπορεσουμε να διαθεσουμε καποια χρηματα για να βελτιωθει η ικανοτητα του πλοιου να καθοδηγει ταυτοχρονα περισοτερα βληματα..επισης η αποκτηση των σκαφων της κλασης θα επιτρεψει την αποσυρση των μη εκσυγχρονισμενων S,θα πρεπει να καταβληθει προσπαθεια για την αποκτηση τριων adelaide..

FOX

Η τοποθέτηση νέου 3D ραντάρ έχει κόστος και ενα τεχνικό ρίσκο ολοκλήρωσης.
Για την αξιοποίηση του απαιτείται και ο SM-2IIIB που πρέπει να αγοραστούν νέοι πύραυλοι και η ολοκλήρωση της προμήθειας να φτάσει 2023+

darede

Σύμφωνοι αλλά δεν είναι και τρομερό ρίσκο ενώ το ραντάρ οφείλει να είναι το ίδιο με αυτό των εκσυγχρονισμένων Μέκο για μείωση του κόστους. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ΠΕΑΚ και τα πλοία να συνεχίζουν να έχουν τους SM-2 MR. Για παραγελία νέων SM-2IIIB/C ούτε λόγος αφού και χρήματα δεν θα υπάρχουν αλλά και όσα υπάρχουν καλύτερα να κατευθυνθούν σε αγορά ESSM Block 2, που και αυτοί δεν είναι αναγκαιότητα για να εισάγουμε τα σκάφη άμεσα που είναι και το ζητούμενο. Τώρα εάν θεωρηθεί εφικτό και χαμηλού οικονομικού και τεχνολογικού ρίσκου η αγορά και η επαναξιοποίηση της Darwin, θα… Read more »

MPAMPIS

Ενα καλο ανθυποβρυχιακο σκάφος με δυνατότητες αυτοάμυνας μεγάλης εμβέλειας ουσιαστικά……οκ ας τις πάρουμε αλλα μας ειναι άχρηστες αν δεν ανακηρύξουμε ΑΟΖ!!! (Και αυτο ειναι πολιτική απόφαση) Προσωπικά θεωρώ οτι αποδυναμώνει ομως την διάθεση μας για απόκτηση AB/tico, αποτελεί επιχείρημα απο τρίτους προς τις ΗΠΑ να μην μας δοθούν αληθινά σκάφη AAW και ενδεχομενος την κρίσιμη στιγμή της πολιτικής απόφασης να επιχειρηματολογήσουν διάφοροι για την αμφίβολη επιχειρησιακή αξία των πλοίων…. Το ΠΝ τι άποψη έχει για τις Adelaide??? Προσωπικά ως ερασιτέχνης νομιζω οτι πύραυλοι αυτής της κατηγορίας μόνον ευκαιριακά(πχ αυξάνουν την ακτίνα δράσεις των υποβρυχίων της ομάδας μάχης) και αποτρεπτικά θα… Read more »

FOX

Το πλοίο παρά τα οποία μειονεκτήματα του, είναι το πιο σύγχρονο στην περιοχή.
Το ερώτημα είναι το οπλικο αντιεροπορικο φορτίο του αν δεν παραχωρείται από τους Αυστραλούς, ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος, αλλά και το χρόνο μέχρι να αποκτήσουμε νεους SM-2.

ΓΑΤΑ

@Μπαμπης
Ξεκινας να αναφερεις πως ο sm-2 δεν ειναι ο ιδανικος πυραυλος περιοχης επειδη δεν μας καλυπτει για αμυνα cwis λογω μεγαλου minimum range. Τελειως διαφορετικα πραγματα.
Και οτι ιδανικοτερος για area defence ειναι ο essm επειδη εχει minimum range καποιες εκατονταδες μετρα. Ομως ο essm δεν ειναι καν area defence. Area defence ειναι ο aster-30 με minimum range 3 χλμ.
Το cwis,point defence,area defence ικανοποιουνται απο διαφορετικα συστηματα αλλιως δεν θα βλεπαμε πανω σε ενα πλοια ταυτοχρονα sm-2,essm,phalanx

MPAMPIS

Ο sm 2 ειναι άμυνας περιοχής αρκεί να μπορεις να τον καθοδήγησεις μεχρι τα 160km ή τουλάχιστον μεχρι 100-120km απο όπου η thk έχει καποια όπλα να πυροδοτήσει.ενα stir ενδεικτικά έχει ονομαστική εμβέλεια σε ku band36km(αξιοπιστία μικροί γρήγοροι στόχοι)και I band 120km(για μεγάλους στόχους-2 μοίρες σφάλμα) βέβαια ο πύραυλος ειναι εξαίρετος και μειώνει την αδυναμία της πλατφόρμας εκτοξεύσεις. Δεν ειναι ειρηνικός η αν μεσογειος που οτι έρχεται εξ ανατολών ειναι κινεζικά μαχητικά ή tu-95 σε εμάς θα γινει ο κακός χαμός ελληνικά αεροσκάφη φιλία ισραηλινά και αιγιπτυακα, ουδέτερα αμερικανικά και βρετανικά απο ακρωτήρι, εχθρικά τουρκικά( απο διαφορεσ Κατευθύνσεις μην ξεχνάμε… Read more »

chikichiki

Η Ελλάδα αν πάρει ΑΒ ή Τίκο μάλλον θα χρεοκοπήσει και τυπικά…

MPAMPIS

Ενα αληθινό AAW κοστίζει και σε χρήση.
Το Ισραήλ φτιάχνει έναν barak 8 με 150km εμβέλεια(απο οτι κατάλαβα για τους Ινδούς ενώ το ίδιο αρκείται στον κλασικό των 70-90km).ο κλασικός κανει 0.8εκ$.
Ας φτιάξουμε δυο σκάφη με αυτούς μικρά και οικονομικά…ή ας βάλουμε έναν mk41 κάπου για sm2 …..ας μετασκευάσουμε ενα αρματαγωγό……προσωπικά οπως λεω και παραπάνω νομιζω οτι ο essm bl2 ειναι επαρκής…..

Tazos

Οσο παλαιές και να ειναι οι Αυστραλέζες, ειναι μονόδρομος η απόκτηση τους για τα σύγχρονα συστήματα. Και σύγχρονο BMS, και SM-2 + MK-41, και σύγχρονο σοναρ (που ειναι και πανάκριβο) και συστήματα -μηχανές που ακόμα υποστηρίζονται και χρησιμοποιούνται από άλλα ναυτικά. Οι χιλιανοί αποσύρουν πλοία γιατί δεν υποστηρίζονται οι R-R μηχανές τους ίδιες με τις δικές μας στις S. Να κρατήσουμε 9 S αξιόπλοες για τα επόμενα 5-10 χρόνια πιθανόν να είναι αδύνατο. Από εκεί και πέρα καλό είναι να ανοίξει και ένας δίαυλος συνεργασίας με τους αυστραλούς, απο το 2025 και μετά θα αρχίσουν να αποσύρουν τις Anzac, ότι… Read more »

aris32

τα anzac ειναι καλα πλοια μετα την αναβαθμιση τους αλλα εχουν ενα μειονεκτημα εχουν αρκετα μικροτερη ταχυτητα απο τις δικιες μας μεκο . 27μιλια την ωρα ενω οι μεκο οι ελληνικες 32ή33 μιλια την ωρα . πιστεψε με κανει την διαφορα . και ολη αυτη η διαφορα λογω τον εξτρα συστηματων που μπηκαν στα αυστραλιανα πλοια . δεν ξερω αν κανει για το ναυτικο αυτη η ταχυτητα .

Tazos

H ταχύτητα είναι ένα θέμα γιατί ενώ είναι ίδιο μέγεθος με τις δικές μας, έχουν μόνο 1 LM-2500 αεριοστρόβιλο. Αλλά θεωρό πως παρά την μικρή ταχύτητα, είναι η μόνη κλάση που θα αποσυρθεί μελλοντικά και σε μεγάλους αριθμούς και παράλληλα έχει ικανότητες χρήσιμες στο Αιγαίο. Όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, η δυνατότητα να έχουμε ενεργές 12-13 φρεγάτες βασίζεται αποκλειστικά σε μεταχειρισμένα, απλά πλέων έχουν στερέψει οι πηγές.

aris32

σιγουρα για να εχεις ενεργες 12-13 φρεγατες μονο με μεταχειρισμενες . αλλα η ταχυτητα ειναι σημαντικο θεμα και το παραβλεπουμε . για εμενα λυση ειναι ο εκσυχρονισμος των δικων μας μεκο με 3d ρανταρ αναβαθμιση ηλεκτρονικων και διπλασιασμο των essm απο 16 σε 32 . οι adelaide μας βγαζουν εκτος απο την προμηθεια των belhara που πραγματικα με μικρες τροποιησεις ειναι ιδανικα πλοια για Ελλαδα . μεταχειρισμενα οντως υποθετικα αν αναβαθμιστουν οι 4 μεκο και ερθουν και 4 belhara ειναι ιδανικο συμπληρωμα οι αυστραλιανες αναβαθμισμενες μεκο .

Tazos

Το μόνο πρόβλημα είναι πως οι 4 Belhara θα έχουν κόστος 4+bn€ και θέλουν 5+ χρόνια για να αρχίσουν να έρχονται. Οι S θα αρχίσουν (αν δεν έχουν ήδη αρχίσει) να έχουν θέμα με ανταλλακτικά και μηχανές πολύ σύντομα.

aris32

συμφωνω οτι η μη εκσυχρονισμενες S θα επρεπε να αποσυρονται ηδη . για αυτο ιδανικες φρεγατες για την αντικατασταση τους ειναι LAFAYETE αν εκσυχρονιστουν στο επιπεδο που θα γινουν και οι 3 που κρατησουν οι γαλλοι . βεβαια πιστευω οτι ολα αυτα ειναι το τυρακι να δωσουν περισσοτερα οι γαλλοι για τις belhara . γιατι αν παρουμε τις adelaide ξεχναμε αστερ και belhara .

agnostosependytis

Έχει πλάκα να λέμε ότι μας ξυνίζουν οι ANZAC γιατί είναι πιο αργές από τις ΜΕΚΟ και έχουν ταχύτητα γύρω στα 27kn αντί 30, και ταυτόχρονα να λέμε ότι οι Μπελάρα είναι ιδανικές για εμάς, όταν παρά το ότι θα είναι ολοκαίνουργιες και πανάκριβες, από ταχύτητα θα είναι στα ίδα επίπεδα με την ANZAC

aris32

ναι αλλα η belhara ειναι νεο πλοιο και θεα εχει τοσα πολλα πλεονεκτηματα με τα αστερ30 σκαλναβαλ seafire 110 ατομα μονο για να λειτουργησει που το μειονεκτημα της ταχυτητας δεν το βλεπεις . η anzac εκτος οτι θα ειναι μεταχειρισμενες θα μπουμε ξανα στο τρυπακι των μεταχειρισμενων πλοιων και την αγορα νεων καποια στιγμη στο μελλων . οι anzac ειναι καλες μονο για αντικαταστατες των S και οχι σαν την νεα φρεγατα που θα κανει την διαφορα .

FOX

Μπράβο για το άρθρο περιμένουμε κάτι πιο αναλυτικό τεχνικά για τις δυνατότητες του πλοίου.
Επίσης πόσο εφικτή είναι η υιοθέτηση ενός νέου 3D ραντάρ όπως για παράδειγμα ο διάδοχος του EASR της raytheon

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στην τελική αν ήμουν υπουργός άμυνας , μέχρι να πάρουμε πλοία με έμφαση στην αεράμυνα που να κοστίζουν 1 δις ευρώ το κάθε ένα, να κοιτάμε για ουτοπικές λύσεις για Arleigh Burke που οι Αμερικάνοι δεν θα μας τα δώσουν ποτέ και δεν τα σηκώνει ούτε κατά διάνοια η τσέπη μας, να κοιτάμε για το τι μπορούμε να πάρουμε από μεταχειρισμένα πλοία που αποσύρουν άλλες χώρες, ε λοιπόν θα έκανα το εξής και ας μην έχει ξανα-γίνε ποτέ σε ναυτικό στον κόσμο. Θα έπερνα 4 μεγάλα εμπορικά πλοία (π.χ δεξαμενόπλοια) θα τους έκανα μετατροπές και στην τελική στο κατάστρωμα τους… Read more »

FOX

Αν είναι να γίνει αυτό αγοράζουμε την τεχνογνωσία των Δανών… και την βελτιώνουμε σύμφωνα με την εμπειρία τους και τις ανάγκες μας.
Έχει γίνει και κανονιοφορους παλαιότερα…

sotbak

χαχαχχαχ!!!!! τώρα μάλλον πρέπει να το εκλάβουμε ως αστείο…..

Γιώργος70

Οι Adelaide εχουν για τα βληματα ενα rotating 2D radar και ενα ΜΚ92 δηλ 1 rotating x-band search radar με 2 uplink/illuminator.Συνολο 2 rotating radar και 2 uplink/illuminator. Οι Anzac μεκο έχουν 6 L-band ,6 S-Band και 4 x-band/illuminator σύνολο 16 σταθερά ρανταρ / 8 illuminator!! ΟΙ μεκο τους είναι μπορούν να εξουδετερώσουν με essm 4+ Harpoon/atmaca σε sea skimming αν έχουν ενα χρονικο παράθυρο 5+ sec.Για τις Adelaide το πολύ 2 Harpoon/atmaca με τους essm και μετά 4+4 nulka. Βραχυπροθεσμα -επιχειρησιακά τα κονδύλια πρέπει να πάνε σε αναβαθμιση μεκο τυπου Anzac με μεγάλο το κόστος και οχι σε Adelaide… Read more »

Spirit

Τεχνικά σε αυτό που διαφωνούμε είναι οτι οι illuminator CEAMOUNT Anzac κοιτάζουν μόνο ένα τόξο, δεν μπορείς να τα συναθροίσεις όλα συγκρίνοντας τα με τις δυνατότητες των δύο Mk29 των Adelaide

Γιώργος70

1. Τα δυο Μκ92 ειναι ενα
2. τα Air Engagement Channels Mark 92 mod 6+ ειναι 2. Το 4 που διαβασες ειναι μαζι με τα Surface Engagement Channels
3. 2 στην τερματική φάση και 2 ενδιαμεση φαση sm-2 ειτε essm με time sharing γινεται πρακτικα εαν οι στοχοι ειναι συνεργασιμοι πχ UAV οχι 4 αντιπλοικα βλήματα με tracking στα 10 νμ σπο διαφορετικες κατευθυνσεις σχεδον ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ,κανουν sea skimming και ελιγμους.
4.σε καθε CEAMOUNT οι διαυλοi uplink/illumination ειναι το λιγοτερο 4. Με 2 απο 4 βγαινουν 8 στοχοι.

Πολυ αναλυτικα για τις Adelaide απο 4 εως 14 σελ
https://navalinstitute.com.au/wp-content/uploads/2014/04/headmark-130.pdf

Spirit

1. Δεν κατάλαβα τι εννοείς ειναι ένα οι Mk92 MOD 12
2. Ναι ειναι πιθανό αυτό που λες…
3. Στο περίπου κάτι τέτοιο ανέφερα για την AAW λειτουργία.
4. Συμφωνούμε για τις δυνατότητες του CEAMOUNT, αλλά αυτό που είπα ότι δεν μπορείς να προσθέτεις τις δυνατότητες των 4 ραντάρ όταν οι εχθρικές απειλές συνήθως είναι από ένα τόξο μικρότερο των 90 μοιρών.

Επίσης σε ότι αφορά το CEAMOUNT μια χαρα ειναι τα 4 uplink για τους ESSM αλλά δεν ξέρω τι εμβέλεια έχει για να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες των SM-2IIIA

NikolakiEfentis

Καλημέρα. Απαντώ στον “Ted the Red” που αναφερόταν στον αριθμό διαύλων κατεύθυνσης πυραύλων που ππιστεύω ότι έχει ενδιαφέρον. Νομίζω ότι η κατάσταση έχει ως εξής. SPG-60/STIR Το SPG-60, δηλαδή στην ουσία το STIR (σαν των S & MEKO), έχει δυνατότητα κατεύθυνσης πυραύλου 1 SM-2 ή ESSM Block1 σε τερματική φάση. Ταυτόχρονα ένας 2ος από αυτούς μπορεί να είναι στον αέρα και να περάσει σε τερματική φάση (δηλαδή το STIR να αναλάβει την καταύγαση του στόχου για εκείνο) σε γρήγορη διαδοχή αφού τελειώσει η εμπλοκή του 1ου. Για σκάφη με εξοπλισμό σαν τα Adelaide για να είναι εφικτή η γρήγορη διαδοχική… Read more »

Spirit

Η εμπλοκή πολλαπλών στόχων (4 που αναφέρουν κάποιες πηγές) μπορεί να γίνει μόνο στην γωνία που “φωτίζουν” οι Μk92, στην τερματική φάση δεν πιστεύω ότι ειναι εφικτό πάνω από ένα.

NikolakiEfentis

Σωστός ,σίγουρα όχι, γι΄αυτό είπα για διαδοχική εμπλοκή.

Ted the Red

Ευχαριστώ για την απάντηση και να προσθέσω κ το ακόλουθο ερώτημα: πόσο εύκολο / θεμιτό είναι να αφαιρεθεί το WM 25 από αποσυρόμενες S και να τοποθετηθεί στις Adelaide ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων διαύλων; Μπας και κάνουμε το AEGIS του φτωχού…

NikolakiEfentis

Δεν γίνεται για πολλούς λόγους, κάστος μετατροπής/ολοκληρωσης στο CMS ως προς το αποτέλεσμα, περιορισμοί χώρου και βάρους στο σκάφος κ.α.

NickKoliopoulos

Το ερωτημα προς την Πτηση είναι αν οι SM-2 standard είναι αποδεσμεύσιμοι για την Ελλάδα και αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν στην ελληνική ΑΟΖ και στον ενιαίο αμυντικό χώρο. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αξία των πλοίων αυτών αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο… Ιόνιο περιορίζεται σημαντικά

data

Είναι αναμφισβήτησα μια σημαντική ενίσχυση για το ναυτικό μας αρκεί να συνεχισθεί και με αγορά νέων φρεγατών. Δεν ξέρω τι σκοπεύει να κάνει το ναυτικό μας αν τις αποκτήσει αλλά θα ήταν μια ευκαιρία να ξεφορτωθούμε μια η δύο μη εκσυγχρονισμενες s

montif74

Όπως έγραψα και στο άλλο άρθρο, με 1 δισεκατομμύριο αγοράζεις 1 γαλλικό πλοίο, που είναι ακόμα μακετο και θα παραλαβεις σε 4-5 χρονια Η τις δυο Aδελαιδες και έναν αριθμό Anzac και λύνεις το πρόβλημα σου για τα επόμενα 10-15 χρονια.

Κερδίζεις χρόνο για να αναδιοργάνωσης τα ναυπηγεία σου, άλλωστε η ONEX τα πάει ήδη πολύ καλά. Μακάρι να γίνει το ίδιο για τα αλλα ναυπηγεία. Σε 10 χρονια μπορεί η οικονομική κατάσταση μας να βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να τρέξουμε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης όλου του στόλου.

dinos

Ερανος σημαινει … η μπαλα στην κερκιδα.
Κατα τα αλλα ευσεβεις ποθοι.

antonios

Το εγραψα και στο προηγουμενο αρθρο για αυτες τις φρεγατες. ΟΙ ΗΠΑ (εαν τις προσφερουν μεσω Αυστραλιας) τις προσφερουν πακετο με τον εξυγχρονισμο των ΜΕΚΟ. Πριν αρκετα χρονια οταν για τις ΜΕΚΟ προσφερθηκε 3D ρανταρ να αντικαταστησει το 2D , το ΠΝ για καποιο λογο αρνηθηκε. Τωρα ομως με το καινουργιο 3D που προσφερεται σε διαφορα μεγεθη οπως ανεφερε αλλος φιλος εδω στο φορουμ ΙΣΩΣ το ΠΝ “αναγκαστει να δεχτει την αμερικανικη προταση για τις ΜΕΚΟ με αντικατασταση του 2D ρανταρ με το δικο τους 3D μονο και μονο για ναμπορεσει να βολεψει απο θεμα βαρους 16 κυψελες ΜΚ41 στις… Read more »

antonios

Ναι αλλα σε ολες τις προτασεις αναβαθμισης προτεινεται η αντικατασταση του ΜΚ48 με ΜΚ41. Το προβλημα εγκειτο στο βαρος (θυμηζω αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ για τις αυστραλεζικες ΜΕΚΟ που για να διατηρησουν την ευσταθεια και μαζι και το 2D ρανταρ μετακινησαν τους Harpoon σε χαμηλοτερη θεση , εκει που οι ελληνικες εχουν το πρωραιο Phalalx. Με δεδομενη την αρνηση του ΠΝ να μην αφερεσει κανενα απο τα Phalalx ειχε τις εξεις επιλογες. 1 Διατηρηση του υφισταμενου ρανταρ και μερικη αναβαθμιση των υπολοιπων ηλεκρονικων και διατηρηση του ΜΚ48 , 2 Αναβαθμιση του ΚΕΠ ποιο εκεταμενα αλλα αντικατασταση του ΜΚ48 με ΜΚ41 (8… Read more »

Scarface

Σε περιπτωση που παρουμε τελικα τις Adelaide, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και τις δυο νεοτερες περυ που εχουν αποσυρθεί από το usn και να τις εκσυγχρονίσουμε και τις τέσσερις σε ένα παρεμφερες επιπεδο με 3d radar, mk13 για sm2 και mk41 για essm Εκσυγχρονίζουμε και τις μεκο με essm2 (εκτος των αλλων), και τις S στο επιπεδο των Ελλη-Λημνος (με δυο οτο μελαρα και δυο φαλανξ) καθως και essm αντι των sea sparrow. 14 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες, φορτωμένες sm2 και essm, μας βγαζουν ανετα μια δεκαπενταετια… Κοστος, μαλλον μικροτερο από δυο μπελαρα…

nikos

Και μετά ξυπνήσαμε

evaggelos

δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι σαπακια οι αδελαιδες κ γκρινιαζεται 25 ετων πλοια ειναι κ μαλιστα ενεργα,ποιο συγχρονα απο της 40αρες μη εκσυχρονισμενες κ απο οτι δειχνει ακομα κ απο εκσυγχρονισμενες μεκο.οι αγαπημενες ab/tico κι αυτες μεγαλες ειναι σε ηλικια αλλα μετα την αποφαση τραμπ δεν αποδεσμευονται κι αν γινοταν κατι πρωτα θα πηγαινε σε χωρες τυπου κορεας καναδα αυστραλιας ταιβαν κ μετα ελλαδα δηλαδη κ το 19 να διναν το 24 κι αν θα παιρναμε.αλλα πλοια δεν υπαρχουν δυστυχως.κ για τους γκρινιαριδες κ παλι η ταιβαν που θα αντιμετωπισει την κινα εχει περυ,κιντ,νοξ και λαφαγιετ.αλλα για μας ειναι… Read more »

Larisaios

Ταπεινή μου άποψη, το σενάριο Adelaide είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί, και μάλιστα σε καλή τιμή. Ότι αποδέσμευση υλικού χρειαστούμε θα εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες, και μπορεί να μας χρηματοδοτήσουν και για την αγορά του. Σύμφωνα με τη θεωρία μου, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα πλοία των στενότατων συμμάχων τους ως ενδιάμεση λύση ώστε να κρατήσουν το ΠΝ δεμένο στο άρμα των Standard/ESSM/Stir και μελλοντικά AEGIS. Υπονομεύουν έτσι την υποψηφιότητα του συνδυασμού [email protected] Oι αμερικάνοι είναι οι καλύτεροι πωλητές της υφηλίου, είδαν ότι δεν έχουν δικά τους μεταχειρισμένα για να προσφέρουν και προωθούν τα πλοία των συμμάχων Αυστραλών. Οι Γάλλοι, όντας… Read more »

nikos

Οι o.perry έχουν απορριφθεί από το Π.Ν. αγαπητε βαγγελη

evaggelos

συμφωνο νικο οτι ειχαν απορριφθει τοτε με βαση ομως αλλα δεδομενα οικονομικα τωρα οπως ειμαστε δε νομιζω να χουν πολλες επιλογες 2 αδελαιδες +1 περρυ αντικαθιστουν 3 κορτεναερ κ αν σου δωσουν μια εστω ακομα για ανταλακτικα εισαι κομπλε για 15 περιπου χρονια,το κλειδι ειναι το συμβολαιο μεκο πλοια που θα τα εχουμε για 20 το λιγοτερο χρονια. Σιγουρα δεν ειναι το καλυτερο αλλα λεφτα δεν εχουμε κ μεχρι το 23 εχουμε ελεγχο στα παντα. οι περυ αδελαιδες δινουν την ευκαιρια να παρει μια καλη ανασα το πν για μια 5ετια ωστε να σχεδιασει καλυτερα την επομενη μερα.

NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Είχαν απορριφθεί τότε, αλλά εκείνες ήταν πολύ κατώτερες από τις Adelaide, με CMS που ήταν κατώτερο κι από το SEWACO των S που τότε αγοράζαμε.

CKfurious

Επιπλέον οι PERRY είναι πλοία με ένα άξονα μια προπέλα ένα πηδάλιο
Πλοία συνοδείας όποως έχει γραφτεί παραπάνω
Δεν νομίζω πως οι αυστραλέζικες έχουν 2 άξονες προπέλες πηδάλια

Spirit

Σε αυτά τα πλοία ήταν αρκετά υποδεέστερος ο εξοπλισμός των σκαφών από τα Αυστραλιανά. Επίσης τότε υπήρχε προοπτική ναυπήγησης νέων πλοίων, αλλά και εναλλακτικών μεταχειρισμένων, τώρα τι;
Περιμένουμε από τις επιστροφές κερδών των ομολόγων;
Χρειαζόμαστε νεες Φρεγάτες, Υποβρύχια, ΤΠΚ

agnostosependytis

Επειδή τα πράγματα τρέχουν πιο γρήγορα από τις συζητήσεις, οι βασικοί πυλώνες στις αποφάσεις του ΠΝ βλέπω να πρέπει να είναι οι εξής 2: 1) ότι είναι να γίνει με την ΑΟΖ, θα γίνει πολύ γρήγορα, και θα τελειώσει πολύ γρήγορα, δεν μιλάμε για μια ιστορία με ορίζοντα 5ετίας αλλά με ορίζοντα 1-1,5 έτών. Άρα πρέπει να βρεθεί κάτι που να μπορεί να αποκτηθεί άμεσα, σχεδόν hot transfer και να αρχίσει άμεσα η εκπαίδευση. Δεν ξέρω ποια πραγματικά είναι τα άμεσα διαθέσιμα, τα άρθρα μιλάνε για Adelaide και Λαφαγιετ σαν πιο άμεσα διαθέσιμα. Αν είναι πράγματι μόνο αυτά και όχι… Read more »

Shadowfax

Εχουν περάσει 14 χρόνια απο την Ανακήρυξη της ΑΟΖ της Κύπρου και τώρα ξεκίνησε η ερευνητική γεώτρηση με ποσοστό επιτυχίας 20% (που θεωρήται υψηλό) στα 2000 μέτρα βάθος… Τι σας κάνει να πιστεύεται οτι η Ελλάδα που δεν εχει καν ανακυρήξει την ΑΟΖ της, σε πολύ μεγλύτερα βάθη, θα τα κάνει όλα πολύ πιο γρήγορα απο τους Κύπριους και θα εχει εκμεταλευτεί κιόλας τα κοιτάσματα σε 13 χρόνια το 2032? Τι σας κάνει επίσης να πιστεύετε ότι τις ΑΝΖΑΚ οι Αυστραλοι θα τις δώσουν φθηνά σε 6 χρόνια… Ας δούμε πρώτα τι περιλαμβάνεται στα 300εκ που είναι η φήμη (αν… Read more »

agnostosependytis

Συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα αναφέρετε, όμως όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα νομιζω ότι το σημείο βρασμού έρχεται πολύ γοργότερα από ότι θα περιμέναμε, ήδη έχουν μοιρασθεί οικόπεδα παρά το ότι δεν έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ, και οι Τούρκοι διεκδικούν σημεία που θεωρούμε νομικά δικά μας ακόμη και χωρίς την ανακήρυξη ΑΟΖ (νοτιοανατολικά της Κρήτης). Στην Κύπρο οι φασαρίες ξεκίνησαν με τις γεωτρήσεις, σε εμάς οι φασαρίες θα ξεκινήσουν νωρίτερα, π.χ. ακόμη και αν δεν τρυπήσουμε εμείς, αν είμαστε σε υποδεέστερη κατάσταση πολεμικά (π.χ. να παραλάβουν οι άλλοι S-400, ή F-35 ή και τα δύο που είναι να γίνει ένα… Read more »

MPAMPIS

Ξέχασες αεροπλανοφόρο (2020) και μεγαλεσ Ναυτικές βάσεις στην Μεσόγειο…
Δεν μας συμφέρει να περιμένουμε.Το 2032 θα έχουν και δικό τους αεροπλάνο.Στον επόμενο χρόνο το θέμα ΑΟΖ θα πρεπει να έχει τελειώσει….
Μόνον υπό αυτο το πρισμα θα είχε νόημα η απόκτηση των Adelaide, οπως και τορπιλων ενδιάμεσης λύσης ή άλλου ποιοτικού μεταχειρισμένου υλικού.

Tpap

Η τρίτη φρεγάτα της κλάσης, αν δε κάνω λάθος, αποσύρθηκε το 2017. αν είναι σε καλή κατάσταση δε θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί κι αυτή, ή να μετεγκατασταθεί ο εξοπλισμός της (υπάρχει και ο εξοπλισμός της πρώτης που αποσύρθηκε) σε κάποια του USN; Θεωρώ ότι οι Αμερικανοί δε θα είχαν αντίρρηση για μια τέτοια παραχώρηση, εφόσον θα εμπλακούν και αμερικανικές εταιρείες στην αναβάθμιση.

FOX

Κανονικά τα έπρεπε, αλλά εδώ ξέρουμε τις προθέσεις του επιτελείου, αλλά και τι αποδεσμεύουν οι Αυστραλοί.

George

Δεν μπορούν να δώσουν τα πάντα όλα. Εχουν να φτιάξουν και υφάλους!
Ισως να τους προτείναμε αναταλλαγή με τις 3 δικές μας S 🙂

agnostosependytis

🙂 από τα καλύτερα σχόλια!

a.o.

Δεδομένου ότι η συζήτηση αυτή γίνεται λόγω των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την αξιοποίηση της ΑΟΖ, οι Adelaide, αποτελούν μονόδρομο, καθώς είναι τα μόνα ικανά σκάφη που μπορούν να παραδοθούν αύριο, εκτός φυσικά και αν επικρατήσουν άλλοι γεωπολιτικοί υπολογισμοί στην εξίσωση, όπως το να παρουσιάσουμε ενιαίο αμυντικό μέτωπο με Γαλλία, ή και Γαλλία, Αίγυπτο και Ισραήλ….. Σενάριο ευφάνταστο? Ίσως όχι τόσο με αυτά που βλέπουμε τελευταία. Έχουμε ζήσει τεράστιες ανατροπές τα τελευταία χρόνια. Αργά η γρήγορα, τα τωρινά (φανερά) δεδομένα προς ένα τέτοιο μέτωπο δείχνουν. Πάντως, παραχώρηση και εκσυγχρονισμός La Fayette, ή ακόμα εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, πιθανολογώ (ειδικός δεν είμαι) θα… Read more »

nikos

Σίγουρα οι Τούρκοι θα τις αγοράσουν για να μην τις πάρουμε…μέχρι να κινηθούμε….

nikos

Ενοειται ότι δυστυχώς θα παίξουν ρόλο κι αποφάσεις από οχι ειδικούς.

nikos

Eman202 ας ξεχάσουμε το παραμύθι οτι ειναι μεγάλα για το Αιγαίο, εχει αναφερθεί κ ναύαρχος 2) σε σκαρί εχει άλλη συμπεριφορά κ 2 προπελες εμμονή του ναυτικού…3) σε επιδόσεις δεν μπαίνω σε σύγκριση ακόμα κ τα πρώτα σκάφη της σειράς 4) έχουν μεγάλο αριθμό πληρώματος κ καίνε όντως…5) ότι δεν χωράνε ειναι αστείο να το λέμε όταν υπάρχουν κοιτάσματα κ λεφτα μην μασάμε ότι ακούμε…Και με εξαίρεση το type 45 που και αυτό είχε θεματα κινητηρες εσβηνε στα θερμα κλιματα χαχαχα δεν βρίσκω άλλη ευρωπαϊκή σχεδίαση αξιόλογη για το Αιγαίο…ολες εχουν σκοπο asuw …!!!! Τι να το κανουμε??? Οσω για… Read more »

Eman202

Αδερφε τα Α.Β σαν πλοια ειναι πολυ καλα,με οπλισμο,ρανταρ κ ηλεκτρονικα που θα μας εκαναν μαγκες στην περιοχη κ με στανταρ μεσα στα θελω του Π.Ν(2 προπελες κ ταχυτητα). Το βασικο θεμα ειναι οτι δεν αντεχει η τσεπη μας ουτε τωρα, ουτε σε 10 χρονια γιατι κ αυτο με τα κοιτασματα που λες δεν θα εχει αποδωσει σε 10χρονια. Εδω δεν εχουν τα κοτσια οι δικοι μας να ανακηρυξουν ΑΟΖ, ξερεις ποσο θα παρει να τρυπησουμε κ να βγαλουμε αεριο η πετρελαιο ωστε να φτιαξουμε τσεπη;;; Ασε που αν φτιαξουμε τσεπη απο τα κοιτασματα θα μπορουμε να ναυπηγησουμε ΕΜΕΙΣ οτι… Read more »

nikos

Eman 202 αυτο που λένε ότι είναι εξω απο τα νερά στο Αιγαίο πίστεψε με δεν είναι απόλυτο , και πλήρωμα βρίσκεται οσω για ΠΝ αριθμό ήμουνα σε φρεγάτα s του ναυτικού κ δεν θελω να πω πιο πολλά άλλα δεν είναι πάντα ολα τα άτομα επάνδρωση…Και ναι βρίσκονται…αν χρειαστεί.το πλοίο απαιτεί εξειδικευση γιατι η perry δεν θελει; tomahawk δε παίρνουμε κ αλλά δεν δίνουν σίγουρα αλλά sm 2 Ναι.. Δεν υπάρχει κάτι που να μην είναι αποδεσμευσιμο αυτη τη στιγμη στην Ελλάδα. Θα συμφωνησω όμως μαζι σου τα ΘΈΛΑΜΕ χτες κ δεν τα δίνουν…Γενικά την έχουμε άσχημα λύση θα… Read more »

nikos

Eman 202 αν δεν πληρώσουμε για άμυνα…με συστήματα πολαπλασιαστες ισχύος και δεν βάλουμε τις ΗΠΑ στο παιχνίδι δεν εχει ΑΟΖ!!!!

nikos

Κατι ακομα Κάθε πλοίο που βγάζουν οι αμερικανοί το βελτιώνουν…ανα 5 και 2) η συντηρηση τν perry δεν θα υπαρχει σε λιγο 3) όταν παιρνεις μεταχειρισμένα τι άλλο να θες;;; 4) η μπάλα χάθηκε την δεκαετία του 2000 από τις κυβερνήσεις τότε..Που άφησαν χωρίς ναυπηγικο πρόγραμμα το Π.ν.

Spirit

Η μπάλα χάθηκε που δεν αποκτήσαμε τις 6 ολλανδικές Μ ενώ λίγους μήνες νωρίτερα υπογράψαμε για την αναβάθμιση των S!!! Και βάζω βατό σενάριο χωρίς την απόκτηση νέων μονάδων.
Να δω αν θα ασχοληθούν ποτέ με τα 4 ιταλικά υποβρύχια Sauro που ειναι του 90′ έστω διερευνητικά όπως με τις Adelaide.

RIGAS

Απο την μια συζητάμε για έλειπη εκσυχρονισμό των μεκο με 140-160 εκατομμύρια και απο την άλλη την αγορά με 350 εκ των Περυ !!! Πιστευω οτι ειναι καλυτερο ολα τα λεφτα να δωθουν ωστε να γίνουν οσο πιο αξιόμαχες και καλύτερες οι μεκο , ( Mk48 Essm radar ΚΠΜ ) ίσως και οι s , απο απαρτία που θα περισσέψουν απο τις μεκο .. Πιστευω οτι ειναι καλυτερα να εχεις 10 πλήρως εξοπλισμένα πλοία απο 12 ημιτελή. Με αυτον τον τροπο θα κανουμε και οικονομία για να παμε σε καινούργιες σχεδιάσεις . Στα καινουργια πλοία καλυτερα να δώσουμε παραπανω προσοχή… Read more »

Giannis

RIGAS RIGAS
έχω την εντύπωση ‘οτι ζητούνται ΑΜΕΣΑ πλοία για την Ανατολική Μεσόγειο γιατί εκεί το παιχνίδι θα “λυθεί” με τον α ή με το β τρόπο στα επόμενα 1,5 3 χρόνια το πολύ…και οι ΜΕΚΟ δε θα ναι έτοιμες…έχω την εντύπωση απ την περίπτωση των FREMM και το αίτημα για μεταχειρισμένα πλοία ΕΔΩ και ΤΩΡΑ πως…τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και επικίνδυνα απ αυτό που ξέρουμε εμείς οι απλοί πολίτες!

GDIKEOS

https://defencereview.gr/enimerosi-a-geetha-gia-fregates-perry-kai-belharra/ Νέα ενημέρωση μόνο 180 εκατομμύρια κόστος Σήμερα το μεσημέρι και ώρα 13.30 έλαβε χώρα προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ, από τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Στην ενημέρωση του Α/ΓΕΕΘΑ πρους τους διαπιστευμένους συντάκτες μεταξύ των οποίων βρέθηκε και η ιστοσελίδα μας, τονίστηκαν τα εξής: Το κόστος για 2 μεταχειρισμένα πλοία από το Ναυτικό της Αυστραλίας (φρεγάτες Perry) είναι 180 εκ συμπεριλαμβανομένων των όπλων τους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αναμένουμε την αποδέσμευση των ΗΠΑ για τα βλήματα SM-2 που φέρουν τα πλοία. Ο βασικός λόγος που το ΠΝ ενδιαφέρεται για τα πλοία είναι οι ικανότητες που έχουν στην… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974

Από την εποχή που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, το 1960, υπήρξε πεδίο δράσης έντονης διπλωματικής δραστηριότητας. Η Κύπρος αποκαλούταν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης

7
Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται για μια ακόμη φορά μέσα σε διάστημα ενός μηνός σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα.Ήδη από χθες...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά

Related News

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ – Κυρ. Μητσοτάκης: Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ....

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών για την τουρκική προκλητικότητα στην Α. Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα σε...

Πως να μην την πατήσετε από τουρκικά fake news, ένα απλό παράδειγμα!

 Διάφοροι λογαριασμοί στο twitter, προφανώς τουρκικοί, έχουν αρχίσει να παίζουν το δικό τους παιχνίδι, απλώνοντας "παραγάδια" για εύπιστους ελληνικούς ... χάνους. Ξέρουν πως είναι...

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την νέα παράνομη τουρκική Navtex

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του...

“Ανησυχία” εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση για τις κινήσεις της Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην «ανησυχία» της «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες» εξέφρασε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αυτή την...
- Advertisement -