Θα κάνει τελικά ο Ερντογάν την Kolotoumpa προκειμένου να πάρει τα F-35;

33
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πρώτη η ΠΤΗΣΗ έγραφε πως οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να παραλάβουν και F-35 και S-400. Ήταν 22 Απριλίου του 2017 όταν το γράφαμε. Τότε, δυο χρόνια παρά δυο μέρες πριν, οι υπεύθυνοι στρατηγικού σχεδιασμού στο Πεντάγωνο στις ΗΠΑ, πρέπει να χαμογέλασαν. Οι Τούρκοι, το 2015 είχαν επιλέξει το κινεζικό HQ-9 σαν τελικό νικητή του προγράμματος T-LORAMIDS (Turkey Long-Range Air-and Missile-Defence System). Τότε, μια απλή “υπενθύμιση” από mid-level stuff του ΝΑΤΟ, ήταν αρκετή για να πάει όλο η διαδικασία επιλογής του HQ-9 (κινεζικό ανάλογο του S-300) στα σκουπίδια. Η Τουρκία ήταν πιστός τότε ακόμη ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος.

“Η Ρωσία θα είναι η πρώτη και καλύτερη εναλλακτική της Τουρκίας αν της αρνηθούν το F-35”

Η κατάσταση του 2017 ήταν τελείως διαφορετική. Από το 2015 μέχρι το 2017 οι Τούρκοι είχαν φάει πόρτα σε ότι αφορά την εξαγωγή τεχνολογίας για πιθανή αγορά Patriot. Αλλά πολλά ακόμη είχαν αλλάξει. Οι Ισραηλινοί, Κύπριοι και Αιγύπτιοι είχαν βρει φυσικό αέριο έξω από την πόρτα τους, οι Έλληνες πιθανότατα να κάθονταν τόσα χρόνια σε μεγάλα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία σε 20 χρόνια θα βρισκόταν φτωχή και καταφρονεμένη ανάμεσα σε πλούσιους και πανίσχυρους στρατιωτικά γείτονες. 

Η Ρωσία προσφέρει μερική συμπαραγωγή των S-400 στην Τουρκία

Εκεί κάπου, βρήκε έναν ώμο να κλάψει. Η Ρωσία, σε περίπτωση που τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου φτάσουν στην Ευρώπη, χάνει τον μεγαλύτερο πελάτη της, τις χώρες της ΕΕ. Επίσης, δεν έχει πλέον την δυνατότητα, κόβοντας την ροή αερίου προς την Ευρώπη, να “εκβιάζει” τους Ευρωπαίους. Τότε, οι δυο άσπονδοι γείτονες, Ρωσία και Τουρκία, έγιναν οι καλύτεροι σύμμαχοι. Κολλητάρια, λες και μαζί έδιναν μάχες τόσα χρόνια. Η αγορά των S-400 θεωρούμε πως είναι η κορυφή του παγόβουνου των τουρκο-ρωσικών σχέσεων. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα δούμε πολλά, αλλά σίγουρα υπάρχουν ακόμη περισσότερα που ΔΕΝ βλέπουμε. 

Ρωσία και Τουρκία έχουν κι άλλες συμφωνίες όπλων, όχι μόνο τους S-400

Τώρα, η λογική προστάζει πως ο Ερντογάν πρέπει να κάνει πίσω. Όχι μόνο γιατί δεν θα παραλάβει τα F-35, αλλά γιατί θα καταρρεύσει ο αμερικανικής κατασκευής προηγμένος εξοπλισμός των τουρκικών ΕΔ. Μαχητικά αεροσκάφη F-16, ελικόπτερα S-70, Chinook, τόσα άλλα. Και το βασικότερο, με μερικά tweet του Αμερικανού προέδρου, θα χρειάζονται 10 τουρκικές λίρες για να αγοραστεί ένα ψωροδολάριο ΗΠΑ. Η οικονομία, όσα δις δολαρίων και να κάψουν οι Καταριανοί για την τουρκική οικονομία, η Τουρκία θα καταρρεύσει απότομα, φτάνοντας πλέον στο ΔΝΤ ή ακόμη χειρότερα.

Και φτάνουμε στο Κρίσιμο Ερώτημα. Θα κάνει kolotoumpa o Ερντογάν;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί η Ρωσία είναι πλέον ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας και εξελίσσεται σε εχθρό της χώρας μας

Πρέπει πρώτα να δούμε τι σημαίνει Kolotoumpa. Στην τουρκική περίπτωση, δεν αρκεί η μη παραλαβή των S-400, ή έστω, η “δωρεά τους” σε κάποιο φιλικό κράτος, πχ Κατάρ ή Αζερμπαϊτζάν. Το θέμα είναι πως έστω και η πληρωμή τους από την Τουρκία, αποτελεί πρόβλημα με την νομοθεσία CAATSA, άρα η “αποθήκευση” εκτός Τουρκίας δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει ακύρωση της παραγγελίας. Θα γίνει κάτι τέτοιο;

Επίσης, ακόμη κι αν ακυρωθούν οι S-400, οι ΗΠΑ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Τουρκία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι απόρρητες ενημερώσεις και πολλά κατασκευαστικά σχέδια των ηλεκτρονικών και -κυρίως- των κινητήρων, έχουν γίνει θέμα συζήτησης μεταξύ τυρού και αχλαδιού με κάποιους “ξαδέλφους” από το Ξανθό Γένος. Βέβαια τι ακριβώς δεδομένα έχουν οι Τούρκοι για το F-35 δεν το ξέρουμε, αλλά δεν αποκλείεται αυτά που ξέρουν, να είναι ένα κομμάτι του παζλ που συμπληρώνουν οι Ρώσοι με άλλους, περισσότερο “κλασικούς” τρόπους. Και σιγά-σιγά, οι Ρώσοι θα έχουν συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες που δεν έπρεπε να έχουν

“Ρωσία και Τουρκία θα μπορούσαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο από κοινού ανάπτυξης αεροσκάφους 5ης γενιάς”

Οι Τούρκοι θα πρέπει να τα ξαναβρούν με τους Ισραηλινούς. Μπορεί οι Αμερικανοί, για γεωπολιτικούς λόγους να ξεχάσουν τις τουρκικές προσβολές, οι Ισραηλινοί αποκλείεται. Και οι δυο, ΗΠΑ και Ισραήλ, δεν μπορούν να ξεχάσουν την σύμπλευση με το Ιράν, την βοήθεια στο ISIS (λαθρεμπόριο πετρελαίου), αλλά και τις επιθέσεις στο YPG, τον μόνο αξιόπιστο σύμμαχο της Δύσης στο συριακό μέτωπο. 

H Ρωσία μειώνει 10% την τιμή Φυσικού Αερίου για την Τουρκία και δίνει και “ρεγάλο” 1 δις δολάρια!

Συνεπώς, μια αλλαγή στάσης στο θέμα των S-400, δεν σημαίνει απλά πως η ακύρωση της παραγγελίας θα οδηγήσει σε παράδοση των F-35A  στην Τουρκία. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Η τελευταία όμως, φανερώνει πως η Τουρκία έχει γίνει μια επεκτατική δύναμη, που διεκδικεί με στρατιωτικά μέσα τον δικό της Lebensraum. Δεν είναι τόσο εύκολο να κάνουν πίσω. Που θα φτάσει αυτό δεν ξέρουμε. Με τον Ερντογάν όμως στην εξουσία, κάτι τέτοιο δύσκολο θα γίνει. Ο θυμόσοφος λαός μας λέει “Κοντινή Γιορτή, ερχομένη Κυριακή”. Στην περίπτωση της Τουρκίας, υπομονή μέχρι το καλοκαίρι. Θα ξέρουμε τι θα γίνει πριν τις Αυγουστιάτικες διακοπές…

Κοτζιάς: Η Ρωσία σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
sotbak
Member
sotbak

εγώ τολμώ να πω ότι η κυβίστηση πρέπει να θεωρείται βεβαία. Τα όσα αναφέρει το άρθρο μπορούν να διευθετηθούν κατόπιν.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Ἠ καλύτερη ἐξέλιξη θά ἦταν νἀ βγεῖ ἡ Τουρκία ἀπό τό Νατο, ἀλλά κάτι τέτοιο δέν εἶναι στόχος τῶν ΗΠΑ, τό ἀντίθετο οἱ ΗΠΑ θέλουν νά τήν βάλουν στό μαντρί.

Ἴσως ἄν αὐτό ἐτίθετο σάν τελεσίγραφο πρός τήν Τουρκία,(πχ αγορά S400 νά σημαῖνει οχι F35 & ἔξοδο ἀπό τό Νατο) νά ξεκαθάριζε τίς προθέσεις της.

Panagiotis
Member
Noble Member
Panagiotis

Έχει ήδη τεθεί αυτό το τελεσίγραφο από τα πιο επίσημα χείλη, τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
https://www.ptisidiastima.com/pence-turkey-nato/
Αναρωτιέμαι όμως πόσο μας συμφέρει να βγει από το ΝΑΤΟ.
Αν γίνει αυτό θα πέσει στις αγκάλες της Ρωσσίας και τότε το ενδεχόμενο
“ατυχήματος” ίσως να είναι πιο πιθανό καθώς η Ρωσσία δεν θέλει να μπει χέρι στα κοιτάσματα και θα ήταν πολύ ωφέλιμο για αυτή να αυξηθεί ως ένα βαθμό η ένταση
αν αυτό οδηγούσε σε ακύρωση των εξορύξεων.
Αυτό το κλίμα εξάλου το προωθούσε η το ανεχόταν ευχαρίστως η Ρωσσία εδω και δεκαετίες.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Ἀν βγεῖ, φίλε Παναγιώτη, τό ΝΑΤΟ (θεωρητικά) ὀφειλει νά μᾶς ὑπερασπιστεῖ, σέ περίπτωση ἐπιθέσεως.

Αύτό δέν σημαῖνει, οτι θά ἐπαναπαυθοῦμε, ἀναμένοντας νά συμβεῖ κάτι τέτοιο.
Ἡ ἐξέλιξη ποὐ περιέγραψα ἀσχέτως μέ τό ἄν εἶναι ἐπωφελής γιά ἐμᾶς, πρέπει νά τή λάβουμε ὑπόψιν, καί νά εἴμαστε ἕτοιμοι γία κάτι τέτοιο.

ira-ant
Guest
ira-ant

Πιστευω πως θα κανει την κω…..πα,γιατι δεν θα ηθελε υποδεεστερα και “ορατα” αεροσκαφη.
Το Su-35 δεν ειναι στελθ,το Su-57,(και αν ακομη ειναι στελθ),θα αργησει πολυ.
Λογικα,αναμενεται η κυβιστησις!

Paliouras
Member
Paliouras

Δεν αντεχει πολιτικα ο Ερντογαν να δωσει “γη κ υδωρ” στην Αμερικη. Τον χρησιμοποιουν πλεον Ρωσια και Κινα σαν εφαλτηριο της πτωσης των ΗΠΑ.
Και να τσακισουν την Τουρκια….το ΝΑΤΟ θα ειναι χαμενο…
Win win για τους Ευρωασιατες wannabe’s

Ted
Member
Ted

Ας κάνω και εγώ μία παρακινδυνευμένη εκτίμηση Όσο τρελό και αν ακούγεται, αρχίζω να πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει πίσω. Εάν ήταν να κάνει κάτι τέτοιο, θα είχαμε αρχίσει να ακούμε από τουρκικά ΜΜΕ καλά λόγια για τους Πάτριοτ. Αντίθετα από αυτό, μέχρι και λίγες μέρες πριν, κατευθυνόμενα ΜΜΕ από τον Ερντογάν εκθείαζαν τους S400. Άρα η τουρκική κοινή γνώμη προετοιμάζεται για τους S400 και όχι για τους Πάτριοτ Αν ήταν να κάνει πίσω, θα το είχε κάνει πριν τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκιά ώστε να υπάρξει βελτίωση του οικονομικού κλίματος και να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση.… Read more »

Dimitris
Member
Famed Member
Dimitris

Και η επόμενη μέρα; Μια Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ (γιατί μη γελιόμαστε, εκεί θα βρεθεί με τους S-400) , χωρίς δανειακή στήριξη, πως θα συνεχίσει να πληρώνει τους εξοπλισμούς της, τη συντήρηση των όπλων της, το δημόσιο τομέα της; Ο Ερντογάν σαφώς και δεν είναι… ανιδιοτελής. Αλλά ρεαλιστικά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει πολιτικά με τη χώρα του σε κατάσταση Βενεζουέλας.

Ted
Member
Ted

Νομίζω θα περάσουν πολλά χρόνια έως ότου να βρεθεί η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ρήξη πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, σε 4 χρόνια (νομίζω) Έχεις δίκιο για την κατάσταση Βενεζουέλας. Αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί στον Ερντογάν ότι η επιστροφή στο μαντρί θα του εξασφαλίσει την ανάταση της τουρκικής οικονομίας ; Τουλάχιστον σήμερα η Τουρκία έχει την αμέριστη συμπαράσταση από τον Πούτιν. Σε καθαρά εμπορικούς όρους η Ρωσσία είναι μακράν σημαντικότερος έταιρος από τις ΗΠΑ Ίσως ο Ερντογάν να έχει στο μυαλό του την βοήθεια που έλαβε ο Κεμάλ από τον… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πέρα από το ειδικότερο θέμα του άρθρου, υπάρχει κάτι γενικότερο που χωλαίνει στη λογική με την οποία οι ΗΠΑ εξέλιξαν και προώθησαν διεθνώς το F-35. Πρόκειται για α/φ εξαιρετικά χαμηλής ραδιοδιατομής, με τεχνολογία συγχώνευσης/σύνθεσης δεδομένων αισθητήρων αιχμής, ώστε να πετύχει ασύλληπτη έως τώρα επίγνωση της τακτικής καταστάσεως. Για τον πρώτο και μόνο λόγο, είναι, εξ ορισμού, στρατηγικό όπλο. Και βεβαίως ένα άκρως αποσταθεροποιητικό όπλο μεταξύ peer states, αφού οι ιδιότητές του εξ ορισμού προκαλούν/προσκαλούν αυτόν μεν που το έχει να εξαπολύσει πρώτο πλήγμα καρατόμησης/ευνουχισμού κατά του αντιπάλου του, ώστε μετά εκείνος να είναι ευχερής λεία, αυτόν δε που το έχει… Read more »

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Θα συμφωνήσω μαζί σου άλλα έχω να πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να έδωσαν άδεια εξαγωγής ενός οπλικού συστήματος και μάλιστα τόσο σημαντικού όπως το F-35 χωρίς να έχουν πάρει τα μέτρα τους. Ήδη ακούγετε αν και διαψεύδεται επιμελώς από τους Αμερικάνους και την εταιρεία ότι τα Αμερικανικά F-35 είναι περισσότερο stealth από τον εξαγωγικό τύπο. Στην ουσία διαψεύδεται αυτό άλλα δεν μπορείς και να το διαπιστώσεις κιόλας!! Επίσης υπάρχει θέμα με τον computer του αεροσκάφους ο οποίος ελέγχετε πλήρως μεσώ λογισμικού από την εταιρεία χωρίς να μπορεί καμία χωρά να πάρει άδεια ώστε να αναπτύξει δικό της… Read more »

Miscojones
Member
Miscojones

Μην βλέπετε την συνδιαλλαγή μόνο από στρατιωτική άποψη. Αν την δείτε από διπλωματική, οι Τούρκοι έχουν καταφέρει και κάνουν διαπραγμάτευση, έχοντας στην δικιά τους μεριά στο τραπέζι κάτι υποτιθέμενα ρωσικά πυραυλάκια. Από την άλλη οι Αμερικάνοι έχουν στο τραπέζι τα πάντα. Μέχρι και τα γκάζια της Κύπρου ή το μισό Αιγαίο θα τους πρόσφεραν για να μην κάνουν την κακή κίνηση. Με λίγα λόγια, η Τουρκία έχει καταφέρει να είναι έτοιμη να αδράξει μια τεράστια διπλωματική επιτυχία, ισοδύναμη με νίκη σε ένα περιφερειακό πόλεμο, ρισκάροντας απολύτως τίποτα. Και τα πικραμένα λόγια -από εδώ και πέρα δεν θα τους έχουν εμπιστοσύνη-… Read more »

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Οοο πολυχρονεμενε Πασα, ο αλαχ να σου κόβει φου 35 και να σου δινει σου 400!!!

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Η λογική λέει ότι η Τουρκία θα τα βρει με τις ΗΠΑ με κάποιο τρόπο που θα κρατάει τα προσχήματα.

Από την άλλη και οι δύο πλευρές έχουν πει και κάνει πολλά που δυσκολεύουν την επαναπροσέγγιση.

Δύσκολος γρίφος αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η κωλοτούμπα θα γίνει αλλά σε δόσεις

kon
Member

Στο τέλος η Τουρκία θα πάρει εντελώς δωρεάν τους patriot , κανονικά τα f35 και οι s400 θα πληρωθούν από το πρόγραμμα για την μη εξάπλωση της Ρωσικής επιρροής.
Το κυριότερο όμως θα πετύχει να πάρει γεωστρατηγικά αυτό που επιδιώκει και εμείς για μια ακόμη φορά θα μιλάμε για την πλήρη καταπάτηση του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτήν την παρτίδα οι s400 είναι το αναλώσιμο πιόνι και η Τουρκία ξέρει ότι το παιχνίδι που παίζεται είναι το σκάκι και όχι τα ζάρια.

Pakos
Member
Pakos

H κωλοτουμπα θα είναι ανάποδη και με τριπλό loop!

XAROS
Member
XAROS

Δεν θα γινει κωλοτουμπα. Εχουν παρει την αποφαση να ακολοθησουν Ρωσια.

nikos
Guest
nikos

Ενδιαφέρον άρθρο σε βάζη σε σκέψη.κανεις δεν μπορεί να είναι στο μυαλό τν Τούρκων αλλά, αν τα βάλουμε κάτω κ σκεφτουμαι τη κερδίζει κ τη χάνει με τν καθένα θα ξαναγυρίση στην αγκαλιά τν ΗΠΑ γιατί χάνει 1 ) στρατιωτικά 2 ) χρεοκοπεί 3) θα έχει την τύχη του Καντάφι κ αυτός μπορεί κ η Τουρκία. Η Ρωσία τι θα προσφέρει παχιά λόγια?? Κλείνοντας δεν θα υποτιμήσω τους Τούρκους κ θα θεωρήσω ότι τα γνωρίζουν απλα είναι θέμα χρόνου να ξαναγυρίσουν το ποτε είναι μια άλλη ιστορία , πιστευω εγω

XAROS
Member
XAROS

ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ, ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ. 1) ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ. ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ, ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΝΤΕ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ. 2) ΧΡΕΟΚΟΠΕΙΑ ΟΧΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ. Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΦΤΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ,ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ) ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΙΝΤΩΝ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΑ. 3) ΤΗ… Read more »

nikos
Guest
nikos

ΑΓΗΠΗΤΕ ΝΑΥΤΙΚΟΣ επέτρεψε μου να διαφωνήσω 1) στρατιωτικά όσοι περιμένουν στήριξη από την Ρωσία έχουν τη τύχη της Συρίας είναι διαλυμένοι βλέπε Κουρδιστάν όλοι μέσα κ.λπ. σύγκρινε su 57 με f 35 ΆΣΤΟ..2)Η Ρωσία δεν στηρίζει τον εαυτό της θα στηρίξη την Τουρκία, θυμήσου η ισοτιμία είναι σε δολάριο!!! Με τους τουρισμό δεν ζεις παραμύθια είναι αυτά.
3) υποτιμάς ότι μπορούν να τν κατεβάσουν??

XAROS
Member
XAROS

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ Φ35 ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΑ Σ400 ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ Φ35. ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ Φ35 ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΑN ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΡΙΝ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ Σ400. ΤΟ Φ35 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΟΠΛΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΦΟΝΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ STEALTH. Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ STEALTH ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Η’ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.… Read more »

Cobra Kai
Guest
Cobra Kai

Στις κουβεντες που γινονται για την τουμπα, το κουβεντιαζουμε πολιτικα. Εχουμε ψιλοπαραβλεψει την πρακτικη πτυχη του πραγματος, το πως μπορει να γινει αυτη. Τρομοκρατια. Δυο τρεις επιθεσεις αλα Μπατακλαν σε δυτικη πρωτευουσα σε περιοδο εορτων και μια αντιστοιχη σε τουρκικο εδαφος και να πως ξαναστοιχιζομαστε ολοι μαζι κατω απο τα λαβαρα του ΝΑΤΟ. Οι προυποθεσεις υπαρχουν. Εκατονταδες δυτικης προελευσης μαχητες του ξεσκισμενου χαλιφατου εχουν ηδη διαφυγει και μονο ο Θεος ξερει που στο διαλο βρισκονται και ποσα σκουωτ κανουν περιμενοντας να χτυπησουν αυτους που τους ξεφτιλισαν στην Συρια και την Μεσοποταμία. Ποσα εκατομυρια προσφυγους ειπαμε εχουν οι ευρωπαικες χωρες? Τα… Read more »

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Την κυβίστηση θα την κάνει.Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία για αυτό!! Όλα θα γίνουν την κατάλληλη χρονικά διπλωματική στιγμή!!Μέχρι τέλους του έτους η Τουρκία θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια 110 δις δολ με συναλλαγματικά αποθέματα 24-26 δις δολ. άπλα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι!Οι επόμενοι 2-3 μήνες θα είναι κρίσιμοι για εμάς.Το καθεστώς θα προσπαθήσει να δυναμώσει την θέση του με τις ΗΠΑ(στο δόγμα δεν γίνετε τίποτα χωρίς την Τουρκία στην περιοχή).Πιστεύω ότι ο αδύναμος κρίκος θα είναι η Κύπρος και κατά επέκταση τα οικόπεδα της Ιταλικής ENI.Είναι το μόνο σημείο που μπορεί να χτυπήσει με ασφάλεια. Οπότε θεωρώ ότι… Read more »

Gabriel
Guest
Gabriel

Όλα τα όνειρα κάποτε τελειώνουν,έτσι θα τελειώσει και το όνειρό μας,
πως οι Τούρκοι δεν θα πάρουν f 35 και εκεί θα τελειώσει και το όνειρο του Ερντογάν, πως πάτησε πόδι στους Αμερικανούς.

Nikos Chatzis
Guest

Το βασικό αξίωμα στην άσκηση της ηγεσίας διασυνδέει (άμεσα) την εσωτερική πολιτική κατάσταση μιας χώρας με τα ανοιχτά μέτωπα στην εξωτερική της πολιτική. Ως τελευταία εξέλιξη, η διπλωματία των γαμπρών σε φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα στην Ουάσινγκτον, εκτός από ειδήσεις εσωτερικής κατανάλωσης για την εκλογική πελατεία του Ερντογάν στην Τουρκία. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020, ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις προεδρικές αποφάσεις του, αλλά και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του. Οι Δημοκρατικοί στην Ουάσινγκτον κινούνται εξ ορισμού κατά της Μόσχας, τόσο για λόγους ουσίας, όσο και για λόγους… Read more »

Genesis
Member
Noble Member
Genesis

Όσα αναφέρει το άρθρο είναι σωστά και λογικά αλλά έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η κατάληξη. Προσωπικά δεν διακινδυνεύω να κάνω πρόβλεψη αφού έχω πέσει έξω πολλάκις. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο (για κάθε εκδοχή) και επίσης θα πρέπει να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την συγκυρία της στιγμής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον Ερντογάν/Τουρκία σε βιαστικές (και άρα όχι καλά προετοιμασμένες) κινήσεις που ενδεχομένως θα ισχυροποιήσουν τον ρόλο μας ακόμη περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι μονόδρομος για εμάς… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

απολύτως ορθή τοποθέτηση. Επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε η κυβίστηση με ποιες συνισταμένες θα επιτευχθεί, άρα και τι επιπτώσεις θα φέρει σε μας (ο νοών …….νοείτω), πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και έτοιμοι για όλα.

recce
Member
Noble Member
recce

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει ίσως ούτε ο ίδιος ο Ρ.Τ.Ε. Οι αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης θα είναι σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο αλλά οι θετικές γεωπολιτικές επιπτώσεις μπορεί να βρεθούν ‘βαρύτερες’ στο ζύγι. Δεν πρέπει να υποτιμάμε την μεγαλομανία των τούρκων. Αν είναι να κάνουν το μεγάλο βήμα αποχώρησης, είναι επίσης σίγουρο ότι θα στηριχτούν πάση δυνάμει και εν ριπή οφθαλμού από όλους τους μεγάλους αντιπάλους του νατο, δηλαδή ρωσία, κίνα, ιράν, συν το κατάρ, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οι όποιες διαφορές, όπως π.χ. τουρκίας – κίνας, θα ξεχαστούν γρήγορα.… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ακόμα και αν κάνουν κυβιστηση οι Τούρκοι δεν θα την συγχορεσουν οι αμερικανοί άσε που το ανεξάρτητο Κουρδιστάν είναι τελειωμένη υπόθεση! Οι Τούρκοι θα μπουν πάλι στο ΔΝΤ και δεν θα πάρουν ούτε φ35 ούτε σ400!

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο…

GiannisKr
Member
Trusted Member
Γιάννης Μ.

Πολύ εστιάζουμε στα F-35 και έχουμε ξεχάσει άλλα θέματα που επίσης μας “κάινε” (βλ. ελληνοτουρκικά γενικώς). Αν πάρει τα S-400 και όχι τα F-35, αλλά πάρει ΑΟΖ ή καμιά ΤΔΒΚ αναγνωρισμένη σε μορφή συνομόσπονδου κράτους θα είμαστε οκ;
http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/690434/i-toyrkia-enimerose-ton-oie-ga-gotriseis-stin-aoz

sotbak
Member
sotbak

η κυβίστηση άρχισε στη σκέψη του νεοσουλτάνου……….

https://hellasjournal.com/2019/04/tha-antexei-o-erntogan-tin-piesi-ton-ipa-skeftetai-pleon-ton-dromo-tis-synthikologisis/

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Ισχυρές ενδείξεις ότι πλησιάζει η κυβίστηση του νεοσουλτάνου, δυστυχώς όμως με όχι τόσο καλά πρόσημα για μας. Δύσκολα τα πράγματα…

https://hellasjournal.com/2019/04/oi-ipa-tha-ypochorisoyn-sti-syria-ean-i-toyrkia-den-parei-toys-s-400-ti-eipan-tramp-kai-erntogan/