26.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Φιλαράκι έχεις δυο F-35 να κάνω πόλεμο;

Φιλαράκι έχεις δυο F-35 να κάνω πόλεμο;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 29/10/2017. Αναδημοσιεύεται καθώς παραμένει στην επικαιρότητα…

 

Ο ιδανικότερος τίτλος θα μπορούσε να ήταν «Σοβαρότις Μηδέν», αλλά αν δεν μας γελά η μνήμη μας είναι πιασμένο από κάποια αρκετά επιτυχημένη θεατρική επιθεώρηση. Φυσικά όσο επιτυχημένη και να ήταν, δεν θα έπιανε «μια» μπροστά στο «Ο Καραγκιόζης αγοράζει Φου-35» που παίζουν αρκετά ΜΜΕ (ο Θεός να τα κάνει μαζικής, αλλά δεν πειράζει) τις τελευταίες εβδομάδες.

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Η ελληνική κυβέρνηση πριν λίγες μέρες έκανε το απολύτως λογικό, που το ζητάει κάθε ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας από το 2008. Προχωρά στον -μερικό καθώς φαίνεται- εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 που αποτελούν τον κορμό της Αεροπορίας, με 155 μαχητικά σε υπηρεσία σήμερα. Το πόσο έχουμε κάνει κριτική σε αυτή την πολιτική ηγεσία τον γνωρίζουν άπαντες (αλλά και σε όλες τις άλλες, είναι γνωστό σε όλους όσους διαβάζουν Π&Δ από το 1979), αλλά ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με την επιλογή του εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16. Και θα το πούμε μια ακόμη φορά, συμφωνούμε όχι γιατί θέλουμε εμείς τον εκσυγχρονισμό, αλλά γιατί το θέλει η ίδια η Πολεμική Αεροπορία.

 

Η κυβέρνηση θα λέγαμε πως έκανε και κάτι αρκούντως “έξυπνο”. Συνδύασε την ειλημμένη απόφαση εκσυγχρονισμού των F-16, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν λίγες μέρες, κάτι που περίπου το είχαμε προβλέψει σε προηγούμενο άρθρο μας. Έτσι έδωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την ευκαιρία να δώσει άλλη μια παράσταση, τελείως ανέξοδα για εμάς και να δείξει ότι μπορεί να φέρνει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ακόμη κι από την Ελλάδα. Με λίγα λόγια ο Τραμπ είπε το δικό του “παραμύθι” για το δικό του εσωτερικό ακροατήριο. Ελπίζουμε πως αυτή η “διευκόλυνση” σημαίνει ότι πήραμε ανταλλάγματα από τους Αμερικανούς, όχι μόνο στο θέμα του χρέους και του ΔΝΤ, αλλά και στις παραχωρήσεις μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων που τόσο έχουμε ανάγκη. Αυτό θα το δούμε ελπίζουμε σύντομα. Ας γυρίσουμε όμως στον εκσυγχρονισμό των F-16.

O Τραμπ έδωσε λοιπόν μια ακόμη παράσταση, λέγοντας πως θα δώσουμε 2,4 δις δολάρια, όσο λέει το έγγραφο της DSCA που εστάλη στο Κονγκρέσο. Το ποσό αυτό δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τα χρήματα που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό όχι των 123 μόνο, αλλά και των 155 F-16, όπως έχουμε γράψει και πει ξεκάθαρα σε παλαιότερο άρθρο μας (αναφέροντας και τα ακριβή κόστη ανά Block, χωρίς υπολογίζουμε κόστη για δομικές αλλαγές, οι δομικές αλλαγές αν είναι να γίνουν πρέπει να γίνουν με ή χωρίς εκσυγχρονισμό). Εκεί κάπου η ελληνική πολιτική ηγεσία έδειξε πόσο λίγο γνωρίζει αυτό που πάει να κάνει, με εξαίρεση τον ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα που ο άνθρωπος έδειξε πως και γνώριζε, και είχε καταλάβει, και είχε άποψη. Και οι δηλώσεις του μέχρι τώρα μας έχουν δώσει έναν “μπούσουλα” που θα κινηθεί ο εκσυγχρονισμός των F-16 (προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο της περασμένης Κυριακής).

O εκσυγχρονισμός των F-16 μετά το καλοκαίρι έμοιαζε πως είχε μπει στην τελική ευθεία. Άλλωστε το non paper του ΥΕΘΑ το Φεβρουάριο, που είχαμε θίξει, έδειχνε πως επιτέλους προχωράμε στο εκσυγχρονισμό και η διαδικασία θα εκκινούσε πριν το τέλος του έτους.

Λίγο μετά ξεκίνησε η φαρσοκωμωδία, που ονομάζεται αγορά F-35. H λογική του θεατρικού έργου απλή, αυτή  της οικογένειας που αντί να αλλάξει δίσκο και πλατώ στο Golf V 1.4 του 2005, προτιμά να πάρει την καινούργια E-Class ή το XC90 γιατί “τα σπάει”. Το ότι με το ζόρι έχει να πληρώσει για την συντήρηση του Golf δεν πτοεί τον “καλό” συγγενή, που τονίζει πως έτερος γείτονας πήρε νέο C-Class κι όλοι στην γειτονιά τον θαυμάζουν. Φυσικά ο οδηγός του Golf το συντηρεί, βάζει λάστιχα και συνεχίζει να εξυπηρετεί την οικογένεια μην ακούγοντας τις σειρήνες …

Είμαστε μια χώρα που ουσιαστικά χρεωκόπησε το 2010. Κατάφερε να συνεχίσει την λειτουργία της, την λειτουργία των δομών, την πληρωμή των συντάξεων και μισθών δημοσίου τομέα χάρη στα δάνεια που πήραμε από τους εταίρους μας. Επιζήσαμε με μια απίστευτη δημοσιονομική προσαρμογή και μια εσωτερική υποτίμηση, και ευτυχώς που καταφέραμε να διατηρήσουμε σε κάποιο καλό επίπεδο τις ένοπλες δυνάμεις μας και το αξιόμαχό τους. Και κάποιοι θεωρούν πως βρισκόμαστε στο 2002 και “λεφτά υπάρχουν”. Μιας και υπάρχουν, ας αγοράσουμε και 20 με 30 F-35 να βρίσκονται!

Δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοοούν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υστερούν σε σχέση με τον αντίπαλο κυρίως στις αναβαθμίσεις των οπλικών συστημάτων (οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τα πάντα, F-16, MEKO200TN, O.H Perry, υποβρύχια, άρματα μάχης Μ-60 και Leo2A4 κοκ) και καλά κάνουν (για αυτούς, όχι για εμάς). Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε πιο κατανοητό τι εννοούμε λέγοντας αναβάθμιση. Αν συγκρίνει κανείς το αρχικό iPhone με το iPhone X, 10 χρόνια μετά θα δει ότι είναι η μέρα με την νύχτα. Μέσα σε 10 χρόνια οι αλλαγές ήταν κοσμογονικές. Και έχει να κάνει με την υπολογιστική ισχύ αλλά και τις νέες τεχνολογίες. Αυτός είναι ο λόγος που τα οπλικά συστήματα χρειάζονται αναβαθμίσεις, οι τεχνολογίες εξελίσσονται και πρέπει τα συστήματα να αναβαθμίζονται.

Το ίδιο συμβαίνει και με το F-16, καθώς όχι μόνο τα Block 30 αλλά και τα Block 52+Adv διαφέρουν σημαντικά από τα F-16V! Η βασική σχεδίαση των οπλικών συστημάτων δεν αλλάξει γενικά έτσι εύκολα, ούτε και χρειάζεται. Αν προσέξει κάποιος θα δει ότι όλοι εκσυγχρονίζουν τα πάντα ή βασίζονται σε παλαιά σχέδια. Ρώσοι και Αμερικάνοι εξελίσουν παλιά σχέδια (Su-27 σε Su-35, F-15 σε F-15 προηγμένων εκδόσεων κοκ), ενώ εκσυγχρονίζουν παλιό εξοπλισμό με νέα ραντάρ και υπολογιστές. Το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και η ΠΑ με την αναβάθμιση των F-16 της σε F-16V.

Ας γυρίσουμε στην παραφιλολογία με το F-35. Ακόμη κι αν η χώρα ήταν έτοιμη να δαπανήσει το σύνολο των 2,4 δις δολαρίων που ανέφερε ο Τραμπ, τα χρήματα αυτά δεν θα έφταναν ούτε και για την εισαγωγή σε υπηρεσία ενός πολύ μικρού αριθμού F-35 (8-10 αεροσκάφη), καθόλου ικανού να κάνει κάποια διαφορά στην ισορροπία δυνάμεων. Μια ποσότητα 20 αεροσκαφών, μαζί με τις απαραίτητα για την υποστήριξή τους, θα κόστιζε όπως έχουμε ξαναπεί άνω των 3,5 δις δολαρίων. Αν και τα F-35 αναμένεται να πέσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο των 80 εκ. δολαρίων έκαστο όπως είχαμε γράψει πέρσι το Δεκέμβριο (όταν κάποιοι αντάλλασαν κεράσια με Sukhoi), πρέπει στην περίπτωση της Ελλάδας να υπολογίσουμε και την εισαγωγή σε υπηρεσία ενός τελείως νέου τύπου αεροσκάφους, που ουδεμία σχέση έχει με τα μαχητικά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, μαζί με κόστη υποστήριξης, εκπαίδευσης, ανάπτυξης (που βαρύνει κάθε αεροσκάφος, ειδικά στην περίπτωση κάποιας χώρας εκτός consortium), του συστήματος ALIS κοκ.

Όπως είπε και ο ΑΝΥΘΕΑ, τα διαθέσιμα ποσά ετησίως για προμήθειες οπλικών συστημάτων, εκσυγχρονισμούς, προμήθειες κοκ είναι μόλις 500 εκ ευρώ ετησίως. Αυτός είναι ο Π/Υ του ΥΠΕΘΑ, και τον διαχειρίζεται το ΓΕΕΘΑ. Το τελευταίο είναι που αποφάσισε για την ανάγκη του εκσυγχρονισμού των F-16, και ενέκρινε την  χρήση ποσού από τον Π/Υ, δεν έγινε κάποιο “μαγικό” και έβρεξε λεφτά στην Μεσογείων. Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει με χρήση μέρους αυτού του πενιχρού ποσού, σε βάθος δεκαετίας. Τα υπόλοιπα ποσά που μένουν από τα ετησίως διαθέσιμα 500 εκ. θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες όλων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Και από αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε και τις παλαιές υποχρεώσεις (χρέη) από άλλες αγορές.

Από εκεί για παράδειγμα θα πληρωθούν τα χρεωστούμενα για τα ΝΗ-90, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τα χρήματα για τα επιπλέον Chinook, η αγορά νέων τορπιλών για τα υποβρύχια, το ποσό για τα ΟΗ-58 αν κι όταν τα παραλάβουμε, τον εκσυγχρονισμό των MLRS κοκ. Πιθανή εξάντληση αυτού του ποσού των 500 εκ. σε κάποια “φαραωνικής” εμπνεύσεως αγορά οπλικού συστήματος, σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι κλάδοι των ΕΔ θα μείνουν χωρίς ποσό ούτε για αγορά βίδας. Και  σημαίνει κατάρρευση όλων των προηγμένων οπλικών μας συστημάτων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

 

 

Η αγορά λοιπόν F-35 σήμερα, από μια αεροπορία που πασχίζει καθημερινά να κρατήσει λειτουργικά όσα μπορεί περισσότερα από τα F-16 και Mirage 2000 προκειμένου να βγάζει σε πέρας τον ακύρηχτο πόλεμο του Αιγαίου, θα ήταν το λιγότερο εγκληματική. H επιλογή του εκσυγχρονισμού των F-16 είναι μακράν η καλύτερη επιλογή. Θα ήταν η καλύτερη ακόμη κι αν είχαμε την δυνατότητα να αγοράσουμε αύριο 30 ή 40 F-35.

Όπως έχουμε πει εκατοντάδες φορές, από την στιγμή που η Τουρκία αγόρασε F-35, εμείς είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Η πιθανή αγορά F-35 από εμάς δεν θα έδινε ουδεμία λύση στο πρόβλημα που λέγεται τουρκικά F-35. Το F-35 δεν έχει μαγικές ικανότητες ή ψηφιακή “μύτη” που θα μπορεί να “μυρίζει” τα άλλα F-35. Θα δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία φυσικά την δυνατότητα να πλήξει στόχους στην τουρκική ενδοχώρα με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά αυτό θα το έδιναν και πύραυλοι SCALP EG (και SCALP Naval, SLAM-ER, συστήματα Deep Strike ή LORA κοκ). Επίσης θα έχει πρωτοφανή πλεονεκτήματα σε εναέριες αναμετρήσεις. Αλλά η απάντηση στα τουρκικά F-35 δεν είναι η αγορά F-35 από την δική μας πλευρά. F-35 θα πάρουμε μόνο αν αυτό υπαγορευτεί από τα επιχειρησιακά μας σχέδια και το Δόγμα Αποτροπής που θα υιοθετήσουμε (ψιλά γράμματα για κάποιους…)

Φυσικά η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει δώσει λαβές για προτίμηση άλλων λύσεων πλην του εκσυγχρονισμού. Η αρχική προτίμηση σε F-15 (αγνώστου τύπου,  ποτέ δεν διευκρινήστηκε αν ήταν νέα ή μεταχειρισμένα) μετατράπηκε σε προσπάθεια προμήθειας F-35 δωρεάν, αντί της παραχώρησης της Βάσης της Σούδας, ή με την λογική που τα παραλαμβάνει το Ισραήλ. Κάποια στιγμή ακούστηκε και η δυνατότητα παραχώρησης ενός ολόκληρου νησιού για αεροναυτική βάση. Όλα αυτά όμως είναι τόσο σοβαρά όσο και μια επιθεώρηση στο Δελφινάριο.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναφέρθηκε η πιθανότητα παραλαβής 20 μαχητικών F-35A χωρίς κόστος, έναντι αγνώστων τελικά ανταλλαγμάτων. Δυστυχώς αυτή η υπόθεση είχε την ίδια βάση με αυτή της αγοράς Su-35GR με ανταλλαγή ροδάκινων. Όπως έχουμε ξαναπεί, τα ελληνικά ροδάκινα είναι εξαιρετικά, αλλά μάλλον δεν αρκούν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών σε οποιαδήποτε ποσότητα και να τα παράγουμε.

Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές βάσεις που δίδονται (ή μάλλον δεν δίνονται τελικά) προς χρήση στις ΗΠΑ. Η διασπορά δε της ιδέας ακόμη και ως φήμης, προμήθειας δωρεάν F-35 είναι τελείως αχαρακτήριστη, καθώς ουδείς σοβαρός αναλυτής δεν θα περίμενε οι ΗΠΑ να δώσουν μαχητικά υπερ-υψηλής αξίας στην Ελλάδα δωρεάν! Το αντίθετο, μάλλον προσφέραμε κάποιες στιγμές γέλιου σε ανθρώπους διεθνώς που ασχολούνται με τόσο βαρετά θέματα όσο η Άμυνα.

Την αγορά των F-35 θα την αποφασίσει όταν θα έρθει η στιγμή η ίδια η Πολεμική Αεροπορία. Οι επιτελείς της δεν βρίσκονται αποκομμένοι σε έναν δικό τους μαγικό κόσμο, ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στην χώρα, τους περιορισμούς του προϋπολογισμού, και τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Αν η άμυνα της χώρας, η απαραίτητη αποτρεπτική ικανότητα, και τα επιχειρησιακά σχέδια απαιτήσουν την αγορά Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, θα έρθουν στην Πολιτική Ηγεσία, θα το εξηγήσουν, και θα προτείνουν λύση. Αυτό έκαναν και τώρα με την ανάγκη του εκσυγχρονισμού των F-16. Η λύση αν λέγεται F-35, F-15 Silent Eagle, Rafale F4, Typhoon GR4, Gripen E δεν το ξέρουμε. Κι αν το ξέρουν κάποιοι, αυτοί είναι οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπάρχει πιθανά μια “προτίμηση” στις τάξεις της ΠΑ προς το F-35, για αρκετούς λόγους. Καταρχάς το F-35 είναι το μόνο διαθέσιμο μαχητικό 5ης γενιάς στην αγορά σήμερα. Αν λοιπόν αποφασίσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα μαχητικό stealth το F-35 είναι μονόδρομος. Κατά δεύτερον μπορεί να επιχειρεί αρμονικά με τα F-16V, πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες και των δυο τύπων. Ο πιθανός συνδυασμός ελληνικών F-16V/F-35 θα κατά πολύ ικανότερος του F-16 B50+Adv/F-35A της τουρκικής αεροπορίας, ενώ φυσικά δεν υπάρχει κανένας πιθανος επιχειρησιακός συνδυασμόςτων F-35A με τα σημερινά F-16 της ΠΑ.

Σύντομα μέσα στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα κληθούμε να επιλέξουμε ΝΜΑ που θα αντικαταστήσει τα F-4E και τα Mirage 2000EGM/BGM. Τότε ελπίζουμε ότι θα είμαστε εκτός Μνημονίου και τα 500 εκ. το χρόνο θα έχουν γίνει 800 εκ ή 1 δις. Και τότε το F-35 θα είναι ανάμεσα στις επιλογές της Πολεμικής Αεροπορίας. Αν το επιλέξουν οι επιτελείς του ΓΕΑ αυτό δεν το ξέρουμε, καθώς οι μαντικές μας ικανότητες είναι περιορισμένες, ενώ αποφεύγουμε να πιστεύουμε “προφητείες” (και ακόμη λιγότερο να τις δημοσιεύουμε).

Για παράδειγμα, η ΠΑ μπορεί να αποφασίσει πως τελικά τα F-35 είναι εκ των ων ουκ άνευ, και ένα αριθμός 20-40 μαχητικά είναι απολύτως απαραίτητος. Μπορεί να αποφασίσει πως τα F-35 είναι με κάποιον τρόπο αντιμετωπίσιμα και απαιτούνται μαχητικά με πανίσχυρο ραντάρ AESA (F-15, Rafale, Typhoon) και νέες υποδομές που θα αντέξουν σε αιφνιδιαστική επίθεση. Μπορεί να αλλάξει τελείως το δόγμα, και να κρίνει ότι θα έχουμε μαχητικά που δεν θα είναι εύκολο να καταστραφούν λόγω της εκτεταμμένης διασποράς τους σε πολλά αεροδρόμια και δρόμους, οπότε το Gripen E θα ήταν λύση. Μπορεί να προχωρήσουμε σε προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων, δημιουργώντας ένα δόγμα MAD. Μπορεί τελικά να προχωρήσουμε σε FCAS (nEUROn) μαζί με τα εκσυγχρονισμένα F-16V και νέο δίκτυο ραντάρ/αισθητήρων και καταδρομικών με AEGIS. Μπορεί να επιλέξουμε συνδυασμούς των παραπάνω. Είναι τόσα πολλά τα “μπορεί” που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει.

Όλα αυτά όμως τα αποφασίζουν οι αξιωματικοί της ΠΑ, πιλότοι με χιλιάδες ώρες πτήσης, εκατοντάδες αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο, με συμμετοχές στις δυσκολότερες ασκήσεις στον κόσμο, απόφοιτοι σχολών στην Ελλάδα ή το ΝΑΤΟ, με γνώσεις και ικανότητες που κρατούν την Πολεμική μας Αεροπορία στην αφρόκρεμα των αεροποριών του πλανήτη. Δεν τις αποφασίζουν μαχητές του πληκτρολογίου, που την μια μέρα ξυπνούν με ρωσικά υπερμαχητικά, την επόμενη με δυτικά στέλθ και την τρίτη με προφητείες γερόντων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι αμυντικές τους προμήθειες δεν είναι είναι κατάλληλος χώρος ούτε για αντιπολίτευση (και επερωτήσεις στην Ευρωβουλή), ούτε για εθνολαϊκιστικές προπαγάνδες.

Στο επόμενό μας τεύχος, που θα είναι στα χέρια σας στις 02 Νοεμβρίου, μπορείτε να διαβάσετε μια πλήρη ανάλυση για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 της ΠΑ και όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, την άποψή μας επί του θέματος, και να λάβετε απαντήσεις  στα ερωτήματά σας για το θέμα.

Ελπίζουμε να ξεκαθαρίσει σύντομα η κατάσταση και με το θέμα των “αντισταθμιστικών ωφελημάτων”, των χρονοδιαγραμμάτων και κυρίως των άλλων προγραμμάτων που επιδιώκει το ΓΕΕΘΑ διότι το προσκήνιο μονοπωλούν το F-16 αλλά οι τεράστιες ανάγκες στο παρασκήνιο έχουν ξεπεράσει προ πολλού το σημείο που έχουν γίνει κρίσιμες.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

62 ΣΧΟΛΙΑ

62 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teoman

Αγαπητοί παρακαλώ εξηγείστε σε κάποιον από τους πολιτικούς φωστήρες μας για πιο λόγο η αναβάθμιση απαιτεί χρόνο γιατί μέσα σε όλα όσα ακούσαμε, ακούσαμε και το φοβερό “αφού είναι τόσο άμεση η ανάγκη εκσυγχρονισμού γιατί γίνεται σε βάθος 10ετίας;”

ARCHIPELAGOS

Σε βάθος 10ετιας γίνετε η αποπληρωμή οχι η αναβάθμιση.

chris

12 τον χρονο,αρα 10 χρονια

Σταύρος

Πολυ αντικειμενικο το αρθρο σας. Μπραβο.

DangerJetExhaust

Τα συγχαρητήριά μου για ένα ακόμα κατατοπιστικό και καταπληκτικό άρθρο, που βάζει τα πράγματα στη θέση τους και στις αληθινές τους διαστάσεις.

skylos

….Μια ποσότητα 20 αεροσκαφών, μαζί με τις απαραίτητα για την υποστήριξή τους, θα κόστιζε όπως έχουμε ξαναπεί άνω των 3,5 δις δολαρίων…..
Δηλαδή η τουρκία για 100 φ35 και ανάλογη υποστήριξη πόσα θα δαπανήσει?

Dinos72

Ο προϋπολογισμός για τα 100 f53 της Τουρκίας είναι 16 δις $

dimitrisx

Μην ξεχνάμε πως η Τουρκία έχει και έσοδα από το πρόγραμμα F-35 μέσο της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας.Εμείς;

dimitrov

Απλά κορυφαίο κύριοι. Δεν μπορεί κανείς να προσθέσει ούτε να αφαιρέσει τίποτα. Αν το τυπώσετε κάπου σαν διακήρυξη βάζω κι έγω την υπογραφή μου από κάτω. Έτσι απλά.

Konstantinos_Zikidis

Χαίρομαι που στο άρθρο σας έχετε υιοθετήσει μία διακλαδική προσέγγιση, αναφερόμενοι – μεταξύ άλλων – σε Φ/Γ ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ε/Π Chinook, τορπίλες, MLRS κλπ, παρά το όνομά σας “Πτήση & Διάστημα” ;-), γεγονός το οποίο σας τιμά. Προσωπικά, αν και Αξκός της ΠΑ και λάτρης του αεροπορικού στοιχείου, με όλες του τις εκφάνσεις, δεν παύω να σκέφτομαι ως Αξκός των ΕΔ, αναγνωρίζοντας π.χ. την τρισχιλιετή ιστορία του ΠΝ (3000 χρόνια; και λίγα λέω…) και θεωρώντας τον ΣΞ ως την “βάση” των ΕΔ. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι ο “κορβανάς” είναι κοινός για τις ΕΔ, οι απαιτήσεις εξετάζονται διακλαδικά, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια… Read more »

efstathios

Eκτιμωντας απεριοριστα τις επιστημονικες σας γνωσεις κ διχως να θελω να καταχραστω τον πολυτιμο χρονο σας θα ηθελα την ανεκτιμητη αποψη σας εαν ειναι δυνατο σε σχεση με το ελληνικης σχεδιασης HEMPAS (CCIAS) λογω των αντικρουόμενων παλεοτερων δημοσιευματων σχετικα με τις δυνατοτητες κ τη μη αξιοποιηση του,σας ευχαριστω πολυ

Konstantinos_Zikidis

Ευχαριστώ για τα (μάλλον υπερβολικά) καλά σας λόγια. Επί του θέματος, αντιγράφω από μία πρόσφατη εργασία μας στην Αεροπορική Επιθεώρηση, με θέμα τα παθητικά ραντάρ (https://www.researchgate.net/publication/306372794_Parousiase_-_Exetase_Ylopoieses_Pathetikou_Rantar_PASSIVE_RADAR ): “Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί και μία ελληνική προσπάθεια, το Hellenic Multitarget Passive System – HEMPAS, παλαιότερα γνωστό και ως CCIAS. Αποτελεί μία πρόταση της ερευνητικής “Ομάδας Θεσσαλονίκης”, με σκοπό την αποκάλυψη ιπταμένων στόχων και στόχων επιφανείας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ΓΕΕΘΑ το 2006, ενώ η πρώτη δημόσια αναφορά έγινε το 2007. Δημοσιεύματα στον τύπο αναφέρουν ότι θα παρέχει δυνατότητα αποκάλυψης Α/Φ stealth και ελικοπτέρων, σε απόσταση 400 km, “από… Read more »

Παναγιωτης

Επιτελους!!!Παραμεινατε αεροπορικος/στρατιωτικος ιστοτοπος.Μην κανετε σχολια πολιτικα γιατι δειχνετε την ¨κακη¨αντιπολιτευση και την ¨καλη¨κυβερνηση μ´αυτα ,στο θεμα των F16,αλλιως κινδυνευετε να καταταγειτε στους ¨ψεκασμενους¨που δικαιως κατακεραυνωνετε κατα καιρους,οι οποιοι ομως δηλωνουν…κυβερνητικοι με τα δημοσιευματα τους.Αν θελετε τα δικα σας αστοχα πολιτικα σχολια σας τα στελνω.
Σημειωση για διευκρινηση της ¨ταυτοτητος¨:Αγοραζω την ΠΤΗΣΗ του Καββαθα απο το πρωτο τευχος και επισης πιστευω οτι το ¨πλεονασμα¨ των σφαγιαζομενων συνεπων φορολογουμενων,εστω μερος του,ειναι για την Εθνικη Αμυνα και ΟΧΙ για αγορα ψηφων.

Γιάννης

Αντικειμενικά Παναγιώτη ήταν πολύ άστοχος ο χειρισμός του θέματος από την αντιπολίτευση.
Η δε επερώτηση στην ευρωβουλή του Κύρτσου για γέλια και για κλάματα.
Το άρθρο της Πτήσης & Διάστημα πέρα ως πέρα αντικειμενικό.

sotbak

χαχαχαχαχ!!!!πολύ καλό!!! όντως ούτε για φτύσιμο….

extb2b

Έχω κάποιες απορίες και διαβάζοντας το άρθρο τελικά κατάλαβα ότι έχουν και κάποια βάση δεν θα βάλω τον οικονομικό παράγοντα 1) αν έχεις F-35 βλέπεις αντίπαλο F-35 για να το αντιμετωπίσεις έγκαιρα ??? 2) Το αμυντικό δόγμα που έχει η πατρίδα μας χρειαζεται αεροπλάνο κρούσεις ??? 3)Αφού (ναι είμαι από Θεσσαλονίκη) το F-35 είναι αόρατο ακαταμαχητο κερδίζει όλες της μονομαχίες την ώρα που ο πιλότος του λύνει και ένα σταυρόλεξο, γιατί είναι εξαγώγιμο ενώ το F-22 δεν είναι ??? Τελικά τι είναι πιο σημαντικό για εμάς να έχουμε Φ-35 η να το αντιμετωπίσουμε? Δεν είμαι μηδενιστής είναι σίγουρα καλό ιπτάμενο… Read more »

Larisaios

1) Όχιι
2) Ναι
3) Για να μη μπαίνουν στους Ευρωπαίους περίεργες ιδέες και αρχίσουν να σχεδιάζουν δικά τους αεροσκάφη στελθ.

Μη διαβάζεις pronews. Οι S-400 δεν είναι υπερόπλο. Οι Patriot μελλοντικά θα μπορούν μια χαρά να εντοπίσουν αεροσκάφη με χαμηλό RCS, γιατί οι κινέζοι ετοιμάζονται να βάλουν σε παραγωγή το δικό τους αεροσκάφος stealth.

chikichiki

1. Απ’ότι θυμάμαι υπήρχαν ιστορίες ότι τα F-22 δυσκολεύονταν λίγο να βρουν το ένα το άλλο, άρα μάλλον όχι. Οι πιθανότητες πάντως είναι σίγουρα καλύτερες απ’ότι με οποιοδήποτε άλλο αεροπλάνο. 2. Αν ο αντίπαλος επιτεθεί πρώτος, έχεις κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις ένα αεροπλάνο διείσδυσης για να χτυπήσεις την καρδιά της επιθετικής του δύναμης στο δικό του χώρο. Δε χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τα επιθετικά του κύματα μετωπικά. 3. Γιατί το F-22 είναι προσανατολισμένο προς την αεροπορική υπεροχή, έχει πολύ υψηλότερες επιδόσεις, και πιθανότατα μερικές πτυχές του είναι ανώτερες απ’ότι του F-35. Πάντως η χρονολογική διαφορά μεταξύ των 2 αεροπλάνων μπορεί να… Read more »

Spyros

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του F-35 σε σχέση με το F-22, που ίσως έχει και ρόλο στην δυνατότητα εξαγωγής του ενός και όχι του άλλου, είναι πως για το F-35 υπάρχει γραμμή παραγωγής, ενώ για το F-22 όχι.

Μάλιστα μάθαμε πρόσφατα πως η USAF εξερεύνησε την πιθανότητα επανέναρξης της παραγωγής του τελευταίου (οι σχετικές κλίνες και λοιπός εξοπλισμός είχαν αποθηκευθεί σκοπίμως για ένα τέτοιο ενδεχόμενο) για να λάβει την απάντηση πως πρακτικά, πρέπει να το ξεχάσει.

dimkam

περιμενω υπομονετικα τη στιγμη που θα μας γραψετε τους τροπους αποκαλυψης των ιχνους των τουρκικων στελθ ετσι ωστε να στειλουμε τα εκσυγχρονισμενα γερακια μας για να καταριψουν

Scorpio

Καλησπέρα σας.
Μία απορία που μου δημιουργήθηκε, αν μια αεροπορία διαλέξει το F 15 se η το f 18 sh, υπάρχουν αεροσκάφη που έχουν εφαρμοσθεί οι αλλαγές ή θα πρέπει να γίνουν οι όποιες δοκιμές εξέλιξης;
Αν ναι, το κόστος θα επιβαρύνει τον κατασκευαστή ή τον πελάτη;
Ευχαριστώ πολύ, συνεχίστε έτσι.

chikichiki

Αν θυμάμαι καλά κανένα απ’τα 2 προγράμματα δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρωτότυπο, μόνο προπλάσματα ή επιμέρους συστήματα. Το κόστος έρευνας/ανάπτυξης προφανώς βαραίνει τους πελάτες, αλλιώς αν οι εταιρείες ήταν διατεθειμένες να επωμισθούν αυτές το κόστος θα ήταν στο συμφέρον τους να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα πρωτότυπα. Επομένως, αφού δεν έχει γίνει το συμπέρασμα είναι πως περιμένουν υποψήφιους. Γνώμη μου είναι πάντως πως αυτά τα προγράμματα είναι και τα 2 “μισές δουλειές” οι οποίες θα μείνουν στα χαρτιά. Κάκιστη επένδυση, τα προπλάσματα και οι μελέτες μόνο πρέπει να τους κόστισαν εκατομμύρια, πεταμένα λεφτά (αυτά προφανώς τα πλήρωσαν οι κατασκευαστές). Καταρχήν απαιτούν από χώρα… Read more »

chikichiki

Αν οι εταιρείες ήταν διατεθειμένες να δώσουν τα λεφτά για R&D/δοκιμές εξέλιξης προφανώς θα ήταν στο συμφέρον τους να τα ξοδέψουν από πριν για να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα πρωτότυπα. Το ότι δεν το έχουν κάνει (έχουν παρουσιάσει μόνο προπλάσματα και επιμέρους συστήματα) σημαίνει ότι περιμένουν πελάτη να πληρώσει την ανάπτυξη…ο οποίος φυσικά δεν πρόκειται να εμφανιστεί, αφού αυτός ο λόγος μόνο είναι αρκετός για να τον αποθαρρύνει. Και εννοείται ότι η χρήση υπαρχουσών σχεδιάσεων έρχεται με εγγενείς περιορισμούς που σαν αποτέλεσμα έχουν το τελικό σχέδιο να μην κάνει καλά ούτε το παλιό επάγγελμα αλλά ούτε και το νέο. Για στελθ, το… Read more »

Scorpio

Προφανώς αν ο πρώτος πελάτης δεν είναι η usaf η το usnavy δεν νομίζω ότι θα κάνει κάποιος το πρώτο βήμα.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

sotbak

ακριβώς, συμφωνώ απόλυτα για τα 4,5/4,75 γενιάς Α/Φ σε σχέση με το Φ-35, απόδειξη ότι και οι Ευρωπαίοι αρχίζουν και το σκέφτονται….το -35, ενώ οι Ιταλοί ήδη το έχουν. Προσέξτε πόσο έξυπνα κινούνται οι Ιταλοί στην αεροπορία και το ναυτικό τους (Εξειδικεύω: συμπαραγωγές με τους Γάλλους σε πλοία όχι όμως στα Α/Φ. Γιατί όμως όχι στα Α/Φ;;; Γιατί απλά οι Γάλλοι έχουν μείνει στο 4,5/4,75 στα Α/Φ να πω εγώ ;;;). Λογικά οι Ιταλοί έχουν αυτή τη στιγμή το ισχυρότερο ναυτικό και την ισχυρότερη ΠΑ στη Μεσόγειο. Ουσιαστικά μας δείχνουν το δρόμο να κάνουμε το ίδιο σε κλίμακα…..Συμπαραγωγές με τους… Read more »

Δημητρης

οταν ο Ε.Δ αποκτήσει επιθετικό δόγμα .δηλαδή να κάνει την πρώτη κίνηση τότε να αποκτήσει F35 .Μέχρι τότε μπορούμε με μπλόφες και έξυπνες αγορές και με ένα κάλο κατασκοπευτικο δίκτυο ,να τους δείξουμε ότι αν κάνουν το λάθος δεν θα μπορέσουν να προσγειωθούν .

Γιάννης

Άψογο το άρθρο σας συγχαρητήρια.
Ανυπομονώ να διαβάσω τη νέα Πτήση & Διάστημα!

GK_

Πολυ καλο το κειμενο σας. Αντιλαμβανομαι οτι θεωρειτε ανταγωνιστικα τα προγραμματα εκσυγχρονισμου σε F16V και αποκτησης αριθμου F35A και περιπου υποστηριζετε οτι το ενα αποκλειει το αλλο και γι αυτον τον λογο ειναι προτιμοτερο το προγραμμα των F16V. Θα ηθελα να επισημανω οτι εαν ναι μεν η απαιτηση εκσυγρονισμου των αεροσκαφων σε F16V ειναι απαραιτητη αυτη απο μονη της δεν αποτελει πανακεια εαν λαβουμε υποψη οτι τα συγκεκρημενα αεροσκαφη θα συνεχισουν να υπηρετουν για τα επομενα 20 με 30 χρονια. Tο ποιο κρισιμο στοιχειο που θεωρω οτι θα πρεπει να τονιστει ειναι η περιορισμενη εμβελεια του ρανταρ AESA οταν προκειται… Read more »

Giorgos tsagaris

”…Από εκεί για παράδειγμα θα πληρωθούν τα χρεωστούμενα για τα ΝΗ-90, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τα χρήματα για τα επιπλέον Chinook, η αγορά νέων τορπιλών για τα υποβρύχια, το ποσό για τα ΟΗ-58 αν κι όταν τα παραλάβουμε…”

Σε μια απο τις πολλες τελευταιες δηλωσεις του ο Βιτσας ειπε οτι θα παραλαβουμε τα 5 Σινουκ χωρις επιπλεον κοστος.!

ACHERON

«Την αγορά των F-35 θα την αποφασίσει όταν θα έρθει η στιγμή η ίδια η Πολεμική Αεροπορία.» Μακάρι να είναι στην ευχέρεια της ΠΑ να αποφασίσει,αλλά… Από πότε ἡ ΠΑ έχει λόγο επί του πρακτέου; Πρίν 35 χρόνια,ἡ ΠΑ ζήτησε F-18,της έδωσαν F-16 και Mirage-2000. Πρίν 18 χρόνια,της «έκλεισαν» το EF-2000,έτσι,για το καλό,χωρίς διαγωνισμό,και τελικά και χωρίς αντίκρυσμα,χωρίς πάντως να την ρωτήσουν. Την ίδια εποχή,και ενώ ἡ ΠΑ ενδιαφέρεται μόνο για F-16,καλώς ἤ κακώς,της δίνουν κόβοντας από την πίττα,και τα Mirage-2000-5. Πρίν 12 χρόνια,ὁ Α/ΓΕΑ Γεώργιος Αυλωνίτης,ευρισκόμενος στις ΗΠΑ,μαθαίνει από τις ειδήσεις ότι ἡ Χώρα παραγγέλει 30 F-16. Kαι σήμερα,ἡ… Read more »

GDIKEOS

Να σας βάλω να διαβάσετε για τα στέλθ είναι πολύ καλό κείμενο και δυστυχώς είναι από τους απέναντι εχθρούς Τούρκους! http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a496936.pdf Γράφετε πολλά πράγματα θα μείνω μόνο σε ένα κανείς δεν μας λέει της εμβέλειες ανίχνευσης των ραντάρ UHF, VFH, L των ρώσων για το ίχνος- RCS του F-35 εν σχέση με το ύψος. Μας δίνουν σκέτους αριθμούς χωρίς ουσία. Λύσεις υπάρχουν για την αντιμετώπιση VLO αεροσκαφών δεν είναι απαραίτητα Ρώσικες αν και αυτοί έχουν το μεγάλο πρόβλημα. Προσέξτε με της απομιμήσεις και της κομπίνες που κάνουν κάποιοι για να κοροιδέψουν λέγοντας πως ανέπτυξαν καινούργια αντί στλεθ ραντάρ! Πχ Ουκρανία… Read more »

Δημητριος

Kαλημερα . Μια ερωτηση . Τα καυσιμα του f35 φτανουν να βομβαρδισει στοχους στην κεντρικη Ελλαδα ? Μερικες πληροφοριες παρακαλω.

Mat

Απλοϊκό σενάριο:
– Το F-35 απογειώνεται από κάπου στην Τουρκία
– Ανεφοδιάζεται από κάποιο KC-135
– Κάπου πάνω από το Αιγαίο εξαπολύει έναν SOM εναντίον στόχου που έχει εντοπιστεί από τις δορυφορικές υποδομές τηλεπισκόπησης που διαθέτει η Τουρκία. Ο SOM έχει δοκιμαστεί σε αποστάσεις 200 χλμ.
– Γυρνάει πίσω και προσγειώνεται εκεί από όπου απογείωθηκε.

Οπότε και τα καύσιμα μάλλον έχει, αλλά και τα όπλα.

Giorgos Tsagkaris

Ναι….και πετωντας πισω απο το ιπταμενο τανκερ για καμποσα λεπτα θα μεινει για πολυ
ωρα στον αερα…(πριν να γινουν και τα δυο μια ωραια πυρινη μπαλα)…

Mat

Το σενάριο της ωραίας πύρινης μπάλας προϋποθέτει ότι η ΠΑ είναι προετοιμασμένη για επιθετική ενέργεια της γείτονος με συνεχή CAP και σε απόσταση λιγότερη των 40χλμ από το KC-135 για να μπορεί να το χτυπήσει με AIM-120 ή λίγο μεγαλύτερη αν είναι να χτυπήσει με MICA. Τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού πουθενά δεν πετάνε τόσο κοντά στην πρώτη γραμμή. Ότι γίνει, θα φανεί αρχικά σαν μια απλή εκπαιδευτική αποστολή εναέριου ανεφοδιασμού (θα σηκώνουμε αναχαίτιση και για ένα KC-135 και ας είναι στον τούρκικο εναέριο χώρο από εδώ και στο εξής; ), και μετά απλά δεν θα μπορούμε να δούμε τίποτα μέχρι… Read more »

sotbak

σωστό: μεγάλοι και εύκολοι στόχοι, όπως και το αεροπλανοφόρο της ονείρωξης των Οθωμανών

Spyros

Αν είχαμε εμείς KC-135, για να είναι σχετικά ασφαλή από Τούρκικα μαχητικά, θα έπρεπε να περιπολούν σε ένα τόξο μεταξύ Λευκάδας – Ζακύνθου – Καλαμάτας.

Giorgos tsagaris

Τα ιπταμενα τανκερ το μονο (και φυσικα δεν ειναι λιγο) που προσφερουν ειναι να βοηθησουν τα α/φη ωστε να απογειωθουν με μεγαλυτερο φορτο
και οχι να πεταξουν μακρυτερα καθως στοχοποιουνται ευκολα και απο αποσταση (οχι μονο φυσικα απο βληματα Α/Α) και απαιτουν πολλα α/φη για προστασια.

Κατα τα αλλα…ετσι ειναι αν ετσι νομιζετε φιλτατε Mat….

zapata

Αγαπητη Πτηση & Διαστημα Αγαπητε Δικαιε Γ’ Μεγαλα αρθρα και μεγαλα θεματα. Η πραγματικοτητα παραμενει μια ομως. Η γειτονικη χωρα (οχι μονη) παραλαμβανει συντομα ενα οπλικο συστημα το οποιο της δινει την δυνατοτητα αναπαντητου καταστρεπτικου πρωτου πληγματος σε ολα τα μετωπα. Η αντιμετωπιση του οποιου ειναι -με τα σημερινα δεδομενα- αδυνατη. Η απαντηση του Δικαιου του Γ’ περιλαμβανει μερικα ενδιαφεροντα στοιχεια, αλλα φοβαμαι πως δεν ειναι ολοκληρη η αληθεια. Συμφωνα με τις ταπεινες μου γνωσεις ρανταρ UHF, VFH, L εχουν και πολλα αεροδρομια πολιτικης αεροποριας σε ολο τον κοσμο οπως επισης και αρκετα AWACS (το E2-C για παραδειγμα). Κανεις δεν… Read more »

Antonis_Loukas

Αν αποφασίζαμε να προμηθευτούμε τους κατάλληλους βαλλιστικούς και cruise εκτοξευόμενους από τη ξηρά, δεν υπήρχε περίπτωση να μπορούσαν να τους καταστρέψουν όλους με μια επίθεση. Άλλωστε, έγκαιρη προειδοποίηση, θα μπορούσε να υπάρξει(ραντάρ που ανιχνεύουν F-35, υπάρχουν, το ζήτημα τίθεται στη στοχοποίηση). Επίσης, αν το θελήσουμε, υπάρχουν και όπλα που προστατεύουν τέτοια assets από ότι όπλα εκτοξευτούν εναντίον τους(πχ pantsir-sm με πυροβόλα + πυραύλους).Η Ε.Υ.Π άραγε, δεν θα πάρει μυρωδιά από πολεμικές προετοιμασίες της γείτονος; Ότι επιζούσε(μαζί με την άχρηστα αεροπορία που λες), θα τους άλλαζε τα φώτα(μαζί και τις βάσεις από όπου τα υποτιθέμενα υπερόπλα F-35, θα επιχειρούσαν). Τα F-35… Read more »

Neilos

Η τουρκία μας έχει αφήσει 20 χρόνια πίσω. Το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας νομίζει οτι ζούμε στο 1999 και έχουμε απεναντί μας την τουρκία της Τσιλέρ! Το χάσμα είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να αναπληρωθεί και κάθε μέρα που περνάει ο χρόνος γέρνει εις βάρος μας. Ρίχνοντας μια καλοπροαίρετη ματιά στην ανθρωπογεωγραφία του εκλεκτού πολιτικου προσωπικού θα έλεγα οτι η γεφύρωση του χάσματος με τον καλό μας γείτονα είναι απλά αδύνατη. Το τελευταίο ΚΥΣΕΑ ήταν απλά η επιβεβαίωση όσων με αγωνία αντιλαμβανόμαστε καθώς η Ελλάδα έριξε ουσιαστικά λευκή πετσέτα… Όταν συνεδριάζεις επί ώρες υπο την αμείλικτη πίεση… Read more »

AIRMAN

Μπραβο ,αριστη η αναλυση αλλα εκεινη η μυτη που μυριζει στηλθ με ισοπεδωσε.

x-m

Όπως πάντα μεστό άρθρο!! (Αν τα διάβαζαν και κατά πλατεία Συντάγματος μεριά……καλά θα ήταν…….)

GDIKEOS

zapata υπάρχουν λύσεις το E-2D βλέπει καλά και σε καλές εμβέλειες τα F-35 μπορεί να μεταδώσει στοιχεία και να κατευθύνει πυραύλους ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Στα ραντάρ για να αυξήσεις την εμβέλεια υπάρχουν τρόποι όπως: αύξηση της ισχύος στην ίδια κεραία κατά 100%!’ Ανίχνευση του επαναλαμβανόμενου θορύβου με ειδικό πρόγραμμα από υπολογιστεί pattern που επαναλαμβάνεται κλπ! Βελτιωμένος τρόπος επεξεργασίας του θορύβου με ταξινόμηση υποδιαίρεση κλπ. Η ανίχνευση του επιπλέον IR-θερμοκρασίας που έχει το F-35 λόγο της τριβής της RAM σαν θόρυβος στο ραντάρ! Η χρήση μια η δυο συχνοτήτων μέσα στην φέρουσα UHF, VHF με ειδική διαμόρφωση κλπ.Μπορεί… Read more »

Άγγελος

“Όλα αυτά όμως τα αποφασίζουν οι αξιωματικοί της ΠΑ, πιλότοι με χιλιάδες ώρες πτήσης, εκατοντάδες αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο, με συμμετοχές στις δυσκολότερες ασκήσεις στον κόσμο, απόφοιτοι σχολών στην Ελλάδα ή το ΝΑΤΟ, με γνώσεις και ικανότητες που κρατούν την Πολεμική μας Αεροπορία στην αφρόκρεμα των αεροποριών του πλανήτη” Θα προσέθετα και που έχουν τα αντίστοιχα δεδομένα διαθέσιμα (ή τουλάχιστον όσα μπορούν) για να κρίνουν, γιατί όπως και να έχει ακόμα και αν κάποιος από εμάς έχει φάει άπειρες ώρες μαθαίνοντας για αυτά τα πράγματα , έχει ειδίκευση που του επιτρέπει κάτι τέτοιο και ας δεχτούμε ότι είναι πολύ… Read more »

Andreas

Μήπως να φτιάξουμε υπόγεια καταφύγια για τα α/φη μέχρι να βρούμε κάποια λύση;

GDIKEOS

Άγγελος εγώ εδώ είμαι αλλά δεν θέλει να με αξιοποιήσει κανείς! Η Ελλάδα όπως ξέρεις τρώει τα παιδιά της και τα στέλνει στο εξωτερικό, δυστυχώς δεν είμαι και εγώ παιδί για να φύγω στο εξωτερικό και όταν ήθελα να φύγω από την μια δεν με άφησαν οι δικοί μου (50 χρονών τότε) Από την άλλη οι όροι συνεργασίας των εταιρειών είναι πολύπλοκοι και σε δένουν με συμβόλαια 15 ετών, με σκληρούς όρους και με ελάχιστη άδεια κάθε χρόνο. Λύσεις υπάρχουν όχι γιατί το λέω εγώ αλλά γιατί τα ίδια υποστηρίζουν και διάφοροι ρώσοι, προσοχή εδώ ότι υπάρχουν λύσεις δεν της… Read more »

jimeta

Το πιό εμπεριστατωμένο άρθρο ή ανάλυση για το πρόβλημα της Αεροπορίας μας αυτή την στιγμή,μπράβο σας.

gm

Δεν μπορείς να έχεις πόλεμο ανάμεσα σε δυο χώρες που έχουν Mcdonalds. Για Lockheed βλέπουμε

Spyros

Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν και οι δυο ΜcDonalds..!

gm

Και οι Σέρβοι είχαν. Γι αυτό πάμε στην Lockheed.

sotbak

Δείτε στο http://www.defence-point.gr/news/epimeni-o-erntogan-oti-i-ellada-agorase-s-300-apo-ti-rosia-echi-omos-skopo. Ο Ερντογάν λέει προσπαθεί να ξεφύγει από την υποχρέωση αγοράς Φ-35Α και να πάρει Β για το αεροπλανοφόρο….
Το άρθρο στο DP καταλήγει επί λέξει:” Έχει αποφασίσει να ρίξει όλα τα τουρκικά λεφτά στο εγχώριο μαχητικό και μόνο για τα αεροπλανοφόρα του τον ενδιαφέρουν τα αμερικανικά αεροσκάφη στην έκδοση της βραχείας απονήωσης – κάθετης προσνήωσης (STOVL: Short Take-Off Vertical Landing).”

Άντε μας έφεξε πάλι. Θα μας πει Ο Δόναλδ, “παιδιά βάλτε ένα χεράκι πάρτε μερικά γιατί ο Έρντο μας έριξε” και να σου η ΠΑ με 5ης γενιάς Α/Φ!!!!! από το πουθενά.

Alex Tiligadas

Εσεις της πτησης δεν ξερετε τι σας γινεται. Καμια αεροπορια που δεν ηταν σε τεχνολογιες αιχμης (f35) δεν επιβίωσε. Κριμα. Δεν το καταλαβαινετε.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99 $

Related News

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Μια πρώτη προσέγγιση στο Εθνικό Τυφέκιο Μ21 ΑΟΡ

Μου ζητήθηκε από την ΠΤΗΣΗ, και ευχαριστώ γι αυτό, να κάνω ένα σύντομο σχολιασμό σχετικά με την «παρουσίαση στον ΓΕΣ του τυφεκίου Αορ».Εξ αρχής...

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...
- Advertisement -