29.4 C
Athens
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ΑΠΟΨΗ: Γιατί οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και τι...

ΑΠΟΨΗ: Γιατί οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η πρόσφατη επίσκεψη ενός αμερικανικού πλοίου εκστρατείας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δεν ήταν ίσως παρά η πρώτη σκηνή ενός πολύ σημαντικού “έργου”. Οι Αμερικανοί, αν και δεν πήραν “μόνιμη παρουσία” στο ακριτικό λιμάνι, εντούτοις είναι ολοφάνερο πως ενδιαφέρονται σφόδρα για την εξαιρετικά σημαντική στρατηγική εγκατάσταση.

Υπάρχουν δυο λόγοι, ο προφανής και ο … “αφανής”. Και οι δυο είναι όχι απλά σημαντικοί, αλλά εξαιρετικά σημαντικοί. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ρωσία έχει δυνατότητα να κάνει εξωτερική πολιτική μέσω των αγωγών φυσικού αερίου. Το ρωσικό φυσικό αέριο δεν κινεί απλά τις βιομηχανίες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά ζεσταίνει και τις πόλεις. Αν λοιπόν η Ευρώπη δεν θέλει να παγώσει, τότε καλά θα κάνει να μην πολυπηγαίνει “κόντρα” στη Ρωσία.

Έτοιμη η νέα συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, προβλέπεται αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη και το FSRU εκεί, είναι μια εξαιρετική πύλη εισόδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη. Αν και έχει μεγαλύτερο κόστος από το ρωσικό, εντούτοις η δυνατότητα ύπαρξης εναλλακτικής για το ρωσικό αέριο αλλάζει σημαντικά το όποιο ρωσικό leverage.

Οι Ρώσοι έχουν μεγάλο “άγχος” σε ότι αφορά τη δυνατότητα να ασκούν πολιτική μέσω της ροής του φυσικού αερίου. Η Ουκρανία μπορεί ανά πάσα στιγμή να “παγώσει” σε περίπτωση που οι Ρώσοι αποφασίσουν να το κάνουν. Εδώ είναι που “μπαίνει” το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Από εκεί, ακόμη και με κόστος, LNG produced in USA μπορεί να φτάσει στην Ανατολική Ευρώπη. Από εκεί πλέον μπορεί να ξεκινήσει η τελική φάση της “αποσοβιετικοποίησης” των Ανατολικών Χωρών, καθώς η Ρωσία μπορούσε να τις ελέγχει όχι πλέον μέσω τανκς, αλλά μέσω της ενέργειας.

Ο 6ος Στόλος για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ, και τα σχέδια επέκτασης

Αυτό βέβαια είναι το προφανές. Έχουμε ξαναγράψει πως οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο βολεύουν ιδιαίτερα τους Ρώσους. Όσο το αέριο της Κύπρου και της Ελλάδας δεν φτάνει στην Ευρώπη, τόσο οι Ρώσοι θα κερδίζουν. Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι πωλούν εξαιρετικά φθηνά το φυσικό αέριο στην Τουρκία, επιδοτώντας της τουρκική ανάπτυξη με πάμφθηνη ενέργεια. Αυτό το λέμε για να σταματήσουν οι όποιες “αυταπάτες”.

Το ενδιαφέρον όμως των ΗΠΑ δεν σταματά εκεί. Η Αλεξανδρούπολη έχει κι άλλον ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην Ισορροπία Δυνάμεων στη περιοχή. Κι αυτός δεν είναι άλλος, από το βασικό λιμάνι που θα φτάσουν οι αμερικανικές ενισχύσεις για την Ανατολική Ευρώπη; Ποιες ενισχύσεις; ποια Ανατολική Ευρώπη;

Οι δηλώσεις Πάιατ για τη γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης

Η Ρωσία, έχει φυσικά Plan B για την περίπτωση που το ρωσικό αέριο πάψει να είναι μοχλός πίεσης για την Ευρώπη. Αν οι Ευρωπαίοι δεν παίρνουν από “λόγια” μέσω της ενέργειας, θα το καταλάβουν μέσω της στρατιωτικής ισχύος. Η Ευρώπη είναι πλέον σχεδόν αποστρατιωτικοποιημένη. Δύσκολα οι Ευρωπαϊκές χώρες αθροίζουν 1000 άρματα μάχης ή αντίστοιχο αριθμό μαχητικών. Η Γερμανία έχει τρομερά προβλήματα διαθεσιμοτήτων, δεν είναι υπερβολή όταν λέμε πως αν το αποφασίσει ο Πούτιν, θα φτάσουν τα Τ-90 στον Ατλαντικό… Οκ, υπερβολές, αλλά την Ανατολική Ευρώπη μπορεί να την σαρώσει σχεδόν χωρίς σοβαρή αντίσταση.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη διεξάγει ασκήσεις μεταφοράς στρατευμάτων στη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως από λιμάνια της Βαλτικής. Το θέμα είναι, πως μετά την αποβίβαση από τα πλοία, το αμερικανικό υλικό πολύ δύσκολα μπορεί να προωθηθεί στο “Μέτωπο”. Οι γέφυρες και το οδικό δίκτυο ειδικά της Ανατολικής Ευρώπης δεν μπορεί να σηκώσει τα βαρέα δυτικά άρματα μάχης. Έτσι, χώρες όπως η Ρουμανία δύσκολα θα λάβουν ενισχύσεις σε περίοδο κρίσης.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί η Ρωσία είναι πλέον ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας και εξελίσσεται σε εχθρό της χώρας μας

Εκτός κι αν βρεθεί κάποιος άλλος “δρόμος” που θα φέρει το βαρύ υλικό των ΗΠΑ στα σύνορά τους. Ο δρόμος αυτός πρέπει να ξεκινά από λιμάνι, και να φτάνει όπου πρέπει. Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο δρόμος αυτός ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη. Από εκεί, δυο ή τρεις MEU (Marine Expeditionary Unit) μπορούν σε λίγες ώρες να βρεθούν στη Μαύρη Θάλασσα, στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία ή ακόμη ανατολικότερα, στην Ουκρανία.

Κι όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί οι Αμερικανοί να περάσουν τα -προφανώς εχθρικά πλέον- Στενά του Βοσπόρου. Η Αλεξανδρούπολη είναι η μεγάλη “παράκαμψη” των Στενών. Το Αιγαίο, μια θάλασσα που ελέγχεται από την Ελλάδα, μπορεί να είναι ένας ασφαλής διάδρομος για τα αμερικανικά πλοία. Και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ένα ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση αμερικανικών δυνάμεων. Και ο δρόμος μέχρι το Σβίλενγκραντ, που σχεδόν εφάπτεται των ελληνοτουρκικών συνόρων, εξίσου σημαντικός για τις ΗΠΑ. Και είναι ένας δρόμος, που σχεδιάστηκε προσεκτικά, με τις απαραίτητες παρακαμπτηρίους, για να σηκώσει τους ελιγμούς των τεθωρακισμένων ενός ολόκληρου Σώματος Στρατού.

Κοτζιάς: Η Ρωσία σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας

Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί βέβαια, και να μην δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις. Τα σενάρια αυτά και οι εναλλακτικές δεν γράφονται τόσο για να γίνουν πράξη. Δημιουργούνται για να μην γίνουν πράξη, απλά, αν χρειαστεί θα γίνουν πράξη.

Αν ο αντίπαλος γνωρίζει πως μπορείς να “μπλοκάρεις” κάθε του ενέργεια, τότε δεν την ξεκινά καν. Για παράδειγμα, σε μια τεταμένη κατάσταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η Ρωσία καταλάμβανε με κάποια πρόφαση κομμάτια της Ουκρανίας, τότε θα είχε το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθούσαν.

H Ρωσία μειώνει 10% την τιμή Φυσικού Αερίου για την Τουρκία και δίνει και “ρεγάλο” 1 δις δολάρια!

Αν και όλοι σκέφτονται πως υπάρχει περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων, κανείς μάλλον δεν θα ήθελε να δει την έκρηξη μιας πυρηνικής κεφαλής σε ευρωπαϊκό έδαφος. Απλά, η στρατιωτική ισχύς θα ήταν το μακρύ χέρι της διπλωματίας. Όπως δεν έγινε πόλεμος για την Κριμαία, έτσι δεν θα γίνει και για πολλά ακόμη σενάρια. Αν όμως, οι ΗΠΑ ή η Δύση είχε αναπτύξει στρατό στην Κριμαία, δεν θα είχαν εμφανιστεί τα “πράσινα ανθρωπάκια” που κατέλαβαν την περιοχή χωρίς να πέσει σφαίρα.

Στην Αλεξανδρούπολη το πλοίο εκστρατείας USNS Carson City, αν και δεν έδεσε στο λιμάνι

Φανταζόμαστε πως έχουμε γίνει σαφής, και γιαυτό είναι ανόητες οι όποιες ιδέες περί αποστρατιωτικοποίησης, “διακινδύνευσης” και άλλων “αντιπολεμικών” silly walks. Οι Σοβιετικοί είχαν προσπαθήσει τη δεκαετία του ’80 και είχαν καταφέρει να γιγαντώσουν ένα αντιπολεμικό κίνημα εναντίον των “Πέρσινγκ και των Κρουζ” απλά και μόνο γιατί δεν είχαν τρόπο να αντιμετωπίσουν την απειλή, και οι πύραυλοι αυτοί ήταν το απόλυτο αντίδοτο στην σκακιέρα των πολεμικών παιγνίων που σχεδίαζαν τα σοβιετικά επιτελεία.

Κάπως έτσι, οι ΗΠΑ κάνουν διάφορες κινήσεις που τους επιτρέπουν να “ακυρώνουν” πιθανά σχέδια των Ρώσων. Η Αλεξανδρούπολη είναι ίσως το σημαντικότερο από αυτά στην περιοχή, ειδικά σε συνδυασμό με την παρουσία τους σε Στεφανοβίκειο και Λάρισα. Απλά ελπίζουμε να μην έχουμε πάλι επανάληψη των φαινομένων “Πέρσινγκ και Κρουζ” στην περίπτωση αυτή. Γιατί, όσο κι αν “κοροϊδεύουμε” για την βυθυκόρο, η τελευταία εμπόδιζε το δέσιμο μεγάλων πλοίων σε ικανό αριθμό στο λιμάνι. Και δεν είναι σημαντική για τις ΗΠΑ μόνο η Αλεξανδρούπολη, αλλά όλος ο δρόμος που οδηγεί στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Που όλως τυχαίως είναι και η γραμμή άμυνας του Ελληνικού Στρατού…

Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ» στην Αλεξανδρούπολη

Αυτοί, με λίγα λόγια είναι οι λόγοι ανέλκυσης της βυθυκόρου. Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν ένα λιμάνι 100% έτοιμο για τα σενάρια που έχουν δημιουργήσει. Τώρα, πολλοί θα πουν πως οι ΗΠΑ θα μας “εγκαταλείψουν” σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία. Όπως άλλωστε έκαναν και με τους Κούρδους, σωστά; Εδώ πρέπει να πούμε πως κανείς, μα κανείς, δεν θα έρθει να πολεμήσει για εμάς, κι εμείς θα παρακολουθούμε από τις οθόνες τον πόλεμο, πίνοντας καφέ. Δεν θα υπάρξει ανακοινωθέν “αι ημέτεροι σύμμαχοι αμύνονται του Πατρίου Εδάφους”. Μόνοι μας θα κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε.

Ας κόψουμε λοιπόν την “κλάψα”, και ας αποφασίσουμε πως πρέπει να θυσιάσουμε μερικά επιδόματα υπέρ της Εθνικής Άμυνας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

36 ΣΧΟΛΙΑ

36 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mageiras

Εντάξει δεν φτάνει που διαβαζαμε συνέχεια για την βυθοκορο τώρα θα την βλέπουμε και συνέχεια φωτογραφία 🙂

Πέρα από την πλακα ακουγονται κάτι για 12 τμχ μεταχειρισμενα AAV για 70εκ€, ίσως ΑΒ αλλά με αγορά MMSC 2-3δις € κι άλλες τέτοιες ομορφιές…

KostisM

Η τελευταία σας πρόταση τα λέει όλα. Έχουμε νέα για το τελικό σχέδιο του προυπολογισμού 2020 και τα σχετικά με το ΥΕΘΑ ?

nikolaos ampatzidis

το τρομερο με την αλεξανδρουπολη ειναι οτι σε μερικες εκατονταδες μετρα, εχει το αεροδρομιο, τον σταθμο του τρενου, και σε δυο χιλιομετρα περιπου προσβαση στν εγνατια !

AESA

Το σημαντικότερο από όλα είναι η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ίσως το μοναδικό λιμάνι μας που διατήρησε αυτή την δυνατότητα. Δεν θα βάλεις τα τεθωρακισμένα να κόβουν βόλτες 120 χλμ μέχρι την βουλγαρική μεθόριο… Τα φορτώνεις σε συρμούς και τα πας όπου γουστάρεις γρήγορα χωρίς φθορές. Υπάρχουν δεκάδες στρατόπεδα που μπορείς να διασπύρεις πάμπολλα άρματα και εξοπλισμό όχι μόνο για προστασία αλλά και για συντήρηση αν χρειαστεί. Μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες στρατιώτες μέχρι να προωθηθούν ή να διατηρηθούν εφεδρείες χωρίς να μποτιλιάρουν τις υπάρχουσες δομές. Μπορούν άνετα να ασκούνται στα πολλά πεδία βολής και όλα αυτά χωρίς να αναπτύξουν… Read more »

chriss8

Επίσης στην μαύρη θάλασσα οι Ρώσοι έχουν ναυτική υπεροχή. Δύσκολα μεταφέρεις στρατεύματα τις πρώτες μέρες από εκεί.

NIK-PAO-13

Αλεξανδρουπολη κ Σουδα …ειναι οτι καλυτερο εχουν οι αμερικανοι …ΑΣ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Xenofon

Πολύ καλή ανάλυση

HCG Class '01

Έτσι μπράβο…στις 2 τελευταίες παραγράφους τα λες καλά… Έτσι μάλιστα… Προσκυνώ…

Chris

Δεν ξέρω καλά, αλλά νομίζω ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ήταν οι νατοϊκές χώρες να μπορούν να προβάλλουν αντίσταση μέχρι να μπορέσουν να συγκεντρώσουν δυνάμεις οι ΗΠΑ. Αν οι ΗΠΑ θέλουν πάνω από μία βδομάδα να χτίσουν επαρκή στρατιωτική παρουσία σε ευρωπαϊκό έδαφος η περίπτωση του Ατλαντικού δε φαντάζει και τόσο υπερβολική την εποχή μας. Κατά τα άλλα η αξία των ελληνικών βάσεων και λιμανιών για τις ΗΠΑ είναι διαφορετικό ζήτημα από την αξία της συμφωνίας για την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χαλαρά στο Τοπ 5 περιοχών στρατηγικής αξίας στον πλανήτη, γιατί… Read more »

epampapas

H βυθοκόρος είχε ήδη βρει εγχώρια χρηματοδότηση και η δρομολογηθεί η ανέλκυση της πριν εμφανιστούν οι αμερικάνοι. Μιλάμε για αστεία ποσά ούτως ή άλλως. Τώρα κάνατε μια αξιοπρεπή γεωπολιτική ανάλυση, από τις λίγες φορές. Αλλά με μια επισήμανση. Επιτιθέμενοι δεν είναι οι Ρώσοι, αλλά οι αμερικάνοι. Η Ρωσία έχει αναγνώσει το ιστορικό λάθος της υπερεπέκτασης και δεν είναι διατεθειμένη να το επαναλάβει. Σας ξέφυγε και το γράψατε μόνοι σας. Θα μπορούσε να σαρώσει τις περισσότερες χώρες στην περιφέρεια της. Στην Κ.Ασία, στον Καύκασο, δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Δεν το κάνει. Ας αναρωτηθούν κάποιοι που βλέπου δράκους εκεί που δεν… Read more »

Στέφανος

Απόλυτα σωστός. Υπάρχουν όμως οργανωμένα συμφέροντα γύρω απο την πρεσβεία που σπρώχνουν προς τη συγκεκριμένη κατάσταση. Μη νομίζεις οτι ξαφνικά η ελληνική οικονομία ανέκαμψε και αρχίσαν οι αναβαθμίσεις. Ένα χυδαίο νταλαβέρι γίνεται. Με θύμα τον τόπο και τις επόμενες γενεές.

Yannis

Να υπενθιμισω οτι ειναι η η Ρωσια που κατελαβε Την Κριμαια και το Λουγκανσκ, και εχει μαζεψει στατευματα στο Κενινγκσπεμγκ (ενταξει, Καλινινκραντ) και κοντα στα συνορα με τις Βαλτικες δημοκρατιες (που εχουν τρομοκρατηθει και εχουν ζητησει βοηθεια), κανει αεροπορικες περπιπολιες εξω απο την Βρετανια και τα υποβρυχια της σουλατσαρουν εξω απο τη Στοκχολμη οπως οι Τουρκικες φρεγατες εξω απο την Τζια. Στη δεκετια του 90 η Ευρωπη αποστρατιωτικοποιηθηκε διοτι φανηκε οτι ο ψυχρος πολεμος ειχε τελειωσει. Οπως φαινεται ομως, η καταρευση της ΕΣΣΔ πληγωσε τον εγωισμο την περιφανων και συναισθηματικων/θερμοαιμων Ρωσων. Τοτε βρεθηκε ο Πουτιν να απαναφερει τον ψυχρο πολεμο… Read more »

G...

Ναι καλα ολα αυτα αλλα αν οι αμερικανοι εχουν τοσα πολλα σχεδια και ωφελούνται απο το λιμανι της Αλεξανδρούπολης εμεις γιατι μειναμε με την… βυθοκορο στο χερι? Δωσαμε πολλα και τι εχουμε παρει μεχρι τωρα? Και για να μην παρεξηγηθω δεν περιμενω να πολεμησει κανενας για εμας ουτε ομως οτι δεν θα χτυπηθουν καποιες βασεις λογο αμερικανηκης παρουσιας οπως γραψατε σε προηγουμενα αρθρα. Θα περιμενα ομως καποια χειροπιαστα ανταλλαγματα απο την αμερικανικη πλευρα.

AESA

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι είναι πως η Ελλάδα ίσως να είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν την αγγίζουν ρωσικά αντίποινα ή εκβιασμοί μέσω ενέργειας και εμπορίου. Οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν πολλά χωρίς να μας ενδιαφέρει τι θα πουν οι ρώσοι. Μόνο το ΚΚΕ θα λυσάξει, και αυτό θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν οι ρώσοι στο εγγύς μέλλον. Τώρα τι σχέση έχει ιδεολογικά η ρωσία του σήμερα με τις αρχές του κομουνισμού …. αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν στον περισσό. Αν θυμάστε την χαρά των αριστερών ´οταν σαν κυβέρνηση πήγαν στο κρεμλίνο … ήταν σαν τον Χριστιανό που… Read more »

chriss8

Δυστυχώς όχι μόνο το ΚΚΕ. Και από την απέναντι πλευρά στο ιδεολογικό τόξο, από Ρωσία «τρώνε ψωμί»

p270

Το δικό μας κέρδος ποιο είναι;

evaggelos

ξερεις τι εξτραδακι ειναι για τα μαγαζια της περιοχης περα απο ελληνες να χουν κ αμερικανους? θα χεστουν στο χρημα ηρθε η αναπτυξη λεμε ποσες αναβαθμισεις κ παλαμακια στον ωμο σου θες? 😀 😉

FTS

Η υποβάθμιση της αξίας του οικοπέδου Τουρκία καθώς τα Στενά δεν είναι πλέον ο μοναδικός δρόμος για την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αν. Ευρώπη. Επίσης όσο πιο εξαρτημένη είναι η Αμερική από τις βάσεις της στην Ελλάδα τόσο μεγαλύτερη είναι η ελληνική μόχλευση. Ας σκεφτούμε πόσο συχνά οι Τούρκοι εκβιάζουν τους Αμερικανούς με το Ιντσιρλίκ όταν ζορίζουν τα πράγματα και αν θα θέλαμε και εμείς να έχουμε βάσεις με την ίδια σημασία για τους Αμερικανούς. Και κάτι τελευταίο. Για να πάρουμε εμείς και να δώσουν οι Αμερικανοί θα πρέπει πρώτα εμείς να ζητήσουμε. Έχουμε πιέσει εμείς τους Αμερικανούς ή… Read more »

Στέφανος

Μετά την ειλικρινή σε ικανοποιητικό βαθμό ανάλυση σας για τον πραγματικό τρόπο που οι “σύμμαχοί” σκοπεύουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, να θέσω το ερώτημα: “ποιό το κέρδος για τη χώρα μας;”. Στα παλαιότερα των υποδημάτων μας οι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ. Οικονομική ανάπτυξη θα δει η ακριτική περιοχή; Oι νέοι της Αλεξανδρούπολης θα βρουν δουλειές; Θα λειτουργήσει το λιμάνι, το μεγαλύτερο οικονομικό πλεονέκτημα της πόλης, ως μοχλός ανάπτυξης και παραγωγής πλούτου; Τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, μια χαρά τις περιγράφετε. Η μόνη διαφορά είναι οτι απλά δεν μας ενδιαφέρουν! H θωράκιση των ακριτικών περιοχών, περνά μέσα απο την… Read more »

Mitsos_Mantzos

Το άρθρο μάλλον απευθύνεται σε Αμερικανούς πολίτες και όχι σε Έλληνες. Όπως πολύ καλά λέτε σε μία σύγκρουση με την Τουρκία μόνοι μας θα πολεμήσουμε, οπότε γιατί να δώσουμε το λιμάνι και τον δρόμο που δίνει πρόσβαση προς τα Βαλκάνια στους Αμερικανούς για να ασκούν την εξωτερική τους πολιτική χωρίς ανταλλάγματα;;;;;;;;;; Στην τελική όπως θα πολεμήσουμε εμείς μόνοι μας ας πολεμήσουν μόνοι τους και οι ουκρανοί και οι ρουμάνοι και Βούλγαροι χεστήκαμε κι αν τους φάνε λάχανο όλους, ας πολεμήσουν μόνοι τους και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και όλη η βόρεια Ευρώπη χεστήκαμε, όπως χέστηκαν και αυτοί άμα μας… Read more »

Tango.Alpha

Η καλή διαπραγμάτευση απαιτεί τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτεί η καλή άμυνα: σοβαρή κράτος (γραφειοκρατία + κυβέρνηση). Οπως μου είχε πει ένας συνταξιούχος διπλωμάτης η αδυναμία του ενός ενισχύει την αδυναμία του άλλου.

Ποιος υπουργός (που ξέρει πως δουλεύει η διπλωματική υπηρεσία) θα έδινε διαταγές για σοβαρή διαπραγμάτευση και ποιος διπλωμάτης θα έκανε εισήγηση για τέτοιες θέσεις;

Yannis

Καλο ειναι να ειμαστε με συμμαχιες και οχι μονοι μας . ΕΙμαστε πολυ μικροι για να ειμαστε μονοι μας. Οι μεγαλες καταστροφες (Μικρα Ασια, Κυπρος) εγιναν οταν αποφασισαμε να κανουμε τσαμπουκα και να αποποιηθουμε τις συμμαχιες μας με τους Αγγλους (ο Βασιλιας) και Αμερικανους (ο Μακαριος) αντιστοιχα.

Αυτο που λες τωρα, θυμιζει πολυ αυτα που ελεγαν οι Βασιλικοι το 1920 για να φερουν το Βασιλια και να διωξουν το Βενιζελο και τους Βρετανους (τους βασικους χρηματοδοτες μας τοτε στον πολεμο με τον Κεμαλ). “Ε, ετσι θελαμε και τον φεραμε (τον Βασιλια), χεστηκαμε”. Οι Τσαμουκαδες πληρωνονται, καμια φορα πολυ ακριβα.

Mitsos_Mantzos

Λες να είμαι βασιλικός και να μην το ξέρω….χαχα
Τότε και εγώ να σου υπενθυμίσω με τη σειρά μου ότι και στους δύο αττίλες οι Αμερικανοί ήταν πολύ στενοί μας σύμμαχοι.

Mitsos_Mantzos

Συγγνώμη δεν το διάβασα για το Μακάριο. Με αυτή τη λογική όμως δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην Τουρκία, μάλλον το ακριβώς αντίθετο. Ο Μακάριος φαντάζει σαν παρανυχίδα μπροστά στις προσβολές της Τουρκίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες δημόσια και εκ στόματος του πιο ισχυρού ηγέτη της, στην τελική τι σύμμαχος και φίλος είσαι όταν αφήνεις το μεγαλύτερο εχθρό του φίλου σου να σου πάρει με πολεμικές επιχειρήσεις το 20% των εδαφών σου;;;;;;;;
Και μη μου πεις άλλο η Κύπρος κι άλλο η Ελλάδα.
Άμα είναι έτσι οι σύμμαχοι τι να τους κάνω τους εχθρούς;;;

NIK-PAO-13

Φιλε Mitsos_Mantzos…συμφωνω μ αυτα που γραφεις….αλλα αν παμε ετσι…θα σου πουνε τραβα βρεστα μονος σου με τους τουρκους …κ θα χασεις κ αυτην την ουδετερη προς θετικη σταση που εχουν αυτη την στιγμη.
Μην ξεχνας οτι γιαυτους περισσοτερα κερδιζουν απ την τουρκια παρα απ την Ελλαδα που ειναι χρονια τωρα στην δευτερη γραμμη μετα την τουρκια.
Κατα την γνωμη μου η κατασταση θελει πολυ προσοχη στο τι δινεις κ με πια δεσμευση κ στο τι ζητας….

Mitsos_Mantzos

Ίσως εχετε δίκιο παιδιά εγώ τα γράφω έτσι όπως τα νιώθω, δηλαδή πιο πολύ με το συναίσθημα παρά με τη λογική.

Flanker

To αρθρο εγραψε ηθελημενα και μη καποιες αληθειες αλλα παιρνει ως εγγυηση της αληθειας την αμερικανικη πτικη των πραγματων:πραγμα που δεν θα επρεπε μιας και οι Αμερικανοι ειναι αναξιοπιστοι διπλωματικα απο ανεκαθεν. Αναφερετε, οτι: 1. “Αν λοιπόν η Ευρώπη δεν θέλει να παγώσει, τότε καλά θα κάνει να μην πολυπηγαίνει “κόντρα” στη Ρωσία.” Υποννοει το αρθρο οτι υπαρχει καπιαι συγκρουση συμφεροντων μεταξυ ρωσιας και ΕΕ,και οτι η Ρωσια πιεζει η θα πιεζε την ΕΕ. Δεν υπαρχει καμια μα καμια συγκρουση συμφεροντων μεταξυ αυτων των δυο δυναμεων.Η μια κανει εξαγωγες πρωτων υλων και εισαγωγη βιομηχανικων προιοντων και η αλλη το αντιθετο.… Read more »

KEKW

Η Ελλαδα θα επρεπε να μην εισαγει καν ενεργεια. Θα επρεπε να εξαγει σε ολη την Ευρωπη! ΑΠΕ, Λιγνιτης, O&G απο Αν Μεσογειο. Ουτε LNG απο Καταρ και ΗΠΑ, ουτε αγωγοι απο Ρωσια ουτε τπτ. Ολα τ’αλλα ειναι για εσωτερικη καταναλωση (κυριολεκτικα) για να κονομανε καποιοι κρατικοδιαιτοι επιχειρηματιες, επειδη οι πολιτικοι της χωρας (χωρος πλεον) ειναι ανικανοι.

Κατα τ’αλλα συμωνω. Θα προσθετα οτι οι ΗΠΑ γενικα εχουν καταλαβει οτι οι μεγαλυτεροι αντιπαλοι της πλεον ειναι η ΕΕ και η Κινα. Οποτε προχωρα σε διμερεις συμφωνιες, ωστε να διχασει. Η ΕΕ πρεπει να ξυπνησει και γινει οσο το δυνατον περισσοτερο αυταρκης.

Myrmidonas

Εντελώς άσχετο με το θέμα…
Περάσανε 2 δελταπτέρυγα πριν από λίγο πάνω από τη Λάρισα, πανέμορφα!!
Πριν 2-3 μήνες είδα άλλα 2 πάνω από Αγχίαλο.
Να μας έρχεστε πιο συχνά!!!

Lefteris

Ιστορικά τα υψηλής στρατηγικής σημασίας γεωγραφικά σημεία, είναι πάντα υψηλής σημασίας ασχέτως του ποιος έχει την επικυριαρχία τους.
Το ότι για τις ΗΠΑ έχει υψηλή σημασία το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και χαμηλή σημασία κάποιες βραχονησίδες στο Αιγαίο ή το Καστελόριζο, δεν την εναρμονίζει στον ορισμό της συμμάχου.
Στο παρελθόν είχαμε εμμονές με το ξανθό γένος, τώρα έχουμε με το brunette ;
Όταν μάθουμε ως δημοσιογράφοι, πολιτικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί και πολίτες την ιστορία μας και που οδήγησε η αγκίστρωση σε άρματα συμμαχιών, ίσως να αποφύγουμε και την κυκλική επανάληψη της.

Consigliere_

προσπαθουν να αγορασουν προστασια οι πολιτικαντηδες. Η Ελλαδα δεν ειναι χωρα πλεον. Ειναι χωρος χωρις καμια προβολη ισχυος καθως ΟΛΟΙ οι δεικτες ισχυος εχουν κατεδαφιστει.

Chris

Για να διαπιστώσουμε ότι το λιβανιστήρι είναι γενικευμένο: “Η αναβάθμιση των χρήσεων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με το πέρας της ανέλκυσης της βυθοκόρου «Όλγα», τονίστηκε κατά τη σημερινή ξενάγηση τοπικών φορέων και εκπροσώπων ΜΜΕ στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USNS (United States Naval Ship) Carson City, που έφτασε προχθές στην ακριτική πόλη.” “Τις «τεράστιες ευκαιρίες» για τη συνεργασία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αμερικανικού Στρατού στην περιοχή, που διανοίγονται από την ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός αντιστράτηγος, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αλεξανδρούπολη.” “Πέραν της στρατιωτικής πτυχής, ο κ. Καβόλι… Read more »

Μακης

Να κοπουν επιδοματα και καθε ειδους “βοηθεια” στους εχοντες, οχι στους μη εχοντες.

Θανασης

Αν και το σεναριο ειναι τελειως αχρηστο οφειλουμε να υπογραμισουμε τα αυτονοητα.
Οτι δηλαδη κρατος που ζει ακομα με τακτικες παλαιοτερες του 20ου αιωνα ΔΕΝ γινεται να επιβιωσει.
Αν τωρα βαλουμε και τις ελειψεις πληθυσμου,παραγωγης υποδομων και εξοπλισμων τι μπορει να γινει σ’ ολο τον πλανητη γιατι το φαινομενο δεν ειναι μονο Ελληνικο.

flashg

Γι αυτό ο Ακάρ παρουσίασε τους νέους Τουρκικούς χάρτες με την Τουρκία να φτάνει μέχρι και την Θεσσαλονίκη?

NIK-PAO-13

Αν ανοιξουμε εναν χαρτη θα δουμε οτι η Ευρωπη επρεπε να ειχε ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ κ οχι απεναντι της. Κανενα συμφερον της ευρωπης δεν παει κοντρα στην ρωσια κ το αντιθετο.Εχοντας στο πλευρο της την ρωσια η Ευρωπη θα γινοτανε η πρωτη δυναμη στον κοσμο σε ολα τα επιπεδα…θα ειχε οση ενεργεια ηθελε κ χωρις προβληματα….θα ειχε στρατιωτικη ισχυ σε επιπεδο ΗΠΑ ….ενω η ρωσια θα ειχε προσβαση στην δυτικη τεχνολογια κ η επιροη της θα ητανε 100 φορες μεγαλυτερη….ενω θα ειχε το 100% μιας τεραστιας αγορας ενεργειες …. Η οικονομια της θα ειχε τους απαρτητους πορους να αναπτυξει… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974

Από την εποχή που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, το 1960, υπήρξε πεδίο δράσης έντονης διπλωματικής δραστηριότητας. Η Κύπρος αποκαλούταν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης

7
Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται για μια ακόμη φορά μέσα σε διάστημα ενός μηνός σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα.Ήδη από χθες...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 1.99

Related News

Αμείωτες οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις!

Ενώ η τουρκικές προκλήσεις και επιθετικότητα εξελίσσονται με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, στο άλλο «μέτωπο» του Αιγαίου οι τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου...

Εντολή Ν. Δένδια στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ

ΑΠΕ-ΜΠΕΆμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.Ειδικότερα,...

Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ – Κυρ. Μητσοτάκης: Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ....

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών για την τουρκική προκλητικότητα στην Α. Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα σε...
- Advertisement -