29 C
Athens
Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ThinkOutOfTheBox: Φρεγάτες Iver Huitfledt για το ΠΝ, με κατασκευή στην Ελλάδα και...

ThinkOutOfTheBox: Φρεγάτες Iver Huitfledt για το ΠΝ, με κατασκευή στην Ελλάδα και κόστος 350 εκ. ευρώ έκαστη;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

H ανάγκη του ΠΝ για νέες φρεγάτες είναι πέρα από κάθε συζήτηση. Ο “κύριος” στόλος της Ελλάδος, αποτελείται από 9 παλαιές φρεγάτες κλάσης S, που θα έπρεπε, την στιγμή που μιλάμε να συζητάμε ποια θα κρατήσουμε σαν πλωτό μουσείο, πριν διαλυθούν όλες οι υπόλοιπες.

Δυστυχώς, η συζήτηση που είχε ξεκινήσει το 2008 για την αγορά 6 φρεγατών FREMM-HN (Hellenic Navy) είχε διακοπεί από την είσοδο της χώρας μας σε κατάσταση μια βαθιάς και μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης. Από τους δημόσιους τομείς που έχασαν περισσότερο από όλους, ήταν  οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Η ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΠΝ ενεγράφη στις περίφημες ελληνικές καλένδες, με ότι σημαίνει αυτό.

ΑΠΟΨΗ: Μπορούν δυο “κούκοι” από τη Γαλλία ([email protected]) να φέρουν την Άνοιξη στο ΠΝ;

 

Το 2018, ξεκίνησε πάλι μια ευρεία συζήτηση που ενέπλεκε τις γαλλικές σχεδιάσεις πλοίων, και που περιελάμβανε τις παλαιότερες πια φρεγάτες FREMM, αλλά και τις κορυφαίες “ψηφιακές” [email protected]. Οι τελευταίες, από πλευράς μεγέθους και δυνατοτήτων μάλλον “ταιριάζουν” πολύ καλύτερα στις ελληνικές ανάγκες. Το πλοίο ταιριάζει καλύτερα στις ελληνικές υποδομές, δεν έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τις φρεγάτες που έχουμε σε υπηρεσία, απαιτεί πολύ μικρό πλήρωμα, ενώ θεωρείται κορυφαίο σε επίπεδο τεχνολογίας.

Με λίγα λόγια, η [email protected] είναι η επόμενη γενιά πλοίων, ουσιαστικά η αμέσως επόμενη από τις φρεγάτες που έχουν μπει σε υπηρεσία την τελευταία δεκαετία. Το πλοίο είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική ναυπηγική βιομηχανία.

ΑΠΟΨΗ: Πόσο ακριβές είναι τελικά οι [email protected]; Πόσο κοστίζουν οι ASTER 30 και MdCN (SCALP Naval); Μύθοι και πραγματικότητα

Τώρα, πολλά έχουν ακουστεί για το κόστος του προγράμματος, το οποίο, βάσει των πληροφοριών που έχει επιλέξει το περιοδικό μας, θα φτάσει τα 1,5 δις για δυο οπλισμένα πλοία. Σημειώνουμε πως ο οπλισμός των ελληνικών [email protected], αν φυσικά ποτέ αγοραστούν τελικά, θα είναι 32 ASTER 30 κι όχι μόνο 16 όπως πολλές φορές έχει ακουστεί.

Αν και τα γαλλικά πλοία είχε ακουστεί πως θα αγοραστούν με χρήματα από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, στην περίπτωσή μας η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα, τελικά μάλλον προωθείται η λύση της χρηματοδότησης μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε μια G2G (Government to Government) συμφωνία. Αυτό σημαίνει, “ζεστό ελληνικό χρήμα”, έστω και με εξαιρετικές δυνατότητες αποπληρωμής.

«Σημαντικές συνομιλίες μεταξύ Naval Group – ελληνικής κυβέρνησης για προμήθεια [email protected]»

 

Τώρα, καθώς το πλοίο θεωρείται εξαιρετικά προηγμένο, και θα χρησιμοποιηθούν αντίστοιχες προηγμένες δυνατότητες κατασκευής, ειδικά στα μη χαλύβδινα μέρη, τα πρώτα δυο πλοία πιστεύεται πως θα ναυπηγηθούν στην Γαλλία. Όπως έχουμε ξαναγράψει, μόνο σε περίπτωση ενός μεγάλου ναυπηγικού προγράμματος, όπως για παράδειγμα οι Super Vita, θα είχε κάποια αξία η δημιουργία μιας γραμμής παραγωγής των φρεγατών στην Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο από την κατασκευή τους στη Γαλλία.

Αναμφίβολα, το κόστος είναι ένας σοβαρός περιοριστικός παράγοντας για την ανανέωση του ΠΝ. Έχουμε γράψει πως δυο πλοία δεν θα έχουν καμία σχεδόν συμβολή στην ναυτική μας ισχύ, και ελάχιστα θα επηρρεάσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Κυριολεκτικά, μιλάμε για “σταγόνα(ες) στον ωκεανό”.

Το θέμα είναι, μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο; όλες οι άλλες λύσεις, έχουν ανάλογο ή μεγαλύτερο κόστος. Κοιτώντας τις φρεγάτες που έχουν αγοράσει με δυνατότητες AAW διάφορες χώρες, τα κόστη είναι μεγάλα. Brandenburg, FREDA, Type 26, FF(G)X και άλλες, κοστίζουν σχεδόν από 700 εκ. ευρώ ως 1 δις, συνεπώς οι λύσεις που έχουμε είναι περιορισμένες. Ή μήπως όχι.

 

Οι Δανοί τετραγώνισαν τον κύκλο;

Φωτεινή εξαίρεση στα “τρελά” κόστη που χρειάζεται ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο των 5000 ως 6000 τόνων, με ένα προηγμένο 3D AESA ραντάρ, και πυραύλους SM-2 ή ASTER 30 είναι η δανέζικη κλάση φρεγατών Iver Huitfeld. Αν και δεν υπάρχουν τελικός απολογισμός για τα κόστη, το κάθε πλοίο κόστισε λιγότερο από 350 εκ. δολάρια το κάθε πλοίο. Αν και εκπλήσσει ένα τέτοιο νούμερο, πιστεύουμε ότι αφορά το πλοίο, με τους αισθητήρες μάχης, και τα όπλα, αλλά όχι τα πυρομαχικά (SM-2 κλπ).

Το πλοίο έχει σχεδιαστεί για την κατασκευή σε τμήματα, που μπορούν να έρθουν από διαφορετικά ναυπηγεία έκαστο. Κάθε τμήμα, χαλύβδινο πάντα, μπορούσε να κατασκευαστεί σε διαφορετικό ναυπηγείο, και όλα συναρμολογούνταν σε ένα. Υπεργολάβοι στο κατασκευαστικό έργο ήταν και λιθουανικό ναυπηγείο, ενώ το σχέδιο βασίστηκε στην κλάση πλοίων υποστήριξης Absalon.

130102-N-XQ375-267
ARABIAN SEA (Jan. 2, 2013) The Royal Danish Navy frigate HDMS Iver Huitfeldt (F361) underway in the Arabian Sea. Iver Huitfeldt is assigned to Commander, NATO Task Force 508 supporting Operation Ocean Shield, maritime interception operations and counter-piracy missions in the U.S. 5th Fleet area of responsibility. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Deven B. King/Released)

To ενδιαφέρον εδώ είναι πως τα πλοία έλαβαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν από την κλάση πλοίων που αντικατέστησαν, τις κορβέτες κλάσης Niels Juel. Από τις τελευταίες οι Δανοί δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που είχαν οι Niels Juel, τα πυροβόλα Oto Melara και τους πυραύλους Harpoon. Έτσι, μείωσαν όσο μπορούσαν το κόστος.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το πλοίο διαθέτει δυο (!) κύρια ΑΑ ραντάρ, ένα APAR και ένα SMART-L (μην το συγχέουμε με το SMART-S, μιλάμε για τελείως διαφορετική κατηγορία). Διαθέτει 4 8πλούς Mk41 με 32 SM-2 BlockIIIA, καθώς και 2 12πλούς Mk56 με 24 ESSM. Από τους Mk41 μπορεί να βάλλει πυραύλους Tomahawk, ενώ δύναται να φέρει μέχρι και 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon.

Η Δανία θα αποκτήσει 50 SM-2 Block IIΙA

Τερματική αντιπυραυλική άμυνα προσφέρει ένα Millenium των 35 χιλιοστών. Το προωστήριο σκεύος είναι GODAD (All Diesel), μπορεί να δεχτεί ελικόπτερο βάρους 20 τόνων (Chinook) ενώ το εκτόπισμα φτάνει τους 6.650 τόνους.

Μας κάνει ένα τέτοιο πλοίο; Αναμφίβολα ναι. Βασικά είναι το πλοίο που χρειάζεται το ΠΝ, και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς.

Είναι φθηνό; Φυσικά και είναι, αυτός είναι και ο λόγος που το σκέφτονται οι Ινδονήσιοι, αλλά και οι Βρετανοί. Η φρεγάτα μάλλον θα είναι η επόμενη Type 31. Ίσως μάλιστα σε ελληνική υπηρεσία να μην απαιτούνται τα δυο κύρια ραντάρ, αλλά να αντικασταθούν από ένα (μειώνοντας το κόστος).

«Η Βρετανία έχει επιλέξει την φρεγάτα Arrowhead 140»

 

Μπορεί να κατασκευαστεί στην Ελλάδα; φυσικά και μπορεί, και όχι σε ένα μόνο ναυπηγείο, αλλά σε πολλά, και να μεταφερθούν τα κομμάτια σε ένα και να συναρμολογηθούν. Αν τα κατάφερε ναυπηγείο της Λιθουανίας, σίγουρα μπορούν να το καταφέρουν και τα ελληνικά ναυπηγεία.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπλα από τις Kortenaer; Φυσικά και μπορούν, Oto Melara, Harpoon, Phalanx μπορούν να μεταφερθούν αυτούσια στα νέα πλοία μειώνοντας δραματικά το κόστος. Επίσης, δεν χρειάζεται να γεμίσουμε όλα τα “κελιά” των Mk41/56 με την πρώτη, αλλά σε περίπτωση ανάγκης βάζουμε και τους παλαίμαχους NSSM…

Η Thales είναι αισιόδοξη για την εξαγωγική προώθηση της μελλοντικής φρεγάτας Arrowhead 140

 

Και γιατί δεν εξετάζουμε αυτή τη λύση;

Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως το ΠΝ έχει εξετάσει όλες τις λύσεις. Οποιοδήποτε πλοίο, μεταχειρισμένο ή καινούργιο έχει “σκαναριστεί” από το ΠΝ. Ακόμη και τα Arleigh Burke, έχουν τον δικό τους φάκελο σκοπιμότητας σε κάποιο απόρρητο αρχείο του ΠΝ. Απλά, το ΠΝ δεν έχει την δική του “προίκα” για να κάνει ότι θέλει, καθώς βασίζεται στο Υπουργείο Οικονομικών. Ας σκεφτούμε πως δεν μπορεί να κάνει τα 150 εκ. ευρώ για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ 200 ή 250 και θα καταλάβουμε το πρόβλημα.

Η λύση των Γάλλων, είτε λέγεται FREMM είτε [email protected], έχει αυτή την στιγμή μια χρηματοδοτική λύση που δεν έχουν άλλοι. Για παράδειγμα, οι Δανοί δεν θα ερχόντουσαν ποτέ να προσφέρουν χρηματοδότηση G2G, από δανέζικες τράπεζες, για πλοία που θα κατασκευαζόντουσαν στην Ελλάδα. Θα το έκαναν, αν για παράδειγμα είχαν να κερδίσουν κάτι περισσότερο, πχ μια συνεργασία με ένα ελληνικό ναυπηγείο για ευρύτερες κατασκευές. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει.

Ταραγμένες θάλασσες

 

Μια λύση κατασκευής φρεγατών Iver Huitfeld σε μακροχρόνια βάση, μαζί με πλοία υποστήριξης Absalon, θα ήταν ίσως μια εξαιρετική λύση για το ΠΝ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα πχ του 2005, όταν ξεκινήσαμε με αντίστοιχο τρόπο την κατασκευή των Super Vita. Τότε, αγοράστηκε η τεχνογνωσία της BAe Systems, και ξεκίνησε η κατασκευή 5+2 πλοίων σε ελληνικό έδαφος. Σήμερα όμως, κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να γίνει, χωρίς χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΝ χρειάζεται νέα πλοία χτες.

Αποβατικό LPD για το Περού με κόστος… ενός μαχητικού! (@D_Mitch)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σημερινό άρθρο γράφτηκε κατόπιν συνεχών αιτήσεων των αναγνωστών μας. Φίλοι του περιοδικού, μας είχαν παροτρύνει πολλές φορές να γράψουμε για το δανέζικο πλοίο, πράγμα που κάνουμε σήμερα. Ευχαριστούμε όλους τους φίλους, για την συμμετοχή τους στην διαμόρφωση της θεματολογίας μας. Ακόμη κι αν δεν ανταποκρινόμαστε άμεσα, να ξέρετε πως διαβάζουμε με προσοχή τις παρατηρήσεις σας.

180609-N-TJ319-0139
BALTIC SEA (June 9, 2018) The Turkish navy Gabya-class frigate TCS Gediz (F-495), right, and the Danish navy Iver Huitfeldt-class frigate HDMS Niels Joel (F363) transit alongside the Harpers Ferry-class dock landing ship USS Oak Hill (LSD 51) during a photo exercise for exercise Baltic Operations (BALTOPS) 2018. BALTOPS is the premier annual maritime-focused exercise in the Baltic Region and one of the largest exercises in Northern Europe that is designed to enhance the flexibility and interoperability among allied and partner nations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Jessica L. Dowell/Released)

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

276 ΣΧΟΛΙΑ

276 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Steve

Περιμένω τον CK 🙂

Shadowfax

θα αρχισει τα υπογλωσσια βραδιατικα…

CKfurious

Τα πήρα το πρωί όταν είδα το άρθρο περί Lafa και [email protected] combined

Διπλός νταμπλάς διπλή δόση

Μετά είδα και το πρωτοσέλιδο της Real και κατάπια όλο το κουτί

CKfurious

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!!!!
:mrgreen:

MisCo

τον εχουμε βάλει σε καταστολή απο τότε που εμαθε οτι θα παρουμε 2 στοκ Μπελαρες για μολις 2δις. Δεν μιλαει, απλανες βλέμα, δεν ανταποκρίνεται σε εξωτερικα ερεθισματα…. χαλια σε λεω….

stepa

…..οοοχι δεν μπαινω στον πειρασμο να σχολιασω….

Fingolfin

Μα πάνω σε τί να σχολιάσεις. Ας κλείσει το deal και μετά σχολιάζουμε. Να σχολιάσεις πάνω σε τί, σε φημολογία; Αλλού ακούγεται 32 aster-30, αλλού 24 aster-30 + 8 NCM, αλλού 16 aster-30 μόνο και φυσικά η τιμή ίδια και για τις τρεις προηγούμενες διαμορφώσεις. Άρα αναμένουμε το συνολικό πακέτο. Πάντως στρατηγική αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας με 2 Belharra μόνο δε γίνεται.

agios

βασικα οι γαλλοι ψαχνουν για κοροιδα παλι οπως καποτε καναν οι γερμανοι με τα υποβρυχια 214.
Εδω μιλαμε για μια γενια πλοιων που βρισκετε ακομα στα χαρτια και θθελου το θυμα που θα αναλαβει το κοστος αναπτυξεις.
Και το κοστος αναπτυξεις το αναλαμβανει παντα ο πρωτος πελατης.

NIK-PAO-13

Εγω ξερω οτι το γαλλικο π.ν θα παρει τα πλοια με συνολο 16 κελια …χωρις CIWS …..κ για να μην ανεβασουμε το κοστος [νεα διαμορφωση] θα παρουμε τις ιδιες….
-Μετα απο λιγα χρονια θα ψαχνουμε να βρουμε γιατι δεν εχουν σοβαρο π.ν ….διοτι οι επιλογες μας ειναι για γελια…αυτα τα πλοια δεν τα περνουν ουτε κατι αραβικες χωρες που απλα περνουν οτι τους δινουν με οποιο κοστος…..

Fingolfin

Υπερβάλλεις. Οι Bel θα είναι κορυφαίες. Ακόμη και με 16 κελιά (μακάρι να έχουν 32) θα είναι μοναδικές. Επίσης ας μην μένουμε μόνο στα κελιά, δεν είναι μόνο αυτά. Δηλαδή πόσους AGM-84 έχουν οι τούρκοι; Πόσους θα μπορέσουν να ρίξουν (υπάρχει και η ΠΑ); Και πόσοι θα περάσουν από την α/α του στόλου. Δηλαδή οκ μην υπερβάλλουμε στην α/α περιοχής, υπάρχει και η α/α σημείου.

MisCo

Στην εποχη επιθέσεων κορεσμου… ανεξοδων κιολας, τα 32 κελια (ή ετοιμοι προς βολη πύραυλοι) θα πρεπει να θεωρουνται το ελάχιστο σε οποιαδηποτε φρεγατα.

NIK-PAO-13

Γιατι υπερβαλω;;;16 essm εχει η μεκο…η οποια εχει επισης κ 2 φαλαξ για αντιπυραυλικη προστασια…
η μπελαρα εχει 16 αα πυραυλους χωρις καμια αντιπυραυλικη προστασια διοτι δεν εχει ουτε ραμ ουτε φαλαξ…
Σκεψου καθε τουρκικο πλοιο εχει 8 χαρπουν….χ 16 πλοια…..=;;;;
βαλει κ τους σομ που ριχνουν τα αεροπλανα κ τα uav κ ελα πες μου.
αα σημειο σου ξαναλεω δεν εχει η μπελαρα….

Fingolfin

Εγώ αναφέρομαι στην αεροπορική απειλή.
Σχετικά με την αντιβληματική προστασία οι aster-15 είναι κορυφή, δεν περνάει τίποτα και επιπλέον υπάρχουν οι εξής επιλογές:
1) τοποθέτηση Phalanx + 2 Sadral (12 Mistral M3)
2) προσθήκη Millenium + 2 Sadral (12 Mistral M3)
3) επιλογή rapidfire της Nexter + 2 Sadral (12 Mistral M3) – η οποία Nexter ενδιαφέρεται και για την ΕΛΒΟ (!).

Τόσα λεφτά θα δώσουμε δε νομίζω να μη βάλουμε CIWS.

NIK-PAO-13

Eγω βλεπω την γαλλικη διαμορφωση ….κ γελαω….Δεν ξερω τι θα βαλουμε ,ας το δουμε.
Οι αστερ 15 δεν ειναι αντιπυραυλικο συστημα….

Kimon

Ναι αλλά το πρόβλημα μας και η απαίτηση του Π.Ν είναι για σκάφη Αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής και ως τέτοια αγοράζονται, για την άμυνα σημείου μέχρι στιγμής επίσημα υπάρχει μόνο το πυροβόλο, τα phalanx είναι δικό μας (συμφορουμιτών) αίτημα.(όχι ότι δεν μπαίνει αλλά ας μπει πρώτα και μετά θα το έχουμε και επισήμως)

NIK-PAO-13

–Φιλε Kimon ,ενα πλοιο για να καλυπτει Αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής πρεπει να εχει καλο ρανταρ [ το εχει η μπελχαρα] κ πρεπει να εχει πολλα κελια ωστε να μπορει να καλυψει επιθεσεις κορεσμου ,διοτι θα πρεπει να προστατευει μια περιοχη …. –οι φρεγατες με τετοιο ρολο εχουν συνηθως πανω απο 30 αα πυραυλους μεγαλης ακτινας οπως ο αστερ 30 η ο SM-2 [ πανω απο 120 χιλιομετρα] κ επισης εχουν τουλαχιστον 24 αα πυραυλους μεσης ακτινας οπως ο ASTR-15 η ο ESSM….[πανω απο 40 χιλιομετρα] —αυτους τους αριθμους …ΔΕΝ τους εχει η μπελχαρα…με βαση αυτα που διαβαζουμε…αν τωρα βαλουν παραπανω… Read more »

ShadowMan

η χρηματοδότηση των γαλλων μαλλον ειναι το πρώτο βασικό θεμα. Το δεύτερο δεν θα με παραξένευε αν ηταν το οτι “χρωστάμε” ενα συμβόλαιο στους γαλλους αν οντως ειναι ετσι.

NIK-PAO-13

Πολυ καλη περιπτωση κ με ωραια οπλα..[ESSM-SM-2]…Δεν ξερω αν 2 μπελχαρες ειναι καλυτερες απο 4-5 τετοια [σε καμια περιπτωση]]….οποτε καλυπτεις ποιοτητα κ αριθμους.

MINAS MALLIARAKIS

Η λυση των FREMM ειναι σαφως ανωτερη απο την ψηφιακη Blelhara για εαν αοπλουστατο λογο. Θα μπορουσε το ελληνικο ναυτικο να γινει αποδεκτης εκει στο 2035 που Ιταλοι και Γαλλοι ( εχοντες παραδοση να αλλαζουν τα πλοια τους ανα 20-25 χρονια ) να μας τις πουλαγαν σε φτηνη τιμη μια και απο οτι φαινεται αυτη ην ειναι και θα ειναι η πρακτικη μας

Steve

Γιατί έχοντας τις μπελάρες δε θα μπορείς ν πάρεις φρεμ?
Ισα ισα οι φρεμ θα εκμεταλλεύονται το ραντάρ των [email protected] που θα είναι ανώτερο….

ShadowMan

εξαλλου και μπελαρα θα παρουν οι γαλλοι. θα παρουμε τις μπελαρα τους οταν τις αποσύρουν!

Kimon

Ακόμη δεν τις έχουν εντάξει στο ναυτικό τους κι εμείς ονειρευόμαστε ότι όταν τις αποσύρουν θα τις πάρουμε;

Kimon

Με τα ελληνικά δεδομένα όχι δεν θα πάρουμε fremm, πότε έχουμε δείξει ως τώρα ότι ολοκληρώνουμε τα συστήματα που αγοράζουμε στην άμυνα;

Dionysis

Το κόστος είναι πραγματικά ότι πρέπει για τον ΠΝ αλλά υπάρχει ένα θέμα, πώς θα περάσει το ΠΝ σε νέα εποχή? Το ζητούμενο σε μια αγορά ενός οποιουδήποτε οπλικού συστήματος είναι τι προσφέρει και πιο συγκεκριμένα εάν είναι πολλαπλασιαστής ισχύος. Οι Ισραηλινοί μικρός λαός με μικρό στρατό και μικρό ΑΕΠ για τα εξοπλιστικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες που αντιμετωπίζει (αθροιστικά πάντα) δεν σκέφτεται με κύριο παράγοντα το κόστος αλλά εάν του προσφέρει κάτι καινούριο στο οπλοστάσιό του καθώς και εάν είναι πολλαπλασιαστής ισχύος. Το ερώτημα εάν χρειαζόμαστε περισσότερα πλοία ή διασυνδεσιμότητα στον στόλο έχει απαντηθεί από πολλά… Read more »

filon26

Το Ισραήλ μην το χρησιμοποιείτε ως παράδειγμα σε καμία ανάλυση διότι δεν υπάρχουν αναλογίες. Το κράτος αυτό δημιουργήθηκε για να είναι το μακρύ χέρι του δυτικού κόσμου στη Μ.Ανατολή. Λαμβάνει ετήσια χρηματοδότηση για τα εξοπλιστικά του προγράμματα από τις ΗΠΑ, οι οποίες επίσημα εγγυώνται την ασφάλειά του. Το γεγονός ότι έχει και πυρηνικό οπλοστάσιο, είναι απλά το κερασακι στην τούρτα. Για τα υπόλοιπα συνυπογράφω. Σχετικά με την δανέζικη λύση, θεωρώ πως είναι απλά θεωρητική άσκηση, ενδιαφέρουσα μεν, μη εφαρμόσιμη (για το ΠΝ) δε. Κατ’ αρχάς όντως δεν προσφέρεται χρηματοδότηση. Δεύτερον τα (σημαντικά) όπλα που ΘΑ μπορούσε να φέρει είτε δεν… Read more »

Velos

Dennis, σε ενα προηγουμενο αρθρο τον περασμενο μηνα ειχα υποστηριξει με εμφαση τις δενεζικες αυτες φρεγατες, ως την καλυτερη επιλογη για το ΠΝ και Υπουργειο Οικονομικων, υπο την παρουσα οικονομικη κατασταση της χωρας. Η Iver Huitfledt εκτος απο το χαμηλο κοστος κατασκευης, προσφερει μεγαλυτερες επιχειρισιακες δυνατοτητες συγκρινωμενη με αυτες της Belhara. Με 32 SM-2 IIIA και 24 RIM-162 ESSM Α/Α πυραυλους για αμυνα περιοχης, ειναι ισχυροτερη και απο τις τουρκικες Oliver Hazard Perry/G-class φρεγατες που χρησιμοποιουν τους SM-1MR. Ακομη με τεσσερεις Exocet MK3 υπαρχει 60 χλμ. αποστασης. Το μηκος της (138.7 μετρα) και το εκτοπισμα (6650 τοννους) επιτρεπει χρηση σε… Read more »

aris32

καλα ενταξει μην νομιζεις οτι ειναι τοσο καλα οι εκσυχρονισμενες perry των τουρκων .

NIK-PAO-13

-οι τουρκικες Oliver Hazard Perry/G-clas ειναι με μεγαλη διαφορα καλυτερες απ ολα τα δικα μας πλοια….αλλα μην τις συγκρινεις με τις Iver Huitfledt…διοτι απλα δεν υπαρχει συγκριση…ειναι τεραστια η διαφορα υπερ των Iver Huitfledt

Συμφωνω ομως οτι οι Iver Huitfledt ειναι πολυ καλυτερα εξοπλισμενα πλοια απ οτι οι αοπλες Μπελαρα…..ειδικα για τις αναγκες μας ειναι καλυτερα 4 τετοια πλοια παρα 2 μπελαρα[τα ιδια χρηματα ]

aris32

τα εχουμε ξαναπει οσα λεφτα και να ριξεις σε ενα πλοιο αυτο δεν παυει να ειναι 40 ετων . αυτα για τα τουρκικα σουπερ πλοια perry . αξιολογες τουρκικες μοναδες ειναι οι μεκο ιδιαιτερα οι 4 τελευταιες . εμεις με σοβαρη αναβαθμιση των μεκο και 4 νεα πλοια οποια και να ειναι αυτα εχουμε ξανα το ποιοτικο προβαδισμα ,

NIK-PAO-13

Κ εγω στο εχω ξαναπει οτι για τα επομενα χρονια [5-6] ειναι μια χαρα με τα ρανταρ κ τους πυραυλους που εχει. καλυτερα απ ολα τα πλοια του π.ν κ με διαφορα…αν δεν καταλαβαινεις δεν σου φταιω εγω.ΔΕς ΛΙΓΟ ΤΙ ΡΑΝΤΑΡ ΕΧΕΙ Κ ΤΙ ΠΥΡΑΥΛΟΥς Κ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΗ. Η σοβαρα αναβαθμιση των μεκο [θα ολοκληρωθει σε 4-5 χρονια] …δεν ειναι κ τοσο σοβαρη οσο λες,διοτι με 100-150 εκατομ για 4 πλοια φτανουν να φτιαξεις τις μηχανες που επρεπε να τις ειχαμε φτιαξει εδω κ 2 χρονια κ να βαλεις κ μερικα καινουργια ηλεκτρονικα,διοτι αυτα που εχει ειναι τεχνολογιας πανω… Read more »

aris32

διαβαζεις Ελληνικα ή απλα εισαι πνευμα αντιλογιας ή εισαι η μετενσαρκωση του Γιαννης1 που τα ξερει ολα ; ποτε σου ειπα οτι ειναι σοβαρη η αναβαθμιση με 100 που σχεδιαζεται ; ποτε . σοβαρη αναβαθμιση ειναι 120 εκατ το καθε σκαφος . παμε παρακατω οχι οι τουρκικες perry για οσους ξερουν λογω προβληματων στο προωστικο συστημα βγαινουν οι μισες παντα . τι να τα κανω τα συστηματα αν το πλοιο ειναι στο ναυσταθμο . εξαλλου ειναι και 40 ετων . παμε παρακατω . ξαναλεω διαβαζεις τι λεω ; κανενας δεν διαφωνει οτι η belhara στην γαλλικη διαμορφωση ειναι υποεξοπλισμενη !… Read more »

filon26

Χαρά στην υπομονή σας και ένα ευχαριστώ από εμένα..

NIK-PAO-13

Καλα εσυ δεν ξερεις ουτε τι εχεις γραψει….γραφεις λοιπον =================εμεις με σοβαρη αναβαθμιση των μεκο και 4 νεα πλοια οποια και να ειναι αυτα εχουμε ξανα το ποιοτικο προβαδισμ======== ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙΣ [ΟΠΩς ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΤΟ Π.Ν] 100-150 ΕΚΑΤΟΜ Κ ΓΙΑ ΤΙΣ 4 ΜΕΚΟ;;;;; Πραγματικα καταλαβαινεις τι γραφεις;;;Δεν θα γινει σοβαρη αναβαθμιση τελος…θα εχουμε 4 μερικως αναβαθμισμενες μεκο….6 S που εχουν ρανταρ τεχνολογιας 40 χρονων….κ θα παρεις κ 2 μπελαρες….ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ;;;;; -ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ….. -ΟΙ τουρκοι αντιθετως εχουν 8 καλα αναβαθμισμενες φρεγατες κ 4 λιγοτερο καλα αναβαθμισμενες μεκο [οι οποιες ειναι… Read more »

aris32

καταρχας απο την οργη σου δεν διαβαζεις ελληνικα . σου εξηγω τι εννοω με τον ορο σοβαρη αναβαθμιση . εσυ κανε τον αλεκο . δευτερον στο εχω ξαναπει μην προσπαθεις να επιβαλεις την αποψη σου οταν ειναι εκνευρισμενος με κεφαλαια γραμματα .3 μου λες για υποεξοπλισμενη belhara αλλα θελεις 6 τουρκικες μιλγκεμ με εξοπλισμο για κλαματα . ελεος . ελεος οχι αγαπητε δεν βγαινουν στο αιγαιο και σε θαλασσα . και δεν ειναι η αποψη μου η προσωπικη ειναι απο ξενες ιστοσελιδες που εχουν γραψει πολλες φορες για το αποτυχημενο σχεδιο των τουρκικων κορβετων . σιγα μην φοβηθουμε τις τουρκικες… Read more »

NIK-PAO-13

1] Παραθετω την γνωμη μου με επιχειρηματα στα οποια ποτε δεν απαντας…ουτε οργη εχω ουτε προσπαθω να επιβαλω σε κανεναν τιποτα.Εσυ μιλας στον αερα χωρις κανενα επιχειρημα…Αν θελεις απαντησε πρωτα σε οτι σου λεω αλλα με επιχειρηματα . -τι εννοεις λοιπον με τον ορο σοβαρη αναβαθμιση των ΜΕΚΟ;;;με τις οποιες οπως εσυ εχεις γραψει μαζι με τις 2 μπελαρα θα εχουμε ποιοτικο πλεονεκτημα…οταν κ για τις 4 θα δωθουνε 100-150 εκατομ;;; 2] Γραφεις…. ===μου λες για υποεξοπλισμενη belhara αλλα θελεις 6 τουρκικες μιλγκεμ με εξοπλισμο για κλαματα . ελεος .======= Μα συγκρινεις την κορβετα των 2.200 τονων κ των 200-250… Read more »

Γιώργος70

Στη μικρασιατική ακτή θα υπάρχουν 4πλοί εκτοξευτές atmaca
https://www.dailymotion.com/video/x6wjyfi

Με τη σάρωση του εξαιρετικο (?) ραντάρ AESA η [email protected] θα γίνει radio beacon.
Here i am.Kick me.

Σε ενδεχόμενο ελληντουρκικό πόλεμο ,εάν η Γαλλία βοηθήσει στρατιωτικά την Ελλάδα ,το Charles de Gaulle και η [email protected] θα πλέουν 200+nm απο τις τουρκικές ακτές.

My_name_is_Nobody

Δηλαδή στο Ιόνιο;

Γιώργος70

Ναι.Στην Κυπαρισσία.
Από standoff απόσταση θα απογειώνονται τα rafale και θα εκτοξεύονται scalp/mcn.
Η [email protected] πραστατεύει το CdG απο υποβρύχια.
Οι 16 aster είναι για 2-3 leakers.Υπέρ αρκετοί.

Για κίνα-ρωσία 500-1,000 nm
https://www.files.ethz.ch/isn/194448/CNASReport-CarrierAirWing-151016.pdf
https://csbaonline.org/uploads/documents/CVW_Report_Web_1.pdf

NIK-PAO-13

Η μπελαρα που θα παρει το γαλλικο ναυτικο ειναι για γελια [16 κελια για αα πυραυλους κ χωρις κανενα συστημα αυτοπροστασιας του πλοιου]…αυτο το πλοιο στο Αιγαιο δεν θα κλεισει ουτε μια μερα σε περιπτωση πολεμου……καμια ποιοτητα δεν σου δινει. Το κακο ειναι οτι τελευταια διαβαζουμε οτι αυτην την διαμορφωση θα παρουμε …. Οσο αφορα το ρανταρ που τοσα ακουμε…..το συγκρινεις με τι;;;Ποιο ρανταρ θα μπει σε πλοιο το 2025 κ δεν θα κανει οτι κ το SF-500;;; Εξαλου το τι ρανταρ θα βαλεις στο σκαρι το επιλεγεις μονος σου… -Προσωπικα περισσοτερο θα μου αρεσε η λυση του πλοιου που… Read more »

ShadowMan

…..

CKfurious

Δεν είναι μονο αυτά τα όπλα!

Οι γείτονες έχουν πλέον και τους δικούς τους cruise missiles:

https://www.airforce-technology.com/projects/som-air-to-surface-cruise-missile/

Μια δεκαρια F16 με 20 τέτοιους πυραυλους μπορούν να τελειώσουν μια BELHARA με 16 μονο ASTER και χωρίς CIWS se dt!!!

Και μπορούν να εκτοξεύσουν πάνω απ τουρκικο έδαφος

Επιπλέον θέλουν να τους εκτοξεύουν από UAV:

https://www.uasvision.com/2018/06/18/turkey-develops-new-heavy-armed-uas/

Βάλε και τα αλλα ένοπλα UAV που έχουν και καταλαβαίνεις ποίες ελπίδες επιβίωσης θα έχει ένα τόσο υποοπλισμενοS στόχος μεγάλης αξιας

aris32

κοιτα εχεις δικιο πλοιο με 16 κελια δεν υφισταται . το γαλλικο ναυτικο εχει αλλη φιλοσοφια και αλλες προκλησεις απο το δικο μας . αν ειναι να αγορασουμε τις μπελχαρα θα πρεπει αφου θα τις πληρωσουμε να μπουν 32 κελια και ενα ραμ . κατι λιγοτερο απο αυτο θα ειναι μια τρυπα στο νερο . καλα τα ηλεκτρονικα αντιμετρα και ολος ο εξοπλισμος αλλα αν συμβει κατι εδω θα γινει ο χαμος και δεν σωζεται κανενα πλοιο που δεν ειναι σωστα εξοπλισμενο .

NIK-PAO-13

εγω ακομα δεν εχω καταλαβει αυτη την ==αλλη φιλοσοφια== των γαλλικων πλοιων. …δηλ ποια ειναι η φιλοσοφια του να φτιαχνεις ενα πλοιο των 4.500 τονων το οποιο να εχει χειροτερο οπλισμο απο μια κορβετα ;;;κ το χειροτερο να μην εχουν καμια αντιπυραυλικη προστασια….Κανενα π.ν ναυτικο στον κοσμο δεν εχει τετοια φιλοσοφια ουτε εχω δει κανενα τοσο κακο εξοπλισμενο πλοι οπως αυτα των γαλλων….

aris32

η φιλοσοφια του Γαλλικου Ναυτικου και οι προκλησεις που εχει να αντιμετωπισει ειναι διαφορετικου ειδους απο το δικο μας . καταρχας δεν επιχειρει σε αντιστοιχο νησιωτικο συμπλεγμα οπως το αιγαιο . δευτερον ειναι ναυτικο που κανει επιχειρησεις σε ολο τον κοσμο τριτον η ναυτικη του δυναμη δεν στηριζεται στα κυρια πλοια επιφανειας αλλα στο αεροπλανοφορο και τα πυρηνικα του υποβρυχια . οποτε χρειαζεται 4 πλοια αντιτορπιλικα για ΑΑ αποστολες (εχει 2 horizon και συντομα 2 fremm freda) ηθελε 9 fremm asw για προστασια των υποβρυχιων του αλλα και του αεροπλανοφορου του με δυνατοτητας στρατηγικης κρουσης και αφου πουλησε τις 3… Read more »

NIK-PAO-13

…===== καταρχας δεν επιχειρει σε αντιστοιχο νησιωτικο συμπλεγμα οπως το αιγαιο . δευτερον ειναι ναυτικο που κανει επιχειρησεις σε ολο τον κοσμο τριτον η ναυτικη του δυναμη δεν στηριζεται στα κυρια πλοια επιφανειας αλλα στο αεροπλανοφορο και τα πυρηνικα του υποβρυχια===== —Μα ειναι επιχειρημα αυτο;;;Δηλ τα αμερικανικα πλοια επιχειρουν στο Αιγαιο που εχουν πανω τους απο 2 αντιπυραυλικα συστηματα;;; Οι αμερικανοι κ αν εχουν πυρηνικα υποβρυχια κ αεροπλανοφορα….κ παρα πολλα κ οχι 1 οπως εχουν οι γαλλοι…Αλλα τα πλοια τους τα εξοπλιζουν σωστα….οπως κ καθε πολεμικο ναυτικο στον κοσμο….εκτος απ το γαλλικο που εχει αλλη φιλοσοφια…. Δες τους αυστραλους τους… Read more »

aris32

οι γαλλοι απο την εποχη του ντεγκωλ αγαπητε εχουν το δικο τους θελω στα εξοπλιστικα και γενικα στο θεμα ενοπλες δυναμεις. τους βλεπεις οτι τα θελουν ολα γαλλικα . καποια στιγμη ο ντε γκωλ ειχε πει μεχρι και οι βιδες να κατασκευαζονται στην Γαλλια ή κατι τετοιο τελως παντων . Οι Αμερικανοι αγαπητε μου πανε παντου για παντου εχουν λογο . Οι Γαλλοι που εχουν λογο ; αν γινει κατι εδω Αιγαιο θα στειλουν οι Γαλλοι ναυτικο ; οχι Αν γινει κατι στην Ταιβαν θα στειλουν οι Γαλλοι ναυτικο οχι . θα στειλουν εκει που εχουν συμφεροντα και εκει που… Read more »

NIK-PAO-13

-Εγω δεν εχω κανενα θεμα αν το πλοιο ειναι γαλλικο-γερμανικο-ιταλικο κλπ….εγω θα ηθελα να ειναι ενα σωστα εξοπλισμενο πλοιο να καλυπτει τις αναγκες του π.ν…διοτι αυτα τα πληρωνουμε οι Ελληνες φορολογουμενοι. -Σεβαστο αυτο που κανουν οι γαλλοι….αυτοι το κρατος τους κ την βιομηχανια τους κοιταζουν κ θελουν να στηριξουν..εμεις ομως πρεπει να βλεπουμε τι συμφερει εμας οχι τους γαλλους.. Οποτε οποια χωρα θελει να πουλησει κατι την Ελλαδα πρεπει να προσαρμοζεται στα δικα μας θελω κ οχι εμεις στα δικα τους…Αυτο νομιζω το καταλαβαινεις κ δεν ειναι κατι startrek….. -Το να βαλεις ενα ΡΑΜ πανω στο πλοιο κ το να… Read more »

Aris

Αυτά δεν είναι τα πλοία με εμπορικές προδιαγραφές;;;

epampapas

Και τι να σημαίνει αυτό ακριβώς άραγε;

GMT-I

Εμπορικά πρότυπα ναυπήγησης όχι εμπορικές προδιαγραφές. Και τον τελικό έλεγχο έχει το ναυτικό της Δανίας που επιτηρούσε όλο το πρόγραμμα. Ουσιαστικά δλδ προμηθεύτηκε από ναυπηγεία λύσεις που ναι μεν χρησιμοποιούνται για ναυπηγήσεις εμπορικών πλοίων αλλά κάνουν και για στρατιωτική χρήση(δεν προτίμησε για το κάθε κομμάτι να αναπτύξει κάποιο υλικό ή μέθοδος απλά ως στρατιωτική λύση). Αυτό δεν μειώνει καθόλου την στρατιωτική του αντοχή ή ικανότητα.

CKfurious

Δες το σχόλιο 131152 του ivychris στο ακόλουθο
https://www.ptisidiastima.com/thales-arrowhead-140/

d.b

Προδιαγραφές; Εμπορικου πλοιου Ή πολεμικου;

epampapas

Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Βέβαια μιλάμε για πλοία με κύριο ρόλο την αντιαεροπορική άμυνα. Δεν έχουν συρόμενο σόναρ για
παράδειγμα. Επίσης δεν έχουν CODAG.

Ενδιαφέρουσα πηγή για πληροφορίες εδώ:
https://www.ft.dk/samling/20141/almdel/FOU/bilag/20/1417702.pdf

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για πλοία αντιαεροπορικής άμυνας ψάχνουμε κι εμείς. Οι ανθυποβρρυχιακές τους ικανότητες μπορούν να ενισχυθούν με την προσθήκη συρόμενου παθητικού σόναρ αναβαθμίζοντας το σύστημα σε TASO – τη δουλειά έτσι κι αλλιώς θα την κάνει το ελικόπτερο. Επίσης, δεν χρειάζονται CODAG, η ταχύτητά τους είναι 29 – 30 kts. Η εμβέλεια και η οικονομία στο καύσιμο είναι απίστευτες. Οι ηλεκτρομηχανές τους μπορούν να σηκώσουν διπλάσιο φόρτο από αυτόν που καταναλώνουν όλα τα συστήματα μαζί. Γενικά η σχεδίασή τους έγινε με τρόπο που να μπορούν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε αναβάθμηση γίνει στο μέλλον. Αυτό που δεν ισχύει για εμάς είναι το κόστος. Τα… Read more »

FOX

Η τοποθέτηση sonar vds απαιτεί επανασχεδιασμό, δεν είναι εύκολη υπόθεση…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Πρόσεξε: είπα συρόμενο παθητικό (σωλήνας), όπως έχουν π.χ. οι Adelaide, όχι ενεργητικό όπως το KAPTAS των FREMM

Spirit

Sorry που επεμβαίνω αλλα τα πλοία που αναφέρεις έχουν τα ίδιο σόναρ captas 4!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οι Adelaide έχουν σόναρ κύτους Thales Spherion συνεπικουρούμενο απο συρόμενο παθητικό σόναρ ALBATROS. Καμμία σχέση με το Captas 4. Τα πλοία αυτά δεν έχουν καν θύρα στην πρύμνη για vds…

epampapas

Σοβαρό μειονέκτημα, το πιο σοβαρό ίσως, είναι ότι με μια τέτοια επιλογή δεν ‘εξαγοράζεις’ πολιτική στήριξη από μια μεγάλη ή έστω μεσαία δύναμη. Μιλάμε για κύριο οπλικό σύστημα. Αν αγοράσεις ένα κύριο σύστημα από Γαλλία προσβλέπεις και σε πολιτική υποστήριξη. Από την Δανία τι να περιμένεις, πόση πολιτική δύναμη ή αυτονομία έχει για να σε βοηθήσει; Όχι ότι πρέπει ένα κράτος να λειτουργεί απαραίτητα με αυτό τον τρόπο, αλλά σίγουρα έτσι έχουμε μάθει εδώ. Και οι Δανοί τι ΄μάρκετινγκ΄ έχουν; Τον ‘Χοσέ’ τον ξέρουν, γιατί εδώ σίγουρα τον ξέρουν Γάλλοι, Γερμανοί και Αμερικάνοι. Σχετικά με τη χρηματοδότηση, μια άλλη ιδέα… Read more »

randomname

Πόση πολιτική υποστίριξη έχουμε δει απο γερμανία;

MisCo

Ειδικα δε απο την Γερμανια…. κολλαει αυτο που λενε: με τετοιους φιλους τι να τους κανεις του εχθρους….

ShadowMan

τωρα ομως δεν μιλάμε για γερμανικά πλοια πλέον. ή αμερικάνικα ή γαλλικα θα παιξουν για πολιτικους λογους.

Fingolfin

Τα δανεικά που σε κράτησαν όρθιο ποιός στα έδωσε; Η Ρωσία; Η Κίνα; Δε νομίζω. Απλά εμείς γκρινιάζουμε γιατί τα θέλαμε χωρίς μέτρα, έτσι γιατί είμαστε ωραίοι.. Δώσε λεφτά Μέρκελ να πάρω cayenne..

MisCo

Ερρμμμ, εμεις κρατησαμε ορθιους αυτους…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η “πολιτική στήριξη” θα αντιμετωπίσει τους Τούρκους ή οι Ε.Δ. και τα οπλικά μας συστήματα; Η αναζήτηση “πολιτικής στήριξης” μας έφτασε εδώ που είμαστε σήμερα…

filon26

Πολιτική στήριξη μπορεί να είναι μια απόφαση για οικονομική στήριξη όταν χρεοκοπείς, μπορεί να είναι η υποστήριξη του οπλοστασίου σου ή και ένα κλείσιμο του ματιού ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις χωρίς μελλοντικές κυρώσεις. Οι μικρές χώρες μπορούν να ενισχύουν την διαπραγματευτική τους θέση με την ενίσχυση των ΕΔ τους, αλλά ιστορικά χρησιμοποιούν τα όπλα τους μόνο αν τα συμφέροντά τους ταυτιστούν με αυτά μιας μεγάλης δύναμης, δηλαδή αν εξασφαλίσουν πρώτα πολιτική στήριξη. Εκτός βέβαια αν έχεις πυρηνικά και έχεις πείσει τους πάντες ότι είσαι αρκετά τρελλός να τα χρησιμοποιήσεις, αλλά προφανώς αυτό δεν αφορά την Ελλάδα.

Αναγνωστης

Αγαπητε Επαμ, πιο πιθανο ειναι να στειλει f 16 και ειδικες δυναμεις υπερ μας η μπαρουτοκαπνισμενη Δανια παρα η Γερμανια, μη σου πω και η συμμαχος Γαλλια. Οι απογονοι των βικινγκς συμμετεχουν ενεργα σε διαφορα μετωπα, δεν ειναι καθολου αστειο να εχεις τη Δανια ως φιλο και πραγματικο συμμαχο. Αυτοι και οι Γαλλοι κατι μπορει να κανουν τη δυσκολη στιγμη ακομη και σε επιχειρησιακο επιπεδο{βλ Μακρον θες να σου στειλω φρεγατες αλεξη} . Ηνωμενο βασιλειο, Γερμανια, Ολλανδια θα αρκεστουν στα deeply concerned.

JohnnyB

Αυτή η νοοτροπία είναι που πρέπει να εκλείψει απο τον Έλληνα. Χτες. Απορώ με το θράσος σου να ξεστομίζεις τέτοια πράγματα μετά απο τόσες εξοπλιστικές γκάφες που αποδεδειγμένα έχουν βλάψει προϋπολογισμούς δεκαετίων και μας έφεραν σήμερα στην ανάγκη πολιτικής στήριξης απο συμμάχους που απο τύχη και κακά συναπαντήματα της Τουρκίας μας φέρνουν να έχουμε πλέον κοινά συμφέροντα. Τρία βήματα χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει απο αυτόν τον φαύλο κύκλο. Το πρώτο πρέπει πάντα να είναι η αποκατάσταση της στρατιωτικής δύναμης και η απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή απο την πολιτική ηγεσία. Τα αλλα δύο που αφορούν οικονομία και διπλωματία έρχονται… Read more »

Mitsos_Mantzos

Σήμερα είπε στο κεντρικό δελτίο του Alpha ότι ο Μητσοτάκης συμφώνησε με τον μακρόν για δύο μπελχαρες με σκαλπ.

MisCo

Απο την τσεπη του τα βαζει? Οχι. Τον νοιαζει που μας λειπουν ακομα 12 πλοια? Και παλι οχι. Hakuna Matata λοιπον.

Γιατι ως γνωστον, 2 κουκοι φερνουν την ανοιξη…

Mavi70

[email protected] Πες τα Χρυσόστομε!!Για να μην πω στο τέλος προκειμένου να μην φωνάζουν οι Γερμανοί για τις Γαλλικές Φρεγάτες πάρουμε 4 Μεκο Α-200!!Και ύστερα κλαίμε γιατί δεν μας βοηθάει η Αμερική.

Mitsos_Mantzos

Δεν το λέω γιατί υποστηρίζω κάποιον πολιτικό, ούτε αν είναι σωστή αγορά ή όχι δεν γνωρίζω από πλοία, το ανέφερα απλά σαν είδηση.

MisCo

Κανεις δε σε προσαπτει τιποτα αγαπητε Mitso. Εγω απλα σχολιαζω το 2 τεμαχια της ειδησης…. σε συνδυασμο με τον τεραστιο λογαριασμο που θα προκυψει απο αυτη την κακιστη επενδυση.

Δεν θα ασχοληθω καν με το αν εχουν 16 ή 32 κελια, αν εχουν laser κλπ κλπ… γιατι εκει ψιλιαζομαι οτι ισως εχουμε νεα κλάμματα.

Fingolfin

Με 1.5 δις γαλλικό δάνειο θες 12 πλοία; Μάλιστα.

MisCo

συ ειπας… εγω απλα ειπα οτι μας λειπουν 12 πλοια ακομα. Εννοωντας προφανως οτι πρεπει να γινει ποιο χρηστη διαχειριση των χρημάτων που διατιθενται και να παρουμε οτι περισσοτερο μπορουμε.

2 κομματια ΜΟΝΟ Belharra, επιχειρησιακα ειναι ψιλοτρυπα στο νερο, και θα αυξησουν κατακορυφα στο ΠΝ τα κοστη συντηρησης μιας και πρεπει να χτισουμε νεα υποδομη, νεα στοκ ανταλλακτικων, κλπ. Θα επρεπε να σχεδιασουμε σε βαθος δεκαετιας για την αντικατασταση του στολου και να επιλεξουμε αναλογα.

SpaceMan

Μα γιατί δεν κάνουμε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Σώρα για ένα 50% της τράπεζας της Ανατολής να λύσουμε όλα μας τα προβλήματα μονομιάς;

sotbak

χαχαχα!!!! καλό! έχεις χιούμορ!!!

SpaceMan

😎 😎 😎

randomname

Να ρωτήσω κάτι εγώ; Ο τίτλος think out of the box από που προκύπτει απο την στιγμή που το άρθρο περιγράφει πως το πλοίο κάνει τα πάντα και συμφέρει;

ShadowMan

θα σου πώ εγώ, δεν θα πεσει συμβολαιο σε αμερική ή γαλλια!
ε το λές Out of the box

FOX

Δεν κάνει τα πάντα το πλοίο και έχει θέματα στο κομμάτι ASW

Digenis

Δεν εχει νοημα …η συζητησε γινετε 15 χρονια
.το κουρασαμε πολυ το θεμα .Βρειτε οτι μπορειτε απο πληροφοριες για τον οπλισμο ,αριθμους και την συμφωνια για τις μπελχαρα να το συζητησουμε.

MisCo

αμα βρουμε αναλυτικα πληροφοριες, το πιθανοτερο ειναι να φτιάξουμε κολυβα μετα για το ΠΝ.

dimitrov

Εσείς αγαπητέ πιάσατε ακριβώς την ουσία του θέματος η οποία είναι να δουλέυουμε τους Γάλλους και να μην αγοράζουμε τπτ γενικώς. Υπόσχεση δλδ έναντι προστασίας. Το τρικ ξεκίνησε – και συνελήφθη ως ιδέα – από τον Κωστάκη τον ακάματο και τον Βαγγέλα και συνεχίζεται ως τώρα. Ο απέλθων πρωθυπουργός μάλιστα έβαλε τον κυρ Φώτη καμικάζε προκειμένου να κάψει το θέμα, μάλλον όταν ο “μπράβο Πάνο” και οι Γάλλοι τον έφτασαν κοντά στις υπογραφές. Τώρα με Μητσοτάκη διακινδυνεύω την πρόβλεψη πως θα συνεχιστεί αυτή η κωστακοκαραμανλική παράδοση. Μέχρι τουλάχιστον να το πάρουν απόφαση οι Γάλλοι πως πρέπει οι ίδιοι να προστατεύσουν… Read more »

Θρακιώτης

Έχω ξαναγράψει οτι αφού δεν έχουμε πολλά λεφτά πρέπει να κοιτάμε όλες της πιθανές λύσει αλλά και τι κάνουν αλλά κράτη με μικρό προϋπολογισμό και παρόμοια συμφέροντα. Σαν το Ισραήλ για παράδειγμα με της Saar6, τύπου ΜΕΚΟ 100. Σε παρόμοια τιμή, μικρωτερου εκτοπίσματος, αλλά με ισχυρότατο ραντάρ εφάμιλλο του ΑΕGIS, αντιπλοικους πύραυλους και αντιεροπορικους πυραύλους όσους έχουν όλες η κορβέτες και φρεγατες μαζί σε ένα πλοίο, που να μιλάμε για τέσσερα η και περισσότερα.. Κάντε για αυτό μια αφιέρωση.

Nikoss

Οτι πλοιο και να παρουμε θα πρεπει να ειναι 4 μοναδες τουλαχιστον,ας βαλουμε ολοι πλατη,εχω ακουσει οτι με δυο ευρω το μηνα σε καθε κινητο μαζευουμε 400εκ καθε χρονο,αξιζει τον κοπο,ας μην παρακαλαμε εφοπλιστες και αλλους,να βαλουμε ολοι πλατη για την ενισχυση των ΕΔ..

ShadowMan

Ο ελληνικος λαός δεν ειναι ετοιμος για κάτι τετοιο. Η αμυνα ειναι το τελευταιο που τον απασχολει.

nigozs

Υπάρχει παρελθούσα συνεργασία με τους Δανούς για τα κλάσης Osprey ή Πυρπολητής, όπως είναι γνωστά στο ΠΝ.
Βέβαια με κάποιες μελέτες του Πολυτεχνείου τα πλοία αυτά βελτιώθηκαν και αποτελούν πλοία πρώτης γραμμής, χωρίς αντιπλοικους βέβαια (δυστυχώς).
Υπάρχει η εμπειρία των αρματαγωγων, όπου τοποθετήσαμε αναχορηγια και τα πυροβόλα oto melara με σχεδιασμό Ελληνικών ναυπηγείων.
Υπάρχει η δυνατότητα πάντως.
Χρήματα ?

MisCo

Χρηματα? Αν κλεισαμε Γαλλια, δεν εχει μεινει φραγκο ουτε για τορπιλες στα 214.

Anios

Πολύ κατατοπιστικό άρθρο και το πλοίο μοιάζει θαυμάσια λύση για μας. Σαφώς και το γαλλικό θα είναι σούπερ, αλλά και με τεράστια διαφορά στην τιμή. Ό,τί πρέπει για ποιότητα και ποσότητα το δανέζικο. Επιπλέον, κι αν δεν είναι [email protected], και τί έγινε; Καλύτερα είναι αυτά με τα οποία κάνουν όσα κάνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο, ή, όταν θα φτιάξουν το νέο δικό τους, τόσο καλύτερο θα είναι από τα δανέζικα? Και μάλιστα, αφού θα έχει καλυφθεί όσο γίνεται το χάντικαπ των αριθμών; Καλά θα ήταν να είχαμε 6-8 [email protected], 30-50 f-35, το θέμα όμως είναι, μπορούμε;

Silverakos

Η Ελλάδα χρειάζεται πολλά πλοία γιατί όλος ο στόλος της είναι γερασμένος. Σε μια δεκαετία το πολύ πρέπει να έχει αποσυρθεί το σύνολο σχεδόν αν εξαιρέσουμε 214 και svita των πλοίων. Συνεπώς χρειάζεται πλοία με μικρό κόστος που να μπορεί να κατασκευαζει εγχώρια. Αυτό απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό που λείπει…. Δεν είμαι υπέρ των γαλλικών φρεγατών. Είναι πολύ ακριβές. Η παραπάνω λύση του άρθρου θα ήταν ιδανική, όπως και ένας τύπος μαχητικού Γ γενεάς F18 η F16 όπως και τόσα άλλα. Αλλά πως θα πειστεί μια χώρα να δει σοβαρά την Αμυνα της σαν την Ελλάδα! Μάλλον με μια νέα εθνική… Read more »

ShadowMan

συμφωνω αλλά με τρομάζει το να βασιστουμε σε ελληνικά ναυπηγεια για την κατασκευή τοσο σημαντικών μοναδων της αμυνας μας. τα παραδειγματα ειναι πολλά….

npo

Χωρίς να ξέρω, φοβάμαι οτι αυτά τα πλοία δεν είναι φτιαγμένα για μάχη εναντίων ισχυρού αντιπάλου. Αν δεχτούν ένα πλήγμα θα λαμπαδιάσουν. Δεύτερον, δεν προσφέρουν διασυνδεσιμότητα, δλδ τους λείπει ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής ισχύος στις μελλοντικές μάχες. Καμιά φορά το φτηνότερο είναι ακριβότερο… Τα πλοία που σίγουρα έχουν αξία για μας (γιατί όπως πάει το πράγμα μας βλέπω να πολεμάμε) είναι οι FFG(X). Αν μπούμε στο πρόγραμμα δίπλα στο Αμερικανικό ναυτικό, τις πάρουμε σε ικανό αριθμό – πχ 10 ή 12 τον αριθμό, με παραλαβές σε βάθος χρόνου απ το 2026 ως το 2038- μειώνεται και το κόστος κτήσης. Το ερώτημα… Read more »

Steve

Δεν προσφέρει διασυνδεσιμοτητα η [email protected] που θα έχει link 16 και θα ειναι πίτα σε αισθητήρες, top radar, και σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου???
Οι αμερικανοι ακομα δε το διαλεξαν το νεο πλοιο και αν δεν κανω λάθος ειπαν θα ναυπηγησουν πρωτα τα δικα τους… Μεχρι τότε τι θα εχουμε στο Αιγαίο? 4 μεκο? Και τι οπλα θα μας αποδεσμευσουν οι αμερικανοι sm3? Δυσκολα…

Kimon

Sm 3 δεν χρειαζόμαστε, καθώς δεν έχουμε θέσει την αντιβαλιστική άμυνα στο ΠΝ (εδώ που τα λέμε δεν έχουμε θέσει την αντιβαλιστική άμυνα πουθενά ακόμη απλά βασιζόμαστε στους patriot της ΠΑ) sm 2 μας αποδεσμεύουν που χρειαζόμαστε, αλλιώς δεν θα μας προωθούσε η LM τις lcs με αυτούς τους πυραύλους στην πρόταση της..

CKfurious

Είπαμε είναι κατασκευασμένες από ατσάλι 100%

Στις άλλες η υπερκατασκευή είναι από αλουμίνιο οποτε μάλλον αυτές θα λαμπαδιάσουν σε πλήγμα και μάλλον θα ραγίζουν νωρίτερα από τις δανέζικες

Για τη διασυνδεσιμότητα:

Μπορεί άνετα να τοποθετηθεί link11/16/22

Οι 3 μη εksυχρονισμενες S έπρεπε να είχαν ήδη φύγει ενώ οι υπόλοιπες 6 S πρέπει να φύγουν μέχρι το 2030 το αργότερο

Θα ιάνει 50+ χρονων τότε

Με 4 MEKO θα μείνουμε μονο?

Από που θα επιχειρούν τα ελικόπτερα που λες

Από βάσεις ξηράς?

sotbak

η μόνη ένσταση των περισσοτέρων για τις Μπελχάρες, μεταξύ αυτών και εμού, δεν είναι το πλοίο αυτό καθεαυτό και τα σύγχρονα συστήματά του αναμφιβόλως, αλλά τα λίγα όπλα. Αν η ΠΤΗΣΗ λέει ότι θα έχει 32 ΑΣΤΕΡ τότε αλλάζουν τα δεδομένα, αλλά η τιμή είναι αρμυρή….

NIK-PAO-13

φιλε sotbak…δεν ειναι μονο οτι εχει λιγα κελια….ακομα κ 32 ειναι λιγα διοτι πρεπει να εχεις πυραυλους μεση κ μεγαλης ακτινας…δηλ 16 αστερ 15 κ 16 αστερ 30……εναντι 32 SM-2 K 24 ESSM…. που εχει το δανεζικο …αλλα δεν εχει κ αντιπυραυλικο συστημα…. -αντε κ του βαζεις ενα ciws…..κ το λυνεις …… δεν νομιζεις οτι αν απ την γαλλικη διαμορφωση των 16 κελιων χωρις ciws ….να παμε σε 32 κελια με ciws …η ταχυτητα απ τους 25 κομβους …θα πεσει ακομα παρακατω;;; -τα προβληματα λοιπον δεν ειναι οτι ειναι αοπλο πλοιο…εχει κ αδυναμους κινητηρες…. επισης για να ερθει στην δικια… Read more »

sotbak

φίλε ΝΙΚ-ΡΑΟ-13, από την πρώτη στιγμή έγραψα πολλαπλά σε διάφορες αναρτήσεις μου στην ΠΤΗΣΗ (και μόνο σε αυτή, αλλού δεν γράφω) ότι είμαι αντίθετος στην επιλογή Μπελχάρα (πολύ ακριβές, λίγα όπλα & μόνο 2 πλοία=καμία ανατροπή δυνάμεων). Μάλιστα τη χαρακτήρισα γαλλική “στρακαστρούκα” αφού για μένα είναι πλοίο μακέτο και έτερος αναγνώστης/σχολιαστής της Πτήσης με ειρωνεύτηκε επειδή αλλού εκθείασα τα Μ-2000 (γαλλικά και αυτά) και όχι τη Μπελχάρα……Το ένα είναι δοκιμασμένο Α/Φ για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο και το άλλο είναι ένα σχέδιο όπως και η ΑΛΣ. Όμως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με πολιτικά κριτήρια, δηλαδή καθοδηγούμενες από… Read more »

NIK-PAO-13

με 32 sm-2…..k 24 ESSM …κ ciws k 8 χαρπουν η εξοσετ …κ δεν κανουν για μαχη;;;κ κανει η μπελαρα με συνολικα 16 αα πυραυλους χωρις κανενα αντιπυραυλικο συστημα;;;; εγω σου λεω οτι η μπελαρα σε περιπτωση πολεμου δεν θα αντεξει ουτε 1 ωρα στο Αιγαιο…….μια τετραδα εξοσετ θα φαει κ θα χαιρετησει κανονικα…..ασε που αν ριξει 6-7 αα πυραυλους θα φυγει διοτι μετα δεν θα εχει να αμυνθει…. καλα οτι αυτο το πλοιο δεν θα βγει αν.μεσογειο ειναι δεδομενο…. τελος με 16 κελια…τι συνθεση αα πυραυλων θα εχει;;;8 μεγαλης ακτινας κ 8 μεσης λογικα…. με λιγα λογια εχουμε κανει… Read more »

GK_

Ακουγεται πολυ ομορφα σαν ιδεα. Θα πρεπει ομως να παρατηρησω ορισμενα πραγματα: 1ο) τεχνολογικα, σε οτι αφορα το οπλικο συστημα σαν συνολο αποτελουν την παλια γενια και οχι εναν νεοτερισμο, οπως συμβαινει με τις νεοτερες σχεδιασεις οπως πχ FFG(X), FDI/FTI. Ειναι φανερο οτι ο συνδιασμος των συστηματων ρανταρ και οπλων με τα σημερινα δεδομενα δεν ειναι πλεον “state of the art” οπως ειναι το επιθυμητο, αλλα και το απαραιτητο, εαν λαβουμε υποψη οτι τα ελληνικα πλοια θα μπουν σε υπηρεσια σε καποια στιγμη περιπου στα μεσα της επομενης δεκαετιας, δηλαδη περιπου 20 ετη μετα την ελευση του συνδιασμου οπλων και… Read more »

CKfurious

Μερικά σχόλια εν συντομία λόγω έλλειψης χρόνου: 1) Πράγματι ο συνδυασμός APAR/SMRT-L είναι μια γενιά πίσω από το SEA FIRE το γράφω άλλωστε παρακάτω Όμως εξακολουθεί να παραμένει αποτελεσματικότατος Πόσους στόχους μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα το APAR? https://en.wikipedia.org/wiki/Active_phased_array_radar missile guidance using the Interrupted Continuous Wave Illumination (ICWI) technique, thus allowing guidance of 32 semi-active radar homing missiles in flight simultaneously, including 16 in the terminal guidance phase 16 Όσους ακριβώς και το SEA FIRE!! Δεν αναφέρω τa max detection ranges όπου πλεονεκτεί το SMART-L Επιπλέον τα APAR/SMARTLλειτουργούν σε διαφορετικές συχνότητες βελτιστοποιημένες για τη λειτουργία τους Τα συστήματα είναι δοκιμασμένα και… Read more »

NIK-PAO-13

Φιλε CKfurious συμφωνω απολυτα μαζι σου…..6 τετοια πλοια θελαμε [κ 4 αναβαθμισμενες μεκο] κ ειχαμε κλεισει το θεμα…

επισης μου αρεσει πολυ ο εξοπλισμος του πλοιου….32 SM2……..24 ESSM…..1-2 CIWS….κ ολα αυτα σε πολυ καλυ τιμη…..

GK_

Χωρις να θελω να θεωρηθω σαν «ειδημονας» υπαροχυν ορισμενα σημεια που ειναι απαραιτητο να εχουν μια ιδιαιτερη προσοχη. 1ο) ο συνδιασμος APAR/SMARTL μελετηθηκε και σχεδιαστηκε για να φορεθει σε πλοια μεγαλου εκτοπισματος και μηκους, εξαιτιας του σημαντικου ογκου που καταλαμβανουν. Για να μην τουμπαρει το πλοιο με το πρωτο κυμα ειναι υποχρεωτικο να εχει καποιες ελαχιστες διαστασεις που να επιτρεπουν να αποφευκτει αυτη η «λεπτομερεια». Εαν παρατηρησες μεχρι σημερα μονο 3 σχεδιασεις εχουν τα SMARTL. Οι ολλανδικες (https://en.wikipedia.org/wiki/De_Zeven_Provinci%C3%ABn-class_frigate), οι Δανεζες, οι Ιταλογαλλικες (https://en.wikipedia.org/wiki/Horizon-class_frigate). Ολες διακρινονται απο αυτο χαρακτηριστικο. Οι νεοτερες σχεδιασεις χαρις στην εξελιξη της τεχνολογιας επιλεγουν να λυσουν το… Read more »

Mavi70

 GK_ Από όλα όσα γράφτηκαν εσύ έκανες την πιο σωστή ανάλυση για το πραγματικό κόστος που θα έχουν τα πλοία αυτά για το Π.Ν.Τα 350 εκ είναι για το κουφάρι του πλοίου μαζί με τις μηχανές. Το κόστος πέφτει αν υπάρχει κάποιο μεταχειρισμένο οπλικό σύστημα που θα του βάλεις αλλιώς χαιρετίσματα.Τα radar smart /L είναι μια τεχνολογία πίσω από το seaffire των Bel. Το πολεμικό ναυτικό με την αγορά των Bel θέλει στην ουσία να πάει ένα επίπεδο επάνω στις εξελίξεις της ναυτικής τεχνολογίας, τα μεγάλα ερωτήματα για εμένα είναι πολλά ,είναι αμείλικτα και παραμένουν.Με 2 πλοία δεν μπορείς να… Read more »

ivychris

Δεν υπάρχει πουθενά σε καμία βιβλιογραφία, ούτε καν στο Βρετανικό RINA (Royal Institute of Naval Architects), ούτε στα αμερικανικά data records, ότι τα οπλικά συστήματα ενός πολεμικού πλοίου εκτοπίσματος έως 5-6.000tn ξεπερνούν το 30-35% του συνολικού κόστους.

Mavi70

 ivychris Φίλε μου εγώ βρήκα ένα δημοσίευμα που μιλούν οι ίδιοι οι Δανοί που υποστηρίζουν ότι το πλοίο κοστίζει 340εκ δολάρια. Και αναλύουν την δαπάνη σε 207εκατ. σε όπλα,αισθητήρες ηλεκτρονικά και 133εκ σε σκαρί μηχανές. Είναι δημοσίευμα του 2017 και μιλούν γα τον διαγωνισμό του US navy FFG(X) στον οποίο αποκλείστηκαν. Βεβαία η τιμή που έδωσαν στους Αμερικάνους ήταν τιμή για κατασκευή του πλοίου στα Maersk’s Odense shipyard και δεν ξέρω για πόσα κομμάτια που λογικά θα μείωναν το κόστος προς τα κάτω(20 τουλάχιστον).Αν φτιάχνονταν άλλου το παραδέχονται και μόνοι τους ότι θα κόστιζαν παραπάνω. Οι κακές γλώσσες λένε για… Read more »

ShadowMan

πολύ ωραια τα λές. και για τους σκαλπ εχεις δικιο αλλά εγω θα γουσταρα παντως

CKfurious

Λοιπόν my dear forumites: Τα πλοία αυτά είναι εξαιρετικά από άποψης κόστους αποτελέσματος Εάν δυστυχώς οι αποφάσεις δεν λαμβανοντουσαν με πολιτικά κριτήρια θα έπρεπε να κοιτάγαμε προς τα εκεί δεδομένων των οικονομικών και επιχειρησιακών καταστάσεων 1 Belhara= 1billion = 2-3 Iver Huitfield!! Σε κάθε περίπτωση εφόσον το επιτόκιο στο δεκαετές είναι εksαιρετικα χαμηλό (1.8%?) δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε τέτοια υποχρέωση στους γάλλους Ας μας βοηθήσουν με τα M2000 στο κατν κάτω Επί των πλοίων: Δεν είναι κατασκευασμένα με εμπορικές προδιαγραφές Είναι κατασκευασμένα με εμπορικές πρακτικές Θα δώσω πιο συγκεκριμένα στοιχεια σε απάντηση σχολιου Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους :(APAR/SMART-L) https://en.wikipedia.org/wiki/Active_phased_array_radar https://en.wikipedia.org/wiki/SMART-L… Read more »

npo

Την απόφαση ελπίζω να την πάρει το ναυτικό, οι πολιτικοί ας θέτουν τους χρηματικούς όρους και τους στρατηγικούς στόχους. Ωστόσο έχω να παρατηρήσω τα εξής. Πράγματι είναι εντυπωσιακό πλοίο. Είδες όμως τι έπαθε η νορβηγική φρεγάτα. Κακά τα ψέματα, πλην ίσως των Άγγλων οι λοιποί Ευρωπαίοι δεν φτιάχνουν πλοία για πόλεμο. Γι αυτό και το Αμερικανικό ναυτικό απαίτησε απ την Fincantieri δομικές ενισχύσεις στις ΦΡΕΜΜ ώστε ν’ αυξηθεί η επιβιωσιμότητα. Αυτό εμένα μου λέει πολλά για τις Ευρωπαϊκές σχεδιάσεις. Προσωπικά δεν θέλω να δω σε περίπτωση πολέμου 150 ναύτες να πηγαίνουν άπατοι μαζί με εκατοντάδες εκατομμύρια όπλων κι ναυτικής ισχύος… Read more »

CKfurious

Η Νορβηγική φρεγάτα:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fridtjof_Nansen-class_frigate

Βασίζεται στη ισπανική

https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81lvaro_de_Baz%C3%A1n-class_frigate

Καμια σχέση με τη Δανέζικη!

Επίσης οι ʼγγλοι φέρονται να έχουν διαλέξει σκάφος που βασίζεται στις δανέζικες!

Οι μονάδες που έχει το αμερικανικο ναυτικό είναι πολύ μεγάλες για μας
Το LCS βγήκε μάλλον αποτυχημένο ενώ FFGX το έρχεται πολύ αργά για μας

filon26

Οι Άγγλοι φαίνεται να επιλέγουν την Arrowhead 140 που είναι μια βελτιωμένη Huitfeldt, αυτό είναι σωστό. Με την διαφορά ότι φαίνεται να την επιλέγουν βασικά απέναντι στο Leander, μια βελτιωμένη εκδοχή κορβέτας (η οποία υπηρετεί με το ναυτικό του Ομάν), ουσιαστικά έκδοχο των OPV κλάσεως River. Αυτό είναι ενδεικτικό και για τον ρόλο που την θέλουν, που δεν είναι άλλος από πλοίο συνοδείας, σχετικά περιορισμένου κόστους. Ο κορμός των μονάδων επιφανείας (Τ23) δεν θα αντικατασταθεί 1 προς 1 από τις Τ26. Το Βασιλικό Ναυτικό θα στηρίζεται στις Τ45 για AAW και Τ26 για ASW. Η βελτιωμένη Huitfeldt απλά θα αντικαταστήσει… Read more »

CKfurious

Για την ακρίβεια μονο το hull επιλεγουν από τις I-H

Βασικά έχουν ξεμείνει με 9 πλοία επιχειρησιακά αυτή τη στιγμή

Δεν θα έλεγα πως είναι στα καλύτερα τους για να τους λάβουμε στα σοβαρά υπόψη

George

Και η FTI είναι low end design σχετικά με τις FREMM που κι αυτές είναι scale down (φρεγάτα) ως προς τις δυνατότητες ενός αντιτορπιλικού όπως τα Horizon. Οι FTI είναι απλά πιο σύγχρονη από την Δανέζικη και πιο ολοκληρωμένη (πχ ASW) ενώ η Δανέζικη είναι optimized για α/α περιοχής Στα μισά λεφτά όμως και με πολλά συστήματα/όπλα που ξέρει το ΠΝ Το σωστό θα ήταν να ξεπληρωθεί το γραμμάτιο στους Γάλλους από την ΠΑ και όχι να μείνει το ΠΝ με δυό νέα καράβια και 4 μερικώς (κι αν) εκσυγχρονισμένα (ΜΕΚΟ) Κάνει αναλογικά το ίδιο λάθος με τη ΠΑ που… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε τι ακριβώς είναι “βελτιωμένη” η Arrowhead 140 σε σχέση με την Huitfeldt; Είναι υποδεέστερη σε ραντάρ, Α/Α πυραύλους, ακόμα και σε μέγεθος/εκτόπισμα γιατί όπως λες προορίζεται για πλοίο συνοδείας. Ρίξε μια ματιά στα σχέδια/περιγραφές της Arrowhead για να το διαπιστώσεις.

filon26

Οι Άγγλοι εξελίσσουν την πλατφόρμα (το ίδιο το πλοίο και τα βασικά συστήματα). Η Arrowhead μπορεί να βασίζεται στη Δανέζικη σχεδίαση του κύτους (όχι την διαμόρφωση), αλλά στην ναυπήγησή της θα υπάρχουν βελτιώσεις και θα ενσωματωθούν υποσυστήματα που θα εξελίσσουν την αρχική σχεδίαση. Η πλατφόρμα επομένως επάνω στην οποία θα γίνει η ολοκλήρωση των συστημάτων και τον όπλων, θα είναι ανώτερη από την αντίστοιχη αυτής των Δανών. Η Arrowhead θα έχει τεχνολογίες που αποτελούν εξέλιξη αυτών που χρησιμοποιούνται στις Τ23 και διαφορετικό CMS. Το γεγονός ότι το κόστος θα διατηρηθεί χαμηλό, οφείλεται στο γεγονός ότι η διαμόρφωση της Αγγλικής πλατφόρμας… Read more »

Doric

Όχι,όχι,εμείς στην μπανανία που λέγεται Ελλάδα θέλουμε μόνο high end μακετα που στα χαρτιά είναι κορυφαία κ ας μην τα έχει δει live ακόμη κανείς…Και επειδή μας παίρνει θα βάλουμε όλα τα χρήματα (που δεν έχουμε) και θα πάρουμε δύο επειδή ο Μητσοτάκης τα υποσχέθηκε στον Μακρόν …Αυτά περί “αγοράς υποστήριξης και επιρροής” είναι νομίζω αστεία,και οποίοι πραγματικά τα πιστεύουν είναι τουλάχιστον ανόητοι για να μην πω τίποτα πιο βαρύ.Ο Αμερικάνος ,όπως και ο Γάλλος θα σε υποστηρίξει μονο αν έχει συμφέρον ο ίδιος,το έχουμε δει πολλάκις.Οποτε δεν αγοράζεις τίποτα.Οσον αφορά τα περί της κατασκευής των πλοίων,θα πρεπε να γνωρίζετε… Read more »

npo

Το LCS δεν μας κάνει. Αλουμινοκατασκευή. Λαμπάδα. Τι κάνει την Δανέζικη καλύτερη απ την Νορβηγική? Δεν ξέρω, ρωτάω. To πρώτο FFG(X) θα πλέει το 2026 και μετά θα παραδίδονται δύο τον χρόνο. Αν χωθούμε κι εμείς με καλό αριθμό μπορούν να παραδίδεται επιπλέον μία κάθε 2 χρόνια. Αρα αν υποθέσουμε πως δεν θα πάρουμε την πρώτη, το 28, το 30 κλπ κλπ Η Δανέζικη πότε θα είναι έτοιμη η πρώτη? Πάντως για μένα η επιβιωσιμότητα είναι πολύ βασικό. Κι ενώ μ’ άρεσαν οι Γαλλικές, όταν άκουσα οτι δεν πληρούν τα Αμερικανικά στάνταρ και θα χρειαστούν ενισχύσεις με ζώσαν τα φίδια..… Read more »

sotbak

+1 από μένα

ShadowMan

Η ΠΤΗΣΗ εχει αναφέρει πολλές φορές το κόστος της καθε μπελχάρα οπλισμένης (πλην phallanx) και ειναι λιγότερο απο 1 δις.
χωρις παρεξηγηση αλλά θα βασιστώ στα δικά τους λεγόμενα.

CKfurious

Η υπογραφή της σύμβασης για πλοία όμως μάλλον θα βασιστεί σταδικά μου δεδομένα! 750 mil το πληρώνουν οι γάλλοι επειδή είμαστε ωραίοι η προσφορα τους σε μας είναι κατά πληροφορίες στα 650 mill Πυραυλους δεν θέλεις? Βάλε 32? aster επί min 3 mill = 100 mill Τορπίλες δεν θέλεις? Βάλε επί 6* min 3 exoset δεν θέλεις? βάλε 8 επί min 4 scalp ? * 5 mill sum = min 150-180mill /ship!! Καινούργιος τύπος καινούργια συστήματα οποτε πρέπει να φτιάξεις υποδομή και αποθεμa ανταλλακτικών από το μηδέν! Επειδή είναι γαλλικό ότι έχεις για τις ολλανδικές γερμανικές μονάδες θα είναι μάλλον… Read more »

darede

Έχεις απόλυτο δίκιο στα νούμερα που παραθέτεις. Εξάλλου αυτό ήταν και το ποσό που αναφέρθηκε στις ειδήσεις του Alpha. Δυστυχώς πάνακριβο αλλα υποεξοπλισμένο πλοίο

ΓΑΤΑ

Δεν ειναι πισω η συνδυαστικη χρηση 2 radar μπαντας L & X συμφωνα με το NATO Anti-Air Warfare System study (NAAWS) για αλληλοκαλυπτομενα Volume Search Radar and MultiFunctionRadar στις τελευταιες εκδοσεις τους APAR2 και SMART-L EWC σε σχεση με ενα μοναδικο radar μπαντας S για πλοιο AAW και ας ειναι το seafire η οποιο αλλο θελει. Στην τελικη και οι Γαλλοι EMPAR + SMART-L εχουν στα AAW τους…

Spirit

Δεν παίζει με την καμιά η αναλογία 1/3, ούτε καν το 1/2 δεν νομίζω ότι έχει βάση λογικής.
Τo APAR πια ειναι εκτός παραγωγής και απαιτείται η ενσωμάτωση του APAR 2, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται.
Το πλοιο πάσχει και από σόναρ άλλες σοβαρές τροποποιήσεις και από εκεί…

zap

Τωρα μαλιστα, τωρα πραγματικα μιλαμε. Αυτη η σχεδιαση ισως αποτελει μια απο τις λιγες λυσεις για ισχυρο Ελληνικο Ναυτικο. Σε 6 χρονια θα μπορουσαμε να εχουμε 10 τετοια σκαφη συν τις 2 Μπελαρα συν 4 ΜΕΚΟ και τολμω να πω και οτι μαζεψουμε απο τα σκουπιδια των ΗΠΑ (Tico is always a favorite) για επιτελους μια ναυτικη ισχυ που θα ζηλευε καθε  blue water navy (τρομαρα μας) Με τετοια σκαφη στον στολο εχουν νοημα η δικτυακες ικανοτητες των Μπελαρα, με S και Μ2000 δεν κανουν καμια διαφορα. Η χρηματοδοτηση θα ειναι προβλημα για μας για παντα. Για αυτο εχεις πολιτικους,… Read more »

FTS

[…Τώρα, πολλά έχουν ακουστεί για το κόστος του προγράμματος, το οποίο, βάσει των πληροφοριών που έχει επιλέξει το περιοδικό μας, θα φτάσει τα 1,5 δις για δυο οπλισμένα πλοία…] Άλλες πηγές λένε για 2 δις και δεν βλέπω τον λόγο να μην αναφέρετε ένα εύρος τιμών πχ από 1,5-2 δις, εφόσον δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το κόστος του προγράμματος. […προωθείται η λύση της χρηματοδότησης μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε μια G2G (Government to Government) συμφωνία…] Νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει ότι η Ελλάδα εδώ και 1 έτος περίπου έχει πρόσβαση στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό. Μάλιστα σήμερα με επιτόκιο 1,6%… Read more »

George

Πουθενά βέβαια (η Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2030 δεν μπορεί να χρεοκοπήσει αρα όλοι θέλουν να την δανείσουν) αλλά χρειάζεται μια δικαιολογία στο εσωτερικό για να γίνει η εξόφληση του γραμματίου στη Γαλλία για την παραμονή της χώρας στην ΕΖ το 2015 Θα ήταν πολύ καλύτερα αν το γραμμάτιο το εξοφλούσε η ΠΑ ή αν το ΠΝ έστρεφε τους κυβερνητικούς σε Γαλλικά FAC (όπως του Λιβάνου) για αντικατάσταση των C-III (οι C-II αντικαταστάθηκαν από τις S-Vita αλλά ποια το σχέδιο δείχνει την ηλικία του) ή ακόμη καλύτερα σε κορβέτες όπως ο Gowind με συστήματα που ξέρει το ΠΝ όπως… Read more »

ShadowMan

και αυτό ειναι σωστό αλλά η γαλλία καιγεται να εξάγει τη μπελχάρα για να τη προωθήσει. οπότε αυτοι διαλέγουν πως θα εξοφλήσουμε το γραμματιο. Γιαυτό και δεν γινεται συζητηση για φρεμμ αλλά μονο για μπελχάρα.
Παντως για τη παραμονη μας τότε που λες που καιγόντουσαν να μας πετάξουν εξω οι Γερμανοί γιατι ειχαν βαρεθεί τα κολπα μας ακουγεται οτι εσκασε και τηλ απο αμερική να μας κρατησουν για να μεινει σταθερη η επιρροη τους στη περιοχή μιας και οντως αποτελουμε σταθερό πυλώνα στα βαλκάνια κτλπ.

George

Σαφώς οι ΗΠΑ πίεσαν τότε (αλλά και πριν) πλην όμως ο συσχετισμός το 2015 μετά το τρελό δημοψήφισμα, το χορό των Αγορών, τα ταμπούρλα και άλλα τέτοια φολκλορικά ήταν όλοι υπέρ της εξόδου με μόνο Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο υπέρ της παραμονής μας. Οι Γάλλοι με το να συντάξουν το 3ο μνημόνιο μέσα σε ένα Σ/Κ (το υπουργείο οικονομικών τους) σώσανε τη παρτίδα Κάπου επιτέλους και η ηγεσία του ΠΝ πρέπει να μην το αφήσει να σβήσει όπως συμβαίνει με την ΠΑ που σε λίγα χρόνια θα θυμίζει αυτήν της δεκαετίας του 30 Από την άλλη όμως είναι οι ίδιοι άνθρωποι… Read more »

Silverakos

Το βρηκα στο wikipedia. Βασικά υπήρχαν φόβοι ότι θα ξεκολλήσουν τα κομμάτια που τις έφτιαξαν!
The Iver Huitfeldt class frigate was a contender in the Canadian Single Class Surface Combatant Project.[2] However, it is believed that due to concerns over the fairness of the bidding process, two European shipbuilders, possibly Germany’s ThyssenKrupp Marine Systems and Odense Maritime Technology, declined to submit bids.[15]

CKfurious

Από που το κατάλαβες αυτό???

Σίγουρα αυτό που δίνεις δεν το γραφει

Για δοκίμασε το google translator

Από reading comprehension δεν πάμε καλά!!

Silverakos

Έχεις δίκιο. Bidding προσφορά. Εγώ διάβασα binding που σημαίνει δέσιμο….. Μάλλον δεν τους άρεσε η προσφορά όχι το δέσιμο του πλοίου. Άκυρο…

MPAMPIS

Οπως ξέρουμε και απο την ιστορία με τις ρουσεν ενα μεγάλο μέρος της αξίας του πλοίου πέρα απο τα έξοδα σχεδιασμού και ανάπτυξης οφείλεται και στα έξοδα ναυπήγησης. Εάν εχεις έτοιμο το σχέδιο και η κατασκευή των ελασμάτων γίνετε σε Εσθονια και Λετονία (και για πολιτικούς λόγους για τους Δανούς ) και η συναρμολόγηση στην Δανία, εχεις έναν σαφή περιορισμό κόστους.εαν τώρα ολα τα δευτερεύοντα συστήματά καλώδια,συναγερμοί,συστήματά πυροσβεσης, γεννήτριες, εσωτερικές επενδύσεις, software κτλπ για υποσυστήματα ειναι μη στρατιωτικών προδιαγραφών και απο εκεί θα εξοικονομήσεις. Που κολλάνε τα “φτηνά» ελληνικά ναυπηγεία; Ποσο μας κόστισαν οι τελευταίες ρουσεν; Αλήθεια ενα smart L… Read more »

andreasmp412c

Το οτι χωρες με τεραστια ναυπηγικη παραδοση φτιαχνουν πλοια των σχεδον 1 δις κ ξαφνικα βρεθηκαν οι δανοι να τα φτιαχνουν με 350 εκ δε προβληματιζει κανεναν. Το οτι δεν εχουν σοναρ κ τεχνολογικα ειναι πολυ πισω απ τις μπελαρα δεν προβληματιζει κανεναν. Το οτι η τιμη ειναι χωρις τα βληματα κ η συγκριση της γινεται με μια πανοπλη μπελαρα δεν προβληματιζει κανεναν… Το οτι βασιζομαστε στην ποιοτικη κ οχι στην αριθμητικη υπεροχη απεναντι στη τουρκια επισης περναει απαρατηρητο. Απ οτι εχω καταλαβει το κριτηριο επιλογης εδω μεσα ειναι αν επιπλεει κ ποσα vls εχει. Ρανταρ, ηλεκτρονικα συστηματα συστηματα κ… Read more »

Kimon

Αριθμοί βuber alles όταν το alles είναι 2 υποεξοπλισμένη και όχι πανοπλες belhara , ενώ με τα ίδια λεφτά μπορείς να έχεις 6 από τις φτηνές πλην αξιόπιστες προτεινόμενες δανεζούλες, οι οποίες 1ον επιλέχθηκαν από το RN , ένα ναυτικό με παράδοση και μεγάλη ναυτική ισχύ, και 2 έχουν πολλά όπλα, γιατί πείτε μου λίγο μπορούν οι 2 belhara να σταθούν απέναντι στην τουρκική αεροπορία; (Μια και θα είναι οι μόνες με εξειδίκευση στην αντιαεροπορική άμυνα), και μήπως θα ήταν καλύτερα να έχουμε τις 6 δανεζούλες;

sotbak

σωστός, αλλά αν σκεφτείς ότι με αυτά θα αντικαταστήσουμε τις μη εκσυγχρονισμένες Σ, ίσως και να είναι μια λύση…..

filon26

Μπορούμε να βασιστούμε ΜΟΝΟ στην τεχνολογική υπεροχή μακροπρόθεσμα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τους Τούρκους σε κούρσες εξοπλισμών, οι οποίες άλλωστε μάλλον δεν θα βγουν σε καλό ούτε για εκείνους (δικό τους πρόβλημα). Μπορεί η ποσότητα να έχει την δική της ποιότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αν εκσυγχρονίσουμε και το Δημητρούλα με TRS-4D, Mk41 και RAM θα έχουμε σύγχρονο στόλο επιφανείας.

dimitrov

Πωωωω ρε φιλαράκο …. που το θυμήθηκες το Δημητρούλα; Ωραίες εποχές … μιας κι έχουμε μνημόσυνο(πολιτικό) σήμερα ….. νομίζω όμως πως έχει παροπλιστεί. Ωστόσο δεν είμαι βέβαιος. Μπορεί να κυκλοφορεί στο Αιγαίο στοιχειωμένο μαζί με το Ροδάνθη. Με την κούρσα εξοπλισμών να βάλουμε κράνος μόνο θέλω και διπλή ζώνη ασφαλείας διότι η Ελλάδα ειδικά τα τελευταία 10 χρόνια πάει με τις πάντες. Δεν την προλαβαίνουν οι οπλάδες. Γονάτισε η ελληνική αμυντική βιομηχανία από τις πολλές παραγγελίες. Η Τουρκία πάντως που τρέχει μόνη της(στην κούρσα) δεν βλέπω να έχει πάθει τπτ. Και τζιράρει και αναπτύσει δικά της κόλπα και πολλές δουλειές… Read more »

Onair

Aυτή είναι η σύγχρονη τάση στη κατασκευή εμπορικών πλοίων γιατί όχι και των πολεμικών. Και τα τελευταία αεροπλανοφόρα των Αμερικανών και section που ήρθαν από έξω και έγιναν για να μειωθεί το κόστος. Θα μπορούσε και ένας Έλληνας εφοπλιστής που κτίζει πλοίο στη Κορέα να φτιάξει εκεί και κάποια κομμάτια μιας φρεγάτας του ΠΝ και να τα δωρίσει. Αλλά τίποτα δεν θα γίνει φυσικά από όλα αυτά. Για γαλλικά πλοία στο ΠΝ μας έλεγε και ο μπάρμπα Φώτης και δεν τα είδαμε μέχρι τώρα φυσικά. Τώρα Μπελαρές όταν αυτό είναι απέναντι στα συμφέροντα της LM εγώ προσωπικά δεν βλέπω να… Read more »

Ares

Δεν θα ήταν πιο κατάλληλες για τις ανάγκες του Π.Ν. να στραφούμε στις F124 Sachsen class ή ακόμα καλύτερα στις De Zeven Provinciën-class frigates; Γνωρίζουμε εάν έχει γίνει σχετική έρευνα από το Π.Ν.;

sotbak

θα τις πάρουν οι ….Τούρκοι, μην τους χαλάσουμε την ισχυρή φιλία με τους Γερμανούς….

nikos

Συγχαρητήρια στη πτήση βρήκε το πλοίο που πιστεύω ταιριάζει στην Ελλάδα. 😉 δεν λέω τίποτα το άρθρο τα λέει Όλα!!!

nikos

Οι type 31 είναι γυμνές.! Μην ξεχνάτε τις σχέσεις με τους Άγγλους Που έχουμε.

Mavi70

No money no honey!!!Αυτό τα συνοψίζει όλα!!Διαλέξτε ότι πλοίο θέλετε ή από Γερμανούς ή Γάλλους ή ΗΠΑ!!

Thras

Θα ήθελα βασισμένος στο “Τώρα, πολλά έχουν ακουστεί για το κόστος του προγράμματος, το οποίο, βάσει των πληροφοριών που έχει επιλέξει το περιοδικό μας, θα φτάσει τα 1,5 δις για δυο οπλισμένα πλοία. Σημειώνουμε πως ο οπλισμός των ελληνικών [email protected], αν φυσικά ποτέ αγοραστούν τελικά, θα είναι 32 ASTER 30 κι όχι μόνο 16 όπως πολλές φορές έχει ακουστεί.” να ρωτήσω τον φίλο CK γιατί κάνει την λανθασμένη σύγκριση μεταξύ των δύο πλοίων (FDI και ΙΗ εννοώ) Κάθε Ιver-Ηuitfeld κοστίζει περίπου 350 εκ σε ναυπήγηση. Αν προσθέσεις μερικά ακόμη ηλεκτρονικά που χρειαζόμαστε και ένα συρόμενο σόναρ νομίζω θα προσεγγίσει τα… Read more »

CKfurious

σίγουρα δεν θα είναι 350 mill Το εξηγούν άλλοι παραπάνω πως τα κατάφεραν οι δανοί επιπλέον βάλε και πληθωρισμό και 10 χρονια από το πρώτο πλοίο Entry into service Το θέμα είναι πως είναι καλύτερα οπλισμένο και εξοπλισμένο από τις γαλλικές Μιλάμε για 2φοβερα radra έναντι ενός! Και τα πλοία είναι ήδη δέκα χρονια σε υπηρεσία οποτε δεν θα έχεις τα πρβλήματα που βγάζει μια καινούργια κλάση Οι πληροφορίες που έχουν βγει μιλάνε για πλοία με την ίδια διαμόρφωση με το γαλλικό ναυτικό δηλαδή μονο 16aster! χωρίς καν scalo που το άρθρο στο naval news το είχε ως για το… Read more »

Thras

Συμφωνούμε ότι η γαλλική διαμόρφωση δεν μας κάνει, εκτός αν δείς συμφωνία τα δύο πρώτα πλοία να είναι τέτοιας διαμόρφωσης και τα επόμενα 3 – 4 που θα ναυπηγηθούν εδώ να έχουν τον οπλισμό που επιθυμούμε.

Κάτι τέτοιο θα ήταν πιο εύπεπτο…

NIK-PAO-13

μα στα χρηματα αυτα για την γαλλικη διαμορφωση μιλαμε…αν θελουμε να κανουμε αλλαγες ξεχνα αυτην την τιμη κ βαλε αλλα 150 εκατομ ακομα…

filon26

Όπως τα λέτε. Η IH είναι καλό παράδειγμα του τι ΘΑ μπορούσαμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας και εξελίσοντας μια modular σχεδίαση για να καλύψει το ΠΝ όλες τις ανάγκες του σε κύριες μονάδες επιφανείας. Αυτά όμως αφορούν το παρελθόν, τότε που δέναμε τους σκύλους με τα λουκάνικα. Ίσως δε να είναι και μια θαυμάσια ιδέα για το μέλλον, όταν με τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα τους ταίζουμε φιλέτα. Το μειωμένο κόστος ναυπήγησης της βάσης επάνω στην οποία θα “κουμπώσουν” τα συστήματα της ΙΗ, αφορά το Δανέζικο ναυτικό που ΗΔΗ έχει υιοθετήσει αυτή τη φιλοσοφία και ΗΔΗ χρησιμοποιεί τα ανάλογα StanFlex… Read more »

MisCo

“αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ψηφιακή φρεγάτα επόμενης γενιάς, όπως η FDI.”

επειδη το ακουω αυτο αραια και που, ερωτω: σε τι ακριβως συνισταται το ψηφιακο της υποθεσης? Τι εξτρα κανουν οι μπελχαρες που δεν κανουν τα αλλα?

Thras

Από ότι καταλαβαίνω, έχουν το υψηλότερο διαθέσιμο βαθμό αυτοματισμών και διασύνδεσης που βοηθά στην επίγνωση κατάστασης και την ανταλλαγή δεδομένων με άλλες πλατφόρμες…

NIK-PAO-13

Μου αρεσει που εχουμε κανει τις φρεγατες φορτηγα …κ βαζουμε πυραυλους οπου βρουμε…. ας δεχτω οτι για μας θα βαλουν 32 κελια….δηλ μιλαμε για 16 αστερ 30 κ 16 αλλου τυπου μικα η αστερ 15….ξανα δεν ειναι σοβαρος εξοπλισμος για πλοιο ομπρελα του στολου που το θελουμε για την αν.μεσογειο Ας δεχτουμε οτι θα βαλουμε κ αντιπυραυλικο συστημα…. με την ταχυτητα των 25 κομβων τι θα κανουμε;;;που θα παει ακομα χαμηλοτερα λογο επιπλεον βαρους….ΜΑς ΚΑΝΕΙ;;; Εγω ξερω οτι θα παρουμε 2 μπελαρα στην γαλλικη αοπλη διαμορφωση…..για τα υπολοιπα ουτε κοστος ξερουμε οτι τιποτα… -Τουλαχιστον οι Ιver-Ηuitfeld….καλυπτουν το π.ν με βαση… Read more »

Mavi70

Φίλε ΝΙΚ η διαμόρφωση των Bel που μάλλον επιλέγουμε είναι 32 vls sylver(έτσι ακούγεται τουλάχιστον).Τώρα πάρε και διάλεξε και βγάλε το συμπέρασμα που θες. Υπάρχουν 4 τύποι sylver που ο αριθμός πίσω από το γραμμα αναφέρεται στο μήκος του εκτοξευτήρα!! Α-35 ,Α-43,Α-50,Α-70(7 μέτρα βάθος θέλει ο τελευταίος).Οι Α-35 μπορούν να ρίξουν Mica ,crotale,o A-45 Mica,crotale,aster-15,o A-50 mica,crotale,aster-15,aster-30, o A-70 aster-15,aster-30,scalp naval!!Και κάνω μια ερώτηση προς όλους πόσοι Α-70 χωρούν σε μια Bel ώστε να πάρει και τους scalp naval? 6,12??Αφού βάλεις το miimum A-70 στο πλοίο χωρούν 32 κελιά Α-50 για aster 30 και 15?Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι… Read more »

aris32

νομιζω οτι η διαμορφωση που θελουμε ειναι 3Χ8Χα50 και 1Χ8Χα70 . και λογικα ο φορτος θα ειναι 32 αστερ30 . παντως θα ηθελα το λιγοτερο να μπει ενα ραμ . το βελτιστο ειναι να μπουν και 24 α35 για ισαριθμους μικα στο υποστεγο του ελικοπτερου . βεβαια με 32 κελια μελλοντικα μπορουμε να διαθεσουμε τα 8 κελια για quadpack camm-er που οσα ναυτικα επελεξαν αστερ30/15 λογω αυτου του θεματος εχουν μπει στην αναπτυξη του camm-er για quadpack σε sylvera50 . οποτε θα αυξηθει και το αποθεμα των διαθεσιμων πυραυλων που εχουν τα σκαφη τους . αρα μελλοντικα θα εχουμε την… Read more »

Mavi70

Το μελλοντικά καλά το γράφεις γιατί τον cam-er ακόμα είναι στην ανάπτυξη από το 2013 αν δεν κάνω λάθος και ακόμη τίποτα.Και από ότι καταλαβαίνω oποιος αγοράζει Aster 15-30 θα πρέπει να δώσει λεφτά να μπει στην ανάπτυξη του cam-er και μετά να ξαναδώσει λεφτά για αλλάξει τους Aster 15!!Ο camm-er είναι πύραυλος Α/Α άμυνας σημείου essm δηλαδή.Και δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από essm.

aris32

δεν νομιζω να αγοραστουν aster15 στην δικια μας περιπτωση . μονο αστερ30 . παντως αν υπαρχουν 32 κελια και αργοτερα απαιτηθει και η υπαρξη ενος συστηματος μεσαιου βεληνεκους ειναι πιο ευκολο να αγορασεις μονο τα βληματα παρα να χρειαστεις να κανεις τροποιησεις στο πλοιο . παντως το μεγιστο των κελιων στις belhara ειναι 32 (24α50 και 8 α70 ή 32 α50 – το προτιμω γιατι η υπαρξη 8 σκαλπ δεν θα κανει την διαφορα)

FOX

Όνειρα θερινής νυκτός η τιμή για την διαμόρφωση των Δανών…

Επιπλέον οι Δανοί δεν παρέχουν δανειοδότηση.

NIK-PAO-13

ΜΟΥΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΑς ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΑΟΠΛΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΑ…Κ ΕΜΕΙς ΑΚΟΜΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ…..
1 ΔΙΣ ΓΙΑ ΑΟΠΛΟ ΠΛΟΙΟ …ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ Κ ΚΑΤΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ…

NikolakiEfentis

Αξιόλογα πλοία που πληρούν τις απαιτήσεις των Δανών.

Αν όμως αναλογιστούμε πως η FREMM για το πρόγραμμα FFG(X) χρειάστηκε να βάλει 300 t έξτρα χάλυβα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του USN, αναρωτιέμαι τί επίπεδο επιβιωσιμότητας έχουν τα Δανέζικα που κάνουν ευρύτατη χρήση εμπορικών προδιαγραφών(;)… Σημειώστε πως η έκδοση που συμμετέχει στο πρόγραμμα για τις Type 31 του RN έχει full military specs και για το κόστος της πρέπει να περιμένουμε αρκετά ακόμη για να μάθουμε.

CKfurious

Νικολάκη και εσύ αδιάβαστος??

Τα χούμε γράψει

Εμπορικές πρακτικές από Maersk όχι εμπορικές proιαγραφές

Δες το σχόλιο 131152 του ivychris + discussion στο ακόλουθο:

https://www.ptisidiastima.com/thales-arrowhead-140/

Spirit

£250εκ και βλέπουμε και για τις Arrow 140 και βλέπουμε… και κάποιοι ονειρεύονται με $350εκ. SM-2 και ΑPAR

Shadowfax

Για το APAR θα σε γελάσω…
32 SM-2 Block IIIA παντως πανε στα 91,52εκ$ άνευ ΦΠΑ (83,41εκ ευρω)…

montif74

Ακόμα είναι μακετο η [email protected], ας ναυπηγηθεί πρώτα, να μπει σε υπηρεσία, να πάρει μέρος σε κάποια αποστολή και διεθνή άσκηση ΚΑΙ ΜΕΤA να την ανακηρύξουμε Κορυφαία.

Μέχρι τότε, πέρα από τις Burke,κορυφαία πλοία είναι η FREMM και οι TFC, δηλαδή οι F124, Alvaro de Bazan και De Zeven Provincien.

Με 4 τέτοια πλοία να περιπολούνε έχει κλειδώσει το ανατολικό Αιγαίο. Επιχειρήματα όπως μικρό πλήρωμα, για ένα ναυτικό με 30.000 προσωπικό θεωρώ ως επιεικώς απαράδεκτα.

milman

στην πρώτη ευκαιρία θυμίστε μας πως στήθηκε το πρόγραμμα κατασκευής των Super Vita

agnostospendytis

Αυτό το άρθρο έπρεπε να το βάζατε το Σάββατο πρωί να έχει χίλια σχόλια και να κρασάρει ο server. Από την πλευρά μου, η απάντηση θα ήταν ναι για την αντικατάσταση των S. Ωστόσο, το άρθρο αυτό δεν αναδεικνύει το πόσο καλή είναι αυτή η φρεγάτα, αλλά το πόσο ληστρικές είναι οι τιμές που κυκλοφορούν για την Μπελάρα. Αν το ερώτημα ήταν ποια από τις δύο είναι καλύτερη, πιθανά είναι η Μπελάρα, το οποίο μας πάει στο επόμενο ερώτημα, αξίζει να πληρώσουμε premium στην τιμή για να πάρουμε την Μπελάρα? Το ερώτημα πάει στο ΟΚ, ας μας πει το Naval… Read more »

CKfurious

Εξακολουθώ να πιστεύω πως για επιχειρησιακούς και οικονομικούς λόγους η οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση σε μεγάλα πλοία επιφανειας είναι λανθασμένη!

Έμφαση στη αεροπορία στο πυροβολικό και στα υποβρύχια

Οποτε κατά εμέ

Μέχρι το 025

Εκσυχρονισμός MEKO με ESSM BII

αγορά των2 ADELAIDE με SM2 και ESSM προς αντικατάσταση των 3 μη εKξυχρονισμενων S

Μετά το 025:

Βλέπουμε ξανά τι μεταχειρισμένο υπάρχει
στη πιάτσα (F123,M,HALIFAX) και εάν μας επιτρέπουν τα οικονομικά κοιτάμε για καινούργια

Το Bigest mistake είναι να αποκτήσουμε to 2027 2 belahares στα 2 billion με μονο 16 aster όπως γράφετε !!

agnostospendytis

Συμφωνώ ότι αν το κόστος στις Μπελάρες είναι αυτό ότι είναι τρελλά λεφτά και πιθανά πεταγμένα άσκοπα (όχι Value for money), απλά κρατώ την ελπίδα ότι όλη αυτή η συζήτηση για το κόστος των Μπελάρα είναι φουσκωμένη είτε λόγο άγνοιας είτε λόγω πονηριάς (και δεν εννοώ των αναγνωστών ή του site, αλλά όποιου τα διαρρέει αρχικά). Επίσης συμφωνώ ότι στην σημερινή εποχή πρώτο μέλημα είναι η αεροπορική κυριαρχία και πυραυλική εποχή, οπότε δεν θα έδινα τον προυπολογισμό όλων των όπλων (αεροπορία, στρατός και ναυτικό) για την επόμενη δεκαετία, μόνο στο ναυτικό. Από την άλλη το ναυτικό θέλει όντως ενίσχυση, γιατί… Read more »

Fingolfin

Τελικά μετά τις πρώτες 2 η τιμή θα πέσει 20% ή ράδιο αρβύλα;

NIK-PAO-13

φιλε CKfurious …ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕΧΡΙ ΚΕΡΑΙΑΣ……

–Θαλασσια συνορα χωρις δυνατες μοναδες επιφανειας…..ειναι σαν να μου λς οτι δεν εχω αεροπορια αλλα εχω πολλα αντιαεροπορικα συστηματα…..

-Συμφωνω οτι πρεπει να παρουμε μτχ φρεγατες κ να τις φτιαξουμε μαζι με τις μεκο αλλα θελεις κ 2-4 δυνατες καινουργιες.

–Αν σου στειλει ο αλλος 2 βαρβατες φρεγατες με SM-2 μαζι με αλλες 2-3 μικροτερες….αποκτα τον ελεγχο της περιοχης,στην οποια μπορει μετα να εχει εναερια ρανταρ αεροπλανα ναυτικης συνεργασιας κλπ….

Σε ενα τετοιο περιβαλλον κανενα υποβρυχιο δικο σου αλλα κ αεροπορια δεν θα μπορει να πλησιασει….

sotbak

δεν απέχουμε, περίπου αυτά έχω γράψει σε άλλες αναρτήσεις, άρα +1 από μένα

sotbak

είναι μια αξιοπρεπής λύση, αλλά θέλει αριθμό μονάδων + τα όπλα που έχουν βάλει οι Δανοί. Το ότι λέγεται ότι είναι εμπορικών προδιαγραφών μένει να αποδειχθεί αν δεν μπορεί ν΄ ανταποκριθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις (αντοχή σε βλήματα από αέρα ή Υ/Β που τυχόν δεχθεί χωρίς να καταφέρει να καταρρίψει ή αποφύγει…). Νομίζω όμως ότι πολιτικοί λόγοι δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση τέτοιων σκέψεων. Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες γεωπολιτικές εξαρτήσεις: 1) από ΗΠΑ, 2) από Γαλλία, 3) από Γερμανία, αλλά μάλλον η τελ σε αποδρομή στα δικά μας εξοπλιστικά (μάλλον….).

Digenis

Απο την κορβετοφρεγατα πριν 15 χρονια του παπαντωνιου τελικα καταληξαμε αργα σε φρεγατοκαταδρομικα και τον παπαντωνιου φυλακη …μπανανία way … δεν σεβομαστε ως λαος καθολου το κρατος μας .

teo

out of the box ειναι να δωσουμε σχεδον 2 δις για δυο πλοία τα οποια ειναι μακετες , δεν ξερουμε τι προβληματα θα βγαλουν και θα ερθουν σε καμμια δεκαετια…. το διδυμο iver, absallon ειναι φθηνοτερη ομοιογενης και δοκιμασμενη λυση… αν αγαπαμε τους Γαλλους ας παμε σε fremm ή gowind, και οχι να τους πληρωνουμε το R&D…. εχει γεμισει η Μεσογειος με gowind αλλα εμας δεν μας κανει!!!! 1 δις ανα πλοιο κοστιζει το Arleigh Burke , οχι οι γαλλικες υποεξοπλισμενες μακετες, μην τρελαθουμε κιολας.. out of the box σκεψη ειναι ας πουμε θα μπορουσε ενας μεγαλυτερος αριθμος πιο μικρων… Read more »

PETROS KITMERIDIS

Αφού λεφτά δεν υπάρχουν να το αγοράσουμε θα το πάρουμε δανέζικο!

evaggelos

η αποροια που εχω ειναι η εξης: η s 16 πυραυλους δεν ριχνει τωρα? δηλαδη οσες και η fdi? γιατι ακριβως γκρινιαζουμε? αφου αντικατασταση των 3 σαπιων θελλουμε,για ανατολικη μεσογειο δεν κανει κανενα ευρωπαικο παρα μονον ab και tico αλλα το ερωτημα ειναι ως εξης : αφου λεφτα για sm-2 δεν εχουμε για να βαλουμε στα αδελαιδια πως περιμενεται καπιοι να γεμισουμε 32 κελια?
φανταζωμαι τα fdi θα ειναι περισσοτερο ως φορεις ρανταρ.Το θεμα ειναι με τι θα αντικαταστησουμε απο το 25 της υπολοιπες κι αν θα κανουμε ανζακ της υδρες η θα της βαψουμε απλα.

NIK-PAO-13

οι δικες μας S ριχνουν 16 σαιτες……δεν ριχνουν 16 πυραυλους μην τα μπερδευεις….Για να καταλαβεις την διαφορα οι δικες μας S εχουν 16 πυραυλους …αλλα μπορουν να ριχνουν ΜΟΝΟ σε 2 στοχους κ σε αποσταση μεχρι 15 χιλιομετρα….δηλ η φρεγατα θα ριξει τον πυραυλο οταν το αντιπαλο αεροπλανο φτασει σε αποσταση μικροτερη των 10-12 χιλιομετρων……
Οι κανονικες φρεγατες ριχνουν πυραυλους σε αποστασεις απο 50 – 150 χιλιομετρα κ σε 8-10-16 στοχους…

οι FTI ναι εχουν καλο ρανταρ αλλα απ τα υπολοιπα….αστα….ουτε αντιπυραυλικο συστημα δεν εχουν…αυτες ουτε μια ωρα δεν την βγαζουν στο Αιγαιο.

ShadowMan

ασε απο αντιπυραυλικό σύστημα οι μπελχάρα ειναι καλυμμένες αλλά εμεις οι απλοι αναγνώστες ακομη πιστεύουμε οτι αντιπυραυλικό σύστημα ειναι μόνο το ram & το phallanx. Είπαμε νεα γενιά πλοίου, τα ηλεκτρονικά της αντίμετρα ειναι κορυφαία.
Επίσης το σοναρ τους ειναι κορυφαιο. το ρανταρ τους απο τα καλύτερα, αν ειναι να γκρινιάξεις για κάτι πες για τη τελική τους ταχύτητα….. τα υπολοιπα αστα.

NIK-PAO-13

Eγω δεν εχω δει κανενα πλοιο στο κοσμο…ακομα κ αυτα που θα βγουνε μετα τις μπελαρες….να μην εχουν αντιπυραυλικο συστημα. Μην ξεχνας οτι ουτε οι ΦΡΕΜ ειχαν…οποτε αυτο με τα σουπερ ντουπερ ηλκτρονικα …αστο. Ακομα κ στα αεροπλανοφορα που εχουν ηλεκτρονικα διαστημικα εχουν αντιπυραυλικα συστηματα.Δες τι εχει πανω το τελευταιο αεροπλανοφορο [USS Gerald R. Ford,]των Αμερικανων κ θα καταλαβεις….ραμ εχει…φαλαξ εχει…κ απο 2-3 οχι απο 1…εκτος κ αν οι αμερικανοι δεν ξερουν κ ξερουν οι γαλλοι…η εχουν καλυτερα ηλεκτρονικα οι γαλλοι…. Το ρανταρ ειναι κορυφαιο αλλα με τι το συγκρινεις;;;με αυτα που κυκλοφορουνε εδω κ 15 χρονια;; Δεν νομιζω τα… Read more »

sotbak

δεν αντιλέγουμε ως προς το ραντάρ/ηλεκτρονικά, το ζήτημα είναι ο αριθμός των όπλων της ελληνικής διαμόρφωσης και ο αριθμός των 2 πλοίων μόνο = πολλά χρήματα λίγη ωφέλιμη αξία (value for money που λένε και οι αγγλοσάξονες ……)

MisCo

Προσεξε τωρα να δεις…. αυτη την ιδεα περι ηλεκτρονικων αντιμετρων και λοιπα την ισχυριζονται οι Γαλλοι. Γιατι την ισχυριζονται? Γιατι δεν εχουν κανα CIWS παραγωγης τους.

Σε καθε περιπτωση, ολες οι υπολοιπες συγχρονες προτασεις εκει εξω, που δεν μπορεις να πεις οτι υστερουν στο κομματι του soft kill (ecm κλπ), εχουν ολες ΚΑΙ απο 1 η και 2 συστηματα hard kill πανω τους.

aris32

στμφωνω σε αυτο που λες Misco για το ciws και τους γαλλους . δεν εχουν κατι δικο τους και το πλασαρουν διαφορετικα . παντως η αναγκη για εναciws στην ελληνικη εκδοση για το περιβαλλον που προκειται να επιχειρησει το πλοιο ειναι αναγκαια και μαλιστα ιδανικο θα ηταν το searam αν οχι τοτε ram .

NIK-PAO-13

Φιλε aris32 κατα την γνωμη μου ,δεν εχει σημασια το περιβαλλον που προκειται να επιχειρησει το πλοιο….αυστραλοι-ολανδοι-γερμανοι-αμερικανοι-αγγλοι-ιταλοι-δανοι-καναδοι-κλπ-κλπ……ολοι αυτοι τα πλοια τους τα εχουν εξοπλισμενα με αντιπυραυλικα συστηματα….κ ας μην περασουν ποτε απ το Αιγαιο… Οι αμερικανοι στα αεροπλανοφορα τους ,παρολο που η δυναμη που τα προστατευει ειναι απιστευτη,εχουν πανω τους 5-6 συστηματα αντιπυραυλικης προστασιας…..κ επιχειρουν σε ανοιχτες θαλασσες….. Διαβαζα για το τελευταιο αεροπλανοφορο αξιας οσο 15 μπελαρα.κ διαστημικα ηλεκτρονικα κ ρανταρ….εχει πανω του …Εξοπλισμός: Πυραύλους επιφανείας-αέρα : 2 × εκτοξευτές RIM-162 ESSM 2 × RIM-116 RAM 3 × Phalanx CIWS τωρα γιατι τα βαζουν αυτοι σε πλοιο το οποιο γυρω… Read more »

aris32

θα σου πω κατι για τους Αμερικανους και μην το πεις στους Γερμανους Δανους και ολους αυτους τους κουτοπονηρους Ευρωπεους . Οι Αμερικανοι τα βαζουν ολα αυτα στα πλοια τους γιατι απλα ειναι μια χωρα που πολεμαει . Οι Γερμανοι , οι Δανοι , οι Ολλανδοι ποτε πολεμησε το ναυτικο τους ; κατι χρονια . Μαζι με τους Αμερικανους τα πολεμικα ναυτικα που πολεμανε ειναι οι Αγγλοι και οι Γαλλοι . οποτε για καποιο λογο που εμεις δεν ξερουμε επιλεγουν αυτες τις διαμορφωσεις . και φυσικα για το δικο μας περιβαλλον το ciws ειναι απαραιτητο και μαλιστα με 360 μοιρες… Read more »

NIK-PAO-13

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ….αλλα σκεψου οτι εμεις θελουμε ενα πλοιο για ΠΟΛΕΜΟ κ οχι για βολτες στο Αιγαιο…

Επισης μπορει οι γερμανοι να μην πολεμανε αλλα αν δεις τις Φρεγάτα της κλάσης Sachsen….εχουν 2 ραμ κ ενα σκασμο αα πυραυλους επανω τους….το ιδιο κ τα υπολοιπα ναυτικα που ανεφερες.

Οποτε βαλε ενα ραμ κ περισσοτερους [γαλλικους ] αα πυραυλους …κ στειλε μου μια 8αδα….

Animades

Συμφωνώ μαζί σου το λιγότερο 32 αστερ 30 , ναι ram στις Μπελχάρες ΄πάνω από το ελικοδρόμιο με 360 μοίρες κάλυψη ,
και τα phalanx από τις αποσυρόμενες S νά πάνε σε άλλα σκάφη του ΠΝ όπως τα Ιάσων (αρματαγωγά για παράδειγμα .

CKfurious

Εδώ θέλεις διόρθωση:

Οι S έχουν εκτοξευτή MK29 με 8 πυραυλους μέσα

http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-29-missile-launcher.htm

Φέρουν άλλους 8 στο χώρο από κάτω αλλα μέχρι να γίνει επαναγεμιση το πλοίο θα χει πάει στο πάτο έτσι και αρχίσει το πιστολίδι

Επιπλέον μπορούν να πλήξουν μονο ένα στόχο αφού έχουν μονο έναν κατευθυντήρα!!

NIK-PAO-13

ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠ ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ ΛΟΙΠΟΝ….

ACHERON

CKfurious CKfurious #156781

Ἡ αναχορηγία είναι 16 βλήματα,αλλά αυτό δέν αλλάζει το «βάστα Τούρκε να γιομίσω».

aris32

αν βρεθει χρηματοδοτικο προγραμμα ναι . θελουν οι Δανοι να μας τις πουλησουν ; προφανως και δεν θα πουν οχι . αλλα θα ζητησουν ζεστο παραδακι . εμεις απο αυτο δεν εχουμε οποτε χρηματοδοτικο προγραμμα για να ναυπηγησουμε εμεις εστω και σε δικα του ναυπηγεια 2 τετοια πλοια το βλεπω λιγο δυσκολο οποτε , ναι σαν σκαφος και λογο οπλισμου ειναι ανωτερα απο την belhara και το ΠΝ ξερει τα συστηματα αλλα 1) δεν θυπαρχει χρηματοδοτικο προγραμμα μονο η γαλλια και η αμερικη εχουν παρουσιασει αντιστοιχα χρηματοδοτικα προγραμματα 2) οπως και να το κανουμε η belhara εχει ανωτερο ηλεκτρονικο εξοπλισμο… Read more »

NIK-PAO-13

συμφωνω σ αυτα που λες….αλλα αν ειναι να παρουμε ενα πλοιο πανακριβο κ χωρις να μπορουμε να κανουμε την δουλεια μας …ας δωσουμε 1 δις ωστε να φτιαξουμε σωστα τις μεκο [400 εκατ]…να παρουμε αλλα 4 μτχ πλοια κ να τα αναβαθμισουμε οπως τις μεκο[400 εκατ]…….ας παρουμε τορπιλες[150 εκατ] κ 1-2 υποβρυχια 214 [200-300 εκατομ]…. ===8 σωστα εξχρονισμενες φρεγατες[μαζι με τα οπλα τους] 2 επιπλεον 214 κ τορπιλες….ειναι πολυ καλυτερα απο 2 μπελαρα….κ περνεις κ 7700-800 εκατομ ρεστα. ας αφησουμε για αργοτερα το θεμα με τις νεες φρεγατες….ετσι κλεινεις το Αιγαιο κ οχι με 1-2 κακα εξοπλισμενα πλοια,ενω οι μεκο… Read more »

Νικος

Αυτη η πρόταση είναι η πιο λογική !

aris32

δεν υπαρχουν μεταχειρισμενα πλοια δυστυχως . συμφωνω οτι πρεπει να αναβαθμισουμε ουσιαστικα τις μεκο και να παρουμε επιτελους οπλα για τα υποβρυχια.

απλα μεταχειρισμενα πλοια δεν υπαρχουν και απο οσο καταλαβαινω οι αδελαιδες ηταν σε κακα χαλια για να επενδυσεις επιπλεον χρηματα για ενα πλοιο που εχει 10 χρονια ζωης . αποψη μου ειναι οτι αφου θα τις αγορασουμε να τις αγορασουμε με ενα ραμ και 32 κελια . εξαλλουν αν αναπτυχθει ο camm-er και μπαινει τετραδα ανακελι σε sylver a50 τοτε μπορεις αργοτερα να αγορασεις και μερικους camm-er για να εξοπλισεις το πλοιο με 32 camm-er και 24 αστερ30.

NIK-PAO-13

1]οσο αφορα αυτα με τις ηλικιες των πλοιων κ τις αναβαθμισεις….μπορεις οποτε θελεις να τα παρεις τα πραγματα που βαζεις…αν οι s ειχανε ενα σοβαρο ρανταρ το περναμε κ το βαζαμε στις μεκο…..το ιδιο κ το αποθεμα των πυραυλων…οποτε οτι βαζουμε SM-2 πχ στις αδελαιδες δεν σημαινει οτι οταν φυγουν οι αδελαιδες θα πεταξουμε κ τους πυραυλους… Εξαλου αν ειχαμε βαλει στις S ενα καλο ρανταρ συγχρονο που μπορει να εμπλεξει 8-10 στοχους ταυτοχρονα…κ 1 mk41 me 32 ESSM θα σε πειραζε που ειναι 35 χρονων;;;μια χαρα θα εκανε την δουλεια της για τα επομενα 5-6 χρονια…κ μετα αυτα τα… Read more »

aris32

αν οι s ειχαν σοβαρο ρανταρ αν ειχαμε sm2 αν αν αν . συνεχεια με το αν εισαι . δεξου την πραγματικοτητα και αποδεξουν οτι οι s το μονο που μπορουν να δωσουν ειναι το otomelara και το phalanx . τα υπολοιπα ειναι για σκραπ . το ξερεις οτι οι s με τα 40 χρονια που πλεουν και επιχειρουν πλεον αντιμετωπιζουν σοβαρα προβληματα αλλα οχι στο θεμα των ηλεκτρονικων . ξερεις ποσο τσιμεντο ριχνουν για να μπορουν πλεουν ; το ιδιο κανουν και οι τουρκοι με τις perry . τσιμεντο ριχνουν για να κλεινουν τις τρυπες . τα πλοια απο… Read more »

NIK-PAO-13

Δεν καταλαβαινεις ουτε τι διαβαζεις οποτε αστο.Απλα πρεπει να καταλαβεις οτι βαζοντας πυραυλους σε μια αδελαιδα δεν κανεις καμια επενδυση ,διοτι αυτους τους πυραυλους τους μεταφερεις σε οποιο πλοιο θελεις αργοτερα οπως κανουν κ οι Αυστραλοι δηλ….Το ιδιο μπορεις να κανεις κ με ρανταρ εκτοξευτες RAM-CIWS κλπ…..οποτε τοτε τις S ειχες αυτες επρεπε να φτιαξεις σωστα κ τωρα θα μπορουσες να μεταφερεις ρανταρ-εκτοξευτες-πυραυλους…στις μεκο….

aris32

αυτα που λες απαιτουν χρηματα και τα μονα χρηματα που μπορουμε να βρουμε ειναι μεσω χρηματοδοτικων προγραμματων fms η g2g οπως με γαλλια . αρα βλεπω ενα ελαφρυ εκσυχρονισμο των μεκο , επενδυση 80εκατ για τορπιλες και συναφη εξοπλισμο και αγορα των 2 belhara .
στις σκεψεις μας πρεπει να βαλουμε οτι δεν υπαρχει χρημα ζεστο απο μερια μας

sotbak

αν δεν υπάρχει χρήμα ζεστό γιατί να βιαστούμε να δώσουμε όλα αυτά τα δισ για 2 μπελχάρες – υποεξοπλισμένες ουσιαστικά – και να μην καλύψουμε τις ανάγκες μας με τις Αδελαΐδες και λίγους ΣΜ-2 + κανένα ΤΙΚΟ αποσυρόμενο, μόνο και μόνο επειδή θα μας χρηματοδοτήσουν οι Γάλλοι; Πάλι εμείς δεν θα τα πληρώσουμε τελικά; Δώρο δεν θα μας τις κάνουν. Νομίζω και οι Αμερικάνοι μας είπαν να μη βιαστούμε αν δεν δούμε τις FFG πρώτα…..

aris32

γιατι απλα :δεν εχουμε χρηματα να αγορασουμε adelaide με αποθεμα sm2 και αναβαθμιση τους . δεν εχουμε χρηματα να αναβαθμισουμε ουσιαστικα τις μεκο και απλα τις κανουμε ενα επιφανειακο εκσυχρονισμο. αν ειχαμε δηλαδη νομιζεται 2 δις στα ταμεια για αγορα νεων πλοιων για το ΠΝ δεν θα πηγαιναμε σε διεθνη διαγωνισμο; αν δεν εχεις λεφτα διαθεσιμα κανεις το καλυτερο που μπορεις . δηλαδη αγοραζεις με λιγα χρηματα μισο φορτο τορπιλες για τα υποβρυχια , εκσυχρονιζεις επιφανειακα τις μεκο για να βγαλουν οριακα αλλα 20χρονια και αγοραζεις οτι πλοιο μπορεις με τα χρηματοδοτικα που σου δινουν καποιες χωρες . αυτα ειναι… Read more »

sotbak

διαφωνώ, όταν ο ΑΓΕΕΘΑ έλεγε μας ενδιαφέρουν οι Αδελαΐδες με ΣΜ-2 για κανένα χρηματοδοτικό δεν μιλούσε. Είναι τεράστια η διαφορά στα χρήματα που θα δίναμε – και μπορούσαμε να διαθέσουμε από τη διαφορά από τα Ρ-3 – για τις 2 αδελαΐδες με λίγα ΣΜ-2 σε σχέση με αυτό που μας πασάρουν οι Γάλλοι και στην 1η περ. θα τις είχαμε άμεσα για τη γαλάζια πατρίδα, ενώ τώρα περίμενε το 2025 για να έχεις λίγους ΑΣΤΕΡ 30 και 15 με τιμή 2 δισ………

NIK-PAO-13

με 100 εκατομ επερνες 3 αδελαιες οπως ειναι εκτος απ τους πυραυλους…Αυτα τα πλοια θα μπορουσανε να μηνουν στο π.ν 5-7 χρονια ανετα κ θα κερδισεις χρονο μεχρι να μπουνε οι νεες μοναδες..Οτι θα αγοραζες SM-2 – ESSM δεν σημαινει οτι επενδυεις στις αδελαιδες διοτι μπορεις να τους μεταφερεις οπου θελεις οπως κανουν οι αυστραλοι…

aris32

ας ειναι και ffgx . παλι με χρηματοδοτικο προγραμμα θα τις παρουμε . δεν μας δινουν τιποτα δωρεαν πλεον . η ουσια ειναι οτι διαλεξεις να το διαλεξεις με προοπτικη 8 μοναδων . αλλιως δεν εχει νοημα ουσιαστικο

sotbak

τις ffgx αξίζει να τις πάρουμε λόγω προδιαγραφών-ενισχύσεων, αλλά και πάλι χρειαζόμαστε μτχ φρεγάτες συμπλήρωμα για το χρόνο μέχρι την παραλαβή των ffgx

aris32

οι αδελαιδες ειναι 2 αλλα μεταχειρισμενα πλοια στον κοσμο δεν υπαρχουν δυστυχως . οι αδελαιδες αξιζουν να τις παρεις οπως ειναι χωρις να αγορασεις αποθεμα sm2 και να τις χρησιμοποιησεις σαν φρεγατες γενικων καθηκοντων οπως τις s με 32 essm απο το αποθεμα για τις μεκο . ετσι ναι . αντικαθιστας 3 πλοια με 2 νεωτερα κατα μια 10τια περιπου με καλυτερα συστηματα ρανταρ και σοναρ και καλυτερο οπλισμο .γνωμη μου . αν οντως το ΠΝ θεωρει οτι οι σμ2 και essm του ταριαζουν καλυτερα τοτε ναι ας αγορασει και 64 sm2 και 64 essm να γεμισει τις 2 adelaide… Read more »

NIK-PAO-13

συμφωνω….

Consigliere_

για τις κινεζικες φρεγατες τι γνωμη εχετε? Δεν κοστιζουν πανω απο 200 μυρια και οι κινεζοι που δουλευουν σαν μυρμηγκια μπορουν να τις φτιαξουν σε χρονο ρεκορ

sotbak

ρώτα το θείο και το συζητάμε…..

ShadowMan

για πολλους πολλους πολλους λόγους που εχουμε ξαναπει οπλικά συστήματα και ιδίως τετοιου βεληνηκους μονο απο χώρα του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα μονο απο τις 3 γνωστές. Για πολλους λόγους

darede

Εντελώς παραπλανητικό άρθρο όσο αφορά την κοστολόγηση των φρεγατών Iver Huitfledt, κάτι που αναφέρθηκε και απο άλλους φίλους. Τα πλοία επειδή έχουν προταθεί και για τον διαγωνισμό της Type-31 μπορούν να κοστολογηθούν με περισσότερη ακρίβεια απο ότι οι Belharra. Εν προκειμένω η τιμή για την Arrowhead-140 είναι στα 250 εκ λίρες, και περιλαμβάνει NS-100 και Tacticos. Δηλαδή ένα τέτοιο πλοίο σήμερα θα μας κόστιζε 275 εκ ευρώ. Και κάπου εδώ αφού δεν μας ικανοποιεί η παραπάνω διαμόρφωση, θα έπρεπε να επιλέξουμε πως θα την διαμορφώναμε. Το CMS πρωταρχικά θα έπρεπε να αναβαθμιστεί σε AAW διαμόρφωση και τα ραντάρ που θα… Read more »

CKfurious

Έχει εξηγηθεί παραπάνω πως βγήκε η τιμή τόσο χαμηλά
Μιλάμε πριν από10 χρονια
Βάλε και πληθωρισμό και βγάζεις κάτι κοντά στα νούμερα σου
Το θέμα είναι πως πέρα από τα 2 super aradr παίρνεις και pl0io σοβαρά οπλισμένο
Δεν θα έχει μονο 16 AA!!
Αυτό μου τη δίνει αφάνταστα

agnostospendytis

sorry αλλά τα ραντάρ και το σύστημα μάχης και το σόναρ, σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν τα αναφερόμενα κόστη που πιστεύω ότι θα ήταν στο 1/3 από αυτά για να μην πω ποιο κάτω…

Steve

ΠΤΗΣΗ
όσο αναφορά το παρακάτω…
“Σημειώνουμε πως ο οπλισμός των ελληνικών [email protected], αν φυσικά ποτέ αγοραστούν τελικά, θα είναι 32 ASTER 30 κι όχι μόνο 16 όπως πολλές φορές έχει ακουστεί.”

μιλάμε για 32 aster30 χωρίς mdcn?
ή 32 κελιά με 24 aster και 8 mdcn ?

και άν δεν παίξει mdcn.. θα είναι σίγουρα 32 aster 30 ή μισοί μισοί με aster 15?

ShadowMan

αστερ15 δεν θα χρειαζοταν να εχει πιστέυω μιας και θα ειναι παντα παρέα με μια ΜΕΚΟ η οποια μπορει να αναλάβει την αντιμετόπιση οσων στόχων περάσουν απο την ομπρέλλα των αστερ30 και πλησιασουν πολύ.
Η ομάδα μαχης εχει διαφορετικό τροπο λειτουργίας απο οτι νομιζουμε.

Περιμένω παντως και εγώ απαντηση στο ερωτημα σου,.

NIK-PAO-13

Εγω πρωτη φορα βλεπω πλοιο να εχει μονο μεγαλης ακτινας πυραυλους….να μην εχει αντιπυραυλικο συστημα….κ να λεμε οτι αυτο το πραγμα θα ειναι το πλοιο ομπρελα του στολου μας.. Δηλαδη θα δωσουμε κοντα 800 εκατομ για ενα πλοιο το οποιο ειναι υποεξοπλισμενο κ θα κανουμε παντεντες για να το βγαλουμε στην αν.μεσογειο κ στο Αιγαιο…. Υπαρχουν τοσα UAV στο Αιγαιο που οι 16 ESSM των μεκο δεν φτανουν για να προστατεψουν κ τις μπελαρα διατηρωντας κ ενα αποθεμα ασφαλειας στα κελια για να επιστρεψει στην βαση της. πλοιο με λιγοτερους απο 32 SM-2…….24 ESSM….2 RAM…δεν πρεπει να παρει το π.ν….εκτος… Read more »

Thras

Σωστή τοποθέτηση. Για το λόγο αυτό λέω και εγώ για προσθήκη MIca και RAM…

Αν φτάσει σε 24 Aster30, 16 Mica, RAM τότε είναι οκ. Διαφορετικά καλύτερα να πάρουμε 4 – 6 Gowind (διαμόρφωση ΗΑΕ σε 3100 τόνους) και μόλις τελειώσει η ναυπήγησή τους να επιλέξουμε πλοίο AAW.

CKfurious

Ξαναγράφω πως MICA δεν έχει και δεν θα έχει κανένα πλοίο του γαλλικού ναυτικού ούτε και oi Belhara

Ποιος θα πληρώσει την ολοκλήρωση του στο CMS/RADAR/DATALINKS του πλοίου
Τα ίδια ισχύουν και περισσότερο με τους CAMM που γραφουν μερικοί

Και εγώ προτιμώ τις Gowind ops γραφεις
Με τις 2 belhara έχουμε πολλά αυγά στο ίδιο καλάθι και θα μας τα κάνουν γαλλική ομελέτα πολύ γρήγορα έτσι και αρχίσει το πιστολίδι

filon26

Χωρίς να είμαι ειδικός και πραγματικά θέλω να μάθω, μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί ειδικά τα ίδια (και περισσότερο μάλιστα) ισχύουν για τον CAMM, όταν αυτός προωθείται σαν active radar system που μπορεί να συνεργαστεί με όλα τα σύγχρονα 3D radar, χωρίς την ανάγκη tracker/illuminator radars και με αρχιτεκτονική του συστήματος ελέγχου τέτοια που επιτρέπει “ευέλικτη ενσωμάτωση” σε νέα ή παλαιότερα CMS? Έχετε μια εκτίμηση του κόστους ώστε να το θεωρούμε απαγορευτικό, αν υποθέσουμε ότι το ΠΝ χρειάζεται άμυνα σημείου σε αυτές τις μονάδες και αν επιχειρησιακά καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ (δεδομένου ότι υπολείπεται σε επιδόσεις του ESSM/ESSM2) και… Read more »

CKfurious

Ούτε εγώ είμαι ειδικός

Aμα δεις τους γάλλους στο ναυτικό τους θα έχουν μονο ASTER 15/30 και SADRAL στις LAFAYETTE

Αυτό λέει πολλά για το κόστος διατήρησης ενός πυραυλικού συστήματος

Εμείς πόσους τύπους αντιαεροπορικών πυραυλων μπορούμε να διατηρήσουμε
RIM-7P/M/, ESSM, RAM, ASTER15/30, + CAMM??

Για τον CAMM: εφόσον δεν έχει επιλεγει από τη χωρα κατασκευάστρια του πλοίου του RADAR και του CMS το θεωρώ μεγάλο ρίσκο τη ολοκλήρωση του

Και σίγουρα οι γάλλοι δεν θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση μη γαλλικού όπλου στο πλοίο

Εμείς θέλουμε ετοιμοπόλεμα συστήματα δεν έχουμε το χρόνο και τα resources για να κάνουμε τέτοια πειράματα

Digenis

Mica VL έχουν πάνω οι Αιγύπτιοι ,οι μαλαισιανες .Μη τρελαθούμε τώρα που θέλουν εχτρα χρήματα το δικο τους συστημα να δουλεύει με τον δικό τους μικρομεσαίο πύραυλο .Αυτα εννοούνται από την αρχή οτι γίνονται είναι δεδομένο .Επίσης πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη στο CMS να κουμπώνουν άμεσα και οι νέες εκδόσεις των Γαλλικών πυραύλων που βρίσκονται σε ανάπτυξη τώρα .ΠΧ Mica NG,Aster 30 block1/2 .Κανονικα και τα 32 κελια πρεπει να ειναι Α70 να χωράν και μελλοντικά μεγαλύτεροι πύραυλοι και η διαμόρφωση αποστολής να μην εχει περιορισμούς .

filon26

Ναι προφανώς και φυσικά εξαρτάται από την πολιτική που θα θέλουν να ακολουθήσουν οι Γάλλοι. Αν θέλουν οι Belharra να έχουν εξαγωγές, πρέπει να τις περάσουν σαν global ship (οι δικές μου πληροφορίες αυτό λένε) και ακριβώς εκεί πιστεύω ότι ο δικός μας ρόλος θα είναι σημαντικός (αν τελικά υπάρξει συνεργασία του ΠΝ και ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα). Η Ελληνική διαμόρφωση θα είναι “showcase” για άλλες χώρες και έχω την αίσθηση πως οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται πλέον την αξία της “συμβατότητας”. Άλλωστε με την ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας, μιλάμε για Ευρωπαική πλέον βιομηχανία (που ανταγωνίζεται την Αμερικανική και την Ρωσική), όχι… Read more »

aris32

νομιζω πως ειναι ηδη πιστοποιημενα στο συστημα του πλοιο τα mica . το προβλημα ειναι οτι πρεπει να τοποθετηθουν πλευρικα του υποστεγου τα sylvera35 και να γινουν ολες οι απαραιτητες δοκιμες στο πλοιο που απαιτειται . δεν ξερω αν θελουμε και αν μπορουμε να τα πληρωσουμε ολα αυτα. αν ειναι για μονο 2 πλοια τοτε δεν πρεπει ουτε καν να το σκεφτουμε.το μονο κοστος που θα πρεπει να σκεφτουμε ειναι το κοστος ενσωματωσης ενος ciws και μαλιστα καποιο που ηδη γνωριζουμε το ram συγκεκριμενα για να μην εχουμε εξτρα κοστος συντηρησης . το κοστος θα ειναι αρκετα μεγαλο . σε… Read more »

Spirit

Η πλέον ορθολογιστική λύση ειναι η Gowind ~3100 για να πάρουν και οι Γάλλοι συμβόλαιο να τελειώνουμε…
Ένα ερωτηματικό τι ραντάρ θα επιλεγεί από τα ΗΑΕ, γιατί είναι ένα θέμα το Smart-S Mk.2

CKfurious

To smart-s θα μπει

Είναι intergrated με τους ESSM:

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/november-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5709-uae-navy-orders-two-gowind-corvettes-from-france.html

https://thaimilitaryandasianregion.blogspot.com/2017/09/gowind-2500-corvette.html

Και εγώ αυτής της γνώμης είμαι:

Καλύτερα να πάρουμε τις gowind 3100 με UAE διαμόρφωση παρα πλοία μοντέλα του ενός billion με ..16 μονο πυραυλους
Με 2 billion πρέπει να βγαίνουν 4 gowinds

NIK-PAO-13

Οι κορβέτες που αναμένεται να παραλάβει το Κατάρ έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: μήκος 107 μέτρα, μέγιστο πλάτος 14,7 βύθισμα 4,20 μέτρων και εκτόπισμα πλήρους φορτίου 3250 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητά του ορίζεται σε 28 κόμβους, η ακτίνα δράσης είναι 3500 ναυτικά μίλια (με ταχύτητα 15 κόμβους). Το σύστημα πρόωσης θα είναι τύπου CODAD. Έχει δυνατότητα να είναι εν πλω για 21 ημέρες. Το πλήρωμα πληρώματος θα είναι 98 άτομα με ενδιαιτήσεις για συνολικά 112 άτομα. Οι κορβέτες μπορούν να εξυπηρετούν ελικόπτερα βάρους ΝΗ90. Όσον αφορά τα οπλικά συστήματα, οι κορβέτες θα είναι εφοδιασμένες με ένα κύριο πυροβόλο διαμετρήματος 76 mm… Read more »

sotbak

+1 από μένα

MPAMPIS

Το καλύτερο θα ήταν ενσωμάτωση του essm Bl2 στο setis……..συμφωνώ οτι το σημαντικότερο λογω περιβάλλοντος Αιγαίου και Αν Μεσογείου ειναι τα 2 ram……τουλάχιστον……

FTS

Να κάνω μια ερώτηση που ΔΕΝ είναι ρητορική? Το ελληνικό δημόσιο έχει ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 20 δις (δεν είμαι σίγουρος ότι είχε ποτέ περισσότερα) και το κόστος δανεισμού της είναι με το χαμηλότερο επιτόκιο σε ολόκληρη την ιστορία του ελληνικού κράτους. Δηλαδή οι αγορές κυριολεκτικά παρακαλούν σήμερα να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο. Και το ελληνικό κράτος λέτε θα πρέπει να αποφασίσει την αγορά φρεγατών με βασικότερο κριτήριο την χρηματοδότηση από γαλλικές τράπεζες. Η ερώτηση που ΔΕΝ είναι ρητορική είναι… Γιατί? Το καταλαβαίνω ότι τα χρήματα για εξοπλισμούς είναι περιορισμένα λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και τις συμφωνίες πλεονασμάτων και… Read more »

Casius

Η ερώτηση σου είναι ρητορική εντελώς όμως.
Όταν έχεις υπογράψει πως θα έχει κάθε χρόνο 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα τότε απλά θα βλέπεις τα ταμειακά διαθέσιμα να αυξάνονται χωρίς να μπορείς να αγοράσεις ούτε βίδα.
Οι Γάλλοι είναι ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ που σου λένε , δώσε μου 150Μ και τα υπόλοιπα σε δόσεις Κωτσόβολου που δε σου χαλάνε την μαγιά.
Επιπλέον….θα σου βάλω και πλάτη για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα…έστω και αν δεν ανακοινώνεται.

ShadowMan

πες τα ντε

FTS

Casius

κατάλαβα είναι να γραφτεί η δαπάνη σε πολλά έτη για τα πλεονάσματα αντί σε 2-3 ετήσιες δόσεις.
Και όλη αυτή την εξυπηρέτηση θα την πληρώσουμε ακόμη πιο ακριβά με προμήθειες και μεγαλύτερα επιτόκια.

Αλλά θα μπορούσε ίσως να γίνει και κάτι άλλο. Το πλεόνασμα το πρώτο έτος να μην είναι 3,5% αλλά 3,2% και τα επόμενα 3 έτη να είναι 3,6% και όλο αυτό να εγγραφεί σε έναν μεσοπρόθεσμο προυπολογισμό. Το αποτέλεσμα στην βιωσιμότητα του χρέους θα ήταν το ίδιο.

filon26

Η αξιολόγηση των Ελληνικών ομολόγων από την Moodys, το Μάρτιο του 2019 ήταν Β1(stable) (αντίστοιχα S&P B1), γεγονός που κατατάσσει τα Ελληνικά ομόλογα στις υψηλού ρίσκου επενδύσεις (για να μην πω “junk”). Στις αγορές η ανάληψη ρίσκου πληρώνεται και συνεπώς για να πουλήσεις ένα τέτοιο ομόλογο θα πρέπει να πληρώσεις πολύ υψηλό επιτόκιο. Επίσης οι θεσμικοί επενδυτές έχουν περιορισμούς από τους regulators τους, ως προς την αξιολόγηση των ομολόγων που μπορούν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, έτσι δεν μπορούν να επενδύσουν καν σε τέτοιους τίτλους. Προσθέστε και το γεγονός ότι η Χώρα βγαίνει στις αγορές απλά για να αντλήσει κεφάλαια… Read more »

ivychris

Υπάρχει πλέον μια δυσαρμονία μεταξύ της κατάταξης φερεγγυότητας της Ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους και του επιτοκίου των Ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτή τη στιγμή το επιτόκιο του Ελληνικού 10ετούς βρίσκεται με απόδοση 1.61%και το rating στο Β1. Η Σιγκαπούρη με ΑΑΑ rating έχει αντίστοιχο επιτόκιο 1.71% & η Πολωνία, ο European growth champion, αν και σε ζλότυ, έχει επιτόκιο 1.85% με rating A από S&P & A2 από Moodys, με 50% Χρέος/ΑΕΠ & 2.5 φορές το Ελληνικό ΑΕΠ & εξαγωγές πρπ το 50% του ΑΕΠ. Τώρα 2 τινα συμβαίνουν. Το Ελληνικό rating θα αρχίσει να αναβαθμίζεται απότομα & έκτακτα,… Read more »

Thras

Αν δεν συμβεί μία άμεση διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, τότε η καταάταξη είναι που θα αλλάξει για να προσαρμοστεί στο επιτόκιο.

Φαίνεται να ξανασκέφτονται ποσοτική χαλάρωση, άρα οι αποδόσεις των ομολόγων του δυτικού κόσμου, μάλλον θα παραμείνουν πέριξ του μηδέν (αν όχι αρνητικές) τα επόμενα χρόνια…

filon26

Αγαπητέ μου θα μπορούσατε να είστε θαυμάσιος πολιτικός. Η πραγματικότητα όμως είναι πως συγκρίνετε ανόμoια πράγματα. Αν μπορούμε να συγκρίνουμε κάτι, αυτό είναι το Ελληνικό 10ετές με τα αντίστοιχα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης. Με το δεκαετές της Γερμανίας στο -0.75% και της Ιταλίας στο +0.92% και τις υπόλοιπες χώρες να κινούνται ενδιάμεσα (το δεκαετές της Βουλγαρίας είναι στο +0.43%), το Ελληνικό δεκαετές είναι στο 1.60%. Διαφορές που αντανακλούν το default risk της κάθε Χώρας. Με το χρέος στο 180% του ΑΕΠ και την ΕΚΤ διστακτική να εντάξει non-investment grade ομόλογα σε ένα (προσωπική μου γνώμη, απίθανο) νέο πρόγραμμα ποσοτικής… Read more »

AESA

Μου αρέσει που γράφετε για κόστη υπολογίζοντας λάθος πράγματα. Το πλοίο κόστισε τόσο γιατί κατασκευάστηκε και σε Εσθονικό ναυπηγείο. Πόσο παραπάνω θα κόστιζε αν ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο στην Δανία; Απλά στο 3 πλάσιο, αν υπολογίσουμε πως το 1/2 του κόστους είναι μισθοδοσία, μιας και οι αμοιβές των Δανών είναι πολλαπλάσιες των Εσθονών που είναι υπόπολλαπλάσιες από τις δικές μας.
Τα κόστη αυτά με εμπλοκή Ελληνικών Ναυπηγείων δεν μπορούν να υπάρξουν.

ShadowMan

give this man a cookie!!!

ivychris

Το 1/2 του κόστους δεν είναι μισθοδοσία και ποτέ δεν ήταν. Χοντρικά τα δεδομένα από τις αναλύσεις του US Navy λένε, ότι το μεγαλύτερο κόστος είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα με πρπ 30%, ακολουθούμενα από τα οπλικά συστήματα με πρπ 25%, εργατικά κόστη (μισθοδοσίες) 20-22%, ναυπήγηση-εξοπλισμός-σωληνώσεις 11-13%, 10% γεννήτριες-προωστήριες μηχανές & 2% διάφορα. Τώρα αν χρησιμοποιήσει κάποιος, όπως οι Δανοί, οπλικά συστήματα από άλλα αποσυρόμενα πλοία, ή ακόμη και ηλεκτρονικά & αισθητήρες, τότε φυσικά το κόστος μειώνεται ακόμη περισσότερο. Πιθανώς έτσι να δικαιολογείται και η ελαφρά τσιμπημένη τιμή της [email protected], δεδομένου των υψηλών τεχνολογικων δυνατοτήτων της αλλά και των development costs,… Read more »

aris32

μπραβο σου . ηθελα να το γραψω αλλα αν το εγραφα θα με επαιρναν με τις πετρες .

dimitrov

Δεν λέω … αλλά αυτές δεν είναι με εμπορικές προδιαγραφές; Και τι σημαίνει αυτό από πλευράς ασφάλειας και αντοχής σε πλήγματα; Επίσης θυμάμαι πως είχαν προσφερθεί στο ΠΝ προ 10ετίας μαζί με άλλες σχεδιάσεις για την φρεγάτα αεράμυνας περιοχής και θυμάμαι καλά πως θα ήταν από τις πρώτες που θά έκοβε το ΠΝ γι΄αυτό ακριβώς το λόγο. Τι έχει μεσολαβήσει λοιπόν; Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα; Και τα Α/Γ Ιάσων σχεδιάστηκαν με εμπορικές προδιαγραφές αλλά και με στρατιωτικές σε σημεία που ήταν αναγκαίο. Λοιπόν; Κατά τα άλλα μια χαρά είναι το παπόρο και ακόμη καλύτερη η δανέζικη(και γερμανική) νοοτροπία του… Read more »

Velos

Καλα να συζηταμε για την επομενη αγορα φρεγατας ειτε αυτη ειναι [email protected], Iver Huitfledt η LCS αλλα μια [email protected] αν την παραγγειλουμε σημερα θα την δουμε το 2025 η και αργοτερα εαν θελουμε 32 κελια Aster 30. Την Iver Huitfledt ισως δουμε την πρωτη επιχειρησιακη το 2021, οσο για την αλουμινενια LCS το 2018 και μετα. Ο απεναντι γειτονας μας απειλει ανεβαζοντας τους τονους καθημερινα. Ειναι αναντιρητο οτι ο στολος του ΠΝ εχει παραμεληθει, λογω της κρισης τα τελευταια χρονια, ουτως ωστε να χασει την αποτρεπτικη του ισχυ σε ανατολικη Μεσογειο και Αιγαιο. Χρειαζωμαστε νε αυξησουμε την ισχυ του εδω… Read more »

dimitrov

Φίλε μου θύμησες παλιές καλές εποχές. Τότε που κάναμε (ψευτο)διαγωνισμό με 5 μαχητικά κι αγοράζαμε τα 3 …. Μ2000,εφ16, εφ2000 …. και το σκεφτόμασταν σοβαρά ν΄αγοράζαμε και κανένα σουχόι …… να βρίσκεται. Κατά τα άλλα όσο θα πιάσω εγώ γκόμενα την Ρατακόφσκι και θα πάρω και όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου με τον Λάνθιμο … ε άλλο τόσο θα δεις κι εσύ(κι εγώ και οι υπόλοιποι εδώ μέσα) κάποιο από τα πλοία που αναφέρεις ενταγμένο στο ΠΝ. Ή θα το χάσουμε το “κορμί” ή θα μας σώσουν οι Αμερικανόγαλλοι για να πάρουν τα πετρόλαδα. Σε κάθε περίπτωση κοιτάς για περιπολικά … άλλως… Read more »

Νικος

Αυτό θα κάνουμε ! NIK-PAO-13#156724 συμφωνω σ αυτα που λες….αλλα αν ειναι να παρουμε ενα πλοιο πανακριβο κ χωρις να μπορουμε να κανουμε την δουλεια μας …ας δωσουμε 1 δις ωστε να φτιαξουμε σωστα τις μεκο [400 εκατ]…να παρουμε αλλα 4 μτχ πλοια κ να τα αναβαθμισουμε οπως τις μεκο[400 εκατ]…….ας παρουμε τορπιλες[150 εκατ] κ 1-2 υποβρυχια 214 [200-300 εκατομ]…. ===8 σωστα εξχρονισμενες φρεγατες[μαζι με τα οπλα τους] 2 επιπλεον 214 κ τορπιλες….ειναι πολυ καλυτερα απο 2 μπελαρα….κ περνεις κ 7700-800 εκατομ ρεστα. ας αφησουμε για αργοτερα το θεμα με τις νεες φρεγατες….ετσι κλεινεις το Αιγαιο κ οχι με 1-2… Read more »

MisCo

Λιγο offtopic αλλα για να εχουμε μια καλυτερη εικονα σχετικα με τις αλλες προτασεις, ριξτε μια ματια ετσι για την ιστορια και στην LCS εδω…. https://youtu.be/OtqoiDi3yrM

Νικος

και εγώ ήθελα να ανακαινίσω το σπίτι μου με καινούργια κουφώματα , με εξωτερική μόνωση, αντλίες θερμότητας . Επέλεξα να κάνω την θερμική μόνωση και μάλιστα έχω στεγνώσει εδώ και τρεις μήνες από λεφτά!
Λοιπόν ας ξεκινησουμε με μια σοβαρή αναβάθμιση των 300-400 εκ των ΜΕΚΟ και αγορά τορπιλών και μετά βλέπουμε!
Δεν έχουμε λεφτά ή νομίζετε ότι ανθήσαν πάλι τα λεφτόδεντρα!

giannis82

Λοιπον ας παρουμε τις κυριες διαφορες Iver Huitfledt και μπελχαρα: 1) η Iver Huitfledt Huitfledt υπάρχει… η μπελχαρα δεν υπάρχει.. μόνο στα χαρτιά και εικονικά βίντεο υπάρχει η μπελχαρα. Ψηλά γράμματα για κάποιους.. ασχετα που ο καθενας βγαζει ειδησεις με φανταστικο οπλισμο απο οσο εχω καταλαβει χωρις να ξερει καν αν γινετε ή ποσο κοστιζει η επιπλεον αναπτυξη σχεδιων ή αν χωράνε. Ενω την βαφτισανε και αντιεροπορικη φρεγατα και οτι περνει λιγο απο ολα. Η πραγματικη γαλικη αντιεροπορικη φρεγατα σε υπηρεσια ειναι αυτη πχ https://en.wikipedia.org/wiki/French_frigate_Forbin 2) ΚΟΣΤΟΣ Iver, 325εκ δολάρια… δινει δυνατότητα να αγοραστούν κάμποσα κομμάτια (θεωρητικά) 3) οικονομική σε… Read more »

CKfurious

Είπαμε η belhara με αυτό τον αριθμό δεν είναι φρεγάτα αεράμυνας περιοχής Είμαι μια φρεγάτα γενικού ρόλου με κάποιες ικανότητες αεράμυνας περιοχής λόγω μεταφοράς των ASTER 30 16 ASTER είναι για την αντιμετώπιση 3-4 leakers όπως έγραψε ένας φίλος παραπάνω Για τις δανέζικες : είπαμε είναι κατασκευασμένες με εμπορικές πρακτικές από ΌΧΙ από εμπορικά πρότυπα το κόστος αυτό ήταν πριν από 10 χρονια Το μεγάλο πρόβλημα μας είναι να μην φορτωθούμε τη belhara με τη διαμόρφωση του γαλλικού ναυτικού και στο κόστος που ακούγεται !! Εάν γίνει αυτό τότε πρέπει να βράσουμε κολυμπά για το ναυτικό και τη ναυτική κυριαρχία… Read more »

NikolakiEfentis

Τί εννοείς “είπαμε είναι κατασκευασμένες με εμπορικές πρακτικές από
ΌΧΙ από εμπορικά πρότυπα”; Όλες οι αναφορές είναι για “commercial standards”, όπως έχει γίνει και με άλλα πλοία, π.χ. το πρώην HMS Ocean. Μπορείς σε παρακαλώ να το εξηγήσεις;

CKfurious

commercial practices OXI commercial standards

Εμπορικές πρακτικές από Maersk όχι εμπορικές proιαγραφές

Δες το σχόλιο 131152 του ivychris + discussion στο ακόλουθο:

https://www.ptisidiastima.com/thales-arrowhead-140/

Τα xv γράψει και παραπάνω ως απάντηση σε άλλο σχόλιο
Δεν έχω χρόνο να τα ξαναγράψω διάβασε και ένα pdf που δίνει λεπτομέρειες
(tested for underwater exploSions + ice breaker specs!!)
Και το Abassalon που βασίζεται το hull με STANAG = NATO MILITARY SPECS έχει κατασκευαστεί
τα γράφω όλα παραπάνω

giannis82

Να σου πω λιγο γιατι συνεχιζεται για το κόστος χωρίς κανένα στοιχείο..? οταν ειναι δημοσιευμενες οι τιμες της δανικης φρεγατας… σχεδον παντού. Οσο για τα δεκα χρονια το αγγλικο ναυτικο την εχει υπο εξεταση στο πρόγραμμα για πλοία που να μην ξεπερνουν τα 250εκ λιρες, δηλαδη 275εκ ευρω! Τι ειναι οι γρεγατες μετοχες να ανεβαίνουν οι τιμες τους μια μικρη αποκλιση ισως υπαρχει ισως και οχι. Μπορει να ναι και φτηνοτερη μην σου πω αφου πλεον δεν υπαρχουν κοστη αναπτυξης και θα μετατραπει σε κερδος γι αυτους.
https://www.arrowhead140.com/

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Αυτή μάλιστα αυτή είναι λύση φθηνά με ώρα θα οπλα sm2 αν αληθεύει ότι οι μπελάδες η μπελάδες θα έχουν 16 κελιά! Τότε την κάτσαμε! Η δανεική λύση είναι υπέρ άριστη!!! Μακάρι το πν να κοιτάει προς αυτή τη κατεύθυνση και όχι σε βλακείες γαλλικες

evaggelos

η αμεσως επομενη λυση ειναι η επικληση στο συναισθημα λες στον αμερικανο ρεε 67 ab εχεις αμα πας στα 65 τι θα παθεις θα βουλιαξει το los angeles?
Υγ. ολοκληρη χωρα και να μην μπορει να οργανωθει και να ζητησει αυτα που θελλει.
Εαν η μπελαρα παιρνει 32 κελια ποσο ποιο πολυ θα μας κοστισει δηλαδη?

Thras

“λες στον αμερικανο ρεε 67 ab εχεις αμα πας στα 65 τι θα παθεις θα βουλιαξει το los angeles?”

xaxaxaxa! Πολύ καλό 🙂

Casius

Ακούω:Να πάρουμε τις Δανέζικες είναι οικονομικότερες. Ερώτηση:Έχει αποδεσμευθεί ο SM2 ή θα την πατήσουμε όπως άλλες εποχές; Ακούω:Δε μου αρέσουν οι Γαλλικές έχουν 76αρι πυροβόλο. Ερώτηση:Αφού ο κατασκευαστής εξ αρχής λέει ότι προβλέπεται 76 ή 127 γιατί δεν επιλέγεις αυτό που θέλεις; Ακούω:Μόνο 16 θέσεις εκτόξευσης, είναι λίγα. Ερώτηση:Μα ο κατασκευαστής προβλέπει ότι ο πελάτης μπορεί να βάλει μέχρι 32, γιατί δεν επιλέγεις όσα θέλεις; Ακούω:Δεν έχει CIWS. Ερώτηση:Μα ο κατασκευαστής επιτρέπει να βάλεις όποιο θέλεις.Τι σε εμποδίζει. Που βρήκα τα παραπάνω;Μα στην επίσημη μπροσούρα της DCNS σε δυο διαφορετικές ανακοινώσεις της. https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2017/01/belharra-4000-tons-frigate-by-dcns.pdf https://www.euronaval.fr/source/NDL04_GB.pdf Με λίγα λόγια, ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ σου… Read more »

CKfurious

Περί SM2: Η ΠΤΉΣΗ επανειλημμένως έχει γράψει πως έχει αποδεσμευθεί Ψάξε προηγούμενα άρθρα στο site για λεπτομέρειες Περί BELHARA: Εάν κατάλαβες από τα 200+ σχόλια το κύριο πρόβλημα είναι πως οι γάλλοι για να κρατήσουν χαμηλό το κόστος μας σπρώχνουν πλοίο με την ίδια διαμόρφωση με το δικό τους Το πρόβλημα δεν είναι στο OTO76 αλλα στους 16 μονο ASTER!! & no CIWS!! Με τόσο λίγους πυραυλους είναι μια φρεγάτα γενικού ρόλου όχι μια AAWπου έχει ανάγκη το ναυτικό Με 16 μονο πυραυλους χωρίς δεν τολμάς να ξεμυτίσεις έξω από τη προστασία PATRIOT και αεροπορίας Ξεχνάς την ανατολική μεσόγειο για… Read more »

Spirit

Αν ακουγες τόσο καιρο, θα είχες πάρεις και τις απαντήσεις.

Casius

@Spirit : Σε προσέβαλα επι προσωπικού;Δεν αντιλαμβάνομαι την απάντηση σου. Μίλησα με επιχειρήματα και πηγές και όχι με αερολογίες. Έχεις κάτι να πεις επι της ουσίας;  CKfurious : Ο SM2 δεν έχει αποδεσμευθεί και πιθανόν, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί όπως γίνεται κατανοητό, είναι ο πραγματικός λόγος απόρριψης των Αδελαίδα. ‘Οσον αφορά τις [email protected] η τοποθέτηση μου είναι ξεκάθαρη, ο κατασκευαστής δεν περιορίζει τον φόρτο στα 16 κελιά αλλά σου δίνει δυνατότητα για 32 + CIWS + 127 χωρίς αλλαγή στις προδιαγραφές άρα και χωρίς πρόσθετο κόστος εκτός βέβαια της αγοράς επιπλέον βλημάτων, αν δε τα βάλεις δε φταίει αυτός αλλά… Read more »

CKfurious

sm2:

Δεν έχει ακουστεί τίποτα περί μη αποδέσμευσης του από τους φίλους μας τους αμερικανους

Εάν είχε γίνει αυτό κάτι θα είχε γραφει κάπου δεδομένου μάλιστα πως είχαμε και εκλογές

Έχεις κάποιο reference/link?

Ας βγάζαν μια ανακοίνωση να το εξηγήσουν αφού όπως έγραψα είχαμε δηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον

bELHARA:

Δεν κατηγορώ ούτε τον κατασκευστή ούτε τους γάλλους!

Τα συμφέροντα τους προωθούνε

Κατηγορώ την ελληνική πλευρά που δέχεται ένα τόσο υποεξοπλισμενο πλοίο
😡