23.6 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Πόσο ακριβές είναι τελικά οι [email protected]; Πόσο κοστίζουν οι ASTER 30 και...

Πόσο ακριβές είναι τελικά οι [email protected]; Πόσο κοστίζουν οι ASTER 30 και MdCN (SCALP Naval); Μύθοι και πραγματικότητα

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το 2018 ήταν μάλλον ένα έτος σταθμός για το Πολεμικό Ναυτικό. Και ήταν ένα έτος σταθμός, γιατί η Ελλάδα κατάφερε να αποδείξει, για μια ακόμη φορά, πως σε ότι αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς, καταφέρνει να κυνηγά “την ουρά της”. Θα μπορούσαμε να το πούμε πως ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό, “όλο μέλι μέλι, και από τηγανίτα τίποτα”.

[email protected] στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;

Μετά το φιάσκο των FREMM, ήρθε να προστεθεί και μια άλλη “αποτυχία”, οι μεταχειρισμένες φρεγάτες Adelaide. Καθώς εμείς αθροίζαμε απανωτές αποτυχίες, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έθετε τροπίδα για νέες φρεγάτες, παραλάμβανε νέες κορβέτες, προχωρούσε τα υποβρύχιά του, και επιτάχυνε την κατασκευή του ελικοπτεροφόρου-αεροπλανοφόρου του.

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Και μετά αναρωτιόμαστε, γιατί ο Ερντογάν θεωρεί τουρκικό το Αγαθονήσι. Από την μια θα έχει υπερσύγχρονο ναυτικό, κι εμείς έχουμε “βολευτεί” με τις υπέργηρες φρεγάτες κλάσης S. Με το “βολευτεί”, εννοούμε πολιτικά, τα χρήματά μας πηγαίνουν σε επιδόματα, οσονούπω 650 εκ. ευρώ θα γίνουν “επίδομα Πάσχα”. Με όλα αυτά, καλά κάνει, σε λίγο θα αμφισβητεί και τα Κύθηρα.

Το “χρύσωμα του Χαπιού” για την αποτυχία των FREMM ήταν η προοπτική αγοράς των νέων, υπερσύγχρονων “ψηφιακών” φρεγατών κλάσης FTI/[email protected]. Το αφήγημα που κυκλοφόρησε ήταν “ξεχάστε τώρα τις FREMM, δεν τις δίνουν οι Γάλλοι, εμείς θα πάρουμε τις κορυφαίες του είδους, τις [email protected]”. H FTI/[email protected] είναι πραγματικά ένα μοναδικό πλοίο, με οπλισμό και ικανότητες ανώτερες και των FREMM, με κορυφαίο ραντάρ Sea Fire 500, ένα πλοίο με εκτόπισμα φρεγάτας γενικών καθηκόντων αλλά δυνατότητες ανώτερες των περισσοτέρων φρεγατών AAW που μάλιστα έχουν μέχρι και το διπλάσιο εκτόπισμα.

Σενάριο έκπληξη: 6 [email protected], 4 FREDA, 60 Rafale f4, 10 Rafale EG, 40 UCAV για την Ελλάδα σε μακροχρόνιο σχεδιασμό!

Οι Γάλλοι έχουν δουλέψει πολύ πάνω στο νέο πλοίο, και θεωρούν πως θα είναι μια εξαγωγική επιτυχία, ενώ στο δικό τους Ναυτικό θα αντικαταστήσει τις υποεξοπλισμένες LaFayette. O συνδυασμός Sea Fire 500/ASTER 30, με βλήματα MdCN, και κορυφαίες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, δημιουργούν ένα πλοίο μοναδικό σε δυνατότητες.

Τώρα, καθώς κυκλοφορεί ο Μύθος των “Ακριβών Γάλλων”, έχει ειπωθεί πολλές φορές πως τα πλοία θα κοστίσουν πολύ ακριβά στην Ελλάδα. Κρίναμε σκόπιμο να εξετάσουμε αυτό τον ισχυρισμό, γιατί, προχωρήσει ή δεν προχωρήσει η υπόθεση της επιστροφής των ελληνικών ομολόγων από την Γαλλία, οι φρεγάτες θα πληρωθούν με κανονικά χρήματα. Συνεπώς, όποιο κι αν είναι το κόστος τους, πρέπει να το ξέρουμε.

Καταρχάς, ας δούμε το συμβόλαιο της Γαλλικής Κυβέρνησης με την Naval Group. Για 5 πλοία, η τιμή είναι 3,5 δις ευρώ, ή 700 εκ. ευρώ για κάθε πλοίο. Η τιμή αυτή είναι με τα όπλα, χωρίς πυρομαχικά και πυραύλους. Συνεπώς, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως το πλοίο θα φτάσει το 1 δις ετοιμοπόλεμο. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά υψηλό. Μήπως χάνουμε κάτι;

Προφανώς συμβαίνει κάτι. Τα 3,5 δις έχουμε μέσα δυο κόστη που τα ξεχνάμε. Το πρώτο είναι το κόστος του R&D. Το δεύτερο είναι το… ΦΠΑ! Σύμφωνα με τον Γάλλο αναλυτή Fabrice Wolf που μιλήσαμε, (Defence Economist και διευθυντή σύνταξης του γαλλικού ιστότοπου analysedefense.fr), τα γαλλικά συμβόλαια περιλαμβάνουν και το ΦΠΑ, συνεπώς το κόστος για κάθε πλοίο είναι αισθητά μικρότερο! Πόσο μπορεί όμως να είναι αυτό; και πως μπορούμε να το βρούμε, αφού ακόμη δεν έχουμε την τελική γαλλική πρόταση, και φυσικά τίποτα δεν θα μπορούσε να δημοσιευτεί όσο είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης (ελπίζουμε).

8πλός εκοτξευτής Sylver

Ρωτήσαμε λοιπόν τον Fabrice Wolf για το κόστος των γαλλικών πλοίων, έτσι όπως αναμένεται να είναι η γαλλική διαμόρφωση, χωρίς το γαλλικό ΦΠΑ, αλλά με ένα τυπικό φορτίο 16 Aster30, 8 MdCN, 8 Εxocet MM40 block III, πυροβόλο των 76 mm, 2 Νarwhal , και 6 MU90. Ο Wolf υπολογίζει το κόστος ανάλογα με την παραγγελία ως εξής:

  1. 2 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 600/650 εκ. €
  2. 4 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 550/600 εκ. € (είναι το σενάριο κατασκευής 2 πλοίων στην Γαλλία και 2 σε ελληνικά ναυπηγεία)
  3. Στις 10 μονάδες το κόστος μπορεί να πέσει στα 450-470 εκ ανά μονάδα!

Αν τώρα θέλουμε να προσθέσουμε άλλους 16 πυραύλους ASTER 30, τότε το κόστος αυξάνεται κατά 30-35 εκ. ευρώ επιπλέον στις παραπάνω τιμές.

To κομμάτι του κύτους που θα λάβει τους Sylver (© MER ET MARINE – VINCENT GROIZELEAU)

Τώρα, για όσους αναρωτιούνται, το κόστος κάθε ASTER 30 υπολογίζεται σε λιγότερα από 2 εκ ευρώ, ενώ το κόστος για κάθε mdCN σύμφωνα πάντα με τον Fabrice Wolf φτάνει περίπου τα 3,5 εκ €.

Συνεπώς, μια πλήρως εξοπλισμένη φρεγάτα [email protected], με φόρτο 32 ASTER 30 και 8 mdCN, και όλα τα υπόλοιπα που προβλέπονται από πλευράς οπλισμού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (πλην οργανικού ελικοπτέρου), έχει κόστος που υπολογίζεται από 550 μέχρι 650 εκ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος των δυο φρεγατών σε αυτή την φάση θα φτάσει περίπου τα 1,2 με 1,3 δις €.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς θα αγοραστούν 116 Rafale, 10 φρεγάτες [email protected] και τεθωρακισμένα για την αναγέννηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω Γαλλίας (του Fabrice Wolf)

Τώρα, μιας και αναφέραμε κάπου το κόστος των 10 φρεγατών (καθώς στην πραγματικότητα, τόσες χρειαζόμαστε μέχρι και το 2030 που θα αποσυρθούν οι τελευταίες S), θα πρέπει να θυμηθούμε το σενάριο αγοράς των φρεγατών του Fabrice Wolf. Εκεί, είχε υπολογιστεί η αγορά 6 Belharra και 4 FREMM, μαζί με συνολικά 600 ASTER 30, 100 MM40 BlockIII, 120 MdCN, 80 τορπίλες MU90, με κατασκευή του 60% της συνολικής παραγγελίας στην Ελλάδα και του 40 στην Γαλλία, με το κόστος για μια τέτοια αγορά να πέφτει στα μόλις  5,5  δις €.

Ταυτόχρονα όμως θα είχαμε την δημιουργία 15.000 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, σε βάθος 10 ετών, και αύξηση του ΑΕΠ (ναι, αύξηση του ΑΕΠ) κατά 1,1 δις ευρώ, ή περίπου 110 εκ. € ανά πλοίο! Αυτό είναι όμως ένα θέμα που θα θίξουμε άμεσα, με νέα μας ανάρτηση.

Συνεπώς, το κόστος των γαλλικών πλοίων ανάλογο ή και χαμηλότερο αντίστοιχων φρεγατών, και μάλιστα εμφανίζεται χαμηλότερο πολλών ευρωπαϊκών λύσεων στον τομέα. Επίσης, ο ASTER 30 εμφανίζεται σαν αρκετά φθηνότερος του Standard SM-2, ενώ το ΠΝ έχει και την δυνατότητα επιλογής του όπλου υποστρατηγικής κρούσης mdCN. Υποσχόμαστε να έχουμε σύντομα και νέο άρθρο που θα αφορά κι άλλες λύσεις για το ΠΝ.

MerEtMarine: Έτσι θα είναι οι ελληνικές [email protected], με ASTER, VL MICA και SCALP NAVAL!

Πρώτη δημοσίευση 3/4/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

281 ΣΧΟΛΙΑ

281 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros

160 σχόλια, χαλαρά…

Mavi70

Λίγα λες!!

chikichiki

Εδώ χτυπάμε κοντά 200 για κάτι ψωρομιράζ, σ’αυτό μπορεί να φύγουμε και north of 200.

Dimitris

“Τα στοιχεία από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 αποκαλύπτουν ότι το κόστος για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 15,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, θα φθάσει εφέτος τα 17,09 δισ. ευρώ για να εκτιναχθεί στα 17,6 δισ. ευρώ το 2019.”

Πηγή: https://www.cnn.gr/oikonomia/story/150373/ekriktiki-ayxisi-kata-2-dis-eyro-toy-kostoys-misthodosias-sto-dimosio

Ή θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ή θα περιμένουμε την επόμενη (πιθανή ή απίθανη) δωρεάν παραχώρηση, απ’ όποιον μας λυπηθεί… Πρέπει να απαιτήσουμε ως πολίτες λιγότερο δημόσιο απ’ τους πολιτικούς που θα επιλέξουμε. Διαφορετικά η αμυντική μας θωράκιση θα ελαχιστοποιηθεί.

Gasimos

Τα 36 dislikes δείχνουν ακριβώς τι ενδιαφέρει την Ελληνική κοινωνία .
Σκέψου ποσά παραπάνω θα ήταν αυτά σε ένα σάιτ άσχετο με τα εθνικά θέματα.
Δυστυχώς η Ελλάδα από μόνη της έχει προδιαγράψει τη δυσοίωνη της μοίρα και φυσικά δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί της γι αυτή .

Vlad

Κατά τον λαό και οι άρχοντες

Dimitris

Ας μου κάνουν dislike, δεν έχω θέμα. Ας παρέθεταν και έναν αντίλογο με επιχειρήματα. Δε τα ξέρω όλα και προσπαθώ να εκφράζω άποψη με βάση την κοινή λογική. Αλλά αντίλογος και μάλιστα με επιχειρήματα, πουθενά. Κρίμα.

neverwill

Το σκόρ στό σχόλιο σου θυμίζει αγώνα μπάσκετ καί μάλιστα αμφίρροπο. Τό πρόβλημα μας , νομίζω , είναι ότι δέν μπορέσαμε και δέν προσπαθήσαμε σαν κοινωνία να καταλάβουμε τί μάς συνέβη .Αφήσαμε τήν άγνοια και την σαστιμάρα μας , να βγάλει ότι χειρότερο έχει ο καθένας μας με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας ιδιότυπος διχασμός . Στήν κρίσιμη στιγμή αποδείχθηκε η ανεπάρκεια μας , κάθε είδους μαιντανοί , ημίτρελλοι , γραφικοί , ιδεοληπτικοί ανταμοίφθηκαν με τήν ψήφο τής οργής μας . Ολοι αυτοί χρησιμοποίησαν εύκολες καραμέλες , είμασταν οι Ινδιάνοι γιά τίς χάντρες τους . Ολοι καταριούνται αυτό πού νοσταλγούν… Read more »

Dimitris

Κατ’ αρχάς σε ευχαριστώ για το ύφος του σχολίου σου γιατί αν και διαφωνώ κάθετα μαζί σου, τουλάχιστον μπορώ να εκφράσω την άποψή μου χωρίς προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο ζήτημα των μισθών και των συντάξεων. Ας πάρουμε το ζήτημα των συντάξεων. Έχουμε ήδη πίσω μας 10 χρόνια κρίσης. Έχουν φύγει απ’ τη χώρα πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες. Και εξακολουθούν και παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν ακόμα 50άρηδες συνταξιούχοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Που μπορεί να παίρνουν λίγα. Αλλά σίγουρα δεν τα πλήρωσαν και σίγουρα είναι αρκετοί σε αριθμό. Για να το πούμε λίγο… Read more »

neverwill

Οσον αφορά τήν πρόθεση σου , δηλαδή μιά πατρίδα τής προκοπής , συμφωνώ βέβαια απολύτως , όπως και με κάποιες απόψεις σου . Σε κάποια σημεία όμως κάνεις , καί κάνουμε όλοι , μία προβολή τής επιθυμίας μας στήν πραγματικότητα . Δέν πατάς ένα κουμπί καί απολύεις το 30% τών ΔΥ χωρίς να υπάρξει πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα , δέν πατάς ένα κουμπί καί εξάγεις αυτοκίνητα και ενέργεια , δέν μπορείς να πάρεις έναν πρόωρα συνταξιοδοτημένο και να τού αλλάξεις τήν Παναγία επειδή συμμετείχε σάν κομπάρσος στίς εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις. Ακουγα πρόσφατα μιά συνέντευξη ενός πρώην πρωθυπουργού , πού… Read more »

Neilos

Πέστα χρυσόστομε!!!!

Nestoras

Εκτιμώ την προσπάθεια αλλά οι μισές αλήθειες είναι και μισά ψέμματα. – Ο δημόσιος τομέας, δεχόμενοι αξιωματικά το μη χρηματισμό των υπαλλήλων του είναι ο μόνος ο οποίος αποδίδει το 100% του φόρου που του αναλογεί στην Πολιτεία. Ο ιδιωτικός τομέας στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών είναι μια μεγάλη ζούγκλα όπου έσοδα εμφανίζονται μισά και έξοδα όσο μας παίρνει. Στο κομμάτι της απασχόλησης ιδιωτικών υπαλλήλων, και καθώς οι κρατήσεις για ασφάλιση και συντάξεις αφενός έχουν πάει στο Θεό αλλά οι συντάξεις στα τάρταρα, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πολλές φορές συμφωνούν (ή εκβιάζονται οι εργαζόμενοι) να εμφανίσουν ως μισθό μέρος… Read more »

Dimitris

Ευχαριστώ για την εκτεταμένη απάντηση. Θέλω να κάνω ορισμένες μόνο επισημάνσεις γιατί σε αρκετά σημεία συμφωνώ. Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για την αγορά αμυντικών συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος, για να το πετύχει αυτό έχει τρεις επιλογές. 1. Να αυξήσει τα έσοδά του 2. Να μειώσει τα έξοδά του 3. Να αλλάξει την κατανομή των εξόδων του, προς όφελος των αμυντικών δαπανών. Προς το παρόν είτε διατηρούμαστε στα ίδια, είτε αυξάνουμε τα έξοδα. Αλλά ποια είναι έσοδα και ποια έξοδα; Πραγματικά έσοδα είναι όσα ποσά εισέρχονται στη χώρα μας απ’ τις εθνικές… Read more »

NickK

Κοινη λογικη και Ελλαδα δεν ειναι εννοιες συμβατες.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Έλα και ζησε οικογενεια χωρις λεφτα εκτος αν θελεττε ελλαδα χωριςς ελληνες

Gunner

Το δημόσιο πάσχει από υπερπληθυσμό, δεν είναι πρόβλημα η μισθοδοσία. Πρέπει να φύγει κόσμος χθες από το Δημόσιο αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις. Αλλιώς δεν αλλάζει η κατάσταση πρώτα από όλα για την Χώρα.

Alexandros

Πόσοι είναι στον αριθμό γνωρίζεις; και πόσοι θα πρέπει να είναι ώστε να δουλεύει το δημόσιο;

Γιάννης Κ

ο αντίλογος στο σχόλιο σου είναι ότι αντί να κοιτάς ΜΟΝΟ τους δημοσίους υπαλλήλους που τουλάχιστον αυτοί πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν να βάλεις στο κάδρο και την φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών που ως διαφυγόντες φόροι για το δημόσιο είναι πολύ μεγαλύτερο ποσό από τους μισθούς του ΔΥ … αν πλήρωναν όλοι όσα τους αναλογούν θα είναι και φρεγάτες και ότι θες … λέω εγώ τώρα

Κράντωρ

H οποία φοροδιαφυγή σε μεγάλο βαθμό ωφείλεται στην μνημειώδη πατροπαράδοτη επαγγελματική ανεπάρκεια των δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον του ελέγχου. Για να μην θίξω και την συνέργειά τους σε πολλές περιπτώσεις.

Alexandros

Φταίει η ανεπάρκεια των δημοσίων υπαλλήλων ή η ανεπάρκεια της διοίκησης των υπηρεσιών που υπάγονται αυτοί οι υπάλληλοι, γιατί εγώ σαν υπάλληλος αν δεν κάνω την δουλεία μου θα πρέπει να δώσω εξηγήσεις γιατί δεν το έκανα

chikichiki

Όλοι ήταν βουτηγμένοι στο μέλι, υπάλληλοι και διοίκηση. Σε ένα λειτουργικό κράτος είτε διοίκηση είτε υπάλληλος όποιος δεν κάνει τη δουλειά του λογοδοτεί, το ότι στην Ελλάδα δε λογοδότησε ποτέ κανένας δείχνει πως και οι διοικήσεις ήταν ανεπαρκέστατες.

chikichiki

Επιτέλους το είπε και κάποιος άλλος. Έχω βαρεθεί να ακούω από απολογητές του δημοσίου και των παλιών κυβερνήσεων πως κατέρρευσε η χώρα από τη φοροδιαφυγή, λες και δεν ήταν οι πολιτικές ηγεσίες και η καταχρηστική τους επιρροή επί των κρατικών υπηρεσιών που της επέτρεπε να συμβεί.

chikichiki

Το τελευταίο που θα μας έλειπε θα ήταν οι υπάλληλοι που πληρώνονται από το κράτος να μην έχουν αποδόσει φόρο στο κράτος. Δημόσιοι είναι, αυτός που εισπράττει το φόρο από τα λεφτά τους είναι και αυτός που τους δίνει τα λεφτά τους εξαρχής. Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, α ρε Γιάννη τι χουβαρντάς είσαι που κέρασες πάλι!… Η Ελλάδα ούτως ή άλλως έχει υψηλή φορολογία. Όσο για τη στατιστική αυτή, επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω. Οργανισμοί-φαντάσματα, επιτροπές διύλισης κώνωπος, επιδόματα-ανέκδοτα, κομματάκι δύσκολο αυτά να βαραίνουν το κράτος λιγότερο απ’ότι άνθρωποι που δεν κοστίζουν και (για το κράτος) δεν υπάρχουν. Δε φταίω εγώ… Read more »

Hermis

Συμφωνώ με την παρατηρηση σου γενικότερα αλλα υπάρχουν τομεις του δημοσιου που υποφέρουν απο ελλείψεις προσωπικού. Δείτε υγεία, παιδεία. Δεν πρέπει να τσουβαλιάζουμε τα πάντα. Η αυξηση που παρατηρεις μπορεί να είναι σε αυτούς τους τομείς που αμφιβαλλω βεβαια…μεταξυ μας. Η άμυνα ειναι τομέας του δημοσίου και δεν γνωρίζω αν υπάρχει υπερστελέχωση. Μάλλον αργομισθία θα την χαρακτήριζα όπως σε πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αν θες καλύτερο δημοσιο και πιο οικονομικο πρέπει να αυξήσεις την παραγωγικότητα του. Η βελτιώση της οικονομίας παει σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα του δημοσιου. Αν καταφερνες να αυξησεις το ΑΕΠ σου, τομείς όπως η άμυνα, η… Read more »

chikichiki

Είναι γνωστό πως το Δημόσιο (χωρίς ειρωνεία) ποτέ δεν έχει όσα άτομα θα ήθελε. Είναι αναπόφευκτη κατάσταση παγκοσμίως. Για μένα όμως είναι δύσκολο να εμπιστευτώ ένα Δημόσιο που στις καλές εποχές όταν ήταν απίστευτα διογκωμένο πάλι δεν εξυπηρετούσε τον πολίτη και όταν του ζητούταν εξηγήσεις έλεγε “δεν έχουμε προσωπικό” ακόμα και τότε. Τώρα πάλι έρχεται και λέει ότι δε μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη επειδή “δεν έχει προσωπικό”, το ίδιο ποιηματάκι. Ο Αίσωπος έλεγε κάτι σχετικό με βοσκούς και λύκους…

G.164g ag-cat

Dimitris, εγώ πάλι κάθε πρωΐ βλέπω ότι τα 3 στα 10 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας είναι ολοκαίνουρια SUV. Τώρα, πως θα boosta-ρει η οικονομία και η άμυνα με το κόψιμο των ήδη κουτσουρεμένων μισθών και συντάξεων… Καλό θα ήταν να μας το εξηγήσετε, εσύ ή οι άλλοι που σε συγχαίρουν.

ETS

Αυτοι ειναι οσοι εφαγαν παλαιοτερα με χρυσες μασελες και επενδυσαν τα φαγωμενα καπου ωστε τωρα να εχουν να αγοραζουν οχηματα των 40000 ευρω .. Χρηματιστηρια ,διορισμοι ,φοροδιαφυγες κλπ.. Δυστυχως ..Ελαχιστοι εξ αυτων ειναι κληρονομοι περιουσιων και αλλοι απλα τα εχουν ως χρονομισθωμενα σε εταιρειες .. Ειναι αρκετοι κατι που λεει πολλα για το ειδος και την ποιοτητα της κοινωνιας μας .. Ποιος ψηφιζε εναλλαξ τοσα χρονια συστηματικα νομιζεις γνωστα και μη εξαιρετεα κομματα για να διορισουν μαζικα τους δικους τους σε θεσεις φιλετα ωστε να φανε για 4 χρονακια οσα μπορουν και μετα να τα αυγατισουν? Και το αθλημα συνεχιζεται… Read more »

ETS

Συμφωνω απολυτα με το πνευμα του σχολιου σου αλλα θεωρω πως η επιθεση στις συνταξεις και τους μισθους θα δωσει την χαριστικη βολη στην μεση Ελληνικη οικογενεια .. Αυξησεις στην φορολογια ποτων και καυσιμων ,φορολογηση τραπεζων ,κυνηγι φοροδιαφυγης επωνυμων και αλλων στην κορυφη της κοινωνικης πυραμιδας και αλλα πολλα ειναι ικανα να δωσουν ρευστο για την χρηματοδοτηση των εξοπλιστικων .. Δυστυχως η ευκολη λυση της φορολογιας του μεσου μεροκαματιαρη χαμηλομισθου εχει σοβαρες επιπτωσεις στην Ελληνικη κοινωνια στην μεταναστευση και κατ επεκταση στην γεννηση και νεων Ελληνων με αποτελεσμα σε μερικα χρονια να εχουμε ισως με αυτο το σκεπτικο οπλα αλλα… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Kατατοπιστικη και εξαιρετικη περιγραφη του αρθρου.

Καλο θα ηταν να ομονοησουν ολες οι πολιτικες δυναμεις στο θεμα αυτο και να προχωρησουν αμεσα στην αποκτηση τους.

10 φρεγατες FTI με τιμη χαμηλη, ευκολιες πληρωμης σε βαθος χρονου για τα 5,5 δις €. θα ηταν η καλυτερη λυση.

——–

evaggelos

εχει μελλον κ πολυ ψωμι η υποθεση αλλα ακομα ειναι μακετα με ολα τα προβληματα που εχει η μακετα αν δεν πεσει στο νερο κανεις μας δεν ξερει τιποτε.Και λογικα γι αυτο ηθελε ολλανδικες το πν

recce

Αυτό με το φπα δεν το κατάλαβα. Εμείς δηλαδή δεν θα πληρώσουμε φπα αν πάρουμε τα πλοία και τα όπλα τους? Δεν είναι και αυτό κομμάτι του κόστους για τον αγοραστή?

Digenis

όχι προφανώς

recce

Δηλαδή θα πληρώσει η Γαλλία το φπα για γαλλικά πλοία, αφού το συνυπολογίζει στο κόστος, αλλά όχι εμείς?

Digenis

Εξαρτάτε το φπα βγαίνει-πληρώνετε απο το το ταμείο του κράτους και ξανά μπαίνει- εισπράττετε στο ταμείο του κράτους

ΛΙΛ

Άρθρο 27 παρ. 1 περ. α) δδ) του ν. 2859/2000,
απαλλάσσονται από το ΦΠΑ
” δδ) πολεμικά πλοία και πλοία του Δημοσίου”.

ΛΙΛ

Κανονικά όταν γίνεται ένας δημόσιος διαγωνισμός, ο οποίος προφανώς διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, εφαρμόζεται η ανωτέρω διάταξη. Ενδεικτικά https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%91996-%CE%9828 Αν όμως η προμήθεια γίνει κατόπιν διακρατικής συμφωνίας (οπότε δεν θα εφαρμοστεί ο ν. 3978/2011, δεν θα γίνει διαγωνισμός κτλ) εκεί δεν μπορεί να πει κάποιος με ευκολία με το τι θα επιβαρυνθεί η προμήθεια. Εξαρτάται με τις προβλέψεις της συμφωνία και το δίκαιο του άλλου κράτους. Παράδειγμα είναι οι προμήθειες με FMS που εκεί, από τα λίγα που ξέρω, επιβαρυνόμαστε με ότι λέει η σχετική αμερικανική νομοθεσία. Για να συνοψίσω και να μη κουράσω, θεωρώ ότι είναι εφικτό να… Read more »

Digenis

Γιατι δεν τα κανουν εισαγωγη !!!! Τα αγοραζουν απο τις εταιριες τους !!! Σε καθε περιπτωση και σε αυτους επιστρεφετε το ΦΠΑ .Απλα κανει κυκλο εγραφων σε καποιες αξιες του προυλογισμου .ΠΧ Αξια επενδυσεων ,αυξανοντας το ποσο .

aris32

οταν αγοραζεις απο εξωτερικο και απο ευρωπαικη ενωση δεν υπαρχει φπα .

MPAMPIS

Έχει ΦΠΑ 24% που καταβάλετε στην Ελλάδα……
δεν γινεται να μην πληρώσεις πουθενά ΦΠΑ…….

MPAMPIS

Αναφέρομαι στην amazon de

aris32

δεν πληρωνεις φπα . ΔΗΛΩΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ και διπλα στο αριθμο VAT μπαινει το EL . εδω και πολλα χρονια τα αγοραζω ολα απο ευρωπη χωρις φπα . αν το ιδιο το προιον το μεταπουλησω ελλαδα θα βαλω ΦΠΑ .

sotbak

σωστός

MPAMPIS

Amazon de σαν ιδιώτης οχι επαγγελματίας

aris32

και σαν ιδιωτης . βλεπεις πουθενα σε καποιο παραστατικο το φπα ; ημαρτον . σας το λενε τοσα ατομα και εσεις ακομα εκει να πιστευετε το αντιθετο . μηπως πιστευετε και στους αεροψεκασμους ;

aris32

ναι αν αγοραστει με τιμολογιο και απο amazon.de και απο ΤΜΕ.ΕU και απο οποιοδηποτε μαγαζι στην ευρωπη και μου το στειλουν ελλαδα ειναι χωρις φπα . θελετε να σας στειλω τιμολογια ;

Digenis

Οταν κανουν εισαγωγη ομως που περναει τελωνειο ισχυουν αλλοι νομοι .Εκει η επιχείρηση πληρωνει ΦΠΑ τελωνείου !!!!Μιλαμε παντα για επιχειρηση προς επιχειρηση που περνάει τελωνείο .

Digenis

Επειδη επεκταθηκε το θεμα σε φπα εισαγωγης γενικα . Ειναι η δουλεια μου τετοια που μου επιτρεπει να εχω αποψη

aris32

ποια ειναι η δουλεια σου ανθρωπε μου .προχθες αγορασα απο ΤΜΕ.Εu ανταλλακτικα . η μονη εξτρα χρεωση ηταν η DHL τα μεταφορια .

aris32

τι φπα τελωνειου ανθρωπε μου … ;;;;; θα με τρελανεις … καταλαβαινω πως αν εισαι υπαλληλος δεν το γνωριζετε . αγοραζω πραγματα με επαγγελματικο αφμ και δεν υπαρχει εντος ΕΕ ουτε φπα ουτε τελωνειο . τι δεν καταλαβαινετε . Το τελωνειο χρεωνει για πραγματα που θα αγορασετε εκτος ΕΕ . απο κινα αμερικη ρωσια κτλ κτλ .

aris32

ανθρωπε μου αν πληρωσεις καπου ΦΠΑ θα πρεπει στο τιμολογιο να αναγραφει . για να δηλωθει εδω . απο την στιγμη που δεν υπαρχει φπα τι να πληρωσω . εισαι με τα καλα σου . θες να μου στειλεις το email σου να σου στειλω παραστατικο απο ΠΟΛΩΝΙΑ που αγορασα πριν 1 εβδομαδα ; να ηρεμησεις γιατι πραγματικα δεν νιωθετε .

Ilias_Skaltsiotis

Η απαντηση μου στο σχολιο σου, ηταν σε υφος αποτομο και προσβλητικο. Την διεγραψα, sorry

Chris Ain.

Το χειρότερο είναι οτι ξεχάσανε να βάλουν περισσότερα 2α4 στην σύμβαση και τελικά αυτά κατέληξαν στην Τουρκία και εμείς ψάχνουμε!

sotbak

ενδοκοινοτική συναλλαγή & ΦΠΑ είναι το ζήτημα

Mavi70

Καλησπέρα. Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι αν είναι αξιόλογο το πλοίο ούτε οι δυνατότητες που προσφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι για ναυπηγήσουμε 10 πλοία , σε 10 χρόνια θα πρέπει να χωρέσουμε περίπου 7 δις σε δόσεις στον προϋπολογισμό της γενικής Κυβέρνησης. Όχι ότι δεν μπορεί να γίνει αλλά όταν η Γαλλία χορεύει στα παλαμάκια των Γερμανών και των Βρυξελλών άπλα δεν μπορεί να γίνει. Επίσης καλά είναι να λέμε για τους Γάλλους άλλα και εμείς δεν πάμε πίσω. Αν ήθελε μια Κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει τα κονδύλια . Απλά η συγκεκριμένη δείχνει να μην ενδιαφέρεται προς το… Read more »

Spirit

Έπρεπε να εχει λίγο αλατοπίπερο παραπάνω το άρθρο με τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ…

Digenis

Οταν το τουρκικο ναυτικο πηγε στην ανατολικη μεσογειο το μπαρμπαρος με 5 πλοια συνοδεία φαντάζεστε τι ειχε να γινει αν στέλναμε 2 fti ?Ανταυτου πηγε μια ψόφια S . Δώστε 10 fti στο λαό !!! με 80 Scalp πανω ..
Επίσης κάποιος αδιάβαστος εχθες μου ελεγε για κοστος καθε [email protected] 1 Δις …οταν μιλαει ο παλιός να τον ακούτε !!!!

NIK-PAO-13

1..Δεν κατάλαβα γιατί εμείς δεν θα πληρώσουμε το R. D… το κόστος εξέλιξης απ την στιγμή που δεν είμαστε στην ανάπτυξη του πλοίου το πληρώνουμε κανονικά…

2..Μονο όταν θα γίνει επίσημα διαπραγμάτευση θα μάθουμε το πραγματικό κόστος… Εγώ πιστεύω ότι θα είναι εκεί που είχαν πει αρχικά οι Γάλλοι…. δηλ 1.5 με 1.6 δις για 2 πλοία.. μαζί με τα όπλα τους κομπλέ…

3…Αν όμως το κόστος είναι μαζί με τα όπλα στα 650μ ανά πλοίο τότε πρέπει η Γαλλία να μας δώσει δάνειο για να πακεταρουμε μια 4αδα αύριο το πρωί..

Digenis

1. Το κοστος R&D αλλάζει όνομα και πλέον ονομάζετε κέρδος εταιρίας οταν πρόκειται για εξαγωγές αμυντικού υλικού . To πόσο είναι το ίδιο . 2. Όπου εχω διαβάσει μιλά για 1,3 δις ευρα κομπλε χωρις αναχορηγιες ομως . Αν τελειώσουν οι πυραυλοι που ειναι πανω αρχίζουμε να παρακαλάμε τους Γαλλους . 3. Ολοι το ιδιο λεμε … οι λογικοι μας ειναι ιδια .Στα υπουργεία έχουν άλλη λογική για αυτο καταντήσαμε με τις S και τους NSSM 45 χρόνια . Πχ ο κουντουριωτης εντάχθηκε σε υπηρεσια το 1978 .Ειναι ηδη 41 ετων .Μιλαμε για τραγικές καταστάσεις χωρις φως και προγραμματισμό για… Read more »

Fingolfin

Πρέπει όσα χρήματα δοθούν για νέες φρεγάτες να είναι μια επένδυση για τη χώρα, με μεγάλη συμμετοχή ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών και με ναυπήγηση σε ελληνικό ναυπηγείο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πάμε σε 6-8 μονάδες (2 στη Γαλλία και οι υπόλοιπες εδώ). Γίνονται αυτά στην Ελλάδα; Πρέπει να γίνουν! Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε ορθολογικά και να επενδύουμε χρήματα εκεί που πρέπει.
Σχετικά με το κόστος, μακάρι να πέσετε μέσα και να δούμε το υπέροχο αυτό πλοίο με τη γαλανόλευκη.

recce

Πρέπει, αλλά σε ποια ναυπηγεία? Τα διαλυμένα? Η απάντηση είναι θεωρητική και είναι: σε πλήρως ιδιωτικοποιημένα..

Κάποιος

Ιδιωτικοποιημένα δεν είναι τα διαλυμένα ναυπηγεία μας;

Πάνθηρ

Ααχχχ…….10 μοναδες……..Τοσο ωραιο για να βγει αληθινο…………Μακαρι να κανω λαθος……

Kostasq

Ο λαικισμός τρώει την χώρα ως καρκίνος. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές 100% αληθινές απειλές. Το επιχείρημα όλων όσων βάζουν άλλες προτεραιότητες είναι: “….έλα μωρέ!….δεν αφήνουν οι Αμερικάνοι τους Τούρκους να κάνουν τίποτα”. Μην μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει και εσείς από ανθρώπους που προφανώς δεν παρακολουθούν το ζήτημα; Όλοι το έχουμε ακούσει αυτό το δήθεν επιχείρημα. Και ίσως ίσχυε μέχρι κάποτε. Σήμερα όμως δεν ισχύει ούτε στο 1%. Είμαστε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ απέναντι στους πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς των Τούρκων οι οποίοι Τούρκοι δυστυχώς κυριαρχούνται από μια φασιστικού τύπου εθνική ιδεολογία και ΔΕΝ έχουν αποκηρύξει ακόμη τις… Read more »

chikichiki

Αχ, Σουηδία! Το πάλαι πότε παράδειγμα των “δημοκρατικών δυνάμεων” της χώρας για το πως θα έπρεπε να είναι δομημένη η “κοινωνική οικονομία” της χώρας μας! Μετά βέβαια βγαίνουν κάτι σπαστικοί σαν κι εσάς ή εμένα και λέμε κάτι βλακείες του τύπου “η Σουηδία φτιάχνει δικά της αεροπλάνα και υποβρύχια και παραλίγο να γίνει μόνη της πυρηνική δύναμη” και μας κοιτάνε σαν εξωγήινους, για να μη πούμε τίποτα χειρότερο…

Chris Ain.

Στην μόδα τώρα είναι το “Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαικά”! Δυστυχώς η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη απο αυτήν που περιγράφεις γιατί η διαφθορά που επικρατεί στην χώρα είναι πιο καταστροφική απο τον λαικισμό! Θα μπορούσαμε να έχουμε εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να κατασκευάζουμε το δικό μας “εθνικό πλοίο”.Αυτό δεν συμβαίνει μεχρι σήμερα όχι γιατί είμαστε άχρηστοι, αλλά γιατί η μίζα του εισαγώμενου είναι “γλυκιά” για τους “πολιτικούς μισθοφόρους”. Επίσης ζούμε σε μια εποχή που πλέον υπάρχουν και φθηνές και αξιόπιστες λύσεις για την άμυνα! Ακόμη όμως και λίγα χρήματα είναι αδύνατον να βρεθούν γιατί απλά υπεράνω όλων είναι η… Read more »

iolaos

Λόγια λόγια και από ουσία τίποτα! Και όπως διαφαίνεται βάλτωσε και η αναβάθμιση των F16…

Digenis

Εδω δεν τελειωσε το πρωτο ενδιάμεσο μισο αναβαθμισμένο P3 και εσυ ψάχνεις F16 ?

ivychris

όσον αφορά την αναβάθμιση των F-16, μη τυχόν και πετάξουν πρώτα τα τουρκικά με AESA,, λέω εγώ…μια που έχουν μεταφερθεί στην τουρκία τα key F-16 software source code info.
“March 26/19…Turkish defense company ASELSAN will equip Turkey’s F-16 with a new nose radar external link. The F-16 AESA Nose Radar Development Project was launched to meet the need for modernization of the radars of the F-16 aircraft in the Air Force Command inventory with new generation radars that have Active Electronically Scanned Array (AESA) antenna technology..’

Costas

Πολύ σημαντικές πληροφορίες! Εύγε! Καλό θα ήταν αν μπορούσαν να δοθούν επιγραμματικά και οι συμφωνίες αποπληρωμής, καθώς τέτοιου μεγέθους αγορές στρατιωτικού υλικού δεν αποπληρώνονται εφάπαξ αλλά σε κάποια χρόνια. Αυτό αυξάνει τη δυνατότητα αποπληρωμής χωρίς να αυξάνονται οι δείκτες χρέους. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει σχεδιασμός από τώρα ώστε να αποκτηθούν 15 φρεγάτες του τύπου περίπου σε βάθος 30 ετών. Με τέτοια παραγγελία μπορούμε να πετύχουμε τουλάχιστον 3ετή αποπληρωμή του κάθε πλοίου, καλύτερες τιμές και το σημαντικότερο (από οικονομικής άποψης) από χρηματοδότηση του προϋπολογισμού (cash flow, χωρίς εξωτερικό δανεισμό). Εφόσον ισχύουν τα ποσά που αναφέρονται (χονδρικά 500 εκ. ανά πλοίο)… Read more »

Georgios

CostasΚώστας σε 30 χρόνια δε θα έχουν αποσυρθεί οι αποσυρόμενες S αλλά και οι ΜΕΚΟ έχοντας περάσει και ΕΜΖ και ΕΤΖ προ πολλού. Θα μιλάμε για ένα στόλο μόνο από [email protected] Για να προβούμε σε αυτή τη κίνηση οι Ναύαρχοί μας πρέπει να είναι απολύτως σίγουροι ότι μπορεί να αντέξει και τις τωρινές απειλές αλλά και τις απειλές που θα διαμορφωθούν σε 50 χρόνια από σήμερα.

Cretanmacedonian

Νομίζω ότι το πρόβλημα μας δεν είναι τι πλοία ΘΑ αποκτήσουμε σε 3-5 χρόνια αλλά τι πλοία μπορούμε να αποκτήσουμε ΑΜΕΣΑ ή σε λιγότερο από 1-1,5 χρόνο. Οι FTI είναι πολύ καλά πλοία αλλά μέχρι να ενταχθούν στο ΠΝ όλα θα έχουν τελειώσει , εκτός και εάν θεωρούμε τους Τούρκους κορόιδα (δεν είναι). Οι Bellhara είναι το μέσο έτσι ώστε μέσω των αντισταθμιστικ’ών το ΠΝ να αποκτήσει άμεσα πλοία είτε FREMM , είτε LAFAYETTE .Για όσους φίλους θεωρούν τις δεύτερες μη ικανές το έγκυρο naval analyses δημοσίευσε πρόσφατα μια απαικόνηση πως θα είναι τα πλοία με RAM,ASTER30 και SMART-S ,… Read more »

Costas

Σίγουρα δεν είναι κορόϊδα οι Τούρκοι αλλά με τις παρούσες ισορροπίες σε 1-1,5 χρόνο δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.
Παρόλα αυτά θα συμφωνήσω ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν ισχυροποιηθεί σε επικίνδυνο βαθμό, όσον αφορά εξοπλισμούς. Άρα συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε κάποιου βαθμού ενίσχυση σχετικά σύντομα. Αλλά πιστεύω θα αφορά αναβάθμιση των ΜΕΚΟ παρά προμήθεια μεταχειρισμένων φρεγατών.
Μένει να φανεί…

CKfurious

Επαναλαμβανόμαστε αλλα η επανάληψης μήτηρ πάσης μαθήσεως

Οι Γάλλοι εksιχρονιζουν 3 πλοία :

https://navaltoday.com/2017/05/08/dcns-to-modernize-french-navy-la-fayette-class-frigates/

http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2017/may-2017-navy-naval-forces-defense-industry-technology-maritime-security-global-news/5180-dcns-wins-french-navy-la-fayette-class-frigate-upgrade-program.html

Κόστος c 390 mil E και για τα 3 πλοία

Ο εκσυχρονισμός που έχουν εγκρίνει δεν περιλαμβάνει τίποτα από όσα δείχνει η απεικόνιση που αναφέρεσαι

Για να γίνει τέτοιος εκσυχρονισμός πραγματικότητα χρειάζονται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια παραπάνω

Εδώ δεν μπορούν να βρεθούν μερικές δεκάδες mill Euros να πάρουμε σύχρονες τορπίλες και θέλουν να εκσυχρονίσουν τις MEKO με 100 MILL και τις 4 !!

Ας τελειώσουμε τη πλακα με αυτά τα OPV επιτέλους

Georgios

CretanmacedonianCretanmacedonian άμα μας δώσουν οι Γάλλοι, μέχρι το 2020 ή στις αρχές αυτού και δεν καλοκαιριάσουμε και τις 5 Fayette τους ώστε η μία να πάει για ανταλλακτικά και οι άλλες 4 να πάνε να βρούνε as it is τις ΜΕΚΟ με αντίτιμο 2 και άλλες 2 FTI OK είναι9 μια πολύ καλή συναλλαγή και για τα δύο κράτη.

Digenis

Και απο ελλαδα ελλαδα να ειναι το ΦΠΑ προσθαφαιρείτε …Γιαννης πίνει Γιάννης κερνάει .Τα βγαζει απο την μια τσεπη το ελληνικο κρατος και τα βαζει από την άλλη

FOX

Θα πληρώσει τον εκεί ΦΠΑ, αν είναι εντός ΕΕ, στα εκτός έχουμε τελωνείο.

Kostas109

Έχετα δίκιο, κάνω αγορές από ΕΕ με επαγγελματικό ΑΦΜ ποτέ δεν πήρωσα ΦΠΑ

Digenis

Όταν το Γαλλικό κράτος αγοράζει από Γαλλικά ναυπηγεία βάζει ΦΠΑ που βγαίνει και ξανά μπαίνει στο κρατικό ταμείο … Το αποτέλεσμα αυτου ειναι μοχλευση ή δημιουργική λογιστική … Όταν πληρώνουν ΦΠΑ το εμφανιζουν ”24%” προσαυξανόμενο στο τελικό αριθμό των επενδυσεων ενω ταυτοχρονα διχνουν οτι εχουν μεγαλύτερη αξια εισπραξης ΦΠΑ .Ολα αυτα αυξάνουν ΑΕΠ και πιστοληπτική ικανότητα .

aris32

πληρωνει το γαλλικο φπα γιατι ειναι η αγοραπωλησια ειναι εντος της γαλλιας. τι δεν καταλαβαινεις πραγματικα . αν το ιδιο προιον πουληθει σε αλλη χωρα εντος ΕΕ δεν εχει φπα . και αν το προιον αυτο που μεταπουληθηκε μεταξυ 2 εταιρειων σε διαφορετικες χωρες δεν μπει το φπα και η εταιρεια που το αγορασε το πουλησει σε μια αλλη εταιρεια θα μπει το φπα της χωρας που εχει εδρα .

aris32

1)δεν πληρωνεις ΦΠΑ οταν εχεις επαγγελματικο ΑΦΜ και δηλωσεις στην εφορια οτι κανεις ενδοκοινοτικες συναλλαγες . αγοραζω απο πολλες εταιρειες στην ευρωπη χωρις φπα υλικα για την δουλεια μου . δεν πληρωνω ουτε τον ακριβο ελληνικο φπα ουτε τον φθηνο γερμανικο 2)πληρωνω φπα για την συναλλαγες εντος της ελλαδας και δεν σου επιστρεφει τιποτα το κρατος . συμψηφισμος γινεται αν αγορασεις κατι απο ελλαδα και πληρωσεις το φπα που αναλογει . 3) η συναλλαγη σε τετοιες αγοραπωλησιες γινεται ως εξης . η κατασκευαστρια εταιρεια δημιουργει μια εταιρεια εδω . η εταιρεια που ημιουργηθηκε κανει την παραγγελια για ελλαδα και η… Read more »

aris32

βρε πασα μου VAT ειναι το αφμ . μην επιμενεις . εχω ενα τιμολογιο προσφατο απο πολωνια και παμε και στοιχημα οτι θελεις .

aris32

στειλε μου το email σου να τελειωνουμε με αυτο το θεμα να ηρεμησεις και εσυ και να ενημερωθεις και εσυ λιγο παραπανω . να σου στειλω το τιμολογιο .

aris32

μην επιμενεις για κατι που δεν ισχυει . για ενδοκοινωτικες συναλλαγες μπαινει διπλα στο VAT το EL . ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΦΠΑ . πηγαινε ρωτησε ενα λογιστη . ισχυει για ολες τις επιχειρησεις .

Theof-4

”ΠΤΗΣΗ” ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΠΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΜΑΣ.
Υ.Γ. ΑΠΟ ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ AGM-84A HARPOON…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Costas

Η αεράμυνα περιοχής δεν αφορά τα πλοία αλλά την περιοχή.

chikichiki

AGM-84H/K SLAM-ER: ~250χλμ, τηλεκατευθυνόμενος με κάμερα υπερύθρων
Popeye/AGM-142: 80χλμ, ηλεκτροοπτική καθοδήγηση
SOM: 180-300χλμ (νομίζω το 180 είναι πιο πιθανό), υπέρυθρες

Θεωρητικά κανένα από αυτά τα όπλα δεν προορίζονται συγκεκριμένα για επίθεση κατά πλοίων, αλλά πάλι θεωρητικά όλα μπορούν να πραγματοποιήσουν επίθεση σε πλοία.

George

Αύξηση του ΑΕΠ με αμυντικές δαπάνες και μάλιστα με προϊόν χώρας του εξωτερικού μοιάζει λίγο με το αεικίνητο! 🙂 Οχι ότι δεν θα αυξηθεί το ΑΕΠ αν φτιάξουμε κάτι στην Ελλάδα έστω κι αν είναι ένα τμήμα. Αλλά η δαπάνη από κάπου βγαίνει. Κάποιος την πληρώνει. Προφανώς οι φορολογούμενοι. Με φόρους. Δηλαδή με μείωση του εισοδήματος τους. Που προφανώς αφαιρείται από τη κατανάλωση. Που αν δεν γινόταν θα το κατανάλωναν. Σε προϊόντα και υπηρεσίες. Πολλά από τα οποία Ελληνικά και από Ελληνες. Και που θα μετρούσαν ως αύξηση του ΑΕΠ. Ετσι για να δούμε αν θα έφερναν αύξηση του ΑΕΠ… Read more »

Costas

Νομίζω αντιλαμβάνομαι τι εννοείς αλλά κάνεις κάποια λάθη. Ίσως εννοείς ότι πρέπει να δούμε τη διαφορά του ΑΕΠ με αγορά των φρεγατών, έναντι του ΑΕΠ αν δίνονταν τα λεφτά κάπου αλλού. Και σε αυτό έχεις δίκιο. Έχε ομως υπ´ όψιν ότι σε όποιον τομέα καταλήγουν τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού χρηματοδοτούν εξίσου εξωτερικά χρέη ή εισαγωγή από το εξωτερικό αγαθών και υπηρεσιών, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Έτσι λειτουργούν οι οικονομίες κλίμακας. Αν π.χ. δοθούν χρήματα για αγορά ασθενοφόρων ή νοσοκομειακών εξοπλισμών θα καταλήξουν σχεδόν εξολοκλήρου σε ξένη βιομηχανία. Αν δοθούν σε μισθούς θα καταλήξουν στο τραπεζικό σύστημα (αργά ή γρήγορα)… Read more »

Paliouras

Το ξεκινησες καλα, ομως αυτοι που θα δουλεψουν, θα καταναλωσουν οτι παρουν εν ελλαδι (λογικα). Οντως δεν αναμενεται ικανη αυξηση του ΑΕΠ, μιας και δεν ειναι επενδυτικη η δαπανη…

Psixraimia

Η δαπάνη είναι επενδυτική. Τα πλοία έχουν υποστήριξη για δεκαετίες. Επένδυση δεν είναι μόνο η αγορά μηχανημάτων που φτιάχνει άλλα μηχανήματα

Thras

Να προσθέσω ότι πρέπει να συγκρίνεις δαπάνη που γίνεται για κατασκευή των πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία με αντίστοιχη δαπάνη για την αγορά έτοιμων από το εξωτερικό. Δηλαδή πρέπει να θεωρήσεις δεδομένο ότι θα δαπανηθούν τα όποια χρήματα για αγορά φρεγατών.

Αν λοιπόν η ναυπήγηση γίνει στην Ελλάδα και συμμετάσχουν διάφορες ελληνικές εταιρείες στην κατασκευή, ένα μέρος των χρημάτων θα επιστρέψει στην οικονομία (ως βιομηχανικό έργο των ναυπηγείων, μισθούς του προσωπικού και αύξηση της κατανάλωσης).
Αν αγοράσεις έτοιμες φρεγάτες από το εξωτερικό, απλά αυτά τα χρήματα φεύγουν για πάντα από τη χώρα.

George

@ Α. Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα αγοραστούν (και εν μέρει κατασκευαστούν) οι φρεγάτες, τότε δεν έχει θέση το επιχείρημα στο άρθρο. Η δαπάνη δεδομένη και δεδομένη η σχετική αύξηση του ΑΕΠ από αυτή. Δεν είναι δηλαδή επιπλέον benefit και μένουμε στα επιχειρησιακά. Β, Αν η δαπάνη θα μπορούσε να πάει αλλού τότε δεν ξέρουμε που θα πήγαινε και πόση αύξηση θα έφερνε στο ΑΕΠ. Αν θεωρήσουμε σε Ελληνικές υπηρεσίες θα είχαμε μεγαλύτερη συγκριτικά αύξηση ΑΕΠ. Αν όλη η δαπάνη μόνο σε εισαγωγές τότε μηδενική. Γ. Κατασκευή στην Ελλάδα και επομένως βιομηχανικό έργο που αξίζει περισσότερο κτλ Πραγματικά εξαρτάται από… Read more »

Velos

Οι φρεγατες χρειαζονται χωρις καμια αντιρρηση, αλλα πριν δωσουμε 150 εκατ. για τις φρεγατες υπαρχει προτεραιοτητα να εξοπλισουμε τα υποβρυχια με βαρεου τυπου τορπιλλες. Οι φρεγατες θα ερθουν ματα απο 5-6 χρονια, τι θα κανουμε μεχρι τοτε;Τα υποβρυχια μας τυπου Παπανικολη ειναι η αιχμη το δορατος του ΠΝ στο Αιγαιο και Ανατολικη Μεσογειο. Μπορουν να εκτοξευσουν και αντιαεροπορικους πυραυλους ακομη και εν καταδυσει. Ετσι θα προσφερουν προστασια και στις φρεγατες και πυραυλακατους. Εαν εχουμε μονο 150 εκατ. διαθεσιμα αυτη θα ηταν η καλυτερη επιλογη αμυντικης αγορας, στην παρουσα κατασταση.

Vrohopoios

Προσωπικά θεωρώ πως η FTI είναι το πλοίο στο οποίο πρέπει να στηριχθεί ο μελλοντικός σχεδιασμός του ΠΝ. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης θα ήταν ευχής έργο, πρώτον να πάμε σε μεγάλο αριθμό πλοίων του τύπου και δεύτερον να ξεκινήσει παράλληλα η κατασκευή των πλοίων και στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε για παράδειγμα τις πρώτες 4 μονάδες σε μισό χρόνο (2 στη Γαλλία και 2 στην Ελλάδα) και έπειτα η ναυπήγηση να συνεχιστεί μόνο στην Ελλάδα με 1 πλόιο ανά έτος. Όνειρα θερινής νυκτός, αν αναλογιστούμε την πραγματικότητα στη χώρα μας, αλλά… Read more »

sotbak

είναι ακόμη μακέτα, πότε θα υλοποιηθούν αυτές οι ναυπηγήσεις;;;

Digenis

Θα πληρωσει ΦΠΑ το ελληνικο κρατος στο τελωνειο του ? .Τα Γαλλικα Invoice Οπως ολων ειναι χωρις ΦΠΑ .To τελωνειο βγαζει πλαματικο ΦΠΑ για τις ελληνικες εταιριες να πληρωσουν ….

Digenis

Και να πληρωνει φπα σε ελληνικες εταιριες (σε αγορα απο εξωτερικο δεν πληρωνει στο τελωνειο του ) , τα ιδια χρημα που βγαινουν απο το ταμειο τα ιδια ξανα μπαινουν .Στο κατω κατω και αν προκειται για ελληνικη εταιρια πχ τα ναυπηγεια για τις +2 που θα κατασκευαστουν εδω μπορει να βγαλει το νομο το υπουργειο οικονομικων οτι ολες η συγκεκριμενες συναλλαγες ειναι χωρις φπα .

Digenis

24 Mica σε μικροτερα κελια + Ciws δεν παιζει πουθενα ?

Nikoss

Ναι,λογικα θα μπουν οι μικα καθως και το μιλενιουμ,ετσι το κοστος αναμενεται να αυξηθει ακομη περισοτερο..εγω πιστευω οτι το κοστος ανα μοναδα δεν θα πεσει κατω απ τα 750-800εκ με το κλειδι στο χερι..

gdmast

Ναι παίζει. Οι Γάλλοι έχουν πει ότι χωρούν μέχρι 48 Mica (24 κελιά Silver 70). Νομίζω ότι για τις α/α φ/γ, παίζουν 32 Mica (διπλά σε 16 κελιά Silver 70). Αυτά στις άκρες του υπόστεγου του ε/π. Επίσης οι Γάλλοι έχουν δεχθεί ήδη την αλλαγή από Millenium σε Phalanx. Sea Ram όμως που θα έπρεπε δεν βλέπω.

Digenis

Για το SeaRam δεν μπορω να βρω θετικα οταν εχεις ενα μεγαλο ρανταρ και ηλεκτροπτικα που στοχοποιησουν ταυτοχρονα ενω εχουν στο αερα αρκετους αλλους πυραυλους … απλα χανεις αριθμο πυραυλων στον εκτοξευτη Ram χωρις λογο ..

gdmast

Το Sea Ram κατά τη γνώμη μου είναι ακριβέστερο, αποτελεσματικότερο, μεγαλύτερου βεληνεκούς και καταλαμβάνει μικρότερο χώρο. Απλά είναι ακριβότερο.

Antonis_V

Ωραία όλα αυτά αλλά για μια σοβαρή χώρα.Εμείς…

Nobody

Νομιζω πρεπει να θυμηθουμε την φραση “Δεν εχουμε πατριδα και γη αν δεν εχουμε πλοια στην θαλασσα”. Ειδικα τωρα που εχουμε και κοιτασματα να προστατεψουμε, τα εσοδα των οποιων σε βαθος χρονου υπερκαλυπτουν το κοστος αγορας και 10 και 20 και 30 φρεγατων. Ειναι δηλαδη μια απαραιτητη επενδυση για να μην τα κλεψουν οι απεναντι.

Για το τι είδους πολίτες είμαστε και τι χώρα θέλουμε φαίνεται πολύ απλά από της αρνητικές ψήφους που έχουν δεχθεί τα δύο σχόλια που μιλούν για περιορισμό του κράτους κ του δημοσίου τομέα….
Ζήτω τα επιδόματα.
Ζήτω τα κοινωνικά μερίσματα.
Ζητώ οι προσλήψεις.

montif74

Αντί να κόψουμε επιδόματα και δημόσιους υπαλλήλους, μήπως να συμμαζέψουμε το στράτευμα? Να μειώσουμε τους ανώτατους αξιωματικούς, εισακτέους σε στρατιωτικές σχολές, παραμονή στρατιωτικών +5 χρόνια σε υπηρεσία, κλείσιμο μονάδων, αποσυρση παρωχημένο υλικού, κατάργηση μηχανοκίνητων παρελάσεων και τιμητικά αγήματα?

Αν εξοικονομήσουμε έτσι 200-300 εκατομύρια ευρώ τον χρόνο, θα μπορούμε κάθε 2 χρόνια να παραγγέλνουμε +1 πλοίο.

montif74

Το ναυτικό έχει 30.000 προσωπικό. Πόσοι απο αυτούς είναι πληρώματα και πόσοι είναι ναυτικοί….ξηράς? Βγάλτε τους απο τα γραφεία που πίνουνε όλοι μερα φρεντοτσίνους!

montif74

Δεν έχω επιτεθεί συγκεκριμένα στα στελέχη, αλλά sτην δημοσιοϋπαλληλίκι νοοτροπία που διέπει τις ΕΔ. Για να μην αναφερθώ στην κακοδιαχείριση, καθημερινό φαινόμενο σε όλες σχεδον τις μονάδες. Πριν λοιπόν ζητήσουμε να κόψουμε απο αλλού, ας κόψουν και ας συμμαζέψουν εκει που πρέπει.

Κύριε Παυλίδη,κατ’ αρχήν το ΠΝ δεν έχει 30000 προσωπικό…..όσο για το δημοσιουπαλληλίκι στο οποίο αναφέρεστε θέλω να μου απαντήσετε στα εξής : 1. Ποιο ήταν το προσωπικό που ολοκλήρωσε τις εργασίες στα υποβρύχια? 2. Γνωρίζετε ότι σε περιόδους ασκήσεων δεν υπάρχει φρεγάτα που μην βγαίνει στα ανοιχτά(μιλάμε για ΟΛΕΣ)….με τα όσα προβλήματα υποστήριξης που έχουμε αναφέρει επανειλημμένως σε αυτό το ιστολόγιο? 3.Ξέρετε μήπως τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν στις ασκήσεις τα πληρώματα του ΠΝ??? Σαν μέρος του κρατικού μηχανισμού οι ένοπλες δυνάμεις θα χαρακτηρίζονται αντιστοίχως και από τα αρνητικά στοιχεία αυτού…..όμως το προσωπικό κάνει την δουλειά του με κόπο.Συγκεκριμένος αριθμός στελεχών… Read more »

CKfurious

Τα συγκεκριμένα σχόλια είναι πολύ σωστά και καθόλου προσβλητικά: Το γράψατε και εσείς πως από τα περίπου 4 bill E μονο τα 0.5 billion euros πάνε για εξοπλιστικά Οι ένοπλες δυνάμεις όπως και όλος ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας πάσχουν από υπεράριθμο και πολύ κακά οργνωμένο προσωπικό Το ελληνικό ναυτικό έχει 30000 προσωπικό και γκρινιάζουν πως στα πλοία δεν υπάρχει προσωπικό!!! Το γερμανικό ναυτικό για σύγκριση έχει c 16000!! Τα ίδια και χειρότερα στο στρατό ξηράς : Πόσους ανωτατους έχουμε ? >280 πόσους analogous έχει ο βρετανικός στρατός ας πούμε? Ποσα στρατόπεδα έχουμε? Που βρίσκονται αυτά? Και πάει λέγοντας Μέχρι και… Read more »

Mavi70

‘Όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέει.Και τα λέει για να επισημάνει τι??Να μας πει δηλαδή ότι όποιος είναι στην ΕΔ είναι δημόσιος υπάλληλος και πίνει Φρεντοτσίνο??Θα σας παρακαλούσα αν δεν έχετε εικόνα από τι ΕΔ να μην σχολιάζεται πράγματα τα οποία ή δεν τα ξέρετε ή νομίζετε ότι τα ξέρετε. Καλές είναι οι προτάσεις περί αύξηση του χρόνου παραμονής στο στράτευμα κατά 5 χρόνια άλλα δυστυχώς δεν γίνετε βιολογικά. Γίνετε όμως αν θέλετε και οποίος νομίζει ότι είναι δημόσια υπηρεσία το Πολεμικό Ναυτικό να στείλει τα παιδιά του για να κάνουν του δημόσιους υπάλληλους. Ή μπορεί για… Read more »

CKfurious

Ακριβώς αρκετοί από μας είμαστε έξω από το χορό των ένστολων δημοσιων υπαλληλων και φωνάζουμε πως δεν γίνετε αποτελεσματική διαχείριση των διαθεσιμων πόρων. Και εκ του αποτελέσματος δηλαδή της αποτρεπτικής ικανότητας μάλλον έχουμε δίκιο Το 60-70% μάλλον είναι να πινούv frentoutsino και να μετράνε τις μέρες που θα βγούν στη σύνταξη. Κανε μια επίσκεψη σε μια στρατολογία να δεις τι εννοώ. Η θητεία είναι χαμένος χρόνος Εκπαίδευση μηδενική τι συζητάμε τώρα Και δεν στέκει το επιχείρημα σου περί βιολογικής κόπωσης των συνταξιούχων Ας μην πετάνε μαχητικά ας αναλάβουν υπηρεσία γραφείου Και αν δεν μπορούν ας φύγουν αλλα τη σύνταξη να… Read more »

Mavi70

1. Η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά μόνο με το προσωπικό των ΕΔ. 2. Η αποτρεπτική ικανότητα παρά την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σε επίπεδο που παίρνει άριστα.Και απόδειξη είναι ότι δεν ομιλούμε την Τουρκική εδώ μέσα. 3. Η θητεία δεν είναι χαμένος χρόνος .Είναι στην ουσία η δυνατότητα που σου δίνει η πολιτεία ώστε όταν πρέπει να μπορείς να πολεμήσεις για την Πατρίδα σου και την ζωή σου.Το ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να μην κάνουν την πρέπουσα εκπαίδευση στους στρατεύσιμους οφείλετε σε κύριο λόγο στα βύσματα πoυ μπαίνουν για να την περάσει το… Read more »

Γιάννης Κ

το προσωπικού του ΠΝ ήταν 16.722 άτομα με στοιχεία του 2012 , σήμερα χωρίς προσλήψεις και μειωμένο αριθμό εισακτέων στις Σχολές και με συνεχείς αποχωρήσεις ο αριθμός είναι ακόμα μικρότερος ,

σταμάτα την παραπληροφόρηση επειδή βολεύει στο παραμύθι σου

αχ τι τραβάμε

Έχει άδικο όταν 30+ χρόνια, αντικαθιστούσα 6 και 7 άτομα, με διπλάσιο όγκο ευθύνης η εργασίας. Με Μ.Ο. 82 ώρες πραγματικές την εβδομάδα. Όταν μίλαγα για φιλότιμο, έχουμε εσένα, απαντούσαν. Σημαντικό, δεν ήμουν κομματικοποιημένος και μιλούσα για πατρίδα. Όρκος Αθηναίων εφήβων και Όρκος για την Δημοκρατία στο γραφείο μου. Με βάφτισαν φασίστα και έτρωγα πόρτα. Ότι ζήταγα, το αντίθετο. Συχτηρισα και έφυγα αλλά μισός. Πιστεύω, 100% ότι δεν θα έχει ανάρτηση , γιατί η αλήθεια μας πονάει.

αχ τι τραβάμε

Μια και δεν κατάλαβες το παράδειγμα μου, θα σου το αναλύσω. Το ότι παράγει το 15%, στις υπηρεσίες, είτε στρατιωτικές είτε στις πολιτικές το γνωρίζουμε όλοι. Στο ότι θεωρούνται θύματα ή μειωμένης αντίληψης (άσχετα από το έργο τους), άνθρωποι με ευθιξία για προσφορά στο σύνολο και σε αυτό που λέγεται πατρίδα με ότι έννοια αυτό συμπεριλαμβάνει, αυτό πάλι, είναι γνωστό σε όλους μας; Το ότι υπάρχουν εσκεμμένα αδικίες από το σύστημα για να περνάνε καλά οι “δικοί μας”, και αυτό νομίζω, ότι, το ξέρουμε; όλοι. Το κομματικό κράτος που σε αναγκάζει να είσαι με τον ένα ή με τον άλλο,… Read more »

αχ τι τραβάμε

Μια και δεν κατάλαβες το παράδειγμα μου, θα σου το αναλύσω. Το ότι παράγει το 15%, στις υπηρεσίες, είτε στρατιωτικές είτε στις πολιτικές το γνωρίζουμε όλοι. Στο ότι θεωρούνται θύματα ή μειωμένης αντίληψης (άσχετα από το έργο τους), άνθρωποι με ευθιξία για προσφορά στο σύνολο και σε αυτό που λέγεται πατρίδα με ότι έννοια αυτό συμπεριλαμβάνει, αυτό πάλι, είναι γνωστό σε όλους μας; Το ότι υπάρχουν εσκεμμένα αδικίες από το σύστημα για να περνάνε καλά οι “δικοί μας”, και αυτό νομίζω, ότι, το ξέρουμε; όλοι. Το κομματικό κράτος που σε αναγκάζει να είσαι με τον ένα ή με τον άλλο,… Read more »

MisCo

Καλα το να λογοκρίνεται κάτι που έχει αρκετη δόση αληθειας, δεν θα αλλαξει κάτι. Στρουθοκαμιλισμός ειναι. Το προβλημα θα παραμένει ειτε καποιοι το κρυβουν κατω απο το χαλακι ειτε οχι.

dimitrov

Τι έγινε ρε παιδιά? Σταμάτησε το ΠΝ τους φραπέδες και το γύρισε στους φρεντοτσίνους? Χάθηκαν οι πανάρχαιες ναυτικές παραδόσεις?

Γιάννης Κ

το προσωπικό του ΠΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 30χιλ είναι σήμερα κάτω από 16χιλ , μην παίρνεις τα στοιχεία σου από Wikipedia

ETS

Σε λιγα χρονια δεν θα υπαρχουν αξιωματικοι να στελεχωσουν τις ΕΔ λογω μειωσης ακριβως των εισακτεων στις παραγωγικες σχολες ενεκα μνημονιων και εσυ ζητας ακριβως αυτο?
Οχι βεβαια ..
Αλλο συμμαζεμα και κλεισιμο στρατοπεδων και μειωση δαπανων και αλλο αυτοχειριασμος ..

FOX

Τα πλοία νέας γενιάς έχουν σχεδόν τις μισές ανάγκες για πλήρωμα, το ξεχάσατε νομίζω…

Thras

Οι εισακτέοι στις σχολές είναι στο ναδίρ. Ειδικά στο ΠΝ δεν επαρκούν για να βγαίνουν οι απαιτούμενοι μάχιμοι αξιωματικοί.

Πολλά μπορούν να γίνουν, αλλά όχι με μείωση των εισακτεών, με χίλιους άλλους τρόπους και νέες ιδέες γαι την οργάνωση και δομή του στρατεύματος…

montif74

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί περισευουνε σε όλα τα Οπλα. Εφευρίσκουμε θέσεις και μονάδες για να τους βολέψουμε όλους. Δεν γίνεται να έχει το Ισραήλ να έχει ταγματάρχες, βετρανους 2 ή και 3 πολεμικών συρράξεων για αρχηγούς ΕΔ και εμείς να έχουμε άκαπνους στραταρχες και ναυάρχους….

Costas

Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων είναι να αυξηθεί η θητεία, να μηδενιστεί η φυγοστρατία, να υπηρετούν οι φαντάροι σε πιο μάχιμα πόστα κλπ.
Ποιός θα το δεχτεί αυτό;

gdmast

Το δυναμικό του ΠΝ από τις 30 χιλ. έχει πέσει λίγο κάτω και από τις 24 χιλ. Εάν επανέλθει στις στις 30 χιλ. ή έστω στις 28 χιλ., δεν θα υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης ούτε των πλοίων του ούτε των υπηρεσιών του.

chikichiki

Αν είναι να κάνουμε αυτή την ερώτηση, το χάσαμε το παιχνίδι. Έχουμε εκ των πραγμάτων συμβιβαστεί με την αλητεία.

chikichiki

Μιλώντας περί αυτού, υπάρχει πουθενά καμιά λίστα με στατιστικές προσωπικού (αριθμοί, σε ποιες θέσεις, κλπ); Έχω προσπαθήσει να βρω, αλλά μάταια.

ETS

Αυτοι παραμενουν απο παλαιοτερες προσληψεις και εισαγωγες στις σχολες ..Οι νεοι εισακτεοι πρεπει να αυξηθουν και ας συνταξιοδοτηθουν νωριτερα οι παλαιοτεροι να επανελθει η ισορροπια ..
Αλλιως σε μερικα χρονια θα ξεμεινουμε απο αξιωματικους και υπαξιωματικους αυτο λεμε.

chikichiki

Πάει καιρός από την τελευταία φορά που χρειάστηκε να ασχοληθώ με σχολές οποιουδήποτε τύπου αλλά, από πότε δεν έχουν οι ΣΣ εισακτέους; Οι βάσεις ανέκαθεν ήταν και είναι υψηλές, μάλιστα όσο πιο γραφιάδικη είναι η θέση τόσο πιο υψηλές είναι οι βάσεις, αλλά ακόμα και οι πιο “μάχιμες” δεν πάνε πίσω. Εκτός κι αν έχουν πέσει πρόσφατα και δεν το γνωρίζω, που πράγματι θα σήμαινε ότι οι κλάδοι αναγκάζονται και παίρνουν και από πιο χαμηλά γιατί δεν έρχεται κόσμος.

Thras

Οι ΣΣ δεν έχουν αρκετούς εισακτέους διότι έχει περιοριστεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας ο αριθμός των εισακτεών ανά έτος περίπου στο 1/2 με 1/3 σε σχέση με την εποχή πριν τα μνημόνια…
Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους!

GUS

Παρα πολυ σωστα τα λεει οποιος ειχε την τυχη να υπηρετησει σε μη μαχιμη μοναδα του ΠΝ ξερει πολυ καλα τι γινεται αλλα ακομα μια γευση απο την νοοτροπια των ναυταιων την πηραμε.. δυστυχως.
Ολες οι προτασεις ειναι πολυ σωστες
ο κοσμος θα εξηκονομηθει απο το +5 στα χρονια υπηρεσιας κ φυσικα απο το μισο πληρωμα που η νεες φρεγατες αλλα κ κορβετες θα χρειαστουν.
Προχειρα και χοντρικα τωρινες αναγκες στη Δ/Φ 2600 ατομα
με 8 fti & 4 gowind 1300….

panos

Θα σπάσει τα 200
Σε λίγους μήνες ο Tyler Rogoway θα ψάχνεται αλαφιασμένος!

kon

Θα ήθελα να μας απαντήσετε αν όντως γίνονται συζητήσεις – διαπραγματεύσεις για αγορά πλοίων.
Από την ανάρτηση καταλαβαίνω ότι ακόμη και εσείς δεν έχετε κάποια πληροφόρηση.
Η υπόθεση μοιάζει να είναι βαλτομένη.
Τελικά σήμερα από ότι φαίνεται θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από την επιστροφή ομολόγων αξίας 1δις γεγονός που συνδέσετε παλαιότερα με την αγορά των φρεγατών.

Spirit

Εκτός πραγματικότητας όσα αναφέρονται για τις τιμές. Μέσα σε όλα δεν υπολογίζεται το κόστος εκπαίδευσης και το κόστος δημιουργίας υποδομών και εργαλείων συντήρησης.
Επιπλέον το κόστος που αναφέρεται για τους ASTER είναι πολύ αισιόδοξο, αλλά υπάρχουν ένα σορό άλλες εκκρεμότητες από αναλώσιμα μέχρι τορπίλες και πυρομαχικά για το κανόνι.
Ένα ακόμα λάθος είναι ότι η τιμή που αναφέρεται για τα γαλλικά πλοία αφορούν την γαλλική διαμόρφωση και ότι αυτή περιλαμβάνει. Το ΠΝ σαφώς θέλει καλύτερα εξοπλισμένα τα πλοία από το μηχανοστάσιο μέχρι τον αριθμό των όπλων.

marios2002

Έχω να πως έχει καταντήσει πλέον γραφικό τουλάχιστον το 1/3 αν όχι παραπάνω των σχόλιων να κάνει λόγο περί σοβαρότητας και μη της Ελλάδας σαν χώρας, σε αυτό έχω να σας πω πως για την κατάσταση που επικρατεί έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι μας ξεκινώντας απ’ την πολιτική σκηνή να υπενθυμίσω πως οι κυβερνώντες δεν είναι τυχαρπαστα ατομα που απλά είδαν φως και μπήκαν είναι άτομα που εξελέγησαν από τον ελληνικό λαό το αν δεν μας βγήκαν όπως θέλαμε θα μπορούσαμε να το ειχαμε προβλέψει δεδομένου οτι ο καθένας έχει το ιστορικό του…πως μπορούμε άραγε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση που… Read more »

zap

εικονα σου ειμαι κοινωνια και σου μοιαζω!

Kamp

Αν κάνουμε μία υπόθεση εργασίας πως το αξιολογότατο Τουρκικό ναυπηγικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά τότε την δεκαετία του 2030 – 2040 το Τουρκικό ναυτικό θα διαθέτει: 4 κορβέτες των 2500tn, 4 φρεγάτες tf100 των 3200tn, 4 φρεγάτες meko barbaros, 4 φρεγάτες αεράμυνας tf200 των 6500tn. Ίσως μια πιο ορθή επιλογή για εμάς θα ήταν 2-3 κορβέτες των 2500tn (δεν μπορούμε να κυνηγάμε τις Ada class με belharra, σπατάλη πόρων) 6 φρεγάτες των 4200tn τύπου belharra (προς αντικατάσταση και των meko την δεκαετία του 2030) 3 φρεγάτες τύπου fremm των 6000 tn με το seafire για destroyer (ανώτερο ραντάρ και από τα… Read more »

chikichiki

Έχουμε ήδη ΤΠΚ για να κυνηγάμε τις Ada, όπως και υ/β (άλλωστε α/υ κορβέτες υποτίθεται είναι).

Andreas

Για την ιστορία και μόνο. 1) κόστος μονάδος για τις fremm στην shortlist που είχε καταρτιστεί από το πν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 2) κόστος μονάδος για το γαλλικό ναυτικο οικονομικο έτος 2014 670 εκ ευρώ. 3) κόστος μοναδος για το ιταλικό πν έτος 2016 600 εκ ευρώ. 4) κόστος για πν Μαρόκου 440 εκ ευρώ. 5) κόστος 2011 για ελληνικό πν 7 δις για 6 φρεγάτες με βασικές αναχορηγιες δηλαδή 1200 εκ ευρώ ανά πλοιο 6) κόστος 2013 για 3+1 πλοία για ελληνικό πν 4,2 δις, δηλαδή 1050 εκ ευρώ ανά πλοίο με βασικές αναχορηγιες. Είναι το… Read more »

CKfurious

Η πλακα συνεχίζεται βλέπω!!!

https://www.ptisidiastima.com/greece-needs-military-investments/

Με 550mil Euros διαθέσιμα το χρόνο δεν έχει νόημα να μιλάμε για τέτοια εξοπλιστικά προγράμματα μονο για ακαδημαϊκούς λόγους να περνάμε την ώρα μας με τον πόνο μας

Επί του άρθρου

R&D Cost: Σίγουρα δεν θα το επωμιστούν μονοι τους οι γάλλοι θα το περάσουν και στους πελάτες τουs !
Όλοι έτσι κανού v

ΦΠΑ :Το αναφέρουν παραπάνω σχολιαστές

Επί του κόστους των οπλων ASTER 30, SCALP NAVAL:
Οι τιμές που δίνονται στο άρθρο μάλλον είναι 20-30% κάτω από τις πραγματικές market prices

ΒΑΣΙΛΗΣ

Ρε παιδιά, εγώ τελικά δεν έχω καταλάβει…
Οι Γάλλοι χωλαίνουν ή όχι στο μάρκετινγκ των προϊόντων τους??
Αν και στο άρθρο παραπάνω μια χαρά προωθούν την φρεγάτα τους με οικονομίες κλίμακος (όσο περισσότερα τόσο φθηνότερα) γιατί τα Mirage μας έχουν βγει απ’την μύτη???

chikichiki

Έτσι για την ανωμαλία, θα είχε πλάκα να ξεκοιλιάζαμε τον MdCN και να του δίναμε ραντάρ και αυτόνομη καθοδήγηση για over the horizon ship killing, κατά το πρότυπο του αντιπλοϊκού Tomahawk…ο οποίος MdCN παρεμπιπτόντως, θα μπορούσε δυνητικά ας πούμε να προσαρμοστεί και για εκτόξευση από επίγεια α/κ πλατφόρμα (“για τα νησιά”, που λέμε)…

Στο θέμα μας πάντως, οι πληροφορίες προφανώς είναι θετικότατες και μάλλον δείχνουν περισσότερο έλλειψη βούλησης παρά ρευστού. Ελπίζω μόνο αν γίνεται τα θεωρητικά πλοία μας να χωθούν στη γαλλική παραγγελία!

Nestoras

Εξαιρετική ανάλυση. Και φυσικά τα 3.5 δις έχουν μέσα και το κόστος R&D με τον ίδιο τρόπο που κάποτε τα F 35 κόστιζαν 120 εκ και τώρα τα αγοράζεις με 90 με προοπτική να πέσουν περισσότερο! Και φυσικά το ΦΠΑ θα το πληρώνουν στην Ελλάδα για τις [email protected] που θα κατασκευαστούν εδώ (αν παραγγείλουμε 6 το πολύ μια να ναυπηγηθεί στη Γαλλία πχ, αλλά με 2 χαιρετίσματα!) Αυτό που πρέπει να υπολογισθεί επίσης στο κόστος, είναι και το κόστος του VLS. Το MK 41, κόστιζε στο Αμερικάνικο Ναυτικό 24 εκ δολάρια το 8άρι! Το Sylver A50 παίζει να είναι φθηνότερο… Read more »

Punker

Εφόσον είναι έτσι όπως τα υπολογίζετε, αν πάρουμε την απόφαση να αγοράσουμε φρεγάτες αυτού του τύπου κατά την γνώμη μου θα μας συνέφερε στο να κινηθούμε στην αγορά όσο περισσότερων γίνεται (ιδανική περίπτωση είναι οι 10 για τους λόγους που προαναφέρατε) ώστε και να κατέβει το κόστος ανα μονάδα αλλά και να μην υπάρχει και πολυτυπία στο μέλλον.Μακάρι τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή !!!

Onair

Γαλλικό το ΠΝ ;
Forget it
Η χώρα ανήκει οικονομικά και γεωπολιτικά σε άλλες.
Και οι αφρικανικές χώρες που ανήκουν στη γεωπολιτική επιρροή της Γαλλίας αδυνατούν να αγοράσουν τα High Tech όπλα της.
Εδώ η Γαλλία δεν είχε την γεωπολιτική ισχύ να καταφέρει να πουλήσει τα ελικοπτεροφόρα της στη Ρωσία θα τα βάλει με την LM εδώ.
Ότι θέλει η LM θα αγοράσουμε στο τέλος.

Nikoss

Απ οτι φαινεται τα ναυπηγεια-σκαραμαγκα και ελευσινα-θα τα παρουν οι αμερικανοι οποτε το πραμα περιπλεκεται,ως γνωστον αυτοι ενδιαφερονται σφοδρα για τα κυοφορουμενα εξοπλιστικα του πν,απο την αλλη οι γαλλοι αναμενουν τα ανταλλαγματα για τη στηριξη τους κατα τη διαρκεια της κρισης ενω τους εχουμε ταξει φρεγατες εδω και περιπου 15 χρονια,αναμενουμε την συνεχεια με ενδιαφερον..

montif74

Απο τα δείγματα που έδωσε η ΟΝΕΧ, πρόκειται για μια σοβαρλη εταιρεία που αγόρασε τα ναυπηγεία Συρου, επένδυσε και επέστρεωε στην κερδοφορία σε χρόνο ρεκορ. Και το πιο σημαντικό: χωρίς ούτε ένα συμβόλαιο απο το πολεμικό ναυτικο. τα άλλα 2 ναυπηγεια καρκινοβατουνε, ενω τους έχουνε χορηγηθει δισεκατομύρια νόμιμα και παράανομα. Μακκάρι να πάρει ο αμερικανος και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Digenis

Ο σαφα ειναι ιδιοκτητης Σκαραμαγκα και χρωσταει 2 υποβρηχια ,υπαρχει υπογεγραμενη σχετικη συμβαση με προκαταβολες 200εκ και βρισκομαστε στα δικαστηρια .Αν παρουν κατι ακομα οι Αμερικανοι θα ειναι ελευσινας

montif74

Στην κρίση των Ημίων δεν σήκωνε ούτε ο Γάλλος και ούτε ο Γερμανός το τηλέφωνο. Καλώς ή κακώς ο Μπιλάρας ο Κλίντον καθάρισε για εμάς, αλλιώς θα χάναμε πολλους παραπάνω απο τους 3 στο ελικόπτερο.

Αρα θα μπείς κάτω απο την ομπρέλα του Αμερικάνου και θα πείς και ευχαριστώ.

chikichiki

Η χώρα δεν “ανήκει” πουθενά, αυτό φαίνεται και διαπιστώνεται πολύ εύκολα. Ειδικά με κριτήριο τα εξοπλιστικά, θα νόμιζε κανείς ότι η Ελλάδα είναι κάτι μεταξύ Ιράν και Γιουγκοσλαβίας… Οι αφρικανικές χώρες που ανήκουν στη γεωπολιτική επιρροή της Γαλλίας αδυνατούν να αγοράσουν τα χάι τεκ όπλα οποιουδήποτε. Μια χαρά τα πούλησε τα ελικοπτεροφόρα, με αυτά που έγιναν όμως θεωρώ την ακύρωση της συμφωνίας λίγο πολύ αυτονόητη. Άλλωστε μετά πήγαν στην Αίγυπτο, που έχει ΤΠΚ από ΗΠΑ, υ/β από Γερμανία (και ΕΣΣΔ), και φ/γ από Κίνα… Για άλλη μια φορά, δε φταίει η LM που εμείς προμηθευτήκαμε εξοπλισμό από εταιρείες που απορροφήθηκαν… Read more »

sotbak

το έχω υποστηρίξει και γω σε άλλες αναρτήσεις στο site, αλλά δεν μου δώσανε σημασία…

gdmast

Ο υπολογισμός είναι λάθος, όσον αφορά την Ελλάδα και για τις (τυχόν) Bel α/α. Και τούτο διότι, η Γαλλική διαμόρφωση είναι 16 κελιά, οκ. Όμως για άλλα 16, λέει επιπλέον κόστος 30-35 εκ. Ναι αλλά για τα 16 επιπλέον Aster 30, θέλουμε και ανάλογα κελιά, δηλαδή τους εκτοξευτές Silver. Αυτοί είναι δωρεάν? Δε νομίζω. (Αφήνω ότι στα επιπλέον 16 κελιά θέλουμε 8 Aster και 8 Scalp και όχι επιπλέον 16 Aster, οπότε τον Silver 70, δεν τον γλιτώνουμε, ούτε τα επιπλέον 4 εκ για τους Scalp). Ένα άλλο θέμα για εμάς είναι ότι για τις Bel α/α, θέλουμε και Mica… Read more »

Digenis

Προφανως οι Aster Θα ειναι 24 + 8 οι Scalp .Οχι 32 Aster .Ο χωρος υπαρχει μπροστα ετοιμος λογικα μονο ο Sylver Α70 Θα λειπει … Οι Mica λεγανε για 24 σε πολυ μικροτερα κελια A35 .12 Απο καθε μερια .Ολη μαζι η τροποποίηση 60-70εκ

gdmast

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ίσως. Απλά επειδή ο Α35 δεν παίρνει διπλούς τους Mica και έρχεται σε 8αδες, μάλλον το σωστό νούμερο είναι το 32 ( 4 Χ 8 δηλαδή και 2 8άδες σε κάθε πλευρά, όπου θα δίνουν και τη σχετική ισορροπία βάρους). Την ίδια στιγμή 32 Mica βάζεις σε μόλις 2 Silver A70 (έναν σε κάθε πλευρά του υπόστεγου. Εκτός και υπάρχει πρόβλημα με το ύψος (εσωτερικά) για τον Α70, η λογική λέει αυτόν. Για μπροστά συμφωνούμε. 24 + 8. Για το κόστος επίσης ευχαριστώ (και σε 2 Χ Α70 πίσω να πάνε πάλι δεν αλλάζει κάτι δραματικά… Read more »

Digenis

4αδες λεγαν για την Fremm .Δηλαδη 3ης τετράδες Α35 στην μια πλευρα του υποστεγου, 3 στην άλλη. Και τροποποιηση μονο στα ακρα του πανω μερος του υποστεγουν οχι και στα κατω μερη του πλοιου . Αν βαλουν Α70 στο υποστεγο πιθανόν να πρεπει να τροποποιήσουν και κατω απο το υπόστεγο . Τα Α35 μπαινουν και Fix δηλαδη καθετα όπου γουσταρης στο πλοιο εξωτερικά περίπου σαν κοντεινερ, Δηλαδη μπορουν να μπουν και μαζι με τους exocet .Ο μικρος ογκος τους και η συμπαγής κατασκευής τους τα κάνει ευέλικτα στην τοποθέτηση απο οσα λεν οι Γαλλοι . Τους μικρους ESSM oi Αμερικανοι… Read more »

gdmast

Ναι, είναι σωστό ότι οι Α35 έρχονται και σε 4άδες, οπότε μάλλον έχεις δίκιο (3+3 ή όπου αλλού αν δεν επηρεάζει κάτι άλλο). Βέβαια ας παραγγείλουμε τα πλοία πρώτα και μετά τα βρίσκουμε τα υπόλοιπα.

Digenis

Με τον Mica Ng δεν ξερουμε ακομα τι γινετε .χωραει σε A35; !!!αγνωστο

gdmast

Λογικά θα χωράει, γιατί ο Mica τώρα έχει μήκος 3,1 μ., ενώ ο Α-35 έχει 3,5 μ. Πόσο μεγαλύτερος δηλαδή να είναι ο νέος?

Digenis

εχει διπλασια εμβελια απο τον απλο mica , οποτε λογικα θα κουβαλαει περισσοτερα καυσιμα .θελει ψαξιμο το θεμα .Καλο θα ηταν να ειχαμε ενα αρθρο με τεχνικες λεπτομεριες.

Georgios

Digenis Digenis στην τελική παραγγέλνεις τον παλαιότερο και άρα φθηνότερο “απλό” MICA και όχι τον NG?

Digenis

Δεν είναι έτσι .Παραγγέλνεις αυτό που παράγετε ή είναι έτοιμο προς παραγωγή και είναι τελευταίας τεχνολογικά γενιας ανταγωνιστικό σε χαρακτηριστικά. … και οχι την προηγούμενη γενιά .Αν ηταν ετσι να πάρουμε με Exocet bl2 και οχι Bl3. Αυτα δεν γίνονται … Οι MIca NG ουσιαστικά καταργούν για μας την ανάγκη για RAM και ASTER 15 πυραύλους .Αφήνοντας τα κελιά μπροστά ελεύθερα για ASTER 30 και Scalp . Οπότε μακάρι να τα πάρουμε …

Thomas

Για να μπορέσει να προχωρήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ απαιτείται σχέδιο που θα τρέχει για μια δεκαετία τουλάχιστον. Αν γίνει αυτό τότε μπορούμε να επιτύχουμε πολύ καλές τιμές ανάλογες με αυτές που αναφέρονται στο άρθρο (ανεξαρτήτως των όπλων και των πλοίων που θα προτιμήσουμε). Το κακό κατά την γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν δύο αρνητικές παράμετροι που εμποδίζουν μια τέτοια σκέψη. Η πρώτη είναι η έλλειψη οργάνωσης και η ικανότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού του Δημοσίου Τομέα. Αν τώρα συνυπολογίσουμε και τις πολλαπλές εκλογές καθώς και την ευθυνοφοβία που επικρατεί (όχι απαραίτητα χωρίς δικαιολογία στο θέμα των προμηθειών) τότε τα… Read more »

nikos

Εμείς το πληρώνουμε το ΦΠΑ.εξακολουθειται να επιμένετε στο υπό- εξοπλισμενο μπισκότα..!!! 1) 16 aster 30 ??? Μόνο!! Κορβέτα είναι… 2) aster 15 δεν έχει που χρειάζεται στο Αιγαίο και για αντιπυραυλική άμυνα; 3) sea ram η ram ;;έχουν τσακωθεί με την άμυνα οι γάλλοι.. 4) nulka συστήματα decoy…?? Όπως η holbart class της Αυστραλίας. 5) έχει την φιλοσοφία του aegis c 41- έλεγχο διοίκηση περιοχής? Αντιεροπορικες άμυνες σημείου έχουν οι meko mas ακόμα κ η s me το sea sparrow..λέω γω… 6) το sea fire 500 κάνει για τις ανάγκες μας, Απέναντι σε f 35 πχ?? 7)2 πλοία δεν είναι… Read more »

nikos

MdCN νομίζω μας το αποδεσμευουν οι ηπα… 😉 η γαλλια δεν ειχε πρόβλημα.

Thras

Από το άρθρο συγκρατώ δύο κυρίως παραμέτρους: 1) Όταν κάνεις μεγάλη παραγγελία πέφτει το κόστος μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι αν τώρα παραγγείλουμε δύο FTI όπως ακούγεται με πχ 1,5 δις και συνεχίζουμε με κατάτμηση της παραγγελίας να παίρνουμε άλλες 2 κάθε 3 χρόνια, θα καταλήξουμε να πάρουμε 6 ή 8 φρεγάτες στην τιμή που θα κάνουν οι 2 αρχικές. Όταν θα διαπραγματεύεσαι για τις 2 επόμενες οι γάλλοι θα σε έχουν σίγουρο, οπότε δεν θα προσφέρονται ουσιαστικές εκπτώσεις. Άρα το ιδανικό είναι να γίνει διεθνής διαγωνισμός, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαράβατους όρους που θα συμμετέχουν οι FTI, Omega, LCS, FFG-X… Read more »

Γιώργος70

Πιθανότεροι υπολογισμοί Το κόστος της γαλλικης FTI είναι € 3.8δις/5= € 760εκ.περιλαμβάνει α) 20% γαλλικο ΦΠΑ= € 633 εκ β) κόστος R&D Δεν περιλαμβάνει α) όπλα β) ελικοπτερο γ) σημαντικό κέρδος των εταιρειών Αρα το κατασκευαστικό κόστος πλοίου FTI για εξαγωγή (χωρίς ΦΠΑ) είναι περίπου € 500 εκ. Η προσφορά στη Ελλάδα για τις 2 [email protected] / διαμόρφωση FTI είναι 1.3δις € 650 εκ η μια α) Αντί για κόστος R&D το κέρδος των εταιρειών β) Δεν περιλαμβάνονται τα γαλλικά συστήματα Η/Π γ) Εκπαίδευση -υποδομές δ) Τα όπλα -αντίμετρα ε) Με πλήρη ανυποβρυχιακή διαμόρφωση και οπλισμό το αντίστοιχο ΝΗ-90 €… Read more »

FOX

1,6 εκατομμύρια δολάρια έχουν οι βραζιλιανες… μαζί με μεταφορά τεχνογνωσίας, χωρίς να γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει από όπλα αναλώσιμα.

Digenis

Λαθος !!!! οι Βραζιλιανικες μαζι με τα οπλα και την μεταφορα τεχν εχει κοστος η καθε μια 350εκ ευρα

Το εξοπλιστικό προγραμμα εχει κοστος 1,6 δις $ δηλαδή 1,4 δις ευρο και περιλαμβανει οπλα και κατασκευη στη βραζιλια .Τελικο κστος προγραμματος 350εκ κάθε Α100
https://www.ptisidiastima.com/brazilian-corvette-meko-a100/

MPAMPIS

Έχει παντως αισθητική αυτο το πλοίο, ειναι τοςο όμορφο που δεν θες να το βουλιάξεις……να σημειωθεί οτι ειμαι LM fun……
Αναρωτιέμαι ποσο κανει με aster 15 ή με mica και μόνον με 2-4 aster 30 και φυσικα χωρίς mdcn αλλα με ενα Ram?

GDIKEOS

Το 2021 θα έχουμε 4 ΜΕΚΟ 4-5 ΜΕΚΟ των τουρκων!
2-3 κορβέτες των τούρκων!
5-7 υποβρύχια των τούρκων 209!
Και άλλα πλοία των τούρκων!

Παλαβό σενάριο; Όχι! Απλή λογική

sotbak

δεν θέλω απαισιόδοξα σενάρια….

ivychris

Από διάφορες μελέτες, έχει προκύψει από το breakdown του συνολικού κόστους ναυπήγησης μιας σύγχρονης φρεγάτας, ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία μπορεί να ανέλθει το πολύ στο 38-40% αποτελούμενο από Εργατικά 22%, σιδηρουργικές & ελασματουργικές εργασίες 13% και διάφορα 3% (ξεν. εξοπλισμός), ενώ μηχανές-γεννήτριες το 33%, ηλεκτρονικά-αισθητήρες 29% και 25%. Πως λοιπόν προκύπτει το 40% Γαλλία & 60% Ελλάδα, κατά τον Fabrice Wolf, αφού συμπεριλαμβάνει και 600 ASTER 30, 100 MM40 BlockIII, 120 MdCN, 80 τορπίλες MU90? Αλλά ακόμη και να μη προκύπτει και τα ποσοστά να είναι αντίστροφα (60% Γαλλία & 40% Ελλάδα), αν τα €5.5Δισ περιλαμβάνουν 6 Belharra και… Read more »

ivychris

Ένα λάθος όσον αφορά τα ηλεκτρονικά-αισθητήρες, όπου το σωστό είναι 9%, αντί του 29% που γράφτηκε εκ παραδρομής

FOX

Οι Belharra ίσως είναι το ιδανικότερο πλοίο για κύρια μονάδα του ΠΝ, υπάρχουν βέβαια θέματα στο πλοίο…
Η προμήθεια πλοίων μιας κλάσης σε μεγάλους αριθμούς είναι η ιδανικότερη λύση και συνάμα η πιο οικονομική σε βάθος χρόνου.
Όμως, χρήμα τέτοιας έκτασης να δοθούν από το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν υπάρχει περίπτωση, άσε που ο λαός θέλει βούτυρο και όχι κανόνια. Σε μια στραβή βέβαια θα ψάχνει πάλι για προδότες… βγάζοντας την ουρά του απέξω.
Οπότε ας προσγειωθούμε σε μια πιο βατή κλάση πλοίου για το ΠΝ και αν ελπίσουμε ότι κάτι θα προχωρήσει, έστω με εξωτερικό δανεισμό…

Georgios

FOX οι βατές και οι συνηθισμένες κλάσεις πλοίων δεν μπορούν να προστατέψουν επαρκώς ΑΟΖ. Κάποιοι θέλουν ΜΕΚΟ με ακριβό ΕΜΖ και Anzac και Fayette και Gowind εγώ λέω FTI και FREMM και άμα χρειαστεί, για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και Mistral με NH-90 πάνω! Τα πάντα για την Πατρίδα!!!

evaggelos

καλημερα καποιος να με βοηθησει στης εξης απορροιες 1) mica scalp εχουν στην αεροπορια γιατι να εχει και το ναυτικο? 2) εαν το κοστος fdi ειναι περι τα 700 χονδρικα χωρις τα ομολογα γιατι δεν παμε σε De Zeven Provinciën που εχει κατασκευαστει κ δεν ειναι ακομα στο pc και απο μια χωρα που γνωριζουμε τα πλοια της.

Υ.Γ. εφοσον αλλαζει η κυβερνηση τιποτα δεν θα συμβει αμεσα παμε για το 20 και βλεπουμε!

nikos

1)Για να βοηθήσει το ναυτικό στην χερσαία κρούση, να έχουμε πολλές πλατφόρμες εκτόξευσης και να μην επιβαρυνθούν τα jet της αεροπορίας άλλο…2)η fdi Είναι πιο high tech για Ποιο λόγο να πας στην lcf? Που είναι 15 ετιας; και τα έχουμε πολιτικές καλά με τους γάλλους.

evaggelos

απο πλευρας κοστους το βλεπω απλα επειδη οσο να ναι το σκαλπ στοιχιζει και δε μας εχω και τοσο large ως χωρα γιατι θα διναμε λεφτα κ για τα σκαλπ της αεροποριας η για τα αεροσκαφη και παει λεγοντας ισως να ηταν καλυτερα περισσοτερα αστερ 15 κ 30

Georgios

 evaggelos οι De Zeven Provinciën είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή αλλά από άλλη χώρα. Ίσως και καλύτερη λόγω της ύπαρξης του επιπλέον ραντάρ που ακούει στο όνομα SMART-L. Το αρνητικό είναι ότι θεωρείται ελαφρώς παλιά σχεδίαση και ότι σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του Ολλανδικού Ναυτικού. Μετά ο MICA είναι ο τελευταίος πύραυλος αυτοάμυνας πριν αναλάβουν τα πυροβόλα τερματικής αεράμυνας σημείου τύπου Phalanx ή Millenium που ακούγονται έντονηα για τις FTI. Ο Scalp όντως ίσως είναι περιττός για τα πλοία, καθότι δεσμεύει κυψέλες που θα μπορούσαμε να έχουμε Asters μέσα αλλά ο εχθρός δεν το γνωρίζει και φοβάται όταν… Read more »

Chris Ain.

Είμαι ο μόνος που πιστεύει οτι αν είχαμε ενδιαφερθεί για γερμανικές φρεγάτες θα είχε αρχίσει ήδη η ναυπήγησή τους?
Η απάντηση για εμένα είναι το “εθνικό πλοίο”.

Costas

Είναι όμορφη ιδέα το εθνικό πλοίο. Όμως είναι απολύτως μη πραγματοποιήσιμη υπό την έννοια της 100% ελληνικής παραγωγής. Ακόμα και αν υπολογίσουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα σχεδιασμού ενός πλοίου τέτοιας ισχύος και κατασκευής όλων των δομικών τμημάτων του (που δεν την έχουμε, αλλά έστω ότι είναι πιο εύκολο να την αποκτήσουμε), παραμένει το θέμα του εξοπλισμού: Ραντάρ, εκτοξευτήρες, πύραυλοι και βλήματα, όπλα, ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα πρόωσης, σόναρ, εξαρτήματα και λογισμικό διασύνδεσης, τεχνογνωσία μειωμένου ίχνους (για ραντάρ, ακουστικών μέσων, οπτικών κλπ) είναι αδύνατον να σχεδιαστούν και να παραχθούν εξ αρχής εντός Ελλάδος. Και όλα αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους… Read more »

Chris Ain.

Απο κάπου πρέπει να κάνεις την αρχή. Δεν θα ήταν άσχημο χώρες που δεν διαθέτουν ναυπηγεία για μεγάλα σκάφη όπως το Ισραήλ να επέλεγαν την Ελλάδα για την ναυπήγηση. Και η Τουρκία όταν ξεκίνησε να στήνει την αμυντική της βιομηχανία δεν της ήρθαν τα συστήματα ουρανοκατέβατα. Και όμως σήμερα μπορεί και παράγει και δικά της συστήματα.
Η λογική οτι πρέπει να εισάγουμε τα πάντα και να εξαρτώμαστε πάντα απο τρίτους και ο “ωχαδερφισμός” που μας θέλει μόνο πελάτες και όχι παραγωγούς, είναι η λογική της χρεοκοπίας.

iapetos251145

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ Α ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ Τ’ΑΜΕΛΤΗΤΑ ΜΑΣ.

Georgios

Η λύση CostasΚώστας είναι να μπούμε και εμείς συμμέτοχοι ισομερώς στην επόμενη κοινή σχεδίαση πλοίου των Γάλλων με τους Ιταλούς και να απαιτήσουμε 33% μερίδιο και φουλ πρόσβαση στην τεχνογνωσία, software και hardware, με το αζημίωτο πάντα. Έτσι θα έχουμε ένα εν μέρει Εθνικό πλοίο. 😉

KaizerAmstelVonLagerS

Πολυ “επιθετικη” η διαχειρηση στο σχολιασμο τελευταια.Κοψιμο σχολιων και αποτομη αντιμετωπιση σε αποψεις που δεν συμφωνουν με τα πιστευω της ακομα και αν τα σχολια ειναι καθολα λογικοτατα και ουδετερα.Ευτυχως ακομα δεν γραφτηκα μελος.Ηθελα να “τσεκαρω” πρωτα γνωριζοντας απο παλαιοτερα τα αποτελεσματα στα οποια οδηγουν οι αλλαγες που προαναγγελθηκαν.Αποχη λοιπον απο πολλα αρθρα που ο σχολιασμος θα οδηγησει σε σιγουρη απορριψη και σχολιασμος μονο οπου θεωρω οτι δεν θα “κοπω”.Και αυτο παντα με επιφυλλαξη να εκπλαγω και μεχρι να ισχυσει η αλλαγη…Μετα μαλλον θα παω και εγω για….τσιμουχες. Στο θεμα μας. Μετα τα τελευταια με την Τουρκια θα αποκτησεις η… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Συγχωρεστε μας αλλα εσεις τα ξεκινατε…

Λεοντόκαρδος

Αυτα τα ελεγα πριν 1 χρονο…! Οταν καποιοι επεμεναν για 1 δις…. Επισης καποιοι αλλοι εσκεμμενα ξεχνανε πως οτι πλοιο και αν παρουμε, θα εχει κοστος εκπαιδευσης κλπ…ΟΧΙ μονο οι Belharra…Αλλα μαλλον δε θελουν game changer… Scalp Sylver 70 Aster 30 Sylver 50 Aster 15 Sylver 43 Mica Sylver 35 Για να ξερουμε τι λεμε…. Σε καθαρα Α/Α διαμορφωση μπορει να φερει 32 Aster 30 και 32 Mica το τι θα επιλεξουμε αλλη ιστορια. Οι Λαφα με 16 mica κ phalanx exocet blk3 μια χαρα πλοια γινονται και εχουν 20 χρονια μπροστα τους. Οποιος εχει αλλεργιες να παει σε γιατρο.… Read more »

CKfurious

Όντως Λεοντόκαρδος θα πρότεινα εσύ και οι υπόλοιποι που ονειροβατείτε να πάτε να κτυπήσετε τη μπουνια στο τραπέζι του Τσακαλώτου και του Τσίπρα και να ζητήσετε τα δισεκατομμύρια που ζητάτε για την άμυνα!! λεφτοδενδρα άλλωστε υπάρχουν !!! Να πάτε και στους θεσμικούς πως τους λένε (ex troikanous) και να απαιτήσετε αλλαγή των δεσμεύσεων της χώρας για τους οικονομικούς στόχους Είναι απλά τα πράγματα!!! Ξαναγράφω διότι μάλλον δεν διαβάζεις : Οι γάλλοι θα εκσυχρονίσουν 3 Lafa στα 70 /100 mil Euros το πλοίο Ο εκσυχρονισμός αυτός δεν περιλαμβάνει VLS/ASTER/MICA και τα αλλα που ονειρεύεσαι Εδώ προσπαθούνε να εksυχρονισουνε και τα 4… Read more »

NavalAnalyses

Βρε καλέ μου C K και όλοι οι υπόλοιποι, ποιο ΣΑΓΕ; Αυτό που δεν έγινε ποτέ; Αφού έλειπε ο ΑΓΕΕΘΑ εκτός Ελλάδος. Και να ΜΗΝ έλειπε, λες να το ήξερε μόνο η ιστοσελίδα που επικαλείσαι; Ποια μελέτη έχει γίνει στις Ύδρα και δεν τη μάθαμε;
Ο καθένας πορεύεται με τη κρίση του σε αυτή τη χώρα και ο καθένας βγάζει το ψωμάκι του με όποιο τρόπο μπορεί. Κρίμα.

C K

Η συγκεκριμένη είδηση είχε αναφερθεί σε άλλο σχόλιο παραπάνω.

Εγώ το έδωσα για να δείξω το budget που θα κινηθεί το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των MEKO : γύρω στα 100-120 mill E και για τα 4 πλοία

Το ίδιο νούμερο είχε αναφερθεί από τη ΠΤΉΣΗ:

https://www.ptisidiastima.com/greek-meko-200hn-modernization-costs/

Γεγονός είναι πως πρέπει να μιλάμε για End Life Upgrade αφού το πρώτο ploio παραδόθηκε το 1992 και εάν παραδοθεί εksυχρονισμενο το 2022 θα είμαστε
very very happy

PS Εξαιρετικό το άρθρο για τα BAYRAKTAR paporia στο τελευταίο τεύχος της PTHSHs

Οι γείτονες είναι παρα πολύ μπροστά

NavalAnalyses

Το νούμερο είναι σωστό, τουλάχιστον βάσει των τελευταίων προθέσεων. Θα δούμε…
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, δίνω μεγάλη σημασία τα άρθρα μου να διαβάζονται ευχάριστα.
Δ.

Giannis

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ,
κουβέντα φιλολογικού περιεχομένου να γίνεται για φρεγατες υποβρυχια πυραύλους κλπ κλπ….καθότι τα διατιθέμενα κονδύλια για εξοπλισμούς, 500εκ κατ έτος εκ των οποίων τουλάχιστον τα 300-400εκ αφορούν αποπληρωμές προηγούμενων ετών,….δε φτάνουν ούτε για μπαρπούτσαλα….
Ας αυξηθούν τα κονδύλια τουλάχιστον στο 1 δις κατ έτος για εξοπλισμούς και το συζητάμε.
όσο δε αυτό ΔΕΝ γίνεται, όλα τα άλλα είναι σαν κάποιος να περνάει εξω απ τις βιτρίνες να θέλει να αγοράσει ένα ωραίο ακριβό παντελόνι ντίζελ και να μην έχει μία στην τσέπη.
Κατά τα άλλα τα 160 σχόλια θα τα φτάσει…

zap

Η γιαγια μου ελεγε, “με τις π*#%3ς, δεν βαφονται αυγα” … για να επαεξοπλιστουν οι ενοπλες δυναμεις θελει χρημα.

darede

Είναι τραγικό να μιλάμε για κόστη νέων ναυπηγήσεων όταν το ΣΑΓΕ αποφάσισε να ξεκινήσει την αναβάθμιση των MEKO με 25 εκ το πλοίο! Είναι αδιανόητο να δίνονται 350 εκ για τις σακαράκες ενώ για τα μάχιμα πλοία μόνο 100 εκ; Εδώ χρειαζόμαστε καυστικό σχόλιο απο την ΠΤΗΣΗ. Όσο για τα κόστος της Belharra και εν αντιθέση με όσα παραθέτετε, τα ποσά είναι μεγαλύτερα και κυμαίνονται στο 1 δις ανά πλοίο. Αυτό περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που έχουν εκφραστεί, την αγορά των πυραύλων και των εκτοξευτών, το κόστος τοποθέτησης επιπλέον κελιών Α-35 και MICA NG στο ελικοδρόμιο, αλλάγές στο κινητήριο σύστημα με… Read more »

evaggelos

υπαρχει σε αμυντικο σαιτ οτι το σαγε αποφασισε να δωσει περι τα 30μυρια ανα πλοιο για της υδρες

iapetos251145

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΤΥΡΕ 26 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ?????

Georgios

iapetos251145 ποιος είπε ότι δε μας αρέσουν, ίσα ίσα και μια χαρά μας κάνουν και έχουν και πάνω από 30 προπαραγγελίες ήδη!!

Kanenas

Μα τι είναι αυτά για τα οποία συζητάτε; Πόσο ακριβό είναι ένα όπλο το οποίο θα προασπίσει αναντίρρητα την εθνική ανεξαρτησία; Μα δεν μπορεί να είστε σοβαροί!!!!! Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να σκορπίσουν 680 εκατομμύρια για προεκλογικά επιδόματα. Εδώ ” ο καβούρια έχων στις τσέπες όταν πρόκειται για τις Ένοπλες Δυνάμεις ” Τσακαλώτος ανακοίνωσε από τώρα ότι και τον Δεκέμβρη θα υπάρχουν πλεονάσματα για να μοιράσει επιδόματα η κυβέρνηση. Εσείς θέλετε να ανοίξετε σοβαρότατα θέματα , κρίμα που δεν σας ακολουθούν οι θεσμικά υπεύθυνοι. Κρίμα για αυτήν την χώρα.

angel

Ο στολος του ΠΝ μας θελει πολλα περισσοτερα απο 2 η 4 Μπελχαρες … με οποιοδηποτε οπλισμο και αν ερθουν αυτες … Παμε μια συνοψη Θελει 6 υποβρυχια για αντικατασταση των 6 παλαιων 209/1100 και 1200 και του Ωκεανος ΑΙΡ , επι 500εκ το τμχ , κοστος 3 δις ( προσωπικα θα ηθελα σκορπινες αντι για 214 και αω MIGAL και F21 ) Θελει αντικατασταση των 3 αρχαιων ΤΠΚ S148 , των 9 ΤΠΚ κομπαταντ και 2 των αστειων κανονιοφορων ασεβιλ , συνολο 14 ελαφρα σκαφη , αρα τουλαχιστον 7 μικρες ταχεις κορβετες +/- 1000 τονων σαν τις BR71 ,… Read more »

darede

Στον στόλο του Π.Ν την επόμενη δεκαετία είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η μέθοδος της απόσυρσης πολλών μονάδων και αντικατάσταση τους με νέα. Είναι αδύνατο να υπάρξει αντικατάσταση 1:1και σίγουρα θα μειωθούν οι οροφές. Για αυτόν τον λόγο είναι απαιτητό μια στροφή στην αποστολή του. Κάποιες κοινωνικές αποστολές πρέπει να μεταφερθούν στο Λιμενικό, όπως και ότι σχετίζεται με μεταφορές νερού, πετρελαίου και επισκευή και συντήρηση φάρων. Οι δε αποστολές επιτήρησης θα γίνονται απο σκάφη του λιμενικού και με συμμετοχή απο προσωπικό του Π.Ν Οι αποσύρσεις αφορούν όλο το στόλο και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να τρέχουν πάνω απο 1 πρόγραμμα… Read more »

NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους. Darede, αν κι είσαι off topic το σχόλιο σου είναι άκρως ενδιαφέρον. Μερικά σχόλια μου επί των δικών σημείων: «Στον στόλο του Π.Ν την επόμενη δεκαετία είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η μέθοδος της απόσυρσης πολλών μονάδων και αντικατάσταση τους με νέα. Είναι αδύνατο να υπάρξει αντικατάσταση 1:1και σίγουρα θα μειωθούν οι οροφές. Για αυτόν τον λόγο είναι απαιτητό μια στροφή στην αποστολή του. Κάποιες κοινωνικές αποστολές πρέπει να μεταφερθούν στο Λιμενικό, όπως και ότι σχετίζεται με μεταφορές νερού, πετρελαίου και επισκευή και συντήρηση φάρων. Οι δε αποστολές επιτήρησης θα γίνονται απο σκάφη του λιμενικού και με συμμετοχή… Read more »

CKfurious

Θα γίνω πάλι ο απαισιόδοξος του forum: Θα συμφωνήσω πως οι οροφές οι σχηματισμοί οι μονάδες πρέπει να μειωθούν δραστικά σε επίπεδα που μπορεί να διατηρηθούν με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα Αυτό βεβαια προσκρούει στα διαφορα συντεχνιακά συμφέροντα F35+4*U214+6 BELHARA ταυτόχρονα την επομενη δεκαετία αυτά δεν γίνονται ούτε στα πιο τρελα όνειρα μας!!! Ρεαλιστικές προτάσεις: Υποβρύχια: σύχρονες τορπίλες νάρκες αντίμετρα διερεύνηση απόκτησης μεταχειρισμένων υποβρυχιων όπως τα ιταλικά Sauro TPK: Ολοκλήρωση επιτέλους των 2 SVκαι προσπάθεια εξεύρεσης μεταχειρισμών πιο σύχρονων από τις υπάρχουσες Combatand Φρεγάτες: Αξιοπρεπής εκσυχρονισμός των MEKO και ενίσχυση του στόλου με μεταχειρισμένα F122 η ADELAIDE εάν είναι Ακόμα… Read more »

NikolakiEfentis

Ρεαλιστικές προτάσεις όντως. Δεν είναι όμως μη ρεαλιστικό και το σενάριο 4 νέων Μονάδων που αναφέρει ο darede.

Ως προς τις ΤΠΚ, μακάρι να διατίθεντο οι Barzan (πρόγονος των Super Vita μικρότερου εκτοπίσματος με τους κινητήρες των Combattante III). Πιο πιθανό θα ήταν όμως να παίρναμε τις Combattante III (La Galite class & Damsah class).

evaggelos

ωραια ολα αυτα αλλα ποιο πολυ σε συμφερει να καταργησεις το λιμενικο παρα το ναυτικο ουτως η αλλως το λιμενικο πρεπει να ειναι μακραν το χειροτερο που κυκλοφορει.Ηθελα να ξερα πανε ερχονται στην πρεσβεια των ηπα κ στις ιδιες της ηπα ενας αρμοδιος δεν βρεθηκε να ρωτησει τις αρμοδιοτητες αποστολες στοχους κ οπλισμους του αμερικανικου λιμενικου? τοσο αχρηστια πια? γιατι οι αμερικανοι χρησιμοποιουν τα legend κι εμεις την τριλογια του λαμπρου? σε ολα τα αλλα συμφωνω κ οσοι λενε για τα σαουρο για ποιο λογω να παρω ιταλικες πατατες κ να διωξω αυτα που εχω η παιρνω καινουργια η μειωνω… Read more »

GDIKEOS

Δηλαδή οι Δανοί που έλεγαν για 870 εκατομμύρια δολάρια για της τρεις φρεγάτες
είχαν δίκιο;

Έ όχι και και 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για της Frem!!!!!!!!!!!!!

iapetos251145

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ Η ΑΓΟΡΑ 2 ΚΑΙ Η ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ ΑΛΛΩΝ 2 ΤΥΡΕ 26 ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ??????

Georgios

iapetos251145 πάνω από ένα δις το κομμάτι.

sotbak

καλές (αν και το ραντάρ υποδεέστερο των Μπελχάρα) αλλά πολύ ακριβές….

Digenis

Τα θελω με ζωγραφισμένη την τρίαινα του ποσειδωνα κατω απο την αγκυρα .

agnostosependytis

Κατ’ αρχήν χαίρομαι που βγήκε ένα άρθρο επιτέλους να πει αυτό που έχω γράψει σε 100 σχόλια παλαιότερα, ότι οι αναφορές σε κόστος 1 δις ανά φρεγάτα είναι: 1) Υπερβολικές καθώς η FTI/Belhara προέκυψε από την απαίτηση του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και Δημοσίου για ένα σκάφος που κοστολογικά θα ήταν αρκετά κάτω από την Fremm (στην ουσία ανάμεσα από τις Fremm και τις Gowind), άρα όταν οι Fremm που λιούνται περίπου 700 εκατ και οι Gowind 300 εκατ, δεν μπορεί αυτό που ο μόνος λόγος ανάπτυξης του είναι να είναι το κόστοσ στην μέση (ie 500 εκατ) να είναι τελικά… Read more »

Digenis

<>

Οσο σημαντικό ειναι τα F35 τοσο σημαντικο ειναι ενα πλοιο επιπεδου μπελχαρα . Μη ξεχανας οτι μπορει με το ρανταρ της να καθοδηγει 50 πυραυλους ταταυτοχρονα απο ομαδα μαχης και φερει πανω στρατηγικους πυραυλους ,ενω ταυτοχρονα τα Stelth στοιχεια εχουν μπει και στα πλοια . Αναλογία κοστους μπελαχαρα φ35 ειναι 1 προς 5 .

agnostosependytis

Από τους πρώτοςυ υπέρμαχους αύξησης πόρων στο ναυτικό και σε AAW είμαι και από τους πρώτους που και παίνεψαν την Μπελάρα και είπαν ότι η συζήτηση για παραφουσκωμένα κόστη κάνει κακό στην απόκτησή της. Ωστόσο πρέπει να σκεφτόμαστε ότι έχουμε 9 πλοία για αλλαγή κκαι αυτό δεν γίνεται μόνο με Μπελάρες, γιατί τοτε θα δεσμεύαμε όλο τον προυπολογισμό αγοράς οπλικών συστημάτων της Εθνικής Άμυνας για το ναυτικό, ενώ και η αεροπορία, και μετά την αναβάθμιση των F-16 θα είναι πίσω από την Τουρκική (κατά πολύ). Οπότε αυτό που εννοώ είναι ότι πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η συζήτηση και για φτηνά… Read more »

zolotas

Αγαπητοί, δέχομαι ότι η οικονομοτεχνική μελέτη δίνει επιχειρήματα στα πλαίσια του άρθρου-συζήτησης. Βέβαια οι παραδοχές που γίνονται είναι τουλάχιστον ουτοπικά αισιόδοξες (π.χ. από πού προκύπτουν οι 15.000 εργασίας στην Ελλάδα την στιγμή που κατά την 15ετία ναυπήγησης MEKO και ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ στον Σκαραμαγκά δεν ξεπέρασαν τις 3.500 μ.ο.). ΟΜΩΣ… Το Π.Ν. μελετάει την πρόσκτηση νέων σκαφών από το 2003 (με τις Κορβετοφρεγάτες που θα έβαφαν αυγά το Πάσχα και θα έψηναν καφέ καθημερινά πρωί-απόγευμα), το 2007 θα έκτιζε τις FREDA και θα συμπληρώναμε με τις [email protected]… Συνολικά δλδ τουλάχιστον 12 σκάφη μέχρι το 2022-2025. Πόσο πιθανόν είναι πείσουμε τους Γάλλους να… Read more »

dimitrov

Αυτό δεν είναι άρθρο κύριοι … αυτό είναι geil, που λέμε και στην Ρηνανία – Βεστφαλία, στην από δω πάντα του Ρήνου ….. ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ. Τόσο το καραβάκι, τόσο τα τσουμπλέκια του, πάρτε και την τεκμηρίωση. Ένα μπράβο λοιπόν στο CREW. Μπράβο και στο Μουσιού Λύκο που μας τα δίνει τα νουμεράκια ……. Στην κατακλείδα το παποράκι τα αξίζει τα φραγκάκια του ….. αν και ….. σας έχω κουράσει, το ξέρω, δεν με ενδιαφέρουν οι σκαλπναβάληδες. Με τέτοιο ραντάρ και 2+2 πλοία φορτώνεις αστέρηδες 30. Η Α/Α δυνατότητα προηγείται! Εκεί όμως που κλαίω είναι … “Τώρα, μιας και …………..… Read more »

babis

Δυο πυραυλάκατοι είναι έτοιμες και χρυσοπληρωμένες στα “Ελληνικά” ναυπηγεία και ενώ καιγόμαστε για πλοία δε μπορούμε να τις παραλάβουμε τόσα χρόνια. Τώρα θέλετε και Μπελάρα!…
Σιγά θα σκίσετε κανένα καλσον!

adpanos

Οι δυο Ρούσσεν έμειναν στα σκαριά στα ναυπηγεία γιατί η ΒΑΕ SYSTEMS είχε καταγγείλει το συμβόλαιο με τα ναυπηγεία το 2011, λόγω κρίσης, αφήνοντας τα 2 τελευταία σκάφη χωρίς τεχνική επίβλεψη, οπλικά και ηλεκτρονικά.

Steve

ΠΤΗΣΗ Το θέμα είναι να μάθουμε σε τι διαμόρφωση θα τις πάρουμε….
mica θα βάλουμε???? ciws της προκοπής θα βάλουμε???? 24 aster 30 τουλαχιστον?

npo

To βασικό για το ΠΝ είναι να σχεδιάσει. Όποια καινούρια φρεγάτα και να πάρουμε αν την προμηθευτούμε σε αριθμό >= 10 το κόστος θα πέσει αρκετά και θα γίνει εφικτή η κατασκευή αρκετού έργου στην χώρα μας.

Προσωπικά πάντως είμαι “οπαδός” των FFG(X)

Ερώτηση: MdCN δεν υπάρχουν και σε έκδοση υποβρυχίου εκτόξευσης? Θα μπορούσαν να τους φέρουν τα 214?

ShadowMan

υπαρχουν ειχα ρωτησει παλιότερα…

Georgios

npo npo σαφώς και υπάρχει η sub έκδοση και σαφώς μπαίνει και στα 214 μας αλλά κάποιος πρέπει να αναλάβει τα κόστη ενσωμάτωσης. Το FFG(X) για ενισχυμένη/θωρακισμένη=σε περισσότερων τόνων (10.000???) “σασί” FREMM το βλέπω να καταλήγει. Αμερικανοποιημένη FREMM με λίγα λόγια. Έχει ψωμιά ακόμα αυτή η σχεδίαση.

agnostosependytis

Το πόσο κοστίζει είναι ένα ερώτημα, πόσο θα μας πουληθεί είναι το άλλο ερώτημα. Από το πρώτο άρθρο για τις Μπελάρα πριν χρόνια έγραψα ότι κανονικά η τιμή τους πρέπει να είναι περίπου στα 500 μύρια συν τα όπλα, εδώ Fremm πουλήθηκε για κάτω από 500 μύρια. Όμως αυτό είναι πόσο κοστίζει. Το πόσο θα πουληθεί, είναι όσα θέλει το Naval Group, συν εάν στις προδιαγραφές ζητήσουμε ο κινητήρας να ξεκινάει με το γύρισμα της μίζας ή να είναι αυτόματος, στην οποία πρέπει να προσθέσουμε και την αξία του έξτρα εξαρτήματος εξοπλισμού. Τα δεδομένα είναι ότι οι Fremm πουλιούνται 650-700… Read more »

JOHN

Προτείνω την μετονομασία του περιοδικού
σε “ΠΛΕΎΣΗ ΚΑΙ ΘΆΛΑΣΣΑ”

NikolasTz

Συμφωνώ, θα έπρεπε εξ΄αρχής που πρωτοβγήκε το περιοδικό Π&Δ να είχε άλλο όνομα που να έχει σχέση με όλα τα θέματα που παρουσιάζει…
Προσωπικά (αν διαβάζει η σύνταξη να φτιάξουν νέο site π.χ. Άμυνα, ενέργεια και διπλωματία

Alexandros

Αν δεν υπήρχαν τα πλοία όπως ο ΑΒΕΡΩΦ ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και οι τριήρεις στην Σαλαμίνα, μπορεί εσύ και εγώ να μην ήμασταν εδώ να σχολιάζουμε, σίγουρα πάντως όχι σε αυτήν την γλώσσα!

George74

Δε ξέρω τι και πως θα γίνει, αλλά πρέπει τα επόμενα 10 χρόνια να πάμε στις 10 μονάδες. Καλό θα ήταν χτές να έπεφτε αυτή η απόφαση, γιατί τα πλοία θα αργίσουν να έρθουν. Κάθε χρονιά να παραλαβαίνουμε 1-2 και να βγάζουμε από υπηρεσία τα παλιά. Θα είχαμε και το κεφάλι μας ήσυχο για τα επόμενα 20χρόνια και χρόνο να πάμε στο επόμενο βήμα, στο εθνικό πλοίο. Πάρα πολλά τα λεφτά, δύσκολοι καιροί, πολύ θάλασσα και πολλά νησιά και ένας σχιζοφρενικός γείτονας. Οι Σουηδοί φορολογούν τις τράπεζες, οι Τούρκοι με φόρους ή κλεψούδα από ευρωπαϊκά προσφυγικά κονδύλια τα πάνε για… Read more »

MisCo

Υπηρχουν 2 τουλαχιστον λυσεις. Η μειωση του ΦΠΑ στο τουριστικο πακετο, να μην δοθει και αυτο το 11% να αποδοθει στην αμυνα.

Επιβαρυνση φορου στα αεροπορικα εισητηρια με πλαφον 5 ευρω στα εισερχομενα στην χωρα.

Και στις 2 περιπτωσεις η επιβαρυνση στον ντοπιο πλυθησμο ειναι ελάχιστη ως μηδαμινη.

Φυσικα τιποτα απο τα 2 δεν θα συμβει, γιατι ολα πρεπει να τα πληρωνουν οι ιθαγενεις.

giannis82

Τι δημιουργική αριθμητική είναι αυτή.. μου αρέσει κιόλας το “μόλις 5,5 δις”. Οι γαλλοι θέλουν να μας βάλουν μεσα να μοιραστούμε το R&D να δουλεψουν και τα ναυπηγία τους με λεφτά δικά μας και μετά αυτοί να πουλάνε το πλοίο σε άλλους. Οτι εκάναν οι Γερμανοί με τα υποβρύχια.. που κάπου είχα διαβάσει οτι κανονικά εμεις έπρεπε λέει να περνούμε και royalties απο τα νεα υποβρύχια για άλλες χώρες και αντιθέτως οι Γερμανοί τα πουλάνε λίγο μεταλλαγμένη έκδοση και δεν περνούμε.. αλλο σκάνδαλο αν ισχύει και αυτό.. Το ΑΕΠ πως θα αυξηθεί? αυξάνετε πλασματικά. Ειναι σαν να λες θα παρω… Read more »

Thras

Αν διαβάσετε παραπάνω θα αντιληφθείτε πως μπορεί να ανέβει το ΑΕΠ μέσω αμυντικών εξοπλισμών. Είτε με ναυπήγηση στη χώρα, είτε με παραγωγή απαρτίων από ελληνικές εταιρείες…

Mavi70

Αφού το ξανά δημοσιεύσατε ας αρχίσω εγώ. Τελικά το ερώτημα που με βασάνιζε τo έλυσα διαβάζοντας χωρούν 32 aster-30(sylver A50) και 8 mdcn (sylverA70) στα πλοία. Το παζλ το συμπληρώνει η τοποθέτηση κελιών για Mica vl(sylver A-35)σε κάποιο σημείο της
υπερκατασκευής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Α-35 μπαίνει σε 4αδες και όχι 8αδες όπως τα άλλα sylver.Πόσοι θα χωρέσουν τελικά είναι ακόμα ομιχλώδες.
https://www.ptisidiastima.com/mer-et-marine-belhrra-aster-30-vl-mica-s/
ptisidiastima.com/lcs-vs-belhrra-aster-15-30-vs-essm-sm-2/
https://www.mbda-systems.com/product/vl-mica/

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Δε κατάλαβα γιατη μιλάτε συνέχεια για τα επιδόματα Μήπως πρέπει να ζήσει η Ελλάδα χωρίς τους ελληνες; Γιατη δε μιλάτε για τους πλούσιους επιχειρηματίες μεγάλες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν ασύστολα για εφοπλιστές που έχουν ποσες φοροελαφρυνσεις ? Αλλά ξέχασα δε σας συμφέρει η ελίτ είναι στο απυρόβλητο αυτές είναι υποχρεώσεις που έχουν μόνο τα πρόβατα ο λαουτζίκος και η πλούσιοι και η ελίτ που κάποτε αυτοί χρηματοδοσαν το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό ( βλέπε Αβέρωφ κ.α) τώρα περνάν Ζωάρα στη Μύκονο και στα διάσημα καζίνα του εξωτερικού! Παίζοντας το υστέρημά τους στις ρουλετες! Εντάξει άμα είναι έτσι εμείς θα πληρώσουμε μη στερηθουνε… Read more »

NikolakiEfentis

Καλώς ή κακώς πάντως, από τις διάφορες ανφορές και τις νέας Κυβέρνησης πάμε για τις Belharra. Tα σενάρια που ανέφερε πρόσφατα η “Κ” δείχνουν πως οι Γάλλοι έχουν σκεφτεί πονηρά και σωστά κάνουν από πλευράς τους. Θα ξεκινήσουν εκείνοι την ναυπήγηση με δικά τους χρήματα, αν εμείς αρχίσουμε να πληρώνουμε on time θα μας τις παραδώσουν αλλιώς θα πάνε στο δικό τους Ναυτικό. Αυτό έχω καταλάβει πως είναι το “πνεύμα” τους.

Δεν γνωρίζω όμως τι “επιπλοκές” μπορεί να προκαλέσει η επιλογή φρεγάτας του προγράμματος FFG(X) του USN… Εύχομαι η επιλογή να γίνει σύντομα…

Θανασης

Αν τα ποσα ειναι αληθινα εγω θα πρειπει να την ειχα ψωνισει για να κανω τετοια αγορα.
Για να ακριβολογουμε τετοιο πλοιο κοστιζει λιγοτερο απο 100 εκ.ευρω στην εμπορικη του χρηση.
Για στρατιωτικη χρηση θα ημουν διανοητικα αναπηρος αν θα πληρωνα τα διπλα και μαλιστα για πλοιο τετοιας κλασης που πεταει.
Τωρα πιος δουλευει ποιον αυτο φαινεται απο την διακυβερνηση της καθε χωρας.

Mavi70

Τα ποσά φίλε είναι μια χαρά. Το πρόβλημα είναι άλλο. Ότι και αυτή η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση για ένα μεγάλο πρόγραμμα ναυπήγησης που θα αποφέρει τουλάχιστον 10 πλοία. Έχουμε πληρώσει μπούρδες και μπούρδες σε φόρους. Και όπως είχε γράψει και ένα φίλος 2 ευρώ να έβαζαν φόρο στα κινητά τηλέφωνα θα χρηματοδοτούσαν το πρόγραμμα.Λύσεις υπάρχουν αν θέλουμε αλλά εμένα μου δίνετε η εντύπωση ή ότι δεν θέλουμε ή περιμένουμε κάτι άλλο σε πρόταση ναυπήγησης κι απλά η αγορά αυτή γίνεται για να φύγει το γραμμάτιο που έχουμε στους Γάλλους!

likeme

CIWS θα εχουν;;;;;;;

ShadowMan

τα λεμε συνεχεια, εχει αλλο τροπο να προστατευτει το συγκεκριμένο πλοιο απο πυραυλους, δεν εχει γιατι εχουν αλλάξει οι καιροι και υπαρχουν και αλλοι τροποι. Παντως εχει αναφερθει πως μας αφηνουν να τοποθετήσουμε phallanx εαν τις παρουμε. Που σημαινει βγαζουμε απο S και βαζουμε.

Mavi70

Νομίζω οι Mica καλύπτουν και αυτό το κομμάτι.και λέγεται VL MICA-M RF,VL MICA-M IR.Δεν έχω βγάλει ακόμη άκρη σε τι αριθμό θα υπάρχουν στις FDI.

CKfurious

Τα ξανά ξανά ξανά γράφω Οι Γάλλοι ΔΕΝ έχουν MICA στο ναυτικό τους Έχουν μονο ASTER και SADRAL στις LAFA Οι BELHARA ΔΕΝ θα έχουν MICA Στη Γαλλική διαμόρφωση θα έχουν μονο 16 ASTER Αυτή είναι η διαμόρφωση που πάνε να μας πασάρουν Εάν θέλουμε επιπλέον όπλα όπως MICA,CAMM, LASER GUNS, PHOTON TORPEDOES, KLP πρέπει να πληρώσουμε για την εγκατάσταση και την ολοκλήρωση με τα υπόλοιπα συστήματα του πλοίου Περί phalanx δες από κάτω σχόλιο που είχα κάνει Το PHALANX έχει πολλαπλή χρησιμότητα Μπορεί να αντιμετωπίζει και βόμβες και βλήματα πυροβολικού Με την αναβάθμιση του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν… Read more »

Mavi70

 CKfurious Καλημέρα. Φίλε ξέρεις ότι συμφωνούμε σε πολλά πάνω στις Bel αλλά νομίζω ότι έτσι στο τέλος θα ξεπληρωθεί το γραμμάτιο. Ακόμα δεν έχω βγάλει άκρη με τους Aster-30 αν θα είναι 32 με 8 mdcn(αν χωρούν δηλαδή)ή 24 και 8 πράγμα χειρότερο.Θεωρώ ότι η Φρεγάτα ήταν,είναι και θα είναι multi role με αυξημένες δυνατότητες ΑΑW άμυνας. Από εκεί και πέρα έχει ένα μοναδικό radar το οποίο όμως δεν έχει ξανά δοκιμαστεί ποτέ(με ότι αυτό συνεπάγεται).Ο mica vl είναι ένας εξαιρετικός πύραυλος αυτόνομος και στην πυροδότηση και στην πτήση αλλά είναι ένας ανά κάνιστρο και δεν ξέρω πόσα κάνιστρα θα… Read more »

CKfurious

Είπαμε πάνε να μας πασάρουν πλοίο ίδιο με το γαλλικό ναυτικό

Εάν δεν πληρώσουμε τότε θα το πάρουν αυτοί

Διάβασε το σχόλιο του Νικολάκη Εφέντη παραπάνω

Τα χούμε γράψει επανειλημμένως

δες και το δημοσίευμα του naval news:
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/07/france-greece-working-on-g-to-g-agreement-for-multi-mission-frigates/

Κατά το defencereview έχουν φύγει και οι SCALP NAVAL και μιλάμε για πλοίο IDentical με το γαλλικό με ΜΟΝΟ 16 ASTER!!
https://defencereview.gr/pn-monodromos-oi-gallikes-fregates-belhrra/

Επίσης φοβάμαι πως ευαίσθητος εξοπλισμός όπως παρεμβολέας δεν θα περιλαμβάνεται ιδιαιτερα εάν μας το πουλήσουν φθηνότερα από ότι το πληρώνουν οι ίδιοι(650 vs 750 mill)

CKfurious

Μα είναι γαλλικό και stealth!!

Δεν θα το βρίσκουν οι εχθρικοί πύραυλοι και αεροπλάνα

Am πως!!

ETS

Εχει εμφανιστει μοντελο σε εκθεση με RAM …
Εαν θελεις και Μillenium η στην χειροτερη PHALANX απο καποια S και βλεπουμε ..

NikolakiEfentis

Αν πληρώσεις για την πρόσθετη ολοκλήρωση και τις πρόσθετες δοκιμές ίχνους ραντάρ κλπ, αμέ! Θα είναι τσουχτερές όμως… Σε παλιότερες εκδόσεις του σχεδίου της, που είχαν παρουσιαστεί σε Εκθέσεις στο παρελθόν, υπήρχε όχι Phalanx αλλά ΜΚ49 RAM!

Με τα υφιστάμενα σχέδια πληρωμής δεν φαίνεται κάτι τέτοιο δυστυχώς…

Έλα Θείε Ντόναλντ, τελείωνε με τηνFFG(X), διάλεξε την FREMM να συντομεύουμε κι εμείς! 🙂

darede

¨μια πλήρως εξοπλισμένη φρεγάτα [email protected], με φόρτο 32 ASTER 30 και 8 mdCN¨ Αγαπητή Πτήση, το πλοίο δεν έχει τέτοια δυνατότητα και προφανώς πρόκειται για λάθος. Το πλοίο δέχεται έως 32 κελιά, που ισοδυναμούν σε 32 Aster-30. Το ζητούμενο είναι θα πληρωθούν με κανονικά χρήματα ή με υποσχετική για αγορά των 2 αυτών, γιατί εάν είναι με τον δεύτερο τρόπο έτσι εξηγείται η γαλλική διαμόρφωση. Το σενάριο το αναφέρει φίλος πιο πάνω και με βρίσκει σύμφωνο. Εάν πληρώσουμε η Belharra οφείλει να έχει το μεγαλύτερο σύστημα πρόωσης (40 MW CODAD), 32 κελιά, 8 MM40 BlockIIIC, 2 πυροβόλα των 30mm, SYLENA… Read more »

MisCo

1) Μεσα σε ολα αυτα που ορθα αναφερεται, θα προσεθετα την υπαρξη γεννητριων μεγαλης ισχυος καθως και την υποδομη για laser, για να μην πω σίγουρα υπαρξη laser, γιατι σε μια 5ετια που θα τις παραλαβουμε θα ειναι πραγματικοτητα.

2) μιλατε για εγκατασταση δευτερου ρανταρ. Δεν γνωριζω… αλλα ειναι δυνατον τοσο ευκολα να ολοκληρωθει/εγκατασταθει στον ιστο και ενα δευτερο συστημα? Δεν εχω ιδεα τι χωρο/βαρος απαιτουν.

Casius

Το πλοίο δέχεται τόσο τον Α50(Camm ER, Aster 15, Aster 30) όσο και τον Α70 (Aster 15, Aster 30, Aster 70).
Δεν μπορώ να καταλάβω πως δεν έχει την δυνατότητα για μίγμα Aster 15/30 & MDCN.

https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2017/01/sylver-multimissile-vertical-launcher.pdf

Mavi70

Δεν είπε κανείς ότι δεν έχει δυνατότητα να δεχτεί τα κελιά. Είπαμε πόσα κελιά μπορούν να χωρέσουν στο μπροστινό μέρος του πλοίου πίσω από το πυροβόλο!Δηλαδή μπορούν να μπουν 32 Α-50 και 8 Α-70?Ή τελικά χωρούν 24 Α-50 και 8 Α-70?Δηλαδή στην επιφάνεια χωρούν 5Χ8 sylver? Vertical Missile Launcher Sylver Model # Length Width Max missile length Weight A-35 3.5 meter 2.3 meter 3.5 meter 7 ton A-43 4.3 meter 2.3 meter 4.3 meter 7.5 ton A-50 5.0 meter 2.3 meter 5.0 meter 8 ton A-70 7.0 meter 2.3 meter 7.0 meter 12 ton Αυτές είναι διαστάσεις ανά οκτάδα. Πάρτε… Read more »