22.1 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Μπορούν δυο "κούκοι" από τη Γαλλία ([email protected]) να φέρουν την Άνοιξη...

ΑΠΟΨΗ: Μπορούν δυο “κούκοι” από τη Γαλλία ([email protected]) να φέρουν την Άνοιξη στο ΠΝ;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η ανάγκη ενίσχυσης του ΠΝ είναι ξεκάθαρη. Ο στόλος των φρεγατών έπρεπε να είχε ανανεωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θυμίζουμε πως πριν περίπου μια δεκαετία το ΠΝ είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις για την αγορά 6 φρεγατών FREMM-HN, μια παραλλαγή της γαλλικής FREMM στα μέτρα όμως του ΠΝ, ένα πολεμικό πλοίο που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα σε δυνατότητες ή ισχύ από ένα αντιτορπιλλικό αεράμυνας περιοχής.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια, αν και η Ελλάδα είχε μπει στην εποχή των Μνημονίων. Το θέμα είναι πως την περίοδο εκείνη, η επιλογή της FREMM φαινόταν η μόνη “λύση” (σε σχέση με τις άλλες διαθέσιμες λύσεις, που ήταν αρκετά παλαιότερες), ένα πλοίο που βρισκόταν πολλές γενιές μπροστά από τα πλοία που υπηρετούσαν μέχρι τότε στο ΠΝ. Εδώ πρέπει να πούμε, πως ιστορικά, το ΠΝ, όταν επέλεξε το ίδιο τα πλοία που θα έβαζε σε υπηρεσία από την αρχή, ο Στόλος αποκτούσε πλοία κορυφαία στο είδος του παγκοσμίως.

«Σημαντικές συνομιλίες μεταξύ Naval Group – ελληνικής κυβέρνησης για προμήθεια [email protected]»

Τι εννοούμε; θα αναφέρουμε τρεις γνωστές περιπτώσεις. Τις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις ΤΠΚ Super Vita, και τα υποβρύχια 214ΗΝ. Όταν τα πλοία αυτά μπήκαν σε υπηρεσία, ήταν ότι καλύτερο υπήρχε σε υπηρεσία στον τομέα τους παγκοσμίως. Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ ήταν τότε η πλέον ισχυρή και ισορροπημένη φρεγάτα γενικών καθηκόντων, οι Super Vita ακόμη και σήμερα έχουν ισχύ κορβέτας, και το ΠΝ, ελλείψει μεγαλύτερων πλοίων τις χρησιμοποιεί σαν κορβέτες, και τα 214ΗΝ, ακόμη και σήμερα δεν έχουν αντίπαλο στην περιοχή.

Βέβαια, εδώ πρέπει να πούμε πως όλα τα προγράμματα του ΠΝ ποτέ δεν φτάνουν στους αριθμούς που επιθυμεί το ΠΝ. Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε πως το ΠΝ αναμένει 2 ακόμη υποβρύχια 214ΗΝ, τα οποία είναι άγνωστο αν και πότε θα έρθουν να ενισχύσουν τον Στόλο. Επίσης, λίγοι θυμούνται πως οι ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν θα ήταν 4 μόνο πλοία, αλλά 6. Τα 2 τελευταία υπήρχαν δε σκέψεις να είναι ακόμη ισχυρότερα σε σχέση με τα πρώτα 4 (εκτοξευτές Μk41 κοκ). To τι συνέβει, ή μάλλον το τι δεν συνέβει, το ξέρουμε…

MerEtMarine: Έτσι θα είναι οι ελληνικές [email protected], με ASTER, VL MICA και SCALP NAVAL!

Μετά την αξέχαστη FREMMιάδα του περασμένου έτους, έγινε πλέον κατανοητό πως η τότε πολιτική ηγεσία είχε καταλάβει πως χωρίς ισχυρό ναυτικό, καλύτερα να ξεχάσουμε όχι απλά Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και μέρος του Αιγαίου, του ζωτικού χώρου της Ελλάδος. Το θέμα όμως είναι, πως μετά την -αρκούντως εξευτελιστική– κατάληξη της υπόθεσης των δυο FREMM, τίποτε άλλο δεν έγινε για την ενίσχυση του ΠΝ. Ούτε καν ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν ξεκίνησε, ούτε η προμήθεια τορπιλών, ούτε η αναζήτηση μεταχειρισμένων πλοίων “ενδιάμεσης λύσης”.

Τι προχώρησε; οι Γάλλοι πρέπει να ομολογήσουμε πως είναι αρκετά πεισματάρηδες. Δεν θα άφηναν να χαθεί μια εξαιρετική ευκαιρία να “διεισδύσουν” σε ένα κορυφαίο δυτικό ναυτικό, με πλοία πρώτης γραμμής. Γιατί άλλο είναι να πουλάς στην Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία ή Ταϊβάν, κι άλλο να πουλάς στην Ελλάδα. Οι Έλληνες έχουν ένα Ναυτικό που ξέρει να κερδίζει, και πιστευούμε πως είναι “τιμή” για πολλούς να υπηρετούν πλοία τους με την ελληνική σημαία.

[email protected] του ΠΝ στο Αιγαίο το 2021; Κι όμως γίνεται…

Η υπόθεση του ελληνικού ενδιαφέροντος για [email protected] είναι γνωστή. Η περίφημη ψηφιακή φρεγάτα των Γάλλων αποτελεί την “απόλυτη” εξέλιξη στον τομέα, ενσωματώνοντας κάθε ναυπηγική τεχνολογία, παράλληλα με ότι κορυφαία υπάρχει σε ναυτικό όπλο. SeaFire 500, συνδυασμένο με ASTER 30 και mdCN (SCALP NAVAL), σε ένα εκτόπισμα φρεγάτας γενικών καθηκόντων, με πλήρωμα μόλις 125 στελεχών. Κι όλα αυτά, με κορυφαία συστήματα ECM και ESM, καθώς και ικανότατα sonar (με αντίστοιχες δυνατότητες ASW).

Τώρα, η προσφορά των δυο [email protected] είναι γνωστή, πάνω κάτω. Οι Γάλλοι έχουν προτείνει να μας δώσουν δυο από τις φρεγάτες που έχουν προγραμματίσει να παράξουν οι ναυπηγικές κλίνες της Naval Group, και να μην έχουν διαφορές από τις γαλλικές (εκτός κι αν επιθυμούμε να προσθέσουμε περισσότερα συστήματα, πχ επιπλέον εκτοξευτές για mdCN ή ASTER 30).

[email protected] στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;

Τώρα, από όσο γνωρίζουμε, η πληρωμή των δυο φρεγατών δεν θα γίνει τελικά με τις περίφημες “επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων”, αλλά με άλλη, γαλλική πάντα χρηματοδότηση. Η Naval Group έχει κάνει πολλή δουλειά στο να λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης, και προφανώς έχει βρεθεί λύση με την βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης.

Κάπου εδώ έχει βοηθήσει σημαντικά και η κάθετη πτώση του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά, ακόμη και πριν την κρίση. Επίσης, πιθανή ένταξη της χώρας μας στο QE της ΕΚΤ, θα προσφέρει μεγαλύτερη ρευστότητα, ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ άτυπα η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα πλεονάσματα(;).

Γαλλία: Η Ελλάδα συζητά για 2+2 φρεγάτες FTI ([email protected]®) και κορβέτες Gowind 2500!

Όλα αυτά, προφανώς θα δώσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την αγορά των δυο φρεγατών. Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως η πραγματική αξία των πλοίων φυσικά και δεν θα είναι 2 ή 2,5 δις ευρώ, οι αναγνώστες μας ήδη γνωρίζουν ποιο είναι το πραγματικό κόστος των πλοίων. Το πρόγραμμα συνολικά θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2 δις, αλλά όχι για 2 πλοία. Δείτε παρακάτω το ρεπορτάζ που είχαμε κάνει για το πραγματικό κόστος των [email protected]

ΑΠΟΨΗ: Πόσο ακριβές είναι τελικά οι [email protected]; Πόσο κοστίζουν οι ASTER 30 και MdCN (SCALP Naval); Μύθοι και πραγματικότητα

Αν διαβαστεί προσεκτικά το άρθρο, θα καταλάβει κάποιος πως το κόστος των 2,5 δις που έχει αναφερθεί, αφορά 4 πλοία κι όχι 2. Η αγορά όμως 2 πλοίων, ακόμη και τόσο προηγμένων, δεν θα είχε κάποια αισθητή διαφορά στην εξέλιξη της ναυτικής ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Ούτε καν τα 4 πλοία, δεν θα φέρουν κάποια σημαντική εξέλιξη, καθώς η αγαπητή γειτονική μας χώρα, ετοιμάζεται να ρίξει στο νερό, λίαν συντόμως κορυφαίας ισχύος φρεγάτες κλάσης Instabul και TF-2000. Και μάλιστα, οπλισμένες και εξοπλισμένες με τουρκικής εξέλιξης και κατασκευής πυραύλων, ραντάρ, ΣΕΠ και σόναρ.

Είναι προφανές, πως το ποσό που έχει διαρρεύσει περί 2,5 δις, αφορά 4 πλοία με τον οπλισμό τους. Το θέμα είναι πως η Ελλάδα και το ΠΝ δεν έχει να διαθέσει 2,5 δις, ούτε καν 1,25 δις για τα 2 πλοία. Όταν όμως μιλάμε για “πρόγραμμα”, τότε εννοούμε την αρχική σύμβαση μαζί με όλα τα δικαιώματα προαίρεσης. Την βλακεία -ευγενικά το λέμε- να αγοράζουμε κάποτε τεθωρακισμένα VBL αποσπασματικά, χωρίς διαπραγμάτευση, το Ναυτικό δεν σκοπεύει να την ξανακάνει. Θα κλείσει μια συμφωνία, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του, με μια προβολή των διαθέσιμων χρημάτων σε βάθος 10ετίας+.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις [email protected] και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;

Τώρα, ξέρουμε πως η οικονομική “διευκόλυνση” που προσφέρουν οι Γάλλοι είναι “μοναδική”, και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να έρθει άλλη ανταγωνιστική πρόταση. Δηλαδή, υπάρχουν οι προτάσεις των Αμερικανών με τις LCS, αλλά οι τελευταίοι δεν έχουν να προσφέρουν λύσεις πέραν των FMS, αλλά για τα αμερικανικής κατασκευής υποσυστήματα. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, καθώς τα σημεία των διαπραγματεύσεων παραμένουν απόρρητα, αλλά τονίζουμε πως οι Γάλλοι έχουν έρθει με σοβαρές λύσεις, που ταιριάζουν στις ελληνικές δυνατότητες.

Τώρα, το θέμα είναι πως από όσο γνωρίζουμε, η πρόταση στο πρώτο σκέλος αφορά δυο πλοία που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία. Εκεί η Γαλλία δεν μπορεί να προσφέρει υποκατασκευαστικό έργο σε ελληνικά ναυπηγεία, αλλά μπορεί να προσφέρει έργο στα υποσυστήματα, από τα ηλεκτρονικά μέχρι και τα όπλα. Τα επόμενα δυο πλοία, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, αλλά…

“Γαλλία και Ελλάδα εργάζονται για διακυβερνητική συμφωνία για προμήθεια φρεγατών”

Υπάρχει ένα αλλά, πάντα υπάρχει δηλαδή. Για να κατασκευαστούν, εκτός του ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με κάποιο ελληνικό ναυπηγείο (Σύρος, Ελευσίνα ή Σκαραμαγκάς), πρέπει να γίνει και επένδυση στο ναυπηγείο αυτό. Αν όμως γίνει μια επένδυση υποδομών, μόνο για δυο πλοία, είναι σίγουρο πως το κόστος κατασκευής θα είναι υψηλότερο από ότι αν αυτά κατασκευαστούν στην Γαλλία.

Αν όμως, η Ελλάδα συμφωνήσει σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών, και το ΠΝ δεσμευτεί πως σε βάθος 20ετίας θα αγοράσει [email protected] ή βελτιωμένες εκδόσεις αυτών (ή άλλων φρεγατών), για την αντικατάσταση των 9 συνολικά φρεγατών κλάσης S, τότε πλέον υπάρχει λόγος να γίνει η επένδυση σε υποδομές για την κατασκευή στην Ελλάδα των +2 φρεγατών. Αν όχι, τότε απλά ας αγοραστούν τα πλοία από την Γαλλία, και ας διαπραγματευτούμε την εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα υποσυστήματά τους.

Η Naval Group στοχεύει στη πώληση δυο φρεγατών στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση, 2 [email protected] ελάχιστη διαφορά θα κάνουν στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο. Το ΠΝ χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις 9 Kortenaer μέχρι το 2032. Συνεπώς, στα επόμενα 15 χρόνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να ναυπηγήσει 8 νέα πλοία, ομογενοποιώντας τον Στόλο στο μέγιστο βαθμό, αποκτώντας ότι καλύτερο υπάρχει σε πλοίο σήμερα.

Πρέπει βέβαια εδώ να τονίσουμε το οικονομικό θέμα. Η ΠΑ με το πρόγραμμα των F-16V, ουσιαστικά “ξόδεψε” τα χρήματα που την αναλογούσαν τουλάχιστον μέχρι το 2023 (ασχέτως αν οι πληρωμές θα συνεχιστούν και μετά). Με τις [email protected], το ΠΝ θα ξοδέψει τα δικά του κονδύλια, ενώ πιο πριν θα πρέπει να έχουν “κλείσει” ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών, οι τορπίλες βαρέος τύπου, τα ελικόπτερα MH-60R και η ολοκλήρωση των δυο επιπλέον Super Vita. Κάπου εκεί θα μας απασχολήσουν προφανώς και τα δυο τελευταία υποβρύχια 214ΗΝ. Τι θα κάνει μετά το ΠΝ; “Καθάρισε” την τουρκική απειλή με 2 πλοία;

ΑΠΟΨΗ: Χρειάζεται πραγματικά το ΠΝ φρεγάτες με SCALP Naval ή αυτό είναι αποστολή της ΠΑ και των υποβρύχιων;

Το θέμα της εγχώριας ναυπήγησης των  [email protected] είναι και δεν είναι συνδεδεμένο με ελληνικά ναυπηγεία. Η ΟΝΕΧ αγόρασε δυο ναυπηγεία, χωρίς να έχει στο μυαλό της ή έστω στα Business Plans τουλάχιστον τις νέες φρεγάτες, απλά θα κάνει ότι κάνει και στη Σύρο, θα φέρνει πλοία και θα τα επισκευάζει. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς δεν γίνεται η βιωσιμότητα των Ναυπηγείων (όποια κι αν είναι αυτά) να περνούν πάντα μέσα από το ΠΝ.

Το θετικό στην όλη ιστορία είναι πως η νέα πολιτική ηγεσία φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει την δουλειά που είχε γίνει μέχρι σήμερα,συνεχίζοντας και εντατικοποιώντας τη μελέτη λύσεων για την ενίσχυση του ΠΝ. Έτσι το σίγουρο είναι πως οι Επιτελείς μας δεν θα βρεθούν αντιμέτωοι με ανόητες “ιδέες” για …Kalibr και ναυτικά …F-15, αλλά φαίνεται πως το ΥΠΕΘΑ γνωρίζει το πρόβλημα και είναι διατεθειμένο να κάνει ότι πρέπει προκειμένου να ενισχυθεί επιτέλους το ΠΝ με πραγματικά πλοία, κι όχι paper projects και υποσχέσεις. Περιμένουμε να υπάρξουν εξελίξεις σε διάφορα θέματα στο συντομότερο δυνατόν.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

536 ΣΧΟΛΙΑ

536 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
NavalAnalyses

Διαβάζω παντού για την απόκτηση των Ναυπηγείων Σύρου από την ONEX και πόσο καλά πάνε τώρα που τα απέκτησε. Δημοσιεύματα λένε ότι δεν έχει γίνει ακόμη η μεταβίβαση. Μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει ότι πράγματι έγινε; Σχετικά με τις περίφημες Super Vita, όχι δεν έχουν ισχύ κορβέτας όπως μας αρέσει να λέμε. Υπάρχουν δεκάδες άλλα, παλαιά αλλά και σύγχρονα σχέδια στην ίδια κατηγορία (και μάλιστα σε μικρότερες διαστάσεις), που φέρουν τον ίδιο ή ανώτερο οπλισμό, και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Τι εννοεί ο αρθογράφος ότι χρησιμοποιούνται ως κορβέτες; Πως δηλαδή χρησιμοποιούνται ως έτσι αφού ούτε τις διαστάσεις τις αντίστοιχες έχουν, ούτε την εμβέλεια… Read more »

CKfurious

Το Πρώτο Θέμα της Κυριακής είχε ένα άρθρο περί ONEX και ναυπηγείων:

Όλα στον αέρα αφού :

Ακόμα η ONEX δεν έχει προσκομίσει το απαραίτητο proof of funds
για να γίνει η οποιαδήποτε κίνηση η μεταβίβαση

Dεν εκπλήσσομαι όπως έχω ξαναγράψει στα περί ONEX!

CKfurious

Από ένα googlarisma βρήκα το ακόλουθο από 23Ιουλίου:

https://www.capital.gr/epixeiriseis/3373178/en-anamoni-tou-proof-of-funds-gia-ta-naupigeia-eleusinas

Το ΘΈΜΑ δεν το χει ανεβάσει Ακόμα

Περί SV: συμφωνώ με αυτά που γραφεις
Η εντύπωση μου είναι πως το ναυτικό αναγκάζεται να τις χρhισομοποιει σε αποστολές επιτήρησης στο αιγαίο και στη ανατολική μεσόγειο

Είτε επειδή είναι οικονομικότερες από φρεγάτα είτε διότι όσα συζητώνται περί σοβαρότατων προβλημάτων επιχειρησιακής διαθεσιμότητας στις φρεγάτες έχουν βάση

Spirit

Συμφωνώ, αλλά οι ελαφριές κορβέτες δεν είναι ανάγκη να έχουν οργανικό ελικόπτερο….

Γενικότερα το δόγμα των ΤΠΚ κατά την γνώμη μου ειναι ξεπερασμένο, ότι και απαραίτητα φθηνό, μιας και οι δυνατότητες του πλοίου επικεντρώνονται μόνο στο κομμάτι ASuW.

Nestoras

Έχουν την ισχύ κορβέτας χωρίς ανθυποβρυχιακές ικανότητες οι Super Vita. Δεν χρειάζεται να έχουν την ισχύ της ισχυρότερης κορβέτας που υπάρχει για να γίνει αποδεκτός ο χαρακτηρισμός. Το γεγονός δε ότι συμμετέχουν στις Νατοϊκές ασκήσεις στο εξωτερικό τελευταία, αποδεικνύει ότι αυτή είναι η χρήση τους από το ΠΝ τελευταία όπως και σε αποστολές επιτήρησης. Δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η αποστολή τους ούτε είναι κορβέτα, το σχόλιο του αρθρογράφου για τον οπλισμό τους όμως στέκει αρκετά.

Γιώργος70

Eρώτηση στον naval expert. https://savunmasanayist.com/2019/08/07/tcg-kinaliadaya-atmaca-entegrasyonu/ Βασικά γράφει οτι η KINALIADA θα εξοπλιστει με network enabled atmaca με εθνικό datalink kement – και οχι Harpoon όπως προβλεπόταν- και τις επόμενες μέρες θα κάνει εκτόξευση. Επίσης Completed on April 08, 2019 Air-Location and Ammunition and two separate air-air tests KEMENT terminals integrated in the project sharing message and image on established network with success over distances verified. KEMENT terminals, both as network-supported data link (NEW-Network Enabled Weapon capability), both as a tactical data link for our Armed Forces ready to take on duty. Και https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/milli-muhimmatlarin-kementi-gucunu-gosterdi/1394528 Ποια ειναι η γνώμη σου για τα… Read more »

Γιώργος70

Αλλη λύση αντί φρεγάτων για τις ΕΔ .
Μεταφορά patriot ανατολικά και διασύνδεση με f-35.
Βέβαια έχει προαπαιτούμενα / κόστος.

https://breakingdefense.com/2019/08/f-35-spots-targets-for-army-missile-defenders/

epampapas

Εάν είναι αμερικάνοι θα ακούσεις πολλά καλά λόγια ενώ επί της ουσίας δεν έχει γίνει καμιά μεταβίβαση. Για να είμαστε ειλικρινείς οποιοσδήποτε ιδιώτης με μέτριες ικανότητες και άνω αναλάβει θα τα πάει καλά τα ναυπηγεία. Αλλά η λογική επιλογή ήταν να δωθούν στους Κινέζους που και την πελατεία έτοιμη έχουν και την καλή ικανότητα διαχείρισης έχουν επιδείξει στο λιμάνι του Πειραιά (στην εκτόξευση του για την ακρίβεια σε πρωτοφανή επίπεδα από την εποχή … του Περικλή). Αλλά όλα αυτά προσκολλάνε φυσικά στη γνωστή Πρεσβεία (με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα). Ούτε Θριάσιο και logistics, ούτε Σύρος, ούτε Σκαραμγκάς, ούτε Ελευσίνα, ούτε… Read more »

GK_

Μου φαινεται οτι ειναι πασιφανες οτι οι Super Vita λειτουργουν σαν «υποκαταστατο» των «Ελαφρων Φρεγατων» και τιποα αλλο και αυτο εξ αναγκης. Σαν πλοια (εκτοπισμα κλπ) δεν εχουν ιδιαιτερα προβληματα να ταξιδευουν. απο οσα θυμαμαι οταν τις ειχαν μελετησει, νομιζω το 2000, τις ηθελαν για να αποτελουν μερος μιας μοιρας του Στολου που θα εφτανε μεχρι την Κυπρο. Ηταν ακομη νοερη η εποχη που οι ασκησεις «Νικηφορος – Τοξοτης» και το Ενιαιο Αμυντικο Δογμα μεταξυ Ελλαδας και Κυπρου δεν ειχε καταληξει στα … (ο νοων νοειτο). Με τα σημερινα δεδομενα και υπο το πρισμα των συνεχων «ακυρωσεων» που εχουν συμβει… Read more »

ivychris

Οι SV δεν έχουν καμία σχέση με κορβέτα, ουτε σε θέμα εκτοπίσματος και χώρων ούτε και εμβέλειας οπλικών συστημάτων εξειρουμένων των αντιπλοϊκων Exocet. Επειδή όλοι ασχολούνται με τις νέες φρεγάτες και αν θα έχουν MdCN ή ASTER-30, σοφό θα ήταν να δούμε πως μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε & αναβαθμίσουμε τα ήδη υπάρχοντα. Έχουμε 10 κανονιοφόρους, ε των οποίων οι 8 είναι σχετικά νέες αλλά θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να προσφέρουν νέες δυνατότητες στο ΠΝ. Φέρουν Tacticos, 76mm & Bridgemaster/SCOUT Mk2 με εμβέλειες 70 & 120χλμ εναντι εναέριων & θαλάσσιων στόχων αντίστοιχα. Έχουν εγκατάσταση για HARPOON, χωρίς Harpoon φυσικά και φέρουν… Read more »

NIK-PAO-13

απολυτα σωστος,χαρπουν κ φαλαξ απο τις S κ το πλοιο θα γινει ειδανικος φονιας….

aris32

για το θεμα των supervita οντως το ναυτικο υποχρεωθηκε να αγορασει 5 απο αυτα τα πλοια αλλα στην συνεχεια αναγνωρισε οτι οντως ειναι πολυ καλα πλοια και κανουν την δουλεια της πολλη καλα και για αυτο ενεργοποιησε την οψιον για αλλα 2 . τωρα το ναυτικο της χρησιμοποιει πλεον κατα κορον . ειτε σε περιπολιες στην μεσογειο ειτε σε διεθνεις ασκησεις . ο λογος ; το κοστος ο πιο βασικος ρολος . επισης για της περιπολιες στην μεσογειο οτι εχει 8 πυραυλους εξοσετ και το ραμ το καθιστουν ενα πλοιο το οποιο μπορει να ανταπεξελθει στην αποστολη αυτη. οχι ομως… Read more »

CKfurious

Τέτοιο πλοίο λέγεται Κορβέτα!
Συμφωνώ ότι το χρειαζόμαστε

aris32

μα αντι για κανονιοφορους χρειαζεσαι μερικες τετοιες κορβετες συνοδειας .με ενα εκτοπισμα κοντα στους 2000τν να κανουν τις καθημερινες περιπολιες και επίδειξη σημαιας αλλα ταυτοχρονα μπορουν να εκτελεσουν αποστολες συνοδειας σε καιρους επιχειρησεων .

NIK-PAO-13

1] που ειδες οτι οι κανονιοφοροι εχουν περισσοτερο χωρο απ τις S.V;;;το αντιθετο συμβαινει…μεγαλυτερα πλοια ειναι οι S.V απ τους κανονιοφορους… 2] πρεπει να μπουνε χαρπουν κ ενα φαλαξ στους κανονιοφορους…αλλα μην περημενουμε πολλα απο ενα σκαφος με ταχυτητα 25 κομβους…αν του βαλεις πολλα πανω ουτε με 20 κομβους δεν θα πηγαινει. 3] Για τον ρολο αυτο υπαρχουν οι κορβετες…οπως πολυ σωστα εκαναν οι τουρκοι φτιαξανε κορβετες οι οποιες εχουν πολυ καλες δυνατοτητες για αγωνα κατα υποβρυχιων…φερουν ελικοδρομιο αρα με το ανθυποβρυχιακο ελικοπτερο αποκτανε δυνατοτητες τυπου βρεγατας …..πολυ καλες δυνατοτητες για αγωνα κατα πλοιων [ιδιες με τις φρεγατες]….εχουν RAM για… Read more »

aris32

απανταω και στα 2 ποστ σου . 1) οι κανονιοφοροι σχεδιαστηκαν για περιπολιες και για επιχειρουν για πολλες ημερες . οι πυραυλακατοι δεν εχουν σχεδιαστει για περιπολιες αλλα για ολιγοημερες αποστολες σε γενικες γραμμες .αρα οι κανονιοφοροι εχουν χωρους για την μεγαλυτερη ανεση του προσωπικου . συμφωνω για τις κορβετες και των ρολο τους στο ΤΝ αλλα εμεις δεν θελουμε τετοιο πλοιο . μην ξεχνας οτι οι τουρκικες κορβετες εχουν τα προβληματα τους . ειναι γνωστα κα δεν θα αναφερθω περαιτερω . εμεις θελουμε πλοια να καλυπτουν τους ρολους των κανονιοφορων με μεγαλυτερο εκτοπισμα και με μεγαλυτερο οπλικο συστημα .… Read more »

NIK-PAO-13

Φιλε aris32 βγαζεις δικου σου ορισμους κ ρολους για τα πλοια… 1]οι σουπερ βιτα ειναι μεγαλυτερα πλοια απ τις κανονιοφορους…εχουν μεγαλυτερη ταχυτητα κ δυνατοτερους κινητηρες αλλα κ καλυτερο εξοπλισμο. Αλλο περιπολιες κοντα στην ακτογραμμη κ αλλο αποστολες σε πιο ανοιχτα μερη.Περισσοτερο χωρο για το προσωπικο εχουν κ οι φρεγατες S εναντι των ΜΕΚΟ….δεν ξερω που βοηθαει αυτο κ γιατι το αναφερεις… 2]Γιατι εμεις δεν θελουμε κορβετες;;;Για ριξε μια ματια στις ιταλικες κορβετες κ ξαναπες μου… — χαρακτηριστικά: μήκος 107 μέτρα, μέγιστο πλάτος 14,7 βύθισμα 4,20 μέτρων και εκτόπισμα πλήρους φορτίου 3250 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητά του ορίζεται σε 28 κόμβους,… Read more »

NIK-PAO-13

Το θεμα ειναι οτι βλεπεις τις De Zeven Provinciën που ειναι 20 χρονων πλοια κ ειναι πολυ καλυτερα απ τις μπελγαρα σε ολα…..εμεις θελουμε μια ζωη να κανουμε δουλειες στο ποδι κ μετα απο λιγα χρονια βλεπουμε οτι την εχουμε πατησει….το ιδιο καναμε κ με την αεροπορια αλλα κ με τα αρματα μαχης….
ποτε δεν ειχαμε σωστο σχεδιο,οποτε ας παρουμε τις μπελγαρα κ οταν δουμε οτι δεν κανουμε δουλεια …θα ειναι αργα…
Δεν κανουν αυτα τα πλοια για το Π.Ν διοτι ειναι ακριβα κ δεν κανουν την δουλεια για την οποια τα θελουμε.

aris32

κοιτα η κλαση που αναφερες οντως πριν 20 χρονια ηταν ενα πολυ καλο σκαφος . πλεον φαινεται οτι δεν μπορει να κανει την δουλεια για την οποια σχεδιαστηκε με το ενδιαφερον για εκτεταμενο εκσυχρονισμο και μαλλον την μη πραγματοποιηση του αφου το κοστος εισαγωγης νεου ρανταρ σαν της belhara και τον τεχνολογιων που θα πρεπει να φερει ενα τετοιο πλοιο ειναι τοσο μεγαλο που συμφερει να ναυπηγησουν αλλη κλαση . για αυτο και η ερωτηση του ΠΝ για την διαθεσιμοτητα αυτης της κλαση . το smart-l ρανταρ που φερουν ειναι πλεον ξεπερασμενο . επι της ουσιας παιδια κοιταμε οτι αυτην… Read more »

NIK-PAO-13

Τα SMART-L και APAR εχει….δεν ειναι καλα ρανταρ αυτα;;εγω δεν λεω οτι ειναι πρωτης γραμμης ρανταρ αλλα συνολικα κατα την γνωμη μου κανει καλυτερη δουλεια απ την μπελγαρα αυτην την στιγμη στην Αν.Μεσογειο.
127αρι κανονι….32 SM2….32 ESSM…2CIWS…..ενω η μπελγαρα 75αρι κανονι…κ το πολυ 32 αα πυραυλους χωρις κανενα CIWS…..

20 χρονων σκαφος το ενα ….ακομα να μπει στην παραγωγη το αλλο….ποιο θα ηθελες;;;

dimitrov

To 2o …. καθότι έχουν καμιά 20ριά χρόνια τεχνολογική διαφορά … με ότι συνεπάγεται αυτό …. επίσης κοστίζουν λιγότερο ενώ έχουν και μικρότερο πλήρωμα. Ναύαρχος δεν είμαι αλλά οι αστέρηδες 30 με το ρανταράκι των μπελαράδων υπόσχονται πολλά. Αν θυμάμαι καλά οι ολλανδικές κόστιζαν 700 κατοστάρικα επί Καραμανλή(πριν 10 χρόνια δλδ) χωρίς τα “κουφέτα” ….. οι γαλλικές στοιχίζουν 600(μέχρι στιγμής) με τα παραφερνάλια. Για το ciws δεν νομίζω να μας τα χαλάσουν οι Γάλλοι κι όσο για το5άρι το έχω ξεπεράσει. Θα προτιμούσα strales και με τα νέα πυρομαχικά υποδιαμετρήματος. Για τους μερακλήδες πάντως υπάρχει η μακριά έκδοση με 5άρι… Read more »

Gunner

Τι κινητήρες έχουν οι FTI; να απαντήσω; MTU 16V 8000 M91L.

dimitrov

Οπότε τι;

NIK-PAO-13

Aν θελαμε οπλα στα μετρα μας θα περναμε φρεγατες απ την Δανια-Νορβηγια….κορβετες απο Ιταλια….

Τωρα ειδαμε κ τους γαλλους….για την αναβαθμιση των μ2000 σε μκ2 μας κοστσανε οσο σχεδον ενα καινουργιο αεροπλανο κ μαλιστα χωρις ρανταρ AESA Link16 κλπ….Ακομα κ τωρα δεν βγαζουν μια σοβαρη αναβαθμιση στα μ200 διοτι σε πανε στα ραφαλ…

dimitrov

Αν θέλαμε όπλα στα μέτρα μας και συγκεκριμένα πλοία θα καθόμασταν να τα σχεδιάσουμε εμείς. Και μάλιστα την εποχή που είχαμε άνεση χρόνου. Ή θα μπαίναμε σε ένα μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα πχ FREMM ή και σε κάτι μικρότερο LCF/NCF ή στις F101 και θα το φέρναμε κατά το δυνατόν στα μέτρα μας …… Όσο για τους Γάλλους … δεν σε ανάγκασε κανείς να πάρεις Μ2000 ούτε και να τα αναβαθμίσεις. Εσύ το διάλεξες. Αγόρασες όμως με τα Μκ2 ένα πλήρες οπλοσύστημα το οποίο είναι το καλύτερο στο Αιγαίο. Για τα F-16 ακόμα περιμένουμε το σύστημα αυτοπροστασίας. Φυσικά και δεν τους… Read more »

NIK-PAO-13

φιλε dimitrov δεν διαφωνω πουθενα,εξαλου εχω γραψει οτι κανεις δεν μας φταιει.. Οσο αφορα τα πλοια ,,επρεπε οπως λες να ειχαμε κανει μια δικια μας σχεδιαση σε συνεργασια με καποια μεγαλη ξενη εταιρεια ωστε να περνουμε τα πλοια που θελουμε. Επειδη ομως δεν το εχουμε κανει…ας βαλουμε τα χαρακτηριστικα που θελουμε κ να κανουμε διαγωνισμο…οχι να περνουμε οτι μας δινουν ,ακομα κ αν δεν μας κανει. Για τα Μ2000…..παντα τις πατατες μονοι μας τις κανουμε…κανεις δεν μας τα δινει με το ζορι. Ειναι μεγαλη κουβεντα αν τελικα καναμε καλα η οχι….κατα την γνωμη μου δεν καναμε αλλα αυτο δεν εχει… Read more »

dimitrov

Αυστηροί διαγωνισμοί με κριτήρια επιχειρησικά, οικονομικά και βιομηχανικά είναι το παν. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται τα προηγούμενα πολλά χρόνια. Ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει χρήμα. Αλλά και το “παιχνίδι” είναι πολύ ευρύτερο από την ενίσχυση του ΠΝ. Μπλέκει ΗΠΑ,Ρωσία, Γαλλία, Τουρκία και ιδιαιτέρως την Γερμανία που παίζει περίεργο παιχνίδι με την Ρωσία. Εμείς έχουμε ήδη διαλέξει – σωστά για μένα – το γαλλοαμερικανικό μαντρί. Πάντως έχε υπόψη πως το ΠΝ δύσκολα καπελώνεται … Προ 15ετίας οι “σίγουρες” Vosper κορβέτες των 500εκ παρά κάτι έμειναν στα αζήτητα. Και ο Καραμανλής ακόμα περιμένει τις FREMM ……Γενικώς το ΠΝ… Read more »

NIK-PAO-13

Στην 1η παραγραφο λεμε τα ιδια… Στην 2η…….συμφωνω… Στην 3η ….ειναι μπερδεμα η κατασταση,διοτι βλεπω τις S που φταξαμε κ απορω αν σ αυτο συμφωνουσε το π.ν…Επισης βλεπω τα 100-150 εκατομ που λενε οτι δινουν για τις 4 μεκο [αρα θα γινει η δουλεια οπως στις S] κ επισης δεν μου βγαινει οτι δεν καπελωνεται,οταν ειδη οι S ειναι μονο για βολτες..Μην πως οτι εχουμε ξεμηνει απο πλοια . Τωρα αν δεν πηραμε τις φρεμ δεν μου λεει κατι διοτι εγω δεν εχω δει κανεναν διαγωνισμο η τουλαχιστον ποια χαρακτηριστικα θελει να εχουν τα πλοια που θα παρουν. -Οσο για… Read more »

dimitrov

Να το ξεκινήσω ανάποδα …. έδωσε απάντηση ο Α/ΓΕΑ πρόσφατα. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τα Μ2000 – με ότι σημαίνει αυτό – και θέλουμε μαχητικό F35. Το τελείωσε ο ίδιος. Και προσθέτω εγώ πως ίσως παίξουν -5 ή/και -9 από Μέση Ανατολή μεριά. Το καλό f16 δεν ξέρω ποιό είναι για σένα αλλά για μένα είναι το viper. Μέχρι τότε υπομονή. Και μέχρι τότε το RDY θα είναι το καλύτερο ραντάρ μαχητικού στο Αιγαίο και RDY+MICA EM/IR ο καλύτερος συνδυασμός στο Αιγαίο. Κι αυτά δεν τα λέω εγώ τα λένε οι αρθρογράφοι εδώ μέσα και κυρίως η ΠΑ άμεσα και έμμεσα.… Read more »

NIK-PAO-13

[1]Δεν νομιζω να μιλουσε για εκσυγχρονίσμο,αλλα για συντηρηση λογο οτι ο στολος πεταει δεν πεταει διοτι ανταλακτικα εχουμε χρονια να δουμε…. Για τα μτχ -5 ή/και -9 από Μέση Ανατολή μεριά…Μακαρι μπας κ συμπληρωσουμε τα 40 . [2] Το καλο που εχουν οι τουρκοι ειναι το F-16C/D Block 52+adv….. Τωρα ο συνδιασμος APG-68(V9) κ AIM-120C ειναι καλυτερος σε μεγαλες αποστασεις απ τον RDY+MICA ….λογο οτι ο 120C εχει ακτινα 120 χιλιομετρα κ ο MICA νομιζω 70…..οποτε το φ-16 θα ριξει πρωτο 20 – 30 τουλαχιστον χιλιομετρα πριν ριξει το μ2000-5 Δεν ξερω αν εμεις κ οι τουρκοι εχουμε κ το… Read more »

aris32

το rdy-2 αυτην την στιγμη ειναι το καλυτερο ρανταρ στην περιοχη . με μεγαλυτερη εμβελεια αποκαλυψεις και αυτοματοποιημενο συστημα εμπλοκης των 4 πιο επικινδυνων στοχων . στο φ16 αυτο γινεται χειροκινητα . ο aim120c η οποιαδηποτε εκδοση ναι μεν εχει μεγαλη εμβελεια αλλα στην ποια εμβελεια ειναι ικανος να κανει ελιγμους ; εμβελεια περι τα 45χιλιομετρα μετα απο εκει περα το οπλο ακολουθει ευθεια τροχια και το μονο που μπορει να χτυπησει ειναι ιπταμενα τανκερ / ρανταρ. αντιθετα ο συνδυασμος rdy-2 με mica ir/em ειναι θανατηφορος με μεγαλο ποσοστο επιτυχιας ( μιας και σε bvr αερομαχιας η τακτικη ειναι να… Read more »

NIK-PAO-13

Δεν ειπα οτι δεν ειναι καλα αεροπλανα τα μιραζ…ουτε οτι το rdy-2 ειναι κακο ρανταρ. Λεω οτι το μιραζ εχει θεμα διοτι οι Γαλλοι θελοντας να πουλησουν το ραφαλ αφησανε το μιραζ στην τυχη του,με αποτελεσμα η αναβαθμιση του να ειναι ασυμφορη. Ποια αεροπορια θα δωσει 40 εκατομυρια ανα αεροπλανο για να αναβαθμισει ενα μιραζ 2000 κ να βαλει πανω μηχανικο ρανταρ rdy-2;;;;εκει τελειωνει η κουβεντα. Συγκρινε τα F-16V που θα παρουμε με οποια αναβαθμιση των Μ2000….κ καταλαβαινει ο καθενας οτι οι ιδιοι οι Γαλλοι τελειωσανε το Μ2000….. Το ιδιο κ με τους κινητηρες….ο αδυναμος κρικος του Μ2000….ποτε δεν τον… Read more »

dimitrov

Δώσαμε 18εκ ευρώ το πακέτο αλλά δεν πειράζει. Σε κάθε περίπτωση τότε αν ήθελες πλήρωνες και σου έβαζαν και τα υπόλοιπα.
Κατά τα άλλα αυτά σου λέω ….. διαφωνούμε μόνο στο πόσο καλό είναι το Μ2000. Εσύ έχεις την δική σου άποψη, εγώ της ΠΑ που το χρησιμοποιεί κιόλας. Κατά τα άλλα ποιός σου είπε πως ήθελα γενικώς ν΄αγοράσουμε Μ2000; Πάντως στο ερώτημα με την αεροπορία που λες … τα έδωσαν οι Ινδοί.

dimitrov

1) Ελληνικά ξέρει ο Α/ΓΕΣ και στη συνέντευξη το είπε καθαρά. Ας αφήσουμε τα νομίσματα κατά μέρος και θα δούμε τι ήθελε να πει ο ποιητής. Πάντως ερώτηση της ΠΑ είχε υπάρξει σχετικά πρόσφατα και δεν αποκλείεται να έχουμε ακόμα κουβέντες. Άλλωστε τα νέα μαχητικά πλέον είναι τζιζ από οικονομικής πλευράς. 2) Αν περιμένεις να έρθουν κοντά τα 2 μαχητικά … καλό κουράγιο, κι αν περιμένεις να πετύχεις Μ2000(ή ότι αντίστοιχο) στα 120χλμ καλή υπομονή. Ο mica δεν είναι απλά πύραυλος BVR αλλά το επόμενο βήμα του ΑΙΜ120. Λογικό να παίρνουν το μοντέλο C καθότι αυτό υπάρχει αλλά σίγουρα παίζουν… Read more »

NIK-PAO-13

1-Αφου το ειπε ξεκαθαρα κ αφηνουμε στην ακρη τα νομισματα ,γιατι λες να δουμε τι θελει να πει ο ποιητης;;;Αφου ειναι ξεκαθαρο….η δεν ειναι;; Εγω δεν ξερω αν εχουμε υπογραψει FOS για να υποστηριξουμε αυτα που εχουμε μπας να πεταξουν διοτι ακουω για μικρες διαθεσιμοτες. Περημενω να αναβαθμιστουν τα υπολοιπα M2000 σε -5mk2 αφου το ειπε ξεκαθαρα ο Α/ΓΕΣ… 2-Δεν ειμαι πιλοτος ,οποτε εγω απλα εβαλα τα στοιχεια…μεγαλυτερη ακτινα ο AIM-120C-5[7] για μεγαλες αποστασεις….καλυτερες επιδοσεις ο συνδιασμος F-16C/D Block 52+adv με IRIS-T κ σκοπευτικο στην κασκα απ τον συνδιασμο RDY+MICA…. -Δεν ξερω ποτε εκανε κ αν εκανε κ μεχρι ποτε… Read more »

aris32

δεν υπαρχουν μεταχειρισμενα ραφαλ . ο aim120c εχει μεγαλυτερη εμβελεια αλλα και παλι το killing zone του μικα ειναι μεγαλυτερο του aim120c-7 . σκοπευτικο στο κρανος μπορει να βαλεις στο μ2000 θελεις ;

aris32

θα τονισω οτι οι γαλλοι τοτε στην αναβαθμιση ή αγορα μ2000-5μκΙΙ ειχαν σαν Option επιλογης link16( το εχουν οι γαλλοι στα δικα τους μ2000-5) σκοπευτικο στο κρανος και αναβαθμισμενο ρανταρ για να βαλει τους εξοσετ . εμεις απο τα option επιλεξαμε μονο την option για το ρανταρ να μπορει να βαλει τον scalp .

NIK-PAO-13

βρε ολα τα εχουν οι γαλλοι…κανεις δεν ειπε οτι δεν τα δινουν…το ερωτημα ειναι ποσο κοστιζουν αυτα;;;
αυτη την στιγμη για να αναβαθμισεις ενα Μ2000 θελεις περισσοτερα χρηματα απ το ενα f-16V κ θα βαλεις μηχανικο ρανταρ….με οτι αυτο σημαινει….

dimitrov

Καλά εδώ το θέμα είναι σαφές. Δεν τίθεται σύγκριση ….. Άλλωστε η ΠΑ είχε ρωτήσει πριν αναθέσει την σύμβαση για τα βάιπερ. Για 17 Μ2000 το πακέτο πήγαινε πάνω από 800εκ. Για έκδοση κοντά στο -5μκ2! Οπότε άντε γειά. Παιδά ελάτε σε νεώτερα άρθρα γιατί κουράζει το μπρος πίσω.

Kimon

Όσο κι αν μου αρέσει ένας διαγωνισμός δεν μας παίρνει ο χρόνος. Μέχρι να καταρτίσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες τις προτάσεις, να τις καταθέσουν και να τις μελετήσουν τα στελέχη και να αποφασίσουν χάσαμε πααααρα πολύ χρόνο. Ένας διαγωνισμός όμως θα είναι χρήσιμος για το επόμενο σκάφος ..αρκεί να υπάρχει διαφάνεια!!

NIK-PAO-13

-εγω μιλαω για μτχ De Zeven Provinciën η ANZAC …πλοια με καθαρα AAW ρολο που θελει τον π.ν κ με τιμη μοναδας 150- εκατομ η καθεμια….
-η μπελγαρα των γαλλων θα αγοραστει απ το γαλλικο π.ν κοντα στα 700 εκατ με 16 κελια χωρις ram-cws…. δεν ξερω στην εκδοση που ζηταμε εμεις ποσο θα κοστισει…αλλα καλυτερα αντι για 2 μπελγαρα να παρουμε 4 μτχ De Zeven Provinciën η ANZAC 2 αδελαιδες κ να φτιαξουμε πολυ καλυτερα τις μεκο…

dimitrov

Μτχ τι σημαίνει; Μεταχειρισμένες; Αυτή τη στιγμή το ολλανδικό ναυτικό έχει 6 κύριες μονάδες επιφανείας εκ των οποίων οι 4 ειναι τα πλοία που αναφέρεις. Από τα κορυφαία συστήματα που έχουν οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις και ακρογωνιαίος λίθος για την άμυνα και την εξωτερική τους πολιτική. Πλοία για τα οποία έδωσαν έναν σκασμό λεφτά …. κι εσύ πιστεύεις πως τώρα θα μας τα πουλήσουν μεταχειρισμένα; Και μάλιστα με 150 μύρια έκαστη! Πλοία που μας πούλαγαν προ 10 ετιας 600κάτι χωρίς τα όπλα. Οκ μπορεί σε 15-20 χρόνια … αλλά μέχρι τότε θα έχουν μάλλον λυθεί τα ελληνοτουρκικά. Και οι ANZAC… Read more »

NIK-PAO-13

[1] Ναι μτχ=Μεταχειρισμένες…ο.κ;; [2]Εγω δεν ειμαι αυτος που κανει τον σχεδιασμο του π.ν…Εγω βλεπω οτι εχουμε 4 μεκο κ 9 S =13 φρεγατες οι οποιες για τον εναν η τον αλλον λογο δεν μπορουν πλεον να κανουν την δουλεια . Απο αυτες οι 4 μπορουν κ πρεπει να φτιαχτουνε σωστα κ οχι με 100-150 εκατομ κ οι 4….οι υπολοιπες 3 S να παρκαρουν αμεσα κ οι υπολοιπες 6 τα επομενα 2 χρονια [κ πολυ λεω] Αρα το ζητουμενο δεν ειναι αν ερθει σε 3-4 χρονια μια μπελγαρα, αλλα πως ποια πλοια θα εχει το π.ν…Κ απο την στιγμη που εχουμε… Read more »

dimitrov

Αυτό πράγματι το έχουν οι Γάλλοι καθότι θέλουν αρκετά πλοία έστω και σε βάρος του οπλισμού. Από την άλλη το συγκεκριμένο ραντάρ δεν είναι ένα απλά καλό ραντάρ …. τέτοιο θα ήταν κι ο Ηρακλέας. Τα πλοία αυτά έχουν αυτό το ραντάρ για συγκεκριμένο λόγο. Και οι LCF/NCF προφανώς δεν είναι πλοία AAW επειδή έχουν πολλά κελιά αλλά κυρίως επειδή έχουν τα ανάλογα ραντάρ. Δυστυχώς δεν με έχουν φωνάξει τα παιδιά στον σχεδιασμό αλλά διαβάζοντας αυτά που πρέπει να διαβάζουμε και βλέποντας τις εικόνες ….. είναι προφανές πως το πλοίο προσφέρεται και με 32 Aster30. Πόση διαφορά να έχει στα… Read more »

NIK-PAO-13

φιλε dimitrov,συμφωνουμε σχεδον σε ολα…δεν ελεγα κατι διαφορετικο σε κανενα ποστ.

Οταν μιλουσα για μτχ πλοια ,το ελεγα οχι γιατι ητανε καλυτερα απ τα νεα πλοια αλλα διοτι οπως λες το παιχνιδι θα γινει τωρα…κ επρεπε να ειχαμε κανει αυτα που επρεπε.

-Το πλοιο προσφερεται με συνολο 32 κελια κ οχι με 32 αστερ 30.Θεωρω λαθος να βαλεις ΜΟΝΟ αστερ 30 κ να μην εχεις μεσης ακτινας πυραυλο οπως ο αστερ 15….οποτε μαλλον παμε για 16-16….

-Κατα την γνωμη μου AAW πλοιο ειναι ο συνδιασμος καλου ρανταρ κ πολλων αντιαεροπορικων πυραυλων…διοτι βασικα αυτο θα ειναι το πλοιο ομπρελα του στολου.

dimitrov

Νομίζω πως ο Aster 15 δεν παίζει σε καμμία περίπτωση. Ούτε με τις FREMM του Καραμανλή έπαιζε. Δλδ το ΠΝ δεν βάζει και άλλον πύραυλο σε υπηρεσία από τη στιγμή που έχει ESSM. Για τον ίδιο λόγο δεν θα παίξουν ποτέ και οι CAMM που γράφει ο GUNNER παρακάτω. Οι mica είναι άλλη περίπτωση καθότι ήδη σε υπηρεσία με την ΠΑ. Δλδ ο Aster15 θα έμπαινε σε υπηρεσία με το ΠΝ μόνο επί κυρ Φώτη δλδ από την πίσω πόρτα. Πάντως είναι θέμα να έχει μόνο Aster30(24 ή 32) και καθόλου κάτι ενδιάμεσο.

NIK-PAO-13

Aυτο λεμε…οι Γαλλοι ειναι στοκοι σε τετοια θεματα.Βγαζουν ενα πολυ ωραιο πλοιο,με τελειο ρανταρ….κ το σκοτωνουν με τον οπλισμο. Μιλαμε μαζι τους 10 χρονια για τον οπλισμο στις φρεγατες κ αντι να λυσουμε θεματα ειμαστε στα ιδια. Επρεπε να ΒΑΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ESSM Κ ΑΣΤΕΡ 30 κ μετα να μας πουνε παρτε 4 για αρχη …..με συμβολαιο για 6-8 σε βαθος χρονου, Το ιδιο κανουν κ στα Μ2000…αντι να φερουν εναν κινητηρα δυνατοτερο κ ενα ρανταρ AESA απ το ραφαλ κ να μας πουνε φτιαξτε κ τα υποιπα αλλα να παρετε κ 25 ραφαλ εστω μτχ της εκδοσης φ2…..μας… Read more »

dimitrov

Αν ήταν στόκοι φίλε μου θα έκαναν ακριβώς αυτά που περιγράφεις. Και θα είχαν μια κατεστραμένη χώρα και μια αμυντική βιομηχανία σαν την δική μας. Όμως οι Γαλλία είναι μια χώρα ανεξάρτητη στην παραγωγή μαχητικών. Πόσες άλλες στον πλανήτη? 2-3 μαζί με την Γαλλία. Οι Γάλλοι λοιπόν πουλάνε τα όπλα τους πακέτο καλώς ή κακώς για σένα. Κι αν θες πληρώνεις εσύ τα παραπάνω. Όπως έκαναν οι εμιράτοι νομίζω για τους Μκ41 στις gowind. Οι Γάλλοι λοιπόν δεν θα δώσουν έναν σκασμό λεφτά για να σου φτιάξουν όπως θες λίγα Μ2000(σε αντίθεση με τα χιλιάδες εφ16) αλλά θα τα σπρώξουν… Read more »

NIK-PAO-13

==Η Γαλλικη αμυντική βιομηχανία….προσπαθει να φτιαξει εδω κ 15 χρονια το ραφαλ…το οποιο οταν το φτιαξει θα εχει ειδη ξεπεραστει…το ιδιο κ οι υπολοιποι με το γιουροφαιτερ…Γενικα δεν υπαρχει σοβαρη ευρωπαικη αμυντικη βιομηχανια παραγωγής μαχητικών,ειναι γνωστο αυτο κ το εχουν καταλαβει ευτυχως κ πανε 5-6 χωρες μαζι να μαζεψουν χρηματα να φτιαξουν 5ης γενιας μαχητικα ,οταν οι αμερικανοι θα βγαζουν την 6η-7η γενια, αλλα ας το αφησουμε αυτο. Οποτε μαλλον απετυχαν σ αυτον τον τομεα….κ θα ειναι παντα πισω…κ αρκετα. Τωρα το παραδειγμα οτι πουλανε σε αραβικες χωρες οτι κ σε οποιο κοστος….δεν ειναι σοβαρο επιχειρημα…κ δειχνει κ την αδυναμια… Read more »

Gunner

Αν οι FTI εξοπλιστούν πέρα από τους ASTER 30 και με CAMM ή CAMM ER, τότε τα σκάφη θα είναι αρκετά αξιόλογα και πράγματι ικανά για να επιχειρήσουν στο δικό μας θέατρο. Αν μείνουν με 16 ASTER 30 μόνο, χωρίς CIWS, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να βγαίνουν από τον ναύσταθμο που λέει ο λόγος.

Tazos

Όλοι θα θέλαμε να δούμε ένα τέτοιο πλοίο στο Αιγαίο, μόνο που από μόνο του, χωρίς τον υπόλοιπο στόλο ικανό να ανταπεξέλθει, λίγα θα μπορέσει να κάνει. Επειδή μιλάμε για ένα κόστος μεγάλο ανά πλοίο ας δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αν θεωρητικά υπήρχαν τα χρήματα διαθέσιμα. 1) Αγορά των 2 Adelaide προς αντικατάσταση των 3 παλαιών S και ένας σοβαρός εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, ιδιαίτερα στο κομμάτι ASW με ότι καλύτερο προσφέρει η τεχνολογία. Κόστος μικρότερο από 1 Belhara και σαν αποτέλεσμα 6 πλοία ικανά για τα επόμενα 15-20 χρόνια. 2)Έναρξη προγράμματος ναυπήγησης 6 μεγάλων κορβετών (πχ. Gowind 2500)… Read more »

Costas

Μόνη λύση η συμφωνία ναυπήγησης 15 πλοίων σε βάθος 25 ετών με ορίζοντα αποπληρωμής τα 30 έτη κατ´ ελάχιστον από την έναρξη του προγράμματος. Συμμετοχή σε διάφορο βαθμό στα υποσυστήματα και στα όπλα, ναυπήγηση τουλάχιστον 12 πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελληνικές εταιρείες (π.χ. για ραντάρ, σύστημα πρόωσης). Πρόβλεψη για τοποθέτηση σύγχρονου εξοπλισμού ανά 4ο πλοίο. Μέρος του στόλου να έχει αυξημένες δυνατότητες άμυνας περιοχής και λιγότερο στρατηγικού πλήγματος και το υπόλοιπο αντίστροφα (αναλόγως αναγκών που θα κρίνει το ΠΝ και το ΓΕΕΘΑ) Πακέτο η αναβάθμιση ΜΕΚΟ και η αγορά τορπίλων. Δυνατότητα διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφοριών με δίκτυο… Read more »

Faceof

Καλησπέρα σε όλους… Λοιπόν…πάμε με την σειρά… Θα το ξαναπώ…για την ώρα ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ 2 ΦΡΕΜΜ Η 2 ΜΠΟΥΡΚΕΣ!!! ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝΕ!!!! Παρακάτω,,,’εχουμε να δουμε για τον στόλο του μέλλοντος…λοιπον…μπορούμε να μπουμε και στο προγραμμα της NAVAL/BELL (2+2) και στο FFG(X) (αναλόγως εάν μας βαλουνε όταν και όπως εγκριθεί!!!) όπως και να προσκαλέσουμε την LM για τα light ships αλλά πάντα ευπρόσδεκτα ειναι εάν γίνουν σε Ελληνικά Ναυπηγεία… Πολλοί μπορεί να αναρωτιουνται πως μπορει να γίνει αυτό!!! ΛΟΛ…ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ!!! ΟΙ BELL ειναι πρόγραμμα G2G χρηματοδότησης με collateral τα όμολογα… Read more »

npo

Ο διαγωνισμός FFG(X) προκηρύχτηκε με σκοπό να αποδώσει ένα πλοίο σχετικά φτηνό αλλά που να πολεμάει. Γι αυτό και προορίζεται για το αμερικανικό ναυτικό. Οι LCS της Lockheed Martin είναι πλοία για επίδειξη σημαίας εξ ου και πήγαν Σαουδική Αραβία. Επειδή εμείς μάλλον θα πολεμήσουμε όπως πάει το πράγμα θα έλεγα FFG(X) και μόνο FFG(X). Αυτή είναι η γνώμη μου τουλάχιστον.

Kimon

Συμφωνώ με τις ffg(x) ,αλλά φτηνές για το αμερικανικό ναυτικό , το οποίο θα θέλει 32 sm2 κι ένα σημαντικό αριθμό essm και αλλά οπλικά συστήματα, (μην ξεχνάμε το Αμερικανικό Ναυτικό τις λέει φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων κι όχι aaw) οπότε δεν θα είναι τόσο φτηνές..

My_name_is_Nobody

Δυο κούκοι μάλλον όχι, άλλα…
κουκί κουκί γεμίζει το σακούλι

teo

Προβλέπω οτι σε δεκα χρόνια απο τωρα , το ΠΝ μαζι με τις 4 Meko θα εχει…
2 bellhara απο Γαλλία
6 gowind απο Ελληνικα ναυπηγεια

ΙΤΑΛΟΣ

Αν δεις ποσο πηραν σε χρονο και χρημα 6 super vita στα ελληνικα ναυπηγεια θα καταλαβεις γιατι οι 6 gowind σε 10 χρονια δεν ειναι ρεαλιστικο σεναριο.

teo

χρειαζομαστε τις gowind γιατι χρειαζομαστε και αριθμους , οποτε κανα δυο στην Γαλλία για γρηγορη παραδοση και τα υπολοιπα εδω.. για πολιτικους και επικοινωνιακους λόγους!!!

evaggelos

δυο δεν φερνουν την ανοιξη αλλα η οργανωση ισως την φερει κι αυτο με αποφαση οτι τα επομενα 10 χρονια τα μπελαρα θα γινουν 7 κ θα παρουν την θεση των κορτεναερ,αν δεν γινουν σε ελληνικο ναυπηγειο που θα ηταν τελειο αν μπορεσουν να μπουν στα υποσυστηματα ελληνικες επειχηρησεις θα ειναι παλι κερδος κ μαλιστα μακροχρονιο για εμας.
ΥΓ. το θεμα ειναι αν οντως επιλεγει η αναμενουμε την αμερικανικη φρεγατα.
ΥΓ.2 για τα υποβρυχια περαν τον 214 δε θα μπορουσε να υπαρξει διακρατικη με την γαλλια για σκορπεν ?με βαση ενα γενικοτερο μακροχρονο πλανο?

CKfurious

θεματαρα ! ι εξαιρετικό θέμα για συζήτηση Πάμε για 250+ σχόλια μέχρι το weekend! Λοιπόν: I) Περί προηγουμενων επιλογων tou στόλου Για τις MEKO: συμφωνώ Μετά άρχισαν τα στραβά: “κορβετοφρεγατες” Για τις Super Vite: διαφωνώ η επιλογή τους ήταν μια πολιτική απόφαση για να πάρουν και οι βρετανοί κάτι από τη πίτα δεδομένου ότι τότε προσπαθούσαμε να βάλουμε τη Κύπρο στο Για τα 214: τη πατήσαμε αγρια αφού πήραμε ένα..paper project Πάνω από 10 χρονια καθυστέρηση και με αρκετές εκατοντάδες mill overspend Kορβετοφρεγατες P-3 II) Περί Belhara: Οι Γάλλοι τις πληρώνουν γύρω στα 750 mill τη μια – χωρίς τα… Read more »

Digenis

Ειπαμε στη Γαλλια εχει ΦΠΑ

Kimon

Εμείς γιατί να μην πληρώσουμε το ΦΠΑ; θα τα πάρουμε μαύρα; κι εκεί φοροφυγάδες;

Digenis

Αυτό ακριβός … Με νόμο η εισαγωγή του εξοπλισμού ή η κατασκευή των εδω +2 μπορεί να γίνει χωρίς ΦΠΑ ,όπως γίνεται συνήθως ,ή να επιστρέψει παλι στα ταμεία του κράτους και να το πληρώσουμε (αν τελεικα αποφασίσουν με ΦΠΑ) … Οι Γάλλοι κατασκευαστές όμως βάζουν τιμη με ΦΠΑ στο προϊόν τους ως είθισται για το κρατος τους οπως κάνουν και οι Αμερικανοί .Οπότε η τιμη που αναφερουν ειναι με ΦΠΑ . Σε καθε περίπτωση στην Γαλλική 750 τιμη βγάλε ΦΠΑ .Εχει γραφτεί και αρθο εδω για το ΦΠΑ .Η ουσια στη ολη διαδικασία ειναι οτι κανουν δημιουργική λογιστική στους… Read more »

ACHERON

Στην Ἑλλάδα,ἡ χρέωση ΦΠΑ ξεκαθαρίστηκε στην περίπτωση των Leopard-2HEL,όταν το νομικό συμβούλιο του κράτους (αυτό που δέν έχει ελέγξει,ἢ δέν έχει βρεί τίποτε μεμπτό σε καμμία σύμβαση αγοράς οπλισμού),έκρινε ότι έπρεπε να πληρωθεί ΦΠΑ.
Στην περιπτωσάρα μας,βεβαίως,ὁ ΦΠΑ στον προϋπολογισμό των ΕΔ είναι ένας τρόπος «απαγωγής» μέρους των κονδυλίων της άμυνας : καί ποσά υψηλά παρουσιάζουμε ότι δίνουμε,και τρύπες (υπαρκές ἢ τεχνητές) σε άλλους τομείς του κρατικού προϋπολογισμού καλύπτουμε.

Digenis

ΦΠΑ ή αλλιώς κολυμπήθρα του συλοαμ .Σε καθε περίπτωση οι Γαλλικες τιμες εχουν ΦΠΑ για το Γαλλικο κρατος . Εδω δεν θα ερθουν με φπα απο τα Γαλλικα ναυπηγεία . Απο τα ελληνικα ναυπηγεια ίσως εχουν φπα αλλά αυτο θα επιστρεψει πισω στο κράτος . Οπότε στις Γαλλικες τιμες βγαζουμε ~150 εκ ειτε ο ανύπαρκτο ειτε ως πλασματικό .

Kimon

Ευχαριστώ για την απάντηση, είχα την εντύπωση ότι είναι διάταξη που απευθυνόταν σε επιχειρήσεις μεταξύ Ε.Ε
Βέβαια ο Αχέροντας παρακάτω έχει αντίθετη άποψη, τώρα το είδα

Costas

1) Οι supervita έχεις απόλυτο δίκιο δεν είναι σε καμία περίπτωση κορβετοφρεγάτες. 2) Μπορούν να πωληθούν λιγότερα γιατί το r&d κόστος πληρώνεται μια φορά (μια παραγγελία). Δεν θα πληρώνεις για κάθε πλοίο το κόστος του σχεδιασμού κάθε φορά. Αν δηλαδή η εταιρία ξόδεψε 1δις (υποθετικό τελείως) για το σχεδιασμό θα το μοιράσει σε 0,5 δις για 2 πλοία που θα πουλήσει, 0,25 σε 4 και ούτω καθεξής. Επίσης με μεγάλες παραγγελίες έρχεται μεγαλύτερο κέρδος για τον πωλητή. Συνεπώς ο αγοραστής μπορεί να πετύχει έκπτωση παραγγέλνοντας μεγαλύτερη ποσότητα. Αντίστοιχα μοιράζεται και το κόστος για εκπαίδευση και εξοικείωση. Γλιτώνεις επίσης λεφτά από… Read more »

CKfurious

1) Το “κορβετοφρεγατες” δεν αναφερόταν στις SV από λάθος το έγραψα εκεί ! αναφερόταν ως παράδειγμα λανθασμένων επιλογων του ναυτικού 2) περί R&D cost: Διαφωνώ με αυτά που γραφεις Το κόστος αυτό μοιράζεται σε όλα τα προϊόντα που παράγονται όχι στα πρώτα Αλλιώς τα πρώτα θα έβγαινα σε τιμή που δεν θα πουλιόντουσαν! Δεν ισχύει αυτό που γραφεις σε καμια περίπτωση ! Το naval news γραφει πως οι γάλλοι πάνε να μας πουλήσουν το 2o plio της κλάσης Δεν μπορεί όλο το r&d cost (>500mil?) να φορτωθεί στο 1o! 3) Γράφω ότι τα πλοία δεν μπορούν να θεωρηθούν πλοία αεράμυνα… Read more »

Thras

CK Ο Κώστας εννοεί ότι το κόστος R&D έχει ήδη επιμεριστεί στα 5 πρώτα πλοία της κλάσης, που είναι σίγουρο ότι θα ναυπηγηθούν. Έτσι έφτασαν στα 750 εκ έκαστο. Δεν μπορεί να επιμεριστεί και στα επόμενα γιατί δεν γνωρίζουν αν θα υπάρξουν επόμενα… Αυτό μπορείς να το κάνεις αν η αρχική παραγγελία είναι για πχ 10 φρεγάτες. Εφόσον επιλεγούν και ναυπηγηθούν πλοία της κλάσης για την Ελλάδα, αυτά δεν θα περιέχουν κόστος R&D, αλλά μόνο το κέρδος της εταιρείας. Το R&D το επωμίστηκε ουσιαστικά το γαλλικό δημόσιο πληρώνοντας ακριβότερα τα 5 πρώτα πλοία. Αν ανησυχείς για τα γαλλικά δημοσιονομικά και… Read more »

ACHERON

Δέν πιστεύω ότι οἱ Γάλλοι ἢ οποιοσδήποτε στην θέση τους,δέν θα επιδιώξει να μετακυλήσει μέρος του R&D στην εξαγωγική πελατεία,αλλοιώς πρόκειται για αφανή επιδότηση της εξαγωγής.
Πιστεύω ότι το γαλλικό δέλεαρ θα είναι ἡ ευκολία πληρωμής (ἂν βρεθεί φόρμουλα),αλλά όχι ἡ έκπτωση του R&D.
Άλλωστε,ἡ διακρατική και απ΄ευθείας ανάθεση,ἂν υλοποιηθεί,αφήνει να πλανάται και ἡ υποψία ότι οἱ Γάλλοι έχουν πάρει ὡς δεδομένη την ἑλληνική παραγγελία,και «έχουν κάνει τα κουμάντα τους».

CKfurious

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας περάσουν μέρος του κόστους r&d ! Σαν μου λες δηλαδή πως άμα πάρουμε F-35 δεν θα περιλάβουν στη τιμή κάποιο ποσο για απόσβεση του κόστους ανάπτυξης διότι το χουν πληρώσει οι αμερικανοι και υπόλοιποι partners Aμα ήσουν γάλλος φορολογούμενος και άκουγες πως ενώ εσύ πλήρωσες 750 mil τη μια φρεγάτα χωρίς πυραυλους ενν oi έλληνες ..650 με πυραολος όπως γραφουν μερικοί εδώ πέρα τι θα έκανες ?? Θα σκεφτόσουν τις γαλλικές θέσεις εργασίας που βοιτιηισες να κρατηθούν? Ναυπήγηση στο ελλάδα το ξεχνάμε ένα θέλουμε τα πλοία να παραδοθούν μέσα σe συμφvινιμενο χρονοδιάγραμμα και κόστος… Read more »

Nestoras

Το R&D το φορτώνονται τα πρώτα πλοία – αεροπλάνα του τύπου και για αυτό βλέπουμε τις επόμενες πωλήσεις (στα F 35 βγαίνουν σε παρτίδες) να μειώνεται αισθητά το κόστος αγοράς.
Δεν πιστεύω ότι το αναφερόμενο κόστος πάντως περιλαμβάνει και τους πυραύλους ή κάποιο CIWS. Μόνο τα VLS. 32 Aster 30 κοστίζουν εύκολα 80 εκ ευρώ μόνοι τους. Μάλιστα το βλέπω το όνειρο να παίρνουμε τα πλοία και να τα έχουμε άοπλα όπως τα υποβρύχια 214 χρόνια μετά την ένταξη τους σε υπηρεσία!

chikichiki

Αντιστρόφως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας χρεώσουν το κόστος R&D. Το πλοίο το ανέπτυξε η Γαλλία για τον εαυτό της και ήδη έχει δεσμευτεί για ναυπήγηση, άρα το R&D είναι από την τσέπη τους. Ακόμα κι αν το χρέωναν όμως, τυχόν ελληνική παραγγελία το διαμοιράζει περαιτέρω και άρα το ξεφουσκώνει κι άλλο. Υπάρχει πολύ back & forth για το CIWS. Αν δε κάνω λάθος Phalanx, Goalkeeper, RAM όλα τους κυκλοφορούν σε αυτόνομες, bolt-on, self-contained διαμορφώσεις που κουμπώνουν πρακτικά μ’ένα τρυπάνι και 4 βίδες. Δεν προεξοφλώ κάτι ακόμα. Ας μην είναι το AAW πλοίο που ψάχνει το ΠΝ, δεν πειράζει.… Read more »

NIK-PAO-13

Απλα πραγματα ..De Zeven Provinciën….20 χρονων πλοια κ ειναι πολυ καλυτερα για την δουλεια που τα θελουμε…..
Αν μετα απο 10 χρονια που ψαχνουμε πλοιο για την αν,μεσογειο με δυνατοτητες για αα περιοχης….φτασαμε στις μπελγαρες που εχουν τους ελαχιστους αα πυραυλους κ δεν εχουν καθολου αυτοπροστασια …..αλλα κοστιζουν κοντα στα 800-1δις με τα οπλα….εχουμε πολυ πλακα….

Digenis

Πρόβλημα πρόβλημα πρόβλημα . Η Γαλλική έκδοση FDI έχει 16 Aster30 μόνο .Αυτό δεν είναι κατασκευή AAW . Στις Fremm μιλούσαν για 24 Aster 30 ΚΑΙ 24 mica . Ειναι χαοτική η διαφορά κορεσμού απο την πολυστρωματικη κάλυψη των Fremm HN . Πάμε σε εξοπλισμό κορβέτας και οχι AAW (αν ισχύουν αυτα που γράφονται δεξια και αριστερα). Γενικά θεωρω οτι οι FDI και ως προγραμμα δεν ειναι ανταγωνιστικό των Αμερικανικων FFX.Ολοι χωράν … Οι αριθμοι ειναι μεγαλοι προς αντικατασταση . Πχ 4 FDI και 4 FFX και 4 GOWIND .Οι συνδυασμοί στους αριθμους που μπορούν να γινουν ειναι πολλοι ,οπως… Read more »

Digenis

Το κοστος των όπλων δεν ειναι παιχνιδάκι … οι 4Χ Αιγυπτιακές Gowind των 2500t εκαναν 1δις ευρα και οι Mica,τορπιλες και Exocet κανουν ακομα 500εκ .

In 2014, Egypt signed a €1bn contract with Naval Group to buy four Gowind 2,500-ton corvettes with an option for two more. Separately, MBDA negotiated a contract to equip the ships with MICA Vertical Launch air-defense missiles and MM40 Block 3 Exocet anti-ship missiles, together worth an additional 400 million euros, while Naval Group negotiated a 100-200 million euro contract for torpedoes

https://en.wikipedia.org/wiki/Gowind-class_corvette

NIK-PAO-13

1] οι σκαλπ πανω σε φρεγατες ειναι μια μπουρδα….αφου μπορουν να τους φερουν τα μιραζ τα οποια σε 10 λεπτα ειναι σε οποιο σημειο θελεις…βγαζεις 8 μιραζ κ 8 φ-16 για προστασια κ σε 10 λεπτα ριχνεις τα πυραυλακια απο το σημειο που εσυ θελεις… 2] οι μπελγαρες ακομα κ χωρις σκαλπ δεν κανουν για την αν.μεσογειο διοτι φερουν τους λιγοτερους αα πυραυλους για την κατηγορια αυτη…γενικα κανενα γαλλικο πλοιο δεν κανει….οποιος δει τα ολανδικα η ακομα κ τα γερμανικα-ισπανικα καινουργια πλοια …θα καταλαβει… 3] οι προδιαγραφες πρεπει να ειναι ,,,,,[ελαχιστες] ….24 αα πυραυλοι ακτινας ανω των 120 χιλιομετρων…..[καλυτερα SM2]……24-32… Read more »

aris32

τα πλοια που αναφερεις ειναι εξειδικευμενα πλοια ΑΑ ενω εμεις θελουμε πολλαπλων ρολων . δεν αντεχουμε να εχουμε εξειδικευμενα πλοια . οι μπελχαρα κανουν για την μεσογειο γιατι απλα τα συστηματα που εχουν ρανταρ ηλεκτρονικος εξοπλισμος ειναι game changer . ο οπλισμος τους δεν τα λες και λιγα τα 32 βληματα αστερ30 που ειναι και καλυτερα σε επιδοσεις απο sm2 . επισης οντως τα πλοια αυτα για να βαλεις 127χιλ πυροβολο πρεπει να βαλεις 16 κελια και οντως ειναι προβλημα αυτο . αλλα για αυτο λεμε οτι δεν αξιζει η επενδυση για ενα ναυπηγικο προγραμμα για μονο 2 πλοια .… Read more »

NIK-PAO-13

1] Οι μπελγαρες ειναι καθαρα πλοια για αγωνα κατα υποβρυχιων…οποτε εκει τα μπλεξαμε κ προσπαθουμε να το φερουμε στα μετρα μας…αλλα δεν ερχεται με τιποτα…Γιαυτο ουτε RAM exoyn oyte CIWS ….κ οι γαλικες ειναι με 16 κελια..Η φιλοσοφια του πλοιου ειναι για εντελως αλλη δουλεια απο αυτην που το θελουμε εμεις.Εγω πλοιο 4.500 t χωρις ram-ciws δεν εχω ξαναδει…κ ετσι θα το παρουν οι γαλλοι…κ με 16 κελια για αα πυραυλους….μιλαμε για ……..μην πω τωρα. 2] F124 Sachsen κ type 26 ειναι τα πλοια που θελαμε[μ αυτα τα χαρακτηριστικα]…αν θελεις μετα φτιανχεις κ 6 κορβετες των 2.500 t κ κανεις… Read more »

Digenis

Αυτό με το 127 δεν δικαιολογείτε.. καταρχήν δεν προκύπτει από πουθενά επίσημα … Σαν ραδιο αρβύλα ακούγετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .Υπάρχουν τα 127 lightweight οπως επίσης υπάρχει και 76strales .Κάτω απο 24 Aster 30 δεν ειναι ΑΑW αλλά μια ακριβή μπούρδα (ή κατι απο γιουβετση ). Θεωρω οτι χωράν 24αστερ 30 + 8 scalp +ενα αξιοπρεπέστατο 127αρη ή καλό 76αρη (Strales) μπροστά .Oi mica NG χωράν πισω κανονικότατα οποτε ενας αριθμος τουλαχιστον 16 αν οχι 24 + Ram +Τηλεχειριζόμενα μικρα πυροβολα με μικρους πυραυλους ή phalanx ,Κανουν το πλοιο θηρίο … Μη ξεχνάμε οτι είναι μεγαλύτερο από της Formidable… Read more »

Fingolfin

Μια Belharra με 24 Aster-30 + 8 NCM + 67άρι strales + millenium (μπροστά) + RAM (πίσω) είναι ακριβώς στα μέτρα μας.

Digenis

Λείπουν αντιαεροπορικά μέσου βεληνεκούς πχ ESSM,MICA NG,ASTER15 σε αυτό που γράφεις … είναι το μεσαίο plus στάδιο της πολυστροματικης άμυνας … Με τον Aster 30 κυνηγάς τα αεροσκαφοι ,με τους Mica τους εισερχόμενους πυραυλους και λοιπα πετούμενα πχ ελικοπτερα,drones .Και ότι απομείνει εισερχόμενο το τρώει το Ram και τέλος τα Phalanx …4 γραμμές άμυνας … και 2 επίθεσης … μπαλαντερ πάντα το πυροβόλο για κάθε ρόλο …

Fingolfin

Το ξέρω αλλά θα προτιμούσα αυτή τη διαμόρφωση. Νομίζω πως με strales-millenium-ram είσαι υπερκομπλέ. Άλλη επιλογή πάντως (που έχει ακουστεί) θα ήταν 12 aster-30 και 12 aster-15.

NIK-PAO-13

Πουθενα δεν υπαρχει η διαμορφωση που αναφερεις…μεγιστα κελια τα 32 με 75αρι η 16 με 127αρι λεει ο κατασκευαστης….επισης αν βαλεις εκτοξευτη για σκαλπ….θα χασεις κ αλλους αστερ…..
οι mica NG θελουν ξεχωριστα κελια…τα οποια πουθενα δεν υπαρχουν κ σε κανενα σχεδιο….
Τα πλοια δεν ειναι φορτηγα να βαζεις οπου βρεις φορτιο…Οι Γαλλοι θα παρουν τα πλοια με 16 κελια κ χωρις κανενα αντιπυραυλικο συστημα….εμεις προσπαθουμε ενα πλοιο το οποιο εχει σχεδιαστει με μια φιλοσοφια…να το κανουμε κατι αλλο βαζοντας οπου βρουμε πυραυλους….
Δεν νομιζω να βρουμε αρκη κ θα παρουμε τα πλοια με παρα πολλους συμβηβασμους.

aris32

ο κατασκευαστης λεει 16 κελια (ειτε α50 ειτε α70) με 127αρι πυροβολο , 24 φορητα κελια mica ( ο mica ειναι ενα ιδιαιτερο οπλο με πολλες δυνατοτητες και μια απο αυτες τις δυνατοτητες ειναι η μεταφορα δεδομενων κατα την πτηση αρα δεν χρειαζονται πολλες πολλες καλωδιωσεις παρα μονο η καλωδιωση για την πυροδοτηση του οπλου και η προσαρμογη του συστηματος πυρος του πλοιου και ο κατασκευαστης σε προπλασμα εχει τοποθετησει ram και εχει δηλωσει οτι μπορει αν το θελει ο πελατης να μπει στο πλοιο ). αρα το πλοιο με 76 πυροβολο 32αστερ30 24μικα(ir ,em) και ραμ ειναι ενα πλοιο… Read more »

darede

Προσωπικά δεν το καταλαβαίνω αυτό,δηλαδή απο την μία να μπορείς να έχεις 16 κελια α70 + 16 MdCN + OtoBreda 127/64 = 71.4 τόννους και απο την άλλη θεωρητικά να έχεις 24 κελια α50 + 24 Aster 30 + Mark 45 mod 4 127/62 = 50.8 τόννους και να μην προτείνεται απο τον κατασκευαστή. Άντε να δεχθώ οτι περιορίζονται τα πυρομαχικά του πυροβόλου αλλά αυτό δεν το κάνει αδύνατο. Ας μιλήσουμε τώρα για τους 24 mica-ng που θα τους τοποθετήσουμε; Στο υπόστεγο του ελικοπτέρου αποκλείεται, άρα που; Νομοτελειακά καταλήγουμε στην διαμόρφωση με το 76άρι + 32 κελια α50 + 16… Read more »

NIK-PAO-13

Φιλε darede λες οτι…… Νομοτελειακά καταλήγουμε στην διαμόρφωση με το 76άρι + 32 κελια α50 + 16 Aster 30 + 16/32/64 Caam-er/ ESSM + RAM + 2 X RapidFire T40AA. —-τετοια διμορφωση με 48 κελια για αστερ …κ αλλα για Caam-er….+ RAM + 2 X RapidFire T40AA….εγω δεν εχω δει πουθενα γιαυτο το πλοιο….Μακαρι να το δουμε αλλα μεχρι τωρα οι Γαλλοι θα το παρουν με 16 κελια συνολο χωρις RAM….κ μιλανε κ για 32 κελια συνολο επισης χωρις RAM… -Δεν μπορω να καταλαβω την φιλοσοφια των Γαλλων στα πλοια ,αλλα ολα τα πλοια τους ειναι ουσιαστικα αοπλα για το… Read more »

Nestoras

Ώστε η απάντηση είναι πως ούτε 4 είναι αρκετές? Συμφωνώ με την άποψη για τη λύση σε βάθος 15αετίας ώστε να πέσει ουσιαστικά το κόστος ανά μονάδα για το πλοίο, με την υποσημείωση ότι οι Γάλλοι μπορούν να κάνουν την πρώτη παράδοση πλοίου το 2026, σύμφωνα με το δικό σας άρθρο στο Τεύχος της Πτήσης και από εκεί χονδρικά κάθε 2 χρόνια (ή 18 μήνες) να μας παραδίδουν ένα πλοίο το οποίο θα εντάσσουμε σε υπηρεσία. Κοινώς υπάρχουν 2 προβλήματα. α) Το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, που θα μας καλύψει ως και το 2027 που ρεαλιστικά αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία… Read more »

Digenis

Οπως το βλεπω οι 4 πρώτες φρεγάτες θα κατασκευάζονται παράλληλα Γαλλια και Ελλαδα .Η πρωτες 2 παράδοση 2025 και οι δεύτερη διαδα 2027 ,και μετα παμε 1 καθε ~18 μηνες απο ελληνικα ναυπηγεια .2032 8 μπελαχαρα έτοιμες για περιπολίες .

alexmark

Kάθε 18 μήνες από ελληνικά ναυπηγεία; Oπως οι super Vita που έπιασαν τα 10 χρόνια κατασκευής, τα υποβρύχια που έμειναν μέσα αρκετά χρόνια, για να μη θυμηθώ τα αρματαγωγά στην Ελευσίνα που τα έφτιαχναν καμιά 10ετία. Αντί για 18 μήνες δε βάζετε 18 χρόνια νάμαστε μέσα;

Digenis

Δεν ειναι λογικό τιποτα διαφορετικό σε χρόνους οταν εχεις να αντικαταστήσεις πλοία ήδη 40 ετών .Φαντασου οτι οταν πέσει στο νερο η Πρωτη ελληνικη FDI το 2025 η φρεγατα Αιγαιον θα ειναι 45 ετων ,η ποιο παλια S θα ειναι 47 και η ποιο νεα 42… οταν λεμε νεα πλοια εχθες σημαίνει εχθες !!! Δεν υπάρχει χώρος για χαλαρότητες … Τρέχουμε τώρα !!!

Cretanmacedonian

Εξαιρετικό και πλ’ηρες το άρθρο σας Την άποψη μου την εχω πει και την ξαναλέω μόνο με γαλλικά πλοία (μη αμερικανικά για την ακρίβεια) μπορεί να νισχυθει ο ΠΝ .Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την ενίσχυση του ΠΝ και την μπλοκάρουν όποτε μπορούν.Τώρα όσον αφορά το άρθρο καθεαυτό μπορούμε να συνεχίσουμε να προμηθευόμαστε bellhara , υποβαθμίζόμενων εκδόσεων.Επειδή λόγω μεγέθους είναι σχετικά μικρά σκάφη και κοντά στις μεγάλες gowind μπορούμε να αντικαταστήσουμε το προγραμμα των κορβετων με το να αλλάξουμε το ραντάρ τους με ένα «απλό» NS-100 να μην έχουν aster-30 και scalp navale αλλά μόνο Essm.Μ ε αυτό τον τρόπο μπορούμε… Read more »

sotbak

δεν ακούγεται άσχημο

Kimon

Από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την ενίσχυση του ΠΝ;

Cretanmacedonian

Απο το γεγονος οτι εχοντας μεγαλη επιρροη στην χωρα μπλοκαρουν ΜΟΝΟ την αποφαση για τις γαλλικες φρεγατες σε 3 διαδοχικες κυβερνησεις ενω οι αποφασεις για τα P-3 , MH-60R υλοποιουνται ταχιστα. Επειδη για χρονια μας ζαλιζαν οτι τα Τ-214 εγερναν ,δημοσιογραφοι, πολιτικοι και ΜΜΕ που προσκεινται σ αυτους. Επειδη αξιολογοι διεθνολογοι ( Μαζης , Γριβας) θεωρουν οτι υπαρχει σεναριο το ΝΑΤΟ να αναλαβει τον ελεγχο του Αιγαιου μετα απο επεισοδιο. Τελος σκεψου ο Αττιλας 3 που ζουμε θα γινοταν αν ειχαμε υλοποιησει καποιο προγραμμα για τις fremm ? Ελπιζω να σε προβληματισα τουλαχιστον

chriss8

Πρώτη φορά ακούω ότι οι Fremm μπλοκαρίστηκαν από τις ΗΠΑ. Για τα BMP-3, πχ, όλοι το ξέρουμε. Επίσης 2 Fremm δεν πιστεύω να έκαναν κάποια διαφορά, αναλογιζόμενος την συνολική εικόνα ελλείψεων της χώρας. Τέλος, εάν είπαν κάτι τέτοιο ο Μάζης και ο γρίβας, να με συγχωρείς αλλά το ότι είσαι κορυφαίος διεθνολόγος είναι διαφορετικό του να είσαι «Λιακόπουλος με πτυχίο» (αυτός πρώτοέβγαζε χάρτες για το πώς σχεδίαζαν οι ΗΠΑ να μας μοιράσουν σε Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία). Οι κύριοι πουλάνε ένα συγκεκριμένο προϊόν. Αν είπαν μια τέτοια θεωρία ξεφεύγει από την επιστήμη τους και περνάει στην σφαίρα των ταρώ… Read more »

Cretanmacedonian

Οι κύριοι Μαζης και Γριβας είπαν ένα ολίγοις ότι με αφορμή ένα επεισόδιο στο Αιγαίο , οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναλάβουν τον έλεγχο του , κάτι σαν ειρηνευτική δύναμη δηλαδή.Δεν καταλαβαίνω τα υποτιμιτικά σου σχόλια προς αυτούς , αν δεν ακούμε τέτοιου επιπέδου επιστήμονες τότε ποιούς? Οι παραπάνω φυσικά και δεν ασχολήθηκαν με τις Fremm αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν αντίλογο γιατί κολλάει μόνο η συγκεκριμένη προμήθεια και κάθε φορά που προχωράει έρχεται μια αντιπροσφορά απο τις ΗΠΑ τουλάχιστον γελοία.Η τελευταία ανακατεύει και τις νέες φρεγάτες του USN η προμήθεια των οποίων χάνεται κάπου στο μέλλον! Αν οι ΗΠΑ ήθελαν… Read more »

Kimon

Η αρχική πρόθεση απόκτησης απόκτησης των fremm συνέπεσε με την εποχή της οικονομικής κρίσης οπότε δεν νομίζω να είναι οι ΗΠΑ υπόλογη για την μη απόκτηση του. Για τα p3 και MH-6o δεν νομίζω ότι είναι επιταγές των Αμερικάνων και εμείς απλά υπακούμε Τέλος αν οι κύριοι Γρίβας και Μάζης αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας (δεν τους ξέρω τους κύριους από τα λεγόμενα σας απαντάω) τότε για μένα δεν θεωρούνται επιστήμονες (βασικά σε αυτό με κάλυψε πλήρως ο chriss88) Η προμήθεια των τορπιλών δεν κολλάει, για να το πω καλύτερα δεν κολλάει μόνο αυτή αλλά όλες οι προμήθειες , τα τελευταία… Read more »

chriss8

Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες στον χώρο και μάλιστα αξιόλογοι. Όταν αναλύουν κάτι τους ακούμε γιατί κάτι παραπάνω ξέρουν. Αλλά επειδή δεν είναι μαθηματικη επιστήμη, δεν σημαίνει ότι πράγματι αυτό που λένε, ισχύει. Εξάλλου παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο στο Τί θα πούνε τελικά. Ο σωστός διεθνολόγος δεν κάνει μελλοντολογικά σενάρια. Αναλύει τις διεθνείς σχέσεις στο παρόν. Μπορεί φυσικά να διατυπώσει μια άποψη ως προς το πού οδεύουμε με αυτές τις συνθήκες, αλλά αυτό πάντα, είναι μόνο μια άποψη. Αν το κάνουν συστηματικά και θεωρούν την γνώμη τους θεώρημα, απλά άλλαξε κανάλι…. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη και λόγω να αναλάβουν το Αιγαίο.… Read more »

Cretanmacedonian

Οι επιστημονες που ανεφερα δεν εκαναν μαντεψια απλα το ανεφεραν σαν ενδεχομενο και αυτη ειναι η δουλεια τους να εξεταζουν με βαση τις τωρινες συνθηκες ολα τα δυνατα ενδεχομενα και να προειδοποιουν. Τωρα το οτι οι ΗΠΑ μπορουν να αναλαβουν τον ελεγχο του αιγαιου οποτε θελουν δεν νομιζω οτι ζουμε στην αγρια δυση και μπουκαρουν οπου θελουν εκτος αν τους προσκαλεσει η χωρα που της ανηκουν τα χωρικα υδατα. Τελος εξηγω παλι το συλλογισμο μου οι ΗΠΑ δεν επιθυμουν την υπαρξη ισχυρου ΠΝ λογω της μελλοντικης κατακορυφης αυξησης της σπουδαιοτητας του αιγαιου/ αν μεσογειου , θελουν να αναλαβουν αυτες τον… Read more »

chriss8

Ώπα! Δηλαδή εσύ στην φράση «με αφορμή ένα επεισόδιο στο Αιγαίο , οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναλάβουν τον έλεγχο του» (που ίσως την είπε ο Μάζης) καταλαβαίνεις να μπουκάρουν και να κάνουν του καουμπόηδες; 😯 Για πιο λόγο; Με πιο όφελος; Αφού αν πουν να βγουν τα πετρέλαια από το Αιγαίο αυτοί θα αποφασίσουν πόσο θα πιέσουν την Τουρκία για το ποσοστό διαμοιρασμού. Έχουν το μαχαίρι έχουν και το καρπούζι. Αν είχες ισχυρό ναυτικό και ατσάλινη άμυνα δεν θα χρειαζόταν κιόλας να σε προστατέψουν από τις ταρζανιές του Τούρκου. Εκτός και αν φαντάζεσαι ότι το να φέρναμε Ρωσικές εταιρίες εξόρυξης… Read more »

Cretanmacedonian

Κατ αρχιν μπερδεύεις βασικά πράγματα , το γεγονός ότι εκφράζω σκεπτικισμό για τις ΗΠΑ δεν με κάνει φιλορώσο όπως υπαινίσσεσαι ( δεν τους εμπιστεύομαι καθόλου) .Κατα δεύτερο λόγο αν κοιτάξεις λίγο την πρόσφατη ιστορία (Κύπρος 74) οι ΗΠΑ είχαν υπό τον έλεγχο τους το νησί μέσω των αγγλικών βάσεων και μέσω της ελληνικής χουντικής κυβέρνησης παρόλα αυτά σχεδίασαν και βοήθησαν την εισβολή .
Τέλος απο τις «αναλύσεις» σου το ότι λες αν είχαμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις δεν θα χρειαζόμαστε την προστασία των ΗΠΑ έρχεσαι στα λόγια μου και χαίρομαι που καταλαβαίνεις τον συλλογισμό μου.

chriss8

Δεν σε χαρακτήρισα φιλορώσο. Μιλούσα για τις “εναλλακτικές”. Μπορούσα να γράψω και Κίνα αλλά εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Τέλος ‘ολοι οι δυτικοί παίχτες παίζουν στα πλαίσια που τους θετουν οι ΗΠΑ. Για το παράδειγμα της Κύπρου: έχεις ακούσει ποτέ για τον “Κάστρο της Μεσογείου?” Ο Μακάριος έπαιζε επικίνδυνα κοντά με την Σοβιετική ένωση, το έπαιζε αδέσμευτος και η Ελλάδα εκτός από ένωση ζητούσε να φύγουν και οι Βρετανικές βάσεις. Σε μια περίοδο εξαιρετικά τεταμένη με Αραβοισραϊλινοούς πολέμους, ψυχρό πόλεμο στο απόγειο του και με έναν Βρετανικό “πρώην αυτοκρατικό” εγωισμό θιγμένο, πάλι καλά που δεν έγινε η εισβολή… Read more »

Thras

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το τουρκικό ναυτικό δεν υπερέχει του ελληνικού. Έχει φρεγάτες αντίστοιχης παλαιότητας με τις ελληνικές (βέβαια εκσυγχρονισμένες) και 4 MilGem με οπλισμό πανομοιότυπο με τις SV συν ελικοδρόμιο. Στα υποβρύχια έχουμε ακόμα και για τα επόμενα 5 χρόνια υπεροπλία.

Η ουσιαστική ανατροπή θα έρθει με τις φρεγάτες Instabul και τα αντιτορπιλικά TF2000, δηλαδή σε 5 χρόνια για τις πρώτες και 10 χρόνια για τα δεύτερα. Αυτό θα επιτευχθεί εφόσον καταφέρουν να τα ναυπηγήσουν και να τα οπλίσουν ομαλά και εμείς συνεχίσουμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου…

chriss8

Έχουν διπλάσια πλοία από εμάς (20 κορβέτες+15 φρεγάτες Vs 13 φρεγάτες)

Thras

Φίλε μου που είδες τις 20 κορβέτες, θα με τρελάνεις τελείως!

chriss8

να με συγχωράς. 10+16 έχουν οι Τούρκοι, πάλι καλύτερα από εμάς. Και το άρθρο που έδωσε ο CkFurious ακόμα πιο αποκαρδιοτικό.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_ships_of_the_Turkish_Naval_Forces

CKfurious

This is not the case!

https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-needs-immediate-assistance/

Αδιάβαστος είσαι???? 👿

Ποσα έχουν VLS/ESSM/3D Radar exoun αυτοί και ποσα εμείς?

Στα υποβρύχια δεν έχουμε καμια υπεροπλία !

Τα πλεονεκτήματα των 214/209 AIP αχρηστεύονται από τις μειωμένες επιδόσεις των SUT!

Τοπρώτο τουρκικο 214 ξεκινάει δοκιμες φέτος και έχουν ήδη παραγγείλει MK48!

Υπενθυμίζω πωs τα τουρκικα 209/1400 έχουν το ίδιο CMS(ISUS)/Sonar suite και με τα ελληνικά 214!!

Πλήρη υπεροχη έχουν και στο τομέα της ναυτικής αεροπορίας

Μην ονεiροβατουμε!! :envy:

Thras

Ξέρω τις δυνατότητες των φρεγατών μας. Αυτός είναι και ο λόγος που έγραψα ότι οι τούρκικες είναι εκσυγχρονισμένες. Το θέμα είναι ότι όλες οι Perry, οι γαλλικές κορβέτες και στη συνέχεια οι πρώτες 4 ΜΕΚΟ πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη δεκαετία λόγω παλαιότητας.

Άρα λέω ότι το ναυπηγικό πρόγραμμα της τουρκίας απλά αντικαθιστά υπάρχοντα σκάφη και δεν αυξάνει τους αριθμούς. Σίγουρα έχουν υπεροχή αλλά όχι καταλυτική. Αν εμείς συνεχίσουμε αδρανείς, ναι θα χαθεί η ισορροπία…

NIK-PAO-13

το τουρκικο ναυτικο υπερεχει κ με διαφορα…απλα εσυ βλεπεις μονο τις μοναδες χωρις να ψαξεις να δεις τι αναβαθμισεις εχουνε κανει κ τι οπλα εχουν πανω…
καμια φρεγατα του π.ν δεν υπερτρει των 6 αναβαθμισμενων μεκο του τ.ν …..ακομα κ οι παλιοτερες του τ.ν εχουν αναβαθμιστει….
-Οποτε εχουν τις διπλασιες φρεγατες καλυτερα εξοπλισμενες κ εξυνχρονισμενες….αλλα εμεις λεμε οτι ειμαστε καλυτεροι….αυτα….
-εχουμε υποβρυχια καλυτερα…αλλα χωρις τορπιλες χανουν το πλεονεκτημα που εχουν…

aris32

το τουρκικο ναυτικο εχει 4 μιλγκεμ με τα γνωστα προβληματα οτι σε καταστασεις θαλασσας απλα δεν βγαινουν εξω . αντιθετα με τις ελληνικες κανονιοφορους που βγαινουν χωρις καλη αντιαεροπορικη αμυνα μονο ενα ραμ ειναι πλοια ανευ ουσιας για απλη επιδειξη σημαιας . εχει 4 εκσυχρονισμενες μεκο που πραγματικα ειναι καλα πλοια 4 παλιες μεκο που εχουν κατωτερες δυνατοτητες απο τις ελληνικες εκσυχρονισμενες s 4 perry χωρις αναβαθμιση που ειναι επιπεδου μη εκσυχρονισμενων s ισως και χειροτερες γιατι εχουν τεραστια προβληματα με τους κινητηρες , δηλαδη ουτε καν βγαινουν και 4 εκσυχρονισμενες perry που ναι μες ειναι καλα πλοια απο δυνατοτητες… Read more »

NIK-PAO-13

φιλε Αρη 32 ….μηπως δεν τα λες κ τοσο καλα τα πραγματα;;; –Οι O.H. Perry, ή G class (Gabya Class) δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τα αρχικά πλοία. Καταρχάς φέρουν τα ψηφιακό ΣΕΠ τουρκικής κατασκευής GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi). Το σύστημα, κατασκευής Havelsan είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής, επεκτείνεται δηλαδή συνεχώς, και ολοκληρώνει ψηφιακά όλους τους αισθητήρες του πλοίου, καθώς και το σύστημα Link-16/22. Οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν εκεί. Τοποθέτησαν έναν 8πλό εκτοξευτή Mk-41 VLS για τους Evolved Sea Sparrow, κι ένα ραντάρ SMART-S Mk2 3D αντικατέστησε το AN/SPS-49. Το Mk-41 VLS τοποθετήθηκε μπροστά από τους Mk.13. Φυσικά τα… Read more »

Thras

Παρά το γεγονός ότι όσα γράφεις για τις τουρκικές Perry είναι αλήθεια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι σαν σκαρί έινια επίσης σχεδόν 40 ετών!
Λογικά λοιπόν την επόμενη δεκαετία θα πρεπει να φύγουν με τη σειρά οι κλάσης G, οι γαλικές κορβέτες και μετά οι 4 αρχικές ΜΕΚΟ…

NIK-PAO-13

κ τα δικα μας σκαρια ειναι σχεδον 40 ετων…αλλα αοπλα …..οι τουρκικες φρεγατες για τα επομενα 2-5 χρονια μια χαρα θα την κανουν την δουλεια τους.
Επισης αυτοι ειδη εχουν βγαλει σχεδιο για υα πλοια που θα ερθουν προς αντικατασταση αυτων που θα πρεπει να αποσυρθουνε…εμεις ακομα ψαχνομαστε

aris32

τις τουρκικες κορβετες μιλγκεμ δεν τις θεωρω σοβαρα πλοια γιατι απλα σε καταστασεις θαλασσα 6 μποφορ δεν βγαινουν απο το λιμανι . οσο για τα αλλα πλοια . εχουν 8 μεκο και 8 pery απο αυτα τα 8 πλοια ειναι εκσυχρονισμενα και τα 8 οχι . οι 4 περυ εχουν ολα αυτα που λες ειναι ενα συγχρονο πλοιο απο αποψη δυνατοτητων αλλα ειναι 40 ετων και το προωστικο τους συστημα ειναι παλιο και δεν εχουν πανω απο 2 πλοια ετοιμα για επιχειρησεις παντα. το ιδιο προβλημα εχυν και οι παλιες περυ που δεν αναβαθμιστηκαν . οσο για τις μεκο οι… Read more »

NIK-PAO-13

Φιλε aris32 πραγματικα δεν καταλαβαινω τον τροπο που σκευτεσαι 1]Λες οτι εχουν 8 εκσυχρονισμενες φρεγατες ,κ εμεις 0….αλλα ολα καλα;;;; 2] Λες οτι οι εκσυχρονισμενες pery ειναι ενα συγχρονο πλοιο απο αποψη δυνατοτητων αλλα ειναι 40 ετων ….ενω εμεις εχουμε τις S που ειναι 40 ετων κ βολταρουν με ρανταρ 40 ετων κ με αα πυραυλους ακτινας 15 χιλιομετρων..κ ολα καλα;;;οταν οι τουρκικες pery εχουν 40 SM-1 Standard κ 32 ESSM με SMART-S Mk2 3D κ LINK 16/22;;;;;Απου προκυπτει οτι ειναι μονο 2 τουρκικες pery σε διαθεσιμοτητα;;;Ολες οι εκσυχρονισμενες ειναι σε διαθεσιμοτητα κ οι περισσοτερες μη εκσυχρονισμενες….Αν θελουμε να λεμε… Read more »

aris32

αν δεν το εχεις καταλαβει το ΠΝ εχει αλλους στοχους απο το ΤΝ . 1) λες για τις εκσυχρονισμενες perry .σωστα ειναι ολα αυτα που λες . αλλα sm1 πλεον δεν υποστηριζονται . αρα ειναι ενα οπλικο συστημα που δεν εχει μελλον για πανω απο 2 χρονια . αρα οι εκσυχρονισμενες Pery μενουν με τους 32 essm που η καθε perry μπορει να εμπλεκει ταυτοχρονα 2 στοχους . εκτος και αν εχουν παρει essm block2 που μαλλον δεν εχουν παρει . αρα οι δυνατοτητες αεραμυνας ειναι πανω κατω λιγο καλυτερες απο τις δικιες μας μεκο . επισης το προωστικο συστηματα… Read more »

NIK-PAO-13

1]…Οι δικες μας μπορουν να εμπλεξουν μονο 2 στοχους…οι τουρκικες perry εχουν ρανταρ SMART-S Mk2 3D…οποτε μπορουν παραπανω,διοτι το ποσους στοχους εμπλεκει το πλοιο εξαρταται απ το ρανταρ κ οχι απ τον πυραυλο [εκτος κ αν ο πυραυλος ειναι αυτονομος ,οποτε ακομα καλυτερα]… Οτι οι sm-1 θα λειτουργουνε ακομα για 3-4 χρονια δεν μου λεει κατι…για τα επομενα 3-4 χρονια ομως εχουν μεγαλο πλεονεκτημα. -Οποτε οι δυνατοτητες αεραμυνας δεν ειναι λιγο καλυτερες απ τις δικες μας μεκο ,αλλα με διαφορα πολυ καλυτερες λογο ρανταρ αριθμου πυραυλων κ εμπλεκομενων στοχων κ γενικα λογο πολυ πιο συγχρονων ηλεκτρονικων που εχει συνολικα το… Read more »

aris32

αδιαβαστος ακομα μια φορα. οσο καλο ρανταρ και να εχεις οι τουρκικες perry τα υπεροπλα που εσυ λες το αστρο του τρομου εχει essm block1 και sm1 . οι πυραυλοι θελουν (για να τα πουμε απλα) συνεχομενη καταδειξη απο stir . ποσα stir εχουν τα υπεροπλα του θανατου των τουρκων ; 2 αρα αν και αφου μεχρι στιγμης δεν εχουν αγορασει essm block2 και sm2 μεχρι 2 στοχους θα εμπλεκουν . σιγα το πλεονεκτημα με των sm1 . παλιο βλημα με εμβελεια 36 χιλιομετρων και killing zone λιγο μεγαλυτερο απο τα 10χιλ . με περιορισμενες επιδοσεις . το πιο καλο… Read more »

sotbak

μάλλον η πραγματικότητα σήμερα είναι εκεί που το τοποθετείς, αλλά πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ΑΜΕΣΑ αν θέλουμε ουσιαστική διατήρηση της ναυτικής μας αποτροπής, αλλιώς ….. σε λίγο….. ούτε Φινλανδία…..

chikichiki

“Επειδη για χρονια μας ζαλιζαν οτι τα Τ-214 εγερναν ,δημοσιογραφοι, πολιτικοι και ΜΜΕ που προσκεινται σ αυτους.”

Δηλαδή οι Αμερικάνοι, που δεν έχουν συμβατικής πρόωσης υ/β ούτε για δείγμα, πόσο μάλλον για πώληση, έκαναν προπαγάνδα ενάντια στα 214; Με τι σκοπό;

Τα P-3 και τα MH-60R (εκ των 2 μόνο το 1 με υπογραφή) είναι σε άλλη κλάση κόστους από FREMMάρες, και σε άλλη εποχή (οι FREMM ήταν στην καρδιά της κρίσης).

Cretanmacedonian

Οι ΗΠΑ δεν εμποδιζουν την ενισχυση του στολου για να παρουν αυτες την προμηθεια , δεν θελουν να προμηθευτουμε τιποτα που να ενισχυσει το στολο ουτε απι αυτες ουτε απο κανενα.
Τωρα οσον αφορα οτι «οι fremm ηταν προμηθεια μεσα στην κριση και δεν υλοποιηθηκε» δηλαδη τι σημαινει οτι εχασαν την σειρα τους; Οι προμηθειες υλοποιουνται με βαση την αναγκαιοτητα τους εκτος και εαν πιστευεις οτι τα P-3 ειναι πιο αναγκαια απο τις φρεγατες!
Τελος οσον αφορα το κοστος των P-3 MH-60R πλησιαζει το 1 δις , σκεψου ποσα προγραμματα θα υλοποιουσαμε.

chikichiki

Οι ΗΠΑ ποτέ δεν έχουν εμποδίσει, ή έχουν καταφέρει να εμποδίσουν, ξένη πώληση όπλων προς την Ελλάδα. Όταν μας αρνήθηκαν οι ίδιες, ήταν για να διατηρούν καλές σχέσεις με την Τουρκία. Μόλις στρεφόμασταν σε εναλλακτικούς προμηθευτές, δε τους ένοιαζε τι κάναμε. Αυτό είναι πάγια πολιτική των ΗΠΑ με όλες τις χώρες. Οι προμήθειες υλοποιούνται όταν μπορούν να υλοποιηθούν. Το ΠΝ δεν είχε αρκετά λεφτά για να καλύψει την πιο φλέγουσα ανάγκη, είχε λεφτά όμως για τις δευτερεύουσες αφού κόστιζαν λιγότερο. Οι προμήθειες δεν παγώνουν επειδή δε μπορεί να αγοραστεί ό,τι είναι στην κορυφή της λίστας. Ένα. Το πολύ. Από τα… Read more »

dash5

και γιατι τοτε δεν αγοραζουμε νεες τορπιλες?
Λεν να μην θελουμε?
Εγω πιστευω επειδη με νεες τορπιλες τα 214 μονα τους μπορουνε να κανουνε πανηγυρι στο αιγαιο γιαυτο το λογο δεν εχουν τορπιλες.
Οταν ερθουν κ τα αποκει θα αποκτησουν και τα δικα μας

Kimon

Για τιν ίδιο λόγο που δεν πετάνε τα mirage που είναι καθηλωμένα τα c27, που τα nh90 ακόμη δεν έχουν έλθει όλα αλλά και δεν υποστηρίζονται από fos, όσα είναι εδώ, για τον ίδιο λόγο που οι meko δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ακόμη, μπορώ να συνεχίσω, είναι όλα αυτά υπαιτιότητα των ΗΠΑ ;

chikichiki

Δεδομένου του εθνικού ιστορικού προμηθειών και τις οικονομικής κατάστασης, είναι τουλάχιστον βεβιασμένο συμπέρασμα να αποδίδονται αυτά στους Αμερικάνους. Επίσης, αν δε κάνω λάθος, στον παλιό διαγωνισμό δε συμμετείχε και η Mk48;

NIK-PAO-13

-Οταν αποφασισαμε να παρουμε 180 καινουργια λεο2 ..κανεις δεν μας εμποδισε να παρουμε κ τα σωστα βληματα….τα οποια τα πηραμε μετα απο 10 χρονια… επισης κανεις δεν μας εμποδισε τοτε να παρουμε περισσοτερα λεο Α4 …τα οποια μετα τα πηρανε οι τουρκοι….Ενω περναμε λεο1…απιστευτα πραγματα. -Γενικα ειναι ευκολο την δικη μας ανικανοτητα να μην την βλεπουμε αλλα να βλεπουμε παντα οτι μας φταινε οι αλλοι…. -Οταν χρηματοδοτησαμε τα 214 …τα οποια πληρωσαμε κατα 80% πολλα χρονια πριν τα παρουμε δεν μας φταιει κανεις….. -Οτι ψαχνουμε 10 χρονια για φρεγατες κ τελευταια στιγμη τρεχουμε να παρουμε οτι μας δινουν οι Γαλλοι… Read more »

NIK-PAO-13

οι γαλλικες φρεγατες ειναι οπως τα γιουροφαιτερ….αχρηστα οπλα που ειπαμε οτι θα τα παρουμε για πολιτικους λογους ….ευτυχως που δεν ειχαμε παρει γιουροφαιτερ…ευτυχως που δεν πηραμε φρεμ….κ μακαρι να μην παρουμε ουτε τις μπελγαρα….. Τοσα χρονια ψαχνουμε πλοιο κ φτασαμε στις μπελγαρα που δεν πληρουν τιποτα απο αυτα που ηθελε το π.ν…….πλοια των 4.500 τ με 75αρι κανονι;;;;Αν δωσουμε απο 100μ για καθε μεκο θα γινει καλυτερο πλοιο απ τις μπελγαρες….ΑΝ [δεν ξερω αν μπορει να μπει] βαλεις εναν mk41 που περνει 4 essm σε καθε κελι η 1 sm2 τοτε το πλοιο ειναι μια χαρα για τα επομενα 20… Read more »

aris32

τα γιουροφαιτερ δεν ειναι κακο αεροσκαφος απλα οταν κατασκευαστηκε κατασκευαστηκε για αεροπορικη υπεροχη αλλα τα δεδομενα ειναι οτι πλεον οι αεροποριες χρειαζονται πολλαπλων ρολων αεροσκαφοι . στην δικια μας περιπτωση δεν θα ελεγα τοτε οχι για αγορα 40 γιουροφαιτερ αντι για εκσυχρονισμο των 40 φαντομ . καλυτερες επιδοσεις καλυτερο ρανταρ ακομα και τωρα . μεγαλο ογκο πυρος . θα ειχαμε αεροπορικη υπεροχη για μια 20ετια . νομιζω πραγματικα οτι το γιουροφαιτερ κατασκευαστηκε για την ελλαδα που χρειαζεται 2 τυποι αεροσκαφων . ενα πολλαπλων ρολων και φθηνο σε χρηση και ενα για αεροπορικη υπεροχη (τον ρολο αυτον τον εχουν τα μ2000-5)… Read more »

NIK-PAO-13

το γιουροφαιτερ δεν ειναι κακο…αχρηστο ειναι…ξεπερασμενο απ την στιγμη που μπηκε στην παραγωγη…κοστιζει περισσοτερο απο το F-35 …θελει απιστευτα χρηματα ανα ωρα πτησης…..κ εχει ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΑΝΤΑΡ……….αυτο πρεπει να στο δωσουν τζαμπα κ να σε πληρωσουν για να το παρεις…πολλαπλων ρολων ΘΑ γινει σε λιγα χρονια [που θα αποσυρθει] …οποτε δεν ειναι.αυτην την ωρα..Ουτε το μιραζ ειναι…. -Επειδη μου το ξαναπας στα πλοια…απλα δεν θελεις να καταλαβεις οτι η μπελγαρα σχεδιαστικα ειναι για αγωνα κατα υποβρυχιων….γιαυτο το βασικο μοντελου που περνουν οι γαλλοι εχει 16 κελια…κ δεν εχει καθολου RAM-CIWS …..Εγω πλοιο 4.500 t με τετοιον εξοπλισμο…μονο γαλλικα βλεπω….Εμεις ομως θελουμε… Read more »

darede

Δεν διαφωνώ οτι οι type-26 είναι τα πλοία που θέλουμε και εδώ μπορούμε να συνδιάσουμε τις adeleide αφού οι αυστραλοί έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα για εξαγωγή του σχεδίου. Πάραυτα είναι πανάκριβες και κοστίζουν γύρω στο 1,5 δις το πλοίο. Εν προκειμένω οι Belharra είναι πλοία πολλαπλών ρόλων και όχι κατα αποκλειστικότητα για ανθυποβρυχιακό αγώνα. Το προωστικό της σύστημα δεν την κάνει και ιδανική για τον παραπάνω ρόλο. Ένα σκάφος με 24 Aster-30 και 32/64 (x4) Mica-NG + 127άρι+ RAM δεν το λές και λίγο.. Επιπροσθέτως υπάρχει και η μεγαλύτερη έκδοση που μπορεί να εξοπλιστεί λίγο καλύτερα.

NIK-PAO-13

που ειδες την μπελγαρα με τον εξοπλισμο που λες;;;μεγιστο 32 κελια…τελος…εκει βαλε οτι θελεις απο αστερ 15-30-Mica -σκαλπ..αλλα μεχρι 32…..Δεν βγαινει με τιποτα αυτο που λες….κ ολα αυτα με 75αρι κανονι διοτι αν βαλεις 127αρι πρεπει να βγαλεις κ αλλα κελια…

Αν παμε να τη κανουμε να φερει τον εξοπλισμο που λες…τοτε το 1.5 δις που κανουν οι type-26 θα ειναι λιγο διοτι θα μας βγει περισσοτερο η μπελγαρα…

Γιατι γραφεις χ4 Mica-NG;;;δεν νομιζω να εχει βγει πουθενα οτι 1 κελι περνει 4 Mica-NG…1 περνει.

darede

Έχεις απόλυτο δίκιο όταν μιλάς για μεγάλη παραμετροποίηση του πλοίου για να καλύπτει τις επιχειρησιακές μας ανάγκες. Αλλά αναφέρουμε όλοι μας εικασίες που έχουμε δει απο φωτογραφίες και χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες. Εν κατακλείδι η βάση για την Belharra HN, πρέπει να είναι η επιμηκυμένη έκδοση

https://imgur.com/YHiCfeZ

NIK-PAO-13

φιλε darede το κακο ειναι οτι τις ιδια ελεγε το π.ν κ για τις φρεμ πριν 10 χρονια…αλλα οι Γαλλοι μας πλασαρουν ενα πλοιο με τα ιδια προβληματα που ειχαν οι φρεμ [αλλα με καλτερο ρανταρ] -μακαρι με μικρο κοστος σε χρημα κ χρονο να μπορεσουν να φερουν τις μπελγαρα εκει που την θελουμε…διοτι τοτε θα ειναι καλο πλοιο. -Μου κανε ομως εντυπωση οτι φτιαχνουν πλοια τα οποια σε καμια περιπτωση δεν μπορεις να πεις οτι ειναι για μεγαλης εντασης πολεμους…. υποεξοπλισμενα εντελως…αρκει να δουμε οτι η μπελγαρα που θα παρει το Γαλλικο ναυτικο εχει μονο 16 κελια κ δεν… Read more »

aris32

οι belhara ειναι το πλοιο πολλαπλων ρολων που θελει το Γαλλικο πολεμικο ναυτικο . εξειδικευμενο πλοιο asw ειναι οι fremm που για αυτο σχεδιαστηκαν αλλωστε για συνοδια και προστασια των γαλλικων πυρηνικων υποβρυχιων . οι fti ειναι τα πλοια πολλαπλων ρολων που θελει το ναυτικο για αντικατασταση των lafayette . κορβετες θελουμε αλλα για αντικατασταση των κανονιοφορων . θελουμε πλοια 3200τν + για να μπορουν να επιχειρουν στο αιγαιο το χειμωνα . οι κορβετες τον χειμωνα δεν βγαινουν . τα γιουροφαιτερ θελει 2πλασια χρηματα απο το φ16 και ειναι σχεδιασμενο για αεροπορικη υπεροχη και ειναι ο λογος που εφυγαν οι… Read more »

NIK-PAO-13

Φιλε aris 32…για αλλη μια φορα διαφωνω μαζι σου…. 1]… Για το Γαλλικο π.ν εξειδικευμενο πλοιο asw ΔΕΝ ειναι οι fremm ΑΛΛΑ oi HORIZON…[διπλασια κελια απ τις φρεμ] Οι φρεμ ,εχουν τα ιδια κελια με τις Μπελγαρα κ χειροτερο ρανταρ….οι φρεντα [παραλλαγη της φρεμ ειχε καλυτερο ρανταρ αλλα λιγα κελια ] 2] Στο εχω ξαναπει οτι ολες οι φρεγατες ειναι πολλαπλων ρολων…Π.Χ η γερμανικη F124 Sachsen….ενω εχει 36 ESSM-36 SM2 k 2 RAM….ΔΗΛ ειναι μια φρεγατα με εμφαση AAW….εχει κ οτι εχει κ η μπελγαρα …δηλ 8 χαρπουν η εξοσετ….σοναρ γαστρας κ συρομενο…τορπιλες για υποβρυχια κ φερει κ ελικοπτερο…απλα κοστιζει… Read more »

aris32

κορβετα 3200 τονων δεν υπαρχει . αυτο που λες εσυ ειναι ελαφρια φρεγατα . οι μεκο των 3400τν τι ειναι βαριες κορβετες ; κορβετα ειναι ενα πλοιο απο 2000τν εως 2700τν και ναι θεωρω οτι ενα τετοιο πλοιο εχει θεση στο ΠΝ για αντικατασταση των κανονιοφορων . οι κανονιοφοροι εχουν θεση στην ακτοφυλακη ή λιμενικο . παμε παρακατω μαλλον πρεπει να διαβασεις asw οι horizon ; ειναι τα καθαρα αντιτορπιλικα ΑΑ του ιταλικου και γαλλικου ναυτικου και επειδη αυτα τα πλοια κοστιζουν επελεξε το γαλλικο ναυτικο της freda με βελτιωμενο ρανταρ hercules και 32 κελια α50 για αντικασταστη των παλιων… Read more »

aris32

αν οντως θες να πουμε για πλοια τοτε ιδανικο πλοιο ειναι οι ισπανικες φ100 με aegis . εκει ναι μπορεις να πεις οτι το πλοιο ειναι πλοια και τα κανει ολα . αλλα κοστιζει παρα πολλα χρηματα . μην με βγαζεις απο τα ρουχα μου με τα δανεζικα απο αλουμινιου . μην σκεφτεσται μονο το τι οπλα παιρνει αλλα και τι υποσυστηματα εχει . και οι δανεζικες απλα δεν .

NIK-PAO-13

-Εγω διαβαζω εσυ εισαι λιγο αδιαβαστος… [1]…[ΛΕΣ κορβετα 3200 τονων δεν υπαρχει ] Οι κορβέτες που αναμένεται να παραλάβει το Κατάρ έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: μήκος 107 μέτρα, μέγιστο πλάτος 14,7 βύθισμα 4,20 μέτρων και εκτόπισμα πλήρους φορτίου 3250 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητά του ορίζεται σε 28 κόμβους, η ακτίνα δράσης είναι 3500 ναυτικά μίλια (με ταχύτητα 15 κόμβους). Το σύστημα πρόωσης θα είναι τύπου CODAD. Έχει δυνατότητα να είναι εν πλω για 21 ημέρες. Το πλήρωμα πληρώματος θα είναι 98 άτομα με ενδιαιτήσεις για συνολικά 112 άτομα. Οι κορβέτες μπορούν να εξυπηρετούν ελικόπτερα βάρους ΝΗ90. Όσον αφορά τα οπλικά… Read more »

aris32

κατι δεν εχεις καταλαβει καλα . μην εισαι τοσο απολυτος στις θεσεις σου . θα σε παρακαλεσω καποια πραγματα να ψαξεις να βρεις στοιχεια . οτι λες ειναι το αντιθετο απο την πραγματικοτητα .

NIK-PAO-13

[1] Οι κορβέτες κλάσης Doha έχουν μήκος 107m, εκτόπισμα 3.250t και αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 28kn. Το πλήρωμα αποτελείται από 98 αξιωματικών, υπαξιωματών και ναυτών.[απο αρθρο πτηση κ διαστημα] ψαξε βρες το..==.οποτε μην μου λες οτι δεν υπαρχει κορβετα 3.000 τονων.== [2] οτι δεν υπαρχει σημερα μηχανικο ρανταρ σε πλοιο-αεροπλανο-αντιαεροπορικο συστημα κλπ…δεν ειναι κατι νεο..κ υπαρχουν σοβαροι λογοι που βαζουν ρανταρ AESA…. αν εσυ τωρα υποστηριζεις οτι το Captor E [μηχανικο ρανταρ του γιουροφαιτερ] ειναι καλυτερο απ τα AESA ….μαλλον εισαι εκτος πραγματικοτητας. –επισης αν υποστηριζεις οτι ενα αεροπλανο οπως το γιουροφαιτερ που ,ΔΕΝ ειναι πολλαπλου ρολου,που ΔΕΝ ειναι στελθ ,που… Read more »

aris32

εγω σου λεω οτι αν παρεις ενα typhoon αυτην την στιγμη εχεις αεροπλανο εξειδικευμενος στην αεροπορικη υπεροχη ( πυραυλους , δυνατοτητα ελιγμων σε υπερηχητικη ταχυτητα , υπερηχητικη ταχυυτητα χωρις μετακαυση υψηλη οροφη γρηγορο και καλο ρανταρ) και με καλυτερο ρανταρ απο τα αεροπλανα που πετανε στην περιοχη . δεν σου ειπα οτι ειναι καλυτερο απο ρανταρ αεσα . εχει ομως καποιος εδω στην περιοχη ρανταρ αεσα ; οχι σε λιγα χρονια θα εχει η ΠΑ με τα φ16 . πλοια κατω των 3000tn στο αιγαιο με κακες καιρικες συνθηκες δεν βγαινουν .δεν μπορουν και το ΠΝ βγαινει και με κατασταση… Read more »

NIK-PAO-13

1] το typhoon αυτην την στιγμη κοστιζει 100 εκατομυρια το ενα…το κοστος πτησης ανα ωρα ειναι τριπλασια απ το φ-16….στην περιοχη μας υπαρχουν aesa [Αιγυπτος -ισραήλ]…κ συντομα θα εχει κ η τουρκια αλλα κ εμεις… Το να επενδυσεις τοσους πορους στο typhoon ειναι μεγα λαθος…ουτε αυτοι που τα εχουν δεν τα θελουν. 2] οι δικες μας φρεγατες δεν ειναι κ πολυ βαρυτερες απ το οριο των 3.000 tn….κ μια χαρα βγαινουν στο Αιγαιο….μην ακουω οτι πολεμικα πλοια των 2.500-3.000 τονων δεν κανουν για το Αιγαιο…. 3] Πλοια των 2.500-3.000 τονων ειναι βασικες μοναδες του στολου…κοστιζουν χρηματα να φτιαχτουνε κ να… Read more »

DimitrisXr

Απο τις Kortenaer δεν μπορουμε να εκμεταλλευτουμε καποιο υποσυστημα ; Και οχι απαραιτητα στις [email protected], ισως σε καποιο μικροτερο πλοιο ;

Digenis

Το 1 και μοναδικο Ciws , αλλά χρειαζετε αναβάθμιση .

George

από τις μη εκσυγχρονισμένες το 76άρι, τους harpoon…..

Digenis

Μην εχει την εντύπωση οτι το 76αρι του 1980 ειναι ίδιο με το 76αρι του 2020 .Εχουν πολύ διαφορετικά συστήματα πάνω . Μιλάμε για πλακέτες και μηχανικά .Σε αυτο πρόσθεσε και τα 40+ χρόνια αλάτι πάνω.Δεν ξερό αν συμφέρει η ανακατασκευή παράλληλα με αναβάθμιση ή η αγορά νέου .Ισως θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθούν καπου αλλού ,αλλά οχι στις νεες φρεγάτες . Harpoon ενω υπαρχει ο exocet bl 3 Και nsm δεν βάζεις σε τεχνολογικά προηγμένη φρεγάτα …”Δυστυχώς” η τεχνολογία τους ξεπέρασε και πρέπει να την αποκτήσουμε μαζι με τα νεα πλοία … Οι υπάρχων Haroon θα μετατραπούν είτε σε sub… Read more »

Tazos

Πυροβόλο, Phalanx, Stir 1.8 για καθοδήγηση ESSM, Scout LPI. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ενα πλοίο τύπου κορβέτας. Σε εντελώς νέα σχεδίαση όπως η Belhara μόνο το πυροβόλο θα μπορούσε να ανακυκλωθεί.

aris32

τιποτα δεν θα παει χαμενο . μπορεις με τις αποσυρομενες s να αναβαθμισεις της εκσυχρονισμενες s και να τις φτασεις στο επιπεδο των 2 πρωτων πλοιων που πηραμε με 2 oto melara και 2 phalanx

NIK-PAO-13

Αν παρεις μτχ πλοια οπως οι αδελαιδες μπορεις να βαλεις το φαλαξ η το στιρ..

μπορεις επισης να βαλεις σε κανονιοφορους η τορπιλακατους καποιους χαρπουν κ τα φαλαξ…
σε νεο πλοιο τιποτα ομως διοτι ακομα κ οι χαρπουν ειναι το παλιο μοντελο που εχει ακτινα 120 χιλιομετρα

ppppp

Επιβεβαιώνετε ότι πρόκειται για κόστος 2+2 πλοίων ΜΕ όλο τον οπλισμό τους ή άδεια??

Kimon

Γράφετε το άρθρο σαν να είναι δεδομένο ότι η επιλογή έχει γίνει ήδη!!

Digenis

Και εγω θεωρω οτι εχει γινει ήδη .Μενει ο Μητσουλας να πει το ΟΚ .Περιμένει και αυτος την κατάλληλη πολιτική στιγμή … Στο κατω κατω μεχρι το 2022-2023 που θα αρχίσει να φτειαχνετε η πρωτη ελληνικη εχουμε χρονο ,θα εχουμε και εκλογες …

ShadowMan

και εγώ αυτό ξερω, οτι στην ουσια ειναι κλεισμένη δουλεια.

chikichiki

Το άρθρο λέει ότι η Γαλλία είναι η μόνη που προσφέρει ρεαλιστική χρηματοδότηση. Η επιλογή έχει πράγματι ήδη γίνει, γιατί δεν υπήρξε ποτέ επιλογή.

Kimon

Θέλω να πιστεύω ότι δεν βιαζόμαστε άλλη μια φορά να μιλάμε μόνο με έναν προμηθευτή, πάντα ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του αγοραστή. Τουλάχιστον να βάλουμε στην μέση και τους Αμερικανούς με την ffg(x) και η καλύτερη προσφορά ας πάρει ένα σοβαρό συμβόλαιο ώστε να μας δουν και σοβαρά οι προμηθευτές!! Έτσι κι αλλιώς μην περιμένουμε την Γαλλίδα πριν το 2025!!

chikichiki

Έχουν υπάρξει προηγουμένως άρθρα περί αμερικανικών “προτάσεων”, δε μας πέρασε τίποτα κάτω απ’τη μύτη.

Digenis

Βιαζομαστε μεχρι εκει που δεν παει .Αν μπορει να αρχισει η κατασκευη το 2020 πρέπει να υπογραφή και να αρχίσει .

Kimon

Εγώ εννοούσα ότι δεν βιαζόμαστε για να κάνουμε άλλη μια φορά το κλασσικό να κάνουμε απευθείας ανάθεση χωρίς να δούμε κάτι εναλλακτικά, και όχι αν βιαζόμαστε τα πλοία. Το ιδανικό είναι ένας ωραιότατος διαγωνισμός αλλά εκεί όντως χρειάζεται χρόνο

GiorgosRou

Αν υποθετικά αύριο το πρωί υπογράψουμε συμφωνία με λυμένα όλα τα θέματα πότε θα τα έχουμε στα χέρια μας?

Fingolfin

Το 1ο πλοίο το 2022-23, τα 4 πρώτα θα είναι έτοιμα μέχρι το 2027 και τα υπόλοιπα 4 μέχρι το 2032. Σύνολο 8 πλοία, κοντά στα €4,5 δις κόστος μαζί με όπλα. Οκτώ (8) τέτοια πλοία με 64 (το λιγότερο) NCM που θα παρέχουν μια πλήρη, ισχυρή, τρομακτική «ομπρέλα ασφαλείας», ειδικά αν προσθέσουμε FOS για Mirage και αναβάθμιση 122 F-16 Viper (JSM ή AGM-84). Το ενδεχόμενο να γίνει ΚΑΙ ναυπήγησή τους στην Ελλάδα αλλά ΚΑΙ να υπάρξει συμμετοχή ελληνικών αμυντικών εταιρειών στο όλο project είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο με τα περισσότερα οφέλη για την οικονομία μας. Και κάτι τελευταίο,… Read more »

CKfurious

Μην γράφετε μπούρδες! Το Γαλλικό ναυτικό ελπίζει να έχει επιχειρησιακή τη 1h το 2025 Πως εμείς θα έχουμε το πλοίο το 2022/23? https://www.edrmagazine.eu/naval-group-details-fti-capabilities-and-programme-development The French Direction Générale de l’Armement (DGA) notified to today Naval Group, the reported EUR3.8 billion-contract for the five FTIs on April 2017, the first to be delivered in late 2023 and be certified as fully operational in 2025, after operational Aʼλλη μπούρδα το scalp navale Θα έχουμε πλοίο με μονο 16 αντιαεροπορικούς και 8 scalp Οι αμερικανοι ρίχναν 90 cruise ανά αεροδρόμιο στη Syria και θα σωθούμε εμείς με 8 ανά πλοίο με 1+1option Belhares στη… Read more »

Fingolfin

“Μην γράφετε μπούρδες!” είπε ο άνθρωπος που συνεχίζει να μιλάει για 1 δις η φρεγάτα. Μόνο εσύ και το Proponews το ισχυρίζεστε, δηλαδή επίπεδο καφενείου. Το γαλλικά ναυπηγεία έχουν συγκεκριμένο προγραμματισμό και δε βιάζονται να ρίξουν πλοία στο νερό, αν βιάζονταν θα τα είχαν ρίξει ήδη. Συνεπώς μίλα σεμνότερα και κράτα μια πισινή για την ημιμάθειά σου, εκτίθεσαι και με αυτά που γράφεις και με τον τρόπο έκφρασής σου και παίρνεις και στο λαιμό σου ανθρώπους που δε ξέρουν και πιστεύουν τις ασάφειές σου. Επίσης το naval news δημοσίευσε αυτά που γνωρίζει μέχρι στιγμής για τη διαμόρφωση του πλοίου, όχι… Read more »

CKfurious

Το επίπεδο καφενείου ταιριάζει στις μπούρδες τις δικιές σου! Στο ξαναγράφω πως βγαίνει το 1 billion ανά πλοίο 650mil το πλοίο όπως έχει αναφερθεί η προσφορα Όπλα δεν θέλεις? Θέλεις ! Βάλε κάνα 180-200 mil ανά πλοίο! Ανταλλακτικά υποστήριξη θέλεις? βάλε αλλα 150-200 mil ανά πλοίο! Σου υπενθυμίζω πως το πλοίο τα όπλα και όλα τα συστήματα του είναι καινούργια για το ναυτικό Απόθεμα ανταλλακτικών και εργαλείων ,logistics suppoer πρέπει να δημιουργηθούν από το 0! Δεν μπορείς να πάρεις ανταλλακτικά από το διπλανό πλοίο ώστε να κανεις τη δουλειά σου όπως γίνετε σήμερα! Ούτε μπορείς να περιμένεις κάτι μήνες να… Read more »

Fingolfin

Δε προσπαθώ να πείσω κάποιον, απλή λογική είναι. Το λες κι εσύ, πλοίο με 16 aster €1 δις, σου ακούγεται λογικό; Σου φαίνεται εύκολο να πουληθεί σε κάποιον ένα τέτοιο πλοίο; Και ειδικά στην Ελλάδα; Ανταλλακτικά 200 εκατομμύρια ανα πλοίο, δλδ για 8 πλοία 1,6 δις σύνολο, σου φαίνεται λογικό; Τα όπλα είναι μέσα στη τιμή που ανέφερα, για την ακρίβεια ένας τυπικός φόρτος. Άντε βάλε άλλα 50 εκαττομύρια παραπάνω ανα πλοίο για να έχουμε μερικούς aster ακόμα. Δε σχολιάζεις όμως το σημαντικότερο, τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο όλο project.

CKfurious

Δεν είναι δυνατό να πληρώνουν οι γάλλοι 750 mil το πλοίο χωρίς όπλα και να μας το δίνουν σε μας 650 με όπλα!! Απλή λογική είναι!! Διάβασε τι γραφει ο ACHERON περί φπα: πως δεν το γλυτώνουμε Ποσο πάει ο ένας ASTER-30? 3 mill? O 1 exoset? 2-3 mill? o 1 scalp naval ? 5 mil? τορπίλες δεν θα βάλουμε? how much ? κανε τους πολλαπλασιασμούς και τις προσθέσεις και θα δεις το κόστος των οπλων! 24*3+8*5+8*3+++++=150 mil ??/ship Διάβασε και τα νούμερα των οπλων των αιγυπτιακών gowind Ξαναγράφω πως το πλοίο οι μηχανές τα συστήματα του οι πύραυλοι είναι… Read more »

Epidauriotis

Να κάνω μια ερώτηση; Σε κάποιο σημείο στο άρθρο σας λέτε “…η Ελλάδα θα μπορούσε να ναυπηγήσει 8 πλοία…”, ουσιαστικά για να αντικαταστήσει τις 9 kortenaer. Που σημαίνει μείωση του αριθμού των πλοίων. Η απορία μου είναι πόσα μεγάλα πλοία χρειάζεται να έχει ο στόλος για να μπορεί να καλύψει τον χώρο του Αιγαίου, Ιονίου και Ανατολικής Μεσογείου και συγχρόνως να έχει να διαθέσει πλοία για τις διεθνείς υποχρεώσεις του (ασκήσεις ΝΑΤΟ, περιπολίες αντι-πειρατείας κλπ), ειδικά αν κάποιο πάθει βλάβη και χρειάζεται να παραμείνει σε λιμάνι για κάποιο διάστημα;

Costas

Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζονται περίπου 15 πλοία κατηγορίας φρεγάτας και 20 ευέλικτα σκάφη ικανά για αντιπλοϊκή αποστολή και παράκτια υποστήριξη (μεγέθους supervita αλλά με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά).
Καλό θα είναι επίσης να αποκτήσουμε περίπου 10 σύγχρονα ταχέα επιβατικά σκάφη τα οποία είναι σχετικά φθηνά και δυνατόν να αναπτυχθούν και να κατασκευαστούν σχεδόν πλήρως στη Ελλάδα. Τα οποία εν καιρώ ειρήνης θα μπορεί να διαχειρίζεται το λιμενικό εν μέρει.
Επίσης χρειάζεται άμεσα η ανάπτυξη νέων πλοίων για τοποθέτηση ναυτικών ναρκών.

ShadowMan

Give this man a cookie!

aris32

το ναυτικο τοτε στην ερωτηση για το ενιαιο αμυντικο δογμα ηθελε 16 πλοια επιφανειας 2 lpd 12 υποβρυχια

George74

Αν είναι οι δυο κούκοι να έρθουν το 2030 , (γιατί αργούμε με το παραπάνω) δε κάνουμε τίποτε. Οι γείτονες τότε με τους ρυθμούς που πάνε, με και χωρίς Ερντογάν θα έχουν 3-4 αεροπλανοφόρα, μη επανδρωμένα, F35 και S500 στο full.

aris32

με την οικονομια που εχουν δεν ξερω ποιο προγραμμα θα προχωρησει . οταν πληρωνεις σε σκληρο συναλλαγμα . ηδη το προγραμμα των φ35 τους βολεψε γιατι γλιτωσαν πολλα πολλα χρηματα . θα τα δωσουν για την αναπτυξη του πιο φθηνου τουρκικου αεροσκαφους με αμφιβολα αποτελεσματα . οσο για το αεροπλανοφορο δεν ξερω αν θα φτιαξει δευτερο παντα οι τουρκοι ζητανε πολλα και αγοραζουν τα μισα ισως και λιγοτερα .

gdmast

Θα δούμε τι θα αποφασιστεί. Όμως για να γίνει κουβέντα, θα πρέπει να αποφασίσουμε την οροφή του στόλου στις φ/γ. Αλλιώς μιλάμε στον αέρα. Θα μείνουμε στις 13 φ/γ? θα πάμε στις 12? ή επειδή τα καινούργια πλοία θέλουν πολύ λιγότερο προσωπικό και συντήρηση (γενικώς), μπορούμε να πάμε και στις 14 μονάδες? Θα είναι μικτές φ/γ και μεγάλες κορβέτες ή μόνο φ/γ? Γιατί έτσι όπως αναφέρεται στο άλλο άρθρο για το κόστος των Bel, περισσότερο συμφέρει να υπάρχουν μόνο Bel. Από εκεί και πέρα, το κόστος είναι λάθος. Γιατί εμείς θέλουμε κατ’ αρχήν τις 4 Bel για α/α. Δηλαδή επ’… Read more »

Nestoras

Ο ESSM δεν είναι συμβατό με VLS τύπου A50 που χρησιμοποιεί ο Aster 30. Το VLS τύπου Mk 41 είναι επίσης διαφορετικών μεγαλύτερων διαστάσεων από τον A 50 και χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα μάχης. Είναι δε και ακριβότερο. Για αυτό δεν βλέπουμε πλοία που να υϊοθετούν αυτές τις 2 οικογένειες πυραύλων. Νομίζω όλοι συμφωνούν για την ανάγκη 32 κελιών για φρεγάτα με ρόλο Αεράμυνας περιοχής.

sotbak

σωστός

gdmast

Αν δεν κάνω λάθος, ο ESSM, ήδη ολοκληρώθηκε στο Setis των ΗΑΕ. Άρα με το ΣΔΜ δεν έχουμε θέμα. Το πλοίο είναι σχεδιασμένο για 4Χ8 vls. Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και εάν ο Sylver δεν είναι συμβατός με ESSM (δεν θυμάμαι τι έχουν τα ΗΑΕ), τότε το 1Χ8 vls, μπορεί να είναι άλλο του Sylver. Εφόσον έγινε στα ΗΑΕ, δεν βλέπω το λόγο να μην το κάνουμε και εμείς. Και οι ESSM νομίζω ότι χρειάζονται και συμφέροντα έχουμε στον πύραυλο αυτό (αντί π.χ. για Mica).

CKfurious

Στα έχω γράψει σε άλλο forum ένα σωρό φορες αλλα επιμένεις στη μπούρδα 😡

ESSM σε BELHARA δεν προβλέπεται

ESSM και ASTER δεν συμβιβάζονται στο ίδιο ναυτικό ποσο μάλλον στο ίδιο πλοίο!

οι ESSM έχουν ολοκληρωθεί στο SETIS αλλα με το SMART-S όχι με το SEA FIRE!

Ποιος θα πληρώσει για την ολοκλήρωση των ESSM στο SEA FIRE και στις BELHARA?

εσύ ?

darede

Κοίτα να δείς καλό θα ήταν να μην πληρώσεις αλλά είτε τον ESSM είτε τον CAMM-ER (έαν φέρεται σε τετράδες), θα πρέπει να τους ολοκληρώσεις με το Sea Fire. Εξάλλου η γαλλική διαμόρφωση δεν κάνει και θα πρέπει να την φέρουμε όσον το δυνατόν στα μέτρα μας. Φυσικά μόνο σε μια ενδεχόμενη παραγγελία 6 μονάδων

CKfurious

Συμφωνούμε πως η γαλλική διαμόρφωση δεν μας κάνει!

Για να τη φέρουμε στα μετρα μας πρέπει να πληρώσουμε παραπάνω και δεν υπάρχουν τα φράγκα

τα εξηγώ παραπάνω περί κόστους αλλα δεν το καταλαβαίνουν αρκετοί τι κόστος έχειι η εισαγωγή νέου πλοίου και νέων οπλων

Οι Γάλλοι στο ναυτικο τους μένουν μονο με ASTER
Ούτε MICA ούτε CROTAL ούτε CAMM
A και μερικούς SADRAL για τις Lafayette

Μάλλον ξέρουν τι κόστος έχει η εισαγωγή νέων οπλων

Δεν βλέπω να πaραγκελnoume> 2!!

gdmast

CKfurious, στον άλλο χώρο, λέγαμε για ΕΠΙΠΛΕΟΝ vls στο ΥΠΟΣΤΕΓΟ. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό. ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΑΥΤΟ. ΤΩΡΑ λέμε ένα απο τα 4Χ8 vls να πάρουν ESSM. Δηλαδή η χώρα ΠΑΡΑΓΕΙ ESSM, χρειαζόμαστε ΚΑΙ άμυνα σημείου και δεν θα κοιτάξουμε πως θα βάλουμε τους ESSM? Δηλαδή εσύ λες να μην τους βάλουμε? Στο λέει και ο φίλος παραπάνω ότι κάτι πρέπει να βάλουμε (Mica? Camm-ER? ESSM?). ΑΛΛΟ θέμα το αν δεν πρέπει να πάρουμε Γαλλικά πλοία, ΑΥΤΗ όμως είναι ΑΛΛΗ συζήτηση, δεν είναι το θέμα του παρόντος άρθρου. Το θέμα του άρθρου είναι το ΕΑΝ φτάνουν 2 Bel. Εάν λοιπόν πάμε… Read more »

Kimon

Υπέρ του ESSM είμαι κι εγώ , αλλά νομίζω ότι δεν μπαίνουν παρα σε mk41 όπότε τι θα κάνουμε; θα έχουμε και A50/70 και mk41;

gdmast

Απ’ ότι ξέρω και εγώ δεν μπαίνουν στον Syllver (λόγω ασυμβατότητας). Θα ψάξω να δω σε τι κάνιστρο έχει μπει στα ΗΑΕ. Το πιθανότερο είναι σε mk41, που όμως δουλεύει με το λοιπό Γαλλικό εξοπλισμό χωρίς πρόβλημα. Το μόνο θέμα είναι η συνεργασία του mk41 με το Sea Fire. Ο CK σωστά λέει ότι ναι, αλλά είναι άλλο το ραντάρ στα ΗΑΕ. Όμως, δε νομίζω να είναι και καμιά μεγάλη δαπάνη, ειδικά όταν πας σε πλοίο τόσο ακριβό (πλήρες π/μ). Δεν ξέρω καν αν η δαπάνη είναι άξια λόγου, σχετικά με το κόστος του όλου πλοίου φυσικά. Και το ψάχνω,… Read more »

aris32

οι γαλλοι εχουν επιλεξει aster15 και αστερ30 . με αστερ15 εχουν εφοδιαστει σχεδον ολα τους τα πλοια ακομα και το αεροπλανοφορο φερει 16αστερ15 . αλλα εχουν μονο 2 αντιτορπιλικα horizon για ΑΑ προστασια και 2 ενισχυμενες στο αμεσο μελλον fremm freda με αστερ30 για ενισχυση της αντιαεροπορικης αμυνας του στολου. οποτε με τις belhara εισαγουν ενα πλοιο πολλαπλων ρολων και θα ενισχυσουν την συνολικη αμυνα της γενικα. εχουν διαφορετικο δογμα απο το αμερικανικο ναυτικο και το αγγλικο . δεν εχουν πανισχυρα αντιτορπιλικα αλλα πολλαπλων ρολων πλοια που κανουν ολα απο λιγο την ιδια δουλεια που κανουν τα ιδια πλοια αλλα… Read more »

gdmast

Ναι το ξέρω. Απλά λόγω της απειλής που αντιμετωπίζουμε, με κάποιο τρόπο θέλουμε και ικανό αριθμό πυραύλων σε κάθε πλοίο α/α. Ο Aster 15, πιάνει ένα κελί μόνος του. Επιπλέον δεν είναι μόνο το κόστος της πιστοποίησης του ESSM στο Sea Fire (αφού ήδη το κόστος ολοκλήρωσης στο SETIS έχει πληρωθεί). Γιατί από αυτό το κόστος, θα πρέπει να αφαιρέσεις τα κόστη του ESSM που είναι φθηνότερος, να αφαιρέσεις τις επαναπιστοποιήσεις του πυραύλου κάθε π.χ. 8 χρόνια? που οι Γάλλοι είναι αλμυροί, ενώ εμείς είμαστε από τους κατασκευαστές του ESSM, να αφαιρέσεις το όφελος της δικής μας βιομηχανίας από την… Read more »

CKfurious

Για αυτό φωνάζω και εγώ 😡

Το πλοίο με τη γαλλική διαμόρφωση είναι ανεπαρκέστατα
οπλισμένο για το ελληνικό περιβάλλον επιχειρήσεων

Ιδιαιτερα στη τιμή που το πουλάνε οι Γάλλοι

Οι ESSM πάνε σε MK41 VLS στα UAE Gowinds

δεν υπάρχει περίπτωση οι γάλλοι να δεχτούν τους ESSM στο πλοίο

Επίσης έχουμε πολύ μικρή βιομηχανική συμμετοχη στο ESSM κάτι σαν 2%

Είπαμε είναι μια κaθάρα πολιτική απόφαση !

gdmast

Μα χρυσέ μου άνθρωπε, δεν καταλαβαίνεις ότι ΔΕΝ διαφωνώ??? Αυτό που λέω τόσο καιρό ο έρμος, είναι ότι τους έχουν κολλήσει οι Bel και πάμε για εκεί. Αυτό που ψάχνω ο φουκαράς, είναι κάποιος τρόπος ώστε να ΧΩΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Τίποτα άλλο. Εγώ δεν έχω νεύρα νομίζεις που πάμε να κάνουμε α/α με 16 όπως φαίνεται Aster30 σε κάθε πλοίο? και από πάνω μας μάραναν και οι Scalp για να πιάσουν πολύτιμα κελιά? Όπως το δέχθηκαν για τις Gowind, να το δεχθούν και για μας και η ολοκλήρωση στο κόστος. Σιγά πια, ένα λογισμικό είναι (θα μου πεις ότι για… Read more »

aris32

δεν ειμαστε κατασκευαστες του essm ουτε εχουμε επενδυση κανενα σοβαρο ποσο στο οπλο αυτο 64+18 κομματια εχουμε αγορασει αν δεν κανω λαθος. αντιθετα σοβαρα χρηματα εχουμε επενδυσει στο iris-t που αγορασαμε και 350 κομματια και επισης εχουμε αγορασει 300 κομματια mica . αρα ειναι καλυτερο να κρατησεις τους essm για τις μεκο εξαλλου οι μεκο απο οσο ξερω πλεον με μικτο φορτο esmm nssm . οι γαλλοι μας ειχαν και μας εχουν προτεινει της συμμετοχη μας στο micang με εμβελεια στην ναυτικη εκδοση στα 40+ χιλιομετρα και με καλυτερες επιδοσεις απο τον essm block1 που εχουμε . τι ειναι καλυτερο… Read more »

gdmast

Ναι, οκ για τον iris-t. Για τον essm, εννοώ την IDE και το κομμάτι της σχεδίασης και ανάπτυξης των ηλεκτρονικών μονάδων της έκδοσης Block 2 που έχει αναλάβει απο τη Raytheon, ενώ πριν καιρό είχα διαβάσει ότι κάτι παίζεται για το κατασκευαστικό κομμάτι. Μάλλον εγώ έκανα λάθος τη διατύπωση. Διορθώνω, ότι σαν Ελλάδα, δεν έχουμε ποσοστό στον πύραυλο, όπως στο iris-t.
Φυσικά έχουμε λίγους, αλλά αν θέλουμε φ/γ α/α ή αξιοπρεπή α/α άμυνα στο ΠΝ, είναι αναγκαία η προμήθεια περισσότερων. Γενικά, δε νομίζω ότι στη σύγχρονη εποχή θα μπορεί να έχει τύχη οποιοδήποτε σχετικά μεγάλο πλοίο χωρίς στοιχειώδη α/α άμυνα.

aris32

η ide ειναι μια ιδιωτικη εταιρεια που εχει συμμετασχει σε ενα προγραμμα σαν υποκατασκευαστης ενος συστηματος . απο εκει και περα σαν χωρα δεν εχουμε συμμετασχει στην αναπτυξη του συστηματος . η εταιρεια αυτη θα παιρνει το αναλογο ποσοστο απο τις αγορες που θα πετυχαινει η μητρικη εταιρεια . αντιθετα με τους ιριςτ που εχουμε επενδυσει σημαντικα κεφαλαια και αγορασαμε 350 κομματια . επισης εχουμε επενδυσει περισσοτερα χρηματα στους mica παρα στους essm . ναι ειναι ενα καλο οπλο αλλα δεν θα πρεπει να μας δεσμευει . δεν εχουμε αγορασει 150 βληματα για να λεμε οτι εχουμε επενδυσει . αγορασαμε… Read more »

NIK-PAO-13

o essm blok2 εχει ενεργο ρανταρ κ ακτινα πανω απο 50-55 χιλιομετρα..[απο 40 που εχει τωρα].ο mica nc απο 20 χιλιομετρα που εχει τωρα θα παει στα 30-35 χιλιομετρα.

aris32

την ιδια εμβελεια θα εχει και στις δυο εκδοσεις οι διαφορες ειναι οτι θα μεγαλωσει το kill zone του οπλο με ενεργο ρανταρ και οτι ενα πλοιο σαν τις μεκο πχ με ενα 3d ρανταρ θα μπορει να εκτοξευει περισσοτερα απο 2 πυραυλους που μπορει τωρα να εκτοξευσει . ο Mica οντως τοσο θα ειναι η εμβελεια του αλλα το killing zone θα ειναι σχεδον το ιδιο με τον essm

NIK-PAO-13

ESSM 50 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ …MICA 30-35 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ…..killing zone ESSM θα ειναι 10-15 χιλιομετρα μεγαλυτερη….διοτι κ στις 2 περιπτωσεις θα ειναι 10 χιλιομετρα κατω απ την μεγστη ακτινα τους…απλα δεν ξερω αν ο μικα θα εχει λιγο καλυτερες αντιπυραυλικες δυνατοτητες….

aris32

η διαφορα του μικα με τον essm ειναι στην εκδοση του ir οπου το εχθρικο στιγμα δεν ξερει οτι ηδη εχει πυροδοτηθει εναντιον του πυραυλος . οσο για τον Killing zone αν πανε αναλογικα στην εκδοση ng ο μικα θα εχει μεγαλυτερη εμβελεια απο τον essm block I και παρομοια με τον block2 ακομα και ο απλος Mica εχει μικροτερη εμβελεια αλλα μεγαλυτερο killing zone απο τον block1 essm και πιστεψε με ουτε εμεις αλλα ουτε η τουρκια βγαζει πλοια με πληρη φορτο essm με μικρο φορτο essm nsssm τα βγαζει στην θαλασσα .

NIK-PAO-13

ο απλος μικα εχει μεγιστη ακτινα 20 χιλιομετα ο block1 essm εχει 50 χιλιομετρα,,,,,,πως εχει μεγαλυτερη killing zone ο απλος μικα;;; ξερεις τι ειναι killing zone ;;;ειναι η περιοχη που αν μπεις ο πυραυλος θα σε ριξει….Αυτο εξαρταται σε μεγαλο βαθμο κ απο την μεγιστη ακτινα που μπορει να παει ο πυραυλος… αν ενα πλοιο εχει μικα κ ενα αεροπλανο πλησιασει στα 20 χιλιομετρα….δεν θα τον βρει διοτι το αεροπλανο ευκολα θα βγει εκτος ακτινας βολης του πυραυλου ,αφου ο μικα παει μεχρι 20 χιλιομετρα…σε αντιθεση με εναν ESSM block1 λογο υπερδιπλασιας ακτινας θα το καταριψει ακομα κ αν το… Read more »

aris32

ποσο χρονων εισαι; εισαι αρκετα προκλητικος και προσβλητικος . δεν γνωριζεις τα παντα . κορβετες ειναι τα πλοια εως τα 3000τν με συγκεκριμενες επιδοσεις και καθηκοντα . απο 3000 εως 4500 ειναι φρεγατες αντιτορπιλικα καταδρομικα . ολα αυτα που μου αναφερεις ειναι φρεγατες ελαφριες μεν αλλα φρεγατες . αν δεν εχεις καταλαβει και εμενα η γνωμη μου ειναι οτι η γαλλικη διαμορφωση δεν εινα ιδανικη για τις ελληνικες αναγκες . αλλα επειδη δυστυχως δεν μπορουμε να εχουμε πολλες επιλογες πιστευω οτι με ανταλλαγμα ενα μακροχρονιο ναυπηγηκο προγραμμα η εταιρεια θα μας ενταξει στο πλοιο τις αναγκαιες αυτες μετατροπες για να… Read more »

NIK-PAO-13

Εγω ειμαι προκλητικος που σε οτι λεω παντα λεω κ ενα επιχειρημα;;; -Λες οτι δεν υπαρχουν κορβετες 3.000 τν κ σου ποσταρω αρθρο του σαιτ πτηση κ διαστημα ….κ παρολα αυτα συνεχιζεις να επιμενεις;;; -Λες οτι οι τουρκικες κορβετες των 2.200τν δεν βγαινουν στο Αιγαιο το χειμωνα αν εχει 6 μποφορ…..ενω ειναι γνωστο οτι ακομα κ οι πυραυλακατοι S.V των 700 τονων που εχουμε μπορουν να πολεμανε με 6 μποφορ κ να κανουν περιπολια με 7;;; -Λες οτι αξιζει να παρουμε το γιουροφαιτερ που κοστιζει πανω απο 120 εκατομυρια το καθενα κ εχει μηχανικο ρανταρ ενω καθε ωρα πτησης κοστιζει… Read more »

npo

Η καλύτερη λύση είναι να προγραμματίσουμε τον στόλο για την επόμενη 30-ετία. Οι 9 Φρεγάτες type S αργά ή γρήγορα θα αλλαχτούν όλες. Καλύτερα με μιας σε ένα πρόγραμμα παρά με σαλαμοποίηση τρέχοντας συνεχώς πίσω απ τις ανάγκες. (α) κατασκευάζουμε τα εναπομείναντα δύο υποβρύχια 214 που έχουμε ως δικαίωμα προαίρεσης – ελπίζω να έχουμε ακόμα την τεχνογνωσία…) + κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής όπου ίσως να μπορούν να φέρουν Scalp Naval (MdCN). (εννοείται προχωράμε σε καινούριες τορπίλες, χθες..) (β) μπαίνουμε στο αμερικανικό πρόγραμμα φρεγατών FFG (X) μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ πάνε για 10+10 εμείς μπορούμε να πάμε… Read more »

sotbak

συμφωνώ σε όλα ένα προς ένα

darede
Spirit

650εκ με όπλα δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύει με την καμία για τις Belharra, ακόμα και με γαλλική διαμόρφωση…

George

Μάλλον εξαρτάται τι υπολογίζεις.
Να μας δώσουν 2 fully loaded με το κλειδί στο χέρι για 1,25 δις θα ήταν πολύ καλό
Η Αίγυπτος έδωσε 1 δις το 2014 για 4 Gowind KAI 600 εκ για να εξοπλιστούν. Σύνολο 400 εκ/σκάφος fully lloaded Σε τιμές 2019…..
Για την κατασκευή των δικών τους πάντως οι Γάλλοι δίνουν 760 εκ Ευρώ το κομμάτι σε τιμές 2017
(Main contracts for the five-ship, EUR3.8 billion (USD4.4 billion) FTI programme were awarded to Naval Group and Thales in October 2017)

agnostosependytis

Εκεί που διάβασα ότι οι Super Vita ήταν ότι καλύτερο για την εποχή του και ότι είχαν ισχύ κορβέτας, μου ήρθε να σταματήσω να διαβάζω…Το σχέδιο δεν ήταν το καλύτερο της εποχής, το ναυτικό ήθελε άλλο και το πήραν μόνο για να δώσουν κάτι και στην Αγγλία. Φυσικά δεν μιλάω για την επιλογή του ΠΝ να ξοδέψει όλο το budget της επόμενης 5ετίας σε λάθος αγορές προσπαθώντας να γίνει αεροπορία με P-3, ελικόπτερα κτλ και τίποτα ναυτικό τορπίλες, αναβάθμιση ΜΕΚΟ κτλ). Το budget των αμυντικών δαπανών είναι περίπου 0,6 δις /έτος για όλα τα όπλα, ή 0,2 δις ανά όπλο.… Read more »

ShadowMan

Οποιος πιστέυει οτι μπορει να εντάξει στην αεροπορία του 24 Φ35 (σαν νέο οπλο) με 2.4 δις ειναι γελασμένος. Το κοστος για νεο τυπο μαχητικου με τόσες ιδιαιτερότητες σχεδον διπλασιαζεται ανα αεροσκάφος. Εδω οι αλλοι μονο για εγκαταστασεις εδαφους για τα Φ35 τους χρειαστηκαν 1 δις! για τις υποδομές!

Επίσης οποιος νομιζει πως με 24 Φ35 μπορει να καθαρισει το ναυτικό μιας ολοκληρης χωρας σαν τη τουρκια ειναι απλά ασχετος. (κυρίως γιατι το αεροπλάνο ουτε οι αμερικανοι δεν μπορουν να το κανουν διαθέσιμο σε ποσοστά πανω απο 50-60%… δηλαδη θα σου πετανε 14 απο τα 24 καθε στιγμή).

agnostosependytis

Όταν υπάρχει κυριαρχία στον αέρα, ότι υπάρχει από κάτω είναι απλά ένας εύκολος και ασφαλής στόχος, πόσο μάλλον της Τουρκίας που είναι περίπου το ίδιο παλιά με τα δικά μας. Ακόμη και με 12 (το 50% που αναφέρεις) εξασφαλίζουν κυριαρχία στο αέρα και με το ραντάρ τους τρομερή τακτική επίγνωση του τι είναι από κάτω (σε συνδυασμό με τα ιπτάμενα ραντάρ που δεν θα φοβούνται τις εξόδους). Μετά ότι έχει το ναυτικό της Τουρκίας απλά θα είναι στόχος για τα Μιράζ, τα F-16, για ότι έχει φορτωθεί στα F-35, για ότι σκάφος επιφανείας δικό μας υπάρχει που δεν θα κινδυνεύει… Read more »

CKfurious

Σωστότατος!
Και αρκετοί εντός και εκτος ενώπον δυνάμεων ονειροβατούνε με belhares των 16 πυραυλων και του 1 billion!!
Τα λεφτά στην αεροπορία και όχι σε μεγάλους στόχους επιφανειας!!

chriss8

Με 2,4 δις όχι. Άλλα με άλλα τόσα θα έχεις μια 20-30… Το θέμα είναι πολιτικό και υπάρχει μερικούς μήνες τώρα (προ εκλογών). Ποιος θα φάει και με ποιον το υπερπλεόνασμα δισεκατομυρίων που μαζεύτηκε. Οι επενδύσεις? Τα δημόσια έργα? Οι εξοπλισμοί? (κανένας δεν το ανέφερε ούτε για πλάκα). Οι μίζες? Οι επιχειρηματίες? Η νέας γενιά ΔΥ?

Σίγουρα οι όποιοι νέοι εξοπλισμοί θα ξεπληρώσουν γραμμάτια στήριξης από Γαλλία και ΗΠΑ, όταν οι Γερμανοί μας θέλανε εκτός ΟΝΕ.

MPAMPIS

Δυο κούκοι μπορούν να φέρουν την άνοιξη!!
…..δυο AB ας πουμε……(ειμαι υπέρ)
Αν ειναι να πάμε σε γαλλική λύση τότε δυο Fremm με σωστή AAW διαμόρφωση μπορούν να κάνουν την διαφορά….(ειμαι κατα).
Αν θεωρήσουμε οτι υφίσταται ο όρος AsuW corvette τότε η ρουσεν πράγματι ειναι ενα υπόδειγμα αυτής της κατηγορίας…..

Velos

Αναρωτιεμαι, εαν δυο κουκοι ( Iver Huitfeldt φρεγατες) απο την Δανια και μαλιστα στην μιση τιμη της Belhara, δεν ειναι μεσα στη λιστα των φρεγατων που θα αντικαταστησουν τις τρεις S κλασης (Kortenaer) φρεγατες. Θα μπορουσαμε ακομη να επανεγκαστησουμε τον οπλισμο απο τις τρεις αποσυρωμενες φρεγατες κλασης S, η να προσθεσουμε 32 RIM-66M-2 SM-2MR Block IIIA και 16 Harpoon Block II SSM οπως εχουν κανει και οι Δανοι. Mε τα χρηματα που θ’αγοραζαμε δυο Belhara αγοραζουμε τεσσερεις Iver Huitfeldt φρεγατες μηκους 139 μετρων και εκτοπισματος πανω απο 6000 τονους, σε συγκριση με 122 μετρα και εκτοπισμα 4000 τονων της Belhara… Read more »

sotbak

μην αναρωτιέσαι, είναι πολιτικό το ζήτημα, Η Δανία κείται μακράν…

Velos

Δεν καταβαινω το νοημα της απαντησης σου. Ειμαστε σχεδον σε ισια αποσταση απο Γερμανια, Γαλια, Ολανδια περιπου 1800-2000 χλμ. Αλλα πολυ πιο κοντα απο την Αμερικη. Ποσο πολιτικο ειναι το θεμα μας;

sotbak

το πολιτικό θέμα είναι ότι η χώρα ρυθμίζει τις αγορές αμυντικού υλικού από τρίτες χώρες αναλόγως των γεωπολιτικών εξαρτήσεων που έχει, όπερ σημαίνει ότι τα κριτήρια για την Α ή τη Β φρεγάτα κλπ δεν είναι αντικειμενικά ως επί το πλείστον, αλλά πολιτικά και για να γίνω πιο συγκεκριμένος: στην παρούσα φάση-κύκλο ΗΠΑ και Γαλλία καθορίζουν τη γεωπολιτική μας ισχύ (την όποια), ενώ η Γερμανία έχει χάσει έδαφος καθόσον στο πεδίο της Αν. Μεσογείου έχει μικρότερη ανάμιξη (παραμένει βέβαια βαθμός εμπλοκής της στα Βαλκάνια). Συνεπώς, θα δεις πλοία από Δανία ή π.χ. Α/Φ από Σουηδία κλπ….. μόνο αν ο ήλιος… Read more »

Nestoras

#sotbak Υπόψιν ότι υπάρχει συζήτηση με Ingals για την εμπορική προώθηση της Δανέζικης Φρεγάτας. Δεν ξέρω πόσο προχώρησε. Να πάρουμε δηλαδή την φρεγάτα αυτή αλλά με κουμπάρο και εμπορικό συνομιλητή τους Αμερικάνους! Η εν λόγω έχει επίσης βαφτιστεί “ARROWHEAD 140” και συμμετέχει στον Αγγλικό Διαγωνισμό για φρεγάτα γενικών καθηκόντων (type 31) με την Babcock & BMT να εμφανίζονται ως πωλητές της.
Κοινώς αν τη ζητήσουμε υπάρχει περίπτωση να μας την προσφέρουν Αμερικάνοι “μπαμπάδες”!

sotbak

δίνω ελάχιστες πιθανότητες. Aν μιλάμε για νέα πλοία θα κινηθούμε ή σε Μπελχάρες ή σε FFG(X) ή σε ελληνικές LCS ελέω LM.

ShadowMan

δεν το επιασες τι εννοει. Χρωσταμε ενα συμβόλαιο στους γαλλους. απο την εποχή των φρεμ και οχι μόνο. Θα παρουμε μπελχάρα λοιπον. και θα παρουμε αυτές γιατι καιγονται να τις εξάγουν καπου και θα μας βοηθησουν με τη χρηματοδότηση. δεν θα το κανουν για τις φρεμ.

darede

Κακώς αναρωτιέσαι αφού είναι σχέδιο πολιτικό και δεν πληρεί τις προδιαγραφές του Π.Ν Για αυτό και είναι τόσο φθηνό το κόστος κατασκευής τους.

MisCo

darede υπερβαλεις λιγακι. Οι Δανοι δεν ειναι χαζοι ουτε χτεσινοι στην ναυπηγηση πολεμικων σκαφων. Απο εκει και πέρα, αν αποφασισαν να κανουν skip τα κοστη των πιστοποιησεων, δεν σημαίνει οτι δεν ειναι μια καλη κατασκευη. Οι πιστοποιησεις στοιχιζουν πολλα λεφτα.

Velos

Περισσωτερες πληροφοριες φια την Iver Huitfeldt-class frigate παρακατω στην wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate

G.164g ag-cat

Ξεκινάτε με τις Fremm-HN, μας περνάτε στα καλύτερα ναυτικά της Δυσης με τον αξιοτιμο ελληνα ναυτικο ποτ μαχεται και κερδιζει και στο τελος μας προσγειωνετε ανωμαλα στο ας παρει το ΠΝ οτι εχει μεσα το γαλλικο ναυπηγειο. Εν κατακλειδι, σημερα που μιλαμε το προβλημα του ΠΝ δεν είναι τα επιτόκια και οι τραπεζικές διευκολυνσεις αλλα το ξεχρεωμα ενος γραμματιου που δεν επρεπε να χρεωθει. Παλι σε λαθος βασεις τιθεται το θεμα του στολου γιατι παλι δινουμε προς τα έξω την εικόνα του ζητιάνο που πρέπει να πληρώσει αυτά που χρωστάει.

ppppp

Η ως τώρα πραγματικότητα λέει ότι θα τα πάρουμε ακριβότερα από τον κατασκευαστή.Επιπλέον άλλο να πάρεις 5 μαζί και άλλο να παραγγείλεις μόνο 2 και ας υπάρχει και option.Αν βάλουμε και την αξία των όπλων που ιδανικά θα θέλαμε,με τους αντίστοιχους εκτοξευτές και ίσως και CIWS τότε κατά την εκτίμησή μου δεν βγαίνουν τα νούμερα.Μιλάμε για κόστος >1δις ανά πλοίο.

Velos

Πολλες φορες ισαριθμοι αναγνωστες εχουν προτεινει την ναυπηγηση των ΑΛΣ 100, 125 τα εθνικα μας κορβεττες και φρεγατες, με κοστος χαμηλοτερο αντι της αγορας απο ξενα ναυπηγεια. Ετσι θα δημιουργησουμε νεες θεσεις εργασιας, μειωνοντας την ανεργια σε βαθος χρονου 10-15 ετων. Ως αμεση λυση βλεπω μονο την αγορα μεταχειρισμενων για να καλυψουμε τις επειγουσες αναγκες του ΠΝ μας, μεχρι τα πρωτα ΑΛΣ να γινουν επιχειρησιακα. Χρειαζεται βουληση, αποφασιστηκοτητα και προγραματισμος εντελως διαμετρικα απο οτι εχουμε πραξει ως τωρα. Δεν εχουμε την πολυτελεια να περιμενουμε αλλο!

nikos

Ffg(x) κ να είναι η αμερικανική fremm .αν κ ανυπομονώ να δω την πρόταση των ingals με την μεγέθυνση της coast guard

zolotas

Δηλαδή, για να μιλήσουμε στην γλώσσα της πόκας, παίζουμε Κούκο Μονό (pas à volonté) και παίρνουμε την 6η και την 8η των Γάλλων όπως το εξοπλίσουν σκοτώνοντας την επένδυση στους ESSM και χρυοσπληρώνοντας τους ASTER για βία-βία σύνολο 100 κομμάτια. Και δεν παίζουμε Κούκο Διπλό (à volonté για τους γαλλομαθείς) και να πάρουμε τις 2 αλλά όπως τις θέλουμε (ισχυρότερο προωστήριο σύστημα, 127αρι πβ, ESSM πρυμναίο και RAM σε ExLS πρωραίο, άντε και MdCN στην μέση) και μαζί πακετάκι την αναβάθμιση των MEKO και bonus μια εξάδα (όχι μπύρες, αλλά) GOWIND?

chikichiki

Από πόκα δεν ξέρω πολλά, αλλά όπως φαίνεται η Γαλλία μας έχει ομήρους λόγω του οικονομικού σκέλους της προσφοράς. Δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά, γιατί δε μπορούμε να πληρώσουμε και πολλά.

Kimon

Και γιατί να μην βάλουμε στο παιχνίδι τους Αμερικανούς με τα fms , δεν πιστεύω να νομίζει κανείς ότι μόνο οι Αμερικάνοι θα πάρουν τόκους; Και λόγω ανταγωνισμού θα υπάρχει καλύτερη προσφορά..

zolotas

όταν όλο το θέμα είναι να τα σκάσουμε στους aster είναι μάλλον προτιμότερο να πληρώσουμε την διαφορά σε πιστοποίηση του essm στο setis ή στον συνδυασμό της THALES Tacticos και APAR II με 16 sm2IIIB…

chikichiki

Ποια διαφορά όμως; Αυτά εδώ δε μπορούν να καλυφθούν κάπως, υποχρεωτικά θα έπρεπε να τα πληρώσουμε παραπάνω.

sotbak

αφού διάβασα το ενδιαφέρον άρθρο και τα σχόλια – εξίσου ενδιαφέροντα – θα προβώ σε αιρετική τοποθέτηση: 1) Τα λεφτά είναι πολλά για τόσο λίγες Μπελχάρα και είναι και μακέτα ακόμη, 2) με τα λεφτά αυτά αγοράζουμε και τις 3 αδελαΐδες (η 3η περιμένει δεν την έχουν διαλύσει ακόμη) με λίγους ΣΜ-2 (όχι απαραίτητα των αυστραλών, μπορούμε και από ΟΥΣΑ μτχ) + εκσυγχρονίζουμε στο σωστό επίπεδο τις ΜΕΚΟ που είναι και οι βασικές μας φρεγάτες και μας περισσεύουν και φράγκα…. 3) πάμε σε συμφωνία πακέτο FMS με ΟΥΣΑ για 2+2+2 FFG(X) με πρόγραμμα αποπληρωμής σε βάθος 20ετίας + μπόνους μέχρι… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ

Περα απο τις 3 adelaide εχουν αποσυρθει και οι USN OLIVER HAZARD PERRY FFG-60 , FFG-59 , FFG-56 ,FFG-55 κλπ οι οποιες φανταζομαι θα ειναι οτι πρεπει για ανταλλακτικα , εφοσον οι ΗΠΑ υποστηριξουν το deal αυτο

sotbak

+1

Velos

Συμφωνω μερικως μαζι σου, αλλα διαφωνω στα εξης σημεια: α) Ticonderoga-class cruisers ειναι μεγαλα σκαφη για να διασχιζουν ωκεανους με 10-12 μποφορ 173 μετρα μηκος, πανω απο 10 μετρα βυθισμα και 10000 τοννους εκτοπισμα. Δεν ειναι για κλειστες θαλασσες οπως το Αιγαιο η ακομη και η ανατολικη Μεσογειος. Χρειαζονται σχεδον 700 ανδρες για πληρωμα και η καταναλωση των 160000 ιππων για τους τεσσερεις GE αεροστροβιλους ειναι οσο και οι τεσσερεις φρεγατες Υδρα. Αw μην φιλοδοjουμε οι πυραυλοι Tomahawk να αποδεσμαυτουν. β) Οι εξι FFG(X) θ’αργησουν να φτασουν στην Σαλαμινα (2025-2026) ενω μεχρι τοτε θα εχουμε 3-4 ΑΛΣ 125 και 2-3… Read more »

ShadowMan

Το 2026 πιστευεις οτι θα εχουμε 3-4 πλοια που υπαρχουν μονο σαν ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ που φτιαχτηκε πριν μερικά χρονια??? και οτι θα τα εχουμε ναυπηγησει και σε ελληνικα ναυπηγεια που σημερα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ καν??? ξερεις πόσα χρόνια χρειαστηκαν κολλοσοι ναυπηγησεων με εμπειρία πολλών πλοιων μεχρι σημερα για να σχεδιασουν μια νεα φρεγάτα?
Αλλά εμεις που ακομη παλέυουμε να τελειώσουμε τις vita θα τα καταφέρουμε στο 1/4 του χρονου???
Ελα παιδια να μιλάμε σοβαρα….

Thras

Για να ναυπηγήσεις φρεγάτες στην Ελλάδα (ειδικά με ελληνικό σχέδιο/σκάφος) πρέπει να ναυπηγήσεις πρώτα 6 ΤΠΚ (Als60/80), να συνεχίσεις με 4 κορβέτες (Als100) και στη συνέχεια να πας σε 4 -6 φρεγάτες (Als125/140). Δηλαδή 6 χρόνια για τις ΤΠΚ, 5 χρόνια για τις κορβέτες, αρα σε περίπου 12 χρόνια απο σήμερα θα μπορούσες να ναυπηγήσεις φρεγάτες αν ξεκινούσες την διαδικασία σήμερα και εφόσον όσο ναυπηγείς τη μία κλάση, μελετάς και αναπτύσεις την επόμενη! Η πρόταση σου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι ως λύση στο πρόβλημα των S. Μπορεί να συμπληρώσει αρχικά τις SV αντικαθιστώντας τις παλαιές ΤΠΚ, να… Read more »

sotbak

απολύτως ορθός και σε επαφή με την πραγματικότητα των ελληνικών ναυπηγείων

chikichiki

Η (Ανατολική) Μεσόγειος ανέκαθεν ήταν επιχειρησιακό θέατρο ομαδών μάχης αεροπλανοφόρων, μια χαρά χωράνε οι Τίκες να βολτάρουν εκεί. Επίσης δε θέλουν σε καμία περίπτωση 700 άτομα, ούτε έχουν τέτοια κατανάλωση αν θυμάμαι καλά ούτε ενδιαφερθήκαμε ποτέ για Τόμαχοκ. Το πραγματικό θέμα, είναι πως Τικο δεν αποδεσμεύονται με τίποτα για κανέναν. Οι Αμερικάνοι τα χρειάζονται όπως το φυτό το νερό, τα πλοία δεν πάνε πουθενά οπότε ας σταματήσουν οι ελπίδες. Ούτε. Για. Αστείο. Η Ελλάδα δε μπορεί να παράξει πολεμικά πλοία, πόσο μάλλον σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Και να μπορούσε όμως, δε μπορεί να τα πληρώσει γιατί θα φορτωθεί μόνη της… Read more »

sotbak

σωστός, συμφωνώ σε όλα

ACHERON

Οἱ ίπποι των τεσσάρων LM-2500 στα Tico/AB είναι 80.000 και όχι 160.000 πληροφοριακά.
Και γιατί δέν χωράνε τα σκάφη αυτά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;
Παθαίνουν κλειστοφοβία;

aris32

2 ειναι οι αδελαιδες . η τριτη ειναι γυμνη απο υποσυστηματα . δυστυχως . τα πλοι αυτα πρεπει να τα δουμε σαν λυση για μια δεκαετια . χωρις να επενδυσουμε σε sm2 . οι φρεγατες αυτες αν τις δουμε σαν γενικης χρησης φρεγατες ειναι καλες . εχουν καλυτερο σοναρ απο οτι εχουμε εμεις . καλυτερο ρανταρ . συγχρονο συστημα διευθυνσης Link16 και χωραει μεχρι 32 essm . για αντικατασταση των s ειναι ιδανικες και μας δινει χρονο να επιλεξουμε και να αναβαθμισουμε τις μεκο πιο ανετα . στο τελος της δεκαετιας θα πρεπει ομως να αντικατασταθουν και αυτες για αυτο… Read more »

Kimon

Δηλαδή απέναντι σε 4 – 6 TF2000 των 64 κελιών θα παρατάξουμε 2;-4;-6; πόσες τέλος πάντως (αντικειμενικά) [email protected] των 16 κελιών και 8 scalp (νόμιζα πως δεν ήταν αναγκαία αυτά τα όπλα για φρεγάτες AAW) ? Χωρίς καθόλου αντιαεροπορικά όπλα μεσης εμβέλειας Essm (ή παρόμοια ) και υποθετικά πάντα μιλώντας (μόνοι μας τα βάζουμε μεταξύ μας ) ciws!! Και αυτό είναι το σχέδιο του ΠΝ για σύγχρονα πλοία αντιαεροπορικού πολέμου περιοχής; Μάλιστα!!

ΙΤΑΛΟΣ

Φτανει πια το κυνηγητο χωρις νοημα , σιγα μην ψαρωσουμε με τα 64 κελια η οσα λενε οτι θα εχουν οι Τουρκοι. Οσα μπορουμε να συντηρησουμε θα εχουμε.Ουτε εμεις ουτε αυτοι εχουμε ικανο αποθεμα essm και θελουμε να το παιξουμε και υπερδυναμεις της ΝΑ Μεσογειου , παναθεμα μας. Ακομα sea sparrow φορτωνουμε-χρησιμοποιουμε και οι δυο για οικονομια , καποιοι θελουν και 64 essm ανα πλοιο , μονο μην ξεχασουμε να ειναι Block II γιατι οι Block I ξεπεραστηκαν.

Kimon