ΑΠΟΨΗ: Οι Τούρκοι κερδίζουν σε τακτικό επίπεδο στη Συρία, και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει έντονα

121
Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Η νέα “ειρηνευτική” επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, που σαν στόχο έχει το PYG/YPG και τους μαχητές του, που “καθάρισαν” την απειλή του ISIS, κατέλαβαν τη Ράκκα, και κυνηγούν όσους έχουν απομείνει από τους ισλαμιστές δολοφόνους στις εσχατιές της Ερήμου, μάλλον πάει πολύ καλά για τους Τούρκους. Τι εννοούμε καταρχάς λέγοντας πολύ καλά;

Λέμε πως για αρχή έχουν την “κρυφή” ή φανερή συγκατάθεση ΗΠΑ και Ρωσίας. Στο Αφρίν, μια περιοχή που γειτνιάζει με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Δαμασκό αλλά και την Χμεϊμίν, οι Ρώσοι είχαν δώσει το πράσινο φως για την επιχείρηση. Εκεί δεν έπεφτε “λόγος” στις ΗΠΑ, καθώς στην περιοχή ούτε κατά διάνοια δεν υπήρχε Αμερικανός.

Σημαντική νίκη για την Τουρκία, το Αφρίν στα χέρια του Τουρκικού Στρατού

Τώρα, η Τουρκία έχει εισβάλει στην βορειοανατολική Συρία, σε περιοχές που ελέγχονται σχεδόν ολοκληρωτικά από τις SDF, και φυσικά αποτελούν μια τεράστια περιοχή, που εκεί έχει αρχίσει να υλοποιείται η κουρδική αυτονομία. Εκεί βρίσκεται ο κύριος όγκος των Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, ενώ είναι φανερό πως ο SDF δεν παίζει το ρόλο του κυνηγού του ISIS απλά, αλλά και της δύναμης που θα κρατήσει “ήρεμες” τις φιλοϊρανικές οργανώσεις. Το τελευταίο είναι ζωτικό για το Ισραήλ.

Η Τουρκία μπήκε για 3η φορά στη Συρία, χτυπώντας αλύπητα τις δυνάμεις του SDF και του YPG. Κατηγορεί τους Κούρδους πως συνεργάζονται το ΡΚΚ, και μάλιστα δεν “διαχωρίζει” το YPG από το ΡΚΚ. Τώρα, τυχόν καταστροφή των κουρδικών δυνάμεων θα έχει τα εξής αποτελέσματα.

Οριστική περικύκλωση του Αφρίν από το Τουρκικό Στρατό και τους συμμάχους του (?)

 1. Αποδυνάμωση των ικανοτέρων δυνάμεων που πολεμούν το ISIS.
 2. Περαιτέρω ισχυροποίηση του Άσσαντ, καθώς και των Ρώσων.
 3. Κενό στην άμυνα των Βορείων Συνόρων του Ισραήλ.
 4. Θα δωθεί ζωτικός χώρος στο Ιράν να προωθήσει την ατζέντα του στη Συρία, καθώς θα είναι ένα από τους δυο σοβαρούς και έμπιστους εταίρους (ο άλλος είναι η Ρωσία).
 5. Θα εξευτελιστεί πλήρως η εναπομείνουσα αξιοπιστία των ΗΠΑ, και κανείς στην περιοχή, κι όχι μόνο, δεν θα θέλει την “προστασία” της υπερατλαντικής υπερδύναμης. Η πρώτη χώρα που θα επηρρεαστεί αρνητικά θα είναι το Ιράκ.
 6. Θα χαθεί κάθε δυνατότητα επέμβασης στην περιοχή από τις δυτικές δυνάμεις.

Τουρκικές αυταπάτες και fake news για δημοσίευμα της Π&Δ

Το γιατί άφησαν οι ΗΠΑ να συμβεί αυτό χρήζει ειδικού άρθρου, που υποσχόμαστε να κάνουμε εν καιρώ. Το θέμα είναι πως συμβαίνει. Και το αποτέλεσμα είναι οι Τούρκοι, ασταμάτητοι, να προωθούνται επιθετικά στο κέντρο της κουρδικής περιοχής. Το θέμα είναι πως για πρώτη φορά έχουν πάρει τα μαθήματά τους και εμφανίζονται ιδιαίτερα αποτελεσματικοί.

Καταρχάς, αν και υπάρχουν υπερβολές, θεωρούμε πως δεν ψεύδονται όταν μιλάνε για τις απώλεις του YPG/SDF. Είναι αλήθεια πως εδώ και μήνες στοχοποιούν τα πάντα στην περιοχή. Μετά, με την βοήθεια των UAV που διαθέτουν σε αφθονία, το τουρκικό πυροβολικό κονιορτοποιεί τις όποιες εστίες αντίστασης, πριν καν αποφασίσουν οι Τούρκοι να στείλουν τανκς και πεζικό. Εποχούμενες δυνάμεις των Κούρδων, καταστρέφονται με την χρήση UCAV, ενώ αυτή τη φορά δεν βλέπουμε να πετάνε τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα. Γιατί να το κάνουν, όταν τα UCAV κάνουν τα πάντα ευκολότερα, με ακρίβεια, και χωρίς απώλειες…

Πως η τεχνολογία κερδίζει τον μαχητή, μήπως να σταματήσουμε με τις εθνικές μας αυταπάτες;

Μεγαλύτεροι ή σκληρότεροι στόχοι, πλήττονται μαζικά από την Τουρκική Αεροπορία με χρήση έξυπνων βαρέων όπλων. Οι SOM αλλά και βόμβες HGK έχουν την τιμητική τους, και ελάχιστα θα επηρρεάσει την παραγωγή τους το όποιο “εμπάργκο” τους έχει επιβληθεί από ΗΠΑ και ΕΕ. Ο τουρκικός στρατός ακολουθεί, αφού τα UCAV εξαϋλώσουν τις όποιες ενέδρες ή εστίες αντίστασης έχουν οργανώσει οι Κούρδοι.

Έτσι δικαιολογούνται και οι εξαιρετικά χαμηλές απώλειες σε άντρες και υλικό που έχουν οι Τούρκοι. Μετά τις απώλειες στην Αλ Μπαμπ, και τις σκληρές μάχες στο ορεινό Αφρίν, οι Τούρκοι δείχνουν τακτικά ικανοί να εκμεταλλευτούν τα τακτικά τους πλεονεκτήματα για να μηδενίσουν τις απώλειές τους και να καταστρέψουν τον αντίπαλο.

Η Τουρκική Αεροπορία έχει αποκτήσει 100 επιπλέον συλλογές ακριβείας HGK-84

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως μετά τις απώλειες σε τεθωρακισμένα που είχαν, φρόντισαν να εξοπλίσουν τα άρματα πρώτης γραμμής με συστήματα Pulat, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μια ικανοποιητική προστασία από αντιαρματικούς πυραύλους. Επίσης, η χρήση εναέριων μέσων σε ύψη που βρίσκονται ψηλότερα από τους Α/Α πυραύλους που ίσως έχουν οι Κούρδοι, φανερώνει πως δεν θα διακινδυνεύσουν τίποτα.

Μετά από λίγα χρόνια από τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις που έκανε ο Ερντογάν στο στράτευμα, οι Τουρκικές ΕΔ έχουν καταφέρει να αποκτήσουν και πάλι το επίπεδο που χρειάζεται προκειμένου να μπορούν να μπαίνουν στη Συρία, και να αντιμετωπίζουν τους καλά εξοπλισμένους Κούρδους με επιτυχία. Δεν γνωρίζουμε πως θα τα πάνε παρακάτω, αλλά είναι προφανές πως το αξιόμαχο του τουρκικού στρατού πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες επιτελείς, τώρα και στο μέλλον.


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

newest oldest most voted
Notify of
Asimakis Kampouris
Guest
Asimakis Kampouris

Η αιχμή του δόρατος για την όλη επιχείρηση είναι οι αντάρτες που έλεγχονται και εξοπλίζονται απο τους Τούρκους. Αυτοί είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου και οι απώλειες τους είναι μεγάλες. Φυσικά και οι Τούρκοι χρησιμοποιούν άριστα τα UCAV και τις ”έξυπνες βόμβες” που φέρουν τα μαχητικά τους αλλα αν ήταν αυτοί η κύρια δύναμη πεζικού θα ήταν αλλίως τα πράγματα πιθανόν.

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Και φυσικά σε περιβάλλον εναέριας κυριαρχίας. Χωρίς καν χρήση αντιαεροπορικών από τους Κούρδους, τουλάχιστον προς ώρας. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τη χρησιμότητα των UAV/UCAV και γενικότερα τη μεγάλη σημασία της πληροφόρησης. Χρήσιμα τα συμπεράσματα από τη Συρία αλλά ας μην υπερβάλουμε.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Ας φανταστούμε την αεράμυνα μας μετά από λίγες μέρες αποκλειστικής χρήσης uan/ucav? Φαντάζομαι ότι τα αποθέματα σε πυρομαχικά δεν είναι απεριόριστα.
Σίγουρα δεν είμαστε Κούρδοι σε εξοπλισμό, αλλά σε εκπαίδευση;

antonios
Member
antonios

Γιατι αποφευεγετε να βαλετε στην εξισωση και την Ελλαδα? Αν αυριο ο Ερντογαν μπει σε ενα ελληνικο νησι πιστευετε οτι η νεο υπογραφησα στρατηγικη συμφωνια θα ειναι εμποδιο? Το εχω ξαναγραψει δεξαδες φορες. ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ποιος κυβερνα εναν τοπο (και οχι μονο οι ΗΠΑ αλλα ολες οι υπερδυναμεις) αλλα αυτος που θα κυβερνα να μην πειραζει τα συμφεροντα του . Θα δουμε ξανα ανιστορητες ανακοινωσεις του τυπου “οι ελληνες δεν μας βοηθησαν στην επανασταση μας εναντια στους Αγγλους” και “αυτοι και οι τουρκοι πολεμουν για αιωνες γιατι να μπουμε στη μεση”? Τοτε θα καταλαβουμε τι σημαινε η απαξιωση… Read more »

Dimitris
Member
Famed Member
Dimitris

Δεν χρειάζεται να προβληματιστούν οι Έλληνες επιτελείς. Οι Έλληνες πολιτικοί και ιδιαίτερα η κυβέρνηση πρέπει να προβληματιστούν. Γιατί καλές οι δηλώσεις περί “ξίφους” και “τρομακτικής άμυνας” αλλά οι απέναντι δεν κάνουν δηλώσεις, δουλεύουν.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Δουλέυουν μεν, αλλά κάνουν και καθημερινά δηλώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων παράλογες και με αποδέκτη το εσωτερικό της χώρας τους.

DP80
Member
DP80

Δεν είναι βέβαια το ίδιο να πολεμάς τους Κούρδους αντάρτες με το να πολεμάς μια σχετικά ισχυρή χώρα όπως η Ελλάδα που διαθέτει αεροπορία και σοβαρά αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά αν μη τι άλλο πρέπει τα διδάγματα από τον τρόπο πολέμου στο Αφρίν να προβληματίσουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και καλό θα ήταν να πάει και ένα βήμα μπροστά. Τι εννοώ: Πρέπει να γίνει πλατιά χρήση και από τον στρατό και από την αεροπορία αλλά και από το ναυτικό των UAV και UCAV. Το Πήγασος είναι ελληνικό UAV και εφόσον παράγεται στην Ελλάδα είναι πολύ ποιο οικονομικό και εύκολο να… Read more »

antonios
Member
antonios

Ποια ειναι αυτη η υσχιρη χωρα για την οποια μιλας? Η ελλαδα? Η χωρα που για να κανουν βολες εξασκησης οι στρατιωτες της αγοραζει μεταχειρισμενες σφαιρες? Που οι στρατιωτες της ειδικευονται στην χρηση σκουποξυλου που συνοδευει την σφουγγαριστρα και κανουν το πολυ 2 βολες μεσα στη θητεια τους? ΠΟΥ πολλοι το μονο οπλο που επιασαν στη ζωη τους ειναι αυτο το Counter Strike? Σοβαρα τωρα μας συγκρινεις με τους Κουρδους και ακομα χειροτερα με τους Τουρκους? Και μονο το ψυχολογικο “αισθημα” οτι ριχνουν βομβες ελευθερης πτωσης σε ζωντανους ανθρωπους αντι σε αδεια βαρελια τους δινει πλεονεκτημα σε βομβαρδισμους! Ας ημαστε… Read more »

Aslan
Member
Aslan

right thought.

NickK
Member
NickK

Εμεις τι θα καναμε απεναντι στους Κουρδους; μπορουμε να τους…παρουσιάσουμε ενα Παρμενιωνα με σεναρια και υλικο WW2 να γελασουν οι ανθρωποι με την καταντια μας. Κατα τα αλλα οι καραβαναδες ζητουν πλοια των 2 Δις (χωρις λινκ16 γιατι η διακλαδικοτητα ειναι για τους ασχετους Ισραηλινους, Αμερικανους κλπ) αλλα ακομα τορπιλες…ψαχνουν για τα 214, 2 SV αγνοουνται και βεβαιως βεβαιως δεν εχουν προβλημα με τα 400+ στρατοπεδα, με ναυσταθμο εντος Αττικης για να μην…κουραζονται τα στελέχη του ΠΝ με 300+ ανωτατους αξιωματικους, με υλικο ειτε απαξιωμενο, ειτε ‘κανιβαλισμενο’ ειτε παρωχημενο και με προυπολογισμο 23% μονο για εξοπλιστικα (και με σχεδον μηδενικη… Read more »

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

Αντώνιε,
Οι Κούρδοι αδυνατούν να ανταποδώσουν τα πυρά στους ψυχολογικά “ανώτερους” Τούρκους χειριστές. Θα ήταν εντελώς διαφορετικά αν άρχιζαν να ανάβουν λαμπάκια RWR στο πιλοτήριο, είτε από ASRAD, είτε από ΑMRAAM, είτε από Hawk, Patriot κλπ.
Συμφωνώ ότι είναι αφελές να μας συγκρίνεις με τους Κούρδους, αλλά για τον αντίθετο λόγο από αυτόν που πιστεύεις εσύ.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Μικρή σημασία έχει η απόλυτη κυριαρχία του ΤΣ απέναντι σε άτακτους κούρδους και εξουθενωμένους του άσαντ, καθώς απέναντι μας θέλουν και επικράτηση της αεροπορίας τους που δεν την βλέπω με τίποτα αφου σε 3-4 χρόνια θα αρχίσουν να παραδινονται και οι πρωτες ελληνικες μοιρες βαιπερ και αυτοι δεν θα εχουν να αντιπαραθέσουν τιποτα αντίστοιχο στα βαιπερ και στα μιραζ Μκ2. Τα πολυδιαφημισμένα τους Drone είναι μισή ριπή απο τα οπλοπολυβόλα των 60 kiowa μας. Το να προσπαθήσουν να περάσουν τον έβρο μόνο με ανέκδοτο μοιάζει, και αν το κάνουν θα είναι για αντιπερισπασμό σε κάποια ταυτόχρονη αποβατική ενέργεια τους. Αντίθετα… Read more »

Michail
Guest
Michail

Δεν λέω πολλά…. S400 και πάει η αεροπορία.

Ccg
Guest
Ccg

Αυτή η υπερεκτίμηση των s-400 καταντησε πλέον αστεία αλλά και ενοχλητική. Ενταξει, πρέπει να μας προβληματίσει, πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετωπίσης αλλά όχι και πάει η αεροπορία! Έλεος πια…

AndreasBoo
Guest
AndreasBoo

Καλα οτι πεις……

dimitrisx
Member
Noble Member
dimitrisx

Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι, αποστολές SEAD/DEAD. Ίσως θα έπρεπε μαζί με την αναβάθμιση των viper, να εξεταστεί και η προμήθεια του νέου πυραύλου aargm er, αλλά και σε αγορά ορισμένων συστημάτων στόχευσης HTS.

TERMINATOR
Guest
TERMINATOR

Η απάντηση είναι μία ….κάνεις το σκατό παξιμάδι και παίρνεις τώρα και τα 55 Ταϊβανέζικα Mirage 2005 με τους πυραύλους τους ή κάθεσαι και φτιάχνεις κομποσκοίνια και προσευχές για την επόμενη ζωή…Ευσεβείς πόθοι ότι τα viper θα είναι διαθέσιμα πριν το 2024. Τότε θα αρχίσουν οι παραδόσεις με 12 -15 ανά έτος και και θα ολοκληρωθούν το 2028-29 , όταν τα f16 52+ θα σβήνουν 25 κεράκια στη τούρτα…. Ας σημειωθεί επίσης ότι τα 55 Mirage 2005, ηλικίας 20 ετών, με 900 MICA συνολικού κόστους περίπου 800 εκ. δολαρίων, είναι μερικές χιλιάδες φορές μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής ισχύoς από την αναβάθμιση των… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Τόσο απλά ; Τότε μάλλον έχουν μαγικές δυνατότητες

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Στοιχηματίζω ότι στο Σ. Ο. Τ. επικρατεί μια κάπως διαφορετική άποψη!!!

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Υπερβολες…

montif74
Member
montif74

Μικαιλ, είσαι ρώσος? Σου άρεσε που σας πετάξαμε έξω απο τα Βαλκάνια μια για πάντα? θα έρθουνε και τα F35 για να περιποιηθούνε τα Σ400

Ilias
Guest
Ilias

Scalp missile… με κάποιο τρόπο

Dimitris
Guest
Dimitris

Η απάντηση στους S 400 νομίζω ακούει στο όνομα LORA. Είναι ένας σχετικά οικονομικός βαλλιστικός πύραυλος και σε περίπτωση που γίνει το απευκταίο εκτοξεύουμε μερικές δεκάδες και οι απέναντι ή θα πρέπει να τους αναχαιτίσουν (μάλλον με s 400) ή να υποστούν σοβαρές ζημιές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις τους. Γι αυτό μια και ακούγεται ότι υπάρχει πλεόνασμα και φέτος που θα πάει σε κοινωνικά μερίσματα καλό είναι να ενισχύσουμε την άμυνα μας και την αποτρεπτική ισχύ γιατί αν χάσεις το σπίτι σου και την πατρίδα σου τι σου χρειάζεται το κοινωνικό μέρισμα;;;

Thanos74
Member
Thanos74

IFF με S 400 δεν παιζει αρα αερομαχιες παντα θα υπαρχουν για να μην θυμησω οτι Patriot και IFF υπαρχει……

Νίκος Κατσαμάκας
Guest
Νίκος Κατσαμάκας

Για πες μας λίγο, πόσα ισραηλινά αεροπλάνα έχουν καταρρίψει στη Συρία τα S-400; Μήπως κα-νε-να;

CKfurious
Member
CKfurious

Σε 3-4 χρονια αποκλείεται να έχουμε έστω και μια 1 μοίρα Viper επιχειρησιακή
Έχουν την ποιοτική και ποσοτική υπεροχη έστω και χωρίς ταF-35

Ποσα Kiowa έχουν βγει από τα κοντέινερ?
Μάλλον 6 έχουμε επιχειρησιακά παρα 60!!

Κοίτα και σε τι ύψος petane τα drones και ποιο το μέγιστο ύψος πτήσης τωνKiowa?

Πως θα εντοπίζουν και πως θα τα σκοπεύουν?
Με το μάτι ?
Προσγειώσου στη πραγματικότητα!

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

φυσικα τα kiowa δεν ειναι καταλληλα για να ρίχνουν uav, για τους λογους που ανάφερε ο ck και εναν ακόμα, μολις πάρουν υψος θα γινουν στοχοι. Και βεβαια αλλο να χεις αεροπορική υπεροχή πανω απο το αιγαιο κι αλλο να την διατηρεις στα 20 μιλια απο τα τουρκικά παράλια.

dimitrisx
Member
Noble Member
dimitrisx

Υπερβολές. Οι Τούρκοι προχώρησαν σε αναβάθμιση των F-16 για ισοφαρίσουν το ποιοτικό πλεονέκτημα της ΠΑ. Τα drone είναι μια απειλή, αλλά δεν είμαστε και Κούρδοι που δεν έχουν α/α συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και πολεμική αεροπορία.

ETS
Member
Noble Member
ETS

Αμφιβαλλω εαν εχουμε καν ατρακτιδια για πολυβολα οπως γραφει αφου αυτα δεν περιληφθηκαν στην συμφωνια παραχωρησης μαζι με τα αντιμετρα τους για ψιχουλα επιπλεον κυριολεκτικα ενω αλλα αντιστοιχα δεν εχουμε ενω το πως θα εντοπιζονται απο τα KW τα uav και σε τι υψος θα πετουν αυτα και πως θα καταρριπτονται και με ποιον τροπο δεν μας ειπε. Υπεραπλουστευσεις που θα οδηγησουν σε ανηκουστη ηττα . Αλλοι μιλουν για πυραυλους λες και εχουμε εθνικη παραγωγη και δεκα χιλιαδες κομματια στην ακρη και οχι περιορισμενα αποθεματα .. Το ανησυχητικοτερο ειναι οτι δεχθηκε και εντεκα λαικ.. Αυτο ειναι το κυριο ζητημα προβληματισμου… Read more »

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

Leo2: πυρομαχικά. Έχουμε? αν ναι κάνουμε παιχνίδι, αν όχι, τουμπεκί ψιλοκομμένο. Σιγά μη βάλω τα ΟΗ58 να κυνηγάνε δρόνους. Είναι σαν να βάζω ΑΗ64 να κυνηγήσει μπορντό μπερέ. Καλύτερα να ψάξω να ξετρυπώσω τους χειριστές τους και να τους αποκεφαλίσω on camera με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου (ο πόλεμος ειναι κατάσταση τρέχα γύρευε οπότε όλοι έχουν δίκαιο και πιο πολύ ο νικητής). Τα s400 είναι αγκάθι που θα έπρεπε να το διαπραγματευτούμε ως προς το πως θα το αφαιρέσουμε. Και καθαρά δική μου άποψη, θέλουμε είτε S70 ειτε XQ58. Αν κάποιος διαφωνεί ας επιχειρηματολογίσει για αυτό. Που θα βρω τα… Read more »

antonios
Member
antonios

Πολυ Battlestar Gallactica βλεπεις…Για αυτα τα Viper μιλας?comment image Περα απο τα αστεια …Αυτη τη στιγμη οι Τουρκοι εχουν καλυτερα και περισσοτερα F-16 απο εμας και οσον αφορα τα drones τους δεν φτανει το βεληνεκες των πλυβολων μας για να τα ριξει οταν εκτοξευουν αντιαρματικους πυραυλους 7-8 κμ εμβελειας. Καλη η εθνικη υπερηφανεια αλλα σε ζητηματα οπως του πολεμου πρεπει να ημαστε ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ.

Apomani
Member
Active Member
Apomani

Περισσοτερα ναι…καλυτερα όχι…και από ιπταμενο προσωπικο…αστα να πανε..

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Πρέπει να απαντήσετε δημοσιογραφικά αν θεωρείται πως η κατάσταση στο στράτευμα μας είναι αποτέλεσμα της απάθειας των επιτελών ή είναι πολιτική απόφαση και κοινή γραμμή των κυβερνήσεων από το 2009 να βρίσκεται σ αυτή την κατάσταση.
Θα το γράφω συνεχώς: εξυπηρετεί η μεθοδική απαξίωση της αποτρεπτικής ικανότητας μας, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες αλλαγής του Συντάγματος και της εθνικής μας κυριαρχίας.
10 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο του ΠΝ για 800 οικίες εισβολέων μεταναστών.
Την ίδια στιγμή που ζητάνε περικοπές άμυνας και δεν υπάρχουν λεφτά για τορπίλες.

stepa
Guest

…δεν εχω δικαιωμα ψηφου σαν γκεστ, αλλιως θα σου εβαζα θετικη…..οσο για τις 800 οικιες και τα 10 εκ, δεν ειναι τιποτε αλλο παρα ενας συγκαλυμμενος τροπος περικοπων των αμυντικων δαπανων δια της πλαγιας…..το λυπηρο ομως ειναι η εκκωφαντικη σιωπη των εν ενεργεια…..καμμια αντιδραση, κανενα αντανακλαστικο, σε κωμα.

Νείλος
Guest
Νείλος

Αυτοί που σου έβαλαν αρνητική ψήφο να μας πουν που διαφωνούν με όσα έγραψες….

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

+1
Διότι η ψήφος πρέπει να έχει όνομα (έστω και call sign).

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Πολύ εύστοχο σχόλιο. Σύμπτωσις επαναλαμβανόμενη ου σύμπτωσις εστί. Να προσθέσω πως η διαχρονική “αδυναμία” και “παράβλεψη” των κυβερνώντων σχετικά με την σωστή ενημέρωση των πολιτών περί της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πάντα εν συμφωνία με το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης που και η Ελλάς έχει συνυπογράψει και συνεχώς επικαλείται, σε συνδυασμό με την επί δεκαετίες “παράληψη” κατάθεσης ορίων υφαλοκρηπίδας στον Ο.Η.Ε και ανακήρυξης Α.Ο.Ζ, λίγο έχει να κάνει με την οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, καθότι η ανακήρυξη Α.Ο.Ζ από πλευράς Ελλάδος δεν συνεπάγεται αυτομάτως και οριοθέτηση ούτε δεσμεύει καθ οιονδήποτε τρόπο τα Ηνωμένα Έθνη η… Read more »

chriskri
Member
Noble Member
chriskri

Αν δεν κάνω λάθος το ΠΝ τρέχει απλά τον διαγωνισμό και τα χρήματα είναι της Ε.Ε.

ETS
Member
Noble Member
ETS

Οχι αυτην την φορα απο οσα εχουν γραφτει

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Κοινή γραμμή”, όταν εκλέγεις συνέχεια το ίδιο κόμμα, πως να αλλάξει η γραμμή; Ο δικομματισμός αλλάζει πρόσωπο, όχι υπόσταση.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Χρειαζεται φθηνη αξιοπιστη λυση, η οποια να καταριπτει τα ucav.

Πιθανωτατα ενας εξελιγμενος τυπος stinger, IRIS-T κλπ μεγαλυτερης εμβελειας, ταχυτητας, ανθεκτικοτητας σε ηλεκτρονικα αντιμετρα και πολυ μικροτερου κοστους, ωστε να υπαρχει σε μεγαλες ποσοτητες.

dimitrisx
Member
Noble Member
dimitrisx

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα T-6 texan για την αναχαίτιση των ucav.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Σωστα, αλλα αν εισαι πχ στο Καστελοριζο, ποιο αμεσα, εκτοξευεις τον πυραυλο, απο το να απογειωσεις αεροσκαφος. ή αλλο μεσο, ακομη και να το εχεις προσγειωμενο διπλα σου.

Apomani
Member
Active Member
Apomani

Επισης το εχω ξανα πει και θα το ξανα πω.. η Ελλαδα θα επρεπε να ειχε χθες FGM-148 Javelin…ειδικα σε εβρο και ακριτικα νησια.

ETS
Member
Noble Member
ETS

Και Stinger στα ελικοπτερα της …..

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Αναδεικνύετε τα UAV σε μεγαλύτερο ζήτημα απ’ότι πραγματικά είναι.

Μυρμιδονας
Guest
Μυρμιδονας

‘Ολα αυτά επειδή προελαύνουν σε ανοιχτό, επίπεδο κι ερημικό τοπίο, ας αρχίσουνε οι οδομαχίες σε αστικό περιβάλλον κι εκεί θα ξυρίσουμε το γαμπρό, Επίσης σε δεύτερο χρονο, κι αφού κατσικωθούν εκεί κι αρχίσει το αντάρτικο φθοράς ας δούμε τι έχει να γίνει, Όσο για την -συγγνώμη αλλά- απλουστεύμενη γεωπολιτική ανάλυση για το τι χάνουν οι ΗΠΑ με την ‘υποχώρησή’ τους, μήπως δεν βλέπουμε τη φάκα αλλά το ροκφόρ ? Η φίλη και σύμμαχος γειτόνισσα διολίσθησε σε ένα βάλτο που θα της στοιχήσει σε αίμα, χρήμα και κοινωνική συνοχή εν τέλει. Ταυτόχρονα το ξεχασμένο κουρδικό ζήτημα ξαναμπήκε στη δημόσια συζήτηση παράλληλα… Read more »

Ccg
Guest
Ccg

Θα συμφωνήσω με το αρχικό μέρος του σχολίου σου. Και άλλοι μπήκαν κάπου εύκολα (π.χ. Ιράκ, Αφγανιστάν) αλλά δύσκολα έφυγαν. Πάντα μιλάμε για το τακτικό πεδίο και όχι το στρατηγικό και το διπλωματικό. Όσο για το τι πραγματικά ήθελε ο Τραμπ, πολλά μπορούν να ειπωθούν. Σε περιμένουμε το αντίστοιχο άρθρο.

Evanos
Member
Evanos

Φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν επενδύσει παρα πολλά στην εκτενή χρήση UAVs..

Μια νέα κατασταση που ανατρέπει τις γνωστές τακτικές μεθόδους ανάσχεσης αλλα και την ισορροπία στο κοστολόγιο των χρησιμοποιούμενων όπλων..

Συνεπως α- κάνουμε και εμείς το ίδιο χρησιμοποιοντας εκτενώς UAVs
β- αποκτούμε η αναπτύσσουμε συστηματα που τα αντιμετωπίζουν.

Αφού θέλουν να παίξουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια…Ε ας παίξουμε..

και βεβαια καιρός και τα Ελληνικά μυαλά να αρχίσουν να δημιουργούν αμυντικές τεχνολογίες εχοντας το Ελληνικό κράτος στο πλευρό τους..και όχι αντίπαλο..

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου

Βγηκαν ολα αυτα τα συμπερασματα μετα απο ποσες ? 7 μερες μαχων μεταξυ μισθοφορων και Κουρδων ? _Οι Τουρκοι ασταματητοι … _Το πυροβολικο κονιορτοποιει τις θεσεις των Κουρδων … _Οι SOM και οι HGK εχουν την “τιμητικη” τους … _Συστήματα Pulat, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μια ικανοποιητική προστασία από αντιαρματικούς πυραύλους … _Οι ΤΕΔ εχουν επανακτησει το επιπεδο που χρειαζεται για τους “καλα εξοπλισμενους” Κουρδους κ την Συρια … _Πρέπει να προβληματίσει τους Έλληνες επιτελείς … Που ειδατε εσεις χρηση των Pulat δλδ ? Για SOM και HGK θα καταπιουμε ετσι αμασητα την βιντεοπροπαγανδα ενος ή δυο βιντεο ?… Read more »

Pantelis
Member
Pantelis

Θεωρώ οτι μάλλον το κάνουν για να ενεργοποιησουν κάποιους. Από εκεί και πέρα η πιο αξιόπιστη πηγή στην περιοχή, όσο αξιόπιστη μπορεί να είναι, είναι το Παρατηρητηριο που μιλά για 50 60 παραπάνω νεκρούς Κουρδους σε σχέση με τους τζιχαντιστες. Και αυτό με το πυροβολικό, την αεροπορία και τα ucav να αλωνίζουν ανενόχλητα.

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου

Εισαι ελευθερος να θεωρεις οτιδηποτε.
Αλλο πραγμα ομως οι θεωριες και αλλο τα “συμπερασματα” του αρθρου.
Και εν τελη δεν χρειαζομαστε μπουρδες για να ενεργοποηθουν “καποιοι”.Χρειαζονται απτες αποδειξεις σε λητη και κατανοητη γλωσσα που να πειθουν τους παντες και οι αποδειξεις αυτες ειναι προσιτες σε ολους αρκει να υπαρχει βουληση.
Εθνικον το αληθες.
Ολα τ’αλλα ειναι αλλα λογια ν’αγαπιομαστε.

btw το παρατηρητηριο εκανε πλατες στα λευκα κρανη καποτε.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Μήπως όμως ξεχνάμε ότι οι Κούρδοι που τόσο πολύ υποτιμούμε είναι μπαρουτοκαπνισμένοι και εμπειροπόλεμοι; Μήπως ξεχνάμε ποτέ πολεμήσαμε τελευταία φορά εμείς; Και ποτέ νικήσαμε τελευταία φορά; Τότε που πολεμούσαν με τόξο; Το επίπεδο εκπαίδευσης των ΕΕΔ είναι αρκετό;

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου

Ποιος υποτιμησε τους Κουρδους ?
Εσυ ποτε νομιζεις οτι πολεμησαμε (με τους απεναντι) για τελευταια φορα και γιατι ?
Για σκεψου το λιγακι.

Alexandros
Member
Alexandros

Οι εξελιξεις ειναι ραγδαιες. Το αρθρο σας τη στιγμή που δημοσιεύτηκε δεν συμφωνεί με όσα μεταδίδονται από άλλα διεθνή μέσα.

Athanasios-Georgisis
Member
Athanasios-Georgisis

Η Ελλάδα φταίει, θα έπρεπε να βρει τους 100 τρελούς Έλληνες με 9.000 Ευρώ το μήνα που θα πάνε να πολεμήσουνε μαζί με τους Κούρδους. Επίσης θα έρπεπε να πάνε και 100 Έλληνες στρατιωτικοί μυστικά για να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους στην Συρία μαζί με τα ακόλουθα όπλα 30 εκτοξευτές Στινγκερ με 300 πυραύλους 24 TOW με 400 πυραύλους 20 Kornet-E με 200 πυραύλους 100 Όλμοι 81 χιλ. με 10.000 βλήματα 200 Τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή. Και γιατί να μην στείλουμε και 100 Επ.Οπ. ειδικών δυνάμεων μυστικά στην Συρία να γυρίσουν πίσω μερικοί από αυτούς για να δώσουνε τις γνώσεις τους και… Read more »

montif74
Member
montif74

Πολεμάνε εδώ και χρόνια έλληνες αναρχικοί μαζί με τους κούρδους. Αλλα και Αμερικανοι, Αγγλοι, Ιταλοι πρωην αξιωματικοί ειδικων δυνάμεων. Τι να τους μάθουν οι ακάπνιστοι έλληνες αξιωματικοί τους κούρδους?

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Και να έστελναν σιγά μην τους έδιναν 9 χι.τον μήνα.

Να στέλναμε 100 Έλληνες στρατιωτικούς να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους,μάλλον το αντίθετο θα γινόταν.

Εαν στέλναμε όλα αυτά τα όπλα που αναφέρεις, τότε εδω δεν θα έμενε τίποτα.

Φαντάσου να σκοτωθούν Έλληνες εποπ και να τούς βρούνε οι Τούρκοι, μια καλή ευκαιρία να μας κατηγορήσουν για συνεργασία με τρομοκράτες και τότε θα βρούνε μια καλή αφορμή για θερμό επεισόδιο.

Τέλος οι Κούρδοι δεν είναι φιλέλληνες, χεσμενους μας έχουν, μην σου πω μάλιστα ότι μας μισούν όπως οι Τούρκοι.

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

Εμείς όμως βασικά δεν έχουμε τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή. Τι να δώσουμε barret?

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Και κάτι ακόμα σιγά μη βρεθούν στρατιωτικοί να πάνε σε επικίνδυνες καταστάσεις (όσοι θυμούνται γνωρίζουν τι έγινε στις μονάδες νησιού του Αιγαίου στα Ιμια θα καταλάβουν). Κι αν βρεθούν οι στρατιωτικοί είτε θα φροντίσουν να αράξουν σε κάποια ασφαλή τοποθεσία είτε θα έχουν άσχημο πρόβλημα και θα στεναχωρηθούν οι καημένοι. Επίσης αν κάποιο από αυτά τα συστήματα πέσει στα χέρια των Τούρκων μέσω των σειριακών αριθμών θα φανεί που πουλήθηκε αρχικά το σύστημα και θα βρεθούμε υπόλογοι με άγνωστες συνέπειες. Πάντως απ’οτι φαίνεται η καλύτερη άμυνα στη Βόρεια Ελλάδα είναι ο διαβήτης που θα πάθουν οι απέναντι όταν θα σταματάνε… Read more »

AESA
Member
Famed Member
AESA

Όλα καλά αλλά πως θα τους πάνε εκεί, και όλο αυτό τον εξοπλισμό που αναφέρεις; Με τηλεμεταφορά; Γιατί διαφορετικά ανοίγεις μεγάλη πληγή που δεν σε συμφέρει.
Θα πρέπει να ρωτάς τι άφησαν πίσω οι Αμερικανοί φεύγοντας στους Κούρδους;
Δεν νομίζω να άδειασαν όλες τις αποθήκες τους; Δεν είναι τυχαίο που δεν πετάει η τούρκικη αεροπορία.
Δεν αδειάζουν τόσες πολλές και μεγάλες βάσεις σε μια εβδομάδα, μόνο με αερομεταφορά.

manan
Member
Member
manan

Οι Τούρκοι παίζουν εκ του ασφαλούς βαράνε από απόσταση και μετά στέλνουν τους κατσαπλιάδες αντιστασιακός και καλά Σύριους και τουρκμένους που έχουν σε αφθονία να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Αυτοί έχετε ακούσει πόσες απώλειες έχουν ή δε πιάνονται αυτού γιατί δε τους αναφέρει σαν φίλιες απώλειες ο Έρντο ο χασάπης?? Μην τα κάνετε όλα ωραιοποιημένα Αν δεν ήταν αυτοί θα έμπαιναν Τούρκοι στην θέση τους και θα είχαν ανάλογες απώλειες Αλλά όπως είπαμε παίζουν εκ του ασφαλούς Η μεγάλη μάχη δεν έχει αρχίσει ακόμα. Τώρα που είναι να μπουν σε δύσκολες πόλεις θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν.… Read more »

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Σημασία δεν έχει το πέναλτι εαν ηταν καθαρό η οχι, ουτε εαν έπαιζες με 10, Ούτε αν η διαιτησία σε έριχνε, σημασία έχει στο τέλος ποιος νικάει.
Βλέπε Κύπρο και Ίμια.

Γιάννης Κ
Guest
Γιάννης Κ

ανέλαβε ο Mustafa αρθρογράφος ;

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

Ας μην υπερβάλλουμε smile

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Σωστή σύνταξη , λιτό κείμενο.
Μπράβο Μουστάφα, βλέπω ακολουθείς την φαρμακευτική αγωγή σου.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Καλά τα λέει η Πτήση… Πρέπει οπωσδήποτε να δωθουν λεφτά στην άμυνα!
Με 500 εκ το χρόνο για υλικό δεν κάνουμε τιποτα…

Doric
Member
Doric

Λεφτά στην άμυνα κ λεφτά στα περιοδικά που γράφουν για την άμυνα!(Εκτός ίσως από αυτά που πληρώνει η group naval)

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Εγώ φίλε μου είμαι με την Ελλάδα…δεν με απασχολεί τίποτα άλλο…

montif74
Member
montif74

Γκρινιάζατε όταν ο Συριζα έδινε επιδώματα και δεν τα έριχνε στην άμυνα. Πατριώτη, τελικά και η ΝΔ επιδώματα θα δώσει, θα κόψει και 50 εκατ ευρώ απο τις αμυντικές δαπάνες!

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Απαιτουμε απο ολους, τα χρηματα που φορολογουμαστε να πανε στην αμυνα και απαιτουμε στα εθνικα, ειτε αφορα την αμυνα ειτε τα Σκοπια.

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Πάρα πολύ πρόωρη η ανάλυση που κάνετε σε τακτικό επίπεδο. Φρονιμότερο είναι να περιμένουμε να δούμε πως “πραγματικά” εξελίσσονται τα πράγματα στο πεδίο των μαχών και τι δυνάμεις αντιπαρατίθενται για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Fingolfin
Member
Famed Member
Fingolfin

Όντως, ειδικά η ανακατάληψη της Ras al-Ayn από τους Κούρδους ήταν εντυπωσιακή! Και φυσικά ντροπιαστική για τους δειλούς Τούρκους που βάζουν τους τρελούς (SNA) να πολεμάνε για αυτούς, να τα λέμε και αυτά!

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Εχουν την συγκαταθεση της Ρωσιας γιατι ο Πουτιν ειναι εξυπνος. Σεβομενος την επιθυμία του Ερντογκαν να χτυπα κουρδούς κερδιζει εναν φιλο και κρατα διαυλο επικοινωνίας, ενω τα τουρκικα οπλα νικουν αντιπαλους που θα πρεπε να πολεμισει αυτος και ο Ασαντ. Αλλά τι πραγματικά μπορεί να κερδίσει ο Τουρκος; Το Μαμπίζ το ελεγχουν ήδη οι Συριοι, ενω του ζητουν να εγκαταλήψει το Αφριν με το Ιτλιμπ να διεκδικειται μεθοδικά. Ο Ερντο μπαινει με αιτιολογία τους κουρδους τρομοκρατες. Σε αυτη τη βάση εχουν γινει ολες οι συμφωνίες. Η συγκρουση με τον Ασσαντ ειναι εκτος συμφωνιων και δεν προβλέπεται παρα μονο ώς ατύχημα.… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Το κακό, αν τελικά βγουν κερδισμένοι απο αυτή την ιστορία, θα είναι ότι θα τους ανοίξει η όρεξη και για άλλες “περιπέτειες” στην περιοχή.

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Να ρωτήσω κάτι: Τα άρθρα-Άποψη τα γράφουν αναγνώστες ή άνθρωποι από τον ιστότοπο.

zipo's
Guest
zipo's

Άς προσγειωθούμε λίγο στη πραγματικότητα. Από τη μία έχεις ένα στρατό που μετέχει σε πραγματικές επιχειρήσεις και απέναντι σε έναν εμπειροπόλεμο “στρατό” (εκτός και άν κάποιος τους θεωρεί χαμηλών δυνατοτήτων-ο άσχετος), και από την άλλη έχεις ΕΔ που η μαχητική τους ικανότητα υπολογίζεται-προσδιορίζεται από “ασκησούλες” , αντιμέτωπες με “πραγματικά” πυρά του “αντιπάλου” (πούντος; )

Αλήθεια, τις ΕΔ τους τις είχαμε βγάλει χαμηλών δυνατοτήτων (εμείς οι εμπειροπόλεμοι!) για να μη πώ κάτι χειρότερο, λόγω των εκκαθαρίσεων. Τελικά τι έγινε ρε παιδιά;

Brainp
Member
Brainp

Ας κάνω και εγώ τον ρεπόρτερ και θα μεταφέρω μια πληροφορία. Ένα από αυτά που έχει εντυπωσιάσει και προβληματίσει τους Έλληνες επικεφαλής του στρατεύματος είναι το ποσό γρήγορα οι Τούρκοι μετακινούν δυνάμεις,δηλαδή μια ταξιαρχία π.χ από τη Θράκη το ποσό γρήγορα φθάνει στο μέτωπο της Συρίας.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Έκαναν σχέδια για την εισβολή εδώ και πολύ καιρό…

flashg
Member
flashg

Εμείς με όλα μας τα προβλήματα όπως λέει ο καινούργιος υπουργός σε κάθε του συνέντευξη θα ασχοληθούμε σε λίγα χρόνια. Τώρα είναι ακόμα νωρίς.

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Μου θυμίσατε την έναρξη του πρώτου πολέμου του κόλπου και τα άρθρα για τον έμπειρο(απο τον πόλεμο με τον Χομεϊνί) και πανίσχυρο στρατό του Ιράκ…..την συνέχεια την ξέρουμε……

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Μόνο που εδώ οι Τούρκοι είναι οι Αμερικάνοι, κι εμείς είμαστε οι Σανταμικοί…

neverwill
Member
Trusted Member
neverwill

Πάντως καί γιά όποια αξία έχει , οι Τούρκοι πέραν τού τακτικού επιπέδου κερδίζουν καί ένα κακό σπυρί στά νότια σύνορα τους πού φυσιολογικά θα απορροφήσει μακρόχρονα καί μόνιμα μεγάλο μέρος τών δυνάμεων τους .

Κίμων
Guest
Κίμων

Η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών πρέπει να έχει και συνέχεια. Σίγουρα με τις τορπίλες για τα υποβρύχια και εδώ θα πρέπει να πάρουμε μία ιστορική απόφαση: ή να προχωρήσουμε με ό,τι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία, δηλαδή την τελευταία έκδοση του rafale ή θα μοιράσουμε τις προμήθειες εκμεταλλευόμενοι και την οριστική ή προσωρινή αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F35. Να δημιουργήσουμε εμείς την ευκαιρία που μας έλλειπε με τη μη συμμετοχή της χώρας μας σε κάποιο πρόγραμμα αιχμής, σιγουρεύοντας ταυτόχρονα τη μη επάνοδό της με την κάλυψη του κενού. Ίσως οι όροι των Αμερικανών… Read more »

TERMINATOR
Guest
TERMINATOR

Μήπως έχεις ακουστά για το nEuron ? Πρωτοπόροι ήμασταν αλλά συνάμα και αφελείς, ευπειθείς και αθεράπευτα Ευρωλάγνοι…Στο πρόγραμμα αυτό οι Έλληνες επιστήμονες αλλά και η ΕΑΒ πρόσφεραν τα μέγιστα αλλά και πήραν τεχνογνωσία ύψιστης τεχνολογίας, δεδομένης της εποχής που έτρεξε (2002- 2017) . Αν ήμασταν Ισραήλ τώρα θα είχαμε το δικό μας πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένου , stealth, ελαφρού βομβαρδιστικού με δυνατότητες πλήγματος ακριβείας χωρίς αποκάλυψη και χήρες. Και όλα αυτά με κοστολογημένη τη πλατφόρμα σε παραγωγή περίπου στα 15-20 εκ το σκάφος. Το έχω ξαναπεί. Όπου τα κόστη είναι μικρά το ενδιαφέρον πολιτικής & στρατιωτικής ηγεσίας είναι ανύπαρκτο γιατί… Read more »

epampapas
Member
epampapas

Kαι στην Αφρίν τα είχαν πάει εξαιρετικά σύμφωνα με μαρτυρίες αμερικάνων που είχαν γνώση σε τακτικό επίπεδο. Και με το σχέδιο Βαριοπούλα έδειξαν ότι έχουν και σε στρατηγικό επίπεδο πολύ ανώτερο ποιότητα από τους δικούς μας αξιωματικούς εφόσον προέβλεπαν παγίδευση και εξόντωση του κορμού του ΕΣ στη Θράκη. Οι κάθετες οδεύσεις και οχυρώσεις που δημιουργήθηκαν από την πλευρά μας μετά την αποκάλυψη του σχεδίου είναι η απόδειξη ότι θα είχαμε υποστεί πλήρη αιφνιδιασμό. Και η σχολή Ευελπίδων μας πρωτεύει σε διεθνούς διαγωνισμούς αν δεις την κατάταξη από την ανάποδη φυσικά. Και το 22 αν πάμε πιο πίσω για τη διαφορά… Read more »

Ted
Member
Ted

Σίγουρα έχουν κάνει πρόοδο. Αλλά στο τέλος θα χάσουν πολλά περισσότερα από τα οφέλη Καταρχήν, μιλάμε για μία επίθεση που σχεδιάζεται εδώ και μήνες Συγκεντρώθηκε στρατός, πήρε θέση, συνέλεξε πληροφορίες και όλα αυτά χωρίς κανένα εμπόδιο Πιθανότατα πληροφορίες για τις θέσεις των Κούρδων να έχουν δώσει οι του ISIS, οι Ρώσσοι ή ακόμα και ο ίδιος ο Άσαντ (η όλη δουλειά είναι στημένη από τους Ρώσους εδώ και 2-3 χρόνια) Μιλάμε για ένα τεράστιο μέτωπο 400χλμ, χωρίς φυσικά εμπόδια και χωρίς κάλυψη και χωρίς μεγάλα αστικά κέντρα. Και οι πόλεις που κτυπήθηκαν βρίσκονται πάνω ακριβώς στα συνορα Ας το δούμε… Read more »

σπυρος π
Guest
σπυρος π

Καλησπερα Πιστευω ολοι καταλαβαινουμε οτι χρειαζομαστε πλεον σε επιπεδο ταγματος να ενταξουμε νεες ειδικοτητες του drone spoter – drone killer μαζι με αγορα συστηματων παρεμβολης και καταστροφης τους .Θα ταν καλο η ΠΤΗΣΗ να εφτιαχνε ενα αρθρο για συστηματας ανιχνευσης και καταστροφης ντροουν .Αυτα τα συστηματα στα νησια μπορουν να μας κανουν φοβερες ζημιες για να μην σκεφτω για αναλογες επιθεσεις σε ελληνικα αεροδρομια οπως αυτες που εγιναν στην σαουδικη αραβια . Οι γειτονοι εχουν πλεον ενα νεο οπλο και εμεις θα πρεπει να βρουμε τροπους αντιμετωπισης του . Τωρα οσον αφορα τα αποτελεσματα στο πολεμο στη συρια μην ξεχναμε… Read more »

Χρήστος
Guest
Χρήστος

1. Τα UCAV και τα UAV είναι να χτυπάς κανέναν ξιπόλητο αντάρτη. Απέναντι στην Ελληνική αεράμυνα με Erieye, συστήματα ρανταρ, Patriot, S-300, Hawk, Asrad, Tor, Crotale, OSA, συν τα μαχητικά και τα ελικόπτερα, συν περεμβολές στο GPS, δεν θα κάνουν τίποτα. Τα ίδια ισχύουν και για τους τουρκικούς πυραύλος. 2. Κονιρτοποιούν τα πάντα με πυροβολικό αλλά δεν έχουν απέναντι στράτευμα με δυνατότητες αντιπυροβολικού. Εδώ θα βρουν απέναντι MLRS, PHZ, M-109, RM 70 κλπ. 3. Το Pulat καλό είναι σαν προσθήκη αλλά τα αρχαία τουρκικά και παρωχημένα άρματα όπως τα M-60 (δεκαετίας 60) και τα LEO 2 A4 (δεκαετίας 80) θα… Read more »

Π.Α
Guest
Π.Α

Πεστα γιατι η αμαθεια και η ηττοπαθεια κυριαρχει πολυ στο μυαλο του ελληνα.

Costas
Member
Trusted Member
Costas

Δεν συμφωνώ με το άρθρο. Η Τουρκία δεν κερδίζει τακτικά στη Συρία. Κερδίζει σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα μέτωπα. Και όλα αυτά με ελάχιστες απώλειες. 1) Έχει ισχυρό, πολυάριθμο, εκπαιδευμένο, άρτια εξοπλισμένο και εμπειροπόλεμο στράτευμα. 2) Έχει δημιουργήσει εκτενή και αποτελεσματικά δίκτυα προπαγάνδας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 3) Έχει δημιουργήσει αξιόλογη πολεμική βιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τα οικονομικά μέσα που διαθέτει για εξοπλισμούς, επιστρέφει άμεσα ή έμμεσα στην οικονομία της χώρας. 4) Δρα με στρατηγικό ορίζοντα πέραν των 40 ετών. Οι Τούρκοι δεν σκέφτονται τα άμεσα κόστη ή οφέλη που… Read more »

hist
Member
Active Member
hist

Βιαστικά, μεμψίμοιρα και πολύ πρόωρα συμπεράσματα. Και μια ανάλυση πιθανότατα επιφανειακή. Επιπλέον μάλλον χρειάζεστε update στην ενημέρωσή σας. Πουθενά δεν προκύπτει σοβαρή πρόοδος των ΤΕΔ στο πεδίο της μάχης μετά από μία εβδομάδα μαχών. Οι “άτακτοι” Κούρδοι αντεπιτέθηκαν με επιτυχία στο Ρας Αλ Αϊν και φαίνεται προς το παρόν ότι κρατάνε γερά, κάτι που ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι διαψεύδουν. Το Μάνμπιτζ, ένας από τους κύριους στόχους, μάλλον χάθηκε για τον Ταγίπ μετά την είσοδο εκεί των Σύριων και την διαφαινόμενη υποστήριξή τους από τους Ρώσους, ενώ μία από τα ίδια συμβαίνει και στο Κομπάνι. Ότι οι ΤΕΔ αποκτούν μαχητική… Read more »

FTS
Member
FTS

Η τουρκική επιχείρηση μετράει μόλις 6-7 ημέρες και δεν βλέπω πως θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει χειρότερα για τους Τούρκους.
Ότι έχουν ένα αξιόμαχο στράτευμα ικανό για σύγχρονο πόλεμο… αυτό ναι. Αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετό για τον βούρκο της Συρίας.
Αλλά το που βλέπετε την διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας αυτό δεν το ξέρω. Μάλλον επειδή δεν έχει έρθει ακόμη ο λογαριασμός. Μερικές φορές αργεί να έρθει.

Fazer
Member
Active Member
Fazer

drone πετάει μόνο αν έχεις απόλυτη αεροπορική υπεροχή σε κάποια περιοχή ή όταν ο αντίπαλος σου δεν έχει αεροπορία ή ΑΑ άμυνα όποτε νομίζω άκυρες οι οποίες συγκρίσεις. Τώρα πως ο στρατηγικός πύραυλος έχει σχέση με τακτικά πλήγματα και αυτό δεν το καταλαβαίνω, αν είναι να πετάμε και εμείς έναν σκαλπ για να καταστρέψουμε ένα τεθωρακισμένο.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Ναι, είναι σημαντικό που αποκτούν εμπειρία και δοκιμάζουν τα συστήματά τους σε πραγματικές συνθήκες. Ακόμη και να μην πολεμήσουν οι ίδιοι, η οργάνωση και ο συντονισμός επιχειρήσεων τέτοιας κλίμακας προσδίδει γνώση και ικανότητες. Αυτό ναι, να απασχολήσει τους επιτελείς, αν δεν τους έχουν ήδη απασχολήσει: η δημογραφική ψαλίδα που ανοίγει διαρκώς, ο εφησυχασμός του πολιτικού συστήματος, η οικονομική στενότητα, οι κατασκευασμένες μειονότητες, η διείσδυση στα Βαλκάνια, η ναυτική βάση στην Αλβανία, οι κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές, τα δακρύβρεχτα σήριαλ, ο έλεγχος δημοφιλών ΜΜΕ, οι ιδεολογικές αγκυλώσεις ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, η θητεία της πλάκας, τα βύσματα και οι φυγόστρατοι, οι υπουργοί… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Κάπου πέτυχα στο τουιτερ βίντεο απο την συρία με το pulat εν δράσει και ήταν επιτυχές,αναχαίτησε την απειλή…

filon26
Member
Famed Member
filon26

άλλη μια απόδειξη ότι το tweeter είναι σήμερα ισχυρότερο από αντιαρματικό smile

gdmast
Member
Famed Member
gdmast

Αυτά είναι σωστά σε τακτικό επίπεδο. Με ατάκτους όμως (στην ουσία), όσο και αν οι Κούρδοι έχουν πολεμήσει. Με εμάς είναι αλλιώς. Οι Κούρδοι δεν έχουν ούτε ραντάρ για να εντοπίσουν uav/ucav, ούτε και μέσα για να τα καταρρίψουν. Ούτε α/α άμυνα έχουν, ούτε και εναέρια επίθεση. Και ο λόγος είναι ότι ούτε το ISIS είχε κάποια αεροπορική δύναμη. Με εμάς είναι αλλιώς, πέραν της θάλασσας που μας χωρίζει. Είναι γεγονός όμως ότι οι γείτονες, χρόνια τώρα, δεν εκπαιδεύονται μόνο με ασκήσεις αλλά και επί πραγματικών συνθηκών. Από την άλλη, οι πραγματικές συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, είναι τελείως… Read more »

nikos
Guest
nikos

Μπράβο πτήση, τα είπατε όλα…Συγνωμη που δεν έχω να προσθέσω κάτι.

nikos
Guest
nikos

Τι ωραιο άρθρο…από τα ωραιότερα.

Κ.Δ
Guest
Κ.Δ

Χωρίς να υποτιμώ τα συστήματα και τις τακτικές των Τούρκων, επιχειρούν έχοντας πλήρη αεροπορική υπεροχή λόγο ανυπαρξίας αντίπαλης πολεμικής αεροπορίας, απολαμβάνουν συντριπτικής υπεροπλίας στα βαρέα όπλα και παρ’ όλα αυτά ο τακτικός στρατός τους δεν τολμά να εισέλθει στη μάχη αλλά αντ’ αυτού χρησιμοποιούνται αναλώσιμοι ισλαμιστές πολιτοφύλακες. Ουδεμία σχέση με ενδεχόμενη σύγκρουση στο Αιγαίο. Εδώ θα συντριβούν τόσο οι αεροπορικές όσο και οι ναυτικές δυνάμεις τους και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Μοναδική περίπτωση επικράτησης τους σε μεταξύ μας γενική εμπλοκή είναι να τους επιτραπεί από μέρους μας η επίτευξη προληπτικού πλήγματος ενώ η αεροπορία μας βρίσκεται στο έδαφος. Η… Read more »

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

Η διαφορα των κουρδων με το ελληνικο πεζικό εκτος του οτι δεν εχουν όλα τα συστηματα ενος τακτικου στρατου, ειναι οτι ειναι ψημενοι μαχητες που εχουν μαθει να πολεμουν κατω απο εχθρικους ουρανους που εχουν μεγαλες ικανότητες αστικών μαχων και δεν δισταζουν να δωσουν την ζωή τους. Οι κουρδοι εχουν ηδη χασει σε πολλες επιχειρησεις εχουν πολεμήσει χωρις επικοινωνίες λογω ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Αυτα μεταφραζονται σε προ σα ρμο στι κο τη τα. Οι κουρδοι μπορουν να γινουν ποντικια οπως αλλωτε οι βιετκονγκ που καποιοι θεωρουσαν το καλήτερο πεζικό της εποχής.Δε θα τους ξεγραφα τοσο ευκολα.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Αγαπητέ Κωνσταντίνε, οι Βιετκόγκ: -Πολεμούσαν σε πυκνή ζούγλα και είχαν δυνατότητα μετακίνησης μέσω των ποταμιών -Είχαν άπειρα χωριά που παρείχαν κάλυψη, ανεφοδιασμό και πληροφόρηση -Είχαν λιμάνια και σιδηροδρομικό δίκτυο από όπου ερχόταν πολεμικό υλικό και προμήθειες -Είχαν ένα τεράστιο δίκτυο μονοπατιών μέσα στην ζούγλα που αξιοποιούσαν για απόκρυψη και ανεφοδιασμό, είτε στο Βιετνάμ, είτε στο Λάος και την Καμπότζη, γειτονικές χώρες και τυπικά ουδέτερες, οπότε αυτό καθιστούσε δύσκολο τον εντοπισμό και την καταστροφή τους. -Είχαν την συμφωνία του 1965 με την Κίνα που τους έδινε βάσεις εντός Κινεζικού εδάφους. -Είχαν Σοβιετικούς συμβούλους και σταθερή ροή υλικού από την ΕΣΣΔ -Είχαν… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Διαβάζω ότι τα UAV καταρρίπτονται εύκολα κλπ Καλά, και πώς είμαστε σίγουροι ότι παντού και πάντοτε θα υπάρχει κάποιο ελληνικό μέσο να τα καταρρίψει; Μέχρι να αρχίσουν οι εχθροπραξίες άλλωστε, τα UAV τους θα αλωνίζουν όπως πράττουν ήδη και θα μεταδίδουν πολύτιμες πληροφορίες και την διάταξη των Δυνάμεων μας, π.χ. τις πυραυλακάτους πίσω από βραχονησίδες και πολλά άλλα. Αυτοί θα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και με βάση την εικόνα που θα έχουν διαμορφώσει, κατά πάσα πιθανότητα, πολύ άνετα, θα διαλέξουν σε πόσες και ποιές βραχονησίδες θα αποβιβαστούν ταυτόχρονα. Μόνο και μόνο όταν θα υλοποιηθεί αυτή η κίνηση, τα UAV… Read more »

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Αν και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα που γράφετε στο άρθρο, μιας και οι Τούρκοι (για ακόμη μια φορά) εκμεταλλεύτηκαν και τη διεθνή συγκυρία αλλά και τις κινήσεις των Κούρδων, οι οποίοι έχουν τον όγκο των δυνάμεών τους νοτιοανατολικά (στα σύνορα με το Ιράκ). Επίσης, τώρα έχει αρχίσει το πανηγύρι, μιας και η ουσιαστική αντίσταση των Κούρδων ξεκίνησε χθες (15/10/2019). Επίσης, γίνεται ευρεία χρήση των Σύρων αντικαθεστωτικών και λοιπών “μισθοφόρων” ως εμπροσθοφυλακή, των οποίων βέβαια οι απώλειες δεν λογίζονται ως τουρκικές και δεν ανακοινώνονται, τουλάχιστον από την Τουρκία. Τα T129 δεν πετούν και γιατί τα UCAV απ’ότι φαίνεται επαρκούν,… Read more »

AndreasBoo
Guest
AndreasBoo

Κακής ποιότητας άρθρο
Δεν αναφέρεται οτι κουρδοι κατέστρεψαν τα οχυρωματα τους στα σύνορα κάνοντας την δουλειά των Τούρκων πιο εύκολη επισης οι τουρκοι στείλανε τους συμμάχους τους να κανουν την δουλειά απο τους οποίους 120 χασαν την ζωη τους

Τα πράγματα μπορει να αλλάξουν

https://foreignpolicy.com/2019/10/15/syrian-kurdish-fighters-mount-counterattack-turkish-sdf-network-of-tunnels/

Νίκος Κατσαμάκας
Guest
Νίκος Κατσαμάκας

Δεν ξέρω από πού αντλεί το άρθρο τις ιδέες του. Πρώτον, είναι απολύτως λογικό να προελαύνει στη Συρία η Τουρκία, γιατί παίζει χωρίς αντίπαλο. Δεύτερο, ο αρθρογράφος κάνει κάτι θολές εκτιμήσεις για τις κουρδικές απώλειες και κατόπιν συμπεραίνει πως οι ισχυρισμοί των Τούρκων για 690 νεκρούς σε μια εβδόμάδα είναι βάσιμοι. Προφανώς όμως, δεν έχει δει, ούτε καν ξέρει πως υπάρχουν για την ακρίβεια, οι εκτιμήσεις του SOHR: όχι 690, αλλά 177 νεκροί. Το ζουμί είναι πως έρχονται με κόστος 149 αντρών του FSA και 8 Τούρκων. Αν τώρα δει κανείς το χάρτη, η προέλαση δεν είναι αστραπιαία και εντύπωση… Read more »

zap
Member
Famed Member
zap

Δεν υπαρχουν μαθηματα ουτε ενδιαφεροντα σημεια για εμας.

Η Ελλαδα (συνεπεια του οτι οι Ελληνες το κανουν) ακροβατει μεταξυ παραλογισμου, νεοπλουτισμου και πολιτικοκοινωνικης παραφροσυνης τα τελευταια 40 χρονια.

Ενω οι αιωνιοι αντιπαλοι γειτονες προχωρησαν με αργα αλλα σταθερα βηματα μπροστα, η Ελλαδα συνεχιζει στην παρακμη.

Οι Τουρκια δεν χρειαζεται την ισχυ των οπλων για να νικησει την Ελλαδα, οι Ελληνες τα καταφερνουν μια χαρα μονοι τους. Χρειαζεται μονο υπομονη. Σε μερικες δεκαετιες η Ελλαδα θα ειναι πληθυσμιακα στο μεγεθος συνοικιας της Κωσταντινουπολης. Ολα τα αλλα περιττα.

100 χρονια μνημονια

KaizerAmstelVonLagerS
Member
Noble Member
KaizerAmstelVonLagerS

Αναμονη.Πολυ νωρις για να εξαχθουν συμπερασματα.Αλλη μορφη εχει η εκει συρραξη και αλλη θα εχει εδω.Βεβαια να μην παραμυθιαζονται και ολοι οσοι εχουν σιγουρη την καταστροφη των Τουρκων σε περιπτωση επιθεσης τους σε εμας.Ναι.Ακομα ειναι εφικτο να καταφερουμε να τους σταματησουμε με πολυ μεγαλες απωλειες.Δεν ειμαι σιγουρος αν αυτο θα ειναι εφικτο σε λιγα χρονια.

V.L.
Guest
V.L.

Οι παντοδυναμες υποτιθεται ΕΔ της τουρκιας απεναντι σε ουσιαστικα αοπλους Κουρδους δεν εχουν καταφερει απολυτως τιποτα. Αυτο θα πρεπει να βλεπουν και να μελετησουν περαιτερω οι δικοι μας αντι να εφαρμοζουν την εθνικα ταπεινωτικη κατευναστικη πολιτικη εναντι της τουρκιας.

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Θα έπρπεπε να βλέπουν αλλά δεν το κάνουν…

Δεν χρειαζόταν η σημερινή εισβολή στην Συρία όμως.

Οι Έλληνες πολιτικοί είναι σίγουρο ότι δεν έχουν σκεφτεί ποτέ πού θα βρίσκονταν οι ίδιοι και ο τόπος σήμερα αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί ΕΛΑΧΙΣΤΑ διαφορετικά και το ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ της Εργκένεκον είχε εφαρμοστεί…

Αναγνωστης
Guest
Αναγνωστης

Βιαστηκατε.
Ατυχες αρθρο/αποψη.

Ευχομαστε τα καλυτερα για τους κουρδους της Συριας. Παρολο το ξεπουλημα απο τον τραμπ, αν καταφερουν και διατηρησουν τη πολιτεια τους(ροζαβα) υπο τη κεντρικη εξουσια της Δαμασκου(Ασαντ),θα εχουμε τη δευτερη στεραιη κουρδικη οντοτητα μετα το ιρακινο κουρδισταν. Δε πανε καλα τα πραγματα για τους τουρκους και τους τζιχαντιστες μισθοφορους.Ας εφυγαν οι αμερικανοι μετα το ξεπουλημα τραμπ… Αντεδρασε ο κουρδος και συνομιλησε με ρωσσια ασαντ, ειδαν τι συνεβη στην αφριν απο τους βαρβαρους. Δε τα πανε ασχημα. Που να ειχαν και τη πολεμικη αεροπορια που εχουμε, δε θα εκαναν επικλησεις σε κανεναν.

Consigliere_
Member
Consigliere_

προς το παρον η Τουρκικη επιχειρηση εχει αποτυχει κατα τη γνωμη μου. Χτυπησαν απο 4 σημεια σε καμπο, με καθολικη χρηση πυροβολικου και αεροποριας και παλι δεν μπορεσαν να κανουν προελαση και λαβιδα,πηραν κατι χωρια ,ενω στα αστικα κεντρα δεν καταφεραν τιποτα. Οι Κουρδοι μετεφεραν τα βαρεα οπλα σε Κομπανι και Μαμπιτζ και πλεον πεφτουν κορμια και αρχισαν να καταστρεφουν αρματα. Ο Ερντογαν τωρα τα γυρναει και λεει δεν ενδιαφερεται για Κομπανι και Μαμπιτζ…Το ηθικο των βασιζουζουκων φαινεται να εχει πεσει απτις απωλειες. Το μονο προβλημα ειναι οτι θα παρουν διδαγματα σε logistics και δικτυοκεντρικο πολεμο. Το μονο που θελουμε… Read more »

Π.Α
Guest
Π.Α

To πιο ευκολο ειναι αυτο, 280 παλαια τυπου απ το πυροβολικο ειναι για σουταρισμα, ακομα και 1:1 η αντικατασταση να μη γινει, ΒΟRΑ μπορουν να αγοραστουν ( ή του ιδιου τυπου ) λιγοτερο απο 500m, ειναι και ολοκαινουργια, αλλα εμεις ειμαστε high class army και οι οι ανωτατοι μονο απο Μ109Α5 και ανω εχουν στο μυαλο τους.

Consigliere_
Member
Consigliere_

τα θελουν για τις παρελασεις

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ο δικός μου προβληματισμός δεν είναι τόσο ποιες είναι οι τουρκικές απώλειες, αλλά ποιες θα ήταν οι ελληνικές. Ο ανίκανος δεν παύει να είναι επικίνδυνος για έναν άλλο ανίκανο.

Lysander
Member
Active Member
Lysander

Συγκρίσιμες με τις κουρδικές και λιγότερες. Οι Κούρδοι εξίσου ανίκανοι μαχητές με τους Τούρκους είναι. Το ιστορικό “επιτυχιών” τους κατά του ΙΚ δεν θα υπήρχε χωρίς την Συμμαχία. Εμείς είμαστε ανίκανοι, αλλά με αρματικές δυνάμεις, ναυτικό, αεροπορία, αεράμυνα.

Π.Α
Guest
Π.Α

Ανικανοι οι Κουρδοι ? Το ακουσαμε και αυτο. Τοσα χρονια με ενα καλασωικοφ πολεμουσαν μονο. Στη Συρια απλα βγαλαν το φυδι απ την τρυπα με καλυτερο εξοπλισμο.Εαν και ειχαν τα οπλικα συστηματα που ειχαμε εμεις θα ειχαν de facto κουρδικο κρατος. Και η Συρια που υποτιθετε ηταν απ τα καλυτερα στρατιωτικα κρατη κοντεψε να διαλυθει στρατιωτικα απ το IS καιτους βοηθησαν οι ρωσοι, αλλιως θα ειχανε μεινει με τα παραλια της Συριας. Σιγουρα εχεις παρακολουθησει τι γινεται στη Συρια ολ ‘αυτα τα χρονια?

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Η εκτίμηση της μαχητικής ικανότητας δεν είναι εύκολη, ειδικά σε αυτό τον πόλεμο-αχταρμά. Οι Κούρδοι δεν κατείχαν κάποιο εγγενές χαρακτηριστικό ικανό να τους αναδείξει σε ανώτερους αντάρτες από τον μέσο όρο. Μεγάλη θόλωση θόλωση προκαλείται από τους Αμερικάνους, οι οποίοι όχι μόνο τους έλουσαν με οπλισμό και τους παρείχαν αξιοζήλευτη εκπαίδευση, αλλά τους συνόδευαν ως επιχειρησιακοί σύμβουλοι και τους διέθεταν τα υποστηρικτικά τους μέσα (δεν είναι λίγο να έχεις ως κατσαπλιάς Π/Β USMC και τα καλύτερα της USAF). Αθροιστικά, δεν είναι τόσο τραβηγμένο να ισχυριστεί κανείς πως οι Κούρδοι έχουν ένα σεβαστό επίπεδο αλλά δεν θα εξέπληττε τυχόν κατωτερότητά τους… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Όλα αυτά όμως δεν αρκούν για την εξισορρόπηση των πλεονεκτημάτων του αντιπάλου. Δυνάμεις ανίκανες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα τους, απλώς τα χάνουν. Και στον επακόλουθο εκφυλισμό του πολέμου σε αγώνα φθοράς, επικρατεί ο πολυπληθέστερος εκ των ανίκανων.

Lysander
Member
Active Member
Lysander

Οι κληρωτοί φαντάροι του ΕΣ μπορεί, αλλά δε νομίζω η ΠΑ και το ΠΝ να είναι ανίκανες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα τους. Και είναι πιθανή, αλλά όχι βέβαιη η ήττα μας σε πολυετή αγώνα φθοράς. Οι Τούρκοι πάντα θα πρέπει να διατηρούν σεβαστό μέρος των δυνάμεων τους στις Κουρδικές επαρχίες.