- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;

- Advertisement -

 
https://www.youtube.com/watch?v=9M4RMSKAqQ0&t=52s
Όπως πλέον γνωρίζετε, έχουμε ανοίξει έναν κύκλο συζητήσεων σχετικά με την πιθανότητα αγοράς Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους από την Πολεμική Αεροπορία τα επόμενα χρόνια. Η συνεχής ενίσχυση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, και οι απειλές που αναδύονται τα επόμενα χρόνια αργά ή γρήγορα θα κάνουν επιτακτική την ανάγκη ανανέωσης/ενίσχυσης του δυναμικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας με ένα ΝΜΑ.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία η Πολεμική Αεροπορία θα “χάσει” τα εκσυγχρονισμένα F-4E Phantom, ενώ μάλλον και τα εναπομείναντα Mirage 2000 EGM/BGM θα αποσυρθούν από υπηρεσία. Αρκετά νωρίτερα θα πρέπει ίσως να ξεχάσουμε και κάποια από τα 32 F-16C/D Block 30, τα οποία έχουν ήδη δηλωθεί σαν διαθέσιμα προς πώληση. Θεωρητικά 20 από αυτά θα εξοπλίσουν μοίρα LIFT, ενώ 12 θα πωληθούν. Ακόμη κι αν τα 20 μείνουν σε υπηρεσία, η μαχητική τους αξία θα είναι μάλλον αμελητέα στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον του Αιγαίου, και ο χρόνος επιβίωσής του περιορισμένος σε περίπτωση σύγκρουσης.

Όπως έχουμε γράψει και στην αντίστοιχη συζήτηση για το Rafale αλλά και το Gripen, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν επιθυμεί να ρίξει “λευκή πετσέτα” στο Αιγαίο, είναι υποχρεωμένη να κάνει επενδύσεις στην Άμυνα και την Ασφάλεια. Ανάμεσα σε αυτές τις “επενδύσεις” είναι η επιλογή ΝΜΑ, που θα πλαισιώσει τα F-16V και τα Mirage 2000-5Mk2 στα χρόνια που θα έρθουν. Κι όπως επίσης έχουμε γράψει, αν η Αεροπορία αποφασίσει πως χρειάζεται ένα μαχητικό 5ης γενιάς, τότε η επιλογή του F-35 είναι άμεση και αυτονόητη. Αν όμως θέλει να εξετάσει κάθε δυνατή επιλογή, τότε θα προχωρήσει σε ένα Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό με συμμετοχές φανταζόμαστε από όλα τα “καλά παιδιά”, Lockheed Martin F-35, Boeing F-15 Silent Eagle & F/A-18E/F Block 3, Dassault Rafale F4, Saab Gripen, Eurofighter Typhoon.

To τελευταίο είναι ανάμεσα στους φιναλίστ του βελγικού διαγωνισμού για ΝΜΑ, και συνεχίζει την -απέλπιδα κατά πολλούς- προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο F-35A. Το Typhoon επίσης συνεχίζει να προωθείται επιθετικά στην Γηραιά Ήπειρο (γιατί στην Μέση Ανατολή τα πάει περίφημα) με την Eurofighter να χτυπάει την πόρτα της Πολωνίας. Και η τελευταία χώρα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για το F-35. Συνεπώς, Πολωνία και Βέλγιο είναι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που θα πρέπει να δούμε προσεκτικά (αν επιλεγεί ή όχι το F-35 εννοούμε).

Το Eurofighter Typhoon δεν είναι “Νέο” για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η χώρα μας κάποτε “δεσμεύτηκε” στην αγορά 60 μαχητικών του τύπου (+30 προαίρεση!), σε μια αγορά που θα ξεπερνούσε τα 22 δις ευρώ. Δεν θέλουμε να αναφερθούμε πως και γιατί συνέβη αυτό το γεγονός, έγινε όμως την εποχή που η Τουρκία “έμπαινε” στην κοινοπραξία του JSF, και έτσι, με αυτή την δέσμευση η χώρα μας δεν κατάφερε να κάνει κάτι τα επόμενα χρόνια, πλην της αγοράς 30 μαχητικών F-16 Block 52+ Adv (και δεν κατάφερε ούτε να εξασκήσει την προαίρεση για +10, που θα αγοράζονταν σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή). Υπενθυμίζουμε πως την πρώτη δεκαετία του αιώνα η χώρα μας ΔΕΝ ήταν σε Μνημόνια, αντίθετα γνώριζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ερχόμενοι και πάλι στο Typhoon, θα θυμίσουμε μερικά πολύ σημαντικά σημεία για το ευρωπαϊκό μαχητικό. Καταρχάς το αεροσκάφος έχει φτάσει ίσως στον απόλυτο βαθμό ωριμότητας, και έχει μετεξελιχθεί σε ένα ικανότατο μαχητικό, το ευρωπαϊκό αντίστοιχο του F-15E ή του Su-35S. Ειδικά τα αεροσκάφη που παραλαμβάνει το Κουβέιτ, θεωρούνται τα πλέον προηγμένα Typhoon που κατασκευάστηκαν ποτέ, μετά την προσθήκη του ραντάρ AESA τύπου Captor E-SCAN. Το τελευταίο είναι το μοναδικό AESA με δυνατότητα κίνησης της κεφαλής. Το E-SCAN θεωρείται πως μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερες ικανότητες στο ευρωπαϊκό μαχητικό, ενώ η μοναδική δυνατότητα στρέψης της κεφαλής του προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά από την συνδυασμό ψηφιακής και μηχανικής σάρωσης.

Τέλος το Typhoon έχει καταφέρει, μετά από πολλά χρόνια όμως εξέλιξης, να γίνει ένα πραγματικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με αρκετές ώρες πτήσης σε πολεμικές επιχειρήσεις. Η γκάμα των όπλων που μπορεί και μεταφέρει είναι τεράστια, και μεταξύ του ξεχωρίζει ο Meteor, ο Storm Shadow (Scalp EG), και ο Brimstone. Φυσικά έχει πιστοποιηθεί και στα περισσότερα αμερικανικής κατασκευής όπλα του ελληνικού οπλοστασίου, αν υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή θα το δούμε στην Ελλάδα. Σαν οπλοσύστημα, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πως κοιτάει στα μάτια το F-15SA ή το Rafale, ενώ οι πανίσχυροι κινητήρες του του προσφέρουν δυνατότητα supercruise. Τέλος η ευελιξία του θεωρείται ανώτερη των περισσότερων μαχητικών της γενιάς του. Στα προσόντα του θα πρέπει να προσθέσουμε και τους αρκετούς πελάτες του, ενώ θυμίζουμε πως πρόσφατα κατασκευάστηκε το 500ο αντίτυπο του αεροσκάφους.

Το αεροσκάφος μπορεί να δρα όπως το F-15E, μεταφέροντας ένα πολύ μεγάλο αριθμό όπλων αέρος-εδάφους, πλήττοντας στόχους στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κρατά τους παρείσακτους σε απόσταση με τους εξαιρετικούς Meteor. Ο δε αριθμός όπλων Α2Α που μπορεί να φέρει το κάνει ισάξιο του F-15 στον τομέα.

To αεροσκάφος είναι ένα ευρωπαϊκό μαχητικό, και η επιλογή του θα ενδυνάμωνε τις σχέσεις μας με την Ευρώπη και τους εταίρους μας. Αυτό βέβαια είναι δίκοπο μαχαίρι. Το αεροσκάφος είναι πλέον περισσότερο βρετανικό, καθώς οι Γερμανοί δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να συμμετέχουν στην περαιτέρω εξέλιξή του. Οι Ιταλοί μάλλον έχουν ερωτευθεί τα νέα τους F-35, ενώ οι Ισπανοί δείχνουν αποστασιοποιημένοι κι αυτοί από το μέλλον του μαχητικού. Με δεδομένο πως η Μ.Βρετανία βγαίνει οσονούπω εκτός ΕΕ, και με την Γαλλία να κατασκευάζει Rafale, τυχόν επιλογή του Typhoon δεν θα έδινε και πολλούς “πόντους” σε ότι αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Γυρίζοντας στην Γερμανία, θα θυμίσουμε πως εδώ και καιρό “ερωτοτροπούν” κι αυτοί με το F-35, ενώ δεν αντιμετωπίζουν ούτε σαν ενδεχόμενο την αγορά μιας νεώτερης και ικανότερης έκδοσης του Eurofighter. Το αεροσκάφος συνεχίζει να πωλείται στην Μέση Ανατολή, αλλά κάπου κοντά στο μέλλον η προώθησή του τελειώνει. Κι αυτό παρά το γεγονός πως η Tranche 4 έκδοση θα είναι μακράν η ικανότερη που θα μπει σε υπηρεσία, παρά το γεγονός του εξαιρετικού IRST και συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει.

Πιθανή αγορά του από την χώρα μας, θα ξεκλείδωνε και την διάθεση πλεοναζόντων αεροσκαφών από τις ευρωπαϊκές αεροπορίες προς την χώρα μας. Αεροσκάφη όμως που δεν έχουν τις δυνατότητες των τελευταίων εκδόσεων, και που χώρες σαν την Αυστρία προσπαθούν να “ξεφορτωθούν” κυρίως λόγω υψηλού κόστους χρήσης και συντήρησης. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τα μαχητικά που υπηρετούν σε ευρωπαϊκές αεροπορίες σήμερα, εκτός του ότι αγοράστηκαν πανάκριβα, κοστίζουν ακόμη και σαν μεταχειρισμένα πανάκριβα. Τυχόν “πληροφορίες” για “δωρεάν” διάθεσή τους στην ΠΑ ελέγχονται ως τελείως fake news.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κι αυτό το άρθρο γράφτηκε στο πνεύμα του διαλόγου που καλλιεργούμε τον τελευταίο καιρό. Θα μας ενδιέφερε πολύ η άποψή σας, και ελπίζουμε σε μια ακόμη εξαιρετική παράθεση επιχειρημάτων, όπως και στις περιπτώσεις του Rafale και του Gripen.
https://www.youtube.com/watch?v=pmKZTJgS4sM
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Em.Ti
Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago

Ακόμα θυμάμαι εκείνες τις εποχές, που “δεσμευόμασταν” για την αγορά των EF-2000 (για Tranche 2 έλεγαν τότε αν θυμάμαι καλά) και η Dassault έφερνε τα ολοκαίνουργια τότε Rafale για δοκιμή στην Τανάγρα μπας και αλλάξουμε γνώμη. Τότε ο ειδικός τύπος έγραφε (και όχι άδικα) για τα πρωτόγνωρα δεδομένα στην Π.Α. όσον αφορά την αεροπορική υπεροχή ενώ οι μοντελιστές έφτιαχναν μοντέλα του Τυφώνα με ελληνικά εθνόσημα και παραλλαγή.
Το γιατί τελικά δεν τα πήραμε ήταν γιατί ο Σημίτης την είδε τη δουλειά με τους Ολ.Αγώνες και ο λογαριασμός (στα βερεσέδια) μεγάλωνε επικίνδυνα. Όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, ίσως και καλύτερα, μιας και θα είχαμε “χρεωθεί” ένα πανάκριβο συμβόλαιο και οι Γερμανοί (γιατί με αυτούς πρωτίστως μιλούσαμε) δεν το έχουν σε τίποτα να σταματήσουν παραδόσεις αν καθυστερούμε σε πληρωμές.
Το κακό με το EF-2000 είναι ότι είναι πανάκριβο σε όλα. Και χρήση και συντήρηση. Δεν γνωρίζω αν είναι όντως εφάμιλλο του F-15E, πολύ πιθανό να είναι γιατί για κάτι τέτοιο φτιάχτηκε εξ’αρχής, αλλά είναι τέτοια τα κόστη του που για την οικονομία μας είναι μάλλον απαγορευτικό.
Στο ουτοπικό σενάριο στο οποίο θα βρούμε ως διά μαγείας τα κονδύλια για την απόκτησή του και πάλι θεωρώ λύσεις όπως το F/A-18E/F και το Rafale καλύτερες, το καθένα για διαφορετικούς λόγους, αμφότερα όμως κερδίζουν στο πολιτικό/διπλωματικό σκέλος που αναφέρετε και εσείς.
Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι το EF-2000 συμμετέχει και στον Ελβετικό και στον Φινλανδικό διαγωνισμό.

Προβοκάτωρ
Προβοκάτωρ
2 years ago
Reply to  Em.Ti

Το πόσο ακριβό είναι θα πρέπει να το συγκρίνουμε πρώτα με ένα αντίστοιχο δικινητήριο μαχητικό.
Σημαντικότατος και ίσως καθοριστικός παράγοντας, θα πρέπει να είναι αυτός της πρόσβασης σε τεχνολογία όπως πηγαίους κώδικες αλλά και αναφορικά με τις δυνατότητες συντήρησης του αεροσκάφους και σε ηλεκτρονικά,μηχανολογικά και ενδεχομένως και κινητήρα.
Τα υπόλοιπα που αναφέρονται από διαφόρους για δήθεν κατωτερότητας του EF αλλά και του NG είναι εξόχως οπαδικά, επιπέδου ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αν αποδεχτεί η όποια εταιρεία αυτούς τους όρους αυτή θα κερδίσει.
Δεν πρέπει όμως να στρουθοκαμηλίζουμε και να πυροβολούμε τα πόδια μας διαρκώς.

gm
gm
2 years ago

– η μαχητική τους αξία θα είναι μάλλον αμελητέα –
ένα αεροπλάνο είναι όσο καλό είναι ο πιλότος του, λένε. Και μην ψαρώνετε με τα σούπερ ηλεκτρονικά γιατί με τόσα που θα δουλέυουν, θα πέσει ο server*

kafes_filtrou
kafes_filtrou
2 years ago

22 δισ ??? wtf??? προφανος εγινε καποιο λαθος….

teo
τεο
2 years ago

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ξεγράψουμε τα blk30…. Κάτι μου διαφεύγει…
Η αναβάθμιση των f16 πρέπει να ξεκινήσει από αυτά και από τα blk50. Ας κάνουμε V τα 30 blk52+Adv για να εξοικονομήσουμε τα απάρτια για τα blk30 και όλος ο υπόλοιπος στόλος να ρθει σε επίπεδο blk52+Adv.. Έτσι θα έχουμε ένα στόλο 180 αεροσκαφών για να αντιμετωπίσουν τα 200+ f16, τα οποία στο κάτω κάτω είναι blk52+Adv..
Άρα εξασφαλίζουμε και ένα μικρό ποιοτικό πλεονέκτημα και την αριθμητική ισορροπία πληρώνοντας ελάχιστα (σε σχέση με την είσοδο άλλων νέων τύπων)…
Έτσι θα έχουμε να ασχοληθούμε με την αντιμετώπιση του f35 μόνο….
Επί του θέματος .. στο σενάριο που λέτε δηλαδή απόσυρση blk30, M2000 , δεν θα ήθελα ένα ακριβό αεροσκάφος διπλά στα f16 εκτός αν αυτό είναι το f35 (το οποίο στο τέλος δεν πρόκειται να το αποφύγουμε) οπότε θα προτιμούσα ένα grippen..

George
Trusted Member
George (@george)
2 years ago
Reply to  τεο

Δεν χρειάζεται να κάνουμε κανένα F-16….V για να αντιμετωπιστούν τα F-16 της TAF.
Ta 52 plus θέλουν link 16 και η αναβάθμιση των 50s σε plus είναι λυμένη άσκηση. (Θα χρειαστούν πάλι link 16) Και μένουν τα 32 30αρια για μια μικρότερη αναβάθμιση.
Το σύνολο μαζί με τα M-2000-5 μπορεί να αντιμετωπίσει τα F-16 της ΤAF, το κόστος είναι μικρότερο, η ΠΑ δεν συρρικνώνεται, ενώ ομογενοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα F-16. Θα έμεναν και χρήματα για μικρή αναβάθμιση των M-2000-5 όπως αυτή που κάνουν τα ΗΑΕ.
Αρα ούτε τα M-2000-5 θα απαξιονόντουσαν, ούτε τα F-16 50 θα κινδύνευαν να γίνουν οι νέες ΜΕΚΟ ελλείψη κονδυλίων, με το budget να έχει πάει μόνο στα νεώτερα F-16 για να γίνουν V.
Σε αυτή την περίπτωση την επόμενη δεκαετία θα χρειαζόταν να αγοραστούν δύο μοίρες F-35 (20+20).
Η πρώτη για να αντικατασταθούν το 2020+ τα F-4 και η δεύτερη για να αντικατασταθούν το 2025+ τα παλαιά Μ-2000.

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  George

σωστος . η λυση του εκσυχρονισμου των μπλοκ52+ σε Μ ειναι φθηνη . τα Μ ειναι σε καλο επιπεδο . τα μπλοκ 50 μπορουν ευκολα να αναβαθμιστουν αφου υπαρχει το πρωτυπο σε 52Μ και στα μπλοκ30 να εφαρμοστει το προτυποV ετσι εχουμε ενα συνολο μαχητικων 155 σχεδον ομοιοτυπο με μονη εξαιρεση τα μπλοκ30 που θα ειναι στο επιπεδο V και ετσι θα εχουμε και τα πλεονεκτηματα των ρανταρ αεσα . τα μ2000-5 μονο λινκ16 τα υπολοιπα χρηματα αναβαθμιση των επιγειων ρανταρ ,

Παύλος Κ.
Παύλος Κ.
2 years ago

Αν και πρόκειται για αξιόλογο αεροσκάφος, νομίζω ότι είναι πλέον πολύ αργά για να μπει στο ελληνικό οπλοστάσιο. Καθώς κατ’ουσία δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα από ένα F-16V ακόμα και στην πλέον εκσυχρονισμένη έκδοσή του, ενώ είναι και πανάκριβο. Οπότε όταν η Ελλάδα αναγκάζεται να εκσυχρονίσει μόνο 85 από τα 123 F-16 λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορούσε να έχει λογική η αγορά του Typhoon. Αν η Ελλάδα είχε τα χρήματα, πολύ απλά θα εκσυχρόνιζε και τα 123 F-16 σε επίπεδο Viper, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο ίδιας δυνατότητας αεροσκάφη με λιγότερο κόστος, σε σύγκριση με το Typhoon. Ενώ αν στο μέλλον αποκτήσει την πλήρη οικονομική δυνατότητα, απλώς θα αποκτήσει το F-35 που είναι πραγματικά 5ης γεννίας. Το Typhoon δεν έχει πια λογική για την Ελλάδα.

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
2 years ago

Για αυτο το λογο επρεπεη αναβαθμιση να ξεκινουσε απο τα -30 και στο ιδιο πακετο συμφωνιας τα -50.
Αμεσως μετα την ολοκληρωση του προγραμματος (8-10 ετη) θα εφαρμοζοταν ενα
επικαιροποιημενο προγραμμα αναβαθμισης των -52 και -52+.

George
Trusted Member
George (@george)
2 years ago

Καταρχήν να δηλώσω οτι γενικά είμαι αδαής και δεν γνωρίζω σχεδον τίποτα απο εξοπλισμούς και πολεμικά αεροσκάφη, μου αρέσουν όλα αυτά τα αφιερώματα και τα θεωρώ πολυ ενδιαφέροντα. Η ερωτηση μου είναι η εξής, γιατι ως χωρα δεν μπαινουμε στην διαδικασία να κατασκευασουμε το δικο μας αεροσκάφος; Είναι τεράστιο το κόστος; Δεν εχουμε τις απαραίτητες δομές; Είναι πολιτικό το θέμα; Είναι τόσο δύσκολο να κανουμε μια κοιναπραξια με κάποια ξενη εταιρεία, οπως έχει γίνει στην Τουρκία με την Lockheed Martin και την παραγωγή των F16 και F35; Συγνώμη για ολα αυτά τα ερωτήματα, αλλα επείδη είστε γνώστες του αντικειμενου θα ήθελα την αποψή σας καθως και των υπολοίπων επισκεπτών. Ευχαριστώ

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  George

δεν μπορούμε να εξελίξουμε μόνοι μας τόσα συστήματα, εκτός αν αρκεστούμε στο “σασί”, αλλά και πάλι το κόστος θα είναι τεράστιο και η απόδοση αμφιλεγόμενη από άποψη τεχνολογίας κλπ..
Αυτό που μας συμφέρει είναι: Α) ή να συμμετέχουμε σε μεγάλα προγράμματα για να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις και να μοιραζόμαστε το κόστος ή Β) να περιμένουμε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ να εξελίσσουν συστήματα και να μπαίνουμε μετά με FMS για να πετύχουμε μειωμένη τιμή και να ωφεληθούμε από την τεχνολογία των άλλων.
Σε υποσυστήματα βέβαια, θα μπορούσαμε να έχουμε δικές μας αναπτύξεις βλ. Ισραήλ), αλλά αυτό προϋποθέτει: 1) σοβαρή πολιτική βούληση (δεν υπάρχει διαχρονικά στην Ελλάδα) και αντίστοιχο σχεδιασμό από τους στρατιωτικούς (ούτε αυτό πιστεύω υφίσταται) και 2) σοβαρά διπλωματικά ερείσματα στο διεθνή συσχετισμό ώστε οι “προστάτες” της χώρας – που μας πουλάνε και τα όπλα – να μην αντιδράσουν (ο νοών νοείτω…)

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago
Reply to  George

Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι από τα πιο δύσκολα οπλικά συστήματα στην σχεδίαση και κατασκευή. Απαιτούν πάρα πολύ αναπτυγμένη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας γιατί χρησιμοποιούν πολύ εξελιγμένα υλικά στην κατασκευή τους και πρέπει να επιτελούν πολλές λειτουργίες υπό πάρα πολύ δύσκολες και βίαιες συνθήκες, ενώ πρέπει να επιτυγχάνουν ασύλληπτα επίπεδα αξιοπιστίας. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι ότι η τεχνογνωσία αυτή χτίζεται λιθαράκι-λιθαράκι και παίρνει δεκαετίες να συσσωρευτεί, το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι ελάχιστες οικονομίες παγκοσμίως είχαν διαχρονικά τη δυνατότητα να ρίχνουν λεφτά στο αχόρταγο τέρας που λέγεται “ανάπτυξη μαχητικών”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ισραήλ, που προσπάθησε μια φορά κι έναν καιρό να σχεδιάσει δικό του μαχητικό πολλαπλών ρόλων, το IAI Lavi. Έχουν πανίσχυρη βιομηχανοποιημένη οικονομία, $ δισ. σε βοήθεια από ΗΠΑ καθώς και παροχή βοήθειας από αμερικάνικες αμυντικές εταιρείες, και παρόλα αυτά αναγκάστηκαν να το ακυρώσουν γιατί τους ήταν πολύ δύσκολο, και δεν ήταν πολύ καλύτερο του F-16. Ακόμα και σήμερα, χώρες όπως η Σουηδία αναγκάζονται για διάφορους λόγους να προμηθεύονται ορισμένα κομμάτια από άλλες χώρες, πχ ο κινητήρας στο Gripen είναι μια έκδοση αμερικάνικου κινητήρα.

Geo
Geo
2 years ago
Reply to  George

All of the above.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
2 years ago
Reply to  George

Πολύ καλά κάνετε και δεν συστέλλεστε να ρωτήσετε. Σας τιμά η ειλικρίνεια σας, άλλοι εκφέρουν με οίηση γνώμη για πράγματα που δεν γνωρίζουν. Η σχεδίαση και ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους είναι ίσως το πιο απαιτητικό επιστημονικό και τεχνολογικό εγχείρημα, η ανάπτυξη της αναγκαίας τεχνογνωσίας από το μηδέν απαιτεί τεραστίους πόρους (δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ) και δεκαετίες επίμονης εξέλιξης, σε χώρες με τεράστιο επιστημονικό δυναμικό (πολυτεχνεία/ερευνητικά κέντρα/εταιρίες). Η σχεδίαση του σκάφους είναι ήδη μεγάλη πρόκληση λόγω συγκρουομένων απαιτήσεων (χαμηλή οπισθέλκουσα για υψηλή ταχύτητα και διηχητική επιτάχυνση, υψηλή απόδοση σε ελιγμούς και σε χαμηλές ταχύτητες, μικρή κατά το δυνατόν ταχύτητα απογείωσης/προσγείωσης κλπ), και το χειρότερο είναι ότι για την επίτευξη αξιοπρεπών επιδόσεων (ταχύτητας, ελιγμών, ακτίνας δράσεως, μεταφοράς οπλικού φορτίου) απαιτούνται ελαφρά υλικά, που απαιτούν υψηλότατη μεταλλουργία (ανάπτυξη ιδιαιτέρων κραμάτων αλουμινίου ή συνθετικών υλικών για τις επικαλύψεις, μερών από τιτάνιο ή χάλυβα υψηλότατης αντοχής για στοιχεία υψηλής καταπόνησης). Ακόμη χειρότερο είναι το θέμα των κινητήρων: Ικανότητα εξέλιξης ανταγωνιστικών κινητήρων (μικρού βάρους, μεγάλης ώσης, μικρής κατανάλωσης, αν δεν συντρέχουν όλα αυτά το αεροπλάνο πρέπει να κουβαλά πολλούς τόνους καύσιμο, εις βάρος της ευελιξίας, της εμβέλειας και του φορτίου) έχουν παγκοσμίως μόνο οι Pratt&Whitney και General Electric στις ΗΠΑ, η Rolls-Royce στην Αγγλία, η SNECMA στη Γαλλία, τα σχεδιαστικά γραφεία Lyulka & Khatchaturov στη Ρωσία (το δεύτερο οριακά πλέον …), άντε και η ΜΤU στη Γερμανία. Οι τεχνικές ψηφιακού ελέγχου των συνθηκών καύσεως αφενός και τα εξαιρετικής απόδοσης και αντοχής (σε θραύση, αλλά και στην απώλεια στήριξης) πτερύγια των συμπιεστών (υψηλότατη μεταλλουργία, συνήθως μονοκρυσταλλικής πλέον μοριακής δομής) είναι προνόμιο μόνο των ελαχίστων παραπάνω εταιριών (και όχι όλων). Για ραντάρ και πυραύλους ας μη μιλήσουμε. Τα F-16 της Τουρκίας ήταν γραμμή ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ, ίσως και παραγωγής κάποιων μερών, δεν ήταν σχέδιο της ΤΑΙ, ούτε είχε ποτέ τη σχετική τεχνογνωσία. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο με το F-35.
Πλέον οι ΗΠΑ έφθασαν στα όρια τους με τις δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και εξέλιξης στην περίπτωση του F-35, η Ρωσία αδυνατεί να εξελίξει το ΠΑΚ-ΦΑ (Su-57) χωρίς τη συμμετοχή της ΙΝδίας ως χρηματοδότη και πρώτου πελάτη στο πρόγραμμα, το Ραφάλ είναι προφανέστατα το τελευταίο αμιγώς γαλλικό αεροπλάνο, και το EF Typhoon, με συμμετοχή τεσσάρων εθνών, πήρε ένα τέταρτο του αιώνα από το πρώτο πρωτόλειο πρωτότυπο (ΕΑΡ) ως την ένταξη σε υπηρεσία, και θα είναι επίσης το τελευταίο αεροπλάνο που δεν εμπλέκει τουλάχιστον όλη την Ευρώπη.
Το πολύ ένα στροβιλοελικοφόρο εκπαιδευτικό να μπορεί να εξελίξει μια χώρα σαν την Ελλάδα, αλλά αν και αυτό δεν εξαχθεί μαζικά η επένδυση δεν θα αποσβεσθεί ποτέ …
Γενικά, επειδή το (αστρονομικό, κατά τα ανωτέρω) κόστος έρευνας και ανάπτυξης είναι δεδομένο και ανελαστικό, όταν δεν επιμερίζεται σε πάρα πολλά (κατά το δυνατόν τετραψήφιο αριθμό) αεροσκάφη, τότε έκαστο αεροσκάφος είναι απρόσιτα ακριβό. Αυτός είναι ο λόγος που το F/A-18E/F Super Hornet είναι πολύ φθηνότερο των Ραφάλ και Ταϊφούν (πάνω κάτω ίδιας κλάσης μεγέθους, επίσης δικινητήρια): Είναι απλή μετεξέλιξη του κλασικού Χόρνετ, με ελάχιστο κόστος εξέλιξης, και οι δύο γενιές μαζί (Χόρνετ και Σούπερ) αριθμούν πάνω από 2500 κομμάτια, δηλαδή πάρα πολλές φορές περισσότερα της παραγωγής των άλλων δύο.

Spyros
Σπύρος
2 years ago

Δεν νομίζω πως υπάρχει ρεαλιστικό σενάριο, με πολιτικές ή άλλες προεκτάσεις, που να βάζει στα… «δόντια» μας μαχητικά κατηγορίας F15SE, Typhoon, μη πω και F/A-18E/F. Θα έβαζα και το Rafale στη λίστα αλλά αυτό, ίσως λόγω… Ευρωπαϊκού πνεύματος συνεργασίας και συναδελφικότητας (μη γελάτε οι της γαλαρίας) να έχει μια ελπίδα, τρόπον τινά.
Σαν μαχητικό προφανώς είναι απο τα κορυφαία, αλλά θεωρώ πως το Rafale, αν και κινηματικά ένα σκαλί κάτω, είναι συνολικά καλύτερο ως μαχητικό πολλαπλών ρόλων, και ικανό να χρησιμοποιήσει μέσες-άκρες τα ίδια όπλα (A2G) με το Typhoon, και όσα Α2Α έχουμε για τα Mirage (και δεν θα έχουν λήξει ως τότε).

ΚΚ
ΚΚ
2 years ago

Εφόσον κοστίζουν πολυ σαν αγορα & συντήρηση δεν αποτελούν συνολικά καλη επιλογή …για να τα αγοράσει κανει αρχικά οπως η Ελλαδα. Για τις αραβικές χώρες δεν υπαρχει προβλημα.
Ομως, σαν ευρωπαϊκό μαχητικό συνολικά θα ηταν ενδιαφερον λυση για την Ελλαδα με τις εξεις προϋποθέσεις:
1ον Προσφορά ενος ικανοποιητικού αριθμού απο την ΕΕ παλιών αεροπλάνων κυριως αλλα και μερικών νέων ωστε να δημιουργήσουμε αρχικά καποιες μοίρες με 40-60 αεροπλάνα..στα πλαίσια της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Εμεις θα αναλάβουμε ως υποχρέωση να βάζουμε πιλότους και καποια βασικα αναλώσιμα.
2ον Την πιθανή αγορα και απο μεριά μας κάποιων νέων επιπλεον.
3ον πιθανή προσφορά αλλα και αγορα όπλων που δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχεση με γείτονες χώρες.
Το βασικότερο ειναι να καταλάβουμε οτι μόνοι μας δεν μπορούμε πλεον να αντιμετωπίσουμε συνολικά την τουρκική απειλή μελλοντικά & καιρος να οδηγηθούμε να διαπραγματευτούμε και να πιέσουμε για συγκρότηση πιο γρηγορα ευρωπαϊκών δομών άμυνας. Εκει ειναι το κλειδί… αλλα χρειαζεται δουλεια δουλεια δουλεια με στόχο ..ωστε να πειστούν οι υπόλοιπη ευρωπαίοι αλλιως χρειαζεται να δουμε και τους Αμερικανούς σε πιο σοβαρό πλαίσιο με ουσιαστική διαπραγμάτευση και αντάλλαγμα υπέρ των δικών μας εθνικών συμφερόντων. Δεν ειναι ευκολο αλλα αρκετες χώρες το κατάφεραν έχοντας ομως στόχο. Χωρις στόχο δεν γινεται τιποτα και φυσικα πολυ τρέξιμο……

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  ΚΚ

δηλώνω υπέρ της ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά φίλε μου, κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει περίπτωση Ευρωπαίος να σταθεί να φάει σφαίρα για μας…….

the peaceful warrior
the peaceful warrior
2 years ago

Ενα πανακριβο αεροπλανο με το μεγαλυτερο λειτουργικο κοστος αν ωρα μαζι με το f35. Το EF ειναι προιον ενος καταταλαιπωρηνενου ευρωπαικου προγραμματος ( γνωστη η ιστορια με την αποσχιση της Γαλλιας απο το προγραμμα). Μπορει η Τ3 να ειναι η πληρεστερη μεχρι στιγμης εκδοση του προγραμματος αλλα και παλι ειναι πανακριβη. Ενα ΕF κοστιζει γυρω στα 110 εκ$ χωρις τα παρελκομενα(οπλικα συστηματα εξοκοιωτες κλπ). Ενδεικτικα σε αριθμους μια αεροπορια που παρατασσει 100 ΕF η αντιπαλη της με το ιδιο μπατζετ μπορει να αντιπαραταξει 200+ f16 f18 su 35 mig 35 κλπ. Το ακομα χειροτερο ειναι το γεγονος οτι θα καθηλωσει τους πιλοτους μιας αεροποριας στον εξομοιωτη απο το να πετανε στον αερα – το ιδιο προβλημα και με τον κουβα f35. Ηδη η Αυστρια προσπαθει να ξεφορτωθει την Τ1 εκδοση που αγορασε και κατηγορει ανοικτα την κοινοπραξιας του EF για παραποιηση στοιχειων σχετικα με το αεροπλανο και απο κει και περα θα πανε για αλλο ΝΜΑ. Η Γερμανια αρχικα ειχε παραγγελει 180 επεσε τελικα στα 143 και ψιλομουρμουρανε και λενε οτι καλλιτερα να το ειχανε κανει μονοκινητηριο μπας και γλιτωνανε τα λειτουργικα κοστη. Η δε Βρετανια μια απο τα ιδια αν και λογω της απολυτης ικανοποιησης τους απο τις μεχρι τωρα επιδοσεις του κουβα 35 αποφασισανε να παραγγειλουν αλλα 20 και να κοψουνε απο την παραγγελια του κουβα 35 για τα αεροπλανοφορα τους. Οι μονες χωρες στις οποιες εχει γνωρισει εξαγωγικη επιτυχια ειναι οι πλουσιες χωρεσ του κολπου. Η Σαουδικη Αραβια εχει μεικτο στολο f15 και EF. Aν μια οικονομια σαν της Ελλαδας – και μιλαμε και για τις καλες εποχες- ειχε εναν τετοιο στολο τα λειτουργικα κοστη θα ηταν δυσβασταχτα και θα χρεοκοπουσε μια ωρα νωριτερα. Σκεφθειτε να ειχε παρει η Ελλαδα επι κυβερνησης Σημιτη αυτο το κακασχημο αεροπλανο και τωρα με τα μνημονια να επρεπε να το συντηρησουμε. Το χειροτερο θα ηταν οτι θα αχρηστευοταν το πολυτιμοτερο asset της ΠΑ δηλαδη οι πιλοτοι της αφου θα ηταν καθηλωμενο στο εδαφος της περισσοτερη ωρα λογω τπυ δυσβασταχτου κοστους του χωρια του οτι σε πολιτικο επιπεδο απο στηριξη δεν θα κερδιζαμε τιποτα αφου οι Γερμανοι ειναι φιλοι μας τι να κανουμε..χε χε..Συνεπως αν εισαι Σαουδαραβας κροισος και αγοραζεις για πλακα ευρωπαικες ποδοσφαιρικες ομαδες και σκας 200+εκ ευρω για μεταγραφες τυπου Νειμαρ τοτε το EF ειναι ενα καλο παιχνιδακι να το εχεις να το κοιτας διπλα στην συλλογη σου απο Ferrari και Lamborgini.Αν εισαι μια μικρομεσαια Ευρωπαικη χωρα και θελεις να οργανωσεις μια ολοκληρωνμενη αεροπορικη αμυνα με ενα συγκεκριμενο σκεπτικο και μπατζετ τοτε οταν σου ερθει ο τιμοκαταλογος με το EF τοτε απλα πας παρακατω να δεις τι αλλο εχει το μενου.

Chris
cnit
2 years ago

Ως αδαής στα ζητήματα, και με αφορμή το σχόλιο σου για το F-35 επέτρεψε μου να ρωτήσω αν η άποψη ότι ο συνδυασμός υψηλού κόστους πτήσης και πολύωρης συντήρησης ανά ώρας πτήσης είναι ακριβής; Και αυτό ισχύει σε βαθμό που να κάνει την εκπαίδευση των πιλότων / χρησιμοποίηση του σε επιχειρήσεις απαγορευτική;
Πραγματικά μου κάνει εντύπωση να έχει γίνει τόσο τραγικό σφάλμα στο σχεδιασμό ενός αεροσκάφους από μια τόσο έμπειρη πολεμική αεροπορία / βιομηχανία.
Όσο για τα τεχνικα προβλήματα αυτά που είδα σε ένα βίντεο (ομολογουμένως αρκετά παλαιό) ήταν πραγματικά απογοητευτικά. Δεν ξέρω αν εν τω μεταξύ αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση του κόστους κατασκευής και η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της παραγωγής του αεροσκάφους έχουν αντιμετωπισθεί ως ένα μεγάλο σκάνδαλο στις ΗΠΑ.
Αντίστοιχα βέβαια εντυπωσιάζομαι αρνητικά με όσα λες και για το Eurofighter, καθώς με ποιό σκεπτικό σχεδιάστηκαν αεροσκάφη που να μην μπορούν να είναι σύμφωνα με κάποες ελάχιστες προδιαγραφές που να τα κάνουν πραγματικά επιχειρησιακά;
Ζητώ συγνώμη για το άσχετο των ερωτήσεων για το F-35 με το θέμα του άρθρου.

the peaceful warrior
the peaceful warrior
2 years ago
Reply to  cnit

Κατά την άποψη του γραφοντος δύο βασικοί παράμετροι για την βιωσιμότητα μιας αεροπορίας μιας χώρας εν καιρώ πολέμου είναι οι αριθμοί που μπορεί να παρατάξει καθώς και η εμπειρία των πιλότων. Τόσο τα δύο προαναφερθέντα αεροπλάνα αποτυγχάνουν οικτρά σε αυτόν τον τομέα ειδικά για μια χώρα με οικονομικά σαν της Ελλάδας
Όσον αφορά το f35 οι ίδιο οι Αμερικάνοι έχουν ομολογήσει έμμεσα την αποτυχία του με το να αναβαθμίσουν όλα τα f16/18/15 τα οποία υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει. Η stealth τεχνολογία κοστίζει πολύ και είναι ένα ακριβό χόμπι πολλώ δε μάλλον για μια οικονομία σαν της Ελλάδας. Το f22 που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει το f15 είναι πανάκριβο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ομπάμα να ακυρώσει την παραγωγή του. Σαν αντιστάθμισμα και προκειμένου να μείνουν καλυμμένοι οι σύμμαχοι του Ματιού εγένετο το f35 με τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Να υπενθυμίσω ότι το f22 παρότι κορυφαίο αεροσκάφος λόγω του δυσθεώρητο κόστους συντήρησης του έχει ηλεκτρονικά δεκαετίας του 90. Tο f35 εξελίσσεται εδώ και 20 σχεδόν χρόνια με πολλούς συμβιβασμούς μεταξύ κατασκευάστριας εταιρείας και των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να το πάρουν με αποτέλεσμα να έχει εκτιναχθεί το κόστος εξέλιξης του πάνω από 400!!!δις$.Οταν θα είναι πλήρως έτοιμο – ας υποθέσουμε και τώρα γιατί αυτό ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί- οι εξελίξεις στην πυραυλική τεχνολογία και στα ραντάρ και σε άλλους τομείς π.χ.drones .που έρχονται ταχέως τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένο ότι θα το καταστήσουν μια πλήρως αντιμετώπιση απειλή. Όποτε για μια χώρα σαν τη δικιά μας το κύριο ζήτημα δεν θα έπρεπε να είναι το ΝΜΑ μόνο αλλά πρωτίστως με τι τρόπους και τι όπλα μπορούν χώρες με μειωμένη οικονομική δυνατότητα μπορούν να διεξάγουν αποτελεσματική άμυνα. Εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται πολύ ψωμί….

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago

-Avionics integration φημολογούμενα κατώτερη του Rafale,
-Η έμφαση στην αεροπορική υπεροχή έχει και κάποια μειονεκτήματα (τελικά όντως είναι πλέον multirole, ή το βαφτίσαμε έτσι επειδή πετάει 1-2 πυραύλους cruise και παίρνει Paveway και Brimstone;)
-Πιθανότατα κατώτερα ηλεκτρονικά σε σύγκριση με άλλα αεροσκάφη, πχ δεν έχει αναφερθεί τίποτα για δυνατότητα παθητικής στόχευσης μέσω RWR (ALR-94, SPECTRA)
Κατά τα άλλα πάντως δε μπορώ να πω, συμπαθέστατη υποψηφιότητα, με μπόνους ότι δε μας αχρηστεύει το απόθεμα των AMRAAM.

CKfurious
CK
2 years ago

Εδώ ταιριάζει το ακόλουθο
https://www.youtube.com/watch?v=SDswjNRremg
αναμένουμε το ανάλογο άρθρο για ta super etendard
που υποσχεθήκατε στον tsimuha 2

GK_
GK
2 years ago

Σε μεγαλο βαθμο ο αξιοτιμος the peaceful warrior με το σχολιο του της Δεκέμβριος 6, 2017 at 7:43 μμ καλυπτει και την δικη μου αποψη. Απλα θα ηθελα να προσθεσω οτι το EF οσο και τα υπολοιπα του club 3ης-4ης γενιας εξακολουθουν να διατηρουν σαν μειονεκτημα την RCS σε ανωτερα επιπεδα απο το F35.
Με την σειρα του αυτο επιτρεπει στα λεγομενα “Legacy” IADS που βασιζονται σε ενα μειγμα χερσαιων και αεροπορικων δυνατοτητων να διατηρουν την αποτελεσματικοτητα τους. Εαν ειχε αναπτυχτεί μια βαφη αναλογη εκεινης που εχει το F35 και που επιδρα θετικα στην μειωση του RCS, ισως τα συγκεκρημενα αεροσκαφη να ειχαν αποκτησει ενα ανωτερο “charm”. Δυστυχως μεχρι αποδειξεως του αντιθετου αυτο δε συμβαινει στον επιθυμητο βαθμο. Με οτι αυτο συνεπαγεται.
Απο την αλλη η παρουσια ενος IRST σε αυτα, δεν μπορει να θεωρηθει σαν αρκετο για να καλυψει το μειονεκτημα. Και καποιος τοτε πρεπει να αναρωτηθει:
Για ποιο λογο να τα σκασω «χοντρα» σε αυτα τα αεροσκαφη και να μην επιλεξω να αποκτησω το IRST του 1 εκ € και να το φορεσω στον υπαρχοντα στολο μου; θα ξοδεψω πολλα φτηνοτερα χρηματα. Για τον ιδιο λογο, γιατι να μην προσπαθησω να αναπτυξω «εντος» μια βαφη Stealth για να περιορισω το μειονεκτημα;
Ας μην ξεχναμε οτι με το προγραμμα Have Glass το F16 ειδε να βελτιωνεται η RCS.

G...
G
2 years ago

Πολυ ακριβο
Στα θετικα του aesa ηταν οτι δεν υπηρχαν και δεν χρειαζονταν μηχανισμοι κίνησης για την κεραία με οτι συνεπάγεται για την συντήρηση και το κοστος.
Σημερα μαθαινουμε οτι αν εχει ειναι καλυτερα. Αργοτερα θα μαθουμε οτι τελικα δεν ειναι και τοσο καλυτερα απο τα υπαρχοντα συστηματα που εχουν τα φ16 μας (αφου πρωτα τα αγορασουμε ομως)
Οπως γραφονταν και με τον εκσ/μο οτι με 1,5 δις θα αναβαθμιστουν 123 αεροσκαφη για να εχουμε ομοιοτυπια και τελικα με αυτα τα λεφτα θα παμε μονο για 85 και ξεχασαμε τα περι ομοιοτυπιας και οτι θα πεταξουμε τα μπλοκ 30.
Το μαρκετινγκ καλα κρατει

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  G

βασικα το ρανταρ του εφ2000 ειναι αλλαγη της κεραιας στο παλιο αν εχω καταλαβει καλα . οποτε το συστημα των σερβομηχανισμων μενει ως εχει . οποτε μαλλον το πλεονεκτημα αυτο των ρανταρ αυτων δεν ισχυει στο εφ2000 . οσα πλεονεκτηματα και αν δινει το σταθερο των αλλων .

Aias
Αίας
2 years ago

Σχόλιο:
παρά τα αντίθετα σχόλια, ο τυφώνας είναι το μόνο Ευρωπαϊκό μαχητικό που θα δούμε ποτέ στην ΠΑ.
Το ερώτημα είναι αν θα δούμε ποτέ ξανά Ευρωπαϊκό μαχητικό, πιστεύω πως θα δούμε μαχητικό πάντως κάποια στιγμή την επόμενη δεκαετία.
επιμένω πως αυτό είναι το φ35 ή αυτό τουλάχιστον πρέπει να είναι.

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago

το ef2000 σε καθαρη διαμορφωση ΑΑ εχει τις καλυτερες επιδοσεις το καλυτερο ρανταρ πολλη καλο irst δυνατους κινητηρες δυνατοτητα υπερηχητικων ελιγμων και μεχρι 8 πυραυλους ΑΑ (αντιστοιχα των φαντομ) . θεωρω οτι αν υπαρξει το ενδεχομενο να αγορασουμε αεροσκαφος εναεριας υπεροχης για την αντιμετωπισει των φ35 η μονη λυση ειναι το εφ2000 και αυτο γιατι το φ15 ναι μεν ειναι κορυφαιο αλλα σχεδιαστικα ειναι χρονια πισω αντιθετα με το εφ2000 . θα το προτιμουσα σε ενα συνδυασμο 155 φ16 και 40 εφ2000 .

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago

λοιπόν έχουμε και λέμε: 1) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΊΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΕΦ-2000 για πολιτικούς λόγους, καθόσον, α) οι δυνάμεις που το συμπαράγουν (κυρίως Γερμανία-Αγγλία, εκεί αναφέρομαι) διατηρούν αντίθετα με μας συμφέροντα/γεωπολιτικές επιδιώξεις στην περιοχή- ΝΑ Μεσόγειος-Νότια Βαλκάνια και β) η χώρα τελεί υπό την πλήρη (πλήρη κυριολεκτικά) γεωπολιτική κάλυψη των ΗΠΑ και ουδέποτε θα το επιτρέψουν (νομίζω είμαι κατανοητός), 2) και από οικονομοτεχνικής άποψης (αν είχαμε επιλογή) και πάλι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ γιατί το ΕΦ-2000 συνιστά σε σχέση με κάθε άλλο παραγόμενο σήμερα Α/Φ την ύψιστη παραβίαση της σοφής αγγλοσαξονικής αρχής “value for money”, δλδ πολλά λεφτά για πολύ λίγη ανταπόδοση ως προς το αποτέλεσμα…….

AIRMAN
AIRMAN
2 years ago

Μην κουραζομαστε αδικα η λυση είναι απλη, επανέρχονται οι αναβαθμισμένες β61/12 από το Ινσιρλικ στον Αραξο (τα βωλτ στα σελτερ είναι καινουργια) και μας νοικιαζουν 2μοιρες φ35 και 3 Α.Βουρκε για το ναυτικο.

Observer
Member
Observer (@observer)
2 years ago

Μονοκινητήριο και πάλι μονοκινητήριο λόγω κόστους λ/γς. Το ΕF θέλει άπειρες ώρες συντήρησης. Είναι γνωστό ότι υπάρχει δυσκολία να γράψουν ώρες οι πιλότοι τους , λόγω της χαμηλής διαθεσιμοτητας.Από την άλλη ο Σουηδός ήταν χρόνια μπροστά από το Φ-16 και φαντάζομαι ότι και η νέα γενιά επίσης. Δυστυχώς για το κονσόρτιουμ του EF οι έμπειροι Γάλλοι ήταν εκτός.

Μπουρνακης Ευαγγελος
Μπουρνακης Ευαγγελος
2 years ago

να συζητησουμε για ενα αεροσκαφος που ουτε οι κατασκευαστες του δεν το θελουνε ???

Antonis_Loukas
Αντώνης
2 years ago

Υπάρχει κάποια εκτίμηση για τις δυνατότητες του νέου radar του EF για στόχους χαμηλού rcs? To PIRATE, μετά τόσα χρόνια, δεν έχει κάποια αναβάθμιση? Πως συγκρίνεται με το OSF-NG? Υπάρχει κάποιος αντίστοιχος με τον MICA-NG πύραυλος,, για το EF? Ο ASRAAM θα μπορούσε να πει κανείς ότι πλησίαζε τον Mica-IR. Ο MICA-NG, που τοποθετείται από πλευράς επιδόσεων και ποιος ο αντίστοιχος του?

Caspian
Caspian
2 years ago

Αν η επιλογή έπεφτε ανάμεσα σε Rafale και EF, μάλλον θα έπρεπε να επιλεχθεί αυτό που σε βάθος 20ετίας κοστίζει λιγότερο, όπου το συνολικό κόστος ισούται με το κόστος κτήσης συν το κόστος χρήσης. Διότι στο τεχνικό κομμάτι η ζυγαριά ισορροπεί μεταξύ των δύο, κάπου λίγο χάνει το ένα κάπου λίγο κερδίζει το άλλο.
Αν υπάρχει κάτι που σαφώς μπορεί να προσδώσει ένα πλεονέκτημα παραπάνω σε κάποιο, αυτό είναι το στην περίπτωση του EF η δυνατότητα το όποιο αντισταθμιστικό βιομηχανικό έργο να αφορά και projects της Airbus που αφορούν την πολιτική αεροπορία. Κάτι που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποφέρει μία παραγωγική δραστηριότητα του αεροδιαστημικού κλάδου στη χώρα μας με μεσοπρόθεσμη (τουλάχιστον) προοπτική. Και αυτό σε αντίθεση με τα πάσης λογής αντισταθμιστικά στρατιωτικής υφής από τα οποία είδαμε μακροπρόθεσμα χειροπιαστά οφέλη μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που αποτέλεσαν τις εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα, καθώς έχουμε αποδείξει κατ’επανάληψη ότι το σπορ δεν το κατέχουμε (κυρίως από οργανωτικής απόψεως).

desperadonik
desperado nik
2 years ago

αν οι γερμανοι εταιροι ηταν λιγο πιο εξυπνοι απ’οτι καταπιεστικοι, θα ‘προσεφεραν’ απο μονοι τους πλεοναζοντα γερμανικα tranche 1 στην Ελλαδα με την προυποθεση εκσυγχρονισμου σε επιπεδο -3 ή -4. ετσι και θα ξεφορτωνονταν αεροπλανα και θα εβαζαν μερικες εκατονταδες ευρω στην τσεπη και θα επιτελουσαν το εταιρικο-ηγετικο τους καθηκον προς τον φτωχο και σκληρα δοκιμαζομενο ακριτα της ενωσης. αυτη θα ηταν σημερα πιστευω και η μονη περιπτωση να δουμε τα EF-2000 με ελληνικα εθνοσημα. φυσικα σε αυτη τη περιπτωση κανεις δεν θα αντιδρουσε με ‘φτηνες’ δικαιολογιες του τυπου ‘ειναι ακριβα στην χρηση και δεν προσφερουν περισσοτερα απο τα φτινοτερα και πιο αξιοπιστα viper’ ή κατι τετοια φαιδρα. θα υποδεχονταν ολοι με θερμη την ουρανοκατεβατη βοηθεια του uber alles προστατη. και δεν μιλαω για τους σχολιαστες του internet αλλα για πολιτικους, στρατιωτικους και εντεταλμενους δημοσιογραφους. επειδη ομως οι γερμαναραδες ειναι ακαμπτοι και κοντοφθαλμοι δεν νομιζω να φορτωθουμε ενα εξαιρετικων δυνατοτητων αλλα αχορταγο δεινοσαυρο. επειδη το Αιγαιο ειναι ενας μικρος χωρος θεωρω πως η λυση στην αντιμετωπιση των F-35 ειναι η εγκαιρη προειδοποιηση και ενα μαχητικο με supercruise, aesa, irst και meteor το οποιο αφου απογειωθει ταχυστα θα καταναλωσει την αποσταση μεχρι την κατευθυνση της απειλης οσο πιο γρηγορα και ψυχρα (χωρις μεγαλο θερμικο ιχνος) γινεται ωστε να φερει σε παραμετρους βολης τα F-35. δλδ να ερθει οσο γινεται πιο γρηγορα κοντα τους ή πισω τους για να μπορει να τα εγκλωβισει και να τα καταρριψει πριν το κανουν αυτα ή πριν ολοκληρωσουν την αποστολη τους και αδειασουν τις βομβες τους. και φυσικα σε αριθμους που τα επιζωντα απο τους amraam των F-35 θα συνεχισουν να αποτελουν απειλη για αυτα. επισης θα πρεπει να ειναι ευελικτο και να μπορει να αντιμετωπισει τα 200 F-16 που θα πλαισιωνουν και ακολουθουν τα F-35 με αντοχη στην εντονη ηλεκτρομαγνιτικη καταιγιδα που θα επικρατει. αν αυτο μπορει να το κανει καποιο μαχητικο χαμηλοτερου κοστους καλως, αν ομως το ευρωμαχητικο αποδειξει πως ειναι το καλυτερο εργαλειο για αυτη τη δουλεια, τοτε το κοστος χρησης και κτησης παει σε δευτερη μοιρα. αυτο ειναι το κοστος της αποτροπης που θα πρεπει να πληρωθει ετσι κι αλλιως.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
2 years ago
Reply to  desperado nik

Πολύ ωραία το έθεσες.
Με προβληματίζει η ροή ανταλλακτικών που πάντα τα ευρωπαϊκά συστήματα χωλαίνουν λόγω logistics στο οποίο είναι κορυφαίοι οι αμερικάνοι…

Nicos
Nicos
2 years ago

Μια ταπεινή αναφορά για την διευκόλυνση της συζήτησις..
Σύμβουλος της Eurofighter GmbH δήλωσε κατηγορηματικά πως το Typhoon θα μπορεί να ανιχνεύσει και να ιχνηλατήσει το F-35 από κατευθύνσεις πλευρικά του ρύγχους, πέραν της ζώνης εμπλοκής των ΑΑΜ μακράς ακτίνας. Παράλληλα η δικτύωση και ο συγκερασμός αισθητήρων των Eurofighter θα εξασφαλίζει μόνιμη επίγνωση κατάστασης για ολόκληρη την περιοχή, επιτρέποντας την εκτέλεση βολών από την προαναφερόμενη απόσταση.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Nicos

και συ τώρα το πίστεψες;

karatasiospa
karatasiospa
2 years ago

Αυτο που χρειαζομαστε αμμεσα ειναι η αντικατασταση των mirage 2000 egm/bgm. To μονο αεροπλανο που μπορει να τα αντικαταστησει ( για να μπορει να φερει και τους scalp-eg το μονο στρατηγικο οπλο που εχουμε) ειναι το rafale. Συν το reduced radar signature ειναι απαραιτητο να αποκτησουμε μια μοιρα απο αυτα. Το typhoon δεν μας προσφερει τιποτα.

Giorgos
Giorgos (@giorgos)
2 years ago

Δεδομενου οτι το F-35 πρεπει να αποκτηθει για να εχουμε εικονα του τυπου και να ναπτυξουμε τροπους αντιμετοπισης, νομιζω οτι δεν χωραει αλλο μαχητικο στο οπλοστασιο.
Ιδανικο θα ηταν να αποκτουσαμε μια μοιρα (ναι, μια) F-35 αμεσα, με παραλληλη πωληση των block30, και προοπτικη για +40 οταν γερασουν τα block50 , +40 οταν γερασουν τα block52+. 100 συνολο απο εναν τυπο (αντικαθιστα 155 κομματια, και ειναι σωστο αν σκεφτεουμε οτι το 35 ειναι πιο αποτελεσματικο.
Παραλληλα αγορα 24 κομματια Rafale για να αποσυρουμε τα 2000EGM και αλλα τοσα οταν τα -5 ειναι ετοιμα για αποσυρση. Συνολο 48.
Τελικη διαμορφωση ΠΑ 2020-2025: 4 τυποι για μεταβαση, 123+20 απο θειο Σαμ και 24+25 απο Γαλλια
Τελικη διαμορφωση ΠΑ 2040: 100 F-35 + 48 Rafale
Μικρη αεροπορια αλλα 100% μαχιμη.
Κοστος επενδυσης 3 δις για τα 35ρια συν τα οπλα τους, 4δις για τους Γαλλους συν τα οπλα, 10 συνολο με τα Βαιπερ.
Με αποπληρωμη 10 ετων ειναι 1 δισ το χρονο.
Μετα ξυπνησα, οπως παντα….
Σας ευχαριστουμε θερμα που μασ αφηνετε να κανουμε ονειρα με αυτα τα αρθρα!

komninos79
Πάρης
2 years ago
Reply to  Giorgos

Μου θυμίζεις έναν συμφοιτητή που είχα και ενδιαφερόνταν να αγοράσει αυτοκίνητο. Στην αρχή κοιτούσε την Mercedes SLK, μετά το AUDI TT και τελικά μετά από πολύ περίσκεψη αποφάσισε να αγοράσει το VW SCIROCCO, για να μην ξεφύγει στο κόστος αλλά να έχει ένα εξίσου καλό αμάξι. Τελικά, όταν είδαμε το καινούριο του αμάξι ήταν ένα SEAT IBIZA 1.4….

Giorgos
Giorgos (@giorgos)
2 years ago
Reply to  Πάρης

Αγαπητε το εγραψα και μονος μου…και μετα ξυπνησα! Ευχαριστησα και την Πτηση για την ευκαιρια…Θα χαρω πολυ οταν παρουμε τακακια για τα 2000-5….
Μιας και εκατσα να σου απαντησω, ας πω και για τη γιουρο-φολλα:
Προ αμνημονευτων ετων και βαλε, μου ειπε ο αρχηγος ΑΤΑ: “αγορι μου, αν τα παρουμε θα πληρωνουν και τα δισεγγονα μας”. Τα ειπε ολα ο μαυρος…

komninos79
Πάρης
2 years ago
Reply to  Giorgos

Δεν διαφωνώ με αυτό που σου είπε ο αρχηγός ΑΤΑ και επαυξάνω. Διαφωνώ όμως με τον χαρακτηρισμό σου “γιουρο-φόλα”. Πρόκεται για ένα εξαιρετικό αεροσκάφος, για το οποίο όσες δυνάμεις το χρησιμοποιούν μόνο κάλες εντυπώσεις έχουν. Και η μοναδική ένσταση που υπάρχει – από όσους υπάρχει – , είναι για το κόστους συντήρησής του και μόνο. Αν δεν είμασταν η πτωχευμένη Ελλάδα και είχαμε φράγκα, και αν δεν είχαμε 150 F-16 τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν σε Viper, το Typhoon θα ήταν μια εξαιρετική λύση.

Giorgos
Giorgos (@giorgos)
2 years ago
Reply to  Πάρης

Εχεις δικιο, ειναι καταπληκτικο α/φος. Ο λογος που το ειπα φολλα ειναι η τιμη, τοσο αποκτησης οσο και χρησης. Ειχα γραψει πιο παλια οτι πολλες χωρες (Γερμανια, Αγγλια, Ιταλια, μπορει και Ισπανια) θα κανουν ενα μιγμα EF2000 & F-35….κατι θα ξερουν…
Μαλλον πρεπει να ειναι σκυλι σε αποστολες ΑΑ και οσο περναει ο καιρος το στολιζουν και με οπλα ΑΕ. Αλλα οπως λενε εδω και τα παιδια, στην τελικη ειναι μονο η Αγγλοι που το παλευουν με τον εκσυγχρονισμο του, οι αλλοι εχουν πεταξει λευκη σημαια. Να το παρεις λοιπον να το κανεις τι? Και παλι εδω μεσα, αφου το εχουμε αναλυσει οσο δεν παει, καποια στιγμη ακομα και σε προσωπικο επιπεδο οι συντακτες μου εγραψαν οτι το μεγα προβλημα του ειναι η πολυεθνικοτητα του συστηματος. 4 κεφαλια για να παρεις αποφαση αν θα βαλεις AESA η οχι, αν θα αλλαξεις τακακια…ειναι μπρερδεμα το ριμαδι…
Ο λογος που στηριζω το Rafale ειναι βασικα πολιτικος, οχι τοσο για τα υπαρχοντα οπλα. Εχουμε μια βαση με τους Γαλλους, παιζουν πολυ στο ναυτικο, πολυ ομως, και ειναι οσο πιο Ευρωπη γινεται. Αν πουμε οτι τα δυο α/φοι ειναι 90% ισαξια δεν βλεπω κανενα λογο να παρουμε typhoon. Επιμενω στην αγορα F-35, εστω και 4 κομματια που λεει ο λογος. Δεν θα παρουμε στοιχεια απο κανεναν…θα ηταν εγκλημα αν καποιος “συμμαχος” το εκανε.

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago
Reply to  Giorgos

το φ35 το παιρνουν γιατι το ενα σχεδιαστηκε καθαρα για λογους κρουσης και το αλλο καθαρα για λογους εναεριας υπεροχης . αν γυριζε ο χρονος πισω θα ακολουθουσαν την συνταγη των γαλλων που εκαναν ενα αεροπλανο πολλαπλων ρολων . τωρα προσπαθουν να κανουν το ef2000 ενα αεροσκαφος πολλαπλων ρολων αλλα σου λεει γιατι να το κανω αφου μπορω να παρω το φ35 και να βοηθησει το εφ2000 .

komninos79
Πάρης
2 years ago
Reply to  Giorgos

Συμφωνώ σε αυτά που λες για το Typhoon. Αν και ούτε το Rafale θα είχε ουσία για την Ελλάδα. Από την στιγμή που έχεις 150 F-16 από τα οποία εκσυχρονίζεις μόνο 85 λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν έχει καμιά ουσία να πάρεις νέο αεροσκάφος σε ίδιο επίπεδο με τα F-16V (όπως το Rafale). Καθώς αν είχες κονδύλια, πολύ απλά θα εκσυχρόνιζες και τα 150 F-16 ή τουλάχιστον τα 123 όπως πρότειναν οι Αμερικανοί. Το μόνο που έχει ουσία για την Ελλάδα είναι ο εκσυχρονισμός όσο το δυνατόν περισσοτέρων F-16 σε επίπεδο Viper και η αγορά 1-2 μοιρών F-35, όταν θα αποκτήσουμε την οικονομική δυνατότητα. Όλα τα άλλα είναι λόγια…

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  Πάρης

δηλαδή δεν γλύτωσε από γερμανικό αυτοκίνητο………..όλα αυτά γερμανικά είναι (περαστικά)

PROMAXOS1
ΠΡΟΜΑΧΟΣ
2 years ago
Reply to  Giorgos

100 F35 κοστίζουν 20-25 δις $. 48 Rafale κοστίζουν 10-15 δις €.

Georgios75
Χατζησταματης Γεωργιος
2 years ago

Είχα διαβάσει πριν αρκετό καιρό σε ένα άρθρο ,ότι η Luftwaffe δεν είναι και πολύ ευχαριστημένη με τα EF-2000,όσον αφορά το κόστος συντήρησης……Παρ’όλα αυτά ,είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη που πετάνε σήμερα

NikolakiEfentis
Νικολάκη Εφέντης
2 years ago

Καλημέρα.
Εξαιρετικό και σε πολλά σημεία κορυφαίο, το ΕF-2000 σε επιδόσεις. Εξαιρετικό και το ραντάρ AESA E-SCAN το οποίο ευνοείται και από το μεγαλύτερο ρύγχος (μεγαλύτερη κεραία) σε σχέση με άλλα α/φη όπως το Rafale. Όμως αν στο πολύ υψηλό αρχικό κόστος προσθέσουμε το πολύ υψηλό κόστος O&M, αλλά και το γεγονός ότι το εν λόγω ραντάρ δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί σε περισσότερες από μερικές δεκάδες μονάδες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υποστήριξη του, τότε το σενάριο είναι πολύ «χλωμό»…
Με την ευκαιρία του άρθρου εγώ θα ήθελα να επισημάνω 2 θέματα:
-Ένα μη Αμερικανικό/Ευρωπαϊκό μαχητικό, με μη Αμερικανικά όπλα, θα ήταν σημαντικό να είναι ενταγμένο στην ΠΑ, καθώς σε ορισμένα σενάρια συγκρούσεων, πρωτίστως στην Κύπρο, μειώνει τις πιθανότητες εμπάργκο από τον Θείο Σαμ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ΕΔ. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να αγνοούμε κι αυτή την παράμετρο. Θα μου πείτε βέβαια για το κόστος μιας τέτοιας λύσης – δεν έχω απόλυτη απάντηση σ’ αυτό.
-Βλέποντας τον Meteor και τους Brimistone ανά τριάδες στη φωτο του ΕF-2000 (το εν λόγω α/φος δύναται να μεταφέρει πολύ μεγάλο αριθμό από τους τελαυταίους), σκέφτομαι πόσο μεγάλη ισχύ πυρός θα έδιναν στα F-16V της ΠΑ αυτά τα όπλα, αν ολοκληρώνονταν στο α/φος- π.χ. φόρτος με 2 Meteor και τουλάχιστον 12 Brimestone Dual Mode. Φανταστείτε 10 με 20 F-16V να επιτίθενται εναντίον εχθρικών ΕΜΑ στον Έβρο ή αποβατικού κύματος στα νησιά με μαζική εξαπόλυση των Brimestone…
Μπορεί το F-16V να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τον Meteor όπως ένα EF-2000, αλλά θα ήταν ευχής έργο να ολοκληρωνόταν σ’ αυτό μαζί με τον Brimestone Dual Mode και με δεδομένο πως θα τον είχαμε μόνο εμείς (λόγω του ραντάρ που δεν διαθέτουν οι Τούρκοι). Αναμένουμε το μελλοντικό άρθρο της Π&Δ για τα όπλα του F-16V με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

Mich
Mich (@mich)
2 years ago

Δεν ξέρω αν περισσεύουν F16 και για αντιαρματικό ρόλο, αλλά οι Brimstone μια χαρά φοριούνται και στα Apache !

Paliouras
Πάλιουρας
2 years ago

Δειχνει -στα χαρτια- εκπληκτικο μαχητικο, με τα χαρακτηριστικα που θα μας βοηθησαν στο δικο μας πλαισιο…(Αιγαιο, ΑΟΖ)…ομως…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για τα δοντια μας.
Ακομα και η μετα-μνημονιακη Ελλαδα, δεν μπορει να τα “σηκωσει” οικονομικα, ουτε σαν μεταχειρισμενα…
Μακαρι να μπορουσαμε να τα εχουμε στο οπλοστασιο.
Η Ελλαδα θα βολευτει με τα πιο φθηνα στη χρηση Μιραζ, F-16, και ισως FA-18 E/F ή Grippen (αν και δυσκολο).

vtheofilis
Active Member
vtheofilis (@vtheofilis)
2 years ago

Πέραν των SCALP-EG, το EF-2000 μπορεί να μεταφέρει τα υπόλοιπα πυρομαχικά των Mirage 2000 και 2000-5; Μιλάω κυρίως για τους Exocet και τους MICA.
Τι ικανότητες για επιχειρήσεις πάνω από την Κύπρο έχει το EF2000; Μπορεί πχ να παρέχει εναέρια υπεροχή και ή και δυνατότητα προσβολής τυχόν επίγειας δύναμης;

Em.Ti
Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago
Reply to  vtheofilis

Κανέναν εκ των Exocet ή MICA.

vtheofilis
Active Member
vtheofilis (@vtheofilis)
2 years ago
Reply to  Em.Ti

Οπότε έχουμε να κάνουμε με ένα μαχητικό που δεν μας προσφέρει τις δυνατότητες “ειδικής” κρούσης των Mirage 2000 χωρίς να αγοράσουμε επιπλέον όπλα. Εκτός ίσως αν έχουμε πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα του, και τα πιστοποιήσουμε μόνοι μας.
Το ερώτημα είναι λοιπόν, θα αποκτήσουμε τέτοιου επιπέδου πρόσβαση στα εκσυχρονισμένα F-16, ποια από τα “υποψήφια” αεροσκάφη μας παρέχουν τέτοιου είδους πρόσβαση, και αν μας παρέχουν, με τι αντίτιμο;

Em.Ti
Member
Em.Ti (@em-ti)
2 years ago
Reply to  vtheofilis

Αν εννοείτε με τον όρο “ειδική κρούση” τη ναυτική κρούση με Exocet, τότε τα Rafale είναι τα μόνα που μπορούν να το κάνουν με τα όπλα που έχουμε ήδη στο οπλοστάσιό μας. Τα οποία όμως λήγουν κάποια στιγμή, άρα ίσως και να μην έχει νόημα να το σκεφτόμαστε έτσι.
Από την άλλη όμως, πρέπει να σκεφτούμε την υπόθεση ότι η παραγωγός χώρα του όπλου δεν το αποδεσμεύει για εξαγωγή, όπως π.χ. μπορεί να κάνουν οι Η.Π.Α για τον AGM-84. Έτσι, α/φη που έχουν όπλα από εναλλακτικές πηγές γίνονται αυτομάτως ελκυστικότερα.
Σε αυτή την περίπτωση τα ευρωπαϊκά μαχητικά είναι εξαιρετικές λύσεις, γιατί τα περισσότερα (EF2000 & JAS-39) μπορούν να φέρουν και αμερικάνικα και ευρωπαϊκά όπλα και άρα ο τελικός χρήστης έχει να επιλέξει από μια ευρεία γκάμα.
Η πιστοποίηση ενός όπλου σε ένα α/φος είναι μια κοστοβόρα διαδικασία, η οποία προφανώς ποικίλλει με το είδος του όπλου, την προέλευση του όπλου και του α/φους φορέα κλπ. Δεν είναι κάτι πολύ απλό πάντως και χρειάζεται, όπως πολύ σωστά είπατε, πρόσβαση σε ευαίσθητα κομμάτια του λογισμικού, τα οποία αντίστοιχα πρέπει να πληρώσει αρκετά ο τελικός χρήστης για να αποκτήσει.

vtheofilis
Active Member
vtheofilis (@vtheofilis)
2 years ago
Reply to  Em.Ti

Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που αμελούσε, ή δεν μπορούσε να εξασφαλίσει όποιος αγόραζε οπλικά συστήματα τόσα χρόνια.
Κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε εξ’ αρχής μαχητικό πολλαπλών ρόλων που να μπορεί να σταθεί στο σημερινό πεδίο μάχης. Ας φροντίσουμε όμως, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτοδύναμη συντήρηση (αναλώσιμα και ανταλλακτικά που αλλάζονται συχνά), εφοδιασμό με όπλα AA (έχουμε ανάμιξη στον IRIS-T, καλό είναι να χωθούμε και σε κάνα Meteor ή MICA) και να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής όπλων AE, έστω και κυρίως τακτικών. Παράγουμε ήδη βόμβες σειράς Mk80, δεν μας δίνουν άδεια για GBUs οι ΗΠΑ;

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ
ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ
2 years ago

Σκέψη…… Με 150 εκατομμύρια ανά έτος……. τι αγοράζω;;;;; Μάλλον κάνα KFIR block 60…για να καταφέρω να δημιουργηθεί μια μοίρα σε 3 έως 4 χρόνια. Καλά τα όνειρα για eurofigther, RAFALE και GRIPEN, αλλά σε δελταπτερυγο μόνο το KFIR είναι για τις τσέπες μας…..

KostisM
Κωστής Μ
2 years ago

Τα κριτήρια που μπαίνουν στην απόφαση για την αγορά ενός κορυφαίου οπλικού συστήματος όπως τα μαχητικά jet είναι α) πολιτικά β) οικονομικά και γ) επιχειρησιακά. Ενώ λοιπόν για το γ) μπορεί κάποιος να βρει πολλά για να υποστηρίξει την αγορά του Typhoon , στα α) και β) οι λόγοι είναι απαγορευτικοί. Εδώ και τώρα που με δυσκολία και αρκετά μεγάλη μηντιακή προετοιμασία της κοινής γνώμης προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό των viper, ποιος θα βγει να πει και να πείσει τους Έλληνες να δαπανήσουν ένα τεράστιο ποσό για να αγοράσει κάτι από τους Γερμανούς και τους Άγγλους ; Με τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια ΚΑΝΕΝΑΣ. Έστω και αν θεωρήσουμε ότι κάναμε μόνο εμείς λάθος. Έστω και αν είχαν αρχίσει ήδη τα ντουπου-ντουπου (κατά τον αθάνατο Λάμπρο Κωνσταντάρα) από τα γεωτρύπανα της Exxon στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Lefteris
Noble Member
Lefteris (@lefteris)
2 years ago

Πραγματικά είμαι εντυπωσιασμένος για το επίπεδο όσων σχολιάσαν ως τώρα! Στο σύνολο τους με κάλυψαν πλήρως.
Κι όσο και να προσπαθώ, μέσα στο μυαλό μου υπάρχουν λύσεις στην εξίσωση κόστος/αντιμετώπιση F35 οι οποίες αποκλείονται για λόγους γεωπολιτικούς.
Αυτό που βλέπω, νιώθω, είναι πως με την τρέχουσα κατάσταση οδεύουμε σε μια πολεμική αεροπορία μεταχειρισμένων/αναβαθμισμένων.
Μας γράψατε στο άρθρο πως τα Block 30 και τα EGM θα αποσυρθούν, ενώ μας είχατε ενημερώσει πως θα γίνονταν ταξίδι στην Γαλλία για τα Mirage, οπότε που καταλήξαμε;
Θα έχουμε ένα στόλο γύρω από τον αριθμό 150 σε μια 10ετια ;
Μάλλον θα αγοράσουμε κι άλλα Viper και θα χειροκροτούμε.
Σα ( ;;; ) να υπάρχει μεθόδευση για αυτό, να φύγουν οπωσδήποτε τα Mirage (βλέπε MICA / Scalp/ Exocet) και ο μειωμένος στόλος της ΠΑ να ισοσκελίζει το όποιο ποιοτικό πλεονέκτημα θα αποκτήσουμε με την αναβάθμιση του.
Γενικότερα βλέπω μια τέτοια μεθοδικότητα και στο ναυτικό μας.
Αναβαθμίσεις, μεταχειρισμένα, μείωση αριθμών, ομοιογενοποίηση ώστε ο σχεδιασμός των αμυντικών/επιθετικών τακτικών μας να είναι πλέον και προβλέψιμος, και αντιμετωπίσιμος.

kafes_filtrou
kafes_filtrou
2 years ago
Reply to  Lefteris

φιλε δεν υπαρχει φραγκο δυστυχως, θα πρεπει να νιωθουμε τυχεροι για αυτα τα λιγα που γινονται 🙁

kafes_filtrou
kafes_filtrou
2 years ago

παιδια εκτος απο αυτα ξερεται τιποτα για το x-2 mitsubishi? πεζει να το εξαγουν και να το σκεφτουμε σαν υποψυφιο?

Lefteris
Noble Member
Lefteris (@lefteris)
2 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Πρακτικά πιο εύκολα παίρνεις Su57 παρά Χ-2. Επίδειξη τεχνολογίας είναι, εννοείται αν θέλαν οι Ιάπωνες το κάναν παραγωγή, αλλά επέλεξαν το F35 απ ότι γνωρίζω.

Lefteris
Noble Member
Lefteris (@lefteris)
2 years ago
Reply to  kafes_filtrou

Είναι μαχητικό επίδειξης τεχνολογίας. Αν ήθελαν φυσικά οι Ιάπωνες, το έβαζαν σε παραγωγή αλλά προτίμησαν (ή τους επέβαλαν να προτιμήσουν) το F35. Πιο ρεαλιστικό είναι να αγοράσεις su57 (να απογειώνονται 2 μοίρες από Κρήτη φορτωμένα brahmos, KS-172S-1, K-77M / T … ας είναι και Su 35 ).
Ξαναδιαβάζοντας και τα 2 προηγούμενα θέματα (Rafale, Grippen) διαπίστωσα πως είμαστε τόσο επηρεασμένοι από την κρίση που βιώνουμε και κάνουμε συζητήσεις σα να έχουμε κόντρα με Buggati Veyron και σκεφτόμαστε να στείλουμε Toyota Hybrid “γιατί είναι οικονομικό, αξιόπιστο, άνετο και δεν θα κάψει βενζίνη”.
Χίλια συγνώμη, δεν θέλω να χαλάσω το όμορφο κλίμα της συζήτησης, με έπιασε λίγο απογοήτευση από την ελληνική πραγματικότητα και είπα να ευθυμήσουμε.

kafes_filtrou
kafes_filtrou
2 years ago
Reply to  Lefteris

φιλε τα ρωσικα μπορει να φαινονται φθηνα αλλα απο οσο ξερω ειναι πανακριβα στη συντηρηση και στο να τα πετας και επιπλεον ανηκουμε στο νατο και στην ελλαδα εχουμε αμερικανικες βασεις επομενος ρωσικα και κινεζικα απλα τα ξεχναμε δυστηχως

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
2 years ago
Reply to  kafes_filtrou

γιατί “δυστυχώς”;;;; Είναι τα ρώσικα και τα κινέζικα καλύτερα;;;;; είμαστε σίγουροι;;;;;, τα έχουμε δοκιμάσει στην ΠΑ και ξέρουμε;;;;;

fakenewslover
fakenewslover
2 years ago

To α/φος αυτό αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίζει το Su-27 και τα παράγωγα του. Υπερηχητική ευελιξία, μεγάλο ραντάρ με ευρή πεδίο κάλυψης που επιτρέπει βολή BVR από μεγάλη απόσταση και καθοδήγηση έπειτα ενόσω εκτελεί αμυντικό ελιγμό που βγάζει τα όπλα του αντιπάλου εκτός παραμέτρων εμπλοκής. Αυτό ο Γερμανός και ο Άγγλος το πληρώνει όσο όσο αλλά τη σχέση μπορεί να έχει με τις ανάγκες μας;
Εμείς έχουμε F-35 και F-16 να αντιμετωπίσουμε. Για τα δεύτερα ούτε λόγος, το ξεχνάμε. Για τα πρώτα υπεροχή έναντι του αντιπάλου σου δίνει και το κατά πολύ οικονομικότερο F-16V.

aris32
aris32 (@aris32)
2 years ago

το ef2000 θα ειχε νοημα το 2004 αντι για τα μιραζ2000 και εσκυχρονισμο των φαντομ να παιρναμε εφ2000 . τωρα με την επενδυση στους μικα – εξοσετ και την επενδυση στα φ16v ειναι ανουσιο να συζηταμε για ef2000 gripen φ18 κτλ κτλ . μονη λογικη κινηση ειναι εκσυχρονισμος του συνολου των φ16 . αναβαθμιση των μ2000-5 με λινκ16 οριακο εκσυχρονισμο των μ2000 και να μπορεσουμε να βρουμε αλλα 40 φ16 για αντικατασταση των φαντομ . μελλοντικα η επιλογη θα ειναι μεταξυ των φ35 και ραφαλ και ο λογος ειναι διοτι το φ35 ειναι ο φυσικος αντικαταστατης των φ16 – αν χρειαζομαστε βεβαια για το f16v ειναι ενα αεροπλανο 4.5 γενιας και το ραφαλ γιατι ειναι το μονο αεροσκαφος που θα δικαιλογησει την επενδυση στην ταναγρα διοτι μετα απο τοσα χρονια η ταναγρα μιλαει γαλλικα και ειναι δυσκολο να αλλαξει γλωσσα . + στην επενδυση κυριως των μικα . επισης το ραφαλ προσφερει το πλεονεκτημα οτι ειναι πραγματικο αεροπλανο πολλαπλων ρολων – μεγαλη εμβελεια – παιρνει πολλα οπλα και δεν χρειαζετια να επενδυσουμε σε νεια πλην του μετεορ που ουτως σε αλλος καποια στιγμη θα αγοραστει και αυτος . στο αμεσο μελλον διατηρηση του στολου των φ16 μ2000 οσο το δυνατον καλυτερα .αντικατασταση των φαντομ με φ16 το πιο φθηνο αεροπλανο για εμας αυτη την στιγμη και μελλοντικα να αξιολογησουμε τα 2 αεροπλανα . αν θελουμε πληρη εξαρτηση απο αμερικη ή την διατηρηση 2 αεροσκαφων με διαφορετικη κουλτουρα . το φ35 σιγουρα δεν αντιμετωπιζεται με φ35 και σιγουρα το ραφαλ δινει πλεονεκτηματα αρκετα

Neoklis
Νεοκλής
2 years ago

Αν μου επιτρέπετε…Το EF2000 αν μας προσφερθεί , πιθανότατα θα είναι τύπου ”ξεφόρτωμα” των παλαιότερων εκδόσεων,πχ της Αυστρίας και της Γερμανίας , πιθανόν με μερικά (20-30) tranche 4 και με δέσμευση για εκσυγχρονισμό των παλαιοτέρων…Δυστυχώς η χώρα επανειλημμένα έχει χάσει το τραίνο ΣΟΒΑΡΗΣ συμμετοχής στην κατασκευή ενός αεροπλάνου με ό,τι αυτό συνεπάγεται (βλέπε Αγορά του αιώνα κτλ ) και οι όποιες αποφάσεις παίρνονται ΜΟΝΟ με πολιτικά κριτήρια..Συνεπώς , η λογική λέει εκσυγχρονισμό των F-16 για την ώρα και βλέπουμε.Προσωπική εκτίμηση, με το Φάντομ στη δύση του και τα απαξιωμένα Μιράζ 2000, θεωρώ πιο σωστή την επιλογή Σούπερ Χόρνετ ή του Ραφάλ και 1-2 μοίρες F-35.Μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια η ΠΑ ούτε που εισακούεται όσον αφορά την ….πολυτυπία!!!Εδώ και σε νεότερες παρτίδες των F-16 προτιμήθηκε άλλος κινητήρας( είναι γνωστό,τα Block 52 λόγω πιο μικρής εισαγωγής δεν μπορούν να φορέσουν τον F110)…Άλλο επομένως τι ΘΑ θέλαμε να δούμε να γίνεται και άλλο τι ΘΑ γίνει…Για την ώρα ,ξαναλέω, λεφτά έχουμε ΜΟΝΟ για τοιν εκσυγχρονισμό των F-16.Τα υπόλοιπα είναι ,δυστυχώς, μόνο υποθέσεις και …ευσεβείς πόθοι.Προσωπικά , θα ήθελα να δω το ΣΥΝΟΛΟ των Μιραζ να είναι στο επίπεδο -5 και το ΣΥΝΟΛΟ των F-16 ,ακόμα και τα Block 30, σε επίπεδο V.Αλλά…..δεν προβλέπεται….!!!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του....
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

36
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99

Related News

Στο Βερολίνο ο Ν. Δένδιας – Συναντήθηκε με τον Β. Σόιμπλε

ΑΠΕ-ΜΠΕΣυνάντηση με τον πρόεδρο του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο.Στο επίκεντρο της συνάντησης...

Καινούρια εκτινασσόμενα καθίσματα ACES 5 για όλα τα αμερικανικά F-15!

Όλα τα αεροσκάφη F-15 Eagle της αμερικανικης Αεροπορίας θα αποκτήσουν αναβαθμισμένα εκτινασσόμενα καθίσματα ACES 5 της Collins Aerospace, θυγατρικής της Raytheon Technologies, η οποία...

H Mitsubishi κύριος κατασκευαστής του Μαχητικού Νέας Γενιάς της Ιαπωνίας

Με το ιαπωνικό υπουργείο Αμύνης να ανακοινώνει την υπογραφή συμβολαίου με τον γιγαντιαίο όμιλο εταιρειών Mitsubishi Heavy Industries η τελευταία ορίστηκε ως βασικός κατασκευαστής...