25.4 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box WHAT IF: Αναβάθμιση των ελληνικών Α-7Ε/Η με κινητήρα F110 του F-16 και...

WHAT IF: Αναβάθμιση των ελληνικών Α-7Ε/Η με κινητήρα F110 του F-16 και προηγμένα ηλεκτρονικά στα τέλη της δεκαετίας του ’90

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Ένα από τα αεροσκάφη που “αγάπησε” το αεροπορικό κοινό στην Ελλάδα, ίσως περισσότερο από το “κανονικό” (αν μπορεί κανείς να ορίσει τι είναι “κανονικό” όταν μιλάμε για αεροπορικούς “έρωτες”) είναι το Α-7 Corsair II. Ένα αεροσκάφος που έδωσε όταν ήρθε, εκπληκτικές ικανότητες κρούσης στην ΠΑ. Θυμίζουμε πως η παραγγελία της ΠΑ αφορούσε 60 βομβαρδιστικά Α-7Η/ΤΑ-7Η, απολύτως όμοια με τα Α-7Ε του USN αλλά απλά, χωρίς το σύστημα εναερίου ανεφοδιασμού σε καύσιμα (ελληνική πρωτοτυπία).

Θυμίζουμε επίσης, πως μετά την συμφωνία του 1991 για τις Βάσεις με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα παρέλαβε άλλα 62 Α-7Ε/TA-7C, αν και δεν αξιοποιήθηκαν όλα τα αεροσκάφη της δωρεάν παραχώρησης. Το θέμα είναι πως στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η ΠΑ είχε στην διάθεσή της 100+ αεροσκάφη κρούσης Α-7Ε/Η, ικανά να σπείρουν τον όλεθρο στα τουρκικά αεροδρόμια, κι όχι μόνο.

Σαν σήμερα το 1975: H παραλαβή των A-7H από την Πολεμική Αεροπορία

Η ύπαρξη των Α-7Η στο ελληνικό οπλοστάσιο ήταν ένα απίθανο όπλο αποτροπής. Όποια στιγμή η Τουρκία περνούσε τον Ρουβίκωνα, τότε, η ΠΑ θα έστελνε το σύνολο των αεροσκαφών αυτών σε αποστολές βαθιάς διείσδυσης και κρούσης στο εχθρικό έδαφος. Τα στελέχη της ΠΑ φρόντιζαν πάντα να είναι μπροστά από τις εξελίξεις και τις απειλές. Τα τουρκικά F-4E ή F-104S στην αρχή, και τα F-16C/D αργότερα, ελάχιστα μπορούσαν να κάνουν απέναντι στα ελληνικά Α-7Η που θα ορμούσαν από κάθε κοιλάδα φτάνοντας στα εχθρικά αεροδρόμια.

Θυμίζουμε πως η τουρκική αεράμυνα ουδέποτε ήταν ικανοποιητική, όχι μόνο μέχρι την άφιξη των S-400, αλλά σε παλαιότερες εποχές, τα Α-7Η θα ισοπέδωναν τα πάντα. Ακόμη κι όταν οι Τούρκοι αγόρασαν τα ικανότατα Rapier, οι πιλότοι μας βρήκαν τρόπο να τα “τελειώνουν”, μαζί με τα όποια Α/Α πυροβόλα, με βόμβες Mk20 Rockeye. Άνοδος, στοχοποίηση, άφεση Rockeye προς τα Α/Α συστήματα, καταστροφή των τελευταίων από τις βομβίδες. “Καθαρές δουλειές”, καθώς τα επόμενα Α-7Η θα φρόντιζαν για τις “λεπτομέρειες” (καταστροφή shelters, διαδρόμων, αποθηκών κα).

A-7F

Η κατάσταση άλλαξε την δεκαετία του ’90, εκεί προς το τέλος της. Τα τουρκικά F-16C/D απέκτησαν AIM-120A/B , συνεπώς τα Α-7Η θα είχαν έναν ακόμη αντίπαλο, αυτή τη φορά που εκτός από Look Down θα μπορούσε να κάνει και Shoot Down. Όμως η ΠΑ φρόντισε να τα εξοπλίσει ακόμη καλύτερα, εξοπλίζοντάς τα συνεχώς με νέα όπλα, και δυσκολεύοντας τα σενάρια προσβολής.

Κάπου εδώ να πούμε πως τα Α-7Ε είχαν έρθει με τα ατρακτίδια LANA, κάνοντας έτσι την ΠΑ ικανή για νυχτερινή διείσδυση και κρούση. Βέβαια, η δεκαετία του 2000 έφερε νέα αεροσκάφη στην ΠΑ, ενώ τα μόνα “παλιά” που εκσυγχρονίστηκαν ήταν φυσικά τα F-4E. Πως να μην αναβαθμιστούν κιόλας, αφού ήδη πολλές αεροπορίες έκαναν το ίδιο, μεταξύ αυτών και η Τουρκική. Έτσι, αεροσκάφη 2ης γενιάς, όπως τα Α-7Η, και πριν αυτά, τα Mirage F1C πήραν το δρόμο της απόσυρσης, προς μεγάλη απογοήτευση των φανατικών τους φίλων.

Οι αλλαγές του A-7F σε σχέση με το A-7D

Τα ελληνικά Α-7 πέταξαν για τελευταία φορά το 2014, αφήνοντας ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο στις επιχειρησιακές ικανότητες της ΠΑ (ίσως και καθόλου κενό, αφού είχαν έρθει τα υπερσύγχρονα F-16C/D Block 52+) αλλά και στις καρδιές μας. Όποιος είχε δει ελληνικό Α-7Η να πετά στο Αιγαίο “ξυρίζοντας” τα κύματα, δεν θα μπορούσε παρά να ερωτευθεί το περίεργο “σουλούπι” του Corsair.

Τώρα, τα Α-7 δεν αποσύρθηκαν τόσο λόγω εξάντλησης των ωρών πτήσης τους, ή λόγω της φθοράς των διαφόρων υποσυστημάτων τους, όσο, λόγω της απώλειας της δυνατότητας συντήρησης του αεροσκάφους. Έχοντας βγει από αμερικανική υπηρεσία, η Ελλάδα ήταν η μόνη που το διατηρούσε σε υπηρεσία. Άλλωστε, αν εξαιρέσουμε την Ταϊλάνδη και την Πορτογαλία, μόνο η Ελλάδα είχε γίνει εξαγωγικός πελάτης, τη στιγμή που οι περισσότεροι αγόραζαν το πολύ φθηνότερο, και διαφημισμένο από τους Ισραηλινούς, Α-4 Skyhawk.

To Α-4 Skyhawk όμως δεν θα μπορούσε ποτέ να προσφέρει στο Αιγαίο όσα το Α-7. Με μια ΠΑ που πρέπει να βρίσκεται παντού, τα Α-7 ήταν η καλύτερη αλλά και ακριβότερη επιλογή. Η τόλμη των αξιωματικών της ΠΑ να επιλέξουν Α-7 αντί του Α-4 έκανε όπως είπαμε την διαφορά στην ισορροπία δυνάμεων για τα επόμενα 30 χρόνια.

 

YA-7F υπό κατασκευή

Το θέμα είναι πως η ΠΑ, από τους 3 τύπους μαχητικών 2ης γενιάς (Α-7, F1C, F-4E) επέλεξε να εκσυγχρονίσει μόνο το Phantom. Για το F1C έχουμε ήδη γράψει, σήμερα θα συζητήσουμε για το Α-7Ε/Η και την πιθανότητα εκσυγχρονισμού του… Μα ποια πιθανότητα, κανείς δεν εκσυγχρόνισε τα Α-7, αφού, ο βασικός χρήστης, οι ΗΠΑ (USAF/ USN) τα απέσυραν χωρίς κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού…

Έτσι, λογικό ήταν, η Ελλάδα να αποσύρει τα δικά της, μόλις αυτά πλέον αποδεδειγμένα πέρασαν “έξω” από την έννοια της “συντηρησιμότητας”. Με το τελευταίο εννοούμε, πως τα αεροσκάφη δεν μπορούσαν πλέον να συντηρηθούν αποτελεσματικά λόγω έλλειψης ροής ανταλλακτικών. Έτσι, οι Κουρσάροι του Αιγαίου πέρασαν στην ιστορία, και στις καρδιές μας. Θα μπορούσε όμως η ΠΑ να εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη; Θα λέγαμε ναι, αν καλύπτονταν οι δυο παρακάτω συνθήκες:

Τα πρωτότυπα YA-7F μαζί με ένα A-7D

  1. Υπήρχε κάποιο πρότυπο, όπου θα μπορούσε για παράδειγμα η ΕΑΒ, να “πατήσει” επάνω και να ανακατασκευάσει τα αεροσκάφη, και
  2. Αν το τελικό αεροσκάφος είχε να προσφέρει κάτι στην ΠΑ, και υπήρχε όχι μόνο προστιθέμενη, αλλά και επιχειρησιακή αξία.

Τώρα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το Α-7Ε δεν ήταν το “τέλος” του εκπληκτικού βομβαρδιστικού. Θα λέγαμε ότι ίσως ήταν ένα “ενδιάμεσο” στάδιο, καθώς το “τέλος” σε αεροσκάφη σαν το Α-7 δεν μπορούν να γραφεί έτσι εύκολα. Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε πως το ίδιο το Α-7 δεν ήταν σχεδιασμένο από “λευκό” χαρτί, αλλά η εξέλιξη του πολύ καλού ναυτικού μαχητικού F-8 Crusader.

Έτσι, το Α-7 είχε “ρίζες” μαχητικού, που ντύθηκε στα “βομβαρδιστικά” (ας μας επιτραπεί η αδόκιμη έκφραση) και τελικά έγινε το εξαιρετικό αεροσκάφος κρούσης που γνώρισε η ΠΑ. Η “εκλεπτυσμένη” σιλουέτα του Crusader, μετατράπηκε στο “κοντόχοντρο” Α-7, που μετά τον κινητήρα TF-30 “φόρεσε” τον αξιόπιστο TF-41 και έγινε το A-7D/E/H. Κάποια στιγμή όμως, παραλίγο το Α-7 να φτάσει σε υπηρεσία μέχρι τουλάχιστον τις μέρες μας

YA-7F

Το 1985 η USAF είχε ξεκινήσει να ψάχνει έναν αντικαταστάτη του … Α-10. Ναι, τόσα χρόνια προσπαθεί η USAF να αντικαταστήσει το… αναντικατάστατο Α-10. Διάφορες ιδέες έπεσαν στο τραπέζι, καθώς ήταν απολύτως προφανές πως τα Α-10 δεν θα είχαν ιδιαίτερη τύχη απέναντι στα νεότερα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας (ZSU-23-4 Shilka, SA-8 OSA κλπ). Και εξετάστηκαν διάφορες λύσεις, ανάμεσα στις οποίες και η μετατροπή μαχητικών A-7D σε υπερηχητικά μαχητικά CAS/BAI. Ναι, το “ταπεινό” Α-7 θα αποκτούσε είτε τον Pratt & Whitney F100-PW-220 είτε τον General Electric F110-GE-100, και οι δυο προερχόμενοι από το F-16.

Μιλάμε φυσικά για το A-7F, το υπερηχητικό μαχητικό που θα αντικαθιστούσε το Α-10, και θα ήταν ίσως η φθηνότερη επιλογή για την αντικατάσταση των Α-10. Αντί να αγοραστούν τελικά περισσότερα F-16 (A-16 όπως ονομάστηκαν τότε) θα ανακατασκευάζονταν άτρακτοι από Α-7D, με νέο κινητήρα με μετάκαυση, υψηλότερο κάθετο σταθερό, μακρύτερη άτρακτο (κατά 1,22 μέτρα) και διαφορετικές επιφάνειες ελέγχου.

Το αποτέλεσμα, το περίφημο A-7F Strikefighter ήταν υπερηχητικό, με δυνατότητα μεταφοράς 7.880 κιλών βομβών, ικανότητα ελιγμών 7g (!), ενώ θεωρείτο πως θα μπορούσε άνετα να “πιάνει” μέγιστη ταχύτητα 1,6 Mach (υπάρχουν  και εκτιμήσεις για 1,8).

YA-7F

Τώρα, το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι γνωστό. Η USAF επέλεξε το F-16 Block 40 (A-16) που όμως ποτέ δεν αντικατέστησε το Α-10, καθώς τα άρματα των σοβιετικών μεραρχιών που θα ξεχύνονταν στην Ευρώπη, τελικά άρχισαν να σκουριάζουν στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ μετά την κατάρρευση του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Το Α-10 έγινε το ιδανικό αεροσκάφος για τις χαμηλής έντασης συγκρούσεις που ακολούθησαν, και μετά τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου, έγινε τελείως αναντικατάστατο για την USAF.

To θεμα είναι πως το A-7F (ΥΑ-7F) είχε δημιουργηθεί από τα τέλη του 1989. Το σχέδιο πίσω από την ιδέα ήταν τελείως απλό, θα ανακατασκευάζονταν παλιά A-7D σε μαχητικά κρούσης, με ικανότητα όμως αυτοάμυνας. Το κόστος τους ήταν πολύ λιγότερο από το ήμισυ της αγοράς νεότερων μαχητικών F-16, ενώ προφανώς το Α-7F θα ήταν πολύ ικανότερο και ανθεκτικότερο από ότι τα Α-16.

Τώρα, τι μας έπιασε και ξαναθυμόμαστε ένα αεροσκάφος του τέλους του Ψυχρού Πολέμου; Έχει σχέση με διάφορα κομμάτια ιστορίας, και το πως θα μπορούσαν μερικά “πράγματα” να είναι ίσως διαφορετικά. Η σκέψη ήταν ξεκάθαρη, καθώς όπως είπαμε, το πρότυπο της “αναβάθμισης” των A-7D υπήρχε, και ήταν σαφές και επιτυχημένο. Θα είχε όμως λογική η εξέταση της αναβάθισης των ελληνικών A-7E/H σε κάτι όπως το A-7F, τη στιγμή μάλιστα που το αεροσκάφος αυτό δεν ήταν πια σε αμερικανική αεροπορία;

Θα εξηγήσουμε τη λογική πίσω από το σημερινό WHAT IF. Η ΠΑ είχε μεγάλο αριθμό Α-7 είτε σε υπηρεσία, είτε σε αποθήκευση, ενώ είχε πρόσβαση σε πολύ περισσότερα από τα αμερικανικά αποθέματα. Επίσης, η ΕΑΒ είχε απόλυτη γνώση του αεροσκάφους, ενώ και οι Μοίρες μπορούσαν να κάνουν θαύματα. Αν λοιπόν υπήρχε σκέψη για την αναβάθμιση του στόλου των Α-7, αυτό θα μπορούσε να γίνει με πολύ μικρό κόστος, ίσως και 100+ αεροσκάφη με κόστος 30 ως 40 αεροσκαφών F-16. Και με τα “ρέστα” θα μπορούσαμε να αγοράσουμε σύγχρονα stand-off όπλα.

Το αποτέλεσμα θα ήταν ένας στόλος κρούσης με ικανότητες ανώτερες από στόλο ισάριθμων F-16. Αν και θα επρόκειτο για αεροσκάφος 2ης γενιάς, εντούτοις θα είχε δυνατότητες εφάμιλλες του F-16 (σε κρούση πάντα), ενώ θα μπορούσε άνετα να προστατεύσει τον εαυτό του σε αποστολές αέρος-αέρος. Επίσης, λόγω επιδόσεων, δεν θα ήταν ανίκανο να αναλάβει και αποστολές αέρος-αέρος, απλά όχι σαν κύρια αποστολή, κι αν φυσικά είχε επιλεγεί ένα κατάλληλο ραντάρ πολλαπλών ρόλων. Προτείνουμε στους αναγνώστες μας να προτείνουν ένα κάποιο ραντάρ που θα ήταν ικανό να χωρέσει στο ρύγχος του A-7FH.

Σημειώνουμε πως ένας τόσο εκτεταμένος στόλος μαχητικών Α-7, θα έδινε την δυνατότητα στην ΕΑΒ να παράγει μόνη της κρίσιμα ανταλλακτικά και να συντηρεί/ανακατασκευάζει το αεροσκάφος, ενώ τα ηλεκτρονικά του θα μπορούσε να προέρχονταν από οπουδήποτε (πχ Ισραήλ ή ακόμη και να παραγόντουσαν στην Ελλάδα).

Το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία θα ήταν χαμηλό (λόγω υψηλής προστιθέμενης αξίας), ενώ το αεροσκάφος θα ήταν . Το ερώτημα είναι αν ένα τέτοιο αεροσκάφος θα είχε θέση σε μια ΠΑ με αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, κι ενώ οι αποστολές κρούσης γίνονται πλέον με όπλα stand off.

Το Α-7F θα “εξελισσόταν” μαζί με την τεχνολογία, και η πιστοποίηση νέων όπλων θα ήταν πολύ ευκολότερη, ενώ εύκολη θα ήταν και ο συνεχής εκσυγχρονισμός του (καθώς δεν θα διέθετε σύστημα FBW όπως τα Mirage 2000/F-16) για να απαιτείται η ακριβή “συνεισφορά” του κατασκευαστή στα όποια προγράμματα εκσυγχρονισμού.

Αφιέρωμα: Desert Storm, ο τελευταίος πόλεμος των A-7 Corsair

Σε έναν “ιδανικό” κόσμο, θα μπορούσε η Ελλάδα να “αγοράσει” το σχέδιο του A-7F, και να εκσυγχρονίζει τα Α-7Η/Ε εγχώρια, με μια λογική συνεχούς βελτίωσης, με ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζει το Πακιστάν για τα δικά του Mirage III. Θα είχε έτσι ένα ακόμη τύπο μαχητικού σε υπηρεσία, αλλά με κοινό κινητήρα με τα F-16, και ίσως άλλα υποσυστήματα. Οι αποστολές που θα μπορούσε να αναλάβει πάρα πολλές, όλες εκτός ίσως της αναχαίτισης και της αεροπορικής υπεροχής. Με όπλα stand off θα μπορούσε να είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος των γειτόνων, που θα αναγκάζονταν να διαθέσουν μεγάλο αριθμό μαχητικών για την αντιμετώπισή τους.

Πως τα πακιστανικά Mirage IIIE/V εξακολουθούν να πετούν μετά από 50 χρόνια υπηρεσίας!

Με μεγαλύτερο φορτίο όπλων, και μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και απορρόφησης πληγμάτων, θα ήταν ιδανικό στο ρόλο που σχεδιάστηκε, τον CAS/BAI στον Έβρο και το Αιγαίο. Πιστεύουμε πως αν το Α-7F είχε προχωρήσει, τότε η ΠΑ θα είχε σκεφτεί σοβαρά την αναβάθμιση των Α-7Ε/Η σε A-7F. Αν είχε συμβεί αυτό, τότε η γνώριμη φιγούρα του Κουρσάρου θα συνέχιζε ακόμη και σήμερα να εμφανίζεται από κάπου χαμηλά στο Αιγαίο, και να εξαφανίζεται πίσω από βράχους. Απλά ο ήχος θα έμοιαζε λίγο με… F-16!

Ας το δούμε βέβαια από την άλλη πλευρά… Τα F-4E θα είχαν βγει από υπηρεσία, που σημαίνει ότι πάλι θα είχαμε χάσει μια άλλη μεγάλη “αγάπη”…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

101 ΣΧΟΛΙΑ

101 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aris

Επειδή είσαστε βραδιάτικα αιρετικοί και ξύνετε πληγές….θα πω την προσπάθεια να αλλάξουν γυροσκόπιο που το πρωτότυπο κατέληξε στα χωράφια… Επίσης στην ΕΑΒ που δεν έχει αναλάβει πρόγραμμα ανακατασκευής τέτοιου μεγέθους ποιος θα αναλάμβανε να κάνει το εγχείρημα; Άντε και πέτυχε πόσο θα τα κρατάγαμε πάλι; Εδώ διώξαμε τα πιο ικανά Μιραζ για να κρατήσουμε τους πιο ακριβούς τενεκέδες λόγω αριθμών… Όσο για ραντάρ πολλαπλών χρήσεων τόσο μικρό τι να πω…δεν ξέρω αν κάνανε πατέντα με μικρότερη κεραία του F16 ωστε να ειναι και συμβατό εκεί… εγώ πάντως θα το πάω και πιο κάτω και θα ζήταγα ενσωμάτωση IRST…. Ακόμα κλαίμε… Read more »

DangerJetExhaust

Αν το A-7F είχε προχωρήσει και η ΕΑΒ κατάφερνε να παράγει μια ικανοποιητική ροή ανταλλακτικών, όντως θα άξιζε τον κόπο και το χρήμα: Θα υπήρχε μια δύναμη κρούσης 100 A-7F και τα 153 F-16 και 40 Mirage 2000 θα είχαν καθαρά ρόλο αεροπορικής υπεροχής, στρατηγικού πλήγματος και δευτερευόντως καταστολής αεράμυνας και αντιπλοϊκό. Ναι η άλλη μεγάλη αγάπη, το F-4E θα αποσύρονταν, αλλά να λέμε την αλήθεια, είχα μεγαλύτερη αγάπη για το Α-7, οπότε δεν θα με πείραζε ιδιαίτερα

STAMOS104

Ρε ανώμαλοι

Θα μας αφήσετε να κοιμηθούμε βραδιάτικα

Πάλι θα το ξενυχτισουμε για καμία εβδομάδα συνεχόμενα με την νέα φάμπρικα που μας βρήκε

Ποιες ΜΠΕΛΕΡΑ
Αυτό είναι topic γιατί το A7 είναι έρωτας παντοτινός

Mitsos_Mantzos

Χαχαχαχαχαχα. Φυσικά και το κάνουν επίτηδες να μάς σκάσουν κυριακάτικα, θα διαβάζουν τα σχόλια και θα γελάνε με τον πόνο μας.

Spider

Στο πλαίσιο του what if γιατί δεν κάνετε και ένα άρθρο με θέμα: what if εάν αγοράζαμε A-4 Skyhawks αντί για Α-7 ???

Dimitris

Εξαιρετικό αεροσκάφος. Τι να πρωτοπεί κανείς; Ο κινούμενος χάρτης; Το εξαιρετικό σύστημα μέτρησης αδρανείας IMS (ακριβέστερο των ΙΝS της εποχής του, εξίσου ακριβές ακόμα και σήμερα). Η ροή πληροφοριών προς τον χειριστή άψογη. Διέθετε HUD, το πρώτο που τοποθετήθηκε σε αεροσκάφος ευρείας παραγωγής. Η ικανότητα μεταφοράς φορτίου ήταν τρομερή. Το σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους ήταν εξαιρετικά αξιόπιστο. Αλλά… Όταν μια κατασκευή είναι 40 χρόνων, όσο και επιμελής εκσυγχρονισμός να γίνει, πάλι η ηλικία θα φαίνεται και συγκεκριμένα απάρτια θα αστοχούν. Δεν θα μπω σε συγκεκριμένα παραδείγματα αλλά και στην ΠΑ υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις. Απ’ την άλλη ήταν ένα built to… Read more »

Nikolaos

Είναι μακρά παράδοση του περιοδικού να … δυναμιτίζει την έναρξη της εργάσιμης εβδομάδος με άρθρο – βόμβα την Κυριακή το βράδυ, αλλά αυτή τη φορά αξίζουν ιδιαιτέρως θερμά συγχαρητήρια στη αρχισυνταξία για την επιλογή αλλά και την πραγμάτευση του θέματος. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό, διότι οι αριθμοί δικαιολογούσαν αναβάθμιση του αεροσκάφους σε ελληνική υπηρεσία, ιδίως μετά τις παραχωρήσεις από το Ναυτικό. Θα πρέπει βέβαια να πούμε ότι θα έπρεπε να εξελιχθεί ιδιαίτερο πρωτότυπο, γιατί τα δύο αμερικάνικα YA-7F είχαν βάση το A-7D της Αεροπορίας, που είναι μεν εξ επόψεως κινητήρος και βασικών ηλεκτρονικών πανομοιότυπο… Read more »

Dimitris

Τα σχόλιά σας όπως πάντα αποτελούν πηγή γνώσεων. Επί της ουσίας όμως. Επισημάνατε την έλλειψη καταυγαστήρα λέιζερ. Ακόμα και αν ο κινητήρας με κάποιο τρόπο μπορούσε να συντηρηθεί, η καταύγαση με λέιζερ είναι ουσιώδης ικανότητα, ειδικά απέναντι σε ισχυρούς μηχανοκίνητους σχηματισμούς. Από την άλλη ειδικά σε μια μονοθέσια έκδοση, ο φόρτος εργασίας του χειριστή φαντάζομαι ότι είναι απαγορευτικά υψηλός για να επιχειρεί και καταύγαση στόχου και πτήση. Για παράδειγμα μια μικρή γεύση του φόρτου εργασίας μπορεί να πάρει κάποιος στον εξαιρετικό προσομοιωτή της DCS για το Ka-50. Ακόμα και σε αιώρηση και με ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα αυτόματου πιλότου, ο… Read more »

Nikolaos

Πολύ εμβριθές σχόλιο. Στη δεκαετία του ’80 υπήρχε πράγματι επιφύλαξη για το αν ένα μονοθέσιο μαχητικό μπορεί να κάνει αυτόνομη καταύγαση και καθοδήγηση όπλων λέιζερ. Ως τότε είχαμε F-4D/Pave Knife, F-4E/Pave Spike, RF-4C/Pave Tack, F-111F/Pave Tack, A-6A/Pave Knife, A-6E TRAM, Su-24M/Kaira, όλα διθέσια. Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που το έκαναν με επιτυχία σε προσβολή στόχων υψηλής αξίας και με ισχυρή α/α προστασία (Κουβέιτ 1991, Jaguar A/ATLIS/AS.30L). Ακολούθησε το F-16C LANTIRN, αλλά και τα Jaguar GR Mk3B με το ατρακτίδιο της Μαρκόνι, το Χάρριερ στο Αφγανιστάν με LITENING II/III (Marines) & Sniper (RAF) κλπ. Η ΕΣΣΔ τουναντίον είχε πολύ αρνητική… Read more »

Lefteris

Πω βρε Νικόλαε, δεν μπορώ να μην σου γράψω πως περιμένω το σχόλιο σου σε κάθε θέμα…!!!

Gilan

Θεωρώ ότι ένας εκσυγχρονισμός των A-7 θα έδινε κάποια πλεονεκτήματα στην Π.Α., όπως: α. θα αποδέσμευε κάποιο αριθμό F-16 από αποστολές κρούσης. β. θα ήταν ένας καλός φορέας όπλων stand-off & με μεγαλύτερο φόρτο μάχης από το F-16. Το αποτέλεσμα θα ήταν θεαματικό αν ο εκσυγχρονισμός συνοδευόταν από: α. Σκοπευτικό επί της κάσκας. β. Ραντάρ AN/APG-83. γ. Mica IR. δ. Link-16. ε. Μεγάλη οθόνη. ζ. F110-GE-132 με κατευθυνόμενη ώση (κάνω την υπέρβαση). η. Βαφή Have Glass V. θ. Sniper ATP. ι. Πυλώνες BRU-57. κ. Πυλώνες LAU-115 σε συνδυασμό με LAU-127. λ. ICMS MK3 (ΑΝΑΙΡΕΣΗ) Λόγο του ότι αυτές τις μέρες… Read more »

stepa

αλλες εποχες, αλλες συνθηκες….κακα τα ψεμματα οσα viagra και να διναμε στον SLUF ,η σκληρη πραγματικοτητα ειναι οτι δυσκολα θα επιβιωνε απεναντι στις συγχρονες απειλες {επιγειες η εναεριες}…..ας μεινουμε με την αναμνηση του κουρσαρου, τιμωντας την προσφορα του σαν αιχμη της αποτροπης για σχεδον 2 δεκαετιες, και ας δουμε το μελλον της Π.Α. και τι μπορουμε να κανουμε για αυτο…

sotbak

συμφωνώ

Αίας

Το α7 ήταν κίνηση ματ όντως από την ΠΑ στην εποχή του.
Μεγάλη αγάπη.
Στα υπόλοιπα συμφωνώ.

Nikolaos

Και μια και τέθηκε το θέμα του Α-10 και της αντικατάστασής του: Όσο το Α-10 μπορεί να αντικαταστήσει το Α-7, άλλο τόσο μπορεί το Α-7 (ας έχει και τον κινητήρα του F-35) να αντικαταστήσει το Α-10. Δηλαδή με τίποτε! Γιατί το Α-10 είναι οπλοσύστημα που εξελίχθηκε για μια θεμελιώδη, όσο και μισητή στην USAF αποστολή: Close air support, εγγύς αεροπορική υποστήριξη, που σημαίνει υποστήριξη φιλίων τμημάτων που ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΜΠΛΑΚΕΙ με τον εχθρό, και παραμένουν εμπεπλεγμένα! Η USAF δεν ήθελε το θρυλικό Lockheed AH-56 Cheyenne του Αμερικανικού Στρατού, διότι περνούσε σε ύψη/επιδόσεις/φορτίου τακτικές που κατά παράδοση ήταν “τσιφλίκι” της. Ήθελε… Read more »

G...

Εξαιρετικο άρθρο για ενα υπεροχο αεροσκαφος
Σιγουρα θα μοορουσε να γινει κατι τετοιο. Οσο για τα σημερινα δεδομενα εξακολουθει και ισχύει η ποσοτητα να εχει την δικια της ποιότητα. 100+ Α7 δεν τα σταματας ουτε με σ400 ουτε με με τον αλλαχ τον ιδιο.

NKB

ares aesa radar. απο την duotech. καλο βραδυ

Mitsos_Mantzos

Εντάξει πτήση το ξέρουμε ότι μπορείτε να γίνετε κωλόπαιδα μην το παρακάνετε όμως.
Άθελά σας Κάνατε και ένα καλό , ξεφύγαμε από τη μιζέρια του αυριανού ξυπνήματος.

Athan

Όταν ξαναβρίσκεσαι με την πρώτη σου αγάπη που έγινε στα χρόνια της εξώφυλλο στο Πλέυμπόυ και η πρώτη ερώτηση που σου κάνει είναι γιατί δεν την παντρεύτηκες.

Nikolaos

Επανέρχομαι, καταχρώμενος τη φιλοξενία του περιοδικού, επειδή διακρίνω την ανάγκη να ανασκευασθεί ολοσχερώς ένας συνήθης επιχειρηματολογικός τόπος της αμετανόητης USAF, εκείνος της τρωτότητας του Α-10 έναντι των ZSU-23/4 Shilka (που πάντως προϋπήρχαν του Α-10!) και των SA-8 “Gecko” (OSA). Τα ταχύτερα α/φ δεν μπορούν να κάνουν CAS, δηλαδή προεχόντως να υποστηρίξουν/διασώσουν φίλια στρατεύματα που είναι σε ΕΠΑΦΗ με τον εχθρό, ένα F-15E/LANTIRN μπορεί να εξαπολύσει σε ένα πέρασμα 6 AGM-65D IIR Maverick αλλά ΔΕΝ θα γνωρίζει αν κατευθύνονται σε φίλια ή εχθρικά πράγματα … μερικά πράγματα γίνονται “αργά και χαμηλά”, ή δεν γίνονται καθόλου … και σήμερα με τα οπτικά… Read more »

Nikolaos

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους πολυάριθμους λάτρεις του Κορσαίρ: Η περιφημότερη αποστολή στην ιστορία του, 9 ώρες στον αέρα, χτυπημένο … όταν το καλύτερο, τότε, τακτικό α/φ της USAF συναντά έναν … κοντό με ελληνικά χαρακτηριστικά και προϋπηρεσία στους θρυλικούς Misty FAC … Μια αποστολή που κανένα άλλο αεροπλάνο στον κόσμο δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει την εποχή εκείνη (απαιτήθηκε πλήρης χρήση όλων των state-of-the-art δυνατοτήτων πλοήγησης – επίθεσης … και φυσικά κανένα F-111A ή Α-6Α της εποχής δεν διέθετε αρκετά αξιόπιστους αισθητήρες και λοιπά συστήματα για μια τέτοιας διάρκειας αποστολή). https://theaviationgeekclub.com/7d-sluf-story-incredible-nine-hour-long-sandy-mission-flown-north-vietnam/ http://veterantributes.org/TributeDetail.php?recordID=467 https://valor.militarytimes.com/hero/3522 Τα απίστευτα γεγονότα δείχνουν γιατί το α/φ (και… Read more »

sotbak

καταιγιστικός όπως πάντα, επιστημονική ανάλυση.

Chris

Νομίζω το καλύτερο what if ήταν για τα F18 (Και εκτός Πτήσης το what if για τα S-3B Viking)

Παῦλος Πιτσελᾶς

Εδω δεν αναβαθμιζονται τα 30 ρια, για τα οποια σιγουρα θα γραφτει καποτε αρθρο WHAT IF: Αναβάθμιση των ελληνικών F-16 BLOCK 30 και προηγμένα ηλεκτρονικά στα τέλη της δεκαετίας ……. Σε μια υποθεση εργασιας οτι και σημερα μπορουσαμε να αναστησουμε τα Α7, πορους και απαραιτητο τεχνικο προσωπικ, κινητηρας f110 και ρανταρ απο grippen το οποιο ειναι μικρο σε μεγεθος, δειχνει ιδανικο. Ειτε ας ριξουμε και μια ματια στα συστηματα (οχι στο κινητηρα) και κατασκευη του Boeing X-32 ===> https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_X-32 https://pbs.twimg.com/media/EIevhwPWkAEoQf-?format=jpg πηγη φωτο: https://pbs.twimg.com/media/EIevhwPWkAEoQf-?format=jpg Επειδη η Boeing συνεργαζεται με τη Saab, θα μπορουσαμε θεωρητικα να ζητησουμε να κανουν αυτες μια μελετη… Read more »

Nikolaos

Θαυμάσια αναδρομή στο λησμονημένο αυτό πρωτότυπο, ευχαριστούμε!

Κίμων

Πιθανόν το συγκεκριμένο άρθρο όντως ήρθε να ταράξει τον ήσυχο (;) ύπνο μας: Οι φανατικοί του περιοδικού πάντως ανταποκρίθηκαν σε μία δημιουργική συζήτηση και προέκυψαν πολύ δημιουργικές παράμετροι. Αν και η εποχή που προηγήθηκε της απόσυρσης του Α-7 ήταν υπέρ των νέων αγορών, σήμερα θα είχαμε προτιμήσει τον εκσυγχρονισμό. Η διατήρηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού Corsair σε υπηρεσία θα σήμαινε πιθανή στροφή σε επιπλέον Μ 2000 αντί F-16 με προφανές όφελος τη διατήρηση της πολύ μεγάλης εμβέλειας, η οποία σίγουρα θα έβαζε σε σκέψεις για την παράλληλη διατήρηση σε υπηρεσία ορισμένου αριθμού F-4 προκειμένου να διατηρηθεί η ικανότητα παράλληλων επιχειρήσεων… Read more »

Spirit

Πολύ καλές δυνατότητες κρούσης, αλλά στα περιορισμένα δεδομένα της ΠΑ δεν χωρούσε. Με τούτα και με εκείνα έμειναν block.30 και EGM χωρίς εκσυγχρονισμό!

ICON

Πολύ καλή ιδέα αλλά δυστυχώς πλέον τα Α-7 δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό η πρόταση θα μπορούσε ήταν εν μέρει εφικτή αν «σαρώναμε» όλα τα αποθέματα ΑΜΧ της ιταλικής ΠΑ. Με αντίστοιχο εκσυγχρονισμό το ΑΜΧ θα μπορούσε να γίνει πολυεργαλείο: • τα διθέσια να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Τ-2, • εγγύς υποστήριξης • αποστολές ΤΑSMO (τα ΑΜΧ έχουν δοκιμαστεί με EXOCET στο παρελθόν) • κρούσης κι ενδεχομένως κι άλλα. Στο μόνο μόνο που υπολείπονται των Α-7 είναι η ικανότητα φορτίου (στο 60%) περίπου. Από εμβέλεια μάλλον πολύ μεγαλύτερη των Α-7 (άνετα πάνε Κύπρο). Ασύγκριτα όσον αφορά στο χαμηλό κόστος χρήσης.… Read more »

GK_

Να προσθεσω στην «λιστα» και το συστημα Η/Π τυπου Ε2-92 της ΕΑΒ; Ετσι για να τρελανει τα F16B50 της ΤΗΚ! 😎 Στην ουσια η προθεση αποτελει μια προσπαθεια διατηρησης σε υπηρεσια μεχρι το 2030 περιπου τα Α-7Ε/Η! Σε σχεση με το απωτερο παρελθον, πολλα εχουν αλλαξει. το πρωτο προβλημα εχει να κανει με τους πιλοτους που χρειαζονται για να επανδρωθουν οι μοιρες. Ενα δευτερο θεμα εχει να κανει με την μορφη της ΠΑ: Ποιοτικα και αριθμητικα. Το τριτο με την μεταβολη της λεγομενης «απειλης» μεχρι το 2030 που (υποθετικα) αυτα θα αποσυρθουν. Εαν ο ριζικος εκσυγχρονισμος (μαζι και με νεο… Read more »

Koursaros312

Αρχικά να πω ότι τα Α7 ήταν ο λόγος που άρχισα να ασχολούμαι με τα αεροσκάφη γενικά, τεχνικές λεπτομέρειες δεν ξέρω μιας και δεν είμαι “ιπτάμενος” όπως πολύ συνσχολιαστές, αλλά έχω μια άποψη για το τι εστί Ελληνικό δημόσιο και αυτό είναι κάτι που με κάνει να αμφιβάλλω πολύ για το όλο εγχείρημα από την ΕΑΒ, γιατί κάτι μου λέει ότι θα μέναμε με ανοιχτούς κουρσάρους να περιμένουν να μπει κινητήρας αλλά λόγο γνωστών παραγόντων τελικά ο κινητήρας δεν θα ήταν ο F100 ή ο F110 αλλά κάποιος γερμανικός κινητήρας που φυσικά θα είχε πρόβλημα να “κουμπώσει” οπότε θα ερχόταν… Read more »

chikichiki

Καλά αφήστε το κι αυτό, εξυπακούεται πως όσο μεράκι και να υπήρχε το ελληνικό Δημόσιο θα έβγαζε μόνο του τα σωθικά του (και την Παναγία μας) με τέτοιο έργο…

ikaros

Καταρχήν πρέπει να θέσουμε χρονική περίοδο που θα γινόταν η αναβάθμιση. Το Α-7F ακυρώθηκε σαν πρόγραμμα τέλη 80 αρχές 90. Κάπου εκεί. Εκείνη την περίοδο η ΠΑ είχε υπό παραγγελία-παραλαβή 80 3ης γενιάς μαχητικά. Όταν γνωρίζεις ότι ο βασικός σου αντίπαλος περιμένει 160 και κοιτάει και για επιπλέον δεν υπάρχει ερώτημα αν αντί για 30 F-16 αναβαθμίζω 100 Α-7. Πας για τα επιπλέον 3ης γενιάς (όπως και έγινε) και αφήνεις τα 2ης γενιάς να προσφέρουν ως έχουν και όσο πάει. Αν η αναβάθμιση τώρα τίθεται για μετά το 2000 (δηλ. μια 10ετία από την ακύρωση του Α-7F). Να παραβλέψουμε τα… Read more »

ShadowMan

Με βάση τα χρόνια που πετάγαμε το σκάφος αφού το είχαν αποσύρει όλοι δύσκολο να μην είχαν σκουπίσει ανταλλακτικά

epampapas

Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα. Η αεροπορία της είναι μικρή. Η εποχή των εξειδικευμένων αεροσκαφών ξεπεράστηκε από την τεχνολογία. Μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας όπως σήμερα με το στελθ και τα drones. Υπάρχουν σχεδιάσεις και εκείνη την εποχή ακόμα που κάνανε και τους δύο ρόλους ικανοποιητικά καλά. Αναφέρομαι στο F-18 φυσικά και όχι στο F-16 που έχει τραγικό ρεκόρ ασφάλειας. Το λογικό ήταν να πάμε σε multirole σύγχρονο αεροσκάφος το οποίο έπρεπε να ήταν το F-18. Αλλά υπήρχαν άλλες προσβάσεις εκεί που έπρεπε τότε, ώστε ούτε F-18, oύτε F-15 να πάρουμε αργότερα. Αλλά αυτά ήταν θέματα πωλήσεων ας το πούμε ευγενικά… Read more »

Evanos

Τώρα τι ξυνετε πληγές? Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης το κυριότερο που έχασε ήταν η δυνατότητα να οραματιστεί και να υλοποιήσει φιλοδοξίες. Εάν η στρατηγική προτεραιότητα για ενα όπλο ειναι το μέγεθος της επίδρασης -impact που εχει στο έδαφος σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την ακρίβεια κρούσης….τότε το Α-7 ήταν το Νo 1 οπλικο σύστημα της Ελλάδας. Ο συντελεστής αποτροπής που δημιουργούσε στους απέναντι στρατηγούς μαλλον ήταν και ο μεγαλύτερος απο κάθε άλλο όπλο….ένας φόβος και τρόμος…ένας εφιάλτης… Και ναι σίγουρα η τεχνολογια εχει προχωρήσει…και οι Τούρκοι έχουν εξελίξει την αεράμυνα τους….αλλα γεγονός ειναι ότι κανένα σύγχρονο σύστημα δεν… Read more »

GP1976

kalimera sygnomh gia th grafh alla den exo eyxero elliniko pliktrologio.
Tha itan oraio ena afieroma sta A-7F sta Mirage F-1/M-53 kai sta PHANTOM tis ROCKWELL kai tis IAI(KURNASS)

flashg

Πάντως αν και εκτός θέματος εγώ ονειρεύομαι ότι θα πάρουμε σχεδόν τζάμπα τους f404 και τα ραντάρ από τα f18 των Αμερικάνων που αποσύρονται και θα τα βάλουμε στα f4. Γλιτώνουμε 1 τόνο βάρους για να τον βάλουμε για δομική ενίσχυση και κανένα irst . Με την οικονομία καυσίμου των νέων κινητήρων και με το καύσιμο που κουβαλάει το f4 θα κόβουμε βόλτες πάνω από την Κύπρο. Αν τα βάλουμε και κανένα Probe-and-drogue και πάρουμε και κανένα KC130 από τους Ισπανούς θα έχουμε ένα υποστρατηγικό αεροσκάφος.

Paliouras

Και γιατι οχι τα ιδια τα F-18 (1-1 αντικατασταση μεταχειρισμενου 40 ετων με μεταχειρισμενο 30 ετων)?
Μας δινει 10 χρονια “αβατζο”

flashg

Γιατί το f4 κουβαλάει μεγάλη ποσότητα καυσίμου, είναι διθέσιο, έχουμε πιλότους με χιλιάδες ώρες εμπειρία, είναι συμβατικό και όχι fly by wire και είναι πιο απλό στις αναβαθμίσεις και επειδή είναι απλώς ένα όνειρο.

sotbak

ΣΩΣΤΟΣ

Em.Ti

Μας “φτιάξατε” πάλι… Δυστυχώς είναι ένα όνειρο που έμεινε όνειρο και καλά έκανε. Αν είχαμε τα ελληνικά A-7F (ή όπως αλλιώς θα τα λέγαμε) δεν θα είχαμε F-4E AUP και πολύ πιθανό δεν θα είχαμε ούτε F-16C/D Blk52+ αλλά ενδεχομένως ούτε M2000-5. Και μπορεί τα πρώτα να είναι πρόγραμμα που πολλοί κατέκριναν (και κακώς κατά τη γνώμη μου), τα δεύτερα και τα τρίτα είναι αυτά που έχουν δώσει την ποιοτική διαφορά στην Π.Α. εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, όπως πολύ σωστά γράφηκε ήδη, το YA-7F ήταν πρόγραμμα της USAF βασισμένο στο A-7D, τα δικά μας “ναυτικά” και διαφορετικά ήταν αλλά… Read more »

evaggelos

φοβερο αεροσκαφος κ προσοντα ειχε αλλα αλλης εποχης η εποχη κορσερ-φαντωμ πεθανε σημερα θα ειμασταν η ποιο γραφικη αεροπορια στην ε.ε. κ απο της ποιο γραφικες του νατο.Θα γινοταν σφαγη γιατι θα επρεπε και εν ετη 2014 παλι να φυγουν απο τον βιο τους κ δε θα ειχαμε χρηματα για αναβαθμισεις αεροσκαφους κ φυσικα παπαλα κ το φ16,το οποιο μαλιστα κατα το 2040 θα αντιμετωπισει πιθανων το ιδιο προβλημα.Καλως η κακος καποια αεροσκαφη ληγουν στην εποχη τους κ οι ετερειες δεν τα ανανεωνουν γιατι κοστιζει αρκετα καθε φορα που ενα αεροσκαφος τελειωνει τον κυκλο του πρεπει να φευγει οπως πχ… Read more »

sotbak

εξαιρετικό & λατρεμένο, αλλά νομίζω ότι εκ των πραγμάτων έπρεπε να το αποσύρουμε, όπως αναφέρει το άρθρο. Μπορεί η αναβάθμιση που πραγματεύεται το άρθρο να κόστιζε λιγότερο από αγορά νέου, αλλά νομίζω ότι σήμερα όλες οι αεροπορίες χρησιμοποιούν πολλαπλού ρόλου Α/Φ που περιλαμβάνουν και τον τομέα που κάλυπτε το Α-7. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στο μέλλον της ΠΑ: Ενόψει των εξελίξεων και την απώλεια του Φ-35Α για την Τουρκία, ποιες είναι ενδεδειγμένες λύσεις για την ΠΑ; Μετατροπή σε viper όλων των Φ-16, πλην των 30ριών (τα 30ρια για προκεχωρημένη εκπαίδευση στον τύπο, αν και δεν ξέρω αν αυτό είναι εφικτό ενόψει… Read more »

Αίας

Αναβάθμιση ολων των φ16 σε viper.
Αναβάθμιση των μπλοκ 30 με τα απαρτια των adv.
Αλλαγή των φ4 νε τους τυφώνες της Γερμανίας.
Αλλαγή των απλών μιραζ (σε πρώτο χρόνο) με τυφώνες από μ. Βρετανία.
Αν η Λάρισα γίνει έδρα (έστω έκτακτη) αμερικανικών φ35, με κατάλληλες υποδομές τότε αγορά αριθμού και από εμάς.

aris32

δεν πουλαει typhoon η μ.βρετανια . μονο η γερμανια πουλαει και η ιταλια περι τα 80 αεροσκαφοι συνολικα. ισως και η ισπανια τα αρχικα της typhoon περι τα 20 .συνολο 100 αεροπλανα πρωτης παρτιδας χωρις irst με δυνατοτητα μονο χρησης aim9L και aim120b και με την πρωτη εκδοση του ρανταρ. κοστος αναβαθμισης σε trance3 περιπου τα 2/3 αγορας νεου typhoon . δεν ξερω αν ειναι η καλυτερη επιλογη η αγορα μεταχειρισμενων typhoon περισσοτερο μου ταιριαζει η αγορα 16 νεων viper μαζι με εκσυχρονισμο ολων των φ16 σε viper . απο την στιγμη που δεν το αγορασαμε το 2000 τωρα δεν… Read more »

Aias

An to ef2000 opos kai apo opou einai diathesimo, einai anotero ton tourkikon f16 ,tote mas kanei pisteuo.
O tropow apoktisis ,opos ehei analuthei (ta tis germanias ) kai apo opou allou einai kai o monos efiktos gia na doume tetoia mahitika afou oti allo pros stigmi einai oikonomika adunato.
Paramenei kai o kaluteros gia allagi ton f4.
Koumponei.
Sugnomi gia to alfavito

aris32

το οτι ειναι ανωτερο αυτο δεν το κανει και ιδανικο.
βεβαια αν επιβεβαιωθει η εκδοση er του typhoon τοτε οσο καταλληλο ειναι το f/a18-e/f που εχουμε ακουσει κατα καιρους στην τελευταια του εκδοση με συμμορφες δεξαμενες irst που με την ταυτοχρονη χρηση ea18g κανει την επιλογη ιδανικη για την Ελλαδα για αποστολες κρουσης αλλο τοσο καταλληλη θα ειναι και η εκδοση er .

sotbak
DP80

Όπως και με τα SM-1 όπου όλα εκτοξεύθηκαν σε ασκήσεις και έτσι δεν υπήρχε απόθεμα βλημάτων που να μπορεί να τοποθετηθεί σε φρεγάτα S, έτσι επιλέχθηκε και ο εκσυγχρονισμός των F-4 και μάλιστα στην απίστευτη διαμόρφωση αεροπορικής υπεροχής, γιατί η παράταξη του Σιμήτη ήθελε γερμανικά συστήματα, αμφιβόλου αξίας στην μάχη (ένα εκσυχρονισμενο F-4 παρόλο που με το ραντάρ του βλέπει πρώτο το F-16, εντούτοις το F-16 ρίχνει τον AIM-120 με καλύτερες προοπτικές από την ίδια απόσταση με το F-4 λόγο του ότι είναι ποιο ευέλικτο). Γενικότερα η αποδυνάμωση της εθνικής άμυνας που συντελέστηκε τότε είναι ενα πρόβλημα που το βρίσκουμε… Read more »

Manolis

Kανετε λαθος για τα F-4 AUP. Δεν ξερω εαν “η παράταξη του Σιμήτη ήθελε γερμανικά συστήματα” αλλα αυτα δεν ειναι ουτε κατα διανοια αμφιβόλου αξίας στην μάχη ασε που δεν ειναι καν γερμανικα (αμερικανικο ρανταρ, ισραηλινος υπολογιστης αποστολης και ατρακτιδιο Litening, τα κυριοτερα υποσυστηματα του εκσυγχρονισμου). Επειτα αναφερετε οτι ενα εκσυχρονισμενο F-4 με το ραντάρ του βλέπει πρώτο το F-16 (εως μπλοκ-52 τουλαχιστον) , εντούτοις το F-16 ρίχνει τον AIM-120 με καλύτερες προοπτικές από την ίδια απόσταση με το F-4 “λόγο του ότι είναι ποιο ευέλικτο”. Ομως τα βληματα BVR οπως το Amraam, δεν εκτοξευονται οταν ο φορεας τους ελισσεται… Read more »

aris32

η αληθεια ειναι οτι ο εκσυχρονισμος των f4 απεδωσε ενα αρκετα καλο πολλαπλων ρολων αεροσκαφος ανωτερο απο το αντιστοιχο τουρκικο και γενικα ανωτερο απο ολα τα προγραμματα εκσυχρονισμου των φαντομ διεθνως. η μονη παρατηρηση ηταν η απουσια ενος συγχρονου συστηματος αυτοπροστασιας. παρολα αυτα σαν πλατφορμα bvr με την παρουσια ανωτερου ρανταρ απο τα αντιστοιχα των φ16 εκατερωθεν με την μεγαλη ταχυτητα και την υψηλοτερη οροφη τα aim120b ειχαν καλυτερες επιδοσεις απο οτι οταν φορεας ηταν το φ16. βεβαια η μη πιστοποιηση των aim120c5/7 ειχες ως αποτελεσμα τα οποια πλεονεκτημα του συνδυασμου f4/aim120b/apg63 να μην ειναι τοσο δυναταο οταν ειχε να… Read more »

MPAMPIS

Τα Α7 τώρα που βρίσκονται ;

Hermis

αυτη την ερώτηση θα ηθελα και γω να θέσω!!

Houdini

Άκτιο;

Nikolaos

Αγρίνιο. Σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Δεν θα ξαναπετάξουν ποτέ.

MPAMPIS

Κριμα σε μια εποχή που αναβάθμιση ειναι ακόμη και ενα garmin κολλημένο με βεντούζα στη καλύπτρα και κινούμενος χάρτης ενα iPad θα μπορούσαν ακόμα να προσφέρουν.Αν θυμάμαι καλα η απόσυρση εγινε λογω μνημονιακών δεσμεύσεων και οχι λόγο καταπόνησης και έλλειψης αναταλακτικων…

Πάρις

Καλοκαίρι 2009, νομίζω, είμαι σε ρυμουλκό του ΠΝ, νοτίως των Σπετσών με προορισμό το πεδίο βολής Καραβία.
Ενεργοποιώ το ραντάρ ναυτιλίας και παρατηρώ την οθόνη του.
Ξαφνικά βλέπω τρεις στόχους, για μια στιγμή μόνο, πρίμα δεξιά.
Βγαίνω γρήγορα έξω από την γέφυρα και μόλις που προλαβαίνω να δω τρεις κουρσάρους να περνούν ξυστά πάνω από το κατάρτι του σκάφους. Αμέσως μετά έκαναν αριστερά με ανοδική πορεία. Μάλλον είχαμε γίνει εικονικός στόχος.
Ήταν η τελευταία φορά που είδα το Α7 να πετά.

Leonidas

και γιατί όχι F-4EX με καινούργιους κινητήρες, AESA και αυξημένη μεταφορική ικανότητα πυράυλων.
Επίσης δεν θα μπορούσε να πιστοποιηθεί ένας μικρός αριθμός(2 μοίρες) Α7 με Helfire και να επιχειρούν με τα apache και kiowa στον έβρο;

antonios

100-120 Τετοια αεροσκαφη “αεροποριας Στρατου” θα ηταν οτι επρεπε. Αλωστε η Ελλαδα ειχε στην διαθεση της ολο το στοκ των αποθηκευμενων Α-7 της Αμερικης για να διαλεξει 300 απο αυτα για να γτιαξει 100-120 με κομματια τους. Η ΕΑΒ ηταν πρωτοπορα σε κατασκευη συνθετικων υλικων και με την βοηθεια της κατασκευαστριας εταιρειας θα μπορουσε να αντικαταστησει με συνθετικα μερη μεταλικα οπως επικαλυψη πτερυγων κα. Θα μπορουσε να αποκτησει και την τεχνογνωσια στην κατασκευη δομικων μερων για να τα κρατησει 15 χρονια σε πτητικη κατασταση. Τα καινουργια ηλεκτρονικα του F εξασφαλιζαν και αργοτερα προσαρμογη νεοτερου συστηματων κατευθηνσης βομβων λειζερ. Ισως και… Read more »

MPAMPIS

Και 20 απο αυτά που εχουμε να επαναφέρουμε σε πτητική λειτουργία μια χαρα θα ειναι με έναν μικρό εκσυχρονισμό σε ηλεκτρονικά με πχ ισραηλινή βοήθεια.
Θα μπορούσαμε να τα κρατήσουμε μεχρι να έρθουν τα f-35 με harpoon και brimstone θα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε στο ΠΝ……

Evanos

Οπως το είπες..αυτη θα έπρεπε να ειναι η προοπτική…και χάθηκε άδοξα και απροβλημάτιστα…

RBF69

Ναι κακώς αποσύρθηκαν τα Α7! Αλλά αυτά τα άρθρα “What if” που σκαλίζουν τα “παλιά περσινά ξερά και ξυνά σταφύλια” μου δίνουν την αίσθηση ότι εφόσον δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε ας πιάσουμε ένα φανταστικό σενάριο να ξεχαστούμε. Κοινώς “ΑΝ” η γιαγιά μου είχε καρούλια θα την λέγανε πατίνι (για να μην γράψω την σόκιν εκδοχή της φράσης και κοκκινίσετε διότι είστε και καθωσπρέπει άνθρωποι εκεί στην Π&Δ)

Spider

Τα περισσότερα σχόλια των αγαπητών σχολιαστών κινούνται στο μοτίβο του, όταν η νοσταλγία νικά την λογική.
Ευτυχώς η Π.Α. λειτουργεί πάντα με βάση την δεύτερη! 🙂 🙂 🙂

ShadowMan

Επιτέλους το είπε κάποιος!

Paliouras

Εδω στο υποθετικο σεναριο F4 ή F-18 απαντουν F4

ShadowMan

Άσε και τι δεν διαβάσαμε σε αυτό το άρθρο από σχόλια….

Lefteris

ΕΡΩΤΑΣ!!! ΛΑΤΡΕΙΑ !!!
Έπρεπε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση και στο πακέτο να περιλαμβάνονταν και RAM βαφή!

Όπως επίσης έπρεπε να αναβαθμίσουμε τα Λεωνίδας 1/2 αντί να τα χαρίζουμε στους βορειομακεδόνες, έπρεπε να αναβαθμίσουμε τα BMP1 και να αγοράζαμε τσάμπα άλλα τόσα για αντικατάσταση των M113, όπως έπρεπε να αναβαθμίσουμε και τα Mirage 2000 EGM κλπ κλπ.

Οπότε ένα καλό δημοσιογραφικό ερώτημα για τα A7, είναι αν ήταν απόφαση της ΠΑ να μην θέλει την αναβάθμιση τους ή εντολή από ΗΠΑ.

Ο ασχετος

Κοντη γιορτη, θα το ξαναζησουμε με τα 30αρια που δεν αναβαθμιζονται κ με τα μιραζ

chikichiki

Το θέμα των Κορσέρ στην Ελλάδα θυμίζει την εμμονή των Αμερικάνων με τα θωρηκτά, πάντα κάποιος θέλει να τα νεκραναστήσει… 1. Ακτίνα δράσης/φορτίο όπλων. Το Α-7 ήταν μεν διαβόητο για αυτά τα 2 γνωρίσματα, οποιαδήποτε αναβάθμιση όμως θα απαιτούσε σύγκριση με τον διάδοχο, ήτοι F-16C/D με CFT (και 300/600gal δεξαμενές). Είναι ο λόγος ακτίνας δράσης/φορτίου του A-7F τόσο ανώτερος του Blk52 ώστε να δικαιολογείται η αναβάθμιση; Ομολογώ πως δεν θυμάμαι νούμερα για να μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα περί αυτού. Το θεωρώ όμως κρίσιμο ζήτημα. Αν η σύγκριση δεν είναι υπέρ του A-7 κατά ένα σεβαστό ποσοστό, πολύ απλά ίσως… Read more »

George

Για κάποια άλλη χειμωνιάτικη Κυριακή Πτήση:
What if F-20 αντί για F-16/M2000 με αγορά του σχεδίου από την Ελλάδα και κατασκευή του εδώ με κάποιο joint venture με τη Northrop?
Με σταδιακή ανάπτυξη εγχωρίων συστημάτων στις εξελικτικές του εκδόσεις?

MPAMPIS

Το είχα γράψει και εγω κάποτε σε κάποιο σχόλιο μου….ο αντίλογος ήταν οτι αφού δεν το πηρε η usaf ήταν καταδικασμένο……προσωπικά το αμφισβητώ..

George

Για απλή αγορά δεν θα είχε τύχη και ακόμη κι αν το είχαμε παραγγείλει θα ακυρωνόταν η παραγγελία από την εταιρεία αλλά για εγχώρια κατασκευή σε λογική ανάλογη του Mangusta στην Τουρκία ίσως να είχε περιθώρια όπως το Ching-Kuo από το οποίο όμως ήταν ανώτερο Φυσικά εντασσόμενο σε μια λογική εγχώριας ανάπτυξης όλων των σχετικών τεχνολογιών ενός μαχητικού α/ε και διάχυση τους σε άλλους τομείς της οικονομίας Θα μπορούσε να αποτελέσει και βάση για δημιουργία LIFT έκδοσης αλλά και εξαγωγών φυσικά μόνο όπου το επέτρεπαν οι ΗΠΑ ( πχ εκεί που δεν ήθελαν να πωλήσουν F-16) αλλά ίσως ακόμη και… Read more »

MPAMPIS

Ειναι ακριβώς οπως τα λες μια επιλογή του f-20 τότε ΙΣΩΣ να σήμαινε ενα GrFX τώρα……
Γενικά το what if είναι απρόβλεπτο…
Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μια αγορά του αιώνα για το ΠΝ ας λάβουμε υπόψιν και what if σενάρια προκαταβολικά για να Κάνουμε την καλύτερη επιλογή ……

RBF69

Τι φοβερό project ήταν αυτό! F5G on steroids! Αυτό μάλιστα, είναι WHAT IF

ShadowMan

Να πω απλά ότι αυτό το αεροπλάνο είναι ο μοναδικός μου έρωτας οπλικου συστήματος. Αλλά ακόμα και εξυχρονισμενο σήμερα θα είχε πρόβλημα με τα τουρκικά ασεπε και τους σ400 κτλπ. Ναι αν στέλναμε ένα δύσκολο βράδυ 60 αεροσκάφη μαζικά για κρούση θα κάναμε ζημιά σίγουρα αλλά θα γυρνούσαν πίσω με το ζόρι τα μισά. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που στέλνει πιλότους σε αποστολές αυτοκτονίας. Αυτά τα κάνει ο Κιμ.

Nikolaos

Αναλαμβάνω τον άχαρο ρόλο να θέσω τη συζήτηση στο ιστορικό της πλαίσιο εκφοράς: Το ημερολόγιο δείχνει 1990 όταν τα δύο YA-7F είναι στον αέρα, και τελικώς το πρόγραμμα ακυρώνεται. Λίγο μετά ακυρώνεται και ο “διάδοχος” του YA-7F, το Α-16. Προσοχή, το Α-16 ήταν entry-level έκδοση με βάση το -C block 30/32, πολύ υποδεέστερη του F-16C/D Block 40/42 Night Falcon με το LANTIRN και με το ογκώδες ευρυγώνιο και ολογραφικό HUD της Marconi (που νεκρανάστησε πρόσφατα η ΤΗΚ για τα 50+ της), και όχι κάτι ανώτερο σε CAS/BAI, όπως πολλοί φαντάζονται. Έφερε FLIR ναυτιλίας Falcon Eye μπροστά από το κόκπιτ και… Read more »

Evanos

Και τα f 117 έχουν επισήμως αποσυρθεί απο την USAF…όμως πολλοί στην Αμερική τα βλέπουν σποραδικά να πετούν θυμίζοντας ότι ενα σπουδαίο όπλο το κρατάς για κάποιο διάστημα μετά την απόσυρση του λειτουργικό σε περιπτωση που η συγκυρία το φέρει να σου χρειαστει..

Ελπιζω και πιστεύω κατι αντίστοιχο να εχει γίνει και με τα Ελληνικά A-7 καθώς ειναι και αξιοσημείωτο ότι επικρατεί σιγή ασυρμάτου ως προς την τύχη τους..

Ενα ιδιαίτερα πολύτιμο όπλο που θα μπορούσε αν χρειαστεί να ειναι ο άσσος στο μανίκι της Ελληνικής αμυνας..

ShadowMan

δεν ειναι η ιδια περιπτωση σε κανενα επιπεδο.

KostisM

Σε ένα δικό μου what if … πιθανώς επηρεασμένος από εσάς, είχα σκεφθεί ποια αεροσκάφη θα προτιμούσα για την ΠΑ από τις αρχές του ’60 μέχρι σήμερα. Μετά δηλαδή τα αρχικά F-86E/D και F-84G/F που ουσιαστικά παίρναμε ότι .. περίσσευε, τι θα επέλεγα σε σχέση με τους 13 τύπους καινούργιων ή μεταχειρισμένων που ήρθαν και πέταξαν με τα μπλε εθνόσημα. Θυμίζω: επιπλέον F-84F, F-102, F-104, F-5, F-4, M F1, A-7, M2000, F-16 bl.30, bl 50, bl.52+, bl.52M, M2000-5. Κατέληξα σε 4 : Τη δεκαετία του ’60 τα Mirage IIIE/D/R , αυτή του ’70 τα RF/F-4E, το ’80 και ’90 τα… Read more »

zulu16

Το άρθρο αυτό μόνο σαν ανέκδοτο μπορώ να το δω και πραγματικά δεν το θεωρώ αντάξιο της Πτήσης που διαβάζουμε……. Δηλαδή ουσιαστικά θα υιοθετούσαμε ένα πρωτότυπο που δεν μπήκε ποτέ σε υπηρεσία από καμία αεροπορία ούτε καν από την αμερικανική σαν αεροσκάφος της ΠΑ ουσιαστικά θα συμμετέιχαμε στο r&d με κόστη αδύνατο να προσδιοριστούν όπου στην βέλτιστη περίπτωση και αφού κυλούσαν όλα κατ’ ευχήν θα είχαμε ως τελικό αποτέλεσμα ένα παλαιό αεροσκάφος υποδεέστερο σε επιδόσεις αέρομαχίας ακόμη και του f-4, όπου οι εγγενείς περιορισμοί του όπως η αεροδυναμική σχεδίαση και η μικρή διατομή του κώνου του ραντάρ θα ήταν ανυπέρβλητες… Read more »

aris32

η μονη αξιολογη προσπαθεια αναβαθμισης του τυπου σε υπηρεσια ηταν να μπει ενα ρανταρ griffo που μπαινει σε φ5 και γενικα σε μικρα αεροσκαφοι , να αναβαθμισεις το κοκπιτ με εγχρωμες οθονες νεο hud , πιστοποιηση ατρακτιδιου σκοπευση αρτηρια δεδομενων ωστε να πιστοποιησης και μερικα ag οπλα και καλο συστημα αυτοπροστασιας. κρατουσες τον ιδιο κινητηρα και ειχες καμια 40-50 απο αυτα με ολα τα διθεσια εκσυχρονισμενα αντι για τον εκσυχρονισμο των phantom . οποτε ειχες ενα καθαροαιμο κρουσης μαχητικο με πολλα καλουδια που ακομα και τωρα (ναι και τωρα αφου ειμαστε η μονη αεροπορια που αναγκαζεται να κανει επιχειρησεις σε… Read more »

ShadowMan

Στον τομέα κρούσης το Ισραήλ είναι πάνω από εμάς σίγουρα κάνει και όσα ανέφερες. Στην αναχαίτιση σίγουρα είμαστε οι ποιο έμπειροι στον πλανήτη πάντως.

aris32

το ισραηλ πολεμαει καθημερινα και μπροστα στην προστασια του κρατους και των πολιτων του δεν θα διστασει να κανει το οτιδηποτε. οσο για την αναχαιτιση καλυτερα να μην μιλαμε για εικονικες αερομαχιες. αλλο αληθινες επιχειρησεις και αλλο αυτο που γινεται τωρα. δεν αμφισβητω το επιπεδο της ΠΑ αλλα….

NIK-PAO-13

Απλα το ισραηλ ειναι στην περιοχη ειναι οπως θα ειμασταν εμεις αν απεναντι μας ειχαμε τον στρατο της αλβανιας κ των σκοπιων….
Οι εικονικες αερομαχιες δεν ειναι απλες οπως τις περιγραφεις.Δεν ειναι καθολου τυχαιο που σε ολα τα σχολεια του νατο τα Ελληνικα πληρωματα περνουν τις πρωτες θεσεις κ παντα την πρωτη θεση στην ερωτηση …ποιος θα ητανε ο καλυτερος αρχηγος στην αποστολη….
Τελος μην ξεχνας τα περισσοτερα κ πολυ καλυτερα μεσα που εχει.

NIK-PAO-13

Οταν σκευτομαστε να πουλησουμε τα φ-16 μπλοκ 30……κ απ την αλλη μιλαμε για τα Α7….εγω βλεπω το θεατρο του παραλογου….
Αεροπλανα 2ης γενιας δεν θα επρεπε να υπαρχουν στην Π.Α εδω κ πολλα χρονια.

Tasos

Καλά και άγια όλα αυτά που γράφετε….Αλλά δεν απαντάτε σε κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Ποιός θα πλήρωνε για τη μίζα που θα χάνονταν μέσω αυτής της λύσης;

chikichiki

Θα χανόταν; Θα αστειεύεστε βέβαια. Η πλειοψηφία των συστημάτων θα ήταν ξένα. Η τεχνογνωσία εν μέρει απαραίτητα θα ερχόταν από το εξωτερικό. Η απειρία της Ελλάδας με τις υψηλές απαιτήσεις του προγράμματος θα το καθιστούσε εκ των πραγμάτων χρηματοδοτική μαύρη τρύπα, δίνοντας την τέλεια κάλυψη για παράλληλο φαγοπότι. Τα παραδοσιακά θεσμικά κενά από την άλλη θα έδιναν απεριόριστο χώρο λαμογιακής κίνησης για όσους ήθελαν να τσεπώσουν και το κατιτις τους. Δηλαδή συγγνώμη, τόσα χρόνια εμπειρίας τρώγoντας επιδοτήσεις δε μετράνε; 😛

evaggelos

λιγο ασχετο αλλα γιατι δεν πηγαμε σε καποιο αεροσκαφος τυπου φ18 s.hornet για κρουση κυπρο κλπ?η εστω παρεμφερες? τα 30αρια μπορουν να παρουν αυτο το ρολο? επισης γιατι ποτε δεν πηραμε 2 τανκερ? δε θα ηταν χρησιμα ως προς αν.μεσογειο-κυπρο?

Kanenas

Θέλειν εστί δύνασθαι, όλα τα άλλα είναι απλώς έπεα πτερόεντα.

NIK-PAO-13

Ωραιο αεροπλανακι ,για να το εχουμε σε μοντελισμο…κ οχι στην Π.Α…Aεροπλανα 2ης γενιας δεν επρεπε να εχουμε εδω κ πολλα χρονια..
100 φορες καλυτερη δουλεια θα καναμε με F-16MLU που βρισκαμε σχεδον με τα ιδια χρηματα που θελαμε να φτιαξουμε τα φαντομ-μιραζ φ-1 κ α7…..

Tango.Alpha

Ποιος ήταν ο αναγνώστης που έθεσε το Σάββατο (9-11) το μεσημέρι την ερώτηση σε χειριστή στην 114 ΠΜ;

drinis

Πολύ ωραίο άρθρο. Πραγματικά! Παρακολουθώ όλα τα What if με ενδιαφερον. Για εμένα το καλύτερο what if θα ήταν αντι για αναβάθμιση Α-7 να σκουπίζαμε τα αποθέματα ΤΑ-7 αγοράζαμε την φτηνή έκδοση τον Lantrin χωρίς ραντάρ terrain following και μοναδική αναβάθμιση την ολοκλήρωση τους στο αεροσκάφος σε κοιλιακούς φορεις και ίσως καμιά MFD για τον πίσω χειριστή. Χρήση μόνο CAS μέρα και νύχτα σε Έβρο και Αιγαίο και ίσως μερικά μεταστάθμευση στην Κύπρο. Αν σκουπίζαμε τα Αμερικάνικα A-7 ανταλλακτικά και κινητήρες για πολλά χρόνια. Και ίσως ένα πρόγραμμα απο την ΕΑΒ αργότερα για δομική αναβάθμιση με κανά 2 εκατομμύρια. Τα… Read more »

drinis

Ξέχασα σκοπευτικό επί κάσκας για τα F 4 όταν θα έβγαινε, Link 16 όταν θα ήταν διαθέσιμο, εύκολη αναβάθμιση γιατί είναι 2ης γενιάς, εύκολη ολοκλήρωση νέων όπλων(π.χ Scalp EG) και μετεξέλιξη του σε “εθνικό” μαχητικό. Για τα ΤΑ 7 επίσης πόσο δύσκολο είναι για την ΕΑΒ να αντιγράψει τα ανταλλακτικά απο ηλεκτρονικά της δεκαετίας το ’60 ή ακόμη και να τα αναβαθμίσει. Πόσο δύσκολο είναι πια ένας ελληνικός Η/Λ αποστολής για μαχητικά 2ης γενιάς; Πόσο δύσκολο είναι η αντικατάσταση των υδραυλικών με νεας τεχνολογίας πιο ελαφρές σωληνώσεις υψηλής πίεσης; Πόσο δύσκολο είναι η αλλαγή των καλωδίων; Και για να το… Read more »

drinis

Επίσης τώρα θα μπορούσαμε τώρα πια (άρση εμπάργκο) να παραχωρήσουμε (πουλήσουμε;)75 F 4 και καμιά 50αριά ΤΑ 7 στην Κύπρο.
Τελεία και παύλα.

drinis

Για να μην πω για το Κένταυρος στα 20 χρόνια που πέρασαν η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να σχεδιάσει ένα πύργο αντί του KUKA και θερμικά σκοπευτικά Ελληνικά και ίσως Ελληνικούς τροχούς και ερπύστριες. Ίσως μία Ελληνική εξτρα θωράκιση. Και ας αρχισει τωρα η συζήτηση αν καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες που ούτε ο ΕΣ δεν ξέρει. Έχει γραφτεί πολλές φορές οτι η ποσότητα εχει την δική της ποιότητα. Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα που πρέπει να έχει μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Οικονομικά αδύνατο θα πει κάποιος. Πιστεύω οτι αντι να αγοράζουμε την κορυφή της τεχνολογίας σε 40 κομμάτια (π.χ. F 16,που… Read more »

NIK-PAO-13

Οπως κανει χρονια τωρα η τουρκια π.χ κυριε ΙΩΑΝΝΗ ΔΡΙΝΗ……Συμφωνω μαζι σας αλλα αυτα δεν θα τα δουμε ποτε ….διοτι απλα δεν ειμαστε σε θεση να τα κανουμε, οτι κ να λεμε ειμαστε ενα κρατος που δεν εχει μαθει να βαζει στοχους σε κανενα επιπεδο.

drinis

Ώρα είναι να αλλάξουμε λοιπόν. Σήμερα δεν υπάρχουν F 4 και Α 7 αλλά υπάρχουν F 16 και Mirage. Ας στρωθούμε λοιπόν. Υπάρχει Κενταυρος και Leo 1 και Μ 109 και Ab 212. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

drinis

Ή γιατί δεν παραχωρεί ο ΕΣ ένα Μ109Α στην ΕΛΒΟ για πιθανή μετατροπή σε ΤΟΜΑ. Έχει 405 αλογάκια ικανό μέγεθος κινητήρα εμπρός και σε μερικά ή όλα θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τον πύργο να αφαιρεθεί το πυροβόλο του και να τοποθετηθεί πυροβολο τον 105 mm απο τα τα Μ48 και συζυγές 30mm ή να σχεδιάσει νέο πύργο η ΕΛΒΟ ή η ΕΒΟ για 30αρι με 2 TOW ή Hellfire ή Kornet. Κατασκευή spall liners και πρόσθετη εξωτερική θωράκιση και αναβάθμιση του κινητήρα με αύξηση ιπποδύναμης στα 450 ή 500 αλογάκια κατά το δυνατό ή ακόμη άν χωράει κινητήρα απο Μ48… Read more »

drinis

Προς Shadowman: Δεν υποστηρίζει κανείς ότι αναβαθμισμένο F 4 θα ήταν καλύτερο το 1990 απο καινούργιο F 18 ή F 16 ΑΛΛΑ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Τα οικονομικά δεν επέτρεψαν ποτέ π.χ. να αγοραστεί το F 16 σε ικανούς αριθμούς και κυριότερο δεν αγοράστηκαν ποτέ όλα τα όπλα και παρελκόμενα που θα έπρεπε ή αγοράστηκαν σε μικρούς αριθμούς. Η Ελληνική ΠΑ έχει περάσει απο την δεκαετία του 70 ” ποιότητα Vs ποσότητα” ανεπιστρεπτί. Τότε 40 Mirage F 1 και φυσικά τα Α 7 κρατούσαν την ΤΗΚ απασχολημένη που πέταγε F 104, F 100 και άντε και F 4. Το 90… Read more »

Βαγγέλης

Χωρίς να είμαι ο δικός με παραξενεύει η ημερομηνία του άρθρου. Ίσως να κάνω λάθος και να εχεται και παλαιότερες αναφορές. Σας λέω όμως ότι στα σχεδιάστρια της ΜΣΒ της 115ΠΜ είχα δει σχέδια Α7 με κινητήρα F16 . Και αυτό ήταν το 1991. Τα σχέδια ενός αεροσκάφους με μέγιστη ταχύτητα 1,4 ή 1,6 . Ένα αμιγώς υπερθετικό βομβαρδιστικο και όχι μόνο. Πως γίνεται κάτι τέτοιο να βγαίνει τώρα? Δεν πιστεύω να είχα καλύτερη ενημέρωση εγώ κάνοντας απλά την θητεία μου από εσάς που ασχολείστε με τα θέματα αυτά χρόνια? Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και σίγουρα το μεγαλύτερο κεφάλαιο που… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

93
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 1.99

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Μία φυσική εξέλιξη: Δεν θα γίνει η μεγάλη ΤΑΜΣ Παρμενίων 2020, όλη η χρονιά ήταν ένας Παρμενίωνας

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, «η μεγάλη διακλαδική άσκηση Παρμενίων Ανακοινώνεται ότι κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και έγκρισης από την πολιτική ηγεσία θα...

Οι “κακοί” και φιλότουρκοι Αμερικάνοι συνωμοτούν, σκάβουν τον λάκο μας, θέλουν αποστρατικοποίηση των νησιών, μοίρασμα του Αιγαίου… και στο βάθος, πολύ βάθος το East...

Ο υπογράφων κάνει συχνά εκκαθαρίσεις στους λογαριασμούς των social media γιατί ο βομβαρδισμός χαμηλού επιπέδου πληροφοριών, που προσβάλουν την κοινή λογική, είναι καθημερινός και...

Την έναρξη των διερευνετικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας χαιρετίζει η Φον Ντερ Λάιεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Χρήσιμη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη...

To ΝΑΤΟ χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ,...
- Advertisement -