38.8 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

What if: Θα μπορούσαμε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα Mirage F.1CG αντί να τα αποσύρουμε και σήμερα να πετούσαν πλάι στα Mirage 2000-5Mk2;

- Advertisement -

 

Mirage F1CG με φόρτο 4 ΑΙΜ-9Ρ

Το Mirage F1 είναι για την ΠΑ ένα αεροσκάφος θρύλος. Έφτασε λίγο μετά την Τραγωδία της Κύπρου, και μαζί με F-4E Phantom II σήκωσαν για πάρα πολλά χρόνια το δύσκολο έργο της αναχαίτησης πάνω από το Αιγαίο. Τότε η τουρκική επιθετικότητα ήταν πολύ περισσότερο περιορισμένη σε σχέση με σήμερα, αλλά τις εποχές εκείνες η ΤΗΚ είχε να αντιτάξει απέναντι στην ΠΑμαχητικά σαν τα F-104S ή έστω τα F-4E, κι όχι τα “καθαρόαιμα” μαχητικά Mirage F.1.

Νέα «aggressor» καριέρα και για τα πρώην 63 (!) Mirage F1 της Γαλλίας


H ΠΑ έγραψε σελίδες δόξας πάνω από το Αιγαίο με τα F1. Δεν είχε την τύχη να βάλει ποτέ σε υπηρεσία τον άμεσο πρόγονο, το Mirage III/V, αλλά με τα F.1 βρέθηκε σε “άλλο επίπεδο”. Η αλήθεια είναι πως οι εποχές τότε, τέλη δεκαετίας του ’70, η δεκαετία του ’80 και το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’90, την δουλειά πάνω από το Αιγαίο την έκαναν μαχητικά σαν το Mirage F.1CG με πυραύλους AIM-9. Τότε οι συμπλοκές BVR ήταν τελείως εκτός τόπου και χρόνου, καθώς τα συστήματα IFF μάλλον δεν ήταν τόσο αξιόπιστα, όπως αντίστοιχα αναξιόπιστοι ήταν και οι πύραυλοι BVR όπως ο ΑΙΜ-7Ε/F (αν και ο -F είχε ένα καλό μητρώο). Σε κάθε περίπτωση, η ΠΑ βασίζονταν κυρίως σε βλήματα όπως οι AIM-9 σε διάφορες εκδόσεις τους.

Επιστρέφουν στη ζωή τα Mirage F-1 της Draken International


Φυσικά αυτό ήταν ίσως λάθος, καθώς η ΠΑ δεν φρόντισε ποτέ να παραλάβει τους πυραύλους Matra Super 530F που το πιθανότερο ήταν να έφερναν τα πάνω-κάτω στο Αιγαίο. Οι τελευταίοι πρέπει να θυμίσουμε πως έκαναν “πάρτυ” με τα ιρανικά μαχητικά στα χέρια Ιρακινών πιλότων, και άποψή μας ήταν πως έπρεπε, με κάθε θυσία, η ΠΑ να εξασφαλίσει ένα μικρό απόθεμα από τους πυραύλους αυτούς. Φυσικά όχι μόνο τους 530F δεν αγοράσαμε, αλλα ούτε καν τους R530 (Magic), και αντί αυτών χρησιμοποιούσαμε τους αμερικανικούς AIM-9P για τον οπλισμό των F1CG. Αν τώρα κάναμε καλά ή όχι, ευτυχώς δεν χρειάστηκε να το μάθουμε ποτέ.

Mirage F1CG (φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία μέσω @HAFspokeman)

Βέβαια, οι R530 με τα νοτιοαφρικανικά αεροσκάφη δεν τα πήγαν και τόσο καλά, ενώ αντίθετα διέπρεξαν τα δυο πανίσχυρα DEFA των 30mm. Πάντως σε κάθε περίπτωση, τα γαλλικά Mirage F1CG σε ελληνική υπηρεσία ποτέ δεν απέκτησαν ικανό οπλισμό που θα αξιοποιούσε τις ανώτερες δυνατότητές τους σε αποστολές αναχαίτισης.
Τελικά, τα εναπομείναντα ελληνικά Mirage F.1CG, αποσύρθηκαν από ελληνική υπηρεσία μετά από 28 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας, αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα με την απόσυρσή τους. Ίσως δεν μας πείραξε (τους λάτρεις των γαλλικών αεροσκαφών) τόσο πολύ λόγω του ότι τα Mirage 2000 υπηρετούσαν ήδη στην Τανάγρα, και έτσι οι γαλλικοί αντικατοπτρισμοί συνέχιζαν να πετούν στο Αιγαίο. Καθώς όμως, τα αεροσκάφη αποσύρθηκαν το 2003, μετά από 28, “μόλις”, χρόνια υπηρεσίας, κι ενώ άλλες χώρες συνέχιζαν να τα χρησιμοποιούν, πιθανότατα θα έπρεπε να δούμε μήπως άξιζε να γίνει κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης, προκειμένου αυτά να συνεχίσουν να προσφέρουν.

Το “διαστημικό” πιλοτήριο των Mirage F-1 aggressor!


Την αφορμή για το άρθρο αυτό μας την έδωσαν σχόλια αναγνωστών μας, καθώς και η αγορά διαφόρων F.1 από την εταιρεία Draken International, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε ρόλους Aggressor και εχθρικής απεικόνισης. Τελικά όπως φαίνεται, τα μαχητικά F.1 έχουν την μακροζωία των δελταπτέρυγων ομόσταυλων Mirage III/2000, και οι ώρες πτήσης φαίνεται πως δεν αποτελούν πρόβλημα για τα αεροσκάφη αυτά. Βέβαια οι απόψεις για τις ώρες πτήσεις που είχαν απομείνει στα ελληνικά F1CG διίστανται, καθώς τα αεροσκάφη αυτά δεν έβγαιναν στο Αιγαίο για ασκήσεις και διατήρηση πτητικής ικανότητας, αλλά μάχονταν καθημερινά, τραβόντας G πάνω από το Αιγαίο (και, ας μας επιτραπεί η έκφραση, “μοιράζοντας φάπες” στους άμοιρους Τούρκους με F-4E, F-104G/S κα, πριν έρθουν τα F-16 της THK).
Λογικό είναι λοιπόν να αναρωτηθούμε, αν άξιζε τον κόπο, να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αναβάθμισης ανάλογο με αυτό που εφαρμόσαμε στα F-4E Phantom, προκειμένου τα αεροσκάφη να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πάνω από το Αιγαίο.

Mirage F1CG, φύλακες του Αιγαίου για 28 χρόνια

Θα μπορούσε είτε να είναι ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που εφάρμοσε η Ισπανική Αεροπορία στα δικά της μαχητικά (το 1996), είτε ένα πρόγραμμα σαν αυτό που εφάρμοσε το Μαρόκο. Στην πρώτη περίπτωση, το ραντάρ αναβαθμίστηκε σε Cyrano IVM (από IV), ενώ στην δεύτερη αντικαταστάθηκε από το Thales RC400, που ουσιαστικά είναι ένα RDY-3 με μικρότερη κεραία.
Το Mirage F1CG είχε δυο μειονεκτήματα, που όσο περνούσαν τα χρόνια μάλλον γινόντουσαν πιο εμφανή. Καταρχάς, χρειαζόταν έναν πολύ πιο ισχυρό κινητήρα. Κατά δεύτερο, χρειαζόταν ένα πολύ πιο αξιόπιστο και ικανό ραντάρ. Σε ελληνική υπηρεσία, χρειαζόταν και ένα ικανότερο σύστημα αυτοπροστασίας κι ένα καλύτερο IFF. Το θέμα όμως είναι, έπρεπε ή όχι να εκσυγχρονιστούν τα υπόλοιπα αεροσκάφη μας;

WHAT IF: Τι μορφή θα είχε η Αεροπορία σήμερα αν είχαμε αγοράσει F-18 το 1985 αντί F-16/Mirage 2000;


Καταρχάς ο κινητήρας όπως είπαμε ήταν μάλλον αναιμικός. Πρώτοι το κατάλαβαν αυτό οι Γάλλοι, που πρόσφεραν το F.1 M-53 σαν ανταγωνιστή του F-16A στις ευρωπαϊκές αεροπορίες, και σαν αντικαταστάτη των F-104G, με τον κινητήρα του Mirage 2000, τον Μ-53. Το αποτέλεσμα του περίφημου διαγωνισμού του Αιώνα τον γνωρίζουμε. Επίσης οι εξαιρετικοί γνώστες του αεροσκάφους, Νοτιοαφρικανοί, προσπάθησαν αν αλλάξουν τον ATAR 9K-50 με τον ρωσικό RD-33. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ήταν αρκούντως ικανοποιητικό, αλλά τελικά δεν προχώρησαν στην αλλαγή του κινητήρα.
Σε ότι αφορά το ραντάρ, μια λύση το 2003 ήταν πράγματι η αναβάθμιση σε Cyrano IVM, ή η αλλαγή του σε κάποιο παράγωγο του RDY-2 (Mirage 2000-5Mk2). To εντυπωσιακό θέμα με το Mirage F.1 είναι το εξής, το αεροσκάφος δεν έχει FBW όπως το Mirage 2000, συνεπώς μπορεί κάποιος άλλος από την Dassault να επέμβει στο αεροσκάφος και να το αναβαθμίσει με ότι ραντάρ θέλει με πολύ περισσότερη ευκολία σε σχέση με άλλα 3ης γενιάς (όπως το Mirage 2000 ή το F-16A/C). Αυτός είναι και ο λόγος που η Dassault έδωσε εξαιρετικές τιμές στο Μαρόκο, που αυτή την στιγμή πετάει με τα πιο αξιόμαχα Mirage F.1 που υπάρχουν, καθώς στην ευρύτερη περιοχή “καραδοκούν” κι άλλες εταιρείες με πολύ καλές λύσεις.

Ραντάρ AESA για τα Mirage F1;


Το πρόγραμμα MF2000 της Dassault για τα μαροκινά Mirage F.1 (27 Mirage F1CH, F1EH και F1EH-200) τα έφερε ουσιαστικά στο επίπεδο του Mirage 2000-5 με τις εξής τροποποιήσεις:

 • Αντικατάσταση του Thomson-CSF Cyrano IV με το Thales RC400 (RDY-3)
 • 4% περισσότερη ώση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με νέο συμπιεστή στους κινητήρες Snecma Atar 9K50
 • Cockpit με δυο οθόνες LCD , Head-Up Display με UFCP (Up Front Control Panel), δυο mini-LCD (για το RWR και τον τεχνητό ορίζοντα) καθώς και full HOTAS χειριστήρια
 • GPS Sagem Sigma 95
 • CN2H-AA Mk II διόπτρες νυχτερινής όρασης.
 • Νέο κάθισμα Zero-Zero
 • Νέο υπολογιστή
 • Προηγμένο RWR από την Thales
 • Ζεύξη δεδομένων
 • Εκτοξευτές φωτοβολίδων Corail και Phimat chaff dispensers
 • Ατρακτίδιο PAJ-FA ECM.
 • Thales Damocles ατρακτίδιο σκόπευσης.
 • Οπλισμός:  Matra R550 Magic-II, MICA IR/EM, AIM-9L/M, βόμβες Armement Air-Sol Modulaire (AASM) καθοδηγούμενες από GPS/INS και GPS/INS+IIR, AM39 Exocet, Paveway

Σπάνια φωτογραφία με φόρτο βομβαρδισμού για το Mirage F1CG (φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία μέσω @HAFspokeman)

Τα μαροκινά αεροσκάφη είναι πραγματικά ικανότατα, αλλά αναμφίβολα, σήμερα θα μπορούσαν να βρεθούν και πολλές άλλες λύσεις. Βέβαια τότε, το 2003 οι λύσεις ήταν πιο περιορισμένες, αλλά σίγουρα υπήρχε το βασικό πρότυπο Mirage 2000-5 αλλά και αρκετές άλλες λύσεις (γαλλικά ή ισπανικά Mirage F.1). Θα άξιζε τον κόπο να κάνουμε τότε εκσυγχρονισμό;
Τα 27 “τούμπανο” (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά πραγματικά είναι εντυπωσιακά) Mirage F.1 ASTRAC του Μαρόκου δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από ένα M2000-5, και όλα αυτά το Μαρόκο να “αγόρασε” με “μόλις” 420 εκ. ευρώ (2010). Μάλλον το 2003 ο εκσυγχρονισμός των 24 μαχητικών F1CG θα κόστιζε ακόμη λιγότερο, αλλά θα άξιζε;
To πιλοτήριο των μαροκινών Mirage F1 ASTRAC

Η ΠΑ τότε υπέφερε από πολυτυπία. Αν θυμάστε καλά, είχαμε τότε δυο τύπους F-16 (λίγο αργότερα 3 και μετά 4…), δυο τύπους Mirage 2000, δυο τύπους F-4E (χωρίς να υπολογίσουμε μέσα τα RF-4E), Α-7Η/Ε (ας τα πούμε έναν τύπο), και μετά θέλαμε και τα Mirage F.1.
Μια καλή ιδέα θα ήταν η εξής. Αντί να εκσυγχρονίσουμε μόνο 15 Mirage 2000EGM/BGM, να τα εκσυγχρονίσαμε όλα τα Μ2000 τότε σε επίπεδο Mirage 2000-5Mk2, και να αγοράζαμε και τα επιπλέον 10 που ήθελαν οι Γάλλοι. Έτσι θα είχαμε μια συνεκτική δύναμη από 50 μαχητικά Mirage 2000-5Mk2.
Mirage F1CG με φόρτο τεσσάρων ΑΙΜ-9Ρ (φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία μέσω @HAFspokeman)

Τα Mirage 2000EGM/BGM θα παρέδιδαν τα ραντάρ RDM (ουσιαστικά είναι τα Cyrano IVM) στα παλαιότερα Mirage F.1, τα οποία θα εκσυγχρονίζονταν με αρτηρία δεδομένων MIL-STD1553, αναβάθμιση του ATAR 9K-50, και νέα ηλεκτρονικά. Όλα αυτά είναι σχετικά εύκολα και απλά, καθώς όπως είπαμε δεν απαιτούνταν ιδιαίτερες τροποποιήσεις και δοκιμές σε ένα αεροσκάφος 2ης γενιάς, και η Dassault γνωρίζει πολύ καλά το αεροσκάφος (όπως και η ΕΑΒ).
Το Mirage F1 θα μπορούσε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι και σήμερα, είτε σε αποστολές TASMO, είτε σε αποστολές κρούσης (που ούτως ή άλλως είχε διαπρέψει σε όλες τις αεροπορίες που το χρησιμοποίησαν επιχειρησιακά σε αυτό τον ρόλο). Επίσης το κόστος χρήσης του και διατήρησης σε υπηρεσία των εκσυγχρονισμένων Mirage F.1 θα ήταν πολύ χαμηλότερο από το κόστος των F-4E AUP για παράδειγμα. Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά θα έπρεπε να είχαμε περικόψει την παραγγελία των 60 F-16C/D Block 52+ κατά 10 ή και 20 μαχητικά.

Το Ιράν επαναφέρει στις πτήσεις μαχητικά F-5 και Mirage F1


Τα μαχητικά μας F-16C/D θα ήταν σήμερα λιγότερα, αλλά θεωρούμε πως αν οι Γάλλοι είχαν σκεφτεί λίγο Out of The Box, τα είχαν προτείνει όλα αυτά, και είχαν δώσει σαν αντισταθμιστικά μερικά μεταχειρισμένα F.1B και F.1CT (που επίσης θα εκσυγχρονίζαμε), τότε θα είχαμε δυο Μοίρες εκσυγχρονισμένα Mirage F1CG (UGR) και φυσικά δυο ή τρεις Μοίρες Mirage 2000-5Mk2. Τότε, αν το θυμούνται οι αναγνώστες μας, “λεφτά υπήρχαν”, αφού είχαμε τα περίφημα ΕΜΠΑΕ.
Μάλλον όμως οι Γάλλοι έμειναν εγκλωβισμένοι στην λογική “πούλα Mirage 2000-5 ή Rafale” και δεν φρόντισαν να διευρύνουν την διείσδυσή τους στην ελληνική ΠΑ. Ούτε να εκμεταλλευτούν το εξαιρετικό “όνομα” που είχε και έχει η εταιρεία στο ελληνικό αεροπορικό κοινό. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, ακόμη κι αν σήμερα δεν θα θέλαμε πλέον (που θα τα θέλαμε και μάλιστα με το παραπάνω) σήμερα θα πωλούσαμε τα Mirage F1 μας για Aggressor!
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σημερινό άρθρο είναι ένα ακόμη What if. Δεν είναι αυτό που λέμε η κλασική “Άποψη”, αλλά ένα κείμενο που οι αναγνώστες μας καλούνται να σχολιάσουν, να καταθέσουν τις απόψεις τους ή τις μαρτυρίες τους. Ομολογούμε πως είναι ένα ωραίο θεωρητικό θέμα που θα θέλαμε να συζητήσουμε με τους αναγνώστες μας…
Πρώτη δημοσίευση 16/2/2019

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Gunner

Θα ήταν τραγικό λάθος όπως τραγικό λάθος ήταν και ο εκσυγχρονισμός των F-4E αντί για τα υπόλοιπα Mirage 2000EGM και τα F-16BL30. Αυτά είναι τα τραγικά λάθη που πληρώνουμε τώρα για να υπάρχουν θέσεις στελεχών και λοιπού προσωπικού εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Χώρας. Αυτά δεν τα βλέπει κανείς και δεν τα σχολιάζει κανείς;

Stavrogin

F1C, F16C/D ,F16B50/52, A7H, F4E, M2000C, M2000-5 όλα αυτά θα πετούσαν ταυτόχρονα 7-8 τύποι, ενώ μια μακρόχρονη σχεδίαση θα αρνούνταν οποιοδήποτε σύνολο α/φ πάνω απο 3 τύπους. Πέραν αυτών άξια τα αεροπλάνα και τα 28 χρόνια υπηρεσίας, λίγα. και…
…δεν ήμουν, δεν είμαι και δε θα γίνω ποτέ ρομπότ

Digenis

Περσινα ξινα σταφυλια .Αν τα κρατουσαμε θα επρεπε να τα αντικαταστησουμε και αυτα εχθες ,οπως τις s .Οπότε καλυτερα που εφυγαν μαζι με τον μετριο κινητηρα τους που δεν εκανε για ταξι μάχης .

stepa

Δεν αντεχεται ουτε σαν σκεψη….ιδιως αν συνοδευονταν και απο περικοπη αριθμου F 16….το λαθος της εποχης ηταν ο μη εκσυγχρονισμος ολων των M2000 σε επιπεδο -5, και η μη πιστοποιηση των exocet στα -5 .Kαλο το F1 για την προ F16 /M2000 εποχη, αλλα εστω και με 4% αυξηση της ωσης, ο 9Κ50 απλα ανεπαρκης…ισως κατω απο αλλες συνθηκες θα μπορουσαν να προσφερουν σαν αφος αποκλειστικα για ναυτικη κρουση TASMO, για μερικα χρονια ,το ερωτημα ομως ειναι αξιζει τον κοπο να κρατας μια ακομη γραμμη υποστηριξης για 20-25 αφη ταγμενα αποκλειστικα σε εναν τετοιο ρολο την στιγμη που διαθετεις ηδη την δυνατοτητα αυτη μεσω των Μ2000?

Kostam

Πάντως, σήμερα άλλο site αναφέρει πως τα ΗΑΕ που θα πάρουν μέρος στον Ηνίοχο, στο τέλος θα μας αφήσουν αμανάτι τα 2000-9 και θα φύγουν με taxi… αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις!!! Το έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο!!! ή το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!!!

sotbak

Καλό το άρθρο, αλλά να με συγχωρείτε με την ίδια λογική έπρεπε να κρατήσουμε και τα Φ-5, να τα βάζαμε ένα ραντάρ και να κάναμε τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο κλπ. κλπ. Όχι, το Φ-1 δεν είχε τα πτητικά εκείνα ποιοτικά χαρακτηριστικά (κινητήρας αεροδυναμική), που έχει όμως το Μ-2000, για να κάνει τη διαφορά πάνω από το Αιγαίο απέναντι από τα τουρκικά Φ-16 και νομίζω και το περιστατικό με τον αείμνηστο Σαλμά το 1992 ενισχύει την άποψή μου. Να κοιτάξουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα Μ-2000 που έχουμε αναβαθμίζοντάς τα, εγώ λέω τουλάχιστον ΑΕΣΑ/λινκ16/κάποια Damocles/όπλα ώστε εκμεταλλευόμενοι τη μη παρουσία ή την καθυστέρηση έστω της έλευσης των Φ-35Α στην άλλη όχθη του Αιγαίου να επιβάλλουμε αεροπορική υπεροχή στο Αρχιπέλαγος.

dimitrov

Νομίζω πως καλύτερο όλων θα ήταν ο εκσυγχρονισμός όλων των Μ2000 σε -5Μκ2 σε συνδυασμό με τα 15 νέα και να κόβαμε τα 10 52+ για να εκσυγχρονίσουμε τα 30άρια όλα. Η Λόκχηντ ήταν που έλεγε πως αν αγοράζαμε έστω 25 52+ θα εκσυγχρόνιζε ίσο αριθμό από 30άρια στο ίδιο επίπεδο. Ή θυμάμαι λάθος? Οπότε θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε καλές τιμες εκσυγρχονισμού για τα 30άρια πχ σε επίπεδο CCIP ή και πλήρες 52+ σε συμφωνία πακέτο. Όπως και με τα Μ2000.
Με την άφιξη όλων αυτών συν πάτριοτ, ες 300 απόσυρση όλων των F4 και F1. Κοινώς σχετικά λίγα και καλά και με οικονομία οπότε ένα μέρος από τα χρήματα που σώζoνται να καλύπτουμε βελτίωση ήδη υφιστάμενων μέσων και εκμετάλλευση ευκαιριών όπως πχ τα ολλανδικά F16MLU.

Thomas

Από τη στιγμή που η ΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των F-16 και των Mirage 2000 οι μέρες όλων των άλλων αεροσκαφών ήταν μετρημένες. Η απόφαση να αντικατασταθούν όλοι οι τύποι (A-7, F-104, F-5, Mirage F-1) από τα νέα μαχητικά ήταν σωστή και από πλευράς ομοιογένειας και από πλευράς απόδοσης.
Από τη στιγμή που η Τουρκία κατέβαζε στο πεδίο μάχης 160 (τουλάχιστον) F-16 δεν ήταν δυνατόν να τα αντιμετωπίσουμε με αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς. Τα F-1 σε αποστολές CAP ακόμα και με τις αναβαθμίσεις που προτείνει το άρθρο δεν θα μπορούσαν να αντέξουν απέναντι στα F-16. Το ιδανικό σενάριο για την ΠΑ δεν θα ήταν η διατήρηση των F-1 αλλά η αγορά περισσότερων F-16 ώστε να μπορέσουμε να αποσύρουμε τα F-4.
Όσο όμορφα και αν είναι τα F-1 και όσο και να τα αγαπάμε (προσωπικά τα λατρεύω) η εποχή τους έχει περάσει και δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα κράτη που τα χρησιμοποιούν ακόμα το κάνουν γιατί δεν έχουν χρήματα για σύγχρονα μαχητικά και όχι γιατί αυτή είναι η επιλογή τους.
Η γνώμη μου είναι ότι η ΠΑ έκανε πολύ καλά που τα απέσυρε όταν έπρεπε και ελευθέρωσε πόρους για τα σύγχρονα μαχητικά της.

Chev chelios

Δεν ξερω αν θα ειχε νοημα η αναβάθμιση των αεροσκαφών παντως στα σίγουρα θα επρεπε τα αποσυρθεντα αεροσκαφη να πουλιούνται. Απο την αλλη ποσο δυσκολο ειναι να αποθηκεύσεις σε στεγασμένο χωρο τα αποσυρθεντα αεροσκαφη. Δεν μιλαμε για την αμερικανική πολεμική αεροπορία με τα χιλιάδες αεροσκάφη.

Konstantinos_Zikidis

Θα μου επιτρέψετε ορισμένες διευκρινίσεις. Εάν κάπου σφάλλω, παρακαλώ για διόρθωση, καθότι δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι έχω πλήρη γνώση του θέματος, λόγω ηλικίας (η οποία είναι παρεμφερής με τα εν λόγω Α/Φ):
Τα Mirage F1CG τα παρήγγειλε ο Παπαδόπουλος. Τα παρέλαβε εσπευσμένα ο Εθνάρχης (εντός ή εκτός εισαγωγικών στο “εθνάρχης”, όπως και στους άλλους εθνάρχες του 20ου αιώνος). Ο οποίος πίεσε τον Γάλλο ομόλογό του Giscard d’Estaing, με αποτέλεσμα να παραλάβουμε τo 1975 μία αρκετά πρώιμη έκδοση του Α/Φ, η οποία προοοριζόταν για την Γαλλική ΠΑ. Η μεγαλύτερη αδυναμία των εν λόγω Α/Φ ήταν η έλλειψη αδρανειακού συστήματος (Inertial Navigation System ή Unit), πράγμα το οποίο δεν (θα) επέτρεπε τη χρήση όπλων όπως ο Exocet. Επίσης, δεν πήραμε διθέσια. Παράλληλα όμως (για να είμαστε δίκαιοι), σύμφωνα με αναφορές, επέτυχε τη διασφάλιση της Γαλλικής κυβέρνησης για υποστήριξη (όχι μόνο λεκτική…) σε περίπτωση προβλημάτων με την γείτονα εξ ανατολών.
Όσον αφορά την αναφορά ότι “το αεροσκάφος δεν έχει FBW όπως το Mirage 2000”, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Mirage F1 διέθετε ένα εξαιρετικά εξελιγμένο για την εποχή του ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσεως, γνωστό με τη γαλλική ορολογία “commande de vol”, το οποίο διασφάλιζε ομαλές συνθήκες πτήσεως, αποσβένοντας τις διαταραχές και βελτιώνοντας τα χαρακτηριστικά σε όλο το φάκελο πτήσεως. Βεβαίως το F1 δεν ήταν ασταθές όπως το F-16 ή το Μ2000, οπότε το “commande de vol” δεν ήταν ζωτικής σημασίας για την πτήση.
Αναφορικά με την αναβάθμιση των F1 του Μαρόκου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έγινε από την Dassault, όπως αναφέρεται στο κείμενο, αλλά από τις άλλες εταιρείες (κυρίως Thales, Sagem και MBDA). Όντως ήταν μία πολύ καλή αναβάθμιση, ίσως μία από τις πιο cost effective βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία έτη. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κινητήρας turbojet ATAR 9K50, αν και δεν παρείχε πολύ υψηλή ώση, επέτρεπε ικανοποιητικές επιδόσεις στο F1 και πολύ υψηλή ταχύτητα (αν και αυτό ίσως δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία στη ζωή). Όμως, υπήρχε μεγάλη εμπειρία και δυνατότητα υποστήριξης, τόσο από την 114ΠΜ, όσο και από την ΕΑΒ, πράγμα το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
Επί της ουσίας, είναι δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα του θέματος της ανάρτησης. Όντως, τω καιρώ εκείνω, η πολυτυπία ήταν τραγική, σπαταλώντας πόρους της ΠΑ. Η περίπτωση αναβάθμισης των F1CG σε επίπεδο ανάλογο με αυτό του Μαρόκου θα ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα, με το ραντάρ RC 400 και τις συναφείς δυνατότητες. Σημειώνω επίσης την τοποθέτηση κάποιου είδους παρεμβολέα με τη βοήθεια του ΕΤΗΜ (αν όχι κάποιον γαλλικό, σε pod), τοποθέτηση συστήματος άφεσης αναλωσίμων (ίσως από το F-104 ή κάτι ανάλογο), του συστήματος ASTAC (ανάλογο του οποίου δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα), καθώς και της δυνατότητας βομβαρδισμού. Και μόνο η δυνατότητα αξιοποίησης πυραύλων MICA αλλάζει όλα τα δεδομένα, καθώς το μαχητικό αεροπλάνο είναι πάνω απ’ όλα ένας φορέας όπλων. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα πλήρες οπλικό σύστημα. Βέβαια, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πιο πρώιμη απόσυρση των Α-7 και των RF-4.
Δεν έχουμε όλα τα δεδομένα να κρίνουμε σχετικά με τις αποφάσεις της ΠΑ προ 15 ετών. Ίσως (μάλλον) η απόσυρση των F1 ήταν αναπόφευκτη. Όμως, θα μπορούσαν να είχαν καλύτερη τύχη, είτε με πώληση σε άλλους χρήστες, είτε με διατήρηση σε κάποια αξιοπρεπή κατάσταση, με σκοπό την ενδεχόμενη μελλοντική τους αξιοποίηση (βλ. Draken International), καθώς είχαν ακόμα μεγάλο υπόλοιπο ωρών (και μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών). Τελικά, ίσως θα είχαν ρόλο σήμερα ή στο εγγύς μέλλον, όπου κινδυνεύουμε να πέσουμε στα 150 μαχητικά…

Manolis

Γιατι οταν η ΠΑ αποκτησε επιτελους R530 Magic ΙΙ για τα Mirage-2000, δεν τους φορεσε και στα F-1CG?

Simos18120

Καλημέρα ☀ σε όλους.
Καλό θα ήταν να κάναμε έναν εκσυγχρονισμό κ να τα δουλεύαμε για εγγύς αεροπορική υποστήριξη στα νησιά ήγια τα αρματαγωγά του Ναυτικού κατά τον πλου ή κ κατά την απόβαση.

Dimitris

Κατά τη γνώμη μου η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε το F.1 με τον κατά το δυνατόν ιδανικότερο τρόπο. Όσο υπήρχε η ανάγκη για αερομαχίες εκ του σύνεγγυς (dogfights) τα μαχητικά αυτά είχαν ρόλο. Από τη στιγμή που μπήκε σε υπηρεσία ο AMRAAM και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, χρειαζόμασταν πλέον τον συνδιασμό που προσφέρει το εκσυγχρονισμένο F-4E σε ένα βαθμό και περισσότερο ακόμα, το F-16:
1. Ικανό ραντάρ για μεγάλη εμβέλεια αποκάλυψης/στοχοποίησης
2. Ισχυρό κινητήρα για υψηλή επιτάχυνση και τελική ταχύτητα
Ενώ στο θέμα της τελικής ταχύτητας το F.1 ΔΕΝ υστερούσε, από την άλλη είναι ένα ερώτημα αν θα μπορούσε να επιταχύνει σε ικανές ταχύτητες με κάποιο αξιόλογο φορτίο MICA, ή όποιου αντίστοιχου πυραύλου μέσης εμβέλειας.
Ίσως θα ήταν καλύτερα να εκσυγχρονίζαμε τα A-7 (και μάλιστα όλα σε μια κοινή διαμόρφωση), με νέο κινητήρα (είχε προσφερθεί στη USAF διαμόρφωση με τον F110 αν δεν κάνω λάθος) και να αγοράζαμε ένα εκ των Mirage 2000 ή F-18 αλλά σε ποσότητα άνω των 80 αεροσκαφών. Με τελικό στόχο βέβαια και τη συμπαραγωγή αλλά και την ομοιοτυπία. Ειδικά ένα σύνολο 160 F-18 και 100 Α-7 θα ήταν ένας σχετικά ομοιογενής και ικανός στόλος, με το F-18E να είναι ιδανική προοπτική για το μέλλον.

Em.Ti

Ωραίο (και ευφάνταστο) εναλλακτικό σενάριο, αλλά δυστυχώς τα F.1CG ήταν αγορά βιαστική, με πολλές παθογένειες σαν πρόγραμμα και έτσι ήταν καταδικασμένο στην Π.Α.
Το αν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο σε ελληνική υπηρεσία, σίγουρα ναι, λατρέψαμε το F.1 παρ’ότι χρησιμοποιήσαμε ένα ελάχιστο ποσοστό των δυνατοτήτων του. Αλλά να θυμήσω ότι η Π.Α. κάποια στιγμή επιχειρούσε με 6 διαφορετικούς τύπους μαχητικών (A-7, F.1, F-4, F-5, F-16, Μ2000), λογικό είναι να θέλουν να μειώσουν όσο γίνεται την πολυτυπία.
Επίσης, τότε που τοποθετείτε το εναλλακτικό σενάριο η Π.Α. κοίταζε να καλύψει άλλες τρύπες (βλ. σύγχρονο δικινητήριο μαχητικό για την Κύπρο) δεν την ενδιέφερε άλλο ένα μονοκινητήριο.

zipo's

Θα μπορούσες να τα εκσυγχρονίσεις και να τα χρησιμοποιείς για εγγύς υποστήριξη-κρούση, χωρίς να απασχολείς για το συγκεκριμένο ρόλο προηγμένα μαχητικά.

Φου Μαντσου

Kυκλοφορησε η ειδηση οτι οι Καταριανοι θα μας “αφησουν” τα -9 μετα το περας του Ηνιοχου.
Σχολιο ?

Tazos

Για τα Mirage F1 η ευκαιρία χάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90, ίσως και λίγο νωρίτερα. Στα πλαίσια αγοράς 3ης γενιάς μαχητικών θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα ώστε τα F1 να αποκτήσουν κάποιες δυνατότητες σε αγώνα αέρος-εδάφους στα πρότυπα των Γαλλικών F1-CT. Υπήρχαν λύσεις σωστής αξιοποίησης της πλατφόρμας αλλά δυστυχώς η ΠΑ δεν έχει την κουλτούρα αξιοποίησης κάθε μέσου όπως η Ισραηλινή αλλά αφήνει τα μαχητικά 30 χρόνια χωρίς να αλλάξει ούτε μια βίδα.
Ακόμα ποιο στρατηγική κίνηση θα ήταν η μετατροπή μερικών 10-12 F1 στα πρότυπα των Ιρακινών F1-EQ5 ώστε να φέρουν Exocet. Με ένα τέτοιο όπλο διαθέσιμο από τις αρχές της δεκαετίας του 90′ θα εξασφάλιζε στρατηγική αποτροπή, ενώ η κρίση των Ιμίων θα ήταν πολύ ποιο εύκολα διαχειρίσιμη.

ikaros

Μεγάλη ανάλυση και από τον αρθρογράφο και από τους φίλους όταν η απάντηση για την τύχη τους δίνετε σε μια γραμμή. Η ΠΑ ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να πάρει έστω 4 διθέσια για να διευκολύνει την εκπαίδευση. Στην δύση λοιπόν της καριέρας τους και εν αναμονή σύγχρονων μαχητικών 4 & 5ης γενιάς θα δίναμε και 400-500 εκ. να κρατήσουμε 22-24 F1 (1 Μοίρα) για CAS και TASMO ?
Στο συλλογισμό του άρθρου λείπει και ο παράγοντας Eurofighter 60 (+30). Για ποιο λόγο δεν γίνετε αναφορά ? Με βάση λοιπόν και αυτό, η ΠΑ βρισκόταν σε διαδικασία παραλαβών των 37 F-4E AUP (ουσιαστικά νέος τύπος), των 60 F-16C/D Block 52+ και των 15+10 Mirage 2000-5 Mk2. Μετά δε το 2010 υπολογιζόταν να ξεκινήσουν οι παραλαβές και των Eurofighter. Εν αναμονή λοιπόν 75 (+10 αναβαθμισμένων) 4,5+ γενιάς μαχητικών +60 (+30) 5ης Γενιάς ποιος θα υποστήριζε (στρατιωτικός ή πολιτικός) την διατήρηση-αναβάθμιση λίγων και κουρασμένων μαχητικών 2ης γενιάς ?

Agamemnon

Θα ηταν εντελως ακυρη ενεργεια….Επρεπε τα Block 52+ να γινουν 40-50,με βαση την πολυ συμφερουσα τιμη που διατιθονταν, και ο εκσυγχρονισμος του συνολου των Μ-2000 ….

LAMPROS

Φανταστείτε τα F. 1 εκσυγχρονισμενα όχι ίσως σαν τα Μαρόκινο λόγω κόστους αλλά με ικανό Radar και καλη αυτόπροστασία/αντιμετρα και δυνατότητα βολής Exocer… Επιδρομή ανά τετράδες εμφορτα με 2 exocet έκαστο, Aim-9.και ίσως κεντρική δεξαμενή καυσίμου…ταχεια άφιξη στη περιοχη του εχθρικόυ στόλου, αφεση των exocet σχεδόν ταυτόχρονα για επίτευξη κορεσμού και από μακριά ίσως λαμβάνοντας στοιχεία βολής από αλλά μέσα μέσω link… Ταχεια απαγκιστρωση κι επιστροφή-επανεφοδιασμος και ξανά το ίδιο….δε θα μίλαγαν για “Γαλάζια ΠΑΤΡΙΔΑ” οι απέναντι αλλά για ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΆΦΟ!

STRATOS

Δυστυχώς η ΠΑ στην αξιοποίηση του Mirage F-1 για 28 χρόνια προχώρησε σε μία σωρεία λαθών και παραλήψεων που άνετα γράφεται βιβλίο…
Φυσικά η περίπτωση των Mirage F-1 δεν ήταν η τελευταία φορά που η ΠΑ αγοράσει πανάκριβα οπλικά συστήματα και τσιγκουνεύεται να τα υποστηρίξει με κατάλληλα όπλα – ατρακτίδια – αναβαθμίσεις λογισμικού, κτλ με αποτέλεσμα να απαξιώνεται ευθείς αμέσως η τεράστια επένδυση σε αυτά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!………………
Το αεροσκάφος πραγματικά έκανε πάρτι στο Αιγαίο και αυτό φάνηκε ιδίως στις Αμερικανοτουρκικές ασκήσεις DISPLAY DETERMINATION (που διοργανώνονταν κάθε χρόνο μεταξύ 1980-1986) όπου Αμερικάνικα F-4E-F-15A(!!!) και F-14 (που παραβίασαν των Ελληνικό εναέριο χώρο) φάγαν αμέτρητο ξύλο από τα Ελληνικά Mirage F-1.
Σε αυτούς που μιλάν για το Επεισόδιο με τον Ν.Σιαλμά, προφανώς ξεχνάν ότι ο Έλληνας χειριστής είχε λοκάρει τον τούρκο (αναφορά του δεύτερου του σχηματισμού σμηναγού Μανωλάκου, τα 4 μαχητικά είχαν δημιουργήσει 1 σάντουιτς με κάθε τουρκικό F-16 να έχει στην ουρά του από 1 Ελληνικό Mirage F-1)!!! Απλώς δεν κατάφερε να τον ακολουθήσει στον ελιγμό διαφυγής σε χαμηλό ύψος που εκτέλεσε…ο οποίος τούρκος σε πραγματική πολεμική επιχείρηση θα ήταν kill από ώρα.
Ασφαλώς και το αεροσκάφος θα έπρεπε να υπηρετεί ακόμη στην ΠΑ, αλλά την εποχή που αποσύρθηκαν ζούσαμε την νιρβάνα των φαραωνικών Ολυμπιακών αγώνων και συζητάγαμε την ΑΜΕΣΗ αγορά 60-90 Eurofighter!!!!!!!!!!!…………Επειδή απότι φαίνεται πολύς κόσμος έχει κοντή μνήμη, το γραφείο Eurofighter στην Ελλάδα έκλεισε το 2012!!!!μετά από 13 χρόνια λειτουργίας!!!!!και ήδη 3 χρόνια μετά την κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας!!!!!!!…
Σύντομη αναφορά στα λάθη στην αξιοποίηση των Mirage F-1 από την Ελληνική ΠΑ:
1) Μη αγορά πυραύλων Magic1 εγγύς αερομαχίας που συνεργαζόντουσαν πλήρως με το σύστημα ελέγχου πυρός και το ραντάρ του αεροσκάφους!!!!!….η ΠΑ χρησιμοποιούσε τους AIM-9B/J/P2/P4 στα Mirage F-1 όποτε τα υποβάθμισε στο επίπεδο των F-5A!!!! περίμενε ο χειριστής να ακούσει τον βόμβο της κεφαλής τους πυραύλου στα ακουστικά του……
2) Μη αξιοποίηση των μεταγενέστερων εκπληκτικών Magic 2 που αξιοποιήθηκαν από πολλούς χρήστες του τύπου και η πιστοποίηση τους στα Mirage F-1 ήταν σχετικά εύκολη.
3) Μη αγορά και αξιοποίηση των εκπληκτικών BVR Super Matra-530F/D. Πραγματικά τα Mirage F-1 δεν θα αφήναν πούπουλο αν ήταν έτσι εξοπλισμένα το Μαρτ.1987 και τον Ιαν.1996.
4) Μη αγορά και αξιοποίηση των εκπληκτικών πυραύλων αντι-ραντάρ ARMAT με τους οποίους ήταν πιστοποιημένο το αεροσκάφος!!!..
5) Μη αγορά και αξιοποίηση των εκπληκτικών γαλλικών ατρακτιδίων ηλεκτρονικού πολέμου Barax/ Barracuda (που ήταν κομμάτι του συστήματος αυτοπροστασίας του αεροσκάφους) που σύμφωνα με τους Ιρανούς χειριστές κάναν σώβρακο το πανίσχυρο ραντάρ του F-14!!!…
6) Μη τοποθέτηση του ατρακτιδίου Phimat (και της γόνδολας Corail) με τα αναλώσιμα chaff/flare!!!!..
7) Μετά από κάποιο σημείο σταμάτησε η υποστήριξη των Radar σε κάποια από τα Mirage F-1 της ΠΑ και τοποθετήθηκαν τσιμεντένια αντίβαρα!!!!! Πρακτική που είχαν ακολουθήσει και οι Ισραηλινοί με τα δικά τους Mirage III την δεκαετία του 1970 με την μόνη διαφορά ότι το ραντάρ του Mirage III ήταν τελείως υποτυπώδες και αντίπαλοι είχαν Mig-21 (μη εκσυχρονισμένα…)!!!!!Ακόμη θυμάμαι την απορία των ίδιων των χειριστών της ΠΑ στην τελευταία αναφορά της ΠΤΗΣΗΣ στα αεροσκάφη πριν την απόσυρση τους. Αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι οι χειριστές θέλαν να έχουν το ραντάρ τους καθώς αν και ξεπερασμένο τους έδινε πολύτιμες πληροφορίες και ότι πλέον πετούσαν τυφλοί στο Αιγαίο τελείως εξαρτημένοι από τους σταθμούς εδάφους!!!!!!!!!………….
8) Μη αγορά διθέσιων αεροσκαφών με αποτέλεσμα να καταναλώνονται πολύτιμες ώρες στην εκπαίδευση νέων χειριστών (πετούσε πάντα και δεύτερο αεροσκάφος με τον εκπαιδευτή!!!) και να εκτοξεύεται το κόστος χρήσης του τύπου, μαζί με κάποια θανατηφόρα ατυχήματα νέων χειριστών……..Μεγάλη απορία!!! Για τα A-7H που ήταν πιο φιλικά για νέο χειριστή αγοράστηκαν διθέσια αεροσκάφη το 1980!!!για τα Mirage F-1???
9) Μη αντικατάσταση απωλειών και/η’ μη διεκδίκηση δωρεάν αναβαθμίσεως των αεροσκαφών (με την μορφή αντισταθμιστικών), όταν η κυβέρνηση του κλεφτοπασοκ έκανε το ανέλπιστο δώρο στον μιτεράν με την αγορά των 40 x πανάκριβων Μ2000EGM/BGM την δεκαετία του 80.
Ελάχιστες θετικές ενέργειες στις οποίες προέβη η ΠΑ μάλλον από ανάγκη και σύμπτωση παρά από σωστό προγραμματισμό:
1) Τοποθέτηση αμερικάνικου RWR ALR-66.
2) Τοποθέτηση επιπλέον πτερυγικών φορέων Sidewinder.
3) Ελάχιστη χρησιμοποίηση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου (μάλλον λόγου της ικανοποιητικής ακτίνας δράσεως του αεροσκάφους σε γυμνή διαμόρφωση) με αποτέλεσμα ο λόγος ώσης/βάρους του αεροσκάφους να είναι συναγωνίσιμος σε κλειστή αερομαχία σε σχέση με τα τουρκικά F-16/F-4E και έτσι να μετριάζεται το μειονέκτημα του «αναιμικού» κινητήρα..
4) Τα αεροσκάφη πετούσαν πάντοτε γυμνά……………..η βαρύτερη διαμόρφωση που πετούσαν ήταν 2 sidewinder στα ακροπτερύγια και άντε μία κοιλιακή εξωτερική δεξαμενή καυσίμου με αποτέλεσμα η δομική τους κατάσταση να είναι άριστη μέχρι την τελευταία μέρα που πετάξαν..
Τα παραπάνω περιληπτικά μόνο για την μη σωστή αξιοποίηση των αεροσκαφών από την ΠΑ στην μορφή που αγοράστηκαν!!!!!!
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ και τα σχόλια των συνομιλητών, αν είχαν εκσυγχρονιστεί τα Mirage F-1 στο επίπεδο που τα έφτασε η αεροπορία του Μαρόκου (ASTRAC), το Mirage F-1 θα συνέχιζε να κάνει πάρτι μέχρι σήμερα στο Αιγαίο.
Ακόμη και εμείς να μην τα θέλαμε θα μπορούσαμε να τα παραχωρήσουμε (24 αεροσκάφη) στην Κύπρο μαζί με αγορά μερικών διθέσιων. Mία δύναμη 30 εκσυγχρονισμένων Mirage F-1 στην Κύπρο εξοπλισμένα με Mica IR/ΕΜ θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στους τούρκους και θα χαλάρωνε την πίεση που δέχεται σήμερα η ΠΑ..

georgosk

Για να τοποθετηθούμε σε μια what if συζήτηση πρέπει να θυμηθούμε όσα ήταν γνωστά (από ανοιχτές πηγές) για τις τότε ανάγκες της ΠΑ. Βρισκόμαστε λοιπόν στα τέλη της δεκαετίας του 90 με την βαριά σκιά της κρίσης των Ιμίων η ΠΑ να αναζητά ενίσχυση. Η ΠΑ πάντα πίστευε ότι την ποσότητα της ΤΗΚ έπρεπε να αντισταθμίσει με ποιοτική διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό διαχρονικά αναζητούσε λύση σε δικινητήρια μαχητικά ως διάδοχο του F-4E, αρχικά στην μορφή του F/A-18L δεκαετία του 80 και F-15H την υπό εξέταση περίοδο. Αντί αυτών οι επιλογές έγιναν κατά βάση από την πολιτική ηγεσία και αφορούσαν ελαφρότερα μονοκινητήρια μαχητικά, που εκείνη την εποχή η ΠΑ είχε λίγο λιγότερα από 120, δηλαδή σχεδόν το 40% της δύναμής της.
Συνεπώς ακόμα ένας τύπος μονοκινητήριου μαχητικού και μάλιστα 2ης γενιάς όσο εκσυγχρονισμό και να ελάμβανε δεν είχε κάτι να δώσει στην ΠΑ. Δεδομένου μάλιστα πως για άλλη μια φορά η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας τότε ήταν για άλλα 70 καινούργια μονοκινητήρια μαχητικά 3ης γενιάς, δύσκολα μπορεί κάποιος να δει που μπορούσε να χωρέσει ένας μικρός αριθμός εκσυγχρονισμένων Mirage F-1 που θα διατηρούσαν την πολυτυπία και ότι αυτή συνεπάγεται…
Για την ιστορία, η πραγματική ανάγκη της ΠΑ «στριμώχτηκε» σε έναν τουλάχιστον αμφιλεγόμενο εκσυγχρονισμό των F-4E και μιας υπόσχεσης για Eurofighter στο μέλλον…. Την κατάληξη την βιώνουμε σήμερα….
Αν θέλουμε ένα what if σενάριο βασισμένο στις ανάγκες και τις προτιμήσεις της ΠΑ εκείνη την περίοδο η απάντηση είναι στο F-15H. Αν αντί για 60+30 F-16 και εκσυγχρονισμό των F-4E είχαμε προμηθευτεί 36+12 F-15H και εκσυγχρονίσει όλα τα Mirage 2000 + 10 καινούργια. Συν ένα εκσυγχρονισμό όλων των F-16 blk 30 /50 σε 50adv κάπου στα μέσα της δεκαετία του 2000 (τότε που η ΕΑΒ εφάρμοζε ένα ανάλογο πρόγραμμα για τα εν Ευρώπη F-16 της USAF ).
Με όλα αυτά η ΠΑ θα είχε αποσύρει νωρίτερα τα 2ης γενιάς αεροσκάφη, θα είχε μειώσει την πολυτυπία και θα είχε ποιοτικό προβάδισμα με 48 F-15H, 45 Mirage 2000-5MkII και 70 F-16 Adv .

MPAMPIS

Ισως να ήταν πιο χρήσιμο να εκσυχρονισει τα Α-7 ή τουλάχιστον να τα κρατούσε λιγο ακόμα σε υπηρεσία…..

Γ.Π.

Για να μην παιδεύεστε….δεν υπάρχουν Φ1 πια.
Επίσης σε ραντεβού με γριά που περασε απο το χειρουργείο του “πλαστικού” δεν πας….
Για να καταλαβαινόμαστε κάποια στιγμη.

GK_

Καταρχην επι της αρχης ο εκσυγχρονισμος ενος μαχητικου «συμφερει» οταν η σχεση κοστους – αποδοσης δινει ενα θετικο προσημο ανωτερο απο την αγορα ενος νεας κατασκευης,
Σε οτι αφορα το συγκεκρημενο αεροσκαφος θα πρεπει να κοστολογηθει ο μηδενισμος των εγγενων μειονεκτηματων εξαιτιας της γηρανσης αλλα και της μεταβολης του περιβαλοντος που αυτα επιχειρουσαν (ετος αναφορας 1999). Σιγουρα η αναγκη αντικαταστασης του κινητηρα ATAR-9Κ με τον M-53P2 για λογους ομοιοτυπιας με τα Μ-2000 ηταν μονοδρομος. Ηταν μονοδρομος ομως και εξαιτιας της εμφανισης ταυτοσημων λογων ωσης προς βαρος με τα Μ2000 κανοντας τα F-1 ισαξια τουλαχιστον. Απο εκει και περα η αυτουσια ενσωματωση των ρανταρ των Μ2000 (ειτε RDM, ειτε RDY-2) σκονταφτει στην μικροτερη διαμετρου κεραια των F-1, πραγμα που οδηγει ειτε στην διατηρηση της παλαιοτερης κεραιας με αναβμθημηση μονο των Ηλεκτρονικων ή στην αγορα των RDY-3 (που ειναι το RDY-2 με μικροτερη κεραια). Σε κεινο το σημειο, με νεο κινητηρα και νεα ηλεκτρονικα (ρανταρ, κλπ) η ΠΑ θα ειχε στα χερια ενα αεροσκαφος που μαλλον θα κοστιζε περιπου το 50%-70$ της αγορας ενος ολοκαινουργιου Μ2000-5. Δηλαδη 24 F-1CG/RDY-3 αντι για 12 εως 17 Μ2000-5. Εαν βαλουμε διπλα και την χρηματοδοτικη καλυψη για τον εκσυγχρονισμο των Μ2000 που δεν ενσωματωθηκαν στο προγραμμα «ΤΑΛΩΣ-2» συζηταμε για περιπου 42 επιπλεον μαχητικα προς εκσυγχρονισμο που αντιπροσωπευουν το ισοδυναμο 21-30 Μ2000-5 νεας κατασκευης. Οποτε σαν συνολο το ολο προγραμμα «ΤΑΛΩΣ-2», με νεα αριθμητικη βαση τα 71 F-1/M2000 μαλλον θα ειχε μεχρι διπλασιο κοστος για να πραγματοποιηθει. Μπορουσε το ΥΠΕΘΑ να υποστηριξει ενα αναλογο προγραμμα; Και σε βαρος ποιων αλλων προγραμματων αυτο θα συνεβαινε;

Spirit

Για τα Mirage F1 θα πω ότι ήταν αναμενόμενο να αποσυρθούν αυτά τα μαχητικά που αφέθηκαν στην τύχη τους. (Τα ίδια ζούμε εν μέρει με τα Mirage 2000 σήμερα). Επίσης η ΠΑ εκείνη την εποχή έπασχε από παρανοϊκή πολυτυπία.
Να μην ξεντώσουμε όμως, ισχύει η γενικότερη κατάσταση που διαπιστώνουμε συχνά πυκνά…
– Γίνονται αποσπασματικές παραγγελίες…
– Απαξιώνονται οπλικά συστήματα, χωρίς εκσυγχρονισμούς μέσης ζωής και FOS.
– Οχι σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων
– Έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού και αυτοσχεδιασμός με κάθε αλλαγή ηγεσίας.

George64

Βλέποντας τις φωτογραφίες του Mirage F1 αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση γιατί μου έρχονται στο μυαλό θύμησες παλιές…. όταν το καλοκαίρι του 1976, 13 χρονος μαθητής, βρέθηκα από την Κύπρο στη Τανάγρα και μπήκα σε ένα Mirage, μόλις δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, σκεφτόμενος τα τουρκικά α/φη που μας βομβάρδιζαν κάνοντας περίπατο……
Συγχαρητήρια στην ΠΤΗΣΗ, την διαβάζω ανελλιπώς από το 1979!

vardiani

Τα F1 δεν αποσύρθηκαν γιατί “ξεπεράστηκαν”. Αποσύρθηκαν επειδή κακώς τόσα χρόνια μετά την αγορά τους, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να τα εξοπλίσει, να τα αναβαθμίσει και για να γίνουν αυτά δεν φρόντισε κανείς να αγοράσει ένα μαχητικό που θα ελάφρυνε το βάρος των αναχαιτήσεων που είχε πέσει ολάκερο στα φτερά των. Σφάλματα κατά συρροή δεκαετιών. Όταν βαδίζαμε ήδη το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90…τα F1 ήταν ήδη τελειωμένα…ναι από εκείνη πλέον την χρονική στιγμή και μετά, ο “θρύλος” αυτός δεν έπαιρνε ρετουσάρισμα. Τα ανωτέρω τα καταθέτω γεμάτος πίκρα και αηδία για τις επιλογές κυβερνητικών και…μη, αφού το αφος αυτό αν είχαν γίνει οι σωστές “παρεμβάσεις” μέσα στην πρώτη δεκαετία μετά την αγορά τους, θα είχαν μέλλον και για τις επόμενες “παρεμβάσεις”, όπου ναι το αφος αυτό θα αλώνιζε ακόμη στο Αιγαίο! Μα τί να λέμε τώρα…μήπως αυτό το “έργο δεν το βλέπουμε ακόμη να παίζεται” στους σύγχρονους τύπους αφων που έχουμε αγοράσει;

Antonis_Loukas

Η Π.Α, μας έχει συνηθίσει σε τραγικά λάθη μαζί με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, οπότε δεν βρίσκω το λόγο να πέφτουν από τα σύννεφα ορισμένοι… Το μεγαλύτερο από αυτά, ήταν η αγορά του ίδιου αεροσκάφους με τον αντίπαλο, ΑΦΟΥ αυτός έχει συμφωνήσει για γραμμή παραγωγής/συναρμολόγησης… Το λάθος αυτό, το ξεχειλώσαμε, αγοράζοντας τα block 50, κάνοντας 4 χρόνια να τα παραλάβουμε και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Αν ακολουθούσαμε ‘γαλλική’ λύση στη Π.Α, θα έπρεπε να είχαν αγοραστεί τουλάχιστον 100 mirage 2000/RDI με γραμμή εδώ, όπου στη πορεία, η ίδια γραμμή, θα εκσυγχρόνιζε τα F-1(ίσως και με προμήθεια επιπλέον αεροσκαφών). Επίσης, θα γινόμαστε ο πρώτος χρήστης 2000-5 μαζί με την ολοκλήρωση των MICA στα RDI, ώστε στα Ίμια, να μην υπήρχαν οι γελοίες δικαιολογίες περί AIM-120(όπου οι ‘φίλοι και σύμμαχοι’ έδωσαν πρώτα στη Τουρκία, αδιαφορώντας για τη ‘διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων’ στη περιοχή…). Όσον αφορά γενικότερα τα γαλλικά αεροσκάφη, θα είχαμε φροντίσει να αγοράσουμε πλήρη γκάμα όπλων, οπότε θα έπρεπε να έχουμε αναβαθμίσει πριν το το 1990 τα F-1 ώστε να φέρουν AM-39/ARMAT/530D/Magic 2 κλπ κλπ.

Haris Peios

Πολύ ωραίο άρθρο, ειδικά για τους Έλληνες θαυμαστές της Γαλλικής αεροπορικής σχολής. Σε αυτό το πλαίσιο, τολμώ να ρωτήσω αν αξίζει το ενδεχόμενο να διερευνήσει η ΠΑ την τοποθέτηση του Snecma Μ88 κινητήρα σε όλα τα Μ2000, ως μέρος προγράμματος υποστήριξης/αναβάθμισης των Mirage. Παράλληλα βέβαια με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών και οπλισμού των.

Theo

Ωραίο άρθρο, αλλά επιτρέψτε μου να πω πως είναι ευσεβείς πόθοι. Όπως έχουν πει και άλλοι μόνο στο τέλος του ’80, αρχές του ’90 μπορούσε να γίνει κάποια αναβάθμιση στο F.1CG. Ήμουν χειριστής του και το ξέρω από κοντά. Μάλιστα έχω γράψει και άρθρο για την κατάσταση του αεροπλάνου και την επιχειρησιακή του αξιοποίηση από την ΠΑ (http://www.ikaros.net.gr/images/pdfs/petritsopoulos-miragef1.pdf).
Αλλά ας πούμε μερικά ακόμα.
Διθέσιο δεν πήραμε, γιατί δεν ήταν διαθέσιμο κατά την αγορά τους, μετά το φτιάξανε οι Γάλλοι. Ήταν απαραίτητο όμως να το προμηθευτούμε έστω και εκ των υστέρων. Δυστυχώς όταν θα έπρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση, είχαμε την αγορά του «αιώνα» με τα αφη τρίτης γενιάς…
Όπλα Γαλλικά αέρος-αέρος, δεν μπορούσαν να μπούν, αφού είχε ήδη γίνει τροποποίηση του αφους για να παίρνει τα Αμερικάνικα. Θα έπρεπε να ξαναστηθεί όλο το οπλικό σύστημα. Δαπανηρό και μπελαλίδικο για να το αποφασίσει κάποιος. Δεν ξέρω αν με την τροποποίηση για Αμερικάνικα όπλα, πείραξαν και την υποδομή για τα όπλα αέρος-εδάφους…
Το ραντάρ του ήταν καλό για την εποχή του, αλλά με λυχνία μάγνητρον, που ήταν και το πιο ακριβό εξάρτημα και επιπλέον δεν είχε πολύ ψωμί μπροστά του. Λόγω της έλλειψης αυτής της λυχνίας, μείνανε τα αφη χωρίς ραντάρ. Και βέβαια δεν βάζαμε «τούβλα» μπροστά, αλλά απλώς στερεοποιούσαμε την αντένα με μία μεταλλική μπάρα και έτσι έμενε ως «έρμα» το ραντάρ στο αφος…
Νομίζω πως η ΠΑ τη δεκαετία του 2000, που αποφάσισε και την απόσυρση των F.1, είχε ήδη πολλούς τύπους αεροσκαφών να συντηρεί και αυτό είναι πολυδάπανη «πολυτέλεια». Αφού όμως το προόριζε για απόσυρση, όφειλε εγκαίρως και όσο πετούν ακόμα τα αφη να ψάξει για αγοραστή. Εδώ εγώ εντοπίζω το πρόβλημα και όχι στην περαιτέρω αξιοποίηση των F.1 για την ίδια. Μην ξεχνάτε ότι πολυτυπία είναι και οι διάφορες εκδόσεις των αεροσκαφών του ίδιου τύπου (πχ F-16 Blk30, 40, 50…). Γιατί αυτό σημαίνει διαφορετικοί κινητήρες, ηλεκτρονικά κλπ. Όλα αυτά θέλουν εξειδικευμένους τεχνικούς, διαφορετικές γραμμές υποστήριξης (ανταλλακτικά, συντήρηση), αλλά επιπλέον εκπαίδευση και των ιπταμένων ακόμα. Κατά την γνώμη μου, παραμένουν ακόμα πολλοί τύποι αφων στην ΠΑ. Η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί στην αναβάθμιση ηλεκτρονικών, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και όπλων, για τα υπάρχοντα αεροσκάφη. Όλα αυτά αποτελούν πολλαπλασιαστές δύναμης, που αυξάνουν την αεροπορική ισχύ και ξεπερνούν κατά πολύ την αντιπαράθεση ποσοτικών μόνο ισορροπιών δυνάμεων, όπως γινόταν στο παρελθόν…
Συμπερασματικά, το F.1 έβγαλε τα «ψωμιά» του με την συνεχή και επιτυχή παρουσία του στο Αιγαίο, αλλά μετά το κομβικό σημείο για την απόφαση αναβάθμισής του, δεν μπορούσε να είχε άλλη τύχη παρά την απόσυρσή του, για να αφήσει το χώρο και τις δαπάνες να καταμεριστούν στα εναπομείναντα αεροσκάφη!

agnostosependytis

Κανονικά, αν όταν ποια παλιώνουν και δεν είναι ανταγωνιστικά κάποια μαχητικά που έχουμε σε μεγάλους αριθμούς, και με δεδομένο ότι έχουμε έναν γείτονα που είναι επιθετικός, αν δεν μπορούσαμε να τα πουλήσουμε σε καλή τιμή, θα έπρεπε να εχουμε λύσεις μακράς αποθήκευσης για αυτά, τα corsair κτλ.
Αυτό γιατί ναι μεν στην πρώτη (αεροπορική) γραμμή δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά όπως έλεγε και ο Στάλιν, η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα. Ακόμη και τώρα βλέπουμε σε πολλά πεδία των μαχών πόση σημασία έχει η αεροπορία έναντι πεζικού και ναυτικού και ότι ακόμη και παλιά σαράβαλα αεροπλάνα με βόμβες βαρέλια, κάνουν ζημιά, άρα ενδεχομένως θα μπορούσαν να επικουρήσουν σε μάχες ξηράς (Έβρος) ή γιατί όχι να ψάχναμε μια λύση για τηλεκατεύθυνση και να τα χρησιμοποιούσαμε σαν δόλωμα για S-400 κτλ. Αλλά πολλά λεφτά δεν θα άξιζε να ρίχναμε.

NIK-PAO-13

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΑΤΕ
….====Μια καλή ιδέα θα ήταν η εξής. Αντί να εκσυγχρονίσουμε μόνο 15 Mirage 2000EGM/BGM, να τα εκσυγχρονίσαμε όλα τα Μ2000 τότε σε επίπεδο Mirage 2000-5Mk2, και να αγοράζαμε και τα επιπλέον 10 που ήθελαν οι Γάλλοι. Έτσι θα είχαμε μια συνεκτική δύναμη από 50 μαχητικά Mirage 2000-5Mk2.======
—Το να μιλαμε για μιραζ f1 ειναι ενα κακο ανεκδοτο….Μονο τα 3ης γενιας αεροπλανα επρεπε να αναβαθμιζουμε….δηλ επρεπε να ειχαμε φτιαξει ΟΛΑ τα Μ2000 Κ ΟΛΑ ΤΑ Φ-16…..ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

Constantine

Μια καλη λύση θα ηταν η παραχώρηση τους στην Κύπρο έτσι ώστε μετα απο εναν εκσυγχρονισμό-τυπου Μαρόκο- θα μπορούσαν σημερα να καλυψουν καποιες ανάγκες τουλάχιστον έως ότου καταφθάσει η βοήθεια απο ελλαδα

Χρήστος

Όλοι μιλάνε για BVR αερομαχίες στο Αιγαίο…
Υπάρχουν όμως νησιά, ανάγλυφο, ειδικές συνθήκες, θάλασσα, αντανακλάσεις, αντιαεροπορικά μακρού βεληνεκούς και μικρές αποστάσεις… Ίσως δούμε λίγες εκτοξεύσεις BVR πυραύλων που κατα πάσα πιθανότητα θα αστοχήσουν και θα έχουν ρόλο μάλλον αναχαίτισης παρά πλήγματος αλλά σπάνια εως καθόλου BVR αερομαχίες. Και αν γίνουν, λόγω κορεσμού σε κάθε τομέα, λόγω ανάγλυφου, λόγω απειλών απο τα αντιαεροπορικά του εδάφους, λόγω συστημάτων αυτοπροστασίας θα χρειάζονται 3 και 4 πύραυλοι για να έχουν ελπίδα να βρουν, εαν βρουν στόχο. Συν οτι οι Iris t μπορούν να δράσουν και σαν αυτοπροστασία…

GerSot

Η θα μπορούσαμε να τα δώσουμε στην Κύπρο.
Η πολιτική μας θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος να θεωρούν ως επικράτεια τους την επικράτεια και των δύο χωρών. ΘΑ μπορούσαν να κάνουν θαύματα, αλλά κάτι τέτοιο δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους απασχολεί είναι να περνάνε στον λαό μας αυτά που άλλα κέντρα αποφασίζουν. Τέτοιοι που είμαστε σαν λαός βέβαια, κάτι τέτοιοι μας αξίζουν.

ppppp

Δεν ξέρω κατά πόσο έχει συζητηθεί αλλά “ what if “ διατηρούσαμε σε πτητική κατάσταση κάποια A7 σε ρόλο αποκλειστικά εναέριου ανεφοδιασμού με την αγορά/προσαρμογή κατάλληλων ατρακτιδίων(πχ τύπου NARANG)
Εδω βρίσκω περισσότερη ουσία και μάλλον μικρότερο κόστος.

Agamemnon

Ωραια τα F1 αλλα περναμε ενα παρομοιο η’ και μεγαλυτερο αριθμο F-16AM που ειναι ανωτερα σε καθε τομεα.

Ath. Mouhtaridis

Ίσως την εποχή εκείνη νόημα θα είχε ένας μερικός εκσυνχρονισμός με αλλαγή του ρόλου σε αεροσκάφη ναυτικής κρούσης σαν φορείς Exocet αφήνοντας τα 2000 να επικεντρωθούν στον κύριο ρόλο τους.

Pavlos

Αυτι που θα μπορουσε να γινει ειναι η μετατροπη μερους των παλαιων αεροσκαφων (μιραζ φ1. ειτε πχ corsair κλπ), σε μη επανδρωμενα. Δεν θα ειναι στελθ, αλλα παρ ολα αυτα θα ειναι χρησιμα.
Αν μπορουσε ενας μικρος εστω αριθμος να πετα και να δεχεται μεσω προσθηκης λινκ16 ή αλλου, πληροφοριες, ειτε απο σταυμους εδαφους ειτε απο αλλα αεροσκαφη και να φερει ισχυρο οπλισμο, θα ηταν ενας πολλαπλασιαστης ισχυος για μας.
Φυσικα χρειαζεται η αναπτυξη λογισμικου για τον χειρισμο των αεροσκαφων και την ενεργοποιηση του οπλισμου, αλλα το εγχειρημα πιστευω θα μπορουσε να τον χειριστουμε ειτε εγχωρια, ειτε με βοηθεια απο τριτη χωρα.

SAGNOSCOSTAS

Εκσυγχρονίζεις όταν διαθέτεις: α)αριθμούς που να κάνουν το cost benefit analysis αποδοτικό, β)όταν το α/φος δύναται να αντιμετωπίσει το υλικό της δυνητικής σου απειλής, γ)ο κατασκευαστής σε σέβεται και δεν σε μπούκοτάρει διαρκώς με πλείστα όσα τερτίπια.Εν προκειμένω: απέμειναν μόνο 18 τεμάχια και αυτά καλοσυντηρημένα μεν αλλά ταλαιπωρημένα από διαρκή και επίμονη χρήση.Το ραντάρ του δεν δούλεψε ποτέ σωστά.Παραλήφθηκαν χωρίς να είναι πιστοποιημένα σε όπλα (είδαμε και πάθαμε να πιστοποιήσουμε τους ΑΙΜΡ/J ) Οι Γάλλοι ενώ έφτιαξαν βιβλιογραφία από εμάς και την εκμεταλλεύτηκαν εμπορικά στους υπόλοιπους πελάτες τους, εμάς μας έβγαλαν την ψυχή στην υποστήριξη ενώ ζήταγαν ρήτρες για τις όποιες δικές μας ευρεσιτεχνίες (βλ.πατέντες).Να τα εκσυγχρονίζαμε προς ποιό σκοπό;Κρούση;Υπήρχε μεγάλος αριθμός Α-7 και F-4. Αναχαίτιση;Μα ήδη δυσκολεύονταν απέναντι στα F-16 του αντιπάλου.Αναγνώριση;Eίχαμε τα RF-4.Οι άλλες χώρες που προέβησαν σε εκσυγχρονισμό και αριθμούς είχαν και απειλή δεν αντιμετώπιζαν και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή διέθεταν.Τεράστια η προσφορά του τύπου και των ανθρώπων που τον υπηρέτησαν αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι το α/φος ξεπεράστηκε από την εποχή του στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟ θέατρο αντιπαράθεσης.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

98
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά
- Advertisement -
Card image

March #010 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Με πρωταγωνιστές το Rafale και το Spitfire MJ755 το φετινό Athens Flying Week

Δύο παγκόσμιας εμβέλειας «σταρ» θα δώσουν το «παρών» στο φετινό «Athens Flying Week», που έχει ήδη έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του και...

Συμφωνίες συνεργασίας της Lockheed Martin με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ

Για την υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού η Lockheed Martin προχώρησε σε συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικές εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας. Οι συμφωνίες...

Όταν το P-51 Mustang “Enforcer” κόντεψε να “φάει” το A-10 Warthog

Το 1979, το Κογκρέσο ζήτησε από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να δοκιμάσει το ελαφρύ αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης Piper PA-48 Enforcer, ως ένα εναλλακτικό μέσο στη...