29.4 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ What if: Θα μπορούσαμε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα Mirage F.1CG αντί να...

What if: Θα μπορούσαμε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα Mirage F.1CG αντί να τα αποσύρουμε και σήμερα να πετούσαν πλάι στα Mirage 2000-5Mk2;

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

Mirage F1CG με φόρτο 4 ΑΙΜ-9Ρ

Το Mirage F1 είναι για την ΠΑ ένα αεροσκάφος θρύλος. Έφτασε λίγο μετά την Τραγωδία της Κύπρου, και μαζί με F-4E Phantom II σήκωσαν για πάρα πολλά χρόνια το δύσκολο έργο της αναχαίτησης πάνω από το Αιγαίο. Τότε η τουρκική επιθετικότητα ήταν πολύ περισσότερο περιορισμένη σε σχέση με σήμερα, αλλά τις εποχές εκείνες η ΤΗΚ είχε να αντιτάξει απέναντι στην ΠΑμαχητικά σαν τα F-104S ή έστω τα F-4E, κι όχι τα “καθαρόαιμα” μαχητικά Mirage F.1.

Νέα «aggressor» καριέρα και για τα πρώην 63 (!) Mirage F1 της Γαλλίας

H ΠΑ έγραψε σελίδες δόξας πάνω από το Αιγαίο με τα F1. Δεν είχε την τύχη να βάλει ποτέ σε υπηρεσία τον άμεσο πρόγονο, το Mirage III/V, αλλά με τα F.1 βρέθηκε σε “άλλο επίπεδο”. Η αλήθεια είναι πως οι εποχές τότε, τέλη δεκαετίας του ’70, η δεκαετία του ’80 και το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’90, την δουλειά πάνω από το Αιγαίο την έκαναν μαχητικά σαν το Mirage F.1CG με πυραύλους AIM-9. Τότε οι συμπλοκές BVR ήταν τελείως εκτός τόπου και χρόνου, καθώς τα συστήματα IFF μάλλον δεν ήταν τόσο αξιόπιστα, όπως αντίστοιχα αναξιόπιστοι ήταν και οι πύραυλοι BVR όπως ο ΑΙΜ-7Ε/F (αν και ο -F είχε ένα καλό μητρώο). Σε κάθε περίπτωση, η ΠΑ βασίζονταν κυρίως σε βλήματα όπως οι AIM-9 σε διάφορες εκδόσεις τους.

Επιστρέφουν στη ζωή τα Mirage F-1 της Draken International

Φυσικά αυτό ήταν ίσως λάθος, καθώς η ΠΑ δεν φρόντισε ποτέ να παραλάβει τους πυραύλους Matra Super 530F που το πιθανότερο ήταν να έφερναν τα πάνω-κάτω στο Αιγαίο. Οι τελευταίοι πρέπει να θυμίσουμε πως έκαναν “πάρτυ” με τα ιρανικά μαχητικά στα χέρια Ιρακινών πιλότων, και άποψή μας ήταν πως έπρεπε, με κάθε θυσία, η ΠΑ να εξασφαλίσει ένα μικρό απόθεμα από τους πυραύλους αυτούς. Φυσικά όχι μόνο τους 530F δεν αγοράσαμε, αλλα ούτε καν τους R530 (Magic), και αντί αυτών χρησιμοποιούσαμε τους αμερικανικούς AIM-9P για τον οπλισμό των F1CG. Αν τώρα κάναμε καλά ή όχι, ευτυχώς δεν χρειάστηκε να το μάθουμε ποτέ.

Mirage F1CG (φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία μέσω @HAFspokeman)

Βέβαια, οι R530 με τα νοτιοαφρικανικά αεροσκάφη δεν τα πήγαν και τόσο καλά, ενώ αντίθετα διέπρεξαν τα δυο πανίσχυρα DEFA των 30mm. Πάντως σε κάθε περίπτωση, τα γαλλικά Mirage F1CG σε ελληνική υπηρεσία ποτέ δεν απέκτησαν ικανό οπλισμό που θα αξιοποιούσε τις ανώτερες δυνατότητές τους σε αποστολές αναχαίτισης.

Τελικά, τα εναπομείναντα ελληνικά Mirage F.1CG, αποσύρθηκαν από ελληνική υπηρεσία μετά από 28 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας, αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα με την απόσυρσή τους. Ίσως δεν μας πείραξε (τους λάτρεις των γαλλικών αεροσκαφών) τόσο πολύ λόγω του ότι τα Mirage 2000 υπηρετούσαν ήδη στην Τανάγρα, και έτσι οι γαλλικοί αντικατοπτρισμοί συνέχιζαν να πετούν στο Αιγαίο. Καθώς όμως, τα αεροσκάφη αποσύρθηκαν το 2003, μετά από 28, “μόλις”, χρόνια υπηρεσίας, κι ενώ άλλες χώρες συνέχιζαν να τα χρησιμοποιούν, πιθανότατα θα έπρεπε να δούμε μήπως άξιζε να γίνει κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης, προκειμένου αυτά να συνεχίσουν να προσφέρουν.

Το “διαστημικό” πιλοτήριο των Mirage F-1 aggressor!

Την αφορμή για το άρθρο αυτό μας την έδωσαν σχόλια αναγνωστών μας, καθώς και η αγορά διαφόρων F.1 από την εταιρεία Draken International, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε ρόλους Aggressor και εχθρικής απεικόνισης. Τελικά όπως φαίνεται, τα μαχητικά F.1 έχουν την μακροζωία των δελταπτέρυγων ομόσταυλων Mirage III/2000, και οι ώρες πτήσης φαίνεται πως δεν αποτελούν πρόβλημα για τα αεροσκάφη αυτά. Βέβαια οι απόψεις για τις ώρες πτήσεις που είχαν απομείνει στα ελληνικά F1CG διίστανται, καθώς τα αεροσκάφη αυτά δεν έβγαιναν στο Αιγαίο για ασκήσεις και διατήρηση πτητικής ικανότητας, αλλά μάχονταν καθημερινά, τραβόντας G πάνω από το Αιγαίο (και, ας μας επιτραπεί η έκφραση, “μοιράζοντας φάπες” στους άμοιρους Τούρκους με F-4E, F-104G/S κα, πριν έρθουν τα F-16 της THK).

Λογικό είναι λοιπόν να αναρωτηθούμε, αν άξιζε τον κόπο, να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αναβάθμισης ανάλογο με αυτό που εφαρμόσαμε στα F-4E Phantom, προκειμένου τα αεροσκάφη να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πάνω από το Αιγαίο.

Mirage F1CG, φύλακες του Αιγαίου για 28 χρόνια

Θα μπορούσε είτε να είναι ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό που εφάρμοσε η Ισπανική Αεροπορία στα δικά της μαχητικά (το 1996), είτε ένα πρόγραμμα σαν αυτό που εφάρμοσε το Μαρόκο. Στην πρώτη περίπτωση, το ραντάρ αναβαθμίστηκε σε Cyrano IVM (από IV), ενώ στην δεύτερη αντικαταστάθηκε από το Thales RC400, που ουσιαστικά είναι ένα RDY-3 με μικρότερη κεραία.

Το Mirage F1CG είχε δυο μειονεκτήματα, που όσο περνούσαν τα χρόνια μάλλον γινόντουσαν πιο εμφανή. Καταρχάς, χρειαζόταν έναν πολύ πιο ισχυρό κινητήρα. Κατά δεύτερο, χρειαζόταν ένα πολύ πιο αξιόπιστο και ικανό ραντάρ. Σε ελληνική υπηρεσία, χρειαζόταν και ένα ικανότερο σύστημα αυτοπροστασίας κι ένα καλύτερο IFF. Το θέμα όμως είναι, έπρεπε ή όχι να εκσυγχρονιστούν τα υπόλοιπα αεροσκάφη μας;

WHAT IF: Τι μορφή θα είχε η Αεροπορία σήμερα αν είχαμε αγοράσει F-18 το 1985 αντί F-16/Mirage 2000;

Καταρχάς ο κινητήρας όπως είπαμε ήταν μάλλον αναιμικός. Πρώτοι το κατάλαβαν αυτό οι Γάλλοι, που πρόσφεραν το F.1 M-53 σαν ανταγωνιστή του F-16A στις ευρωπαϊκές αεροπορίες, και σαν αντικαταστάτη των F-104G, με τον κινητήρα του Mirage 2000, τον Μ-53. Το αποτέλεσμα του περίφημου διαγωνισμού του Αιώνα τον γνωρίζουμε. Επίσης οι εξαιρετικοί γνώστες του αεροσκάφους, Νοτιοαφρικανοί, προσπάθησαν αν αλλάξουν τον ATAR 9K-50 με τον ρωσικό RD-33. Το αποτέλεσμα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ήταν αρκούντως ικανοποιητικό, αλλά τελικά δεν προχώρησαν στην αλλαγή του κινητήρα.

Σε ότι αφορά το ραντάρ, μια λύση το 2003 ήταν πράγματι η αναβάθμιση σε Cyrano IVM, ή η αλλαγή του σε κάποιο παράγωγο του RDY-2 (Mirage 2000-5Mk2). To εντυπωσιακό θέμα με το Mirage F.1 είναι το εξής, το αεροσκάφος δεν έχει FBW όπως το Mirage 2000, συνεπώς μπορεί κάποιος άλλος από την Dassault να επέμβει στο αεροσκάφος και να το αναβαθμίσει με ότι ραντάρ θέλει με πολύ περισσότερη ευκολία σε σχέση με άλλα 3ης γενιάς (όπως το Mirage 2000 ή το F-16A/C). Αυτός είναι και ο λόγος που η Dassault έδωσε εξαιρετικές τιμές στο Μαρόκο, που αυτή την στιγμή πετάει με τα πιο αξιόμαχα Mirage F.1 που υπάρχουν, καθώς στην ευρύτερη περιοχή “καραδοκούν” κι άλλες εταιρείες με πολύ καλές λύσεις.

Ραντάρ AESA για τα Mirage F1;

Το πρόγραμμα MF2000 της Dassault για τα μαροκινά Mirage F.1 (27 Mirage F1CH, F1EH και F1EH-200) τα έφερε ουσιαστικά στο επίπεδο του Mirage 2000-5 με τις εξής τροποποιήσεις:

 • Αντικατάσταση του Thomson-CSF Cyrano IV με το Thales RC400 (RDY-3)
 • 4% περισσότερη ώση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με νέο συμπιεστή στους κινητήρες Snecma Atar 9K50
 • Cockpit με δυο οθόνες LCD , Head-Up Display με UFCP (Up Front Control Panel), δυο mini-LCD (για το RWR και τον τεχνητό ορίζοντα) καθώς και full HOTAS χειριστήρια
 • GPS Sagem Sigma 95
 • CN2H-AA Mk II διόπτρες νυχτερινής όρασης.
 • Νέο κάθισμα Zero-Zero
 • Νέο υπολογιστή
 • Προηγμένο RWR από την Thales
 • Ζεύξη δεδομένων
 • Εκτοξευτές φωτοβολίδων Corail και Phimat chaff dispensers
 • Ατρακτίδιο PAJ-FA ECM.
 • Thales Damocles ατρακτίδιο σκόπευσης.
 • Οπλισμός:  Matra R550 Magic-II, MICA IR/EM, AIM-9L/M, βόμβες Armement Air-Sol Modulaire (AASM) καθοδηγούμενες από GPS/INS και GPS/INS+IIR, AM39 Exocet, Paveway

Σπάνια φωτογραφία με φόρτο βομβαρδισμού για το Mirage F1CG (φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία μέσω @HAFspokeman)

Τα μαροκινά αεροσκάφη είναι πραγματικά ικανότατα, αλλά αναμφίβολα, σήμερα θα μπορούσαν να βρεθούν και πολλές άλλες λύσεις. Βέβαια τότε, το 2003 οι λύσεις ήταν πιο περιορισμένες, αλλά σίγουρα υπήρχε το βασικό πρότυπο Mirage 2000-5 αλλά και αρκετές άλλες λύσεις (γαλλικά ή ισπανικά Mirage F.1). Θα άξιζε τον κόπο να κάνουμε τότε εκσυγχρονισμό;

Τα 27 “τούμπανο” (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά πραγματικά είναι εντυπωσιακά) Mirage F.1 ASTRAC του Μαρόκου δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από ένα M2000-5, και όλα αυτά το Μαρόκο να “αγόρασε” με “μόλις” 420 εκ. ευρώ (2010). Μάλλον το 2003 ο εκσυγχρονισμός των 24 μαχητικών F1CG θα κόστιζε ακόμη λιγότερο, αλλά θα άξιζε;

To πιλοτήριο των μαροκινών Mirage F1 ASTRAC

Η ΠΑ τότε υπέφερε από πολυτυπία. Αν θυμάστε καλά, είχαμε τότε δυο τύπους F-16 (λίγο αργότερα 3 και μετά 4…), δυο τύπους Mirage 2000, δυο τύπους F-4E (χωρίς να υπολογίσουμε μέσα τα RF-4E), Α-7Η/Ε (ας τα πούμε έναν τύπο), και μετά θέλαμε και τα Mirage F.1.

Μια καλή ιδέα θα ήταν η εξής. Αντί να εκσυγχρονίσουμε μόνο 15 Mirage 2000EGM/BGM, να τα εκσυγχρονίσαμε όλα τα Μ2000 τότε σε επίπεδο Mirage 2000-5Mk2, και να αγοράζαμε και τα επιπλέον 10 που ήθελαν οι Γάλλοι. Έτσι θα είχαμε μια συνεκτική δύναμη από 50 μαχητικά Mirage 2000-5Mk2.

Mirage F1CG με φόρτο τεσσάρων ΑΙΜ-9Ρ (φωτογραφία Πολεμική Αεροπορία μέσω @HAFspokeman)

Τα Mirage 2000EGM/BGM θα παρέδιδαν τα ραντάρ RDM (ουσιαστικά είναι τα Cyrano IVM) στα παλαιότερα Mirage F.1, τα οποία θα εκσυγχρονίζονταν με αρτηρία δεδομένων MIL-STD1553, αναβάθμιση του ATAR 9K-50, και νέα ηλεκτρονικά. Όλα αυτά είναι σχετικά εύκολα και απλά, καθώς όπως είπαμε δεν απαιτούνταν ιδιαίτερες τροποποιήσεις και δοκιμές σε ένα αεροσκάφος 2ης γενιάς, και η Dassault γνωρίζει πολύ καλά το αεροσκάφος (όπως και η ΕΑΒ).

Το Mirage F1 θα μπορούσε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι και σήμερα, είτε σε αποστολές TASMO, είτε σε αποστολές κρούσης (που ούτως ή άλλως είχε διαπρέψει σε όλες τις αεροπορίες που το χρησιμοποίησαν επιχειρησιακά σε αυτό τον ρόλο). Επίσης το κόστος χρήσης του και διατήρησης σε υπηρεσία των εκσυγχρονισμένων Mirage F.1 θα ήταν πολύ χαμηλότερο από το κόστος των F-4E AUP για παράδειγμα. Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά θα έπρεπε να είχαμε περικόψει την παραγγελία των 60 F-16C/D Block 52+ κατά 10 ή και 20 μαχητικά.

Το Ιράν επαναφέρει στις πτήσεις μαχητικά F-5 και Mirage F1

Τα μαχητικά μας F-16C/D θα ήταν σήμερα λιγότερα, αλλά θεωρούμε πως αν οι Γάλλοι είχαν σκεφτεί λίγο Out of The Box, τα είχαν προτείνει όλα αυτά, και είχαν δώσει σαν αντισταθμιστικά μερικά μεταχειρισμένα F.1B και F.1CT (που επίσης θα εκσυγχρονίζαμε), τότε θα είχαμε δυο Μοίρες εκσυγχρονισμένα Mirage F1CG (UGR) και φυσικά δυο ή τρεις Μοίρες Mirage 2000-5Mk2. Τότε, αν το θυμούνται οι αναγνώστες μας, “λεφτά υπήρχαν”, αφού είχαμε τα περίφημα ΕΜΠΑΕ.

Μάλλον όμως οι Γάλλοι έμειναν εγκλωβισμένοι στην λογική “πούλα Mirage 2000-5 ή Rafale” και δεν φρόντισαν να διευρύνουν την διείσδυσή τους στην ελληνική ΠΑ. Ούτε να εκμεταλλευτούν το εξαιρετικό “όνομα” που είχε και έχει η εταιρεία στο ελληνικό αεροπορικό κοινό. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, ακόμη κι αν σήμερα δεν θα θέλαμε πλέον (που θα τα θέλαμε και μάλιστα με το παραπάνω) σήμερα θα πωλούσαμε τα Mirage F1 μας για Aggressor!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σημερινό άρθρο είναι ένα ακόμη What if. Δεν είναι αυτό που λέμε η κλασική “Άποψη”, αλλά ένα κείμενο που οι αναγνώστες μας καλούνται να σχολιάσουν, να καταθέσουν τις απόψεις τους ή τις μαρτυρίες τους. Ομολογούμε πως είναι ένα ωραίο θεωρητικό θέμα που θα θέλαμε να συζητήσουμε με τους αναγνώστες μας…

Πρώτη δημοσίευση 16/2/2019


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

97 ΣΧΟΛΙΑ

97 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gunner

Θα ήταν τραγικό λάθος όπως τραγικό λάθος ήταν και ο εκσυγχρονισμός των F-4E αντί για τα υπόλοιπα Mirage 2000EGM και τα F-16BL30. Αυτά είναι τα τραγικά λάθη που πληρώνουμε τώρα για να υπάρχουν θέσεις στελεχών και λοιπού προσωπικού εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Χώρας. Αυτά δεν τα βλέπει κανείς και δεν τα σχολιάζει κανείς;

Em.Ti

Ναι σωστά, λάθος που κάναμε τα F-4E τα α/φη με το ικανότερο ραντάρ στο Αιγαίο και δυνατότητα για μεταφορά 4 ΑΙΜ-120Β ΚΑΙ 4 ΑΙΜ-9Μ. Λάθος που τα εξοπλίσαμε και με σύγχρονα ατρακτίδια σκόπευσης.

Η Π.Α. τότε ήθελε βαρύ δικινητήριο μαχητικό που θα μπορεί να καλύπτει και την Κύπρο. Για αυτό κάποιοι ονειρεύονταν F-15E & Typhoon και προκρίθηκε το πρόγραμμα F-4E AΙP.

Οικονομοτεχνικά, και όπως κύλησε η Ιστορία, πολύ πιθανό ο εκσυγχρονισμός των M2000EGM/BGM και/ή F-16C/D Blk30 να ήταν όντως η καλύτερη λύση, αλλά με τα τότε δεδομένα το πρόγραμμα F-4E AΙP ήταν σωστό.

Tazos

Σε αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα, μια χαρά προσφέρουν στον ρόλο τους τα F4 , ενώ παράλληλα αξιοποιείται το μεγάλο στοκ ανταλλακτικών και η τεχνογνωσία συντήρησής τους. Το ότι η Π.Α. δεν μπορεί να βάλει έστω έναν καινούργιο υπολογιστή στα Β30 ώστε να αξιοποιήσουν LGB , Maveric και Lightning pod είναι ποιο πολύ θέμα νοοτροπίας και όχι τόσο έλλειψης χρημάτων.

Gunner

Τα Μ2000-5 έχουν το ικανότερο ραντάρ στην ΠΑ, τα Μ2000-5 με τους MICA είναι ανώτερα από τα F-4E PI2000 σε αποστολές εναέριας υπεροχής, τα Μ2000-5 είναι γενικότερα πολύ ικανότερα αεροπλάνα από τα F-4E PI2000. Το θέμα με την Κύπρο λυνόταν με αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού εν πτήση και στο μέλλον πάλι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί λύση. Φθηνή λύση θα ήταν η μετατροπή C-130H με ατρακτίδια για την αξιοποίηση από τα Μ2000-5 & Α-7Ε, μέχρι να αποκτηθούν αεροπλάνα που θα καλύπτουν και τα F-16.

NIK-PAO-13

τα F-4E PI2000 αναβαθμιστκαν λογο της αναγκης που ειχε η Π.Α να εχει περισσοτερα αεροπλανα που θα φερουν τον ΑΙΜ-120….

ΜΕ σχετικα μικρο κοστος κ λογο οτι ειχαν πολλα φ-4 για ανταλακτικα δεν ητανε κακη ιδεα.

Τοτε δεν υπηρχανε Μ2000-5 ,μονο τα απλα μιραζ ειχαμε κ ουτε ο μικα υπηρχε.

Δεν νομιζω οτι η αναβαθμιση των 32 F-4E PI2000 φερανε πισω την Π.Α….οι κακες επιλογες την φερανε.
Γιατι αγορασε καινουργια ΜΙΡΑΖ κ δεν αναβαθμισε αυτα που ειχε;;;Ποτε δεν καταλαβα αυτην την επιλογη.

Τα f-1 καλως αποσυρθηκαν διοτι ητανε ενα πολυ μετριο αεροπλανο κ δεν το ειχαμε σε μεγαλους αριθμους.

Spyros

Δηλαδή μπορούν σήμερα να πάνε τα F-4E μας στην Κύπρο; Ή αν όχι σήμερα, μπορούσαν πριν 10-15 χρόνια;

Em.Ti

Και βέβαια μπορούν.

G...

Καλα αυτο και αν ειναι παραμυθι. Αμα ηθελε η ΠΑ να παει κυπρο τοτε γιατι δεν εχει μερικα τανκερ?
Εδω εχει το ισραηλ που ειναι μια λωριδα και γυρω γυρω εχθρικες αεροποριες και εμεις νοτιοανατολικα της κρητης που ανετα μπορουμε με ασφαλεια να ανεφοδιασουμε τα μαχητικα μας λεμε οτι δεν χρειαζονται.
Υποκρισία. Ακριβως οπως λεει απο πανω ο φιλος em ti

dimitrov

Αν δεν κάνω λάθος το καλύτερο ραντάρ στο Αιγαίο είναι το RDY2. Επίσης στα φάνδομ δεν βάλαμε νέο σύστημα αυτοπροστασίας δεν προσθέσαμε νέα όπλα Α/Ε ενώ και η αναλογία α/φων/πυραύλων BVR είναι στο 2,2/1 δλδ 2,2 πύραυλοι ανά α/φος συνολικά. Οπότε ούτε το 4 ΑΙΜ-120 στα φάνδομ παίζει. Με λίγα λόγια ο εκσυγχρονισμός είναι ημιτελής ενώ πάλι αν ήταν πλήρης θα στοίχιζε ακόμα περισσότερο. Επίσης το φάνδομ πίνει και καπνίζει ε? Γενικώς δεν μου αρέσουν οι εκσυγχρονισμοί μαχητικών β΄γενιάς σε τέτοιο επίπεδο. Έχουν κακή αναλογία κόστους προς απόδοση. Και με τα τότε δεδομένα ήταν μια κακή επιλογή ο εκσυγχρονισμός των… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Tα F-15H θα ήταν μια χαρά επιλογή.
Το F-18E κοστίζει 100 εκατ. δολ. Το USN τα αγοράζει σε προνομιακή τιμή.
Άνετα παίζει Φάντομ με 4 ΑΙΜ-120.

dimitrov

Οχι φίλε μου το F18e/f πωλείται, πωλειτω μάλλον στο 2ο μισό των 00ς στα 56εκ δολ. Επί Άκη 51 52 κάτι τέτοιο. ίδια τιμή με ραφαλ τότε. Σε όλους. Με διαγωνισμό. Ειδάλλως … Το κατοσταρικο το βάζω με μέθοδο Π&Δ. Τουναντίον το εφ15Η στοίχιζε ακριβώς 100 εκ δολ τσιτσιδι. Για το αν θα ήταν η καλύτερη λύση χωράει πολύ κουβέντα. Οι Τούρκοι πάντως φαίνεται πως συμφωνούσαν μαζί σου. Όσο για τους ΑΙΜ120 είναι προφανές πως δεν θα πανε 4 στα εφ4 για να τους στερηθούν τα άλλα μαχητικά. Μάλιστα στις ασκήσεις τα βλέπεις με 2. Οπότε ….

dimitrov

Νομίζω έχω ξανασυμφωνήσει μαζί σου επί του θέματος ….. τα λεφτά των εφ4 στα μ2000 να γίνουν όλα μκ2 … και τα 10 εξτρά εφ16μπλοκ52+ … εκσυγχρονισμός στο ίδιο επίπεδο όλων των μπλοκ30. Και ξουτ όλα τα β γενιάς. Κράτα μόνο 50 α7 και τα άλλα ανταλλακτικά. Κι όταν έρθουν τα 52+Α στείλε κι αυτά ….. και μάζεψε και τα ολλανδικά εφ16εμελγιού(28+18) να δεις ομορφές μετά. Μην πώ να μην πάρεις καθόλου τα 52+Α αλλά δώσε τα φράγκα για αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό – αξιοποίηση όλων των εφ16.

Stavrogin

F1C, F16C/D ,F16B50/52, A7H, F4E, M2000C, M2000-5 όλα αυτά θα πετούσαν ταυτόχρονα 7-8 τύποι, ενώ μια μακρόχρονη σχεδίαση θα αρνούνταν οποιοδήποτε σύνολο α/φ πάνω απο 3 τύπους. Πέραν αυτών άξια τα αεροπλάνα και τα 28 χρόνια υπηρεσίας, λίγα. και…
…δεν ήμουν, δεν είμαι και δε θα γίνω ποτέ ρομπότ

Digenis

Περσινα ξινα σταφυλια .Αν τα κρατουσαμε θα επρεπε να τα αντικαταστησουμε και αυτα εχθες ,οπως τις s .Οπότε καλυτερα που εφυγαν μαζι με τον μετριο κινητηρα τους που δεν εκανε για ταξι μάχης .

stepa

Δεν αντεχεται ουτε σαν σκεψη….ιδιως αν συνοδευονταν και απο περικοπη αριθμου F 16….το λαθος της εποχης ηταν ο μη εκσυγχρονισμος ολων των M2000 σε επιπεδο -5, και η μη πιστοποιηση των exocet στα -5 .Kαλο το F1 για την προ F16 /M2000 εποχη, αλλα εστω και με 4% αυξηση της ωσης, ο 9Κ50 απλα ανεπαρκης…ισως κατω απο αλλες συνθηκες θα μπορουσαν να προσφερουν σαν αφος αποκλειστικα για ναυτικη κρουση TASMO, για μερικα χρονια ,το ερωτημα ομως ειναι αξιζει τον κοπο να κρατας μια ακομη γραμμη υποστηριξης για 20-25 αφη ταγμενα αποκλειστικα σε εναν τετοιο ρολο την στιγμη που διαθετεις ηδη… Read more »

Kostam

Πάντως, σήμερα άλλο site αναφέρει πως τα ΗΑΕ που θα πάρουν μέρος στον Ηνίοχο, στο τέλος θα μας αφήσουν αμανάτι τα 2000-9 και θα φύγουν με taxi… αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις!!! Το έχουμε πάει σε άλλο επίπεδο!!! ή το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη!!!

sotbak

Καλό το άρθρο, αλλά να με συγχωρείτε με την ίδια λογική έπρεπε να κρατήσουμε και τα Φ-5, να τα βάζαμε ένα ραντάρ και να κάναμε τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο κλπ. κλπ. Όχι, το Φ-1 δεν είχε τα πτητικά εκείνα ποιοτικά χαρακτηριστικά (κινητήρας αεροδυναμική), που έχει όμως το Μ-2000, για να κάνει τη διαφορά πάνω από το Αιγαίο απέναντι από τα τουρκικά Φ-16 και νομίζω και το περιστατικό με τον αείμνηστο Σαλμά το 1992 ενισχύει την άποψή μου. Να κοιτάξουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα Μ-2000 που έχουμε αναβαθμίζοντάς τα, εγώ λέω τουλάχιστον ΑΕΣΑ/λινκ16/κάποια Damocles/όπλα ώστε εκμεταλλευόμενοι τη μη παρουσία… Read more »

NIK-PAO-13

Συμφωνω με την λογικη σου…απλα μηπως αντι να αναβαθμισουμε τα δικα μας μιραζ2000 με 40 εκατομ το καθενα που θελουν τα Γαλλακια….δεν περνουμε κανενα ετοιμο μτχ ;;;;
Ταϊβάν στοχεύει να αποσύρει τα 55 Mirage 2000-5 ….εκει με μια ανταλαγη με τα φ-16 /30 που εχουμε θα ητανε καλη κινηση κ αρκετα οικονομικη.

sotbak

συμφωνώ

dimitrov

Νομίζω πως καλύτερο όλων θα ήταν ο εκσυγχρονισμός όλων των Μ2000 σε -5Μκ2 σε συνδυασμό με τα 15 νέα και να κόβαμε τα 10 52+ για να εκσυγχρονίσουμε τα 30άρια όλα. Η Λόκχηντ ήταν που έλεγε πως αν αγοράζαμε έστω 25 52+ θα εκσυγχρόνιζε ίσο αριθμό από 30άρια στο ίδιο επίπεδο. Ή θυμάμαι λάθος? Οπότε θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε καλές τιμες εκσυγρχονισμού για τα 30άρια πχ σε επίπεδο CCIP ή και πλήρες 52+ σε συμφωνία πακέτο. Όπως και με τα Μ2000. Με την άφιξη όλων αυτών συν πάτριοτ, ες 300 απόσυρση όλων των F4 και F1. Κοινώς σχετικά λίγα και… Read more »

sotbak

νομίζω θα μπορούσε να γίνει και χωρίς να κοπούν τα 10.

dimitrov

Εκείνη την εποχή λεφτά υπήρχαν πράγματι. Ένα μήνα φοροσαφάρι σε Μύκονο και Σαντορίνη και κάναμε πολλά. Απλά εγώ τα υπολογίζω με βάση όσα ήδη δώσαμε. Δηλαδή τα ίδια ποσά πως θα πήγαιναν καλύτερα για την άμυνα.

Thomas

Από τη στιγμή που η ΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά των F-16 και των Mirage 2000 οι μέρες όλων των άλλων αεροσκαφών ήταν μετρημένες. Η απόφαση να αντικατασταθούν όλοι οι τύποι (A-7, F-104, F-5, Mirage F-1) από τα νέα μαχητικά ήταν σωστή και από πλευράς ομοιογένειας και από πλευράς απόδοσης. Από τη στιγμή που η Τουρκία κατέβαζε στο πεδίο μάχης 160 (τουλάχιστον) F-16 δεν ήταν δυνατόν να τα αντιμετωπίσουμε με αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς. Τα F-1 σε αποστολές CAP ακόμα και με τις αναβαθμίσεις που προτείνει το άρθρο δεν θα μπορούσαν να αντέξουν απέναντι στα F-16. Το ιδανικό σενάριο για… Read more »

Thras

Σωστή τοποθέτηση. Νομίζω ότι το ιδανικό θα ήταν με την απόσυρση των F1 να δινόνταν έμφαση στα Μ2000, καταλήγοντας όπως προτείνει και το άρθρο σε 45 – 50 Μ2000-5. Ακόμα και αν αυτό σήμαινε 10 λιγότερα F16.

H ΠΑ τώρα θα είχε 75 F16V, 70 F16M (ή ίσως αν γινόταν νωρίτερα ο εκσυγχρονισμός 145Μ) και 45 Μ2000-5. Θα αρκούσε η προμήθεια 10 – 15 V ακόμα ή αντίστοιχων Μ2000-5 για να πάμε άνετα μέχρι το 2030. Αν η Τουρκία προχωρόυσε σε F35, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε…

Thomas

Συμφωνώ. Τα Mirage F-1 αγοράστηκαν σε συνθήκες πίεσης με μοναδικό σκοπό να κλείσουν τρύπες στην άμυνα την δεδομένη στιγμή. Για αυτό τον λόγο άλλωστε τα αεροσκάφη δεν πήραν αναβαθμίσεις τα επόμενα χρονια. Την δουλειά τους την έκαναν καλά (θα μπορούσαν και καλύτερα αλλα ήταν άλλες οι ανάγκες) οποτε δεν θα πρέπει να παραπονιόμαστε. Όταν τα F-1 αποσύρθηκαν ίσως να έπρεπε να αγοράζαμε μια ακόμα παρτίδα Mirage 2000 για τους λόγους που αναφέρετε. Ο αντίλογος βεβαια λέει ότι η ΠA αγόρασε ένα αεροπλάνο πρώτης γραμμής (F-16B40/50) που μπορούσε να κάνει όλα όσα έκαναν τα Mirage F-1/2000 και ακόμα περισσότερα σε αποστολές… Read more »

Astrolavos

+1 Οι “Γαλλιδούλες” ήταν αξεπέραστες, αλλά ο χρόνος όλα τα ξεπερνάει!
Ήταν σωστή απόφαση να πάμε σε χρήση 3 τύπων μαχητικών. Στο μέλλον λογικά θα πάμε σε ένα, γιατί εκεί πάει το θέμα.

Chev chelios

Δεν ξερω αν θα ειχε νοημα η αναβάθμιση των αεροσκαφών παντως στα σίγουρα θα επρεπε τα αποσυρθεντα αεροσκαφη να πουλιούνται. Απο την αλλη ποσο δυσκολο ειναι να αποθηκεύσεις σε στεγασμένο χωρο τα αποσυρθεντα αεροσκαφη. Δεν μιλαμε για την αμερικανική πολεμική αεροπορία με τα χιλιάδες αεροσκάφη.

sotbak

σωστός, συμφωνώ, θα μπορούσε και θα έπρεπε κάθε αποσυρόμενο Α/Φ να μπαίνει σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης σε ειδικά στεγασμένο χώρο και είναι κάτι εύκολο να γίνει και χωρίς ιδιαίτερο κόστος πιστεύω.

G...

Εμεις τα πεταμε στο αγρινιο
Μαλλον κατι ξερουν καλυτερα οι υπευθηνοι

Konstantinos_Zikidis

Θα μου επιτρέψετε ορισμένες διευκρινίσεις. Εάν κάπου σφάλλω, παρακαλώ για διόρθωση, καθότι δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι έχω πλήρη γνώση του θέματος, λόγω ηλικίας (η οποία είναι παρεμφερής με τα εν λόγω Α/Φ): Τα Mirage F1CG τα παρήγγειλε ο Παπαδόπουλος. Τα παρέλαβε εσπευσμένα ο Εθνάρχης (εντός ή εκτός εισαγωγικών στο “εθνάρχης”, όπως και στους άλλους εθνάρχες του 20ου αιώνος). Ο οποίος πίεσε τον Γάλλο ομόλογό του Giscard d’Estaing, με αποτέλεσμα να παραλάβουμε τo 1975 μία αρκετά πρώιμη έκδοση του Α/Φ, η οποία προοοριζόταν για την Γαλλική ΠΑ. Η μεγαλύτερη αδυναμία των εν λόγω Α/Φ ήταν η έλλειψη αδρανειακού συστήματος (Inertial… Read more »

Manolis

Γιατι οταν η ΠΑ αποκτησε επιτελους R530 Magic ΙΙ για τα Mirage-2000, δεν τους φορεσε και στα F-1CG?

Konstantinos_Zikidis

Αυτό θα απαιτούσε αντικατάσταση του ανάλογου υπολογιστή (Interface Box) και μάλλον και των φορέων. Δεδομένου ότι δεν έγινε καμμία ουσιαστική αναβάθμιση, εκτός από κάποιες περιορισμένες βελτιώσεις, κυρίως τα πρώτα χρόνια (τοποθέτηση καλύτερου τύπου καθίσματος Martin Baker, ενσωμάτωση αυτόματης λειτουργίας “Combat Flaps”, εγκατάσταση 2 επιπρόσθετων φορέων πυραύλων, άντε και ALR-66 από το ΕΤΗΜ), δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι R550 Magic II στο F1CG, παρά τον μεγάλο τους αριθμό (300 τεμάχια, σύμφωνα με τα διαβαθμισμένα στοιχεία του…. wikipedia, μη συμπεριλαμβανομένων όσων εβλήθησαν, εκουσίως ή ακουσίως…).

Simos18120

Καλημέρα ☀ σε όλους.
Καλό θα ήταν να κάναμε έναν εκσυγχρονισμό κ να τα δουλεύαμε για εγγύς αεροπορική υποστήριξη στα νησιά ήγια τα αρματαγωγά του Ναυτικού κατά τον πλου ή κ κατά την απόβαση.

Dimitris

Κατά τη γνώμη μου η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε το F.1 με τον κατά το δυνατόν ιδανικότερο τρόπο. Όσο υπήρχε η ανάγκη για αερομαχίες εκ του σύνεγγυς (dogfights) τα μαχητικά αυτά είχαν ρόλο. Από τη στιγμή που μπήκε σε υπηρεσία ο AMRAAM και στις δυο πλευρές του Αιγαίου, χρειαζόμασταν πλέον τον συνδιασμό που προσφέρει το εκσυγχρονισμένο F-4E σε ένα βαθμό και περισσότερο ακόμα, το F-16: 1. Ικανό ραντάρ για μεγάλη εμβέλεια αποκάλυψης/στοχοποίησης 2. Ισχυρό κινητήρα για υψηλή επιτάχυνση και τελική ταχύτητα Ενώ στο θέμα της τελικής ταχύτητας το F.1 ΔΕΝ υστερούσε, από την άλλη είναι ένα ερώτημα αν θα μπορούσε να… Read more »

Onair

Αυτός μου είχε πει και ο γείτονας που πετούσε με F5 ότι αν και είχαν ώρες ακόμα δεν άξιζαν τα λεφτά τους. Δεν τους πέρασε καθόλου από το μυαλό άλλος ρόλος εκτός της αναχαίτισης για αυτά καθώς υπήρχαν καλύτερα και φθηνότερα τότε στον άλλο ρόλο. Καθοριστικό ρόλο είχε το δυστύχημα με τον Νίκο Σιαλμά. Έδειξε πόσο πίσω το είχαν αφήσει οι Γάλλοι σε εξέλιξη. Οι ιπτάμενοι τότε ήθελαν το F15 για να είναι μαζί με τα F16. Και πίστευαν ότι εκεί θα πήγαιναν αλλά όπως μου είπε το μπλόκαραν οι Τούρκοι. Εγώ θα έλεγα με όσα ξέρουμε τώρα ότι η… Read more »

skywalker13

Επιβεβαιωνω το αληθες, το διαβασα σε διαβαθμισμενο εγγραφο το 98… Η ΠΑ ηθελε αγορα του F-15 αλλα η απαντηση ηταν οτι θα αλλαζε τις ισορροπιες στο Αιγαιο.

Em.Ti

Ωραίο (και ευφάνταστο) εναλλακτικό σενάριο, αλλά δυστυχώς τα F.1CG ήταν αγορά βιαστική, με πολλές παθογένειες σαν πρόγραμμα και έτσι ήταν καταδικασμένο στην Π.Α. Το αν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο σε ελληνική υπηρεσία, σίγουρα ναι, λατρέψαμε το F.1 παρ’ότι χρησιμοποιήσαμε ένα ελάχιστο ποσοστό των δυνατοτήτων του. Αλλά να θυμήσω ότι η Π.Α. κάποια στιγμή επιχειρούσε με 6 διαφορετικούς τύπους μαχητικών (A-7, F.1, F-4, F-5, F-16, Μ2000), λογικό είναι να θέλουν να μειώσουν όσο γίνεται την πολυτυπία. Επίσης, τότε που τοποθετείτε το εναλλακτικό σενάριο η Π.Α. κοίταζε να καλύψει άλλες τρύπες (βλ. σύγχρονο δικινητήριο μαχητικό για την Κύπρο) δεν την ενδιέφερε… Read more »

zipo's

Θα μπορούσες να τα εκσυγχρονίσεις και να τα χρησιμοποιείς για εγγύς υποστήριξη-κρούση, χωρίς να απασχολείς για το συγκεκριμένο ρόλο προηγμένα μαχητικά.

Thomas

Δεν νομίζω ότι ακόμα και εκσυγχρονισμένα τα Mirage F-1 θα μπορούσαν να αντέχουν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον μάχης. Εκτος από αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν είχαν δοθεί χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των F-1 θα είχαμε λιγότερα Mirage 2000 και F-16 (ιδίως αυτά). Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης θα είχαμε λιγότερα αεροσκάφη πρώτης γραμμής που θα μπορούσαν να αποκτήσουν αεροπορική υπεροχη ώστε να επιτρέψουν στα εκσυγχρονισμένα F-1 να εκτελέσουν αποστολές BAI/CAS. Από όπου και να το πιάσουμε το επιχείρημα δεν νομίζω ότι στέκει καθώς τα χρήματα και οι ανάγκες ήταν συγκεκριμένες και κάθε δραχμή (τότε) που δεν… Read more »

zipo's

Σχετικά με το θέμα “χρήματα”, απλά να θυμίσω (δε το λέω για σας) ότι υπήρχε μια περίοδος κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος (υπερ φεσωμένες “τιμές” οπλικών συστημάτων κ.α.).Οπότε ίσως υπήρχε κάποιο “περισσευούμενο” κονδύλι. Επίσης, υπάρχουν παραδείγματα αεροποριών που έκαναν το αντίθετο από το να τα αποσύρουν. Δε νομίζω κάποιος να τις θεωρεί χαμηλού επιπέδου και ικανοτήτων.

Thomas

Δεν διαφωνούμε καθόλου. Η σπατάλη και η διαφθορά είναι δυστυχώς ενδημικά φαινόμενα σε όλο το δημόσιο τομέα (και όχι μόνο) στην χώρα οπότε οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Οι αεροπορίες που αναφέρεστε δεν είναι απαραίτητα χαμηλού επιπέδου (σίγουρα χαμηλότερου από την Ελλάδα αν μιλάμε για το Μαρόκο και το Ιράκ) απλά οι Ισπανοί (γιατί με αυτούς θα πρέπει να συγκρινόμαστε) είχαν και περισσότερα χρήματα και καλύτερη οργάνωση που περιόριζε (αλλά δεν εξαφάνιζε) τα εξτραδακια και σκέφτονταν με πλάνο δεκαετίας. Εμείς σκεφτόμαστε με πλάνο τετραετίας (στην καλύτερη περίπτωση) και έχουμε πολύ περισσότερα εξτραδακια από αυτούς (για να… Read more »

chikichiki

Θα ήταν πολύ δύσκολη η αξιοποίησή τους σε οποιονδήποτε εκ των δυο ρόλων. Σε αποστολές κρούσης υστερούσαν σε ακτίνα δράσης και δε διέθεταν κάποιο αξιόλογο όπλο, ενώ και τα συστήματα ακόμα κι εκσυγχρονισμένα δύσκολα θα απέδιδαν καλά σε κρούση παντός καιρού. Σε αποστολές ΕΑΥ έλειπε αυτονομία, φορτίο, και οπλισμός. Και ECM, θα έλεγα (αυτό και για τα 2). Οι αποστολές των ιρακινών Μιράζ μιλούν από μόνες τους, ήταν πετυχημένες, για τα μεσανατολίτικα δεδομένα πολύ εξειδικευμένες, αλλά αντικειμενικά πολύ απλά ήταν αδύναμες και απαιτούσαν απίστευτη υποστήριξη και προετοιμασία.

Φου Μαντσου

Kυκλοφορησε η ειδηση οτι οι Καταριανοι θα μας “αφησουν” τα -9 μετα το περας του Ηνιοχου.
Σχολιο ?

Spyros_Kapa

Μακάρι να συμβεί.

sotbak

xaxaxax!!! το πιστεύεις;

Chris

Να αφηνουν και τα πλοία οι σύμμαχοι μας που συμμετέχουν σε ελληνικές ασκήσεις. Έτσι δε θα χρειαστεί να αγοράσουμε και φρεγάτες. Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί έως τώρα;

sotbak

xaxaxaxaxaxaxax!!!!!!!!!! καλό!!!!!!!!

Spirit

Και να μην τα αφήσουν οι άραβες, θα κάνουμε ένα ρεσάλτο και τα απαλλοτριώνουμε, ή είμαστε ή δεν είμαστε του βουνού επιτέλους σύντροφοι…

sotbak

xaxaxaxaxaxaxax!!!!!!!!!! επίσης καλό!!!!!!!!

Tazos

Για τα Mirage F1 η ευκαιρία χάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90, ίσως και λίγο νωρίτερα. Στα πλαίσια αγοράς 3ης γενιάς μαχητικών θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα ώστε τα F1 να αποκτήσουν κάποιες δυνατότητες σε αγώνα αέρος-εδάφους στα πρότυπα των Γαλλικών F1-CT. Υπήρχαν λύσεις σωστής αξιοποίησης της πλατφόρμας αλλά δυστυχώς η ΠΑ δεν έχει την κουλτούρα αξιοποίησης κάθε μέσου όπως η Ισραηλινή αλλά αφήνει τα μαχητικά 30 χρόνια χωρίς να αλλάξει ούτε μια βίδα. Ακόμα ποιο στρατηγική κίνηση θα ήταν η μετατροπή μερικών 10-12 F1 στα πρότυπα των Ιρακινών F1-EQ5 ώστε να φέρουν Exocet. Με ένα τέτοιο όπλο διαθέσιμο… Read more »

ikaros

Μεγάλη ανάλυση και από τον αρθρογράφο και από τους φίλους όταν η απάντηση για την τύχη τους δίνετε σε μια γραμμή. Η ΠΑ ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να πάρει έστω 4 διθέσια για να διευκολύνει την εκπαίδευση. Στην δύση λοιπόν της καριέρας τους και εν αναμονή σύγχρονων μαχητικών 4 & 5ης γενιάς θα δίναμε και 400-500 εκ. να κρατήσουμε 22-24 F1 (1 Μοίρα) για CAS και TASMO ? Στο συλλογισμό του άρθρου λείπει και ο παράγοντας Eurofighter 60 (+30). Για ποιο λόγο δεν γίνετε αναφορά ? Με βάση λοιπόν και αυτό, η ΠΑ βρισκόταν σε διαδικασία παραλαβών των 37 F-4E AUP (ουσιαστικά… Read more »

sotbak

ε ναι σωστός, θα συμφωνήσω!!

Agamemnon

Θα ηταν εντελως ακυρη ενεργεια….Επρεπε τα Block 52+ να γινουν 40-50,με βαση την πολυ συμφερουσα τιμη που διατιθονταν, και ο εκσυγχρονισμος του συνολου των Μ-2000 ….

sotbak

ε ναι σωστός, θα συμφωνήσω!!

LAMBROS

Φανταστείτε τα F. 1 εκσυγχρονισμενα όχι ίσως σαν τα Μαρόκινο λόγω κόστους αλλά με ικανό Radar και καλη αυτόπροστασία/αντιμετρα και δυνατότητα βολής Exocer… Επιδρομή ανά τετράδες εμφορτα με 2 exocet έκαστο, Aim-9.και ίσως κεντρική δεξαμενή καυσίμου…ταχεια άφιξη στη περιοχη του εχθρικόυ στόλου, αφεση των exocet σχεδόν ταυτόχρονα για επίτευξη κορεσμού και από μακριά ίσως λαμβάνοντας στοιχεία βολής από αλλά μέσα μέσω link… Ταχεια απαγκιστρωση κι επιστροφή-επανεφοδιασμος και ξανά το ίδιο….δε θα μίλαγαν για “Γαλάζια ΠΑΤΡΙΔΑ” οι απέναντι αλλά για ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΆΦΟ!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα εκσυγχρονισμένα F-1 του 1975 με τα ΑΙΜ-9 θα έτρωγαν ΑΙΜ-120 που θα εκτόξευαν τα τουρκικά F-16 από απόσταση 10άδων χλμ χωρίς τα F-1 να μπορούν να ανταποδώσουν τα πυρά.

STRATOS

Δυστυχώς η ΠΑ στην αξιοποίηση του Mirage F-1 για 28 χρόνια προχώρησε σε μία σωρεία λαθών και παραλήψεων που άνετα γράφεται βιβλίο… Φυσικά η περίπτωση των Mirage F-1 δεν ήταν η τελευταία φορά που η ΠΑ αγοράσει πανάκριβα οπλικά συστήματα και τσιγκουνεύεται να τα υποστηρίξει με κατάλληλα όπλα – ατρακτίδια – αναβαθμίσεις λογισμικού, κτλ με αποτέλεσμα να απαξιώνεται ευθείς αμέσως η τεράστια επένδυση σε αυτά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!……………… Το αεροσκάφος πραγματικά έκανε πάρτι στο Αιγαίο και αυτό φάνηκε ιδίως στις Αμερικανοτουρκικές ασκήσεις DISPLAY DETERMINATION (που διοργανώνονταν κάθε χρόνο μεταξύ 1980-1986) όπου Αμερικάνικα F-4E-F-15A(!!!) και F-14 (που παραβίασαν των Ελληνικό εναέριο χώρο) φάγαν αμέτρητο… Read more »

Gilan

Συμφωνώ μαζί σου, μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και πώλησης ή δωρεάς στην Κύπρο θα ήταν καλή κίνηση, αν το επέτρεπαν οι μεγάλες δυνάμεις φυσικά, αν θυμάμαι καλά γινόταν λόγος να αγοράσει η Κύπρος MiG-29 ή Mirage 20000!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ξέχασες να προσθέσεις καμμιά 200αριά πυραύλους AS-30L, βόμβες ΒAP-100 και ΒΑΤ-120, δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού κτλ κτλ. Σε ότι αφορά την Κύπρο οι Αμερικάνοι δεν θα επέτρεπαν (και ούτε σήμερα επιτρέπουν) την εγκατάσταση ελληνικών, κυπριακών και τουρκικών μαχητικών σε αυτή. Αν μιλήσεις και εσύ με κάποιο πρώην αρχηγό της κυπριακής Π.Α και κάνα κύπριο πολιτικό θα σου τα εξηγήσουν τα πράγματα…. Σε ότι αφορά τον Σιαλμά προσπάθησε να τραβήξει τον τούρκο προς την θάλασσα αλλά τελικά συνετρίβη ο Σιαλμάς σε αυτή ενώ ο τούρκος κατάφερε να την αποφύγει. Ο Μανωλάκος πετούσε πιο ψηλά. Δεν ήταν 4 μαχητικά αεροπλάνα που τα 3… Read more »

georgosk

Για να τοποθετηθούμε σε μια what if συζήτηση πρέπει να θυμηθούμε όσα ήταν γνωστά (από ανοιχτές πηγές) για τις τότε ανάγκες της ΠΑ. Βρισκόμαστε λοιπόν στα τέλη της δεκαετίας του 90 με την βαριά σκιά της κρίσης των Ιμίων η ΠΑ να αναζητά ενίσχυση. Η ΠΑ πάντα πίστευε ότι την ποσότητα της ΤΗΚ έπρεπε να αντισταθμίσει με ποιοτική διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό διαχρονικά αναζητούσε λύση σε δικινητήρια μαχητικά ως διάδοχο του F-4E, αρχικά στην μορφή του F/A-18L δεκαετία του 80 και F-15H την υπό εξέταση περίοδο. Αντί αυτών οι επιλογές έγιναν κατά βάση από την πολιτική ηγεσία και αφορούσαν ελαφρότερα… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Θα ήταν απίθανο να είχαμε αγοράσει 48 F-15H. Στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράζαμε 25.

georgosk

Με τα χρήματα που αγοράσαμε 90 F-16 (σημειωτέων με διαφορετικούς κινητήρες) και εκσυγχρονίσαμε τα F-4E άνετα παίρναμε 48 F-15H. Είχαν λίγο λιγότερο από διπλάσια τιμή από τα F-16 ,στην παραγγελία του 99 έβγαινε 60 προς 36 σύμφωνα με της τιμές που ανακοινώνονταν τότε. Με την μείωση δε οροφών και τύπων μπορεί το όλο πακέτο να ερχόταν και φθηνότερο. Θα είχαμε 3 τύπους από 1 έκδοση στον καθένα ( και ίσως 2 τύπους κινητήρα αν τα F-15 τα παίρναμε με τον GE) εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον …. Σήμερα μετά από τόσες αποσύρσεις ακόμα παλεύουμε με την πολυτυπία ( εδώ και… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Επιλέγοντας το F-15H θα αγοράζαμε μέχρι 25. Δυστυχώς δεν συμμετέχει εδώ ένα μέλος της τότε επιτροπής. Θα είχε ενδιαφέρον να συμμετείχε και να έγραφε πως είχαν τα πράγματα με τα F-15H.
Που τελικά δεν αγοράστηκαν γιατί η Λόκχιντ κατάφερε να περάσει το δικό της…

MPAMPIS

Ισως να ήταν πιο χρήσιμο να εκσυχρονισει τα Α-7 ή τουλάχιστον να τα κρατούσε λιγο ακόμα σε υπηρεσία…..

Thomas

Δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι για τα Α-7 ίσχυε ότι και για τα F-1. Ήταν παρωχημένα, δεν μπορούσαν να επιβιώσουν απέναντι στα F-16 της ΤΗΚ και τα νεότερα αεροσκάφη της ΠΑ (F-16B40/50/50+) έκαναν την ίδια δουλειά καλύτερα, φτηνότερα και με ικανοποιητικές πιθανότητες επιβίωσης.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπήρχε κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Α-7 ώστε να το υιοθετήσουμε και εμείς, ενώ και να ήθελε να τα κρατήσει ακόμη λίγο σε υπηρεσία η Π.Α δεν υπήρχαν άλλα ανταλλακτικά ενώ δεν είχε δυνατότητα να επιβιώσει στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

MPAMPIS

Μου κανει εντύπωση ενα αεροπλάνο που έχει παραχθεί σε τέτοιους αριθμούς να μην έχει ανταλλακτικά ώστε να το κρατήσει καποιος λίγα χρονια ακόμα. Σε οτι αφορά στην βιωσιμότητα του δεν νομιζω οτι σε ρόλους εγγύς υποστήριξης ή ακόμη και ναυτικής κρούσης με harpoon θα υπολείποταν των σύγχρονων εξοπλισμένων εκπαιδευτικών (μια τάση που επανέρχεται). Ας μην ξεχνάμε οτι το Α10 ακόμα δεν έχει βρει αντικαταστάτη… Σε οτι αφορά το οτι δεν υπήρχε προγράμμα εκσυχρονισμου, ούτε για το Μαρόκο υπήρχε αλλα φτιάχτηκε, σίγουρα αν υπήρχε ενδιαφέρον απο εμάς οι Ισραηλινοί που εκσυγχρονίζουν τα πάντα κατι θα είχαν βρει…. Εν τέλη μικρότερες απαιτήσεις… Read more »

Γ.Π.

Για να μην παιδεύεστε….δεν υπάρχουν Φ1 πια.

Επίσης σε ραντεβού με γριά που περασε απο το χειρουργείο του “πλαστικού” δεν πας….

Για να καταλαβαινόμαστε κάποια στιγμη.

sotbak

xaxaxaxaxaxaxax!!!!!!!!!! καλό!!!!!!!!

GK_

Καταρχην επι της αρχης ο εκσυγχρονισμος ενος μαχητικου «συμφερει» οταν η σχεση κοστους – αποδοσης δινει ενα θετικο προσημο ανωτερο απο την αγορα ενος νεας κατασκευης, Σε οτι αφορα το συγκεκρημενο αεροσκαφος θα πρεπει να κοστολογηθει ο μηδενισμος των εγγενων μειονεκτηματων εξαιτιας της γηρανσης αλλα και της μεταβολης του περιβαλοντος που αυτα επιχειρουσαν (ετος αναφορας 1999). Σιγουρα η αναγκη αντικαταστασης του κινητηρα ATAR-9Κ με τον M-53P2 για λογους ομοιοτυπιας με τα Μ-2000 ηταν μονοδρομος. Ηταν μονοδρομος ομως και εξαιτιας της εμφανισης ταυτοσημων λογων ωσης προς βαρος με τα Μ2000 κανοντας τα F-1 ισαξια τουλαχιστον. Απο εκει και περα η αυτουσια… Read more »

Spirit

Για τα Mirage F1 θα πω ότι ήταν αναμενόμενο να αποσυρθούν αυτά τα μαχητικά που αφέθηκαν στην τύχη τους. (Τα ίδια ζούμε εν μέρει με τα Mirage 2000 σήμερα). Επίσης η ΠΑ εκείνη την εποχή έπασχε από παρανοϊκή πολυτυπία.

Να μην ξεντώσουμε όμως, ισχύει η γενικότερη κατάσταση που διαπιστώνουμε συχνά πυκνά…
– Γίνονται αποσπασματικές παραγγελίες…
– Απαξιώνονται οπλικά συστήματα, χωρίς εκσυγχρονισμούς μέσης ζωής και FOS.
– Οχι σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων
– Έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού και αυτοσχεδιασμός με κάθε αλλαγή ηγεσίας.

George64

Βλέποντας τις φωτογραφίες του Mirage F1 αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση γιατί μου έρχονται στο μυαλό θύμησες παλιές…. όταν το καλοκαίρι του 1976, 13 χρονος μαθητής, βρέθηκα από την Κύπρο στη Τανάγρα και μπήκα σε ένα Mirage, μόλις δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, σκεφτόμενος τα τουρκικά α/φη που μας βομβάρδιζαν κάνοντας περίπατο……
Συγχαρητήρια στην ΠΤΗΣΗ, την διαβάζω ανελλιπώς από το 1979!

vardiani

Τα F1 δεν αποσύρθηκαν γιατί “ξεπεράστηκαν”. Αποσύρθηκαν επειδή κακώς τόσα χρόνια μετά την αγορά τους, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να τα εξοπλίσει, να τα αναβαθμίσει και για να γίνουν αυτά δεν φρόντισε κανείς να αγοράσει ένα μαχητικό που θα ελάφρυνε το βάρος των αναχαιτήσεων που είχε πέσει ολάκερο στα φτερά των. Σφάλματα κατά συρροή δεκαετιών. Όταν βαδίζαμε ήδη το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90…τα F1 ήταν ήδη τελειωμένα…ναι από εκείνη πλέον την χρονική στιγμή και μετά, ο “θρύλος” αυτός δεν έπαιρνε ρετουσάρισμα. Τα ανωτέρω τα καταθέτω γεμάτος πίκρα και αηδία για τις επιλογές κυβερνητικών και…μη, αφού το αφος αυτό αν… Read more »

sotbak

είσαι αληθινός, όμως η αίσθησή μου είναι ότι σε πτητική ικανότητα αν το διατηρούσαμε ακόμη και αναβαθμισμένο θα υπολειπόταν των Φ-16 και Μ-2000. Eμείς τώρα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αναβαθμίσουμε τα Μ-2000, ακόμη και τα παλιά και να προσθέσουμε και μια μοίρα μτχ από όπου βρούμε (Γαλλία, ΗΑΕ, κλπ).

Antonis_Loukas

Η Π.Α, μας έχει συνηθίσει σε τραγικά λάθη μαζί με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, οπότε δεν βρίσκω το λόγο να πέφτουν από τα σύννεφα ορισμένοι… Το μεγαλύτερο από αυτά, ήταν η αγορά του ίδιου αεροσκάφους με τον αντίπαλο, ΑΦΟΥ αυτός έχει συμφωνήσει για γραμμή παραγωγής/συναρμολόγησης… Το λάθος αυτό, το ξεχειλώσαμε, αγοράζοντας τα block 50, κάνοντας 4 χρόνια να τα παραλάβουμε και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Αν ακολουθούσαμε ‘γαλλική’ λύση στη Π.Α, θα έπρεπε να είχαν αγοραστεί τουλάχιστον 100 mirage 2000/RDI με γραμμή εδώ, όπου στη πορεία, η ίδια γραμμή, θα εκσυγχρόνιζε τα F-1(ίσως και με προμήθεια επιπλέον αεροσκαφών).… Read more »

Onair

Θεωρητικά ναι μια Γαλλική αεροπορία θα μας έδινε σαφή πλεονεκτήματα στη περιοχή αφού στη παροχή όπλων από την Αμερική λόγο είχε και το τουρκικό συμφέρον.
Όμως το γεωπολιτικό βάρος της Γαλλίας δεν είναι αυτό που ήταν προπολεμικά για αυτό είναι ανέφικτο και το Γαλλικό Ναυτικό με Μπελαρά ή οτιδήποτε παρόμοιο.
Θα πρότεινα να δούμε σοβαρά την δήλωση του Βαρουφάκη στη παρακάτω συνέντευξη όπου αναναφέρει ότι στη Αμερική του δήλωσαν ότι η Ελλάδα ανήκει οικονομικά στους Γερμανούς και γεωπολιτικά στους Αμερικανούς

https://www.youtube.com/watch?v=NGv12ohn6II&feature=share

Antonis_Loukas

Ακόμη και αν δεχτούμε τη δήλωση Βαρουφάκη(προσωπικά μάλλον την ασπάζομαι), δεν βρίσκω επαρκείς λόγους για τη μη αγορά άλλου εξοπλισμού, πέραν αμερικανικού/γερμανικού. Άλλωστε, αν ίσχυαν αυτά 100%, θα έπρεπε να μην είχαμε πάρει ούτε βίδα που δεν θα έγραφε made in Usa/Germany. Επίσης, με το να παραγγείλουμε F-16, τι ακριβώς κερδίσαμε; Τη πουστιά των AIM-120 ή τις ίσες αποστάσεις/διατήρηση ισορροπίας μόνο όταν βολεύετε ο γείτονας; Υπήρχαν 2 δρόμοι. Ο Αμερικανικός, όπου κάποιοι θα άφηναν τις μεγαλομανίες και θα πήγαιναν σε γραμμή παραγωγής για F-20(και αναλόγως αναγκών/οικονομικών, θα προσθέταμε κάποια στιγμή F/A-18C/E) ή F(/A)-18A+/L και ο Γαλλικός, με αγορά/παραγωγή των Mirage-2000/-5,… Read more »

Haris Peios

Πολύ ωραίο άρθρο, ειδικά για τους Έλληνες θαυμαστές της Γαλλικής αεροπορικής σχολής. Σε αυτό το πλαίσιο, τολμώ να ρωτήσω αν αξίζει το ενδεχόμενο να διερευνήσει η ΠΑ την τοποθέτηση του Snecma Μ88 κινητήρα σε όλα τα Μ2000, ως μέρος προγράμματος υποστήριξης/αναβάθμισης των Mirage. Παράλληλα βέβαια με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών και οπλισμού των.

Theo

Ωραίο άρθρο, αλλά επιτρέψτε μου να πω πως είναι ευσεβείς πόθοι. Όπως έχουν πει και άλλοι μόνο στο τέλος του ’80, αρχές του ’90 μπορούσε να γίνει κάποια αναβάθμιση στο F.1CG. Ήμουν χειριστής του και το ξέρω από κοντά. Μάλιστα έχω γράψει και άρθρο για την κατάσταση του αεροπλάνου και την επιχειρησιακή του αξιοποίηση από την ΠΑ (http://www.ikaros.net.gr/images/pdfs/petritsopoulos-miragef1.pdf). Αλλά ας πούμε μερικά ακόμα. Διθέσιο δεν πήραμε, γιατί δεν ήταν διαθέσιμο κατά την αγορά τους, μετά το φτιάξανε οι Γάλλοι. Ήταν απαραίτητο όμως να το προμηθευτούμε έστω και εκ των υστέρων. Δυστυχώς όταν θα έπρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση, είχαμε… Read more »

agnostosependytis

Κανονικά, αν όταν ποια παλιώνουν και δεν είναι ανταγωνιστικά κάποια μαχητικά που έχουμε σε μεγάλους αριθμούς, και με δεδομένο ότι έχουμε έναν γείτονα που είναι επιθετικός, αν δεν μπορούσαμε να τα πουλήσουμε σε καλή τιμή, θα έπρεπε να εχουμε λύσεις μακράς αποθήκευσης για αυτά, τα corsair κτλ. Αυτό γιατί ναι μεν στην πρώτη (αεροπορική) γραμμή δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά όπως έλεγε και ο Στάλιν, η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα. Ακόμη και τώρα βλέπουμε σε πολλά πεδία των μαχών πόση σημασία έχει η αεροπορία έναντι πεζικού και ναυτικού και ότι ακόμη και παλιά σαράβαλα αεροπλάνα με βόμβες… Read more »

chriss8

περιορίζεσαι στον αριθμό μαχητικών που μπορείς να διατηρείς από την συνθήκη CFE

NIK-PAO-13

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΑΤΕ

….====Μια καλή ιδέα θα ήταν η εξής. Αντί να εκσυγχρονίσουμε μόνο 15 Mirage 2000EGM/BGM, να τα εκσυγχρονίσαμε όλα τα Μ2000 τότε σε επίπεδο Mirage 2000-5Mk2, και να αγοράζαμε και τα επιπλέον 10 που ήθελαν οι Γάλλοι. Έτσι θα είχαμε μια συνεκτική δύναμη από 50 μαχητικά Mirage 2000-5Mk2.======

—Το να μιλαμε για μιραζ f1 ειναι ενα κακο ανεκδοτο….Μονο τα 3ης γενιας αεροπλανα επρεπε να αναβαθμιζουμε….δηλ επρεπε να ειχαμε φτιαξει ΟΛΑ τα Μ2000 Κ ΟΛΑ ΤΑ Φ-16…..ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

Phantomworks00

Μια καλη λύση θα ηταν η παραχώρηση τους στην Κύπρο έτσι ώστε μετα απο εναν εκσυγχρονισμό-τυπου Μαρόκο- θα μπορούσαν σημερα να καλυψουν καποιες ανάγκες τουλάχιστον έως ότου καταφθάσει η βοήθεια απο ελλαδα

Χρήστος

Όλοι μιλάνε για BVR αερομαχίες στο Αιγαίο…
Υπάρχουν όμως νησιά, ανάγλυφο, ειδικές συνθήκες, θάλασσα, αντανακλάσεις, αντιαεροπορικά μακρού βεληνεκούς και μικρές αποστάσεις… Ίσως δούμε λίγες εκτοξεύσεις BVR πυραύλων που κατα πάσα πιθανότητα θα αστοχήσουν και θα έχουν ρόλο μάλλον αναχαίτισης παρά πλήγματος αλλά σπάνια εως καθόλου BVR αερομαχίες. Και αν γίνουν, λόγω κορεσμού σε κάθε τομέα, λόγω ανάγλυφου, λόγω απειλών απο τα αντιαεροπορικά του εδάφους, λόγω συστημάτων αυτοπροστασίας θα χρειάζονται 3 και 4 πύραυλοι για να έχουν ελπίδα να βρουν, εαν βρουν στόχο. Συν οτι οι Iris t μπορούν να δράσουν και σαν αυτοπροστασία…

GerSot

Η θα μπορούσαμε να τα δώσουμε στην Κύπρο.
Η πολιτική μας θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος να θεωρούν ως επικράτεια τους την επικράτεια και των δύο χωρών. ΘΑ μπορούσαν να κάνουν θαύματα, αλλά κάτι τέτοιο δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους απασχολεί είναι να περνάνε στον λαό μας αυτά που άλλα κέντρα αποφασίζουν. Τέτοιοι που είμαστε σαν λαός βέβαια, κάτι τέτοιοι μας αξίζουν.

Thomas

Αυτό εύκολα λέγεται δύσκολα όμως γίνεται. Υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, συνθήκες και συμβάσεις που δεν επιτρέπουν τόσο εύκολα την μεταφορά στρατιωτικού υλικού σε άλλες χώρες.

ppppp

Δεν ξέρω κατά πόσο έχει συζητηθεί αλλά “ what if “ διατηρούσαμε σε πτητική κατάσταση κάποια A7 σε ρόλο αποκλειστικά εναέριου ανεφοδιασμού με την αγορά/προσαρμογή κατάλληλων ατρακτιδίων(πχ τύπου NARANG)
Εδω βρίσκω περισσότερη ουσία και μάλλον μικρότερο κόστος.

Thomas

Έχει υποθεί και παλαιότερα σε διάφορα σχόλια και άρθρα. Τα A-7 δεν μπορούσαν να μείνουν σε πτητική κατάσταση λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών (κυρίως) και αυξημένου κόστους συντήρησης.

Έκαναν την δουλειά τους για 40 χρόνια και με το παραπάνω. Ήρθε πλέον η ώρα της απόσυρσης ας μην το συζητάμε άλλο πλέον.

ppppp

Νομίζω έχουν ειπωθεί τα συνήθη,για έλλειψη ανταλλακτικών (έχει παραχθεί σε μεγάλους αριθμούς και το ακούω με δυσπιστία ως το κρίσιμο θέμα) ή για αυξημένο κόστος συντήρησης (για ένα μονοκινητήριο χωρίς ιδιαίτερα ηλεκτρονικά και για ένα είδος αποστολής που ούτε απαιτήσεις ραντάρ καλά καλά δεν χρειάζονται – ούτε «καμένες πλακέτες» δεν θα απασχολούσαν). Ρωτάω λοιπόν αν γνωρίζει κάποιος αν είχαν σοβαρά δομικά θέματα ή κάτι άλλο πιο συγκεκριμένο.Όταν αποσύρθηκαν δεν υπήρχε το όραμα ενός τέτοιου ρόλου για τα αεροσκάφη ούτε είχε αναδειχθεί η σημασία της παρουσίας μας στην Αν Μεσόγειο (οχι όσο σήμερα τουλάχιστον-το 2009 παρατήσαμε και τα P3). Πίστευω λοιπόν… Read more »

Thomas

Τα έχουμε πει σε πολλά σημεία του forum αλλά δυστυχώς κάποιοι δεν καταλαβαίνουν. Ένα αεροπλάνο είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα που αποτελείται από πολλά (χιλιάδες) μικρά υποσυστήματα. Αν έστω και ένα από αυτά δεν λειτουργεί το αεροπλάνο δεν πετάει. Τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας δεν πετούν με πατέντες. Υπάρχουν προδιαγραφές και πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται ανεξαρτήτως συνθηκών. Οπότε ναι το A-7 δεν θα μπορούσε να πετάξει γιατί ναι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και ναι η ΕΑΒ δεν μπορεί να τα φτιάξει (υπάρχουν πρακτικά και νομικά θέματα που κάνουν το εγχείρημα δύσκολο) και ασφαλώς δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί αεροπλάνο στον αέρα… Read more »

ppppp

Ευχαριστώ για το “μάθημα” αλλά όλα αυτά είναι γνωστά και αποτελούν τις συνήθεις αιτιάσεις. Για το ότι δεν υπήρχαν ανταλλακτικά δεν ξέρω από που προκύπτει η τόση βεβαιότητα-διατηρώ αμφιβολίες όπως και άλλοι αναγνώστες. Για την επιβίωση τους στο πεδίο της μάχης… θα ήταν πολύ μακριά από αυτό,στον ρόλο που θα είχαν. Για τα f16… είναι πολύτιμα για να αναλάβουν και αυτό τον ρόλο. Επίσης κανείς δεν μίλησε για παράβλεψη κανόνων ασφαλείας.Λέμε ότι στον ρόλο αυτό δεν πρόκειται να καθηλώνεται ή να χρειάζεται ανταλλακτικό για υλικό «πλακέτα» που δεν θα χρειάζεται να φοράει.Όπως συμβαίνει με τόσους άλλους υπερήλικες τύπους α/φών σε… Read more »

Thomas

Κατά αρχήν θέλω δεν είχα κανένα σκοπό να κάνω “μάθημα”, οπότε εάν κάτι από όσα έγραψα σας ενόχλησε σας ζητώ συγγνώμη μιας και δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Τώρα σε ότι αφορά τα A-7. Όπως συζητήσαμε νωρίτερα τα αεροπλάνα είχαν έλλειψη ανταλλακτικών. Δέχομαι ότι δεν το αποδέχεστε αλλά πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι οι Πορτογάλοι που πήραν τα δικά τους A-7P αργότερα από εμάς τα απέσυραν νωρίτερα λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών και υψηλού κόστους χρήσης. Δείτε εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/LTV_A-7P_Corsair_II#cite_note-falcoes_eracorsair-18 Μην ξεχνάμε ότι η εταιρία που τα κατασκεύαζε είχε οικονομικά προβλήματα από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και χρεοκόπησε οριστικά το… Read more »

ppppp

Αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου.Τα mirage ,τα οποία με την βοήθεια ενός πολύ μικρού αριθμού αεροσκαφών,φορέων των ατρακτιδίων, θα είχαν δυνατότητα να δημιουργήσουν μεγάλο πονοκέφαλο από τα νότιοανατολικά,πετώντας κρυμένα για περισσότερη ώρα,σε υψόμετρα που η κατανάλωση είναι μεγάλη. Οι τακτικές ανεφοδιασμού με ατρακτίδια νομίζω ότι στην περίπτωσή μας και ειδικά για εμάς είναι η μόνη λύση.Οποιοδήποτε “KC-” θα ήταν πολύ ευάλωτο.(θα φανεί ίσως στις μελλοντικές κινήσεις της ΠΑ αυτό)Πίστευα λοιπόν ότι τα A7 ήταν μια χαμένη ευκαιρία για κάτι τέτοιο και ότι αν υπήρχε ισχυρός λόγος εκείνο τον καιρό,θα μπορούσαν κάποια λίγα να διατηρηθούν στον νέο ρόλο.Αυτός ο ισχυρός… Read more »

Agamemnon

Ωραια τα F1 αλλα περναμε ενα παρομοιο η’ και μεγαλυτερο αριθμο F-16AM που ειναι ανωτερα σε καθε τομεα.

Ath. Mouhtaridis

Ίσως την εποχή εκείνη νόημα θα είχε ένας μερικός εκσυνχρονισμός με αλλαγή του ρόλου σε αεροσκάφη ναυτικής κρούσης σαν φορείς Exocet αφήνοντας τα 2000 να επικεντρωθούν στον κύριο ρόλο τους.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Αυτι που θα μπορουσε να γινει ειναι η μετατροπη μερους των παλαιων αεροσκαφων (μιραζ φ1. ειτε πχ corsair κλπ), σε μη επανδρωμενα. Δεν θα ειναι στελθ, αλλα παρ ολα αυτα θα ειναι χρησιμα. Αν μπορουσε ενας μικρος εστω αριθμος να πετα και να δεχεται μεσω προσθηκης λινκ16 ή αλλου, πληροφοριες, ειτε απο σταυμους εδαφους ειτε απο αλλα αεροσκαφη και να φερει ισχυρο οπλισμο, θα ηταν ενας πολλαπλασιαστης ισχυος για μας. Φυσικα χρειαζεται η αναπτυξη λογισμικου για τον χειρισμο των αεροσκαφων και την ενεργοποιηση του οπλισμου, αλλα το εγχειρημα πιστευω θα μπορουσε να τον χειριστουμε ειτε εγχωρια, ειτε με βοηθεια απο… Read more »

SAGNOSCOSTAS

Εκσυγχρονίζεις όταν διαθέτεις: α)αριθμούς που να κάνουν το cost benefit analysis αποδοτικό, β)όταν το α/φος δύναται να αντιμετωπίσει το υλικό της δυνητικής σου απειλής, γ)ο κατασκευαστής σε σέβεται και δεν σε μπούκοτάρει διαρκώς με πλείστα όσα τερτίπια.Εν προκειμένω: απέμειναν μόνο 18 τεμάχια και αυτά καλοσυντηρημένα μεν αλλά ταλαιπωρημένα από διαρκή και επίμονη χρήση.Το ραντάρ του δεν δούλεψε ποτέ σωστά.Παραλήφθηκαν χωρίς να είναι πιστοποιημένα σε όπλα (είδαμε και πάθαμε να πιστοποιήσουμε τους ΑΙΜΡ/J ) Οι Γάλλοι ενώ έφτιαξαν βιβλιογραφία από εμάς και την εκμεταλλεύτηκαν εμπορικά στους υπόλοιπους πελάτες τους, εμάς μας έβγαλαν την ψυχή στην υποστήριξη ενώ ζήταγαν ρήτρες για τις… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά

Related News

Προκαταρκτική εξέταση για θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ εισαγγελία Πρωτοδικών παρεμβαίνει στην υπόθεση των σεναρίων συνωμοσίας που αναρτούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταστρατηγούν επικίνδυνα την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Ιουλίου / 7 Αυγούστου 1822: Μάχη των Δερβενακίων, η συντριβή του Δράμαλη

Σε μια από τις μεγαλύτερες και εμβληματικότερες μάχες της επαναστάσεως, οι Έλληνες καταστρέφουν μια ολόκληρη τουρκική στρατιά 30,000 ανδρών ενεδρεύντάς την στα στενά των...

Αλκ. Στεφανής: Στόχος μας είναι η ευημερία και η πρόοδος της πατρίδας

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Την τελευταία περίοδο έγιναν μέσα σε ελάχιστους μήνες πράγματα ετών. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το τι έχει γίνει. Με σωστή οργάνωση, βασιζόμενοι πάνω στο...

Ν. Δένδιας: Εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο η συμφωνία με την Αίγυπτο

ΑΠΕ-ΜΠΕΕθνική επιτυχία και ένα μεγάλο εθνικό κεκτημένο χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας...

Στ. Πέτσας για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Τέλος στην εποχή των δισταγμών

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σε μία περίοδο, κατά την οποία -θα έλεγα μ' έναν τίτλο- μπαίνει τέλος στην εποχή των δισταγμών», δήλωσε...
- Advertisement -