Στην τελική ευθεία για την αποδοχή 1200 M1117 ASV Guardians για τον Ελληνικό Στρατό!

108
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το θωρακισμένο όχημα ασφαλείας (ASV, Armored Security Vehicle) M1117 Guardian είναι μια περαιτέρω εξέλιξη του τεθωρακισμένου μεταφορέα προσωπικού Cadillac Gage Commando. Χρησιμοποιείται από την Αμερικανική Στρατιωτική Αστυνομία μέχρι και σήμερα, αν και πλέον θεωρείται πλεονάζον υλικό. Το πρώτο όχημα M1117 μπήκε σε υπηρεσία το 1998, ωστόσο η παραγωγή στην αρχή ήταν αργή, και το πρόγραμμα σχεδόν ακυρώθηκε! Ωστόσο, ο πόλεμος στο Ιράκ έδωσε μια νέα πνοή στο όχημα.

Το μεταχειρισμένο υλικό που ζητά ή θα ζητήσει ο Ε.Σ από τις ΗΠΑ, Bradley, επιπλέον Chinook, τροχαίο υλικό

Το M1117 διαθέτει προηγμένο σύστημα θωράκισης (για το μέγεθος και το βάρος του οχήματος πάντα) με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθρασμαυτικής επίστρωσης. Το εμπρόσθιο τόξο παρέχει προστασία έναντι βολών 12,7 mm, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το όχημα μπορεί να αντέξει ακόμη και βολή RPG χάρη στην κεκλιμένη θωράκιση. Έχει σύστημα φιλτραρίσματος αέρα για προστασία από χημικές και βιολογικές επιθέσεις, ωστόσο δεν μπορεί να προστατεύσει από ραδιενέργεια.

Απομακρύνεται η απόκτηση των 367 M2A0 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό, σκέψεις για τα M1117 Guardian, κινούμαστε προς περισσότερα M113A3

Το Guardian σε αμερικανική υπηρεσία είναι οπλισμένο με αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 mm, και πολυβόλα των 12,7 mm και 7,62 mm. Τα όπλα είναι τοποθετημένα σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο AAV-7, αλλά φυσικά και ΔΕΝ είναι σταθεροποιημένα για βολή εν κινήσει (άλλωστε δεν απαιτεί κάτι τέτοιο η αποστολή του). Το όχημα έχει πλήρωμα τριών και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και τρεις επιπλέον στρατιώτες. Οι επιβάτες εισέρχονται και εξέρχονται από το όχημα μέσω θυρών ή θυρίδων οροφής.

Το M1117 κινείται από τον κινητήρα ντίζελ Cummins 6CTA8.3, που αποδίδει 260 ίππους που βρίσκεται στο πίσω μέρος, και του επιτρέπει να αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 χλμ/ώρα σε άσφαλτο. Αντίστοιχα υψηλές είναι οι δυνατότητές του και εκτός δρόμου, ή σε ανώμαλο έδαφος, κάτι που το έχει κληρονομήσει από την οικογένεια του Commando από την οποία και προέρχεται. Εδώ να σημειώσουμε πως το όχημα ΔΕΝ είναι αμφίβιο.

Οι παραλλαγές του M1117 ASV περιλαμβάνουν ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, χωρητικότητας 8 στρατιωτών, ασθενοφόρο, οχήματος διοίκησης, οχήματος αναγνωρίσεως, καθώς και όχημα μηχανικού. Αναπτύχθηκε και μια έκδοση με πύργο που έφερε το πυροβόλο των 90mm Cockerill. Πιο πρόσφατη εξέλιξη του M1117 ASV είναι το Textron TAPV, το οποίο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και καλύτερα προστατευμένο. Από το 2012, το TAPV υπηρετεί με τις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά.

Τώρα, τα οχήματα που έχουν προσφερθεί στην Ελλάδα αφορούν τα οχήματα που υπηρετούν με την Αμερικανική Στρατονομία. Αν και έχουν τύχει αρκετής χρήσης, εντούτοις δεν έχουν φθορά σε πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς η αποστολή τους περιοριζόταν στα μετόπισθεν. Φυσικά και έχουν λάβει μέρος σε συγκρούσεις, αλλά όχι όσο άλλα οχήματα του Αμερικανικού Στρατού.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν τα οχήματα θα προσφερθούν με πλήρη τον οπλισμό τους, που περιλαμβάνει τα βομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών και τα πολυβόλα. Τυχόν “αφοπλισμός” τους προ της παράδοσης, σημαίνει πως ο ΕΣ θα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον ποσά για τον οπλισμό, αν και φυσικά δεν υπάρχει θέμα για τα πολυβόλα των 12,7 και 7,62 χιλιοστών. Τα βομβιδοβόλα όμως καλό είναι να μην αφαιρεθούν, καθώς, πέραν του γεγονότος πως θα είναι σε εξαιρετική κατάσταση (η Στρατονομία έχει εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά είναι η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας), είναι δε και πάρα πολύ ικανά.

Σε ελληνική υπηρεσία θα μπορούσαν να αναλάβουν πλήθος αποστολών, ή για να το πούμε πιο “λαϊκά”, να καλύψουν πολλές “τρύπες”. Καταρχάς, θα είναι τα ικανότερα θωρακισμένα οχήματά μας, ανώτερα φυσικά των Μ113, Leonidas I/II και VBL, και θα δώσουν δυνατότητες που μέχρι σήμερα ήταν εκτός ελληνικής πραγματικότητας. Καταρχάς, είναι μάλλον τα ιδανικά οχήματα για τις Επιλαρχίες Αναγνώρισης σε Έβρο και Αιγαίο, όπου ο ΕΣ κάνει χρήση κάθε είδους ακατάλληλου οχήματος, από GD240 με πολυβόλα μέχρι άρματα μάχης.

Επίσης, θα είναι εξαιρετική λύση για τους Ειδικούς Μηχανοκίνητους Λόχους των Ταγμάτων Εθνοφυλακής των νησιών, που μέχρι σήμερα επίσης κάνουν χρήση ότι οχήματος βρουν, με τελευταία προσθήκη των VBL. Οι ΕΜΛ έχουν σαν κύρια αποστολή την περίσφηξη και καταστροφή εχθρικών αεροπρογεφυρωμάτων, πριν αυτά γίνουν επικίνδυνα στα μετόπισθεν, ή σαν δύναμη εφεδρείας του Τάγματος. Τα Μ1117 είναι ίσως τα καλύτερα οχήματα για την αποστολή αυτή, καθώς έχουν λογικό μέγεθος, μεγάλη ισχύ πυρός, και φυσικά μπορούν να κινηθούν σχετικά εύκολα στους στενούς δρόμους ενός ελληνικού νησιού.

Τα Μ1117 θα μπορούσαν να πλαισιώσουν και τα μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού, προσφέροντας μεγάλη ισχύ πυρός στις ομάδες των Μ113. Στα νησιά την αποστολή αυτή κάλυπταν κάποτε τα ΒΜΡ-1 (στα νησιά), αλλά μετά την απόσυρσή τους, η λύση έχει δοθεί είτε με Leonidas είτε, συνηθέστερα, με Μ113. Τα Μ1117 θα μπορούσαν να είναι εξαιρετική λύση χάρη στη μεγάλη ισχύ πυρός τους αλλά και την υψηλή κινητικότητά τους.

Τώρα, ελπίζουμε η χρησιμότητα των Μ1117 να αρχίσει να γίνεται “τροφή” στην ελληνική εφευρετικότητα, και να δούμε τίποτα περίεργες “πατέντες”, με τα Μ1117 να συνοδεύουν Leopard 2HEL, αντικαθιστώντας τα Μ113. Θυμίζουμε πως τα ΤΟΜΑ υπάρχουν για να εξολοθρεύουν θύλακες εχθρικού πεζικού με όπλα που θα απειλούσαν τα άρματα μάχης. Για να το κάνουν αυτό απαιτείται να έχουν δυνατότητες όπως αντίστοιχη κινητικότητα με τα άρματα μάχης, και φυσικά δυνατότητα βολής εν κινήσει, όπως τα άρματα.

ΑΠΟΨΗ: Τι πήραμε από την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ; Ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, χωρίς παραπληροφόρηση

Αν τώρα, ελλείψει Μ2 Bradley, βάλουμε τα Μ1117 να συνοδεύουν τα άρματα μάχης στη θέση των Μ113, τότε πάλι θα έχουμε μια ελληνική “πατέντα”. Βέβαια, ο λαός μας λέει πως από το “ολότελα…”, καλύτερα να έχει ένα ASV που μπορεί να ακολουθήσει τα άρματα μάχης σε ταχύτητα, από το να έχεις ένα ΤΟΜΠ της δεκαετίας του ’70 που σέρνεται, χωρίς ταχύτητα…

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΣ ετοιμάζει επιτροπή επιθεώρησης των οχημάτων αυτών, τα οποία προσφέρονται με μόνη υποχρέωσή μας να τα μεταφέρουμε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες, πέραν του ότι η οροφή για παραχώρηση είναι τα 1200 οχήματα (!), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νεότερη παραχώρηση στο μέλλον. Μετά από δεκαετίες χρήσης παρωχημένων λύσεων (πλην VBL), ο ΕΣ ετοιμάζεται να μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα και στα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα.

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ

Από όσο γνωρίζουμε, οι επιτελείς του ΓΕΣ θα προσπαθήσουν να επιτύχουν το κατόρθωμα των OH-58D Kiowa Warrior, και να πάρουν μαζί όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες ανταλλακτικών. Επίσης, επιθυμία του ΓΕΣ είναι η υπόθεση να “τελειώσει” με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες, και τα οχήματα να είναι στην Ελλάδα μέσα στο 2021.

Αυτό που γνωρίζουμε πως απομένει, είναι η τυπική άδεια του Αμερικανικού Κογκρέσου. Ελπίζουμε λίαν συντόμως να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Alexandros
Member
Noble Member
Alexandros

Μακάρι να έρθουν, και φυσικά είναι απαραίτητο να είναι οπλισμένα!

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Επειδη υπάρχουν αρκετοι που τους φαίνεται ξένη η ιδέα ενός τέτοιου οχήματος θα πω απλα: Αν ειναι μια φορα χρησιμα τα VBL, αυτα ειναι δυο φορές χρησιμοτερα. Μιλάμε για ενα πληρως θωρακισμενο τροχοφορο με σεβαστη ισχυ πυρος.

Θα επιτρέψει την αποσυρση των Humvee και GD240 απο ρόλους πρώτης γραμμης στους οποιους μονο η γεναιοτητα του πληρώματος βοηθουσε.

Ελπιζουμε να μας παραχωρηθουν με τους ασύρματους – θερμικα – πυροβολα – βομβιδοβόλα και να μην μείνει η αμυντικη συμφωνία στην βυθοκορο.

Κάποιος
Guest
Κάποιος

Και τα Humvee μια χαρά είναι! Μπορούν να μείνουν σε υπηρεσία άλλα 20 χρόνια!

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

1200 τεθωρακισμένα οχήματα. δωρεάν παραχώρηση.. Και ακόμα είναι ανοιχτή η συζήτηση και για επιπλέον δωράκια…

Αναρωτιέμαι! Είναι αυτό αρκετά μεγάλο δώρο για τον Έλληνα; Ή μήπως το Ναβαρίνο έθεσε τόσο ψηλά τον πήχη, που ακόμα θα μιλάμε για νεοκόρους;

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

ψυχραιμια οπλα που δινουν σε ολους παντα ειναι κ η βουλγαρια εχει συντομα και τα σκοπια παντα αυτα που εχουν για πεταμα τα δινουν σχεδον τσαμπα μπιζνες κανουν,κ οχι δεν ειναι αρκετο για τον ελληνα κ καμια σχεση το ναβαρινο με αυτα αν ειχαν αμεσα μ113 θα σου εστελναν.δωρο αν μιλαμε για κατι τετοιο θα ηταν το μπεργκ η το τικο η εστω καποιο πυραυλικο που δεν αποδεσμευεται κ ψαχνουμε να το βρουμε στις φρεγατες της γαλλιας,οποτε δεν ξερω αν μιλαμε για νεοκορο αλλα για βυθοκορο σιγουρα.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Προφανώς και δυο Τίκο αξίζουν πάρα πολλά. Αλλά αμφιβάλεις, ότι και τότε κάποιος θα ερχόταν και θα έλεγε ” παντα αυτα που εχουν για πεταμα τα δινουν σχεδον τσαμπα”. Δεν θα είσαι εσύ, αλλά όλο και κάποιος θα νιώσει ριγμένος από ένα τέτοιο δώρο. Το Ναβαρίνο προφανώς και ήταν σαρκασμός το ότι κάνουμε σαν μοναχοπαίδια και δεν ευχαριστιόμαστε με τίποτα Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για δωρεάν παραχώρηση. H Βουλγαρία αγόρασε(!) 7! Τα σκόπια κανένα, απ’όσο ξέρω. Αν εξαιρέσουμε ότι και αυτές οι χώρες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, αυτό που κάνει την διαφορά είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός που… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

κατι τετοιο λεν για τα μπραντλυ αλλα αφου δεν εχουμε ας τα παρουμε κ βλεπουμε.

Larisaios
Member
Trusted Member
Larisaios

Τι γκρίνια και μιζέρια είναι αυτή; Τζάμπα όπλα σου δίνουν, και μάλιστα σε τεράστιους αριθμούς και καλή κατάσταση. Σου χαρίζουν γάιδαρο και ‘σύ τον κοιτάς στα δόντια…

ETS
Member
Noble Member
ETS

Αντε να δουμε .. Και να ερθουν οπλισμενα συντομα να ξεφορτωθουμε τις αθωρακιστες νεκροφορες απο καθε ειδους αποστολες.. Θα σωσουν πολλους τα συγκεκριμενα οχηματα στο μελλον θυμηθειτε με . Απο διαφορες περιεργες αυτονομησεις περιοχων της χωρας η εξεγερσεις διαφορων που εισηλθαν και παραμενουν εδω παρανομα ,μεχρι δρασεις πεμπτοφαλαγγιτων στα μετοπισθεν ,και στο πεδιο της μαχης αν ποτε χρειαστει. Eυχης εργον να παρουμε και τα 1200 που μας προσφερονται αφου ολα τα αλλα που διαθετουμε ειναι αχρηστευμενα απο την εγκαταλειψη η κατωτερα και αρχαια κυριολεκτικα.. Πριν το παρουν ειδηση τριτες χωρες και σαρωσουν τα αποθεματα οπως παντα.. Μην μας φοβιζουν οι… Read more »

kouk21
Guest
kouk21

Μακαρι να γινουν ολα οπως τα λετε και να ερθουν τα οχηματα στην Ελλαδα.Ευχης εργον θα ειναι να παραλειφθουν πιο νωρις απο το 2021 αν ειναι δυνατον φυσικα.Χιλιες φορες να παω στον πολεμο με τα ποδια παρα με Μ-113.Στην πρωτη περιπτωση μπορει να κουραστω και να αργησω να φτασω στον προορισμο μου αλλα θα φτασω.Στην δευτερη περιπτωση και δεν φτασω ποτε και θα ξεκουραστω μια και καλη…..

SPY
Guest
SPY

xaxaxa….όταν θα σε φορτώνουν σε Steyr 680M για να πας στον πόλεμο, θα παρακαλάς να ήταν M-113….xaxaxa

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Τα αντίστοιχα των steyr και στα παλιά τα χρόνια κουβαλούσαν κόσμο για την μάχη, αλλά μέχρι εκτός εμβέλειας του εχθρικού πυροβολικού. Εξού και οι πορείες που κάνει το πεζικό

kouk21
Guest
kouk21

Mε το σταγιερ αν κατσει η στραβη ριχνεις ενα σαλτο απο την καροτσα και οπου φυγει-φυγει.Ασε που αν ειναι μαζεμενος ο μουσαμας βλεπεις γυρω σου τι γινεται και εισαι καπως καλυτερα προετοιμασμενος.Αντιθετα με το Μ-113,μια λαμψη θα δεις,λιγο καπνο και τα υπολοιπα θα σου τα πει ο Αγιος Πετρος…..

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Έχει και τα θετικά της, η πάνινη θωράκιση lol razz

ETS
Member
Noble Member
ETS

Στην Τσετσενια καθονταν πανω στα BMP-2 oi Ρωσοι γιατι εαν ετρωγαν RPG εβλεπαν τα ραδικια αναποδα απαντες εντος ..Προβλεπω αντιστοιχες σκηνες απειρου καλλους με τα αλουμινενια τενεκεδια Μ-113 ..
Εαν δεν ερθουν MRAP και Bradley την εχουμε κατσει την βαρκα με βεβαιοτητα σε περιοδο επιχειρησεων.

G...
Member
Famed Member
G...

Γιατι τα ΤΟΜΑ αμα φανε rpg τι θα κανουν? Εδω το λεοπαρντ αν το φαει πλαι η πισω μπορεί να παθει μεγαλη zημια. Μην γραφουμε ασυναρτησιες. Τα μ113 ειναι για να μεταφερουν πεζικο με μια σχετικη προστασια απο φορητα οπλα και θραύσματα πυροβολικού οπως και ολα τα τομπ apc, mrap, κτλ. Με οτι και να εισαι αν φας αντιαρματικο ουτε τα το δεις ουτε θα το καταλαβεις

SPY
Guest
SPY

Πέστα αδερφέ γιατί εδώ θε τρελαθούμε τελείως.Έχουν την ψευδαίσθηση οτι θα δούνε βλήμα πυροβολικού ή ρουκέτα να έρχεται και θα προλάβουν να κάνουν ρεσάλτο!!! Να σκαέι στα 3 μέτρα από το Steyr και θα είναι πιο ασφαλείς απο τα θραύσματα με τον μουσαμά.

kouk21
Guest
kouk21

Επειδη μαλλον δεν καταλαβες τι ειπα να σου το εξηγησω λιγο πιο αναλυτικα.1ονΔεν λεω πουθενα οτι θα δεις το αντιαρματικο η τα βληματα πυροβολικου να ερχονται και θα αντιδρασεις.2ονΔεν λεω πουθενα πως θα πας με φορτηγα στον πολεμο για να εχεις να αντιμετωπισεις τετοιες καταστασεις.3ονΛεω τι πιθανοτητες αντιδρασεις εχεις αν γινει το κακο και οχι πως θα το προλαβεις.4ονΛεω πως με το φορτηγο εχεις μια καλυτερη εικονα του τι γινεται γυρω σου ενω με το Μ-113 δεν βλεπεις και δεν ακους τιποτα(αν εχεις μπει σε Μ-113 καταλαβαινεις τι λεω) .Και 5ον κατσε σκεψου σε πια περιπτωση θα εχεις περισοτερα θυματα,οταν… Read more »

kouk21
Guest
kouk21

Τα συγχρονα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ(οχι αντικες οπως τα ΒΜΡ-1/2,Μ-113,MARDERκ.α.) ειναι σχεδιασμενα(ισχυρη θωρακιση,extra θωρακιση,αντιμετρα,καπνογονα) για αντεχουν πληγματα απο αντιαρματικα οπλα,θραυσματα πυροβολικου,ναρκες και φυσικα απο ελαφρα οπλα.Τωρα οσο αφορα το LEOPARD,μαλλον αναφερεσαι στα αρχικα μοντελα 1Α5/2Α4 και οχι στις πιο συγχρονες εκδοσεις 2Α6/2Α7.Τελος αν πιστευεις οτι τα ελληνικα(το τονιζω τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ) Μ-113 προσφερουν εστω και σχετικη προστασια απο οποιοδηποτε πληγμα(Α/Τ,ναρκες,θραυσματα πυροβολικου,ακομα και φορητα οπλα) το μαλλον εισαι εσυ αυτος που γραφεις ασυναρτησιες….Και φυσικα,οπως γραφω και στο λεβεντη πιο κατω,ενοειται πως δεν μπορεις να δεις ενα αντιρματικο να ερχεται κατα πανω σου.Για το μετα μιλαμε και με το Μ-113 απλως δεν υπαρχει μετα.

ETS
Member
Noble Member
ETS

Σωστα ειναι ασυναρτησια η ανωτερη θωρακιση του σε σχεση με τα Μ113 ενω η ασχετη τοποθετηση περι ζημιων απο RPG σε διαφορετικα οχηματα δεν ειναι .. Τοτε αφου ολα ειναι ιδιου επιπεοδυ προστασιας να παμε με τζιπακια αφου ολα ειναι καταδικασμενα . Ποια η διαφορα ? Προφανως τα Μ113 εχουν πολυ κατωτερο επιπεδο προστασιας απο οτι διαθετουμε σημερα και ειδκα απο τα Μ1117 αυτο λεμε κανεις δεν ειπε οτι θα φανε rpg και θα αντεξουν ..Και μονο οτι συγκρινεις το Μ113 με ολα τα ΤΟΜΠ .Μrap και λοιπα δειχνει ποσο δεν κατανοεις τις διαφορες τους. Καλο ειναι να διαβαζετε και… Read more »

d.b
Member
d.b

Για 1200 μονάδες 20 χρόνων ας τα παρουμε. Φανταζομαι εχουν και μικροτερο λειτουργικο κοστος. Κάποιος μη επανδρωμένος πύργος θα μπορεί να μπει.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Αν δεν κάνω λάθος η βασική έκδοση του Μ-1117 Guardian μπορεί να μεταφέρει συνολικά 6 άτομα. Χωρίς να γνωρίζω αν το πλήρωμα είναι 2 ή 3 άτομα, η έκδοση αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Μ113 αλλά μπορεί άνετα πχ να αντικαταστήσει τα humvee στους ΛΑΤ και τα GD240 που δρουν ως φορείς όπλων.
Η έκδοση που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα M133 είναι η ΙCV
η οποία δεν διαθέτει πύργο αλλά μπορεί να μεταφέρει 8 άτομα με αποβίβαση όμως από τα πλαϊνά του οχήματος.
comment image

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η έκδοση ICV (της φωτογραφίας) δεν υπηρετεί στις ΗΠΑ. Θα πάρουμε ASV που έχει 3μελές πλήρωμα και μέχρι 2 επιβάτες. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μόνο ένα κάθισμα πίσω (μπροστά στο τούνελ που οδηγεί στην πίσω πόρτα του οχήματος) αλλά με κάποια πατέντα χωράει άλλος ένας στην άλλη μεριά. Ο πύργος καταλαμβάνει μεγάλο χώρο του οχήματος.

https://www.youtube.com/watch?v=8RKBRCR_OBk
https://www.youtube.com/watch?v=AgDcT4TvimQ

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Ευχαριστώ για την διευκρίνιση.
Λύση νομίζω υπάρχει.
Ας πάρουμε άλλα 400 και να τους αφαιρέσουμε τον πύργο.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Ας τα παρουμε ένα-ένα… Καταρχάς μακάρι να τα πάρουμε και να πάρουμε και τα 1200 και όχι μόνο τα 800 που ακουγεται. Εδώ θέλω να ανοίξω μια παρένθεση και να πω πως σε αυτές τις περιπτώσεις των τελείως δωρεάν παραχωρήσεων καλό είναι να παίρνουμε όσα περισσότερα τεμάχια μπορούμε. Θα ήταν πιστεύω θετικό να απευθυνθούμε σε κάποια απο τις μεγάλες εταιρείες ανακυκλωσεως αυτοκινήτων να δώσουν το know how (ή γιατί όχι να φτιαχτεί απο την ίδια μια εγκατάσταση) όπου τα οχήματα που περισσευουν ή δεν είναι ικανά προς αξιοποίηση ή βγαίνουν ΠΕΕ θα διαλύονται σε ανταλλακτικά προς υποστήριξη του εν ενεργεία… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Τουρκικα ACV στην Συρία (το τρίτο πιθανόν από νάρκη)

https://twitter.com/aldin_ww/status/1228419614780067840

Η πρώτη γραμμή θέλει “τερατακια”, δεν είναι βλάκες οι Ισραηλινοί…

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

comment image

Στην μεγάλη φωτό αυτό που φαίνεται αριστερά πρέπει είναι κορμός RPG .

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Είδες την άλλη φωτο που φαίνεται απο πίσω πως έφαγε η φωτιά το αλουμίνιο?

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Πρέπει να έφαγε αρκετά RPG γιατί υπάρχει και άλλος ένας κορμός στην εξάτμιση πάνω αριστερά.
Έχει δεχθεί και βολές από ελαφρά όπλα , αν προσέξεις φαίνονται αριστερά στο σκάφος.
Μου κάνει εντύπωση πως ενώ είναι καλυμμένο πίσω από πέτρινο τοίχο – λογικά πρέπει να είναι περιμετρικός- βλήθηκε από RPG.
Οι Σύριοι πρέπει να έφτασαν πολύ κοντά – ίσως και μέσα από το περιτειχισμένο οικόπεδο.

kouk21
Guest
kouk21

Φαντασου τι εχουν να παθουν τα δικα μας που δεν εχουν ιχνος επιπλεον θωρακισης…

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Ελάχιστη ζημια. Ειναι τοσο αθωρακιστα που δεν προσφερουν αρκετη αντισταση ωστε να σκάσει η κεφαλη με αποτελεσμα να τρυπανε πχ απο τα δέξια να εξερχονται απο τα αριστερα. lol

DP80
Member
Trusted Member
DP80

Ακόμα και στον Έβρο στην πρώτη γραμμή να επιχειρούν δίπλα στα Leopard 2 , αφενός θα είναι ότι καλύτερο έχουμε , αφετέρου σε περίπτωση πιθανού πλήγματος χάνεις 3 και δεν χάνεις 7-8 όπως είναι στην περίπτωση των Μ-113. Εντο μεταξύ σε σχέση με το Μ-113 έχεις από πλευράς οπλισμού ένα βομβιδοβόλο παραπάνω. Αλλά και Μ-2 να είχαμε ή ακόμα και το Lynx KF-41 να αγοράζαμε, που θεωρητικά λόγο βάρους είναι το καλύτερα προστατευόμενο ΤΟΜΑ, είδατε τι έκαναν τα ΒΜ-21 των Σύριων στα τουρκικά άρματα μάχης? Πόσο καλύτερη θωράκιση θα έχει το Lynx από τα άρματα μάχης? Θέλω να πω ότι… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Δεν είναι πόσα άτομα θα χάσεις 3 ή 8 είναι διαφορετική η δουλειά που τα θέλεις… Δεν αντικαθιστά το m1117 το πεζικο!

Aris
Member
Noble Member
Aris

Θα έρθει η εκδοση για 8 άτομα ή απ´ολα;

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Ο Αμερικανικος στρατος δεν προμηθευτηκε ποτε αυτη την εκδοση.

Animades
Member
Famed Member
Animades

το M1117 μοιάζει να κουμπώνει ιδανικά για κάποιες από τις ελληνικές ανάγκες ,
όπως τις μονάδες αναγνώρισης , τις ” ταχυκίνητες ” εφεδρείες στα νησιά , αλλά και στους μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους σχηματισμούς …
Ανώτερο και μεγαλύτερο από το άξιο VBL , και σε μεγάλες ποσότητες !!
Το προηγούμενο αντίστοιχο του στον ελληνικό στρατό ήταν το Μ8 greyhound του Β΄παγκοσ. πολέμου όπου υπηρέτησε μέχρι πρόσφατα (ή υπηρετεί ακόμα ) ..
αποδεικνύοντας την ανάγκη που υπάρχει στο ελληνικό στράτευμα για τέτοιου είδους οχήματα .
(ταχυκίνητα -παντός εδάφους, οπλισμένα τεθωρακισμένα τροχοφόρα.)

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Μ8 זπου το θυμήθηκες;
Υπάρχει ένα στον Αυλώνα.
comment image

Animades
Member
Famed Member
Animades

Εγώ το θυμήθηκα ? ή ο ελληνικός στρατός δεν μπορεί να το ξεχάσει !….
https://www.ptisidiastima.com/greek-armed-cars-from-ww2-still-in-service/

“ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ 79 ΑΔΤΕ

Τελικά τα χειρότερα υπάρχουν. Σε πρόσφατες φωτογραφίες επίσκεψης του ΑΓΕΣ σε Μονάδα της ΑΣΔΕΝ, φαίνεται ξεκάθαρα στην κινητοποίηση ένα υπέροχο, φρεσκοβαμμένο, μουσειακό M-8 Greyhound του Β’ ΠΠ! Τα Μ-8 είχαν προωθηθεί στους Ειδικούς Μηχανοκίνητους Λόχους των Ταγμάτων Πεζικού των νησιών της ΑΣΔΕΝ, σαν το μόνο τροχοφόρο μέσο που θα μπορούσε -τρομάρα μας- να κινηθεί γρήγορα και να φτάσει σε σημεία αεραπόβασης και να πλήξει με το πανίσχυρο πυροβόλο των 37 χιλιοστών το αεροπρογεφύρωμα. “

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Σκούπισμα λοιπών όλων και ότι ανταλλακτικό μπορούμε να πάρουμε.
Και αφού θα πάει που θα πάει το καράβι να το φορτώσουμε με ότι άλλο μπορούν να μας παραχωρησουν, από Μ4 ως GAU-17 και ότι άλλο έχουν βγάλει ως πλεονασματικό υλικό και χωράει στο πλοίο.

George
Member
George

Αυτό μοιάζει με μουσειακό έκθεμα και σε αυτή τη περίπτωση που μάλλον ισχύει, αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση της μονάδας και όχι κράξιμο

Mikis_Zezas
Member
Mikis_Zezas

Υπηρέτησα σε ένα στην Φλώρινα, την περίοδο που οι Σκοπιανοί είχαν στην σημαία τους τον ήλιο της Βεργίνας. Κάναμε περιπολίες με αυτό κατά μήκος των συνόρων.

Νείλος
Guest
Νείλος

Κακώς. Πόσες φορές πρέπει να το πούμε πως δεν υπάρχουν σύνορα! Είμαστε όλοι αδέρφια της μάνας γης. Ευτυχώς που πλάκωσε η Frontex…

George
Member
George

Ο ΕΣ έχει μεγάλη παράδοση στα τροχοφόρα τεθωρακισμένα (πχ Marmon Herrington) που δυστυχώς την ξέχασε αλλά σιγά σιγά την αποκτά και πάλι
Δεν είναι τυχαίο ότι με αυτά νίκησε στον εμφύλιο και δεν είναι όλα και παντού μάχες του Κουρσκ

SPY
Guest
SPY

Με την είσοδό τους στον Ελληνικό στρατό είναι επίσης σημαντικό ότι θα αποδεσμευτούν ταυτοχρονα οχήματα (τζιπ Mercedes,m113,και αρματα) απο ρόλους που καταχρηστικά επιτελούν και θα κατευθύνουν σε αυτούς που τους αναλογούν.

Κάποιος
Guest
Κάποιος

Μπα…
Σε καμιά δημοπρασία θα πουληθούν ή θα πουληθούν στον Αλβανικό στρατό στο πλαίσιο Νατοϊκής «βοήθειας»… (όπως έγινε και με τα παλιά περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ)

skylos
Member
skylos

“Μετά από δεκαετίες χρήσης παρωχημένων λύσεων (πλην VBL), ο ΕΣ ετοιμάζεται να μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα και στα τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα.”

Σε χαρίζανε το γαιδαρο και τον κοιτάς στα δόντια,τι στιγμή που είσαι με τα 113 και περηφανεύεσαι κιόλας αλλά απ την άλλη,
Και τι τροχοφόρα 4 επι 4 με ελλειπή θωράκιση και να δω αν κολλήσουν στη λάσπη στον Εβρο ποιός θα τα βγάλει,νόμιζα ο 21ος αίωνας έιναι τα 8 επι 8 ,κάτι σε patria,lazar3 και έτσι….

Stavrogin
Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

η λασπη θελει σεβασμό, όλα κολλανε. τουλαχιστον αυτα θεκουν μικρο recover

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Θα έχουμε σκοινιά ρυμούλκησης σε όλα μας τα άρματα razz

Spirit
Guest
Spirit

To ερώτημα ειναι τι θα αποδεσμευθεί τελικά, βγάζουμε ασυρμάτους λογικά, ο οπλισμός και τα θερμικά θα παραμείνουν;
Στην κατάσταση του ΕΣ παρά τα κουσούρια του οχήματος, μόνο να προσφέρουν μπορούν τα 1117, από εκεί και πέρα πως θα τα αξιοποίσει ο ΕΣ ειναι άλλο πακέτο. Το όχημα μπορεί να φέρουν ποικιλία οπλισμού και RWS…
Πάντως μόνο τα θερμικά και πύργος αν έρθει με οπλισμό υπό θώρακα, επιπέδου 3 και αντιμολυσματική επένδυση είναι άλμα στο 2000-2010, από το 1980!!!!

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Αντιμολυσματικη? Μηπως εννοεις αντιθραυσματικη?

Spirit
Guest
Spirit

Αυτόματες διορθώσεις… πφφφφ.

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Αυτά τα χότ-σπότ,μας έχουνε στοιχειώσει την άμυνα.

Animades
Member
Famed Member
Animades

Εκτός από αντιθραυσματική προστασία , Έχει πάντως και σύστημα φιλτραρίσματος αέρα για προστασία από χημικές και βιολογικές επιθέσεις…

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Μόνη ένσταση το ότι θα μπορούν να κινούνται «σχετικά εύκολα στους στενούς δρόμους ενός ελληνικού νησιού»… έχουμε ΠΟΛΥ στενούς δρόμους, που σε πολλές περιπτώσεις και το 240GD ζοριζόταν. Και όχι μόνο σε νησιά!

LAMBROS
Member
Noble Member
LAMBROS

Και μονο που θα αντικαταστησουν Mercedes jeep και Hummer ΑΡΚΕΙ !!! Τα υπολοιπα θα τα βρουμε…
Καλα τα νεα,σε αναμονη και αλλων….

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

λογικα θα ερθουν κ μ113α3 για αντικατασταση μ113α1

Spirit
Guest
Spirit

Σημαντική αναβάθμιση, αρκεί να υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες.

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

από το τίποτα κάτι είναι και αυτό roll

epampapas
Member
epampapas

Πως θα ακολουθούν τα Leo αν δεν μπορούν να πάνε όπου πάει μόνο η ερπύστρια;

Επιμένω η θέση της Ελλάδος σε θέματα υλικού θα έπρεπε να είναι άλλη.

Αντί να χαιρόμαστε με τα καθρεπτάκια για ιθαγενείς που μας δείνουν ως αντάλλαγμα για το ότι προσφέραμε ότι θέλανε στην Ελληνική επικράτεια να μας εντάξουν στις χώρες που λαμβάνουν επίσημα κάθε χρόνο στρατιωτική βοήθεια.

Afghanistan ($US5 billion)
Israel ($US3.2 billion)
Iraq ($US1.3 billion)
Egypt ($US1.3 billion)
Syria ($US541,500,000)
Jordan ($US364,200,000)

Κάπου εκεί δε χωράμε και εμείς; Τι λέτε;

Και μιλάμε για φρέσκο υλικό. Όχι μεταχειρισμένα, όχι σαπάκια από την χωματερή, όχι εγγυήσεις δανείων (αυτές είναι εξτρά). Μιλάμε για δωροεπιταγούλα.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Συγγνώμη. Δεν είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν ειδικές συνθήκες;

Σου ΧΑΡΙΖΟΥΝ 1200 τεθωρακισμένα τροχοφόρα. Αν δεν τα θες βάψτα μπλέ και ρίξτε στην θάλασσα. Αλλά μην γκρινιάζουμε για έλλειψη βοήθειας από την Δύση όταν τα μισά μας συστήματα και εξοπλισμό τα πήραμε είτε δωρεάν είτε έναντι συμβολικού ποσού. Και όχι μόνο σήμερα. Αλλά ασταμάτητα για πάνω από 70 χρόνια

Νείλος
Guest
Νείλος

Και εμείς ειδική περίπτωση είμαστε και πολύ ειδική μάλιστα! Υπάρχει άλλη χώρα πλήρως ενταγμένη στην Δυτική σφαίρα και πλήρες μέλος σε όλους του διεθνείς οργανισμούς απο ΕΕ, ΝΑΤΟ μέχρι ΟΥΕΦΑ και να απειλούμαστε σε όλο το εύρος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων μας απο χώρα σύμμαχο…; Έχουμε δώσει τα πάντα όλα και απο ανταλλάγματα πάνε να την βγάλουν στη φτήνια ελέω διαπραγματευτικών ικανοτήτων των ιθαγενών κυβερνόντων. Εκτός απο τις βάσεις που έχουμε γεμίσει περάστε και μια βόλτα απο την αμερικάνική πρεσβεία της Αθήνας να δείτε τι χτίζουν… Κοντεύουν να φτάσουν στον Λυκαβηττό. Μια ολόκληρη αμερικάνικη βάση μέσα στον αστικό ιστό… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Δυστυχώς έχουμε αποτύχει να πείσουμε την Δύση ότι το δικό μας κενό ασφαλείας, είναι και δικό τους. Δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να απειλούμε την γείτονα, για δικό τους καλό. Θεωρούσαν πάντα ότι η Τουρκία θα είναι η πιστή σύμμαχος, όπως τους την έδωσε ο Κεμάλ.

Μόνο τώρα που τα βρήκαν οι Τούρκοι με τους Ρώσους, αρχίζουν να μιλάνε για τα δίκαια της θάλασσας και την υφαλοκρηπίδα των νησιών.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Αγαπητέ Νείλος

Η Πολωνία, τη Λιθουανία, ο Λετονία και Εσθονία είναι οι χώρες που απειλούνται άμεσα από την Ρωσία.

Φιλικά
Γιώργος

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

PLEXMANPLEXMAN

Αγαπητέ Plexman,
Μιας και μού έδωσες αρνητική ψήφο θα ήθελα να ξέρω τι δεν σου άρεσε στην απάντησή μου στην ερώτηση που είχε ο Νείλος. Οι τέσσερις χώρες που ανέφερα όντως απειλούνται από την Ρωσία και είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Φιλικά
Γιώργος

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στο στράτευμα είναι μεγάλες.
Σου παραθέτω κομμάτι κείμενου ιστοσελίδας – το οποίο αφορά στη προμήθεια των Kiowaσε- του οποίου ο διαχειριστής έχει πολύ καλές σχέσεις με το στράτευμα, από όσο έχω καταλάβει, και μεταφέρει απόψεις υψηλόβαθμων αξιωματικών.

“Μετά από εξαντλητική μελέτη όλων των παραμέτρων αυτής της προμήθειας (Kiowa) άπαντες είναι απολύτως αρνητικοί στην αποδοχή της αμερικανικής πρότασης πλην της ηγεσίας του ΓΕΣ που επιμένει ότι θέλει τα ελικόπτερα.”

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Δεν κατάλαβα αν λες ότι είναι καλά τα Kiowa ή όχι.
Απ’οτι ξέρω από ελικοπτεράδες, είναι πολύ μεγάλη ενίσχυση.

Από εκεί και πέρα ένας στρατός εξ’ορισμού είναι απίστευτα αργός στο να αλλάζει συνήθειες και να αλλάζει ιδέες. Γι’αυτό και στις περισσότερες χώρες οι αξιωματικοί βγαίνουν στην σύνταξη πολύ νωρίς. Για να ανανεώνεται το προσωπικό και οι μοντέρνες ιδέες της “βάσης” να προλαβαίνουν να φτάσουν στην κορυφή πριν γίνουν και αυτές παρωχημένες.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Κατά την γνώμη μου μια χαρά είναι τα Kiowa, αυτό που λέω είναι πως πολλοί είδαν στην παραλαβή τους την πιθανότητα να τρέχουν για μόνιμη εγκατάσταση σε νησιά και ξίνισαν με την ιδέα, άρχισαν λοιπόν να διαδίδουν δεξιά και αριστερά πως τα Kiowa είναι άχρηστα, ακριβά στην συντήρηση και αμφιβόλου χρησιμότητας.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Φύρα υπάρχει παντού. Ας μην χαρακτηρίσουμε όμως ένα σωρό επαγγελματίες από λίγους παρτάκηδες που έτυχε να γνωρίσουμε.

Έτσι θέλω να πιστεύω δλδ….

Spirit
Guest
Spirit

Δεν ειναι για να ακολουθούν τα LEO, από που τα διάβασες αυτά τα πράγματα;

epampapas
Member
epampapas

Σε επίσημη βοήθεια από το ΥΠΑΜ μας δίνουν λιγότερα και από τα Σκόπια και την Αλβανία…

Πρέπει να αποδιαλύσουμε τελείως ίσως σαν την Ουκρανία για να πάρουμε κανένα σεβαστό ποσό.

Επίσημα στοιχεία. Απολαύστε τα ανταλλάγματα της αμυντικής συμφωνίας

https://explorer.usaid.gov/agencies/?agency=7&year=2018&measure=Obligations

epampapas
Member
epampapas

Και ένα ακόμα, που θέλουμε τόσο πολύ δεξιοί και αριστεροί να γίνουμε οι καλύτεροι φίλοι με τους υπερατλαντικούς συμμάχους. Βάσεις θέλετε; Βεβαίως. Διευκολύνσεις; Όσες θέλετε. Θέλω όμως καθεστώς ανάλογο Ιαπωνίας και Ν.Κορέας (και Bρετανίας και Γερμανίας). Πάρτε ότι θέλετε, αλλά θέλω και μάχιμα σώματα σε μόνιμη παρουσία με δέσμευση για την ασφάλεια της χώρας μου έναντι κάθε απειλής, ανεξαρτήτως ΝΑΤΟ ή όχι.

Alexicacus
Member
Alexicacus

Την χρυσοπληρώνουν σε σκληρό συνάλλαγμα την στρατιωτική παρουσία οι χώρες αυτές. Δεν είναι τσάμπα.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Μα τί λες!!!! Ιαπωνία; Τα αμερικάνικα στρατεύματα είχαν πάει εκεί ως στρατός κατοχής! Έπειτα έμειναν, αφού εξημερωθήκαν οι Ιάπωνες, γιατί από εκεί χτυπάς και Ρωσία και Κίνα!!! Φαντάζεσαι ότι η Ελλάδα είναι τόσο υπερπολίτιμη για την «ασφάλεια» των ΗΠΑ, όσο η Ουκρανία, που είναι 200 χλμ από Μόσχα; Ή το Ισραήλ με το οποίο κρατάς στην γραμμή όλη την Μ Ανατολή; Ή η Κορέα και η Ιαπωνία με τις οποίες το μέτωπο δεν θα είναι στην καλιφόρνια ή στην Χαβάη αλλά στην Μαντζουρία και στις ακτές της Κίνας; Απίστευτη έλλειψη ρεαλισμού! Είτε γκρινιάζεις για να γκρινιάξεις και να υποβαθμίσεις ένα… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Σωστός ο chriss8

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Ρε Jolly_RogerJolly_Roger , τί σταυρό κουβαλάς στην ζωή σου, και κρατάς κακίες σε ένα site με σχόλια μεταξύ αγνώστων? Αν και είμαι σίγουρος ότι ακόμα δεν κατάλαβες τί έγραφα τότε που “μαλώσαμε”, σε πολλά συμφωνούμε, εκτός από το στυλ σχολιασμού σου (ποτέ δεν συζητάς, μόνο ειρωνεύεσαι και κοροϊδεύεις κτλ).
Να είσαι καλά και… εδώ είμαστε, τα λέμε… wink

Chris
Member
Famed Member
Chris

Αυτό δεν μειώνει την αξία της χώρας. Απλά αν η αξία μιας χώρας στρατηγικά είναι μεγάλη και το πολιτικό προσωπικό κατώτερο των περιστάσεων, από πλεονέκτημα γίνεται κίνδυνος και η χώρα μετατρέπεται σε έπαθλο για πιό ικανούς παίκτες. Αυτό έγινε και στην Ουκρανία που επαναπαύτηκαν στην αξία της χώρας τους, και οι ΗΠΑ θεωρώντας τη σημαντική χώρα κατάφεραν να σώσουν τη μισή (ή τη μοίρασαν 50-50 με τους Ρώσους) για τα συμφέροντα τους. Αντίστοιχα η μεγάλη αξία της Ελλάδας σε συδυασμό με την ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού, μας έχει οδηγήσει στα πολλαπλά σημερινά αδιέξοδα.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Epam Papas Αγαπητέ Επαμ, Εάν τα θες όλα αυτά από την Αμερική οι Αμερικανοί δεν έχουν πρόβλημα αρκεί να στείλεις 1-2 Τάγματα Πεζικό στο Ιράκ η στη Συρία η στην Αφρική με τούς Γάλλους. Η στείλε 1-2 Μοίρες F16 η Μ2000 στο Αφγανιστάν να κάνουν παιχνίδι. Η στείλε 1 επιλαρχια αρμάτων Λεο2Α6 στο Ιράκ η την Συρία να βοηθήσουν εκεί. Στείλε 1 Μοίρα Ειδικών Δυνάμεων στο Μαλι στην υποσαχαρια Αφρική να βοηθήσει στον πόλεμο κατά τής τρομοκρατίας. Οι άλλοι το κάνουν (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Τσεχία, Η. Β, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία κλπ.) εσύ πού είσαι? Όταν ζητάς πρέπει να μπορείς και… Read more »

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

PLEXMANPLEXMAN,

Αγαπητέ Plexman,

Μπορείς να μου εξηγήσεις την αρνητική ψήφο στα όσα είπα στον Επαμ? Απλή περιέργεια μιας και θα προτιμούσα να διαβάσω το σχόλιο σού από την αρνητική ψήφο.

Φιλικά
Γιώργος

Θανασης
Guest
Θανασης

Εγω παντως δεν πιστευω οτι θα τους φτασουν τοσα για ενα τοσο παρανοικο συστημα.

Aegeon
Guest
Aegeon

Πέραν από αναγνώριση και Ασδεν δεν βλέπω καμία πρακτική αξία σε αυτα τα οχήματα .Θα ακολουθουν δηλαδη τα Λεο παλι με ενα 50αρι και αν αφήσουν τα βομβιδοβολα πάνω οι αμερικανοί. Αναβάθμιση η προσθήκη σε αυτά μην περιμένετε, παραδοσιακά στον ΕΣ ότι μπαίνει σε υπηρεσία, βγαίνει όπως μπήκε χωρίς αναβαθμίσεις και προσθήκες. Σίγουρα καλύτερα από τα Mercedes και τα humvee άλλα μηδαμινή αύξηση πυρός στο πεδίο.

Koulis
Member
Koulis

Αίτημα του ΓΕΣ για τιμή και διαθεσιμότητα 200 Μ2Α2 (doureios).

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Φαίνεται πολύ καλή περίπτωση, απλά ο αριθμός τους ζαλιζει, μήπως 1.200 είναι υπερβολικά? Επίσης θα ήθελα να ξέρω 4-5 πράγματα: 1) Αν τα πάρουμε θα θεωρηθεί ότι σβήνουν μέρος της “υποχρέωσης” προς εμάς ή όχι (για μένα είναι σημαντικό να ξέρουμε αν είναι ανταγωνιστικό με άλλα προγράμματα που μπορεί να ερθουν, πχ αυτά σίγουρα καλά είναι, αλλά π.χ. μπορεί να αποκλείσουν την προμήθεια στο μέλλον έστω drones γιατί να μας που ότι εσείς πήρατε ήδη? Άλλο να πουν τα θέλετε? (ναι τα θέλουμε) και άλλο να πουν θέλετε αυτά ή τα άλλα (ώπα, να το σκεφτούμε). 2) Στην προστάσία πληρώματος… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Το 1) δεν θα το μάθουμε ποτέ
Για το 2) είναι καλύτερα ή ίσα με τα M113 αλλά πιο ευάλωτα σε νάρκες από τα MRAP
3) έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Ας τα πάρουμε όλα, και άμα περισσέψει κάτι ας δώσουμε και στην αστυνομία ή ας τα παρκάρουμε σε καμιά αλάνα razz
4) Τα συστήματα αυτά είναι το μέλλον του πολέμου. Άλλο να πρέπει να κάνεις επιθέσεις κορεσμού σε 2 φρεγάτες και άλλο να πρέπει να κάνεις το ίδιο και σε 40 άρματα.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Ευχαριστώ για την απάντηση (και το 2). Άρα όπως φαίνεται από την μία καλό είναι να πάρουμε μπόλικα, από την άλλη αν παίζει να δώσουν σύντομα και MRAP καλό θα ήταν να εστιασθούμε και εκεί (δεν ξέρω αν παίρνουν περισσότερους από το Μ117, καθώς στα άλλα σχόλια εδώ φαίνεται ότι τα Μ117 δεν παίρνουν πολύ κόσμο μέσα λόγω του πύργου, ελπίζω το MRAP να παίρνει.

Πάντως θα έλεγα και εμφανίσιμο είναι και φαίνεται ΄τι πρέπει για ειρηνευτικές αποστολές και για ηπειρωτικά σύνορα (και με Τουρκία και με μερικούς βόρειους γείτονες)

Spirit
Guest
Spirit

Πολύ καλύτερη επιλογή τα Μ1117 γιατί μπορεί να γίνουν φορείς μια σειρά όπλων. Για ΤΟΜΠ έρχονται τα Μ113Α3

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αν παίρναμε 500 Μ1Α1 σε συμβολική τιμή και αντίστοιχα μετατρέπαμε σε ΤΟMA τα Μ60 και τα Leo1?

Spirit
Guest
Spirit

Ποιος ο λόγος να κάνεις κάτι τέτοιο;
Ούτε οικονομική λύση είναι, ούτε το αποτέλεσμα θα έχει σοβαρό ως αποτέλεσμα.
Ας βρούμε από τις μάντρες των ΗΠΑ Μ2 και ξηλώνουμε τους πύργους και τοποθετούμε πρόσθετη θωράκιση.

Apostolis
Member
Noble Member
Apostolis

Εκτός από την ΑΣΔΕΝ και τις ΕΑΝ είναι απαραίτητο και για την στρατόνομια όπως ακριβώς τα χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί.
Θα είναι υπερπολυτιμα στα μετόπισθεν στην Θράκη, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι εννοώ.

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Μία απορία αφελούς : πρίν προκύψει το θέμα παραχωρήσεως των Μ-1117,πόσοι από τους σχολιαστές είχαν σσχοληθεί με το όχημα;

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Προσωπικά μετά!

Spirit
Guest
Spirit

Και τι έχει να κάνει με τον ασχοληθήκαμε ποτέ και με τα Μ113Α3 δεν ασχοληθήκαμε ποτέ αλλα τι σημαίνει ότι αν είναι διαθέσιμα δεν θα αποδεχθούμε;

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Δεν ηξερα καν την υπαρξη του. Και δεν εχει κάτι ιδιαιτερο ως οχημα…. αλλα απο το χάλι μας με τα GD240 με πυροβολο και τεντα… νομιζω δεν υπάρχει θέμα να το κουράσουμε παραπανω. Καλως να ορίσει.

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

MisCo Απαντώ εδώ και στους @Spirit και Mageiras Το ερώτημα το έθεσα,επειδή έχω παρατηρήσει ότι όποτε παρουσιάζεται στον ιστοχώρο κάποια υποτιθέμενη ευκαιρία,οἱ περισσότεροι την αρπάζουν από τα μαλλιά,και κάνουν και προτάσεις για τροποποιήσεις,αναβαθμίσεις,εκσυγχρονισμούς,χωρίς να σκέφτονται τον παράγοντα κόστος. Και ακόμη περισσότερο,εάν ἡ «ευκαιρία» χαθεί,θεωρούν ότι αυτό έγινε αδικαιολόγητα. Εν προκειμένω,τα Μ1117 ήδη κάποιοι τα φαντάζονται ΤΟΜΠ στην θέση των Μ113,τζίπ στην θέση των τζίπ,φορείς όπλων Α/Τ,κ.ο.κ. Εγώ παρακολουθώ το όχημα από χρόνια όταν υπηρετούσε με τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ,είχα υπόψιν ότι μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες μας,καθώς και ότι είχε γίνει κάποια συζήτηση,έστω ψιθυριστά στον Ε.Σ. Εδώ όμως,μιλάμε για… Read more »

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Έχεις απόλυτο δίκιο Αχέροντα. Τους μεγάλους αριθμούς φαντάζομαι όπως κι εγώ και οι υπόλοιποι τους θέλουν για υποστήριξη σε ανταλλακτικά μιας και τα οχήματα αν έρθουν λογικά θα αξιοποιηθούν για αρκετά χρόνια χώρια τις πατεντες όπως αυτή με τον πυργο που ανέφερες και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να κατεβάσει η κουτρα μας. Από κει και περα σίγουρα ο στρατός θα αξιοποιήσει αυτά που έχει ανάγκη. Πες ομως δυο λόγια και την γνώμη σου και για τα MRAP μιας και σε πετυχαμε διαθέσιμο!

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

MageirasMageiras
Να σου πώ την αλήθεια,τα MRAP είναι οχήματα που χρειάζεσαι όταν περιπολείς και μετακινείσαι σε εχθρική περιοχή,όπου διεξάγεται αγώνας αντιστάσεως εναντίον σου.
Τα χρειάζονται Αμερικανοί στο Ιράκ/Συρία/Αφγανιστάν,και Τούρκοι στο Κουρδιστάν,Αιγύπτιοι στο Σινά και όπου αλλού φοβούνται ενέδρες με νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED),κ.ο.κ.
Στην περίπτωση μας,δέν νομίζω ότι είναι απαραίτητα για την μετακίνηση προσωπικού,εκτός ἂν ανησυχούμε για την ασφάλεια του στο σύνολο της επικράτειας.
Ακόμη,συνήθως είναι και ογκώδη και όχι ιδιαιτέρως ευέλικτα.
Άλλο οἱ ειρηνευτικές αποστολές,άλλο ἡ κατοχή εδαφών,και άλλο οἱ εκστρατευτικές ανάγκες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Συμφωνώ με το σκεπτικό του Αχέρωντα. Τα Μ1117 δεν είναι λύση δια πάσα νόσο. Είναι μεγάλα και κοστοβόρα. Κάποιες εκατοντάδες μπορούν σίγουρα να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά και να αυξήσουν σημαντικά την επιχειρησιακή αξία και βιωσιμότητα των μονάδων του ΕΣ, αλλά 1200 τεμ. είναι πάρα πολλά. Καλύτερα να πιέσουμε για Μ113Α3 και κάποια MRAP. Προβληματίζομαι όμως με την αφαίρεση του πύργου και την τοποθέτηση του σε Λεωνίδας. Η μετατροπή είναι δύσκολή και κοστοβόρα ενώ τα οχήματα έχουν ήδη προβλήματα υποστήριξης. Ο ηλεκτροκίνητος πύργος έχει μεγάλο μέγεθος και σίγουρα θα μειώσει τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού. Για το Μ113 δεν υπάρχει θέμα, είναι κατώτερο… Read more »

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

O παραγοντας κόστος σίγουρα ειναι καθοριστικος… οι αναβαθμισεις στα λογια ειναι τζάμπα. Κουβέντα να γίνεται.

Απο εκει και πέρα, σίγουρα ναι. Ουτε τζιπ ειναι ουτε ΤΟΜΑ. Μια μπασταρδη-ενδιαμεση κατάσταση ειναι που θα καλυψει καποιες ανάγκες έστω “στο περίπου”.

Αν υπηρχαν τα φράγκα για νέους εξοπλισμους, νομιζω κανενας μας δε θα επελεγε κατι σαν το Μ1117. Θα κοιτουσαμε καποιο θωρακισμενο τζιπ τυπου TIGR κλπ. Τωρα βεβαια αφου δε παιζει σαλιο, θα το βολεψουμε σε ρολους δικους μας.

Η πρόταση για τους πύργους πάντως ειναι ρεαλιστική…. πολυ ρεαλιστικοτερη απο κάτι ZU23 σε BMP. lol

ACHERON
Member
Famed Member
ACHERON

Εγώ τα είδα ὡς λύση για Θράκη-Αιγαίο,πρίν καταστούν διαθέσιμα,(κοντά στον νού και ἡ γνώση),αλλά εδώ έχω εκπλαγεί από την χιονοστιβάδα των αριθμών.
Σάν να κρεμαστήκαμε από το Μ1117 αιφνιδίως,σάν να μήν πιστεύουμε ότι θα βρεθεί κάτι άλλο,όπως Μ2/Μ3,ἢ έστω Μ113Α3.
Κάπως σάν κάλλιο Μ1117 και στο χέρι,παρά Μπράντλεϋ και καρτέρει.
Γι΄αυτό και οἱ φαντασιώσεις περί μεταμοσχεύσεως πύργων,και τα τοιαύτα,επειδή 1.200 Μ1117 δέν βλέπω που «χωράνε» σε αυτόν τον Ε.Σ που σχεδόν έχει γίνει αόρατος.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

ACHERON Έχω προσωπική εμπειρία με το Μ1117 στο Ιράκ το 2004-5 και το 2008. Αν και δεν είναι ούτε ΤΟΜΠ και ούτε ΤΟΜΑ και δεν είναι η πανάκεια λύση, αλλά πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον Σ. Ξ να κλείσει τρύπες και να αυξήσει την ευκινησία, θωράκιση και φονικοτητα των μονάδων του είτε στον Έβρο είτε στα νησιά του Αιγαίου. Όσο για τα ΜΡΑΠ, θα πω ότι ως οχήματα μεταφοράς Πεζικου προσφέρουν ισχυρή προστασία από IED και RPG7. Το θέμα είναι ποιο μοντέλο θέλουν γιατί ορισμένα είναι πολύ μεγάλα τόσο σε διαστάσεις όσο και σε βάρος και μπορεί να έχουν πρόβλημα… Read more »

Faethon
Member
Noble Member
Faethon

Σημαντική αναβάθμιση, ειδικά για τα νησιά που τα τροχοφόρα ενδείκνυνται.Δεν είναι Τ.Ο.Μ.Π, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα μας δοθεί και η ευκαιρία για κάτι ανάλογο με τη μορφή Μ2 Bradley ή έστω κάτι παρόμοιο στο μέλλον μέχρι να ορθοποδήσουμε, αν τα καταφέρουμε.Μην ξεχνάται ότι δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε, οπότε ότι μας “χαρίζεται” πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να το εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο.

Spirit
Guest
Spirit

Τα Μ2 δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες άντε να αποκτηθούν 200-400, χρειάζονται μια σειρά από οχήματα θωρακισμένα, δεδομένου ότι σύγχρονο 4Χ4 δεν διαφαίνεται μέσα στην δεκαετία να αγοράζει ο ΕΣ, τα Μ1117 θα αναλάβουν μια σειρά από τέτοιους ρόλους, όπως και φορείς οπλισμού, οπό όλμους και αντιαρματικά μέχρι VShorads.

Dv100
Guest
Dv100

Μήπως να δίναμε καμιά 300ρια στους Αιγυπτίους και να δίνανε Mrap? smile

Spirit
Guest
Spirit

Οχι καλύτερα τα Μ1117 για εμάς, Για τα υπόλοιπα έρχονται τα Μ1113Α3. Αντε να δούμε και μερικά Μ2Α2

A.K.
Member
A.K.

Θα κανω εδω ενα σχολιο που το εχω σκεφθει και για αλλα δεκα αρθρα παρομοιου περιεχομενου αλλα μεχρι στιγμης εχω αναβαλει. Διαβαζω πολλα σχολια που υποτιμουν προμηθειες υλικων που δεν εχουν κορυφαια τεχνολογια, η απλα εχουν καποια χρονακια στην καμπουρα τους (π.χ. Tico, η Kiowa). Αναρωτιεμαι, με 9μηνη θητεια και ελλειψεις σε βασικα μεσα που διογκωθηκαν την τελευταια δεκαετια, με τι λεφτα και με τι προσωπικο να τα χειριζεται θα αποκτηθουν και θα συντηρηθουν μεσα που θα απαιτουν “επαγγελματικη” χρηση? Το να βαλεις καποιον που κανει την θητεια του να οδηγει η να συντηρει ενα τζιπακι η ενα Μ113 του… Read more »

SPirit
Guest
SPirit

Εφόσον τίποτα καλύτερο δεν προβλέπεται να εχει ο ΕΣ από τα Μ1117 πρέπει να αξιοποιηθεί με χίλιους δύο τρόπους.
Τώρα οι ενστάσεις καλές ειναι, αλλά οι εναλλακτικές δεν μας λένε ποιες ειναι γιατί JLTV δεν βλέπουμε ούτε με τηλεσκόπιο…

Αυτή η ιστορία θυμίζει την περίοδο που αποδέσμευε τις φρεγάτες Μ η Ολλανδία και διαβάζαμε ότι δεν θα κινηθούμε γιατί σχεδιάζουμε αγορές νέων πλοίων. Σήμερα βλέπουμε όλοι που έχουμε καταλήξει…

Το πως μπορεί να αξιοποιηθεί κάθε μέσο, πως θα δουλέψει και πως θα λειτουργήσει σε περίοδο κρίσης, ειναι το βασικό και πολύ το παραγνωρίζουν προς χάρη της τεχνολογίας…

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Συμφωνώ πλήρως. Γενικά, η προσέγγιση μας πρέπει να είναι ένα high-low μίγμα, δεν γίνεται αλλιώς. Σε κάθε περίπτωση το Μ1117 είναι ένα σχετικά απλό όχημα. Σε σχέση με τα άλλα οχήματα θα είναι μάλλον το νεότερο του ΕΣ, με εξαίρεση τα LEO-2HEL και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για απόκτηση όχι μόνο των 800 + 400 που ακούγεται, αλλά και για ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Μια σύγκριση με τα διάφορα οχήματα που θα αντικαταστήσει λέει πολλά ενώ ο μεγάλος προσφέρει όλα τα οφέλη της οικονομίας κλίμακας κι όχι μόνο. Άλλωστε, νέα οχήματα σε τέτοιες αρθμούς ούτε στα όνειαρα μας δεν… Read more »

GK_
Member
Noble Member
GK_

Απο την μια «διωρθωνουν» το χρονιζων προβλημα της χρησης των απροστατευτων τζιπ τυπου Μερσεντες GD240 παραγωγης ΕΛΒΟ σε αναλογες αποστολες με εκεινες που αναφερονται στο κειμενο. Απο την αλλη επιτρεπουν να συμπληρωθουν τα αριθμητικα μεγεθη των VBL. Θα πρεπει ομως να παρατηρησω οτι τοσο τα Μ1117 οσο και τα VBL χαρακτηριζονται απο σχετικα χαμηλα επιπεδα προστασιας. Θα ηταν εξαιρετικα ενδιαφερον και υπο το πρισμα των σχετικα προσφατων ειδησεων προερχομενες απο την ελληνικη εταιρια παραγωγης συλλογων παθητικης προσθετης θωρακισης, εαν αμφοτερα τα οχηματα μπορουν να δεχτουν μια αυξηση των παθητικων επιπεδων προστασιας που να επιτρεπει να αντιμετωπιζουν χωρις ανησυχια τα πολυ… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Το εδώ γραφείο της Γερμανικής IBD, όπως παρουσίασε λύσεις για τα Μ113 και τα Λεωνίδας, θα μπορούσε στο μέλλον να το πράξει και για τα Μ1117 αφού άλλωστε δική της είναι κι η υφιστάμενη θωράκιση τους.

Η θωράκιση τους είναι καλύτερη από του VBL και από του Μ113… Επίσης είναι ανώτερη και των θωρακισμένων Humvee όπως των Πεζοναυτών μας.