24.8 C
Athens
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Απομακρύνεται η απόκτηση των 367 M2A0 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό, σκέψεις...

Απομακρύνεται η απόκτηση των 367 M2A0 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό, σκέψεις για τα M1117 Guardian, κινούμαστε προς περισσότερα M113A3

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 343
  •  
  •  

Όπως πρώτη έγραψε η ιστοσελίδα μας, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει την παραχώρηση 367 M2A0 Bradley στον Ελληνικό Στρατό, έναντι συμβολικού τιμήματος (ουσιαστικά δωρεάν). Η έγκριση ήρθε μετά από σχετική ελληνική αίτηση, προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικές ελληνικές ανάγκες σε ΤΟΜΑ. Σημειώνουμε πως ο ΕΣ χρειάζεται ΤΟΜΑ σε αριθμούς ικανούς να καλύψουν 10 μηχανοκίνητα τάγματα, αυτός είναι και ο λόγος που ζητήθηκαν (και εγκρίθηκαν) 367 οχήματα του τύπου από τις ΗΠΑ.

367 ΤΟΜΑ Μ2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό

Το πρόβλημα είναι πως τα οχήματα αυτά αφορούν τα παλαιότερα οχήματα του τύπου, καθώς μιλάμε για την βασική έκδοση Μ2 (που αργότερα ονομάστηκε Μ2Α0). Το κόστος για την ανακατασκευή, και εκσυγχρονισμό των οχημάτων αυτών θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 2 με 3 εκ. δολάρια έκαστο, που σημαίνει πως θα απαιτηθεί ποσό κοντά στο 1 δις δολάρια για την αξιοποίηση και των 367 οχημάτων. Ο ΕΣ δεν έχει, αλλά ακόμη κι αν είχε, δεν θα ήταν διατεθειμένος να δώσει τόσα χρήματα για τα ΤΟΜΑ.

Δυστυχώς, ανάλογη πορεία εμφανίζεται να έχει πάρει στα ελληνικά επιτελεία και η προσφορά των ΗΠΑ για παραχώρηση σημαντικού αριθμού οχημάτων εσωτερικής ασφάλειας τύπου Μ1117 Guardian. Τα οχήματα αυτά, αν και είναι εξαιρετικά στις προδιαγραφές τους, εντούτοις είναι πολύ μακρυά από αυτό που επιθυμεί ο ΕΣ, που είναι οχήματα MRAP μεταφοράς προσωπικού και πολλαπλών χρήσεων. Θυμίζουμε ότι την είδηση για τα Μ1117 είχε μεταδώσει έγκυρη αμυντική ιστοσελίδα, και φυσικά ήταν πραγματική.

Μετατροπή Leopard 1 σε βαρέα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ – Το παράδειγμα των ΗΑΕ

Τώρα, τα Μ1117 δεν έχουν “τελειώσει” για τον ΕΣ, καθώς μπορούν να προσφέρουν πολλά, ενώ το κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία είναι πολύ μικρότερο από ότι θα ήταν για τα Bradley. Τα οχήματα υπηρετούν κανονικά, και οι συζητήσεις για την μεταφορά και την υποστήριξή τους συνεχίζονται.

Ο ΕΣ έχει ζητήσει μεγάλο αριθμό οχημάτων MRAP, που οι ΗΠΑ αργά αλλά σταθερά βγάζουν από υπηρεσία. Το πρόβλημα είναι πως τα αμερικανικά MRAP έχουν βγάλει και όλους του αμερικανικούς πολέμους της τελευταίας 20ετίας, συνεπώς η κατάστασή τους είναι μέτρια. Οι συζητήσεις (και οι αιτήσεις) συνεχίζονται.

Κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS

Αντίθετα, οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετικοί στο να παραδώσουν μεγάλο αριθμό οχημάτων Μ113Α3 που πρόκειται να βγουν μαζικά από υπηρεσία. Η έκδοση -Α3 είναι και η τελευταία του οχήματος, και τυχόν εισαγωγή της σε υπηρεσία θα επιτρέψει την απόσυρση μεγάλου αριθμού υπέργηρων Μ113Α1.

Ο ΕΣ, συνεχίζει να εποφθαλμιά τα γηραιά Μ113Α3 καθώς τα τελευταία μπορούν να εισέλθουν σε υπηρεσία άμεσα, χωρίς κόστη συντήρησης και με γραμμή υποστήριξης έτοιμη. Καλό είναι λοιπόν πριν σπεύσουν κάποιοι να “κατακρίνουν” τα παλαίμαχα Μ113 και τις επιλογές του ΕΣ, να σκεφτούν πως απλά, χρήματα δεν υπάρχουν.

Αναμένεται σημαντική ενίσχυση του ΕΣ με μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ

Κλείνοντας να πούμε πως η υπόθεση των Bradley δεν έχει λήξει. Ο ΕΣ και το ΥΠΕΘΑ έχουν ζητήσει νεότερες εκδόσεις των Bradley (τουλάχιστον Μ2Α1 και αν είναι δυνατόν Μ2Α2, σε μονάδες που υπηρετεί ακόμη), που δεν απαιτούν εκσυγχρονισμό, απλά εργοστασιακή ή βαριά συντήρηση. Τα Μ1117, αν τελικά έρθουν, που το ευχόμαστε ολόψυχα θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη για τον ΕΣ, ενώ ελπίζουμε και στα νεότερα Μ113Α3, που θα επιτρέψουν να αποσυρθούν τα καταπονημένα Μ113Α1.

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 343
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

97 ΣΧΟΛΙΑ

97 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Chris

Στην αρχική σας σελίδα ακριβώς κάτω από το παρόν άρθρο, σε άλλο άρθρο ο ΥΠΕΘΑ λέει ότι η Ελλάδα δεν υστερεί στρατιωτικά έναντι της Τουρκίας. Προφανώς οι δηλώσεις αυτού του τύπου είναι κατά ένα δισεκατομμύριο δολλάρια πιό φθηνές από την αγορά των ΤΟΜΑ. Στην πραγματικότητα οι δηλώσεις είναι τσάμπα.

d.b

Τα σχόλια επίσης.
Πώς δίνεις 1 δις όταν λείπουν 999 εκ……

Tasos

Πάντα έτσι ήταν και είναι σε αυτή τη χώρα….Βλέπεις η Άμυνα και η Αποτροπή δεν πουλάνε σε αυτόν τον τόπο…..Έχουμε νέα για το ….μέρισμα;

Yannis

Αν μπει ο πειρατής Τούρκος στα Ελληνικα νησιά και κλέψει τα σπίτια και τις περιουσίες των νοικοκυραίων όπως έκανε στην Κωνσταντινούπολη και την Κύπρο, (διότι επί της ουσίας για απλή πειρατεία επρόκειτο) να δούμε αν θα μιλάνε για το μέρισμα. Η επένδυση στην ασφάλεια είναι επένδυση στην περιουσία μας (σπίτια, κοιτάσματα πετρελαίου κλπ.). Πρέπει να το χωνέψουμε επιτέλους, όσο και αν δε μας αρέσει, ότι απέναντι μας έχουμε έναν απολίτιστο πειρατή, ένα Σαρακηνό, έναν Ανατολίτη.

ShadowMan

Θεωρώ ότι μετά και την φος των μιραζ που πήρε τον δρόμο της, δεν θα πρέπει να γίνουν κινήσεις που θα τραβήξουν χρήματα από το ναυτικό. Και φυσικά λεφτά και για φρεγάτες και για Bradley ταυτόχρονα δεν βρίσκονται ούτε αν κοπούν τα επιδόματα.

dokimos

Πλακα μας κάνετε ρε παιδια εδώ υπάρχουν υπερ πλεονάσματα
τα ελληνικά ομόλογα δοξα τον θεο είναι περιζήτητα.
Με λίγα λογια !!!!!! Χρηματα αυτή την στιγμή υπάρχουν !!!!!!!!
Δανειζόμαστε με μείον επιτόκια με κάθε εξοδο στις αγορές ομολόγων
ξεπερνανε το δισ , και μαλιστα ομολογα 10ετιας και 5ετιας
3 εξοδους εάν αφιερώσουν στην Αμυνα γινόμαστε αστακοι
ΑΠΛΑ δεν θέλουν να βάλουν το χερι στην τσέπη εχει ΚΑΒΟΥΡΙΑ
Περιμένουνε να φτερνιστεί το τρελοκομείο απέναντι για να κανουν κανα μπάλωμα
Μια ζωη χημείο είμασταν

chriss8

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε χωρίς άδεια των δανειστών μας. Το ότι μπορούμε μα δανειστούμε με επιτόκιο -0,1%, οφείλετε στο ότι οι αγορές εμπιστεύονται το γεγονός ότι ακολουθούμε τις οδηγίες των θεσμών και των μνημονίων.

ShadowMan

Δοκιμε αυτά που λες εσύ δεν αναιρούν αυτό που λέω εγώ, πρέπει να κοιτάξουμε το ναυτικό για λίγο καιρό. Αν υπάρξουν λεφτά και για άλλες δουλειές ταυτόχρονα οκ αλλά το ναυτικό πρώτα μέχρι να μπει σε μια σειρά,

Nick Delhanidis

Χυμείο. Μακαρι να ημασταν χημείο.

Nick

ΤΟΜΑ χρειάζονται, αλλά ακόμα και να τα έχεις τα €€€€, δεν τα ξοδεύεις για να ανακατασκευάσεις σαπάκια.

Panos71

Πρώτο σχόλιο, η πορεια του ” akinci “.
Δευτερο σχόλιο, η Ελλάδα σε τροχια απόκτησης Μ113Α3.
Απλα κατάθλιψη….
Και ο υπουργός ” μην υποστηρίζεται μειονεκτική συμπεριφορά σε σχεση με τους απεναντι “, πανω κατω!!!
Που πας ρε καραμητροοοο…
Αν μετα τις 7 Γεναρη δεν μαθευτεί σε κάμπους και βουνά, οτι έρχονται αντιτορπιλικα, τοτε…τσισα και κακα.
Γιατι όλοι κρύβουμε εναν ποιητή φανφαρα μεσα μας.

HCG Class 01

Τα Bradley απομακρύνονται, για τα ΑΒ ο ΑΓΕΝ δεν γνωρίζει τίποτα, άρα μάλλον και αυτά απομακρύνονται, αυτό που παραμένει σίγουρα όμως είναι η βυθοκόρος….και ας μην αρέσει σε πολλούς…

A.K.

To οτι κοστιζουν ακριβα το καταλαβαινω. Το οτι μας κανουν τα Μ113 και μας ξυνιζουν τα Μ2Α0 επειδη μας φαινονται παρωχημενα και χρειαζονται 1δις για να συνελθουν δεν το καταλαβαινω. Εκτος αν εχουν κανει τα Μ2Α0 κοτετσια ενω συντηρουσαν τους παππουδες τους. Ειναι λογικο να ειναι φθηνο το να βαλεις μπροστα εναν ντενεκε με ερπυστριες σε σχεση με ενα παρατημενο ΤΟΜΑ, αλλα σε τι στον κορακα σου χρησιμευουν οι ντενεκεδες? Ιδιαιτερα οταν εχεις ενα σωρο απο δαυτους… Ισως να ηταν καλυτερα να μην παρουμε τιποτα και να το ξαναδουμε σε 2-3 χρονια. Για τα Μ1117 εφ’οσον τα παρουμε για τον… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μια απλή επίσκεψη στην wikipedia οδηγεί στο συμπέρασμα ότι Μ2Α0 δεν υπάρχουν, ούτε Μ2Α1 (απ’ ότι θυμάμαι). Έχουν όλα αναβαθμιστεί σε επίπεδο Μ2Α2.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν χρειάζονται ανακατασκευή, καθώς τα έχουν φάει τα ψωμιά τους, ή ότι δεν χρειάζονται καινούργια ηλεκτροοπτικά ας πούμε.
Και ναι, συμφωνώ ότι το κόστος είναι δυσβάστακτο για μας τώρα

Spirit

Γιατί δεν καταλαβαίνεται γενικότερα όλοι, ότι τα οχήματα αυτά έχουν ένα σωρό προβλήματα, έχουν αποψιλωθεί ότι χρήσιμο είχαν πάνω τους για από ανταλλακτικά μέχρι πιθανότατα και τις ερπύστριες!
Για να επανέλθουν επιχειρησιακά θέλουν ένα σκασμό λεφτά, τα Μ113Α3 και M1117 είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση για αυτό και μας ενδιαφέρουν.
Εγώ θα έλεγα να ενδιαφερθούμε και για τα M113-AS4 με μια προσθήκη ενός πύργου RWS, καλύπτουμε πολλές ανάγκες.
http://www.proelasi.org/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CE%BC113as4-%CE%BA%CE%B1/

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο που αναφέρεις, λέει ότι το M113-AS4 είναι μια αποτυχία.
Το Μ113Α3 που έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, ευελιξία και προστασία λόγω spall liners είναι μια χαρά για τον Έβρο, σε σχέση με τα παλαιότερα Α2 που μπορούν να πάνε στα νησιά

chriss8

Αγαπημένη μου Πτήση σε αφήνω. Όλο κακά μαντάτα.

Θα πάω να αρχίσω να ενημερώνομαι αλλού. Εκεί όπου το Άρτεμις είναι υπερόπλο και ο μόνος λόγος που ακόμα δεν προσγειώθηκαν τα διαστημόπλοια των Ελ στην Λάρισα είναι επειδή οι πρωδωταις πωλυτοικει δεν τους δίνουν άδεια να μπουν στον εναέριο χώρο μας….

G...

2 με 3 εκατ για να αναβαθμισουν ενα τομα?
Πλακα μας κανουν? Τι θα βαλουν και θα κοστισει τοσο? (συνολικα ενα δις)
Εδω αλλοι πουλουσαν λεο 2 με 1 εκατ τι να λεμε τωρα.
Η κοροιδια παει σύννεφο και το μονο που πηραμε τελικα ηταν η βυθοκορος απο την φοβερή συμφωνια για τις βασεις

Tdmrider

Παιδιά λυπάμαι αλλά μάλλον θα σταματήσω να διαβάζω εσάς όπως και πολλούς άλλους. Άλλη μια συζήτηση για μια προμήθεια που δεν θα γίνει γιατί «ναι μεν, αλλά τελικά ..». Βαρέθηκα να ακούω ότι αποκτουμε πράγματα και τελικά να μην γίνεται. Ας την αφήσουμε την ελπίδα μας στην ησυχία της ….

CKfurious

AKince οι γείτονες με ικανότητα εκτόξευσης μεταξύ άλλων
εγχωριων cruise πυραυλων και εμείς ζήτουλες για M113!!

Μην ακούσω κανένα να παραπονιέται πως μειονεκτούμε απέναντι στους γείτονες
Όργανο της προπαγάνδας τους όπως δήλωσε και η υπουργάρα μας

M113 for ever and ever!

Ακούστε και έναν Ντέμη έτσι για να ξεθυμάνετε!

https://www.youtube.com/watch?v=CTUEHudMlVA

Steve

Το πώς ξεκινάμε με bradley-ab-MRAP-Μ1117 και καταλήγουμε με m113 είναι μαγικό…

δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν λιγότερα Bradley???? 367 ακατέβατα???
Τα m113a3 σε τί διαφέρουν από τα παλιά?
μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα της “αμυντικής συμφωνίας” θα έρθει η σειρά για επόμενη…

Miscojones

Τα Α3 διαφέρουν από τα Α1 όσο διαφέρει το Leopard II από το Leopard I

chriss8

Το Leo 2 είναι τελείως διαφορετικό άρμα από το Leo1.

Το M113A3 έχει ίδια θωράκιση (μάπα) με το το Α1 και ίδιο οπλισμό (μάπα)

Νομίζω μόνο ότι έχει καλύτερο κινητήρα και καταπακτή από πάνω για να κάθονται όρθιοι και να πολεμάνε από μέσα οι στρ

Επίσης οι δεξαμενές καυσίμου βρίσκονται στην ράμπα αποβίβασης. Αυτό από μόνο του είναι λίγο τρομακτικό. Αλλά δεν ξέρω αν έχει κάποιο πλεονέκτημα

Aris

Να κάνουμε λογαριασμό τι περιμένουμε από τις ΗΠΑ μετά την υπογραφή για τις βάσεις….έτσι να έχουμε να λέμε ΤΙ @@ θα μας δώσουν. Τώρα που αποσύρανε και τα legacy F18 τα βλέπω με εθνόσημα για την Ναυτική Αεροπορία μαζί με τα Ρ3.
Μου θυμίζει τον Φωτόπουλο όταν του ζήταγαν δανεικά…με την μόνη διαφορά ότι τον ρόλο παίζουν οι ΗΠΑ…bradley δεν δίδω Μ117 δεν δίδω αλλά Μ113 σε τιμή bradley…
https://m.youtube.com/watch?v=V2J3GgjCEpE

Χρήστος

Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε έξοδα για να αποκτήσουμε επικίνδυνα οχήματα μηδαμινής επιχειρησιακής αξίας. Σιγά σιγά αυτά τα οχήματα πρέπει να αποσυρθούν απο τον ΕΣ και να παραμείνουν λίγα για οποιαδήποτε χρήση πλην φυσικά ΤΟΜΠ.
Είτε πρέπει να κόψουμε απο αλλού έξοδα και να τα δώσουμε σε ένα νέο σχέδιο του Κένταυρος και σε περισσότερα Λεωνίδας ή σε ένα αξιόλογο μεταχειρισμένο ΤΟΜΑ λη σε μετατροπή κάποιων αρμάτων σε ΤΟΜΠ.

ira-ant

Μεταχειρισμένα CV-90,πόσο να κοστίζουν;

evo_ii

Το 2014 η Εσθονία είχε πληρώσει 126 εκατομμύρια δολλάρια ΗΠΑ για 44 Ολλανδικά οχήματα (CV9035NL) μαζί με άλλα 6 βοηθητικά οχήματα επί πήγματος Leo 1.

Π.Α

Εαν θα μπορουσε να δωσει καποιος μια πληροφορια.Για να μπει σε παραγωγη το Κενταυρος σε διαφορες εκδοσεις σαν τομπ με η χωρις πυργο, για νοσοκομειακο, ΠΑΠ, κτλ ποιο θα ηταν το κοστος για μια παραγωγη 250 – 300 κομματιων το χρονο, σε βαθος 3 – 4 χρονων ( για αρχη τουλαχιστων να γινει μια αντικατασταση των Μ113) περα του οτι ισως να μπορουσε να γινει και καμια εξαγωγη.

alexmark

Για να μπει στην παραγωγή το Κένταυρος, πρέπει να υπάρχει η εταιρεία που θα το κατασκευάσει. Αν εννοείτε την ΕLVO αυτή πέθανε ουσιαστικά και πολλοί υπάλληλοι μετατάχθηκαν αλλού. Δεν υπάρχει προοπτική παραγωγής πολεμικών οχημάτων στην Ελλάδα (εδώ κοντεύουν να μη παράγονται ούτε σφαίρες), οπότε μην έχετε τέτοιες απορίες. Μ-113 για καμιά 50ρια χρόνια ακόμα με ασπίδια προστασίας επιπέδου ISIS,

Π.Α

Ας ονομαζεται οπως θελει, ειναι κατι το οποιο χρειαζομαστε σε μεγαλους αριθμους οποτε (για μενα τουλαχιστον) αξιζει η παραγωγη, οταν σταματησει η δουλοπαροικια τοτε θα μπορεσουμε να τα εχουμε και οτι αλλο θα μπορουσαν να χρειαστουν οι ΕΔ της χωρα για ποσοτητες που δε χρειαζεται να βαλεις στην ερευνα δις χρηματα και ειναι ευκολο να τα παραγεις.

Mageiras

Αποσύρουν κι αυτοί οι “κακοί” οι Γάλλοι κάτι οχήματα/τεθωρακισμένα… Εκσυγχρονισμενα πρόσφατα θαρρώ…

stepa

Στην αναβροχια καλο και το χαλαζι….Δυστυχως παρα την εμπειρια των προηγουμενων ετων στην κατασκευη ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ ,{ΕΛΒΟ} φροντισαμε μονοι μας να βγαλουμε τα ματια μας. Οι λογοι και τα αιτια γνωστα πιστευω .Τωρα ας αρκεστουμε στους συνταξιουχους Μ113 Α3 που μας παραχωρουν ,αν τους παραχωρουν, ελπιζοντας οτι η βελτιωση σε επι μερους τομεις οπως η προστασια εναντι βολων ελαφρων οπλων, αλλα και η αναβαθμιση στο συστημα ισχυος θα δωσει εστω καποια ελαφρα αναβαθμιση στις δυνατοτητες των Μ/Χ. μοναδων…..Περαν τουτου ειναι σαφες οτι η ελλειψη πραγματικων ΤΟΜΑ αποτελει εγκλημα, που περιοριζει εκ των πραγματων τις οποιες δυνατοτητες σχεδιασμων και αποτελεσματικης εκβασης στο… Read more »

Miscojones

….υπέργηρων Μ113Α1; Είστε υπερβολικοί. Ούτε 50 χρόνια δεν τα έχουμε. Στα 100 ονομάζονται υπέργηρα.

NikolakiEfentis

M1117, τα χρειαζόμαστε όλα. Για συμπληρώσουν τα VBL ενώ στην ΑΣΔΕΝ θα κάνουν πολλές δουλειές.

Μ113Α3 τα χρειαζόμαστε κι αυτά αφού και Βradley να πάρουμε αυτά θα αντικαταστήσουν κλάσμα μόνο των Μ113.

Μην ασχολείστε πολύ με τον ΥΠΕΘΑ χάνετε την ώρα σας…

Χρήστος

Γιατί τα χρειάζεσαι; Για να σκοτώνονται πολλοί μαζί ή να χαραμίζεις πενηντάρια πολυβόλα; Είσαι ασφαλέστερος πεζός και το πενηντάρι που υπάρχει στο M113 θα μπορούσε να κάνει δουλειά στο έδαφος. Καλύτερα να μετατρέψεις κάποια άρματα σε ΤΟΜΠ με ασπίδιο στον πολυβολητή και τα M-113 να τα στείλεις για ανταλλακτικά σκραπ μέχρι να απαλλαγείς.

NikolakiEfentis

Δεν τα θέλεις για ΤΟΜΠ γιατί δεν είναι. Θωράκιση έχουν καλύτερη από τα Μ113

NIK-PAO-13

M1117 k MRAP θελουμε….Για τα νησια ειναι καλυτερα απ οτι υπαρχει…
Τα Μ113 …ειναι κατι που δεν μας δινει τιποτα…Για μενα πρεπει να απαγορευτει να μπει στρατιωτης εκει μεσα…τουλαχιστον ετσι οπως ειναι τωρα…

M1117 – MRAP κ μερικα ΛΕΟ1 κ ειμαστε τουμπανο στα νησια…δεν μπορει να αντεξει κανενας αριθμος αντιπαλου ακομα κ να καταφερει να πατησει …

Για την υπολοιπη χωρα …θελουμε βαρια ΤΟΜΑ….κ δεν ξερω αν μπορει να γινει αλλα εχουμε τοσες χιλιαδες Μ60 τα οποια καλο θα ητανε να μεταρταπουνε σε ΤΟΜΑ…η εστω κ σε ΤΟΜΠ….αλλα οχι τα Μ113…..

kafes_filtrou

καμιά αναβάθμιση τους σε ποιο σύγχρονα δεν παίζει? όπως κάμερες, πύργο, επιπλέον θωράκιση?

Giorgos_S

Κάτι m60 που αποσύρθηκαν πιο φτινα θα γίνονταν ΤΟΜΑ ίσως

DimitrisXr

Ξεκιναει σιγα σιγα η αποδομηση καθε ανταλλαγματος, που και καλα ”μας εχουν προτεινει” οι Αμερικανοι. Συντηρηση παλιου ΤΟΜΑ σε τιμες ολοκαινουριου και δυσκολιες και καλα με τα AB. θα παρουμε τελικα τα καθρεφτακια (αυτα ντε που δινουν σε ολους τους ιθαγενεις, τα m113), που τα εχουν με το τσουβαλι και σε καθε συμφωνια, τσουπ, παρτε λιγα απο αυτα. Οποιος δεν το γνωριζει, ας πληκτρολογησει στο google ”destroyers for bases” να δει τη συμφωνια που εκαναν οι Αμερικανοι με τους Βρετανους, οταν τους βρηκαν σε αδυναμη στιγμη. Σας θυμιζει κατι ?

Δεν υπάρχει αντάλλαγμα ούτε επίσης υπήρξε διαπραγμάτευση, μεταξύ δύο μερών απλά μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση άνευ όρων και δεσμεύσεων που φούσκωσε με το αφήγημα της στρατηγικής συνεργασίας από τον ειδικό τύπο για όσους παρακολουθούν τα της άμυνας η πλειοψηφία του λαού δεν ασχολείται οπότε προβλήμα ουδέν…
Η στρατηγική σύμμαχος δεν δίνει m2a1 αλλά a0 30 ετών και πολλοί περιμένουν AB….δώστε και άλλο ΣΑΝΟ

ETS

Δινει απλα εσυ δεν δινεις δεκαρα να τα παρεις πολυ απλα.

Spyros

Αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε…

Ποιό 2020, στο 2035 θα φτάσουμε και στην 25η Μαρτίου θα παρελαύνουν τα Μ113. Με τα Φάντομ να περνούν από πάνω, εννοείται.

Nikolaos

Έχω και άλλοτε προτείνει να επιδοθούμε σε στρατιωτικό τουρισμό, να έρχονται Αμερικάνοι και, έναντι αδρού τιμήματος, να βλέπουν τον ΕΣ και την ΠΑ να παίζουν το Βιετνάμ … Μ48, Μ113, Μ35, “Καναδέζες”, Χιούι, Φάντομ, όλα τα έχει ο μπαξές … και φυσικά φαντάρια με εξαρτήσεις και κράνη εποχής, και φορητά κασσετόφωνα να παίζουν χιτς της εποχής, τύπου Doors, Jefferson Airplane, Creedence Clearwater Revival κλπ. Θα χεστούμε στο τάληρο …

Spyros

Χμμ… δεν ειν’ κακό. Έχουν ακόμα οι Πεζοναύτες τα M16A2; Μια αλλαγή στο χειροφυλακτήρα θέλουν και έρχονται κοντά στα ‘Βιετναμέζικα’ Α1 (έχουν κι άλλες διαφορές αλλά δε πολυφαίνονται). Μερικές φαιοπράσινες παραλλαγές (από το Μοναστηράκι, βρωμάει ο τόπος) και είμεθα κομπλέ!

Spirit

Μια χαρά ειναι τα Μ113Α3 καλύτερα από τα ακατάλληλα MRAP…
Επίσης μια χαρά είναι και τα Μ2 Α0, A1 μετασκευασμένα σε ΤΟΠΜ, εφόσον από κινητήρες ειναι οκ και τιμή μερικά δεκάδες χιλιάρικα.

Kouk21

δωσε βυθοκορο στο λαο…..

flashg

Θα ήθελα να ρωτήσω τους στρατιωτικούς μας 1) Η εικόνα σήμερα με στημένα πυροβόλα των 20 και 23 χιλ.(ούτε καν πάνω σε Datsun δεν τα έχουμε βάλει) στις ακτές μας που θέλουν 5-7 άτομα προσωπικό και είναι όλοι εκτεθειμένη σε βολές αντίπαλου πυροβολικού είναι καλύτερη από το να έχεις ένα κινητό πολυβολίο με το πλήρωμα προστατευμένο? 2) Τι ζημιά κάνει ένα πυροβόλο τον 25 χιλ. σε ένα ταχύπλοο και τι ένα πυροβόλο τον 12.7? 3) Τι ευστοχία έχει ένα πλήρωμα σε ένα πύργο έστω και με παλιά σκοπευτικά και τι όταν ο πυροβολιτής είναι εκτεθειμένος και χειρίζεται χειροκίνητα το πυροβόλο… Read more »

Katman

Τελικά με τον ένα ή άλλο τρόπο πάλι στα Μ113 καταλήγουμε!!!αυτο για μένα είναι φυσικό αποτέλεσμα του ότι δεν μπορούμε να παράγουμε δικό μας τομα.
Επειδή όμως η περιοχη βρωμάει μπαρούτι επιτέλους ας εκσυγχρονίσουμε τα Μ113 ,το ξέρω ότι αυτό είναι μπάλωμα αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή.πρεπει το 304 π.ε.β.να παρουσιάσει πρόταση. Ο χρόνος μας τελειώνει…

My_name_is_Nobody

Το σκεπτικό της μη προμήθειας των M2 μπάζει από παντού.
Πρώτον ποιος σε υποχρεώνει να προμηθευτείς 350 κομμάτια. Πάρε 70 ,κάνε μια αρχή. Και λιγότερα χρήματα θα χρειαστούμε και πιο ομαλά θα γίνει η αξιοποίηση τους. Κάνε μόνο εργοστασιακή συντήρηση όχι αναβάθμιση,από τα παπάκια ακόμα και έτσι καλύτερα θα είναι.
Αν γίνει κανένας εθνικός ακρωτηριασμός τότε όχι 1 δις αλλά 13 θα μας φαίνονται λίγα.

Spirit

Με ένα δισ. προέχουν άλλα πράγματα, οχι τα ΤΟΜΑ.
Αλλά ας πούμε ότι έχουμε να διαθέσουμε το ποσό, αν μπορούμε να καπαρώσουμε τα Mirage της Ταιβάν με 600εκ. μαζί με τα όπλα τους, τότε ναι Μ113Α3 με τα χίλια.

ETS

Τα ιδια δεν εκαναν οι ανικανοι με τα ABRAMS ..?
Mας εδιναν 400 και 50 ανταλλακτικα και ηταν ταχα μου ακριβα ..Μετα ειπαν να παρουμε 90 και στο τελος πηραμε τα τρια.
Δεν ενδιαφερει η αμυνα πως να το κανουμε.

ETS

Eννοειται πως η υποθεση βρωμαει οτι δεν θελουν να δωσουν εστω και 100 μυρια να τα παρουν αφου η Κροατια θα παρει πολυ λιγοτερα και θα τα αναβαθμισει εξ ου και το κοστος ,ενω εαν εμεις παρουμε με μια βαρια συντηρηση οτι μας δωσουν και παλι θα ειναι κλασεις ανωτερο απο τα ρημαδια που δηθεν εχουμε σημερα διαθεσιμα αφου τα περισστοερα ειναι ακινητοποιημενα κατι που δεν φαινεται να κατανοουν οι περισσοτεροι. Τις ιδιες μπαρουφες ελεγαν και για τα ABRAMS και τελικα μειναμε με τα τενεκεδια σειρας Μ αλλα δεν ιδρωνει το αυτακι κανενος αφου ποιος ετοιμαζεται απο δαυτους για πολεμο… Read more »

Daidalos

Τα Μ1117 θα είναι πολύ χρήσιμα στα νησιά. Με τον οπλισμό που έχουν και την ευελιξία τους (π.χ. 2,6 μέτρα πλάτος) μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τόσο αεραποβάσεις (με ελικόπτερα) όσο και “κλασικές” αποβάσεις με σκάφη. Μόνο να σκεφτεί κάποιος τι όγκο πυρός εξαπολύει το βομβιδοβόλο, θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Όσον αφορά τη μεταφορική ικανότητα (3+2), είναι δευτερεύουσας σημασίας για τα νησιά που οι αποστάσεις είναι περιορισμένες, ενώ, αντίθετα, οι ακτές και τα υψίπεδα είναι σε πολλά σημεία και πρέπει να καλυφθούν σχεδόν ταυτόχρονα. Το κλασικό μοντέλο επιχειρήσεων αρμάτων μάχης με συνοδευτικά ΤΟΜΠ δεν έχει την ίδια επιχειρησιακή αξία εκεί,… Read more »

Spirit

Δεδομένου ότι σύγχρονο 4Χ4 δεν βλέπουμε ουτε σε 10 χρόνια, θα μπορούσαν με μετασκευές να γίνουν και φορείς ποικίλου οπλισμού.
Αρκεί βεβαια να μιλάμε για χαμηλές τιμές. Αν έχουν και θερμικά ανεβάζουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των μονάδων που θα τα υποδεχθούν!

DP80

Ο ΕΣ δεν επιθυμεί ΤΟΜΑ, για τον λόγο του ότι εάν θα γίνει πραγματική μάχη και όχι μάχη μιας υπερδύναμης απέναντι σε αντάρτες, τα ΤΟΜΑ : 1ον δεν προσφέρουν παρά ελάχιστα στην μαχητική ικανότητα της τεθωρακισμένης μονάδας, 2ον ότι κάνει το ΤΟΜΑ μπορεί πολύ καλύτερα να το κάνει το άρμα μάχης 3ον ένα ΤΟΜΑ έχει πολύ μικρότερη θωράκιση από ένα άρμα μάχης, και εάν απωλεσθεί έχεις απώλεια 6-8 ατόμων 4ον τα γαλλικά ΤΟΜΑ με πυροβόλο των 20mm έτσι όπως τα πήραμε έτσι τα αποσύραμε 5ον ο στρατός ήθελε μόνο το BMP-3 για να το χρησιμοποιήσει σαν ελαφρό άρμα, με μικρη… Read more »

Χρήστος

Ε, οπωσδήποτε… Αν γίνει πραγματική μάχη τα ΤΟΜΑ δεν μπορούν να εκτελέσουν αντιαποβατικά πυρά. Το M-113 μπορεί. Όπως μπορεί να στηρίξει και το πεζικό και να ακολουθήσει τα άρματα εξουδετερώνοντας αντιαρματικές φωλιές. Όλοι οι στρατοί του κόσμού έχουν ΤΟΜΑ. Μάλλον είναι κουτοί…

chikichiki

“2ον ότι κάνει το ΤΟΜΑ μπορεί πολύ καλύτερα να το κάνει το άρμα μάχης”

Το άρμα μπορεί να μεταφέρει στρατιώτες και να αφιερωθεί στην υποστήριξή τους;

“και εάν απωλεσθεί έχεις απώλεια 6-8 ατόμων”

Κάτι που έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί αν δεν υπάρχει το ΤΟΜΑ.

“και ο Αμερικανός στρατός μετά από πολλά χρόνια καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα με το Griffin III”

Αυτό μοιάζει να είναι περισσότερο αποτέλεσμα της εμμονής για περισσότερη θωράκιση περισσότερα ηλεκτρονικά και περισσότερο οπλισμό παρά αλλαγή δόγματος.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ

STRATOS

Τα Marder1 A3 πάντως δεν άρεσαν στον Ε.Σ, 450 οχήματα που του προσφέρθηκαν αντί 200 εκατομμυρίων ευρώ (τα περισσότερα από τα οποία θα πηγαίναν στην ΕΛΒΟ καθώς εκεί θα γινόντουσαν οι εργασίες γενικής συντήρησης/επιθεώρησης). Ας θυμηθούμε μερικά στοιχεία για τα εν λόγω οχήματα: i) Ισάξια αν όχι καλύτερη θωράκιση από τα M2 Bradley. ii) Καλύτερη ταχύτητα και κινητικότητα από τα M2 Bradley. iii) Ισάξιος αν όχι ανώτερος οπλισμός από τα M2 Bradley. iv) Στο θέμα υποστήριξης, τα οχήματα ήταν τελείως συμβατά με την εφοδιαστική αλυσίδα του Ε.Σ, καθώς ήταν οπλισμένα με πυροβόλο 20mm (που υπηρετεί στον Ε.Σ δεκαετίες και υπάρχει… Read more »

ShadowMan

Αν ισχύουν έχεις πολύ δίκιο τελικά

Spirit

ii) Καλύτερη ταχύτητα και κινητικότητα από τα M2 Bradley.
iii) Ισάξιος αν όχι ανώτερος οπλισμός από τα M2 Bradley.
Δεν ισχύουν τα παραπάνω.
Τώρα αν θα έπρεπε να επιλεγούν, το συζητάμε… εδώ όμως χάσαμε Λεο 2Α4 για 250.000 και ολλανδικά ΛΕΟ 2Α6 για ένα 1εκ. και τα άρπαξε η Φιλανδία.

Τα Μ113Α3 ειναι ικανοποιητικότατα για την ΑΣΔΕΝ.

chikichiki

Αυτά είναι μεν σωστά αλλά είναι λεπτομέρειες, σημασία έχει ότι τα Μάρντερ έπιαναν τις προδιαγραφές και τώρα κυνηγάμε τα παλιοσίδερα.

NIK-PAO-13

Ισχυουν ομως ολα τα υπολοιπα…..οπως καλυτερη θωρακιση ….σε πολυ καλυτερη κατασταση….οπλισμο-μηχανολογικα μερη γνωστα κλπ…..

Νομιζω τα Μ1117 κ τα MRAP νομιζω κανουν πολυ καλυτερα την δουλεια στα νησια….κ υπερεχουν παντου εναντι των Μ113….

STRATOS

Προς Spirit

Ισχύουν και με το παραπάνω.

Το M2 Bradley είναι ποιο αργό και από το M113A2.

Το πυροβόλο των 20mm του Marder 1 απλά δεν υπάρχει σε ισχύ πυρός..

Spirit

Οχι δεν ισχύουν απλά υπολόγισε το λόγο ίππος ανά τόνο του οχήματος.
Ένα πυροβόλο τοποθετείται ότι ώρα θέλει κανείς τώρα με τους RWS.

STRATOS

¨Άλλο σχεδίαση οχήματος εξαρχής με το εν λόγω πυροβόλο 20mm και άλλο η λύση ανάγκης με το πυροβόλο να τοποθετείται εκ των υστέρων πάνω στην οροφή του οχήματος….

Καμία σχέση. Η αναλογία ίππου ανά τόνο είναι η μία παράμετρος, και υπάρχουν πολλές άλλες με κυριότερη την μετάδοση κίνησης (και τις απώλειες)…..και το Marder 1 A3 και το M113 Α3 είναι ταχύτερα από το M2 Bradley.

NIK-PAO-13

Συμφωνω απολυτα με οσα ειπες…απλα ξεχασες να πεις οτι τα Μαρντερ δεν ητανε φτιαγμενα απο αλουμηνιο οπως τα M2 Bradley. ..κ ειχαν σαφως καλυτερη θωρακιση ..
Αλλα μ αυτα που εχουμε δει τοσα χρονια δεν περιμενα κατι διαφορετικο…..

ο ασχετος

θα παρουμε πουμα με 12εκ το κομματι την ιδια ωρα που τα λεο θα μενουν χωρις εκσυγχρονισμο κ APS
ετσι κανουν οι βαλκανιοι αντρες

Chris Ain.

Να κοιτάξουμε πρώτα να κλείσουμε το θέμα με την απόκτηση των μτχ MLRS με ταυτόχρονη αναβάθμιση μαζί με τα 36 υπάρχοντα και προμήθεια νέων πυραύλων και αν βρεθεί αριθμός ικανών ΤΟΜΑ να πάρουν σειρά.
Με 1 δις αγοράζεις καινούργια ΤΟΜΑ ή 2-3 κορβέτες ή αναβαθμίζεις και τα υπόλοιπα F-16. Και στην τελική μετατρέπεις τα m60 σε ΤΟΜΑ με τόσα χρήματα

Εν τω μεταξύ όλο το άρθρο πάσχει τουλάχιστον από σύνταξη ή λογικό ειρμό στις θέσεις που διατυπώνει και εξηγώ -Το ελληνικό αίτημα αφορά Bradley M2A1 ή Α2, και οι ΗΠΑ απαντούν στο αίτημα ότι μας παραχωρούν έναντι “συμβολικού τιμήματος” την έκδοση Α0 ηλικίας 35 ετών τουλάχιστον που για να αξιοποιηθούν θέλουν 1 δισ δολάρια……. -Γράφετε ότι ο ΕΣ ΔΕΝ έχει χρήματα για ΤΟΜΑ, το απλό ερώτημα που γεννάται είναι όταν ΔΕΝ υπάρχουν καθόλου χρήματα πως ακριβώς θα πληρωθεί το όποιο ποσό ΓΙΑ το όποιο ΤΟΜΑ, αφού ΔΕΝ υπάρχουν χρήματα….τρικυμία εν’ κρανίο όλη η συλλογιστική αυτή, χωρίς χρήματα είτε bradley, είτε… Read more »

chikichiki

Δεν είπαν ότι ο ΕΣ δεν έχει καθόλου χρήματα, είπαν πως δεν θα ήταν διατεθειμένος να δώσει τέτοιο ποσό για ΤΟΜΑ. Το “όποιο” ποσό θα μπορούσε να ήταν μικρότερο και άρα εφικτό. Τα υπόλοιπα τα ζητάει ο ΕΣ ακριβώς προσδοκώντας πως δεν θα κοστίσουν υπερβολικά.

Βασιλης Τσαρουχης

Βρε παιδια,ο ελληνικος στρατος εχει παρει αποφαση εδω και πολλα χρονια οτι την δουλια που κανουν τα bradley στον αμερικανικο στρατο θα την κανουν τα ελφρια τανκ μας (λεοπαρδ 1 και παττον).ενα bladley στο πεδιο μαχης ειναι αχριστο.ποιο χρησιμο ειναι ενα τανκ με 105 mm ή 120 mm κανη παρα ενα bradley.Ο ελληνικος στατος χριαζετε απλος ενα πανφθηνο καλα αναβαθμισμενο m113 για να μεταφερει απο την ενδοχορα τους φανταρους και οταν φτανουν στις πρωτες γραμμες αμηνας να αφεινουν τους φανταρους τα m113 και αυτοι να επιβηβαστουν σε ενα τανκ για να πανε στο πεδιο της μαχης.εσεισ εαν εισασταν χειριστης τανκ… Read more »

chriss8

Στο ναυτικό υπηρετήσατε…..

NIK-PAO-13

METAΦΕΡΟΥΝ ΠΕΖΙΚΟ ΤΑ ΤΑΝΚ;;;ΜΕ ΡΥΜΟΥΚΛΟΥΜΕΝΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ;;ΤΑ Μ113 ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΦΑΓΗΤΟ…ΟΧΙ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ…ΜΙΑ ΟΒΙΔΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑ 10 ΜΕΤΡΑ ΑΠ ΤΟ Μ113 ΔΕΝ ΘΑ ΜΗΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…
ΑΣΕ ΠΟΥ Ο ΠΟΛΥΒΟΛΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΣΑΝ ΤΣΟΛΙΑΣ Κ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΠΡΩΤΟΣ…ΜΕ ΤΙ ΟΠΛΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΠΕΖΙΚΟ ΤΟ Μ113;;;

Μιχάλης

Όταν δεν θέλεις να ζυμώσεις δέκα μέρες κοσκινίζεις. Ότι ακριβώς συνέβη και με τα 400 Abrams. Τα Bradley είναι “ακριβά” ενώ το να συντηρούν το κομματικό κράτος τον κομματικό στρατό τους διορισμούς αργόσχολων και το να ψηφίζουν φωτογραφικές τροπολογίες για τα υπηρετούν τα συμφέροντα των ολιγαρχών αυτά είναι φθηνά. Αυτοχειριασμός λέγεται. Μελλοντικά θα διδάσκουν στρατηγικοί αναλυτές και σε πανεπιστήμια τη δεν πρέπει να κάνει μια χώρα για να μην έχει την κατάληξη αυτοκαταστροφής της Ελλάδας. Θα υπήρχε ένα ελαφρυντικό αν έλεγαν πως οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι άλλες π.χ στην ενίσχυση του Ναυτικού και της Αεροπορίας μόνο που δεν… Read more »

Consigliere_

πεταμενα λεφτα. Λες και θα κανει προελαση το πεζικο.

chriss8

Θα κάνει όμως επιβραδυντικό αγώνα….

KaizerAmstelVonLagerS

Αναρωτιεστε γιατι διαλεγουν τα παπακια εεε; Δεν θα επρεπε… -Σε εναν στρατο που οι περισσοτεροι μονιμοι εχουν καταστει γραφειοκρατες χαρτογιακαδες που για το παραμικρο τηλεφωνουν στο γραφειο του πολιτικου τους βυσματος για να πετυχουν αυτο που ζητανε η να παραπονεθουν .. -Σε εναν στρατο που οι “αξιομαχοι” αξιωματικοι του επιπλωσαν σπιτια και εξοχικα με ηλεκτρικες συσκευες made in Turkey(αγορασμενες cash παρακαλω και μεταφερομενες με το βαρκακι που κανει την τουριστικη διαδρομη νησι-Τουρκικα παραλια) με χρηματα φαγωμενα απο…ονια μεχρι….αστο. -Σε εναν στρατο που οι πραγματικα λιγοι μαχιμοι αξιωματικοι του εχουν παρει ολες τις “δυσμενεστερες” μεταθεσεις και τραβιουνται απο Εβρο εως…Καστελοριζο. -Σε… Read more »

chriss8

Γιατί υποτιμάτε τόσο την Κορέα και το Βιετνάμ;

GK_

Θα μου επιτρεψετε καποιες παρατηρησεις: 1ο) Η εννοια «ανακατασκευη» σε σχεση με το χρηματικο ποσο που αναλογει στο καθε ΤΟΜΑ Bradley της εκδοσης M2A0 δειχνει να ειναι εξαιρετικα περισσοτερο ευρεια απο οτι συνηθως ειναι γνωστο και κατα τα καθ’ημας συμβαινει στο 304 ΠΕΒ στον Βολο (http://army.gr/el/organosi/stoiheia-organosis-genikoy-epiteleioy-stratoy/dieythynseis-somaton/dieythynsi-tehnikoy-14). Εχω την ιδεα οτι στην συγκεκρημενη περιπτωση επαναλαμβανεται ενα σκηνικο που ηδη εχουμε γνωρισει στο παρελθον σχετικα με δυο περιπτωσεις παραχωρησης-αγορας μεταχειρισμενων ΜΒΤ τυπου M1 Abrams της εκδοσης A1. Απο τις δημοσιες αναφορες της εποχης (ετη 2011 και 2014) ειχε γινει γνωστο οτι το λεγομενο πακετο περιλαμβανε εκτος απο τις εργασιες ανακατασκευης αυτες καθε… Read more »

Nikolaos

Πρόκειται για ολέθρια απόφαση, που αχρηστεύει την επένδυση στα Λέο 2: Αδύνατος ο ελιγμός συνδυασμένων όπλων, επέλαση αρμάτων χωρίς κάλυψη πεζικού θα οδηγήσει σε τραγωδίες του τύπου α) της πρώτης αντεπίθεσης του Σαρόν στο Σινά τον Οκτώβριο του 1973, με απώλεια 200-250 αρμάτων μέσα σε ελάχιστες ώρες (οι ΗΠΑ χρειάστηκε, πέρα από τις καραβιές εκατοντάδων Μ60Α1, να στείλουν τις πρώτες μέρες της αερογέφυρας μερικά και με … C-5A Galaxy – σηκώνει δύο, με πλήρη φόρτο μάχης! – τόσο πολύ είχαν αποψιλωθεί οι δυνάμεις της Τζαχάλ …) ή β) της επέλασης του Ιράκ τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 1980 στα έλη… Read more »

chikichiki

Η πλέον ολοκληρωμένη τοποθέτηση. Εφιστώ ειδικά την προσοχή στην παράγραφο περί δογματικής σύγχυσης, καθώς είναι πολύ κοινό φαινόμενο να δίνεται έμφαση στις “στεγνές” τεχνικές προδιαγραφές χωρίς όμως την αντίστοιχη προσοχή στο πως αυτές συνδέονται με το ρόλο του οπλικού συστήματος στη χορογραφία της μάχης.

Spirit

Μιας και που διέφυγε, μιλάμε για αμυντική βιομηχανίες, εταιρίες, μηχανικούς, μια εταιρία ή ακόμα να προσφέρει ένα χαμηλού κόστους τεθωρακισμένο με ερπύστρια δεν βρέθηκε, μετά μιλάμε για υψηλής τεχνολογίας και λοιπές αμπελοφιλοσοφίες.
Μην μου πείτε για το κένταυρο, γιατί μόνο φθηνό δεν το λες.

chikichiki

Για να υποβληθούν σοβαρές προσφορές ενός τέτοιου έργου (και όχι αμφίβολης ποιότητας πυροτεχνήματα τύπου ALS) είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα βιομηχανικό υπόβαθρο, ένα προηγούμενο το οποίο πατώντας πάνω στην προηγούμενη τεχνογνωσία του να κάνει μια νέα πρόταση. Αφού κανείς δεν έχει τέτοιο υπόβαθρο, πως να υποβληθεί πρόταση;

Spirit

Η ΜΕΤΚΑ συναρμολόγησε Leo A6, υπάρχει μια εταιρία που ασχολείται με θωρακίσεις, δύσκολο θα ηταν να βρει ένα έτοιμο σχέδιο από οίκο του εξωτερικού και να την διαμορφώσει ανάλογα;
Από την μία λέμε για εθνικά πλοία και UAV, ας ξεκινήσουμε από κάτι βατό και ας αφήσουμε τα εξεζητημένα, εκεί θέλω να καταλήξω.

chikichiki

Αφού λοιπόν υπάρχουν εταιρείες που κατά τα άλλα υποβάλλουν παραπλήσιες προτάσεις, μήπως υπάρχει κάποιος έγκυρος λόγος που δεν υποβάλλουν τέτοιου είδους πρόταση;

Spirit
ΑΙρετικός

εγώ θα ήθελα να μάθω από κάποιον Τι πήραμε για να υπογράψουμε την νέα Ελληνο-Αμερικανική στρατιωτική συμφωνία. Δώσαμε 110ΠΜ, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Σούδα, γη και ύδωρ…….. Έχω μια υποψία……. Αν κάποιος πει το γνωστό ρητό σχετικά με κάποια 3 και το μακρύτερο τότε δεν θα έχω καμία άλλη επιλογή από το να συμφωνήσω. Παρεπιμπτώντος επειδή οι ΗΠΑ είναι <> να παραχωρήσουν <> υπάρχει και το ΛΕΩΝ το γνωστό θηρίο το πειράματος της Φειλαδέλφειας που μαζί με τα <> και game changing για τις ΕΔ Μ-113 θα έκανε την διαφορά…….. Ας σκεφτούμε και το Αβέρωφ και γιατί όχι και την τριήρη Ολυνπιάς.… Read more »

NIK-PAO-13

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν περνουμε τα Μ1117;;;Μακαρι να περναμε ολα οσαν ειχαν οι ΗΠΑ…Δεν υπαρχει καλυτερο οχημα για τα νησια μας ,κ απο θωρακηση ειναι καλυτερα απ τα Μ113…. Ειναι οτι πρεπει για να καθαρισουν οτι παει να πατησει σε νησι,σε αντιθεση με τα Μ113 …που απλα δεν μπορουν να κανουν τιποτα… Μ1117 μαζι με MRAP στα νησια μας…απλα τα κανουν τουμπανο… Οσο για τα MRAP …δεν μπορουν να παιξουν τον ρολο ενος ΤΟΜΑ..[ π.χ Bradley ] αλλα τι μας χαλαει να παρουμε εναν μεγαλο αριθμο κ να εχουμε σε ετοιμοτητα 300 π.χ στα νησια κ σε αλλα… Read more »

Spirit

To Μ1117 είναι ιδιαίτερο όχημα, να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν θα το προτιμούσα έναντι ενός Μ-113Α3 έστω και στην ΑΣΝΕΝ.
Καλό θα ήταν να υπάρχει ένας τύπος άρματος, ένα ΤΟΜΠ, άντε και τα VBL που τα γνωρίζουμε ήδη αρκετά καλά.

To Μ1117 από την άλλη αν προσφέρονται σε μεγάλες ποσότητες και δεν απαιτούν πολλά χρήματα πρέπει να εξεταστεί που μπορεί να χωρέσει. Για παράδειγμα μονάδες στα μετόπισθεν και στην συνοριογραμμές (Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία) για περίπολα δείχνει καλή λύση, ιδίως αν έρχονται με σκοπευτικά νύχτας…

Athan

Οι παρεμβάσεις στον εξοπλισμό του Στρατού Ξηράς δεν αποτελούν προτεραιότητα. Όσον αφορά το Κύριο Υλικό, το Ναυτικό και η Αεροπορία προέχει σε απόλυτο βαθμό. Σε έγκυρο χρόνο, οι αλλαγές στην ηλικία στρατεύσεως (18 υποχρεωτικά), οι προσλήψεις ΕΠΟΠ (η πρόθεση για το 2020 εκδηλώθηκε) και σε ύστερο χρόνο η αύξηση της θητείας (14 μήνες), είναι οι υποχρεωτικές συνθήκες για τον σχεδιασμό του πρώτου σταδίου του Μεσοπρόθεσμου. Κατάργηση Μονάδων και Στρατηγείων, αναβάθμιση της Εκπαιδεύσεως, βελτίωση της ροής ανταλλακτικών, αξιοποίηση Μέσων (OH-58 Kiowa Warrior), ανανέωση μέσων (Φορτηγά) και αγορά στοχευμένων πολλαπλασιαστών ισχύος (Συστήματα Παρατήρησης, UAVs, Νέοι Αντιαρματικοί Πύραυλοι, Μέσα Επικοινωνιών, κ.ά.) μαζί με… Read more »

Αμφικτυων

Το Αιγαιον Πελαγος (εν μερη) ειναι ελευθερο χαρη κυριως σε ενα κ μονο πλοιο ! Σειταν παπορ. !!! Ουτε τον Εβρο περασαν ουτε νησια κατελαβαν. Κλειστηκαν στο καβουκι τους οπως εκαναν το 87… Οπως θα κανουν κ στο μελλον εαν κ εφοσον οι πολιτικαντηδες επιδειξουν αναλογη αποφασιστηκοτητα. Ας κατασκευασουν οσες σαιτες κ χαρταετους επιθυμουν. Προκειται για στρατιωτικες ορνιθες…Με την εξωπραγματικη τεχνολογια , την υπεροπλια κ την πολιτικη βουληση τους ακομη πολεμουν κατσαπλιαδες στα ανατολικα… Εχει καταστει πλεον καθεστως η τουρκολαγνεια με την ταυτοχρονη απαξιωση των Ελληνικων Ενοπλων Δυναμεων εστω κ στην παρουσα κατασταση. Μεσαζοντες οπλικων αχρηστων συστηματων μουσειακης καταστασης οπως… Read more »

Μιχαλης

Aντιο Burke, αντίο Bradley. Nα δουμε τι θα γινει στο τελος

NikolakiEfentis

Καλησπέρα σε όλους. Διαβάζω στον ειδικό τύπο πάρα πολλά περί Bradley, MRAP, M1117 και Μ113Α3 και ουσιαστικά αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι μια σύγκριση όλων αυτών μεταξύ, πράγμα που σε μένα που «είμαι απέξω» ακούγεται εντελώς ακατανόητο!!! Προσπαθώ παρακάτω να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά. Bradley – Τα 367 που έχουμε ζητήσει προορίζονται για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων Μ/Κ Ταγμάτων στον Έβρο ΚΑΙ ΜΟΝΟ, όπου «προβλέπονται» επιχειρήσεις ελιγμών. Ερώτημα φυσικά είναι πως και ποιες τακτικές έχει αξιολογήσει ο ΕΣ ως τις καταλληλότερες αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Μ-113Α3 – Το άνω σημαίνει πως το Μ113 θα εξακολουθεί… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αν υπάρξει έκπληξη;

Ο πρόεδρος Τραμπ χάνει στην κούρσα προς την επόμενη προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αστικοί πληθυσμοί κατευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν και οι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

181
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 1.99

Related News

Η Αλβανία δρομολογεί την αγορά αμερικανικών drones

Η Αλβανία αναμένεται να παραγγείλει μέχρι το τέλος του 2020 drones RQ-20B Puma Block AE από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει επίσημο αμερικανικό έγγραφο.Τα Τίρανα ενδιαφέρονται...

Μετά τα drones, η Σερβία παρήγγειλε προηγμένα Α/Α συστήματα από την Κίνα;

Η Σερβία φέρεται να έχει υπογράψει την προμήθεια του κινεζικού Α/Α συστήματος FK-3 για την ενίσχυση της Α/Α άμυνάς της, σύμφωνα με το ετήσιο...

Super Hornet Block III, F-35 και Gripen τα υποψήφια μαχητικά για τον Καναδά

Δύο αμερικανικές εταιρείες και μία σουηδική θα πάρουν μέρος τελικά στον καναδικό διαγωνισμό Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Οι αμερικανικές εταιρείες Boeing και Lockheed Martin, καθώς επίσης...

Στην Αλεξανδρούπολη παραμένει το αμερικανικό πλοίο USNS Yuma

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο τύπου catamaran USNS Yuma βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να υποστηρίξει τις δυνάμεις των ΗΠΑ...

Ρωσία και Κίνα εκμεταλλεύτηκαν την αδράνεια των ΗΠΑ στα πολυηχητικά όπλα, λέει ειδικός του Πενταγώνου

Την προηγούμενη Κυριακή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περηφανεύτηκε για τον επικείμενο εξοπλισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων με πολυηχητικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικά, κίνηση...
- Advertisement -