Δυστυχώς κάτι δεν πάει καλά -και- στην υπόθεση των Adelaide

166
14383
HMAS Newcastle, Adelaide Class
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 221
  •  
  •  

 

Το 2018, σε ότι αφορά τις προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού, έφυγε και μας άφησε μια ελπίδα, μια δόση προσμονής. Το 2019 το περιμέναμε με ανυπομονησία. Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, ελικόπτερα MH-60R, [email protected], αλλά το σημαντικότερο, η υπόθεση αγοράς των αυστραλιανών FFG (Adelaide Class).  Όπως πολλές φορές έχουμε υπερθεματίσει για την αγορά τους, έχουμε χαρεί όσο δεν παίρνει για τις ελπίδες που μας έδωσε ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ και νυν ΥΠΕΘΑ, καθώς τα πλοία θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΠΝ εντός του 2019.

Συνέντευξη Α/ΓΕΕΘΑ: 180 εκατομμύρια το κόστος των 2 Adelaide, οι ΗΠΑ συναινούν για τα όπλα τους

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Ναύαρχος Αποστολάκης είναι άνθρωπος που ξέρει τι λέει. Όταν λοιπόν μίλησε για 180 εκ. ευρώ και για τα δυο πλοία, προφανώς και κάτι ήξερε. Άποψή μας είναι πως μιλούσε για πλοία και όπλα, δηλαδή τουλάχιστον 64 πυραύλους Standard SM2 BlockIIIA, 64 ESSM BlockI, 8 Harpoon και 6 τορπίλες MU90. Θεωρητικά λοιπόν, μιλάμε για πραγματικό Hot Transfer, αποβιβάζονται τα αυστραλιανά πληρώματα και αναλαμβάνουν τα ελληνικά.

Οι πληροφορίες μας είναι πως η επιτροπή που θα έβλεπε τα πλοία θα αναχωρούσε στις αρχές του έτους, ή καλύτερα, στις πρώτες μέρες. Οι πρώτες μέρες έφυγαν, αλλά ακόμη δεν υπάρχει ορίζοντας αναχώρησης. Φυσικά υπήρξε η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά αυτό δεν σταματά τις διαδικασίες στις ΕΔ. Άλλωστε ο νυν ΥΠΕΘΑ και πρώην ΑΓΕΕΘΑ ήταν πολύ καλός γνώστης των πραγμάτων, και η αλλαγή θέσης του δεν θα προκαλέσει ουδεμία καθυστέρηση, ακριβώς το αντίθετο πιστεύουμε.

ΑΠΟΨΗ: Adelaide στο Αιγαίο, τι καινούργιο θα φέρουν στο ΠΝ (απαντώντας και στο ερώτημα «τι να τα κάνουμε τα σαπάκια ρε φίλε»)

Απλά έχουμε το γεγονός της μη αναχώρησης της ελληνικής Επιτροπής, αλλά και άλλο ένα. Οι πληροφορίες μας από Αυστραλία αναφέρουν μερικά αρκετά ανησυχητικά “πράγματα”. Καταρχάς, οι SM2 και οι ESSM των Adelaide είναι προσφάτως επαναπιστοποιημένοι, που σημαίνει ότι η αξία τους είναι πολύ κοντά με αυτή καινούργιων πυραύλων. Δεύτερον, από όσο μάθαμε, οι Αυστραλοί δεν θέλουν να δώσουν τους πυραύλους, καθώς οι SM2 θα πάνε στα Hobart, ενώ οι ESSM έχουν θέση στις ANZAC. Το ίδιο συμβαίνει και για τις τορπίλες MU90. Επίσης, οι Harpoon έχουν μια χαρά θέση σε όλα τα πλοία του RAN. Τι συμβαίνει λοιπόν;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;

Καθώς η αγωνία μας είναι μεγάλη, αναγκαστήκαμε να κάνουμε μερικούς υπολογισμούς. Καταρχάς, 68 πύραυλοι SM2 (64 για τα πλοία και 4 για δοκιμές/ασκήσεις) πόσο θα κόστιζαν; H αγορά 46 SM2 BlockIIIA από την Δανία κόστισαν 152 εκ. δολάρια, συνεπώς η αγορά 68 πυραύλων, μαζί με τα -υποχρεωτικά λόγω εισαγωγής νέου τύπου σε υπηρεσία- συνοδευτικά και υλικά υποστήριξης, θα έφτανε το ύψος των 250 εκ. δολάρια!

46 SM-2 Block IIIA για τη Δανία, «έλεγχος τιμών»

Αν τώρα πάμε και στους ESSM, με την λογική της αγοράς πλέον των BlockII, θα πρέπει να υπολογίσουμε τουλάχιστον 1,2 εκ. δολάρια ανά πύραυλο, ή περίπου συν 75 εκ. ευρώ κόστος. Πιστεύουμε πως οι Harpoon που έχουμε σε υπηρεσία είναι λίγοι για τις ανάγκες του ΠΝ, θα μπορούσαμε να βρούμε 12 ή 16 πυραύλους για τις φρεγάτες; Αν όχι, τότε θα είχαμε ένα κόστος τουλάχιστον 1,5 εκ δολάρια ανά πύραυλο, ή συν 25 εκ. δολάρια.

Μέχρι τώρα λοιπόν, έχουμε ένα κόστος 250 + 75 + 25 εκ δολαρίων, ή 350 εκ. δολάρια για τον οπλισμό των φρεγατών. Ας υποθέσουμε πως οι MU90 θα έρθουν δωρεάν, ή θα βρεθεί μια λύση (επανατοποθέτηση των Mk46;), πάλι το κόστος δεν μπορεί να είναι 180 εκ. ευρώ που ανέφερε ο Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης. Πιθανολογούμε λέγοντας πως τα 180 εκ. ευρώ είναι μια εξαιρετική τιμή για δυο φρεγάτες Adelaide, σε άψογη κατάσταση, με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν πάνω τους, ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ. Ίσως εκεί λοιπόν να υπήρχε μια παρεξήγηση. Τα όπλα από μόνα τους κοστίζουν 305 εκ ευρώ (350 εκ. δολάρια), συνεπώς, αν προσθέσουμε και τα 180 εκ. ευρώ για τα πλοία, πλησιάζουμε τα 500 εκ. ευρώ.

Αν θέλετε την άποψή μας, και σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, τότε, για να το πούμε απλά, Houston, we have a problem. Κι εδώ, μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να δώσουν λύση (αποθέματα USN;).


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 221
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Silverakos
Guest
Silverakos

3 δις αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια . Οι επιλογές έγιναν ….

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Καλώς δόθηκαν.

Digenis
Guest
Digenis

Οταν ψάχνεις λιγα εκ για ΜΕΚΟ να αναβαθμίσει και να αντικαταστήσεις 3-4 S μοιραζει καποια εξοδα στα ετη … ΠΧ αντι να έδιναν 3 δις θα μπορούσαν να δώσουν 2 και το επομενο ετος το 1 . Με αυτο το 1 δις για το ναυτικο αμεσα διαθέσιμα θα μιλουμε με διαφορετικού όρους !!! στο κατω κατω οι ναυτικοί καβαλάν την αρχαιολογία και παν σε αντιπαράθεση !!!

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Το ναυτικό δεν σώζεται με αγορές πλοίων. Με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί η ΠΑ να κάνει τις αγορές που χρειάζεται (έλλειψη χρημάτων-τόσο απλά) οπότε αναβαθμίζει ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις οροφές.

Το ΠΝ μόνο με μακροπρόθεσμη κατασκευή πλοίων θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Ας πρόσεχαν οι ναυταίοι, οπότε προτιμώ να δοθούν τα όποια χρήματα σε παροχές μέχρι να κάτσουν κάτω στα σοβαρά οι αρμόδιοι, να σχεδιάσουν και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Αγορές τέλος, όποιος δεν το αντιλαμβάνεται (ΠΝ) πρόβλημά του.

Spirit
Guest
Spirit

Μάλιστα θέλετε εσείς παροχές και εσείς, θα το ρισκάρετε που είπε και ένας σύντροφος.

Αν το άλλο που το ΠΝ δεν σώζεται με αγορές πλοίων, άλλα μακροπρόθεσμη κατασκευή πλοίων;!;!;!

Ioannis
Guest
Ioannis

Να υποθέσω ότι αυτό είναι σύμπτωμα από την είσπραξη πολλών διαδοχικών επιδομάτων….

dimitrov
Guest
dimitrov

Σωστός. Άλλωστε σιγά μην γίνει πόλεμος αρχηγέ …… οπότε καλώς δόθηκαν σε κάποιους που ψηφίζουν. Κι όποιος δεν κατάλαβε πως το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα του ΠΝ θα είναι παράκτια περιπολικά πρόβλημα του ….. να μειωθούν και οι οροφές γενικώς. Κατά τα άλλα οι αδελαιδες στην σειρά με αρλιμπουρκηδες, τ23, Λαφαγιέτ κλπ.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Να δοθεί μια διακοσιοπενταρού για 2 σκαριά και μετά από 15 χρόνια να ψάχνουμε άλλα τόσα για άλλα δύο. Νοικοκυροσύνη.

Μερικοί εδώ μέσα ούτε 10 ευρώ δεν δίνατε για τον έρανο του Καμμένου. Αλλά με τα λεφτά των άλλων τα λύνετε όλα τα θέματα. Στη στιγμή.

Digenis
Guest
Digenis

Δεν ισχυουν αυτα που λες .Ο στοχος που εχει δωθει απο την πολιτικη ηγεσια ειναι συγκεκριμενος και θελει συγκεκρημενους αριθμους και ποιοτητες …ποιό απλά παρακατω δεν παει ,μονο παραπανω … οι στοχοι χωρις το money δεν ειναι εφυκτοι

dimitrov
Guest
dimitrov

@G-164g ag-cat Νομίζω πως οι περισσότεροι αυτό που θα δίναμε για οτιδήποτε του Καμμένου δεν περνάει από τον έλεγχο της Π&Δ. Αλλά ας μιλήσω μόνο για μένα. Βεβαίως ο Καμμένος τα ζητάει από τους εφοπλιστές κι όχι από εμάς …. ας παει λοιπόν μια βόλτα από εκεί να ζητήσει τπτ ….. ε? Η από κανέναν επιχειρηματία που μάλλον εκτιμά περισσότερο κι ας μην είναι εφοπλιστής …. να καβαλήσει και κανένα ΝΗ90 να πάει. Η “διακοσιοπενταρού” λοιπόν – που δεν θα δινόταν ούτως ή άλλως – δεν θα πήγαινε για 2 σκαριά αλλά για έτοιμα πολεμικά πλοία που θα έρχονταν να… Read more »

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Γιατί δεν πάει το ΠΝ να ζητήσει από τους εφοπλιστές; Επειδή μας διαβάζουν οι απέναντι, θα το πω, όσο το πατάει η γάτα. Και από κει και πέρα κάνε τις αναγωγές: Το ΠΝ βολεύεται με αυτή την κατάσταση γιατί αντικειμενικά δεν μπορεί να βγάλει τα πλοία έξω από το Σαρωνικό. Και στην τελική, οι ΜΕΚΟ, τα 214, οι Ρουσσέν και πιο παλιά οι γαλλικές στην Ελλάδα δεν ναυπηγήθηκαν από το 1980 και μετά; Και τα Κένταυρος στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκαν; Που ήταν το ΓΕΣ και το ΓΕΝ τότε; Ο Άκης τα παρήγγειλε μόνος του; Τις προδιαγραφές και τις εισηγήσεις ποιος… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Τα 250 που λες για τις Adelaide έχεις αναλογιστεί τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε σε πλοία επιφανείας; Ούτε μια κορβέτα.-

Υ.Γ. G-164g ag-cat πες μας τι θα έδινες στο ταμείο του αγαπημένου σου που από ότι φαίνεται πήρες τα αναδρομικά και άσε τι θα δίναμε εμείς… με 500 ευρώ μισθό.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Για το ερώτημα που θέτεις, τι λέει το ΠΝ; Εγώ βλέπω ότι προτιμάει P3 και S70 αντί για τορπίλες και φρεγάτες.

ΥΓ: Πρώτα μάθετε να κάνετε κουμάντο στα δικά σας λεφτά και μετά κάντε κουμάντο και στων υπολοίπων. Έχω γράψει κατ` επανάληψη για την απέχθειά μου στον Καμμένο και δεν ήμουν ποτέ μισθοδοτούμενος Stage/συμβασιούχος/αγροφύλακας/αττικό μετρό/μετακλητός/σύμβουλος κλπ γι` αυτό έχω τη δύναμη και την ανεξαρτησία να στηλιτεύω τους πάντες και τα πάντα. Εσύ, έχεις αυτή τη δύναμη;;; Αμφιβάλλω.

dimitrov
Guest
dimitrov

@G-164g ag-cat (συνέχεια) Του “μπράβο Πάνο” ήταν η ιδέα οπότε …. ας έχει την τιμή να την υλοποιήσει. Αν και έμαθα πως χθες το βράδυ ήταν απασχολημένος στα μπουζούκια. Αντικειμενικά βολεύονται πολύ … πολλοί … με το να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να αρκούνται στα επιδόματα, τα αναδρομικά κλπ,κλπ,κλπ. Άλλωστε επί δεκαετίες καλλιεργείται το κλίμα πως θα καθαρίσουν οι Αμερικάνοι. Όπως θένε εκείνοι λέω γω. Οπότε σιγά μην γίνει πόλεμος αρχηγέ! Κι αν γίνει το παιδί του Βαγγελάρα ή του Πανάρα θα πολεμήσουν? Και τώρα το καλύτερο …… Τα … Κένταυρος αναπτύχθηκαν(sic) στην Ελλάντα και το ΓΕΣ ήταν… Read more »

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Δεν θυμάσαι καλά για τον Κένταυρο ή δεν έχεις το κουράγιο. Θάφτηκε το 2004 λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΕΛΒΟ που ήταν στα χέρια εχθρικού επιχειρηματία.
Τεσπα, τα άλλα δεν τα καταλαβαίνω και πολύ, δηλαδή ποιο το πρόβλημα με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία που βιώνουμε ήδη από την πτώση του Τείχους; Ναι, γερμανικός κινητήρας σε project ελληνικής εταιρείας. Καί;

ΥΓ: το σιγά μην γίνει πόλεμος, νομίζω, το είχε πει ο κύριος ΓΔΑΕΕ του Κώστα Καραμανλή.

dimitrov
Guest
dimitrov

@G-164g ag-cat μάλλον εσύ δεν θυμάσαι καλά η μάλλον δεν έχεις το κουράγιο. Και τα υπόλοιπα μια χαρά τα καταλαβαινεις. Μια που θες να μιλάμε σε αυτο το ύφος. Κι ακριβώς επειδή έχεις παγκοσμιοποιημένη οικονομία αγοράζεις αυτό που θες ανά περίσταση με τον τρόπο που σε συμφέρει. Δλδ τις αδελαιδες, τις μπελεραδες κλπ. Από εκεί το ξεκινήσαμε το θέμα. Και φυσικά η τούμπα με την παγκοσμιοποίηση δεν έχει να κάνει με το να φτιάξουμε δικά δλδ εν πολλοίς ξένα. Αλλά αυτό που θέλουμε στην σωστή τιμή. Και το ζητούμενο στο ΤΟΜΑ πχ δεν είναι ο γερμανικός κινητήρας αλλά ο κατάλληλος… Read more »

a.o.
Guest
α.ο.

“Αγορές τέλος, όποιος δεν το αντιλαμβάνεται (ΠΝ) πρόβλημά του.”

Μάλλον δεν καταλαβαίνεις ότι το όποιο πρόβλημα του ΠΝ, της ΠΑ, του ΕΣ, είναι πρόβλημα της χώρας στο σύνολο της. Δεν είμαστε ούτε Δανία, ούτε Ιρλανδία, για να έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε ένοπλες δυνάμεις βιτρίνα.

MisCo
Guest
MisCo

Ετσι ακριβως. Αλλο το ενα, αλλο το αλλο. Μην πεφτουμε σε ψευτοδιλληματα.

Silverakos
Guest
Silverakos

Κακώς δόθηκαν και μπορώ να σε πληροφορήσω ότι ως δικαιούχος (ΕΣΥ) έλαβα και μου άρεσαν. Αλλά με τραγικές ελλείψεις σε μέσα και ανταλλακτικά ήταν λάθος να χορηγηθούν. Η μάλλον δόθηκαν ψηφοθηρικά καθώς ελάχιστοι ξέρουν ακριβώς τις ελλείψεις. Οι ελλείψεις αυτές θα είναι καθοριστικές σε περίπτωση εμπλοκής… Αλλά… Θα το ρισκάρουμε έρχονται και εκλογές….

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Άν με τα 3 δις έδιναν απο 10.000 σε κάθε ελληνική οικογένεια που θα έφερνε στον κόσμο το τρίτο, τέταρτο. πέμπτο … παιδί ξέρεις πόσα ελληνόπουλα θα είχαν γεννηθεί?

ivychris
Guest
ivychris

Με το να αναφέρεσαι σε “…που θα έφερνε στον κόσμο το τρίτο, τέταρτο. πέμπτο … παιδί ..”
θα εννοείς τις προηγούμενες δεκαετίες.
Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει όχι μόνο οι μονογονεϊκές οικογένειες αλλά ακόμη και τα ζευγάρια που κατάφεραν να αποκτήσουν 1 παιδί δεν σκέφτονται καν για 2ο.
Με τη διόγκωση του δημογραφικού προβλήματος, και εφ’ όσον θέλουμε να αντιστραφεί άμεσα η τάση, πλέον πρέπει να θεσπισθούν σοβαρές πρόνοιες από το 2ο παιδί, (μηνιαίο επίδομα, επίδομα παιδικών σταθμών, φοροαπαλλαγές κλπ), εκτός αν η ελπίδα αναπλήρωσης έχει αφεθεί στην παράνομη μετανάστευση…

Sarouman21
Guest
Sarouman21

Συμφωνώ για τα επιδόματα για το δεύτερο παιδί (ίσως και για τρίτο). Όσον αφορά τις Adelaide, αν στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται τα όπλα (βλήματα SM-2, ESSM κ.τ.λ.) τότε δεν πρέπει να θεωρείται συμφέρουσα αγορά. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται η άμεση έναρξη της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ 200ΗΝ και προγραμματισμός προμήθειας νέων πλοίων εντός της επόμενης δεκαετίας (μάλλον Belharra, με εναλλακτική λύση το LCF, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του ΠΝ).

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Όχι. Αναφέρομαι στις γεννήσεις που πρέπει να έρθουν και για αυτό αναφέρω αυτό το εφάπαξ ποσό ως κίνητρο. Σαφώς πρέπει να υπάρξουν πολιτικές απο το πρώτο παιδί. Και ας πηγαίνει εκεί το 1 δις απο το πλεόνασμα που μοιράζουν τώρα σε ρομά και αλλοδαπούς

Thras
Guest
Thras

Το δημογραφικό είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας με τα πλοκάμια του να απλώνονται σε όλους τους τομείς, από ασφαλιστικό έως φορολογικό κλπ.

Οι δράσεις πρέπει να είνια συντονισμένες, να αφορούν το κάθε τέκνο, ακόμα και το πρώτο, και να βοηθούν και στην διάρκεια ανατροφής των παιδιών, όχι μόνο στη γέννησή τους…

Z10V
Guest
Z10V

Κακώς δώθηκαν. Θα μπορούσε να είχε μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και ο φόρος μερίσματος από το 15% στο 5% και ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα από το 24% στο 13% και οι ασφαλιστικές εισφορές και, και, και… τόσα θα μπορούσαν να είχαν γίνει αντί των επιδομάτων. Για αυτό όμως αν και όταν γίνει πόλεμος δεν θα πάνε ούτε οι μισοί να παρουσιαστούν στις μονάδες τους. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιον που τον έχουν ρημάξει μια ζωή στους φόρους να πληρώνει επιδόματα θα τον πείσουν να πάει να πεθάνει για την ΑΟΖ και… Read more »

STRATOS
Guest
STRATOS

Τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων έφτασαν τα 820 εκατομμύρια ευρώ!!! Που τα είδατε τα 3 δις?????1 θεός ξέρει και αυτά τα 820 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε σε άνθρωπους που έχει περικοπεί το εισόδημα τους κατά 60% τα τελευταία 10 χρόνια… https://www.news.gr/oikonomia/article/1413677/stin-pagida-tis-eforias-ta-anadromika-ton-idikon-misthologion.html Το πρόβλημα πάντως το βρήκατε!!! τα πραγματικά 3 δισ+ που ξόδευσε η σημερινή κυβέρνηση για να φτιάξει τον κομματικό στρατό 70.000 συμβασιούχων – μετακλητών στο δημόσιο δεν σας ενοχλεί καθόλου (για να μην μιλήσουμε για άλλα…) Το έχουμε πει. Αυτοί που θα χειρίζονται τις φρεγάτες (αν με το καλό τις αποκτήσουμε) δεν πειράζει να τρώνε και από τα σκουπίδια…δεν… Read more »

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@ Sarouman21.
Για να το καταλαβω….θεωρεις οτι με τις μηδενικες εναλλακτικες σημερα και τις πιεστικοτατες αναγκες το ΠΝ τα 90 εκατ. για μια ΟΗΡ της Αυστραλίανης διαμορφωσης (οχι των ΗΠΑ) ειναι…μη συμφερουσα?

Sarouman21
Guest
Sarouman21

Χωρίς τα όπλα, δεν είναι συμφέρουσα. Θα χρειαστούν άλλα τόσα (επιπλέον χρήματα) μόνο για τα βλήματα. Άρα το κόστος δεν είναι 180 εκατ. αλλά πάνω από 300 εκατ. Ήδη το έχω διευκρινίσει αυτό, στο προηγούμενομ post. Διάβαζε προσεκτικότερα τι γράφει ο άλλος.

FOX
Guest
FOX

Από σκουπίδια τρως με 800-1000 ευρώ;
Άλλοι που έχουν μισθό 500 και 600 τι να πουν δηλαδή;

Gilan
Guest
Gilan

Κάτω από 500€ το μήνα ή και χειρότερα για τον απλό κόσμο, παρά τις μειώσεις ο Στρατός πληρώνετε καλά, φαντάσου πόσα παίρνανε πριν τις μειώσεις.

Το 2010 πριν τα μνημόνια ο βαθμός του Ταξίαρχου έπαιρνε 500€ το μήνα φύλλα πορείας (όσο το μηνιάτικο του ανειδίκευτου εργάτη), βάλε επιπλέον και τον μισθό, συν τα τυχερά…!

STRATOS
Guest
STRATOS

Προς Fox-Gilan Το να γίνει κάποιος στρατιωτικός στην σημερινή Ελλάδα είναι πανεύκολο και συνάμα τελείως αξιοκρατικό. Δίνεις πανελλήνιες εξετάσεις και αν είσαι διαβαστερός μπαίνεις σε κάποια σχολή αξιωματικών-υπαξιωματικών και καλή ώρα…με την μονιμότητα, τον αστρονομικό μισθό που θα παίρνεις, το στάνταρ οράριο 6 το πρωί με 8 το βράδι (εκτός στις ασκήσεις που κάνεις 3-10 μέρες να κοιμηθείς) και τις μεταθέσεις κάθε 2-4 χρόνια Διαφωνώ τελείως με την διαδικασία επιλογής των στρατιωτικών μέσω πανελληνίων αλλά σε σχέση με το Ελληνικό μπάχαλο είναι ο μόνος αξιοκρατικός θεσμός!!!! επομένως ελεύθερα όποιος θέλει να πάει. Το τι γινόταν πριν τα μνημόνια ας το… Read more »

Gilan
Guest
Gilan

Δεν είπα ότι οι στρατιωτικοί εισάγονται στις σχολές τους με αναξιοκρατικό τρόπο. Αναφέρομαι στον Ταξίαρχο που έπαιρνε, εκτός του μισθού του, 500€ φύλλα πορείας, σε αυτούς που παίρνανε πτητικό επίδομα χωρίς να πετάνε, στο ότι δεν υπάρχουν στρατιωτικές οικίες για τα στελέχη που μετατίθενται, αλλά υπάρχει το ΑΟΟΑ για χαμηλότοκα δάνεια προς αγορά οικίας (μεριμνούν μόνο για τους αξιωματικούς κατ’ αυτό τον τρόπο) κτλ κτλ… Αν τους ενδιέφερε το προσωπικό θα μεριμνούσαν ώστε στο μισθολόγιο των στρατιωτικών να πληρώνονται μέσω μισθοδοσίας τις ασκήσεις/υπηρεσίες, θα μειώνατε τις μονάδες ώστε να φτάνει το προσωπικό για τις ανάγκες και να μην κάνουνε κάποιοι… Read more »

Πράσινος
Guest
Πράσινος

To ότι έχει περικοπεί το εισόδημα κατά 60% δεν λέει κάτι. Άλλοι στον ιδιωτικό τομέα έχασαν το 100% και αν γίνει το μπαμ θα τρέξουν πρώτοι πχ ως έφεδροι καταδρομείς. Όποιος είναι στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις επειδή το γουστάρει και το λέει οι καρδιά του αγανακτεί με την σημερινή κατάντια τους και όχι με το αν του κόψαν 100 ευρώ. Μόνο τα καραβάνια κλαίγονται σαν π…νες συνέχεια. Επίσης σημασία έχει το απόλυτο νούμερο που λαμβάνουν σήμερα. Υπαξιωματικοί και αξιωματικοί που υπηρετούν σε καράβια δεν παίρνουν κάτω από 1.200 ευρώ ΚΑΝΕΝΑΣ ενώ άνθρωποι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και γλώσσες… Read more »

STRATOS
Guest
STRATOS

Έλα ρε πράσινε, μόνο τα καραβάνια κλαίγονται σήμερα!!! Πολύ σωστή η παρατήρηση σου!! το βλέπω στις ειδήσεις που τα σπάνε κάθε μέρα στο σύνταγμα!!! Εντωμεταξύ όλοι οι άλλοι Έλληνες είναι χαρούμενοι με την κατάσταση!!! μόνο τα καραβάνια διαμαρτύρονται. Αν θέλεις την μονιμότητα στο στρατό, τον αστρονομικό μισθό, το σταθερό οράριο 6 το πρωί με 8 το βράδυ (εκτός των ασκήσεων που θα κάνεις 3-10 μέρες να κοιμηθείς), τις μεταθέσεις κάθε 2-4 χρόνια, δώσε αξιοκρατικά πανελλήνιες, είναι ελεύθερα να γίνεις και εσύ προνομιούχος.. Και εγώ έφεδρος των ειδικών δυνάμεων είμαι, αλλά την μόνη και μοναδική φορά που με φώναξαν για μετεκπαίδευση… Read more »

Greg
Guest
greg

“Το ότι κάποιος έχασε την δουλειά του επί κρίσης ασφαλώς και δεν φταίει ο στρατός και η μισθοδοσία του, αλλά οι άθλιοι πολιτικοί που ψήφιζε 44 χρόνια και μας έφτασαν σε αυτή την κατάντια.” Φίλε Στράτο σ’ αυτή τή φράση, κατά τή γνώμη μου, κρύβεται όλος ο παραλογισμός καί η αντίφαση τής ελληνικής κοινωνίας καί, ώς συνέπεια, τής κατάντιας της. Αυτά τά 44 χρόνια οί άθλιοι πολιτικοί, όπως λές, μοίραζαν από δανεικά, μισθούς καί παροχές στό δημόσιο (γιατί εκεί έκαναν κουμάντο), πέρα καί πάνω από τίς δυνάμεις καί αντοχές τής οικονομίας, υποκύπτοντας (γιά νά ‘χουν καί τό κεφάλι τους ήσυχο… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

STRATOSSTRATOS ε αυτό λέω … Αξία ανεκτίμητη! Αδικημένη είναι η ελληνική οικονομία και η άμυνα. Κι ακόμα δεν έχουμε δει τπτ.

chikichiki
Guest
chikichiki

Η περικοπή του εισοδήματος όμως, ακόμα και σε αυτό το βαθμό, δεν είναι από μόνη της μεμπτή. Πολλές μερίδες της ελληνικής κοινωνίας είδαν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, για αυτούς όμως το μαξιλάρι δεν ήταν παρά επιδόματα, ενώ επίσης δεν έτυχαν ανάλογης μεταχείρισης απλά και μόνο επειδή δεν ανήκαν στην “κάστα”. Επιπλέον οι βάσεις των στρατιωτικών σχολών καλά κρατούν (τα παιδιά γνωστού μου στρατιωτικού, παρά το ότι ο ίδιος δε μιλά για την κατάσταση με θέρμη, και το ότι κανένα τους δεν είχε κάποιο ενδιαφέρον περί των αρματομαχιών του Γκουντέριαν ή της αερομαυμαχίας του Μίντγουει, εντελώς τυχαία κατέληξαν όλα σε σχολές αξιωματικών…),… Read more »

STRATOS
Guest
STRATOS

Το να γίνει κάποιος στρατιωτικός στην σημερινή Ελλάδα είναι πανεύκολο και συνάμα τελείως αξιοκρατικό. Δίνεις πανελλήνιες εξετάσεις και αν είσαι διαβαστερός μπαίνεις σε κάποια σχολή αξιωματικών-υπαξιωματικών και καλή ώρα…με την μονιμότητα, τον αστρονομικό μισθό που θα παίρνεις, το στάνταρ οράριο 6 το πρωί με 8 το βράδι (εκτός στις ασκήσεις που κάνεις 3-10 μέρες να κοιμηθείς) και τις μεταθέσεις κάθε 2-4 χρόνια

Διαφωνώ τελείως με την διαδικασία επιλογής των στρατιωτικών μέσω πανελληνίων αλλά σε σχέση με το Ελληνικό μπάχαλο είναι ο μόνος αξιοκρατικός θεσμός!!!! επομένως ελεύθερα όποιος θέλει να πάει.

chikichiki
Guest
chikichiki

Πέρα από το εγγενώς ανέφικτο του να γίνει όλο το ελληνικό εργατικό δυναμικό στρατιωτικοί, ομολογώ πως δεν κατανοώ την απάντηση. Καταγγέλλω μια κίνηση ως άδικη, και η απάντησή σας είναι πως αντί να διορθωθεί η αδικία όποιος δεν του αρέσει δεν έχει παρά να αφήσει τους αδικημένους και να συμπορευτεί με τους ευνοημένους; Δηλαδή για να κάνω έναν παραλληλισμό αν μια συμμορία ληστών ρημάζει την περιοχή εγώ δεν έχω παρά να γίνω ο ίδιος λήσταρχος; Δεν υφίσταται το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι αδικίες και η στοχευμένη εύνοια; Ή έστω μια επεξήγηση για το πως οι συγκεκριμένες δράσεις δεν αποτελούν αδικία;… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Αν κρίνω από τις βάσεις στις στρατιωτικές σχολές …. ε δεν πρέπει να ακούγεται και τόσο κακό όλο αυτό που περιγράφετε …….

STRATOS
Guest
STRATOS

Προς chikichiki – Dimitrov, Ποιοί είναι οι αδικημένοι?? και ποιοι οι ευνοούμενοι?? Σήμερα έβλεπα ειδήσεις και τα περισσότερα κανάλια είχαν ρεπορτάζ ότι όλοι οι κλάδοι έχουν προσφύγει δικαστικά και το κόστος των αναδρομικών που θα κληθεί να πληρώσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια φτάνει τα 25 δις μόνο για τους συνταξιούχους!!!!!!!!!!! και 4.9 δις για τα δώρα τους!!!!!!!!! Δηλαδή τα 820 εκατομμύρια ευρώ αναδρομικά που πήραν οι στρατιωτικοί (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) είναι σταγόνα εν το ωκεανό!! Άλλα είπαμε πια είναι η λύση στο αμυντικό πρόβλημα….τα μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να χρηματοδοτούν και τα εξοπλιστικά προγράμματα από το… Read more »

Kal_Ma
Guest
Kal_Ma

Ακόμη και έτσι είναι φτηνή λύση. Εμένα αυτό που με προβληματίζει δεν είναι το έξτρα ενδεχόμενο κόστος των όπλων αλλά οι χρόνοι μας για προμήθεια αντίστοιχων όπλων αν δεν τα πάρουμε όλα πακέτο. Οπότε σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε 2-3 χρόνια για να μαζέψουμε ένα σωστό πακέτου πυρομαχικών-εξοπλισμού τους.

Το ότι το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα αλλά ο χρόνος το αποδεικνύουν δύο πράγματα:
1) Η σούπερ αποθράσυνση των γειτόνων.
2) Το ότι λεφτά υπάρχουν, σε αντίθεση με τα χρόνια από το 2003-2009 που είχαμε μπει για τα καλά μέσα.

Flanker
Guest
Flanker

Τα πραγματα ειναι λιγο πιο απλα… Ο Α/ΓΕΝ ειχε πει οτι τα πλοια ενδιαφερουν το ΠΝ μοναχα ΕΑΝ οι ΗΠΑ αποδεσμευσουν τον ΣΜ2. Αυτα ειναι τα γεγονοτα. Σε προηγουμενο αρθρο της Πτησης ειχε γραφτει οτι η παραχωρηση αδειας ειναι σχεδον βεβαιη.Αρα μεχρι τοτε δεν ειχε επιτευχθει. Εφ’οσον ενω το ΠΝ δια μεσου της πιο επισημης οδου ειχε πει οτι το ενδιαφερουν τα πλοια ,ειχε αποψη για το κοστος (αρε ειχαν γινει επαφες με το αυστραλιανο ΠΝ η με την πρεσβεια εδω) ,τοτε ειναι ηλιου φαεινοτερον οτι οι αγαπητες ΗΠΑ , ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙ τον SM2 για την ΕΛΛΑΔΑ. Οχι οτι… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά τους κινητήρες των F-16 υποψήφιοι ήταν και οι F-110 αλλά επιλέχθηκαν οι F-100. Η προσφορά της Pratt and Whitney ήταν πιο συμφέρουσα αλλά πέρα από αυτό λέγεται ότι υπήρχαν κάποια τεχνικά θέματα με τους F-110 που μας έκαναν να στραφούμε σε άλλου τύπου κινητήρα.
Για το AGM-158 τότε οι Αμερικάνοι δεν τον είχαν ακόμη αποδεσμεύσιμο.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Μετα απο τοσες δεκαετιες δεν εχει διαπιστωθει προβλημα στη λειτουργια ‘η στην υποστηριξη των GE….αλλα ηταν τα κινητρα…..ακουγονταν τοτε και καποια αστεια επιχειρηματα περι μη καθηλωσης του στολου σε περιπτωση θεματος με τους GE.

Flanker
Guest
Flanker

Υποψηφιοι σωστα αναφερετε οτι ηταν οι F100 και F110. Αλλα πρωτη επιλογη της ΠΑ ηταν οι https://www.geaviation.com/sites/default/files/datasheet-F110-GE-132.pdf Αν θυμαστε σε διαφημισεις τοτε του “advanced” F16 ,στο κειμενο αναφεροταν η δυνατοτητα επιλογης νεων κινητηρων και ιδιων της GE.Απο οτι γνωριζω ,απο οτι ειχε δημοσιευθει τοτε η ΠΑ ζητησε αυτους τους κινητηρες και οι αμερικανικες αρχες αρνηθηκαν. Τοτε κανεις δεν το εψαξε πιο πολυ ,απο την χαρα μας που επιτελους αγοραζαμε νεα αεροσκαφη. Αλλα η εντονη φημολογια υπηρχε και υπαρχει. Για τους JASSM,επανειλημενα ειχε δημοσιευθει οτι τους ζητουσαμε ,σε διαστημα ετων ,αλλα και τους SLAM. Σε ολο τον αμυντικο τυπο ,αναφεροταν “το… Read more »

CKfurious
Guest
CK

@GIANNIS1
Έχει γραφτεί πως οι F100 κινητήρες F16 και ο εκσυχρονισμός των 2000 σε -5 ήταν τα μεζεδάκια που δόθηκαν στους T$όχα /$μπώκο όταν τους κόπηκε το ψητό (F15)που ετοίμαζαν
Όλα στο ίδιο ΚΥΣΕΑ

aris32
Guest
aris32

συμφωνω , ναι μεν τα γαλλικα ή τα ευρωπαικα οπλα ηταν πιο ακριβα αλλα μας τα εδιναν χωρις περιορισμους και πιο σημαντικο με δυνατοτητα συντηρησης εως και 5ου βαθμου . σε αντιθεση με τα αμερικανικα οπλα

a.o.
Guest
α.ο.

Το σύστημα Μ-548GA1 Skorpion ποιο είναι?

Gilan
Guest
Gilan

Δηλαδή ΠΑΠΑΛΑ (τέρμα τα δίφραγκα που λένε)….!

Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Έτσι κι’αλλιώς τα $180 εκ. hot transfer ήταν ‘too good to be true…!’

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Υπάρχει ακόμη κάποιος που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν δωρεάν συστήματα που είναι σε υπηρεσία με τις ΕΔ τους, και σε παραγωγή με εταιρείες τους; Κάνοντας ανταγωνισμό στην οικονομία τους; Έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν; Θα γίνει τώρα επί Τραμπ, που δίνει πολιτικές μάχες για μια παραγγελία, που αποκρύπτει τον ηθικό αυτουργό της κατακρεούργησης Κασσόγκι, που στραπατσάρει το ΙΣΡΑΗΛ που προσπαθεί να βγάλει πέντε φράγκα από την Κροατία (με σύστημα που οι ΗΠΑ δεν παραχωρούν μεταχειρισμένο); Χρειάζεται ΑΜΕΣΑ μια σοβαρή έκτακτη δαπάνη για άμεση αποκατάσταση της διαθεσιμότητας όλων των μέσων των ΕΔ στο 75% των ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών, και καπεπείγουσα… Read more »

Chris
Guest
Chris

Δυστυχώς δε θα χρειαστεί καμία σύγκρουση, στο Αιγαίο ή αλλού για να πετύχει η Τουρκία τους αντικειμενικούς της στόχους. Όλα θα γίνουν με υπογραφή της Ελλάδος όμορφα και ειρηνικά. Η συνιδιοκτησία της Θράκης ήδη έχει ξεκινήσεις με τη δική μας υποχώρηση στο ζήτημα των μουφτήδων και στην άδεια για σουλάτσα του Ερντογάν και της σουλτανικής κουστωδίας του να κάνουν ομιλίες για “ένα, έθνος μια σημαία, μία γλώσσα, μια θρησκεία”. Μόλις η υποθήκευση της Μακεδονίας ολοκληρωθεί από τη βουλή θα προχωρήσει και το σχέδιο για ανεξαρτητοποίηση της Θράκης στα πλαίσια δημοψηφίσματος ( εκεί δεν πειράζει να γίνει αποσχιστικό δημοψήφισμα για από… Read more »

Stmts
Guest
Stmts

Συγνωμη αυτα τα σχολια στερουνται σοβαροτητας,δεν μπορω να καταλαβω γιατι επιτρεπεται να ανεβαινουν. Αφηνω που και καθαρα στρατιωτικα δεν στεκουν,στη Θρακη ο ελληνοφωνος πληθυσμος ειναι συντριπτικη πλειοψηφια και προστατευμενη σαν αστακος απο βαρεα οπλα.

Chris
Guest
Chris

Σήμερα ίσως. Στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε χρόνο 30000 περισσότεροι Έλληνες από όσοι γεννιούνται 9σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται και οι γεννημένοι στην Ελλάδα μη ελληνικής καταγωγής). Ταυτόχρονα, οι αναπαραγωγικές ηλικίες εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη χώρα. Επίσης ταυτόχρονα εγκαθίστανται στη χώρα κάθε χρόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες μετανάστες μουσουλμανικής θρησκείας και μεγάλης δημογραφικής παραγωγικότητας. Πολλοί από αυτούς λόγω πολιτισμικής συγγένειας θα ταυτίζονται ευκολότερα με τα Τουρκικά συμφέροντα. Άλλωστε για τους περισσότερους μουσουλμάνους η εθνική ταυτότητα είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό. Η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύστασης σε μη αναστρέψιμο βαθμό είναι θέμα πενταετίας-δεκαετίας. Μέσα σε μία πενταετία αναμένεται επίσης η Ελλάδα να κυρήξει επισήμως χρεωκοπία.… Read more »

Spyros
Guest
Σπύρος

Το “στη Θράκη ο ελληνόφωνος πληθυσμός είναι συντριπτική πλειοψηφία” απέχει πάρα πολύ από το να ισχύει (για να το θέσω ευγενικά). Όπως η ονομασία μιας επαρχίας της Γιουγκοσλαβίας λέγονταν ‘Μακεδονία’ εδώ και δεκαετίες και εμείς πετούσαμε χαρταετό, μέχρι που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και το θέμα έσκασε σαν βόμβα στα χέρια μας, έτσι ακριβώς εξελίσσεται ένα θέμα στη Θράκη, για το οποίο η υπόλοιπη χώρα ακόμα και τώρα είναι σε φάση “λα-λα-λα, μια ωραία πεταλούδα”. Στον νομό Έβρου ακόμα πλειοψηφεί το Ελληνόφωνο στοιχείο (βοηθάνε και οι 2 πανεπιστημιακές σχολές και τόσος στρατός), οι άλλοι 2 νομοί της Θράκης (επίσης με μπόλικο… Read more »

Chris
Guest
Chris

Όπως τα λέτε, κανονικά αν θέλαμε να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία έπρεπε να κάνουμε αυτά που λέτε. Σφαίρες, βλήματα, βόμβες, πυραύλους, τορπίλες, καύσιμα. λάδια, ανταλλακτικά. Ότι υπάρχει στο οπλοστάσιο να λειτουργεί. Και σε εμάς τους γέρους καμιά υπενθύμιση των βασικών που έχουμε ξεχάσει από ποιά μεριά ρίχνει το όπλο.

Digenis
Guest
Digenis

Όταν τα έλεγα … αναρωτιέμαι ποιος έβγαλε το ραδιο αρβύλα … Btw κάθε εμπόδιο σε καλό … Ας παν τα χρήματα στις MEKO για σοβαρότερο rantar και σοναρ και ελικόπτερα .

Χρηστος
Guest
Χρηστος

Καλα περασαμε τα Χριστουγεννα.
Φαγαμε κουραμπιεδες,μελομακαρονα,πηραμε 2 Αδελαιδες,4 μπλεχαρες,καναμε και μια βολτα το Arleigh Burke,πηραμε τορπιλες,σκουπισαμε τα γαλλικα,αραβικα και ταιβανεζικα mirage,λιγα rafale ετσι για ποικιλια,στολισαμε τα viper τα kiova και τις τουμπανιασμενες meko και ημασταν ωραιοι,κυριοι,αρχοντοι.
Αντε και του χρονου παλι.
Παμε τωρα καμια βολτα στο Φαληρο να δουμε το mirage f-1 και τον μπαρμπα-Γιωργη τον Αβερωφ γιατι οπως φαινεται μ’αυτα θα τη βγαλουμε.

Gilan
Guest
Gilan

smile

sotbak
Guest
sotbak

χαχαχαχαχα!!!!!!! καλό!!!!

dimitrov
Guest
dimitrov

Πες τα ρε Χρηστάρα ….. αν και δεν μας εκπλήσει η εξέλιξη ……

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Ας μαζευτούν όλα τα λεφτά για χοντρή αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 με essm block 2.

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Απο τους υπολογισμούς που κάνατε προκύπτει οτι με 180εκ μπορούμε να πάρουμε μια φρεγάτα με μειωμένο οπλισμό (οι sm2 μας ενδιαφέρουν).γινεται με hot transfer? Ενδιαφερόμαστε;

CKfurious
Guest
CK

Όπως είχα γράψει 180mil με τα βλήματα included ήταν κελεπούρι
too good to be true

Σαφώς και οι Αυστραλοί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν σε αλλα πλοία τους ιδιαιτερα εάν ήταν ” επαναπιστοποιιμενα

Η λογική λέει πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στον εκσυχρονισμό των MEKO και νέες τοπρίλες επιτέλους

sotbak
Guest
sotbak

μετά από την εξέλιξη αυτή αναγκαστικά εκεί πάμε, συμφωνώ.

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Αν πραγματικά οι ΗΠΑ, θέλουν να μας ενισχύσουν, θα βρεθούν EDA sm-2 block I/II(τουλάχιστον). Για essm, είναι πιο δύσκολο μεν, αλλά έχουμε τρελαθεί στη πατέντα. Είμαστε ικανοί να μοιράσουμε περαιτέρω το απόθεμα των meko και να το χρησιμοποιήσουμε παράλληλα με nssm…

ΜΑΝ
Guest
ΜΑΝ

Χρόνια πολλά

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Ευχαριστώ πολύ! Καλή χρονιά να έχουμε!

Spirit
Guest
Spirit

Έφυγε ο στρατάρχης μαζί του και τα όνειρα, έπεται και συνέχεια… ενημερωτικά ήδη υπάρχει και εκτροχιασμός του προϋπολογισμού…
Πάει και το ταμείο εθνικής άμυνα σύντροφοι. Μείναμε μπουκάλα τώρα…
Έλεγα κρατάτε μικρό καλάθι σε όλα οσα εορταστικά διαρρέονται…

FOX
Guest
FOX

Μας εξαπάτησε ο Άγιος Βασίλης, δεν είναι αυτό που νομίζετε

VAGGELAS
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ

Δυσάρεστα νέα, στενάχωρα θα έλεγα, ελπίζω για μια θετική ανατροπή αν και η εγκυρότητά σας μειώνει τις πιθανότητες.Τι θέλουν τις συνεντεύξεις με………παρεξηγήσεις? Συμφωνώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μας δωρίσουν οι ΗΠΑ πυρομαχικά που παράγονται και έχουν τόσο υψηλό συνολικό κόστος. Σε μια φυσιολογική Χώρα, ήδη εδώ και μήνες οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα κάλυπταν-υποστήριζαν άμεση ενίσχυση με 1-1,5 δις την Εθνική Άμυνα και μάλιστα σε συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δοθούν και τα κατάλληλα μηνύματα. Όσο για το από που θα βρεθούν τα χρήματα, όποιος έχει χρόνο και όρεξη ας ψάξει στο Διαύγεια δαπάνες οποιουδήποτε φορέα του… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

+1

p270
Guest
παναγιωτης

Χωρις χρημα δεν γινεται τιποτα ,κανεις δεν δινει τσαμπα
Απορω που καποιοι πιστευουν οι πιστευαν οτι οι αμερικανοί και οποιοι αλλοι θα μας ενισχυαν τσαμπα

vasilis0011
Guest
vasilis0011

Η κατάσταση στο ΠΝ αρχίζει να ξεφεύγει επικίνδυνα. Πλέον Ίσως θα ήταν καλύτερα οι επιστροφές κερδών από την Γαλλία να γίνουν Gowind GR ώστε να αποκτήσουμε σύγχρονα πλοία εντός λίγων ετών ικανά να αντικαταστήσουν τις μη εκσυγχρονισμένες S και και να κρατήσουν την ισορροπία με τους απέναντι ειδάλλως με μόλις 2 [email protected] που επαρκούν τα χρήματα από τους γάλλους Δεν θα είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε αρκετά πλοία Ενώ θα αργήσουν κιόλας να έρθουν. Φυσικά η Gowind μιας και βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία Δεν θα έχει και παιδικές ασθένειες να αντιμετωπίσουμε. Από εκεί και πέρα ενδιαφέρον θα ήταν και ένα… Read more »

Digenis
Guest
Digenis

Δεν ειναι κακη η σκεψη ,μιλαμε τωρα για Ελλαδα ομως , με πολιτικους σε κατασταση καφενειου βουλής ,χαλαρα πράματα !!!!

Spirit
Guest
Spirit

Η επιστροφές κερδών είναι άλλη μια κολοσσιαία παπάτζα του στρατάρχη, δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο, ότι και να διαρρέουν προς τα έξω.
Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά με αυτά που γνωρίζουμε για τις επιστροφών κερδών από τα αποκαλούμενα ANFA και SMP

vasilis0011
Guest
vasilis0011

Πάντως αν Η ιστορία με την επιστροφή κερδών έχει θετική κατάληξη Η επιλογή της Gowind μου φαίνεται η μόνη βιώσιμη λύση για το ΠΝ ώστε να διατηρηθούν οι οροφές με ικανά πλοία καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια 9 φρεγάτες τύπου S πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου

Digenis
Guest
Digenis

Πολύ φασαρία για το τίποτα , ο Aster 30 Block 1NT από όσα γνωρίζουμε είναι διαθέσιμος στις μπελχαρα που είναι και για Μεσαίους αντιβαλλιστικούς + τα υπόλοιπα πετούμενα . Οι τιμές των Γαλλικων πυραύλων είναι ανάλογες με τους αμερικάνικους και οι επιδόσεις καλύτερες από ότι ένας SM2 IIIA , ουτε καν για ΙΙΙΒ μιλάμε .. πολυ ασχοληθήκαμε με τα αμερικανοαυστραλεζικα του 1 stir ανά κατεύθυνση .Τα 180εκ που υπολογιζαν για τις αυστραλεζικες να παν στην αναβάθμιση των ΜΕΚΟ για καλύτερο ραντάρ απο οτι ενα Smart S + νεο σονταρ ή και ακόμα περισσοτερα νεα ελικόπτερα AegeanHawk .

sotbak
Guest
sotbak

συμφωνώ, αλλά πότε θα έχουμε διαθέσιμους τους ΑΣΤΕΡ; Το ΠΝ και ο Αρχηγός ήδη Υπουργός προφανώς συντηρούσαν το ζήτημα γιατί επρόκειτο – αν ευδοκιμούσε – για hot transfer, ΑΜΕΣΗ παράδοση. Ξαφνικά θα βρισκόμασταν με δύο αξιόλογα πλοία με τα όπλα τους και μάλιστα τους ΣΜ-2 και θα καλύπταμε άμεσα το κενό.

Digenis
Guest
Digenis

Καποιος Βγαζει αναλυθει πραματα στη φορα και δημιουργει ζητησεις και προσδοκιες . Δεν υπηρχε ποτε τετοια περιτωση ,ινδιανικες καταστασεις ιθαγενων που χορεουν γυρο απο την φωτιά .

aris32
Guest
aris32

συμφωνω . η λυση αυτη απο προσωρινη θα ηταν μονιμη και θα ψαχναμε σε λιγα χρονια να αναβαθμισουμε για τριτη φορα τα πλοια αυτα . καλυτερη λυση ειναι τα χρηματα των adelaide στις μεκο και belhara

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Πτήση χρησιμοποιεί την κοινή λογική (για πρώτη φορά στην υπόθεση των Adelaide) και παραδέχεται ότι “180 εκ. είναι μια εξαιρετική τιμή για δυο φρεγάτες Adelaide, σε άψογη κατάσταση, με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν πάνω τους, ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ”. Δεν πίστεψα ποτέ ότι οι Αυστραλοί ήθελαν ξαφνικά να πετάξουν τα χρήματά τους και τους πυραύλους τους, όσο παλιοί και να ήταν αυτοί. Τα 350 εκ. που ακούστηκαν αρχικά ήταν πιο λογική τιμή αλλά και πάλι… Κάποια σχόλια βέβαια ορίονταν ότι με 180 εκ. ασφαλώς και θα πάρουμε και όλα τα όπλα και πολλά είναι – αλλά… Read more »

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Δηλαδη συγνωμη………
Που ειναι το νεο δεδομενο?
Επειδη σημερα αποφασισατε να κανετε το αθροισμα?
Τιποτα δεν εχει αλλαξει στον προγραμματισμο (του ΠΝ).

υ.γ.
Αλλωστε μια απο τις ΜΕΚΟ θα ειναι μονιμα υπο αναβαθμιση για την επομενη 5ετια,αρα και τα Χαρπουν και
τα ESSM της κτλ διαθεσιμα για χρηση απο αλλα σκαφη….

nikos
Guest
nikos

Μα αν είναι δυνατόν πιστεύεται ότι θα μας δώσουν κ όπλα τζάμπα ουτε με σφαίρες

evaggelos
Guest
βαγγελης

κ τωρα θα παρακολουθησουμε το εργο kortenaer αγαπη μου!

bc59
Guest
bc59

Δηλαδή εκεί στην Πτήση πιστεύετε στα σοβαρά ότι υπάρχουν άνθρωποι στα επιτελεία που θα έκαναν τους λογαριασμούς αυτούς που κάνατε εσείς, για να δουν αν βγαίνουν τα νούμερα; Χαχαχαχαχα Ευθυμήσαμε πάλι. Ρωτήστε τους με τι ασχολούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πιστεύω ότι το 99% του προσωπικού στα Χολάργεια Επιτελεία, ασχολείται να σιγουρέψουν την επόμενη μετάθεση στο εξωτερικό και να στοχάζονται όλη μέρα για το αν θα φέρουν πίσω ερχόμενοι, το Land Rover Evoque ή το BMW X4. Ποιος ασχολείται τώρα με αυστραλέζικες φρεγάτες και κινέζικες παντόφλες.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ώρες ώρες διερωτάται κάποιος τι είναι τελικά πιο αποκαρδιωτικό, το περιεχόμενο της αρθρογραφίας και της είδησης, ή οι αντιδράσεις που αποτυπώνονται στα σχόλια. Είμαστε υποτίθεται ένα κοινό κάπως ενήμερο για τα θέματα της εθνικής άμυνας. Και για την απειλή. Κι όμως … Ένας λέγει ότι καλώς δόθηκαν εφ’ άπαξ τα αστρονομικά επιδικασθέντα ποσά σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών (τη στιγμή που δεν ευρίσκονται 5 εκατομμύρια για τα ακίνητα ΝΗ-90, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη διατήρηση ή απώλεια μιας κατωκημένης νήσου) … Φυσικά, σε μια χώρα με στοιχειώδη θεσμικά αντανακλαστικά και εμπεδωμένη δημοκρατική συνείδηση το σύνολο των κομμάτων… Read more »

Thomas
Guest
Θωμάς

Παρά το ότι δεν συμφωνώ απόλυτα με όλες τις προτάσεις σας σχετικά με την δικαιοσύνη πιστεύω ότι όλοι πρέπει να δώσουν προσοχή στις τελευταίες τρεις προτάσεις σας. Δυστυχώς γινόμαστε Αφρική και δεν κάνουμε τίποτα για να ανατρέψουμε αυτή την πορεία.

Ο επών φασισμός και η αδυναμία κατανόησης της σημασίας και ανάγκης των θεσμών και της κοινωνικής συνοχής μας οδηγεί αργά αλλά σταθερά σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

sotbak
Guest
sotbak

απολύτως ορθός!!!

sotbak
Guest
sotbak

+1

Κ.Μ
Guest

Μην είμαστε και τόσο μοιρολάτρες, υπό τις ίδιες δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες το πιο πιθανό είναι και πάλι να έχουμε ως χώρα κάποιο “πλεόνασμα”. Δεν πιστεύω και φέτος να υπάρχουν τόσα αναδρομικά η άλλες τέτοιες υποχρεώσεις.Θα υπάρξουν οικονομικά περιθώρια ώστε εάν πραγματικά θέλουν να προχωρήσουν σε κάποιες καλές κινήσεις.

George
Guest
George

Το σημερινό ακούγεται πιο λογικό και πλησιάζει τη τιμή που είχε αναφερθεί με τη Πολωνία. Μια και εξοπλισμός χρειάζεται σε κάθε λύση το διαφορετικό κάθε φορά είναι το σκάφος και το κόστος του. 2 (ίσως και 3 μια και δεν έγινε τελικά ύφαλος η Darwin) Adelaide με τα ηλεκτρονικά τους όπως έγιναν μετά τον εκσυγχρονισμό τους για 180 εκ ή νέα ναυπήγηση ή μείωση οροφής με απόσυρση των 3 S και όλα τα λεφτά στις ΜΕΚΟ είναι οι πιθανές επιλογές Η ναυπήγηση μιας νέας φρεγάτας είναι γύρω από μισό δις (χωρίς οπλισμό) και θα δώσει νέο σκάφος σε κάποια χρόνια.… Read more »

Nestoras
Guest
Νεστορας

Δεν είχα κάν διανοηθεί ότι μιλάμε για τέτοια ποσότητα πυραύλων. Όποιος ήξερε την ποσότητα και πίστευε ότι η τιμή του “πακέτου” είναι δυνατό να ανέλθει στα 180εκ πραγματικά θα πρέπει να πίστευε ότι για κάποιο λόγο οι Αυστραλοί ήταν διατεθειμένοι να ΔΩΡΙΣΟΥΝ τα πλοία και τον εξοπλισμό τους! Για να πολεμήσουνε οι “καλοί Έλληνες” τους “κακούς Τούρκους” αν χρειαστεί? Για να ανοίξει ο δρόμος να πουλήσουνε οι Αμερικάνοι περισσότερα όπλα? Δεν ξέρω. Απλά επιβεβαιώνεται ο φόβος μου περί ονείρου φθινοπωρινής νυκτός. Κρίμα. Υ.Γ. Για αυτά τα πράγματα αντί να περιμένουμε να μας τα χαρίσουν, καλό είναι να σοβαρευτούμε και να… Read more »

STRATOS
Guest
STRATOS

Το κόστος αυτών των σκαφών με τα όπλα τους πρέπει να φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ (όσο είχε αναφέρει αρχικά ο αρθογράφος της καθημερινής). Το είχαμε αναλύσει τότε.

Χρήματα για Harpoon-CIWS Phalanx – Oto Melara 76mm και τορπίλες δεν χρειάζεται να δώσουμε αν ταυτόχρονα αποσυρθούν οι 3 παλαιές φρεγάτες S.

FOX
Guest
FOX

Και 300 να είναι πάλι καλη τιμή αν πάρουμε και 04 Darwin

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

To Phalanx είναι αναβαθμισμένο (σε σχέση με τα δικά μας) και το χρειαζόμαστε. Ιδανικά, γι’ αυτό το μέγεθος πλοίου, θα έπρεπε να στριμώξουμε άλλο ένα… Οι Harpoon II έχουν επίσης μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις, χρειαζόμαστε κι εκεί έναν αριθμό… Τα 180 εκ. που ανέφερε ο αρχηγός δεν μπορεί να είναι ράδιο αρβύλα. Κάτι άλλο κρύβεται. Πιστεύω πάντως ότι 70 εκ. είναι ένα λογικό ποσό για να πάρουμε το 25% των πυραύλων – ένας βασικός φόρτος ώστε να μην έρθουν τα πλοία άοπλα. Και οι άλλες χώρες (πχ. η Δανία που αναφέρεται στο άρθρο) δεν γεμίζουν αμέσως όλα τα κελιά που… Read more »

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c

Πιθανοτατα ασχετο λιγακι με το θεμα αλλα με αφορμη ενα σχολιο παραπανω, με τους αμερικανους εχουμε ενα θεματακι με τις αποδεσμευσεις γενικοτερα στη προσπαθεια τους να κρατησουν τις κ καλα ισορροπιες με την τουρκια. Απ την αλλη ειδικα οι γαλλοι ο,τι κ αν θελησουμε το δινουν βλ. Scalp. Μηπως εχει ερθει ο καιρος να επενδυσουμε περισσοτερο γενικα σε ευρωπαικα οπλα;

tagg
Guest
tagg

Με τα 500 εκατομμυρια (το πολυ 600) περνεις και 2 Gowind 2500 ολοκαινουργιες, που θα ειναι ετοιμες σε 1-1μιση χρονο απο την υπογραφη. Επισης μεχρι να ερθουν οι μπελαρα σε 4-5 χρονια? ας ξανασκεφτει το ναυτικο τις cassard που θα πανε για σκραπ και οι γαλλοι μας τις χαριζουν, στην ουσια την μια την jean bart που δεν ειναι και τοσο παλια (ειναι του 1991) και η δευτερη να καννιβαλιστει, θα μπορουσε να παρει και 2 εκτοξευτες ΜΚ-29 απο τις 3 αποσυρομενες S, που με την αναβαθμιση θα ριχνουν μεχρι και 16 ESSM.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aπό την στιγμή που θα πέσει η υπογραφή το πρώτο πλοίο θα παραδοθεί μετά από 3 χρόνια.
Gowind-2500, Belhara, Cassard. Kάνα άλλο γαλλικό πλοίο να πάρουμε ?

flashg
Guest
flashg

Πόσες φορές είχα γράψει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν? Επίσης για να σοβαρευτούμε και λίγο επιτέλους, ξεχάστε ότι θα πάρουμε πλοία με λεφτά από επιστροφή ομολόγων. Με την Λεπέν στην πρώτη θέση καμιά βουλή δεν θα ψηφίσει για να μας επιστραφούν αυτά τα χρήματα. Και να μας τα επιστρέψουν θα πάνε μόνο για αποπληρωμή του χρέους. Κορβέτες είναι τα μόνα πλοία που μπορούμε αυτή την στιγμή να ναυπηγήσουμε και αν. Ο μόνος ναύαρχος που ήξερε τι του γίνεται ήταν ο Αντωνιάδης που πίεζε από τότε να αρχίσουμε ένα πρόγραμμα ναυπήγησης κορβετών γιατί μέχρι εκεί φτάνουν τα οικονομικά μας. Όλοι οι… Read more »

George
Guest
George

Η επιστροφή των χρημάτων από τα Ελληνικά ομόλογα που είχε η ΕΚΤ (Ονομαστική Αξία-Αξία Αγοράς από ΕΚΤ στη δευτερογενή, από άλλους επενδυτές δηλαδή που είχαν δανείσει την Ελλάδα ) είναι ήδη συμφωνημένη δεν χρειάζεται κάτι άλλο παρά την πιστοποίηση από την ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν γύρισε στην ανεύθυνη πολιτική του παρελθόντος. Η Λεπέν δεν μπορεί να κάνει κάτι πάνω σε αυτό. Από την άλλη αν αυτά δοθούν για αγορά όπλων και όχι για μείωση χρέους δυνητικά θα πρέπει η ΕΕ να χαρίσει ισόποσο ποσό από το χρέος ώστε το συνολικό να είναι στα επίπεδα που έχει υπολογιστεί για να… Read more »

flashg
Guest
flashg

Νομίζω ότι οι επιστροφές πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια των χωρών.Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος και να έχεις δίκαιο.

Thomas
Guest
Θωμάς

Οι επιστροφές των ομολόγων τυπικά δεν απαιτούν κοινοβουλευτικές άδειες. Αρκεί η ΕΚΤ και το Eurogroup να δώσουν το ΟΚ μαζί με την εντολή στις τοπικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ώστε να διαγράψουν τα αντίστοιχα στοιχεία από τους ισολογισμούς τους. Όσον αφορά την ουσία πολλές Κεντρικές τράπεζες θα αρνηθούν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες χωρίς την πολιτική κάλυψη της ηγεσίας τους. Αυτή η πολιτική κάλυψη μπορεί να έρθει μέσω του Eurogroup αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πολλές χώρες (πχ Ολλανδία, Φιλανδία ή Σλοβακία) να απαιτήσουν περεταίρω πολιτική κάλυψη μέσω των κοινοβουλίων τους ώστε να αποφύγουν τοπικά πολιτικά προβλήματα. Όπως και να έχει… Read more »

Κωνσταντίνος Καραβας
Guest

Όλοι λέμε λόγια Ελλήνων,έχουμε κάποια, απόκρισηαπο την πλευρά των Αυστραλών σχετικά με το θεμα,επίσημα όμως,όχι λόγια δημοσιογράφων;

MisCo
Guest
MisCo

Αυτοι που σχεδίαζαν να στείλουν επιτροπή στην Καγκουροχώρα, αδυνατο να φανταστώ οτι θα πηγαιναν αρμένικη βίζιτα. Δεν ξεκινας να πας καπου χωρις να ξέρεις περίπου μια οικονομικη προσφορά, κατάσταση, εξοπλισμό. Ολα αυτά τα ξέρουν και αποφάσισαν να πάνε αφου θεωρούν οτι τα κουκιά τους βγαίνουν, εγκρίσεις για οπλα έχουν, οποτε δεν υπαρχει θέμα.

Τώρα το γιατι μπορεί να καθυστερει η οποια επιτροπη, ας αφησουμε να το ξέρουν καλυτερα αυτοί. Κοινώς, δεν θεωρώ επουδενί οτι κάτι αλλαξε λόγω κόστους (εκτός και αν οι Αυστραλοι δεν μας ενημέρωσαν σωστα δλδ)

ivychris
Guest
ivychris

MisCoMisCo

Δηλαδή, εσύ πιστεύεις ότι στη αναπτυγμένη & πλούσια “Καγκουροχώρα”, μέλος των 5eyes, παραγωγό προηγμένων οπλικών συστημάτων, με 4-5 σύνθετα εξοπλιστικά προγράμματα (Hobart, Shortfin-Barracuda, Boxer, F-35 κλπ) συνολικής αξίας πρπ Α$100Δισ, “οι Αυστραλοί δεν μας ενημέρωσαν σωστα”, αλλά οι υπάλληλοι της “ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ” έχουν γνώση “και αποφάσισαν να πάνε αφου θεωρούν οτι τα κουκιά τους βγαίνουν, εγκρίσεις για οπλα έχουν, οποτε δεν υπαρχει θέμα.”!!!

Έχεις απόλυτο δίκιο φυσικά, αφού το track record δεν αφήνει περιθώριο λάθους να έχει συμβεί λάθος υπολογισμός από την πολιτική ή στρατιωτική ηγεσία…
Τι ζούμε

DrJ
Guest
DrJ

Προφανες οτι η Αυστραλια με 27 συναπτα ετη αυξησης του ΑΕΠ ειναι λιγοτερο σοβαρο κρατος απο το Βαλκανικο μπορντελ παραγωγης κομποστας.

MisCo
Guest
MisCo

Εχεις κάποια στοιχεία για ολιγωρία αξιωματικών σε οτι αφορά τις προσφορες που ενδεχομένως έλαβαν?

Εγω δεν εχω κάτι. Για να κανονισαν ταξίδι, προφανώς το εγχείρημα ειναι στα πλαίσια του εφικτού και καποια καθυστέρηση δεν σημαίνει απαραίτητα οτι “ξαφνικα εγιναν ακριβα”. Αν συνέβη εν τω μεταξυ κατι αλλο ειναι αγνωστό και καλο θα ειναι να μην προβαινουμε σε αυθαιρετα συμπερασματα. Αυτο λέω και μονο.

ivychris
Guest
ivychris

Τι λες αγαπητέ? Για ποια “ολιγωρία αξιωματικών” αναφέρεσαι? Αν θέλουμε να κρατήσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο σοβαρότητας στα σχόλια μας, πρέπει να θεωρούμε αδιανόητο τις διαρροές από αξιωματικούς του Π.Ν., γιατί πολύ απλά θα τυς έκοβαν τον κ@@ο!!! Ήταν καθαρά πολιτική η διαρροή, για ευνόητους λόγους, χωρίς καν να έχει τελεσφορήσει κάποια διαπραγμάτευση. Όταν εύλογα διατυπώναμε ορισμένοι εξ υμών επιφυλάξεις στην δημοσίευση της είδησης προμήθειας των Adelaide, από αυτό εδώ το blog, δεν πετούσαμε χαρταετό ούτε αμειβόμαστε από κάποιο κρυφό ταμείο… Οι υπολογισμοί μας ήταν απόλυτα ακριβείς και διατυπώναμε τις αμφιβολίες μας, δεδομένης της όλης αντιμετώπισης των αμυντικών προμηθειών από την… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Κοίτα το φλιτζάνι για την συνέχεια λέει… ασύμφορη η μετάβαση των πλοίων, ζητάνε πολλά οι Αυστραλοί, ο στρατάρχης τα είχε κανονίσει όλα με τους Αμερικανούς, άλλα έφυγε ο deal δεν προχώρησε.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όλα τα λεφτά πρέπει να πάνε στις ΜΕΚΟ-200. Δεν γίνεται να συζητάμε για 2 μεταχειρισμένα πλοία οποιασδήποτε κλάσης και οι ΜΕΚΟ να είναι ακόμη όπως τις παραλάβαμε πριν 20-26 χρόνια.

FOX
Guest
FOX

Κανονικά θα έπρεπε να γίνουν και τα δύο…. μαζί με τις 2+1 Adelaide να υπάρξει και εκτενέστερος εκσυγχρονισμός των MEKO

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εκτός από τις ΜΕΚΟ έχουμε και άλλες 9 φρεγάτες στον στόλο (ρίξε μια ματιά στις λίστες, θα τις βρεις) με ηλικία από 35 έως 40 έτη, αυτή τη στιγμή. Καλό είναι να τις αντικαταστίσουμε πριν μείνουμε ΜΟΝΟ με τις ΜΕΚΟ και συγκρινόμαστε μετά με το ναυτικό της Κολομβίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Φρεγάτες έχουμε. Λεφτά δεν έχουμε. Οπότε τα όποια λεφτά βρεθούν πρέπει πρώτα να επενδυθούν στην αφρόκρεμα των φρεγατών του Π.Ν, δηλαδή τις ΜΕΚΟ, που έπρεπε να είχαν εκσυγχρονιστεί την περίοδο 2005-2010 και όχι να τις απαξιώσουμε για να πάμε να αγοράσουμε τα όποια 2 πλοία που αποσύρει η χ ή ψ χώρα. To έπρεπε να ισχύει και για άλλα όπλα. Μπορεί όταν ήταν να αποσύρουμε 30 μαχητικά αεροπλάνα π.χ τα Α-7 να θέλαμε 30 ισάριθμα νέα. Αλλά τα λεφτά έπρεπε να πάνε πρώτα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block-30 και Block-50 που έχουμε και όχι να τα απαξιώσουμε όσιο πιο… Read more »

nikos
Guest
nikos

Αν δεν βιαστούμε αυτοί οι Αυστραλοί θα τις κάνουν υφαλους, αφήστε που μπορεί να τις πάρουν οι Τούρκοι για να μην τις πάρουμε

George
Guest
George

Η Τασμανία αρνήθηκε να πληρώσει για να γίνει ύφαλος ή Darwin.
Αρχίζει και φαίνεται ότι δεν υπάρχει πια ROI με τη συγκεκριμένη πρακτική (αύξηση καταδυτικού τουρισμού)
Οπότε ίσως να γίνουν απλά στόχοι του RAN σε κάποιο ωκεανό ή να διαλυθούν
Αρα ενδεχομένως να υπάρχει το περιθώριο για κάποιο discount και κυρίως για μια τρίτη Adelaide (Darwin)
Τέτοια εποχή περισυ ήταν active
Κρίμα που δεν προλάβαμε τη Sydney…πουλήθηκε για scrap

data
Guest
Panagiotis Karatasios

Αν είναι έτσι τα πράγματα καλύτερα τα 180εκ να πάνε στην αναβάθμιση των ΜΕΚΟ

sotbak
Guest
sotbak

αν έτσι συμφωνώ

tsir266
Guest
tsir266

Μια αιρετική άποψη και πιθανό ίσως σενάριο. Τα μόνα μεταχειρισμένα πλοία που θα μπορούσαν να δωθούν σε κατάσταση hot στο κοντινό μέλλον, είναι ίσως οι F123 σαν αντάλλαγμα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων από τη Γερμανία. Κακά τα ψέμματα η Γερμανία λύνει και δένει στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Οι αμερικανοί έχουν αρχίσει πάλι να γίνονται εσωστρεφείς και εάν γίνει αυτή η κίνηση από Γερμανία θα δέσει το ΠΝ για τα καλά στο άρμα της. Αυτό το σενάριο δεν αποκλείει και την προμήθεια των FTI με τον ίδιο τρόπο, αλλά, άλλο το βάρος 2 γαλλικών πλοίων… Read more »

tagg
Guest
tagg

Συμφωνω σε αρκετα, και μια που αναφερθηκε ο ΜΚ-41 των F-123 ριχνει και SM-2 ηδη, η θελει τροποποιηση? (αναβαθμιση ρανταρ και ΚΣΜ)? Και εγω τις θεωρω τρομερα πλοια και αφου εχουν 2πλη SeaRam δεν χρειαζονται να ριχνουν καθολου ΕSSM για αμυνα σημειου, και τα 16 κελια μπορουν να ριχνουν SM-2.

tsir266
Guest
tsir266

Και κάτι που ξέχασα να αναφέρω πριν είναι ότι με βάση αυτό το σενάριο ανοίγει και ο δρόμος για εκτενέστερη αναβάθμιση των MEKO, αφού περισσότερα χρήματα θα πάνε εκεί, όπως έχουν γράψει και οι προηγούμενοι. 180 εκ + 120εκ μας κάνουν 300 οπότε κάτι καλό μπορεί να γίνει!

Κωνσταντίνος
Guest
Κωνσταντίνος

Το – και – της επικεφαλίδας πού αναφέρεται? Στο Σκοπιανό? Α, καλά, μην ανησυχείτε καθόλου, το έχουν σίγουρα πουλήσει.. Από το 1821 προδιδαν οι πολιτικοί μας τους Έλληνες που τους εξέλεξαν.. Από πού θελετε ν αρχίσω? Αφήστε το. Έχω καμία 10ρια πρόχειρα παραδείγματα,ας μην πιάνω το χώρο.5.000 χρόνια ιστορίας είναι πολλά.. Γερασμένο έθνος. Ελλάδα σύντομα τέλος..

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Ε παραήταν καλή η τιμή των $180εκ. για hot transfer μαζί με τα όπλα. Αλλά και πάλι, η τιμή είναι αρκετά καλή, δεδομένου ότι μιλάμε για προσφάτως εκσυγχρονισμένα πλοία με επαναπιστοποιημένα όπλα. Λύσεις για τα όπλα μπορούν να υπάρξουν και για να εξετάζεται ακόμα σοβαρά από το ΠΝ η λύση των FFG τότε σημαίνει ότι εξετάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Λίγη υπομονή. Αυτά περί διχοτομημένου Αιγαίου, σίγουρης ήττας κλπ καλό είναι να μην τα λέμε. Είναι τουλάχιστον κρίμα και ντροπή για τους ανθρώπους που δίνουν όλη τους την ύπαρξη για να μην γίνει κάτι τέτοιο, άσχετα με τις επιλογές της… Read more »

FOX
Guest
FOX

Δεν μας είπατε τελικά υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα να ταξιδέψει η επιτροπή στην Αυστραλία;
Ή απλά δεν θα ασχοληθούμε και μετατίθεται για την Δευτέρα Παρουσία;

SPY-1D
Guest
SPY-1D

Δεν υπάρχει περίπτωση το ΠΝ να πάει για απόκτηση αυτών των πλοίων με τις ικανότητες των προ εικοσαετίας Adams…Ο σχεδιασμος είναι λογικά mix Fremm Bellhara

NikolakiEfentis
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Ας περιμένουμε λίγο ακόμη. Ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν μπορέι να είπε τυχαία τα 180 εκατ. Όντως η έλλειψη Χ/Δ είναι κάτι το αρνητικό αλλά μιλάμε για νεοέλληνες, και δημόσιους υπαλλήλους και ένα Υπουγείο υπό τον Καμμένο… smile

chikichiki
Guest
chikichiki

Ατυχές, αν είναι έτσι. Μένει τότε να δούμε αν τα πλοία εξακολουθούν να αξίζουν για τις υπόλοιπες ικανότητές τους, ή αν είναι προτιμότερο το κονδύλι να πάει πχ στις ΜΕΚΟ ή στις τορπίλες. Έτσι κι αλλιώς η συμφωνία ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Και όμως θα μπορούσε να στέκει το σενάριο των 180 εκατ, υπό όρους και προυποθέσεις, όπως: 1) Τα πλοία γιατί να τα πουλήσουν 180 εκατ (90 εκατ το κομμάτι) αφού την μία ήδη την έδιναν δωρεάν για να γίνει ύφαλος? Δηλαδή οι άλλοι δεν το πήρανε δωρεάν και εμείς θα πληρώναμε 90 εκατ το κομμάτι? 2) Οι SM2 αναφέρεται ότι κάνουν 250 εκατ. καινούργιοι του κουτιού με βάση την παραγγελία της Δανίας και διαίρεση της συνολικής τιμής με τους πυραύλους, ωστόσο η παραγγελία δεν είχε μόνο πυραύλους αλλά και κάνιστρα και ένα σωρό άλλο εξοπλισμό, άλλες πηγές αναφέρουν την τιμή… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Το θέμα δεν νομίζω ειναι αν η τιμή των πλοίων ειναι με φορτίο ή χωρίς αλλά αν μπορούν να εξευρεθούν αυτά τα χρήματα, από τον υπάρχον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ. Δεδομένου ότι F-16 και P-3 θα τραβήξουν σχεδόν όλο το χρήμα. Από εκεί και πέρα οι SM-IIIA καινούργιοι κοστίζουν κάτι λιγότερο από $3εκ αλλά και οι και οι ESSM μάλλον λίγο πάνω από $1,5εκ. πύραυλοι με 15 χρόνια στην πλάτη σε μια δίκαιη αποτίμηση δεν μπορεί να κοστίζουν πάνω από 50% της αρχικής τιμής! $90εκ για SM-2 και $50εκ για ESSM, όλα αυτά βέβαια, με την προϋπόθεση ότι αποδεσμεύουν τελικά το… Read more »

Thras
Guest
Thras

Από εμένα έχεις το ok!
Θέλουμε στη δαιπραγμάτευση hot transfer με πλήρη οπλισμό και παραχώρηση και της τρίτης O.H.Perry στην τιμή των 180 εκ wink

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Μόνο αν μας την δώσουν και αυτή με οπλισμό (δωρεάν) smile

Μου φαίνεται ότι στο τέλος να πάει κλιμάκιο αναγνωστών της Π&Δ (πρέπει να βρούμε όμως και κάποιον να ξέρει καλά από σκαριά και οπλικά συστήματα μην μας πιάσουν κώτσο).

Πέραν της πλάκας, με τόσες απογοητεύσεις που φάγαμε στα εξοπλιστικά, έεε δεν μπορούσα να αφήσω την έστω και μικρή ελπίδα να σβήσει, οπότε είπα ας γράψω και κανα επιχείρημα να μην τα βάψουμε 100% μαύρα.

sotbak
Guest
sotbak

από μένα έχει το ΟΚ, κάτσε να ετοιμάσω τα διαπιστευτήρια για την Αυστραλία

Z10V
Guest
Z10V

Σας το είχα πει Π&Δ ότι εκτίθεστε με την ακατάσχετη εξοπλισμολογία! Για να μην πω για τις ανοησίες με τις δωρεές από εφοπλιστές! Αν είναι δυνατόν να τοο πίστεψε κανένας.
Όσο για τον κύριο Αποστολάκη σεβαστή η γνώμη σας αλλά έχει εκτεθεί πάμπολες φορές από μόνος του με τις δηλώσεις του.
Αναβάθμιση ΜΕΚΟ πριν το 2025 δεν νομίζω ότι είναι το πιθανότερο σενάριο. Πριν το 2020 μόνο οι τορπίλες και αυτό αν δεν στραβώσει.

megisteas
Guest
Γιάννης

Το περιοδικό κάνει την δουλειά του. Μεταφέρει πληροφορίες που έχει και όχι που κατέβασε το κεφάλι του. Δεν εκτίθεται καθόλου, αν ήταν να έγραφε για μια αγορά, αναβάθμιση η οτιδήποτε άλλο όταν θα ειχε γίνει να το βράσω.
Δεν έχει υπάρξει άρθρο που να μιλάει για παραλαβή pac fa mig 35 για πορτοκάλια και άλλες αιδιες. Περνούν πληροφορίες, αξιολογούν και γράφουν.

Τazos
Guest
Τazos

Διαβάζοντας την ανάλυση, αναρωτιέμαι καταρχάς τι να τους κάνουν τους 64 SM-2 οι 2 φρεγάτες; Απο την στιγμή που μπορούν να καθοδηγούν max 2-3 πυραύλους και υπάρχουν και οι ESSM τότε ένας φόρτος 12-16 πυραύλων ανά πλοίο είναι αρκετός. Μην τρέφουμε αυταπάτες, δεν είναι AEGIS πλοία, μια μαζική επίθεση καλά οργανωμένη θα τα βυθίσει, απλά κάνουμε πιο δύσκολη την αποστολή του αντιπάλου. Θα μπορούσαμε να πάρουμε ίσως μεταχειρισμένους SM-2 και μαζί με μια δωρεάν παραχώρηση SM-1E από τα αποθέματα του USN να συμπληρώσουμε τον φόρτο. ESSM πρέπει να αρχίσουμε να αγοράζουμε συστηματικά και για τις ΜΕΚΟ αφού το απόθεμά τους… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Το απόθεμα πυραύλων είναι σημαντικό ασχέτως αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταυτόχρονα…
Σίγουρα τα πλοία αυτά δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες AAW, αλλά αναρωτηθείτε που βρισκόμαστε τώρα…
Επίσης μην ξεχνάμε, ότι ένα κλειστό σχηματισμό τα 60Kg κεφαλής του SM-2 παίζει να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από 1vs1…

GMT-I
Guest
GMT-I

Τελικά φοβάμαι (εκ των υστέρων) και με την προϋπόθεση ότι τελικά ισχύουν τα όσα λέγονται για τις αυστραλιανές ότι και αυτή η κουβέντα κινήθηκε απλά και μόνο για να ηρεμήσει ίσως τα πνεύματα στις τάξεις του ΠΝ του τύπου μην αγχώνεστε τώρα έρχεται η σειρά σας με το σκεπτικό της απομάκρυνσης των φώτων της δημοσιότητας για τα προγράμματα που αφορούν 84 viper(με παραδόσεις αν όλα πάνε καλά το 2027 και πολύ πιθανόν χωρίς Σ/Α, δλδ όταν η Τουρκία θα έχει 30 F-35 εκτός των 200 Blck50+ συν τα όποια δεκάδες UCAV, και 4 Ρ-3Β και θα αγγίξουν τα 1,5δισ.ευρώ που… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

καλές σκέψεις

Ίωνας
Guest
Ίωνας

Πιθανώς η τιμή των 180€ να στέκει με δεδομένο ότι έστω και επαναπιστοποιημένοι οι πύραυλοι δεν παύει να είναι του κουτιού άρα κλάσμα του αρχικού κόστους.
Επίσης να προσθέσω και το σενάριο (ίσως υπερβολικό) ότι όλο αυτό το πακέτο που πράγματι φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστικό ίσως είναι το τυράκι που πάει πακέτο με τη συμφωνία για ναυπήγηση των lcs της Lockheed Martin.
Πάντως χρειαζόμαστε πλοία άμεσα. Η ισορροπία ισχύος κινδυνεύει να ανατραπεί άσχημα.

evaggelos
Guest
βαγελης

με την βραδυπορια που μας διακρινει ποιο ευκολα θα δουμε στο ναυσταθμο την katy perry παρα o.h.perry!

sotbak
Guest
sotbak

χαχαχαχαχ!!!!!!!!!! είσαι φοβερός!!!

Κapoios
Guest
Κapoios

Ο Μόνος λόγος που ενδεχομένως βλέπουμε διαρροές ότι “στραβώνει” το θέμα με τις Adelaide, είναι διότι ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε για τις FTI (αντί των LCS) είτε γιατί απλώς απορρίφθηκαν οι LCS ως ακατάλληλες οπότε και οι Αμερικανοί επιχειρούν να πιέσουν είτε με φήμες είτε εμφανίζοντας επιπλέον κόστη που δεν υπήρχαν εξαρχής (βλέπε υπόθεση με F-16 στην Κροατία). Εκτός αν κάποιος νομίζει πραγματικά ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνεννοηθούν για το τι περιέχει ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα. Είναι σαφές ότι η αρχική προσφορά περιείχε και τα όπλα. Ο Αποστολάκης, οι Αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ και του ΠΝ, καθώς και οι υπόλοιπες… Read more »

NikolakiEfentis
Guest
Νκολάκη Εφέντης

Δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Δηλαδή περιμέναμε να πιάσουμε κορόιδα τους Αμερικανούς; Αφού εξαρχής το ΠΝ ότι η LCS έστω και της έκδοσης της Σαουδικής Αραβίας δεν μας έκανε αλλά φυσικά και τυπικά την αξιολογούσαμε για να «ζορίσουμε» τους Γάλλους.

sotbak
Guest
sotbak

so let’s wait and see…..

thesna
Guest
thesna

Μηπως καποιος ξερει ποσα εκατομυρια πανε ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στην ΔΕΗ για να διατηρουν τις ειδικες συνταξεις τους των πολλων χιλιαδων ευρω? ΜΟΝΟ 700 εκατομυρια.
Μηπως ποσα πανε σε ΟΤΕ, ΟΑ, ΟΣΕ? Αλλα τοσα.
Μηπως ξερετε ποσα πηγαν απο ΦΟΡΟΥΣ μισθωτων σε ψηφοθηρικα επιδοματα? 800 εκατομυρια.
Ποσα πανε σε μετακλητους?
Μηπως ξερετε ποσοι ΝΕΟΙ εχουν φυγει ΕΞΩ?
Τωρα ξερετε γιατι δεν μπορουμε να φυλαξουμε τα νησια, τον αερα και την στερια. Τωρα ξερετε που λειπουν οσοι καλουνται.

bill971
Guest
bill971

Βάλε & τις άγαμες θυγατέρες!
Έχω δύο γνωστές μου κοντά στα 50 που δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους & είναι ανύπαντρες.
Η σύνταξη βλέπεις…

sotbak
Guest
sotbak

σωστός

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Η συζήτηση ξέφυγε από τα ναυτικά θέματα, αλλά ήταν πλούσια και καρποφόρα. Κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι σε ένα περιβάλλον πολύ περιορισμένων πόρων, η σπάνις εκείνων που προορίζονται για την άμυνα (σε μια περίοδο κατά την οποία είναι, αντικειμενικά, εξαιρετικά πιθανή η οριστική απώλεια διεθνών αποκλειστικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά και εθνικού εδάφους) έχει αναπόφευκτα να κάνει με το ύψος των λοιπών δημοσίων δαπανών. Με πρώτες τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές. Τώρα βεβαίως, οι απόψεις πάνω στα ειδικότερα διίστανται. Ποιος από τους μισθοδοτουμένους και συνταξιοδοτουμένους από τον κρατικό κορβανά υπεραμοίβεται υπό τις περιστάσεις; Όσοι λαλήσαντες, τόσες και γνώμες. Διότι το θέμα είναι… Read more »

Stave
Guest
Stave

Ta bare8ika ta psemata! sad