25.1 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Προς εντατική αξιοποίηση των ελληνικών AH-64A+, νέα ανταλλακτικά, με υψηλές διαθεσιμότητες και συνεργασία με τα OH-58D Kiowa Warrior

- Advertisement -

 
Η Αεροπορία Στρατού πέρασε σε μια νέα εποχή τη δεκαετία του ’90, με την εισαγωγή σε υπηρεσία των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache. Τα ελικόπτερα αυτά ήταν μια τεράστια αλλαγή, ένα άλμα δεκαετιών μπροστά από αυτό που είχε “συνηθίσει” μέχρι τότε η Αεροπορία Στρατού, που “πολεμούσε” με τα μεταφορικά UH-1H.

ΘΕΜΑ: Όταν τα OH-58D Kiowa Warrior και AH-64 Apache θα πολεμήσουν μαζί στο Ανατολικό Αιγαίο…


Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπήκε σε υπηρεσία απλά ένας τύπος προηγμένου ελικοπτέρου, μπήκε μια άλλη φιλοσοφία. Η Αεροπορία Στρατού, από ένας στόλος εναέριου «μεταφορικού μέσου» των Ειδικών Δυνάμεων, έγινε το “μαγικό χέρι” των Στρατηγείων, η δύναμη που μπορούσε να αλλάξει την τροπή της μάχης σε τοπικό επίπεδο.

Εκσυγχρονισμός AH-64D Longbow Apache σε AH-64 Apache Guardian


25 χρόνια μετά, τα AH-64A+ παραμένουν ικανότατα σαν ελικόπτερα, με δυνατότητες που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να “πιάσουν” άλλα ελικόπτερα. Ακόμη κι αν τα συγκρίνουμε με τα τουρκικής κατασκευής Τ129 ΑΤΑΚ, το μόνο που τους λείπει είναι, αυτό που πολλές φορές έχουμε αναφέρει σαν “συντηρισιμότητα”. Ο τύπος, έχει αποσυρθεί από όλους σχεδόν τους στρατούς, συνεπώς υπάρχει έλλειψη ανταλλακτικών, αφού τα ηλεκτρονικά δεν είναι πλέον σε υπηρεσία.
Για να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα, θα έπρεπε να είχαμε εκσυγχρονίσει τα ελικόπτερά μας όταν πήραμε την απόφαση να αγοράσουμε τα 12 επιπλέον AH-64D Longbow Apache. Με τα χρήματα αυτά θα είχαμε σήμερα 20 με 25 AH-64D, κι όχι έναν ετερογενή στόλο κάποιων AH-64A+ και κάποιων AH-64D. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που δεν θα συζητήσουμε σήμερα…

Οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν τον Spike NLOS από επιθετικό ελικόπτερο AH-64E


Καθώς η κρίση χτυπούσε αλύπητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Αμερικανικός Στρατός και η κατασκευάστρια εταιρεία σταμάτησαν να υποστηρίζουν ένα παλιό ελικόπτερο όπως το AH-64A+. Τότε, αντί να “σκουπίσουμε” όλα τα αποθέματα ανταλλακτικών για τα συστήματα των ΑΗ-64Α που θα σταματούσαν να υποστηρίζονται, χάσαμε την ευκαιρία, με αποτέλεσμα τα ελληνικά ΑΗ-64Α+ να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εύρεσης ανταλλακτικών, και συντήρησης, και φυσικά, κατ’επέκταση, διαθεσιμότητας.

ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα “Εκσυγχρονισμός των AH-64A+” και “Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior”


Υπήρξαν διάφορες “σκέψεις”, ακόμη και της “αντικατάστασης” των ΑΗ-64Α+ από τα OH-58D. Όπως γίνεται φυσικά αντιληπτό, κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως λάθος, αφού τα δυο ελικόπτερα είναι αλληλοσυμπληρούμενα, όχι εναλλακτικά ή αλληλοαποκλειόμενα.
Ο συνδυασμός AH-64A+/OH-58D είναι απίθανα ικανός και φονικός για το περιβάλλον του Έβρου αλλά και των νησιών του Αιγαίου, με τα ΑΗ-64Α+ να κάνουν χρήση του σκοπευτικού στροφείου των OH-58D, και να βάλουν υπό κάλυψη εδαφικών εξάρσεων. Έτσι, τυχόν αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου, όχι μόνο δεν μπορεί να βλάψει τα ελικόπτερα, αλλά γίνεται η ίδια στόχος, με τα Korkut/HISAR να αποτελούν ιδιαίτερο “μεζέ” για τους Hellfire.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ανταλλακτικά ελικοπτέρων Apache για την Ελλάδα


To θέμα όμως παραμένει το μέλλον των ΑΗ-64Α+ του Ελληνικού Στρατού. Τα 19 ελικόπτερα είναι πάρα πολλά για να αντικατασταθούν ελλείψει ανταλλακτικών. Επίσης, το κόστος εκσυγχρονισμού στο πρότυπο του ΑΗ-64Ε είναι δυσβάστακτο, και πρέπει να το ξεχάσουμε με τα σημερινά δεδομένα. Συνεπώς, ή πρέπει να βρούμε ανταλλακτικά με κάθε τρόπο, ή να κάνουμε “πατέντες”, ή να τα αποσύρουμε.
Τελικά, όπως έχει γίνει γνωστό, επιλέχτηκε η πρώτη λύση, καθώς, σα μάννα εξ ουρανού αποκαλύφθηκε πως τα ΗΑΕ είχαν μεγάλες ποσότητες ανταλλακτικών για ελικόπτερα ΑΗ-64Α, τη στιγμή που πλέον έχουν εκσυγχρονίσει τα δικά του ελικόπτερα στο πρότυπο AH-64D. Αν και συνήθως εταιρείες έρχονται και “σκουπίζουν” τέτοιου είδους αποθέματα και μετά τα “χρυσοπουλάνε” εντούτοις φαίνεται πως δεν έγινε αυτό τώρα, στην περίπτωση των αραβικών Apache. Έτσι, σπάνιες πλακέτες και στοιχεία από το TADS/PNVS, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρχαν σε αποθήκες των ΗΑΕ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πώληση 12 F-16C/D Block 30 στα ΗΑΕ με αντάλλαγμα τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2;


Η σχέση μας με τα ΗΑΕ είναι πλέον μακροχρόνια, και οι χώρες μας έχουν αναπτύξει αρκετά στενές αμυντικές σχέσεις. Άλλωστε είναι γνωστή η παραχώρηση πολύτιμων ανταλλακτικών για τις φρεγάτες κλάσης S, που επιτρέπει, μαζί με την επιμονή και φιλοτιμία των Ελλήνων Μηχανικών του ΠΝ, στις 9 φρεγάτες με ηλικία 40 ετών να επιχειρούν, και μάλιστα να μπορούν να καλύπτουν ανάγκες για τις οποίες οι κατασκευαστές τους, πριν 50 χρόνια, δεν είχαν ποτέ υπολογίσει ότι θα καλούνταν κάποτε να καλύψουν…
Τώρα, επιπλέον ανταλλακτικά μπορεί να προσφέρει και η αναβάθμιση των αραβικών AH-64D σε ΑΗ-64Ε, καθώς μεγάλο κομμάτι των απαρτίων του νέου προτύπου (-Ε) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα -D. Συνεπώς, η σχέση μας με τα ΗΑΕ μπορούν να προσφέρουν λύσεις εξαιρετικές, που θα επιτρέψουν στα ελληνικά ΑΗ-64Α+ να επαδραστηριοποιηθούν και να αποκτήσουν τις παλιές, καλές τους, διαθεσιμότητες.
Όπως γνωρίζουμε, ο ΕΣ προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα, εντός των διαθεσίμων οικονομικών πλαισίων, και να καταστήσει και πάλι τα 19 ΑΗ-64Α+ ενεργά. Τα τελευταία, δρώντας μαζί με τα OH-58D, μπορούν να φέρουν τη Νέμεση στους τουρκικούς τεθωρακισμένους σχηματισμούς, στις συγκεντρώσεις πυροβόλων στις μικρασιατικές ακτές, και ταυτόχρονα να γυρίσουν την τροπή της μάχης, κλείνοντας “κενά” στις ελληνικές γραμμές.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
sotbak

μακάρι να υλοποιηθεί η προμήθεια.

Dakota
CKfurious

Έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ανταλλακτικών από τα UAE η είναι άλλο ένα 😡 wishfull thinking?? 😡
Μακάρι να προχωρήσει η απόκτηση αυτών των ανταλλακτικών
Όσο για τα KIOWA : η διαθεσιμότητα και εκεί είναι σε μονοψήφια νούμερα λόγω έλλειψης κονδυλιων για την αξιοποίση και τη εκπαίδευση ιπταμενων
Μην ονειροβατούμε :envy:

evaggelos

50 μυρια το τεμαχιο κρατος που σεβεται την ασφαλεια του τα σκαει κ τα παιρνει.

GK21

H Π.Α. και η Α.Σ. ειναι οι μονοι κλαδοι των ενοπλων δυναμεων της Ελλαδας που εχουν σαφη υπεροχη εναντι της Τουρκιας.Ολες οι προσπαθειες πρεπει να κατευθυνθουν στην οσο το δυνατον καλυτερη αξιοποιηση του υπαρχοντος υλικου,και αν υπαρχουν χρηματα,στην αναβαθμιση του.Τα Apache ειναι απο τα καλυτερα οπλικα συστηματα που εχει η πατριδα μας και ειναι κριμα να οδηγηθουν στην απαξιωση λογο ελλειψης ανταλλακτικων.Μακαρι μονο να μην επαναληφθει η ιστορια με τα αμερικανικα αποθεματα ανταλλακτικων,οπου το Ισραηλ “σκουπισε τα παντα και οι τοτε υπευθυνοι δεν πηραν χαμπαρι παρα μονο οταν ηταν πολυ αργα.Αν και τωρα μας προλαβει καποιος αλλος και μεινουμε παλι χωρις ανταλλακτικα,τοτε πραγματικα ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.

NikolakiEfentis

Η αξία μιας πιθανής προμήθειας ανταλλακτικών από τα ΗΑΕ για τα ΑΗ-64Α+ & DHA θα ήταν ανεκτίμητη για τις ΕΔ. Μακάρι να υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση… Επιπλέον, αν κρίνουμε από το γεγονός πως ο Υπουργός δεν πήρε ούτε τα 8 MRAP…
Ίσως στο μέλλον, μια παραγγελία του ΠΝ σε ναυπηγεία των ΗΑΕ να έφερνε κι άλλα μεγαλύτερα δώρα…
Μια και μιλάμε για εκμετάλλευση των Apache & Kiowa, παραθέτω links με μεγάλο ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μου, για τα ε/π και το Αιγαίο/ΝΑ Μεσόγειο:
«Army Apache Attack Helicopters Deploy To The Navy’s Giant Sea Base In The Arabian Gulf»
https://www.thedrive.com/the-war-zone/32844/army-apache-attack-helicopters-deploy-to-the-navys-giant-sea-base-in-the-arabian-gulf
«RFA Argus (A135) Auxiliary Support Ship»
https://www.militaryfactory.com/ships/detail.asp?ship_id=RFA-Argus-A135
Bunga Mas
https://alchetron.com/MT-Bunga-Mas-Lima

SAAB

Καλό θα είναι το κράτος να έχει εργοστάσιο με σειρά παραγωγής για ανταλλακτικά που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο και όχι μόνο…
Αυτό πρέπει να ζητάμε στα αντισταθμιστικά οφέλη και όχι κατασκευή που θα σταματήσει όταν ολοκληρωθεί ο αριθμός της παραγγελείας και τέλος.

massey-ferguson-65

Αγαπητή πτιση,μου εξυγηται πως αφού υπάρχη πρόταση από το Ισραήλ για αναβάθμιση όλων των κρίσιμων συστημάτων τον apache a και d των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με σχετικά φθηνή τιμή γιατί το επιτελείο δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες…δεν μπορούν να προβλέψουν ότι για τα επόμενα 15 χρόνια δεν πρόκειται να καταφέρουν να αγοράσουν καινούρια ελικόπτερα επιθετικά.ενα γενικό σιμαζεμα των apache με ισραηλινά συστήματα και όπλα είναι το καλύτερο για να συνεχίσουν την υπηρεσία τους στο έθνος ανενόχλητα από τον χρόνο !!!

George

Λογικά ο πλανήτης πρέπει να είναι τίγκα σε απάρτια Delta μετά από τόσες αναβαθμίσεις σε Echo.
Θα έπρεπε να εκσυγχρινίσουμε τα Alpha σε Delta με αυτά ώστε να υπάρχει ομοιτυπία και να σκουπίσουμε ανταλλακτικά όπως έκανε το Ισραήλ με τα Alpha

AegeanStrike

Κάποιες παρατηρήσεις.
Α. Δεν αναφέρει ο συντάκτης αν τα ανταλλακτικά που βρέθηκαν στις αποθήκες των Εμιράτων, δεσμεύτηκαν τελικα από τις ελληνικές υπηρεσίες. Αναφέρομαι σε ανταλακτικα για το μοντέλο Α.
Β. Οι αναφορές ότι τα ελληνικά ΑΗ64Α είναι ακόμη και σήμερα ανώτερα των τουρκικών Α129, απλά στερούνται στοιχειωδους σοβαρότητας και απειλούν να συμπαρασυρουν την αξιοπιστία του blog στην κατηγορία του pedapostagmatos. Ας πληροφορήσει κάποιος τον συντάκτη ότι τα AH64A φοράνε τεχνολογία αρχών του 80 και είναι καθαρά ένα αναλογικό ελικόπτερο. Αν έχει στοιχεία ότι τα ΑΤΑΚ δεν έχουν εκμεταλευτει καμία εξέλιξη της μικρό ηλεκτρονικής μετά το 80 ας τα παραθέσει!.
Γ. Αναφέρεται ότι τα ελληνικά ΑΗ64Α θα κάνουν συνδυαστικά χρήση των δεδομένων στοχοποιησης από τον ιστό των OH58D. Πως; Χωρίς ζεύξη δεδομένων ή το IDM των DELTA, αυτό μπορεί να γίνει μόνο φωνητικά, με ασυρμάτους ευαίσθητους σε παρεμβολές. Φοβερή εξέλιξη εν έτη 2020!!!
Δ. Τα ΑΗ64Α, γνωρίζει ο συντάκτης ότι για να μπορεί ο Helffire να μην χάσει την ακτίνα λέιζερ πρέπει να αιωρούνται συνέχεια, με συνέπεια να είναι ευάλωτα στα Α/Α συστήματα που υποτίθεται ότι θα εξολοθρεύσει; Φυσικά δεν κάνω τον κόπο να αναφερθώ στο αρχαίο σύστημα αυτοπροστασιας των Α.
Ας είμαστε στοιχειωδως σοβαροι.

darede

Στο άρθρο αναφέρεται ως εξωπραγματικό σενάριο λόγω κόστους η αναβάθμιση των ΑΗ-64Α+ σε -Ε. Δεν θα συμφωνήσω και μάλιστα δεν θα αναβάθμιζα μόνο τα 19 ΑΗ-64Α+ εάν συνέφερε αλλα και τα DHA στο τελευταίο πρότυπο. Το κόστος μπορεί να ήταν μεγάλο αρχικά αλλά θα είχαμε πολλαπλά οφέλη στην ομοιογένεια του στόλου,στην συντήρηση του, στην εκπαίδευση των πιλότων κ.α Επομένως απαιτείται μία μελέτη απο τα αρμόδια όργανα για να δούμε τί μας συμφέρει, με δεδομένο οτι τα ελικόπτερα θα επιχειρούν μέχρι το 2045. Το να κρατήσουμε τα 19 ΑΗ-64Α+ ως έχουν είναι απλά μια γελειότητα, όχι όμως άγνωστη έννοια για ένα κράτος που σταθερά απαξιώνει τα οπλικά του συστήματα

Nikolaos

“και να καταστήσει και πάλι τα 19 ΑΗ-64Α+ ενεργά. ”
Σημαίνει ότι δεν πετά κανένα σήμερα??? Είμαστε με 10 -DHA μόνο???

ETS

Η λυση λεγεται ARROWHEAD.Αναπαλαιωσεις απλα αποφερουν ενα λειτουργικο αλλα απαρχαιωμενο συστημα που παλι καποια στιγμη οταν χαλασει θα βγει εκτος ολο το ελικοπτερο.Που κατηντησαν οι ανικανοι πολιτικαντηδες τις EΔ να ζητιανευουν απο το φαγοποτι μερικα εκατομμυρια και να μην τα παιρνουν και απο πανω.. Ολα παρατημενα πλεον με την βουλα του ιου.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

42
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά

Related News

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

Καταδίκη για τον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ´Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: H αλήθεια για την αγορά του νέου VIP αεροσκάφους τύπου Falcon από την ΠΑ

Διαπιστώσαμε μέσα από κάποια "σχόλια", πως υπάρχει μια "ανησυχία" κάποιων αναγνωστών μας, για την επικείμενη αγορά ενός αεροσκάφους τύπου Falcon από την ΠΑ, προκειμένου...