- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Το Akinci, αν ολοκληρωθεί, είναι κίνδυνος μεγαλύτερος από τα F-35A της Τουρκίας, απλά εμείς επιλέγουμε να μην το βλέπουμε

- Advertisement -

 
H πρώτη πτήση του τουρκικού UAV κλάσης HALE (Ηigh-Αltitude Long-Endurance) της Baykar Makina, Akinci, είναι γεγονός. Το UAV Akinci δεν αποτελεί σχέδιο, ούτε “μακέτα” όπως για παράδειγμα το TF-X. Είναι ένα υπαρκτό σχέδιο, το οποίο χτες πέταξε και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Φυσικά με την πτήση απλά έγινε ακόμη ένα βήμα στο πρόγραμμα δοκιμών του, αλλά κάθε πρώτη πτήση είναι ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία κάθε ιπτάμενης μηχανής.

Πρώτη πτήση UAV Akinci: η Τουρκία και στον χώρο των μεγάλων μη επανδρωμένων HALE.


Πρέπει να πούμε πως η ανάπτυξη ενός HALE UAV δεν είναι απλή ή εύκολη υπόθεση. Σημαίνει πως η γειτονική μας χώρα έχει κάνει άλματα σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς, από την παραγωγή συνθετικών υλικών, μέχρι τις τηλεπικοινωνίες, από τα όπλα μέχρι τα ηλεκτρο-οπτικά. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το τι έχουμε κάνει εμείς στο τομέα, αλλά θα προτιμήσουμε να το αφήσουμε στην άκρη…
Δυστυχώς όμως, όπως παρατηρήσαμε, η πτήση του Akinci πέρασε απαρατήρητη από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών ΜΜΕ. Αντίθετα, η παραγγελία κάποτε των F-35A αλλά και η πρώτη πτήση, αλλά και η τελετή παράδοσης των τουρκικών αεροσκαφών, “έπαιζε” για πολλές μέρες στην επικαιρότητα. Τώρα όμως, τι έγινε δηλαδή; ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι είναι, μην το κάνουμε και θέμα!

Αποκλειστικές φωτό: Akinci, Anka και… Cezeri στην Teknofest


Αν και θα κατηγορηθούμε πως κινδυνολογούμε, πως διασπείρουμε τουρκική προπαγάνδα, εντούτοις, κάνοντας τη δουλειά μας, πρέπει να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση της απειλής που παρουσιάζει το Akinci. Αν και οι Τούρκοι έχουν έναν πραγματικά τεράστιο στόλο από UAV/UCAV, εντούτοις το Akinci αντιπροσωπεύει κάτι το τελείως διαφορετικό. Μπορεί να μεταφέρει ένα μεγάλο φορτίο, άνω των 900 κιλών, ενώ το ίδιο ζυγίζει 4,5 τόνους! Για σύγκριση, το ANKA έχει το 1/3 του βάρους του Akinci, ενώ οι επιδόσεις του τελευταίου είναι συγκρίσιμες του MQ-9 Reaper.
Τώρα, είχαμε τονίσει τον κίνδυνο που παρουσίαζαν τα UCAV ANKA και Bayraktar για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, σμήνη από αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να χτυπούν τα ελληνικά νησιά με βολές ακρίβειας, ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία θα μπορεί να αναλώνεται σε αποστολές αέρος αέρος για να σταματά τα ελληνικά μαχητικά. Παρολαυτά όμως, ο κίνδυνος που παρουσιάζουν είναι -ας πούμε- διαχειρίσιμος, καθώς με τον ένα ή άλλον τρόπο υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Το τουρκικό Akinci θα μπορεί να εκτοξεύει μικρότερα φονικά ΜΕΑ;


Η κατάσταση όμως αλλάζει με το Akinci. Το τελευταίο μπορεί να φέρει τον πύραυλο cruise SOM J, που αρχικά προβλεπόταν να εξοπλίσει τα παραλίγο τουρκικά F-35A. H αναστολή και ίσως ακύρωση παράδοσης των τουρκικών αεροσκαφών όχι μόνο δεν σταμάτησε την εξέλιξη του προηγμένου πυραύλου πλεύσης, αντίθετα αυτή συνεχίστηκε κανονικά.
Τωρα, Akinci και SOM από μόνοι τους ίσως να μην είναι τόσο πρόβλημα, αλλά σε συνδυασμό   μεταξύ τους μπορούν να είναι φονικός συνδυασμός. Ειδικά για την ελληνική αεράμυνα και την ΠΑ. Εξηγούμε, αν και νομίζουμε ότι τα πράγματα είναι απλά…

Ο πύραυλος SOM-J που σχεδιάστηκε για τα τουρκικά F-35, θα εξοπλίσει το εγχώριο TF-X


Η τουρκική αεροπορία μπορεί να αποκτήσει όποιον αριθμό από τα εγχώριας κατασκευής UCAV επιθυμεί. Συνεπώς, έχει τον κατάλληλο φορέα για την ταυτόχρονη εκτόξευση όσων πυραύλων πλεύσης επιθυμεί, ενώ μπορεί να επαναλαμβάνει τη διαδικασία επίσης όσες φορές θέλει. Θα ρωτήσει κάποιος, κι όχι άδικα, αν αυτή η διαδικασία μπορεί ή όχι να γίνει από τα τουρκικά μαχητικά. Φυσικά και μπορεί, αλλά πρέπει να τονίσουμε πως τα μαχητικά θα χρειαστούν σε διάφορα σημεία του μετώπου, ενώ οι βάσεις τους είναι εντός της επιχειρησιακής δυνατότητας της ΠΑ.
Τα Akinci όμως μπορούν να απογειώνονται από παντού, ακόμη κι από το Ινσιρλίκ, να πλησιάζουν τα μικρασιάτικα παράλια, να εξαπολύουν τους SOM και να επιστρέφουν όπου θέλουν. Και το βασικότερο, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΚΑΝΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ, ένα είδος εν ανεπαρκεία στην τουρκική αεροπορία μετά τις αμείλικτες διώξεις εκπαιδευμένων στελεχών από το Καθεστώς Ερντογάν.
Η αντιμετώπισή τους από την ΠΑ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η τελευταία θα είναι αφοσιωμένη στην εξαΰλωση της τουρκικής ΠΑ, αλλά και στις άλλες αποστολές της. Αντίθετα, τα Akinci, θα μπορούν να πετούν πάνω από ασφαλείς περιοχές, και όταν απομακρύνονται τα ελληνικά μαχητικά, να μπαίνουν στο Αιγαίο και να εξαπολύουν τους SOM και αμέσως μετά να απομακρύνονται. Τυχόν αποστολές κυνηγιού των UCAV θα βάλει αναμφίβολα τα ελληνικά μαχητικά εντός των περιοχών που προστατεύονται από τους S-400 (αυτούς που πούλησαν οι φίλοι και σύμμαχοι της Ελλάδας Ρώσοι)…

Η τουρκική Aselsan θέλει να αναπτύξει ραντάρ AESA για το F-16 μέχρι το 2021


Οι SOM σε πρώτη φάση θα χτυπήσουν τα αεροδρόμια της ΠΑ, και μετά θα επικεντρωθούν στις ελληνικές υποδομές, λιμάνια, συγκοινωνιακούς κόμβους, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κοκ. Κι όλα αυτά, χωρίς την ανάγκη της τουρκικής ΠΑ. Αν μάλιστα τα χτυπήματα συνδυαστούν με βολές βαλλιστικών πυραύλων, τότε αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο για την ελληνική αεράμυνα.
Επιστρέφουμε όμως στις δυνατότητες του Akinci. Πρέπει να τονίσουμε πως οι Τούρκοι έχουν κάνει άλματα στον τομέα των ηλεκτρονικών, και η ASELSAN σχεδιάζει ραντάρ AESA GaN που σε έναν διαφορετικό κόσμο θα τοποθετούσαν στα τουρκικά F-16C/D. Τώρα όμως μπορούν άνετα να συνδυάσουν κάποιο ραντάρ με UCAV Akinci δίνοντάς του τη δυνατότητα να φέρει πυραύλους αέρος αέρος. Θυμίζουμε πως οι Τούρκοι αναπτύσσουν δικούς τους πυραύλους αέρος-αέρος μέσου και μικρού βεληνεκούς. Έτσι, οι πύραυλοι που θα μπορούν κάθε στιγμή να εκτοξευτούν κατά των ελληνικών μαχητικών από την τουρκική αεροπορία μπορεί να είναι πολλαπλός.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;


Τα Akinci με ραντάρ, πετώντας ψηλά, θα μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα σε χαμηλά ιπτάμενα τουρκικά αεροσκάφη, ή να συμπληρώνουν την εικόνα της τακτικής κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Ταυτόχρονα, χάρη στον μεγάλο χρόνο παραμονής στον αέρα, μπορούν να παίζουν το ρόλο του ιπτάμενου εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων, δημιουργώντας μια ιπτάμενη κόλαση πάνω από το Αιγαίο.
Όσο ανώτερη κι αν είναι σε έμψυχο δυναμικό η ΠΑ, εντούτοις η γειτονική μας χώρα έχει βρει τρόπους να ξεπερνά τα όποια προβλήματα. Οι πιλότοι μας δεν θα αντιμετωπίσουν απλά και μόνο τα όποια εχθρικά μαχητικά, αλλά μια πολύπλευρη απειλή, με πλοκάμια περισσότερα από όσα μπορούμε να κόψουμε.

Τουρκικοί εξοπλισμοί. Ησυχία, η πατρίδα κοιμάται…


Το εμπάργκο στα F-35A μπορεί να «έλυσε» κάποια από τα προβλήματα αλλά δεν τα εξαφάνισε όλα. Απλά λύθηκε ένα μόνο Θέμα, δεν αποκτήσαμε ξαφνικά υπεροπλία ούτε επανήλθε η ισορροπία δυνάμεων. Για να γίνει αυτό πρέπει να αποφασίσουμε να επενδύσουμε ενεργά στην Άμυνα της χώρας. Κι αυτό να γίνει με έναν σοβαρό αμυντικό προϋπολογισμό. Αλλιώς, θα βλέπουμε τα καλοκαίρια στη Γαύδο το τουρκικό λιμενικό να διώχνει τα φουσκωτά από την “τουρκική ΑΟΖ”…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scalp_eg

Τα οπλισμένα drones έχουν υπερεκτιμηθεί.

TheOutsider

They are overrated when they carry simple loads. But armed drones that can carry cruise missiles.. That’s a whole different ball game

chriss8

Δεν πειράζει. Είμαστε ισοδύναμοι τους, θα πάρουμε και M-113A3!!!
Όπως είπε και ο EPAM PAPAS. Από την αναλογία 7:10 θα πάμε σε αναλογία Λετονία:Ρωσία

agnostosependytis

Φανταστείτε να ξοδέψουν 1 δις να φτιάξουν καμιά 20αριά τέτοια, και εμείς με τα μισά (500 εκατ) να πάρουμε 50 Μ-2000 με τα όπλα και τα ανταλλακτικά τους από την Ταιβάν…Νομίζω ότι για την ώρα ακόμη δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αυτά, πιο σημαντικό είναι το θέμα S-400. Η δοκιμαστική πτήση ήταν μια πολύ απλή πτήση σε χαμηλό ύψος, ενώ και το AESA ραντάρ, εντάξει τι να πούμε… έχουν κλέψει τεχνολογία σε διάφορα θέματα αλλά μέχρι μέσης τεχνολογίας, ούτε κινητήρες και αισθητήρες για πυραύλους, ούτε άλλα παρόμοια, πόσο μάλλον AESA ραντάρ. Έπειτα με το μέγεθός του, με το που απογειώνεται θα φαίνεται από το Ιόνιο.
Ας πάρουμε εμείς Reaper (μερικά γιατί είναι ακριβά) και Predator (που τα αποσυρουν και δίνουν δωρεάν οι Αμερικάνοι και είναι επιπέδου Bayraktar και κάπως καλύτερα), και τα Μ-2000 και άστους να κουρεύονται.

alexmark

O νέος αστικός μύθος: Μirage από Ταιβάν… Ο προηγούμενος αστικός μύθος: Μιράζ από ΗΑΕ… Που και που Μirage από Γαλλία… καμιά φορά και από Κατάρ. Αυτοί Akinci, εμείς παραμύθια… Μετά αναρωτιώμαστε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…

agnostosependytis

Έχεις δίκιο ότι πιθανόν είναι αστικός μύθος το θέμα των Μιράζ από την Ταιβάν, ειδικά αν είναι να τα αγοράσει η Ελλάδα, που προφανώς δεν έχει ούτε το μικρό budget του μισού δις.
Ωστόσο αυτό που είναι πραγματικό, είναι ότι όντως η Ταιβανέζικη αεροπορία έχει προσγειώσει μόνιμα και δεν χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των Μιράζ, και θέλει να τον ξεφορτωθεί, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων α) έχει υπερδιπλάσιο κόστος πτήσης ανά ώρα από το F-16 και β) η συντήρηση και αναβάθμιση αυτών έχει περίπου εγκαταλειφθεί, καθώς πάλι σύμφωνα με τους ιδίους, οι τιμές που έδωσε η Γαλλία, πιεζόμενη από την Κίνα, ήταν λέει εξωφρενικές (κάτι μου θυμίζει). Εδώ και πάνω από 5 χρόνια κυριαρχούν δημοσιεύματα στο εξωτερικό ότι θέλει να ξεφορτώσει τα Μιράζ της. Επίσης είναι προφανές ότι κανείς από τους άλλους χρήστες δεν τα θέλει γιατί οι περισσότεροι (εκτός του Πακιστάν) δεν τα θέλει γιατί παίρνουν καινούργια, άρα λογικό είναι να τα δίνουν κοψοχρονιά.
Εμείς λεφτά για νέα αεροπλάνα σε μεγαλούτσικους αριθμούς για αντικατάσταση των F-4 δεν έχουμε, ενώ με αυτά θα είμασταν σούπερ.

George

Αν ισχύει αυτό με τα δίλιτρα κάποιος μας θέλει πάρα πολύ! 😉

agnostosependytis

Νομίζω ότι η Τουρκία απλά υπερ-καταναλώνει κεφάλαια στην αμυντική βιομηχανία τα οποία δεν δικαιολογούνται με την λογική. Η Ελλάδα μπορεί να πάρει 5-10 Reaper (κόστος 80-200 εκατ για το σύνολο) και να ζητήσει αντισταθμιστικά να πάρει δωρεάν και καμιά 20αριά Predator τα οποία οι Αμερικάνοι έχουν εκατοντάδες, αποσύρουν και δίνουν δωρεάν. Αν θέλουμε δουλειά για μηχανικούς μας κτλ, αντί να μπουν σε κατασκευή drones, να σκεφτούν και αναπτύξουν πατέντες να εξοπλίσουν με οπλισμό τα drones αυτά σε έκτακτη ανάγκη (καθώς υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μας αφήσουν να τα εξοπλίσουμε).

NIKOS

Η λυση στα akinci,στους som,στους bora και σε οποιες αλλες παρομοιες απειλες ειναι μια:η δημιουργια μιας ισχυροτατης αεραμυνας,μια Ζωνη Πυραυλικης Απαγορευσης στο Αιγαιο ,συστατικα της μπορουν να ειναι εκσυγχρονισμενοι Patriot,Iron Dome και αλλα αντιαεροπορικα και αντιπυραυλικα συστηματα που να μπορουν να αντιμετωπιζουν επιθεσεις κορεσμου ενω ιδιαιτερη μεριμνα πρεπει να δοθει στην αποκτηση αντι-drone συστηματων..Ολα αυτα κοστιζουν,θα πρεπει να διατεθει πανω απο ενα δις για ολα τα παραπανω,ειναι μια δαπανη ομως που πρεπει να γινει,με μακροχρονια αποπληρωμη..θα πρεπει να καταλαβουμε οτι οσο καλες φρεγατες κι αν παρουμε,οσο καλα αεροσκαφη κι αν εχουμε αν αυτα δεν προστατευονται επαρκως κινδυνευουν να βγουν εκτος μαχης απ τις πρωτες ωρες μιας συγκρουσης..επιτελους πρεπει να παρουμε στα σοβαρα την απειλη στη γειτονια μας και να σχεδιασουμε ενα εξοπλιστικο που να δινει λυσεις και να αντιμετωπιζει τα προβληματα..

Silverakos

Συμφωνώ. Χρειάζεται ισχυροποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας και διασύνδεση με link 16 όλων επίγειων και στα σκάφη του ναυτικού α/α όπλων καθώς και προμήθεια αντιαεροπορικών εναντίον πυραύλων πλεύσης σε στόχους κλειδιά (αναβίωση Αρτεμισίου 30 με πυρομαχικά ahead….). Το θέμα είναι ότι ένα όπλο σαν τον som μπορεί να εκτοξευτεί από οποιαδήποτε πλατφόρμα … Πολύ επικίνδυνη η χρήση drone σαν φορείς α/α πυραύλων . Νομίζω ότι το άλμα στην άμυνα θα είναι το F35 που θα μπορεί χωρίς να εντοπίζεται να σκουπίζει τον αέρα από ενοχλητικά drone μαχητικά κτλ….

Χρήστος

Τα UAV έχουν χρησιμότητα σε περίοδο ειρήνης ή απέναντι σε αντάρτες. Απέναντι σε οργανωμένη αεράμυνα δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Ας ελπίσουμε πως ήδη υπάρχουν παρεμβολείς GPS και σουίτες ηλεκτρονικού πολέμου εναντίον των UAV.

TheOutsider

Not when they are carrying cruise missiles, you can fire a cruise missile from far away, far enough to not get caught in electronic war suites etc. Cruise missiles will then fly low enough to avoid radars etc. A drone that can carry cruise missiles is a game changer

chikichiki

A HALE UAV is a terrible choice for a missile carrier and is most likely of extremely limited military utility. Turkey is pretty much the first country to parade this idea even though other countries have had much superior tech available to make this work. That they did not is rather telling of the viability. Cruise missile carriers remain manned, long-ranged, electronically potent and with good payload capability.

ETS

Tιποτα δεν υπαρχει και ουτε η παρεμβολη εγγυαται τιποτα αφου εχει συγκεκριμενη εμβελεια και οι ζευξεις δεν παρεμβαλλονται απλα και φυσικα οι Τουρκοι εχουν προβλεψει την δραση των uav τους σε περιβαλλον παρεμβολων ενω οι δεκτες μπορει να ειναι και GLONASS μεταξυ αλλων ..

sotbak

πολύ σωστό άρθρο. Η απειλή αυτής της μορφής έχει υποτιμηθεί από την εδώ πλευρά του Αιγαίου….Η γνώμη μου είναι πως πέραν των όποιων και όσων MQ reaper αποκτήσουμε, η Ελλάδα οφείλει να σχεδιάσει και κατασκευάσει σε ικανό αριθμό έναν τύπο UCAV αντί MALE, που θα είναι η αεράμυνα κατά τέτοιων απειλών. Έχουμε τη γνώση για κάτι τέτοιο. Τόσο σε επίπεδο επιστημονικό για την έρευνα/σχεδίαση όσο και τις ιδιωτικές εκείνες εταιρείες που θα μπορούσαν να το παράξουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε την πολιτική βούληση, όπερ σημαίνει ειδικότερα ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει τη διαύγεια να θέσει πολιτικούς/εθνικούς στόχους και να μπορέσει να προσδιορίσει και τα μέσα με τα οποία θα τους επιτύχει, αφήνοντας – λόγω της πρόδηλης έλλειψης σαφούς ικανότητας σχεδιασμού – το ρόλο αυτό σε συμμαχικές χώρες…., δηλαδή εκχωρούμε αρμοδιότητες/δικαιώματα που το ίδιο το Σύνταγμα ακόμη απαγορεύει να εκχωρήσουμε. Διευκρινίζω ότι αυτό είναι διαχρονικό φαινόμενο και δεν αφορά μόνο την παρούσα κατάσταση. Εδώ που φτάσαμε πρέπει να διαθέσουμε 20δισ. ΕΥΡΩ μέσα σε μία δεκαετία σε διάφορα εξοπλιστικά για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το αυτονόητο, δλδ η χώρα να εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και να παραμείνει ανεξάρτητη. Όμως, πόσο αξίζει το Φ/Α της ελληνικής ΑΟΖ που δεν τολμάμε να κηρύξουμε με μονομερή ενέργεια (έτσι γίνεται);;;;

theta

Α εσείς πλαναστε… Έχουν φύγει όλοι οι μηχανικοι. UCAV με μηχανικούς των 800 μπλοκακι δεν θα δείτε ούτε μέχρι να φτάσουμε στα x wing.

sotbak

δεν εννόησα ποια είναι η πλάνη μου;;; Έγραψα κάτι για μπλοκάκι;;;;

Roman

Great article. In addition to Akinci UCAV with AESA radar/A2A missiles and the Russian S-400s, Turkey’s “Hisar” family of low to medium-altitude SAM missile systems also pose a significant threat to the Hellenic Air Force. Especially given how Turkey is working on a separate SAM project called “Siper” and seeking tech-transfer and local production from Russia for the second batch of S-400s, it’s important to note that Turkish SAM technology will only continue to advance further, eventually reaching “high altitude” category. Greece needs to order more LONG RANGE cruise missiles (eg Storm Shadow) to deal with these threats.

epampapas

Noμίζω το επόμενο άρθρο πρέπει να αφιερωθεί στο HISAR. Λέγεται μάλιστα ότι το στείλανε στην Τρίπολη και είχε και την πρώτη κατάρριψη.

FTS

Οκ αλλά θα μπορούσε και η Ελλάδα να επενδύσει σε πυραύλους βαλλιστικούς και πλεύσης και UAVs. Κανένας δεν μας το απαγορεύει. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική αποτροπής -αντί της επένδυσης των λιγοστών κεφαλαίων σε υπερφρεγάτες και αεράμυνα- δηλαδή πυραύλοι και οι φορείς τους που θα κάνουν οικόπεδο την Κωνσταντινούπολη εφόσον φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο. Αν οι Τούρκοι ήξεραν ότι η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη τους θα στοχοποιηθούν από 100 πυραύλους για κάθε ημέρα πολέμου θα το σκεφτόντουσαν πιο σοβαρά να προκαλέσουν επεισόδιο.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω ποιο το νόημα να αγοράσουμε 20 πυραύλους mdcn με εμβέλεια 1000km αντί με τα ίδια χρήματα 200 atacms block4 με εμβέλεια 300km.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία να παράγει Akinci. Και την ΤΠΑ δεν θα μπορέσει ποτέ να την σταματήσει ολοκληρωτικά η ελληνική Α/Α. (H ελληνική Α/Α όπως και κάθε αεράμυνα σκοπό έχει να δυσκολέψει και να κάνει πιο πολύπλοκη την καταστροφή στόχων από την αντίπαλη αεροπορία.)
Αυτό που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να επενδύσει και η ίδια σε αντίστοιχα όπλα τα οποία είναι επιθετικά όπλα ενώ να μειώσει τις επενδύσεις σε όπλα τα οποία είναι μεν high-tech αλλά έχουν αμυντικό προσανατολισμό.

chikichiki

“αντί της επένδυσης των λιγοστών κεφαλαίων σε υπερφρεγάτες και αεράμυνα- δηλαδή πυραύλοι και οι φορείς τους που θα κάνουν οικόπεδο την Κωνσταντινούπολη εφόσον φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο”
Οι φρεγάτες και γενικότερα τα εξοπλιστικά έχουν συγκεκριμένο στρατηγικό προσανατολισμό. Η Ελλάδα προσπαθεί να ελέγξει τα νερά της Αν. Μεσογείου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα επιτευχθεί βομβαρδίζοντας απλώς την Κων/πολη.
“Αν οι Τούρκοι ήξεραν ότι η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη τους θα στοχοποιηθούν από 100 πυραύλους για κάθε ημέρα πολέμου θα το σκεφτόντουσαν πιο σοβαρά να προκαλέσουν επεισόδιο.”
Η ιδέα της χρήσης συμβατικής κεφαλής πυραύλων ως μέσο στρατηγικού βομβαρδισμού πόλεων δοκιμάστηκε πριν μερικές δεκαετίες. Δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. Επιπλέον τα νούμερα που απαιτούνται είναι απαγορευτικά, αρκετά μεγαλύτερα αυτών που η Ελλάδα συνήθως αγοράζει.
“να αγοράσουμε 20 πυραύλους mdcn με εμβέλεια 1000km αντί με τα ίδια χρήματα 200 atacms block4 με εμβέλεια 300km.”
Δεν ισχύει τέτοια σχέση τιμών. Πάντως μεταξύ των δύο ειδών πυραύλων ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματά του (πχ ο βαλλιστικός χτυπά στο γάμο του καραγκιόζη, ο πλεύσης χτυπά εκεί που θέλεις, ο βαλλιστικός αφορά κυρίως τακτική-επιχειρησιακή χρήση ως πυροβολικό, ο πλεύσης χτυπάει πολύ βαθύτερα).

FTS

chikichiki
Καλοδεχούμενες και χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου αλλά η ιδέα για τον βομβαρβισμό λύνει ένα πρακτικό πρόβλημα.
Ότι η Ελλάδα είναι (γεωγραφικά) ευάλωτη στο να υπερασπιστεί μικρά απομακρυσμένα νησιά όπως το Καστελόριζο αλλά ίσως και άλλα μικρά νησιά.
Η ιδέα του βομβαρβισμού ων Κων/λης και Σμύρνης είναι μια πρακτικά καλή απάντηση σε ένα τέτοιο σενάριο.
Φυσικά ο βομβαρβισμός δεν είναι αυτό που θα κερδίσει έναν κανονικό πόλεμο αλλά είναι μια απάντηση στην τουρκία αν αποφασίσει να επιτεθεί σε κάποιο νησάκι μας χωρίς όμως να προχωρήσει παραπέρα.
Από εκεί και πέρα και το κατα πόσο 2-3 φρεγάτες με αντιαεροπορικές δυνατότητες να γυρνανε στην μέση της μεσογείου σημαίνει ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν τα νερά της Αν Μεσογείου είναι μεγάλο θέμα αν όντως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και σε αυτή την υπόθεση,

chikichiki

Ό,τι αποτελέσματα και να έχει ο βομβαρδισμός των εν λόγω περιοχών (σχεδόν σίγουρα φτωχά), δεν θα έχει αντίκτυπο στη στρατιωτική παρουσία των δυνάμεων που θα επιτίθενται σε απομακρυσμένα ελληνικά νησιά. Επομένως εκ των πραγμάτων η τουρκική επίθεση δεν έχει υλικό λόγο ματαίωσης (τα μέσα επίθεσης-κατάληψης είναι ακόμα εκεί και λειτουργικά), άρα η οποιαδήποτε ελπίδα ανάσχεσης θα στηρίζεται αποκλειστικά σε -αναξιόπιστες- ελπίδες καταρράκωσης ηθικού. Που είναι αναξιόπιστες διότι αφενός ιστορικά η επίθεση σε αστικά κέντρα, ειδικά η αδύναμη επίθεση σε αστικά κέντρα, μόνο οργή προκαλεί, η οποία τροφοδοτεί κι εντείνει την πολεμική προσπάθεια (πιο πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε πλήρη σύρραξη έτσι), αφετέρου το ότι η δύναμη επίθεσης κατά των νησιών παραμένει ακέραιη θα σημαίνει πως οι τουρκικές επιδιώξεις (κατάληψη της νήσου) είναι ακόμη 100% εφικτές και άρα η Τουρκία θα έχει ελάχιστο λόγο να μην τις πραγματοποιήσει (το αίμα είναι φθηνό για αυτούς), ενώ ζημιώνεται βαθιά και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Ο πλέον σίγουρος τρόπος ματαίωσης τέτοιας τουρκικής ενέργειας είναι η φυσική εκδίωξη των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή. Η οποία για να καταστεί εφικτή πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη δυνατότητα προβολής ελληνικής ναυτικής ισχύος, η οποία με τη σειρά της απαιτεί σκάφη επιφανείας AAW τα οποία θα την προστατεύουν καθώς θα “σπάει” την τουρκική προστατευτική φούσκα.

Thras

Συμφωνώ διαφωνώντας με τη λογική σου.
Από τη μία πρέπει να αναπτύξουμε επιθετικές ικανότητες και να καταστήσουμε σαφές κάθε πλήγμα εναντίον μας θα απαντηθεί με σκληρότητα και μαζικότητα.
Από την άλλη, κάθε σύστημα εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό και δυστυχώς χρειάζονται όλα…

Xmmm

Uav swarms είναι ο κίνδυνος κ η έυκαιρια.θα έλεγα ότι μεγαλα uav δεν έχουν τύχη σε ένα πόλεμο υψηλής έντασης. Με τα Micro uav κ uav swarms είναι όμως θανάσιμος κίνδυνος. Η ευκαιρία είναι ότι μπορούμε από τα νησιά να εξαπολθσουμε εκατοντάδες micro uavs γιατί όχι αυτοκτονίας αλλά κινήσεις δεν βλέπω να κάνουμε…

stepa

Σιγα, μην φωναζετε….θα ξυπνησετε ολους αυτους που πιστευουν οτι με μερικες δεκαδες scalp eg, θα συντριψουμε τους οχτρους…..Με την ιδια απορια που εβλεπαν οι Βυζαντινοι απο τα τειχη της Βασιλευουσας να στηνουν οι Οθωμανοι τα πρωτοποριακα τηλεβολα απεναντι τους το 1453, με την ιδια απορια και εφησυχασμο παρακολουθουμε τις εξελιξεις της γειτονος….η ιστορια επαναλαμβανεται κυριως για αυτους που δεν διδασκονται τιποτα απο αυτην…

Konstantinos_Zikidis

Εδώ και καιρό, η συζήτηση ενταύθα έχει εγκλωβιστεί στα πολυθρύλητα F-35 που ενδέχεται να πάρει η γείτων, αγνοώντας το γεγονός ότι οι φίλοι και σύμμαχοι Τούρκοι διαθέτουν ήδη αρκετά οπλικά συστήματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε. Στο πρόσφατο 1ο Αεροπορικό Συνέδριο “Ικάρου”, που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ) στις 28 Νοεμβρίου στην ΛΑΕΔ, προσπαθήσαμε να επισημάνουμε το θέμα αυτό, υπολογίζοντας τις αναμενόμενες αποστάσεις αποκάλυψης διαφόρων απειλών από ένα τυπικό ραντάρ αεράμυνας (και πιο συγκεκριμένα το HR-3000 το οποίο υποθέτουμε ότι βρίσκεται σε ύψος 500 μ): https://doureios.com/simioseis-synedriou-gia-tin-mellontiki-aeroporiki-ishi/
Έτσι, το περιβόητο αεροπλάνο αναμένεται να αποκαλυφθεί στα 120 km, ο βαλλιστικός πύραυλος Yildirim στα 127 km, ο πύραυλος πλεύσης SOM στα 120 km και το UAV Bayraktar TB2 στα 115 km (αν υποθέσουμε ότι πετάει χαμηλά, στα 30 μ ή περίπου 100 ft). Το ίδιο ραντάρ θα αποκαλύψει ένα οπλισμένο F-16 (σε μεσαία – μεγάλα ύψη) στα 400 km… Και αυτή η τελευταία περίπτωση είναι η μορφή πολέμου για την οποία κυρίως προετοιμαζόμαστε και εκπαιδευόμαστε… Ενώ μία επίθεση κορεσμού από μεγάλο αριθμό οπλισμένων UCAV σε χαμηλό ύψος είναι μάλλον πρακτικά αδύνατο να αναχαιτισθεί. Πόσο μάλλον όταν μπουν και τα Akinci στον αγώνα…
Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης παρατίθεται εδώ: https://www.researchgate.net/publication/337636260_Ektimese_Radiodiatomes_RCS_Synchronon_Aeroskaphon_me_Ypologistikes_Technikes
Ο Ερντο λοιπόν, ως σοβαρός ηγέτης και υπεύθυνος για τον λαό του, έχει ήδη βάλει σε μεγαλύτερη προτεραιότητα την ανάπτυξη εγχώριων UAV, με σκοπό την ανάπτυξη των ανάλογων δυνατοτήτων και συναφούς εξέλιξης αυτών, την δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου, την αποφυγή διαρροής πολύτιμου συναλλάγματος, την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων (συνειδητά δεν το έβαλα πρώτο), καθώς και το κέρδος, μέσω των εξαγωγών: https://www.defensenews.com/industry/2019/12/10/turkey-reveals-path-to-boost-defense-and-aerospace-exports-by-102b-in-2023/?utm_source=clavis
Θα μου πείτε βέβαια ότι ο γαμπρός του Ερντο είναι βασικό στέλεχος στην εταιρεία Baykar κατασκευής των UAV, γεγονός το οποίο παραπέμπει σε ενδεχόμενες “ωφέλιμες πληρωμές” στην οικογένεια… Ε, και; Τι αλλάζει για εμάς;
Και για μια ακόμα φορά να θέσω το ρητορικό ερώτημα: γιατί τόσοι δημοσιολογούντες, συντάκτες και συν-σχολιαστές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της προμήθειας ακριβών αεροπλάνων, με πολύ συζητήσιμη επιχειρησιακή απόδοση και με μικρή ή και καθόλου βιομηχανική συμπαραγωγή, αγνοώντας επιδεικτικά την δυνατότητα εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής UAV;
Και κάτι ακόμα: σε ποια θέατρα επιχειρήσεων σήμερα επιχειρούν συνήθη, επανδρωμένα αεροπλάνα; Και σε ποια UAV/UCAV; Μήπως τα τελευταία έχουν πάρει ήδη τα ηνία και απλά δεν το έχουμε καταλάβει;

kakaouskia

Καλημέρα
Κατατοπιστικό το σχόλιο, όπως πάντα.
Σχετικά με τα UAV/UCAV: Ναι μεν βρίσκονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια αλλά από την άλλη δεν έτυχε να πολεμήσουν μεταξύ τους 2 ισάξιες δυνάμεις να δούμε την πραγματική χρήση αυτών των συστημάτων και πως χωράνε σε δόγμα για παρατεταμένες επιχειρήσεις μεγάλης έντασης.
Και μια αδέσποτη σκέψη…αντί να επικεντρωνόμαστε στον τοξότη, μήπως να κοιτάζαμε πως να σταματήσουμε τα βέλη;
Και μήπως να γινόταν καμιά σοβαρή αξιολόγηση των επιχειρήσεων της BBC στη Khmeimim και το πώς αντιμετωπίζει τα UAV/UCAV

Konstantinos_Zikidis

Αν μιλάμε για επίθεση κορεσμού από πολλά UAV/UCAV, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να τα αντιμετωπίσουμε όλα. Κάποια ίσως περάσουν και πλήξουν το στόχο τους. Στην περίπτωση των UAV, ισχύει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Δηλαδή είναι πιο εύκολο να αναπτύξουμε και να κατασκευάσουμε πολλά UAV/UCAV με σκοπό την επίθεση, παρά να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια επίθεση.
Βέβαια, πάντα μπορούμε να το ρισκάρουμε…

sotbak

όντως η καλύτερη λύση είναι η επίδειξη στρατηγικής ψυχραιμίας………… :beg: :beg: :beg:

Spirit

Επίθεση κορεσμού από αργά σε ταχύτητα UAV και τον περιορισμένο αριθμό που διαθέτει η Τουρκία δεν ειναι και τόσο εύκολο να επιτευχθεί κατά την γνώμη μου, Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί περιορισμοί.
Το πρόβλημα κατά την γνώμη μου δεν είναι τα τουρκικά UAV, αλλά η δική μας αδράνια…

Konstantinos_Zikidis

Η επίθεση δεν είναι ανάγκη να γίνει με ένα τύπο UAV. Μιλάμε για μία ενδεχόμενη συντονισμένη επίθεση από UAV (κάποια εκ των οποίων θα δρουν ως decoy, όπως στον 1ο πόλεμο του Κόλπου και αλλού), UCAV, Harpy. Και όλα αυτά ταυτόχρονα με κάμποσα F-16 ή με παλιά και καλά F-4 2020, τα οποία θα διανέμουν HARM, SOM, καθώς και JSOW. Αν όχι ταυτόχρονα, τα μαχητικά μπορούν να επιχειρήσουν λίγο μετά τα decoy UAV, για την αντιμετώπιση των οποίων θα έχουμε δαπανήσει μεγάλες ποσότητες πυραύλων Patriot, καθώς δεν θα γνωρίζουμε ότι δεν είναι οπλισμένα μαχητικά (ιδίως εάν το Akinci, με τον επόμενο, ισχυρότερο κινητήρα, θα μπορέσει να επιτύχει υψηλές ταχύτητες). Και αφού θα έχει χαθεί λίγο η μπάλα, θα αρχίσουν τις εγχώριες JDAM.
Φυσικά όλα αυτά παράλληλα με συμβατικό και πυραυλικό πυροβολικό.
Μην ανησυχείτε όμως, εμείς μπορούμε να επιδείξουμε στρατηγική ψυχραιμία… και να τους τρίψουμε το διεθνές δίκαιο στα μούτρα… μέχρι να τους τα κάνουμε κρέας…

sotbak

σωστά , έχουμε ξεχάσει εντελώς και τα Harpy……. αλλά με ολίγη στρατηγική ψυχραιμία αντιμετωπίζονται και αυτά.

Γιώργος70

Στο ρητορικό ερώτημα
Θεωρητικά εάν η ΠΑ διαθέτει 50 f35, υπάρχει η επιλογή βομβαρδισμού και εξολοθρευσης των τουρκικών α/φ στα αεροδρόμια. Είναι ο ορισμός της αξιόπιστης αποτροπής.
Ερώτηση
Γίνεται ένα cruise missile να μην γίνει αντιληπτό από ένα hr-3000 υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις
Το Radar να είναι σε Mode για αεροσκάφος στα 400km
Το βλήμα να πέτα σε ύψος 10-15μ πάνω από το μέγιστο ύψος κύματος
Η κατάσταση θάλασσας να είναι 7+

Konstantinos_Zikidis

Στο πρώτο μέρος, περί των 50 F-35 για την ΠΑ, αντιλαμβάνεστε ότι δεν συμφωνώ, καθώς μιλάμε για κόστος γύρω στα 5-6 δισ. δολ. και επομένως εκτός τόπου και χρόνου, αλλά ας μην ανοίξουμε αυτή την κουβέντα καλύτερα.
Αναφορικά με την αποκάλυψη του πυραύλου πλεύσης (cruise) και πιο συγκεκριμένα του SOM, είχαμε υπολογίσει παλαιότερα ότι έχει RCS 0,02 m² στην μπάντα που μας ενδιαφέρει. Έτσι, θα αποκαλυφθεί στα 120 km από το HR-3000. Εάν πετάει σε ύψος 30 μ και το ραντάρ είναι στα 500 μ, τότε λόγω του ορίζοντα ραντάρ θα αποκαλυφθεί στα 115 km. Εάν πετάει χαμηλότερα (πράγμα δύσκολο βέβαια), τότε θα αποκαλυφθεί ακόμα πιο κοντά. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ αργά για να σηκώσουμε αεροπλάνα κλπ.
Το ρεζουμέ είναι ότι οι απέναντι διαθέτουν ήδη επικίνδυνες απειλές, οι οποίες αποκαλύπτονται σε μικρές αποστάσεις (λίγο πάνω από 100 km), καθιστώντας δυσχερή την αναχαίτισή τους με τις συνήθεις μεθόδους.
Τονίζω το «ήδη». Όχι κάποτε. Στο απώτερο μέλλον. Eventually. Ότε και αν.
(όλα τα τελευταία παραπέμπουν προφανώς στην πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα του F-35)
Επομένως, θα πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές που υπάρχουν ΗΔΗ. Ή να αναπτύξουμε αξιόπιστη αποτροπή. Ή και τα δύο.

stepa

Αγαπητε κε Ζηκιδη, θα ηθελα να εκφρασω μια απορια στα γραφομενα σας.Αναφερεται οτι ο SOM εντοπιζεται στα 120km. Aπο την αλλη το Bayraktar στα 115 κm, με εκπετασμα πτερυγων 12 μ, και καθετα σταθερα που δινουν καθε αλλο παρα stealth χαρακτηριστικα.Σε οτι αφορα το υψος αποστολης, θυμιζω οτι ο SOM ειναι περιορισμενων διαστασεων οπλο πλευσης με ικανοτητα πολυ μεγαλυτερη , σε σχεση με το Bayraktar , πτησης sea skimming.Πως ειναι δυνατον το εν λογω οπλο να εχει το ιδιο σχεδον η μεγαλυτερο rcs απο το Bayraktar…η τεραστια διαφορα ταχυτητας ποσο επηρεαζει αυτην την παραμετρο?…70-100kn για το bayraktar υψηλη υποηχητικη για τον SOM

Konstantinos_Zikidis

Βεβαίως έχετε δίκιο, το RCS του Bayraktar είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του SOM. Προφανώς εάν το Bayraktar πετά σε κάποιο ύψος, θα αποκαλυφθεί σε επαρκώς μεγάλη απόσταση. Όμως, εάν πετά πολύ χαμηλά καλύπτεται από την καμπυλότητα της γης, τουλάχιστον όσον αφορά τα επίγεια ραντάρ.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω εάν έχει αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή αυτοματοποιημένης πτήσης σε πολύ χαμηλό ύψος. Τεχνικά όμως δεν είναι αδύνατο.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν ισχυρίζομαι ότι το Bayraktar είναι κάποιο υπερόπλο. Το αντίθετο. Όμως, μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα ένα στοιχείο στο επιθετικό παζλ των γειτόνων. Το οποίο μάλιστα έχει ήδη δει πολεμική δράση: http://e-amyna.com/τουρκικά-uavs-στο-αιγαίο-ένα-παρ-ολίγον/
Εάν λοιπόν μπορεί να παίξει μπάλα το Bayraktar, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να κάνει το Akinci, όπως πολύ ορθά επισημαίνει το άρθρο της Πτήσης.

stepa

Προφανως λογω πιεσης χωρου ευκολα δημιουργουνται παρερμηνειες.Εχετε δικιο σε οτι αφορα τον παραγοντα υψους. Θεωρω ομως ,και διορθωστε με αν κανω λαθος οτι το bayraktar αποτελει μια σημαντικη απειλη για την αμυνα των παραμεθοριων νησιων κυριως, και οχι τοσο για την προσβολη κρισιμων εγκαταστασεων στην ενδοχωρα λογω εγγενων αδυναμιων.Χαμηλη ταχυτητα, περιορισμος φορτιου κλπ.Το περιβοητο Akinci κατα την αποψη μου ειναι μια εναλλακτικη λυση οχι μονο οπλικου φορεα, αλλα κυριως θα πρεπει να μας ανησυχουν οι μελλοντικες του δυνατοτητες σαν UAV κυριως με τεραστιες προοπτικες αναδειξης του σαν ενα global hawk made in Turkey, πραγμα εξισου επικινδυνο για την ασφαλεια και την λειτουργικοτητα κρισιμων στοιχειων εγκαιρης προειδοποιησης και Α/Α συστηματων της χωρας.Εν κατακλειδι πιστευω οτι δεν πασχουμε απο φορεις οπλων αλλα απο επαρκειες οπλων [scalp, JASSM, ATACMS κλπ] ικανων να αποτελεσουν ενα αντιβαρο σε ολα αυτα.Κλεινοντας θα ελεγα οτι περισσοτερο πασχουμε απο την ελλειψη μιας mini DARPA που θα αξιολογησει τις πραγματικες προτεραιοτητες στο χωρο της αμυνας και θα λειτουργησει σαν συντονιστης σε μια Εθνικη προσπαθεια υλοποιησης εστω μερικων προγραμματων δευτερευουσας ισως μορφης, εξισου κρισιμων ομως για την Εθνικη ασφαλεια. Τροποι υλοποιησης και χρηματοδοτησης υπαρχουν ,αυτο που δεν υπαρχει ειναι θεληση, συντονισμος, και οργανογραμμα….εκει πασχουμε

Konstantinos_Zikidis

Συμφωνούμε σε όλα.

Γιώργος70

http://roe.ru/eng/catalog/naval-systems/shipborne-weapons/uran-e/
http://www.milscint.com/en/radar-and-laser-altimeters-from-meteksan-savunma-for-missiles-and-air-platforms/
Από τα παραπάνω είναι πιθανό τα 10-15μ σε cruise phase να είναι εντός των δυνατοτήτων της Τουρκίας
Από τις παραμέτρους που έθεσα είναι φανερό ότι αναφέρομαι στο terrain masking και όχι στον ορίζοντα radar
Για τον tomahwk έχω διαβασει σε παλαιές αναφορές που δίνουν ένα ύψος στο οποίο σπάει το lock-on και ένα άλλο ύψος που δεν γίνεται tracking. Λόγω clutter. Όμως το ύψος είναι [deleted].
Η ερώτηση αφορά τις τον εντοπισμό του som στα 10-15μ από radar στα 1000μ με εμπόδιο τις ανακλάσεις από το μεγάλο ύψος κύματος της θάλασσας και το Mode του radar.
Δηλ να μην ισχύει το θεωρητικό 130χλμ αλλά να είναι πχ 40χλμ για το hr-3000 με τις παραπάνω παραμέτρους

stepa

Μια και ανοιξε η κουβεντα, απλα θα συμπληρωσω οτι σε οτι αφορα τον som, το θεμα ειναι να τους προλαβεις πριν αυτοι φυγουν απο τους φορεις, ειτε F 16, Akinci κλπ….αν οχι ακομα και αν το HR3000 στον Ζηρο πχ τους εντοπισει εισερχομενους ειτε στα 40 ειτε στα 80km …..χαιρετε.Αυτο φυσικα ισχυει και απο την δικη μας πλευρα.
Για το Αkinci απλα θα πω οτι ειναι ενα μακρυ χερι μεν για την Τουρκια. αλλα δυσκολα θα χρησιμοποιηθει σαν οπλικος φορεας στο επικινδυνο περιβαλλον του Αιγαιου.Αντιθετα εχει ολα τα φοντα να δρα ιδιως σε ειρηνικες περιοδους σαν ηλεκτρονικη πλατφορμα υποκλοπων, καταγραφης, ηλ.πολεμου,επιτηρησης και οτι βαζει ο νους μας χαρη στις δυνατοτητες φορτιου ,αυτονομιας κλπΑλλο πραγμα μια πτηση CN υποκλοπων το πολυ 3-4 ωρων και αλλο να εχεις σε σχεδον 24ωρη βαση 2-3 συνεχως στον αερα.Η πιεση για την Ελληνικη πλευρα θα ειναι αφορητη, ενω σε περιπτωση κλιμακωσης θα παιξουν κυριο ρολο στην ηλεκτρονικη καταστολη των συστηματων Α/Α ,επικοινωνιων κλπ…

Γιώργος70

2 ειδήσεις των τελευταίων 48 ωρών
Turkey has ordered an engine for its cruise missile in Ukraine
According to the Director of SE “Ivchenko-Progress” – General Designer Igor Kravchenko, the contract with Turkey has already been signed and work on the production of the first engine has already begun.
https://mil.in.ua/uk/news/turechchyna-zamovyla-v-ukrayini-dvygun-dlya-svoyeyi-krylatoyi-rakety/
Κινητήρας χωρίς κόφτη στα 300km
As well as the C1 and C2 models developed for naval targets.
http://www.kokpit.aero/tubitak-sage-gurcan-okumus-gokdogan
Το αμυντικό δόγμα με συστήματα S400 , 415 Som και Bora τελείωσε.
Γιατί το ΣΑΕ / αεροδιάδρομοι θα καταστραφούν στα πρώτα λεπτά.
Δεν υπάρχει εναλλακτική της καταστροφής της THK στο έδαφος από F-35.
10 δις ή 500εκ/έτος για 20 έτη αποτροπής.
To stealth είναι η μοναδική αποτελεσματική-οικονομική λύση.
Η ΠΑ πρέπει να αλλάξει σελίδα (και νοοτροπία).

epampapas

Kάπου διάβασα την εκπληκτική ιστορία πως ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρίας που έχει όνομα παραπλήσιο με τον ιδιοκτητη γνωστού σουβλατζίδικου στο Μοναστηράκι, σπούδασε σε πολυτεχνική σχολή στις ΗΠΑ, είχε μάλιστα Έλληνα καθηγητή που είναι τώρα στο ΕΜΠ, και όταν επέστρεψε πίσω το τουρκικό κράτος του έδωσε χρήματα για να φτιάξει drones. Με την βοήθεια και από βρετανική εταιρία. Και αυτό γιατί οι αμερικάνοι αρνήθηκαν τότε να πουλήσουν drones (Reaper νομίζω) στην Τουρκία.
Αντίθετα ο δικός μας καθηγητής εμποδίστηκε ακόμα και σε επίπεδο έρευνας χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ να ολοκληρώσει το ελάχιστο. Και εμποδίστηκε τόσο από αριστερές όσο και από δεξιές δυνάμεις. Βίοι παράλληλοι καθηγητή/μαθητή. Μια δημοσιογραφική έρευνα στο θέμα θα άξιζε.
Πέραν τούτου η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν είναι προιόν παρθενογέννησης. Έχει γίνει μεταφορά τεχνογνωσίας από δυτικές χώρες το οποίο είναι λογικό καθώς ανήκει στον λεγόμενο δυτικό κόσμο ενώ είναι και το αποτέλεσμα συμπαραγωγών με κατά κύριο λόγο αμερικανικές εταιρίες και στα πλαίσια αντισταθμιστικών κτλ. Επίσης οι σπουδές των μηχανικών τους δεν είναι πιστεύω τόσο πολύ στο Λομονόσοφ όσο σε δυτικά πανεπιστήμια. Οπότε η σποντούλα για τα S-400 είναι τουλάχιστον άδικη όταν σε περίπτωση πολέμου θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια Τουρκία εξοπλισμένη με όπλα τα οποία είτε δυτικά (τουτέστιν 70%+αμερικάνικα) είτε τουρκικά αλλά δυτικής καταγωγής. Στην Κύπρο δε είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Εμείς εδώ έχουμε τουλάχιστον εξίσου πρόσβαση στα ίδια όπλα.

Genesis

Συμφωνώ ότι το σχόλιο με ειρωνική διάθεση περί “Ρώσων, φίλων και συμμάχων της Ελλάδας” ήταν τουλάχιστον αχρείαστο.
Με τα ίδια κριτήρια πόσο φίλοι και σύμμαχοι της Ελλάδας είναι οι Αμερικανοί?

Spyros

Χρειάζεται να αναπτύξουμε δικά μας Drones, οπλισμένα με αισθητήρες IR, Stinger και πολυβόλα…
(μη βαράτε, μια ιδέα ρίχνω)

Spirit

Ασφαλως και δεν είναι μεγαλύτερος κίνδυνος μην λέμε ότι να ναι.
Όμως πρέπει να ενισχυθεί η α/α άμυνα σε ψηλά υψόμετρα υπάρχει θέμα στην ΑΣΔΕΝ.

TheOutsider

Great article by the author. Drones that can carry cruise missiles is a game changer in my opinion. Currently the best load a fighter aircraft can carry is a cruise missile due it not being caught to radars, electronic jammers, anti-missile protection systems etc. One of the most devastating attacks to a country’s infastructure would involve multiple sortis by attack aircrafts carrying cruise missiles as well as precision long range ballistic missile systems. Multiple sortis are hard on pilots as well as they are expensive. With UAVs, it’s cheaper and much easier on pilots. Multiple UAVs carrying cruise missiles… Oh man, oh man… it’s a different level

flashg

Εμείς αν δεν έρθει ένα UCAV με δυνατότητες τεχνικής νοημοσύνης και να πετάει στο διάστημα δεν ασχολούμαστε. Το είχε πει και παλιότερα ο σημερινός Α/ΓΕΕΘΑ ότι είναι νωρίς ακόμα για να ασχοληθούμε με τέτοια προγράμματα απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

My_name_is_Nobody

“Το Akinci, είναι κίνδυνος μεγαλύτερος από τα F-35A”
Και το φιατάκι μου καλύτερο από την CLK ή αλλιώς: Θα πουλήσω το ρολόι να αγοράσω κομπολόι.
Καλά τα μεγάλα drone αλλά μόλις αρχίσει το μπιστολίδι δε τα βλέπω να έχουν πολύ ζωή.

MisCo

Οταν τα κατασκευαζεις ο ιδιος και σου στοιχιζουν πολυ λιγοτερο απο ενα αεροσκάφος, δε σε νοιαζουν και πολυ οι απώλειες.
Θα εξαντλησουμε το πυραυλικο αποθεμα μας αναχαιτιζοντας drones και SOMs. Μετά θα ριχνουμε με τοξα.

chikichiki

Τα σοβαρά HALE δεν είναι φθηνά.

MUSTAFA

🙂

My_name_is_Nobody

Χαζό παιδί χαρά γεμάτο.

sotbak

εδώ θα διαφωνήσω. Προστιθέμενα στις άλλες απειλές, τί θα προλάβουμε να ελέγξουμε από αυτά στην πιο κρίσιμη καμπή μιας σύγκρουσης που μάλιστα ως αμυνόμενοι δεν θα έχουμε επιλέξει το χρόνο και τον τόπο;;;;;;;

MPAMPIS

Μεγαλύτερος κίνδυνος δεν ειναι ……..αλλα ένας υπολογίσιμος κίνδυνος ειναι…….η ελληνική απάντηση πρεπει πέρα απο την εξουδετέρωση της απειλής με αντιαεροπορικά και drone κυνηγούς, θα να ειναι η ανάπτυξη ενός πυραύλου κρουζ με εμβέλεια 1000km (προφανώς με ξένη βοήθεια) και παραγωγή σε μεγάλους αριθμούς…….
Λογω του θαλάσσιου περιβάλλοντος η ανάπτυξη usv που θα μπορούσαν να μεταφέρουν όπλα μακρού πλήγματος ειναι κατι που θα μπορούσε επισης να εξετασθεί…….
Η ανάπτυξη ενός ελληνικού ucav που θα μπορούσε νΑ μεταφέρει έναν πύραυλο οπως τον ισραηλινό Δαλιδά δεν θα να ειναι και κατι το τοςο δύσκολο αρκεί να υπάρξουν κεφαλαία και διάθεση για δουλειά…….
Ας μην ξεχνάμε οτι ο som φέρει γαλλικό κινητήρα…. πρεπει άμεσα να υπάρξει εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία απο ολα τα κράτη της ΕΕ…….

xmm

Δεν χρειαζεται cruise με 1000km εμβελεια. Χρειαζονται (εκατονταδες) UAV αυτοκτονιας με 100km-200km ακτινα, αισθητηρες και αδρανειακο συστημα πλοηγησης να loiter πανω απο βασεις και ναυσταθμους. Μπορεις να τα εξαπολυσεις απο ενα νησι και να προγραμματισεις διαφορα μοντελα επιθεσεων – μαζικη επιθεση ως πρωτο πληγμα, απαγορευση επιδιορθωσεων στην συνεχεια κλπ κλπ. το

MPAMPIS

Ναι ειναι μια λύση φτηνή και ενδεχομένως και αποδοτική η ένσταση μου βρίσκεται στην μικρή αποτρεπτική αξία……..για να δούμε το αποτέλεσμα πρεπει να γινει χρήση σε μεγάλη έκταση δηλαδή πόλεμος, οι Τούρκοι δεν νομιζω να φοβηθούν…….μετα την ιστορία με τους χουθι και την σαουδικη αραβια όλοι αρχίζουν να περνούν τα μέτρα τους……

MPAMPIS

Να δες το σχόλιο που σου εκανε ο τούρκος παρακάτω…..

sotbak

συμφωνώ για τα drones κυνηγούς. Πρέπει να εξελίξουμε μια πλατφόρμα (η γνώμη μου με συνθετικά υλικά και χωρίς κάθετα σταθερά για να έχει μικρότερο rcs) που θα χρησιμοποιηθεί τόσο ως βάση για επιθετικά UCAV όσο και για αμυντικά/κυνηγούς.

Greymalckin3

Ρε παιδιά θα μας τρελάνετε δηλαδή το ακιντζι σηκώνει 900 κιλά σε 6 φορείς σε άτρακτο και πτερυγες συνολικά,το ΣΟΜ ζυγίζει 600 κιλά μόνο του χωρίς τον φορέα που κρέμεται ….εκτός και αν έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που το βλήμα φορτώνεται σε κομμάτια αυτοσυνθετε στον αέρα και μετά συνεχίζει την πορεία προς τον στόχο του.
Άντε και σε τορπίλες φωτονίων τι άλλο να πω .

ptisidiastima

Αντί ειρωνείας, μήπως να ρίχνατε μια ματιά στα χαρακτηριστικά του SOM-J;

Greymalckin3

Ναι είναι 500 κιλά αλλάζει κάτι;;;;;
Εδώ ολάκερο reaper και το βαρύτερο που παίρνει είναι 227 κιλά .

Erkanor

SOM-J is 500 kilos. If the Akinci’s engines are upgraded in the future, they will be able to carry 2 of them.
SOM-J’s range 277+ km (along the straight road) + Akıncı’s 150 km communication range.
Akinci stays in the air for 24 hours at an altitude of 40,000 feet.
Does that sound like a joke to you?

Roman

Akinci has SATCOM. Range of communication is theoretically only bound by satellite transponder coverage. It’s a lot longer than 150km.
This was only a test flight. First of many to come. Prototype’s propulsion(2 x 220hp) has a minimal MTOW of 4.5 tons, to meet TSK’s minimum acceptance requirements. Production models from 2020 on will fly with more powerful Ukraine-designed engines at 2x750hp, which will allow Akinci to carry 2 x SOM-A/B (not SOM-J) in addition to other ordinance.

KAPGAN

Akıncı’s communication range is not 150 km.
Akıncı is a satellite controlled system; satellites. That is thousands of kilometers.
However, this is where the fuel issue comes into play.

chikichiki

500kg at the expense of reduced range. Still doesn’t negate the fact that the 900kg payload is probably, as per OP, distributed among hardpoints and cannot be carried individually. Furthermore autonomy will suffer when burdened with the weight and drag of a cruise missile.

nigozs

Λίγη ψυχραιμία !
Εξοπλιζω ένα UAV/UKAV με πύραυλο Α/Α δεν σημαίνει ότι μπορεί – καλά και σώνει – να πετύχει ένα μαχητικό. Ένα ελικόπτερο ίσως.
Οι αναφερόμενες προδιαγραφές είναι αυτές που προβάλουν οι Τούρκοι και όχι διεθνώς επιβεβαιωμένες. Αποσπασματικά βίντεο και άλλες ιδίου τύπου τηλεοπτικές παραγωγες με κάνουν σκεπτικό.
Μην ξεχνάμε ότι το σύνολο των όπλων τους είναι φτηνές αντιγραφές που την τεχνογνωσία την έχουν αυτοί που την παρείχαν και συνεπώς τα αντίμετρα – εκ μέρους μας – δεν θα είναι ακατόρθωτο να κατασκευαστούν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχαζομαστε βέβαια. Το αντίθετο.

Georgios

nigozs nigozs ελικόπτερο με αντίμετρα ποτέ. Μην το πάρει στο κυνήγι το Akinci και το καταρρίψει κιόλας να προσέχει.

TheOutsider

I think this mindset is what is blocking Greece. “All of their weapons are cheap replicas of the know-how of those who provided them”. No country would give know-how to another country especially if it’s something strategic like UAVs. Baykar company has been working on drones the past 15 years. They got the know-how on their own

Stavrogin

Με βαση τα δεδομένα και τον ρυθμο βελτιωσης της άμυνας δεν υπάρχει απάντηση στην απειλή μεγάλων ucav. μεγαλος αριθμος ΑΑ και ΑΕ πυραυλων απο τετοιες φτηνες πλατφορμες απειλεί την αεροπορία με ήττα και τα αεροδρόμια με κορεσμό. Μπορει αραγε η Τουρκία να παράξει τα απαιτουμενα όπλα σε ικανους αριθμους; Οχι, αν σκεφτει κανεις πως η μαχη της Μοσουλης κοντεψε να εξαντλησει τα αμερικανικά αποθέματα χελφαιρ και ο βομβαρδισμος μιας συριακής αεροπορικής βάσης χρειάστηκε 70 πυραυλους κρουζ. Και ειναι αυτος λόγος εφυσηχασμού; Οχι βεβαια. αλλα δειχνει πως κανένα αποθεμα Σομ δεν αρκει για αστραπιαιο πολεμο καταστολης αμυνας ποσο μαλλον για πολεμο διαρκειας. Οι πυραυλοι δεν ειναι κουλουρια και δεν ειναι φθηνοί. Η ενίσχυση της ικανοτητας αεροπορικης μαχης ειναι πιο επικινδυνη αφου μια μαζικη εξοδος απο τη μερια μας θα κοστίσει σοβαρες απώλειες. Η φτηνη και αποδοτική απάντηση στους Σομ ειναι η διασπορά αεροσκαφων, η χρηση οδικων δυκτιων για σπογειωση, τα αναχωματα. ο παλιος καλος τροπος άμυνας του φτωχου, η μπουλντοζα να κανει υπερωριες μπαζωνοντας χωματα σε 2η φαση θωρακισμενα καταφυγεια σε 3η φαση η ακριβή και χρονοβόρα αεραμυνα σημειου για προστασια υποδομης και δυκτιου ρανταρ. Ως προς την αεροπορική μαχη δεν υπαρχουν φτηνες λύσεις. Αν ενας Αim120c εχει ακτινα πες 120χλμ το ucav που τον φερει θα πρεπει να εκτεθει χωρις την ικανοτητα ελιγμων ή σοβαρων αντιμετρων. Η προμηθεια ικανου αριθμου εξελιγμένων Αιμ ή μετεορ ειναι απαραιτητη ακριβη και χρονοβορα. Η προμηθεια αντιστοιχων ucav σε ικανους αριθμους θα αργησει αν γινει ποτε υπερβολικά. Η εκπαιδευση στην καταστολή αεράμυνας θα πρέπει να ενταθει με βοηθεια απο τους Ισραηλινους ωστε να μπορουμε να χτυπήσουμε τοS400. ενα τετοιο πληγμα δεν ειναι εφικτο αποκλειστικά απο το ειδος των όπλων αλλα και απο την πονηρια τολμη και μαεστρια. Αλλα μια ρωγμη στην εχθρική αεράμυνα θα καταστησει τον αντιπαλο ευάλωτο και θα τον αποθαρύνει τα μέγιστα για συνεχιση εχθροπραξιών.

Xristoforos

Συμφωνώ. Σε όλες τις πολεμικές τέχνες η λογική λέει ότι δεν χτυπάς το χέρι που σε χτυπάει απλά πιο δυνατά, αλλά αμύνεται και χτυπάς εκεί που δεν το περιμένει ο αντίπαλος, όπως έχεις διδαχτεί πολλές φορές στην “ΠΡΟΠΌΝΗΣΗΗΗΗΗ”.

δεν χρειαζονται αντιστοιχα ucav χρειαζονται πολυ μικροτερων δυνατοτητων ολες οι στρατηγικες εγκαταστασεις της τουρκιας ειναι λιγες δεκαδες χιλιομετρα μακρια απο το ελληνικο εδαφος.

Roman

Nonsense. Most of Turkey’s aviation production facilities are centered around Eskisehir, Ankara and other central Anatolian cities. Greece needs a large number of long-range cruise missiles (Storm Shadow, etc) to have an effect, especially given how the region there is protected by S-400 and soon Hisar-A/O.

Thanos74

Το ικανοτερο UCAV στον κοσμο οπως γνωριζουμε ειναι το MQ-9 και παλι οι Αμερικανοι δεν το εβαλαν ποτε σε πολεμικες αναμετρησεις αλλα μονο σε πεδια οπως της Συριας.
Δηλαδη σε απουσια αεροποριας αντιπαλης και αντιαεροπορικων επισης.
Θεωρω οτι αν το καταφερουν να λειτουργει(μεγαλο ΑΝ) παλι τα OSA Patriot κλπ θα κανουν παρτι.
UCAV απεναντι σε συγχρονη αεραμυνα δεν εχει ελπιδα…..

Roman

Then I guess you don’t think fighter jets like the F-16 have a hope in modern air warfare? Because the only difference between the turboprop UCAVs and jet-powered fighters is that UCAVs are slower. This hardly makes a difference unless you’re in a A2A dogfight.

chikichiki

Slower, hopeleslly poorer at accelerating, incomparably less maneuverable, lacking excess thrust or energy, lacking onboard self-protection jammers, handicapped by issues of latency and lack of direct situational awareness…
What do you do in an A2A fight? You maneuver to deny your enemy a firing solution while attempting to achieve one on him. Exactly how is this different from attacking a SHORAD-protected site? Does this require any less of the pilot or aircraft?

TheOutsider

Very flawed mindset. The future of aviation is not the platform but the missile the platform can carry. If you can send a cruise missile 250kms away, doesn’t matter if you fire it from a UAV or an airplane, the missile will find it’s target with speed and precision even F22 can not replicate.

Alex

Δεν είναι αργοί στοχοι για ένα f16 η σύστημα αεράμυνας? Δεν νομίζω ότι αντέχουν ένα συμβατικό πόλεμο.. Τώρα εάν παραχθούν σε ποσότητες, γιατί μιλάτε για σμήνος, πρέπει να επαναεκτημηθει η απειλή.

Chris Ain.

Αν θέλει η Ελλάδα, δημιουργεί μέσω των νησιών τέτοιο κίνδυνο για την Τουρκία που θα είναι ικανός απο μόνος του να κάνει την τελευταία να κάτσει στα αβγά της! Όταν θα ξέρουν απο απέναντι οτι ο τουριστικός τους πνεύμονας ανα πάσα στιγμή μπορεί να καταστραφεί, δύσκολα θα επιχειρήσει κάτι. Λύσεις υπάρχουν και είναι πολλές, φθηνές και μπορούν να είναι και εγχώριας κατασκευής. Θέληση υπάρχει???

Νίκος Κατσαμάκας

Το άρθρο είναι ο ορισμος της κινδυνολογίας. Σε λίγο η ΠΔ θα γράψει πως τα CN235 είναι θανάσιμος εχθρός στην αερομαχία, αν τυχόν γίνει και εξοπλιστούν με Meteor.
Ας ξαναδιαβάσει κανείς τον τίτλο: σοβαρά τώρα, τα Acinci είναι πιο επικίνδυνα από τα F-35; Μήπως να το σκεφτεί η USAF να αντικαταστήσει τα F-35 με Acinci όσο είναι καιρός; Κι ύστερα κατηγορούμε άλλα σάιτ ότι κινδυνολογούν και έχουν ξεφύγει…

kkalev

Στο Amyna GR υπάρχει άρθρο που αναλύει την ακρίβεια των βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας. Αυτό καταλήγει στο ότι απαιτείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός από πυραύλους για την καταστροφή ενός εκτεταμένου και καλά προστατευμένου στόχου (βλέπε πχ αεροδρόμια ΠΑ). Σίγουρα με τον SOM λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά και πάλι 10 Akinci με ένα SOM το καθένα δε θα κρίνουν τον πόλεμο (όπως βέβαια και δε θα τον κρίνουν οι 8+8 Scalp Naval των Belharra).
Η πιθανότητα χρήσης τους ως πλατφόρμες παρατήρησης και επίθεσης με πυραύλους αέρος – αέρος είναι αρκετά πιο επίφοβη. Σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι αποκτούν μία ακόμα πλατφόρμα χαμηλού κόστους (σε σχέση με το κόστος μαχητικού) η οποία δεν απαιτεί τη δέσμευση πιλότων για το χειρισμό της.
https://amynagr.blogspot.com/2019/06/turkish-mlrs.html

Genesis

Από επιχειρησιακής πλευράς δεν μπορώ να αξιολογήσω το άρθρο γιατί δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις και πληροφορίες.
Προτιμώ όμως να υπερεκτιμούμε παρά να υποτιμούμε τέτοιου είδους δεδομένα και συνεπώς να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε επεξεργαστεί λύσεις με αυτήν την λογική.
Επίσης, προτιμώ να προετοιμάζομαι με την λογική ότι όλα θα πάνε καλά για τον αντίπαλο και όλα στραβά για εμένα.

Ganesha_Mahesvari

Καλό το άρθρο και η ανάλυση για τις μελλοντικές προκλήσεις που μπορεί να φέρει, αλλά όπως φαίνονται τα πράγματα θα έχουμε δραματικές εξελίξεις πολύ ποιο άμεσες από ότι ο συγκεκριμένος φορέας…. Το κυρίαρχο θέμα είναι οι άμεσες προετοιμασίες για τους ΑΜΕΣΟΥΣ κινδύνους που υπάρχουν από τους γείτονες. Εδώ μιλάμε για πολύ πιθανές εξελίξεις εντός 6-12 μηνών. Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι τώρα, άμεσα γιατί προσωπικά δεν βλέπω ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους απειλές… είται θα έχουν λυθεί τα προβλήματα μας θετικά είται όχι πολύ πριν καταστεί επιχειρησιακός ο συγκεκριμένος φορέας.

KaizerAmstelVonLagerS

Να επενδυσουμε ενεργα στην αμυνα της χωρας….Σιγουρα….Πανω απο ολα με προγραμμα.Οπως παντα.Και με σχεδιο.Σαν αυτο με τα 3000 μεικτα για 12 μηνες για να ερθουν Ελληνες πισω…Ανθρωποι που εργαζονται με πολλαπλασιους μισθους,σε καλητερο εργασιακο περιβαλλον,με προοπτικες,ανταγωνισμο,αξιοκρατια και…..σε λειτουργικα κρατη.
Αυτος που βγαζει τετοια σχεδια επαναπατρισμου…να περιμενετε και τι αναλογου βεληνεκους σχεδια εχει για την αμυνα της χωρας.
Απλα.

CKfurious

Μα δεν τους πιάνεις !!!
Δεν το μελέτησες το σχέδιο !!
https://www.capital.gr/epikairotita/3398356/g-broutsis-tesseris-draseis-gia-epanapatrismo-ton-neon-epistimonon
https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/3398654/tha-feroume-kai-ton-antetokounmpo
Πρώτων θα δημιουργηθεί φορέας REBRAIN GREECE
οποτε έχουμε θέσεις και θεσούλες να βολέψουμε τους δικούς μας
Δεύτερον θα πέσουν επιδοτήσεις μάλλον από ESPA οποτε πάλι οι φίλοι μας θα πάρουν κατιτί
Χωρια τη δουλίτσα με τη δημιουργία πλατφόρμας REBRAIN GREECE COLAB λένε
Έτσι γίνονται οι δουλειές στο ελλάδα!
Και για τους του εξωτερικού ποιος tousmpinmp

KaizerAmstelVonLagerS

Αγαπητε Φιουριους…το ξερω. Οπως φανταζομαι πανω-κατω και ποιοι ειναι αυτοι οι 500 “υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας” που θα δεχτουν να αφησουν την “καριερα” τους στο εξωτερικο για να ερθουν στην Ελλαδα.
Εδω και ο αδερφος του κουμπαρου βολευτηκε…αρχιζουν να “τελειωνουν” και οι καλοπληρωμενες δημοσιες θεσεις…επρεπε να βρουν ενα τροπο να βολεψουν και τα παιδια του εξωτερικου…αυτα των κολαμπια…σε θεσεις και εταιριες αναλογες με αυτην που ειχε ο Κουλης οταν επεστρεψε απο το εξωτερικο με μηδενικη πραγματικη εμπειρια.

dokimos

Μερος της εξίσωσης λύνετε με την αγορα καμια 30 F35 από ότι φαίνεται με τους Ισραηλινούς στην Συρια οι S 400 δεν τα περνουν χαμπάρι
ακομα αγορα συστηματων αντίμετρων για UAV, τα Ισραηλινά είναι πολύ καλα
Από ότι φαίνεται ετοιμαζουν και οι δικοι μας UAV με το ΕΜΠ
μακαρι να δω και τον εθνικο πυραυλο και ας πεθανω !!
Λευτα για ερευνα γιοκ αλλα για φανφάρες και γριλαντες για τον εορτασμο των 200 χρονων υπαρχουν, Δις δεν πρεπει να ξοδευτούν για να εορτάσουμε την γέννηση της χωρας
αλλα για να αποτρέψουμε τον θανατο της .
Το Καλο είναι πάντως ότι κατι αρχισε και κινητε στην ψωροκώσταινα για να δουμε
Συγνώμη για την ανορθογραφία

chikichiki

Λυπάμαι αλλά εκτός κι αν εγώ έχω εσφαλμένες αντιλήψεις ή κενά στις γνώσεις μου, θεωρώ πως αυτό το κείμενο παραβιάζει αρκετούς “κανόνες” του επαγγέλματος. Καταρχήν, το γεγονός ότι κανείς δεν έχει προσδώσει αξία στη χρήση ΜΕΑ, και μάλιστα ΜΕΑ HALE ως φορέων πυραύλων πλεύσης ή Α-Α (κάτι που όπως καταλαβαίνουμε όλο και κάποιος αναλυτής το έχει σκεφτεί) κάτι θα έπρεπε να μας λέει. Ως άτρακτος βελτιστοποιημένη για πτήση σε μεγάλο ύψος, θα είναι αδύνατη η πραγματοποίηση διείσδυσης χαμηλού ύψους μέχρι το σημείο άφεσης του όπλου. Χωρίς να αγγίζουμε ζητήματα μείωσης αυτονομίας (μπορεί να πετάει για ώρες σε επιτήρηση, με 1x SOM θα μπορεί να περιμένει να προσγειωθούν τα F-16 μας;), πτητικής επάρκειας, ή ηλεκτρονικής τρωτότητας. Όσο για το επόμενο, μα καλά, ελικοφόρο HALE UAV σε ρόλο Α-Α; Και μάλιστα ως (standoff) AAM truck/AWACS; Από που κι ως που; Έχει μήπως την ταχύτητα για να προσδώσει την απαιτούμενη κινητική ενέργεια στους πυραύλους; Θα έχει μήπως ραντάρ ικανά να ανιχνεύσουν εχθρικά α/φη σε stand-off αποστάσεις (θυμίζω το ραντάρ δε κουμπώνει όπου μας καπνίσει, ούτε έχει ό,τι μέγεθος θέλουμε…); Ή μήπως έχουν βρει στην Bayraktar πως να προσδώσουν σε ένα τηλεχειριζόμενο ελικοφόρο την τακτική ευελιξία και αντίληψη που κανονικά συναντάται μόνο σε επανδρωμένα μαχητικά υψηλών επιδόσεων (τα οποία γι’αυτό και μονοπωλούν τον αντιαεροπορικό αγώνα); Θυμίζω πως ως τώρα, το σκορ UAV-μαχητικών είναι 0-πολλά…

sotbak

Σωστές επισημάνσεις όλες και συμφωνώ, νομίζω όμως ότι το άρθρο επί τούτου επιχειρεί να μας βγάλει από το την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και να μας αφυπνίσει ως προς το δυνητικό κίνδυνο των HALE UCAVs. Ως τέτοιο είναι καλοδεχούμενο.

Roman

Tiny land Israel with 8 million people develops all kinds of weapons, but much larger Greece with 11 million doesn’t manufacture anything….
Here’s the problem: In Greece, politicians (or at least policy) are appointed by the EU, not chosen by the Greek people. There’s only an “illusion of democracy” so that people don’t riot. So long as a truly nationalist HELLENE doesn’t rise to power, Greece’s puppet leaders will continue to sacrifice national interests for those of the Germans and the French. Colony mentality needs to change!

sotbak

In Turkey is a bigger illusion of democracy & that is a fact!!!! At least our democracy is democracy with its problems as other western democracies usually face. In Turkey, instead of a basic at least democracy, the system is Islamic Nationalism totalitarianism

FTS

Εσένα πρέπει σε ψεκάσαν περισσότερο οι Νεφελίμ για να τα λες αυτά τα “ψαγμένα”.
Το Ισραήλ έχει αμυντικό προυπολογισμό υπερτετραπλάσιο του ελληνικού προυπολογισμού, και στους δείκτες παραγωγικότητας και τεχνολογικης καινοτομίας είναι δεκάδες θέσεις μπροστά από την Ελλάδα.
Εσένα όμως σου φταίει ότι ο Hellen εθνικιστής δεν έχει ανέβει ακόμη στην εξουσία. Οκ.
Οτι του φανεί του λωλοστεφανή.

agnostosependytis

This is a joke to compare. US and Germany subsidize with billions annually Israel to buy military equipment, but for the suppliers these are considered normal sales, so they give in return part of the sale as work to Israel military industries. For example if they get 3 billion to buy airplanes, they negotiate then with Boing and LM and the seller agrees to return e.g. 30% of the purchase as work and orders to Irael military. So Israel without paying a cent, gets both planes as well as gave work of a billion to its industry.
A comparison with Greece or any other country is a JOKE. This does not apply anywhere else in the Universe.

SozonLEV

Καλησπέρα σε όλους.
Σίγουρα η δυνατότητα – ακόμα και μιας μικρής πτήσης δοκιμής – την οποία αποκτά η γείτονα χώρα με το Akinci δείχνει πολλά, τόσο για τη μεθοδικότητα με την οποία κινούνται όσο και με τις δικές μας αδυναμίες. Η πτήση (και η παρουσίαση) δείχνει ότι έχουν δυνατότητες στη σύλληψη της ιδέας (βλπ. πανεπιστημιακός τομέας), στην υλοποίηση, στη δημιουργία των υποδομών, στους κινητήρες, στις δορυφορικές επικοινωνίες, κλπ. Από την άλλη ένα UAV – ακόμα και του τύπου HALE – δεν είναι F-35… Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει UAV να υπηρετούν σε ένα κορεσμένο περιβάλλον και με ανεπτυγμένη τόσο επίγεια όσο και εναέρια αεράμυνα… (βλπ. πρόσφατα περιστατικά στη Λιβύη). Το γεγονός αυτό μας κάνει να υπερεκτιμούμε μερικές φορές τις ικανότητες των UAV και να νομίζουμε ότι είναι πανάκεια… Σίγουρα η χρήση UAV αφαιρεί τον παράγοντα άνθρωπο από επικίνδυνες αποστολές (π.χ. καταστολή εχθρικής αεράμυνας) αλλά επίσης αφαιρεί τον παράγοντα άνθρωπο…δλδ. δεν υπάρχει η κριτική ικανότητα αλλά και η ικανότητα άμεσης (ενστικτώδους θα έλεγε κανείς) αντίδρασης σε μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση. Όλα αυτά βέβαια θα αντιμετωπιστούν κάποια στιγμή στο μέλλον με την ωρίμανση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI)…
Τέλος και σε σχέση με τον τίτλο του άρθρου θα ήθελα να σημειώσω δύο θέματα…
Πρώτον, πόσα από τα ΜΜΕ είχαν ασχοληθεί όταν η Τουρκία υπέγραφε μνημόνιο για να γίνει εταίρος τύπου 3 (Tier 3) στο συγκεκριμένο πρόγραμμα (αν θυμάμαι καλά κάποιοι τότε προσυπέγραφαν ότι δεν θα πετάξει, δε θα στρίβει, και άλλα τέτοια επίθετα…)
Δεύτερον, η σύγκριση είναι ατυχής…προσπαθούμε να συγκρίνουμε δυο ανόμοια πράγματα… Προσωπικά θεωρώ ότι το F-35 θα ήταν – τουλάχιστον για το συγκεκριμένο περιβάλλον επιχειρήσεων και με την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων – ένας πραγματικός game changer…χωρίς αντίδοτο. Το Akinci δεν είναι…και υπάρχει αντίδοτο, απλά είναι άλλο ένα κομμάτι στο παζλ.
Μετά τιμής

My_name_is_Nobody

Το περίεργο είναι πως τα τουρκοτρόλ παίρνουν θετικούς ψήφους.
Σκοπός τους δεν είναι να συζητήσουν αλλά να διαβάλλουν και να προβοκάρουρ.
Πιστεύω λοιπόν πως η αντιμετωπιση τους δεν μπορεί να είναι επουδενί θετική ψήφος ακόμα και αν κάποιος συμφωνεί με κάτι που γράφουν.
Αυτό πιστεύω πως πρέπει να ισχύει για όλα τα τουρκοτρολ , από τον γραφικό Μουστάρδα ως τον Παρείσακτο και τον Ρωμαίο.

sotbak

χαχαχ!! σύντροφε μην είσαι απόλυτος!!!! Τα τουρκοτρόλ κάνουν ένα καλό!!! Μας ξυπνάνε από το λήθαργο της στρατηγικής ψυχραιμίας στην οποία μας έχουν βάλλει.
Βρε να δεις ποια εξαίρετη πολιτική προσωπικότητα εν μέσω μνημονίων χρησιμοποίησε αυτόν τον catchy όρο το πρώτον….. βρε να δεις πως τον λένε ……. 😉 😉 😉

My_name_is_Nobody

Δεν λέω να σταματήσει η Πτήση την ανάρτηση των σχολίων τους. Την απορία μου εκφράζω που βρίσκουν ευήκωα ώτα ανάμεσα μας.

sotbak

καλημέρα, καλό Σ/Κ. Στον κάτωθι παρατιθέμενο σύνδεσμο περιγράφεται γλαφυρά το αρνητικό αποτέλεσμα της απραξίας μας ως κράτος στον τομέα της προμήθειας UAV επιτήρησης:
https://hellasjournal.com/2019/12/oi-plirofories-ton-uav-machairi-gia-tis-paranomes-odoys-tis-agkyras-opos-ta-opla-sti-livyi/

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι Γάλλοι επιστρέφουν, προσφέρουν 4 “γαλλικές” [email protected] στα 4 δις, με κατασκευή στην Ελλάδα

Όπως είχαμε ξαναγράψει, η Naval Group δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές της να μπει στο Πολεμικό Ναυτικό, και να είναι αυτή που θα καθορίσει το...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κίνηση ματ από Πολεμικό Ναυτικό, αγοράζει μεγάλο αριθμό έτοιμων πυραύλων...

20
 Δημοσιογραφικές πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, επιβεβαιώνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό κινείται ταχύτατα προς στην αγορά μεγάλου αριθμού πυραύλων RAM Block 2. Το ΠΝ έχει μεγάλη...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 1.99 $

Related News

Αμερ. Ναυτικό: Ζητείται Ε-3D Sentry… ελαφρώς μεταχειρισμένο

Την απόκτηση ενός αεροσκάφους Ε-3 AWACS επιδιώκει το αμερικανικό Ναυτικό προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για την εναέρια εκπαίδευση των πληρωμάτων που πετούν με τα...

Φωτιά σε φορτηγό πλοίο από Λιβύη με κατεύθυνση Τουρκία, εγκαταλείφθηκε βόρεια της Ελαφονήσου

ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φορτηγό πλοίο στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ένα ναυτικό μίλι βόρεια της Ελαφονήσου, εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, ενώ στην περιοχή...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κίνηση ματ από Πολεμικό Ναυτικό, αγοράζει μεγάλο αριθμό έτοιμων πυραύλων RAM Block 2 για τις 2 ΤΠΚ Super Vita κι όχι μόνο

 Δημοσιογραφικές πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, επιβεβαιώνουν πως το Πολεμικό Ναυτικό κινείται ταχύτατα προς στην αγορά μεγάλου αριθμού πυραύλων RAM Block 2. Το ΠΝ έχει μεγάλη...