12.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Πόσο θα επηρεάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος ο κορωνοϊός; Τι θα απογίνει με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες, τα MH-60R, τις [email protected];

- Advertisement -

Παρά την αλλαγή της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, οι διαδικασίες σημαντικών προμηθειών οπλικών συστημάτων συνεχίστηκαν και από τη νέα ηγεσία. Άλλωστε, για πολλούς μήνες οι Αρχηγοί Επιτελείων παρέμειναν οι ίδιοι, ενώ η πολιτική ηγεσία φαίνεται πως υιοθέτησε τις απόψεις των επιτελών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είδαμε κάτι να προχωρά, εκτός ίσως από λίγα μείζονα (FOS Mirage 2000) και περισσότερα ήσσονος σημασίας προγράμματα (όπλα ελευθέρου σκοπευτή, πύραυλοι TOW-RF), με την αξία τους όμως κι αυτά.
Όπως είπαμε και παραπάνω, η πολιτική ηγεσία δεν υπέγραψε κάτι πολύ “βαρύ”, αλλά τουλάχιστον δεν ανέτρεψε τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε προσπάθησε να επιβάλει φαραωνικές προμήθειες άνευ ουσίας (πχ προμήθεια μεταχειρισμένων F-15C από τη USAF αντί για εκσυγχρονισμό των F-16 και άλλες τέτοιες “φαεινές” ιδέες).

ΘΕΜΑ: Όχι άλλο F-15, θα σκάσουν τα καζάνια


Οι μήνες περνούσαν, οι ΜΕΚΟ200ΗΝ και οι Kortenaer παλιώνουν, οι Τούρκοι αποθρασύνονται, οι ανάγκες γιγαντώνονται, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει. Ο ΝΗΡΕΑΣ, παρά τα 50 του χρόνια έριξε τορπίλη 40 ετών με επιτυχία, αλλά αυτό δεν είναι λύση, δηλαδή να επαφίεται η άμυνα της χώρας στις άοκνες προσπάθειες των Στελεχών των ΕΔ. Όσο βλέπουμε τα στελέχη να λειτουργούν οπλικά συστήματα που ακόμη και τα ανταλλακτικά τους έχουν εξαφανιστεί πριν 20 χρόνια, τότε αισθανόμαστε ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντί τους.
Καλά βέβαια τα συγχαρητήρια στους Ενστόλους, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Είναι ανεπίτρεπτο, να ανεχόμαστε να τους στείλουμε σε ένα θερμό Αιγαίο με παρωχημένα μέσα. Οι οικογένειές τους, τους θέλουν νικητές και κοντά τους, αντί για ονόματα νέων πλοίων. Συνεπώς, εμείς, σαν Κράτος, πρέπει να τους δώσουμε τα καλύτερα μέσα, και να αφήσουμε σε αυτούς την αξιοποίησή τους. Πιστεύουμε πως είμαστε σαφείς όσο δεν παίρνει.

Εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα “μέτωπα” του Προσφυγικού, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, απαιτούνται άλλες ενέργειες


Πριν ξεκινήσει η “κινητοποίηση” για τον κορωνοϊό, το ΥΠΕΘΑ είχε προετοιμάσει ΚΥΣΕΑ που θα παίρνονταν όλες οι “σοβαρές” αποφάσεις που αφορούν κυρίως το ΠΝ. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αποφάσεις για το πλαίσιο εκσυγχρονισμού για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ, οι αποφάσεις για τις τορπίλες και τα αντίμετρα τορπιλών υποβρυχίων, αλλά και η αγορά για 4 ελικόπτερα MH-60R.
Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ θα “πάει” όπως έχουμε ξαναγράψει με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σε αυτή τη φάση το ΠΝ “ξεκαθαρίζει” τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην φάση αυτή. Το ΚΥΣΕΑ θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο, θα εγκρίνει τις διαδικασίες του ανταγωνιστικού διαλόγου, και μετά η διαδικασία θα “κλείσει” σύντομα. Το θέμα είναι όμως να περάσει το “πλαίσιο” της διαδικασία από το ΚΥΣΕΑ.

Προχωρά ο διαγωνισμός για τις τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, προηγούνται οι Γερμανοί


Ανάλογη είναι και η κατάσταση στις τορπίλες, με το ΠΝ να έχει πλέον φέρει στις συζητήσεις σχεδόν όλες τις εταιρείες του χώρου παγκοσμίως. Αν και οι Ιταλοί φαίνονται να είναι οι φθηνότεροι (σημαντικά οικονομικότερη η προσφορά τους), εντούτοις οι Γερμανοί έχουν δυνατά ερείσματα μέσα στο ΠΝ, ενώ θα προσπαθήσουν να κερδίσουν προσφέροντας και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων τορπιλών SUT Mod0 σε πιο προηγμένο μοντέλο. Οι Γάλλοι έχουν βέβαια την πλέον προηγμένη τορπίλη (F21) ενώ οι Αμερικανοί μπορούν να παραδώσουν ενδιάμεση λύση (μέχρι να φτάσουν οι νέες τορπίλες), αν και το ΠΝ δεν συμφωνεί με τη φιλοσοφία της αμερικανικής σχεδίασης (σύστημα πρόωσης).
Τώρα, η αναγκαιότητα της προμήθειας των ελικοπτέρων MH-60R, είναι για το ΠΝ, αλλά και για εμάς, αδιαμφισβήτητη. Πολλοί θεωρούν την προμήθεια μια πολυτέλεια, όταν οι μονάδες επιφανείας χρίζουν αντικατάστασης ή εκσυγχρονισμού, αλλά η προοπτική εισόδου σε υπηρεσία των τουρκικών 214ΤΝ, καθώς και η απειλή από τα υπάρχοντα 209/1200 και 209/1400 των Τούρκων, κάνουν απολύτως απαραίτητη την προμήθειά τους. Άλλωστε, τα ΑΒ-212ASW έχουν πλέον πολλές ώρες πτήσης, και η αντικατάστασή τους είναι επιβεβλημένη.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Προς υπογραφή 2 LOA για το ΠΝ για 4 ελικόπτερα MH-60R και εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6 από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα!


Όλα αυτά θα προκαλέσουν θεωρητικά ένα ΚΥΣΕΑ, το οποίο το αναμένουμε από τις αρχές του έτους. Οι επιτελείς του ΠΝ έχουν κλείσει όλα τα ενεργά θέματα, και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στηρίζει απόλυτα τις επιλογές του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ. Μέσα στο Μάρτιο λοιπόν είχε προετοιμαστεί ένα ΚΥΣΕΑ με αποκλειστικό θέμα το ΠΝ και τις πιεστικές ανάγκες του.
Είναι δυστυχώς άγνωστο για εμάς αν τελικά θα γίνει αυτό το ΚΥΣΕΑ. Η προσπάθεια εισβολής στον Έβρο δεν είναι “πρόβλημα”, ίσως το αντίθετο, αλλά ο κορωνοϊός είναι πιθανό να καθυστερήσει τις αποφάσεις. Πρωταρχικό μέλημα είναι αυτή τη στιγμή η αποφυγή εξάπλωσης της επιδημίας, και η αντιμετώπιση των απίστευτων επιπλοκών στην οικονομία. Όπως θα έχουν παρατηρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο και το Γραφείο Πρωθυπουργού κάθε μέρα για πολλές ώρες ασχολούνται μόνο με το θέμα αυτό.

Έκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην Ελλάδα


Επίσης, είναι άγνωστο πως θα πάει η εκτέλεση του Π/Υ του κράτους, και τι έκτακτες δαπάνες θα προκύψουν. Το ΥΠΟΙΚ πρέπει να βρει πόρους για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες δαπάνες, και ο συνήθης ύποπτος που πάντα “χάνει” είναι το ΥΠΕΘΑ. Αλλά πιστεύουμε πως η ΕΕ θα προχωρήσει στη χαλάρωση της δημοσιονομικής “θηλιάς” που είναι τυλιγμένη γύρω από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας από το 3ο Μνημόνιο.
Ειλικρινά ελπίζουμε πως οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν τη μείωση των υπερπλεονασμάτων από την Ελλάδα, αλλιώς, όχι νέες φρεγάτες δεν θα πάρουμε, αλλά θα πρέπει να πουλήσουμε κι αυτές που έχουμε. Η Γερμανία όμως, δείχνει τον δρόμο, με την έκτακτη χορήγηση 500 δις ευρώ σαν έκτακτη πρώτη δόση στις επιχειρήσεις της. Όλα αυτά δείχνουν πως θα υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής για όλες τις χώρες, ειδικά για το Νότο, Ιταλία, Ισπανία και φυσικά Ελλάδα.
Σημειώνουμε πως η οικονομία όχι μόνο της χώρας μας, αλλά ολόκληρου του πλανήτη, φρενάρει απότομα. Σχεδόν τα πάντα σταματούν, και το ΥΠΟΙΚ πρέπει να βρει την Χρυσή Τομή μεταξύ φορολογίας και επιβίωσης των επιχειρήσεων. Και θα το κάνει, απλά αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των πιστώσεων του ΥΠΕΘΑ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη


Αντίστοιχα, το ΥΠΕΘΑ είναι προσηλωμένο στην αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα εναντίον της χώρας μας. Οι ροές λαθρομεταναστών και προσφύγων έχουν ουσιαστικά σταματήσει, με έναν τιτάνιο αγώνα, που όμως φθείρει ανθρώπους και μέσα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τα καταφέρουμε. Και για να συνεχίσουμε να το καταφέρνουμε πρέπει να “πέσει χρήμα” στην Άμυνα.
Μέσα σε όλα αυτά, ένα ΚΥΣΕΑ που θα αφορά αμυντικές προμήθειες ίσως να μην αποφασιστεί να γίνει μεσούσης της κρίσης της Πανδημίας. Ξέρουμε τι θα σκεφτούν οι περισσότεροι, και θα συμφωνήσουμε μαζί σας, η Πανδημία θα περάσει κι εμείς πρέπει να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και την επαύριον. Ειδικά με όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στα σύνορά μας.

Πτήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με F-16


Ίσως είναι από τις λίγες στιγμές που η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη κοινωνική συνοχή. Μια απόφαση για αμυντικές προμήθειες, τόσο σημαντικές, δεν θα συγκέντρωναν παρά μόνο αντίθετες φωνές κάποιων “γραφικών”, που πιθανά σήμερα εκθειάζουν κιόλας την Τουρκία σαν μια χώρα “δικαιωμάτων” και την Ελλάδα σαν χώρα “κολαστήριο”. Θυμίζουμε πως και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κινηθεί προσεκτικά πριν αποφασίσει μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα, με τον πρώην Π/Θ να πετάει με F-16 πριν μεταβεί στις ΗΠΑ και ανακοινώσει εκεί τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών.
Πιστεύουμε πως τα τρία προγράμματα που αναφέρουμε στον τίτλο θα προχωρήσουν, άλλωστε όλες οι διαδικασίες είναι αρκετά προχωρημένες. ΚΥΣΕΑ για το θέμα είναι σχετικά “απλό” να γίνει, έστω και “δια περιφοράς”.
Θεωρούμε πως το σύνολο της κοινής γνώμης θα αποδεχτεί σήμερα προϋπολογισμένες αμυντικές δαπάνες, ίσως να γίνει αποδεκτή και η αγορά των δυο, μάλλον αρκετά ακριβών, φρεγατών [email protected] Το θέμα είναι να προχωρήσουμε επιτέλους! Αντιλαμβανόμαστε τους αναγνώστες μας που λένε πως κουράστηκαν να διαβάζουν για wannabe προμήθειες, εδώ κουραστήκαμε εμείς να τις γράφουμε! Ευχόμαστε ο επόμενος τίτλος για το θέμα να ξεκινά με το “υπεγράφησαν επιτέλους…”

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

Πέρυσι το Μάιο, είχαμε ταράξει τα νερά της αμυντικής τότε αρθρογραφίας με ένα Out Of The Box (με πολλά Out of The Box..., αλλά...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ έχει ζητήσει Περιπολικά Cyclone από το USN, αλλά...

2
 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που εξασφάλισε η ιστοσελίδα μας, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ζητήσει σκάφη τύπου Cyclone από το Αμερικανικό Ναυτικό, προς αντικατάσταση των...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 21 Νοεμβρίου/8 Δεκεμβρίου 1912: Κατάληψη του Δρίσκου

0
Το σώμα Γαριβαλδίνων εθελοντών με τη βοήθεια του Ελληνικού Στρατού καταλαμβάνει τον ορεινό και δασωμένο όγκο του Δρίσκου Ιωαννίνων μετά από σκληρή μάχη.Οι Γαριβαλδίνοι...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το ΠΝ έχει ζητήσει Περιπολικά Cyclone από το USN, αλλά και Island & Protector Class από την Αμερικανική Ακτοφυλακή

 Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που εξασφάλισε η ιστοσελίδα μας, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ζητήσει σκάφη τύπου Cyclone από το Αμερικανικό Ναυτικό, προς αντικατάσταση των...

Συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν: Επιβεβαίωση της συνεργασίας και της ενίσχυσης των σχέσεων, στο κέντρο η ενέργεια

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντηση...

N. Χαρδαλιάς: νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Εθνοφύλακες

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεριμνά για τη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες υπηρετούν οι εθνοφύλακες ενώ παράλληλα δρομολογεί δράσεις για την επίλυση των...