- Advertisement -

Πόσο θα επηρεάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδος ο κορωνοϊός; Τι θα απογίνει με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τις τορπίλες, τα MH-60R, τις [email protected];

- Advertisement -

Παρά την αλλαγή της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, οι διαδικασίες σημαντικών προμηθειών οπλικών συστημάτων συνεχίστηκαν και από τη νέα ηγεσία. Άλλωστε, για πολλούς μήνες οι Αρχηγοί Επιτελείων παρέμειναν οι ίδιοι, ενώ η πολιτική ηγεσία φαίνεται πως υιοθέτησε τις απόψεις των επιτελών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είδαμε κάτι να προχωρά, εκτός ίσως από λίγα μείζονα (FOS Mirage 2000) και περισσότερα ήσσονος σημασίας προγράμματα (όπλα ελευθέρου σκοπευτή, πύραυλοι TOW-RF), με την αξία τους όμως κι αυτά.
Όπως είπαμε και παραπάνω, η πολιτική ηγεσία δεν υπέγραψε κάτι πολύ “βαρύ”, αλλά τουλάχιστον δεν ανέτρεψε τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε προσπάθησε να επιβάλει φαραωνικές προμήθειες άνευ ουσίας (πχ προμήθεια μεταχειρισμένων F-15C από τη USAF αντί για εκσυγχρονισμό των F-16 και άλλες τέτοιες “φαεινές” ιδέες).

ΘΕΜΑ: Όχι άλλο F-15, θα σκάσουν τα καζάνια


Οι μήνες περνούσαν, οι ΜΕΚΟ200ΗΝ και οι Kortenaer παλιώνουν, οι Τούρκοι αποθρασύνονται, οι ανάγκες γιγαντώνονται, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει. Ο ΝΗΡΕΑΣ, παρά τα 50 του χρόνια έριξε τορπίλη 40 ετών με επιτυχία, αλλά αυτό δεν είναι λύση, δηλαδή να επαφίεται η άμυνα της χώρας στις άοκνες προσπάθειες των Στελεχών των ΕΔ. Όσο βλέπουμε τα στελέχη να λειτουργούν οπλικά συστήματα που ακόμη και τα ανταλλακτικά τους έχουν εξαφανιστεί πριν 20 χρόνια, τότε αισθανόμαστε ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντί τους.
Καλά βέβαια τα συγχαρητήρια στους Ενστόλους, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Είναι ανεπίτρεπτο, να ανεχόμαστε να τους στείλουμε σε ένα θερμό Αιγαίο με παρωχημένα μέσα. Οι οικογένειές τους, τους θέλουν νικητές και κοντά τους, αντί για ονόματα νέων πλοίων. Συνεπώς, εμείς, σαν Κράτος, πρέπει να τους δώσουμε τα καλύτερα μέσα, και να αφήσουμε σε αυτούς την αξιοποίησή τους. Πιστεύουμε πως είμαστε σαφείς όσο δεν παίρνει.

Εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα “μέτωπα” του Προσφυγικού, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, απαιτούνται άλλες ενέργειες


Πριν ξεκινήσει η “κινητοποίηση” για τον κορωνοϊό, το ΥΠΕΘΑ είχε προετοιμάσει ΚΥΣΕΑ που θα παίρνονταν όλες οι “σοβαρές” αποφάσεις που αφορούν κυρίως το ΠΝ. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αποφάσεις για το πλαίσιο εκσυγχρονισμού για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ, οι αποφάσεις για τις τορπίλες και τα αντίμετρα τορπιλών υποβρυχίων, αλλά και η αγορά για 4 ελικόπτερα MH-60R.
Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ θα “πάει” όπως έχουμε ξαναγράψει με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σε αυτή τη φάση το ΠΝ “ξεκαθαρίζει” τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην φάση αυτή. Το ΚΥΣΕΑ θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο, θα εγκρίνει τις διαδικασίες του ανταγωνιστικού διαλόγου, και μετά η διαδικασία θα “κλείσει” σύντομα. Το θέμα είναι όμως να περάσει το “πλαίσιο” της διαδικασία από το ΚΥΣΕΑ.

Προχωρά ο διαγωνισμός για τις τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214ΗΝ του ΠΝ, προηγούνται οι Γερμανοί


Ανάλογη είναι και η κατάσταση στις τορπίλες, με το ΠΝ να έχει πλέον φέρει στις συζητήσεις σχεδόν όλες τις εταιρείες του χώρου παγκοσμίως. Αν και οι Ιταλοί φαίνονται να είναι οι φθηνότεροι (σημαντικά οικονομικότερη η προσφορά τους), εντούτοις οι Γερμανοί έχουν δυνατά ερείσματα μέσα στο ΠΝ, ενώ θα προσπαθήσουν να κερδίσουν προσφέροντας και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων τορπιλών SUT Mod0 σε πιο προηγμένο μοντέλο. Οι Γάλλοι έχουν βέβαια την πλέον προηγμένη τορπίλη (F21) ενώ οι Αμερικανοί μπορούν να παραδώσουν ενδιάμεση λύση (μέχρι να φτάσουν οι νέες τορπίλες), αν και το ΠΝ δεν συμφωνεί με τη φιλοσοφία της αμερικανικής σχεδίασης (σύστημα πρόωσης).
Τώρα, η αναγκαιότητα της προμήθειας των ελικοπτέρων MH-60R, είναι για το ΠΝ, αλλά και για εμάς, αδιαμφισβήτητη. Πολλοί θεωρούν την προμήθεια μια πολυτέλεια, όταν οι μονάδες επιφανείας χρίζουν αντικατάστασης ή εκσυγχρονισμού, αλλά η προοπτική εισόδου σε υπηρεσία των τουρκικών 214ΤΝ, καθώς και η απειλή από τα υπάρχοντα 209/1200 και 209/1400 των Τούρκων, κάνουν απολύτως απαραίτητη την προμήθειά τους. Άλλωστε, τα ΑΒ-212ASW έχουν πλέον πολλές ώρες πτήσης, και η αντικατάστασή τους είναι επιβεβλημένη.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Προς υπογραφή 2 LOA για το ΠΝ για 4 ελικόπτερα MH-60R και εκσυγχρονισμό/FOS των S-70B6 από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα!


Όλα αυτά θα προκαλέσουν θεωρητικά ένα ΚΥΣΕΑ, το οποίο το αναμένουμε από τις αρχές του έτους. Οι επιτελείς του ΠΝ έχουν κλείσει όλα τα ενεργά θέματα, και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στηρίζει απόλυτα τις επιλογές του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ. Μέσα στο Μάρτιο λοιπόν είχε προετοιμαστεί ένα ΚΥΣΕΑ με αποκλειστικό θέμα το ΠΝ και τις πιεστικές ανάγκες του.
Είναι δυστυχώς άγνωστο για εμάς αν τελικά θα γίνει αυτό το ΚΥΣΕΑ. Η προσπάθεια εισβολής στον Έβρο δεν είναι “πρόβλημα”, ίσως το αντίθετο, αλλά ο κορωνοϊός είναι πιθανό να καθυστερήσει τις αποφάσεις. Πρωταρχικό μέλημα είναι αυτή τη στιγμή η αποφυγή εξάπλωσης της επιδημίας, και η αντιμετώπιση των απίστευτων επιπλοκών στην οικονομία. Όπως θα έχουν παρατηρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο και το Γραφείο Πρωθυπουργού κάθε μέρα για πολλές ώρες ασχολούνται μόνο με το θέμα αυτό.

Έκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην Ελλάδα


Επίσης, είναι άγνωστο πως θα πάει η εκτέλεση του Π/Υ του κράτους, και τι έκτακτες δαπάνες θα προκύψουν. Το ΥΠΟΙΚ πρέπει να βρει πόρους για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες δαπάνες, και ο συνήθης ύποπτος που πάντα “χάνει” είναι το ΥΠΕΘΑ. Αλλά πιστεύουμε πως η ΕΕ θα προχωρήσει στη χαλάρωση της δημοσιονομικής “θηλιάς” που είναι τυλιγμένη γύρω από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας από το 3ο Μνημόνιο.
Ειλικρινά ελπίζουμε πως οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν τη μείωση των υπερπλεονασμάτων από την Ελλάδα, αλλιώς, όχι νέες φρεγάτες δεν θα πάρουμε, αλλά θα πρέπει να πουλήσουμε κι αυτές που έχουμε. Η Γερμανία όμως, δείχνει τον δρόμο, με την έκτακτη χορήγηση 500 δις ευρώ σαν έκτακτη πρώτη δόση στις επιχειρήσεις της. Όλα αυτά δείχνουν πως θα υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής για όλες τις χώρες, ειδικά για το Νότο, Ιταλία, Ισπανία και φυσικά Ελλάδα.
Σημειώνουμε πως η οικονομία όχι μόνο της χώρας μας, αλλά ολόκληρου του πλανήτη, φρενάρει απότομα. Σχεδόν τα πάντα σταματούν, και το ΥΠΟΙΚ πρέπει να βρει την Χρυσή Τομή μεταξύ φορολογίας και επιβίωσης των επιχειρήσεων. Και θα το κάνει, απλά αυτό δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των πιστώσεων του ΥΠΕΘΑ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη


Αντίστοιχα, το ΥΠΕΘΑ είναι προσηλωμένο στην αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα εναντίον της χώρας μας. Οι ροές λαθρομεταναστών και προσφύγων έχουν ουσιαστικά σταματήσει, με έναν τιτάνιο αγώνα, που όμως φθείρει ανθρώπους και μέσα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τα καταφέρουμε. Και για να συνεχίσουμε να το καταφέρνουμε πρέπει να “πέσει χρήμα” στην Άμυνα.
Μέσα σε όλα αυτά, ένα ΚΥΣΕΑ που θα αφορά αμυντικές προμήθειες ίσως να μην αποφασιστεί να γίνει μεσούσης της κρίσης της Πανδημίας. Ξέρουμε τι θα σκεφτούν οι περισσότεροι, και θα συμφωνήσουμε μαζί σας, η Πανδημία θα περάσει κι εμείς πρέπει να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και την επαύριον. Ειδικά με όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στα σύνορά μας.

Πτήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με F-16


Ίσως είναι από τις λίγες στιγμές που η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη κοινωνική συνοχή. Μια απόφαση για αμυντικές προμήθειες, τόσο σημαντικές, δεν θα συγκέντρωναν παρά μόνο αντίθετες φωνές κάποιων “γραφικών”, που πιθανά σήμερα εκθειάζουν κιόλας την Τουρκία σαν μια χώρα “δικαιωμάτων” και την Ελλάδα σαν χώρα “κολαστήριο”. Θυμίζουμε πως και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κινηθεί προσεκτικά πριν αποφασίσει μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα, με τον πρώην Π/Θ να πετάει με F-16 πριν μεταβεί στις ΗΠΑ και ανακοινώσει εκεί τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών.
Πιστεύουμε πως τα τρία προγράμματα που αναφέρουμε στον τίτλο θα προχωρήσουν, άλλωστε όλες οι διαδικασίες είναι αρκετά προχωρημένες. ΚΥΣΕΑ για το θέμα είναι σχετικά “απλό” να γίνει, έστω και “δια περιφοράς”.
Θεωρούμε πως το σύνολο της κοινής γνώμης θα αποδεχτεί σήμερα προϋπολογισμένες αμυντικές δαπάνες, ίσως να γίνει αποδεκτή και η αγορά των δυο, μάλλον αρκετά ακριβών, φρεγατών [email protected] Το θέμα είναι να προχωρήσουμε επιτέλους! Αντιλαμβανόμαστε τους αναγνώστες μας που λένε πως κουράστηκαν να διαβάζουν για wannabe προμήθειες, εδώ κουραστήκαμε εμείς να τις γράφουμε! Ευχόμαστε ο επόμενος τίτλος για το θέμα να ξεκινά με το “υπεγράφησαν επιτέλους…”

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
p270

αυτή η ιστορία με τον ιο θα κοστίσει πολύ και σε πολλά ,θα κοστίσει σε χρήμα ανθρώπους και υλικό
σίγουρα θα επηρεάσει κάτι απο τα παραπάνω προγράμματα ,και ίσως να ειναι και η ευκαιρία που μπορεί να ψάχνει κάθε κυβέρνηση ώστε να πάει κάποια ποιο πίσω

Alex2324

Ήμουν νιος και γέρασα με την ελπίδα ….

Observer

ΕΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΑΜΥΝΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ, ΤΟΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΛΑ.Όσο για προμήθεια τορπιλών από τη σύμμαχο Γερμανία, η πολιτική ΓΕΕΘΑ θα έπρεπε να είναι ούτε αγορά VW από τα στελέχη……

Chris

Αφού η Γερμανία έχει “ερίσματα”

sotbak

ακριβώς…ούτε cent…. είναι σαφής η φιλοτουρκική πολιτική τους

evaggelos

δεν διαφωνο σε οτι λες για την γερμανια αλλα στα εξοπλιστικα ειναι λιγο δυσκολα τα πραγματα πχ τα sut ποιος θα τα αναβαθμισει? τα λεοπαρντ επισης τα παντζερ? δυστυχως δεν εχουμε την πολυτελεια να αποκλεισουμε την γερμανια παρα μονο απο νεες προμηθειες που οπως παει δεν θα υπαρχουν.

Paliouras

Δυστυχως, αυτη η πανδημια επεσε πανω στην ωρα…
Οπως παντα η πολιτικοι καθυστερησαν και τωρα δεν προκειται να προχωρησει καμια προμηθεια κυριων οπλικων συστηματων.
Τουλαχιστον η χωρα και η οικονομια της να αντεξει, με οσο το δυνατον λιγοτερα θυματα

Tasos

Χωρίς σύγχρονα οπλικά συστήματα, δεν έχεις Ένοπλες Δυνάμεις. Χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις, δεν έχεις Χώρα. Έχεις χώρο!

CKfurious

Δυστυχώς η ζημια που έχει γίνει και θα γίνει στην ελληνική ,γαλλική και παγκόσμια οικονομία είναι τέτοια που δεν υπάρχει περίπτωση να προωθηθεί τίποτα
καλο κουράγιο σε όλους μας
μας έλαχαν δύσκολοι καιροί

darede

Συμφωνώ οτι θα υπάρχει τεράστια ζημιά σε όλη την ευρωζώνη που ακόμα και εάν αρθούν πλήρως οι περιορισμοί του συμφώνου σταθερότητας, δεν θα καταφέρουν να τις περιορίσουν αρκετά. Εκτιμώ όμως πως μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου θα δωθούν κίνητρα για να ενεργοποιηθεί ξανά η βιομηχανία που θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Εκεί θα κριθούν τα πάντα σχετικά με τους εξοπλισμούς στην ευρώπη, που κατα κύριο λόγο θα ζητείται να γίνετε εγχώρια απο τον κάθε αγοραστή, για τόνωση της οικονομίας του. Έτσι belharra και MH-60R θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν

Punker

άντε με το καλό να προχωρήσουν όλα το συντομότερο δυνατόν

NIKOS_300

Ιέ δε σε χρειαζόμαστε!!! Καθυστερούμε και αναβάλουμε από μόνοι μας τις απαιτήσεις που υπάρχουν!!

dimitrisx

Μπορεί να ακουστή ουτοπικό αλλά ένα ταμείο με προσφορές για την άμυνα, που θα προσφέρουν εθελοντικά οι απανταχού Έλληνες θα είχε μεγάλη ανταπόκριση, κυρίως μετά τα τελευταία γεγονότα με την Τουρκία, και με την δημοσιότητα που έχει πάρει.

Observer

Δεν ακούγεται ουτοπικό, αν οι Έλληνες γνώριζαν για κυβέρνηση μη φιλήκοη των ξένων, θα ήμαστε υπερδύναμη από την προσφορά.

chriss8

Κανονικά όλα θα εξαρτώνταν από το τί θα συμβεί στην γείτονα Τουρκία. Αν τελικά ξεφύγει το πράγμα και έχουν κάποιες χιλιάδες νεκρών, τότε σε συνδυασμό με την οικονομία τους πάνε για ενταφιασμό κάθε νεοοθωμανικής ιδέας. Θα γυρίσουν στο μαντρί χωρίς απαιτήσεις…. θα δείξει…
Από την άλλη δεν είμαστε και κανονική χώρα. Όπως είπατε το πρώτο θύμα είναι το ΥΠΕΘΑ

Mageiras

Το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας αυτή την στιγμή είναι ο κορονοϊός! Όσο πιο ανώδυνα τον περάσουμε τόσο λιγότερο κινδυνεύουν και τα προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας…
Γι’αυτό λοιπόν #μενουμε_σπιτι και διαβάζουμε τα παλιά τεύχη της Πτήσης 😉

stepa

Παλια τευχη της Πτησης δεν διαβαζω γιατι μου ανεβαινει η πιεση 😡 Τα καμπανακια εγκαιρα χτυπουσαν μεσω του περιοδικου εδω και δεκαετιες, αλλα σε μια χωρα που ζουσε τον μυθο της ολα αυτα ηταν γραφικοτητες…οποτε ασε καλυτερα. 🙂

Tasos

Πάλι καλά να λές ότι αποδέσμευσαν τα τεύχη μετά το 2013….Αν ανατρέξεις από το 1989, εκεί να δεις πόσο θα φτάσει η πίεσή σου…..

Tasos

Το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας είναι η Τουρκία και η εχθρική της πολιτική εδώ και δεκαετίες!

Digenis

Γνώμη μου ειναι ότι αν δεν αγοραστούν οι Bel που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ο λόγος θα ειναι βαθύτερος και δεν θα αγοραστεί τίποτα ,ούτε οι ΜΕΚΟ θα γίνουν αναβάθμιση … Με λίγα λόγια πάμε για μουσειακές καταστάσεις στο στόλο και όλα θα αποσύρονται χωρίς αντικατάσταση . καταστροφαρα μου λένε …

stepa

Ετσι κι αλλιως οι Bel κι αν ερθουν , αργα θα ερθουν.Το εξοργιστικο ειναι οτι τοσο καιρο προγραμματα που απαιτουσαν κοστος οσο και ενα τζακ ποτ στο τζοκερ ,ουτε αυτα δεν προχωρησαν….δες NH 90, C 130, κοκ. Θελω να ελπιζω και ευχομαι τουλαχιστον να ενεργοποιηθουν εστω την υστατη στιγμη τα στοιχειωδη αντανακλαστικα των κρατουντων και να προχωρησουν επιτελους στα βασικα και αυτονοητα.

evaggelos

αμα προκληθει χαος στην οικονομια σιγα μην παμε για μπελ 3δις.Παμε για κυκλωνες κ τικο.

darede

Ξέχασε κυκλώνες κ τικο, η μόνη λύση είναι η PESCO για κορβέτες, Τόμα, άρματα, ελικόπτερα και UAV

sotbak

έστω….αλλά πότε θα τα έχουμε στα χέρια μας;;;

stepa

2 θεματα πριν εθιξα το θεμα.Εχετε απολυτο δικιο στις διαπιστωσεις σας.Το ζητημα πλεον ομως ειναι περιπλοκο και τα διλληματα και οι αποφασεις που θα πρεπει να ληφθουν επωδυνες.Η ΕΕ και λοιποι συμμαχοι θα κληθουν να αποδειξουν εμπρακτα εαν λειτουργουν με βαση αρχες ισοτιμιας και αλληλουποστηριξης η στη βαση του “ο σωζων εαυτο σωθητω”. Η ωρα που ο Βασιλιας θα σταθει γυμνος πλησιαζει….οσο για εμας οι καθυστερησεις και οι παλινωδιες στο χωρο των Ε Δ ελπιζω να μην μας στοιχισουν.

GOODBYE

Ιστορική ευκαιρία μια φωτισμένη κυβέρνηση να δει τις αμυντικές προμήθειες ως ευκαιρία για θέσεις εργασίας και καινοτομία… Όχι ως αναγκαίο κακό…

blackpeteg

Ο ιός θα επηρεάσει πολλά πράγματα με βασικό το οικονομικό αλλά ένας σημαντικός παράγοντας είναι το τι θα έχει μείνει από τους απέναντι όταν τελειώσει το ζήτημα. Ο τουρισμός θα είναι νεκρός, η οικονομία τους είναι σε κακά χάλια ήδη, ο στρατός τους τα έχει βρει σκούρα στη Συρία – δεν αποδεσμεύει δυνάμεις για Έβρο. Η αεροπορία τους; πόσοι πιλότοι και τι διαθεσιμότητες από πλευράς ανταλλακτικών; Μόνη απερίσπαστη δύναμή τους είναι το Ναυτικό τους.
Στην δική μας πλευρά, χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση με βάση τα νέα δεδομένα αλλά και την προμήθεια ενδιάμεσων λύσεων ως προϋπόθεση για όλες τις περιπτώσεις. (μονάδες και εξοπλιστικά ναυτικού κυρίως).
Τέλος η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται δημιουργικά για χρηματοδοτικές λύσεις από την Ευρωζώνη (πχ Γαλλία και συγχρηματοδότηση από ιδιωτικό τομέα). Λύσεις υπάρχουν ακόμα και σήμερα.

Animades

Δεν ξέρουμε καν πόσο θα τραβήξει αυτή η πρωτοφανής παγκόσμια κρίση , και με ποιο μέγεθος απώλειας σε ανθρώπινες ζωές , αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι το οικονομικό της κόστος είναι είδη πολύ μεγάλο , χωρίς μάλιστα να φαίνεται αίσιο τέλος στον ορίζοντα ακόμα .
Αν τώρα συνυπολογίσουμε ότι όποιος δεν θέλει (ή δεν έχει λεφτά ) να ζυμώσει ” δέκα “μέρες κοσκινίζει … και ψάχνει ήδη τρόπους (προ πανδημίας ) να αναβάλει αποφάσεις τότε μαλλον τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά ..
Η μεγάλη ελπίδα είναι να περιοριστεί το φαινόμενο και σιγά σιγά να αντιστραφεί το κλίμα , οπου συνδυασμένο με “ποσοτική χαλάρωση ” για την ευρωζώνη να δωθεί η ευκαιρία στην ελλάδα να επενδύσει στην άμυνα της.

Digenis

Αίσιο τελος υπάρχει … απλά πρέπει να μπούμε για λίγες μέρες σε καραντίνα …με τον βούρδουλα αν χρειαστεί …

Chris

Αυτό που περιγράφεις είναι “προφάσεις εν αμαρτίαις”. Ελπίζω ότι τα επεισόδια σε Έβρο και Αιγαίο να έχουν αλλάξει την επικρατούσα έως τώρα λογική.

vbaltsiotis

Ελπίζω το “ελλάδα” να σου ξέφυγε, αν και δύσκολο με τον αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο. Το σωστό αγαπητέ είναι Ελλάδα. Εμείς ίσως να μην το αξίζουμε αλλά οι πρόγονοί μας έχουν κερδίσει με ποτάμια αίμα την τιμή να ονομάζονται Έλληνες, καταγόμενοι από μια χώρα που ονομάζεται Ελλάδα και τα δύο με περήφανο Ε κεφαλαίο.
Έχω διαβάσει τις προηγούμενες μέρες σε σχόλια μύδρους για ελάσσονος σημασίας συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη, αυτό σε κανέναν Έλληνα δεν πόνεσε το μάτι ή η ψυχή;

SAAB

Τον Ιανουάριο είμασταν 1 δις μείον. Εάν πάει στραβά με τον κοροναϊό, αντίο τουρισμός, κατάρευση εσόδων. Ίσως και να πάνε όλα πίσω, για μετά το καλοκαίρι.
Όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις, σίγουρα δεν αποτελούν προτεραιότητα για κανένα πολιτικό κόμμα μέχρι στιγμής. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τον πίνακα αποπληρωμής χρέους που με την επιμήκηνση τελειώνουμε το 2070.
(Ο πίνακας είναι στον προϋπολογισμό έτους 2020).
Με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2019 πληρώσαμε 31.400.500.000 ευρώ για αποπληρωμή δανείων. Το 2020 θα πληρώσουμε 12.333.800.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο και με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ξανά. Αυτά τα 19.066.200.000 ευρώ διαφορά από το 2019 στο 2020 που δεν πληρώνουμε πλέον ως δάνεια, πως χάθηκαν από τα έσοδα και είμαστε πάλι ίσα βάρκα ίσα νερά;
Δεν περίμενα τρελά πράγματα αλλά ένα ποσόν πάγια κάθε έτος μπορούσε να εξοικονομηθεί. 500.000.000 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για ζήτω. Σημειωτέον, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με δύο εις βάρος μας εμπόλεμα (Τουρκία, Αλβανία) και το κατ’ εξοχήν μέσο αντιμετώπισης του πολέμου το έχουμε σε τρίτη μοίρα. Η Τουρκία ξοδεύει για στρατό συνολικά περί τα 17 δις κι εμείς περί τα 3 δις.

gdmast

Όσον αφορά τις αναβαθμίσεις, τις προμήθειες και τα εξοπλιστικά, η χώρα έχει κορονοϊό πάνω 15 χρόνια τώρα. Σιγά μην περίμενε να φρενάρει τώρα.

simos

Με την εξοπλιστικη φρενιτιδα που εχει εξαπολισει η τουρκια,αν δεν αντιδρασουμε,αν δεν εξοπλισουμε τις ΕΔ οπως πρεπει τοτε δεν θα εχουμε καμια ελπιδα,ο Ελληνισμος θα μπει σε σκοτεινα μονοπατια,πιστευω οτι αυτο εχει γινει αντιληπτο απο την πολιτικη ηγεσια η οποια και θα πρεπει να προχωρησει παραυτα τα αναγκαια εξοπλιστικα προγραμματα που χρειαζονται οι ΕΔ,τα πρωτογενη πλεονασματα πρεπει οπωσδηποτε να μειωθουν και πιστευω οτι και η ΕΕ θα δειξει μια ευελιξια σ αυτο το θεμα..

Tasos

Φίλε μου συμφωνώ μαζί σου σε όλα! Όμως το αν θα δείξει ή όχι ευελιξία η ΕΕ ως προς τα ….πλεονάσματά μας (ενώ ταυτόγχρονα η Γερμανία δίνει κρατικές επιχορηγήσεις 500 δισ ευρώ στις επιχειρήσεις της), πρέπει να μας αφήνει παγερά αδιάφορους, για ένα και μοναδικό λόγο: σε όλες τις κρίσεις στρατιωτικού τύπου που αντιμετωπίσαμε με τους απέναντι εχθρούς μας, η ΕΕ κοιμάταν!!! Αν θέλουν να κάνουμε το χωροφύλακα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ώστε οι κοινωνίες τους (και μαζί και η δική μας) να μην καταρρεύσουν από την αθρόα εισβολή των ατάκτων ( προσφύγων, μεταναστών, τζιχαντιστών και λοιπών …δημοκρατικών δυνάμεων που στέλνει η Τουρκία) τότε πρέπει να κοιτάξουμε να σοβαρευτούμε στρατιωτικά και μάλιστα ΑΜΕΣΑ! Για να πάρουν τα δανεικά που έδωσαν, πρώτα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει χώρα και στο μέλλον ώστε να τους ξεχρεώσει….

Tasos
Tasos

Πιστεύω ότι αν προκύψουν νέες καθυστερήσεις, αυτή τη φορά λόγω κορονοϊού, θα είναι ότι πιο εγκληματικό για το μέλλον αυτής της χώρας. Το νούμερο ένα πρόβλημα και συνάμα αποδεδειγμένα εχθρός αυτής της χώρας, είναι η Τουρκία. Πιστεύουν όλοι αυτοί που βάζουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας ότι αν τα πράγματα χειροτερέψουν λόγω του ιού, θα αλλάξουν νοοτροπία ή θα καθυστερήσουν τις επιθετικές τους κινήσεις οι απέναντι; Πάλι εξωτερική πολιτική των ….σεισμών του 1999 ονειρεύονται κάποιοι;
Κύριοι, θα έπρεπε σε όλα αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα που αναμένονται αποφάσεις μέσω ΚΥΣΕΑ, αυτές ακριβώς οι αποφάσεις να είχαν παρθεί …προχθές!!! Καμμία περαιτέρω καθυστέρηση! Αν τα επιτελεία είναι έτοιμα ως προς το τι θέλουν (είμαι σίγουρος ότι είναι, αν κρίνω από τα άρθρα σας) ας παρθούν οι αποφάσεις ΑΜΕΣΑ. Δεν είμαι νομικός, ας μας διαφωτίσουν κάποιοι που είναι, απλά διερωτώμαι δεν υπάρχουν πιο γρήγορες και ασφαλώς σύννομες διαδικασίες για να καταλήξουμε επιτέλους σε αποφάσεις εν μέσω κρίσης; Διότι ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΟΥΜΕ!!! Αφού τα επιτελεία είναι έτοιμα άμεση εισήγηση Υπουργού Αμύνης και άμεση απόφαση του Πρωθυπουργού!! Ούτε ΚΥΣΕΑ ούτε τίποτα…Όσοι έχουν δεύτερες σκέψεις ας κοιτάξουν προς Έβρο μεριά……..Ο χρόνος τελείωσε!!!

Yannis

Ασχετο: Ποια ειναι τα πλανα της Ελλαδας για την αντιμετωπιση των Τουρκικων SOM ;

Dimitris_jp

Προς το παρών, το ρισκαρουμε!

ETS

Ακριβως τα ιδια για την αντιμετωπιση των εχθρικων φονικων uav.

chikichiki

Όποια είναι και σε κάθε άλλη χώρα. Από αυτά, αφαιρείτε όσα δεν έχει η Ελλάδα, αυτά που μένουν είναι αυτά που είναι τα πλάνα μας. Οπότε χοντρικά, έχουμε CAP αναχαιτιστικών LD/SD, τα SA-15, E/NSSM, CIWS αν μιλάμε για ναυτικούς στόχους, και…αυτά.

Stavrogin1

αυτη την στιγμή το νο1 προβλημα ειναι ο ιός. ο κινδυνος για την ζωή ειναι τεραστιος καθως επισης και ο κινδυνος απο το παγωμα της οικονομίας επιρεαζει με τον χειροτερο τροπο την άμυνα. ελπιζω ολοι να καταλαβαίνουμε πλεον οτι η υγεια και η ασφάληση οφείλει να ειναι δημόσιο αγαθο με τον ιδιο τροπο που δε θα μπορουσαμε να εμιστευτούμε την αμυνα της χωρας σε ιδιωτικούς στρατους. Τα ειπε και ο μακρόν.

nigozs

Μπουρδουκλωματα….. !

sotbak

καλημέρα σε όλους. Μένουμε σπίτι παρά την ηλιοφάνεια. Οπότε μπορούμε να κάνουμε κάποιες σκέψεις και για το ενδιαφέρον άρθρο της Π&Δ. Λέω λοιπόν, αφού οι Μπελ καρκινοβατούν σε συζητήσεις επί συζητήσεων και ούσες ακριβές δεν διαφαίνεται κάτι συγκεκριμένο-απτό στον ορίζοντα, μέχρι να καταλήξουμε κάπου μήπως θα ήταν ασφαλές η πολιτική & στρατιωτική ηγεσία να προβεί σε επικαιροποίηση των αναγκών και να θέσει σε άμεση προτεραιότητα:
1) την αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ, αλλά μια ουσιαστική αναβάθμιση (τα έχουνε γράψει πολλοί να μην κουράζω και εγώ) και όχι αυτή των 150 εκ€ περίπου….που συζητείται…(οι αυστραλιανές είναι ένα καλό παράδειγμα, αλλά νομίζω λόγω της απειλής θα χρειαστούμε κάτι εξτρά σε επίπεδο ραντάρ τουλάχιστον…ίσως να δούμε και τα οπλικά;;;;;)
2) την αγορά των σύγχρονων τορπιλών για τα 214ΗΝ (ιταλικές ή γαλλικές κατά την ταπεινή μου γνώμη….).
3) Την ενίσχυση του ΣΞ με μτχ υλικό από ΗΠΑ (Μ1117 κλπ… να μην τα ξαναλέμε και κουράζουμε…)…
και ας αφήσουμε τα όνειρα για μετά τον COVID-19;;;;

Chris

Και να πάρουμε (αν πάρουμε) την κανονική έκδοση της Bel με ECM+RAM αλλά 4 σε αριθμό (με όποιο πύραυλο μπορεί να μπεί σε 4άδες +8 Aster30). Μαζί με 4 κανονικά εκσυχρονισμένες ΜΕΚΟ θα είναι ένας κορμός 8 ικανών πλοίων. Και θα μένει η αγορά ενός ακόμα τύπου που μπορεί να είναι η έκδοση της Bel για α/α ή κρούση για μεγαλύτερη ομοιοτυπία, ή EPC ή ότι άλλο θέλουμε. Αν μας κάτσει και το λαχείο με ΑΒ/Τίκο τόσο το καλύτερο.

sotbak

δεν διαφωνώ καθόλου γιατί φοβάμαι με την ύφεση λόγω covid-19 η οικονομία δεν θα έχει να μας δώσει για πλοία Α/Α ισχυρά….εκτός αν κόψουμε δαπάνες από κοινωνικές παροχές….

evaggelos

ισως τα 150 μυρια για προκαταβολη μπελ να πηγαιναν στις μεκο οποτε με ενα 300αρι κατι γινεται.

flashg

Το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί πολλά δισεκατομμύρια ευρώ αφού ο τουρισμός θα πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης και τα έσοδα από την ναυτιλία λόγω μείωσης του παγκόσμιου εμπορίου, την βενζίνη αφού όλοι μένουν στο σπίτι, τα έσοδα ΦΠΑ από τα καταστήματα που κλείνουν. Επίσης θα αυξηθούν τα έξοδα για την υγεία αλλά και την στήριξη των εργαζομένων που χάνουν τις δουλειές τους. Άρα λεφτά πλέον δεν υπάρχουν τουλάχιστον για φέτος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να μπει ένας σωστός προγραμματισμός με σωστές προτεραιότητες. Δυστυχώς το ΠΝ αυτή την έλλειψη προγραμματισμού και σωστών προτεραιοτήτων θα την πληρώσει. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν θα πάρουμε τις πανάκριβες Μπελλάρα ελπίζω. Θα πρέπει τα στελέχη να προσγειωθούν στην οικονομική πραγματικότητα και να πάψουν να ονειρεύονται ΑΒ , TICO και Μπελλάρα. Θα πρέπει να δούμε κορβέτες φτηνές για το Αιγαίο και μεταχειρισμένα πλοία όπως αυτά της Ν. Κορέας. Από εκεί και πέρα εκσυγχρονισμός καλός των ΜΕΚΟ .

dokimos

Καλημέρα σε ολους μιας και μετα από πολλά χρονια βρισκόμασται σπιτι Δευτερα πρωί
λογο ιου ολλα τα εστιατόρια κλειστα για 2 εβδομάδες
Η Τουρκια σε μερικες ημερες ενεργοποιεί τους S-400 μηπως πρεπει να αγοράσουμε μερικα από τα
Τουρκικα F-35 για αντιστάθμιση στον κίνδυνο που θα αντιμετωπιση η ΠΑ; Χρήματα πολλά δεν υπάρχουν το ξερουμε αυτό, αλλα ίσως όμως να υπαρχουν τρόποι πχ Φρεγάτες από LM μαζι με τα
F-35 σε ένα πακετο με την προϋπόθεση τα αεροπλάνα εδω και τωρα, με λιγα λογια να ανοίξουμε
βιβλιαρακι δόσεων τοσα καθε μηνα και εμπλοκή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα των μαχητικων

ETS

Το πολιτικο προσωπικο της χωρας ειναι παραδοσιακα πρακτικα ελλειματικο και αδιαφορο για την αμυνα πλην μιζων και περικοπων.
Και δυστυχως οι στρατιωτικοι ακολουθουν.
Αυτος ειναι ο πραγματικος ιος που κατατρωγει μισον αιωνα την χωρα και εχει ως συμπτωματα ανθελληνισμο,ηττοπαθεια ,συμβιβασμο,στρατηγικη ψυχραιμια,αφοπλισμο,φοβιες και στο τελος διαλυση του εθνικου και κρατικου σωματος..
Αλλο που δεν ηθελαν οι πολιτικοι φελοι να βρουν δικαιολογια να περικοψουν απο τις αμυντικες δαπανες η να σταματησουν καθε κρισιμη αγορα η εκσυγχρονισμο.
Ο κορονοιος θα ηταν σε χωρα με τα δικα μας ζητηματα ασφαλειας αφορμη για αμεσοτερη προοδο στις οποιες αγορες σημερα αφου αυριο η οικονομια ισως πληγει περισσοτερο και μαζι της χιλιαδες στελεχη των EΔ μαζι με την αμυντικη ισχυ της χωρας ,αρα το υλικο πρεπει σημερα να αγοραστει η εκσυγχρονιστει..αφου υπαρχουν κενα δεκαετιας και βαλε.
Eδω στην χωρα της αντιστροφης πραγματικοτητας συμβαινει το αντιθετο.
Παυση εξοπλιστικων με προσχημα την πανδημια και εικονα παιδικης χαρας με αδυναμια μιας ολοκληρης κυβερνησης να ασχοληθει παραλληλα με δυο θεματα, πανδημια και αμυνα .
Ακομη και στον Eβρο η διαχειρηση ειναι μετρια αφου σχεδιο και χρηματοδοτηση για μονιμο φραχτη με σιδερενια πλεγματα η τσιμεντενια εδρανα σε ολο το μηκος του οσο ειναι τεχνικα εφικτο δεν υπαρχει..
Αλλοιμονο εαν η αμυντικη μας θωρακιαη εξαρταται απο τετοιους εξωτερικους παραγοντες..
Τιποτα δεν θα γινονταν ετσι ποτε.
Ποτε ο Γιαννης δεν μπορει και τα γνωστα.
Βολευει ομως η διαλυση τους μυστικοσυμβουλους της συνδιαχειρισης και της ανευ ορων παραδοσης λεγοντας οτι δεν μπορουμε να αντιπαρατεθουμε με την Αγκυρα και πως πρεπει να τα βρουμε κοινως συνθηκολογησουμε χωρις ηττα.
Ακομη και προγραμματα ελαχιστων εκατομμυριων αξιας λιγοτερης των καταθεσεων η μιας.βιλας στα ΒΠ ολων αυτων των πολιτικων μηδενικων δεν προχωρουν με σκοπο οχι την οικονομια αλλα την παραδοση . Eλαχιστου κοστους προγραμματα αποκτησης μεταχειρισμενων απο ΗΠΑ η νεων καθολα προσιτων με δυσαναλογα μεγαλο επιχειρησιακο οφελος.
Αλλη εξηγηση πλην της ανικανοτητας που ομως οδηγει και αυτη στην μειοδοσια δεν υπαρχει.
Αλλωστε και πριν κορονοιου ολα σερνονταν με ρυθμους χελωνας.Αν κινουνταν καν.
Η χωρα νοσουσε λοιπον βαρια και πριν τον κορονοιο.
Τιποτα δεν αλλαζει δυστυχως .
Παρα τις προκλησεις ασφαλειας οι γνωστοι σαλτιμπαγκοι θα το διακινδυνευσουν πανω στα κεφαλια μας .

sotbak

δυστυχώς όπως τα λες έχουν τα πράγματα….

zap

Δεν εχουμε αναγκη πανδημιες για να καθυστερουμε εξοπλιστηκα προγραμματα. Το κανουμε και μονοι μας.

sotbak

εύστοχο σχόλιο

G...

Οι γερμανοι εχουν ερεισματα
Η Lockheed εχει ερεισματα
Και τα αχρηστα ρ3 που κοστησαν 500 εκ και δεν ακουμε τιποτα εφαγαν ολα τα λεφτα.
Αυτη ειναι η ουσία

LYK

Τορπίλες ΠΡΩΤΑ |

sotbak

σωστός

IliasSkaltsas

Απαραίτητο είναι να προχωρήσουν άμεσα οι τορπίλες και τα MH-60R. Μέχρι το καλοκαίρι και τα υπόλοιπα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίζουμε μόνο σε ένα ταμπλό. Τα προβλήματα είναι γιγάντια και συνεχώς συσσωρεύονται νέα. Ο ταραξίας της περιοχής είναι εδώ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ. Τον “αφήσαμε” να γιγαντωθεί και να τα αποτελέσματα. Οι αναβολές θα καταλήγουν σε απώλεια κυριαρχίας. Όποιος αναλαμβάνει σε αυτήν τη χώρα θέσεις ευθύνης είναι ανάγκη να κρίνεται από τη διαχείριση παράλληλων προβλεπτών και απρόβλεπτων κρίσεων.

kostask22

H Ελλάδα ακολουθεί το σούπερ ήπιο σενάριο εξάπλωσης του κορονοιου, λόγω σωστού ταιμινγκ και βάρους μέτρων. Επίσης ο καλός μας ο καιρός αν έρθει στην ώρα του θα βοηθήσει πολύ στην (μη) εξάπλωση του ιού και σε μεγάλη ύφεση της κρίσης νωρίτερα από τους Ευρωπαίους φίλους μας. Η επιτυχία στο μεταναστευτικό μας έδωσε φτερά και κουράγιο για τα υπόλοιπα. Στο eurogroup σήμερα, μαζί με ένα “τα σύνορα της Ελλάδας είναι Ευρωπαϊκά σύνορα” πήραμε την άδεια για υπέρβαση εξόδων και ίσα δικαιώματα με την υπόλοιπη Ευρωζώνη όσον άφορα τα έξοδα για στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ιατροφαρμακευτικών δαπανών. https://www.capital.gr/story/3438038/regklingk-i-ellada-antimetopizei-duo-kriseis-metanasteutiko-kai-covid-19#0

dimitrov

Νομίζω πως γαλλικές φρεγάδες που λιγουρευόμασταν – το ΠΝ δλδ – μόλις “βούλιαξαν” στον βάλτο του SARS-CoV-2 και των καταστροφών που ήδη προκαλεί στην οικονομία. Ταπεινή μου άποψη άλλωστε είναι πως είναι πολύ αργά για δάκρυα και αν τις υπογράφαμε σήμερα θα έρχοταν κατόπιν εορτής. Ομοίως πχ κι ο εκσυγχρονσιμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Πέταξε το πτηνό. Κι όπως βλέπετε οι “εορτές” έχουν αρχίσει από καιρό και τα καλύτερα έχουν ξεκινήσει πχ στον Έβρο. Αναμένουμε και ακόμα καλύτερα events με βάση το σχέδιο που έχει ο αγαρηνός και με μπόλικη τρέλα. Οπότε ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά που έχουμε και με γρήγορες κι άμεσες λύσεις πχ τύπου OH-58 και άλλα παρόμοια. Βέβαια κάποιοι μπορούν να ελπίζουν πως η πανδημία και οι γενικότερες και ειδικότερες οικονομικές εξελίξεις ίσως επηρρεάσουν καταλυτικά τους οχτρούς. Αλλά κι αυτό το … “καταλυτικά” παίρνει πολλές προεκτάσεις …. Ας δουλέψουμε κάπως και τα κονδύλια της Ούρσουλας για τα γιουρούσια του κράτους συμμορία μπας και βγει τπτ και για την άμυνα πχ για “οχυρωματικά έργα”, “περιπολικά” κατά προτίμηση μεταχειρισμένα – αμερικάνικα κλπ. Καμία δωρεάν – φτηνάμησι κλπ αμερικάνικη(ή και γαλλική ή και αυστραλέζικια) φρεγαδίτσα δεν εξαιρείται από δημοσιονομικούς περιορισμούς πλέον;

nigozs

Οι Πατριοτ, χθές στην Σαουδική…….

LYK

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ με¨
– αναβάθμιση και τελειοποίηση του υπάρχοντος ραντάρ.
– αλλαγή ecm σε νεότερο και ισχυρότερο.
– exocet iir και exocet radar.
– νέο σονάρ.
Αυτά τα υπολογίζω σε 40-50 μύρρια.

LYK

Επίσης θα κοιτούσα εάν οι φρεγάτες μπορούν να πάρουν βαρέα τορπίλη προκειμένου να αντιμετωπίζουν υποβρύχια σε μακρινή απόσταση |

sotbak

Καλημέρα!!! μένουμε σπίτι & δεν πάμε στο εξοχικό ή το χωριό μας….
Παραθέτω περιεκτική & εμπεριστατωμένη ανάλυση που εξηγεί την απόλυτη ανάγκη για σύγχρονα CIWS στα πλοία του ΠΝ και ειδικά στις Μπελ που απομακρύνονται ως όνειρο ενόψει των εξελίξεων και των συνεπειών από τον Covid-19 στην ελληνική & την ευρωπαϊκή οικονομία……
https://www.defence-point.gr/news/polemiko-naytiko-gia-mia-sygchroni-anti-pyrayliki-kai-anti-aeroporiki-amyna-gia-tis-fregates-belh-arra

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Τροποποιείται ο Νόμος Αμυντικών Προμηθειών (Βενιζέλου), σε δημόσια διαβούλευση το...

13
ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00. έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου με τίτλο:...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 5.49 CAD
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 5.49 CAD
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 5.49 CAD

Related News

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...

Bomber Gap: Η Κίνα μεγαλώνει (γρήγορα) τον στόλο των βομβαρδιστικών της

Η αμερικανική Αεροπορία μειώνει τον στόλο των βομβαρδιστικών της αλλά η Κίνα φαίνεται να τα παράγει με την ευκολία που χτίζει πλοία. Αντίθετα με...

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Καθηλωμένα θα παραμείνουν τα αεροπλάνα χωρίς να εκτελεστεί καμία πτήση από και προς ελληνικούς αερολιμένες μεθαύριο Πέμπτη 26 Νοεμβρίου καθώς τόσο οι ελεγκτές εναέριας...