28 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΕΞΕΛΙΞΗ: Πολύ κοντά στον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50, ακολουθεί LoR για...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πολύ κοντά στον εκσυγχρονισμό των F-16C/D Block 50, ακολουθεί LoR για τα F-35A

- Advertisement -

Τους τελευταίους μήνες στην αμυντική επικαιρότητα είναι κατά κύριο λόγο το Πολεμικό Nαυτικό. Όμως, δεν είναι μόνο οι φρεγάτες και κορβέτες ο λόγος για τον οποίο ξενυχτούν πολλοί άνθρωποι στη λεωφόρο Μεσογείων, είναι και τα προγράμματα που εξελίσσει η Πολεμική μας Αεροπορία. Τα Rafale δεν είναι η αρχή και το τέλος, είναι μονάχα η κορυφή της κορυφής του παγόβουνου της δουλειάς που πέφτει στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Ελληνικά F-16C/D Block 50: Τι συμβαίνει με τον εκσυγχρονισμό τους;

Για παράδειγμα, στη δημοσιότητα δεν αναφέρεται το σημαντικό θέμα της επαναφοράς σε πτητική κατάσταση των Mirage 2000-5. Μπορεί για πάρα πολλά χρόνια να μην γράφαμε κάτι αναλυτικά, για να μη θεωρηθεί ότι κάνουμε υπερβολική αντιπολίτευση. Αλλά η κατάσταση ήταν απελπιστική, οπότε η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης FOS (υποστήριξης δηλαδή των αεροσκαφών) είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα. Μετά όμως πέφτει η δουλειά, να “μαζευτούν” τα αεροσκάφη που μάζευαν σκόνη στα shelters της Τανάγρας. Και το έργο αυτό  στην 114 ΠΜ την έχουν καταλάβει πρώτοι οι αγαπητοί μας γείτονες, όταν αισθάνονται στο «απαλό άγγιγμα» του RDY-2 στο RWR τους.

EKTAKTO: Με δομική αναβάθμιση τα ελληνικά F-16C/D Block 50 σε 50+Adv, υποστήριξη (και εκσυγχρονισμός;) των LANTIRN και των DB-110

Ένα ακόμη μεγαλύτερο έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι η δημιουργία του εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα. Πάλι μπορεί να μην έχουμε γράψει την πραγματική κατάσταση, αλλά στη λεωφόρο Μεσογείων έχουν λίστα με δεκάδες Ικάρους που περιμένουν να εκπαιδευτούν. Αυτό το οποίο συνέβαινε με τα Τ-2, και την έλλειψη πτητικών μέσων εκπαίδευσης ήταν απαράδεκτο. Πάλι, το λύνει η ΠΑ με τη σύμβαση για το Διεθνές Κέντρο της Καλαμάτας.

Παναγιωτόπουλος: Στους επόμενους μήνες η απόφαση για τις κορβέτες, προχωρούν οι διαδικασίες για MEKO και F-16 Block 50

Επίσης έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε δακρύβρεχτα άρθρα για τον μη εκσυγχρονισμό των υπολειπόμενων αεροσκαφών F-16 Block 50. Για παράδειγμα, το ότι μπορεί τα επιτελεία να “μετρούν δυνάμεις” προκειμένου να μετατραπούν και τα F-16C/D Block 50 σε F-16V Block 70, το σκέφτηκε κανείς; Κι ότι η ΠΑ, πριν προτείνει κάτι στο ΓΕΕΘΑ και στο ΥΕΘΑ, θα πρέπει να έχει κάνει μελέτες Κόστους-Ωφέλους, επιχειρησιακών δυνατοτήτων κ.ο.κ.;

ΕΠΙΣΗΜΟ: Μετά τα Rafale, η ΠΑ συζητά την αναβάθμιση των F-16 Block 50!

Για να μην το κουράζουμε, η ΠΑ έχει κάνει ένα νέο κύκλο μελετών για το θέμα, και θα προχωρήσει η διαδικασία. Μέχρι σήμερα, υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά αν ο εκσυγχρονισμός των Block 50 πρέπει να γίνει  όπως και ο μεγάλος εκσυγχρονισμός των F-16V, ή με νέο πρόγραμμα. Το 2018 που ξεκίνησε η αναβάθμιση από πλευράς γραφειοκρατίας, δεν υπογράφηκε νέα σύμβαση, έγινε τροποποίηση στη εκείνη περί αγοράς των 30 F-16C/D Block 52+Adv του 2005! Αυτό κρίθηκε τότε απαραίτητο για να μπορέσουν να δοθούν και κάποια αντισταθμιστικά (που είχαν καταργηθεί με τον επόμενο νόμο περί αμυντικών προμηθειών, τον αποκαλούμενο και «Βενιζέλου»).

H ΠΑ εξετάζει την επέκταση του εκσυγχρονισμού των F-16V και στα Block 50!

Τώρα, ο ΥΕΘΑ, αντιμετωπίζοντας στη Βουλή ισχυρή κριτική από την αντιπολίτευση σχετικά με το κόστος αναβάθμισης των F-16 Block 50, έψαξε περισσότερο το θέμα. Ταυτόχρονα δόθηκε και χρόνος στην ΠΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης των Block 50 σε Block 70, αλλά και επανεξέταση του θέματος των παλαιών Block 30 (που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία σκόπευε να πουλήσει). Για αρχή, το σίγουρο είναι πως τα Block 50 θα αναβαθμιστούν δομικά, κάτι που δεν προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο. Έτσι θα εξασφαλιστεί πως η επένδυση της ΠΑ στα αεροσκάφη, θα αποδώσει στα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια.

Τι θα απογίνουν τα F-16C/D Block 30 και Block 50;

Αυτό που θέλει η ΠΑ είναι αεροσκάφος πολύ κοντά στο Block 70, ας πούμε ένα “Block 70” αλλά με το υπάρχον ραντάρ AN/APG-68v9. Η ΠΑ επιδιώκει να ενισχύσει όλες τις δυνατότητες του αεροσκάφους, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ανώτερο του τουρκικού προτύπου Block 50 CCIP (B50+Adv ουσιαστικά). Πάντως υπάρχει πάντα σαν ενδεχόμενο, η αναβάθμιση τελικά να φτάσει για τα Block 50 στο απόλυτο Block 70, αν τελικά η Τουρκία καταφέρει να πείσει τους Αμερικανούς να της πουλήσουν F-16V.

ΑΠΟΨΗ: Αγορά F-35B, καινούργια F-16V, και επένδυση στα F-16C/D Block 30 και 50 το μέλλον της ΠΑ

Η όποια καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης, δεν θεωρείται πως έχει καθυστέρηση στην εξέλιξη του προγράμματος. Καθώς ακόμη λίγα ελληνικά F-16C/D Block 52+Adv έχουν μπει στην ΕΑΒ προς εκσυγχρονισμό σε Viper, άρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα απάρτια τους (που θα βγαίνουν) για να “μεταμοσχευθούν” σε Block 50. Επίσης, πολλά από τα απάρτια που θα δημιουργεί το πρόγραμμα των Viper, θα κατευθύνονται πίσω στις Πτέρυγες Μάχης 110, 115 και 116 προκειμένου να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ακόμη.

ΥΠΕΘΑ: Τι λέει για κορβέτες, Leopard, αναβάθμιση F-16 Blk 50, συνεργασία με Ισραήλ, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία

Αυτό που θα γίνει άμεσα, είναι η αποστολή σχετικού Letter of Request for Letter of Acceptance (LoR for LoA) στις ΗΠΑ, κάτι που θα απαντήσει το συντομότερο η USAF. H τελευταία, σε συνεργασία με την Lockheed Martin Aeronautics, ξέρουν τι θέλει η ΠΑ, οπότε η απάντηση θα έρθει πολύ σύντομα. Ουσιαστικά, θα γίνει νέο πρόγραμμα, ώστε να μην καταφύγουμε σε νέα τροποποίηση μιας σύμβασης που είχε υπογραφτεί πριν από… 18 χρόνια!

ΑΠΟΨΗ: Ο αντικαταστάτης των τουρκικών F-35A θα είναι το… F-16C/D Block 30;

Σε ότι αφορά τα F-35A, θα υπάρξει επίσης LoR for LoA, καθώς οι συζητήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες μεταξύ του ΥΠΕΘΑ (ΓΕΑ/ΓΕΕΘΑ) αλλά και της USAF/LM, είχαν αποτελέσματα, και πλέον γνωρίζουν όλοι τι χρειαζόμαστε και πως. Η σκέψη είναι η αγορά σε πρώτη φάση 24 αεροσκαφών (όχι 20), τα οποία θα παραδοθούν περίπου το 2026 (τέλος) στις ΗΠΑ, και τα πρώτα θα φτάνουν στη χώρα μας το 2028. Αυτό που έχει καταφέρει η ελληνική πλευρά, είναι η καλή τιμή που θα αγοραστούν τα αεροσκάφη (θα μπουν μάλλον σαν επιπλέον παραγγελία σε σχετική της USAF).

ΕΚΤΑΚΤΟ: Β.Νέδος στην Κ, το πρώτο ελληνικό F-35 στο τέλος του 2027, στις 23 Μάϊου το Γραφείου Προγράμματος F-35 στην Αθήνα!

Στην ΠΑ έχουν αρχίσει και κοιτούν χρονοδιάγραμματα παραδόσεων, αλλά και ημερομηνίες που θα είναι διαθέσιμες νέες εκδόσεις διαφόρων υποσυστημάτων, όπως για παράδειγμα ο βελτιωμένος κινητήρας των F-35. Θεωρείται δεδομένο πως η ΠΑ έχει αρχίσει να αντλεί στοιχεία από τους Ισραηλινούς, που μάλλον έχουν ήδη μπαρουτοκαπνισμένα τα δικά τους μαχητικά.

Επίσης έχει γίνει και επεξεργασία αρκετών επιχειρησιακών σεναρίων, και η ΠΑ ξέρει τι και πως θα αλλάξει στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Δηλαδή, πως ακόμη κι ένας μικρός αριθμός μαχητικών F-35, σωστά συνδυασμένων με τα F-16V αλλά και τα Rafale, θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Ελλάδα – ΗΠΑ: H προοπτική απόκτησης F-35 και το χρονοδιάγραμμα

Καθως πολλές φορές έχουμε αισθανθεί τις ανησυχίες των αναγνωστών μας σχετικά με τα μεταφερόμενα όπλα, η ΠΑ έχει κάνει δουλειά πάνω στο θέμα,  περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Καταρχάς θα παραδοθούν μεγάλες ποσότητες από πυραύλους Rampage και συλλογές Spice, καλύπτοντας τις νυν ανάγκες κρούσης αλλά και τις μελλοντικές. Επίσης, λίαν συντόμως η ΠΑ θα αποκτήσει και αντιπλοϊκούς πυραύλους για τα F-16. Ο λόγος δεν είναι προφανώς ότι διακινείται, πως δηλαδή δεν αποδεσμεύονται οι AGM-84L Harpoon. Για αυτό υπάρχει ήδη θετική απάντηση από ΗΠΑ, αλλά το ζήτημα είναι πως το όπλο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το F-35 στο μέλλον.

Ο ελληνικός γρίφος για τα F-35

Ετσι, αναμένεται μελέτη είτε για να αγοραστεί ο αειθαλής Harpoon, είτε για να γίνει η έκπληξη με αγορά του νέου αντιπλοϊκού NSM. Το τι θα αποφασιστεί εντέλει ίσως δεν ανακοινωθεί, καθώς δεν αποκλείεται μαζί με τον NSM να υπάρξει κι αγορά JSM (άλλη εκδοχή του ίδιου πυραύλου αλλά σε ρόλο αέρος-εδάφους), σαν μια stand off δυνατότητα, πάλι για χρήση κι από τα F-16 αλλά και τα F-35. Την ίδια στιγμή θα αγοραστούν προηγμένες εκδόσεις του ΑΙΜ-120C/D αλλά κι ο AGM-88E, όπλα που δεν υπάρχουν στο τουρκικό οπλοστάσιο και δεν προβλέπεται να αποκτηθούν στο ορατό μέλλον.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

173 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
173 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Fincantieri μας προσφέρει άμεσα μέχρι και 2 έτοιμες κορβέτες Doha Class του Κατάρ!

 Δημοσιογραφικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ιταλοί κάνουν μια άνευ προηγουμένου κίνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν το ελληνικό συμβόλαιο. Καθώς δεν υπάρχει κάποιο πλοίο διαθέσιμο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Οι νέες φρεγάτες του ΠΝ πρέπει να έχουν δυνατότητα ανακατάληψης...

58
Το θέμα της αγοράς νέων κορβετών/φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό θα έπρεπε να είναι το βασικό θέμα της αμυντικής επικαιρότητας. Δυστυχώς όμως, η πολύνεκρη...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουνίου 1859: Μάχη του Solferino, το ιταλικό...

0
Σε μια από τις μεγαλύτερες -μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους- σε αριθμό στρατιωτών μάχη (συνολικά 300.000 άνδρες και από τις δύο πλευρές) ο ενωμένος στρατός...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

H Τουρκία επικρίνει τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

Η Τουρκία επέκρινε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.Οι αποφάσεις αυτές, που ελήφθησαν...

Εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΑΕ στο επίκεντρο συνάντησης Δένδια με τον ομόλογό του

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Abdullah bin Zayed Al Nahyan).Κατά τη...

Ο αρχηγός του CDU στην Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα και καταδικάζει την επιθετική Τουρκία

Τη στήριξή του στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.   «Πρέπει να είναι...