28 C
Athens
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

«Να πάρουμε τις σούπερ FFGX, όχι τα “άχρηστα σαπάκια” MMSC που δεν έχουν σόναρ τροπίδας… ώπα, για μισό λεπτό!»

- Advertisement -

Σε σαπουνόπερα τείνει να εξελιχθεί η πιθανότητα απόκτησης φρεγατών MMSC από το Πολεμικό Ναυτικό, ένα ενδεχόμενο που χαριτολογώντας θα λέγαμε πως σε πολλούς προκαλεί “αλλεργίες” ακόμα και αν δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς, ή μάλλον κυρίως τότε. Στο τελευταίο επεισόδιο της σαπουνόπερας αυτής διαβάζουμε ότι το αμερικανικό Ναυτικό «πιάστηκε κορόιδο» και μετά τις LCS που δεν φέρουν σόναρ τροπίδας, τώρα ούτε και η νέα του κλάση φρεγατών Constellation [που απέδωσε το πρόγραμμα προμήθειας FFG(X)] θα φέρει τέτοιο αισθητήρα. Στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε αναφερθεί βέβαια και στο παρελθόν, όπου σε παλαιότερο άρθρο μας είχαμε γράψει τα εξής:

«ΘΕΜΑ 11ο: Καλά όλα αυτά, αλλά δεν έχει σόναρ τρόπιδας. Άρα δεν είναι ASW φρεγάτα! Όλα τα άλλα πλοία στον πλανήτη γιατί έχουν και οι MMSC δεν έχουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο λόγος που δεν έχει σόναρ τρόπιδος η MMSC είναι απλός. Δεν μπορεί να πάρει. Το σχέδιο της LCS, και κατά συνέπεια της MMSC, είναι βελτιστοποιημένο για υψηλές ταχύτητες. Ένα εξόγκωμα στην τροπίδα ή την πλώρη, θα δημιουργούσε πολλά υδροδυναμικά προβλήματα, και εκτός της -πολύ- χαμηλότερης ταχύτητας, θα είχαμε και μικρότερη ακτίνα δράσης. Βέβαια όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν, από τη στιγμή που εμείς θέλουμε μια φρεγάτα που να “κάνει τη δουλειά της”. Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, ποντίκια να πιάνει. Συνεπώς, φρεγάτα με σόναρ τρόπιδας ή φρεγάτα χωρίς σόναρ τρόπιδος, υποβρύχια να βρίσκει. Η MMSC θα φέρει το κορυφαίο CAPTAS-4, με ικανότητα εντοπισμού υποβρυχίων μέχρι και σε απόσταση 150 χιλιομέτρων.

Η δυνατότητά του να κατεβαίνει κάτω από τα θερμοκλινή, το κάνει ασυναγώνιστο στον τομέα του. Το CAPTAS-4 σε συνδυασμό με τα MH-60R και τον εκσυγχρονισμό/δικτύωση των ΜΕΚΟ200ΗΝ θα προσφέρει απόλυτη προστασία απέναντι από υποβρύχια στο ΠΝ. Ας δει κάποιος πως κάνει ανθυποβρυχιακό πόλεμο το USN και θα καταλάβει ότι το σόναρ τροπίδας είναι επιθυμητό μεν, όχι απαραίτητο δε. Και προφανώς, το ΠΝ από την ύπαρξη ενός σόναρ τροπίδας και την επίτευξη πολύ υψηλών ταχυτήτων, επέλεξε το 2ο. End of Story. Ας συνεχίσουν οι πολέμιοι των MMSC να θεωρούν πως βρήκαν “αδύνατο” σημείο. Δεν είναι.»
Επιπλέον των παραπάνω, θα άξιζε τον κόπο να επεκταθούμε περαιτέρω σε ορισμένα ακόμα σημεία:

1) Ο ναυτικός πόλεμος δεν είναι στάσιμος, αντίθετα εξελίσσεται και τα αντίστοιχα συστήματα κι όπλα έχουν μακράν τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό από τους υπόλοιπους κλάδους. Ασφαλώς αυτοί που είναι πίσω από τις κονσόλες και θα κληθούν να εξασφαλίσουν την κυριαρχία των ωκεανών για λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού δεν είναι ηλίθιοι, ή μάλλον δεν είναι ΤΟΣΟ ηλίθιοι όσο φαντάζονται κάποιοι στην Ελλάδα.

200726-N-KT825-1100
MEDITERRANEAN SEA (July 26, 2020) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS San Jacinto (CG 56), front, and the Hellenic Navy frigate HN Aegean (FFGH 460) conduct joint operations with the Nimitz-class aircraft carrier USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) in the Mediterranean Sea, July 26, 2020. The Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group is conducting operations in U.S. 6th fleet area of operations in support of U.S. national security interests in Europe and Africa. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Sawyer Haskins/Released)

2) To αμερικανικό Ναυτικό σε όλη του την ιστορία υπήρξε πάντα πρωτοπόρο και ρηξικέλευθο, υιοθετώντας λύσεις σε εποχές που φάνταζαν είτε τρέλα, είτε επιστημονική φαντασία. Από λύσεις πρόωσης, μέχρι κάθετους εκτοξευτές και κατευθυνόμενα βλήματα, οι εξελίξεις ήταν πάντα πρωτοβουλία του Αμερικανικού Ναυτικού κι όλοι οι υπόλοιποι απλά ακολουθούσαν και μιμούνταν (όταν δεν αντέγραφαν στεγνά) αργά ή γρήγορα. Το ότι λοιπόν το αμερικανικό Ναυτικό και κανένα άλλο στον κόσμο αποφάσισε να καταργήσει το σόναρ από τις τροπίδες των πλοίων του, δεν είναι περίεργο.

3) Το σόναρ τροπίδας, όπως έχουμε ήδη γράψει σε περισσότερες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν είναι πανάκεια. Οι περισσότερες μονάδες επιφάνειας με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο βασίζονται κυρίως στο συρόμενο σόναρ τους για να εντοπίσουν υποβρύχια, όχι στο σόναρ τροπίδας. Επιπλέον, έχουμε δει πολεμικά πλοία να αναβαθμίζουν τις ανθυποβρυχιακές τους ικανότητες με την προσθήκη συρόμενου σόναρ, όχι σταθερού σόναρ τροπίδας (κορβέτες, ΤΠΚ κ.α). Κανονικά θα έπρεπε να συνέβαινε το ανάποδο και τα υπό αναβάθμιση πλοία να αποκτούσαν σόναρ τροπίδας ως αναβάθμιση. Συμβαίνει μόνο στις υπό εκσυγχρονισμό LaFayette (μόνο μια) που αποκτούν το Bluewatcher.

HMS Kingklip_montage02_1500_original.jpg
Kingklip Hull Mounted Sonar

4) Το οποίο σόναρ τροπίδας στην πράξη έχει ιδιαίτερα περιορισμένο φάκελο χρήσης όσον αφορά το μέχρι ποιες ταχύτητες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αξιόπιστα αλλά και τις παρεχόμενες εμβέλειες αποκάλυψης.  Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένα σταθερό σόναρ τροπίδας χρησιμεύει κυρίως για άμυνα ενάντια σε υποβρύχια κι αυτό όχι πάντα, σε συγκεκριμένες συνθήκες και ταχύτητες που αυτό μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα.

5) Η μη υιοθέτηση κάποιου όπλου ή αισθητήρα, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η κάθε ναυτική δύναμη έχει το δικό της επιχειρησιακό δόγμα, τεχνολογικές λύσεις, απαιτήσεις και προδιαγραφές και με βάση αυτές κινείται. Έτσι μπορεί να δούμε πλοία χωρίς σόναρ και να απορούμε μα πώς είναι δυνατόν να πολεμήσει ένα τέτοιο πλοίο, ή μπορεί να δούμε και πλοία χωρίς CWIS και προφανώς (έτσι δεν είναι;) να έχουμε την ίδια απορία. Και τα δυο πλοία θα πολεμήσουν ενώ κανένα από τα δυο δεν είναι «σαπάκι» (sic) για τον λόγο αυτό.

6) Οι φρεγάτες της κλάσης Constellation δεν έγιναν σε ένα βράδυ «σαπάκια» κι «αλουμινότρατες» όταν αποκαλύφθηκε πως δεν θα φέρουν σόναρ τροπίδας, αλλά ούτε και είναι τρομερό σκάνδαλο το ότι δεν θα εγκατασταθεί αυτός ο αισθητήρας. Σίγουρα δεν είναι ούτε… ποινικό αδίκημα, γιατί ναι, η απελπισία ορισμένων έχει σπάσει όλα τα κοντέρ σε σημείο που να επικαλούνται ακόμα κι αυτό.

7) Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται ότι «επειδή πρόκειται για τις MMSC» (και για αυτόν τον λόγο) πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέρουμε για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Απλά σημαίνει ότι οι εξελίξεις τρέχουν, κι αυτοί που οδηγούν τις εξελίξεις έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και πορεύονται με αυτά.

Kλείνοντας να σημειώσουμε πως η παραπληροφόρηση σε σχέση με τα συγκεκριμένα πλοία έχει χτυπήσει κόκκινο εδώ και καιρό, αναγκάζοντάς μας να γράφουμε άρθρα επί άρθρων για να διορθώνουμε πρωτοφανείς ανακρίβειες, ακόμα και στεγνά ψέματα, σε σημείο που εύλογα ρισκάρουμε να παρεξηγηθούμε, αν και όταν κάνουμε το ίδιο ακριβώς για άλλα πλοία δεν φαίνεται να ενοχλείται κανείς.

Εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι για αυτό μας εμπιστεύονται οι αναγνώστες μας. Για να μην τους χαϊδεύουμε τα αυτιά και να τους λέμε το τι συμβαίνει και το τι ισχύει, όχι το τι θα θέλαμε να ισχύει, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο. Και θα σας αποκαλύψουμε και κάτι “μεταξύ μας”, έχουμε αρκετές απαντήσεις σε ερωτήσεις, που θα δημοσιευτούν στο Τεύχος Φεβρουαρίου!

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Επίπεδα Eπιβιωσιμότητας πολεμικών πλοίων και η LCS, η αλήθεια και… τα παραμύθια

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Γιατί εξετάζουμε τις MMSC από τις ΗΠΑ, κι όχι τις FFG(X) Constellation ή τα DDG Areigh Burke; απαντάμε για τους αναγνώστες μας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

396 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
396 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Αξίζουν τα μεταχειρισμένα LCS Freedom για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού;

Κυριακή βράδυ, και αποφασίζουμε να αγγίξουμε ένα πολύ "ευαίσθητο" θέμα. Το ενδεχόμενο απόσυρσης κάποιων εκ των LCS Freedom του USN, και το θέμα της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΠΑ εκσυγχρονίζει 7 Canadair CL-415 και η Πυροσβεστική 2...

33
 Με νεότερη ανάρτησή της στη σελίδα στο FaceBook, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ελλάδα , αποκαλύπτει σήμερα πως πρόκειται να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό 7 πυροσβεστικών...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 2.29

Related News

Μήπως να αφήσουμε τις φρεγάτες και να δούμε τις Sa’ar 6 με Α/Α βλήματα Barak MX και αεράμυνα μέχρι 70 χλμ; (Βίντεο)

Οι κορβέτες Sa’ar 6 του Ισραήλ, έχουν μήκος 90 μέτρα και εκτόπισμα 1.900t, διαθέτουν πλήρωμα 70 στελεχών και θα φέρουν ένα πυροβόλο των 76mm,...

Όχι, δεν προτείνει την ισπανική φρεγάτα F110 στην Πολωνία η Lockheed Martin

H έκθεση Αμυντικού Υλικού MSPO στην Πολωνία, ήταν ένα γεγονός που συγκέντρωσε τα βλέμματα της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας. Η έκθεση ήταν αρκετά μεγάλη, και...

Toyota Land Cruiser με πυροβόλο των 30mm; Γιατί όχι;

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, δημιούργησαν ένα νέο όχημα μάχης που δεν είναι άλλο από ένα Toyota Land Cruiser,...