29.8 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box LCS Freedom για το Αιγαίο; Ο "τίμιος μεσολαβητής"

LCS Freedom για το Αιγαίο; Ο “τίμιος μεσολαβητής”

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε κανονικές συνθήκες αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε πιθανώς να σχηματιστεί, ειδικά από ένα ιστολόγιο με την ιστορία και τις θέσεις της ΠΤΗΣΗΣ. Κρατήσαμε μια θέση με βάση την αξία του Πολεμικού Ναυτικού και τον κομβικό του ρόλο στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ως κοιτίδα του Ελληνισμού και το να κινδυνολογούμε για την ισχύ και τη δύναμή του όταν διακυβεύονται τόσα πολλά δεν είναι υπεύθυνο από μέρους μας σε κανονικές συνθήκες.

Όμως, οι συνθήκες σήμερα δεν είναι κανονικές. Τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και όπως η Πολεμική Αεροπορία “κλαίει” ακόμα για τα χρήματα των Hurricane που πήγαν “δανεικά και αγύριστα” υπέρ της… στα 1938, έτσι και τώρα δεν θα θέλαμε να δούμε μια επανάληψη ενός επεισοδίου με θύμα το Ναυτικό.

Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται άμεση ενίσχυση. Την χρειαζόταν χθες και προχθές και σήμερα, μετά από Ολυμπιακούς Αγώνες, κινήσεις Καλής Θέλησης μιας Ελληνο-Τουρκικής Φιλίας χωρίς αντίκρισμα, κοινωνική πολιτική, Οικονομικές Κρίσεις και Μνημόνια, ο ελληνικός στόλος βλέπει την ετοιμότητα και την ισχύ του να στηρίζονται εν μέρει σε πλοία που η ηλικία τους φτάνει και ξεπερνά την ηλικία του κυβερνήτη τους. Αν αυτό δεν σημαίνει πολλά για τα πλοία, σημαίνει σίγουρα για τα ηλεκτρονικά και τον οπλισμό τους.

Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”. Όλες οι εξελίξεις για [email protected], LCS, Arleigh Burke, MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες κοκ

Στο παρελθόν, το Ναυτικό προσπάθησε να βρει τη μέση λύση στα μεταχειρισμένα. Άλλες φορές οι προσφερόμενες λύσεις ήταν κακές (λέγε με Cassard, Spruance) άλλες καλές αλλά αδικαιολόγητα ακριβές (Kidd, FREMM) και άλλες απλά ‘χάθηκαν’ στη μετάφραση (Adelaide, Arleigh Burke). H μόνιμη οικονομική στενότητα, η απροθυμία του πολιτικού συστήματος και τα περιθώρια χρόνου “στοιχειώνουν” το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι σήμερα και οι επιλογές του για τη διατήρηση ενός ισχυρού κορμού πλοίων ναυμαχιών επιπέδου φρεγάτας-αντιτορπιλικού με ικανότητες μάχης σε κάθε πεδίο, γίνονται ολοένα και πιο σκοτεινές.

Το μέλλον δείχνει, πως οι φρεγάτες FDI “[email protected]” θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος σε απροσδιόριστο ακόμα χρόνο. Πέραν, όμως, των 2-4 ηγετικών πλοίων, ποιός θα υποστηρίξει αυτή τη μικρή δύναμη; Οι (εισέτι μη) εκσυγχρονισμένες Meko200HN; Οι (καθυστερημένα και με ατολμία) εκσυγχρονισμένες Standard; Η τα “πλοία-φαντάσματα” που θα τις αντικαταστήσουν και ακόμα δεν ξέρουμε ποιά θα είναι, πότε θα έρθουν και από πού θα βρεθεί χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν; Όπως όλα δείχνουν, μεταχειρισμένα πολεμικά αξίας δεν υπάρχουν πια στην Ευρώπη και αν τα θέλαμε, οι κυβερνήσεις (όλες, κάθε χρώματος) θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει ήδη και από καιρό αλλά δεν το έκαναν. Ποιός λοιπόν θα πάρει το ρόλο του “υποστηρικτή”;

Πρόσφατα το Αμερικανικό Ναυτικό γιόρτασε την είσοδο του 300ού πολεμικού του πλοίου σε υπηρεσία, του USS Oakland, ενός LCS (Littoral Combat Ship) κλάσης Independence. Η τελετή συνοδεύτηκε από μια άλλη πρόταση που πέρασε στα ψιλά: την απόφαση να παροπλίσει 4 πολεμικά LCS κλάσης Freedom, τα πρώτα 4 που ναυπηγήθηκαν και είναι ηλικίας 5-15 ετών!

Πρόκειται για τα LCS ‘Freedom’, ‘Independence’, ‘Fort Worth’ και ‘Coronado’, τα πρώτα τέσσερα που ναυπηγήθηκαν και αποτέλεσαν “πλατφόρμες δοκιμών” (testbed) του Αμερικανικού Ναυτικού για αυτόν τον νέο τύπο πλοίου που είχε εκτόπισμα και μέγεθος ελαφράς φρεγάτας αλλά ταχύτητα πυραυλακάτου και ικανότητα ανάληψης πολλαπλών αποστολών (κυνηγός υποβρυχίων, ναρκοθετικό, ταχύ πυραυλοφόρο σκάφος, κέντρο εφόρμησης αμφιβίων ομάδων ειδικών επιχειρήσεων).

ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ αντί για αντιτορπιλικά ή καταδρομικά, αποσύρονται μέσα στο 2021

Ως πρώτα σε μια μακρά σειρά πλοίων που και το ίδιο το Ναυτικό των ΗΠΑ δεν ήξερε τις πλήρεις χρήσεις και δυνατότητές τους, τα πλοία σχεδιάστηκαν για να μπορούν εύκολα να δέχονται σχεδόν κάθε γνωστό ή υπό ανάπτυξη ναυτικό σύστημα ηλεκτρονικών ή οπλικό και στα 15 χρόνια από το 2006 που καθελκύστηκε το πρώτο από αυτά, το US Navy τα υπέβαλε σε κάθε δυνατή δυσκολία και τεστ, “κούμπωσε” ό,τι μπορούσε να σκεφτεί και γενικά έκανε αυτό για το οποίο προορίζονταν: να στρεσαριστούν τα πρώτα για να έχουν μια καλύτερη εικόνα και τύχη τα επόμενα.

“Αυτά τα τέσσερα πλοία δοκιμών ήταν καθοριστικά για να έχουμε καθοριστικές απαντήσεις στις απαιτήσεις του πληρώματος, στη συντήρηση και σε όλα τα άλλα πράγματα που χρειαζόμασταν για να μάθουμε από αυτά” (…) “Αλλά δεν έχουν διαμορφωθεί όπως τα άλλα LCS του στόλου και χρειάζονται σημαντικές αναβαθμίσεις. Τα πάντα, από τα [συστήματα] μάχης, τα δομικά μέρη, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Είναι ακριβό για αναβάθμιση”, είπε ο υποναύαρχος Randy Crites, βοηθός στο υπουργείο για θέματα προϋπολογισμού του Ναυτικού.

Το Αμερικανικό Ναυτικό εκτιμά πως το κόστος αναβάθμισης αυτών των πλοίων στο επίπεδο των τελευταίων LCS θα είναι υπερβολικά μεγάλο και μπορεί καλύτερα να διοχετευτεί σε άλλα προγράμματα. Συνεπώς, τα 4 πλοία θα παροπλιστούν μέσα στους επόμενους 9 μήνες, 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε υπολογιστεί.

Το αμείλικτο ερώτημα είναι, θα μπορούσαν αυτά ή κάποια από αυτά τα νέα πλοία να ενταχθούν στο Ελληνικό Ναυτικό, που όπως είπαμε χρειάζεται απεγνωσμένα δυνάμεις για να ενισχύσει τον κορμό του στόλου του;

PACIFIC OCEAN – The littoral combat ship USS Freedom (LCS 1) transits alongside the seventh Nimitz-class nuclear-powered supercarrier, USS John C. Stennis (CVN 74). Navy personnel evaluated virtual and hardware representations of the the Stennis strike group’s gun weapon systems, combat systems, and unmanned vehicles integrated with surface and air assets at the 2016 USS Dahlgren demonstration, Aug. 30. The test – made possible by a cybernetic laboratory called USS Dahlgren – proved engagement coordination across the battlegroup and live fire destruction of multiple targets from two combatants utilizing two different gun based systems. “This has been five to six years in the making and couldn’t come at a better time as we see real-world events such as the recent small boat incursions in the Middle East, highlighting the need for the Fleet,” said Capt. Brian Durant, NSWCDD commanding officer. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Christopher Frost/Released)

Πώς θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ΠΝ;

Τα πλοία δεν είναι όλα του ίδιου τύπου. Όπως είναι γνωστό, τα LCS ναυπηγήθηκαν σε δύο διαφορετικά σχέδια: την κλάση ‘Freedom” που είναι ένα κλασσικό σχέδιο μονού κύτους με χαλύβδινο σκάφος και αλυομινένια υπερκατασκευή και την κλάση ‘Independence’, που είναι ένα φουτουριστικό σχέδιο τριμαράν ολόκληροκατασκευασμένο από αλουμίνιο. Και τα δύο έχουν πολύ μικρό βύθισμα, εκτόπισμα 3-4,000 τόνους, πλήρωμα 50 ατόμων και πρόωση από υδροπροωθητές μεγάλης ισχύος.

Τα πλοία σχεδιάστηκαν για πολεμικές αποστολές κοντά σε εχθρικές ακτές και αβαθή ύδατα, ένα περιβάλλον πολύ κοντά στις απαιτήσεις και τις γνώσεις του ελληνικού ΠΝ αλλά όχι και του αμερικανικού, ένος ναυτικού Blue Water το οποίο ήθελε να φέρει τον αγώνα κοντά στις ακτές, κυρίως στα στρατηγικά περάσματα της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής (Ερυθρά Θάλασσα, Περσικός Κόλπος, Κόλπος της Μαλάκα και Στενά της Ταϊβάν). Δεν είναι σίγουρο αν τα πλοία κάλυψαν τις απαιτήσεις του US Navy αλλά σίγουρα το Ελληνικό Ναυτικό θα μπορούσε να βρει χρήσιμους ρόλους που τα σύγχρονα αυτά πλοία μπορούν να διαδραματίσουν.

Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων πλοίων LCS απαιτεί $600 εκατ. και γι’ αυτό παροπλίζονται

Σε ελληνική υπηρεσία, τα πλοία θα μπορούσαν να καλύψουν τον πάλαι ποτέ ρόλο της “κορβετοφρεγάτας”, που παραποιήθηκε στην πορεία σε σημείο παρωδίας. 20 χρόνια περίπου πριν, το Πολεμικό Ναυτικό ζητούσε ένα ελαφρύ σκάφος που να εκτελεί περιπολίες, ανθυποβρυχιακό πόλεμο και να υποστηρίζει δυνάμεις βατραχανθρώπων σε αποστολές αναγνώρισης και δολιοφθορών κοντά στις εχθρικές ακτές. Ένα πλοίο με ικανότητα να εκπέμψει ισχυρά πυρά κατά πλοίων (ομάδες περιπολικών ‘Tuzla’, εχθρικά ΤΠΚ), να εντοπίσει και να κυνηγήσει υποβρύχια στα αβαθή και να ελέγξει τα περάσματα. Αν κοιτάξει κανείς, είναι ακριβώς η περιγραφή των LCS. Ταυτόχρονα, όμως, ζητούσε ένα ισχυρό πλοίο Αντι-Αεοροπορικής Άμυνας Περιοχής στη μορφή μια μεγάλης φρεγάτας ή αντιτορπιλικού. Η φαεινή ιδέα ώσμωσης των δύο ασύμβατων αυτών πλοίων σε ένα πλοίο λόγω χαμηλής χρηματοδότησης δημιούργησε την ελληνική παρωδία που ευτυχώς πέρασε αλλά δεν ξεχάστηκε. Αυτή τη φορά μπορούμε να το κάνουμε σωστά.

Ποιά θα είναι η κατάσταση των πλοίων; Μήπως παροπλίζονται γιατί είναι σάπια;

Στο προηγούμενο διάστημα, το Αμερικανικό Ναυτικό αντιμετώπισε προβλήματα με τα LCS. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς την έλλειψη πείρας και το ότι χρησιμοποίησε αυτά τα πρώτα πλοία σε δοκιμές στα άκρα για να μάθει τα όριά τους. Κάποια πλοία δοκιμάστηκαν και αντιμετώπισαν μικρο-ρήγματα και προβλήματα δομικής αντοχής. Δεν ανακοινώθηκε αλλά η επιλογή κύτους αποκλειστικά από αλουμίνιο για χαμηλό βάρος που θα έδινε μεγαλύτερη ταχύτητα στην κλάση ‘Independence’ μάλλον δοκιμάστηκε περισσότερο και είναι το “θύμα” της υπόθεσης.

Η κλάση “Freedom” διαθέτει κλασσικά κύτος χάλυβα και μόνο η υπερκατασκευή είναι από αλουμίνιο, μια τυπική τακτική για λόγους βάρους, κόστους και άνεσης του πληρώματος. Πολλοί αμφισβητούν πως ένα πλοίο από αλουμίνιο θα επιζήσει ενός πλήγματος από πύραυλο. Όμως, με 200 ως 250 κιλά εκρηκτικού ανά κεφαλή των αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon ή ATMACA, ποιό πλοίο μπορεί να αντέξει;

Τα πλοία διαθέτουν πεπαλαιωμένα συστήματα

Δεν είναι αλήθεια. Τα πλοία ναυπηγήθηκαν πριν 15 χρόνια (USS Freedom – LCS-1, 2006 και USS Fort Worth – LCS-3, 2010). Αν ενταχθούν στο Ελληνικό Ναυτικό του χρόνου θα είναι τα νεώτερα κύρια πολεμικά και με διαφορά. Ο εξοπλισμός τους είναι εξαιρετικός, ένα τρισδιάστατο ραντάρ EADS TRS-3D, σύστημα μάχης COMBATSS-21 της Lockheed Martin, συρόμενο σόναρ AN/SQR-20, ηλεκτρονικά αντίμετρα WBR-2000 και πολλά άλλα. Ο οπλισμός τους είναι πιθανόν υποβαθμισμένος και ασύμβατος με το ΠΝ, το πυροβόλο των 57 mm μάλλον θα αφαιρεθεί, δεν έχουν αντιπλοϊκούς πυραύλους και το σύστημα RAM μάλλον δεν θα “χαριστεί”.

Πού θα βρει το ΠΝ μέσα για να εξοπλίσει τα πλοία; Μα, τα διαθέτει ήδη από τις φρεγάτες που θα παροπλίσει: οι παλιότερες μη εκσυγχρονισμένες “Θεμιστοκλής” (F465), “Νικηφόρος Φωκάς” (F466) και “Κανάρης” (F464) μπορούν ακόμα να δώσουν το Oto Melara των 76mm, τους Harpoon, τους τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32 των 324mm και αντί RAM, το κλασσικό Mk15 Phalanx CIWS για να καλύψουν το κενό. Επιπλέον, τα πλοία LCS έχουν ένα ευρύχωρο ελικοδρόμιο για ελικόπτερα SH-60 Seahawk παρόμοια με του Ελληνικού Ναυτικού και υπόστεγο για να τα υποστηρίζουν ενώ μπορούν να φέρουν και Μη-Επανδρωμένα Ελικόπτερα.

170825-N-IJ355-001
LAKE MICHIGAN (Aug. 25, 2017) The future littoral combat ship USS Little Rock (LCS 9) is underway during a high-speed run in Lake Michigan during acceptance trials. (U.S. Navy photo courtesy of Lockheed Martin/Released)

Η προμήθεια ενός νέου σόναρ -σε περίπτωση που το US Navy αποφασίσει να “κρατήσει” τα AN/SQR-20- να είναι ένα επιπλέον κόστος. Επίσης, η αντιαεροπορική προστασία είναι ένα θέμα. Αν και τα LCS διαθέτουν υποδοχή για θέσεις VLS δεν τις ενεργοποίησε σε αυτά τα πλοία. Η προμήθεια μεταχειρισμένων Mk41 από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού είναι ίσως μια κάποια λύση.

Δύο πλοία δεν φέρνουν την ” Άνοιξη”

Σαφώς όχι! Δύο πλοία είναι λίγα για να κάνουν τη διαφορά, ίσως όμως είναι μια καλή αρχή, αφενός για να επιτρέψουν τον παροπλισμό πλοίων 40+ ετών που δεν αναβαθμίστηκαν ποτέ, αφετέρου για να ανοίξουν τον δρόμο για μια ευρύτερη αγορά. Δεν θεωρούμε πως το ΠΝ έχει τόσες επιλογές όταν πιέζεται από τρεις μεριές: τον χρόνο, το χρήμα και τις απειλές που αντιμετωπίζει και όπως αναλύσαμε εκτενέστατα, δεν έχει πολλές εναλλακτικές. Εκτός, ίσως, από την αδιαφορία.

Η είσοδος των ΗΠΑ ως στρατηγικοί επενδυτές στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία έγινε με τρόπο δυναμικό. Γιατί να μην υπάρξει μια αρχή με την ναυπήγηση μιας σειράς 4 πλοίων από τα ΕΝΑΕ LCS Hellenic Navy με την συμβολική παραχώρηση των δύο LCS “Freedom” και “Fort Worth” ως αρχή έστω και με τα μέσα των παλιών φρεγατών;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Geoffrey R. Pyatt μιλά για νέες φρεγάτες για το ΠΝ και τις συνδέει με τα ναυπηγεία Ελευσίνας! LCS/MMSC με κατασκευή στην Ελλάδα η απάντηση των ΗΠΑ στις [email protected];

Είμαστε τόσο άνετοι ώστε να διαλέγουμε και να αφήσουμε κι άλλες ευκαιρίες να μας προσπεράσουν;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

111 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
111 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mitsos_Mantzos

Δηλαδή πάλι θα έχουμε κάτι σύγχρονο με παμπάλαια όπλα, γιατί εάν γίνει κάτι τέτοιο δεν νομίζω να αγοράσουν ποτέ καινούργια όπλα, το έργο δεν το έχουμε απλά ξαναδεί, παίζεται ακόμα.

Aerchean

Απο οταν εγινε γνωστη η κινηση των Αμερικανων με την ΟΝΝΕΧ ολοι αυτο σκεφτηκαμε
2+2 Μπελααρα 2+4 νεες LCS HN και 4 ΜΕΚΟ upgrade και οι S για οσο πανε με προσπορισμο ανταλλακτικων απο αυτες που θα αποσυρονται

Animades

comment image
FREMM δεν είδαμε ούτε Hellenic , ούτε με Leasing .. ούτε Ιταλίδες …
Αδελαίδες δεν είδαμε …
Τα Arleigh Burke και Tico που είναι ?
Οι Μπελάρες αργούν ακόμα ,
μήπως πραγματικά τα μοναδικά πλοία 10ετίας (καινούργια) που μπορούν να στηρίξουν άμεσα το Π.Ν. ειναι τα USS Freedom και USS Fort Worth ( LCS-1 και 3) ?
μήπως στα πλαίσια “αντισταθμιστικών” παραχωρηθούν δωραιάν ?
μήπως με ενα μόνο VLS με 32 essm bl2 και απάρτια απο τις S είναι ότι πρέπει ?

Last edited 1 month ago by Animades
Voiceofreason

Εγώ θα σταθώ στα ΑΒ και στα Tico. Τελικά φαίνεται ότι το σενάριο αυτό ήταν προιόν φαντασίας ή έντονης επιθυμίας για την απόκτησή τους ή λάθος πληροφόρησης.
Ξέροντας τη διαδικασία που ακολουθείται στις ΗΠΑ, πρέπει να καταθέσεις αίτημα για την παραχώρησή τους το οποίο ακολουθείται από έγκριση του Κογκρέσου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ – εκτός εάν έγινε και δεν το ξέρουμε-. Άρα αδίκως συζητάμε γι αυτό το θέμα.

Paliouras

Ελεος πια με αυτα τα σαπιοκαραβα.
Ψαχνουν να μας τα φορτωσουν…
Εξαλλου δεν ειναι ανωτερα απο αυτα που εχουμε…
Ενω ειναι 25+ χρονια νεοτερα..
Φαντασου…

ANDREW

Καλησπέρα στον αρθρογράφο. Ενδιαφέρον άρθρο και θέτει εύλογα ερωτήματα. Απ’ την άλλη έχω και εγώ κάποια ερωτήματα. Ας υποθέσουμε ότι μας δίνουν τα δύο πλοία που αναφέρατε στο τέλος και πάμε για ναυπήγηση 4 lcs στα ναυπηγεία μας, θα ήθελα να μας πείτε πόσα vls μπορούν να πάρουν. Τα καινούργια θα πρέπει να έχουν 3-4 vls (ξέρετε πόσα vls mk41 μπορούν να φέρουν?), ram, τορπίλες…. Σε αυτά τα 4 ή 3 vls θα μπουν μόνο essm block 2 ή το ναυτικό μας θα ήθελε να μπορούν να παρουν 16 sm2 και 32/64 essm block 2? Ρωτάω όπως καταλαβαίνετε γιατί θα… Read more »

Alexicacus

“…….‘χάθηκαν’ στη μετάφραση (Adelaide, Arleigh Burke)…..”

Δηλαδή τέλος κάθε πιθανότητα για ΑΒ;
Καλά κατάλαβα;

GK21

Για να υπαρξει τελος,πρεπει καποια στιγμη να υπηρξε και αρχη…..

x-m

Δηλαδή πιστεύετε ότι υπήρχε ποτέ πιθανότητα;

christos_choris_a

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας απομακρύνει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν Arleih Burke. Η απόσυρση των Ticonderonga έχει ήδη ανακοινωθεί και θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση οτι αντί για 4 ΑΒ θα πρέπει να αρκεστούμε σε 2 Tico. Και αν κάτι τέτοιο είναι στα σχέδια του Π.Ν. τότε η απόκτηση των [email protected] είναι άνευ ουσίας ( και SM-2 ΚΑΙ Aster-30 ? ). Τα λεφτά των [email protected] θα ήταν καλό να πήγαιναν για την απόκτηση 6 Gowind 3100 ή 6 Ευρωκορβετών ( που καθυστερούν πολύ οπότε Gowind ).

Costas6

Δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο. Ευσεβής πόθος είναι. Έχουν λιγότερα απ’ όσα θέλουν.
Απόσυρση των τίκο θέλει το ναυτικό. Οι γερουσιαστές δεν πολυθέλουν αποσύρσεις καταδρομικών.
Το τίκο μας δίνει ένα συγκεκριμένο πράγμα αλλά με πολλά μειονεκτήματα μαζί. Μόνο τζάμπα μας κάνει.
Και δεν είναι μόνιμη λύση. Τπτ δε μας εγγυάται παραμονή στον σμ2 όταν τα τικο δε θα πλέουν πιά.
Και ο αστερ είναι καλύτερος πύραυλος. Και εντυπωσιακά φθηνότερος ανά στόχο.

Panos71

Τώρα συγνώμη…εκεί φτάσαμε;
Δεν θα πάρουμε τίποτα άλλο από μια ανέλκυση μιας βυθοκορου;
Τίθεται θέμα προς συζήτηση;
Μη μου πείτε για τροχαίο υλικό και λοιπά που είναι να ερθουν,..να φτιάξουμε ένα καταπέλτη να πετάμε φορτηγά στους απέναντι από αυτά τα σούπερ ντουπερ αντικολλητικα τηγανιά!

harval

Αρα για πρώτο επεισόδιο σίριαλ που βγαίνει στις αίθουσες Σεπτέμβρη-Οκτώβρη είμαστε super. ? Αρα γιατί ασχολούμαστε,όλα καλά,πάμε για ύπνο. Μπορούμε βέβαια να τους ρίχνουμε και άσφαιρες κριτικες εξοπλισμών.

Daidalos

Αν εκκινηθεί το εν λόγω πρόγραμμα, θα είναι καλή ενδιάμεση λύση τα 2 LCS. Προς το παρόν όμως προηγείται η προμήθεια των Belharra…

blackpeteg

Εξαιρετικό άρθρο και σκέψη! Εάν τα πλοία έχουν μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα και δεν θα επιβαρύνουν σημαντικά τον περιορισμένο προυπολογισμό μέσω των αναγκών υποστήριξης, τότε είναι η μόνη λύση άμεσης και πιθανά χαμηλού κόστους ενίσχυσης του ΠΝ.

Stavrogin1

τι εννοειτε σημαντική επιβάρηνση; Την αναγκαία αναβάθμιση; προσθήκη οπλων απο S; τη μια εβδομαδα το μηνα υποχρεωτική συντήριση απο ιδιωτες; Αν τα πλοια ερθουν αυριο θα χρειαστουν 2 χρονια κατ ελαχιστο για να καταστουν επιχειρισιακά σα διαφορετικός τυπος πλοιου το ναυτικο το αποδεχεται σα να ειναι νεα ναυπηγηση και εκπαιδευει πληρωμα απο την αρχή.

Giannis

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί ένα αποτυχημένο αμερικανικο σχεδιο προωθείται τοσο πολύ.

harval

Θα το καταλάβουμε Οκτώβρη μεριά……

Stavrogin1

και τι απο freedom θα υπάρχει τον Οκτωβρη στο ΠΝ;

harval

Εχεις δίκιο,τίποτα. Αρα κουράγιο.

nigozs

Σύμφωνοι για τις ανάγκες του ΠΝ.
Αυτά τα πλοία, όμως ?
Για δείτε τί έχει γραφτεί για αυτά και μετρήσετε από μόνοι σας πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν ώστε να είναι αξιόμαχο ?
Γουρούνι στο σακί, μου θυμιζει

harval

Καλύτερη πρόταση χθές? Πραγματική που να προσφέρεται τώρα? Το πρώτο επεισόδιο παίζεται Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.

nigozs

Μετά τις Αμερικανικές εκλογές, μην σου πω….

harval

Ο.Κ Αλλά πρίν τις Αμερικανικές εκλογές ? Εγώ προτιμώ ότι έχουμε. Τίποτα πρόχειρο που δεν προλαβαίνει να ενταχθεί. Ομως για να πολεμήσεις με “S” απαιτείται τεράστιο κουραγιο (πως το λένε οι Αμερικάνοι?) Εμείς το έχουμε?

Nick

Καλοδεχούμενα αν έρθουν.

Με την προυπόθεση όμως να τα οπλίσουμε όπως πρέπει και όχι με όπλα 20ετίας ή παλιότερα.

Τα 76άρια να αναβαθμιστούν και αν υποστηρίζεται να πάρουν και Strales, και να αγοραστούν τα RAM τους -αν δεν δοθούν πακέτο. Επιπλέον να αγοραστούν οπωσδήποτε VLS σύστήματα για Α/Α προστασία.

Τα πλοία είναι “καινούρια” και αξίζουν την επένδυση σε αυτά. Λεφτά για την στήριξη της οικονομίας λογώ κορονο:ϊού, διατίθενται με το δισεκατομμύριο, τους τελευταίους μήνες, ας δώσουμε και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για την άμυνα.

evaggelos

το πλοιο δεν ειναι φρεγατα κ δεν κανει για το πν,εκτως αν η λοκχιντ κ συν αυτω φιλοι εχουν αποφασισει να κανουμε ακτοφυλακη κ οχι πολεμικο ναυτικο.

GK21

Ειπες πολυ μεγαλη αληθεια φιλαρακι……

Nestoras

Σε κάποιο σημείο στη μέση του άρθρου θέτετε το ερώτημα, “Όμως, με 200 ως 250 κιλά εκρηκτικού ανά κεφαλή των αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon ή ATMACA, ποιό πλοίο μπορεί να αντέξει?” Η απάντηση είναι ότι όλες οι σύγχρονες φρεγάτες επιβιώνουν από ένα χτύπημα τέτοιου πυραύλου. Είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη τους, αλλιώς θα μπορούσε ο ρόλος τους να εκπληρωθεί από μικρότερα πλοία, όπως ελαφρές κορβέτες και πυραυλάκατοι! Η “S” σίγουρα επιβιώνει! Και η “O H Perry” με πολλές δοκιμές ως “στόχος” επιβιώνει και 2 επιθέσεις πυραύλων! Προλαβαίνω κάποιον που θα πει για “απώλειες” κλπ, απώλειες θα υπάρξουν και με ριπή πολυβόλου… Read more »

Last edited 1 month ago by Nestoras
Mageiras

Ακριβώς γι’αυτό γίνεται όλο το πανηγυρι!! Για να παρουμε μετά τα MMSC και να καλύψουμε εμείς την χασούρα της Λοκχιντ από το κόψιμο του προγραμματος…
Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι όπως οι υπεύθυνοι που έφεραν τον στόλο σε αυτό το χαλι θα λογοδοτήσουν στην ιστορία, το ίδιο θα κάνουν κι όσοι αντί από το πόστο που τους αναλογεί να προσπαθησουν να την βελτιώσουν κοιτάνε για μερικους “δαρεικους” να την χαντακωσουν ακόμα περισσότερο!

christos_choris_a

Αν τελικά αποκτηθούν οι LCS θα είναι οι ναυαρχίδες του στόλου μας οπωσδήποτε και θα πρέπει να τοποθετηθεί RAM επάνω τους και αυτά θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από 2 Super Vita και να τοποθετηθούν ισάριθμα Phalanx στις εν λόγω Super Vita. Το ίδιο επιβάλεται να συμβεί και με τις εκσυγχρονισμένες Meko-200HN οπότε και όλες οι Super Vita να αρκεστούν στα Phalanx.

Evanos

Το ζήτημα ειναι ότι η παραχώρηση έναντι συμβολικού τιμήματος αποσυρόμενων πλοίων απο τις ΗΠΑ φαινεται να εχει συνδεθεί με την ναυπήγηση- παραγγελία καινούργιων πλοίων… ..ενώ δεν θα έπρεπε… καθώς η αμυντική συμφωνία μεταξύ των χωρών μας όφειλε να ειναι απο μόνη της ικανή συνθήκη για την παραχώρηση απο τις ΗΠΑ είτε A.Burke είτε LCS.. Και ναι ασφαλώς και ειναι λογικό να ενδιαφερθεί το Π.Ν. μας για τόσο νεότευκτα, ετοιμοπαράδοτα και ταχύκινητά πλοια οπως οι αποσυρόμενες LCS εάν μπορεί με λογικό κόστος να τις αναβαθμίσει Απο την άλλη και η δυναμική της παραγγελίας των 2 belhara ειναι ΑΦΥΣΙΚΟ και στα πλαίσια… Read more »

Stavrogin1

Ετοιμοπαράδοτα; οπλα θα μπουν, αναβαθμιση θα χρειαστούν (αυτό που δεν κάνουμε στις μεκο), πληρωμα θα εκπαιδευτεί αποδοχη θα γινει απο το ναυτικό, θα διασυνδεθει…
2 χρόνια μινιμουμ και βλέπουμε τα ετοιμοπαράδοτα

Panos71

Τι είναι αυτά που λες;…πρώτο επεισόδιο τον Οκτώβριο, δε γίνονται όλα αυτά που λες προχτές;
Για να παραδοθουν εχτές με τομαχοκ επάνω!

Digenis

Τις δοκιμαστικές του USN θα πάρουμε ? Τα εχουν αλλάξει τα φωτα τα πλοία . Αν ηταν τόσο απλό να μπει ΜΚ41 γιατί δεν το κάνουν και οι ίδιοι ? Προφανώς το TRS-3D δεν ειναι για 32 ESSMbl2 … Αντε βαρια βαρια να βλεπει οτι του ερχετε πυραυλος για να κουνηθεί ο Ram αυτόνομα … Κοντινές αποστάσεις !!! TRS-3D οπου εχει μπει υπαρχει μονο Ram .Δεν υπαρχει σοβαρος αντιαεροπορικός πύραυλος. Αν παλι τα πάρουμε και χώσουμε μηχανές ,σόναρ τρόπιδα,συρομενο ,ram bl2,ESSMbl2 μαζι με τις MMSC τοτε δεν υπαρχει θεμα … Μονο αν τα κανουμε upgrade εμεις μαζι με τις παραγγελίες… Read more »

harval

Αρα προτιμάς τις “S” για έτοιμη λύση. Εχουμε κάτι άλλο μεταχειρισμένο,καλύτερο,που να προσφέρεται? Μήπως έχουμε ξεχάσει ότι το πρώτο επεισόδιο παίζεται Σεπτέμβρη-Οκτώβρη?
Παρακαλώ όχι θάψιμο ενός μέτριου πλοίου. Πρόταση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ για κάτι καλύτερο χθες?

Digenis

Προτιμαω αμεσο προγραμματισμό αντικατάστασης με σοβαρά σκαφοι… Αν τις LCS τις κανουν ενα γερο upgrade για να φτασουν στο επιπεδο των MMSC με πυραυλους 3 σοναρ θεωρω οτι θα γινει πολυ καλο σκαφος .Ετσι οπως ειναι απλα θα μας τρώει χρήματα συντήρησης και ένταξης .

Koulis

Και μπορεί να κουμπώσει με αντίστοιχο εξοπλισμό και ο εκσυγχρονισμός των 4 meko, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 10 πλοίων με κοινά συστήματα (ραντάρ, σύστημα μάχης κλπ).

Digenis

4 MMSC + 2LCS Upgrade +4 ΜΕΚΟ Upgrade ολα με τα με ιδια συστηματα και οπλα …Αν ερθουν και 2+2 Bel θα εχουμε ενα αξιοπρεπεστατο στολο φρεγατων με Link 16 σοβαρα αντιεροπορικα για επιθετικες και αμυντικες επιχειρησεις,σοναρ παντου 3πλα !!! Αν σε αυτα προστεθουν ο Θεμιστοκλης και οι SV .ΜΙλαμε για ολικη ανατροπη σε μια 10ετια Και στολο με μεγαλα μπαλακια Προϋπόθεση σε ολα αυτα ειναι να ξεκαθαρίσει το θεμα σοναρ τρόπιδα ,16κελια MK41 , 76αρη Strales για να διατηρουνται τα Stealth χαρακτηριστικά .αποσυρση Harpoon του Ανδρεα και αγορα NSM και για τα 10 σκαφοι και των Θεμιστοκλής . ΥΓ… Read more »

Last edited 1 month ago by Digenis
Koulis

Με την προϋπόθεση ότι θα πάμε τελικά σε mmsc.

CKfurious

Αυτός είναι στόλος για παρελάσεις sorry για Ναυτικές Βδομάδες!!

Χωρίς ομογενές και τυποποιημενο υλικό το κόστος λειτουργίας συντήρησης εκπαίδευσης θα είναι εκτος πρaγματικότητας με ότι αυτό συνεπάγεται στη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα υλικού

Γαλλικά και αμερικανικα όπλα και συστήματα ΔΕΝ μπορούν να συνυπάρξουν!

Δεν το μάθαμε το πάθημα μας με την Αεροπορία??

Και εσύ λες να πάρουμε και τους Θεμιστοκλής με ισραηλινά όπλα και συστήματα!!

Η θα βγάλουμε τους barak να βάλουμε aster/camm??? 

Exuoume χάσει τελείως τη κοινή λογική η είμαστε Aκόμα στη GAMA”γυμνAσιου” μου φαίνεται!!

Digenis

Ποιο Barak ρεει . Οι ”θεμιστοκλης” πιθανοτερο θα εχει αμερικάνικα συστήματα ”.

Τι εννοεις να εχουμε 1 ρανταρ 1CMS ,σε ολο το στολο ? Ακομα και τωρα αυτο δεν γινετε .Οπως δεν υπάρχουν αποκλειστικοί προμηθευτές και δεν πρέπει να υπάρξουν ποτε …
Μην κανεις την τρίχα τριχιά … Αλλο 15 τυποι ελικοπτερου αλλο 2 τυποι !!! Απο 2 μεχρι το 15 εχουμε 13 ακομα …!!!

Last edited 1 month ago by Digenis
harval

Αρα προτιμάς “S”. . Και εγώ προτιμώ “S” ,αρκεί να έχουμε το θάρρος να τις χρησιμοποιήσουμε στο επεισόδιο 1 τον Οκτώβρη. Το έχουμε?

Panos71

Αδερφέ harval αν μου επιτρέπεις…, Κάνεις εδώ μέσα δεν προτιμάει “s” Αυτές τις προτίμησαν άλλοι που άφησαν τα καράβια να περνάνε και εμείς να τα χαζεύουμε. Τώρα που μιλάμε, με αυτές τις “s” θα πορευτούμε…τέλος! Αυτό είναι μια πραγματικότητα, το να πρέπει όλοι εμείς εν συνεχεία και αν από μηχανής θεός,όλα κυλήσουν κάπως καλά, ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΜΕ ότι μας σερβίρει ο κολλητός του Ερντογάν, γιατί έτσι γουστάρει,γιατί δήθεν εκβιαστικά δεν πρόλαβενουμε,γιατί γιατί γιατί ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ. ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ από τον Θεό τον ίδιο. Πρόσεξε, δεν λαικιζω, απλά σημειώνω πόσο κατευθυνόμενη γραμμή πρέπει να ακολουθήσει το κράτος μας,… Read more »

harval

Αρα από ότι κατάλαβα εσύ και αρκετοί άλλοι έχουν το θάρρος.
Ομως ,όπως πολύ σωστά καταλήγεις,έμμεσα, άλλοι,οι κυβερνώντες δεν το έχουν. Μεταξύ μας όμως. 10 Αρλευ +10 Τικο να είχαν πάλι δεν θα είχαν το κουράγιο.
Και όπως είπες :”πόσο κατευθυνόμενη γραμμή πρέπει να ακολουθήσει το κράτος μας, όταν πρόκειται να βρεθεί προ τετελεσμένων!”
Περαστικά μας .

Thras

Καλύτερες επιλογές για ενδιάμεση λύση είναι:

1) Να μας αποδεσμεύσουν ΑΒ ή Tico, όπως οφείλουν λόγω της συμφωνίας για τις βάσεις
2) Να δοθούν από τη Γαλλία 2 FREMM lease to buy με χαμηλό τίμημα (για να ακολουθήσουν πιθανά άλλες δύο όταν κάνουμε την πρόσθετη παραγγελία των [email protected])
3) Να δοθούν με συμβολικό τίμημα 2 Lafayette και να εκσυγχρονιστούν με κλάσμα των χρημάτων που θα απαιτήσουν οι LCS (ακόμα καλύτερα αν οι Lafayette είναι 4 ή 5)

Να σταματήσει η σκανδαλώδης προώθηση των MMSC από την LM και να κοιτάξουμε τα FFG-X αν πρέπει να προμηθευτούμε πλοία από ΗΠΑ.

Mageiras

Πες τα ρε φίλε Thras! Και οι τρεις παραπάνω λύσεις είναι μακράν καλύτερες της προτεινόμενης…
Έλεος πραγματικά με την λοκχιντ…ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ προώθηση όντως

harval

Υπάρχουν αυτές οι προσφορές στο τραπέζι και εμείς κοιμόμαστε? Μας προσφέρουν με συμβολικό κόστος κάτι από όλα αυτά οι φίλοι μας οι Γάλλοι και οι Αμερικάνοι ? Αν ναι τότε όλοι συμπεριλαμβανομένης και της “Πτήσης” είμαστε …..β@@@@ς που δεν το έχουμε πάρει είδηση.
Μεταξύ μας προτιμώ τις “S” σε σχέση με LCS -Laf,αρκεί να έχουμε το θάρρος να τις χρησιμοποιήσουμε στο επεισόδιο 1 τον Οκτώβρη. Το έχουμε? Εσείς τι λέτε επ’ αυτού ?

Costas6

Αυτές δεν είναι επιλογές. Όνειρα είναι.

x-m

“Οφείλουν” σημαίνει ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία, γραπτή ή προφορική. Υπάρχει;

ShadowMan

η κακή λυση δεν ειναι πάντα καλύτερη απο την καθόλου λύση γιατι σε δεσμέυει και δεν ψαχνεις μετά καμία καλή λυση!

evaggelos

οι s ειναι οι ετοιμη λυση ουτως η αλλως κανενα πλοιο δεν αποδεσμευεται μεσα σε 60 μερες κ τα πλοια θελουν εγκαταστασεις κ οι ναυτικοι εκπαιδευση αρα το 6μηνο το λιγοτερο το θες,αρα τιποτε επισης τα πλοια αποδεσμευονται το 21 κ σου λενε οι ιδιοι οτι ειναι αχρηστα κ θελουν αναβαθμιση κ δεν το κανουν ως ακριβο κ μιλας για ηπα αλλα εμεις λεφτα για πεταμα εχουμε,τα πλοια δεν ειναι αποδεσμευσιμα αφου δεν υπαρχει εγκριση απο το κογκρεσο ακομα αμα βαλεις εκλογες κ την πιθανοτητα νικης του κοματος no flags no troops θα σου πω τι θα παρουμε απο ηπα,θα… Read more »

harval

Το καλύτερο,χωρίς διάθεση ειρωνίας,πραγματικά το εννοώ,είναι να μείνουμε σε αυτά που έχουμε,να φροντίσουμε να είναι λειτουργικά 100% σε κάθε τομέα,να έχουμε θάρρος,να επιβάλουμε ίσως το θάρρος αυτό και στούς κυβερνώντες και να καθήσουν κάτω ήρεμα οι επιτελάρχες και να εργαστούν σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα που θα στηρίζεται στην υψηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα,την πολιτικη σκοπιμότητα,στην Ελληνική πολεμική βιομηχανία και στην αποφυγή της πολυτυπίας. .Σε Ναυτικό ,Αέρα και Ξηρά.

Ted

Μου φαίνεται πραγματικά ως η πιο λογική και πιθανή εξέλιξη που κουμπώνει με το θέμα των ναυπηγείων
Θα ήθελα να ρωτήσω :
Μεταξύ αυτών και των Lafayette, τι αξίζει περισσότερο για το ΠΝ ?
Ποιο από τα δύο πλοία θα μπορούσε ευκολότερα να αναβαθμιστεί ώστε να βρεθεί πιο κοντά στα στάνταρτς του ΠΝ ?

Digenis

Αν μιλαμε για μικρο χρονικό διάστημα εγω λεω Lafa … Ελάχιστο κοστος ένταξης και συντήρησης

Last edited 1 month ago by Digenis
ShadowMan

που θα προσφέρει και τι ομως η λαφαγιέτ? απλά για να λέμε οτι εχουμε +2-3 πλοία?

Digenis

Επιχειρισιακα θα προσφεραν το ιδιο με τις αμερικανικες LCS προς αποσυρση ,απλα επιπροσθετα θα ειχαν λιγοτερο κοστος ενταξης και συντηρησης εως μηδενικο

Digenis

To ξανα λεω οτι προυποθεση για αυτο ειναι τα μεινει στο στολο για λιγο μεχρι να πεσει στο νερο ο αντικαταστατης του πχ 8 χρονια Max ,αλλιως δεν εχει νομιμα κανενα απο τα 2 … Ουτε LCS μη Upgrade ουτε Lafa .

Mageiras

Με τα λεφτά που ζητάνε τα LCS απλά για να πεις ότι είναι επιχειρησιακά? Τότε Λάφα με κλειστά μάτια! Μάλιστα μπορούμε να πάρουμε αυτές που εκσυγχρονίζουν οι Γάλλοι για να κερδίσουμε χρόνο…

Voltron

Οπως ελεγε και η Αννα Καλουτα στο Νικο Φερμα στην ταινια καλως ηρθε το δολαριο οταν εψαχε να βρει αρτιστες,”δωσε κατι παραπανω να τις παρεις…” .Ετσι ακριβως. Ειναι μια απο ελαχιστες πλεον καλες λυσεις (μια αλλη ειναι οι Ολλανδικες Μ) που ειναι εφικτες. Το Π.Ν. απο την στιγμη που παρει την αποφαση ειναι σιγουρο οτι θα κανει θαυματα και θα τις προσαρμοσει στα μετρα που θελει σε χρονο DT. Θα πρεπει ομως να κινηθει ταχιστα γιατι πιθανον να κανουν και αλλοι τις ιδιες σκεψεις (βλ.Χιλη-adelaide..).

sijo

“Blue Black” μαγαζί στην Τρούμπα καταντησαμε.

nigozs

Καλά τα λες αλλά δεν θα γίνει κανένα upgrade, αφού λεφτά δεν υπάρχουν

massey-ferguson-65

Τα λέτε και λίγο σωστά…και λίγο μη ορθά στο άρθρο…οι Έλληνες επιτελείς θα έπρεπε να τους έχει προσφερθεί 2 tchincoderoga…μαζί με ένα συμβολεο με ενισχυμένο σασί των mmcs,με 32 ssm και 8 sm2,ένα ανώτερο ραντάρ,και σόναρ γάστρας(ΔΗΛΑΔΙ πλοία με όπλα και τιμή που επιθυμεί το πολεμικό ναυτικό και όχι 1 δις η μια αποπλη mmcs)….και με συνολικό κωστος των τεσσάρων mmcs μαζί με τα tchincoderoga 4 δις με άτοκο ΔΑΝΙΟ….

Digenis

Έχεις πληροφοριοδότη και ξες ότι έγινε τέτοια προσφορά ?

Last edited 1 month ago by Digenis
Paliouras

Ουδεποτε οι ΗΠΑ θα μας δωσουν οπλα που θα αλλαξουν υπερ μας την ισοροπια με την Τουρκια. Και δεν ειναι θεμα χρηματων.
Εδω το γραφουν ξεκαθαρα στις αποφασεις του Κονκρεσου, ως προκριμα.

VAGGELAS

Πάντως στο παρελθόν μας έδωσαν!!! Η προμήθεια των 60 Α-7Η είχε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα… την δραματική αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο. Υπενθυμίζω επίσης ότι το πρόγραμμα Peace Icarus προηγήθηκε του Peace Diamond και ότι το δεύτερο δρομολογηθηκε ως εσπευσμένη αντίδραση στο πρώτο. Το F-4E, ήταν το υπερμαχητικο της εποχής, μην ξεχνάμε. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έγιναν σε εποχές απόλυτης στρατιωτικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ. Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε εμείς τι θέλουμε, αν το θέλουμε και πόσο το θέλουμε? Γράφονται συνεχώς, δεξιά και αριστερά φήμες ότι οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν JASSM και SM-2 για την Χώρα μας.… Read more »

massey-ferguson-65

Τα λέτε και λίγο σωστά…και λίγο μη ορθά στο άρθρο…οι Έλληνες επιτελείς θα έπρεπε να τους έχει προσφερθεί 2 tchincoderoga…μαζί με ένα συμβολεο με ενισχυμένο σασί των mmcs,με 32 ssm και 8 sm2,ένα ανώτερο ραντάρ,και σόναρ γάστρας(ΔΗΛΑΔΙ πλοία με όπλα και τιμή που επιθυμεί το πολεμικό ναυτικό και όχι 1 δις η μια αοπλη mmcs)….και με συνολικό κωστος των τεσσάρων mmcs μαζί με τα tchincoderoga 4 δις με άτοκο ΔΑΝΙΟ….

Spyros_Kapa

Τελικά μερικές φορές Πτήση σας κάνω καλή ασίστ. Εγώ πιστεύω ότι τα 2 τουλάχιστον πλοία αξίζουν τον κόπο με ένα μικρό λίφτινγκ λόγο αρκετής ταλαιπωρίας από τα τέστ πού πέρασαν. Αλλά θα χρειαστούν όπλα και θα ήταν χρήσιμο να κάναμε κρούση άμεσα με ότι άλλο διαθέσιμο υπάρχει όπως κάποιες opery που είναι παροπλισμένες πριν λίγα χρόνια και είναι προς πώληση σε συμμάχους.

Mirage

ΟΧΙ

ORIONAS

παλι τα ιδια … να φορτωθουμε ντε και καλα τα σαπακια απο αλουμινιο.. δε ξερω ποιοι γραφουν τα αρθρα αυτα .. αλλα ειναι λογικη αυτο που λετε οτι με 250 κιλα γωμοσης ετσι κιαλιος θα εκανε ζημια και στο πλοιο απο χαλυβα … οποτε μικρο το κακο το οτι ειναι απο αλουμινιο αυτα τα πλοια … τι λογικη ειναι αυτη… αφου οι πυραυλοι των απεναντι ειναι δυνατοι με γιμωση μεγαλη.. και θα γινει που θα γινει ζημια ας παρουμε τα αλουμινια.. για scrub που εχουν… δηλαδη η λογικη ειναι να παρουμε 2 + 2 πλοια και απλα να γεμησουμε τους… Read more »

Jimmy

Σε πρωτη αναγνωση δεν συμφερει. Δεν ειναι το πλοιο που θελουμε, κι ακομα κι αν μας τα εδιναν σε συμβολικη τιμη το κοστος των αλλαγων και των οπλων, θα κοστισει οσο μια μεταχειρισμενη φρεμ ισως και πιο ακριβα. Επιπλεον ειναι πολυ μικρος ο αριθμος των 2 πλοιων για να πεις θα επενδυσεις στην συγκεκριμενη κλαση. Προτιμω 1 μεταχειρισμενη φρεμ απο αυτη τη “λυση”. Το θεμα της διασωσης των ναυπηγιων ειναι ασχετο. Ας φτιαξουν την πυραυλακατο θεμιστοκλης. Τελος η πιθανοτητα της συμβολικης τιμης ειναι μονο στη φαντασια μας. Μεχρι στιγμης οι Αμερικανοι αποδεικνιονται πιο τσιγκουνιδες κι απο τους Γερμανους. Δεν μας… Read more »

harval

Ολα καλά όσα λές. Αλλά έχεις πληροφορία για διαθέσιμη μεταχειρισμένη Fremm ?

npo

Το Αιγαίο κι η Μεσόγειος δεν είναι γι αυτά τα σκάφη.. Επιπλέον δεν έχουν σχεδιαστεί για πόλεμο, αλλά για τις ακτές των ΗΠΑ.. Η χώρα χρειάζεται 4 φρεγάτες AAW που θα μπορούσαν να καλύψουν 2+2 Μπελάδες και αφού δεν υπάρχει χρήμα, πρέπει να αναβαθμίσουμε επαρκώς τις 4 ΜΕΚΟ ως φρεγάτες γενικών καθηκόντων και συνοδείας, κι απο κει και πέρα να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα ναυπήγησης 10 ή 12 κορβετών (κανονικών κορβετών, όχι κορβετίνων όπως το Θεμιστοκλής) σε εξειδικευμένους ρόλους, πχ 6 ASW, 2 ASuW και 2 κάτι άλλο. Αυτά σε βάθος χρόνου. Απολύτως εφικτό, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις στο βασικό μας… Read more »

Last edited 1 month ago by npo
simos

Ενα μεγαλο πλεονεκτημα που εχουν αυτα τα πλοια ειναι η υψηλη ταχυτητα τους..σε βιντεο που εχει κυκλοφορισει φαινεται η ταχυτητα τους η οποια ειναι εξωπραγματικη για το μεγεθος των πλοιων και φυσικα αυτο ειναι μεγαλο πλεονεκτημα σε μια κλειστη θαλασσα οπως το Αιγαιο..απο κει και περα θα πρεπει να αξιολογηθει η κατασταση των πλοιων,ο εξοπλισμος τους,οι πιθανες προσθηκες που χρειαζονται..αν αξιζει τον κοπο-και ελλειψει αλλων αξιολογων προτασεων-θα πρεπει να εξεταστει το ενδεχομενο προμηθειας τους..

harval

Δύσκολα αντιμετωπίζουν μόνα τους κορεσμό αεροπορικό ή αντιπλοικων πυραύλων.
ΑΛΛΑ με το καλημέρα είναι σε Καστελόριζο,Κύπρο,Νότια Κρήτη ,χωρίς καμιά τορπίλη να μπορεί να τα φτάσει (παρά μόνο με ενέδρα) και με ανασυρόμενο σόναρ κανένα υποβρύχιο δεν μπορεί να γλυτώσει μετα την πρώτη εκτόξευση τορπίλης. Και θα κουβαλούν και την Ελληνική σημαία. Δεν είναι ότι καλύτερο ,έχουν πολλά μείον, αλλά δεν παύουν να δημιουργούν πονοκέφαλο λόγω διαφορετικότητας (και τα Mirage είναι κατότερα των F-16 block 52,52+,52+ advanced αλλά είναι λίαν υπολογίσιμοι αντίπαλοι)

CKfurious

Μέχρι το 2030 πρέπει να φύγουν οι 9S, 6 209, 7 Combatand Τις τελευταίες μέρες έχουν βγει δημοσιεύματα- σaνος περί αγοράς2+2 [email protected] και4 MMSC με την είσοδο του  DFS στην Eλευsινα Και όλα αυτά με 530 mil το χρόνο για εξοπλισμούς – τα 250-270 για τα F16!! Κανεις δεν έχει γράψει ΑΠΌ ΠΟΥ θα προέρθουν τα billions που απαιτούνται!! Θυμίζω πως ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως θα πάρουμε και το..F35 μετά το 2024!!  Πάμε καλά? Μπορεί να στηρίξουμε όλα αυτά?? Δεν νομίζω Επί των LCS: Εάν πάμε για Γαλλική λύση και πάρουμε και αμερικανικα LCS/MMSC τότε θα έχουμε τρομερό πρόβλημα πολυτυπίας στον… Read more »

harval

Κάτι που ίσως μας διαφεύγει. Τα 530 εκ. είναι το όριο των θεσμών (ΕΕ+ΔΝΤ) που μπορούν να ληφθούν από υπάρχοντα προυπολογισμό κάθε έτους. Δεν απαγορεύεται πουθενά να λάβουμε διακρατικά δάνεια (όπως θα γίνει με Μπελάρα) ή όπως θα γίνει με USA (FMS λέγονται) Απλά δεν μπορείς να κάνεις διαγωνισμό παρά μόνο απευθείας ανάθεση. (Πισω όμως από την πόρτα μπορείς να πιέσεις όσο θέλεις υπέρ της πατρίδας σου ή υπερ της τσέπης σου). Για τον λόγο αυτό και τα μόνα όπλα που κοιτάμε είναι Αμερικάνικα ή Γαλλικά.
Είναι πολλά τα δις ώστε να κρατήσουν αδρανείς κρατικούς (ξένους) μηχανισμούς και εταιρείες.

CKfurious

Τα 530 mil είναι ΕΠΙΛΟΓΉ αυτών που έγραψαν τον προϋπολογισμό

Όχι από EE και IMF!!

Τα όρια που κοιτάνε είναι το χρέος και το πλεόνασμα που πρέπει να έχουμε κάθε χρονια

Τα δάνεια πρέπει να αποπληρώνονται κάθε χρόνο άρα από κάποιο πρέπει να βγαίνουν

επιπλέον όταν παραληφθεί ένα οπλικό σύστημα το κόστος του γράφετε τη χρονια που παραλαμβάνεται 
Εάν έχει δάνειο τότε όλο το δάνειο γράφετε στο χρέος τη χρονια που παραλαμβάνεται άσχετα εάν αποPλιρVνετε” σε πολλά χρονια

έχουμε πRοβλιμα” και εκεί

harval

Πάντως είτε το έγραψαν δικοί μας είτε ξένοι είναι γραμμένο και αφορά προϋπολογισμό. Δεν αλλάζει κάτι.. Οσον αφορά τα υπόλοιπα που λέω είναι έτσι μέχρι κεραίας. Τα διακρατικά δάνεια δεν είναι από τράπεζες.Δεν έχεις δίκιο 100%. Για δες τι σημαίνει FMS …..για δες τους Γάλλους μαζί με τους Ελληνες να προσπαθούν να μαγειρέψουν τον ΓΑΛΛΙΚΟ Φ.Π.Α για Μπελάρα…..

andreasmp412c

Γιατι τωρα δεν εχεις πολυτυπια με s k meko? Κ μαλιστα στις s εχεις εξυγχρονισμενες κ μη. Διαφορετικα ρανταρ ηλεκτρονικα κινητηρες κλπ κλπ κλπ… Με mmsc belharra κ meko αναβαθμισμενες απο γαλλους ή αμερικανους δε βλεπω το τοσο τραγικο της υποθεσης. Αν κ σαφως θα προτιμουσα μεγαλυτερη ομοιοτυπια κ να παμε αποκλειστικα σε ευρωπαικες ναυπηγησεις,δεν ειναι κατι που δε ζει ηδη σημερα το ΠΝ.

GK21

…..την αναγκη φιλοτιμια ποιουμενος…..

……απ το ολότελα καλή κι η παναγιώταινα…..

….οπου φτωχος και η μοιρα του…..

……η στραβος ειν’ ο γιαλος,η στραβα αρμενιζουμε……

Απο συζητησεις μεταξυ επιτελων του Π.Ν. για το ενδεχομενο αποκτησης των LCS freedom…..

Last edited 1 month ago by GK21
x-m

Κατάντια…….Αναρωτιέμαι ποιο είναι το τυρί και ποια η φάκα: τα μεταχειρισμένα που θα καλύψουν (λέμε τώρα…..) άμεσες ανάγκες ή τα νέα που σε συνδυασμό με τα προηγούμενα θα μας προκύψουν “φυτευτά”;

Last edited 1 month ago by x-m
Mageiras

Το τυράκι για όσους πλέον κατάλαβαν ήταν η περίφημη πληροφορία για παραχώρηση AB…
Πλέον η κατάσταση είναι Lose-Lose…και τα LCS είναι για τ’ανάθεμα και οι MMSC πανάκριβες και θα μπουν δια της πλαγίας οδού στερώντας το ΠΝ από ουσιαστική ενίσχυση…

Bridger

Δηλαδή όχι μόνο θα μας κάνουν τη χάρη να μας ξεφορτωθούν τα συγκεκριμένα “χρέπια”, αλλά θα ξηλώσουν κιόλας προηγουμένως ότι αξίζει πάνω τους, δηλ. σόναρ και ram! Και εμείς θα πρέπει αυτά να τα προσθέσουμε από την τσέπη μας, στον ήδη ασύμφορο (κατά τους ίδιους τους Αμερικανούς) εκσυγχρονισμό, μαζί με κάποιο mk41 που θα το πάρουμε από μάντρα καθώς και όλα τα όπλα που τα πλοία δεν είχαν ποτέ! Και όλα αυτά με 10 ολόκληρα χρόνια υπολειπόμενο χρόνο ζωής των σκαριών, ώστε να τα αποσύρουμε υπερήφανα μαζί τις πρώτες ΜΕΚΟ. Και από την ευγνωμοσύνη μας για τη μεγάλη αυτή χάρη,… Read more »

flashg

Η μόνη ενδιάμεση λύση που μπορούμε να έχουμε πλέον είναι ram σε όλες τις φρεγάτες που ήδη έχουμε. Επίσης essm και συμπλήρωση ανανέωση των harpoon. Καινούργιο πλοίο χωρίς όπλα είναι έγκλημα. Το αστείο με το να πάρουμε όπλα από τις S καλό είναι να σταματήσει. Οι S μόνο το phalanx μπορούν να δώσουν και αυτό μόνο αν γίνει εκσυγχρωνισμός σε block1b. Και μόνο για να συμπληρώνει ένα σύστημα ram σε μια καινούργια σχεδίαση.

Raptor001

Είναι τέλεια αυτά τα πλοία? … ΟΧΙ… Αν μας δοθούν να τα πάρουμε?… ΝΑΙ.. Κύριοι έχουμε ξεμείνει από επιλογές και τα νέα πλοία θα αργήσουν πολύ να έρθουν… Και το ΠΝ χρειάζεται κάτι φρέσκο απεγνωσμένα… Η ταχύτητα τους και η επίδειξη σημαίας που μπορεί να κάνει είναι αρκετή για να προκαλέσει εκνευρισμό στους απέναντι… Έτσι και αλλιώς πολεμική αναμέτρηση αποτελεί Πέμπτη ή έκτη επιλογή μας….οποτε για την προάσπιση των προηγούμενων επιλογών μας, μια χαρά θα είναι τα LCS με την γαλανόλευκη… Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός… ΥΓ. Οι κορβετες ada είναι κάτι ουσιαστικό? Δεν νομίζω… Αλλά για εμάς είναι ένας αριθμός… Read more »

Last edited 1 month ago by Raptor001
nigozs

Έχουμε πλάκα, τελικά !
Διαβάζοντας σχόλια όπως, ας βάλουμε phalanx στις super Vita, να πάρουμε παροπλισμενες Perry από Αμερική, να πάρουμε τα Lcs και βλέπουμε, αν πάρουμε Lcs θα τα κάνει το ΠΝ αξιόμαχο σε χρόνο dt κλπ κλπ, σκέφτομαι πόσα μυαλά μένουν ανεκμετάλλευτα……..

harval

Δεν με αφήνει το site να κάνω 50 upvote.. Οπότε σου χρωστώ 49. (πάντως εδώ μέσα τους έχουμε ξεσκίσει τους Τούρκους. Και με μόνο όπλο το πληκτρολόγιο…τι σου κάνουν τα μυαλά….)

peet14

Εχουμε πολλές επιλογές ;
Τα σκάφη θα μπορέσουν να ενταχθούν σχετικά γρήγορα και πάρα τις όποιες αδυναμίες τους ,νομίζω ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένες συνθήκες ,με δεδομένη την ύπαρξη ελικοπτέρου .

ShadowMan

Σχετικά με τα συγκεκριμένα πλοία, μην μπαίνουμε στο τρυπάκι της λογικής : ‘Η κακή λύση είναι καλύτερη από την καθόλου λύση” γιατι με την κακή λυση εγκαταλείπεις τις προσπάθειες για ΄κάτι καλύτερο! Τα πλοία που θα πάρουμε θα πρέπει να μπορούν να κάνουν κάποιες δουλειές καλύτερα από τα τουρκικά. Δεν λέμε να βρούμε πλοία ικανά να τα βάλουν με Αμερικάνικες ΄ναυαρχίδες, κάτι ικανότερο των γειτόνων θέλουμε! Ας ψάξουμε λοιπόν που υπερτερούν αυτά τα πλοία και να υπολογίζουμε πάντα αν θα αγοράζαμε αμάξι οχι (εστω) το test drive που εχει η τοπική αντιπροσωπεία αλλά το “μουλάρι” δοκιμών (όπως αποκαλείται) που είχε… Read more »

Last edited 1 month ago by ShadowMan
NikosP

1 . Το roadrunner εναντίον coyote ήταν απλά ένα κινούμενο σχέδιο…. στην πραγματικότητα τα τσακάλια είναι πανέξυπνα ζώα που πιάνουν την λεία τους, ενώ και οι γεωκόκκυγες ( κούκοι του εδάφους) δεν θα τα κατάφερναν εναντίον πυραύλων (έστω και ACME !!! ). 2 . Αν κάνετε το “Son/daughter test” στελέχωσης των πλοίων , θα τα θέλατε ακόμα ;;; 3 . Τα πεπερασμένα και μικρά διαθέσιμα (τώρα και στα επόμενα χρόνια) κεφάλαια των ΕΔ πρέπει να διατεθούν έξυπνα και καίρια , ΟΧΙ για τους επόμενους μήνες (μόνο διαθεσιμότητες μπορούμε να κυνηγήσουμε) , αλλά για τα επόμενα χρόνια-δεκαετίες. Για λίγα χρόνια ακόμα… Read more »

Stavrogin1

Πάρα πολύ καλά τα είπες!

Manosss

Να πω την αποψη μου.Με τον τωρινο προεδρο της Αμερικης ΑΒ η ΤΙΚΟ δεν θα δουμε για τους γνωστυς λογους. Νεα πλοια θα απρουμε απο Γαλια οχι για πολεμο αλλα για διπλωματια.Οταν η Ελλαδα δεν ειναι ετοιμη να δωσει εναν απλο ΝΟΜΙΝΟ χαρτη στην διεθνη κοινοτητα στον ΟΗΕ που να δειχνει τη θεωρει δικο της η να ανακοινωσει ΑΟΖ με την Κυπρο επειδη φοβαται οτι η αλλη πλευρα θα στειλη φρεγατες τοτε πως θα απει σε πολεμο η θα υπερασπιστει την κυριαρχια της? Η Τουρκια ενω γνωριζει οτι ολα οσα κανει ειναι παρανομα τα κανει διοτη γνωριζει τα φοβικα μας… Read more »

harval

Ισως και να είμαι ο μόνος που θα σχολιάσει το σχόλιο σου,αλλά δυστυχώς έχεις δίκιο. Ακόμα και με αυτά που έχουμε μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας, Εστω δύσκολα. Αλλά δεν θέλουμε.

x-m

Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι εκβιάσιμο και βολεμένο. Γι’αυτό δεν γίνεται τίποτα.

kakaouskia

Καλημέρα Το αστείο με τις LCS πρέπει κάποτε να σταματήσει. Όχι γιατί δεν μπορούν να αναβαθμίσουν όπλα / αισθητήρες – με τα κατάλληλα $$$ όλα αυτά γίνονται – αλλά γιατί κατατάσσονται στη χαμηλότερη κατηγορία επιβιωσιμότητας του USN. Το USN έχει πολύ σοβαρότερες μονάδες για την πρώτη γραμμή, το ΠΝ όχι. Δεν δικαιολογούνται πλοία με αυτό το δείκτη επιβιωσιμότητας για την πρώτη γραμμή, ειδικά σε κλειστές θάλασσες και χωρίς προστασία από “μεγαλύτερα αδελφάκια”. Και στην τελική, το εξελικτικό σχέδιο του LCS έχασε στο διαγωνισμό για τη νέα φρεγάτα του USN (και ας μην ξεχνάμε ότι και ο νικητής χρειάστικε να ενισχύσει το σκαρί… Read more »

Stavrogin1

Eκείνη η πηγή που εδωσε την πληροφορία οτι θα ρθούν 2 ΑΒ τον Μάιο, ειχε χαρακτιριστεί απο το περιοδικό ως αξιόπιστη. Αναρωτιέμαι αν τη θεωρείται ακόμα. Το να παρουμε όλοι, αναγνωστες και δημοσιογράφοι, το μαθημα μας ειναι το μονο χρησιμο που μπορει να βγει απο αυτη την υπόθεση. Ειναι χρήσιμο και καίριο να μην ειμαστε έρμεα της είδησης και να αντιτάσουμε κριτική σκεψη κατα τις δυνάμεις μας ο καθ ένας. Η λογική ελεγε ότι τα πλοία δε θα ρθουν τον Μάιο αλλά η αξιοπιστία του πληροφοριοδότη που δεν τον ξερουμε δεν τον είδαμε, υπήρξε αδιαμφισβητητη και δεν διασταυρώθηκε. Απο ότι… Read more »

zap

Στην Ελλαδα εχουμε μαθει να θεωρουμε ο,τι βγαινει απο στομο ανθρωπου κατεχοντος οφικιου αξιοπιστο γιατι ειναι απο “επισημα χειλη”. Το πρωτο που πρεπει να σκεφτει καποιος ειναι το ποσο αναξιοπιστο ειναι το πολιτικο, διακυβερνητικο, κρατικο και ο,τι αλλο συστημα. Οσον αφορα την Πτηση σαν δημοσιαγραφικο μεσο. Εγω εαν εργαζομουν στον τυπο πριν δημοσιευσω πληροφορια για συμφωνια μεταξυ δυο πλευρων θα επικοινωνουσα και με τις 2 πλευρες. Το εαν το εκανε η Πτηση και ικανοποιηθηκε δεν μπορω να το γνωριζω. Θα ηθελα να πιστευω οτι το εκανε και γιαυτο εχω ακομα μια ελαχιστη ελπιδα μεσα μου. Ειναι και ο μοναδικος λογος… Read more »

x-m

Συμφωνώ απόλυτα. Ίσως να αναμένεται (αδίκως φυσικά) το ταξίδι του κ .υπουργού στις ΗΠΑ οπότε και θα πεθάνει αυτό που πεθαίνει συνήθως τελευταίο: η ελπίδα.
Ένα nostra culpa παρόλα αυτά θα είναι αναμενόμενο.

SAAB

Ο συνσχολιαστής spyros_kapa στο προπροηγούμενο δημοσίευμα είχε ανεβάσει στα σχόλια το παρακάτω δημοσίευμα: https://nationalinterest.org/blog/buzz/it%E2%80%99s-official-us-navy%E2%80%99s-littoral-combat-ships-are-truly-garbage-163989 Πέρα από το πειραματικό της κατασκευής, το βασικότερο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι της διάβρωσης όχι μόνο του κύτους αλλά και του επιμέρους εξοπλισμού. Αυτό σημαίνει ότι το πλοίο έφτασε στην ηλικία που χρειάζεται ανακατασκευή. Τα χρήματα που πρόκειται (εάν δοθούν) να δοθούν, εάν χρησιμοποιηθούν υπέρ των υπαρχόντων πλοίων του στόλου ή στις υπάρχουσες ανάγκες του στόλου (πχ τορπίλες) θα μας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που με χαλάει στην ναυτική εικόνα του πλοίου είναι η κλίση των παραθύρων της γέφυρας. Την νύχτα η ναυσιπλο:ϊα δυσχεραίνεται από τον… Read more »

Stavrogin1

πολυ ενδιαφέροντα

andreasmp412c

Μαλιστα. Προφανως οι αμερικανοι πρεπει να ναι τερμα μπετοστοκοι που αποσυρουν καινουργια πλοια επειδη ειναι ασυμφορη η αναβαθμιση τους κ ειναι φουλ στα προβληματα, ενω εδω εχουμε βρει την ευκολη κ οικονομικη λυση να τα κανουμε τουμπανα! Οτι ας πουμε οι αμερικανοι δεν εχουν harpoon ή mk41 διαθεσιμα να πεταξουν πανω αν τα πλοια ηταν της προκοπης κ να τα κρατησουν σε υπηρεσια, κ περιμεναν εμας να το σκεφτουμε. Θα παρουμε που θα παρουμε τα πανακριβα κ υποεξοπλισμενα mmsc για να ρεφαρει λιγο η lockheed, ε μην πεσουμε κ τοσο χαμηλα… Κ τι εννοειτε τα ΑΒ χαθηκαν στη μεταφραση;

Fiorentino

“… Κ τι εννοείτε τα ΑΒ χάθηκαν στη μετάφραση;” Θέλω και εγώ πολύ μια απάντηση..

andreasmp412c

Αμα παρεις σφυρα μου γιατι βλεπω η πτηση να μας αφηνει με την απορια

kakaouskia

Καλησπέρα

Επειδή όποιος ψάχνει βρίσκει, ορίστε η διαταγή για την πρόθεση απόσυρσης των πρώτων LCS:

https://www.public.navy.mil/bupers-npc/reference/messages/Documents/NAVADMINS/NAV2020/NAV20187.txt

Συγκεκριμένα τίθενται 4 LCS υπό απόσυρση με προβλεπόμενη ημερομηνία τις 31/03/2021:

USS FREEDOM (LCS 1) – Ημ. ένταξης: 08/11/2008
USS INDEPENDENCE (LCS 2) – Ημ. ένταξης: 16/01/2010
USS FORT WORTH (LCS 3) – Ημ. ένταξης: 06/08/2012
USS CORONADO (LCS 4) – Ημ. ένταξης: 27/01/2014

Ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί το USN αποσύρει τόσο νεαρά πλοία ειδικά όταν παλεύει για οροφές.

Υ.γ μεταξύ άλλων αποσύρονται 3 περιπολικά κλάσης Cyclone καθώς και το USS FORT MCHENRY (LSD 43)

NikolakiEfentis

Ασχέτως της ανεπάρκειας των LCS η αλήθεια φαίνεται να είναι πως Κυβέρνηση λογίζει ως ενδιάμεση λύση την (…) αύξηση των περιπολιών Γαλλικών στην περιοχή… Οπότε…

Costas6

Για ενδιάμεση λύση είναι μια χαρά, αλλά φοβάμαι αν έρθουν θα μείνουν για πολύ.

NikolakiEfentis

Έχει κάποιος καμιά ιδέα για το πώς το ΠΝ θα μπρέσει να εκπαιδεύσει, να λειτουργήσει και να συντηρήσει έναν Στόλο με τα παρακάτω(;): 3 τουλάχιστον CMS (TACTICOS-FD, SETIS, COMBATTS-21) 4 διαφορετικούς τύπους αεριοστροβίλων (Olympus, Tyne, LM-2500 & MT-30 στην περίπτωση των Freedom) Με εντελώς δοαφορετικές Η-Μ εγκαταστάσεις (Ολανδία, Γαλλία, ΗΠΑ) Να πάρουμε λοιπόν 2 σκάφη (προφανώς όχι και τα 4) που α. θα χρειαστούν χρήματα για μετατροπές και επίτευξη περιορισμένων δυνατοτήτων φρεγάτας γενικών καθηκόντων και, β. θα έχουν σαφώς χαμηλά χαρακτηριστικά επιβιωσιομότητας, γ. θα πρέπει ο προμηθευτής να παράσχει ένα νέο σύστημα FOS καθώς τώρα τα σκάφη συντηρούνται με outsourcing… Read more »

Bridger

Προτείνω σε όλους όσους βρίσκουν τα LCS “καλή λύση” που μπορεί να “ενταχθεί άμεσα” στον ελληνικό στόλο, να διαβάσουν προσεκτικά το link που επεσήμανε νωρίτερα ο φίλος SAAB, για να καταλάβουν που πάμε να μας μπλέξουν. Αντιγράφω επί λέξει: “Three Freedom-class ships suffered irreparable damage after seawater penetrated their engine gaskets, causing them to rust. Another Freedom-class ship broke down sailing from San Diego to Nova Scotia when its clutch failed to disengage. One Independence-class’s drive shafts were damaged. Both classes have also suffered from massive cost overruns and have been criticized for their low level of survivability.” Αυτά είναι… Read more »

andreasmp412c

Δυστυχως εισαι μια απ τις λιγες φωνες λογικης μεσα στον παραλογισμο αυτων που πανε να μας πασαρουν αχρηστα πλοια σαν σωτηρια λυση….

Digenis

Αυτα τα προβληματα προκύπτουν στις μηχανες και στην μεταδοση γιατι οι Αμερικανοι εκαναν 4000τ σκαφος να πηγαινει με 40kn .Εδω λεμε οτι το συστημα μεταδοσης και οι μηχανες δεν θα ειναι ιδιες .Μεγιστη ταχυτητα 30knts εχει η MMSC και η θεωρητικά upgrade LCS στο ιδιο επίπεδο . Ολικο Upgrade με overhall, όπλα στις 2 freedom LCS δεν θα βγει πανω απο 400εκX2 σε μια συνολικη παραγγελεια με 4 MMSC και upgrade MEKO . Αλλο να παραγγελνεις 4 radar και άλλο 10 . H FFG δεν εχει μονο 900 . Επίσης καθε νεα MMSC σε συμβολαιο με οπλα fos και κατασκευη… Read more »

Last edited 1 month ago by Digenis
Bridger

Είναι γεγονός ότι το ακριβές κόστος της FFG δεν είναι απολύτως σαφές, αφού ακόμη δουλεύεται η τελική διαμόρφωση των Αμερικανών. Πάντως όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα μοναδιαίο κόστος ~$900εκ / πλοίο, προφανώς όχι για τα 2 πρώτα αλλά για τα μετέπειτα πλοία σειριακής παραγωγής της πρώτης 20άδας που έχει παραγγελθεί (https://fas.org/sgp/crs/weapons/R44972.pdf – “The Navy’s proposed FY2021 budget requests $1,053.1 million (i.e., about $1.1 billion) for the procurement of the second FFG(X). The Navy estimates that subsequent ships in the class will cost roughly $940 million each in then-year dollars.”). Πάντως, το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι FFG και… Read more »

Last edited 1 month ago by Bridger

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

219
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά

Related News

Καθελκύστηκε (επιτέλους) η έβδομη Super Vita!

Παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η τελετή καθέλκυσης της ΤΠΚ «7» του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).  Η...

Τι προτείνει η Airbus στη Γερμανία για την αντικατάσταση των P-3 Orion

Η Airbus Defence & Space προωθεί στη Γερμανία μια λύση βασισμένη στο A320neo, για την αντικατάσταση των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3 Orion.Η Γερμανία...

Στο μάτι της Ινδονησίας η τελευταία φρεγάτα ‘BREMEN’ F-122

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων το υπουργείο Αμύνης της Ινδονησίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει την γερμανική φρεγάτα ‘Lübeck’ (F214), την τελευταία σε...

Σενάρια Ψυχρού Πολέμου: Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην Καλιφόρνια

H Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός αδρανούς διηπειρωτικού πυραύλου τύπου Minuteman III νωρίς το πρωί της Τρίτης από την αεροπορική βάση...

Φόβοι Ρωσικής εισβολής προκαλούν κινητοίηση εφέδρων στη Λευκορωσία

Ο Στρατός της Λευκορωσίας θα κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις εφέδρων στα σύνορα με τη Ρωσία ξεκινώντας από τις 10 Αυγούστου, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές...
- Advertisement -