16.5 C
Athens
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Αιρετικό ΘΕΜΑ: Εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ στα πρότυπα των ΗΑΕ;

- Advertisement -

 

Σας έχουμε συνηθίσει σε αρκετές “αιρετικές” προσεγγίσεις, σήμερα θα θίξουμε κάτι που μάλλον δεν έχει μέχρι σήμερα απασχολήσει και πολλούς. Αφορά το θέμα πιθανού εκσυγχρονισμού των νέων και εκσυγχρονισμένων Mirage 2000-5Mk2 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ας εξηγήσουμε όμως πως φτάνουμε σε αυτό το “λογικό” άλμα.
Σε παλαιότερα άρθρο, είχαμε θίξει το θέμα του εκσυγχρονισμού των Mirage EGM/BGM που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε κατάσταση φθίνουσας επιχειρησιακής αξιοποίησης. To άρθρο, με τίτλο “Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM” που δημοσιεύσαμε στις 20 Σεπτεμβρίου, μάλλον έκανε ρεκόρ σχολίων (δημοσιεύτηκαν 240 σχόλια), ενώ ακόμη και σήμερα συγκεντρώνει αναγνώστες, μήνες μετά την πρώτη του δημοσίευση. Εκεί αναφέραμε όσα είναι γνωστά και στο περιοδικό, το γεγονός ότι ο εκσυγχρονισμός είναι μάλλον αντιοικονομικός, καθώς το κόστους του μπορεί να έφτανε σε ύψος αγοράς ενός νέου F-16C/D Block 52+Adv, ή γιατί όχι και F-16V. Ταυτόχρονα δεν προσέφερε στα αεροσκάφη ούτε ραντάρ AESA, ούτε HMD, ούτε καν Link16.

Φυσικά δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να επιχειρηματολογούμε υπέρ ή κατά της λύσης αυτής, καθώς φαίνεται πως η ΠΑ έχει πάρει τις αποφάσεις της σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα. Αυτή την στιγμή δίνεται μια “μάχη” προκειμένου να “κλείσει” η συμφωνία για την μετατροπή/εκσυγχρονισμό των F-16 Block52+/Block52+Adv σε F-16V, κάτι που θα προσδώσει για λίγα χρόνια ποιοτική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο. To κόστος εκσυγχρονισμού των Mirage 2000 EGM/BGM φαίνεται να είναι βαρύ και ασήκωτο για τον πενιχρό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αμύνης, συνεπώς η ΠΑ έχει πάρει την δύσκολη απόφαση της απόσυρσης των όσων Mirage 2000EGM/BGM μένουν επιχειρησιακά κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Επίσης η ΠΑ φαίνεται πως παίρνει την απόφαση που έχουν πάρει όλες οι Αεροπορίες παγκοσμίως (όλες πλην της Τουρκικής), για μείωση των οροφών των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς τα νέα μαχητικά που μπαίνουν σε υπηρεσία είναι κατά πολύ ικανότερα από τα παλαιότερα. Συνεπώς η Πολεμική Αεροπορία θα κινηθεί σύντομα ανάμεσα στα 150-200 μαχητικά, εκτός κι αν συμβεί κάτι άλλο που θα αλλάξει τα δεδομένα (ελπίζουμε τα οικονομικά, κι όχι τα γεωπολιτικά).

Με βάση λοιπόν 85 μαχητικά F-16V (4,5 γενιάς) και 37 F-16C/D Block 52+Adv (4ης γενιάς) θα πρέπει να κάποιο τρόπο να ενισχύσει τις ικανότητές της. Τα 25 Mirage 2000-5Mk2 είναι ιδανικός πολλαπλασιαστής ισχύος, καθώς τα όπλα του (MICA, ειδικά το IR, αλλά και ο SCALP EG), είναι εδώ. Το αεροσκάφος όμως, παρά τα προηγμένα όπλα του είναι τεχνολογικά κοντά στο F-16 Block 52+,  μιας και ο υπολογιστής του αλλά και το ραντάρ (αν και εξαιρετικά ικανό) είναι προϊόν σχεδιασμού 2 δεκαετιών πίσω. Επίσης η έλλειψη HMD περιορίζει τις δυνατότητές του στις κλειστές αερομαχίες ενώ δεν υπάρχει ούτε Link16.
Περνάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα. Μια αεροπορία στο Περσικό Κόλπο, με αρκετές προκλήσεις στην περιοχή, φαίνεται να “μοιάζει” αρκετά με την Ελληνική. Μιλάμε για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που με την μεικτή δύναμη F-16 Block60/Mirage2000-9 “φέρνει” αρκετά με στην δική μας σε εξοπλισμό. Οι Άραβες πρόσφατα πήραν μια απόφαση αρκετά ενδιαφέρουσα. Προχωρούν σε ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των F-16/M2000, αντί να προχωρήσουν σε αγορά νέων μαχητικών (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο τελευταίο μας τεύχος Δεκεμβρίου 2017). Φυσικά σύμφωνα με τα ελληνικά διαδικτυακά καφενεία της άμυνας, αυτό είναι λάθος, και θα έπρεπε να κάνουν διαφορετικά. Να αφήσουν δηλαδή τις επενδύσεις τους να καταρρεύσουν, και να πάνε σε νέα αεροσκάφη. Πέρα από την πλάκα, είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις επιλογές που έχουν κάνει τα ΗΑΕ, ενώ όπως είναι γνωστό “λεφτά υπάρχουν” (για τα ΗΑΕ, μην ξεχνιόμαστε).

Υπενθυμίζουμε πως τα Block60 των ΗΑΕ ήταν μέχρι πρόσφατα τα ικανότερα F-16 παγκοσμίως, με ραντάρ AESA και IRST. Έκριναν όμως πως το APG-83 SABR είναι πολύ ικανότερο και αξίζει η τοποθέτησή του λίγο καιρό μετά την παραλαβή των Block 60. To SABR μοιράζεται τεχνολογία και δυνατότητες με το APG-81 του F-35, ενώ η στοιχειοκεραία του είναι αντίστοιχης πυκνότητας με αυτή του F-35. Συνεπώς η επιλογή του είναι λογική, στα πλαίσια της αξιοποίησης της επένδυσης που έχουν κάνει στα F-16. Κάπου εδώ να πούμε πως κάποιοι διατείνονται πως σύντομα θα εμφανιστούν ραντάρ AESA GaN κάνοντας τα SABR παρωχημένα. Ακόμη κι αν γίνει αυτό, ραντάρ με τεχνολογία GaN δεν θα είναι διαθέσιμα στα F-16 για τουλάχιστον 10+ έτη. Συνεπώς όποιος τα τοποθετήσει (ενώ φυσικά δεν υπάρχουν, τώρα αναπτύσσονται) παίρνει και το ρίσκο της πιστοποίησής τους στα αεροσκάφη (ουσιαστικά δημιουργεί μια νέα παραλλαγή, με ότι κόστος σημαίνει αυτό).
Η κατάσταση με τα Mirage 2000 των ΗΑΕ είναι κάπως “περίεργη”. Ενώ η Lockheed Martin έχει διαθέσιμο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για όλα τα Block των F-16, η Dassault δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία κάτι περισσότερο από το πρότυπο Μ2000-5ΜΚ2. Δηλαδή το εξαιρετικό Μ2000, κατ’ επιλογή της Dassault θα τελειώσει την καριέρα του χωρίς ραντάρ AESA και HMD. Αυτό για τους Γάλλους είναι λογικό, καθώς πολύ θέλουν να δουν τους πελάτες των Μ2000 να πηγαίνουν αντί σε ένα M2000+ σε ένα Rafale. Αυτό λέγεται και “εμπορική επιλογή” του πωλητή. Το ότι οι πελάτες θα πάνε σε F-16V, Gripen ή κάτι άλλο μονοκινητήριο, μάλλον δεν ενδιαφέρει τελικά την Dassault, η οποία μοιάζει “εγκλωβισμένη” στην λογική του “Rafale ή τίποτα”.

Πάντως η είδηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Mirage 2000 των ΗΑΕ, προκάλεσε αίσθηση, από την στιγμή που όπως είναι γνωστό τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται για Rafale. Καθώς όμως το κόστος φαίνεται να είναι εξαιρετικά χαμηλό (θεωρείται θα είναι περίπου 300 εκ. ευρώ για 42 αεροσκάφη), πολύ θεώρησαν πως είναι απίθανο να περιλαμβάνει ραντάρ AESA (όπως το RBE2) ή ενσωμάτωση ενός IRST. Αντίθετα κυκλοφόρησε η είδηση πως στην θέση των RDY-2 θα τοποθετηθούν RDY-3.
Και πάλι, το κόστος των 7 περίπου εκ. ευρώ για κάθε μαχητικό φαίνεται εξαιρετικά χαμηλό, καθώς AESA ή όχι, τα ραντάρ κοστίζουν κάπου εκεί! Σίγουρα πάντως τα ΗΑΕ θα πιστοποιήσουν νέα όπλα, νέα συστήματα (TALIOS) και αναμφίβολα θα αντικαταστήσουν τον πυρήνα κάθε σύγχρονου μαχητικού, θα αλλάξουν τον υπολογιστή με πολύ πιο σύγχρονο. Αυτό που λέμε πως η είδηση για αντικατάσταση του ούτως ή άλλως εξαιρετικά ικανού RDY-2 με το RDY-3 δεν είναι τόσο σίγουρη ότι θα γίνει.

Σε όσους έχουν “ενστάσεις” στις αλλαγές υπολογιστών (καθώς υπήρχαν πολλοί που θεωρούσαν πως ο εκσυγχρονισμός των F-16 B52+/B52+Adv ήταν περιττός καθώς τα αεροσκάφη ήταν “σύγχρονα”), θα τους ρωτήσουμε αν έχουν αλλάξει κινητό τα τελευταία 20 χρόνια, ή βολεύονται με αυτό που απέκτησαν κάπου στις αρχές του 2000. Το ίδιο ισχύει και με τα αεροσκάφη, καθώς η τεχνολογία αλλάζει με δραματικούς ρυθμούς, οι αεροπορίες πρέπει να έχουν την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ στα μαχητικά τους. Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών  F-16 θα έχει σαν βάση όχι το SABR, αλλά τον νέο υπολογιστή. Και τα δυο μαζί είναι που θα το κάνουν μαχητικό 4,5 αν όχι 4,75 γενιάς.
Κυκλοφορεί ευρέως στην Γαλλία αλλά και στην αεροπορική κοινότητα η είδηση πως τα ΗΑΕ μέσω την αναβάθμισης των ΗΑΕ θα αποκτήσουν δυνατότητα βολής Meteor. Περισσότερα μπορεί να διαβάσει κανείς και σε σχετικό μας άρθρο “Meteor στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μέσω ΗΑΕ; Γιατί όχι;“.

O Meteor θα μπορούσε να είναι αυτό που λέμε game changer για το Αιγαίο. Οι δυνατότητές του είναι ανώτερες στο ΑΙΜ-120 σε όλες τις εκδόσεις, ενώ έχει no escape zone στα 60 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα θα εξοπλίσει και τα F-35,  κάτι που κάνει την διαδικασία πιστοποίησής του στα F-16V πιο εύκολη υπόθεση (το F-16V μοιράζεται αρκετά κρίσιμα συστήματα με το F-35). Συνεπώς, πιστοποίησή του στα “εκσυγχρονισμένα” Μ2000 των ΗΑΕ θα άνοιγε τον δρόμο και για τα ελληνικά Μ2000-5ΜΚ2.
Ερχόμαστε τώρα στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2. Αν και παραμένουν ανάμεσα στα ικανότερα αεροσκάφη της ΠΑ (μαζί με τα Β52+/Β52+Adv), εντούτοις κινδυνεύουν να απαξιωθούν στο μελλοντικό πεδίο της μάχης. Ο εκσυγχρονισμός που θα προχωρήσουν τα ΗΑΕ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα μπορούσαμε να το δούμε κι εμείς. Μεγάλο από το κόστος που αναφέρεται θα πάει για την πιστοποίηση όπλων και συστημάτων (Meteor, TALIOS κοκ). Μόλις αυτά γίνουν, τότε ο επόμενος “πελάτης” θα βρει αυτά τα “προβλήματα” λυμένα (αν και δεν ξέρουμε αν τα ΗΑΕ θα ζητήσουν ανάκτηση μέρους του κόστους, εξαρτάται από την συμφωνία με την Dassault/ Thales/ Safran).

Πιθανολογείται πως στον εκσυγχρονισμό θα προστεθεί κι ένα HMD, ενώ δεν αποκλείεται η όλη διαμόρφωση να είναι συμβατή με Link16 (χωρίς τροποποιήσεις).  To κόστος χωρίς τις πιστοποιήσεις δεν θα ξεπερνούσε τα 5 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος ή 200 εκ. δολάρια για 25 αεροσκάφη, ένα μη απαγορευτικό κόστος για να κρατήσουμε τα Mirage 2000-5Mk2 στην πρώτη γραμμή, και να αξιοποιήσουμε για πολλά χρόνια ακόμη τις επενδύσεις που έχουμε κάνει στα Μ2000, τα όπλα και τις υποδομές υποστήριξής τους.
Κι εδώ φτάνουμε στο σημερινό μας ερώτημα. Μήπως αξίζει τον κόπο, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μερικού εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-5Mk2 με νέο υπολογιστή βολής, βελτιώσεις στο ραντάρ, πιστοποίηση νέων όπλων (γιατί όχι και των παλαιών ΑΜ39), HMD, αλλά και το βασικότερο, Link16;
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο, όπως και όλα τα ΘΕΜΑτα της Κυριακής έχουν σαν σκοπό τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο. Μέχρι σήμερα πρέπει να σημειώσουμε πως η ΠΑ δεν έχει εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον ή επιθυμίαγια τον εκσυγχρονισμό των Μ2000-5.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Προβοκάτωρ

Μπα..που να τρέχεις τώρα στη Γαλλία..
Άσε που οι Γάλλοι είναι πανάκριβοι..
Και δεν έχουν και συστήματα να βάλουν..

Giorgos

Ειναι επιβεβλημενο θα ελεγα.
1. Ολα τα καλουδια του πακετου ΗΑΕ ειναι upgrade
2. Εχουμε κατι ΑΜ39…να πανε απατα? Και ο Meteor μια χαρα ακουγεται, λερωνει βρακακια….
3. HMD, Link-16
4. Ακομα και ενα μικρο δομικο φρεσκαρισμα καλο θα εκανε…οσο θα ειναι στην ΕΑΒ για καλοδια και κομπιουτερς
Συνολικα θα μπορουσε να γινει (για αλλη μια φορα) ο φοβος κι ο τρομος των F-16 στο Αιγαιο…αυτα τα 200+ που λεμε.
Ειμαι μεσα! Να βρουν 250 για τα dash 5 ΑΜΕΣΑ (βεβαια θελει και αλλα τοσα για οπλα….)

Dimitrios-Ikonomidis

Απλά λογικό… μόνο σε ένα έχω ένσταση.. η οροφή ας πάει και κοντά στα 140 αεροσκάφη.. απλά να είναι σύγχρονα και φυσικά να μπορούμε να έχουμε λεφτά να τα συντηρούμε… αλλιώς απλά έχουμε το εντυπωσιακό νούμερο των 250 κουφαριών να τα βλέπουμε… λες και ξεγελάμε κανέναν.. λες και βλάκες είναι οι απέναντι.. παίζουμε με τα νούμερα..

Kosyfi

Αν τα κουφάρια μπορουν να ριξουν napalm και mk84, μια χαρά ειναι οσο πετάνε και ας μην ειναι top grade. Αρκει να ειναι σε αριθμό που έχει νοημα η υπαρξη τους ως τύπος και ολων των εξόδων που δημιουργούν.

Γιωτόμπαλο

Τρεις αναβαθμίσεις Μ2000 τρέχουν σήμερα :Αίγυπτος,Ινδία και ΗΑΕ.Οι δύο πρώτοι αναβαθμίζουν αεροσκάφη παρόμοια με τα M 2000EGM/BGM ενώ τα ΗΑΕ αναβαθμίζουν τα -9 που είναι στο επίπεδο των δικών μας -5.Σε ένα σενάριο που ακολουθούμε τα ΗΑΕ Θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερα ποσά ώστε να πιστοποιηθούν βλήματα magik και να αποκτηθεί νέα έκδοση του exocet.Μεγάλο θέμα η έλλειψη διθέσιου αεροσκάφους !

aris32

η αιγυπτος δεν αναβαθμισει τα μ2000

Konstantinos_Zikidis

“…το γεγονός ότι ο εκσυγχρονισμός [των Μ2000] είναι μάλλον αντιοικονομικός, καθώς το κόστους του μπορεί να έφτανε σε ύψος αγοράς ενός νέου F-16C/D Block 52+Adv, ή γιατί όχι και F-16V” !!!
Εντάξει ρε παιδιά, είπαμε να πούμε και καμία ανακρίβεια αλλά όχι κι έτσι…
Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε κόστη Α/Φ περασμένων δεκαετιών με το σήμερα. Ναι, το προτεινόμενο κόστος αναβάθμισης των Μ2000 ανά Α/Φ είναι συγκρίσιμο με το κόστος προμήθειας ενός Μ2000-5… αλλά σε τιμές του 1999, όπου τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Η προμήθεια σήμερα οποιουδήποτε σύγχρονου Α/Φ τείνει στα 100 εκ. € ανά Α/Φ ή τα ξεπερνάει κατά πολύ, όπως στην περίπτωση του F-35 (σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε). Γι’αυτό το λόγο παρατηρούμε χώρες χωρίς οικονομικά προβλήματα να προτιμούν λύσεις αναβάθμισης, έστω και ακριβής, αντί για την προμήθεια νέων Α/Φ. Εκτός εάν έχετε να μου παραθέσετε κάποιο διαφορετικό παράδειγμα (μην μου αναφέρετε όμως flyaway cost αλλά weapon system cost)…
Κατά τα άλλα, θεωρώ ότι όλες αυτές οι συζητήσεις, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι μάλλον όνειρα θερινής νυκτός, ενώ παραπέμπω στο σχόλιό μου στην προηγούμενη συναφή ανάρτησή σας:
https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/#comment-49678

ptisidiastima

To Fly Away cost ενός F-16V, που μας ενδιαφέρει καθώς δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο, το γνωρίζετε; Δεν έχει να κάνει τίποτα με το κόστος ενός F-35. Αν υποθέσουμε πως είναι F-16 Block52+Adv είναι στο επίπεδο των 45-55 ένα -V δεν θα είναι πολύ περισσότερο από το επίπεδο των 60-65. Και για την ΠΑ που έχει την υποδομή μιλάμε για fly away. Το κόστος του εκσυγχρονισμού το είχαμε αναλύσει στο άρθρο που αναφέρετε. Εσείς τι θα επιλέγατε;
Όπως σωστά λέτε είναι όλα στην σφαίρα του υποθετικού, αλλά δεν θίγετε το θέμα που πραγματεύεται το άρθρο και θα είχε αξία η άποψή σας.

PROMAXOS1

Αγαπητοί, 65 εκ το κομμάτι πήραμε τα Block 52+ Adv. πριν 12 χρόνια επί ΥΠΕΘΑ Σπηλιοτόπουλου και νομίζω ότι η σύμβαση δεν συμπεριελάμβανε FOS και όπλα. Αποκλείεται το ίδιο ποσό να κοστίζει η Έχιδνα σήμερα. Ορθά λέει ο κ. Ζηκίδης ότι το κόστος της (σε πλήρες πακέτο) είναι 100+ εκ. $ σήμερα.
Εγώ προσωπικά είμαι υπερ μιας ακόμη ακριβότερης αναβάθμισης, που θα συμπεριλαμβάνει, πλέον του προγράμματος των ΗΑΕ, Link 16, σκοπευτικό επί κράνους, to AESA που οι Γαλλοι προτείνουν στο Tejas και IRST, βελτιώσεις σε σύστημα αυτοπροστασίας και παράλληλα χρήση των αντικαθιστώμενων απαρτίων σε πρόγραμμα αναβάθμισης των απλών Μ2000. Χωρίς πιστοποιήσεις, FOS και όπλα το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 30 εκ ανα Μ200-5 και τα 5 (αν τοποθετηθεί και σε αυτά σκοπευτικό επί κράνους) ανά Μ2000, τα τελευταία δε μπορούν να διατεθούν στην Ναυτική Αεροπορία, με πιλότους προερχομενους από την ΠΑ. Δηλαδή θα είχαμε ένα κόστος που κατά προσέγγιση δεν θα ξεπερνούσε τα 850 εκ $, ή το 1,5 δις $ (1,25 δις ευρώ) με FOS και γερό πακέτο όπλων (θα χρειαστούν λιγοι πρόσθετοι MICA καθότι έχουμε ήδη πολλούς, καμια 30ρια Exocet και γύρω στους 100 Apache, ιδανικά με κεφαλή διανομής υποπυρομαχικών για προσβολή αεροδρομίων).
Αν το κόστος φαντάζει υψηλό, ας σκεφτούμε ότι τα μαχητικά αυτά θα μπορεσουν έτσι να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2045, ότι ο προυπολογισμός διέθεσε κονδύλια 1,65 δις για εξοπλιστικές δαπάνες αλλα τελικα χρησιμοποιήθηκε το 1/3 αυτών, ας σκεφτούμε και που πηγαινει το πλεόνασμα.

Προβοκάτωρ

για να μάθουμε το κόστος μίας συγκεκριμένης πρότασης αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού των 2 τύπων των Μ της Π.Α., αρχικά κάποιοι πρέπει να εργασθούν ώστε να συντάξουν συγκεκριμένες απαιτήσεις (και τις εναλλακτικές τους..) και να τις προωθήσουν αρμοδίως.Έπειτα, πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς την διαδικασία ώστε να υπάρχει πρόοδος.
Τώρα, ενδεχόμενα ταξίδια στη Γαλλία δεν προσφέρουν πολλά εν αντιθέσει με αυτά στο γιου εσ εντ έι…

Kosyfi

Πολυ φασαρία για μολις 25 αεροσκάφη. Αν μπορούσαμε με κάποιο τροπο να συμπληρώσουμε την δυναμη τους (ειτε με αγορα μτχ -5, ειτε εκσυγχρονισμό των EGM/BGM) και να μιλάμε για 50 αεροσκάφη αξιομαχα… ναι. Τώρα… μια μοιρα… σιγά το εξωτικο μαχητικό. Οτι πήρε πήρε… ας φύγει, να φύγει και το λογιστικό κόστος υποστηριξης ενός ακομα τυπου απο πάνω μας.

Nikolaos

Πρέπει να γίνει αυτός ο βασικός εκσυγχρονισμός, εκτός αν το κόστος είναι παράλογο. Να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε τα -5, και η επένδυση σε αυτά πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποσβεστεί.
Αν πάλι κινηθούν οι προμηθευτές στη λογική “Ραφάλ ή τίποτε” (μέσω διαθεσιμότητας υλικών ή μέσω κοστολόγησης, το ίδιο κάνει), η απάντηση πρέπει να είναι ένα μεγαλοπρεπές “τίποτε”. Όταν ακόμη είχαν πελατάκια όλο τον τρίτο κόσμο (επειδή δεν πουλούσαν οι ΗΠΑ), ήταν αρκετά ευέλικτοι, Μιράζ 5 που τα είχαν πουλήσει με εξοπλισμό … Σπιτφάιρ τα αναβάθμιζαν σε επίπεδο ανώτερο από F-1EQ6 & F-1CT ικανοποιώντας κάθε επιθυμία του πελάτη, ακόμη και σε χρόνο που είχε λήξει η παραγωγή του ΙΙΙ/5, του F-1 και τελείωνε σιγά σιγά και του 2000 … Τώρα που άνοιξαν οι αγορές και ΗΠΑ & Ρωσία πουλάνε παντού, αυτοί έγιναν δύσκολοι, σαν να είναι μονοπώλιο … Φαίνεται άκουσαν την ιστορία της Aston Martin με τους Gauntlet/Λιβανό, που αύξησαν τις πωλήσεις … διπλασιάζοντας εν μία νυκτί τις τιμές (το αυτοκίνητο έγινε από 100% ακριβότερος ανταγωνιστής της Jaguar 25% φθηνότερος ανταγωνιστής της Rolls, που μάλιστα είχε μόνο μαούνες και όχι σπορ μοντέλα …) … Κρίμα που τα αεροπλάνα δεν ανήκουν στα, κατά την οικονομική επιστήμη, “ανώμαλα αγαθά”, ήτοι μη υπακούοντα στους νόμους της αγοράς … Πληρώνονται και από φόρους …

Antonis_Loukas

Στοιχεία GaN θα ενσωματωθούν(κατασκευαστικά) στο SABR(όπως και όλα τα σύγχρονα ραντάρ AESA) στα επόμενα 3-4 χρόνια και μάλιστα αυτό θα συμβεί πολύ πιο απλά, ακόμη και από την αναβάθμιση παλαιών ραντάρ με μόνη αλλαγή κεραίας. Αυτό δε, δεν θα συμβεί επειδή θα το θελήσει(και χρηματοδοτήσει) κάποιος πελάτης, απλά επειδή όλα τα ραντάρ AESA, θα στραφούν σε τέτοια τεχνολογία. Δεν είναι οικονομικά λογικό, να παράγονται ταυτόχρονα στοιχεία τεχνολογίας GaN μαζί με GaAS, όταν τα πρώτα έχουν ξεκινήσει μαζική παραγωγή και εκτός των καλύτερων επιδόσεων, (θα) έχουν και συγκρίσιμο κόστος… Οι αναφορές σας στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι στη καλύτερη εκτιμήσεις, στερούμενες κάποιας επίσημης επιβεβαίωσης.
Σχετικά με τα -5, μήπως ο υπολογιστής αποστολής(προερχόμενος από το rafale), είναι επαρκέστατος? Το υπάρχον ραντάρ, καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές επιδόσεις των meteor(ακόμη και ένα 150% της ΝΕΖ του)? O MICA-NG είναι κάτι υπαρκτό και αν ναι, τι πληροφορίες υπάρχουν?

ariseagle

Όχι δεν αξίζει τον κόπο, αλλά είναι επιβεβλημένο να προχωρήσει. Ειδικά με link 16 θα έρθουν και θα κουμπώσουν με τα υπόλοιπα F-16, από τα οποία θα μπορούν να δεχθούν στοιχεία βολής και να πυροδοτήσουν από ασφαλή απόσταση με meteor. Αν η ΠΑ θέλει να συνεχίσει να λέγεται σοβαρή αεροπορία πρέπει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Θα αναβαθμίσει ένα αεροσκάφος που δεν το έχουν πάρει και τα χρόνια, και δομικά δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον. Επίσης αν καταστούν στο μέλλον πλεονασματικά mirage -5 από άλλες χώρες(Γαλλία, Κατάρ) και έίναι εφικτό οικονομικά, θα μπορούσαμε να τα προμηθευτούμε κάνοντας ανάλογο εκσυγχρονισμό.

Paliouras

Τα 17 -αν δεν κανω λαθος- Μ2000 δεν χαθηκε ο κοσμος αμα αποσυρθουν. Τα 2000-5 θα πρεπει να διατηρηθουν μεχρι τελευταιας ρανιδας (εκτος αν πουληθουν σε καποιο ντιλ που να εχει συμφερον, δηλαδη αν τελικα παρουμε μεταχειρισμενα και δωσουμε αυτα για αν προσθεσουμε αριθμους σε αλλο τυπο).
200 εκ. δεν ειναι τποτα για α/φη. το ποσο ισουται με 2 !! καινουρια…
Ιδανικα θα επρεπε τα Μ2000 να αναβαθμιστουν (εστω και απο γκαραζιερη τυπου Ισραηλ (πχ ΚΦΙΡ) σε ανωτερο προτυπο απο τα 2000-5 ετσι ωστε να υπαρχει μια φυσικη εξελιξη και για τα νεοτερα. απο το να πεταχθουν, καλυτερα ετσι.
Εξυπνε λυσεις χρειαζονται, τα λεφτα για να “σωθουν” τα αγορασμενα α/φη θα βρεθουν πολυ πιο ευκολα απο τη αγορα καινουρων (οπου μιλαμε για επενδυση 150 εκατομμυριων το ενα -μεχρι να “ανοιξει” ο νεος τυπος κατ’ ελαχιστο). Καλυτερα να δωσω ακομα κα 40 εκατομμυρια ανα αεροσκαφος και να κανω ..αλλα 10 Μ2000 , 2000-5 παρα να αγορασω …3 Ραφαλ….

kafes_filtrou

εγω λεv να τα πουλησουμε οσο ειναι νωρις να βαλουμε τιποτα στην ακρη να αγορασουμε απο αλλο μαγαζι γιατι οι γαλλοι δεν μου φαινονται αξιοπιστοι πλεον, ας δουμε τα gripen

Zipo's

Αλήθεια, ως αδαής που είμαι και συγχωρέστε με, “παίζει” μήπως πώληση των παλιών 2000 και με τα χρήματα εκσυγχρονισμός των -5;

ptisidiastima

Δεν έχει ακουστεί τίποτα τέτοιο…

AIRMAN

Όχι αναβαθμίσεις , όλα τα λεφτα (αν υπαρχουν) για Φ35.

Mich

Εγώ θα το αντέστρεφα: Όχι Φ35 , όλα τα λεφτά (αν υπάρχουν) για αναβαθμίσεις .

Thras

Αυτό το θέμα έχει απαντηθεί αρκούντως. Αν με 250 εκ εκσυγχρονίζεις 25 Μ2000-5 για να μείνουν 15-20 χρόνια ακόμα, με τα ίδια χρήματα παίρνεις 2 F35. Διάλεξε…

ΚΝ

Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον… θα σκεφτόμουν και μια καλή συντήρηση των παλιών 2000 για να παραμείνουν ενεργά & μαχημα έστω και σε συγκεκριμένους ρόλους για περισσοτερα χρόνια. Σκοπός είναι
1. αν οι συνθήκες βοηθήσουν να τα εκσυχρονισουμε όλα σε ένα επίπεδο εξελιγμενου 2000-5 στο μέλλον.
2. Αν στα πλαίσια κοινής Ευρώπαικης άμυνας καταφέρουμε να τα εκσυχρονισουμε και γιατί οχι να μας δώσουν και άλλα ( δυστυχώς θέλει πολλή δουλειά… Που οι πολιτικοί μας δεν την κάνουν).
Κρατώντας ένα πλεονέκτημα εφόσον μπορούμε… Μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Εξάλλου έχουμε επενδύσει στρατηγικά στα 2000-5 με τους scalp πυραύλους, καθώς και με τη χρήση exocet πυραύλων για ναυτικού στόχους από όλα τα Miraz.

Konstantinos_Zikidis

@ ptisidiastima Δεκέμβριος 17, 2017 at 7:30 μμ
Δεν γνωρίζω το fly away cost του F-16V.
Όμως, το fly away cost δεν συμπεριλαμβάνει έξοδα έρευνας και ανάπτυξης και άλλα κόστη (τα οποία θα πληρωθούν βεβαίως-βεβαίως), γι’ αυτό και δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Δεν έχει έννοια να λέμε ότι το fly away cost ενός Α/Φ είναι χαμηλό (βλ. F-35) και να εμφανίζονται διάφορα άλλα κρυφά κόστη σε άλλα line item, όπως κόστος R&D, concurrency cost, country specificities ή ο,τιδήποτε άλλο, το οποίο είναι απαραίτητο για να πετάξει το Α/Φ (πλην όπλων, επιχειρησιακού εξοπλισμού και εξοπλισμού υποστήριξης).
Εξ όσων γνωρίζω λοιπόν, σε όσα καινούργια (δηλαδή όχι μεταχειρισμένα) και σύγχρονα (δηλαδή με όλα τα καλά, όπως αξιοπρεπές ραντάρ, σύστημα αυτοπροστασίας, για να μην αναφέρω και ενσωματωμένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα) Α/Φ πωλήθηκαν στον δυτικό κόσμο την τελευταία πενταετία, το κόστος ανά τεμάχιο πλησίαζε ή ξεπερνούσε τα 100 εκ. €. Νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώνεται από όλες τις πρόσφατες πωλήσεις σύγχρονων μαχητικών (Rafale, Eurofighter, Gripen, F-16 κλπ).
Μια που το F-16 αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης, αναφέρω ορισμένα παραδείγματα από το site του Defense Security Cooperation Agency (αν και δεν αναφέρεται το κόστος ανά Α/Φ, νομίζω ότι μπορούν να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα):
α. Ενδεχόμενη πώληση 8 Α/Φ στο Πακιστάν (2016): 700 εκ. $. Σημειωτέον ότι το Πακιστάν είχε ήδη Α/Φ του τύπου, οπότε η τιμή δεν περιελάμβανε πολύ εξοπλισμό υποστήριξης. http://www.dsca.mil/major-arms-sales/government-pakistan-f-16-block-52-aircraft
β. Ενδεχόμενη πώληση 18 Α/Φ στο Ομάν (2010), με συναφή εξοπλισμό: 3,5 δισ. $! http://www.dsca.mil/major-arms-sales/oman-f-16-aircraft
γ. Ενδεχόμενη πώληση 18 Α/Φ στο Ιράκ (2010), με συναφή εξοπλισμό και όπλα: 4,2 δισ. $! http://www.dsca.mil/major-arms-sales/iraq-f-16-aircraft-0
Άρα, το σπορ της αγοράς νέων Α/Φ είναι ακριβό…
Γι’ αυτό, όπως είπα πριν και έχω πει και παλαιότερα, πολλοί παίκτες προχωρούν σε ακριβές αναβαθμίσεις αντί για πανάκριβες προμήθειες (βλ. Ινδία που αναβαθμίζει τα Μ2000 με σημαντικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα “έπαιζε” ο διαγωνισμός MMRCA, με όλες τις μεγάλες εταιρείες να την προσκυνούν…).
Έχετε δίκιο ότι δεν σχολίασα επί της ουσίας του άρθρου σας.
Αυτό κατ’ αρχάς επειδή θεωρώ ότι τα -5 βρίσκονται ήδη σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο.
Αναφορικά με αυτό που πολλοί σχολιαστές αναφέρουν σχετικά με την απαίτηση για Link16, παρόλο που το Link16 είναι σημαντικότατο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο συναφής εξοπλισμός είναι ακριβός, όπως και η τροποποίηση. Τα -5 διαθέτουν το δικό τους link, το οποίο είναι επαρκές για λόγους στοχοποίησης και μπορεί να διασυνδεθεί με κόμβους Command and Control. Επομένως, πιστεύω ότι θα ήταν επαρκής η ανάπτυξη επίγειου σταθμού που θα διασυνδέεται με τα -5 μέσω του δικτύου τους, μεταφέροντας τους δεδομένα του ΣΑΕ. Επίσης, πιστεύω ότι αυτό είναι εντός των εγχώριων δυνατοτήτων (βλ. ULS). Η ενσωμάτωση Link16 στα -5 θα παρείχε σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες αλλά με πολύ περισσότερο κόστος. Νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να κοιτάμε το εφικτό, όχι το ευκταίο (για όσους έχουν καταλάβει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε).
Κατά δεύτερο λόγο, δεν σχολίασα επί της ουσίας, όπως και σε προηγούμενα ανάλογα άρθρα, γιατί θεωρώ ότι αυτά βρίσκονται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητα της ΠΑ και σε πολύ χαμηλότερη όσον αφορά τις ΕΔ. Πιο συγκεκριμένα, θεωρώ ότι για την ΠΑ η προτεραιότητα έχει ως ακολούθως:
1. Αναβάθμιση ΣΑΕ (είναι υποχρέωσή μας και προς τους άλλους Κλάδους των ΕΔ). Η απειλή δεν είναι μόνο το F-35, αλλά και οι βαλλιστικοί, οι cruise, τα UAV κλπ. Πως θα τα δούμε όλα αυτά, ώστε να αντιδράσουμε;;;
2. Αναβάθμιση αντιαεροπορικών συστημάτων (διακλαδική απαίτηση).
3. Εν συνεχεία υποστήριξη Μ2000/-5 (FOS). Δεν επιτρέπεται να απαξιώνεται πρόσφατη επένδυση 2 δισ. € (Α/Φ Μ2000-5 + όπλα).
4. Αναβάθμιση F-16, με εξέταση ενσωμάτωσης IRST και κυρίως δυνατότητα εμπλοκής στόχου που υποδεικνύεται από το ΣΑΕ μέσω Link16 (ή IDM, δεν θα τα χαλάσουμε), χωρίς επιβεβαίωση από το ραντάρ.
5. Εξέταση δυνατότητας αναβάθμισης Μ2000.
(Τα μεγάλα κόστη είναι στα νο. 4 και 5)
Αυτά όσον αφορά την ΠΑ, γιατί δεν είναι μόνο η ΠΑ στις ΕΔ… Τα έχουμε ξαναπεί…
Η ενδεχόμενη αναβάθμιση των -5 κατά τη γνώμη μου έρχεται τόσο χαμηλά που δεν τολμώ να την βάλω στη λίστα. Βεβαίως, μικρής κλίμακας εξελίξεις θα μπορούσαν να εξεταστούν στο πλαίσιο της FOS.

Προβοκάτωρ

Αφού είμαστε γαλαντόμοι φίλε.Να κάτσουμε τώρα να εκσυγχρονίζουμε παλαία αεροσκάφη να μας πουν και γύφτους?
Αλλά θα πρέπει και η Π.Α. όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι πρωτίστως να προσαρμοσθούν στην πραγματικότητα.Κάτι το οποίο δεν απαιτεί χρηματικό κόστος (τουναντίον, εξοικονομεί) αλλά κατάλληλη οργάνωση πρώτα του ανθρωπίνου δυναμικού και έπειτα του υλικού.

Manolis

Συμφωνω με τον κ. Ζηκιδη. Οι προτεραιοτητες της ΠΑ (πρεπει) να ειναι οι αναφερομενες και ΟΧΙ π.χ. η αναβάθμιση των Μ2000-5Μκ2 . Ειδικα η αναβάθμιση του ΣΑΕ ειναι αμεση , φλεγουσα και απολυτη ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ προτεραιοτητα – και ευτυχως ειναι σε εξελιξη. Και 100 F-35 να ειχαμε, χωρις εγκαιρη προειδοποιηση δεν θα εκαναν τιποτα!
Εκτος εαν καποιος νομιζει οτι θα δωσουμε προληπτικο χτυπημα στην τουρκια…
Για τα διλιτρα, ΠΡΩΤΑ FOS για να πετανε, και μετα περαιτερω διασυνδεση και αξιοποιηση του υπαρχοντος εξοπλισμου. Το παραδειγμα του αρθρου με τα κινητα τηλεφωνα, οσο λογικο και να ακουγεται, ΔΕΝ εχει σχεση με τα μαχητικα. Κινητο αλλαζουμε για πολλους λογους, ασχετους με τις δυνατοτητες του επεξεργαστη τους και επειδη ειναι πια φθηνα. Τα μαχητικα ομως, ειναι πολυπλοκες ιπταμενες μηχανες σχεδιασμενες για συγκεκριμενες πολεμικες αποστολες. Οσο ο εξοπλισμος τους ειναι λειτουργικος και μπορει να φερει εις περας τις αποστολες για τις οποιες σχεδιαστηκε αρχικα, ειναι ΟΚ. Προβλημα υπαρχει εαν οι απειλες αλλαξουν ή εξελιχθουν. Ειναι λοιπον προβλημα για τα -5Μκ2 ο εκσυγχρονισμος των τουρκικων F-16? Tεχνολογικα OXI, διοτι και στις 2 αεροποριες προυπηρχαν αναβαθμισμενα F-16adv/Μ. Μονο αριθμητικο ειναι το θεμα. Αλλαγη/εξελιξη απειλης ειναι η ελευση του τεχνολογικα κλπ. ανωτερου F-35, σε ικανα νουμερα. Τοτε ναι. Ο υπαρχον εξοπλισμος των διλιτρων θα ειναι μαλλον ανεπαρκης γι’αυτα , θα εξακολουθησει να ειναι ομως για τον ογκο των τουρκικων F-16.
Στεκομαι στο “Τα -5 διαθέτουν το δικό τους link, το οποίο είναι επαρκές για λόγους στοχοποίησης και μπορεί να διασυνδεθεί με κόμβους Command and Control”. Ειναι η πρωτη φορα που υπαρχει τετοια διαπιστωση (αφου βεβαιως προερχεται απο τον κ. Ζηκιδη) δημοσια, για δυνατότητα υποδειξης εναεριου στόχου από το ΣΑΕ προς τις διαθεσιμες ζευξεις IDM/ΙDL της ΠΑ (και οχι μονο επιγειων).

tsimuha2

“. Ειδικα η αναβάθμιση του ΣΑΕ ειναι αμεση”
Οχι μονο αμεση αλλα πρεπει να ειναι και ριζικη ( οχι πασαλειμματα ), τοσο στα επιγεια μεσα οσο και στα εναερια (AEW),το ζητημα ειναι οτι για να γινει αποτελσματικη απεναντι στις νεες απειλες το κοστος θα ειναι υπερογκο.Το ερωτημα ειναι ποιο απο τα δυο επρεπε να γινει πρωτο.Λογω ελλειψης χρηματων δεν μπορουν να γινουν και τα δυο μαζι.
1) πρωτα αναβαθμιση ΣΑΕ και μετα αναβαθμιση αεροπλανων
2)πρωτα αναβαθμιση αεροπλανων και μετα αναβαθμιση ΣΑΕ

Konstantinos_Zikidis

“Χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, τα αναβαθμισμένα F-16 θα παραμείνουν στο έδαφος αναξιοποίητα και εκτεθειμένα, κινδυνεύοντας να επιβεβαιώσουν τη ρήση (παραφράζοντας τον τίτλο μίας παλαιότερης πολεμικής ταινίας) «τα όμορφα αεροπλάνα, όμορφα καίγονται»…”
http://e-amyna.com/a-egkairh-proeidopoihsh-ws-vash-gia-th/

Προβοκάτωρ

1) Παράλληλα,γίνεται!
Αλλά πρέπει να γίνει ξεχωριστό πόστ για το ΣΑΕ και Α/Α.

som1els

Δεν υπαρχει διλημμα προτεραιοτητας F16 η’ ΣΑΕ. Ο εκσυγχρονισμος των α/φ θα παρει τουλαχιστον 6 χρονια να ολοκληρωθει και ολες οι χωρες που δεν θα αντικαταστησουν τις διαφορες εκδοσεις των F16 τους με ΝΜΑ τα αναβαθμιζουν τωρα στο επιπεδο V.

Προβοκάτωρ

Καλά..μία κάσκα και καμιά πιστοποίηση (NSM,Meteor,Exocet) δεν μας χαλάει..μην πω για κανα Δαμοκλή δώρο..

Pavlos

O εκσυγχρονισμος των mirage εφοσον τα οικονομικα μεγεθη επιτρεπουν, ειναι απαραιτητος, για πολλους λογους.-
————————————————–
Το ποιος θα ειναι και το πως θα ειναι, και πως συνδεεται φυσικα και με την πιστοποιηση οπλων των mirage των ΗΑΕ δεν μπορουμε να το υποθεσουμε, εχοντας δε υποψιν την ηδη αναφερομενη προσφορα της Thales στην Ινδικη αεροπορια για τον εκσυγχρονισμο του Τejas (1*) και τις απαιτησεις πιστοποιησεωςοπλικων συστηματων(2*), χωρις να ειναι γνωστες (σε μενα τουλαχιστον) περισσοτερες λεπτομερειες
——————————-
(1*)–Περισσότερα για το νέο AESA της Thales (που προσφέρεται στην Ινδία για εγκατάσταση στο μαχητικό Tejas)
https://www.ptisidiastima.com/more-for-new-aesa-thales/
Λίγες ημέρες μετά την είδηση ό, τι ένα νέο ραντάρ AESA της Thales προσφέρεται στην Ινδία για εγκατάσταση στο μαχητικό Tejas MK1A, νεοτέρες πληροφορίες γι’ αυτό έκαναν την εμφάνισή τους.
Σύμφωνα με αυτές, πρόκειται για μία ελαφρύτερη έκδοση του RBE2 AA προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά του Tejas και τις δυνατότητες υποστήριξης της HAL. Επιπλέον έχει λειτουργία Inverse Synthetic Aperture Radar (ISAR), ενώ είναι εμπλουτισμένο με ειδική απαίτηση της Ινδικής Αεροπορίας για αποστολές αέρος-επιφανείας.
Το ραντάρ θα μπορούσε να είναι έτοιμο για το Tejas σε 30 μήνες. Για την ώρα η Thales έχει αποστείλει τα δεδομένα των πρόσφατων δοκιμών στην HAL. Η πρώτη δοκιμή του ραντάρ στο Tejas θα μπορούσε να συμβεί το 2019.
————————————
Tejas to be fitted with BrahMos
BY STAFF WRITER 1 · NOVEMBER 30, 2017
After successfully conducting the test of the air-launched version of BrahMos supersonic cruise missile, the BrahMos aerospace is now moving ahead to develop a light version of the missile to fit in the Light Combat Aircraft Tejas.
The current version of the Air launched BrahMos is too heavy to fit in the Tejas and also even big aircraft like the Sukhoi can carry only one such missile. A new version of BrahMos will be developed small in size and also lighter in weight so that other IAF aircraft can carry it. Such missiles will make the indigenous Tejas deadlier.
BrahMos is a supersonic cruise missile jointly developed by India and Russia. It is also credited to be the fastest in its class. It has a range of more than 300km and its supersonic speed makes it undetectable.
http://indianmilitarynews.com/2017/11/tejas-to-be-fitted-with-brahmos/
—————————-

Gilan

Θεωρώ ότι ο εκσυγχρονισμός καινούργιων αεροσκαφών είναι επιβεβλημένος δέκα χρόνια μετά την απόκτηση τους, ιδιαίτερα σε μία χώρα που απειλείτε με πόλεμο, όπως εμείς. Το είδος του εκσυγχρονισμού πρέπει να αφορά τα στοιχεία που προαναφέρετε στο άρθρο σας (νέο υπολογιστή βολής κτλ), ώστε τα μαχητικά μας να είναι αξιόμαχα, αλλά το κυριότερο επικίνδυνα/θανατηφόρα για τον αντίπαλο.
Τη επικινδυνότητα την εξασφαλίζει ο συνεχής εκσυγχρονισμός των μέσων και των όπλων!

Spirit

o Meteor αλλάζει τα δεδομένα… είναι πολλαπλασιαστής για την ΠΑ δεν υπάρχει αμφιβολία. Ακόμα και τα παλιά Mirage με ένα συμπλήρωμα exocet είναι Νο1 κίνδυνος για αντίπαλο ναυτικό σε επιθέσεις κορεσμού…

ikaros

Καταρχήν, ανεξάρτητα από το όποιο θέμα εκσυγχρονισμού το Link 16 πρέπει να εγκατασταθεί άμεσα. Είναι πολλαπλασιαστής ισχύος με μικρό κόστος. Από εκεί και πέρα το ιδανικότερο θα ήταν τα όποια χρήματα να δοθούν για κάποια μεταχειρισμένα προκειμένου να εξακολουθεί η ΠΑ να έχει 2 μοίρες (έστω των 15 αεροσκαφών). Τα ΗΑΕ μάλλον αναβαθμίζουν μόνο 42 EAD από τα διαθέσιμα 59, συνεπώς ίσως μπορούν να αντληθούν από εκεί για την συμπλήρωση του αριθμού. Δεν θα αναβαθμίσουν 2 EAD, 7 RAD (αναγνωριστικά) και τα 8 διθέσια DAD . Αν τα διθέσια τα θέλουν για εκπαίδευση, ίσως θα μπορούσαν να γίνουν διαθέσιμα τα άλλα 9. Αυτό που λένε να πάρουμε -5 από Κατάρ ή Γαλλία είναι λάθος καθώς είναι από τα πρώτα -5 με μεγάλες διαφορές από τα δικά μας. Τα -9 των ΗΑΕ είναι αδελφάκια των δικών μας -5 καθώς ήταν και τα τελευταία δίλιτρα που κατασκευάστηκαν μαζί. Ο meteor είναι μια άλλη ιστορία. Ίσως είναι ποιο λογικό να πιστοποιηθεί στα F-16V. Στα -5 σίγουρα AM-39.

Thras

Αν όντως μείνουν κάποια απο τα M2000-9 των ΗΑΕ χωρίς εκσυγχρονισμό, είνια χρυσή ευκαιρία για την ΠΑ να τα αποκτήσει και να τα εκσυγχρονίσει μαζί με τα δικά μας. Έτσι θα τα φέρει στο ίδιο ουσιαστικά επίπεδο, συνεχίζοντας το πρόγραμμα των εμιράτων και θα καταφέρει να έχει δύο μοίρες με M2000 σε έκδοση αντίστοιχη των F16V!
Πόλυ καλό για να είνια αληθινό, μακάρι…

aris32

απο το καταρ ναι μεν δεν ειναι ιδια αλλα ειναι πιστοποιημενα σε πολλα οπλα εχουν λιγες ωρες πτησεις και εχουν μεγαλο στοκ ανταλλακτικων – μπορουν να ριξουν και εξοσετ αρα με τα 12 του καταρ διατηρουμε μια μοιρα οριακα . τα -5 της γαλλιας ειναι αεροσκαφοι καθαρα για ΑΑ και εχουν και λινκ 16 και ειναι 30 σε αριθμο . οποια απο τα 2 και αν γινει ειναι καλη προσθηκη . οσο για 2000 τωνΗΑΕ ειναι ιδια εκτος απο το ηλεκτρονικο συστημα αυτοπροστασιας . υ.γ τα 7RAD ειναι απλα πιστοποιημενα για να φερουν ενα ατρακτιδιο αναγνωρισεις . την δυνατοτητα αυτη μετα τον εκσυχρονισμο την εχουν ολα τα 2000-9 . το μετεορ για την πιστοποιηση σε φ16 μαλλον θα περιμενουμενα την κανει καποιος αλλος για εμας . αν γινει η πιστοποιηση στα 2000-5 τοτε πρεπει να τα τοποθετησουμε και στα δικα μας και η επενδυση των μετεορ να γινει εκει . εξαλλου τα 2000-5 πετανε πιο ψηλα απο ολα τα αεροπλανα της περιοχης .

Thras

Το να μπορέσουμε να έχουμε μία ακόμα μοίρα εκσυγχρονισμένων Μ2000-5/9 ή ότι άλλο προκύψει μετά τον εκσυγχρονισμό (περίπου 25 ακόμα αεροσκάφη) με σχετικά χαμηλό κόστος θα δώσει τεράστια ανάσα στην ΠΑ αποσύροντας τα F4Ε και οδηγώντας σε οικονομίες κλίμακας.
Παράλληλα με τα “απλά” Μ2000 θα υπάρχουν αεροσκάφη για ένταξη στον τύπο και πιο ειδικές αποστολές (αέρος – επιφανείας). Όταν πια θα πάνε για απόσυρση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών.
Είναι ιδανικό σενάριο και αφήνεται η ΠΑ να επιλέξει το επόμενο ΝΜΑ για αντικατάσταση των Μ2000 και F16 Blk30…

Giorgos tsagaris

”…Κάπου εδώ να πούμε πως κάποιοι διατείνονται πως σύντομα θα εμφανιστούν ραντάρ AESA GaN κάνοντας τα SABR παρωχημένα. Ακόμη κι αν γίνει αυτό, ραντάρ με τεχνολογία GaN δεν θα είναι διαθέσιμα στα F-16 για τουλάχιστον 10+ έτη…”
Toτε δηλαδη που θα επρεπε να εχει ολοκληρωθει η αναβαθμιση των -50 και -52+ σε ”V” και να λαμβανουν σειρα τα -52+Adv στην τοτε επικαιροποιημενη εκδοση του F-16 (ΚΑΙ με GaN).
”…Συνεπώς όποιος τα τοποθετήσει (ενώ φυσικά δεν υπάρχουν, τώρα αναπτύσσονται) παίρνει και το ρίσκο της πιστοποίησής τους στα αεροσκάφη (ουσιαστικά δημιουργεί μια νέα παραλλαγή, με ότι κόστος σημαίνει αυτό)…”
Oπου φυσικα καποιος αλλος θα εχει σπευσει να το κανει πριν απο εμας καθως δεν θα εχουμε την πιεση χρονου που εχουμε τωρα….

Giorgos

το κόστος του APG-83 SABR υπολογίζεται ότι θα είναι κάτω των 5 εκατ. δολαρίων

George

Η κριτική για τον εκσυγχρονισμό σε -V γίνεται γιατί είναι μη αναγκαία για την αντιμετώπιση των F-16 της TAF.
Ουσιαστικά είναι επανάληψη της λογικής του ΠΝ με τα P-3. Που σήμαινε τίποτα άλλο!
Γίνεται γιατί αφορά μόνο κάποια από τα νεώτερα F-16. Γιατί δεν αφορά τα -50άρια που τα αφήνει στη τύχη τους. Γιατί έχει τεχνολογικό ρίσκο. Και το κυριότερο γιατί έχουμε 1,1 δις Ευρώ μόνο!
Το να χρησιμοποιηθούν τα ίδια χρήματα για την αναβάθμιση των -50αριών σε Αdv (και με link-16) αλλά και η προσθήκη link 16 στα 52plus θα άφηνε τα περιθώρια να γίνει το M-2000-5Mk2, -Mk3 δηλαδή ένα μαχητικό που θα μπορούσε να σταθεί αύριο στο Αιγαίο.
Σε τελική ανάλυση η επιλογή είναι ανάμεσα σε 55 F-16V και 30 F-16Adv ή σε 122 F-16 Adv και 25 Μ-2000-5Μκ3. Με τα χρήματα που έχουμε αυτά μπορούμε να κάνουμε. Τα 85 -V και 37 Adv θέλουν άλλα χρήματα που δεν θα υπάρξουν. Ανήκουν στο χώρο της φαντασίας δηλαδή.
Η επιλογή είναι ανάμεσα στη δραστική συρρίκνωση της ΠΑ (85 σύγχρονα (με 55 της γενιάς 4,5) α/ε που θα μπορούν να σταθούν στο Αιγαίο) ή στη διατήρηση της με 147 σύγχρονα μαχητικά έναντι 198 της TAF.
Στην τελευταία περίπτωση μένουν ~80 α/ε δεύτερης γραμμής (F-4, M-2000EGM, F-16-30) για αντικατάσταση την επόμενη δεκαετία από δύο μοίρες F-35 Μια στις αρχές της και μία στο μέσο της.

Aias

Άν το κόστος είναι όντως 200 εκατομμύρια περίπου για τα _5 ,αξίζει να παρακολουθήσει η αεροπορία τις εξελίξεις.
Το βασικό ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός των φ16, όσο πιο ολοκληρωμένος γίνεται και σε όσο περισσότερα μπορούμε.
Αν και πάλι η ΠΑ ,ιδανικά, μπορούσε να συγκεντρώσει 125 φ16 v και 25 Μιράζ _5 στο απόλυτο επίπεδο τους, τότε θα μου επιτρέψετε να πω πως παραμένει ζωντανή και φαντάζει εύκολο να επιλεγεί ένα ΝΜΑ σε 40/60 κομμάτια.
Θα επιμένω σε αυτό, παρά τα οικονομικά μας.

aris32

ναι σιγουρα απαιτειται αναβαθμιση . σιγουρα ο υπολογιστης θα χρειαστει .και σιγουρα απαιτειται το λινκ16 απο εκει και περα αν επαρκουν τα χρηματα αναβαθμιση του icms mkIII σε iv και οχι σκοπευτικο στο κρανος .αν επαρκουν τα χρηματα τοτε και σκοπευτικο στο κρανος . η αναβαθμιση του υπλογιστη συνεπαγεται με πιστοποιηση μετεορ λογικα

aris32

παντως αν υπαρχουν χρηματα καλο ειναι να αναβαθμιστουν το συνολο των φ16 και αγορα νεων . εχουμε την υποστηριξη τους ειναι value for money για εμας . μελλοντικα βλεπουμε τι θα κανουμε για νμα .

Ten700

Πρέπει να γίνει, είναι σκυλιά και δελταπτέρυγα, βλέπε φορείς mica, scalp και meteor, βλέπε μια μοίρα παραπάνω στο Αιγαίο να κυνηγά μογγόλους με φτερά

STRATOS

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.
Θα διαφωνήσω μονάχα με το ότι όλες οι αεροπορίες μειώνουν τις οροφές μαχητικών τους εκτός από την τουρκική.
Η τουρκική αεροπορία τις δεκαετίες του 80 και του 90 είχε στα χαρτιά 450-500 μαχητικά παρατακτή δύναμη, ενώ ακόμη και την δεκαετία του 2000-2010 είχε δύναμη 340-380 μαχητικών.
Τώρα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το 2025 θα έχει 265 μαχητικά παρατακτή δύναμη (235 F-16 και 30 F-35), ενώ ακόμα και αν ολοκληρώσει πλήρως το πρόγραμμα F-35 που σχεδιάζει (πράγμα που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει με ανέκδοτο) θα έχει 335 μαχητικά παρατακτή δύναμη κάπου στο 2030 (χωρίς να αποσύρει ούτε 1 F-16?).
Άρα η αριθμητική δύναμη της έχει συρρικνωθεί δραματικά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες. Ασφαλώς και έχει βελτιωθεί ποιοτικά, όπως συμβαίνει με όλες τις δυτικές αεροπορίες.
Στα των M2000-5, ασφαλώς και θα έπρεπε να εξετάσουμε την προοπτική αναβάθμισης τουλάχιστον με Link-16 (ώστε να αποκτήσουν ικανότητα βολής Over the Shoulder όπως τα Rafale) και σκοπευτικό επί κάσκας.
Οι Meteor θα ήταν ωραίοι να πιστοποιηθούν αν και στο Αιγαίο μου φαίνεται περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν με τις αποστάτες εμπλοκής και τον κορεσμό του εναερίου χώρου σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης.
Όπως και να έχει η ΠΑ είναι υπερπλήρης με 300 x Mica και 470 x Amraam που διαθέτει σήμερα ιδίως από την στιγμή που έχει αποφασίσει να αποσύρει τα F-4E . Έχει ήδη μεγαλύτερο απόθεμα BVR πυραύλων από την τουρκική αεροπορία και είναι υπεραρκετό για τα 198 μαχητικά που θα έχει την δεκαετία του 2020.
Από εκεί και πέρα πολύ κρίμα για τους Γάλλους που δεν προσφέρουν αντίστοιχες (με τους Αμερικάνους) προτάσεις εκσυγχρονισμού για τα δικά τους κατασκευής μαχητικά και καταδικάζουν έτσι αυτές τις εκπληκτικές σχεδιάσεις….. Eίναι τελείως ανόητη τακτική αν πιστεύουν ότι έτσι προωθούν τις πωλήσεις του πανάκριβου Rafale.

Airbus320jotheo

Καλά τα γράφεις STRATOS. Ίσως οι meteor να είναι αρκετά χρήσιμοι για εμπλοκές στην περιοχή μεταξυ Κρήτης και Κυπρου…

STRATOS

Πολύ σωστά. Σίγουρα για το μέτωπο της Κύπρου θα κάνανε δουλειά. Είναι πολύ ακριβοί οι Meteor, κάνουν μου φαίνεται 3 εκατομμύρια ο 1!! Όταν ο AIM-120D είναι στο 1.8 εκ..
Μακάρι να αγοράσει η ΠΑ την επόμενη δεκαετία, έστω και μικρό απόθεμα..
Στο Αιγαίο όμως, όπως είπαμε είναι υπερβολή. Φανταστείτε ότι στην Γιουγκοσλαβία το 1999, και με πλήρη αεροπορική υπεροχή του ΝΑΤΟ, με όλα τα σύγχρονα συστήματα στην διάθεση τους ( AWACS – αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, κτλ) και η εξακρίβωση και η βολή Amraam, γινόταν στα 15km σχεδόν ..within visual range..

Ellinokyprios

Εξαιρετικό το άρθρο σας!
Δεν το λέπω καθόλου σαν ‘αιρετκό’ θέμα, αλλά σαν απαραίτητο.
Ήδη επιτακτικά απαραίτητο…!
Εκτός απο την ουσιαστικά απαξίωση μιας τεράστιας επένδυσης που πολύ σωστά αναφέρατε, πρώτιστα είναι το θέμα της άμυνας και ασφάλειας όπου το χάσμα με την ‘άσπονδο γείτονα’ μεγαλώνει συνεχώς!
Πρώτα κάνεις αυτά που έχεις στο ‘χέρι,’ ιδίως όταν τα οικονομικά είναι ‘στενά,’ και μετά πας σε άλλα!

Akis

Τι πιθανότητες υπάρχουν να πιστοποιηθεί η Μέτεορ στα Viper ;

Akis

Ο μέτεορ*

sotbak

ΝΟΜΊΖΩ LINK-16+ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙ ΚΑΣΚΑΣ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΜΚ-2 ΑΡΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΦΙΚΤΟ. ΤΑ EGM-BGM ΓΙΑ ΠΑΚΈΤΑ COMAO KAI ΓΕΝΙΚΑ ΚΡΟΥΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΣΕ Α/Α ΛΟΓΩ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.
ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ

teo

Aν με 200εκ μπορούμε να βελτιώσουμε τα 25 Μ2000-5, δεν είναι καθόλου αιρετικό το άρθρο σας..
Αιρετικά είναι αυτά που κάνουμε στον στόλο των f16…

Μπαμπης

Ας ξεχασουμε τα Μ κ ας δουμε αληθινα αιρετικα πλανα για την αντιμετωπιση της απειλης εν μεσω κρισης. Εβλεπα π.χ.
τις προαλλες ενα ντοκυμαντερ για τον συγχωρεμενο τον Μπουλ, τα γερμανικα υπερ-πυροβολα 1ου κ 2ου ΠΠ, to V-3 και το στορυ πισω απο τα G5/6, με νοτιο-Αφρικανους, Σανταμ Κινεζους κλπ αραγε τοσο δυσκολο ειναι να προχωρησουμε στα χναρια του ?Μιλαμε οτι η ιδεα -κ εν μερη-η τεχνολογια – υπηρχε απο το ’14, το 1914 οχι το 2014 …Ή ενα Ελληνικο μινι SOSUS ? Ετσι θα εξοικονομησουμε χρηματα κ θα πλουτισουμε στρατηγικα, οχι με Μ2k και αλλες θεωριες επι χαρτου.

Dinos

Φιλτατοι , πολυ καλο αρθρο.
Ενδεχομενως η προσθηκη ατρακτιδιου irst talios καθιστα τα m2k ικανα anti stealth επειδη χρησιμοποιουν ηδη τους mica iir. Τωρα αν χρειαζονται βελτιωσεις στα μαχητικα αυτο ειναι και θεμα κοστους- σκοπιμοτητας.
Ομως ολοι τα αναβαθμιζουν. Αυτο σημαινει οτι δεν εληξαν.
Βεβαιως οι αιγυπτιοι κινηθηκαν προς το rafale ως αντισταθμισμα στα ισραηλινα f35 και αυτο σημαινει πολλα, δεδομενου οτι ολοκληρωνει τεχνολογιες που δεν διαθετει το m2k.

KostisM

Ενδιαφέρον άρθρο , μπορεί φέτος ή το 2018 να μην μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικό εκσυγχρονισμό αλλά σε 4-5 χρόνια ίσως. Πόσα χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε τέτοια κίνηση ; Επίσης έχει κάποιος χρήστης F-16 εκδηλώσει ενδιαφέρον ανοικτά για τον Meteor ή όλοι μάλλον πάνε για ΑΙΜ-120D ;

GK_

Άργησα πολύ να σας απαντήσω στο ενδιαφέρον ζήτημα που θέτετε.
… Και ξαφνικά «τσουπ» γίνεται της μόδας ο εκσυγχρονισμός παλιών αεροσκαφών, για πολλούς, ελπίζοντας να «ξορκιστεί» το «τέρας» και να μη έχουμε αρχαίο ελληνικό δράμα τον 21ο αι.. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι απλό το ζήτημα με το «τέρας».
Επιθυμούμε να βελτιωθούν τα αεροσκάφη Μ2000-5, που τεχνολογικά αντιπροσωπεύουν ένα μείγμα τεχνολογίας ραντάρ της δεκαετίας του ‘80, μαζί με κάποια υποσυστήματα, «ελαφρά» νεότερα που κάποιος μπορεί και τα βρίσκει σε ορισμένες από τις εκδόσεις του Rafale, την “F1” ίσως και στην “F2”.
Πολύ ορθός ο προβληματισμός που αναπτύχτηκε. Το πρόγραμμα των ΗΑΕ στα δικά τους αεροσκάφη είναι πραγματικό δέλεαρ. Το κόστος κάθε συλλογής είναι λιγότερο από το μισό της αντίστοιχης των υπό αναβάθμιση F16C στο πρότυπο “V” ή αλλιώς γνωστό και σαν Block70.
Απλό το ερώτημα. Γιατί δεν σκεφτήκαν κάτι ανάλογο και σχετικά «φτηνό» και για τα F16C της ΠΑ; Σε τελική ανάλυση εκείνα που «πάσχουν» και έχουν ενδιαφέρον για εκσυγχρονισμό λόγο σημαντικού υπόλοιπου ωφέλιμης ζωής είναι τα 37 Block50. Από την μια περιορίζεται το συνολικό κόστος και από την άλλη περισσεύουν και κάποια χρήματα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν κάτι ανάλογο και στα Μ2000-5. Συνολικά ο στόλος των 148 συνολικά αεροσκαφών αντισταθμίζει το ίδιο με επιτυχία τα γνωστά 198 Block50+ της ΤΗΚ. 148:198 δηλαδή περίπου 7,5:10 και δεν έχουμε ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας.
Το ζήτημα λοιπόν είναι, γιατί δεν «ψαλιδίζεται» σημαντικά το όλο πρόγραμμα σε ένα επίπεδο της τάξεως των 600 εκ € συνολικά για τα F16 & M2000. Δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι τίθεται θέμα λογισμικού και θέμα πιστοποίησης νέων όπλων. Εάν, λέω, εάν οι υπάρχοντες MMH5000/7000 θεωρούνται ξεπερασμένοι, η αντικατάσταση τους από το νεότερο μέλος της οικογενείας που χρησιμοποιείται στα F35 λύνει και σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα με το λογισμικό για τα «νέα» όπλα και συστήματα. Αλλά η USAF άρχισε να τοποθετεί AESA σε F16/CCIP, χωρίς να αλλάζει τους υπολογιστές και ήδη χρησιμοποιεί νεότερα όπλα από την ΠΑ. Θεωρητικά λοιπόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μάλιστα στην ιδανική περίπτωση βρίσκονται 30 F16adv+ της PX4 και το μοναδικό μονοθέσιο F16CB50 “Test Bed” της ΡΧ2 που αναβαθμίστηκε στο ίδιο επίπεδο.
Ανάλογη επιλογή κάλλιστα μπορεί να συμβεί και με την περίπτωση των M2000. Αλλά από ότι θυμάμαι ήδη κάποια υποσύστημα του Rafale είναι ήδη σε χρήση. Ίσως μάλλον και ο ίδιος υπολογιστής των εκδόσεων F1. Με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα και επίσης κοιτώντας στο μέλλον, το τι θα «φορέσει» η έκδοση “F4” είναι εκείνο που έχει τις μεγαλύτερες προοπτικές για την μελλοντική υποστήριξη άνευ προβλημάτων. Ύστερα, περισσεύουν και πολύτιμα χρήματα για τους Meteor ή ότι άλλο ήθελε προκύψει.
Αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.
Βέβαια με μια τέτοια απόφαση, ούτε λόγος για F16V περισσότερα από τα «37/38». Απλά τότε, σε μια ανάλογη απόφαση, η απαίτηση απόκτησης νεότερης τεχνολογίας μαχητικών γίνεται από την μια ποιο έντονη, αλλά από την άλλη οικονομικά ποιο εύκολη μέχρι το 2030. Μόνο που μετά το 2030 θα χρειαστεί να δρομολογηθεί και έτερο πρόγραμμα για ακόμη νεότερης γενιάς αεροσκάφος, καθώς τεχνολογικά τα σημερινά με το APG68V9/RDY2, απλά θα είναι απαξιωμένα, εξαιτίας των σημαντικών περιορισμών των υπαρχόντων μηχανικών ραντάρ που διαθέτουν. Τότε κάποιος μπορεί να σκεφτεί: Τα εκσυγχρονίζω περισσότερο! Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την μελλοντική πρόκληση από την αλλαγή των υλικών στα ηλεκτρονικά από την χρήση GaN. Μπορεί όμως αυτή η καθυστέρηση στην ενσωμάτωση ραντάρ AESA να αποδειχτεί ωφέλιμη στα σημερινά μαχητικά.
Περιμένοντας το επόμενο τεχνολογικό «τρένο» των AESA, με βάση τις γνωστές δημοσιεύσεις, μπορεί να υποστηριχτεί ότι σε ένα βαθμό περιορίζεται σημαντικά το μειονέκτημα αποκάλυψης των αεροσκαφών stealth. Μην περιμένουμε θαύματα, αλλά εάν σε κάθε γενιά ραντάρ, η εμβέλεια διπλασιάζεται, όπως εμφανίζεται και στην γνωστή μελέτη των Αξιωματικών της ΠΑ με τα μηχανικά ραντάρ στα 20χλμ, τα γνωστά σημερινά AESA 1ης γενιάς, μεταξύ 40-50χλμ, ενώ εάν συμβεί, τα «νέα» AESA 2ης γενιάς με πιθανή προοπτική τα περίπου 80-100χλμ, ήδη εκεί πέρα το ζήτημα ίσως να αποκτήσει ποιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε περίπτωση σκέψεων εκσυγχρονισμού του «τότε» στόλου των F16 & M2000 καθώς το υπόλοιπο ωφέλιμης ζωής στα Block52+/Adv+ και στα M2000-5Mk2 θα εξακολουθεί να είναι τέτοιο που να επιτρέπει ανάλογες σκέψεις. Βέβαια ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε και η οικονομία θα έχει πάρει τα «πάνω» σε τέτοιο βαθμό που να μην υπάρχουν οικονομικές στενότητες ανάλογες με τις σημερινές.
Μένει μόνο να απαντηθεί ένα ερώτημα: Γιατί ακόμη και σήμερα δεν έχει μελετηθεί η παρουσία ενός συστήματος IRST με κόστος συγκρίσιμο του 1 εκ € το κομμάτι, για τον στόλο των μαχητικών;

Προβοκάτωρ

Κάποιο club είναι μάλλον ισχυρότερο για αυτό προσπαθούν να “πείσουν θεούς & δαίμονες” για την αναγκαιότητα του προτύπου V και της εφαρμογής του σε Χ αεροσκάφη.
Το μόνο που παραλείψατε είναι η ανάγκη πιστοποίησης του MICA στα F-16 μας οπότε και αποκτά διαφορετικό νόημα και δυναμική το όποιο εγχείρημα.
Πρέπει τώρα που υπάρχει κινητικότητα και από άλλους χρήστες τους τύπους να εμπλακούμε άμεσα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ενδιάμεση Λύση Made In France για το Πολεμικό Ναυτικό, FREMM, LaFayette, οι Γάλλοι βάζουν τα δυνατά τους

 H έλευση της Φλοράνς Παρλί στο τέλος Ιανουαρίου (περίπου στις 25 του μήνα), προκειμένου να παραστεί στις υπογραφές των συμβάσεων, που έχουν να κάνουν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτες για το ΠΝ: Σκληρός Ανταγωνισμός, το ΠΝ θα πάρει αυτό...

110
 Με προηγούμενό μας άρθρο με λεπτομέρειες της ολλανδικής πρότασης για φρεγάτες κλάσης Sigma 11515 HN στο ΠΝ, η ΠΤΗΣΗ συνεχίζει τα στοχευμένα ρεπορτάζ στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά

Related News

Σουηδοί, Σέρβοι, Γάλλοι και Ισραηλινοί διαγωνίζονται στις ΗΠΑ για το νέο Α/Κ πυροβόλο του Στρατού των ΗΠΑ

Αυτοκινούμενα πυροβόλα από το Ισραήλ, τη Σερβία, τη Γαλλία και τη Σουηδία καθώς και αμερικανικά σχέδια θα λάβουν σύντομα μέρος στον διαγωνισμό βολών για...

Φρεγάτες για το ΠΝ: Σκληρός Ανταγωνισμός, το ΠΝ θα πάρει αυτό που θέλει και στην καλύτερη τιμή

 Με προηγούμενό μας άρθρο με λεπτομέρειες της ολλανδικής πρότασης για φρεγάτες κλάσης Sigma 11515 HN στο ΠΝ, η ΠΤΗΣΗ συνεχίζει τα στοχευμένα ρεπορτάζ στις...

Αυστηρώς Ακατάλληλον: H ευαίσθητη πλευρά της ισχυρότερης Αεροπορίας του κόσμου

Ξεχάστε τα ευρηματικά, αμφιβόλου γούστου και μακάβρια εμβλήματα, συνθήματα και επιρράματα, σχεδιασμένα για να εμπνέουν πνεύμα μονάδος σε όσους τα φέρουν και τρόμο στον...