Αιρετικό ΘΕΜΑ: Εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ στα πρότυπα των ΗΑΕ;

57
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Σας έχουμε συνηθίσει σε αρκετές “αιρετικές” προσεγγίσεις, σήμερα θα θίξουμε κάτι που μάλλον δεν έχει μέχρι σήμερα απασχολήσει και πολλούς. Αφορά το θέμα πιθανού εκσυγχρονισμού των νέων και εκσυγχρονισμένων Mirage 2000-5Mk2 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ας εξηγήσουμε όμως πως φτάνουμε σε αυτό το “λογικό” άλμα.

Σε παλαιότερα άρθρο, είχαμε θίξει το θέμα του εκσυγχρονισμού των Mirage EGM/BGM που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε κατάσταση φθίνουσας επιχειρησιακής αξιοποίησης. To άρθρο, με τίτλο “Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM” που δημοσιεύσαμε στις 20 Σεπτεμβρίου, μάλλον έκανε ρεκόρ σχολίων (δημοσιεύτηκαν 240 σχόλια), ενώ ακόμη και σήμερα συγκεντρώνει αναγνώστες, μήνες μετά την πρώτη του δημοσίευση. Εκεί αναφέραμε όσα είναι γνωστά και στο περιοδικό, το γεγονός ότι ο εκσυγχρονισμός είναι μάλλον αντιοικονομικός, καθώς το κόστους του μπορεί να έφτανε σε ύψος αγοράς ενός νέου F-16C/D Block 52+Adv, ή γιατί όχι και F-16V. Ταυτόχρονα δεν προσέφερε στα αεροσκάφη ούτε ραντάρ AESA, ούτε HMD, ούτε καν Link16.

Φυσικά δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να επιχειρηματολογούμε υπέρ ή κατά της λύσης αυτής, καθώς φαίνεται πως η ΠΑ έχει πάρει τις αποφάσεις της σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα. Αυτή την στιγμή δίνεται μια “μάχη” προκειμένου να “κλείσει” η συμφωνία για την μετατροπή/εκσυγχρονισμό των F-16 Block52+/Block52+Adv σε F-16V, κάτι που θα προσδώσει για λίγα χρόνια ποιοτική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο. To κόστος εκσυγχρονισμού των Mirage 2000 EGM/BGM φαίνεται να είναι βαρύ και ασήκωτο για τον πενιχρό προϋπολογισμό του Υπουργείου Αμύνης, συνεπώς η ΠΑ έχει πάρει την δύσκολη απόφαση της απόσυρσης των όσων Mirage 2000EGM/BGM μένουν επιχειρησιακά κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Επίσης η ΠΑ φαίνεται πως παίρνει την απόφαση που έχουν πάρει όλες οι Αεροπορίες παγκοσμίως (όλες πλην της Τουρκικής), για μείωση των οροφών των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς τα νέα μαχητικά που μπαίνουν σε υπηρεσία είναι κατά πολύ ικανότερα από τα παλαιότερα. Συνεπώς η Πολεμική Αεροπορία θα κινηθεί σύντομα ανάμεσα στα 150-200 μαχητικά, εκτός κι αν συμβεί κάτι άλλο που θα αλλάξει τα δεδομένα (ελπίζουμε τα οικονομικά, κι όχι τα γεωπολιτικά).

Με βάση λοιπόν 85 μαχητικά F-16V (4,5 γενιάς) και 37 F-16C/D Block 52+Adv (4ης γενιάς) θα πρέπει να κάποιο τρόπο να ενισχύσει τις ικανότητές της. Τα 25 Mirage 2000-5Mk2 είναι ιδανικός πολλαπλασιαστής ισχύος, καθώς τα όπλα του (MICA, ειδικά το IR, αλλά και ο SCALP EG), είναι εδώ. Το αεροσκάφος όμως, παρά τα προηγμένα όπλα του είναι τεχνολογικά κοντά στο F-16 Block 52+,  μιας και ο υπολογιστής του αλλά και το ραντάρ (αν και εξαιρετικά ικανό) είναι προϊόν σχεδιασμού 2 δεκαετιών πίσω. Επίσης η έλλειψη HMD περιορίζει τις δυνατότητές του στις κλειστές αερομαχίες ενώ δεν υπάρχει ούτε Link16.

Περνάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα. Μια αεροπορία στο Περσικό Κόλπο, με αρκετές προκλήσεις στην περιοχή, φαίνεται να “μοιάζει” αρκετά με την Ελληνική. Μιλάμε για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που με την μεικτή δύναμη F-16 Block60/Mirage2000-9 “φέρνει” αρκετά με στην δική μας σε εξοπλισμό. Οι Άραβες πρόσφατα πήραν μια απόφαση αρκετά ενδιαφέρουσα. Προχωρούν σε ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των F-16/M2000, αντί να προχωρήσουν σε αγορά νέων μαχητικών (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο τελευταίο μας τεύχος Δεκεμβρίου 2017). Φυσικά σύμφωνα με τα ελληνικά διαδικτυακά καφενεία της άμυνας, αυτό είναι λάθος, και θα έπρεπε να κάνουν διαφορετικά. Να αφήσουν δηλαδή τις επενδύσεις τους να καταρρεύσουν, και να πάνε σε νέα αεροσκάφη. Πέρα από την πλάκα, είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις επιλογές που έχουν κάνει τα ΗΑΕ, ενώ όπως είναι γνωστό “λεφτά υπάρχουν” (για τα ΗΑΕ, μην ξεχνιόμαστε).

Υπενθυμίζουμε πως τα Block60 των ΗΑΕ ήταν μέχρι πρόσφατα τα ικανότερα F-16 παγκοσμίως, με ραντάρ AESA και IRST. Έκριναν όμως πως το APG-83 SABR είναι πολύ ικανότερο και αξίζει η τοποθέτησή του λίγο καιρό μετά την παραλαβή των Block 60. To SABR μοιράζεται τεχνολογία και δυνατότητες με το APG-81 του F-35, ενώ η στοιχειοκεραία του είναι αντίστοιχης πυκνότητας με αυτή του F-35. Συνεπώς η επιλογή του είναι λογική, στα πλαίσια της αξιοποίησης της επένδυσης που έχουν κάνει στα F-16. Κάπου εδώ να πούμε πως κάποιοι διατείνονται πως σύντομα θα εμφανιστούν ραντάρ AESA GaN κάνοντας τα SABR παρωχημένα. Ακόμη κι αν γίνει αυτό, ραντάρ με τεχνολογία GaN δεν θα είναι διαθέσιμα στα F-16 για τουλάχιστον 10+ έτη. Συνεπώς όποιος τα τοποθετήσει (ενώ φυσικά δεν υπάρχουν, τώρα αναπτύσσονται) παίρνει και το ρίσκο της πιστοποίησής τους στα αεροσκάφη (ουσιαστικά δημιουργεί μια νέα παραλλαγή, με ότι κόστος σημαίνει αυτό).

Η κατάσταση με τα Mirage 2000 των ΗΑΕ είναι κάπως “περίεργη”. Ενώ η Lockheed Martin έχει διαθέσιμο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για όλα τα Block των F-16, η Dassault δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία κάτι περισσότερο από το πρότυπο Μ2000-5ΜΚ2. Δηλαδή το εξαιρετικό Μ2000, κατ’ επιλογή της Dassault θα τελειώσει την καριέρα του χωρίς ραντάρ AESA και HMD. Αυτό για τους Γάλλους είναι λογικό, καθώς πολύ θέλουν να δουν τους πελάτες των Μ2000 να πηγαίνουν αντί σε ένα M2000+ σε ένα Rafale. Αυτό λέγεται και “εμπορική επιλογή” του πωλητή. Το ότι οι πελάτες θα πάνε σε F-16V, Gripen ή κάτι άλλο μονοκινητήριο, μάλλον δεν ενδιαφέρει τελικά την Dassault, η οποία μοιάζει “εγκλωβισμένη” στην λογική του “Rafale ή τίποτα”.

Πάντως η είδηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Mirage 2000 των ΗΑΕ, προκάλεσε αίσθηση, από την στιγμή που όπως είναι γνωστό τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται για Rafale. Καθώς όμως το κόστος φαίνεται να είναι εξαιρετικά χαμηλό (θεωρείται θα είναι περίπου 300 εκ. ευρώ για 42 αεροσκάφη), πολύ θεώρησαν πως είναι απίθανο να περιλαμβάνει ραντάρ AESA (όπως το RBE2) ή ενσωμάτωση ενός IRST. Αντίθετα κυκλοφόρησε η είδηση πως στην θέση των RDY-2 θα τοποθετηθούν RDY-3.

Και πάλι, το κόστος των 7 περίπου εκ. ευρώ για κάθε μαχητικό φαίνεται εξαιρετικά χαμηλό, καθώς AESA ή όχι, τα ραντάρ κοστίζουν κάπου εκεί! Σίγουρα πάντως τα ΗΑΕ θα πιστοποιήσουν νέα όπλα, νέα συστήματα (TALIOS) και αναμφίβολα θα αντικαταστήσουν τον πυρήνα κάθε σύγχρονου μαχητικού, θα αλλάξουν τον υπολογιστή με πολύ πιο σύγχρονο. Αυτό που λέμε πως η είδηση για αντικατάσταση του ούτως ή άλλως εξαιρετικά ικανού RDY-2 με το RDY-3 δεν είναι τόσο σίγουρη ότι θα γίνει.

Σε όσους έχουν “ενστάσεις” στις αλλαγές υπολογιστών (καθώς υπήρχαν πολλοί που θεωρούσαν πως ο εκσυγχρονισμός των F-16 B52+/B52+Adv ήταν περιττός καθώς τα αεροσκάφη ήταν “σύγχρονα”), θα τους ρωτήσουμε αν έχουν αλλάξει κινητό τα τελευταία 20 χρόνια, ή βολεύονται με αυτό που απέκτησαν κάπου στις αρχές του 2000. Το ίδιο ισχύει και με τα αεροσκάφη, καθώς η τεχνολογία αλλάζει με δραματικούς ρυθμούς, οι αεροπορίες πρέπει να έχουν την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ στα μαχητικά τους. Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών  F-16 θα έχει σαν βάση όχι το SABR, αλλά τον νέο υπολογιστή. Και τα δυο μαζί είναι που θα το κάνουν μαχητικό 4,5 αν όχι 4,75 γενιάς.

Κυκλοφορεί ευρέως στην Γαλλία αλλά και στην αεροπορική κοινότητα η είδηση πως τα ΗΑΕ μέσω την αναβάθμισης των ΗΑΕ θα αποκτήσουν δυνατότητα βολής Meteor. Περισσότερα μπορεί να διαβάσει κανείς και σε σχετικό μας άρθρο “Meteor στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μέσω ΗΑΕ; Γιατί όχι;“.

O Meteor θα μπορούσε να είναι αυτό που λέμε game changer για το Αιγαίο. Οι δυνατότητές του είναι ανώτερες στο ΑΙΜ-120 σε όλες τις εκδόσεις, ενώ έχει no escape zone στα 60 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα θα εξοπλίσει και τα F-35,  κάτι που κάνει την διαδικασία πιστοποίησής του στα F-16V πιο εύκολη υπόθεση (το F-16V μοιράζεται αρκετά κρίσιμα συστήματα με το F-35). Συνεπώς, πιστοποίησή του στα “εκσυγχρονισμένα” Μ2000 των ΗΑΕ θα άνοιγε τον δρόμο και για τα ελληνικά Μ2000-5ΜΚ2.

Ερχόμαστε τώρα στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2. Αν και παραμένουν ανάμεσα στα ικανότερα αεροσκάφη της ΠΑ (μαζί με τα Β52+/Β52+Adv), εντούτοις κινδυνεύουν να απαξιωθούν στο μελλοντικό πεδίο της μάχης. Ο εκσυγχρονισμός που θα προχωρήσουν τα ΗΑΕ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα μπορούσαμε να το δούμε κι εμείς. Μεγάλο από το κόστος που αναφέρεται θα πάει για την πιστοποίηση όπλων και συστημάτων (Meteor, TALIOS κοκ). Μόλις αυτά γίνουν, τότε ο επόμενος “πελάτης” θα βρει αυτά τα “προβλήματα” λυμένα (αν και δεν ξέρουμε αν τα ΗΑΕ θα ζητήσουν ανάκτηση μέρους του κόστους, εξαρτάται από την συμφωνία με την Dassault/ Thales/ Safran).

Πιθανολογείται πως στον εκσυγχρονισμό θα προστεθεί κι ένα HMD, ενώ δεν αποκλείεται η όλη διαμόρφωση να είναι συμβατή με Link16 (χωρίς τροποποιήσεις).  To κόστος χωρίς τις πιστοποιήσεις δεν θα ξεπερνούσε τα 5 εκ. δολάρια ανά αεροσκάφος ή 200 εκ. δολάρια για 25 αεροσκάφη, ένα μη απαγορευτικό κόστος για να κρατήσουμε τα Mirage 2000-5Mk2 στην πρώτη γραμμή, και να αξιοποιήσουμε για πολλά χρόνια ακόμη τις επενδύσεις που έχουμε κάνει στα Μ2000, τα όπλα και τις υποδομές υποστήριξής τους.

Κι εδώ φτάνουμε στο σημερινό μας ερώτημα. Μήπως αξίζει τον κόπο, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μερικού εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-5Mk2 με νέο υπολογιστή βολής, βελτιώσεις στο ραντάρ, πιστοποίηση νέων όπλων (γιατί όχι και των παλαιών ΑΜ39), HMD, αλλά και το βασικότερο, Link16;

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο, όπως και όλα τα ΘΕΜΑτα της Κυριακής έχουν σαν σκοπό τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο. Μέχρι σήμερα πρέπει να σημειώσουμε πως η ΠΑ δεν έχει εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον ή επιθυμίαγια τον εκσυγχρονισμό των Μ2000-5.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Μπα..που να τρέχεις τώρα στη Γαλλία..
Άσε που οι Γάλλοι είναι πανάκριβοι..
Και δεν έχουν και συστήματα να βάλουν..

Desert_Falcon
Guest
Giorgos

Ειναι επιβεβλημενο θα ελεγα.

1. Ολα τα καλουδια του πακετου ΗΑΕ ειναι upgrade
2. Εχουμε κατι ΑΜ39…να πανε απατα? Και ο Meteor μια χαρα ακουγεται, λερωνει βρακακια….
3. HMD, Link-16
4. Ακομα και ενα μικρο δομικο φρεσκαρισμα καλο θα εκανε…οσο θα ειναι στην ΕΑΒ για καλοδια και κομπιουτερς

Συνολικα θα μπορουσε να γινει (για αλλη μια φορα) ο φοβος κι ο τρομος των F-16 στο Αιγαιο…αυτα τα 200+ που λεμε.

Ειμαι μεσα! Να βρουν 250 για τα dash 5 ΑΜΕΣΑ (βεβαια θελει και αλλα τοσα για οπλα….)

Οικονομίδης Δημήτριος
Guest
Οικονομίδης Δημήτριος

Απλά λογικό… μόνο σε ένα έχω ένσταση.. η οροφή ας πάει και κοντά στα 140 αεροσκάφη.. απλά να είναι σύγχρονα και φυσικά να μπορούμε να έχουμε λεφτά να τα συντηρούμε… αλλιώς απλά έχουμε το εντυπωσιακό νούμερο των 250 κουφαριών να τα βλέπουμε… λες και ξεγελάμε κανέναν.. λες και βλάκες είναι οι απέναντι.. παίζουμε με τα νούμερα..

Kosyfi
Guest
Kosyfi

Αν τα κουφάρια μπορουν να ριξουν napalm και mk84, μια χαρά ειναι οσο πετάνε και ας μην ειναι top grade. Αρκει να ειναι σε αριθμό που έχει νοημα η υπαρξη τους ως τύπος και ολων των εξόδων που δημιουργούν.

Γιωτόμπαλο
Guest
Γιωτόμπαλο

Τρεις αναβαθμίσεις Μ2000 τρέχουν σήμερα :Αίγυπτος,Ινδία και ΗΑΕ.Οι δύο πρώτοι αναβαθμίζουν αεροσκάφη παρόμοια με τα M 2000EGM/BGM ενώ τα ΗΑΕ αναβαθμίζουν τα -9 που είναι στο επίπεδο των δικών μας -5.Σε ένα σενάριο που ακολουθούμε τα ΗΑΕ Θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερα ποσά ώστε να πιστοποιηθούν βλήματα magik και να αποκτηθεί νέα έκδοση του exocet.Μεγάλο θέμα η έλλειψη διθέσιου αεροσκάφους !

aris32
Guest
aris32

η αιγυπτος δεν αναβαθμισει τα μ2000

Konstantinos_Zikidis
Guest

“…το γεγονός ότι ο εκσυγχρονισμός [των Μ2000] είναι μάλλον αντιοικονομικός, καθώς το κόστους του μπορεί να έφτανε σε ύψος αγοράς ενός νέου F-16C/D Block 52+Adv, ή γιατί όχι και F-16V” !!! Εντάξει ρε παιδιά, είπαμε να πούμε και καμία ανακρίβεια αλλά όχι κι έτσι… Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε κόστη Α/Φ περασμένων δεκαετιών με το σήμερα. Ναι, το προτεινόμενο κόστος αναβάθμισης των Μ2000 ανά Α/Φ είναι συγκρίσιμο με το κόστος προμήθειας ενός Μ2000-5… αλλά σε τιμές του 1999, όπου τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Η προμήθεια σήμερα οποιουδήποτε σύγχρονου Α/Φ τείνει στα 100 εκ. € ανά Α/Φ ή τα ξεπερνάει κατά… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

για να μάθουμε το κόστος μίας συγκεκριμένης πρότασης αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού των 2 τύπων των Μ της Π.Α., αρχικά κάποιοι πρέπει να εργασθούν ώστε να συντάξουν συγκεκριμένες απαιτήσεις (και τις εναλλακτικές τους..) και να τις προωθήσουν αρμοδίως.Έπειτα, πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς την διαδικασία ώστε να υπάρχει πρόοδος.
Τώρα, ενδεχόμενα ταξίδια στη Γαλλία δεν προσφέρουν πολλά εν αντιθέσει με αυτά στο γιου εσ εντ έι…

Kosyfi
Guest
Kosyfi

Πολυ φασαρία για μολις 25 αεροσκάφη. Αν μπορούσαμε με κάποιο τροπο να συμπληρώσουμε την δυναμη τους (ειτε με αγορα μτχ -5, ειτε εκσυγχρονισμό των EGM/BGM) και να μιλάμε για 50 αεροσκάφη αξιομαχα… ναι. Τώρα… μια μοιρα… σιγά το εξωτικο μαχητικό. Οτι πήρε πήρε… ας φύγει, να φύγει και το λογιστικό κόστος υποστηριξης ενός ακομα τυπου απο πάνω μας.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πρέπει να γίνει αυτός ο βασικός εκσυγχρονισμός, εκτός αν το κόστος είναι παράλογο. Να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε τα -5, και η επένδυση σε αυτά πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποσβεστεί. Αν πάλι κινηθούν οι προμηθευτές στη λογική “Ραφάλ ή τίποτε” (μέσω διαθεσιμότητας υλικών ή μέσω κοστολόγησης, το ίδιο κάνει), η απάντηση πρέπει να είναι ένα μεγαλοπρεπές “τίποτε”. Όταν ακόμη είχαν πελατάκια όλο τον τρίτο κόσμο (επειδή δεν πουλούσαν οι ΗΠΑ), ήταν αρκετά ευέλικτοι, Μιράζ 5 που τα είχαν πουλήσει με εξοπλισμό … Σπιτφάιρ τα αναβάθμιζαν σε επίπεδο ανώτερο από F-1EQ6 & F-1CT ικανοποιώντας κάθε επιθυμία του πελάτη,… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Στοιχεία GaN θα ενσωματωθούν(κατασκευαστικά) στο SABR(όπως και όλα τα σύγχρονα ραντάρ AESA) στα επόμενα 3-4 χρόνια και μάλιστα αυτό θα συμβεί πολύ πιο απλά, ακόμη και από την αναβάθμιση παλαιών ραντάρ με μόνη αλλαγή κεραίας. Αυτό δε, δεν θα συμβεί επειδή θα το θελήσει(και χρηματοδοτήσει) κάποιος πελάτης, απλά επειδή όλα τα ραντάρ AESA, θα στραφούν σε τέτοια τεχνολογία. Δεν είναι οικονομικά λογικό, να παράγονται ταυτόχρονα στοιχεία τεχνολογίας GaN μαζί με GaAS, όταν τα πρώτα έχουν ξεκινήσει μαζική παραγωγή και εκτός των καλύτερων επιδόσεων, (θα) έχουν και συγκρίσιμο κόστος… Οι αναφορές σας στο συγκεκριμένο ζήτημα, είναι στη καλύτερη εκτιμήσεις, στερούμενες κάποιας… Read more »

ariseagle
Guest

Όχι δεν αξίζει τον κόπο, αλλά είναι επιβεβλημένο να προχωρήσει. Ειδικά με link 16 θα έρθουν και θα κουμπώσουν με τα υπόλοιπα F-16, από τα οποία θα μπορούν να δεχθούν στοιχεία βολής και να πυροδοτήσουν από ασφαλή απόσταση με meteor. Αν η ΠΑ θέλει να συνεχίσει να λέγεται σοβαρή αεροπορία πρέπει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Θα αναβαθμίσει ένα αεροσκάφος που δεν το έχουν πάρει και τα χρόνια, και δομικά δεν χρειάζεται τίποτα επιπλέον. Επίσης αν καταστούν στο μέλλον πλεονασματικά mirage -5 από άλλες χώρες(Γαλλία, Κατάρ) και έίναι εφικτό οικονομικά, θα μπορούσαμε να τα προμηθευτούμε κάνοντας ανάλογο εκσυγχρονισμό.

Paliouras
Guest
Παλιουρας

Τα 17 -αν δεν κανω λαθος- Μ2000 δεν χαθηκε ο κοσμος αμα αποσυρθουν. Τα 2000-5 θα πρεπει να διατηρηθουν μεχρι τελευταιας ρανιδας (εκτος αν πουληθουν σε καποιο ντιλ που να εχει συμφερον, δηλαδη αν τελικα παρουμε μεταχειρισμενα και δωσουμε αυτα για αν προσθεσουμε αριθμους σε αλλο τυπο). 200 εκ. δεν ειναι τποτα για α/φη. το ποσο ισουται με 2 !! καινουρια… Ιδανικα θα επρεπε τα Μ2000 να αναβαθμιστουν (εστω και απο γκαραζιερη τυπου Ισραηλ (πχ ΚΦΙΡ) σε ανωτερο προτυπο απο τα 2000-5 ετσι ωστε να υπαρχει μια φυσικη εξελιξη και για τα νεοτερα. απο το να πεταχθουν, καλυτερα ετσι. Εξυπνε… Read more »

kafes_filtrou
Guest
kafes_filtrou

εγω λεv να τα πουλησουμε οσο ειναι νωρις να βαλουμε τιποτα στην ακρη να αγορασουμε απο αλλο μαγαζι γιατι οι γαλλοι δεν μου φαινονται αξιοπιστοι πλεον, ας δουμε τα gripen

Zipo's
Guest
Zipo's

Αλήθεια, ως αδαής που είμαι και συγχωρέστε με, “παίζει” μήπως πώληση των παλιών 2000 και με τα χρήματα εκσυγχρονισμός των -5;

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Όχι αναβαθμίσεις , όλα τα λεφτα (αν υπαρχουν) για Φ35.

Mich
Guest
Mich

Εγώ θα το αντέστρεφα: Όχι Φ35 , όλα τα λεφτά (αν υπάρχουν) για αναβαθμίσεις .

Thras
Guest
Thras

Αυτό το θέμα έχει απαντηθεί αρκούντως. Αν με 250 εκ εκσυγχρονίζεις 25 Μ2000-5 για να μείνουν 15-20 χρόνια ακόμα, με τα ίδια χρήματα παίρνεις 2 F35. Διάλεξε…

ΚΝ
Guest
ΚΝ

Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον… θα σκεφτόμουν και μια καλή συντήρηση των παλιών 2000 για να παραμείνουν ενεργά & μαχημα έστω και σε συγκεκριμένους ρόλους για περισσοτερα χρόνια. Σκοπός είναι 1. αν οι συνθήκες βοηθήσουν να τα εκσυχρονισουμε όλα σε ένα επίπεδο εξελιγμενου 2000-5 στο μέλλον. 2. Αν στα πλαίσια κοινής Ευρώπαικης άμυνας καταφέρουμε να τα εκσυχρονισουμε και γιατί οχι να μας δώσουν και άλλα ( δυστυχώς θέλει πολλή δουλειά… Που οι πολιτικοί μας δεν την κάνουν). Κρατώντας ένα πλεονέκτημα εφόσον μπορούμε… Μόνο να κερδίσουμε έχουμε. Εξάλλου έχουμε επενδύσει στρατηγικά στα 2000-5 με τους scalp πυραύλους, καθώς και με τη χρήση… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Guest

@ ptisidiastima Δεκέμβριος 17, 2017 at 7:30 μμ Δεν γνωρίζω το fly away cost του F-16V. Όμως, το fly away cost δεν συμπεριλαμβάνει έξοδα έρευνας και ανάπτυξης και άλλα κόστη (τα οποία θα πληρωθούν βεβαίως-βεβαίως), γι’ αυτό και δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Δεν έχει έννοια να λέμε ότι το fly away cost ενός Α/Φ είναι χαμηλό (βλ. F-35) και να εμφανίζονται διάφορα άλλα κρυφά κόστη σε άλλα line item, όπως κόστος R&D, concurrency cost, country specificities ή ο,τιδήποτε άλλο, το οποίο είναι απαραίτητο για να πετάξει το Α/Φ (πλην όπλων, επιχειρησιακού εξοπλισμού και εξοπλισμού υποστήριξης). Εξ όσων γνωρίζω λοιπόν, σε όσα… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Αφού είμαστε γαλαντόμοι φίλε.Να κάτσουμε τώρα να εκσυγχρονίζουμε παλαία αεροσκάφη να μας πουν και γύφτους?
Αλλά θα πρέπει και η Π.Α. όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι πρωτίστως να προσαρμοσθούν στην πραγματικότητα.Κάτι το οποίο δεν απαιτεί χρηματικό κόστος (τουναντίον, εξοικονομεί) αλλά κατάλληλη οργάνωση πρώτα του ανθρωπίνου δυναμικού και έπειτα του υλικού.

Manolis
Guest
manolis

Συμφωνω με τον κ. Ζηκιδη. Οι προτεραιοτητες της ΠΑ (πρεπει) να ειναι οι αναφερομενες και ΟΧΙ π.χ. η αναβάθμιση των Μ2000-5Μκ2 . Ειδικα η αναβάθμιση του ΣΑΕ ειναι αμεση , φλεγουσα και απολυτη ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ προτεραιοτητα – και ευτυχως ειναι σε εξελιξη. Και 100 F-35 να ειχαμε, χωρις εγκαιρη προειδοποιηση δεν θα εκαναν τιποτα! Εκτος εαν καποιος νομιζει οτι θα δωσουμε προληπτικο χτυπημα στην τουρκια… Για τα διλιτρα, ΠΡΩΤΑ FOS για να πετανε, και μετα περαιτερω διασυνδεση και αξιοποιηση του υπαρχοντος εξοπλισμου. Το παραδειγμα του αρθρου με τα κινητα τηλεφωνα, οσο λογικο και να ακουγεται, ΔΕΝ εχει σχεση με τα μαχητικα.… Read more »

tsimuha2
Guest
tsimuha2

“. Ειδικα η αναβάθμιση του ΣΑΕ ειναι αμεση”

Οχι μονο αμεση αλλα πρεπει να ειναι και ριζικη ( οχι πασαλειμματα ), τοσο στα επιγεια μεσα οσο και στα εναερια (AEW),το ζητημα ειναι οτι για να γινει αποτελσματικη απεναντι στις νεες απειλες το κοστος θα ειναι υπερογκο.Το ερωτημα ειναι ποιο απο τα δυο επρεπε να γινει πρωτο.Λογω ελλειψης χρηματων δεν μπορουν να γινουν και τα δυο μαζι.
1) πρωτα αναβαθμιση ΣΑΕ και μετα αναβαθμιση αεροπλανων
2)πρωτα αναβαθμιση αεροπλανων και μετα αναβαθμιση ΣΑΕ

Konstantinos_Zikidis
Guest

“Χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, τα αναβαθμισμένα F-16 θα παραμείνουν στο έδαφος αναξιοποίητα και εκτεθειμένα, κινδυνεύοντας να επιβεβαιώσουν τη ρήση (παραφράζοντας τον τίτλο μίας παλαιότερης πολεμικής ταινίας) «τα όμορφα αεροπλάνα, όμορφα καίγονται»…”
http://e-amyna.com/a-egkairh-proeidopoihsh-ws-vash-gia-th/

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

1) Παράλληλα,γίνεται!
Αλλά πρέπει να γίνει ξεχωριστό πόστ για το ΣΑΕ και Α/Α.

som1els
Guest
som1els

Δεν υπαρχει διλημμα προτεραιοτητας F16 η’ ΣΑΕ. Ο εκσυγχρονισμος των α/φ θα παρει τουλαχιστον 6 χρονια να ολοκληρωθει και ολες οι χωρες που δεν θα αντικαταστησουν τις διαφορες εκδοσεις των F16 τους με ΝΜΑ τα αναβαθμιζουν τωρα στο επιπεδο V.

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Καλά..μία κάσκα και καμιά πιστοποίηση (NSM,Meteor,Exocet) δεν μας χαλάει..μην πω για κανα Δαμοκλή δώρο..

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παυλος

O εκσυγχρονισμος των mirage εφοσον τα οικονομικα μεγεθη επιτρεπουν, ειναι απαραιτητος, για πολλους λογους.- ————————————————– Το ποιος θα ειναι και το πως θα ειναι, και πως συνδεεται φυσικα και με την πιστοποιηση οπλων των mirage των ΗΑΕ δεν μπορουμε να το υποθεσουμε, εχοντας δε υποψιν την ηδη αναφερομενη προσφορα της Thales στην Ινδικη αεροπορια για τον εκσυγχρονισμο του Τejas (1*) και τις απαιτησεις πιστοποιησεωςοπλικων συστηματων(2*), χωρις να ειναι γνωστες (σε μενα τουλαχιστον) περισσοτερες λεπτομερειες ——————————- (1*)–Περισσότερα για το νέο AESA της Thales (που προσφέρεται στην Ινδία για εγκατάσταση στο μαχητικό Tejas) https://www.ptisidiastima.com/more-for-new-aesa-thales/ Λίγες ημέρες μετά την είδηση ό, τι ένα… Read more »

Gilan
Guest
Gilan

Θεωρώ ότι ο εκσυγχρονισμός καινούργιων αεροσκαφών είναι επιβεβλημένος δέκα χρόνια μετά την απόκτηση τους, ιδιαίτερα σε μία χώρα που απειλείτε με πόλεμο, όπως εμείς. Το είδος του εκσυγχρονισμού πρέπει να αφορά τα στοιχεία που προαναφέρετε στο άρθρο σας (νέο υπολογιστή βολής κτλ), ώστε τα μαχητικά μας να είναι αξιόμαχα, αλλά το κυριότερο επικίνδυνα/θανατηφόρα για τον αντίπαλο.

Τη επικινδυνότητα την εξασφαλίζει ο συνεχής εκσυγχρονισμός των μέσων και των όπλων!

Spirit
Guest
Spirit

o Meteor αλλάζει τα δεδομένα… είναι πολλαπλασιαστής για την ΠΑ δεν υπάρχει αμφιβολία. Ακόμα και τα παλιά Mirage με ένα συμπλήρωμα exocet είναι Νο1 κίνδυνος για αντίπαλο ναυτικό σε επιθέσεις κορεσμού…

Vasilis 07
Guest
Vasilis 07

Καταρχήν, ανεξάρτητα από το όποιο θέμα εκσυγχρονισμού το Link 16 πρέπει να εγκατασταθεί άμεσα. Είναι πολλαπλασιαστής ισχύος με μικρό κόστος. Από εκεί και πέρα το ιδανικότερο θα ήταν τα όποια χρήματα να δοθούν για κάποια μεταχειρισμένα προκειμένου να εξακολουθεί η ΠΑ να έχει 2 μοίρες (έστω των 15 αεροσκαφών). Τα ΗΑΕ μάλλον αναβαθμίζουν μόνο 42 EAD από τα διαθέσιμα 59, συνεπώς ίσως μπορούν να αντληθούν από εκεί για την συμπλήρωση του αριθμού. Δεν θα αναβαθμίσουν 2 EAD, 7 RAD (αναγνωριστικά) και τα 8 διθέσια DAD . Αν τα διθέσια τα θέλουν για εκπαίδευση, ίσως θα μπορούσαν να γίνουν διαθέσιμα τα… Read more »

Thras
Guest
Thras

Αν όντως μείνουν κάποια απο τα M2000-9 των ΗΑΕ χωρίς εκσυγχρονισμό, είνια χρυσή ευκαιρία για την ΠΑ να τα αποκτήσει και να τα εκσυγχρονίσει μαζί με τα δικά μας. Έτσι θα τα φέρει στο ίδιο ουσιαστικά επίπεδο, συνεχίζοντας το πρόγραμμα των εμιράτων και θα καταφέρει να έχει δύο μοίρες με M2000 σε έκδοση αντίστοιχη των F16V!
Πόλυ καλό για να είνια αληθινό, μακάρι…

aris32
Guest
aris32

απο το καταρ ναι μεν δεν ειναι ιδια αλλα ειναι πιστοποιημενα σε πολλα οπλα εχουν λιγες ωρες πτησεις και εχουν μεγαλο στοκ ανταλλακτικων – μπορουν να ριξουν και εξοσετ αρα με τα 12 του καταρ διατηρουμε μια μοιρα οριακα . τα -5 της γαλλιας ειναι αεροσκαφοι καθαρα για ΑΑ και εχουν και λινκ 16 και ειναι 30 σε αριθμο . οποια απο τα 2 και αν γινει ειναι καλη προσθηκη . οσο για 2000 τωνΗΑΕ ειναι ιδια εκτος απο το ηλεκτρονικο συστημα αυτοπροστασιας . υ.γ τα 7RAD ειναι απλα πιστοποιημενα για να φερουν ενα ατρακτιδιο αναγνωρισεις . την δυνατοτητα αυτη… Read more »

Thras
Guest
Thras

Το να μπορέσουμε να έχουμε μία ακόμα μοίρα εκσυγχρονισμένων Μ2000-5/9 ή ότι άλλο προκύψει μετά τον εκσυγχρονισμό (περίπου 25 ακόμα αεροσκάφη) με σχετικά χαμηλό κόστος θα δώσει τεράστια ανάσα στην ΠΑ αποσύροντας τα F4Ε και οδηγώντας σε οικονομίες κλίμακας.
Παράλληλα με τα “απλά” Μ2000 θα υπάρχουν αεροσκάφη για ένταξη στον τύπο και πιο ειδικές αποστολές (αέρος – επιφανείας). Όταν πια θα πάνε για απόσυρση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών.
Είναι ιδανικό σενάριο και αφήνεται η ΠΑ να επιλέξει το επόμενο ΝΜΑ για αντικατάσταση των Μ2000 και F16 Blk30…

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

”…Κάπου εδώ να πούμε πως κάποιοι διατείνονται πως σύντομα θα εμφανιστούν ραντάρ AESA GaN κάνοντας τα SABR παρωχημένα. Ακόμη κι αν γίνει αυτό, ραντάρ με τεχνολογία GaN δεν θα είναι διαθέσιμα στα F-16 για τουλάχιστον 10+ έτη…” Toτε δηλαδη που θα επρεπε να εχει ολοκληρωθει η αναβαθμιση των -50 και -52+ σε ”V” και να λαμβανουν σειρα τα -52+Adv στην τοτε επικαιροποιημενη εκδοση του F-16 (ΚΑΙ με GaN). ”…Συνεπώς όποιος τα τοποθετήσει (ενώ φυσικά δεν υπάρχουν, τώρα αναπτύσσονται) παίρνει και το ρίσκο της πιστοποίησής τους στα αεροσκάφη (ουσιαστικά δημιουργεί μια νέα παραλλαγή, με ότι κόστος σημαίνει αυτό)…” Oπου φυσικα καποιος… Read more »

GIORGOS
Guest
GIORGOS

το κόστος του APG-83 SABR υπολογίζεται ότι θα είναι κάτω των 5 εκατ. δολαρίων

George
Guest
George

Η κριτική για τον εκσυγχρονισμό σε -V γίνεται γιατί είναι μη αναγκαία για την αντιμετώπιση των F-16 της TAF. Ουσιαστικά είναι επανάληψη της λογικής του ΠΝ με τα P-3. Που σήμαινε τίποτα άλλο! Γίνεται γιατί αφορά μόνο κάποια από τα νεώτερα F-16. Γιατί δεν αφορά τα -50άρια που τα αφήνει στη τύχη τους. Γιατί έχει τεχνολογικό ρίσκο. Και το κυριότερο γιατί έχουμε 1,1 δις Ευρώ μόνο! Το να χρησιμοποιηθούν τα ίδια χρήματα για την αναβάθμιση των -50αριών σε Αdv (και με link-16) αλλά και η προσθήκη link 16 στα 52plus θα άφηνε τα περιθώρια να γίνει το M-2000-5Mk2, -Mk3 δηλαδή… Read more »

Αίας
Guest
Αίας

Άν το κόστος είναι όντως 200 εκατομμύρια περίπου για τα _5 ,αξίζει να παρακολουθήσει η αεροπορία τις εξελίξεις.
Το βασικό ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός των φ16, όσο πιο ολοκληρωμένος γίνεται και σε όσο περισσότερα μπορούμε.
Αν και πάλι η ΠΑ ,ιδανικά, μπορούσε να συγκεντρώσει 125 φ16 v και 25 Μιράζ _5 στο απόλυτο επίπεδο τους, τότε θα μου επιτρέψετε να πω πως παραμένει ζωντανή και φαντάζει εύκολο να επιλεγεί ένα ΝΜΑ σε 40/60 κομμάτια.
Θα επιμένω σε αυτό, παρά τα οικονομικά μας.

aris32
Guest
aris32

ναι σιγουρα απαιτειται αναβαθμιση . σιγουρα ο υπολογιστης θα χρειαστει .και σιγουρα απαιτειται το λινκ16 απο εκει και περα αν επαρκουν τα χρηματα αναβαθμιση του icms mkIII σε iv και οχι σκοπευτικο στο κρανος .αν επαρκουν τα χρηματα τοτε και σκοπευτικο στο κρανος . η αναβαθμιση του υπλογιστη συνεπαγεται με πιστοποιηση μετεορ λογικα

aris32
Guest
aris32

παντως αν υπαρχουν χρηματα καλο ειναι να αναβαθμιστουν το συνολο των φ16 και αγορα νεων . εχουμε την υποστηριξη τους ειναι value for money για εμας . μελλοντικα βλεπουμε τι θα κανουμε για νμα .

Κωνσταντινος
Guest
Κωνσταντινος

Πρέπει να γίνει, είναι σκυλιά και δελταπτέρυγα, βλέπε φορείς mica, scalp και meteor, βλέπε μια μοίρα παραπάνω στο Αιγαίο να κυνηγά μογγόλους με φτερά

STRATOS
Guest
STRATOS

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Θα διαφωνήσω μονάχα με το ότι όλες οι αεροπορίες μειώνουν τις οροφές μαχητικών τους εκτός από την τουρκική. Η τουρκική αεροπορία τις δεκαετίες του 80 και του 90 είχε στα χαρτιά 450-500 μαχητικά παρατακτή δύναμη, ενώ ακόμη και την δεκαετία του 2000-2010 είχε δύναμη 340-380 μαχητικών. Τώρα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το 2025 θα έχει 265 μαχητικά παρατακτή δύναμη (235 F-16 και 30 F-35), ενώ ακόμα και αν ολοκληρώσει πλήρως το πρόγραμμα F-35 που σχεδιάζει (πράγμα που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει με ανέκδοτο) θα έχει 335 μαχητικά παρατακτή δύναμη κάπου στο 2030 (χωρίς να… Read more »

Airbus320jotheo
Guest
Jotheo 70

Καλά τα γράφεις STRATOS. Ίσως οι meteor να είναι αρκετά χρήσιμοι για εμπλοκές στην περιοχή μεταξυ Κρήτης και Κυπρου…

STRATOS
Guest
STRATOS

Πολύ σωστά. Σίγουρα για το μέτωπο της Κύπρου θα κάνανε δουλειά. Είναι πολύ ακριβοί οι Meteor, κάνουν μου φαίνεται 3 εκατομμύρια ο 1!! Όταν ο AIM-120D είναι στο 1.8 εκ..

Μακάρι να αγοράσει η ΠΑ την επόμενη δεκαετία, έστω και μικρό απόθεμα..

Στο Αιγαίο όμως, όπως είπαμε είναι υπερβολή. Φανταστείτε ότι στην Γιουγκοσλαβία το 1999, και με πλήρη αεροπορική υπεροχή του ΝΑΤΟ, με όλα τα σύγχρονα συστήματα στην διάθεση τους ( AWACS – αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, κτλ) και η εξακρίβωση και η βολή Amraam, γινόταν στα 15km σχεδόν ..within visual range..

Ellinokyprios
Guest
Ελληνοκύπριος

Εξαιρετικό το άρθρο σας!
Δεν το λέπω καθόλου σαν ‘αιρετκό’ θέμα, αλλά σαν απαραίτητο.
Ήδη επιτακτικά απαραίτητο…!
Εκτός απο την ουσιαστικά απαξίωση μιας τεράστιας επένδυσης που πολύ σωστά αναφέρατε, πρώτιστα είναι το θέμα της άμυνας και ασφάλειας όπου το χάσμα με την ‘άσπονδο γείτονα’ μεγαλώνει συνεχώς!
Πρώτα κάνεις αυτά που έχεις στο ‘χέρι,’ ιδίως όταν τα οικονομικά είναι ‘στενά,’ και μετά πας σε άλλα!

akis
Guest
akis

Τι πιθανότητες υπάρχουν να πιστοποιηθεί η Μέτεορ στα Viper ;

akis
Guest
akis

Ο μέτεορ*

sotbak
Guest
sotbak

ΝΟΜΊΖΩ LINK-16+ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙ ΚΑΣΚΑΣ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΜΚ-2 ΑΡΚΟΥΝ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΦΙΚΤΟ. ΤΑ EGM-BGM ΓΙΑ ΠΑΚΈΤΑ COMAO KAI ΓΕΝΙΚΑ ΚΡΟΥΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΣΕ Α/Α ΛΟΓΩ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.

ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ

teo
Guest
τεο

Aν με 200εκ μπορούμε να βελτιώσουμε τα 25 Μ2000-5, δεν είναι καθόλου αιρετικό το άρθρο σας..
Αιρετικά είναι αυτά που κάνουμε στον στόλο των f16…

Μπαμπης
Guest
Μπαμπης

Ας ξεχασουμε τα Μ κ ας δουμε αληθινα αιρετικα πλανα για την αντιμετωπιση της απειλης εν μεσω κρισης. Εβλεπα π.χ. τις προαλλες ενα ντοκυμαντερ για τον συγχωρεμενο τον Μπουλ, τα γερμανικα υπερ-πυροβολα 1ου κ 2ου ΠΠ, to V-3 και το στορυ πισω απο τα G5/6, με νοτιο-Αφρικανους, Σανταμ Κινεζους κλπ αραγε τοσο δυσκολο ειναι να προχωρησουμε στα χναρια του ?Μιλαμε οτι η ιδεα -κ εν μερη-η τεχνολογια – υπηρχε απο το ’14, το 1914 οχι το 2014 …Ή ενα Ελληνικο μινι SOSUS ? Ετσι θα εξοικονομησουμε χρηματα κ θα πλουτισουμε στρατηγικα, οχι με Μ2k και αλλες θεωριες επι χαρτου.

dinos
Guest
dinos

Φιλτατοι , πολυ καλο αρθρο.
Ενδεχομενως η προσθηκη ατρακτιδιου irst talios καθιστα τα m2k ικανα anti stealth επειδη χρησιμοποιουν ηδη τους mica iir. Τωρα αν χρειαζονται βελτιωσεις στα μαχητικα αυτο ειναι και θεμα κοστους- σκοπιμοτητας.
Ομως ολοι τα αναβαθμιζουν. Αυτο σημαινει οτι δεν εληξαν.
Βεβαιως οι αιγυπτιοι κινηθηκαν προς το rafale ως αντισταθμισμα στα ισραηλινα f35 και αυτο σημαινει πολλα, δεδομενου οτι ολοκληρωνει τεχνολογιες που δεν διαθετει το m2k.

Κωστής Μ
Guest
Κωστής Μ

Ενδιαφέρον άρθρο , μπορεί φέτος ή το 2018 να μην μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικό εκσυγχρονισμό αλλά σε 4-5 χρόνια ίσως. Πόσα χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε τέτοια κίνηση ; Επίσης έχει κάποιος χρήστης F-16 εκδηλώσει ενδιαφέρον ανοικτά για τον Meteor ή όλοι μάλλον πάνε για ΑΙΜ-120D ;

GK_
Guest
GK

Άργησα πολύ να σας απαντήσω στο ενδιαφέρον ζήτημα που θέτετε. … Και ξαφνικά «τσουπ» γίνεται της μόδας ο εκσυγχρονισμός παλιών αεροσκαφών, για πολλούς, ελπίζοντας να «ξορκιστεί» το «τέρας» και να μη έχουμε αρχαίο ελληνικό δράμα τον 21ο αι.. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι απλό το ζήτημα με το «τέρας». Επιθυμούμε να βελτιωθούν τα αεροσκάφη Μ2000-5, που τεχνολογικά αντιπροσωπεύουν ένα μείγμα τεχνολογίας ραντάρ της δεκαετίας του ‘80, μαζί με κάποια υποσυστήματα, «ελαφρά» νεότερα που κάποιος μπορεί και τα βρίσκει σε ορισμένες από τις εκδόσεις του Rafale, την “F1” ίσως και στην “F2”. Πολύ ορθός ο προβληματισμός που αναπτύχτηκε. Το πρόγραμμα των ΗΑΕ… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Κάποιο club είναι μάλλον ισχυρότερο για αυτό προσπαθούν να “πείσουν θεούς & δαίμονες” για την αναγκαιότητα του προτύπου V και της εφαρμογής του σε Χ αεροσκάφη.
Το μόνο που παραλείψατε είναι η ανάγκη πιστοποίησης του MICA στα F-16 μας οπότε και αποκτά διαφορετικό νόημα και δυναμική το όποιο εγχείρημα.
Πρέπει τώρα που υπάρχει κινητικότητα και από άλλους χρήστες τους τύπους να εμπλακούμε άμεσα.