15.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Με Α/Α συστήματα προσπαθεί η Τουρκία να καλύψει την απουσία μαχητικών σε Συρία και Λιβύη

- Advertisement -

Η Τουρκία μεταφέρει τους τελευταίους μήνες μια σειρά από Α/Α συστήματα στη Συρία και τη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των δικών της δυνάμεων.
Σε αυτή την επιλογή κύριο λόγο έπαιξε η αεροπορική επιδρομή στις 27 Φεβρουαρίου 2020 στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, που έγινε σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση από τη Συριακή Αεροπορία και οδήγησε στον θάνατο 34 Τούρκων στρατιωτών. Οι Τούρκοι απάντησαν πλήττοντας συριακούς στόχους στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ και κατέρριψαν τρία αεροσκάφη με πυραύλους αέρος-αέρος από την τουρκική επικράτεια, ώσπου συμφωνήθηκε ανακωχή στις αρχές Μαρτίου.

Η Τουρκία μεταφέρει Α/Α σύστημα I-HAWK στη Συρία


Καθώς τα τουρκικά μαχητικά δεν μπορούσαν να πετάξουν πάνω από τη Συρία, υποστηρίζει το «Forbes», φάνηκε η αξία των Α/Α συστημάτων. Και αφού οι Τούρκοι απέτυχαν να πείσουν τις ΗΠΑ να τοποθετήσουν συστήματα Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο, η Τουρκία στράφηκε στα δικά της.
Πέρα από τη Συρία, η Τουρκία έχει αναπτύξει Α/Α συστήματα στη Λιβύη. Εκεί η Άγκυρα τάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης και τα Α/Α συστήματα πέτυχαν να ασφαλίσουν την περιοχή της πρωτεύουσας από εχθρικές επιθέσεις. «Αυτή η προστασία, συνδυασμένη με μια αύξηση στους Τούρκους χειριστές και σε εξοπλισμό, επέτρεψε στις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις να αυξήσουν τον αριθμό και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων με drones», το think tank «The Washington Institute for Near East Policy» παρατηρεί.

Απώλεια τουρκικών MIM-23 Hawk στην Λιβύη: αλλαγή της ήδη αρνητικής ισορροπίας αεράμυνας της Τουρκίας


Αλλά τα τουρκικά Α/Α συστήματα έχουν περιορισμούς. Πρόσφατα η Τουρκία εγκατέστησε δύο συστοιχίες I-HAWK στη λιβυκή αεροπορική βάση Al-Watiya, φάνηκε όμως ότι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν μια επίθεση στη βάση στις 3 Ιουλίου, που έγινε από πολεμικά αεροσκάφη άγνωστης ακόμα εθνικότητας. Η Al-Watiya είχε κυριευτεί τον Μάιο από τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις και πιθανόν προορίζεται για τουρκική βάση.

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι ζημιές έγιναν, τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν;


Δεν μπορεί να προβλεφτεί τι θα συμβεί μελλοντικά στη Λιβύη. Ωστόσο η Τουρκία είναι πιθανό να διατηρήσει την παρουσία της εκεί και να αυξήσει τον αριθμό των Α/Α συστημάτων, ιδιαίτερα αν οι λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις πετύχουν να προωθηθούν περισσότερο ανατολικά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η νέα «Πτήση» ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stavrogin1

Η Τουρκια θα συνεχισει τις προσπαθειες ενισχυσης με ΑΑ συστήματα κι αν συνεχισει να τρωει χαστουκια θα υποχρεωθεί να υποχωρίσει

blackpeteg

Η Τουρκία θα δοκιμάσει τα δικά της συστήματα (HISAR κλπ) – ούτως ή άλλως το χρήμα το παίρνει από Κατάρ για τα κόστη. Τις απώλειες τις χρησιμοποιεί για προπαγάνδα, άρα δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
Μόνο εάν αρχίσουν να τρώνε σφαλιάρες εντός Τουρκίας (π.χ. ΝΑ Τουρκία και απόσχιση προς ένωση με Κουρδιστάν) θα καταλάβουν ουσιαστικό κόστος.

Nikolaos

Τι απεικονίζει η φωτό;

Spyros
Nikolaos

Πολύ ενδιαφέρον. Είναι άραγε στην κατάσταση αυτή από τις επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού την άνοιξη του 2011;

Nikolaos

Η απόσταση των ημερών μας επιτρέπει μια νηφάλια αποτίμηση της επιχείρησης κατά της τουρκικής εγκατάστασης στη Λιβύη, αλλά και ανασκευή της παραπληροφόρησης που επικράτησε.
Η επιχείρηση ήταν πολύ απαιτητική όχι λόγω άμυνας του στόχου, αλλά λόγω απόστασης, με τεράστιες απαιτήσεις εμβέλειας (= βάσεως που να επιτρέπει πρόσβαση ή εναερίου ανεφοδιασμού), ακριβούς time-on-target λόγω ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος, συνεχούς ροής πληροφορίας από τα α/φ που επεχείρησαν προς το κέντρο διοίκησής των και ανάστροφα, και προφανώς προηγούμενης επιμελούς αναγνώρισης σε μια αχανή έκταση, για εντοπισμό απροσδόκητο απειλών (το ατού της στρατηγικής κινητικότητας που δίδουν στο Κατάρ τα C-17, τα οποία η “Π” – σε απάντηση σε δικό μας σχόλιο σε ανύποπτο χρόνο προ ετών – είχε παρομοιάσει με το στόλο των Il-76 του Καντάφι, που μετέφεραν το “διπλωματικό σάκκο” σε αποστολές της Λιβύης ανά τον κόσμο, συνήθως αρκετά κιλά SEMTEX, πυρομαχικά και όπλα, μεταξύ άλλων για την ανατίναξη του κόττερου του Λόρδου Mountbatten στη Β. Ιρλανδία από τον IRA …).
Τα δύο συστήματα Hawk XXI της Τουρκίας έχουν έκαστο το 3D ραντάρ AN/MPQ-64 Sentinel των Αμερικανών Πεζοναυτών στην αρχική του μορφή. Είναι αξιόλογο σύστημα αρχών δεκαετίας του ’90 ή παλαιότερο,με μικρό βάρος και όγκο, μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία, μεγάλη αντοχή σε παρεμβολές, αλλά πολύ μικρή εμβέλεια (75 χλμ στις τωρινές εκδόσεις, 40 στις αρχικές, στις οποίες ανήκει η τουρκική). Ουσιαστικά το ραντάρ υπολείπεται σε ακτίνα σάρωσης της μέγιστης κινηματικής εμβελείας των βλημάτων MIM-23B I-Hawk.
Το περιλάλητο σύστημα παρεμβολών ραντάρ KORAL της τουρκικής ASELSAN (ο κατασκευαστής δίνει εμβέλεια παρεμβολής 150-200 χλμ, αντί για τα σχεδόν 300 της παραπληροφόρησης) δεν θα μπορούσε να ματαιώσει την επίθεση.
Και ο λόγος είναι ότι η εύρεση του (σταθερού, και γνωστού από δορυφορική τηλεπισκόπηση στόχου) δεν απαιτούσε εύρεση του στόχου από το ραντάρ του α/φ που επιτέθηκε.
Βεβαίως, το ραντάρ RDY-2 των Mirage 2000-9 (= -5 Mk.2) των ΗΑΕ που πιθανώς χρησιμοποιηθηκε είναι περίφημο για τις ECCM δυνατότητές του, με αναπήδηση συχνοτήτων σε random pattern, ώστε ακόμη και με δεδομένη τη χρήση digital radio frequency memory από το KORAL (που βεβαιώνει η κατασκευάστρια) να απαιτείται α) απίστευτα εξελιγμένο λογισμικό για να “συλληφθεί” το pattern αναπήδησης ή β) υποκλοπή του λογισμικού ECCM του RDY-2 από την Τουρκία, ή γ) εξαιρετικά επιμελής καταγραφή εκπομπών ελληνικών Mirage 2000-5 Mk.2 στο Αιγαίο από εξαιρετικά εξεζητημένες διατάξεις ESM της Τουρκίας (να γιατί ΔΕΝ ανοιγουμε τα χαρτιά μας στον EW στην ειρηνική περίοδο …), ή τέλος δ) εξαιρετική επιπολαιότητα Ελλήνων χειριστών της ΠΑ στο Αιγαίο (να πουν στον ασύρματο ότι έχασαν τα ραντάρ από παρεμβολή, ώστε η ΤΗΚ να γνωρίζει ΤΙ ακριβώς πρέπει να εκπέμψει ώστε να παρεμβάλλει δραστικά τα ραντάρ). Ασφαλώς ειδικοί όπως οcomment image?1594556645 Konstantinos_Zikidis κάτι παραπάνω θα ξέρουν, αλλά ίσως δεν μπορούν να μιλήσουν. Εννοείται ότι το ραντάρ των Ραφάλ θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να παρεμβληθεί, αν αυτά τελικώς χρησιμοποιήθηκαν. Όλα αυτά είναι απίθανα, αλλά και πάλι δεν θα έπαιζαν ρόλο, οι συντεταγμένες των στόχων ήταν δεδομένες και γνωστές, τα α/φ είχαν πολύ αξιόλογα αδρανειακά συστήματα πλοήγησης TOTEM με γυροσκόπια δακτυλίων λέιζερ (ελάχιστο drift ανά ώρα πτήσεως) και φυσικά συνεχές update από GPS (ή GLONASS, αν ήταν Su-24M2 ή μεταγενέστερο), ή φυσικά και με τον παλαιό καλό τρόπο, δηλαδή κατά την ακριβή διέλευση από γνωστών συντεταγμένων waypoints (δύσκολο στην έρημο).
Τα βλήματα, είτε ήταν SCALP EG, είτε AASM, είτε AS-11/AS-18 κλπ., δεν καθοδηγούνται με ραντάρ ώστε να τα παρεμβάλει το KORAL. Τουναντίον, εκπέμποντος του KORAL, το AS-11 (Kh-58) θα μπορούσε να εκτοξευθεί εναντίον του σε home-on-jam διαμόρφωση, με σίγουρο αποτέλεσμα (εφφέ χριστουγεννιάτικου δέντρου στο σκοτάδι, προ:ϋπόθεση ευαίσθητες διατάξεις ESM στο Su-24M2 ώστε το βλήμα να μην εκτοξευθεί προς το γάμο του Καραγκιόζη).
Αναμφίβολα το KORAL μπορεί να αποδειχθεί πολύ κρίσιμο μέσο σε άλλα σενάρια, π.χ. για παραπλάνηση πυραύλων ναυτικής κρούσεως ….
Όλα τα πιθανά βλήματα που αναφέρθηκαν μπορούν να εκτοξευθούν πολύ εκτός του φακέλου πτήσεως των I-HAWK, και πριν φυσικά το ίδιο το α/φ φορέας εντοπισθεί από το SENTINEL. Πιθανώς το τελευταίο να μπορεί να εντοπίσει βλήματα, αλλά το ΜΙΜ-23Β δεν προσφέρεται για κατάρριψή τους. Εννοείται ότι αν χρησιμοποιήθηκε όπλο ανεμοπορίας όπως το AASM, η άφεση ίσως έγινε από ύψος, για να μην πλησιάσει το α/φ φορέας το Hawk XXI. Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι επιδρομείς να είχαν jammers ικανούς να παραμβάλλουν το SENTINEL.

My_name_is_Nobody

“…αντί για τα σχεδόν 300 της παραπληροφόρησης…”
Συγνώμη κύριε που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την εσωτερική πληροφόρηση που έχουμε!

My_name_is_Nobody

Nikolaos Nikolaos
Ξεχνάς πως σίγουρα στην βάση είχαν μεταφερθεί και KORKUT SSA, τα οποία σύμφωνα με τον κατασκευαστή – άρα μη αποδεχόμενο αμφισβήτησης- το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει :” Fixed/Rotary Wing Aircrafts, Cruise Missiles, Air-to-Ground Missiles and Unmanned Air Vehicles (UAVs)”
Όλο το σκεπτικό σου λοιπόν είναι αίολο, γιατί βγάζεις από την εξίσωση το εν λόγω σύστημα, το οποίο σίγουρα ήταν ενεργό.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που έχω από τον τουρκικό τύπο, το μόνο που κατάφεραν να επιτύχουν οι επιθέσεις, ήταν να καταστρέψουν ένα δόλωμα που είχαν τοποθετήσει οι Τούρκοι στην περίμετρο του αεροδρομίου.
.
.
.
ναι μαμά, τα πήρα τα χάπια μου…

Last edited 5 months ago by appo
VAGGELAS

Εξαιρετική ανάλυση, που φωτίζει επιχειρησιακες παραμέτρους του εγχειρήματος, σταθερές και ανεξάρτητες της ταυτότητας του δράστη.
Η εύρεση του φυσικού αυτουργου, δυσχερενεται από τις σχετικά χαμηλές απαιτήσεις προσβολής και εξουδετέρωσης των HAWK, σε σχέση πάντα με ικανοτερα συστήματα Α/Α.
Αναρωτιέμαι μήπως η λίστα των υποψηφίων δραστών μικραίνει σημαντικά λόγω των κάτωθι παραμέτρων.
1. Η επιχείρηση προυποθετε την γνώση της ακριβούς θέσης των συστοιχειων HAWK, πιθανότατα μέσω δορυφορικής παρακολούθησης, αλλά και την αποτύπωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή του στόχου.
2. Από την μεταφορά των HAWK, μέχρι την προσβολή τους και ανεξάρτητα από την ενεργοποίηση τους, παρεμβληθη σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ότι ελάχιστες Χώρες στον Κόσμο, έχουν τις δυνατότητες, εμπειρία και κουλτούρα στον σχεδιασμό και εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Βεβαίως υφίσταται η πιθανότητα της συνεργασίας και διαφοροποίησης του “ηθικου” (παροχή δεδομένων στόχο ποίησης κλπ) και “φυσικού” αυτουργού (προσβολή).
Ο αυτοπεριορισμος επίσης στην έκταση των ζημιών, παραπέμπει ευθέως σε μυνηματικου χαρακτήρα επιχείρηση, από αυτές που αρέσκονται οι μεγάλες δυνάμεις, με συνθετες γεωπολιτικες βλέψεις και συμφέροντα. Η απουσία της συντριπτικής αεροπορικής υπεροχής των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, στην πρόσφατη προέλαση του GNA, στην περιοχή της Συρτης, δημιουργεί ερωτηματικά.
Συμπερασματικα, υποστηρίζω ότι ανεξαρτήτως των εθνοσημων που έφεραν (εάν έφεραν!!!), τα μαχητικά που προσεβαλλαν το στόχο, υφίσταται, τουλάχιστον στο παρασκήνιο, μεγάλος παίχτης, που εξασφάλισε την παροχή πληροφοριών και συνεδραμε στον σχεδιασμό.

My_name_is_Nobody

Σε αναμονή να δούμε αν θα υπάρξει sequel.
Scalp VS mehmetcik II.

Foulgrim

Μάλλον θα εννοείς τον τουρκικό υποηχητικό cruise missile SOM-B1 & SOM-B2 με εμβέλεια τα 250+ χιλιόμετρα αλλά και τον υπό ανάπτυξη cruise missile Gezgin των 500 χιλιομέτρων όπου πρόσφατες φωτογραφίες ολίγων ημερών δείχνουν να έχει ήδη κατασκευαστεί και θα ανακοινωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κοντράροντας τον Skalp EG(για να μην λέμε ότι θέλουμε)!!Αν αναλογιστείς και τους υπό ανάπτυξη cruise missiles 1.500 & 2.500 χιλιομέτρων(δηλαδή μεγάλου βεληνεκούς) καταλαβαίνεις ότι δεν χωράει συζήτηση περί “mehmetcik II”.Αυτά τα λίγα!

My_name_is_Nobody

Scalp με c και όχι με k για να μην λέμε ότι θέλουμε.
.
.
Σου έχω πρόταση για τα Altay, μπορείτε να βάλετε δύο κινητήρες τρακτέρ σε παράλληλη διάταξη με ένα ανάλογο σύστημα μετάδοσης, να του κοτσάρετε πίσω ένα αλέτρι και να το πουλάτε για τρακτέρ.

Foulgrim

Τα αντιαεροπορικά συστήματα της Τουρκίας μέσης και μεγάλης εμβέλειας (Hisar-O & Hisar-U)δεν είναι έτοιμα αφού έχουν κατασκευαστεί μόνο τα πρωτότυπα,το Hisar-O θα ενταχθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2021 οπότε δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι τώρα.Τα Hisar-A που είναι ήδη επιχειρησιακά θα “τεσταριστούν” στην Λιβύη σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων,οι αριθμοί τους όμως δεν μπορούν να προσφέρουν αντιαεροπορική ασπίδα συνολικά σε όλο το μέτωπο γι’ αυτό και θα δοκιμαστούν αρχικά στο πεδίο της μάχης πριν σταλθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες στην Λιβύη κατά του LNA και των συμμάχων τους.Επίσης απαιτείται να βρίσκονται και στο μέτωπο του Ιντλίμπ της Συρίας.Το πρόβλημα τώρα δεν είναι στα Hisar αλλά στα Ουκρανικά(βελτιωμένα τελευταίας έκδοσης)αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-125-2D Pechora-2D και στα Αμερικανικά MIM-104E GEM-T Patriot PAC-3 που φημολογείται πως έχουν στείλει Τουρκία και Κατάρ αντίστοιχα ασφαλίζοντας έτσι Μισράτα και Τρίπολη όπου πιθανών έχουν ενεργοποιηθεί. Το ένα αντιαεροπορικό σύστημα MIM-23 Hawk XXI που καταστράφηκε και το δεύτερο που υπέστη ζημιές (επίσης το ίδιο μοντέλο)στην πρόσφατη επίθεση στην αεροπορική βάση θα αντικατασταθούν.Δημοσιεύτηκαν εικόνες από την Τρίπολη όπου δείχνει ένα αντιαεροπορικό σύστημα καλυμμένο με μουσαμά να οδεύει προς την αεροπορική βάση και πιθανώς σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για S-125-2D Pechora-2D με μέγιστη επιχειρησιακή εμβέλεια τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων,σε υψόμετρο 7 χιλιομέτρων για μαχητικό επιχειρησιακή εμβέλεια τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων και για υψόμετρο 0,02-0,15 χιλιόμετρα για μαχητικό επιχειρησιακή εμβέλεια τουλάχιστον 28 χιλιομέτρων ενώ το μοντέλο αυτό έγινε επιχειρησιακό μόλις το 2010.

Nikolaos

Άντε πάλι να αφήνουμε τη δουλειά μας να γράφουμε τα αυτονόητα και να διαψεύδουμε τερατολογίες …
Το S-125-2D Pechora-2D, το οποίο κανείς δεν έχει δει αν και έχει αναγγελθεί εδώ και 10 χρόνια από μια ουκρανική εταιρία (στη χώρα της απάτης, που έχει σε κάθε κατηγορία ένα υπερόπλο και παρ’ όλα αυτά τρώει ξύλο …), έχει 40 χλμ μέγιστη εμβέλεια κατά τον κατασκευαστή του. Για σας έχει 100! Να σας προσλάβουν για πωλητή, θα πωλήσετε μέχρι και πάγο στους Εσκιμώους για τα κοκτέιλ των! Όσο για τα 0,02 χλμ (= 20 μέτρα) στα οποία αυτό το πράγμα καταρρίπτει μαχητικό, ασχολίαστο …
Μιλάμε, για όσους δεν έχουν καταλάβει, για τη σοβιετική τυποποίηση του SA-3 Goa του Πολέμου της Φθοράς του 1969-70, εμβελείας 25-35 χλμ., σε φρεσκαρισμένη έκδοση. Ένα σταθερό σύστημα, πολύ υποδεέστερο του MIM-23B I-Hawk ….

My_name_is_Nobody

Δεν πρόκειται να τον πείσεις, ακομά και αν βάλεις τον κατασκευστή να του το πει.
Από την άλλη καλά κάνεις και του απαντάς γιατί ειναι πολύ πειστικός σε αυτά που γράφει και ως γνωστόν: λέγε λέγε κάτι μένει.

Nikolaos

Αδελφέ, εγώ το κόβω εδώ, γιατί γράφω εδώ σε ολιγόλεπτα διαλείμματα από τη δουλειά μου, και δεν μπορώ να παρακολουθήσω την μπουρδολογία ή τι λένε ουκρανικές μπροσούρες ανύπαρκτων εταιριών που δεν έχουν πωλήσει ούτε μία λυχνία.
Φταίει η ΠΤΗΣΗ, έχω φάει τον f.karaiosifidis Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης να αρχίσει ξανά εκείνα τα αφιερώματα στυλ δεκαετίας του ’80 σε συνέχειες, με αναλυτική παρουσίαση όλων των βλημάτων μιας ορισμένης κατηγορίας και αποστολής, με κεφάλαια για το καθένα (εξέλιξη, κατεύθυνση, χρήστες) και με συγκριτικούς πίνακες. Τώρα ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Το συφοριασμένο βλήμα θέλει δύο ορόφους (!) (booster & sustainer) για να φθάσει στα 25 χλμ (15 στη ναυτική έκδοση SA-N-1 …), οι ξύπνιοι οι Ουκρανοί το έφθασαν στα 100, όσο το Πάτριοτ! Μιλάμε για πουσσάρισμα, όχι αστεία! Πώς χάσαμε τέτοιο κελεπούρι και δίνουμε τα λεφτά μας στους “φονιάδες των λαών”!
Στο μεταξύ, είναι εδώ πολύς κόσμος καινούργιος, που διψά να μάθει για την άμυνα, και έχει γνήσια αγωνία για τα θέματα, χωρίς βέβαια οι άνθρωποι να είναι ειδικοί, και να μπορούν να καταλάβουν π.χ. από τις διαστάσεις ενός βλήματος και τη μάζα της γόμωσης πόσο μακριά πάει, οπότε ο γκαιμπελίσκος έχει πραγματικά κουρσέψει τη συζήτηση για να τους περάσει το μήνυμα. Η συζήτηση αρχίζει και θυμίζει τα “υπερόπλα του Φύρερ” …
Ας αναλάβει πια κάποιος άλλος, φυσικά δεν θέλω να τον πείσω, τη δουλειά του κάνει, αλλά όπως έλεγε και ο δάσκαλός του Γκαίμπελς “Λέγε – λέγε, όλο και κάτι θα μείνει” …
Ας αναλάβει η ΠΤΗΣΗ την ενημέρωση του κοινού, εδώ εκτυλίσσεται shitstorm κοσμικών διαστάσεων με ευδιάκριτη στόχευση, εννοώ κανονικά psy-ops με τερατώδη ψέματα επιστημομικοφανώς αραδιασμένα, και το περιοδικό κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Σε λίγο θα μας πούν και ότι η Τουρκία έχει πυρηνικά και φορείς, ή μάλλον το είπε ήδη παραπάνω, η Τουρκία επανεφηυρε τα AGM-86B & AGM-129A …

Foulgrim

Το αντιαεροπορικό σύστημα “φάντασμα που δεν έχει δει κανείς”(εδώ είναι το σημείο που γελάμε φαντάζομαι)με τα specs απ’ την κατασκευαστική εταιρεία Aerotechnica!
https://en.uos.ua/produktsiya/tehnika-pvo/67-zenitniy-raketniy-kompleks-s-125-2d-pechora-2d
Τα….40 χιλιόμετρα αγαπητέ(βασικά 35 είναι αλλά τέλος πάντων)ανήκουν στην Σοβιετική έκδοση των S-125 με πυραύλους V-601 και επιχειρησιακό υψόμετρο τα 18 χιλιόμετρα ενώ το Ουκρανικής έκδοσης S-125-2D Pechora-2D έχει ανώτατη επιχειρησιακή εμβέλεια τα 100 χιλιόμετρα με ανώτατο υψόμετρο εμπλοκής τα 21 χιλιόμετρα.Αυτό που λέγεται(και μάλλον μπερδεύτηκες)είναι ότι η Ρωσική αναβάθμιση του συγκεκριμένου αντιαεροπορικού συστήματος(του 2006) με την ονομασία Pechora-2M είναι κατώτερη ποιοτικά από την Ουκρανική έκδοση σε επιχειρησιακή εμβέλεια άνω των 40 χιλιομέτρων.Στο αντιαεροπορικό σύστημα οι Ουκρανοί έχουν αλλάξει τους πυραύλους,τα ηλεκτροοπτικά συστήματα,το ραντάρ κ.α.!Τα υπόλοιπα που λες περί άξιου πωλητή δεν με ενδιαφέρουν καν,το επίπεδο του καθενός είναι δικιά του επιλογή άλλωστε.

Last edited 5 months ago by Foulgrim
Rowan

Μπορείς να πιστεύεις πως είσαι και από τον Άρη , και πως στην Ελλάδα έχουμε μειονότητα και από τον Δια, τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα όμως δεν έχουμε.
Διάβασε την συνθήκη της Λωζάνης.
Αν δεν σου κάνει η συνθήκη αυτή μπορούμε να επιστρέψουμε στην συνθήκη των Σεβρών.

Last edited 5 months ago by kazukoredding08
My_name_is_Nobody

Όχι απλώς φάντασμα αλλά εκτόπλασμα.
Η ιστοσελίδα που επισυνάπτεις έχει παραμείνει ίδια και απαράλλακτη από το 2015.
Το μόνο που υπάρχει από το ADM Complex S-125-2D είναι μια πολύ ωραία 3D αναπαράσταση αρκετά ρεαλιστική θα έλεγα.
Το καταλαβαίνω πως δεν μπορούμε όλοι να δούμε την διαφορά μιας πραγματικής φωτό από CGI αλλά στην περίπτωσή σου και ένα σκίτσο με μολύβι θα ήταν αρκετό να σε πείσει για την ύπαρξή του.

chikichiki

Ειπώθηκαν ήδη πολλά εκατέρωθεν, νομίζω όμως πως πρέπει να επισημανθούν κάποια πράγματα.
1.. Καταρχήν δεν μπορούμε να λειτουργούμε με βάση φήμες. Στο τουίτερ (ή όπου αλλού) γράφονται πολλά “exclusives”, γράφονται όμως και πολλές μπούρδες. Ελλείψει επιβεβαίωσης η μόνη δόκιμη πορεία είναι αυτή της επιφύλαξης, και όχι η επανάληψη ενός ισχυρισμού κάθε και κάθε φορά όταν δεν υφίστανται στοιχεία (πέραν κάποιου ανώνυμου). Ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία ενώ ήδη έχει δικά της μέσα αποφάσισε να αγοράσει νέας κατασκευής (=ασύμφορο σε σχέση με άλλες λύσεις λόγω κόστους) SAM από την Ουκρανία, τα οποία της είναι λειτουργικά άγνωστα (δεν είναι συνετό για κάλυψη επείγουσας ανάγκης να επιλέγεται σύστημα που απαιτεί εκτενή εκπαίδευση προσωπικού), μπάζει.
2.. Εγώ αυτό που διαβάζω στη σελίδα του κατασκευαστή είναι πως το σύστημα έχει εμβέλεια ανίχνευσης “όχι λιγότερο από 100χλμ” για στόχο μεγέθους βομβαρδιστικού (“bomber type”). Η εμβέλεια εμπλοκής φαίνεται πως παραμένει ίδια με το κλασικό S-125 (“Max slant distance to far zone, 35km”).
3.. Οι υπόλοιποι σχολιαστές δεν έχουν άδικο. Η ουκρανική πολεμική βιομηχανία είναι μια διεθνώς ανύπαρκτη, σκιώδης οντότητα, και δεν διαθέτει τους πόρους για να συντηρεί τέτοια τεχνογνωσία. Το εν λόγω σύστημα δεν γνωρίζω να έχει εξαχθεί πουθενά (άγνωστο αν το χρησιμοποιούν έστω οι ίδιοι οι Ουκρανοί) ούτε νομίζω να έχει εμφανιστεί οπουδήποτε πραγματικό, λειτουργικό σύστημα. Στο ίδιο σάιτ διαφημίζουν…Tor, S-300, Tunguska. Δηλ. πράγματα που στερούνται σοβαρότητας.

Thracian

Ρε συ φιλαράκι, δεν έχεις βαρεθεί να τρως “σφαλιάρες” σε ότι τερατολογίες γράφεις???
Τελικά πρέπει να είναι πολύ μεγάλος ο μισθός που δίνει στα Fidan-άκια του ο H.Fidan…

phacepalm

Πρεπει να παραδεχτω Foulgrim οτι σε σχεση με αλλα τουρκοτρολ, γνωριζεις και γραφεις πολυ καλα τα Ελληνικα. Για μουσουλμανο της Θρακης σε βγαζω, πληρωμενο απο την ΜΙΤ.

My_name_is_Nobody

phacepalm phacepalm
Το avatar του τύπου με το περίεργο ψευδώνυμο Foulgrim μοιάζει σαν να γράφει κάποιος ανορθόγραφα το Fulgrim ή το Foulgrin. Αν αναζητήσεις λοιπόν το περίεργο και μοναδικό αυτό όνομα θα βρεις μια καταχώρηση με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
http://www.ellinikos-stratos.com/forum/forum_posts.asp?TID=7745&PN=16
Καθώς και ενα χρήστη σε forum για παιχνίδια με το ίδιο Avatar και το ίδιο ανορθόγραφο ψευδώνυμο.
https://www.moddb.com/members/foulgrim/friends
Αν το συνδυάσουμε με την αναφορά του σε ένα άρθρο για την ύπαρξη “τουρκικής μειονότητας” στην Ελλάδα, τότε θεωρώ πως η εκτίμησή σου πρέπει να είναι σωστή.

Last edited 5 months ago by appo
George_K

Μην τον κάνεις τώρα να αλλάζει user name. Θέλει να γίνει και ΔΕΑ στον ΕΣ το ποντικάκι…

Last edited 5 months ago by abrahamgarst35
Pantelis82

Συγγνώμη φιλαράκι, εσύ δεν είσαι που στο άλλο άρθρο για το ποιος μπορεί να βομβάρδισε τη βάση μας έλεγες κατά λέξη ότι το Hisar στη Συρία έκανε παπάδες; Τώρα μας λες ότι ΘΑ το δοκιμάσουν! Λίγο ντροπή δεν βλάπτει!

Foulgrim

Ότι ΘΑ το δοκιμάσουν στην ΛΙΒΥΗ έγραψα!!
Στην Συρία δοκιμάστηκε ήδη στα τέλη Φλεβάρη του 2020(Μέτωπο του Ιντλίμπ)!
Εγώ να ντρέπομαι που εσύ δεν καταλαβαίνεις τι γράφει ο άλλος?!

ptisidiastima

Ας το σταματήσετε εδώ. Τα όρια έχουν περαστεί με τα περί τουρκικής μειονότητας, κάτι που δεν το συζητούν παρά μόνο Τούρκοι ακραίοι εθνικιστές. Με το s125 ΔΕΝ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΝ. Μάλλον είστε σε λάθος ιστότοπο, υπάρχουν άλλοι που προσφέρονται για τέτοιες συζητήσεις.

George_K

Δεν ξεκινάμε σιγά σιγά τις διαγραφές? Αρκετά με τα ψεύτικα προφίλ και τις τουρκικές προπαγάνδες εδώ μέσα !!

My_name_is_Nobody

Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει ένα όριο το οποίο αν ξεπεραστεί να διαγράφεται αυτόματα ο λογαριασμός.
Το όριο αυτό νομίζω πως ο Foul Grim το ξεπέρασε από την στιγμή που άρχισε να μιλάει για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα.
Εκείνη την στιγμή, θεωρώ πως οι διαχειριστές θα έπρεπε να διαγράψουν τον λογαριασμό του και το σύνολο των σχολίων του.-

Last edited 5 months ago by appo
Pantelis82

Λες ότι το Hisar A είναι επιχειρησιακό ( που σημαίνει διαθέσιμο για επιχειρήσεις και όχι κατά ανάγκη ότι χρησιμοποιείται) και ότι ΘΑ τεσταριστει στη Λιβύη (που σημαίνει ότι δεν έχει τεστάριστει ακόμα μιας και αυτό θα γίνει στη Λιβύη). Δόξα τω Θεό τα ελληνικά μου δεν έχουν πρόβλημα και στην κατανόηση κειμένου ήμουν καλός στο σχολείο. Για τη σύνταξη κειμένου σου δεν είμαι τόσο σίγουρος. Και βέβαια δυσκολεύομαι να καταλάβω τι εννοείς ότι δεν καλύπτει όλο το μέτωπο ένα σύστημα που έχει εμβέλεια 15 χιλιόμετρα και χρησιμοποιείται για προστασία στόχων. Την βάση θέλουν να προστατεύσουν με αυτό, όχι να καλύψουν όλη τη Λιβύη. Να χρειάζονται και 5 συστήματα; Μπορεί να μην τα εξηγείς καλά τα πράγματα αλλά η προπαγάνδα καλυμμένη ως “εσωτερική πληροφόρηση” είναι δυνατό στοιχείο σου.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

81
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49

Related News

110 πλωτά πορθμεία Μ3 για τον Στρατό της Νοτίου Κορέας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κορέας ανέθεσαν στην εγχώρια βιομηχανία Hanwha Defense συμβόλαιο εκατοντάδων εκαοτμμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσει πλωτά προθμεία γεφύρωσης υδατίνων κωλυμάτων M3....

Ν. Δένδιας: Ευχαριστώ τον Μάικ Πομπέο για την εξαιρετική συνεργασία μας

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Τις ευχαριστίες του στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για τα θερμά του λόγια και την «εξαιρετική τους συνεργασία», εξέφρασε ο Νίκος...

Πάνω από 2.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί μετά τον τερματισμό της σύρραξης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Περίπου δύο μήνες μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο, πάνω από 2.000 σοροί στρατιωτών και αμάχων...