Γιατί οι τουρκικοί S-400 -και το άκυρο στα F-35- θα είναι ένα τεράστιο δώρο στην αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η τελική απόφαση των ΗΠΑ ως προς την διατήρηση ή μη της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35 σε περίπτωση που παραληφθούν οι S-400, θα επηρεάσει την κατάσταση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή – και από την ισραηλινή οπτική πλευρά, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη ενός πιθανού τωρινού και μελλοντικού κινδύνου. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα μπορούσε να επηρεάσει έμμεσα ακόμη και τις αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ.

Η Ισραηλινή Αεροπορική Βιομηχανία ανεβαίνει στο «τραίνο» που λέγεται F-35

Η Τουρκία έχει διατυπώσει τον ομολογουμένως άκυρο ισχυρισμό ότι έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί με τα ρωσικά αυτά αντιαεροπορικά συστήματα εντελώς ξεχωριστά από τα άλλα οπλικά συστήματα της, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ. Επιπλέον έχει κατηγορήσει και το ίδιο το Ισραήλ ότι «τόλμησε» να πετάξει με F-35 σε περιοχές που «ελέγχονται» από συστήματα S-400 και S-300 στην Συρία.

Η κυβέρνηση Τραμπ παρά τις συνεχείς και κλιμακούμενες προειδοποιήσεις, που έχουν φτάσει μέχρι και στην απέλαση του Τούρκων εκπαιδευόμενων πιλότων που βρίσκονται στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δεν δείχνει να έχει πείσει την κυβέρνηση Ερντογάν να ακυρώσει την αγορά των S-400.

Οι ΗΠΑ λοιπόν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο τερματισμού της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Τότε όχι μόνο δεν θα παραδοθούν τα αεροσκάφη, αλλά θα ανασταλούν κι συμβάσεις με τις τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής.

Το σενάριο αυτό που ξαφνικά για κάποιους δείχνει νέο και πρωτοφανές, για τους αναγνώστες μας δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ήδη από πέρυσι είχαμε αναφερθεί αναλυτικά σε σχετικό αφιέρωμα στο τι ακριβώς θα γινόταν αν όντως η Τουρκία «πεταγόταν έξω» από το πρόγραμμα παραγωγής του F-35, πράγμα που κάποιοι έσκιζαν τα… ρούχα τους ως αδύνατο να συμβεί.

Οι βιομηχανικές συνέπειες για την Τουρκία αν όντως παραλάβει S-400 από τη Ρωσία

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι βιομηχανικές συνέπειες αν η Τουρκία αποχωρήσει (ή την διώξουν) από το F-35;

Το Ισραήλ, του οποίου οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε σχεδόν εχθρικό επίπεδο τα τελευταία 12 χρόνια μετά την περιβόητη διάσκεψη του Ντάβος, δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την διμερή αυτή κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Θα μπορούσε δηλαδή να συμπεράνει κανείς ότι το Ισραήλ… δεν θα τα έβαφε και μαύρα αν οι Αμερικανοί έκοβαν την παροχή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Το Ισραήλ το ίδιο δεν βλέπει την Τουρκία ως εχθρό, αλλά η εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι μυστικό και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μελλοντικά σενάρια, όπως η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο Ερντογάν αυτοπαρουσιάστηκε ως αυτόκλητος προστάτης και σωτήρας των Παλαιστίνιων στα πλαίσια της ρητορικής του για αναβάθμιση της Τουρκίας σε ηγέτη και προστάτη όλων των μουσουλμάνων του κόσμου. Από τότε που άρχισε αυτή η τουρκική παρεμβατικότητα στα ζητήματα του Ισραήλ ήταν που άρχισε η κατάρρευση των διμερών τους σχέσεών.

Τρίβει τα χέρια του το Ισραήλ με το ενδεχόμενο να μην πάρει η Τουρκία τα F-35

Υπό αυτές τις συνθήκες, το να μην παραλάβει η Τουρκία F-35 μάλλον απλοποιεί τα πράγματα για το Ισραήλ. Σύμφωνα με υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, θα δημιουργηθεί κέντρο συντήρησης για τους κινητήρες F-35 στην Τουρκία, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τις αεροπορικές δυνάμεις της περιοχής που θα επιχειρούν με F-35.

Είναι αυτονόητο πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί υπό τις νέες συνθήκες κι αυτό είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ που δεν θα μπορεί να είναι αντικείμενο εκβιασμού από την Τουρκία.

Επιπλέον, οι Τουρκικές εταιρείες υπέγραψαν μεγάλο αριθμό συμβολαίων για να λειτουργήσουν ως υπεργολάβοι στο πρόγραμμα παραγωγής. Ωστόσο το ίδιο ακριβώς συνέβη και με το Ισραήλ – όπου η Israel Aerospace Industries ανέλαβε την παραγωγή μερών των πτερύγων του αεροσκάφους.

Εάν οι συμβάσεις των τουρκικών εταιρειών ακυρωθούν μετά την πλήρη εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής του F-35, θα δημιουργηθεί ένα κενό και μία ιδανική ευκαιρία για τις ισραηλινές εταιρείες να εδραιωθούν περαιτέρω στην παραγωγή του αεροσκάφους.

Τουρκικό αμυντικό Βατερλώ: Ψάχνουν νέο κινητήρα για τα Τ129 που ήθελαν να εξάγουν…

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ομάδες έρευνας του αμερικανικού Πενταγώνου και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ μελετούν ήδη προτάσεις για τη δυνατότητα νέων συμφωνίων με ισραηλινές αμυντικές εταιρείες.

Αυτά τα συμβόλαια θα μπορούσαν να είναι αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αν και όπως λέει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, «κανείς δεν πρέπει να μετράει τα κοτόπουλα πριν αυτά σκάσουν από τα αυγά τους» πράγμα που έχει την αξία του αν σκεφτεί κανείς ότι Τραμπ κι Ερντογάν δεν είναι γνωστοί για την προβλεψιμότητά τους.

Και για να ευθυμήσουμε και λίγο…

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα και το Ισραήλ μοιράζονται τα τουρκικά F-35A, η ΕΑΒ θα κατασκευάζει κομμάτια της ατράκτου


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Haunter
Member
Haunter

Το αστείο σας στο τέλος του άρθρου καταπληκτικό !

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Πάνω στο (πρωταπριλιατικο) θεμα της ευθυμίας, τό ‘οσα μας αναλογουν’ να ειναιμε τις ιδιες προδιαγραφες και ορους με αυτα της εκδοσης που χρησιμοποιουν οι Ισραηλιτες.

Και για να ευθυμησουμε περισσσοτερο ας αναλογιστουμε και το (μη πρωταπριλιατικο) θεμα “Μετάβαση από το Μοντέλο Συμπαραγωγής του F-16 Στο Μοντέλο της Από Κοινού Ανάπτυξης, Παραγωγής και Υποστήριξης του F-35….Ιδού η συνταγή αν θέλετε αμυντική βιομηχανία – μοχλό οικονομικής ανάπτυξης”.
https://www.defence-point.gr/news/quot-idoy-i-syntagi-an-thelete-amyntiki-viomichania-mochlo-oikonomikis-anaptyxis-quot
———

comment image
———-

Ευσταθιος Παλαιολογος
Guest
Ευσταθιος Παλαιολογος

C μοντελο μαλιστα. Για τα αεροπλανοφορα μας!

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Το υποθετικο c τεθηκε λογο εμβελειας, αν υπαρξει εκδοση του Α με μεγαλυτερες πτερυγες και εμβελεια θα ειναι καλη περιπτωση.
Τα νησιωτικα αεροδρομια ειναι τα αεροπλανοφορα μας.

Ευαγγελος
Guest
Ευαγγελος

Πάντως η επιλογή του s400 αντι των f 35 απο τον Ερντογάν δεν βγάζει και πολυ νόημα.. Εκτός απο το ότι υπονομεύει την σχέση του με τους Αμερικανούς…υποβαθμίζει τον ρόλο και τις προοπτικές της αμυντικής του βιομηχανίας…διακυβεύει την ομαλή συντήρηση του στόλου των f16…. Και όλα αυτα γιατί πιστεύει ότι σε περιπτωση κρίσης και στρατιωτικής σύγκρουσης με δυτικά συμφέροντα οι S400 ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΟΥΝ..? Σίγουρα ειναι ενα αξιόλογο αμυντικό όπλο..και πονοκέφαλος για τον επιτιθέμενο …αλλα ως σχετικά ΣΤΑΘΕΡΕΣ πλατφόρμες εκτόξευσης ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ..σχετικά εύκολα να ΕΝΤΟΠΙΣΤΟΥΝ και με επιθέσεις κορεσμού να καταστραφούν.. Εκτός αν λογαριάζει ότι αντι του ΝΑΤΟ πλέον θα φέρνει… Read more »

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Το κέντρο συντήρησης κινητήρων για τα f35 της ευρώπης και της μέσης ανατολής θα δώσει όπου πάει δουλειές για τα επόμενα 70+ χρόνια. Αν υπάρχει κάποια πιθανότητα το αστείο να γίνει πραγματικότητα……

Thras
Member
Famed Member
Thras

Πραγματικά, θα ήταν ευχής έργο να αντικαταστούσαμε την Τουρκία στην παραγωγή!